BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION

1.0 Pengenalan Terdapat empat prinsip utama di mana pengguna yang menggunakan penerima telefon boleh disambungkan kepada jaringan telefon: "talian darat" tradisi telefon kekal, di mana sambungan wayar fizikal khusus digunakan bagi menyambungkan sesuatu lokasi; wireless dan telefon radio, yang menggunakan samaada isyarat radio analog atau digital; telefon satelit, yang menggunakan satelit komunikasi; dan telefon suara melalui protokol internet (VOIP), yang menggunakan perhubungan capaian Internet Jalur Lebar. Antara pengguna akhir, pemancar antara jaringan boleh dilakukan melalui kabel gentian optik, titik ke titik microwave atau relay satelit. Sehingga kini, sebuah "telefon" merujuk kepada telefon talian tetap. telefon tanpa wayar atau wayarles dan juga telefon bimbit adalah satu perkara yang biasa wujud di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Telefon bimbit pula dijangkakan bakal menggantikan penggunaan talian tetap. tidak seperti telefon bimbit, telefon tanpa wayar masih digelar sebagai talian tetap kerana ia hanya boleh digunakan pada jarak yang pendek di dalam suatu kawasan seperti rumah yang dihubungkan dengan telefon talian tetap. Identiti pencipta telefon elektrik masih lagi menjadi tanda tanya dan kontroversi. Antonio Meucci, Philip Reis, dan Alexander Graham Bell, semuanya telah diiktiraf sebagai penciptanya.

1

Telefon moden sekarang ini adalah hasil sumbangan dan hasil kerja banyak pihak. 2. bagi kegunaan orang awam yang tidak memiliki telefon.1 Sejarah Penciptaan Telefon: Sejarah awal sebuah telefon adalah sedikit mengelirukan apabila banyak tuntutan dan tuntutan balik berlaku. 2 . Kebanyakan telefon beroperasi melalui pemancaran isyarat eletrik melalui jaringan telefon rumit yang membenarkan sebarang pengguna telefon untuk berhubung dengan hampir kesemua yang lain.0 SEJARAH TELEFON Telefon berasal daripada bahasa Yunani: tele = jauh dan phone = suara adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi (kebiasaanya suara dan percakapan) pada jarak jauh tanpa terikat. yang sepatutnya diberikan pengiktirafan selayaknya. Terdapat telefon awam yang mana mengutip sedikit bayaran.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 2. di mana ia tidak diperjelaskan oleh pihak yang sepatutnya mengikut lunas undang-undang supaya dapat menyelesaikan pertikaian individu yang menuntuk hak paten masingmasing. secara bebas. menurut tempoh penggunaan. ia adalah amat penting bagi semua pihak mengetahui bahawa tiada sesuatu pihak sahaja yang menjadi "pencipta telefon".

1854 Charles Bourseul menerbitkan suatu penerangan mengenai makebreak transmiter telefon dan penerima tetapi tidak membuat sebarang instrumen kerja. 1872 Elisha Gray menubuhkan Western Electric Manufactering Company. 1854 Meucci mendemonstrasi telefon elektrik di New York. 3 . 1861 Reis berjaya memindahkan suara secara elektikal dengan jarak melebihi 340 kaki. Untuk lebih lanjut.0 Pembangunan Awal Dail telefon nada- Berikut adalah huraian secara ringkas sejarah penciptaan telefon: 1849 Antonio Meucci mendemonstrasi suatu peranti yang kemudian dipanggil telefon kepada orang ramai di Havana. 1860 Johann Philipp Reis 1860 Meucci dijangka (ketika itu) mendemonstrasi telefon tersebut di Staten Island.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Telefon sentuh (touch-tone) 3. lihat Telefon ciptaan Reis. 1871 Meeucci memfailkan satu paten caveat.

transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa).BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION July 1873 Thomas Alva Edison menemukan rintangan yang berbeza pada grain karbon oleh kerana tekanannya tetapi terpaksa menangguhkan penyelidikannya. 30 January 1877 Bell mempatenkan telefon dengan transmiter-penerima elektrodinamik. Dua jam kemudian. 14 February 1876 Bell memfailkan telefon tersebut sebagai paten pertama beliau. 1874 Gray mendemonstrasi telfon trnsmiter cecairnya di Gereja Highland Park Presbyterian. Grayy memfailkan paten caveatnya. 4 . 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua. 2 June 1875 Alexander Graham Bell orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5 .

Teknologi transmisi digital yang telah jauh berkembang telah menjadikan ia tidak mustahil untuk menggabungkan pelbagai litar digital dalam satu medium transmisi(dikenali sebagai multiplex). USA dengan cell phone dan Malaysia bagi orang yang bertutur dalam bahasa Inggeris menyebutnya handphone. Secara asasnya. isyarat-isyarat analog yang sampai ke titik agregat (Serving Area Interface (SAI) atau Central Office (CO) kemudian ditukarkan ke isyarat digital. Selalunya sistem wayarles untuk penggunaan telefon ini merujuk kepada telefon bimbit. dan sesetengahnya telah menggantikan terus sistem telefon rumah yang konvensional. Misalnya. telefon bimbit berfungsi secara tanpa wayar dengan signalnya dipancar bukan melalui kabel. tetapi seorang individu sebuah telefon.dengan menggunakan wayar kuprum dan sekarang telah menggunakan gentian optik. Ini kerana hampir setiap orang sudah memiliki telefon bimbit masing-masing iaitu satu rumah bukan lagi satu telefon.0 Sistem Telefon Tanpa Wayar 5. CO dihubungkan dengan menggunakn pembawa SONET.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 4. 5.1 Telefon Bimbit Sistem telefon tanpa wayar juga dikenali dengan nama wayarles. Pembawa Gelung Digital (DLC) membawa beberapa talian analog telefon ke CO.0 Telefon Digital Digital Telefoni telah mula diterima pengguna setelah sistem litar analog telah menggantikan dengan litar digital. Terminologi untuk telefon bimbit juga berbeza mengikut kawasan atau zon orang itu berada.Dengan teknologi yang berkembang. Peranti ini amat popular pada masa kini. 6 . penggunaan telefon bimbit bukan lagi sekadar menelefon. mereka memanggilya dengan istilah mobile. di United Kingdom. tetapi isyarat dihantar dari satu menara atau penghantar isyarat ke telefon bimbit tersebut.Kemudiannya. Ketika penghujung instrumen kekal analog.seterusnya menambahkan popularitinya.

Pada julat gelombang 2. Disebabkan hal ini.4 MHz.11b/g) oleh kerana penggunaannya pada frekuensi yang sama.4 MHz boleh mengganggu beberapa protokol LAN tanpa wayar (802. 2. maka unit utama dibekalkan kuasanya dengan sumber kuasa elektronik (electronic power supply). telefon jenis ini terdiri daripada unit utama yang bersambung dengan sistem talian telefon tetap dan juga berhubung dengan gagang mudah alih dengan gelombang radio yang rendah. telefon kordless menggunakan gelombang radio pada julat 1. Oleh kerana kuasa diperlukan untuk berhubung dengan gagang.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5.4 MHz.2 Telefon Kordles Gagang telefon kordles Telefon Kordless telah pertama kali dicipta oleh Teri Pall pada tahun 1965. 900 MHz.8 MHz). dan 5. Telefon kordless 2.7 MHz untuk berkomunikasi antara unit utama dengan gagang. Oleh kerana masalah kualiti dan jarak lingkungan. Hal ini membolehkan gagang digunakan daripada mana-mana lokasi pada julat lingkungan tertentu. Pada awalnya. gelombang ini akhirnya digantikan dengan sistem yang menggunakan frekuensi termodulasi(FM) pada julat frekeuensi tinggi (49 MHz. maka telefon kordless biasanya tidak berfungsi apabila terputus bekalan elaktrik. beberapa "channels" digunakan 7 . Ketika itu.

Frekuensi yang lebih tinggi yang digunakan telefon bimbit mempunyai kelebihan dalam jarak yang dekat. 8 .BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION untuk melindungi berlakunya penurunan kualiti isyarat bunyi disebabkan oleh masalah kesesakan. 5. telefon-telefon yang menggunakan satu tapak sel tidak akan mengganggu telefon lain yang menggunakan frekuensi yang sama pada tapak sel yang lain. Frekuensi yang tinggi juga berkesan dengan pelbagai bentuk multipleksing yang membenarkan lebih daripada satu buah telefon untuk berhubung dengan menara yang sama dengan jumlah frekeunsi yang sama.3Telefon selular Sistem telefon bimbit moden adalah berstruktur sel. Radio digunakan untuk berhubung di antara sebuah telefon bimbit dan sebuah tapak sel berdekatan.4 Telefon Tanpa Kord/Bergerak Terdapat telefon yang berfungsi sebagai telefon tanpa kord apabila menghampiri stesen tapak sepadannya (dan ada kalanya stesen-stesen tapak lain) dan berfungsi sebagai telefon tanpa wayar apabila di lokasilokasi lain tetapi atas pelbagai alasan tidak menjadi popular. sebuah sistem komputer akan memberi arahan kepada telefon bimbit tersebut dan sebuah tapak sel yang lebih dekat akan menggantikan komunikasi daripada saluran yang berbeza. Jarak perhubungan agak mudah dijangka dan boleh dikawal dengan mengubah level tenaganya. Dengan menggunakan tenaga yang mencukupi untuk berhubung dengan tapak sel yang "terdekat". Frekuensi radio adalah sebuah sumber yang terhad dan berkongsi. 5. Julat lingkungan untuk telefon kordless moden hari ini biasanya menjangkau beberapa ratus meter. tanpa mengganggu sebarang panggilan yang dilakukan. Apabila sebuah telefon bimbit berada terlalu jauh daripada mana-mana tapak sel.

Telefon digital menggunakan sambungan Internet jaringan luas untuk memancar perbualan sebagai pakej data. pada Januari 2005. telefon digital adalah teknologi gengganggu (disruptive technology) yang menggantikan jaringan telefon tradisional dengan pantas. VoIP Telephony A WiFi-based VoIP phone Juga dikenali sebagai lelefon Internet atau Suara melalui IP (Voice over IP) (VoIP). Sebagaimana disebut di atasVoIP juga digunakan 9 .BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Beberapa jenis telefon tanpa kord berfungsi seperti telefon selular tetapi hanya sekitar rangkaian peribadi yang kecil meliputi sebuah bangunan atau beberapa buah bangunan. telefon digital turut bersing dengan jaringan telefon bimbit dengan menawarkan kos penyambungan yang lebih rendah atau percuma melalui WiFi hotspots. Selain menggantikan PSTN. telah bertukar dari perkhidmatan telefon digital analog kepada digital. Di Jepun dan Korea sehingga 10% pelanggan. Sistem seperti ini yang menggunakan VoIP adalah popular di hospital-hospital dan kilang-kilang yang mempunyai rangkaian yang sama digunakan untuk data dan suara.

Artikel ini merangkumi tahun-tahun awal 1844-1898. untuk percubaan yang gagal untuk menggunakan "membuat-dan-memecahkan". 6.0 Syarikat pengendalian telefon Di sesetengah negara. kepada eksperimen berjaya 10 . bukan mereka yang hanya menyediakan "Voice over IP" atau yang hanya menghantar isyarat suara antara ibu sawat-ibu sawat. 7. banyak syarikat operator telefon (biasanya disingkatkan menjadi telco) adalah dalam persaingan untuk menyediakan perkhidmatan telefon. Bagaimanapun. dari konsep idea alat suara penghantaran elektrik.0 Kesimpulan: Penciptaan telefon adalah kemuncak kerja yang dilakukan oleh ramai individu. senarai tersebut hanya meliputi penyedia wayar tembaga dari Ibu Sawat ke pengguna. sejarah yang melibatkan koleksi tuntutan dan tuntutan balas. Pembangunan telefon elektrik moden melibatkan pelbagai tindakan undang-undang yang berasaskan tuntutan paten beberapa individu dan syarikat-syarikat pelbagai. Antaranya termasuk mereka di dalam senarai berikut.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION pada jaringan tanpa wayar yang mungkin atau tidak mempunyai sambungan dengan jaringan telefon luar.

Hunreal. Bell Telephone Memorial. McVeigh. 1944. 11 .hu. Ontario. National Academy of Sciences: Biographical Memoirs. a b c Osborne. Brantford. 2013. Harper & Brothers. An Early History of the Telephone: 1664-1866: Robert Hooke's Acoustic Experiments and Acoustic Inventions.org.com. 71. p. XXIII. Tivadar". p. 1910. His Life And Inventions. 1847–1922. a b c Whitaker.J. County Directory of Scotland (for 1901-1904): Twelfth Issue: Telephone (Scottish Post Office Directories). Daniel P. 1902.bme. A. Harold S. Arthur (editor). Vol. City of Brantford/Hurley Printing. Retrieved 2012-07-01. Giles. Omikk. Grant & Son. Retrieved January 15. Bibliografi: http://ms.org/wiki/Telefon "Puskás.[dead link] Frank Lewis Dyer and Thomas Commerford Martin.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION dengan telefon elektromagnet oleh Alexander Graham Bell dan Thomas Watson.wikipedia. Retrieved 2012-07-01. Columbia University website. "Puskás Tivadar". (1943) Biographical Memoir of Alexander Graham Bell. Presented to the Academy at its 1943 annual meeting. dan akhirnya telefon komersial yang berjaya pada abad ke-19. Retrieved from Gutenberg. Edison. Edinburgh: R. 28.

16. Josephson. Harpers' Encyclopædia Of United States From 458 A. D. To 1905. 1 (jpg image). Bruce (1990). pages 144-145. 1975. 12 . 1905. 2009. "Elisha Gray and the Telephone: On the Disadvantages of Being an Expert". Thomas A. Technology and Culture. Edison. [cited 21 April 2006]. Woodrow Wilson. John Lossing. Evidence for Thomas A. 143. 1880. Original from Pennsylvania State University. Vol. Digitized: June 25. The Speaking Telephone Interferences. Edison. 133–161. David A. No. pp.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Text of Meucci's Caveat. p. Hounshell. pages 16-18. 2. Vol. 1975. Harper & Brothers.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful