P. 1
Lukisan Tamadun Islam

Lukisan Tamadun Islam

|Views: 12|Likes:
Published by Cynthia Ting
lukisan tamadun Islam
lukisan tamadun Islam

More info:

Published by: Cynthia Ting on May 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2014

pdf

text

original

Lukisan Tamadun Islam Dalam budaya islam, penghasilan hasil seni yang bermotifkan haiwan atau sebarang motif

lain adalah dibenarkan. Tetapi hasil seni yang bermotifkan agama adalah amat dilarang. Gambaran yang melibatkan penghasilan lakaran berunsur geometri yang abstrak atau motif bungabungaan sering digunakan. Penghasilan motif ini digunakan dalam bidang pembinaan dan kaligrafi yang terdapat pada binaan masjid dan bukubuku agama termasuk kitab suci al-Quran. Lakaran-lakaran abstrak ini bukanlah suatu yang dianggap baru, tetapi ianya sudah lama digunapakai sejak zaman Pra-Klasik dan juga zaman Barbarian. Seorang illustrator, M. C. Escher telah memperkenalkan lukisan geogmetri islam ini ke dalam dunia barat yang bermotifkan bunga-bungaan. Seni lukis pada zaman ini turut dikenali sebagai seni halus. Seni lukis bermula pada zaman Khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian safhah al-Quran ygn dihisai dgn corak lukisan bunga dan gambar berbentuk Arabesque dgn pilihan warna emas. Dalam seni islam, pelukis diharamkan membentuk dan melukis makhluk yang bernyawa, namun lukisan ini dibolehkan hanya dengan bertujuan kerana keperluan yang diiktiraf seperti untuk kegunaan pendidikan. Seni lukis ula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasnya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk araesque dengan pilihan warna emas, buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita. Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yan boleh menjadi pujaan seperti haiwan, dewa atau patung. Di tengah pro dan kontra itu seni lukis berkembang di dunia Islam. Meski begitu, para arkeolog dan sejarawan tak menemukan adanya bukti adanya sisa peninggalan lukisan Islam asli di atas kanvas serta panel kayu. Hasil penggalian yang dilakukan arkeolog justru menemukan adanya lukisan dinding, lukisan kecil di atas kertas yang berfungsi sebagai gambar ilustrasi pada buku. Salah satu bukti bahwa umat Islam mulai terbiasa dengan gambar makhluk hidup paling tidak terjadi pada masa pemerintahan Dinasti Umayyah (661 M -750 M) di Damaskus, Suriah. Hal itu dapat disaksikan dalam lukisan yang terdapat pada Istana keci Qusair Amrah yang dibangun pada 724 M hingga 748 M. Selain itu, serambi istana Musyatta yang dibangun penguasa Umayyah di akhir kekuasaannya tahun 750 M, juga dipenuhi lukisan manusia dan binatang. Pada era kekuasaan Abbasiyah, penggunaan gambar makhluk hidup dalam lukisan dinding juga digunakan pada istana Juasaq AlKharqani yang dibangun oleh Khalifah Al-Mu'tasim pada 836 M-839 M.

Seni lukis miniatur Persia berkembang makin pesat di era kekuasaan Dinasti Timurid di wilayah Iran. India. Lukisan Persia pun sangat termasyhur dengan penggunaan geometri dan warna-warna penuh semangat. seni lukis di setiap kota Islam sangat ditentukan pemimpinnya. Di wilayah ini. Mereka memperbaiki kerusakan-kerusakan yang diakibatkan oleh invasi yang dilakukan leluhurnya terhadap dunia Islam. Penguasa Safawiyah mulai mencabut dukungannya kepada para seniman di era kekuasaan Shah Tahmasp I tahun 1540-an. seperti Mahmud Ghazan (1295 M-1304 M). dia mengangkat Kamaludin Behzad--pelukis kenamaan Persia--sebagai direktur studio lukis istana. Selain itu. Para penguasa Dinasti Safawiyah sebenarnya sangat mendukung para seniman. lukisan Persia dikenal mata ilustratif. Gambar prajurit serta perburuan gajah yang terlukis di dinding istana Sultan itu lebih banyak dipengaruhi seni dari India. Tak heran. Salah seorang pemimpin Safawiyah yang mendukung kegiatan para seniman itu adalah Shah Ismail I Safav. Lukisan manusia juga terdapat dalam dinding istana Sultan Mahmud Gazna (wafat 1030 M). Bila kita melihat lukisan Persia. Akibatnya. Muhammad Khodabandeh (Oljeitu) (1304 M-1316 M). Lukisan Persia memiliki ciri khas tersendiri. seni .Makhluk hidup juga menjadi objek lukisan di istana Dinasti Abbasiyah di era pemerintahan Al-Muqtadir (908 M-932 M). tergambar lima belas penunggang kuda. Hal itu terjadi. Dinasti ini pun memperkenalkan gaya lukis Cina terhadap seni lukis miniatur Persia di zaman itu. Bahkan. seakan-akan kita diajak untuk membaca sebuah kisah puitis yang mampu menumbuhkan rasa kepahlawanan. Iran. Lantaran negara-negara Islam saat itu berbentuk monarki. Penguasa Il-Khans. ada pula lukisan keagamaan yang menggambarkan interpretasi orang Persia terhadap Islam-. Seabad kemudian. Lukisannya mampu memadukan antara puisi dengan seni lukis. seni lukis miniatur berkembang pesat di era kekuasaan Dinasti Il-Khans--dinasti keturunan Hulagu Khan yang sudah masuk Islam. dan Abu Sa'id Bahadur (1316 M-1335 M) sangat menaruh perhatian pada perkembangan seni. Dipengaruhi gaya lukis Cina dan India. para seniman yang bekerja di istana Shah pergi meninggalkan Tabriz. Lukisan manusia dan makhluk hidup mulai berkembang pesat di era Dinasti Fatimiyah dan Seljuk antara abad ke-12 dan 13 M.agama yang mereka anut. Mereka ada yang hijrah ke Bukhara kawasan utara India. Lukisan ini dipengaruhi gaya Mesopotamia. Yang lebih penting lagi. jika seni lukis berkembang di Kesultanan Mughal. seni lukis miniatur Persia itu tampil dengan gaya yang unik. Kebanyakan berisi sanjungan kepada raja dan penguasa. Seni lukis tradisi berkualitas tinggi juga berlangsung di era kekuasaan Dinasti Safawiyah. karena lukisan-lukisan itu diciptakan dan terinspirasi oleh syair-syair yang begitu luar biasa. Dalam dinding istana itu.

Begitulah seni lukis berkembang dari masa ke masa di era kejayaan Islam. Manakala kemahiran-kemahiran yang digunakan dalam tulisan kaligrafi atau huruf Cina. manusia cuma sebagai elemen yang kecil dalam dunia alam semesta yang amat luas dan besar ini. pokok-pokok kecil yang rimbun . elemen-elemen yang dilukis untuk mewakili alam semesta seperti gunung tinggi yang dipenuhi pokok-pokok .Ini jelas kerana seorang seniman Cina bertujuan menyelaraskan kegiatan penghasilan sesebuah hasil seni catan dengan prinsip-prinsip atau proses alam semesta.lukis dikembangkan oleh para seniman imigran. tembikar dan sampang.air sungai dan tasik dan lain-lain lagi. Manusia boleh timbul dalam catan lanskap tersebut tetapi merupakan bentuk-bentuk yang kecil kerana menurut Daoisme. seni lukis juga berkembang pesat dengan sokongan dari istana Sultan. Salah satu ciri khas seni lukis Mughal adalah lebih bernilai humanistik dibandingkan hiasan. Menurut fahaman ini. gerakan dan bentuk-bentuk yang betul” boleh diperolehi melalui latihanlatihan kaligrafi atau tulisan huruf Cina. Gambar yang dilukiskan lebih ke dalam bentuk realistik. Ia biasanya terdiri daripada potret manusia. Para penguasa Usmani memerintahkan para senimannya menggambar beragam bentuk peristiwa tentang kiprah Sultan. Dalam catan lanskap Cina tradisional. manusia boleh melakukan perbuatan dan kegiatan yang bersifat semulajadi dan spontan melalui proses pelukisan gambar kerana ianya satu cara bagi mengharmonikan diri dengan proses alam semesta. Pada era kekuasaan Turki Usmani. gambar-gambar yang berlatarbelakangkan cerita-cerita metos dan peristiwa-peristiwa yang . seperti pertempuran dan festival. dibandingkan dalam bentuk fantasi. Hampir semua karya lukis pada zaman ini tersimpan di Perpustakaan Istana di Istanbul. bukit-bukit dan air terjun. Kebolehan untuk menghasilkan imej-imej yang mempunyai ” imbangan. Di era kepemimpinan Sultan Sulaeman Al-Qanuni ada pelukis miniatur terkemuka bernama Nasuh Al-Matraki. Lukisan Tamadun China Fahaman Daoisme mempunyai pengaruh kuat terhadap bentuk-bentuk seni Cina terutama seni catan dan kaligrafi dan ia menentukan sifat-sifat yang dianggap penting dalam kesenian tersebut. diaplikasikan oleh seniman-seniman Cina kepada penghasilan gerakan -gerakan berus yang terdapat dalam kaligrafi atau huruf Cina yang terdapat dalam sebuah lukisan ( catan) yang berjaya. Seni lukis yang khas dari setiap dinasti membuktikan bahwa umat Islam pada waktu itu mampu mencapai peradaban yang sangat tinggi di dunia. Lukisan dilukis pada kain sutera.

waktu itu ia berumur 15 tahun. sehingga ia diberi gelaran sebuah nama iaitu Hiroshige. Kepercayaan asalusul ini juga boleh dibuktikan melalui makna Nihon (Nippon) dalam bahasa Jepun yang membawa maksud asal matahari iaitu matahari terbit. ekonomi. dia telah dapat meletakkan satu lukisan yang bermutu tinggi di kanvas lukisannya.benar-benar berlaku. aspek lain yang amat penting dengan masyarakat awal Jepun ialah kepekaan mereka terhadap sifat-sifat kedewaan. huruf pertamanya diambil dari namanya sendiri dan yang . Namun pada umur 13 tahun. gunung ganang. Hal ini demikian kerana secara lagendanya. negarawan. raja-raja. Dengan beberapa garis. Hiroshige yang terlahir bernama Ando Juemon adalah dari keluarga biasa yang hidup dalam bersederhana. tetapi meliputi asal-usul tanah dan negara Jepun itu sendiri. Lukisan Tamadun Jepun Jepun merupakan sebuah negara kepulauan yang mempunyai keadaan semula jadi yang amat sesuai untuk perkembangan sebuah tamadun sehingga mampu dikenali sebagai suatu bangsa yang kuat dan negara yang hebat sama ada dari aspek politik. Seni lukis mencapai kemajuan sebenar pada zaman Sung. Pada zaman Dinasti Tang muncul pelukis teragung iaitu Wu Tao Yuan yang juga merupakan seorang sami Buddha. keindahan alam semula jadi yang terdapat di Jepun dianggap sebagai satu anugerah daripada dewa kepada kepulauan Jepun. Misalnya. banyak lukisan potret dihasilkan. Corak lukisan lebih kepada gambar pemandangan seperti sungai. kebudayaan dan sosial. Seni lukis yang mula-mula sekali dihasilkan adalah dari orang-orang Buddha yang kemudian berkembang ke arah keduniaan. masyarakat Jepun mempercayai mereka berasal daripada Dewi Matahari iaitu bukan sahaja keturunan. Kedatangan agama Buddha memberi motif baru dalam seni lukis. Setelah mengalami kegagalan akhirnya ia diterima disebuah sanggar seni seorang seniman ternama bernama Toyohiro. Selain itu. Pada zaman Dinasti Han. Masyarakat Jepun amat menyedari kepentingan warisan tinggalan nenek moyang mereka dan ikatan atau hubungan mereka dengan tanah besar Asia walaupun secara realitinya mereka menjalani kehidupan yang berasingan iaitu sebagai masyarakat kepulauan. Gurunya dapat mengetahui bakat si anak yang luar biasa dan wataknya yang lurus. Batu-batu dan salji. Tembok dihiasi dengan catan fresco menggambarkan tokoh terkemuka seperti ahli falsafah. Dua orang pelukis terkenal zaman ini ialah Kuo His dan Mi Fei. ia bersama kedua adiknya telah menjadi yatim-piatu dan harus menghadapi dunia fana yang tiada menentu. Hiroshige yang terdiri dari dua huruf Kanji (aksara Han Tiongkok).

Namun seperti yang terjadi di negara Eropah. Setelah berkarya seni sepenuhnya. seni hanya disajikan untuk dan dinikmati oleh kalangan elit dari masyarakat Edo. Antara penggiat seni India . Ia dikebumikan di vihara Togakuji yang terkenal di kota Edo (sekarang Tokyo). Sebahagian kecil pakar seni lukisan 'maniture' ini telah menjadi ikutan dan telah berjaya menghasilkan lakaran yang bermutu. Sehingga satusatunya cara adalah memasarkan hasil seni kepada masyarakat luas dengan harga tinggi. Ini berdasarkan mutu dan hasil kerja yang bagus dimana adunan warna yang menarik selain dari aspek kepelbagaian gaya dan tema yang unik. mencapai umur 60 tahun adalah waktu bagi seseorang memikirkan apa yang telah ia capai dan menatap kehidupan berikutnya. Waktu itu ia baru berumur 16 tahun. Oleh kerana itu. Seni lukisan Ukiyo-e (genre paintings) adalah lukisan berdasarkan kejadian sehari-hari. Menurut perputaran kehidupan kosmik yang menggariskan kehidupan manusia atas dasar perputaran 60 tahun (sexagenary cycle). lukisan 'maniture' telah menjadi popular di India dan Barat iaitu dikalangan pengumpul lukisan dan artis. Dalam lukisan-lukisan 53-Tahapan Tokaido misalnya ia menggambarkan aktiviti masyarakat Edo yang gemar mengembara mengunjungi tempat-tempat termasyhur dan tempat suci untuk beribadah walaupun harus menempuh perjalanan yang jauh. Lukisan Tamadun India Sekitar 40 tahun lalu. Hiroshige meninggal dengan tenang di umur 62. Oleh karena itu. Namun di zaman Edo berikutnya yang disebut zaman kemunduran terjadi populerisasi-an seni ke masyarakat luas sehingga terjadi lonjakan permintaan atas barang seni. zaman kemunduran yang berkaitan dengan kejatuhan ekonomi menyebabkan segala percetakan harus dilakukan dalam jumlah besar untuk mencapai "economic of scale".kedua dari nama si anak. Hiroshige yang berkarya di zaman ini mendapat keuntungan tambahan kerana bukan saja ia berbakat lebih dari itu tema lukisannya mengenai rakyatt. Utamaro dan gurunya sendiri saling bersaing menyempurnakan seni aliran ini. Tak lama kemudian. Dari tahun 1780 sampai dengan tahun 1800 merupakan zaman keemasan kesenian Ukiyo-e dimana banyak seniman terkenal seperti Hokusai. Dan kiranya itupun yang mungkin terlewat dalam benak si anak genius. Hiroshige juga dikenang sebagai seniman yang banyak berpenat lelah dalam merakyatkan seni ke masyarakat Jepun. tema lukisan berkisar kehidupan para bangsawan atau figure wanita selebriti sedangkan lukisan pemandangan dengan kehidupan rakyat kurang diminati. si anak menerbitkan hasil karya seni perdananya.

Manakala. Lukisan India tidak menggambarkan emosi pelukis melalui lukisan wajah atau muka. lukisan maniture ini semakin tenggelam kerana tiada penggiat seni yang berminat untuk meneruskannya. Kapoor berjaya mengembalikan semula karya seni yang dikumpul kepada waris pelukis di Guler.R Kapoor dari Delhi berjaya menjumpai ribuan lakaran dan ada diantaranya dihasilkan dengan kualiti yang amat mengkagumkan.yang terkenal sekitar awal 1900 iaitu Coomaraswamy yang menghasilkan seni monograf diantara tahun 1910 hingga 1912 yang diharapkan dapat memberi pendedahan tentang nilai keindahan seni. Pameran ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan. . tetapi ia amat menitik beratkan postur dan gestur subjek tersebut. dua orang pakar seni iaitu Ramgopal Vijaiwargiya dari Jaipur dan P. Ianya telah dipamerkankan pada 1976 oleh Stuart Cary Weich di Asia House Galeri di New York. Pada awal 1950. Lukisan atau lakaran dapat menggambarkan keperibadian pelukis dan boleh menterjemahkan apa yang terdapat didalam minda dan imaginasi pelukis. Lewat 1950-an. Hasil seni yang dimiliki oleh Vijaimargiya dan Kapoor juga merupakan antara karya yang dihasilkan oleh orang-orang Chamba di Himachal Pradesh. Vijaiwargiya telah membeli hasil seni daripada Rajasthan di Kotah dan Jaipur.. Sangra dan Basohli.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->