Lukisan Tamadun Islam Dalam budaya islam, penghasilan hasil seni yang bermotifkan haiwan atau sebarang motif

lain adalah dibenarkan. Tetapi hasil seni yang bermotifkan agama adalah amat dilarang. Gambaran yang melibatkan penghasilan lakaran berunsur geometri yang abstrak atau motif bungabungaan sering digunakan. Penghasilan motif ini digunakan dalam bidang pembinaan dan kaligrafi yang terdapat pada binaan masjid dan bukubuku agama termasuk kitab suci al-Quran. Lakaran-lakaran abstrak ini bukanlah suatu yang dianggap baru, tetapi ianya sudah lama digunapakai sejak zaman Pra-Klasik dan juga zaman Barbarian. Seorang illustrator, M. C. Escher telah memperkenalkan lukisan geogmetri islam ini ke dalam dunia barat yang bermotifkan bunga-bungaan. Seni lukis pada zaman ini turut dikenali sebagai seni halus. Seni lukis bermula pada zaman Khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian safhah al-Quran ygn dihisai dgn corak lukisan bunga dan gambar berbentuk Arabesque dgn pilihan warna emas. Dalam seni islam, pelukis diharamkan membentuk dan melukis makhluk yang bernyawa, namun lukisan ini dibolehkan hanya dengan bertujuan kerana keperluan yang diiktiraf seperti untuk kegunaan pendidikan. Seni lukis ula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasnya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk araesque dengan pilihan warna emas, buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita. Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yan boleh menjadi pujaan seperti haiwan, dewa atau patung. Di tengah pro dan kontra itu seni lukis berkembang di dunia Islam. Meski begitu, para arkeolog dan sejarawan tak menemukan adanya bukti adanya sisa peninggalan lukisan Islam asli di atas kanvas serta panel kayu. Hasil penggalian yang dilakukan arkeolog justru menemukan adanya lukisan dinding, lukisan kecil di atas kertas yang berfungsi sebagai gambar ilustrasi pada buku. Salah satu bukti bahwa umat Islam mulai terbiasa dengan gambar makhluk hidup paling tidak terjadi pada masa pemerintahan Dinasti Umayyah (661 M -750 M) di Damaskus, Suriah. Hal itu dapat disaksikan dalam lukisan yang terdapat pada Istana keci Qusair Amrah yang dibangun pada 724 M hingga 748 M. Selain itu, serambi istana Musyatta yang dibangun penguasa Umayyah di akhir kekuasaannya tahun 750 M, juga dipenuhi lukisan manusia dan binatang. Pada era kekuasaan Abbasiyah, penggunaan gambar makhluk hidup dalam lukisan dinding juga digunakan pada istana Juasaq AlKharqani yang dibangun oleh Khalifah Al-Mu'tasim pada 836 M-839 M.

Para penguasa Dinasti Safawiyah sebenarnya sangat mendukung para seniman. karena lukisan-lukisan itu diciptakan dan terinspirasi oleh syair-syair yang begitu luar biasa. Lukisan manusia dan makhluk hidup mulai berkembang pesat di era Dinasti Fatimiyah dan Seljuk antara abad ke-12 dan 13 M. seni lukis miniatur berkembang pesat di era kekuasaan Dinasti Il-Khans--dinasti keturunan Hulagu Khan yang sudah masuk Islam. ada pula lukisan keagamaan yang menggambarkan interpretasi orang Persia terhadap Islam-. Bahkan. Salah seorang pemimpin Safawiyah yang mendukung kegiatan para seniman itu adalah Shah Ismail I Safav. Lukisan manusia juga terdapat dalam dinding istana Sultan Mahmud Gazna (wafat 1030 M). Dipengaruhi gaya lukis Cina dan India. Penguasa Il-Khans. Lukisan ini dipengaruhi gaya Mesopotamia. jika seni lukis berkembang di Kesultanan Mughal. Mereka ada yang hijrah ke Bukhara kawasan utara India. Dalam dinding istana itu. Hal itu terjadi. Penguasa Safawiyah mulai mencabut dukungannya kepada para seniman di era kekuasaan Shah Tahmasp I tahun 1540-an. Iran.agama yang mereka anut. Gambar prajurit serta perburuan gajah yang terlukis di dinding istana Sultan itu lebih banyak dipengaruhi seni dari India. Selain itu. Dinasti ini pun memperkenalkan gaya lukis Cina terhadap seni lukis miniatur Persia di zaman itu. Akibatnya. Kebanyakan berisi sanjungan kepada raja dan penguasa. seperti Mahmud Ghazan (1295 M-1304 M). seakan-akan kita diajak untuk membaca sebuah kisah puitis yang mampu menumbuhkan rasa kepahlawanan. tergambar lima belas penunggang kuda. Lukisan Persia memiliki ciri khas tersendiri. Muhammad Khodabandeh (Oljeitu) (1304 M-1316 M). Seni lukis miniatur Persia berkembang makin pesat di era kekuasaan Dinasti Timurid di wilayah Iran. Di wilayah ini. Tak heran. Bila kita melihat lukisan Persia. Yang lebih penting lagi. India. Mereka memperbaiki kerusakan-kerusakan yang diakibatkan oleh invasi yang dilakukan leluhurnya terhadap dunia Islam. Lukisannya mampu memadukan antara puisi dengan seni lukis.Makhluk hidup juga menjadi objek lukisan di istana Dinasti Abbasiyah di era pemerintahan Al-Muqtadir (908 M-932 M). Seabad kemudian. Lukisan Persia pun sangat termasyhur dengan penggunaan geometri dan warna-warna penuh semangat. seni . dan Abu Sa'id Bahadur (1316 M-1335 M) sangat menaruh perhatian pada perkembangan seni. para seniman yang bekerja di istana Shah pergi meninggalkan Tabriz. lukisan Persia dikenal mata ilustratif. seni lukis di setiap kota Islam sangat ditentukan pemimpinnya. Lantaran negara-negara Islam saat itu berbentuk monarki. dia mengangkat Kamaludin Behzad--pelukis kenamaan Persia--sebagai direktur studio lukis istana. seni lukis miniatur Persia itu tampil dengan gaya yang unik. Seni lukis tradisi berkualitas tinggi juga berlangsung di era kekuasaan Dinasti Safawiyah.

air sungai dan tasik dan lain-lain lagi. Ia biasanya terdiri daripada potret manusia. diaplikasikan oleh seniman-seniman Cina kepada penghasilan gerakan -gerakan berus yang terdapat dalam kaligrafi atau huruf Cina yang terdapat dalam sebuah lukisan ( catan) yang berjaya. Lukisan dilukis pada kain sutera. Di era kepemimpinan Sultan Sulaeman Al-Qanuni ada pelukis miniatur terkemuka bernama Nasuh Al-Matraki. dibandingkan dalam bentuk fantasi. Gambar yang dilukiskan lebih ke dalam bentuk realistik.Ini jelas kerana seorang seniman Cina bertujuan menyelaraskan kegiatan penghasilan sesebuah hasil seni catan dengan prinsip-prinsip atau proses alam semesta. seni lukis juga berkembang pesat dengan sokongan dari istana Sultan. gerakan dan bentuk-bentuk yang betul” boleh diperolehi melalui latihanlatihan kaligrafi atau tulisan huruf Cina. Salah satu ciri khas seni lukis Mughal adalah lebih bernilai humanistik dibandingkan hiasan. seperti pertempuran dan festival. tembikar dan sampang. Manakala kemahiran-kemahiran yang digunakan dalam tulisan kaligrafi atau huruf Cina. pokok-pokok kecil yang rimbun . gambar-gambar yang berlatarbelakangkan cerita-cerita metos dan peristiwa-peristiwa yang . Dalam catan lanskap Cina tradisional. manusia boleh melakukan perbuatan dan kegiatan yang bersifat semulajadi dan spontan melalui proses pelukisan gambar kerana ianya satu cara bagi mengharmonikan diri dengan proses alam semesta. bukit-bukit dan air terjun. Kebolehan untuk menghasilkan imej-imej yang mempunyai ” imbangan. Pada era kekuasaan Turki Usmani. Menurut fahaman ini. elemen-elemen yang dilukis untuk mewakili alam semesta seperti gunung tinggi yang dipenuhi pokok-pokok . Seni lukis yang khas dari setiap dinasti membuktikan bahwa umat Islam pada waktu itu mampu mencapai peradaban yang sangat tinggi di dunia. Hampir semua karya lukis pada zaman ini tersimpan di Perpustakaan Istana di Istanbul. Lukisan Tamadun China Fahaman Daoisme mempunyai pengaruh kuat terhadap bentuk-bentuk seni Cina terutama seni catan dan kaligrafi dan ia menentukan sifat-sifat yang dianggap penting dalam kesenian tersebut. manusia cuma sebagai elemen yang kecil dalam dunia alam semesta yang amat luas dan besar ini. Para penguasa Usmani memerintahkan para senimannya menggambar beragam bentuk peristiwa tentang kiprah Sultan.lukis dikembangkan oleh para seniman imigran. Manusia boleh timbul dalam catan lanskap tersebut tetapi merupakan bentuk-bentuk yang kecil kerana menurut Daoisme. Begitulah seni lukis berkembang dari masa ke masa di era kejayaan Islam.

Hal ini demikian kerana secara lagendanya. Tembok dihiasi dengan catan fresco menggambarkan tokoh terkemuka seperti ahli falsafah. gunung ganang. banyak lukisan potret dihasilkan. Batu-batu dan salji. Dengan beberapa garis. Pada zaman Dinasti Han. raja-raja. keindahan alam semula jadi yang terdapat di Jepun dianggap sebagai satu anugerah daripada dewa kepada kepulauan Jepun.benar-benar berlaku. negarawan. Selain itu. ekonomi. tetapi meliputi asal-usul tanah dan negara Jepun itu sendiri. Gurunya dapat mengetahui bakat si anak yang luar biasa dan wataknya yang lurus. Masyarakat Jepun amat menyedari kepentingan warisan tinggalan nenek moyang mereka dan ikatan atau hubungan mereka dengan tanah besar Asia walaupun secara realitinya mereka menjalani kehidupan yang berasingan iaitu sebagai masyarakat kepulauan. kebudayaan dan sosial. aspek lain yang amat penting dengan masyarakat awal Jepun ialah kepekaan mereka terhadap sifat-sifat kedewaan. Kedatangan agama Buddha memberi motif baru dalam seni lukis. waktu itu ia berumur 15 tahun. Dua orang pelukis terkenal zaman ini ialah Kuo His dan Mi Fei. ia bersama kedua adiknya telah menjadi yatim-piatu dan harus menghadapi dunia fana yang tiada menentu. Hiroshige yang terlahir bernama Ando Juemon adalah dari keluarga biasa yang hidup dalam bersederhana. Setelah mengalami kegagalan akhirnya ia diterima disebuah sanggar seni seorang seniman ternama bernama Toyohiro. dia telah dapat meletakkan satu lukisan yang bermutu tinggi di kanvas lukisannya. Seni lukis yang mula-mula sekali dihasilkan adalah dari orang-orang Buddha yang kemudian berkembang ke arah keduniaan. masyarakat Jepun mempercayai mereka berasal daripada Dewi Matahari iaitu bukan sahaja keturunan. Kepercayaan asalusul ini juga boleh dibuktikan melalui makna Nihon (Nippon) dalam bahasa Jepun yang membawa maksud asal matahari iaitu matahari terbit. Lukisan Tamadun Jepun Jepun merupakan sebuah negara kepulauan yang mempunyai keadaan semula jadi yang amat sesuai untuk perkembangan sebuah tamadun sehingga mampu dikenali sebagai suatu bangsa yang kuat dan negara yang hebat sama ada dari aspek politik. Corak lukisan lebih kepada gambar pemandangan seperti sungai. Pada zaman Dinasti Tang muncul pelukis teragung iaitu Wu Tao Yuan yang juga merupakan seorang sami Buddha. huruf pertamanya diambil dari namanya sendiri dan yang . Namun pada umur 13 tahun. Hiroshige yang terdiri dari dua huruf Kanji (aksara Han Tiongkok). Seni lukis mencapai kemajuan sebenar pada zaman Sung. sehingga ia diberi gelaran sebuah nama iaitu Hiroshige. Misalnya.

Hiroshige yang berkarya di zaman ini mendapat keuntungan tambahan kerana bukan saja ia berbakat lebih dari itu tema lukisannya mengenai rakyatt. si anak menerbitkan hasil karya seni perdananya.kedua dari nama si anak. Sebahagian kecil pakar seni lukisan 'maniture' ini telah menjadi ikutan dan telah berjaya menghasilkan lakaran yang bermutu. Dan kiranya itupun yang mungkin terlewat dalam benak si anak genius. Hiroshige juga dikenang sebagai seniman yang banyak berpenat lelah dalam merakyatkan seni ke masyarakat Jepun. tema lukisan berkisar kehidupan para bangsawan atau figure wanita selebriti sedangkan lukisan pemandangan dengan kehidupan rakyat kurang diminati. Waktu itu ia baru berumur 16 tahun. Antara penggiat seni India . Setelah berkarya seni sepenuhnya. Seni lukisan Ukiyo-e (genre paintings) adalah lukisan berdasarkan kejadian sehari-hari. mencapai umur 60 tahun adalah waktu bagi seseorang memikirkan apa yang telah ia capai dan menatap kehidupan berikutnya. Namun seperti yang terjadi di negara Eropah. Menurut perputaran kehidupan kosmik yang menggariskan kehidupan manusia atas dasar perputaran 60 tahun (sexagenary cycle). Utamaro dan gurunya sendiri saling bersaing menyempurnakan seni aliran ini. Ini berdasarkan mutu dan hasil kerja yang bagus dimana adunan warna yang menarik selain dari aspek kepelbagaian gaya dan tema yang unik. seni hanya disajikan untuk dan dinikmati oleh kalangan elit dari masyarakat Edo. Oleh karena itu. Dari tahun 1780 sampai dengan tahun 1800 merupakan zaman keemasan kesenian Ukiyo-e dimana banyak seniman terkenal seperti Hokusai. Dalam lukisan-lukisan 53-Tahapan Tokaido misalnya ia menggambarkan aktiviti masyarakat Edo yang gemar mengembara mengunjungi tempat-tempat termasyhur dan tempat suci untuk beribadah walaupun harus menempuh perjalanan yang jauh. Tak lama kemudian. Namun di zaman Edo berikutnya yang disebut zaman kemunduran terjadi populerisasi-an seni ke masyarakat luas sehingga terjadi lonjakan permintaan atas barang seni. lukisan 'maniture' telah menjadi popular di India dan Barat iaitu dikalangan pengumpul lukisan dan artis. Sehingga satusatunya cara adalah memasarkan hasil seni kepada masyarakat luas dengan harga tinggi. Lukisan Tamadun India Sekitar 40 tahun lalu. Ia dikebumikan di vihara Togakuji yang terkenal di kota Edo (sekarang Tokyo). zaman kemunduran yang berkaitan dengan kejatuhan ekonomi menyebabkan segala percetakan harus dilakukan dalam jumlah besar untuk mencapai "economic of scale". Hiroshige meninggal dengan tenang di umur 62. Oleh kerana itu.

. Vijaiwargiya telah membeli hasil seni daripada Rajasthan di Kotah dan Jaipur. Lukisan India tidak menggambarkan emosi pelukis melalui lukisan wajah atau muka. Pameran ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Lukisan atau lakaran dapat menggambarkan keperibadian pelukis dan boleh menterjemahkan apa yang terdapat didalam minda dan imaginasi pelukis.R Kapoor dari Delhi berjaya menjumpai ribuan lakaran dan ada diantaranya dihasilkan dengan kualiti yang amat mengkagumkan. Pada awal 1950. Ianya telah dipamerkankan pada 1976 oleh Stuart Cary Weich di Asia House Galeri di New York. tetapi ia amat menitik beratkan postur dan gestur subjek tersebut. lukisan maniture ini semakin tenggelam kerana tiada penggiat seni yang berminat untuk meneruskannya. dua orang pakar seni iaitu Ramgopal Vijaiwargiya dari Jaipur dan P.yang terkenal sekitar awal 1900 iaitu Coomaraswamy yang menghasilkan seni monograf diantara tahun 1910 hingga 1912 yang diharapkan dapat memberi pendedahan tentang nilai keindahan seni. Sangra dan Basohli. Hasil seni yang dimiliki oleh Vijaimargiya dan Kapoor juga merupakan antara karya yang dihasilkan oleh orang-orang Chamba di Himachal Pradesh. Lewat 1950-an. . Manakala. Kapoor berjaya mengembalikan semula karya seni yang dikumpul kepada waris pelukis di Guler.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful