”SI TANGGANG ANAK DERHAKA” “Hei… Perempuan tua, jangan engkau pandai-pandai mengaku dirimu itu ibuku

! Ibuku tidak sekotor ini. Aku anak orang kaya. Lebih baik kau berambus dari sini….” ” Pengawal, halau perempuan tua ini, hamba benci melihatnya!” Para hadirin sekelian, Begitulah kesombongan dan keangkuhan Si Tanggang terhadap ibunya dalam kisah ” Si Tanggang Anak Derhaka” yang akan saya ceritakan pada pagi yang berbahagia ini. Pada zaman dahulu kala, di sebuah kampung yang terpencil terdapat sebuah keluarga yang miskin. Di dalam keluarga tersebut tinggal Mak Umpit dan anak tunggalnya yang bernama Si Tanggang. Kehidupan mereka sehari-harian, bak kata pepetah kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang. Pada suatu hari, Si Tanggang berkata kepada ibunya yang sedang menyapu di halaman rumah... ” Ibu, kehidupan kita ini sangat miskin. Tanggang rasa eloklah Tangggang pergi merantau di negeri orang mencari kekayaan. Nanti... Tanggang akan dirikan mahligai yang indah dan akan Tanggang kalungkan intan permata pada tubuh ibu...” Alangkah terkejutnya Mak Umpit apabila mendengar hasrat anak kesayangannya itu. ”Apa??? Kau nak tinggalkan ibu...? Ibu sudah

beliau telah lupa kepada ibunya yang tua dan miskin di kampung. Si Tanggang sudah menjadi kaya raya dan telah berkahwin dengan seorang puteri raja yang cantik jelita.” Segala rintihan dan rayuan Mak Umpit tidak diendahkan oleh anaknya Si Tanggang. Kini... .... kini .. kasihanilah ibu. Keesokan harinya. beliau telah berjaya menjadi Datuk Nakhoda. Berita kedatangan kapal Si Tanggang telah diketahui oleh orang-orang kampung. isteri Si Tanggang telah ikut serta bersam Si Tanggang dan anak-anak kapal belayar berniaga. Ibu Si Tanggang sangat gembira dengan berita kepulangan anaknya kesayangannya itu... Pada suatu hari.. Dalam pelayaran tersebut akhirnya kapal Si Tanggang telah berlabuh di pantai berhampiran kampung kelahirannya. Setelah sekian lama berada di negeri orang.tua Tanggang. Tanggang. Akibat daripada kemewahan dunia yang dimiliki Si Tanggang. keluarlah Si Tanggang meningggalkan ibunya yang tua di kampung sendirian. jangan tinggalkan ibu... dengan berkat kerajinan Si Tanggang. Tanpa berlengah lagi Mak Umpit terus pergi berjumpa Si Tanggang dengan mendayung sampan menuju ke kapal Si Tanggang untuk berjumpa anak kesayangannya itu.

hamba benci melihatnya!” Kerana terlalu cedí. Dalam riuh rendah itu. Kilat dan guruh memecah langit telah datang dengan tiba-tiba.” Si Tanggang terkejut dengan kedatangan perempuan tua itu. .. Mak Umpit menagis teresak-esak apabila dimaki dan dihalau oleh anak kandungnya sendiri. Setibanya Mak Umpit di pantai..” ” Pengawal. “Hei… Perempuan tua. halau perempuan tua ini. tujukkanlah balasan Mu ke atas anak yang durhaka!!!” Tidak semena-mena satu ribut yang Amat kyat telah Turín. Tuhanku! Kalau benar Si Tanggang itu adalah anakku yang kususui dari sususku ini dan yang ku didik dari sebesar dua tapak jari ini. “Oh.. Lalu dia pun mendayung semula sampannya ke pantai. Dia berasa malu kepada isterinya untuk mengaku perempuan yang tua dan hodoh itu ibu kandungnya. dia terus menadah tangan ke langit dan berseru lepada Tuhan. Terdengarlah suara anak kapal riuh rendah di dalam bahtera. terdengarlah suara Si Tanggang melaung.. Aku anak orang kaya.. jangan engkau pandai-pandai mengaku dirimu itu ibuku! Ibuku tidak sekotor ini. Lebih baik kau berambus dari sini…. Tanggang anakku! Tidakkah engkau kenal lagi ibumu ini? Rindunya rasa hati ibu semenjak kepemergianmu nak.” Oh.. Lalu Si Tanggang pun menghalau perempuan tua itu dari kapalnya.

.. Tanggang ini anak ibu... Sekian.. terima kasih...... Itulah balasannya kepada anak-anak yang tidak mengenang budi dan dan menderhaka kepada kedua orang tuanya yang telah bersusah payah mendidik dan membesar dari kecil hingga ke dewasa....” Ibu... Tanggang.... ampunkan Tanggang bu... ibu......... ibu.. ... Para hadirin sekelian...... Hidup di dunia buatlah bakti. Terang bulan di malam sepi.” Bahtera Si Tanggang semakin karam. Ampunkan Tanggang bu. Cahaya memancar ke pohon kelapa.. Kepada kedua ibu dan bapa. ibu ampunkan Tanggang bu.. pekik dan lolong orang-orang di dalamnya semakin hilang.ampunkan dosa Tanggang bu. isteri dan anakanak kapalnya menjadi batu akibat daripada penghinaan dan penderhakaan Si Tanggang terhadap ibunya... akhirnya..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful