Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara.

Sebagai seorang penggiat muzik,kita perlulah mengetahui tentang teknik-teknik yang terdapat dalam nyanyian. Seorang penggiat muzik perlu tahu bagaimana sesuatu muzik itu dihasilkan. Sesuatu muzik terhasil apabila terdapat getaran sesuatu. Sebagai contoh, apabila permukaan meja diketuk, permukaan meja telah menghasilkan getaran dan kita dengar sebagai bunyi. Hal ini sama dengan suara manusia. Pita suara dikawal oleh angin supaya ia dapat menggetarkan angin yang melaluinya. Gabungan antara gigi, lidah dan bibir akan membentuk bunyi konsonan dan vokal. Simbol bagi konsonan dan vokal adalah huruf-huruf. Seorang penggiat muzik perlu juga tahu bagaimana menghasilkan pic yang tinggi. Penggiat muzik perlu menegangkan pita suara mereka untuk mendapatkan pic yang tinggi. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara iaitu motor, vibrator, pembesar suara dan artikulasi. Motor ialah tekanan nafas. Vibrator atau penggetar pula terhasil apabila angin yang kita keluarkan untuk menyanyi berlanggar dengan kulit yang berlipat di kedua-dua belah trakea dan tenggorok. Pembesar suara pula merupakan satu ruang yang dibentuk oleh lelangit, mulut dan kerongkong. Ruang kepala juga merupakan pembesar suara. Artikulasi pula dilakukan oleh bibir dan dagu.

Terdapat tiga rongga dalam sistem manusia iaitu rongga mulut. rongga dada dan rongga hidung. tengan dan dada. suara tengah dan suara dada.Resonan pula merupakan getaran udara dalam satu rongga. Suara menjerit merupakan satu suara yang sangat tidak berkualiti. Menjerit dan melontar suara adalah dua perkara yang berbeza. Berikut merupakan perletakan suara bagi lelaki dan wanita. Seorang penyanyi yang baik tidak seharusnya menjerit untuk mencapai pic yang tinggi. Menjerit juga merupakan satu teknik nyanyian yang salah. Terdapat tiga jenis rejister suara iaitu suara kepala. . Teknik yang ditekankan lagi adalah rejister suara. Apabila kita dapat mengawal sistem rongga kita dengan baik maka akan lebih baik seseorang itu dari segi lontaran suara mereka. Berikut merupakan perletakan suara bagi suara kepala. Hal ini kerana suara menjerit tidak mempunyai ton suara yang baik.

pengawalan nafas yang betul adalah amat diperlukan. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. Suara kepala terhasil apabila salah satu otot mengawal mekanisma vokal untuk menyanyi pada register yang tinggi di rongga di kepala yang memberi kesan gema yang tinggi kepada penyanyi tersebut. ini dinamakan suara kepala.Suara Tengah Suara Dada . Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong. Suara kepala juga banyak membantu lelaki dalam menyanyikan folsetto. Suara kepala menghasilkan suara yang jelas dan renj suara juga luas jika dibandingkan dengan suara dada. Hal ini adalah untuk tidak menjadikan suara seorang penyanyi itu pecah apabila suara tinggi di nyanyikan. .

Suara dada adalah bertujuan untuk mengawal nyanyian yang register rendah. Hal ini kerana pernafasan yang betul diperlukan bagi menghasilkan suara dada.Latihan untuk suara tengah. Selain itu fonasi adalah suatu yang penting dalam nyanyian. suara dada ini tidak sesuai bagi kanak-kanak. Bentuk mulut apabila membunyikan huruf vokal. Ciri-ciri ton yang baik perlulah merangkumi tenaga. Kejelasan sebutan adalah penting kerana mesej nyanyian yang ingin disampaikan dapat difahami oleh pendengar. . intensiti. Bunyi konsonan dari awal hingga akhir sesuatu perkataan itu perlulah jelas. Namun begitu. Kebiasaannya penyanyi lelaki lebih selesa untuk menggunakan perletakan suara ini berbanding dengan penyanyi wanita. suara dada ini dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. Suara dada ini tidak digalakkan bagi penyanyi amatur. Hal ini kerana. kekuatan bunyi dan harakat iaitu panjang atau pendek sesuatu perkataan. Fonasi adalah sebutan. Pernafasan dan bentuk mulut yang betul memainkan peranan yang penting dalam menghasilkan bunyi yang berkualiti.

Kebiasaannya suara murid sekolah rendah berada di range yang tinggi oleh itu. memberi pengalaman muzik kepada murid dan membentuk keyakinan murid. Hal ini kerana dengan nyanyian. guru boleh menyuruh mereka menyanyikan sesuatu lagu menggunakan suara kepala atau suara tengah. sebutan. Hal ini penting bagi kita untuk mengajar mereka nyanyian. . Suara ini lebih mudah dan selesa untuk mereka nyanyikan. Murid juga cepat mengingati apa yang dipelajari pada hari tersebut.Seorang guru muzik yang baik perlu memiliki kemahiran nyanyian bagi menyampaikan pembelajaran Pendidikan Muzik dengan berkesan. artikulasi dan perletakan suara. Nyanyian merupakan salah satu topik penting dalam muzik. Seorang guru muzik itu perlulah mengetahui teknik-teknik vokal dan rejister suara setiap murid yang diajarnya. Guru muzik tidak boleh memberi mereka menyanyi lagu yang di luar range suara mereka. Sebagai seorang guru muzik. Penyediaan bahan-bahan berkaitan latihan vokal dan kemahiran menyampaikan nyanyian yang baik adalah penting sebagai persediaan menjadi seorang pendidik muzik yang berketerampilan. guru dapat mempertingkatkan imaginasi murid. Antara teknik vokal adalah seperti rejister. Selain itu seorang guru muzik perlu tahu bahawa suara dada tidak sesuai bagi kanak-kanak. Jika tidak murid tersebut mengalami kesukaran untuk mencapai range yang diberi oleh guru. Suara dad hanya sesuai dinyanyikan oleh orang lelaki dewasa bukannya kanakkanak. Banyak teknik-teknik vokal yang perlu diketahui oleh seorang guru muzik. kita perlu tahu perletakan atau rejister suara bagi setiap murid yang kita ajar. Murid kebiasaannya tidak tahu cara untuk mengaplikasikan pernafasan dalam nyanyian. Jika guru memberi range hingga ke suara dada hal ini akan menyebabkan murid mengalami kesukaran untuk menyanyi.

kita perlu tahu akan jenis-jenis suara murid kita. Guru perlu membetulkan murid jika mereka salah menyebut perkataan yang di tulis. Jika mereka mempunyai range suara alto kite boleh menyuruh mereka menyanyi menggunakan suara mereka sendiri. Mereka merasakan apa yang mereka lakukan adalah betul seperti yang guru inginkan. Guru perlu mengajar murid tentang cara untuk membunyikan huruf-huruf vokal selain memastikan mereka melontarkan suara. Ketika masih kecillah guru perlu mengajar murid cara sebutan yang betul. Sebagai contoh. Jika tidak murid tidak akan tahu tentang masalah mereka.Sebagai seorang guru muzik yang cemerlang. Mereka kebiasannya mempunyai masalah untuk membunyikan huruf r. . Kebiasaannya murid tidak mengalami masalah dari segi lontaran suara. guru perlu mengambil inisiatif agar murid dapat mengatasi masalah tersebut dengan berkesan. Hal ini kerana pelat mereka mempengaruhi sebutan mereka. Hal ini juga bertujuan untuk tidak memberikan pandangan kepada murid bahawa menyanyi adalah perkara yang sukar. Renge suara kanak-kanak boleh berubah apabila mereka telah sampai akil baligh. Guru muzik juga perlulah membimbing muridnya dalam menyanyi. pelajar cina menyebut lori sebaga ‘loli’. Guru juga perlu menekankan sebutan kepada murid terutamanya pelajar berbangsa cina dan india. Adalah penting bagi seorang guru tahu rejister suara murid mereka kerana rejister suara bagi kanak-kanak adalah tidak sama dengan rejister suara orang dewasa. guru perlulah bersabar dan mengajar mereka apa yang perlu dilakukan. Hal ini bertujuan untuk memberi keselesaan kepada murid ketika menyanyi. Oleh itu. Jika murid tersebut menyanyi tidak sampai kepada pic yang diinginkan.

Akhirnya saya mengambil keputusan untuk bertanyakan kepada pensyarah yang mengajar saya. Apabila diajukan kepada pensyarah beliau mengatakan bahawa rejister suara dan range suara adalah dua benda yang sangat berbeza. . Tugasan ini merupakan tugasan wajib yang perlu dilaksanakan untuk melayakkan diri seorang pelajar lulus untuk semester ini. malangnya rakan say itu juga tidak berapa pasti dengan makna fonasi itu sendiri. Oleh itu saya mengambil keputusan untuk bertanyakan kepada rakan-rakan saya yang lebih mahir. Hal ini keran disesetengah blog mengatakan bahawa rejister suara dan renge suara adalah sama. tenor. saya tidak faham tentang fonasi. Saya mencari di dalam internet tentang teknik nyanyian yang berkaitan fonasi dan ia menunjukkan bahawa fonasi itu merupakan sebutan. Selain itu. Pelajar telah diberikan tugasan berkaitan dengan teknik-teknik nyanyian iaitu fonasi dan rejister suara. Akhirnya terungkailah tentang masalah fonasi ataupun sebutan Saya juga mempunyai masalah untuk rejister suara. Sepanjang menjalankan tugasan ini pelbagai masalah yang saya hadapi namun begitu dengan pertolongan dari pensyarah dan rakan-rakan akhirnya tugasan ini dapat dilaksanakan. Oleh itu. Namun begitu.Setiap pelajar yang mengambil alat muzik utama vokal telah diberikan tugasan ini oleh pensyarah. Rajister suara merupakan perletakan suara manusia sedangkan range suara adalah jenis-jenis suara manusia. saya masih lagi was-was dengan kenyataan tersebut. Masalah yang saya hadapi dalam melaksanakan tugasan ini adalah saya tidak ingat akan teknik-teknik nyanyian. saya meminta pandangan dari rakan saya. alto dan soprano. Contoh jenis suara manusia adalah bes.

melalui tugasan ini. saya dapat mengetahui bahawa suara dada tidak sesuai bagi kanak-kanak. Namun bagi tugasan ini saya hanya menmbuat rujukan dari internet dengan bimbingan dan bantuan dari rakan-rakan dan pensyarah. . Selama ini saya meyangka bahawa kanakkanak boleh menggunakan suara dada. Walupun mempunyai banyak masalah yang saya perlu tempuhi akhirnya tugasan ini dapat disiapkan pada tarikh yang ditetapkan. Oleh itu. Tugasan ini juga menjadikan saya rajin untuk mencari maklumat di dalam segala sumber. saya perlu berhati-hati pada masa hadapan untuk meletakkan range yang sesuai pada kelas saya nanti.Disamping itu.

.

.

.

.

VOKAL-kssr.2013 pada jam 11.blogspot.00 p.com/presentations/249775 2.RUJUKAN 1.30 p.2.blogspot.scribd.m http://bustamkamri. Muzik Dan Nyanyian. Dilayari pada 3.html 4.html 5.3.30 p. Dilayari pada 4.m http://upumanuwu.html .00 p.30 p.3.2013 pada jam 8.m http://www.m http://shahroel.2013 pada jam 4.2013 pada jam 5.3.com/doc/39595203/NYANYIAN-1 3. Dilayari pada 3. 4 Jenis Rejister Suara.com/2009/09/nyanyian-dan-lagu-dalam-aspek. Dilayari pada 2.slideboom. Nyanyian Dan Lagu Dalam Aspek Perkembangan Kanak-kanak.com/2010/08/muzik-dan-nyanyian. NYANYIAN 1.com/2010/10/4-jenis-register-suara-specialwhistle.blogspot.2013 pada jam 3. Dilayari pada 28.3.m http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful