P. 1
46148298-Peperiksaan-Sains-Tahun-5

46148298-Peperiksaan-Sains-Tahun-5

|Views: 8|Likes:
Published by Kamariah Esa

More info:

Published by: Kamariah Esa on May 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2013

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SETARA 2006 __________________________________________________________________________________ SAINS TAHUN 5 Satu jam lima belas minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. 4. Kertas ini mengandungi dua bahagian. Bahagian A dan Bahagian B. Bahagian A mengandungi 30 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada Kertas Jawapan Bahagian A yang diberikan oleh guru kamu. Cara menjawab soalan adalah seperti di bawah ini. Contoh soalan :

Antara berikut yang manakah benda hidup? A. B. C. D. Kerusi Kereta Ayam Bola

Jawapan yang betul bagi soalan ini ialah Ayam dan hurufnya ialah C. Sila hitamkan huruf C di ruangan yang terdapat di atas kertas jawapan anda. A 5. 6. 7. B C D

Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Bahagian B ada 4 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menulis jawapan kamu dalam ruangan yang disediakan.

Kertas soalan ini mengandungi 19 halaman bercetak

[ Lihat sebelah ] SULIT

018 Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan. II. iaitu A. A B Bertelur pada waktu malam Menimbus telur dengan pasir Menghasilkan telur yang banyak Mengeram telur sehingga menetas I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. Sekiranya kamu tidak dapat menjawab sesuatu soalan. IV. III. teruskan menjawab soalan seterusnya.SULIT BAHAGIAN A [30 markah] Jawab semua soalan. Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 45 minit. yang manakah TIDAK BENAR berdasarkan cara pencaran biji benih? A B C D Tumbuhan Keembung Kelulut Getah Pinang Agen Pencaran Biji Benih Mekanisme letupan Haiwan Angin Air 2 . III dan IV 2. Pilih jawapan yang betul. C dan D. Antara tumbuhan berikut. II dan III sahaja I. II. Rajah 1 Nyatakan ciri sepunya yang terdapat pada haiwan pada rajah 1 yang membantu memastikan kemandirian spesis mereka? I. 1. B.

Biji benih ditiupoleh angin ke tempat lain. Rajah 3 Rajah 3 menunjukkan seekor burung sedang memakan buah jambu batu. Biji benih dihanyutkan air. Bagaimanakah biji benih jambu batu ini dapat disebarkan? A B C D Biji benih dikeluarkan bersama – sama najis haiwan. Biji benih disebarkan apabila buah jambu meletup dan pecah. yang manakah boleh dipencarkan dengan cara yang sama seperti biji benih pada rajah 2? 4. 3 . Gambar pada rajah 2 menunjukkan 2 jenis biji benih 018 Rajah 2 Antara berikut.SULIT 3.

Rajah 5 Berdasarkan rajah 5. Antara berikut. yang manakah kedudukan yang betul bagi haiwan X dalam rantai makanan berikut? A B C D Daun X Daun Helang X daun burung pipit helang X X helang burung pipit helang daun burung pipit burung pipit 6. susunan rantai makanan yang manakah benar? A B Q Q P R R S S P C D P Q S S Q R R P 7. Rajah 4 Rajah 4 menunjukkan haiwan X.SULIT 018 5. yang manakah merupakan pengeluar? 4 . Antara berikut.

SULIT 018 A B Ulat beluncas Sawi C D Cacing Kambing 8. Antara hidupan berikut. Siratan makanan terbentuk daripada ______________ A satu rantaian makanan. 10. Rajah 6 Antara pernyataan berikut. R dan S ialah herbivor. Q berkurang jika T bertambah. C gabungan dua rantai makanan. B gabungan beberapa rantai makanan. T dan U ialah karnivor. yang manakah BENAR? A B C D S berkurang jika R bertambah. R. O makan P P makan Q Q makan R Maklumat di atas menunjukkan hubungan makanan antara hidupan dalam satu habitat. 9. Q. yang manakah wujud dalam bilangan yang paling banyak dalam habitat ini? 5 .

SULIT 018 A B O P C D Q R 11. II dan IV sahaja I. Antara mentol dalam litar elektrik berikut. Rajah 7 Apakah fungsi R dalam litar elektrik pada rajah 7? A B C D Membekalkan arus elektrik Mengalirkan arus elektrik Mengawal pengaliran arus elektrik Memutuskan pengaliran arus elektrik 6 . yang manakah akan menyala? A B I dan III sahaja II dan IV sahaja C D I. III dan IV sahaja 12.

wayar penyambung dan mentol. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung. Antara berikut. Antara berikut. yang manakah mungkin ialah X dan Y? A B C D X Rod kuprum Tali raffia Duit syiling Penyedut minuman Y Sudu besi Pembaris keluli Benang kapas Wayar nikrom 14. 018 Rajah 8 Mentol pada rajah 8 akan menyala apabila X dan Y yang nerupakan konduktor elektrik disambungakn dalam litar. Litar yang mengandungi sel kering. yang manakah maksud secara operasi bagi litar elektrik lengkap? A B C D Litar yang mengandungi sel kering dan wayar penyambung. Litar yang terdiri daripada wayar penyambung dan mentol. sel kering dan mentol serta membolehkan mentol menyala.SULIT 13. 7 .

Apakah yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan masalah itu? A B C D Mereka perlu menambah bilangan sel kering pada litar. Rajah 10 Bekas J. Mereka seharusnya memasang suis pada litar. Mereka perlu membetulkan susunan sel-sel kering. Mereka sepatutnya memasang sebiji mentol sahaja. K. Mereka tidak berjaya menyalakan mentol P dan Q. L dan M dalam rajah 10 diisi dengan 250ml air yang bersuhu 70°C.SULIT 15. 018 Rajah 9 Murid 5 Mawar memasang litar elektrik seperti yang ditunjukkan pada rajah 9. 16. Suhu air dalam bekas yang manakah akan mencatat bacaan paling rendah selepas dibiarkan 1 jam? A B J K C D L M 8 .

Meletakkan bikar di bawah cahaya matahari yang terik. Meletakkan bikar di bawah kipas angin. II dan III 18. yang manakah dapat mencepatkan penurunan suhu air dalam bikar? I II III IV Menutup bikar dengan penutup plastik. Rajah 11 9 . A B I dan II sahaja II dan III sahaja C D III dan IV sahaja I.SULIT 018 17. Masukkan sudu besi ke dalam bikar. Antara berikut. Antara berikut. yang manakah menunjukkan kedudukan mata yang betul semasa mengambil bacaan termometer? 19.

SULIT Berdasarkan pemerhatian pada rajah 11. Bebola logam mengembang apabila dipanaskan. Kabel telefon dalam keadaan kendur tahan terhadap tiupan angin. Rajah 13 10 . Rajah 12 Mengapakah kabel telefon dipasang dalam keadaan kendur seperti pada rajah 12? A B C D Kabel tidak putus apabila mengecut pada waktu sejuk. 21. Gelang mengecut apabila dipanaskan. apakah kesimpulan yang boleh dibuat? 018 A B C D Bebola logam dapat melalui gelang sebelum dipanaskan. Komunikasi melalui telefon dapat dilakukan dengan lebih efektif. Bebola logam tidak dapat melalui gelang setelah dipanaskan. 20. Kerja memasang dan membaiki kabel telefon menjadi lebih mudah.

22. lubang salur PVC terlalu kecil. nyalaan lilin terlalu kecil.SULIT Pemerhati tidak dapat melihat cahaya lilin dalam rajah 13 kerana _____________ 018 A B C D salur PVC terlalu panjang. Antara alat berikut. cahaya tidak dapat melalui straw yang bengkok. 24. cahaya hanya bergerak dalam garis lurus. yang manakah dibuat berdasarkan prinsip pantulan cahaya? 23. Rajah 14 11 . cahaya tidak dapat menembusi bahan lutsinar. cahaya dapat dibiaskan. Bayang-bayang terbentuk apabila ________________________ A B C D cahaya dihalang oleh objek legap.

kuning. Cahaya matahari dipantulkan oleh titisan air hujan. biru. jingga. biru. 12 . kuning. biru. ungu Merah.SULIT 018 Bongkah kayu X dan Y diletak pada kedudukan seperti yang ditunjukkan pada rajah 14. indigo Merah. Apakah bentuk bayang-bayang yang terbentuk pada skrin apabila cahaya dipancarkan ke atas X dan Y? 25. jingga. kuning. ungu Merah. indigo. ungu. hijau. A B C D Merah. hijau. jingga. hijau. ungu 26. jingga. kuning. indigo. hijau. indigo. Nyatakan susunan warna spektrum cahaya matahari yang betul. Rajah 15 Bagaimanakah pelangi seperti yang ditunjukkan pada rajah 15 terhasil? A B Cahaya matahari dibiaskan oleh titisan air hujan. biru.

13 . Apakah hipotesis yang dapat dibuat mengenai keadaan ini? A B C D Kompang yang digunakan dari jenis yang berkualiti. 018 27. Murid telah mahir bermain kompang. Pada kedudukan paras air yang manakah akan menghasilkan nada bunyi paling tinggi apabila botol diketuk? A B P Q C D R S 28. Rajah 16 Rajah 16 menunjukkan botol yang berisi air. Cikgu Asmawi dapat mendengar bunyi pukulan kompang yang dimainkan oleh sekumpulan murid di padang sedangkan dia berada di pejabat sekolahnya. Kompang telah dipukul dengan kuat sekali. Bunyi boleh bergerak melalui udara. Cahaya matahari diserap oleh titisan air hujan apabila bergerak melaluinya.SULIT C D Cahaya matahari terpesong apabila bergerak melalui awan.

II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja 14 . Ia menerangkan permukaan Bumi Ia diperlukan oleh tumbuhan untuk membuat makanan 018 Apakah ‘Ia’yang dimaksudkan dalam petikan di atas? A B Api Janakuasa hidro C D Matahari Bintang 30. II dan III sahaja II. yang manakah berfungsi berdasarkan prinsip kesan pemanasan? I II III IV Cerek elektrik Seterika Mesin pengisar makanan Pembakar roti A B I. Antara alat-alat elektrik berikut.SULIT 29. III dan IV sahaja C D I.

Murid-murid tahun 5 Berlian telah menjalankan satu eksperimen seperti dalam Rajah 1. i. tuliskan jawapan kamu pada ruang yang disediakan. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) b) Apakah tujuan eksperimen di atas? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) c) Nyatakan pembolehubah yang dapat dikenalpasti dalam eksperimen ini. Pembolehubah Manipulasi : Pembolehubah Bergerakbalas : (2 markah) 15 . Jadual 1 di bawah menunjukkan keputusan daripada eksperimen yang dijalankan. 018 Rajah 1 1. Radas P Q R a) Bilangan sel kering 1 2 3 Nyalaan mentol Malap Terang Sangat terang Nyatakan pemerhatian yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen di atas.SULIT BAHAGIAN B [20 markah] Arahan: Jawab semua soalan. ii.

Keputusan eksperimen telah direkodkan dalam Jadual 2. Bahan yang boleh mengalirkan arus elektrik: ii. Jenis bahan Dawai kuprum Penyedut minuman Pembaris keluli Papan lapis Rod karbon Tali rafia Nyalaan mentol Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala Menyala Tidak menyala a) Berdasarkan keputusan di atas namakan: i.SULIT d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya 7 biji sel kering diletakkan dalam litar di atas. 018 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------(1 markah) 2. Rajah 2 Satu eksperimen seperti dalam Rajah 2 telah dijalankan untuk mengkaji kebolehan bahan mengalirkan arus elektrik. Bahan yang tidak boleh mengalirkan arus elektrik: (2 markah) b) Bina satu hipotesis berdasarkan eksperimen di atas 16 .

Ketinggian nada bunyi Sangat rendah Rendah Tinggi Sangat tinggi (1 markah) 17 . Hasil eksperimen telah diperolehi setelah botol P. R. Q. S diketuk.SULIT 018 (1 markah) c) Nyatakan satu pembolehubah yang dimalarkan (1 markah) d) Ramalkan keadaan mentol sekiranya larutan cuka diuji dalam eksperimen diatas. Pemerhatian telah direkodkan dalam jadual di bawah. Radas P Q R S Kuantiti air (ml) 50 100 150 200 Jadual 3 a) Nyatakan tujuan eksperimen di atas. Rajah 3 Satu penyiasatan telah dijalankan seperti dalam rajah 3 untuk menyiasat hubungan di antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. (1 markah) 3.

(1 markah) d) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat daripada eksperimen di atas? (1 markah) 4.SULIT 018 b) Kenalpasti pembolehubah dalam eksperimen di atas: i. Pembolehubah manipulasi : Pembolehubah bergerakbalas : Pembolehubah dimalarkan : (3 markah) c) Nyatakan hubungan antara kuantiti air dengan ketinggian nada bunyi. 18 . a) Nyatakan pemerhatian yang dapat dilihat oleh murid-murid tersebut. Murid-murid tersebut memasukkan sebatang penyedut minuman ke dalam segelas air. ii. Rajah 4 Rajah 4 di atas menunjukkan penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid tahun 5 Nilam. iii.

(1 markah) c) Berikan dua contoh kejadian lain yang menunjukkan pembiasan cahaya. i.SULIT 018 (1 markah) b) Berikan inferens berdasarkan jawapan kamu di (a). (2 markah) KERTAS SOALAN TAMAT 19 . ii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->