P. 1
46148298-Peperiksaan-Sains-Tahun-5

46148298-Peperiksaan-Sains-Tahun-5

|Views: 8|Likes:
Published by Kamariah Esa

More info:

Published by: Kamariah Esa on May 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2013

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SETARA 2006 __________________________________________________________________________________ SAINS TAHUN 5 Satu jam lima belas minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. 4. Kertas ini mengandungi dua bahagian. Bahagian A dan Bahagian B. Bahagian A mengandungi 30 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada Kertas Jawapan Bahagian A yang diberikan oleh guru kamu. Cara menjawab soalan adalah seperti di bawah ini. Contoh soalan :

Antara berikut yang manakah benda hidup? A. B. C. D. Kerusi Kereta Ayam Bola

Jawapan yang betul bagi soalan ini ialah Ayam dan hurufnya ialah C. Sila hitamkan huruf C di ruangan yang terdapat di atas kertas jawapan anda. A 5. 6. 7. B C D

Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Bahagian B ada 4 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menulis jawapan kamu dalam ruangan yang disediakan.

Kertas soalan ini mengandungi 19 halaman bercetak

[ Lihat sebelah ] SULIT

Pilih jawapan yang betul. 018 Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan. B. Sekiranya kamu tidak dapat menjawab sesuatu soalan. II. II. IV. yang manakah TIDAK BENAR berdasarkan cara pencaran biji benih? A B C D Tumbuhan Keembung Kelulut Getah Pinang Agen Pencaran Biji Benih Mekanisme letupan Haiwan Angin Air 2 . 1. II dan III sahaja I.SULIT BAHAGIAN A [30 markah] Jawab semua soalan. iaitu A. A B Bertelur pada waktu malam Menimbus telur dengan pasir Menghasilkan telur yang banyak Mengeram telur sehingga menetas I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 45 minit. Antara tumbuhan berikut. teruskan menjawab soalan seterusnya. Rajah 1 Nyatakan ciri sepunya yang terdapat pada haiwan pada rajah 1 yang membantu memastikan kemandirian spesis mereka? I. C dan D. III. III dan IV 2.

SULIT 3. Rajah 3 Rajah 3 menunjukkan seekor burung sedang memakan buah jambu batu. Bagaimanakah biji benih jambu batu ini dapat disebarkan? A B C D Biji benih dikeluarkan bersama – sama najis haiwan. Biji benih dihanyutkan air. Gambar pada rajah 2 menunjukkan 2 jenis biji benih 018 Rajah 2 Antara berikut. 3 . yang manakah boleh dipencarkan dengan cara yang sama seperti biji benih pada rajah 2? 4. Biji benih ditiupoleh angin ke tempat lain. Biji benih disebarkan apabila buah jambu meletup dan pecah.

susunan rantai makanan yang manakah benar? A B Q Q P R R S S P C D P Q S S Q R R P 7. Rajah 5 Berdasarkan rajah 5. yang manakah merupakan pengeluar? 4 .SULIT 018 5. Antara berikut. yang manakah kedudukan yang betul bagi haiwan X dalam rantai makanan berikut? A B C D Daun X Daun Helang X daun burung pipit helang X X helang burung pipit helang daun burung pipit burung pipit 6. Antara berikut. Rajah 4 Rajah 4 menunjukkan haiwan X.

10. O makan P P makan Q Q makan R Maklumat di atas menunjukkan hubungan makanan antara hidupan dalam satu habitat. Q berkurang jika T bertambah. R. 9. B gabungan beberapa rantai makanan.SULIT 018 A B Ulat beluncas Sawi C D Cacing Kambing 8. T dan U ialah karnivor. Q. yang manakah wujud dalam bilangan yang paling banyak dalam habitat ini? 5 . Siratan makanan terbentuk daripada ______________ A satu rantaian makanan. R dan S ialah herbivor. yang manakah BENAR? A B C D S berkurang jika R bertambah. Rajah 6 Antara pernyataan berikut. C gabungan dua rantai makanan. Antara hidupan berikut.

III dan IV sahaja 12. yang manakah akan menyala? A B I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. Antara mentol dalam litar elektrik berikut. II dan IV sahaja I.SULIT 018 A B O P C D Q R 11. Rajah 7 Apakah fungsi R dalam litar elektrik pada rajah 7? A B C D Membekalkan arus elektrik Mengalirkan arus elektrik Mengawal pengaliran arus elektrik Memutuskan pengaliran arus elektrik 6 .

sel kering dan mentol serta membolehkan mentol menyala. yang manakah mungkin ialah X dan Y? A B C D X Rod kuprum Tali raffia Duit syiling Penyedut minuman Y Sudu besi Pembaris keluli Benang kapas Wayar nikrom 14. Antara berikut. Antara berikut. Litar yang mengandungi sel kering. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung dan mentol. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung. 7 .SULIT 13. wayar penyambung dan mentol. 018 Rajah 8 Mentol pada rajah 8 akan menyala apabila X dan Y yang nerupakan konduktor elektrik disambungakn dalam litar. yang manakah maksud secara operasi bagi litar elektrik lengkap? A B C D Litar yang mengandungi sel kering dan wayar penyambung.

Rajah 10 Bekas J.SULIT 15. Mereka sepatutnya memasang sebiji mentol sahaja. Apakah yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan masalah itu? A B C D Mereka perlu menambah bilangan sel kering pada litar. 16. Suhu air dalam bekas yang manakah akan mencatat bacaan paling rendah selepas dibiarkan 1 jam? A B J K C D L M 8 . Mereka seharusnya memasang suis pada litar. Mereka tidak berjaya menyalakan mentol P dan Q. L dan M dalam rajah 10 diisi dengan 250ml air yang bersuhu 70°C. Mereka perlu membetulkan susunan sel-sel kering. 018 Rajah 9 Murid 5 Mawar memasang litar elektrik seperti yang ditunjukkan pada rajah 9. K.

A B I dan II sahaja II dan III sahaja C D III dan IV sahaja I. yang manakah menunjukkan kedudukan mata yang betul semasa mengambil bacaan termometer? 19. Antara berikut. yang manakah dapat mencepatkan penurunan suhu air dalam bikar? I II III IV Menutup bikar dengan penutup plastik. II dan III 18.SULIT 018 17. Meletakkan bikar di bawah kipas angin. Rajah 11 9 . Meletakkan bikar di bawah cahaya matahari yang terik. Antara berikut. Masukkan sudu besi ke dalam bikar.

Rajah 12 Mengapakah kabel telefon dipasang dalam keadaan kendur seperti pada rajah 12? A B C D Kabel tidak putus apabila mengecut pada waktu sejuk. 21. Gelang mengecut apabila dipanaskan. Bebola logam tidak dapat melalui gelang setelah dipanaskan. apakah kesimpulan yang boleh dibuat? 018 A B C D Bebola logam dapat melalui gelang sebelum dipanaskan. Rajah 13 10 . Kerja memasang dan membaiki kabel telefon menjadi lebih mudah. Kabel telefon dalam keadaan kendur tahan terhadap tiupan angin.SULIT Berdasarkan pemerhatian pada rajah 11. Bebola logam mengembang apabila dipanaskan. 20. Komunikasi melalui telefon dapat dilakukan dengan lebih efektif.

cahaya dapat dibiaskan. 24. yang manakah dibuat berdasarkan prinsip pantulan cahaya? 23. nyalaan lilin terlalu kecil. Rajah 14 11 . cahaya hanya bergerak dalam garis lurus. Antara alat berikut. lubang salur PVC terlalu kecil. Bayang-bayang terbentuk apabila ________________________ A B C D cahaya dihalang oleh objek legap. cahaya tidak dapat menembusi bahan lutsinar. cahaya tidak dapat melalui straw yang bengkok. 22.SULIT Pemerhati tidak dapat melihat cahaya lilin dalam rajah 13 kerana _____________ 018 A B C D salur PVC terlalu panjang.

ungu 26. jingga. indigo. biru. indigo. jingga. jingga. biru. hijau. hijau. hijau. jingga. kuning. biru. hijau. Rajah 15 Bagaimanakah pelangi seperti yang ditunjukkan pada rajah 15 terhasil? A B Cahaya matahari dibiaskan oleh titisan air hujan. indigo. Nyatakan susunan warna spektrum cahaya matahari yang betul.SULIT 018 Bongkah kayu X dan Y diletak pada kedudukan seperti yang ditunjukkan pada rajah 14. kuning. indigo Merah. ungu Merah. biru. kuning. kuning. Cahaya matahari dipantulkan oleh titisan air hujan. A B C D Merah. 12 . ungu Merah. ungu. Apakah bentuk bayang-bayang yang terbentuk pada skrin apabila cahaya dipancarkan ke atas X dan Y? 25.

Kompang telah dipukul dengan kuat sekali. Bunyi boleh bergerak melalui udara. Cikgu Asmawi dapat mendengar bunyi pukulan kompang yang dimainkan oleh sekumpulan murid di padang sedangkan dia berada di pejabat sekolahnya. 018 27. Pada kedudukan paras air yang manakah akan menghasilkan nada bunyi paling tinggi apabila botol diketuk? A B P Q C D R S 28.SULIT C D Cahaya matahari terpesong apabila bergerak melalui awan. Rajah 16 Rajah 16 menunjukkan botol yang berisi air. Cahaya matahari diserap oleh titisan air hujan apabila bergerak melaluinya. Apakah hipotesis yang dapat dibuat mengenai keadaan ini? A B C D Kompang yang digunakan dari jenis yang berkualiti. Murid telah mahir bermain kompang. 13 .

SULIT 29. II dan IV sahaja I. yang manakah berfungsi berdasarkan prinsip kesan pemanasan? I II III IV Cerek elektrik Seterika Mesin pengisar makanan Pembakar roti A B I. Ia menerangkan permukaan Bumi Ia diperlukan oleh tumbuhan untuk membuat makanan 018 Apakah ‘Ia’yang dimaksudkan dalam petikan di atas? A B Api Janakuasa hidro C D Matahari Bintang 30. II dan III sahaja II. III dan IV sahaja 14 . III dan IV sahaja C D I. Antara alat-alat elektrik berikut.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) b) Apakah tujuan eksperimen di atas? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) c) Nyatakan pembolehubah yang dapat dikenalpasti dalam eksperimen ini. i.SULIT BAHAGIAN B [20 markah] Arahan: Jawab semua soalan. Pembolehubah Manipulasi : Pembolehubah Bergerakbalas : (2 markah) 15 . Radas P Q R a) Bilangan sel kering 1 2 3 Nyalaan mentol Malap Terang Sangat terang Nyatakan pemerhatian yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen di atas. Jadual 1 di bawah menunjukkan keputusan daripada eksperimen yang dijalankan. ii. Murid-murid tahun 5 Berlian telah menjalankan satu eksperimen seperti dalam Rajah 1. 018 Rajah 1 1. tuliskan jawapan kamu pada ruang yang disediakan.

018 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) 2.SULIT d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya 7 biji sel kering diletakkan dalam litar di atas. Bahan yang tidak boleh mengalirkan arus elektrik: (2 markah) b) Bina satu hipotesis berdasarkan eksperimen di atas 16 . Bahan yang boleh mengalirkan arus elektrik: ii. Jenis bahan Dawai kuprum Penyedut minuman Pembaris keluli Papan lapis Rod karbon Tali rafia Nyalaan mentol Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala a) Berdasarkan keputusan di atas namakan: i. Rajah 2 Satu eksperimen seperti dalam Rajah 2 telah dijalankan untuk mengkaji kebolehan bahan mengalirkan arus elektrik. Keputusan eksperimen telah direkodkan dalam Jadual 2.

(1 markah) 3. R. Ketinggian nada bunyi Sangat rendah Rendah Tinggi Sangat tinggi (1 markah) 17 . Pemerhatian telah direkodkan dalam jadual di bawah. Q. Rajah 3 Satu penyiasatan telah dijalankan seperti dalam rajah 3 untuk menyiasat hubungan di antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. Hasil eksperimen telah diperolehi setelah botol P. Radas P Q R S Kuantiti air (ml) 50 100 150 200 Jadual 3 a) Nyatakan tujuan eksperimen di atas. S diketuk.SULIT 018 (1 markah) c) Nyatakan satu pembolehubah yang dimalarkan (1 markah) d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya larutan cuka diuji dalam eksperimen diatas.

SULIT 018 b) Kenalpasti pembolehubah dalam eksperimen di atas: i. Pembolehubah manipulasi : Pembolehubah bergerakbalas : Pembolehubah dimalarkan : (3 markah) c) Nyatakan hubungan antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. ii. iii. Murid-murid tersebut memasukkan sebatang penyedut minuman ke dalam segelas air. a) Nyatakan pemerhatian yang dapat dilihat oleh murid-murid tersebut. (1 markah) d) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat daripada eksperimen di atas? (1 markah) 4. 18 . Rajah 4 Rajah 4 di atas menunjukkan penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid tahun 5 Nilam.

ii.SULIT 018 (1 markah) b) Berikan inferens berdasarkan jawapan kamu di (a). i. (1 markah) c) Berikan dua contoh kejadian lain yang menunjukkan pembiasan cahaya. (2 markah) KERTAS SOALAN TAMAT 19 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->