Peranan dan Tanggungjawab Pengawas & Ketua Kelas

monasrim@yahoo.com

Hierarki Masyarakat Sekolah
Pengetua
Guru Penolong Kanan
Guru
Pengawas Ketua Kelas
Pelajar

.

organisasi atau pergerakan .Konsep Pimpin dan Memimpin  Pimpin?  Bimbing  Pandu  Tunjuk  memegang tangan untuk menunjukkan jalan  Memimpin?  melatih seseorang  mengepalai atau mengetuai sesuatu badan.

Semua tugas besar menjadi lebih mudah kalau dipecah-pecahkan . . menjadi bahagian yang kecil. Beban yang lebih banyak dapat dibawa jika diikat dengan kuat berbanding dibiarkan berserakan.

Pemimpin  Memahami prinsip kepimpinan yang baik dan mempunyai ketokohan untuk memimpin  Pandai mempergunakan orang yang dipimpin untuk bekerjasama dengan bersungguh-sungguh supaya terlaksana sesuatu pekerjaan .

Ciri Asas  Kemahuan untuk memimpin  sebagai penjaga/ ketua  sebagai pemandu arah  sebagai pembuat keputusan  sebagai petindak  sebagai pembawa perubahan  sebagai tenaga perancang  Kejelasan matlamat  peranan/ tugas  tumpuan organisasi  strategi untuk mencapai matlamat  aktiviti/ program organisasi .

hormat dan ikhlas. Dugaan akan membuatkan kita lebih cekal dalam mencapai matlamat.  Ikhlas dan sabar  melaksanakan tugas kerana amanah. laksanakan dengan tegas. . bersungguh-sungguh. serius dan bukan sekadar sambil lewa atau dengan ragu-ragu.  Mengambil berat akan seluruh organisasi  sifat ini akan menawan kepercayaan dan arahan akan dipatuhi dengan rela hati.Ciri Seorang Pemimpin  Tegas dan konsisten  apabila keputusan telah diambil.

Tindak-tanduk sentiasa diperhatikan sebagai kayu ukur. tidak melulu atau mengutamakan emosi sahaja. .  Kebolehan merancang  semua kegiatan dirancang dengan teliti. difahami dengan mendalam dan dilaksanakan.Ciri Seorang Pemimpin  Cergas dan cerdas  cekap bertindak dan berfikiran tajam dalam membuat tindakan atau keputusan.  Mempunyai budi bicara/ pertimbangan  pada saat genting.

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap diri sendiri         berdisiplin dan bersahsiah mulia maju dalam ilmu/ akademik dan kokurikulum berhemah tinggi prihatin mesra berkeyakinan tidak mementingkan diri sendiri positif. . dll.

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap sekolah     melaksanakan peraturan dan undang-undang sekolah menjaga nama baik sekolah memelihara iklim sekolah yang baik bangga akan sekolah .

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap guru  memberi maklumat dan maklum balas  bersama-sama membanteras masalah  menghormati mereka seperti ibu bapa .

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap pelajar lain     mengambil berat akan masalah pelajar lain menjaga keselamatan dan keselesaan pelajar berinteraksi dan menghormati mereka menunjukkan teladan/ menjadi `role model’ .

Interaksi dalam Kumpulan Tinggi dalam Kuasa Menasihat Menyelaras Menganalisis Memulakan Memimpin Mengarah Mengkritik Tidak peduli Menimbangkan Menentang Rendah dalam Kuasa Bersetuju Membantu Mengikut Sependapat Merelakan Mengizinkan Mengelak Menyerah Berundur Menarik diri Tinggi dalam Kemesraan Rendah dalam Kemesraan .

Gaya Kepimpinan  Autoritarian -berpusat kepada ketua yang percaya bahawa jika ahli kumpulan tidak dipimpin dengan cergas mereka akan terbiar dan kurang daya untuk bergerak sendiri. -ahli lazimnya akan bergantung kepada ketua dan sesetengahnya akan berada dalam keadaan tidak berpuas hati serta tidak berkeyakinan. .

Gaya Kepimpinan  Demokratik -menghormati bakat dan keupayaan ahli. -menggerakkan dinamik kumpulan dan bekerjasama dengan ahli untuk menentukan pencapaian arah dan hasil yang diingini. . -ketua percaya ahli mempunyai kebolehan mereka sendiri dan dapat menggunakannya jika diberi peluang.

Gaya Kepimpinan  Laissez-faire -ketua tidak memainkan peranan langsung kerana berpandangan ahli kumpulan bertanggungjawab membuat keputusan. menentukan arah dan memastikan tugas tercapai. . -biasanya kumpulan menjadi terumbangambing dan tiada sesiapa yang mahu bertanggungjawab.

Perabot kelas seperti kerusi.: Kebersihan. meja pelajar dan guru serta papan putih .Pengurusan dan Organisasi Kelas -Organisasi kelas terdiri daripada Ketua Kelas. Penolong Ketua Kelas. bakul sampah dan pengaut sampah . Disiplin. dsb.dll (cth. Mata Pelajaran.Jadual tugas (rooster) . hiasan.Alatan pembersihan seperti penyapu. mutiara kata.Jadual waktu . Pertandingan) -Menentukan perkara-perkara yang berikut ada di dalam kelas: .) .: moto kelas. Bendahari dan AJK (cth.

-Memastikan butiran harian ditulis di sudut atas kanan papan tulis pada setiap hari persekolahan. kipas dan lampu dalam keadaan baik dan selamat digunakan. -Membimbing organisasi kelas menjalankan tugas.Pengurusan dan Organisasi Kelas -Menentukan kawat elektrik. -Mengadakan tabung kelas dengan jumlahnya dikutip secara berkala untuk tujuan yang berikut: -Keceriaan kelas -Kebajikan pelajar -Pengurusan akademik . -Melaporkan perihal perabot dan peralatan elektrik yang rosak kepada guru kelas.

JUMLAHNYA? Cara berbeza tetapi MATLAMAT KITA SAMA.: 6 4 2)  Tolak nombor asal.Matlamat Kita Sama  Pilih sebarang nombor tiga angka yang kedudukannya kecil di hadapan besar di belakang. (cth. (cth. .: 2 4 6)  Terbalikkan kedudukannya. (642 – 246)  Hasilnya (396) diterbalikkan (693) dan campurkan kedua-duanya.

minat dan berdedikasi .Rumusan  Berkeperibadian mulia dan terpuji  Berusaha tingkatkan kualiti organisasi  Bersabar dan tenang hadapi dugaan  Berfikiran terbuka & sedia terima teguran  Pengalaman tingkatkan pengetahuan  Berusaha tingkatkan prestasi akademik  Memelihara hubungan baik  Amanah.

.

Untuk Renungan…………… Orang mukmin yang kuat lebih baik daripada orang mukmin yang lemah. -Hadith Riwayat Muslim Teman manusia yang paling abadi ialah akal dan musuh yang paling durjana ialah kejahilan.W. -Abigail Van Buren . Oleh itu berpegang teguhlah pada tiap-tiap kebajikan yang akan memberi manfaat dan mohonlah pertolongan kepada Allah. -Saidina Ali K. People who fight fire with fire usually end up with ashes.

RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG .

RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG .

Sekian. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful