BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION

1.0 Pengenalan Terdapat empat prinsip utama di mana pengguna yang menggunakan penerima telefon boleh disambungkan kepada jaringan telefon: "talian darat" tradisi telefon kekal, di mana sambungan wayar fizikal khusus digunakan bagi menyambungkan sesuatu lokasi; wireless dan telefon radio, yang menggunakan samaada isyarat radio analog atau digital; telefon satelit, yang menggunakan satelit komunikasi; dan telefon suara melalui protokol internet (VOIP), yang menggunakan perhubungan capaian Internet Jalur Lebar. Antara pengguna akhir, pemancar antara jaringan boleh dilakukan melalui kabel gentian optik, titik ke titik microwave atau relay satelit. Sehingga kini, sebuah "telefon" merujuk kepada telefon talian tetap. telefon tanpa wayar atau wayarles dan juga telefon bimbit adalah satu perkara yang biasa wujud di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Telefon bimbit pula dijangkakan bakal menggantikan penggunaan talian tetap. tidak seperti telefon bimbit, telefon tanpa wayar masih digelar sebagai talian tetap kerana ia hanya boleh digunakan pada jarak yang pendek di dalam suatu kawasan seperti rumah yang dihubungkan dengan telefon talian tetap. Identiti pencipta telefon elektrik masih lagi menjadi tanda tanya dan kontroversi. Antonio Meucci, Philip Reis, dan Alexander Graham Bell, semuanya telah diiktiraf sebagai penciptanya.

1

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 2.1 Sejarah Penciptaan Telefon: Sejarah awal sebuah telefon adalah sedikit mengelirukan apabila banyak tuntutan dan tuntutan balik berlaku. yang sepatutnya diberikan pengiktirafan selayaknya. 2 . menurut tempoh penggunaan. secara bebas. bagi kegunaan orang awam yang tidak memiliki telefon.0 SEJARAH TELEFON Telefon berasal daripada bahasa Yunani: tele = jauh dan phone = suara adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi (kebiasaanya suara dan percakapan) pada jarak jauh tanpa terikat. 2. Telefon moden sekarang ini adalah hasil sumbangan dan hasil kerja banyak pihak. Kebanyakan telefon beroperasi melalui pemancaran isyarat eletrik melalui jaringan telefon rumit yang membenarkan sebarang pengguna telefon untuk berhubung dengan hampir kesemua yang lain. ia adalah amat penting bagi semua pihak mengetahui bahawa tiada sesuatu pihak sahaja yang menjadi "pencipta telefon". di mana ia tidak diperjelaskan oleh pihak yang sepatutnya mengikut lunas undang-undang supaya dapat menyelesaikan pertikaian individu yang menuntuk hak paten masingmasing. Terdapat telefon awam yang mana mengutip sedikit bayaran.

1860 Johann Philipp Reis 1860 Meucci dijangka (ketika itu) mendemonstrasi telefon tersebut di Staten Island. 1854 Charles Bourseul menerbitkan suatu penerangan mengenai makebreak transmiter telefon dan penerima tetapi tidak membuat sebarang instrumen kerja. 1871 Meeucci memfailkan satu paten caveat. 1854 Meucci mendemonstrasi telefon elektrik di New York. Untuk lebih lanjut. 3 .0 Pembangunan Awal Dail telefon nada- Berikut adalah huraian secara ringkas sejarah penciptaan telefon: 1849 Antonio Meucci mendemonstrasi suatu peranti yang kemudian dipanggil telefon kepada orang ramai di Havana. 1872 Elisha Gray menubuhkan Western Electric Manufactering Company. 1861 Reis berjaya memindahkan suara secara elektikal dengan jarak melebihi 340 kaki. lihat Telefon ciptaan Reis.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Telefon sentuh (touch-tone) 3.

2 June 1875 Alexander Graham Bell orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon. 4 . 1874 Gray mendemonstrasi telfon trnsmiter cecairnya di Gereja Highland Park Presbyterian. Grayy memfailkan paten caveatnya. Dua jam kemudian. transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa). 30 January 1877 Bell mempatenkan telefon dengan transmiter-penerima elektrodinamik. 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua. 14 February 1876 Bell memfailkan telefon tersebut sebagai paten pertama beliau.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION July 1873 Thomas Alva Edison menemukan rintangan yang berbeza pada grain karbon oleh kerana tekanannya tetapi terpaksa menangguhkan penyelidikannya.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5 .

6 .0 Sistem Telefon Tanpa Wayar 5. Ketika penghujung instrumen kekal analog. Misalnya. Peranti ini amat popular pada masa kini. USA dengan cell phone dan Malaysia bagi orang yang bertutur dalam bahasa Inggeris menyebutnya handphone. tetapi isyarat dihantar dari satu menara atau penghantar isyarat ke telefon bimbit tersebut. tetapi seorang individu sebuah telefon. penggunaan telefon bimbit bukan lagi sekadar menelefon. telefon bimbit berfungsi secara tanpa wayar dengan signalnya dipancar bukan melalui kabel. Ini kerana hampir setiap orang sudah memiliki telefon bimbit masing-masing iaitu satu rumah bukan lagi satu telefon.seterusnya menambahkan popularitinya.0 Telefon Digital Digital Telefoni telah mula diterima pengguna setelah sistem litar analog telah menggantikan dengan litar digital. Pembawa Gelung Digital (DLC) membawa beberapa talian analog telefon ke CO.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 4.dengan menggunakan wayar kuprum dan sekarang telah menggunakan gentian optik.Dengan teknologi yang berkembang.Kemudiannya. Teknologi transmisi digital yang telah jauh berkembang telah menjadikan ia tidak mustahil untuk menggabungkan pelbagai litar digital dalam satu medium transmisi(dikenali sebagai multiplex). dan sesetengahnya telah menggantikan terus sistem telefon rumah yang konvensional. Selalunya sistem wayarles untuk penggunaan telefon ini merujuk kepada telefon bimbit.1 Telefon Bimbit Sistem telefon tanpa wayar juga dikenali dengan nama wayarles. 5. di United Kingdom. isyarat-isyarat analog yang sampai ke titik agregat (Serving Area Interface (SAI) atau Central Office (CO) kemudian ditukarkan ke isyarat digital. Terminologi untuk telefon bimbit juga berbeza mengikut kawasan atau zon orang itu berada. CO dihubungkan dengan menggunakn pembawa SONET. Secara asasnya. mereka memanggilya dengan istilah mobile.

Oleh kerana kuasa diperlukan untuk berhubung dengan gagang. Telefon kordless 2. 900 MHz.8 MHz). maka unit utama dibekalkan kuasanya dengan sumber kuasa elektronik (electronic power supply). Disebabkan hal ini. 2.4 MHz. maka telefon kordless biasanya tidak berfungsi apabila terputus bekalan elaktrik. Oleh kerana masalah kualiti dan jarak lingkungan.4 MHz boleh mengganggu beberapa protokol LAN tanpa wayar (802. Pada awalnya.4 MHz. Pada julat gelombang 2. Hal ini membolehkan gagang digunakan daripada mana-mana lokasi pada julat lingkungan tertentu. telefon kordless menggunakan gelombang radio pada julat 1. telefon jenis ini terdiri daripada unit utama yang bersambung dengan sistem talian telefon tetap dan juga berhubung dengan gagang mudah alih dengan gelombang radio yang rendah. gelombang ini akhirnya digantikan dengan sistem yang menggunakan frekuensi termodulasi(FM) pada julat frekeuensi tinggi (49 MHz.7 MHz untuk berkomunikasi antara unit utama dengan gagang.2 Telefon Kordles Gagang telefon kordles Telefon Kordless telah pertama kali dicipta oleh Teri Pall pada tahun 1965. dan 5.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5.11b/g) oleh kerana penggunaannya pada frekuensi yang sama. Ketika itu. beberapa "channels" digunakan 7 .

Radio digunakan untuk berhubung di antara sebuah telefon bimbit dan sebuah tapak sel berdekatan. Julat lingkungan untuk telefon kordless moden hari ini biasanya menjangkau beberapa ratus meter. Dengan menggunakan tenaga yang mencukupi untuk berhubung dengan tapak sel yang "terdekat". 8 .BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION untuk melindungi berlakunya penurunan kualiti isyarat bunyi disebabkan oleh masalah kesesakan. 5. tanpa mengganggu sebarang panggilan yang dilakukan. Jarak perhubungan agak mudah dijangka dan boleh dikawal dengan mengubah level tenaganya. Frekuensi yang tinggi juga berkesan dengan pelbagai bentuk multipleksing yang membenarkan lebih daripada satu buah telefon untuk berhubung dengan menara yang sama dengan jumlah frekeunsi yang sama. Apabila sebuah telefon bimbit berada terlalu jauh daripada mana-mana tapak sel. telefon-telefon yang menggunakan satu tapak sel tidak akan mengganggu telefon lain yang menggunakan frekuensi yang sama pada tapak sel yang lain.3Telefon selular Sistem telefon bimbit moden adalah berstruktur sel. 5. Frekuensi yang lebih tinggi yang digunakan telefon bimbit mempunyai kelebihan dalam jarak yang dekat. Frekuensi radio adalah sebuah sumber yang terhad dan berkongsi.4 Telefon Tanpa Kord/Bergerak Terdapat telefon yang berfungsi sebagai telefon tanpa kord apabila menghampiri stesen tapak sepadannya (dan ada kalanya stesen-stesen tapak lain) dan berfungsi sebagai telefon tanpa wayar apabila di lokasilokasi lain tetapi atas pelbagai alasan tidak menjadi popular. sebuah sistem komputer akan memberi arahan kepada telefon bimbit tersebut dan sebuah tapak sel yang lebih dekat akan menggantikan komunikasi daripada saluran yang berbeza.

pada Januari 2005. Telefon digital menggunakan sambungan Internet jaringan luas untuk memancar perbualan sebagai pakej data. Sistem seperti ini yang menggunakan VoIP adalah popular di hospital-hospital dan kilang-kilang yang mempunyai rangkaian yang sama digunakan untuk data dan suara. telefon digital adalah teknologi gengganggu (disruptive technology) yang menggantikan jaringan telefon tradisional dengan pantas. telah bertukar dari perkhidmatan telefon digital analog kepada digital. telefon digital turut bersing dengan jaringan telefon bimbit dengan menawarkan kos penyambungan yang lebih rendah atau percuma melalui WiFi hotspots. VoIP Telephony A WiFi-based VoIP phone Juga dikenali sebagai lelefon Internet atau Suara melalui IP (Voice over IP) (VoIP). Di Jepun dan Korea sehingga 10% pelanggan. Selain menggantikan PSTN.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Beberapa jenis telefon tanpa kord berfungsi seperti telefon selular tetapi hanya sekitar rangkaian peribadi yang kecil meliputi sebuah bangunan atau beberapa buah bangunan. Sebagaimana disebut di atasVoIP juga digunakan 9 .

Artikel ini merangkumi tahun-tahun awal 1844-1898.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION pada jaringan tanpa wayar yang mungkin atau tidak mempunyai sambungan dengan jaringan telefon luar. Antaranya termasuk mereka di dalam senarai berikut. dari konsep idea alat suara penghantaran elektrik. senarai tersebut hanya meliputi penyedia wayar tembaga dari Ibu Sawat ke pengguna. bukan mereka yang hanya menyediakan "Voice over IP" atau yang hanya menghantar isyarat suara antara ibu sawat-ibu sawat. Bagaimanapun. Pembangunan telefon elektrik moden melibatkan pelbagai tindakan undang-undang yang berasaskan tuntutan paten beberapa individu dan syarikat-syarikat pelbagai.0 Kesimpulan: Penciptaan telefon adalah kemuncak kerja yang dilakukan oleh ramai individu. 7. banyak syarikat operator telefon (biasanya disingkatkan menjadi telco) adalah dalam persaingan untuk menyediakan perkhidmatan telefon.0 Syarikat pengendalian telefon Di sesetengah negara. sejarah yang melibatkan koleksi tuntutan dan tuntutan balas. 6. kepada eksperimen berjaya 10 . untuk percubaan yang gagal untuk menggunakan "membuat-dan-memecahkan".

a b c Whitaker. Retrieved from Gutenberg. His Life And Inventions. County Directory of Scotland (for 1901-1904): Twelfth Issue: Telephone (Scottish Post Office Directories). p. Brantford. 1944. a b c Osborne. Vol.wikipedia.org. 1910. 1902. Edison. National Academy of Sciences: Biographical Memoirs. 1847–1922. Bell Telephone Memorial.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION dengan telefon elektromagnet oleh Alexander Graham Bell dan Thomas Watson. Bibliografi: http://ms. McVeigh.org/wiki/Telefon "Puskás. An Early History of the Telephone: 1664-1866: Robert Hooke's Acoustic Experiments and Acoustic Inventions. Tivadar". dan akhirnya telefon komersial yang berjaya pada abad ke-19. Retrieved 2012-07-01. 28. Presented to the Academy at its 1943 annual meeting. A. Harper & Brothers. Retrieved 2012-07-01.J. Edinburgh: R. Giles. 11 . Grant & Son. Harold S. p. "Puskás Tivadar". Retrieved January 15.[dead link] Frank Lewis Dyer and Thomas Commerford Martin. 71. Ontario. (1943) Biographical Memoir of Alexander Graham Bell. Arthur (editor).com.bme. Columbia University website. Omikk. Hunreal. Daniel P. XXIII.hu. City of Brantford/Hurley Printing. 2013.

12 . Edison. Bruce (1990). The Speaking Telephone Interferences. 143. 2. "Elisha Gray and the Telephone: On the Disadvantages of Being an Expert". Vol. To 1905. Woodrow Wilson. No. 1975. pages 144-145. pages 16-18. Digitized: June 25. David A. 1 (jpg image). Josephson. Original from Pennsylvania State University. Hounshell. 1880. Technology and Culture. Vol. Harpers' Encyclopædia Of United States From 458 A. 133–161. Edison. Harper & Brothers. 2009. pp. 1905. D.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Text of Meucci's Caveat. John Lossing. p. 16. Evidence for Thomas A. Thomas A. 1975. [cited 21 April 2006].

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful