PETUA WAJAH Menghapuskan Jerawat Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua

ini:1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. 2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka. 3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan. 4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering. 5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda. 6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. 7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka. 8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari. Menghilangkan Bintik Hitam 1. Rendamkan sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu tersebut pada tempat yang ditumbuhi bintik-bintik hitam. Setelah kering, tanggalkan. Basuh muka dengan air bersih dan pencuci muka. Lakukan dua kali seminggu. 2. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam. 3. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.

Campurkan dengan sedikit air. Lakukan tiga kali seminggu.Tegangkan Kulit Muka 1. 4. Biarkan hingga bedak kering. Campurkan dengan air suam dan bedak sejuk. 2. Campurkan parutan lobak merah. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. 4. Sapukan muka dengan putih telur dan biarkan selama 30 minit. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. 1. Menghilangkan Parut di Muka Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Tampalkan hampas timun pada muka. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya. Rendam beberapahelai daun senduduk. Kemudian cuci bersih dengan air suam. sedikit air limau nipis hingga sebati. Sapukan campuran tadi pada muka. Setelah itu. Keesokkannya. 3. Kisar kulit telur hingga halus. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. sapu pada muka. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Setelah kering. Cuci dengan air bersih tanpa sebarang pembersih muka. . Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. 2. Sapukan pada muka dan bairkan kering. Bancuh dengan air suam. Kulit Muka Lembut dan Cerah 1. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Kisar timun dan tapiskan airnya. kuning telur. cucilah menggunakan air suam. Biarkan hingga kering. Apabila sejuk. Amalkan tiga kali seminggu. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya. cuci dengan air biasa. Kemudian basuh dengan air suam. Biarkan setengah jam. Kulit akan terasa pedih sedikit. Parutkan seketul ubi kayu dan tempelkan pada muka. 2. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Selepas itu cuci muka dengan air suam. Urutkan kulit muka perlahanlahan. Lakukan setiap malam. 3. cuci muka dengan air bersih. 5. sedikit cekur dan segenggam beras. Kemudian giling hingga lumat. Amalkan pada setiap malam.

Muka anda akan menjadi halus. Sapukan pada muka seperti memakai bedak sejuk. 3. 7. 5.5. Sapukan pada muka sebelum tidur. Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Untuk menghilangkannya. . Lakukan selama beberapa hari. jangan cepat putus asa. Sapu dan gosok perlahan-lahan pada muka selama beberapa minit sebelum mandi. Campurkan sedikit tepung pulut dengan sedikit air. Hilangkan Parut Demam Campak 1. gula dan air. Cuci dengan bersih. Sapukan pada muka pada setiap malam. Perah airnya. Tapiskan dan minum air setiap pagi. 3. o Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Melicinkan Kulit Muka Jika anda memiliki wajah yang kasar. Amalkan dua kali seminggu. 2. Amalkan seminggu sekali. 2. Campurkan tepung sagu dengan air. Lakukan setiap hari. Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak. Kemudian cuci dengan air suam. Biarkan selama 3 minit sebelum dicuci dengan air suam. Campurkan bedak sejuk. Campurkan dengan sedikit air. cubalah petua ini :o Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Campurkan satu sudu besar madu lebah dengan satu sudu besar susu tepung. Parut sebiji kentang. Giling tiga sudu besar kacang hijau. serbuk kunyit serta sedikit air. 6. cuci muka dengan air. Kemudian basuh muka dengan air suam. Campurkan dengan bedak sejuk. Sapukan pada bekas demam campak. Kisar lima kuntum bunga cempaka dan lima kuntum bunga melur hingga halus. Setiap kali mandi. Keesokkannya cuci muka dengan air suam. Kisar dua biji buah tomato. Lakukan setiap pagi atau malam. gosokkan tawas pada muka. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Apabila separuh kering. 6. Ulangi selama tiga hari. 4. Cubalah petua ini:1. Gosokkan serbuk teh yang telah digunakan ke muka. Sapukan pada seluruh muka dan biarkan sebentar. Sapukan pada muka dan bairkan kering. Lakukan setiap hari. Sapukan pada muka. asam jawa. Lakukan selalu sehingga kulit muka kelihatan licin. 7.

kemudian bilas dengan air biasa. Campurkan dengan sedikit putih telur. bairkan selama 15 minit. segeralah mendapatkan rawatan dari pakar kecantikan. Kisar sehingga lumat.Mengekalkan Seri Wajah Wajah pengantin menjadi tumpuan ramai pada hari pernikahannya. Kemudian cucilah dengan air suam. wajah akan berseri pada hari persandingan. Untuk menyerikan lagi. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. . Sapukan pada kulit yang berpanau. Jika masih belum menunjukkan tanda-tanda yang tidak baik. 2. Gosokkan halia pada kulit yang berpanau. Menghilangkan Panau di Muka 1. Kulit Muka Berminyak Parut buah epal hingga halus. Insya-Allah. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Tempekkan pada muka kecuali bahagian mata. air limau nipis dan satu sudu teh air kunyit. Tumbuk dua helai daun gelenggang hingga hancur. Alat Solek Tidak Sesuai   Basuh muka dengan air kelapa setiap hari sehingga bengkak-bengkak atau gatal sembuh. Biarkan setengah jam dan bersihkan. cubalah petua ini :   Goreng secawan beras tanpa minyak sehingga kekuningan. Biarkan seketika. Melembabkan Muka Bersihkan muka dengan air suam. Kemudian sapukan pada muka. Lakukan 3 kali seminggu. Lakukan 3 kali sehari.

. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis.Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Apabila sebati. perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu. tanggalkan tisu tersebut. Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. Lakukannya dua kali seminggu.       Parut sebiji timun hingga hancur. Belah limau nipis. sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering. Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut. Apabila telah kering. Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur. Amalkan petua ini tiga kali sehari. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Lakukannya sebelum tidur. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Cuci muka dengan air dan pencuci muka.