P. 1
Mari Berkenalan Dengan Frog Vle

Mari Berkenalan Dengan Frog Vle

|Views: 246|Likes:
Published by lieck

More info:

Published by: lieck on May 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/06/2013

pdf

text

original

MARI BERKENALAN DENGAN FROG VLE

Apakah itu projek 1BestariNet? .

Di bawah projek ini. sebanyak 10.000 buah sekolah rendah dan menengah di Malaysia akan dilengkapkan dengan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya yang menyediakan sambungan Internet berkelajuan tinggi serta akses kepada Penyelesaian Pembelajaran Bersepadu. . sila layari Mengenai Kami. 1BestariNet adalah projek yang diinisiatifkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan dilaksanakan dengan kerjasama YTL Communications. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Apakah maksud Penyelesaian Bersepadu? .

dengan adanya sambungan Internet (Internet Yes 4G). kolaborasi dan pentadbiran dijalankan melalui Persekitaran Pembelajaran Maya (Frog VLE) yang berasaskan internet. yang boleh diakses di sekolah atau di mana juga. Di bawah projek 1BestariNet. sila layari Penyelesaian Bersepadu. sekolah-sekolah akan dilengkapkan dengan penyelesaian bersepadu yang membolehkan pengajaran. . pembelajaran. Untuk keterangan lanjut.

Apakah itu Frog VLE? .

 Bayangkan Persekitaran Pembelajaran Maya Frog (Frog VLE) sebagai intranet. semuanya dalam di bawah satu bumbung. guru-guru boleh memberi tugasan. pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet. Ia adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional. ujian dan markah secara maya. Ibu bapa pula boleh berkomunikasi dengan guru-guru dan pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. bilik darjah online dan ruang sosial untuk sekolah. Sebagai contoh. Frog VLE boleh diakses di mana jua. sementara para pelajar boleh menghantar kerja rumah mereka dan menyemak markah yang diperolehi melalui Frog VLE. .

Kenapa perlu menggunakan Frog? .

Frog memfokuskan kepada usaha untuk memudahkan kehidupan guru dan pelajar sekaligus untuk mempertingkatkan teknik pengajaran dan pembelajaran. selain direka khas untuk pengguna.Ketahui lebih lanjut bagaimana Frog boleh mempertingkatkan pembelajaran dengan menonton video-video ini! . penyedia penyelesaian Frog VLE. Frog VLE adalah platform pembelajaran maya yang telah memenangi anugerah dan mudah digunakan. FrogAsia. turut bekerjasama rapat dengan golongan pendidik tempatan dan organisasi-organisasi pendidikan untuk membekalkan sistem pembelajaran bertaraf dunia yang releven dengan rantau Asia. penekanan turut diberi kepada usaha untuk melengkapkan dan membimbing sekolah-sekolah tentang penggunaan Frog sebagai satu peralatan yang boleh menambah-baik sekolah secara keseluruhannya. Sebagai tambahan. Dibangunkan di United Kingdom dengan rekod pencapaian selama 13 tahun. Selain teknologi. termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy. Frog VLE juga disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa. untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran.

Bagaimanakah saya boleh mengakses Frog VLE? .

Setiap sekolah mempunyai URL yang tersendiri untuk tujuan log masuk. . sila klik di sini. Untuk mendapatkan alamat VLE sekolah anda. ID Yes 1BestariNet untuk daftar masuk tunggal akan membolehkan anda untuk mengakses Frog VLE.

Bagaimanakah Frog VLE mempertingkatkan pengajaran dan pembelajaran? .

Hubung dan kolaborasi: Frog VLE juga menghubungkan para pendidik di seluruh negara bagi membolehkan mereka berkolaborasi serta berkongsi sumber dan idea. beg sekolah yang berat bakal menjadi sejarah.    . Sasarannya adalah untuk melahirkan rakyat Malaysia yang berkuasa ke atas pemilikan pendidikan mereka serta bersedia bersaing dalam ekonomi global yang berasaskan pengetahuan. Belajar di luar sempadan: Oleh kerana Frog adalah berasaskan awan (cloud-based). Frog VLE dibina dengan mengutamakan penggunanya. menandakan tugasan dan menguruskan kalendar akademik.pembelajaran boleh dilaksanakan pada bila-bila masa. disebabkan pelajar boleh melakukan penyimpanan awan. di mana jua. Malah. Menjimatkan masa dan usaha:Frog memberikan guru alatan yang mudah untuk melaksanakan tugas seperti merancang pengajaran.

termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy. Ini membolehkan guru menghasilkan sumber-sumber pengajaran yang menarik dan menambat perhatian bagi memenuhi gaya pembelajaran berbeza. Sebagai tambahan.  . dengan hanya beberapa klik mudah. imej. untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran. Platform pembelajaran yang terbukti: Frog mempunyai rekod pencapaian selama 13 tahun dan digunakan di lebih 700 buah sekolah di United Kingdom dan di seluruh dunia. Menarik dan Menambat Perhatian: Sistem Frog yang mudah digunakan membolehkan guru dan pelajar mencari kandungan pendidikan di internet (video. sumber pendidikan) dan menjadikannya sebagai satu laman web. tanpa perlunya kepakaran teknikal. Frog VLE turut disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa.

Bagaimanakah guru dan pelajar diberi sokongan sepanjang pelaksanaan projek 1BestariNet? .

menjemput guru-guru lain untuk menyertai kumpulan. Di Laman Komuniti Frog. menghantar mesej dan terlibat dalam forum. blog. buku panduan latihan serta buku panduan pengguna yang dapat membantu mereka memahirkan diri dengan kemahiran baru Frog. . atau membuat kumpulan sendiri. Mereka juga boleh mencari kumpulan berdasarkan subjek yang diminati. Lebih daripada itu. guru-guru boleh mendapatkan idea-idea baru serta berkongsi amalan terbaik dan cerita-cerita kejayaan dengan bersambung dengan para pendidik lain di seluruh negara. Laman Komuniti Frog turut menyediakan sumber dan material lain sebagai cabaran dan inspirasi untuk golongan pendidik. Laman Komuniti Frog dalam Frog VLE adalah satu ruang yang disediakan untuk memberi sokongan kepada guruguru melalui penyediaan tutorial video.

permainan dan tip-tip. The Pond juga adalah ruangan untuk pelajar menyertai pertandingan. para pelajar boleh bersambung dengan rakan sebaya serta berkongsi idea dan menyatakannya di dalam The Voice. melayari pautan pendidikan. serta mengetahui tentang perkembangan Juara Pelajar Lain di Wall of Fame.Tidak setakat itu. video. Sebagai tambahan. satu bahagian dalam The Pond yang memberi ruang untuk para pelajar mengemukakan pendapat mereka. The Pond adalah portal pelajar yang boleh diakses melalui Frog VLE dan ia menyediakan sumber-sumber yang boleh dipelajari oleh Frog Student Champions dan membantu mereka untuk memacu penggunaan Frog VLE di kalangan sesama pelajar. .

Adakah ibu bapa akan diberi akses Frog VLE? .

acara sekolah. Dengan ID log masuk mereka. Ibu bapa akan diberi ID Yes 1BestariNet untuk mengakses Dashboard ibu bapa dalam Frog VLE. mengakses laporan PIBG. butiran perhubungan sekolah serta memuat turun borang-borang penting dan dokumen. ibu bapa boleh mengikuti aktiviti anak-anak mereka di sekolah. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->