BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION

1.0 Pengenalan Terdapat empat prinsip utama di mana pengguna yang menggunakan penerima telefon boleh disambungkan kepada jaringan telefon: "talian darat" tradisi telefon kekal, di mana sambungan wayar fizikal khusus digunakan bagi menyambungkan sesuatu lokasi; wireless dan telefon radio, yang menggunakan samaada isyarat radio analog atau digital; telefon satelit, yang menggunakan satelit komunikasi; dan telefon suara melalui protokol internet (VOIP), yang menggunakan perhubungan capaian Internet Jalur Lebar. Antara pengguna akhir, pemancar antara jaringan boleh dilakukan melalui kabel gentian optik, titik ke titik microwave atau relay satelit. Sehingga kini, sebuah "telefon" merujuk kepada telefon talian tetap. telefon tanpa wayar atau wayarles dan juga telefon bimbit adalah satu perkara yang biasa wujud di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Telefon bimbit pula dijangkakan bakal menggantikan penggunaan talian tetap. tidak seperti telefon bimbit, telefon tanpa wayar masih digelar sebagai talian tetap kerana ia hanya boleh digunakan pada jarak yang pendek di dalam suatu kawasan seperti rumah yang dihubungkan dengan telefon talian tetap. Identiti pencipta telefon elektrik masih lagi menjadi tanda tanya dan kontroversi. Antonio Meucci, Philip Reis, dan Alexander Graham Bell, semuanya telah diiktiraf sebagai penciptanya.

1

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 2.1 Sejarah Penciptaan Telefon: Sejarah awal sebuah telefon adalah sedikit mengelirukan apabila banyak tuntutan dan tuntutan balik berlaku. Telefon moden sekarang ini adalah hasil sumbangan dan hasil kerja banyak pihak. Terdapat telefon awam yang mana mengutip sedikit bayaran. di mana ia tidak diperjelaskan oleh pihak yang sepatutnya mengikut lunas undang-undang supaya dapat menyelesaikan pertikaian individu yang menuntuk hak paten masingmasing. 2. yang sepatutnya diberikan pengiktirafan selayaknya. 2 . ia adalah amat penting bagi semua pihak mengetahui bahawa tiada sesuatu pihak sahaja yang menjadi "pencipta telefon".0 SEJARAH TELEFON Telefon berasal daripada bahasa Yunani: tele = jauh dan phone = suara adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi (kebiasaanya suara dan percakapan) pada jarak jauh tanpa terikat. menurut tempoh penggunaan. Kebanyakan telefon beroperasi melalui pemancaran isyarat eletrik melalui jaringan telefon rumit yang membenarkan sebarang pengguna telefon untuk berhubung dengan hampir kesemua yang lain. bagi kegunaan orang awam yang tidak memiliki telefon. secara bebas.

3 . 1861 Reis berjaya memindahkan suara secara elektikal dengan jarak melebihi 340 kaki. 1854 Meucci mendemonstrasi telefon elektrik di New York.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Telefon sentuh (touch-tone) 3. 1872 Elisha Gray menubuhkan Western Electric Manufactering Company.0 Pembangunan Awal Dail telefon nada- Berikut adalah huraian secara ringkas sejarah penciptaan telefon: 1849 Antonio Meucci mendemonstrasi suatu peranti yang kemudian dipanggil telefon kepada orang ramai di Havana. lihat Telefon ciptaan Reis. Untuk lebih lanjut. 1854 Charles Bourseul menerbitkan suatu penerangan mengenai makebreak transmiter telefon dan penerima tetapi tidak membuat sebarang instrumen kerja. 1871 Meeucci memfailkan satu paten caveat. 1860 Johann Philipp Reis 1860 Meucci dijangka (ketika itu) mendemonstrasi telefon tersebut di Staten Island.

Grayy memfailkan paten caveatnya. 2 June 1875 Alexander Graham Bell orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon. 4 .BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION July 1873 Thomas Alva Edison menemukan rintangan yang berbeza pada grain karbon oleh kerana tekanannya tetapi terpaksa menangguhkan penyelidikannya. 30 January 1877 Bell mempatenkan telefon dengan transmiter-penerima elektrodinamik. Dua jam kemudian. 14 February 1876 Bell memfailkan telefon tersebut sebagai paten pertama beliau. 1874 Gray mendemonstrasi telfon trnsmiter cecairnya di Gereja Highland Park Presbyterian. transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa). 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5 .

penggunaan telefon bimbit bukan lagi sekadar menelefon.1 Telefon Bimbit Sistem telefon tanpa wayar juga dikenali dengan nama wayarles.Dengan teknologi yang berkembang. Selalunya sistem wayarles untuk penggunaan telefon ini merujuk kepada telefon bimbit. telefon bimbit berfungsi secara tanpa wayar dengan signalnya dipancar bukan melalui kabel. di United Kingdom. Peranti ini amat popular pada masa kini. dan sesetengahnya telah menggantikan terus sistem telefon rumah yang konvensional. 5. 6 .dengan menggunakan wayar kuprum dan sekarang telah menggunakan gentian optik. Terminologi untuk telefon bimbit juga berbeza mengikut kawasan atau zon orang itu berada. isyarat-isyarat analog yang sampai ke titik agregat (Serving Area Interface (SAI) atau Central Office (CO) kemudian ditukarkan ke isyarat digital. Misalnya. Ketika penghujung instrumen kekal analog. Secara asasnya. Pembawa Gelung Digital (DLC) membawa beberapa talian analog telefon ke CO.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 4.0 Telefon Digital Digital Telefoni telah mula diterima pengguna setelah sistem litar analog telah menggantikan dengan litar digital. tetapi isyarat dihantar dari satu menara atau penghantar isyarat ke telefon bimbit tersebut.seterusnya menambahkan popularitinya. Teknologi transmisi digital yang telah jauh berkembang telah menjadikan ia tidak mustahil untuk menggabungkan pelbagai litar digital dalam satu medium transmisi(dikenali sebagai multiplex).0 Sistem Telefon Tanpa Wayar 5. mereka memanggilya dengan istilah mobile. USA dengan cell phone dan Malaysia bagi orang yang bertutur dalam bahasa Inggeris menyebutnya handphone.Kemudiannya. tetapi seorang individu sebuah telefon. Ini kerana hampir setiap orang sudah memiliki telefon bimbit masing-masing iaitu satu rumah bukan lagi satu telefon. CO dihubungkan dengan menggunakn pembawa SONET.

11b/g) oleh kerana penggunaannya pada frekuensi yang sama. beberapa "channels" digunakan 7 . Hal ini membolehkan gagang digunakan daripada mana-mana lokasi pada julat lingkungan tertentu.7 MHz untuk berkomunikasi antara unit utama dengan gagang.8 MHz). 2.4 MHz. Ketika itu. Pada awalnya. Oleh kerana kuasa diperlukan untuk berhubung dengan gagang.2 Telefon Kordles Gagang telefon kordles Telefon Kordless telah pertama kali dicipta oleh Teri Pall pada tahun 1965. Disebabkan hal ini. gelombang ini akhirnya digantikan dengan sistem yang menggunakan frekuensi termodulasi(FM) pada julat frekeuensi tinggi (49 MHz. dan 5. telefon kordless menggunakan gelombang radio pada julat 1. Pada julat gelombang 2. Telefon kordless 2. Oleh kerana masalah kualiti dan jarak lingkungan. maka unit utama dibekalkan kuasanya dengan sumber kuasa elektronik (electronic power supply). 900 MHz. telefon jenis ini terdiri daripada unit utama yang bersambung dengan sistem talian telefon tetap dan juga berhubung dengan gagang mudah alih dengan gelombang radio yang rendah. maka telefon kordless biasanya tidak berfungsi apabila terputus bekalan elaktrik.4 MHz boleh mengganggu beberapa protokol LAN tanpa wayar (802.4 MHz.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5.

telefon-telefon yang menggunakan satu tapak sel tidak akan mengganggu telefon lain yang menggunakan frekuensi yang sama pada tapak sel yang lain.4 Telefon Tanpa Kord/Bergerak Terdapat telefon yang berfungsi sebagai telefon tanpa kord apabila menghampiri stesen tapak sepadannya (dan ada kalanya stesen-stesen tapak lain) dan berfungsi sebagai telefon tanpa wayar apabila di lokasilokasi lain tetapi atas pelbagai alasan tidak menjadi popular. 8 . Frekuensi yang tinggi juga berkesan dengan pelbagai bentuk multipleksing yang membenarkan lebih daripada satu buah telefon untuk berhubung dengan menara yang sama dengan jumlah frekeunsi yang sama. Jarak perhubungan agak mudah dijangka dan boleh dikawal dengan mengubah level tenaganya. Radio digunakan untuk berhubung di antara sebuah telefon bimbit dan sebuah tapak sel berdekatan. 5.3Telefon selular Sistem telefon bimbit moden adalah berstruktur sel. Frekuensi yang lebih tinggi yang digunakan telefon bimbit mempunyai kelebihan dalam jarak yang dekat. sebuah sistem komputer akan memberi arahan kepada telefon bimbit tersebut dan sebuah tapak sel yang lebih dekat akan menggantikan komunikasi daripada saluran yang berbeza. tanpa mengganggu sebarang panggilan yang dilakukan. Frekuensi radio adalah sebuah sumber yang terhad dan berkongsi. Julat lingkungan untuk telefon kordless moden hari ini biasanya menjangkau beberapa ratus meter.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION untuk melindungi berlakunya penurunan kualiti isyarat bunyi disebabkan oleh masalah kesesakan. 5. Apabila sebuah telefon bimbit berada terlalu jauh daripada mana-mana tapak sel. Dengan menggunakan tenaga yang mencukupi untuk berhubung dengan tapak sel yang "terdekat".

Sistem seperti ini yang menggunakan VoIP adalah popular di hospital-hospital dan kilang-kilang yang mempunyai rangkaian yang sama digunakan untuk data dan suara. VoIP Telephony A WiFi-based VoIP phone Juga dikenali sebagai lelefon Internet atau Suara melalui IP (Voice over IP) (VoIP). Selain menggantikan PSTN. Di Jepun dan Korea sehingga 10% pelanggan. Telefon digital menggunakan sambungan Internet jaringan luas untuk memancar perbualan sebagai pakej data. Sebagaimana disebut di atasVoIP juga digunakan 9 . telah bertukar dari perkhidmatan telefon digital analog kepada digital. pada Januari 2005. telefon digital adalah teknologi gengganggu (disruptive technology) yang menggantikan jaringan telefon tradisional dengan pantas. telefon digital turut bersing dengan jaringan telefon bimbit dengan menawarkan kos penyambungan yang lebih rendah atau percuma melalui WiFi hotspots.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Beberapa jenis telefon tanpa kord berfungsi seperti telefon selular tetapi hanya sekitar rangkaian peribadi yang kecil meliputi sebuah bangunan atau beberapa buah bangunan.

6. kepada eksperimen berjaya 10 .0 Syarikat pengendalian telefon Di sesetengah negara.0 Kesimpulan: Penciptaan telefon adalah kemuncak kerja yang dilakukan oleh ramai individu. sejarah yang melibatkan koleksi tuntutan dan tuntutan balas. bukan mereka yang hanya menyediakan "Voice over IP" atau yang hanya menghantar isyarat suara antara ibu sawat-ibu sawat. banyak syarikat operator telefon (biasanya disingkatkan menjadi telco) adalah dalam persaingan untuk menyediakan perkhidmatan telefon. senarai tersebut hanya meliputi penyedia wayar tembaga dari Ibu Sawat ke pengguna. Artikel ini merangkumi tahun-tahun awal 1844-1898. Antaranya termasuk mereka di dalam senarai berikut. untuk percubaan yang gagal untuk menggunakan "membuat-dan-memecahkan". Bagaimanapun. dari konsep idea alat suara penghantaran elektrik.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION pada jaringan tanpa wayar yang mungkin atau tidak mempunyai sambungan dengan jaringan telefon luar. 7. Pembangunan telefon elektrik moden melibatkan pelbagai tindakan undang-undang yang berasaskan tuntutan paten beberapa individu dan syarikat-syarikat pelbagai.

XXIII. Edison.org/wiki/Telefon "Puskás. Tivadar".J. Retrieved 2012-07-01. Grant & Son. a b c Whitaker. Presented to the Academy at its 1943 annual meeting. City of Brantford/Hurley Printing. Harper & Brothers. National Academy of Sciences: Biographical Memoirs. Omikk. 2013. 1910. Retrieved from Gutenberg. An Early History of the Telephone: 1664-1866: Robert Hooke's Acoustic Experiments and Acoustic Inventions. 1847–1922. Columbia University website. 71. Giles.com. (1943) Biographical Memoir of Alexander Graham Bell. His Life And Inventions. County Directory of Scotland (for 1901-1904): Twelfth Issue: Telephone (Scottish Post Office Directories). McVeigh. Arthur (editor). 11 .hu. 28. Harold S. p. 1902. Daniel P. Retrieved 2012-07-01. Brantford.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION dengan telefon elektromagnet oleh Alexander Graham Bell dan Thomas Watson.wikipedia. Edinburgh: R. "Puskás Tivadar". Hunreal. a b c Osborne.bme. A. dan akhirnya telefon komersial yang berjaya pada abad ke-19. Ontario. Bibliografi: http://ms.[dead link] Frank Lewis Dyer and Thomas Commerford Martin. Retrieved January 15. p. Bell Telephone Memorial. Vol.org. 1944.

12 . David A. John Lossing. pp. Edison. Edison. Vol. Thomas A. Josephson. Hounshell. 1975. 1905. Bruce (1990). 16. To 1905. p. 1 (jpg image). 1880. D. Woodrow Wilson. The Speaking Telephone Interferences. 133–161. Harpers' Encyclopædia Of United States From 458 A.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Text of Meucci's Caveat. Technology and Culture. 1975. Vol. [cited 21 April 2006]. pages 16-18. Evidence for Thomas A. 2. Digitized: June 25. Original from Pennsylvania State University. pages 144-145. 2009. No. "Elisha Gray and the Telephone: On the Disadvantages of Being an Expert". Harper & Brothers. 143.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.