Lukisan Tamadun Islam Dalam budaya islam, penghasilan hasil seni yang bermotifkan haiwan atau sebarang motif

lain adalah dibenarkan. Tetapi hasil seni yang bermotifkan agama adalah amat dilarang. Gambaran yang melibatkan penghasilan lakaran berunsur geometri yang abstrak atau motif bungabungaan sering digunakan. Penghasilan motif ini digunakan dalam bidang pembinaan dan kaligrafi yang terdapat pada binaan masjid dan bukubuku agama termasuk kitab suci al-Quran. Lakaran-lakaran abstrak ini bukanlah suatu yang dianggap baru, tetapi ianya sudah lama digunapakai sejak zaman Pra-Klasik dan juga zaman Barbarian. Seorang illustrator, M. C. Escher telah memperkenalkan lukisan geogmetri islam ini ke dalam dunia barat yang bermotifkan bunga-bungaan. Seni lukis pada zaman ini turut dikenali sebagai seni halus. Seni lukis bermula pada zaman Khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian safhah al-Quran ygn dihisai dgn corak lukisan bunga dan gambar berbentuk Arabesque dgn pilihan warna emas. Dalam seni islam, pelukis diharamkan membentuk dan melukis makhluk yang bernyawa, namun lukisan ini dibolehkan hanya dengan bertujuan kerana keperluan yang diiktiraf seperti untuk kegunaan pendidikan. Seni lukis ula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasnya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk araesque dengan pilihan warna emas, buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita. Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yan boleh menjadi pujaan seperti haiwan, dewa atau patung. Di tengah pro dan kontra itu seni lukis berkembang di dunia Islam. Meski begitu, para arkeolog dan sejarawan tak menemukan adanya bukti adanya sisa peninggalan lukisan Islam asli di atas kanvas serta panel kayu. Hasil penggalian yang dilakukan arkeolog justru menemukan adanya lukisan dinding, lukisan kecil di atas kertas yang berfungsi sebagai gambar ilustrasi pada buku. Salah satu bukti bahwa umat Islam mulai terbiasa dengan gambar makhluk hidup paling tidak terjadi pada masa pemerintahan Dinasti Umayyah (661 M -750 M) di Damaskus, Suriah. Hal itu dapat disaksikan dalam lukisan yang terdapat pada Istana keci Qusair Amrah yang dibangun pada 724 M hingga 748 M. Selain itu, serambi istana Musyatta yang dibangun penguasa Umayyah di akhir kekuasaannya tahun 750 M, juga dipenuhi lukisan manusia dan binatang. Pada era kekuasaan Abbasiyah, penggunaan gambar makhluk hidup dalam lukisan dinding juga digunakan pada istana Juasaq AlKharqani yang dibangun oleh Khalifah Al-Mu'tasim pada 836 M-839 M.

Bahkan. Lukisan ini dipengaruhi gaya Mesopotamia. Hal itu terjadi. Lukisan manusia juga terdapat dalam dinding istana Sultan Mahmud Gazna (wafat 1030 M). seni . Di wilayah ini. seni lukis miniatur Persia itu tampil dengan gaya yang unik. Seabad kemudian. Mereka memperbaiki kerusakan-kerusakan yang diakibatkan oleh invasi yang dilakukan leluhurnya terhadap dunia Islam. Dinasti ini pun memperkenalkan gaya lukis Cina terhadap seni lukis miniatur Persia di zaman itu. dia mengangkat Kamaludin Behzad--pelukis kenamaan Persia--sebagai direktur studio lukis istana.Makhluk hidup juga menjadi objek lukisan di istana Dinasti Abbasiyah di era pemerintahan Al-Muqtadir (908 M-932 M). Gambar prajurit serta perburuan gajah yang terlukis di dinding istana Sultan itu lebih banyak dipengaruhi seni dari India. Dipengaruhi gaya lukis Cina dan India. Lantaran negara-negara Islam saat itu berbentuk monarki. Kebanyakan berisi sanjungan kepada raja dan penguasa. Salah seorang pemimpin Safawiyah yang mendukung kegiatan para seniman itu adalah Shah Ismail I Safav. Seni lukis miniatur Persia berkembang makin pesat di era kekuasaan Dinasti Timurid di wilayah Iran. seni lukis miniatur berkembang pesat di era kekuasaan Dinasti Il-Khans--dinasti keturunan Hulagu Khan yang sudah masuk Islam. Seni lukis tradisi berkualitas tinggi juga berlangsung di era kekuasaan Dinasti Safawiyah. Lukisan Persia pun sangat termasyhur dengan penggunaan geometri dan warna-warna penuh semangat. seakan-akan kita diajak untuk membaca sebuah kisah puitis yang mampu menumbuhkan rasa kepahlawanan. Selain itu. ada pula lukisan keagamaan yang menggambarkan interpretasi orang Persia terhadap Islam-. Lukisannya mampu memadukan antara puisi dengan seni lukis. jika seni lukis berkembang di Kesultanan Mughal. Muhammad Khodabandeh (Oljeitu) (1304 M-1316 M). Akibatnya. India. Lukisan manusia dan makhluk hidup mulai berkembang pesat di era Dinasti Fatimiyah dan Seljuk antara abad ke-12 dan 13 M. Mereka ada yang hijrah ke Bukhara kawasan utara India. dan Abu Sa'id Bahadur (1316 M-1335 M) sangat menaruh perhatian pada perkembangan seni. para seniman yang bekerja di istana Shah pergi meninggalkan Tabriz. seperti Mahmud Ghazan (1295 M-1304 M). tergambar lima belas penunggang kuda. Dalam dinding istana itu. karena lukisan-lukisan itu diciptakan dan terinspirasi oleh syair-syair yang begitu luar biasa. Para penguasa Dinasti Safawiyah sebenarnya sangat mendukung para seniman. Iran. Tak heran. Yang lebih penting lagi. lukisan Persia dikenal mata ilustratif. Penguasa Il-Khans. Bila kita melihat lukisan Persia. Penguasa Safawiyah mulai mencabut dukungannya kepada para seniman di era kekuasaan Shah Tahmasp I tahun 1540-an. seni lukis di setiap kota Islam sangat ditentukan pemimpinnya.agama yang mereka anut. Lukisan Persia memiliki ciri khas tersendiri.

manusia cuma sebagai elemen yang kecil dalam dunia alam semesta yang amat luas dan besar ini. Seni lukis yang khas dari setiap dinasti membuktikan bahwa umat Islam pada waktu itu mampu mencapai peradaban yang sangat tinggi di dunia. Kebolehan untuk menghasilkan imej-imej yang mempunyai ” imbangan. Di era kepemimpinan Sultan Sulaeman Al-Qanuni ada pelukis miniatur terkemuka bernama Nasuh Al-Matraki. Lukisan Tamadun China Fahaman Daoisme mempunyai pengaruh kuat terhadap bentuk-bentuk seni Cina terutama seni catan dan kaligrafi dan ia menentukan sifat-sifat yang dianggap penting dalam kesenian tersebut. Ia biasanya terdiri daripada potret manusia. gambar-gambar yang berlatarbelakangkan cerita-cerita metos dan peristiwa-peristiwa yang . Pada era kekuasaan Turki Usmani. Gambar yang dilukiskan lebih ke dalam bentuk realistik. Dalam catan lanskap Cina tradisional. Salah satu ciri khas seni lukis Mughal adalah lebih bernilai humanistik dibandingkan hiasan. gerakan dan bentuk-bentuk yang betul” boleh diperolehi melalui latihanlatihan kaligrafi atau tulisan huruf Cina. seni lukis juga berkembang pesat dengan sokongan dari istana Sultan. Manakala kemahiran-kemahiran yang digunakan dalam tulisan kaligrafi atau huruf Cina. Menurut fahaman ini.air sungai dan tasik dan lain-lain lagi. bukit-bukit dan air terjun. dibandingkan dalam bentuk fantasi. manusia boleh melakukan perbuatan dan kegiatan yang bersifat semulajadi dan spontan melalui proses pelukisan gambar kerana ianya satu cara bagi mengharmonikan diri dengan proses alam semesta. Lukisan dilukis pada kain sutera. tembikar dan sampang. Manusia boleh timbul dalam catan lanskap tersebut tetapi merupakan bentuk-bentuk yang kecil kerana menurut Daoisme. pokok-pokok kecil yang rimbun . diaplikasikan oleh seniman-seniman Cina kepada penghasilan gerakan -gerakan berus yang terdapat dalam kaligrafi atau huruf Cina yang terdapat dalam sebuah lukisan ( catan) yang berjaya. Begitulah seni lukis berkembang dari masa ke masa di era kejayaan Islam.Ini jelas kerana seorang seniman Cina bertujuan menyelaraskan kegiatan penghasilan sesebuah hasil seni catan dengan prinsip-prinsip atau proses alam semesta. seperti pertempuran dan festival. Para penguasa Usmani memerintahkan para senimannya menggambar beragam bentuk peristiwa tentang kiprah Sultan. Hampir semua karya lukis pada zaman ini tersimpan di Perpustakaan Istana di Istanbul.lukis dikembangkan oleh para seniman imigran. elemen-elemen yang dilukis untuk mewakili alam semesta seperti gunung tinggi yang dipenuhi pokok-pokok .

Kepercayaan asalusul ini juga boleh dibuktikan melalui makna Nihon (Nippon) dalam bahasa Jepun yang membawa maksud asal matahari iaitu matahari terbit. Namun pada umur 13 tahun. Hiroshige yang terdiri dari dua huruf Kanji (aksara Han Tiongkok). Seni lukis yang mula-mula sekali dihasilkan adalah dari orang-orang Buddha yang kemudian berkembang ke arah keduniaan. ia bersama kedua adiknya telah menjadi yatim-piatu dan harus menghadapi dunia fana yang tiada menentu. Pada zaman Dinasti Han. Pada zaman Dinasti Tang muncul pelukis teragung iaitu Wu Tao Yuan yang juga merupakan seorang sami Buddha. Dengan beberapa garis. Kedatangan agama Buddha memberi motif baru dalam seni lukis. waktu itu ia berumur 15 tahun. Hiroshige yang terlahir bernama Ando Juemon adalah dari keluarga biasa yang hidup dalam bersederhana. Lukisan Tamadun Jepun Jepun merupakan sebuah negara kepulauan yang mempunyai keadaan semula jadi yang amat sesuai untuk perkembangan sebuah tamadun sehingga mampu dikenali sebagai suatu bangsa yang kuat dan negara yang hebat sama ada dari aspek politik. Batu-batu dan salji. negarawan. Corak lukisan lebih kepada gambar pemandangan seperti sungai. banyak lukisan potret dihasilkan. dia telah dapat meletakkan satu lukisan yang bermutu tinggi di kanvas lukisannya.benar-benar berlaku. aspek lain yang amat penting dengan masyarakat awal Jepun ialah kepekaan mereka terhadap sifat-sifat kedewaan. gunung ganang. Seni lukis mencapai kemajuan sebenar pada zaman Sung. Tembok dihiasi dengan catan fresco menggambarkan tokoh terkemuka seperti ahli falsafah. masyarakat Jepun mempercayai mereka berasal daripada Dewi Matahari iaitu bukan sahaja keturunan. tetapi meliputi asal-usul tanah dan negara Jepun itu sendiri. Masyarakat Jepun amat menyedari kepentingan warisan tinggalan nenek moyang mereka dan ikatan atau hubungan mereka dengan tanah besar Asia walaupun secara realitinya mereka menjalani kehidupan yang berasingan iaitu sebagai masyarakat kepulauan. ekonomi. huruf pertamanya diambil dari namanya sendiri dan yang . Dua orang pelukis terkenal zaman ini ialah Kuo His dan Mi Fei. raja-raja. keindahan alam semula jadi yang terdapat di Jepun dianggap sebagai satu anugerah daripada dewa kepada kepulauan Jepun. Selain itu. Misalnya. Hal ini demikian kerana secara lagendanya. kebudayaan dan sosial. Gurunya dapat mengetahui bakat si anak yang luar biasa dan wataknya yang lurus. Setelah mengalami kegagalan akhirnya ia diterima disebuah sanggar seni seorang seniman ternama bernama Toyohiro. sehingga ia diberi gelaran sebuah nama iaitu Hiroshige.

kedua dari nama si anak. Hiroshige meninggal dengan tenang di umur 62. mencapai umur 60 tahun adalah waktu bagi seseorang memikirkan apa yang telah ia capai dan menatap kehidupan berikutnya. lukisan 'maniture' telah menjadi popular di India dan Barat iaitu dikalangan pengumpul lukisan dan artis. Waktu itu ia baru berumur 16 tahun. Lukisan Tamadun India Sekitar 40 tahun lalu. Ia dikebumikan di vihara Togakuji yang terkenal di kota Edo (sekarang Tokyo). Antara penggiat seni India . seni hanya disajikan untuk dan dinikmati oleh kalangan elit dari masyarakat Edo. tema lukisan berkisar kehidupan para bangsawan atau figure wanita selebriti sedangkan lukisan pemandangan dengan kehidupan rakyat kurang diminati. zaman kemunduran yang berkaitan dengan kejatuhan ekonomi menyebabkan segala percetakan harus dilakukan dalam jumlah besar untuk mencapai "economic of scale". Hiroshige yang berkarya di zaman ini mendapat keuntungan tambahan kerana bukan saja ia berbakat lebih dari itu tema lukisannya mengenai rakyatt. Tak lama kemudian. Seni lukisan Ukiyo-e (genre paintings) adalah lukisan berdasarkan kejadian sehari-hari. Sebahagian kecil pakar seni lukisan 'maniture' ini telah menjadi ikutan dan telah berjaya menghasilkan lakaran yang bermutu. Ini berdasarkan mutu dan hasil kerja yang bagus dimana adunan warna yang menarik selain dari aspek kepelbagaian gaya dan tema yang unik. Utamaro dan gurunya sendiri saling bersaing menyempurnakan seni aliran ini. Oleh karena itu. Namun di zaman Edo berikutnya yang disebut zaman kemunduran terjadi populerisasi-an seni ke masyarakat luas sehingga terjadi lonjakan permintaan atas barang seni. Menurut perputaran kehidupan kosmik yang menggariskan kehidupan manusia atas dasar perputaran 60 tahun (sexagenary cycle). Dalam lukisan-lukisan 53-Tahapan Tokaido misalnya ia menggambarkan aktiviti masyarakat Edo yang gemar mengembara mengunjungi tempat-tempat termasyhur dan tempat suci untuk beribadah walaupun harus menempuh perjalanan yang jauh. si anak menerbitkan hasil karya seni perdananya. Dan kiranya itupun yang mungkin terlewat dalam benak si anak genius. Namun seperti yang terjadi di negara Eropah. Hiroshige juga dikenang sebagai seniman yang banyak berpenat lelah dalam merakyatkan seni ke masyarakat Jepun. Sehingga satusatunya cara adalah memasarkan hasil seni kepada masyarakat luas dengan harga tinggi. Setelah berkarya seni sepenuhnya. Dari tahun 1780 sampai dengan tahun 1800 merupakan zaman keemasan kesenian Ukiyo-e dimana banyak seniman terkenal seperti Hokusai. Oleh kerana itu.

. Manakala. Pameran ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Kapoor berjaya mengembalikan semula karya seni yang dikumpul kepada waris pelukis di Guler. Lukisan India tidak menggambarkan emosi pelukis melalui lukisan wajah atau muka. Ianya telah dipamerkankan pada 1976 oleh Stuart Cary Weich di Asia House Galeri di New York. Pada awal 1950.yang terkenal sekitar awal 1900 iaitu Coomaraswamy yang menghasilkan seni monograf diantara tahun 1910 hingga 1912 yang diharapkan dapat memberi pendedahan tentang nilai keindahan seni. dua orang pakar seni iaitu Ramgopal Vijaiwargiya dari Jaipur dan P. Lewat 1950-an.R Kapoor dari Delhi berjaya menjumpai ribuan lakaran dan ada diantaranya dihasilkan dengan kualiti yang amat mengkagumkan. Vijaiwargiya telah membeli hasil seni daripada Rajasthan di Kotah dan Jaipur. Sangra dan Basohli.. Lukisan atau lakaran dapat menggambarkan keperibadian pelukis dan boleh menterjemahkan apa yang terdapat didalam minda dan imaginasi pelukis. Hasil seni yang dimiliki oleh Vijaimargiya dan Kapoor juga merupakan antara karya yang dihasilkan oleh orang-orang Chamba di Himachal Pradesh. tetapi ia amat menitik beratkan postur dan gestur subjek tersebut. lukisan maniture ini semakin tenggelam kerana tiada penggiat seni yang berminat untuk meneruskannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful