P. 1
Sejarah Telefon secara ringkas< the telephone history

Sejarah Telefon secara ringkas< the telephone history

|Views: 51|Likes:
Published by kamalezwan
Telephone, history, simple, sejarah, telefon, secara ringkas, maklumat, makluman, assignment,
Telephone, history, simple, sejarah, telefon, secara ringkas, maklumat, makluman, assignment,

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: kamalezwan on May 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION

1.0 Pengenalan Terdapat empat prinsip utama di mana pengguna yang menggunakan penerima telefon boleh disambungkan kepada jaringan telefon: "talian darat" tradisi telefon kekal, di mana sambungan wayar fizikal khusus digunakan bagi menyambungkan sesuatu lokasi; wireless dan telefon radio, yang menggunakan samaada isyarat radio analog atau digital; telefon satelit, yang menggunakan satelit komunikasi; dan telefon suara melalui protokol internet (VOIP), yang menggunakan perhubungan capaian Internet Jalur Lebar. Antara pengguna akhir, pemancar antara jaringan boleh dilakukan melalui kabel gentian optik, titik ke titik microwave atau relay satelit. Sehingga kini, sebuah "telefon" merujuk kepada telefon talian tetap. telefon tanpa wayar atau wayarles dan juga telefon bimbit adalah satu perkara yang biasa wujud di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Telefon bimbit pula dijangkakan bakal menggantikan penggunaan talian tetap. tidak seperti telefon bimbit, telefon tanpa wayar masih digelar sebagai talian tetap kerana ia hanya boleh digunakan pada jarak yang pendek di dalam suatu kawasan seperti rumah yang dihubungkan dengan telefon talian tetap. Identiti pencipta telefon elektrik masih lagi menjadi tanda tanya dan kontroversi. Antonio Meucci, Philip Reis, dan Alexander Graham Bell, semuanya telah diiktiraf sebagai penciptanya.

1

bagi kegunaan orang awam yang tidak memiliki telefon. yang sepatutnya diberikan pengiktirafan selayaknya. Telefon moden sekarang ini adalah hasil sumbangan dan hasil kerja banyak pihak.1 Sejarah Penciptaan Telefon: Sejarah awal sebuah telefon adalah sedikit mengelirukan apabila banyak tuntutan dan tuntutan balik berlaku.0 SEJARAH TELEFON Telefon berasal daripada bahasa Yunani: tele = jauh dan phone = suara adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi (kebiasaanya suara dan percakapan) pada jarak jauh tanpa terikat. 2 . secara bebas. menurut tempoh penggunaan. 2. ia adalah amat penting bagi semua pihak mengetahui bahawa tiada sesuatu pihak sahaja yang menjadi "pencipta telefon".BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 2. Kebanyakan telefon beroperasi melalui pemancaran isyarat eletrik melalui jaringan telefon rumit yang membenarkan sebarang pengguna telefon untuk berhubung dengan hampir kesemua yang lain. di mana ia tidak diperjelaskan oleh pihak yang sepatutnya mengikut lunas undang-undang supaya dapat menyelesaikan pertikaian individu yang menuntuk hak paten masingmasing. Terdapat telefon awam yang mana mengutip sedikit bayaran.

1861 Reis berjaya memindahkan suara secara elektikal dengan jarak melebihi 340 kaki. 1872 Elisha Gray menubuhkan Western Electric Manufactering Company. lihat Telefon ciptaan Reis.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Telefon sentuh (touch-tone) 3. 3 .0 Pembangunan Awal Dail telefon nada- Berikut adalah huraian secara ringkas sejarah penciptaan telefon: 1849 Antonio Meucci mendemonstrasi suatu peranti yang kemudian dipanggil telefon kepada orang ramai di Havana. 1854 Meucci mendemonstrasi telefon elektrik di New York. Untuk lebih lanjut. 1854 Charles Bourseul menerbitkan suatu penerangan mengenai makebreak transmiter telefon dan penerima tetapi tidak membuat sebarang instrumen kerja. 1871 Meeucci memfailkan satu paten caveat. 1860 Johann Philipp Reis 1860 Meucci dijangka (ketika itu) mendemonstrasi telefon tersebut di Staten Island.

2 June 1875 Alexander Graham Bell orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon. 1874 Gray mendemonstrasi telfon trnsmiter cecairnya di Gereja Highland Park Presbyterian.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION July 1873 Thomas Alva Edison menemukan rintangan yang berbeza pada grain karbon oleh kerana tekanannya tetapi terpaksa menangguhkan penyelidikannya. 30 January 1877 Bell mempatenkan telefon dengan transmiter-penerima elektrodinamik. 4 . 14 February 1876 Bell memfailkan telefon tersebut sebagai paten pertama beliau. 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua. Dua jam kemudian. transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa). Grayy memfailkan paten caveatnya.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5 .

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 4. penggunaan telefon bimbit bukan lagi sekadar menelefon. Teknologi transmisi digital yang telah jauh berkembang telah menjadikan ia tidak mustahil untuk menggabungkan pelbagai litar digital dalam satu medium transmisi(dikenali sebagai multiplex).seterusnya menambahkan popularitinya.1 Telefon Bimbit Sistem telefon tanpa wayar juga dikenali dengan nama wayarles. tetapi isyarat dihantar dari satu menara atau penghantar isyarat ke telefon bimbit tersebut. isyarat-isyarat analog yang sampai ke titik agregat (Serving Area Interface (SAI) atau Central Office (CO) kemudian ditukarkan ke isyarat digital.0 Sistem Telefon Tanpa Wayar 5. telefon bimbit berfungsi secara tanpa wayar dengan signalnya dipancar bukan melalui kabel. Ketika penghujung instrumen kekal analog. Secara asasnya. CO dihubungkan dengan menggunakn pembawa SONET. Misalnya. di United Kingdom.Dengan teknologi yang berkembang. Terminologi untuk telefon bimbit juga berbeza mengikut kawasan atau zon orang itu berada.dengan menggunakan wayar kuprum dan sekarang telah menggunakan gentian optik. USA dengan cell phone dan Malaysia bagi orang yang bertutur dalam bahasa Inggeris menyebutnya handphone. Pembawa Gelung Digital (DLC) membawa beberapa talian analog telefon ke CO.Kemudiannya. Peranti ini amat popular pada masa kini. 5. mereka memanggilya dengan istilah mobile. Selalunya sistem wayarles untuk penggunaan telefon ini merujuk kepada telefon bimbit. 6 . dan sesetengahnya telah menggantikan terus sistem telefon rumah yang konvensional. tetapi seorang individu sebuah telefon. Ini kerana hampir setiap orang sudah memiliki telefon bimbit masing-masing iaitu satu rumah bukan lagi satu telefon.0 Telefon Digital Digital Telefoni telah mula diterima pengguna setelah sistem litar analog telah menggantikan dengan litar digital.

900 MHz. maka telefon kordless biasanya tidak berfungsi apabila terputus bekalan elaktrik. Ketika itu. Pada awalnya. Oleh kerana kuasa diperlukan untuk berhubung dengan gagang. Hal ini membolehkan gagang digunakan daripada mana-mana lokasi pada julat lingkungan tertentu.2 Telefon Kordles Gagang telefon kordles Telefon Kordless telah pertama kali dicipta oleh Teri Pall pada tahun 1965. Telefon kordless 2. gelombang ini akhirnya digantikan dengan sistem yang menggunakan frekuensi termodulasi(FM) pada julat frekeuensi tinggi (49 MHz.4 MHz.11b/g) oleh kerana penggunaannya pada frekuensi yang sama.4 MHz boleh mengganggu beberapa protokol LAN tanpa wayar (802.7 MHz untuk berkomunikasi antara unit utama dengan gagang. telefon jenis ini terdiri daripada unit utama yang bersambung dengan sistem talian telefon tetap dan juga berhubung dengan gagang mudah alih dengan gelombang radio yang rendah.4 MHz. dan 5. beberapa "channels" digunakan 7 .BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5. maka unit utama dibekalkan kuasanya dengan sumber kuasa elektronik (electronic power supply). Oleh kerana masalah kualiti dan jarak lingkungan. Disebabkan hal ini.8 MHz). Pada julat gelombang 2. 2. telefon kordless menggunakan gelombang radio pada julat 1.

5. sebuah sistem komputer akan memberi arahan kepada telefon bimbit tersebut dan sebuah tapak sel yang lebih dekat akan menggantikan komunikasi daripada saluran yang berbeza. Julat lingkungan untuk telefon kordless moden hari ini biasanya menjangkau beberapa ratus meter. Jarak perhubungan agak mudah dijangka dan boleh dikawal dengan mengubah level tenaganya.4 Telefon Tanpa Kord/Bergerak Terdapat telefon yang berfungsi sebagai telefon tanpa kord apabila menghampiri stesen tapak sepadannya (dan ada kalanya stesen-stesen tapak lain) dan berfungsi sebagai telefon tanpa wayar apabila di lokasilokasi lain tetapi atas pelbagai alasan tidak menjadi popular. 5. Frekuensi radio adalah sebuah sumber yang terhad dan berkongsi. Frekuensi yang lebih tinggi yang digunakan telefon bimbit mempunyai kelebihan dalam jarak yang dekat.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION untuk melindungi berlakunya penurunan kualiti isyarat bunyi disebabkan oleh masalah kesesakan. Frekuensi yang tinggi juga berkesan dengan pelbagai bentuk multipleksing yang membenarkan lebih daripada satu buah telefon untuk berhubung dengan menara yang sama dengan jumlah frekeunsi yang sama. Radio digunakan untuk berhubung di antara sebuah telefon bimbit dan sebuah tapak sel berdekatan. Dengan menggunakan tenaga yang mencukupi untuk berhubung dengan tapak sel yang "terdekat". Apabila sebuah telefon bimbit berada terlalu jauh daripada mana-mana tapak sel.3Telefon selular Sistem telefon bimbit moden adalah berstruktur sel. telefon-telefon yang menggunakan satu tapak sel tidak akan mengganggu telefon lain yang menggunakan frekuensi yang sama pada tapak sel yang lain. tanpa mengganggu sebarang panggilan yang dilakukan. 8 .

VoIP Telephony A WiFi-based VoIP phone Juga dikenali sebagai lelefon Internet atau Suara melalui IP (Voice over IP) (VoIP). telefon digital adalah teknologi gengganggu (disruptive technology) yang menggantikan jaringan telefon tradisional dengan pantas. Sistem seperti ini yang menggunakan VoIP adalah popular di hospital-hospital dan kilang-kilang yang mempunyai rangkaian yang sama digunakan untuk data dan suara. telefon digital turut bersing dengan jaringan telefon bimbit dengan menawarkan kos penyambungan yang lebih rendah atau percuma melalui WiFi hotspots. Sebagaimana disebut di atasVoIP juga digunakan 9 .BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Beberapa jenis telefon tanpa kord berfungsi seperti telefon selular tetapi hanya sekitar rangkaian peribadi yang kecil meliputi sebuah bangunan atau beberapa buah bangunan. Di Jepun dan Korea sehingga 10% pelanggan. telah bertukar dari perkhidmatan telefon digital analog kepada digital. pada Januari 2005. Telefon digital menggunakan sambungan Internet jaringan luas untuk memancar perbualan sebagai pakej data. Selain menggantikan PSTN.

sejarah yang melibatkan koleksi tuntutan dan tuntutan balas. 6. bukan mereka yang hanya menyediakan "Voice over IP" atau yang hanya menghantar isyarat suara antara ibu sawat-ibu sawat. 7. Pembangunan telefon elektrik moden melibatkan pelbagai tindakan undang-undang yang berasaskan tuntutan paten beberapa individu dan syarikat-syarikat pelbagai.0 Kesimpulan: Penciptaan telefon adalah kemuncak kerja yang dilakukan oleh ramai individu. banyak syarikat operator telefon (biasanya disingkatkan menjadi telco) adalah dalam persaingan untuk menyediakan perkhidmatan telefon. untuk percubaan yang gagal untuk menggunakan "membuat-dan-memecahkan".0 Syarikat pengendalian telefon Di sesetengah negara. Bagaimanapun. senarai tersebut hanya meliputi penyedia wayar tembaga dari Ibu Sawat ke pengguna. kepada eksperimen berjaya 10 . dari konsep idea alat suara penghantaran elektrik. Artikel ini merangkumi tahun-tahun awal 1844-1898.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION pada jaringan tanpa wayar yang mungkin atau tidak mempunyai sambungan dengan jaringan telefon luar. Antaranya termasuk mereka di dalam senarai berikut.

hu. p. (1943) Biographical Memoir of Alexander Graham Bell.bme. Grant & Son. 28. Presented to the Academy at its 1943 annual meeting.wikipedia. 1847–1922.org. City of Brantford/Hurley Printing. An Early History of the Telephone: 1664-1866: Robert Hooke's Acoustic Experiments and Acoustic Inventions. Tivadar".org/wiki/Telefon "Puskás. Hunreal. Harper & Brothers. Vol. Bell Telephone Memorial.[dead link] Frank Lewis Dyer and Thomas Commerford Martin. Bibliografi: http://ms. His Life And Inventions. 1944. a b c Osborne. Ontario. County Directory of Scotland (for 1901-1904): Twelfth Issue: Telephone (Scottish Post Office Directories). XXIII. 11 . A. Brantford. a b c Whitaker. dan akhirnya telefon komersial yang berjaya pada abad ke-19.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION dengan telefon elektromagnet oleh Alexander Graham Bell dan Thomas Watson. Omikk. Giles.com. Retrieved from Gutenberg. Columbia University website. p. 71. Harold S. Edison. Retrieved 2012-07-01. National Academy of Sciences: Biographical Memoirs. Retrieved 2012-07-01. Edinburgh: R. McVeigh. "Puskás Tivadar". 2013. 1902. Daniel P. 1910. Retrieved January 15. Arthur (editor).J.

Woodrow Wilson. To 1905. Vol. Evidence for Thomas A. David A. p. Digitized: June 25. John Lossing. Harpers' Encyclopædia Of United States From 458 A. Thomas A. Hounshell. 2009. "Elisha Gray and the Telephone: On the Disadvantages of Being an Expert". Edison. 1975. pages 16-18. 2. Harper & Brothers. Bruce (1990). Technology and Culture. 12 . [cited 21 April 2006]. Vol. 143. The Speaking Telephone Interferences. 133–161. Josephson. 16. Edison.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Text of Meucci's Caveat. D. pages 144-145. No. 1905. pp. 1880. Original from Pennsylvania State University. 1975. 1 (jpg image).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->