Peranan dan Tanggungjawab Pengawas & Ketua Kelas

monasrim@yahoo.com

Hierarki Masyarakat Sekolah
Pengetua
Guru Penolong Kanan
Guru
Pengawas Ketua Kelas
Pelajar

.

Konsep Pimpin dan Memimpin  Pimpin?  Bimbing  Pandu  Tunjuk  memegang tangan untuk menunjukkan jalan  Memimpin?  melatih seseorang  mengepalai atau mengetuai sesuatu badan. organisasi atau pergerakan .

Semua tugas besar menjadi lebih mudah kalau dipecah-pecahkan . Beban yang lebih banyak dapat dibawa jika diikat dengan kuat berbanding dibiarkan berserakan. menjadi bahagian yang kecil. .

Pemimpin  Memahami prinsip kepimpinan yang baik dan mempunyai ketokohan untuk memimpin  Pandai mempergunakan orang yang dipimpin untuk bekerjasama dengan bersungguh-sungguh supaya terlaksana sesuatu pekerjaan .

Ciri Asas  Kemahuan untuk memimpin  sebagai penjaga/ ketua  sebagai pemandu arah  sebagai pembuat keputusan  sebagai petindak  sebagai pembawa perubahan  sebagai tenaga perancang  Kejelasan matlamat  peranan/ tugas  tumpuan organisasi  strategi untuk mencapai matlamat  aktiviti/ program organisasi .

. hormat dan ikhlas. bersungguh-sungguh.Ciri Seorang Pemimpin  Tegas dan konsisten  apabila keputusan telah diambil.  Mengambil berat akan seluruh organisasi  sifat ini akan menawan kepercayaan dan arahan akan dipatuhi dengan rela hati. Dugaan akan membuatkan kita lebih cekal dalam mencapai matlamat.  Ikhlas dan sabar  melaksanakan tugas kerana amanah. laksanakan dengan tegas. serius dan bukan sekadar sambil lewa atau dengan ragu-ragu.

Ciri Seorang Pemimpin  Cergas dan cerdas  cekap bertindak dan berfikiran tajam dalam membuat tindakan atau keputusan. . difahami dengan mendalam dan dilaksanakan.  Mempunyai budi bicara/ pertimbangan  pada saat genting. Tindak-tanduk sentiasa diperhatikan sebagai kayu ukur. tidak melulu atau mengutamakan emosi sahaja.  Kebolehan merancang  semua kegiatan dirancang dengan teliti.

dll. .Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap diri sendiri         berdisiplin dan bersahsiah mulia maju dalam ilmu/ akademik dan kokurikulum berhemah tinggi prihatin mesra berkeyakinan tidak mementingkan diri sendiri positif.

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap sekolah     melaksanakan peraturan dan undang-undang sekolah menjaga nama baik sekolah memelihara iklim sekolah yang baik bangga akan sekolah .

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap guru  memberi maklumat dan maklum balas  bersama-sama membanteras masalah  menghormati mereka seperti ibu bapa .

Peranan Seorang Pemimpin  Tanggungjawab terhadap pelajar lain     mengambil berat akan masalah pelajar lain menjaga keselamatan dan keselesaan pelajar berinteraksi dan menghormati mereka menunjukkan teladan/ menjadi `role model’ .

Interaksi dalam Kumpulan Tinggi dalam Kuasa Menasihat Menyelaras Menganalisis Memulakan Memimpin Mengarah Mengkritik Tidak peduli Menimbangkan Menentang Rendah dalam Kuasa Bersetuju Membantu Mengikut Sependapat Merelakan Mengizinkan Mengelak Menyerah Berundur Menarik diri Tinggi dalam Kemesraan Rendah dalam Kemesraan .

-ahli lazimnya akan bergantung kepada ketua dan sesetengahnya akan berada dalam keadaan tidak berpuas hati serta tidak berkeyakinan.Gaya Kepimpinan  Autoritarian -berpusat kepada ketua yang percaya bahawa jika ahli kumpulan tidak dipimpin dengan cergas mereka akan terbiar dan kurang daya untuk bergerak sendiri. .

-ketua percaya ahli mempunyai kebolehan mereka sendiri dan dapat menggunakannya jika diberi peluang. -menggerakkan dinamik kumpulan dan bekerjasama dengan ahli untuk menentukan pencapaian arah dan hasil yang diingini.Gaya Kepimpinan  Demokratik -menghormati bakat dan keupayaan ahli. .

Gaya Kepimpinan  Laissez-faire -ketua tidak memainkan peranan langsung kerana berpandangan ahli kumpulan bertanggungjawab membuat keputusan. . -biasanya kumpulan menjadi terumbangambing dan tiada sesiapa yang mahu bertanggungjawab. menentukan arah dan memastikan tugas tercapai.

) . Bendahari dan AJK (cth.: moto kelas. hiasan.Alatan pembersihan seperti penyapu. dsb. Penolong Ketua Kelas. bakul sampah dan pengaut sampah .dll (cth.: Kebersihan. Pertandingan) -Menentukan perkara-perkara yang berikut ada di dalam kelas: .Pengurusan dan Organisasi Kelas -Organisasi kelas terdiri daripada Ketua Kelas.Jadual tugas (rooster) . Mata Pelajaran. mutiara kata.Perabot kelas seperti kerusi. meja pelajar dan guru serta papan putih . Disiplin.Jadual waktu .

-Mengadakan tabung kelas dengan jumlahnya dikutip secara berkala untuk tujuan yang berikut: -Keceriaan kelas -Kebajikan pelajar -Pengurusan akademik . -Memastikan butiran harian ditulis di sudut atas kanan papan tulis pada setiap hari persekolahan. kipas dan lampu dalam keadaan baik dan selamat digunakan.Pengurusan dan Organisasi Kelas -Menentukan kawat elektrik. -Melaporkan perihal perabot dan peralatan elektrik yang rosak kepada guru kelas. -Membimbing organisasi kelas menjalankan tugas.

Matlamat Kita Sama  Pilih sebarang nombor tiga angka yang kedudukannya kecil di hadapan besar di belakang. (642 – 246)  Hasilnya (396) diterbalikkan (693) dan campurkan kedua-duanya.: 6 4 2)  Tolak nombor asal. (cth. .: 2 4 6)  Terbalikkan kedudukannya. (cth. JUMLAHNYA? Cara berbeza tetapi MATLAMAT KITA SAMA.

Rumusan  Berkeperibadian mulia dan terpuji  Berusaha tingkatkan kualiti organisasi  Bersabar dan tenang hadapi dugaan  Berfikiran terbuka & sedia terima teguran  Pengalaman tingkatkan pengetahuan  Berusaha tingkatkan prestasi akademik  Memelihara hubungan baik  Amanah. minat dan berdedikasi .

.

-Saidina Ali K. -Abigail Van Buren .Untuk Renungan…………… Orang mukmin yang kuat lebih baik daripada orang mukmin yang lemah.W. Oleh itu berpegang teguhlah pada tiap-tiap kebajikan yang akan memberi manfaat dan mohonlah pertolongan kepada Allah. People who fight fire with fire usually end up with ashes. -Hadith Riwayat Muslim Teman manusia yang paling abadi ialah akal dan musuh yang paling durjana ialah kejahilan.

RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG .

RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG .

.Sekian.