PETUA WAJAH Menghapuskan Jerawat Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua

ini:1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. 2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka. 3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan. 4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering. 5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda. 6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. 7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka. 8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari. Menghilangkan Bintik Hitam 1. Rendamkan sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu tersebut pada tempat yang ditumbuhi bintik-bintik hitam. Setelah kering, tanggalkan. Basuh muka dengan air bersih dan pencuci muka. Lakukan dua kali seminggu. 2. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam. 3. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.

3. Kulit akan terasa pedih sedikit. Keesokkannya. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya. cuci dengan air biasa. Lakukan tiga kali seminggu. 2.Tegangkan Kulit Muka 1. Amalkan tiga kali seminggu. Selepas itu cuci muka dengan air suam. Menghilangkan Parut di Muka Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Sapukan pada muka dan bairkan kering. Kemudian basuh dengan air suam. 1. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya. Urutkan kulit muka perlahanlahan. sapu pada muka. 4. Amalkan pada setiap malam. Setelah itu. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu. sedikit cekur dan segenggam beras. 2. 3. Tampalkan hampas timun pada muka. Parutkan seketul ubi kayu dan tempelkan pada muka. Kemudian giling hingga lumat. Setelah kering. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Campurkan dengan air suam dan bedak sejuk. Kisar timun dan tapiskan airnya. . 5. Kisar kulit telur hingga halus. kuning telur. Biarkan hingga bedak kering. Biarkan setengah jam. 2. Cuci dengan air bersih tanpa sebarang pembersih muka. cuci muka dengan air bersih. Apabila sejuk. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Lakukan setiap malam. cucilah menggunakan air suam. Campurkan parutan lobak merah. Kulit Muka Lembut dan Cerah 1. Kemudian cuci bersih dengan air suam. Rendam beberapahelai daun senduduk. Biarkan hingga kering. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. sedikit air limau nipis hingga sebati. Sapukan muka dengan putih telur dan biarkan selama 30 minit. Sapukan campuran tadi pada muka. Bancuh dengan air suam. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. 4. Campurkan dengan sedikit air.

3.5. Ulangi selama tiga hari. serbuk kunyit serta sedikit air. Cubalah petua ini:1. Keesokkannya cuci muka dengan air suam. Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam. Kisar lima kuntum bunga cempaka dan lima kuntum bunga melur hingga halus. Lakukan setiap hari. Untuk menghilangkannya. gosokkan tawas pada muka. Muka anda akan menjadi halus. Amalkan seminggu sekali. Sapukan pada bekas demam campak. Sapukan pada seluruh muka dan biarkan sebentar. 3. Setiap kali mandi. Campurkan sedikit tepung pulut dengan sedikit air. Tapiskan dan minum air setiap pagi. Lakukan setiap hari. gula dan air. Campurkan tepung sagu dengan air. Lakukan selalu sehingga kulit muka kelihatan licin. 6. Lakukan setiap pagi atau malam. Sapu dan gosok perlahan-lahan pada muka selama beberapa minit sebelum mandi. 7. Campurkan satu sudu besar madu lebah dengan satu sudu besar susu tepung. Sapukan pada muka seperti memakai bedak sejuk. Campurkan bedak sejuk. cuci muka dengan air. Sapukan pada muka sebelum tidur. Kemudian basuh muka dengan air suam. Sapukan pada muka. Sapukan pada muka pada setiap malam. Cuci dengan bersih. . Perah airnya. o Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. cubalah petua ini :o Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Campurkan dengan bedak sejuk. Amalkan dua kali seminggu. asam jawa. Biarkan selama 3 minit sebelum dicuci dengan air suam. jangan cepat putus asa. 2. Gosokkan serbuk teh yang telah digunakan ke muka. Hilangkan Parut Demam Campak 1. 7. 4. Kisar dua biji buah tomato. Kemudian cuci dengan air suam. Apabila separuh kering. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Parut sebiji kentang. Giling tiga sudu besar kacang hijau. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak. Melicinkan Kulit Muka Jika anda memiliki wajah yang kasar. Parut sebiji jagung muda hingga lumat. 5. Sapukan pada muka dan bairkan kering. 6. 2. Campurkan dengan sedikit air. Lakukan selama beberapa hari.

Biarkan seketika. segeralah mendapatkan rawatan dari pakar kecantikan. Melembabkan Muka Bersihkan muka dengan air suam. cubalah petua ini :   Goreng secawan beras tanpa minyak sehingga kekuningan. Biarkan setengah jam dan bersihkan. air limau nipis dan satu sudu teh air kunyit. Lakukan 3 kali seminggu. Untuk menyerikan lagi. Kulit Muka Berminyak Parut buah epal hingga halus. 2. . Lakukan 3 kali sehari. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. Insya-Allah. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Tumbuk dua helai daun gelenggang hingga hancur. Tempekkan pada muka kecuali bahagian mata. Campurkan dengan sedikit putih telur. kemudian bilas dengan air biasa. Sapukan pada kulit yang berpanau. Kemudian cucilah dengan air suam. Gosokkan halia pada kulit yang berpanau. wajah akan berseri pada hari persandingan. Alat Solek Tidak Sesuai   Basuh muka dengan air kelapa setiap hari sehingga bengkak-bengkak atau gatal sembuh. Menghilangkan Panau di Muka 1.Mengekalkan Seri Wajah Wajah pengantin menjadi tumpuan ramai pada hari pernikahannya. Kisar sehingga lumat. Kemudian sapukan pada muka. Jika masih belum menunjukkan tanda-tanda yang tidak baik. bairkan selama 15 minit.

tanggalkan tisu tersebut. Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. . Cuci muka dengan air dan pencuci muka. Apabila sebati.Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam. Lakukannya dua kali seminggu. perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. Lakukannya sebelum tidur. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Amalkan petua ini tiga kali sehari. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam.       Parut sebiji timun hingga hancur. sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu. Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur. Belah limau nipis. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Apabila telah kering.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful