”SI TANGGANG ANAK DERHAKA” “Hei… Perempuan tua, jangan engkau pandai-pandai mengaku dirimu itu ibuku

! Ibuku tidak sekotor ini. Aku anak orang kaya. Lebih baik kau berambus dari sini….” ” Pengawal, halau perempuan tua ini, hamba benci melihatnya!” Para hadirin sekelian, Begitulah kesombongan dan keangkuhan Si Tanggang terhadap ibunya dalam kisah ” Si Tanggang Anak Derhaka” yang akan saya ceritakan pada pagi yang berbahagia ini. Pada zaman dahulu kala, di sebuah kampung yang terpencil terdapat sebuah keluarga yang miskin. Di dalam keluarga tersebut tinggal Mak Umpit dan anak tunggalnya yang bernama Si Tanggang. Kehidupan mereka sehari-harian, bak kata pepetah kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang. Pada suatu hari, Si Tanggang berkata kepada ibunya yang sedang menyapu di halaman rumah... ” Ibu, kehidupan kita ini sangat miskin. Tanggang rasa eloklah Tangggang pergi merantau di negeri orang mencari kekayaan. Nanti... Tanggang akan dirikan mahligai yang indah dan akan Tanggang kalungkan intan permata pada tubuh ibu...” Alangkah terkejutnya Mak Umpit apabila mendengar hasrat anak kesayangannya itu. ”Apa??? Kau nak tinggalkan ibu...? Ibu sudah

dengan berkat kerajinan Si Tanggang... Pada suatu hari. isteri Si Tanggang telah ikut serta bersam Si Tanggang dan anak-anak kapal belayar berniaga. kasihanilah ibu. Setelah sekian lama berada di negeri orang...... Si Tanggang sudah menjadi kaya raya dan telah berkahwin dengan seorang puteri raja yang cantik jelita. keluarlah Si Tanggang meningggalkan ibunya yang tua di kampung sendirian..” Segala rintihan dan rayuan Mak Umpit tidak diendahkan oleh anaknya Si Tanggang. Berita kedatangan kapal Si Tanggang telah diketahui oleh orang-orang kampung. Ibu Si Tanggang sangat gembira dengan berita kepulangan anaknya kesayangannya itu. Kini. Tanpa berlengah lagi Mak Umpit terus pergi berjumpa Si Tanggang dengan mendayung sampan menuju ke kapal Si Tanggang untuk berjumpa anak kesayangannya itu. . Tanggang.tua Tanggang. Keesokan harinya.. beliau telah berjaya menjadi Datuk Nakhoda. kini . Dalam pelayaran tersebut akhirnya kapal Si Tanggang telah berlabuh di pantai berhampiran kampung kelahirannya. beliau telah lupa kepada ibunya yang tua dan miskin di kampung. jangan tinggalkan ibu... Akibat daripada kemewahan dunia yang dimiliki Si Tanggang.

Lalu Si Tanggang pun menghalau perempuan tua itu dari kapalnya. Dia berasa malu kepada isterinya untuk mengaku perempuan yang tua dan hodoh itu ibu kandungnya. dia terus menadah tangan ke langit dan berseru lepada Tuhan. Lalu dia pun mendayung semula sampannya ke pantai.. hamba benci melihatnya!” Kerana terlalu cedí..” ” Pengawal. terdengarlah suara Si Tanggang melaung. Terdengarlah suara anak kapal riuh rendah di dalam bahtera. tujukkanlah balasan Mu ke atas anak yang durhaka!!!” Tidak semena-mena satu ribut yang Amat kyat telah Turín. Dalam riuh rendah itu.” Si Tanggang terkejut dengan kedatangan perempuan tua itu..” Oh.. jangan engkau pandai-pandai mengaku dirimu itu ibuku! Ibuku tidak sekotor ini. “Oh. Tuhanku! Kalau benar Si Tanggang itu adalah anakku yang kususui dari sususku ini dan yang ku didik dari sebesar dua tapak jari ini. Setibanya Mak Umpit di pantai. “Hei… Perempuan tua. Lebih baik kau berambus dari sini…. Mak Umpit menagis teresak-esak apabila dimaki dan dihalau oleh anak kandungnya sendiri.. Tanggang anakku! Tidakkah engkau kenal lagi ibumu ini? Rindunya rasa hati ibu semenjak kepemergianmu nak.. . Kilat dan guruh memecah langit telah datang dengan tiba-tiba. Aku anak orang kaya. halau perempuan tua ini.

. ampunkan Tanggang bu... Tanggang. Tanggang ini anak ibu. Sekian.... terima kasih... . Ampunkan Tanggang bu.. ibu ampunkan Tanggang bu.... Itulah balasannya kepada anak-anak yang tidak mengenang budi dan dan menderhaka kepada kedua orang tuanya yang telah bersusah payah mendidik dan membesar dari kecil hingga ke dewasa... Cahaya memancar ke pohon kelapa......ampunkan dosa Tanggang bu... Terang bulan di malam sepi.. isteri dan anakanak kapalnya menjadi batu akibat daripada penghinaan dan penderhakaan Si Tanggang terhadap ibunya.. ibu.. Para hadirin sekelian...... ibu. Kepada kedua ibu dan bapa... akhirnya.. Hidup di dunia buatlah bakti. pekik dan lolong orang-orang di dalamnya semakin hilang.” Bahtera Si Tanggang semakin karam.........” Ibu..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful