P. 1
Mari Berkenalan Dengan Frog Vle

Mari Berkenalan Dengan Frog Vle

|Views: 246|Likes:
Published by lieck

More info:

Published by: lieck on May 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/06/2013

pdf

text

original

MARI BERKENALAN DENGAN FROG VLE

Apakah itu projek 1BestariNet? .

 1BestariNet adalah projek yang diinisiatifkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan dilaksanakan dengan kerjasama YTL Communications. sila layari Mengenai Kami.000 buah sekolah rendah dan menengah di Malaysia akan dilengkapkan dengan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya yang menyediakan sambungan Internet berkelajuan tinggi serta akses kepada Penyelesaian Pembelajaran Bersepadu. . Di bawah projek ini. sebanyak 10. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Apakah maksud Penyelesaian Bersepadu? .

sekolah-sekolah akan dilengkapkan dengan penyelesaian bersepadu yang membolehkan pengajaran. sila layari Penyelesaian Bersepadu. pembelajaran. . Untuk keterangan lanjut. kolaborasi dan pentadbiran dijalankan melalui Persekitaran Pembelajaran Maya (Frog VLE) yang berasaskan internet. yang boleh diakses di sekolah atau di mana juga. dengan adanya sambungan Internet (Internet Yes 4G). Di bawah projek 1BestariNet.

Apakah itu Frog VLE? .

ujian dan markah secara maya. bilik darjah online dan ruang sosial untuk sekolah. Ia adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional. guru-guru boleh memberi tugasan. Bayangkan Persekitaran Pembelajaran Maya Frog (Frog VLE) sebagai intranet. semuanya dalam di bawah satu bumbung. Sebagai contoh. Frog VLE boleh diakses di mana jua. pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet. Ibu bapa pula boleh berkomunikasi dengan guru-guru dan pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. sementara para pelajar boleh menghantar kerja rumah mereka dan menyemak markah yang diperolehi melalui Frog VLE. .

Kenapa perlu menggunakan Frog? .

Sebagai tambahan. untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. turut bekerjasama rapat dengan golongan pendidik tempatan dan organisasi-organisasi pendidikan untuk membekalkan sistem pembelajaran bertaraf dunia yang releven dengan rantau Asia. FrogAsia. Dibangunkan di United Kingdom dengan rekod pencapaian selama 13 tahun. Selain teknologi. selain direka khas untuk pengguna. Frog memfokuskan kepada usaha untuk memudahkan kehidupan guru dan pelajar sekaligus untuk mempertingkatkan teknik pengajaran dan pembelajaran. penyedia penyelesaian Frog VLE. Frog VLE juga disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa.Ketahui lebih lanjut bagaimana Frog boleh mempertingkatkan pembelajaran dengan menonton video-video ini! . penekanan turut diberi kepada usaha untuk melengkapkan dan membimbing sekolah-sekolah tentang penggunaan Frog sebagai satu peralatan yang boleh menambah-baik sekolah secara keseluruhannya. termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy. Frog VLE adalah platform pembelajaran maya yang telah memenangi anugerah dan mudah digunakan.

Bagaimanakah saya boleh mengakses Frog VLE? .

sila klik di sini. Setiap sekolah mempunyai URL yang tersendiri untuk tujuan log masuk. Untuk mendapatkan alamat VLE sekolah anda. ID Yes 1BestariNet untuk daftar masuk tunggal akan membolehkan anda untuk mengakses Frog VLE. .

Bagaimanakah Frog VLE mempertingkatkan pengajaran dan pembelajaran? .

disebabkan pelajar boleh melakukan penyimpanan awan.    . Belajar di luar sempadan: Oleh kerana Frog adalah berasaskan awan (cloud-based). Menjimatkan masa dan usaha:Frog memberikan guru alatan yang mudah untuk melaksanakan tugas seperti merancang pengajaran. Hubung dan kolaborasi: Frog VLE juga menghubungkan para pendidik di seluruh negara bagi membolehkan mereka berkolaborasi serta berkongsi sumber dan idea. Frog VLE dibina dengan mengutamakan penggunanya. Malah. menandakan tugasan dan menguruskan kalendar akademik. Sasarannya adalah untuk melahirkan rakyat Malaysia yang berkuasa ke atas pemilikan pendidikan mereka serta bersedia bersaing dalam ekonomi global yang berasaskan pengetahuan.pembelajaran boleh dilaksanakan pada bila-bila masa. di mana jua. beg sekolah yang berat bakal menjadi sejarah.

Ini membolehkan guru menghasilkan sumber-sumber pengajaran yang menarik dan menambat perhatian bagi memenuhi gaya pembelajaran berbeza. termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy. untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. Platform pembelajaran yang terbukti: Frog mempunyai rekod pencapaian selama 13 tahun dan digunakan di lebih 700 buah sekolah di United Kingdom dan di seluruh dunia. Menarik dan Menambat Perhatian: Sistem Frog yang mudah digunakan membolehkan guru dan pelajar mencari kandungan pendidikan di internet (video. dengan hanya beberapa klik mudah. Frog VLE turut disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa.  . Sebagai tambahan. sumber pendidikan) dan menjadikannya sebagai satu laman web. tanpa perlunya kepakaran teknikal. imej.

Bagaimanakah guru dan pelajar diberi sokongan sepanjang pelaksanaan projek 1BestariNet? .

. Laman Komuniti Frog dalam Frog VLE adalah satu ruang yang disediakan untuk memberi sokongan kepada guruguru melalui penyediaan tutorial video. buku panduan latihan serta buku panduan pengguna yang dapat membantu mereka memahirkan diri dengan kemahiran baru Frog. guru-guru boleh mendapatkan idea-idea baru serta berkongsi amalan terbaik dan cerita-cerita kejayaan dengan bersambung dengan para pendidik lain di seluruh negara. menghantar mesej dan terlibat dalam forum. Laman Komuniti Frog turut menyediakan sumber dan material lain sebagai cabaran dan inspirasi untuk golongan pendidik. Di Laman Komuniti Frog. Lebih daripada itu. menjemput guru-guru lain untuk menyertai kumpulan. Mereka juga boleh mencari kumpulan berdasarkan subjek yang diminati. atau membuat kumpulan sendiri. blog.

Sebagai tambahan.Tidak setakat itu. video. melayari pautan pendidikan. . The Pond juga adalah ruangan untuk pelajar menyertai pertandingan. para pelajar boleh bersambung dengan rakan sebaya serta berkongsi idea dan menyatakannya di dalam The Voice. permainan dan tip-tip. satu bahagian dalam The Pond yang memberi ruang untuk para pelajar mengemukakan pendapat mereka. serta mengetahui tentang perkembangan Juara Pelajar Lain di Wall of Fame. The Pond adalah portal pelajar yang boleh diakses melalui Frog VLE dan ia menyediakan sumber-sumber yang boleh dipelajari oleh Frog Student Champions dan membantu mereka untuk memacu penggunaan Frog VLE di kalangan sesama pelajar.

Adakah ibu bapa akan diberi akses Frog VLE? .

butiran perhubungan sekolah serta memuat turun borang-borang penting dan dokumen. Dengan ID log masuk mereka. mengakses laporan PIBG. ibu bapa boleh mengikuti aktiviti anak-anak mereka di sekolah. . acara sekolah. Ibu bapa akan diberi ID Yes 1BestariNet untuk mengakses Dashboard ibu bapa dalam Frog VLE.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->