P. 1
Sejarah Telefon secara ringkas< the telephone history

Sejarah Telefon secara ringkas< the telephone history

|Views: 51|Likes:
Published by kamalezwan
Telephone, history, simple, sejarah, telefon, secara ringkas, maklumat, makluman, assignment,
Telephone, history, simple, sejarah, telefon, secara ringkas, maklumat, makluman, assignment,

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: kamalezwan on May 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION

1.0 Pengenalan Terdapat empat prinsip utama di mana pengguna yang menggunakan penerima telefon boleh disambungkan kepada jaringan telefon: "talian darat" tradisi telefon kekal, di mana sambungan wayar fizikal khusus digunakan bagi menyambungkan sesuatu lokasi; wireless dan telefon radio, yang menggunakan samaada isyarat radio analog atau digital; telefon satelit, yang menggunakan satelit komunikasi; dan telefon suara melalui protokol internet (VOIP), yang menggunakan perhubungan capaian Internet Jalur Lebar. Antara pengguna akhir, pemancar antara jaringan boleh dilakukan melalui kabel gentian optik, titik ke titik microwave atau relay satelit. Sehingga kini, sebuah "telefon" merujuk kepada telefon talian tetap. telefon tanpa wayar atau wayarles dan juga telefon bimbit adalah satu perkara yang biasa wujud di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Telefon bimbit pula dijangkakan bakal menggantikan penggunaan talian tetap. tidak seperti telefon bimbit, telefon tanpa wayar masih digelar sebagai talian tetap kerana ia hanya boleh digunakan pada jarak yang pendek di dalam suatu kawasan seperti rumah yang dihubungkan dengan telefon talian tetap. Identiti pencipta telefon elektrik masih lagi menjadi tanda tanya dan kontroversi. Antonio Meucci, Philip Reis, dan Alexander Graham Bell, semuanya telah diiktiraf sebagai penciptanya.

1

bagi kegunaan orang awam yang tidak memiliki telefon. Terdapat telefon awam yang mana mengutip sedikit bayaran. ia adalah amat penting bagi semua pihak mengetahui bahawa tiada sesuatu pihak sahaja yang menjadi "pencipta telefon". di mana ia tidak diperjelaskan oleh pihak yang sepatutnya mengikut lunas undang-undang supaya dapat menyelesaikan pertikaian individu yang menuntuk hak paten masingmasing. secara bebas.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 2.1 Sejarah Penciptaan Telefon: Sejarah awal sebuah telefon adalah sedikit mengelirukan apabila banyak tuntutan dan tuntutan balik berlaku. 2. 2 . menurut tempoh penggunaan. yang sepatutnya diberikan pengiktirafan selayaknya. Telefon moden sekarang ini adalah hasil sumbangan dan hasil kerja banyak pihak.0 SEJARAH TELEFON Telefon berasal daripada bahasa Yunani: tele = jauh dan phone = suara adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi (kebiasaanya suara dan percakapan) pada jarak jauh tanpa terikat. Kebanyakan telefon beroperasi melalui pemancaran isyarat eletrik melalui jaringan telefon rumit yang membenarkan sebarang pengguna telefon untuk berhubung dengan hampir kesemua yang lain.

3 . 1860 Johann Philipp Reis 1860 Meucci dijangka (ketika itu) mendemonstrasi telefon tersebut di Staten Island.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Telefon sentuh (touch-tone) 3.0 Pembangunan Awal Dail telefon nada- Berikut adalah huraian secara ringkas sejarah penciptaan telefon: 1849 Antonio Meucci mendemonstrasi suatu peranti yang kemudian dipanggil telefon kepada orang ramai di Havana. 1872 Elisha Gray menubuhkan Western Electric Manufactering Company. 1861 Reis berjaya memindahkan suara secara elektikal dengan jarak melebihi 340 kaki. Untuk lebih lanjut. 1871 Meeucci memfailkan satu paten caveat. lihat Telefon ciptaan Reis. 1854 Charles Bourseul menerbitkan suatu penerangan mengenai makebreak transmiter telefon dan penerima tetapi tidak membuat sebarang instrumen kerja. 1854 Meucci mendemonstrasi telefon elektrik di New York.

4 . 1874 Gray mendemonstrasi telfon trnsmiter cecairnya di Gereja Highland Park Presbyterian. 2 June 1875 Alexander Graham Bell orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon. Dua jam kemudian. 30 January 1877 Bell mempatenkan telefon dengan transmiter-penerima elektrodinamik. Grayy memfailkan paten caveatnya.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION July 1873 Thomas Alva Edison menemukan rintangan yang berbeza pada grain karbon oleh kerana tekanannya tetapi terpaksa menangguhkan penyelidikannya. transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa). 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua. 14 February 1876 Bell memfailkan telefon tersebut sebagai paten pertama beliau.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5 .

6 . tetapi seorang individu sebuah telefon. penggunaan telefon bimbit bukan lagi sekadar menelefon.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 4.1 Telefon Bimbit Sistem telefon tanpa wayar juga dikenali dengan nama wayarles.Kemudiannya. tetapi isyarat dihantar dari satu menara atau penghantar isyarat ke telefon bimbit tersebut.0 Sistem Telefon Tanpa Wayar 5.Dengan teknologi yang berkembang. di United Kingdom. Peranti ini amat popular pada masa kini. Teknologi transmisi digital yang telah jauh berkembang telah menjadikan ia tidak mustahil untuk menggabungkan pelbagai litar digital dalam satu medium transmisi(dikenali sebagai multiplex). Secara asasnya. Terminologi untuk telefon bimbit juga berbeza mengikut kawasan atau zon orang itu berada. dan sesetengahnya telah menggantikan terus sistem telefon rumah yang konvensional. mereka memanggilya dengan istilah mobile. CO dihubungkan dengan menggunakn pembawa SONET.0 Telefon Digital Digital Telefoni telah mula diterima pengguna setelah sistem litar analog telah menggantikan dengan litar digital. isyarat-isyarat analog yang sampai ke titik agregat (Serving Area Interface (SAI) atau Central Office (CO) kemudian ditukarkan ke isyarat digital. Pembawa Gelung Digital (DLC) membawa beberapa talian analog telefon ke CO. 5. Selalunya sistem wayarles untuk penggunaan telefon ini merujuk kepada telefon bimbit. Ketika penghujung instrumen kekal analog. Ini kerana hampir setiap orang sudah memiliki telefon bimbit masing-masing iaitu satu rumah bukan lagi satu telefon.dengan menggunakan wayar kuprum dan sekarang telah menggunakan gentian optik.seterusnya menambahkan popularitinya. telefon bimbit berfungsi secara tanpa wayar dengan signalnya dipancar bukan melalui kabel. USA dengan cell phone dan Malaysia bagi orang yang bertutur dalam bahasa Inggeris menyebutnya handphone. Misalnya.

2. gelombang ini akhirnya digantikan dengan sistem yang menggunakan frekuensi termodulasi(FM) pada julat frekeuensi tinggi (49 MHz. 900 MHz. dan 5. Oleh kerana kuasa diperlukan untuk berhubung dengan gagang. beberapa "channels" digunakan 7 .11b/g) oleh kerana penggunaannya pada frekuensi yang sama. maka telefon kordless biasanya tidak berfungsi apabila terputus bekalan elaktrik. maka unit utama dibekalkan kuasanya dengan sumber kuasa elektronik (electronic power supply). Telefon kordless 2.7 MHz untuk berkomunikasi antara unit utama dengan gagang. telefon kordless menggunakan gelombang radio pada julat 1.4 MHz. Pada julat gelombang 2.4 MHz. Disebabkan hal ini. Oleh kerana masalah kualiti dan jarak lingkungan. Pada awalnya. Hal ini membolehkan gagang digunakan daripada mana-mana lokasi pada julat lingkungan tertentu.4 MHz boleh mengganggu beberapa protokol LAN tanpa wayar (802. telefon jenis ini terdiri daripada unit utama yang bersambung dengan sistem talian telefon tetap dan juga berhubung dengan gagang mudah alih dengan gelombang radio yang rendah.8 MHz). Ketika itu.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5.2 Telefon Kordles Gagang telefon kordles Telefon Kordless telah pertama kali dicipta oleh Teri Pall pada tahun 1965.

telefon-telefon yang menggunakan satu tapak sel tidak akan mengganggu telefon lain yang menggunakan frekuensi yang sama pada tapak sel yang lain. Radio digunakan untuk berhubung di antara sebuah telefon bimbit dan sebuah tapak sel berdekatan.4 Telefon Tanpa Kord/Bergerak Terdapat telefon yang berfungsi sebagai telefon tanpa kord apabila menghampiri stesen tapak sepadannya (dan ada kalanya stesen-stesen tapak lain) dan berfungsi sebagai telefon tanpa wayar apabila di lokasilokasi lain tetapi atas pelbagai alasan tidak menjadi popular. tanpa mengganggu sebarang panggilan yang dilakukan.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION untuk melindungi berlakunya penurunan kualiti isyarat bunyi disebabkan oleh masalah kesesakan. Jarak perhubungan agak mudah dijangka dan boleh dikawal dengan mengubah level tenaganya. Julat lingkungan untuk telefon kordless moden hari ini biasanya menjangkau beberapa ratus meter. Frekuensi yang tinggi juga berkesan dengan pelbagai bentuk multipleksing yang membenarkan lebih daripada satu buah telefon untuk berhubung dengan menara yang sama dengan jumlah frekeunsi yang sama. Frekuensi yang lebih tinggi yang digunakan telefon bimbit mempunyai kelebihan dalam jarak yang dekat. sebuah sistem komputer akan memberi arahan kepada telefon bimbit tersebut dan sebuah tapak sel yang lebih dekat akan menggantikan komunikasi daripada saluran yang berbeza. Frekuensi radio adalah sebuah sumber yang terhad dan berkongsi. Dengan menggunakan tenaga yang mencukupi untuk berhubung dengan tapak sel yang "terdekat". 8 . Apabila sebuah telefon bimbit berada terlalu jauh daripada mana-mana tapak sel. 5.3Telefon selular Sistem telefon bimbit moden adalah berstruktur sel. 5.

VoIP Telephony A WiFi-based VoIP phone Juga dikenali sebagai lelefon Internet atau Suara melalui IP (Voice over IP) (VoIP). pada Januari 2005. telefon digital adalah teknologi gengganggu (disruptive technology) yang menggantikan jaringan telefon tradisional dengan pantas.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Beberapa jenis telefon tanpa kord berfungsi seperti telefon selular tetapi hanya sekitar rangkaian peribadi yang kecil meliputi sebuah bangunan atau beberapa buah bangunan. Sistem seperti ini yang menggunakan VoIP adalah popular di hospital-hospital dan kilang-kilang yang mempunyai rangkaian yang sama digunakan untuk data dan suara. Di Jepun dan Korea sehingga 10% pelanggan. Telefon digital menggunakan sambungan Internet jaringan luas untuk memancar perbualan sebagai pakej data. telefon digital turut bersing dengan jaringan telefon bimbit dengan menawarkan kos penyambungan yang lebih rendah atau percuma melalui WiFi hotspots. Sebagaimana disebut di atasVoIP juga digunakan 9 . telah bertukar dari perkhidmatan telefon digital analog kepada digital. Selain menggantikan PSTN.

kepada eksperimen berjaya 10 . sejarah yang melibatkan koleksi tuntutan dan tuntutan balas.0 Kesimpulan: Penciptaan telefon adalah kemuncak kerja yang dilakukan oleh ramai individu. 7. Bagaimanapun. senarai tersebut hanya meliputi penyedia wayar tembaga dari Ibu Sawat ke pengguna.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION pada jaringan tanpa wayar yang mungkin atau tidak mempunyai sambungan dengan jaringan telefon luar. Antaranya termasuk mereka di dalam senarai berikut. Pembangunan telefon elektrik moden melibatkan pelbagai tindakan undang-undang yang berasaskan tuntutan paten beberapa individu dan syarikat-syarikat pelbagai. bukan mereka yang hanya menyediakan "Voice over IP" atau yang hanya menghantar isyarat suara antara ibu sawat-ibu sawat. dari konsep idea alat suara penghantaran elektrik. 6. untuk percubaan yang gagal untuk menggunakan "membuat-dan-memecahkan". Artikel ini merangkumi tahun-tahun awal 1844-1898. banyak syarikat operator telefon (biasanya disingkatkan menjadi telco) adalah dalam persaingan untuk menyediakan perkhidmatan telefon.0 Syarikat pengendalian telefon Di sesetengah negara.

Grant & Son.wikipedia. Retrieved 2012-07-01. Edison.[dead link] Frank Lewis Dyer and Thomas Commerford Martin.org. McVeigh. Bell Telephone Memorial. A.com. Presented to the Academy at its 1943 annual meeting. dan akhirnya telefon komersial yang berjaya pada abad ke-19. 11 .hu.bme. National Academy of Sciences: Biographical Memoirs. Harper & Brothers. a b c Osborne. XXIII. 71. Retrieved 2012-07-01. County Directory of Scotland (for 1901-1904): Twelfth Issue: Telephone (Scottish Post Office Directories). Hunreal. 1944. a b c Whitaker. p. City of Brantford/Hurley Printing. 1910. Brantford.J. Arthur (editor). Tivadar". His Life And Inventions. Ontario. Giles.org/wiki/Telefon "Puskás. Daniel P. 28. "Puskás Tivadar". 1902. Harold S. Bibliografi: http://ms. Retrieved January 15. p. 1847–1922. Retrieved from Gutenberg. (1943) Biographical Memoir of Alexander Graham Bell. Vol. Edinburgh: R. An Early History of the Telephone: 1664-1866: Robert Hooke's Acoustic Experiments and Acoustic Inventions. Columbia University website. 2013. Omikk.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION dengan telefon elektromagnet oleh Alexander Graham Bell dan Thomas Watson.

David A. 1975. No. The Speaking Telephone Interferences. Bruce (1990). [cited 21 April 2006]. Edison. 1975. pages 144-145. Harpers' Encyclopædia Of United States From 458 A. Evidence for Thomas A. 1 (jpg image). pages 16-18. 133–161. Edison.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Text of Meucci's Caveat. "Elisha Gray and the Telephone: On the Disadvantages of Being an Expert". p. Thomas A. 16. Original from Pennsylvania State University. 2. John Lossing. 1880. Woodrow Wilson. Digitized: June 25. D. pp. Josephson. To 1905. Harper & Brothers. Vol. 143. Hounshell. Vol. 12 . 2009. Technology and Culture. 1905.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->