PETUA WAJAH Menghapuskan Jerawat Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua

ini:1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. 2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka. 3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan. 4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering. 5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda. 6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. 7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka. 8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari. Menghilangkan Bintik Hitam 1. Rendamkan sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu tersebut pada tempat yang ditumbuhi bintik-bintik hitam. Setelah kering, tanggalkan. Basuh muka dengan air bersih dan pencuci muka. Lakukan dua kali seminggu. 2. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam. 3. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.

Campurkan dengan sedikit air. 3. 3. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Bancuh dengan air suam. Tampalkan hampas timun pada muka. 5. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. cuci muka dengan air bersih. Urutkan kulit muka perlahanlahan. Selepas itu cuci muka dengan air suam. Lakukan setiap malam. sedikit air limau nipis hingga sebati.Tegangkan Kulit Muka 1. sedikit cekur dan segenggam beras. Biarkan setengah jam. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Kemudian basuh dengan air suam. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. 4. 4. Setelah itu. Campurkan dengan air suam dan bedak sejuk. . sapu pada muka. cucilah menggunakan air suam. kuning telur. Biarkan hingga bedak kering. Cuci dengan air bersih tanpa sebarang pembersih muka. Sapukan muka dengan putih telur dan biarkan selama 30 minit. Kisar kulit telur hingga halus. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. 2. Setelah kering. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Parutkan seketul ubi kayu dan tempelkan pada muka. Kisar timun dan tapiskan airnya. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya. Rendam beberapahelai daun senduduk. Apabila sejuk. Keesokkannya. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu. Kulit Muka Lembut dan Cerah 1. 2. cuci dengan air biasa. Kemudian giling hingga lumat. Amalkan tiga kali seminggu. 1. Lakukan tiga kali seminggu. Amalkan pada setiap malam. Campurkan parutan lobak merah. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Sapukan campuran tadi pada muka. Menghilangkan Parut di Muka Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Kemudian cuci bersih dengan air suam. Kulit akan terasa pedih sedikit. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. 2. Sapukan pada muka dan bairkan kering. Biarkan hingga kering.

. 2. serbuk kunyit serta sedikit air. Hilangkan Parut Demam Campak 1. Campurkan sedikit tepung pulut dengan sedikit air. Lakukan setiap hari. 3. Sapukan pada seluruh muka dan biarkan sebentar. Apabila separuh kering. Giling tiga sudu besar kacang hijau. Parut sebiji kentang. Perah airnya. Sapukan pada muka sebelum tidur. Campurkan tepung sagu dengan air. Kisar dua biji buah tomato. Cubalah petua ini:1. Untuk menghilangkannya. 5. Lakukan setiap hari. Sapukan pada bekas demam campak. jangan cepat putus asa. Lakukan selalu sehingga kulit muka kelihatan licin. 4. Lakukan setiap pagi atau malam. Ulangi selama tiga hari. Sapukan pada muka seperti memakai bedak sejuk. Kisar lima kuntum bunga cempaka dan lima kuntum bunga melur hingga halus. 6. Kemudian basuh muka dengan air suam. Sapukan pada muka dan bairkan kering. gosokkan tawas pada muka. Melicinkan Kulit Muka Jika anda memiliki wajah yang kasar. Campurkan satu sudu besar madu lebah dengan satu sudu besar susu tepung. Sapukan pada muka pada setiap malam. Keesokkannya cuci muka dengan air suam. Campurkan bedak sejuk. cubalah petua ini :o Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. 3. Amalkan seminggu sekali. Campurkan dengan bedak sejuk. Parut sebiji jagung muda hingga lumat. 7. Setiap kali mandi. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. o Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. gula dan air.5. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak. Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam. Gosokkan serbuk teh yang telah digunakan ke muka. Campurkan dengan sedikit air. Cuci dengan bersih. Muka anda akan menjadi halus. Sapu dan gosok perlahan-lahan pada muka selama beberapa minit sebelum mandi. 2. Lakukan selama beberapa hari. Amalkan dua kali seminggu. 7. 6. cuci muka dengan air. asam jawa. Kemudian cuci dengan air suam. Tapiskan dan minum air setiap pagi. Biarkan selama 3 minit sebelum dicuci dengan air suam. Sapukan pada muka.

segeralah mendapatkan rawatan dari pakar kecantikan. Lakukan 3 kali sehari. Kisar sehingga lumat. Biarkan setengah jam dan bersihkan. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Lakukan 3 kali seminggu. kemudian bilas dengan air biasa. Kulit Muka Berminyak Parut buah epal hingga halus. wajah akan berseri pada hari persandingan. bairkan selama 15 minit. Untuk menyerikan lagi. Biarkan seketika. Insya-Allah. Gosokkan halia pada kulit yang berpanau.Mengekalkan Seri Wajah Wajah pengantin menjadi tumpuan ramai pada hari pernikahannya. air limau nipis dan satu sudu teh air kunyit. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. Alat Solek Tidak Sesuai   Basuh muka dengan air kelapa setiap hari sehingga bengkak-bengkak atau gatal sembuh. Sapukan pada kulit yang berpanau. 2. Tempekkan pada muka kecuali bahagian mata. Kemudian cucilah dengan air suam. Tumbuk dua helai daun gelenggang hingga hancur. Jika masih belum menunjukkan tanda-tanda yang tidak baik. cubalah petua ini :   Goreng secawan beras tanpa minyak sehingga kekuningan. Melembabkan Muka Bersihkan muka dengan air suam. . Kemudian sapukan pada muka. Campurkan dengan sedikit putih telur. Menghilangkan Panau di Muka 1.

Belah limau nipis. Amalkan petua ini tiga kali sehari. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air. . Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Lakukannya sebelum tidur.Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam. Cuci muka dengan air dan pencuci muka. perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Lakukannya dua kali seminggu. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut. Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam.       Parut sebiji timun hingga hancur. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu. Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. Apabila telah kering. tanggalkan tisu tersebut. Apabila sebati. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam. Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful