PETUA WAJAH Menghapuskan Jerawat Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua

ini:1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. 2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka. 3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan. 4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering. 5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda. 6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. 7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka. 8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari. Menghilangkan Bintik Hitam 1. Rendamkan sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu tersebut pada tempat yang ditumbuhi bintik-bintik hitam. Setelah kering, tanggalkan. Basuh muka dengan air bersih dan pencuci muka. Lakukan dua kali seminggu. 2. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam. 3. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.

Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Campurkan dengan air suam dan bedak sejuk. Kemudian cuci bersih dengan air suam. 2. 4. Apabila sejuk. 3. Campurkan parutan lobak merah. 2. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Kisar kulit telur hingga halus. Campurkan dengan sedikit air. 5. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya. Biarkan hingga bedak kering. Cuci dengan air bersih tanpa sebarang pembersih muka. Menghilangkan Parut di Muka Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Sapukan pada muka dan bairkan kering. sedikit air limau nipis hingga sebati. cuci dengan air biasa. Kulit akan terasa pedih sedikit. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu. Urutkan kulit muka perlahanlahan. sapu pada muka. Bancuh dengan air suam. Lakukan tiga kali seminggu. kuning telur.Tegangkan Kulit Muka 1. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Amalkan tiga kali seminggu. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Selepas itu cuci muka dengan air suam. Parutkan seketul ubi kayu dan tempelkan pada muka. Kemudian giling hingga lumat. Tampalkan hampas timun pada muka. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Kemudian basuh dengan air suam. 1. Biarkan hingga kering. Setelah kering. Setelah itu. Amalkan pada setiap malam. Kisar timun dan tapiskan airnya. Lakukan setiap malam. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. cuci muka dengan air bersih. Rendam beberapahelai daun senduduk. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya. Kulit Muka Lembut dan Cerah 1. Sapukan campuran tadi pada muka. Sapukan muka dengan putih telur dan biarkan selama 30 minit. Keesokkannya. 2. sedikit cekur dan segenggam beras. cucilah menggunakan air suam. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. . 3. Biarkan setengah jam. 4.

3. Kisar lima kuntum bunga cempaka dan lima kuntum bunga melur hingga halus. Ulangi selama tiga hari. Cubalah petua ini:1. Campurkan sedikit tepung pulut dengan sedikit air. Muka anda akan menjadi halus. Sapukan pada muka sebelum tidur. Lakukan setiap hari. . Cuci dengan bersih. Sapukan pada muka dan bairkan kering. Hilangkan Parut Demam Campak 1. Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam.5. Biarkan selama 3 minit sebelum dicuci dengan air suam. Sapukan pada muka. gosokkan tawas pada muka. Lakukan setiap pagi atau malam. 2. Campurkan dengan bedak sejuk. Lakukan selalu sehingga kulit muka kelihatan licin. serbuk kunyit serta sedikit air. Sapukan pada muka pada setiap malam. 5. Amalkan dua kali seminggu. Sapukan pada bekas demam campak. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Amalkan seminggu sekali. Gosokkan serbuk teh yang telah digunakan ke muka. Campurkan tepung sagu dengan air. 2. o Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. cubalah petua ini :o Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Apabila separuh kering. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak. Sapukan pada seluruh muka dan biarkan sebentar. 3. Kemudian basuh muka dengan air suam. Campurkan bedak sejuk. Kemudian cuci dengan air suam. Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Campurkan satu sudu besar madu lebah dengan satu sudu besar susu tepung. Untuk menghilangkannya. Kisar dua biji buah tomato. Setiap kali mandi. Giling tiga sudu besar kacang hijau. Parut sebiji kentang. 7. Melicinkan Kulit Muka Jika anda memiliki wajah yang kasar. Sapu dan gosok perlahan-lahan pada muka selama beberapa minit sebelum mandi. gula dan air. 6. 7. asam jawa. 4. jangan cepat putus asa. Tapiskan dan minum air setiap pagi. Sapukan pada muka seperti memakai bedak sejuk. Perah airnya. Keesokkannya cuci muka dengan air suam. Lakukan setiap hari. 6. Lakukan selama beberapa hari. Campurkan dengan sedikit air. cuci muka dengan air.

kemudian bilas dengan air biasa.Mengekalkan Seri Wajah Wajah pengantin menjadi tumpuan ramai pada hari pernikahannya. Campurkan dengan sedikit putih telur. bairkan selama 15 minit. Lakukan 3 kali sehari. Kemudian cucilah dengan air suam. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Menghilangkan Panau di Muka 1. Sapukan pada kulit yang berpanau. Kisar sehingga lumat. air limau nipis dan satu sudu teh air kunyit. . Jika masih belum menunjukkan tanda-tanda yang tidak baik. Tumbuk dua helai daun gelenggang hingga hancur. wajah akan berseri pada hari persandingan. Kulit Muka Berminyak Parut buah epal hingga halus. cubalah petua ini :   Goreng secawan beras tanpa minyak sehingga kekuningan. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. 2. Melembabkan Muka Bersihkan muka dengan air suam. Untuk menyerikan lagi. Gosokkan halia pada kulit yang berpanau. Kemudian sapukan pada muka. Tempekkan pada muka kecuali bahagian mata. Insya-Allah. Biarkan setengah jam dan bersihkan. Lakukan 3 kali seminggu. segeralah mendapatkan rawatan dari pakar kecantikan. Biarkan seketika. Alat Solek Tidak Sesuai   Basuh muka dengan air kelapa setiap hari sehingga bengkak-bengkak atau gatal sembuh.

Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. Apabila sebati. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Apabila telah kering. Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur.Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam. Lakukannya sebelum tidur. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air. Cuci muka dengan air dan pencuci muka. Belah limau nipis. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur.       Parut sebiji timun hingga hancur. sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu. . Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut. Lakukannya dua kali seminggu. Amalkan petua ini tiga kali sehari. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. tanggalkan tisu tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful