P. 1
Peranan Pengawas Sekolah

Peranan Pengawas Sekolah

|Views: 4|Likes:
Published by Pait Mohd Isa

More info:

Published by: Pait Mohd Isa on May 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2014

pdf

text

original

Peranan dan Tanggungjawab Pengawas & Ketua Kelas

monasrim@yahoo.com

Hierarki Masyarakat Sekolah
Pengetua
Guru Penolong Kanan
Guru
Pengawas Ketua Kelas
Pelajar

.

Konsep Pimpin dan Memimpin  Pimpin?  Bimbing  Pandu  Tunjuk  memegang tangan untuk menunjukkan jalan  Memimpin?  melatih seseorang  mengepalai atau mengetuai sesuatu badan. organisasi atau pergerakan .

menjadi bahagian yang kecil.Semua tugas besar menjadi lebih mudah kalau dipecah-pecahkan . . Beban yang lebih banyak dapat dibawa jika diikat dengan kuat berbanding dibiarkan berserakan.

Pemimpin  Memahami prinsip kepimpinan yang baik dan mempunyai ketokohan untuk memimpin  Pandai mempergunakan orang yang dipimpin untuk bekerjasama dengan bersungguh-sungguh supaya terlaksana sesuatu pekerjaan .

Ciri Asas  Kemahuan untuk memimpin  sebagai penjaga/ ketua  sebagai pemandu arah  sebagai pembuat keputusan  sebagai petindak  sebagai pembawa perubahan  sebagai tenaga perancang  Kejelasan matlamat  peranan/ tugas  tumpuan organisasi  strategi untuk mencapai matlamat  aktiviti/ program organisasi .

. bersungguh-sungguh.  Mengambil berat akan seluruh organisasi  sifat ini akan menawan kepercayaan dan arahan akan dipatuhi dengan rela hati.  Ikhlas dan sabar  melaksanakan tugas kerana amanah. laksanakan dengan tegas. hormat dan ikhlas. Dugaan akan membuatkan kita lebih cekal dalam mencapai matlamat.Ciri Seorang Pemimpin  Tegas dan konsisten  apabila keputusan telah diambil. serius dan bukan sekadar sambil lewa atau dengan ragu-ragu.

.  Mempunyai budi bicara/ pertimbangan  pada saat genting. tidak melulu atau mengutamakan emosi sahaja. difahami dengan mendalam dan dilaksanakan. Tindak-tanduk sentiasa diperhatikan sebagai kayu ukur.Ciri Seorang Pemimpin  Cergas dan cerdas  cekap bertindak dan berfikiran tajam dalam membuat tindakan atau keputusan.  Kebolehan merancang  semua kegiatan dirancang dengan teliti.

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap diri sendiri         berdisiplin dan bersahsiah mulia maju dalam ilmu/ akademik dan kokurikulum berhemah tinggi prihatin mesra berkeyakinan tidak mementingkan diri sendiri positif. . dll.

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap sekolah     melaksanakan peraturan dan undang-undang sekolah menjaga nama baik sekolah memelihara iklim sekolah yang baik bangga akan sekolah .

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap guru  memberi maklumat dan maklum balas  bersama-sama membanteras masalah  menghormati mereka seperti ibu bapa .

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap pelajar lain     mengambil berat akan masalah pelajar lain menjaga keselamatan dan keselesaan pelajar berinteraksi dan menghormati mereka menunjukkan teladan/ menjadi `role model’ .

Interaksi dalam Kumpulan Tinggi dalam Kuasa Menasihat Menyelaras Menganalisis Memulakan Memimpin Mengarah Mengkritik Tidak peduli Menimbangkan Menentang Rendah dalam Kuasa Bersetuju Membantu Mengikut Sependapat Merelakan Mengizinkan Mengelak Menyerah Berundur Menarik diri Tinggi dalam Kemesraan Rendah dalam Kemesraan .

-ahli lazimnya akan bergantung kepada ketua dan sesetengahnya akan berada dalam keadaan tidak berpuas hati serta tidak berkeyakinan. .Gaya Kepimpinan  Autoritarian -berpusat kepada ketua yang percaya bahawa jika ahli kumpulan tidak dipimpin dengan cergas mereka akan terbiar dan kurang daya untuk bergerak sendiri.

.Gaya Kepimpinan  Demokratik -menghormati bakat dan keupayaan ahli. -menggerakkan dinamik kumpulan dan bekerjasama dengan ahli untuk menentukan pencapaian arah dan hasil yang diingini. -ketua percaya ahli mempunyai kebolehan mereka sendiri dan dapat menggunakannya jika diberi peluang.

-biasanya kumpulan menjadi terumbangambing dan tiada sesiapa yang mahu bertanggungjawab. menentukan arah dan memastikan tugas tercapai. .Gaya Kepimpinan  Laissez-faire -ketua tidak memainkan peranan langsung kerana berpandangan ahli kumpulan bertanggungjawab membuat keputusan.

) .Alatan pembersihan seperti penyapu. meja pelajar dan guru serta papan putih .: moto kelas. Pertandingan) -Menentukan perkara-perkara yang berikut ada di dalam kelas: . Disiplin.Jadual waktu . dsb. hiasan. Bendahari dan AJK (cth. Mata Pelajaran.Jadual tugas (rooster) . mutiara kata.dll (cth.: Kebersihan.Pengurusan dan Organisasi Kelas -Organisasi kelas terdiri daripada Ketua Kelas.Perabot kelas seperti kerusi. Penolong Ketua Kelas. bakul sampah dan pengaut sampah .

Pengurusan dan Organisasi Kelas -Menentukan kawat elektrik. -Memastikan butiran harian ditulis di sudut atas kanan papan tulis pada setiap hari persekolahan. kipas dan lampu dalam keadaan baik dan selamat digunakan. -Membimbing organisasi kelas menjalankan tugas. -Mengadakan tabung kelas dengan jumlahnya dikutip secara berkala untuk tujuan yang berikut: -Keceriaan kelas -Kebajikan pelajar -Pengurusan akademik . -Melaporkan perihal perabot dan peralatan elektrik yang rosak kepada guru kelas.

JUMLAHNYA? Cara berbeza tetapi MATLAMAT KITA SAMA. . (cth.: 6 4 2)  Tolak nombor asal. (642 – 246)  Hasilnya (396) diterbalikkan (693) dan campurkan kedua-duanya.: 2 4 6)  Terbalikkan kedudukannya.Matlamat Kita Sama  Pilih sebarang nombor tiga angka yang kedudukannya kecil di hadapan besar di belakang. (cth.

Rumusan  Berkeperibadian mulia dan terpuji  Berusaha tingkatkan kualiti organisasi  Bersabar dan tenang hadapi dugaan  Berfikiran terbuka & sedia terima teguran  Pengalaman tingkatkan pengetahuan  Berusaha tingkatkan prestasi akademik  Memelihara hubungan baik  Amanah. minat dan berdedikasi .

.

People who fight fire with fire usually end up with ashes.Untuk Renungan…………… Orang mukmin yang kuat lebih baik daripada orang mukmin yang lemah. -Saidina Ali K. -Abigail Van Buren . Oleh itu berpegang teguhlah pada tiap-tiap kebajikan yang akan memberi manfaat dan mohonlah pertolongan kepada Allah. -Hadith Riwayat Muslim Teman manusia yang paling abadi ialah akal dan musuh yang paling durjana ialah kejahilan.W.

RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG .

RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG .

.Sekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->