P. 1
MUZIK_TAHUN_5

MUZIK_TAHUN_5

|Views: 14|Likes:
Published by William Munny
rpt
rpt

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: William Munny on May 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2014

pdf

text

original

Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012

RANCANGAN TAHUNAN ~ PENDIDIKAN MUZIK ~ TAHUN 5
Minggu Aspek
Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item
ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran
ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4 ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

Cadangan Aktiviti / Catatan
Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

1

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

3

Aspek 3 EKSPRESI KREATIF

3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ; Bahan improvisasi

ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi mengguna kan sumber bunyi yang ditetapkan secara Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat improvisasi, perkusi badan. Memainkan alat muzik secara tidak

Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012

Minggu

Aspek

Item

Hasil Pembelajaran
berkumpulan atau ber sendirian. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar.

Cadangan Aktiviti / Catatan
konvensional. Mengecam lagu AB dan ABA. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Memberi respon secara gerakan, bertulis, lakaran grafik. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.

4

Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK

4.1 

NYANYIAN Memberi respon    Warna ton Tekstur Tempo

ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar.

ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar.

5

Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik

1.1 IRAMA 1.1.2 Meter 2 ; 3 ; 4 4 4 4 2.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan

ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 1 (a) Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar.

ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4, 3 , 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 2 Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar.

ARAS 3 Membanding beza meter 2 , 4, 3 , 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 3 Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 , 4 , 4 4 4 3.

6

PENGALAMAN MUZIKAL

Latihan memegang dan memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. Skor    lengkap: dua alat perkusi tiga alat perkusi empat alat perkusi

catatan rasa dan fikiran. melakar. 7 Mengimprovis asi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Cepat . pantun. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.1 IRAMA 1.3 Tempo  Lambat . 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.  . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Melukis. menulis refleksi. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Cadangan Aktiviti / Catatan Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar.2  Item IMPROVISASI Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a) Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Sederhana Perubahan tempo – ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.

do’. ti . so. fa . so. (a) Menyanyikan pic do . do’ secara berpandu dengan tepat. 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1. 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . menyanyi dan memainkan melodi mudah. mi .2. re . la .1 Menyanyi  Solfa – do .4. ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . 10 2. so . mi. do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat. ti .2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. do’. ti . mi . so . so . fa . la . so . so . ti . re. Membaca notasi. Membaca dan menulis notasi muzik. re . do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. ti . mi . ti . Cadangan Aktiviti / Catatan Membuat latihan solfa dengan pic do . ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. re.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Ansur cepat .2 Item PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyanyikan pic do . re . fa . la . fa . re . ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. la . so. la . mi . fa . do . Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. Ansur lambat Hasil Pembelajaran dengan betul. fa . mi. so . Cadangan Aktiviti / Catatan Minggu Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.1 Lambang not muzik dan tanda rehat      ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. mi . re la. re . mi la. la . do’. mi .

ARAS 3 Menyatakan ciri-ciri rentak zapin dengan betul. Waltz. 13 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA 1. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac.4  Item SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI ARAS 1 Menyanyi dan memainkan pelbagai . Inang dan Zapin. Masri. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan. Inang dan Zapin.1. Masri. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. 15 Aspek 2 2. Hasil Pembelajaran Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas. Cadangan Aktiviti / Catatan Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Waltz. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul.

5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.4 Nilai not dan tanda rehat ARAS 1 (a) Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. Cadangan Aktiviti / Catatan lagu dalam meter 2.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi Hasil Pembelajaran (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. 16           17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi.1.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan. Minggu Aspek Aspek 1 PENGHARGAAN ESTETIK Item 1.4. tekanan.1 IRAMA 1. Cadangan Aktiviti / Catatan Memadankan nilai not yang diperdengar dengan notasi yang dipaparkan. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik . ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi.1 IRAMA 1. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. Mendengar. ARAS 3 Menulis corak irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari.1.3.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi 1. ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. tempo dan dinamik. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul.

tengah. tengah. b)Menginterpretasi . ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik a)Melukis.3. melakar. Penglidahan . rendah. Penjarian. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. Tengah . pantun.2. Cadangan Aktiviti / Catatan Mendengar. Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. 20 (a) Mengenal pasti pic tinggi. menulis refleksi.1 Pic  Aras pic – Tinggi . rendah. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. tertinggi dan terendah. Pernafasan . Rendah . membunyikan dan memainkan pic tinggi. Embouchure . Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan.. catatan rasa dan fikiran. ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. Cadangan Aktiviti / Catatan Tunjuk cara dan latihan teknik. Terendah ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. 19 Minggu Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.2 MELODI 1. Tertinggi . ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain rekoder.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Penghasilan ton .

melompat. Hasil Pembelajaran instrumental yang diperdengar.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan. Mendengar. mendatar dan bertangga.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . B. C’. Cadangan Aktiviti / Catatan muzik yang didengari dalam bentuk grafik. memainkan pic menurun menaik. . membunyikan. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. F. D. F#. E. c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. G. A.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.2.4 1.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item   Tekstur Tempo diperdengar. instrumental yang diperdengar. d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.Not C tengah.3. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. 23 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Mendatar . Bb . Membaca notasi . mengecam. D’ (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. . D  Irama . ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar. 4 4 4 4 .3.corak irama ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul. D.4. 3 . E. A. F#. B. C’. Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. F.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.4 secara solo dan berkumpulan. G.meter 2 . betul dan berekspresi.

Mendatar . membunyikan. mendatar dan bertangga. 26 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor. memainkan pic menurun menaik. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. Bertangga Mendengar.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat .3. mengecam. (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter . ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar.2.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek  Item Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 1. melompat.4 MELODI ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa.

mi. do . re. so. mi la. ARAS 3 Membanding bezakan jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.Inang Cina (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. Cadangan Aktiviti / Catatan Mendengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. so. re la. so.2 IMPROVISASI . Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. mi.2 Harmoni  Dron Lapisan suara ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengecam jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2 MELODI 1. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder.2.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisa si satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan ARAS 2 Mengimprovisa si dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  . Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu 27 Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.

Hasil Pembelajaran guru. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. 1. ARAS 3 Membanding bezakan jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.4 Kriteria Persembahan  Kesepaduan .2 Harmoni  – Melodi Lapisan suara Ostinato Mendengar. ARAS 2 Mengecam jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. Menyanyikan pelbagai jenis lagu . ARAS 3 Mengawal kesepaduan.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item bimbingan guru. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. ARAS 2 Mengawal kesepaduan.2. Cadangan Aktiviti / Catatan 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder.

Cadangan Aktiviti / Catatan secara berkumpulan.3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif . ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental.2 MELODI ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Mendengar. 31 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Hasil Pembelajaran keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentalden gan bimbingan guru. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. 32 Aspek 1 1. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. menyanyikan dan . keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. Koordinasi .Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek   Item Keseimbangan .

Cadangan Aktiviti / Catatan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Nipis Hasil Pembelajaran (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar dengan betul. dimainkan atau diperdengar.2. Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul. Ciri-ciri frasa:    bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang . 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal . Memainkan rekoder mengikut frasa. ARAS 2 Membanding beza frasafrasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul.2. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.2 MELODI 1. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar.

ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan  kontur ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.4 Bentuk  Struktur – AB .1  NYANYIAN Memberi respon . Mendengar .Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. menyanyi.Tekstur . Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu.2. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar. bertulis. 35 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. . Mengecam lagu AB dan ABA.Tempo . ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. Memberi respon secara gerakan.2 MELODI 1. lakaran grafik. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar.

1  NYANYIAN Memberi respon . Memainkan dinamik dengan alat perkusi . dinyanyikan dan dimainkan. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. lakaran grafik. bertulis. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Mengecam lagu AB dan ABA. ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Kuat .3. 1. Beransur lembut . Memberi respon secara gerakan.1 Dinamik  Lembut . Beransur kuat Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.Tekstur .Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 37 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Bersemangat . 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK 1.3 EKSPRESI 1. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. menulis refleksi.Tempo . 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon . pantun.3. catatan rasa dan fikiran. ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. Sedih . Membuat lakuan .Rentak . melakar.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan dan rekoder. Melukis.2 Mud Riang . ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.

forte . menyalin.4 SISTEM NOTASI 1. dengan betul. legato .Warna ton . allegro . Menyebut istilah yang diberi. Tenang Hasil Pembelajaran buah lagu yang diperdengar dengan betul. 41 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano . andante . pantun. menulis refleksi. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Melukis. dinyanyikan dan dimainkan. yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. dengan betul. Mengecam. ARAS 1 (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik. melakar.4.2  INSTRUMENTAL Memberi respon . membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat.Tekstur . Menyatakan . 42 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Takut . lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. catatan rasa dan fikiran.Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Cemas . Cadangan Aktiviti / Catatan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. staccato .Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar.

Baluk . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.  jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang .tanda isyarat 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti . Tanda kromat .Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Harkat .Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Frasa .bilangan bar . Garis bar .tempo . Kaitan . fermata/pause . Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Fungsi lagu seperti Perayaan Upacara Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia. Klef trebel Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan maksud istilah.jenis not . Garis tamat . ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.frasa . Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: .dinamik .

Rancangan Tahunan Pendidikan Muzik_Tahun 5_SKKS 2012 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->