PETUA WAJAH Menghapuskan Jerawat Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua

ini:1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. 2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka. 3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan. 4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering. 5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda. 6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. 7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka. 8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari. Menghilangkan Bintik Hitam 1. Rendamkan sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu tersebut pada tempat yang ditumbuhi bintik-bintik hitam. Setelah kering, tanggalkan. Basuh muka dengan air bersih dan pencuci muka. Lakukan dua kali seminggu. 2. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam. 3. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.

Setelah itu. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Kulit Muka Lembut dan Cerah 1. Rendam beberapahelai daun senduduk. Kemudian basuh dengan air suam. 3. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. 2. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Kisar timun dan tapiskan airnya. . cuci muka dengan air bersih. Cuci dengan air bersih tanpa sebarang pembersih muka. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya. Parutkan seketul ubi kayu dan tempelkan pada muka. Kemudian giling hingga lumat. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Sapukan campuran tadi pada muka. Tampalkan hampas timun pada muka. Campurkan dengan air suam dan bedak sejuk. cucilah menggunakan air suam. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya. Menghilangkan Parut di Muka Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. cuci dengan air biasa. Sapukan muka dengan putih telur dan biarkan selama 30 minit. Setelah kering. Amalkan tiga kali seminggu. Kulit akan terasa pedih sedikit. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Keesokkannya. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu. Apabila sejuk. Bancuh dengan air suam. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah.Tegangkan Kulit Muka 1. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Campurkan dengan sedikit air. 4. Kisar kulit telur hingga halus. Selepas itu cuci muka dengan air suam. Biarkan setengah jam. Lakukan tiga kali seminggu. Biarkan hingga bedak kering. sedikit cekur dan segenggam beras. Campurkan parutan lobak merah. Amalkan pada setiap malam. 1. 3. Lakukan setiap malam. 2. sapu pada muka. Sapukan pada muka dan bairkan kering. kuning telur. Kemudian cuci bersih dengan air suam. Urutkan kulit muka perlahanlahan. 2. 5. 4. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. sedikit air limau nipis hingga sebati. Biarkan hingga kering.

5. 2. gosokkan tawas pada muka. Parut sebiji kentang. cuci muka dengan air. Cubalah petua ini:1. o Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Kisar dua biji buah tomato. Setiap kali mandi. Untuk menghilangkannya. jangan cepat putus asa. Lakukan setiap pagi atau malam. serbuk kunyit serta sedikit air. Campurkan tepung sagu dengan air. Apabila separuh kering. Kemudian cuci dengan air suam. cubalah petua ini :o Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Biarkan selama 3 minit sebelum dicuci dengan air suam. Kemudian basuh muka dengan air suam. . Campurkan bedak sejuk. Sapukan pada bekas demam campak. Campurkan sedikit tepung pulut dengan sedikit air. 2. Campurkan dengan sedikit air. Tapiskan dan minum air setiap pagi. 6. gula dan air. 7. Sapukan pada muka seperti memakai bedak sejuk. Hilangkan Parut Demam Campak 1. Gosokkan serbuk teh yang telah digunakan ke muka. 3. Amalkan seminggu sekali. Campurkan dengan bedak sejuk. 4. Sapukan pada seluruh muka dan biarkan sebentar. Lakukan selalu sehingga kulit muka kelihatan licin. Muka anda akan menjadi halus. Lakukan setiap hari. Sapukan pada muka sebelum tidur. Campurkan satu sudu besar madu lebah dengan satu sudu besar susu tepung. Sapukan pada muka dan bairkan kering. 6. 7. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak. Lakukan selama beberapa hari. asam jawa. Lakukan setiap hari. Perah airnya. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Ulangi selama tiga hari. Sapukan pada muka. Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam. 3. Sapukan pada muka pada setiap malam.5. Amalkan dua kali seminggu. Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Melicinkan Kulit Muka Jika anda memiliki wajah yang kasar. Sapu dan gosok perlahan-lahan pada muka selama beberapa minit sebelum mandi. Kisar lima kuntum bunga cempaka dan lima kuntum bunga melur hingga halus. Giling tiga sudu besar kacang hijau. Cuci dengan bersih. Keesokkannya cuci muka dengan air suam.

Lakukan 3 kali sehari. Gosokkan halia pada kulit yang berpanau.Mengekalkan Seri Wajah Wajah pengantin menjadi tumpuan ramai pada hari pernikahannya. Kulit Muka Berminyak Parut buah epal hingga halus. Campurkan dengan sedikit putih telur. . Biarkan seketika. Kemudian cucilah dengan air suam. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. Kemudian sapukan pada muka. kemudian bilas dengan air biasa. bairkan selama 15 minit. Kisar sehingga lumat. Jika masih belum menunjukkan tanda-tanda yang tidak baik. Sapukan pada kulit yang berpanau. Alat Solek Tidak Sesuai   Basuh muka dengan air kelapa setiap hari sehingga bengkak-bengkak atau gatal sembuh. segeralah mendapatkan rawatan dari pakar kecantikan. 2. Untuk menyerikan lagi. Tumbuk dua helai daun gelenggang hingga hancur. Melembabkan Muka Bersihkan muka dengan air suam. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Biarkan setengah jam dan bersihkan. air limau nipis dan satu sudu teh air kunyit. wajah akan berseri pada hari persandingan. Lakukan 3 kali seminggu. Menghilangkan Panau di Muka 1. Insya-Allah. cubalah petua ini :   Goreng secawan beras tanpa minyak sehingga kekuningan. Tempekkan pada muka kecuali bahagian mata.

. Cuci muka dengan air dan pencuci muka. Apabila telah kering. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Amalkan petua ini tiga kali sehari. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam. Lakukannya sebelum tidur. Belah limau nipis.Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu. tanggalkan tisu tersebut. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering.       Parut sebiji timun hingga hancur. Lakukannya dua kali seminggu. Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut. perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur. Apabila sebati. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful