BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION

1.0 Pengenalan Terdapat empat prinsip utama di mana pengguna yang menggunakan penerima telefon boleh disambungkan kepada jaringan telefon: "talian darat" tradisi telefon kekal, di mana sambungan wayar fizikal khusus digunakan bagi menyambungkan sesuatu lokasi; wireless dan telefon radio, yang menggunakan samaada isyarat radio analog atau digital; telefon satelit, yang menggunakan satelit komunikasi; dan telefon suara melalui protokol internet (VOIP), yang menggunakan perhubungan capaian Internet Jalur Lebar. Antara pengguna akhir, pemancar antara jaringan boleh dilakukan melalui kabel gentian optik, titik ke titik microwave atau relay satelit. Sehingga kini, sebuah "telefon" merujuk kepada telefon talian tetap. telefon tanpa wayar atau wayarles dan juga telefon bimbit adalah satu perkara yang biasa wujud di mana-mana sahaja di seluruh dunia. Telefon bimbit pula dijangkakan bakal menggantikan penggunaan talian tetap. tidak seperti telefon bimbit, telefon tanpa wayar masih digelar sebagai talian tetap kerana ia hanya boleh digunakan pada jarak yang pendek di dalam suatu kawasan seperti rumah yang dihubungkan dengan telefon talian tetap. Identiti pencipta telefon elektrik masih lagi menjadi tanda tanya dan kontroversi. Antonio Meucci, Philip Reis, dan Alexander Graham Bell, semuanya telah diiktiraf sebagai penciptanya.

1

yang sepatutnya diberikan pengiktirafan selayaknya. ia adalah amat penting bagi semua pihak mengetahui bahawa tiada sesuatu pihak sahaja yang menjadi "pencipta telefon". Telefon moden sekarang ini adalah hasil sumbangan dan hasil kerja banyak pihak. Kebanyakan telefon beroperasi melalui pemancaran isyarat eletrik melalui jaringan telefon rumit yang membenarkan sebarang pengguna telefon untuk berhubung dengan hampir kesemua yang lain.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 2.1 Sejarah Penciptaan Telefon: Sejarah awal sebuah telefon adalah sedikit mengelirukan apabila banyak tuntutan dan tuntutan balik berlaku. 2. di mana ia tidak diperjelaskan oleh pihak yang sepatutnya mengikut lunas undang-undang supaya dapat menyelesaikan pertikaian individu yang menuntuk hak paten masingmasing.0 SEJARAH TELEFON Telefon berasal daripada bahasa Yunani: tele = jauh dan phone = suara adalah alat telekomunikasi yang digunakan bagi memancar dan menerima bunyi (kebiasaanya suara dan percakapan) pada jarak jauh tanpa terikat. menurut tempoh penggunaan. bagi kegunaan orang awam yang tidak memiliki telefon. secara bebas. 2 . Terdapat telefon awam yang mana mengutip sedikit bayaran.

1854 Meucci mendemonstrasi telefon elektrik di New York. 1861 Reis berjaya memindahkan suara secara elektikal dengan jarak melebihi 340 kaki. Untuk lebih lanjut. 3 . 1854 Charles Bourseul menerbitkan suatu penerangan mengenai makebreak transmiter telefon dan penerima tetapi tidak membuat sebarang instrumen kerja.0 Pembangunan Awal Dail telefon nada- Berikut adalah huraian secara ringkas sejarah penciptaan telefon: 1849 Antonio Meucci mendemonstrasi suatu peranti yang kemudian dipanggil telefon kepada orang ramai di Havana. 1872 Elisha Gray menubuhkan Western Electric Manufactering Company. 1871 Meeucci memfailkan satu paten caveat.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Telefon sentuh (touch-tone) 3. lihat Telefon ciptaan Reis. 1860 Johann Philipp Reis 1860 Meucci dijangka (ketika itu) mendemonstrasi telefon tersebut di Staten Island.

Grayy memfailkan paten caveatnya. 1874 Gray mendemonstrasi telfon trnsmiter cecairnya di Gereja Highland Park Presbyterian. 30 January 1877 Bell mempatenkan telefon dengan transmiter-penerima elektrodinamik.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION July 1873 Thomas Alva Edison menemukan rintangan yang berbeza pada grain karbon oleh kerana tekanannya tetapi terpaksa menangguhkan penyelidikannya. Dua jam kemudian. 4 . 1 July 1875 Bell pertama kali menggunakan telefon berkebolehan dwi-arah (Kedua-dua. transmiter atau penghantar dan penerima isyarat merupakan instrumen membran yang serupa). 2 June 1875 Alexander Graham Bell orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon. 14 February 1876 Bell memfailkan telefon tersebut sebagai paten pertama beliau.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5 .

Selalunya sistem wayarles untuk penggunaan telefon ini merujuk kepada telefon bimbit.dengan menggunakan wayar kuprum dan sekarang telah menggunakan gentian optik. 6 .Kemudiannya. mereka memanggilya dengan istilah mobile. Ketika penghujung instrumen kekal analog. USA dengan cell phone dan Malaysia bagi orang yang bertutur dalam bahasa Inggeris menyebutnya handphone. Pembawa Gelung Digital (DLC) membawa beberapa talian analog telefon ke CO. Teknologi transmisi digital yang telah jauh berkembang telah menjadikan ia tidak mustahil untuk menggabungkan pelbagai litar digital dalam satu medium transmisi(dikenali sebagai multiplex). CO dihubungkan dengan menggunakn pembawa SONET. tetapi seorang individu sebuah telefon. 5. dan sesetengahnya telah menggantikan terus sistem telefon rumah yang konvensional. tetapi isyarat dihantar dari satu menara atau penghantar isyarat ke telefon bimbit tersebut. Terminologi untuk telefon bimbit juga berbeza mengikut kawasan atau zon orang itu berada.seterusnya menambahkan popularitinya.0 Telefon Digital Digital Telefoni telah mula diterima pengguna setelah sistem litar analog telah menggantikan dengan litar digital.Dengan teknologi yang berkembang.0 Sistem Telefon Tanpa Wayar 5. telefon bimbit berfungsi secara tanpa wayar dengan signalnya dipancar bukan melalui kabel.1 Telefon Bimbit Sistem telefon tanpa wayar juga dikenali dengan nama wayarles.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 4. Ini kerana hampir setiap orang sudah memiliki telefon bimbit masing-masing iaitu satu rumah bukan lagi satu telefon. isyarat-isyarat analog yang sampai ke titik agregat (Serving Area Interface (SAI) atau Central Office (CO) kemudian ditukarkan ke isyarat digital. Peranti ini amat popular pada masa kini. penggunaan telefon bimbit bukan lagi sekadar menelefon. Secara asasnya. di United Kingdom. Misalnya.

900 MHz. 2.2 Telefon Kordles Gagang telefon kordles Telefon Kordless telah pertama kali dicipta oleh Teri Pall pada tahun 1965. Telefon kordless 2. Ketika itu. telefon kordless menggunakan gelombang radio pada julat 1. Oleh kerana kuasa diperlukan untuk berhubung dengan gagang.4 MHz.11b/g) oleh kerana penggunaannya pada frekuensi yang sama. gelombang ini akhirnya digantikan dengan sistem yang menggunakan frekuensi termodulasi(FM) pada julat frekeuensi tinggi (49 MHz.7 MHz untuk berkomunikasi antara unit utama dengan gagang. beberapa "channels" digunakan 7 . telefon jenis ini terdiri daripada unit utama yang bersambung dengan sistem talian telefon tetap dan juga berhubung dengan gagang mudah alih dengan gelombang radio yang rendah.8 MHz). Pada julat gelombang 2. dan 5. maka unit utama dibekalkan kuasanya dengan sumber kuasa elektronik (electronic power supply).4 MHz boleh mengganggu beberapa protokol LAN tanpa wayar (802. Oleh kerana masalah kualiti dan jarak lingkungan. Disebabkan hal ini.4 MHz.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION 5. Hal ini membolehkan gagang digunakan daripada mana-mana lokasi pada julat lingkungan tertentu. maka telefon kordless biasanya tidak berfungsi apabila terputus bekalan elaktrik. Pada awalnya.

5. Jarak perhubungan agak mudah dijangka dan boleh dikawal dengan mengubah level tenaganya. Radio digunakan untuk berhubung di antara sebuah telefon bimbit dan sebuah tapak sel berdekatan.4 Telefon Tanpa Kord/Bergerak Terdapat telefon yang berfungsi sebagai telefon tanpa kord apabila menghampiri stesen tapak sepadannya (dan ada kalanya stesen-stesen tapak lain) dan berfungsi sebagai telefon tanpa wayar apabila di lokasilokasi lain tetapi atas pelbagai alasan tidak menjadi popular. tanpa mengganggu sebarang panggilan yang dilakukan. Frekuensi yang lebih tinggi yang digunakan telefon bimbit mempunyai kelebihan dalam jarak yang dekat.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION untuk melindungi berlakunya penurunan kualiti isyarat bunyi disebabkan oleh masalah kesesakan. 5. Frekuensi yang tinggi juga berkesan dengan pelbagai bentuk multipleksing yang membenarkan lebih daripada satu buah telefon untuk berhubung dengan menara yang sama dengan jumlah frekeunsi yang sama. Julat lingkungan untuk telefon kordless moden hari ini biasanya menjangkau beberapa ratus meter. 8 .3Telefon selular Sistem telefon bimbit moden adalah berstruktur sel. sebuah sistem komputer akan memberi arahan kepada telefon bimbit tersebut dan sebuah tapak sel yang lebih dekat akan menggantikan komunikasi daripada saluran yang berbeza. Dengan menggunakan tenaga yang mencukupi untuk berhubung dengan tapak sel yang "terdekat". Frekuensi radio adalah sebuah sumber yang terhad dan berkongsi. telefon-telefon yang menggunakan satu tapak sel tidak akan mengganggu telefon lain yang menggunakan frekuensi yang sama pada tapak sel yang lain. Apabila sebuah telefon bimbit berada terlalu jauh daripada mana-mana tapak sel.

BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Beberapa jenis telefon tanpa kord berfungsi seperti telefon selular tetapi hanya sekitar rangkaian peribadi yang kecil meliputi sebuah bangunan atau beberapa buah bangunan. Selain menggantikan PSTN. Sistem seperti ini yang menggunakan VoIP adalah popular di hospital-hospital dan kilang-kilang yang mempunyai rangkaian yang sama digunakan untuk data dan suara. telah bertukar dari perkhidmatan telefon digital analog kepada digital. Sebagaimana disebut di atasVoIP juga digunakan 9 . telefon digital adalah teknologi gengganggu (disruptive technology) yang menggantikan jaringan telefon tradisional dengan pantas. VoIP Telephony A WiFi-based VoIP phone Juga dikenali sebagai lelefon Internet atau Suara melalui IP (Voice over IP) (VoIP). pada Januari 2005. Telefon digital menggunakan sambungan Internet jaringan luas untuk memancar perbualan sebagai pakej data. Di Jepun dan Korea sehingga 10% pelanggan. telefon digital turut bersing dengan jaringan telefon bimbit dengan menawarkan kos penyambungan yang lebih rendah atau percuma melalui WiFi hotspots.

0 Kesimpulan: Penciptaan telefon adalah kemuncak kerja yang dilakukan oleh ramai individu. untuk percubaan yang gagal untuk menggunakan "membuat-dan-memecahkan". 6. kepada eksperimen berjaya 10 . Bagaimanapun.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION pada jaringan tanpa wayar yang mungkin atau tidak mempunyai sambungan dengan jaringan telefon luar. banyak syarikat operator telefon (biasanya disingkatkan menjadi telco) adalah dalam persaingan untuk menyediakan perkhidmatan telefon. 7. Artikel ini merangkumi tahun-tahun awal 1844-1898. Pembangunan telefon elektrik moden melibatkan pelbagai tindakan undang-undang yang berasaskan tuntutan paten beberapa individu dan syarikat-syarikat pelbagai. sejarah yang melibatkan koleksi tuntutan dan tuntutan balas. senarai tersebut hanya meliputi penyedia wayar tembaga dari Ibu Sawat ke pengguna. bukan mereka yang hanya menyediakan "Voice over IP" atau yang hanya menghantar isyarat suara antara ibu sawat-ibu sawat. dari konsep idea alat suara penghantaran elektrik. Antaranya termasuk mereka di dalam senarai berikut.0 Syarikat pengendalian telefon Di sesetengah negara.

hu. Harold S. 1902. McVeigh. Edison. City of Brantford/Hurley Printing. 1944. Hunreal. Retrieved from Gutenberg. Grant & Son. 11 .com. Bibliografi: http://ms. His Life And Inventions. p.org.bme. a b c Osborne.org/wiki/Telefon "Puskás. "Puskás Tivadar".BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION dengan telefon elektromagnet oleh Alexander Graham Bell dan Thomas Watson. (1943) Biographical Memoir of Alexander Graham Bell. p. a b c Whitaker. An Early History of the Telephone: 1664-1866: Robert Hooke's Acoustic Experiments and Acoustic Inventions. A. Bell Telephone Memorial. Retrieved January 15. County Directory of Scotland (for 1901-1904): Twelfth Issue: Telephone (Scottish Post Office Directories). dan akhirnya telefon komersial yang berjaya pada abad ke-19. Vol. Ontario. Edinburgh: R. 71.[dead link] Frank Lewis Dyer and Thomas Commerford Martin. Tivadar". Arthur (editor). National Academy of Sciences: Biographical Memoirs. Giles. Daniel P. Harper & Brothers. Retrieved 2012-07-01.wikipedia. XXIII. Columbia University website. Presented to the Academy at its 1943 annual meeting.J. 2013. 1847–1922. 1910. 28. Brantford. Omikk. Retrieved 2012-07-01.

Edison. Bruce (1990). 1975. David A. Woodrow Wilson. Vol. Josephson. Technology and Culture. Original from Pennsylvania State University. 2009. 133–161. To 1905. p. No. 143.BPME 2023 CREATIVITY AND INNOVATION Text of Meucci's Caveat. Digitized: June 25. pp. 1975. The Speaking Telephone Interferences. "Elisha Gray and the Telephone: On the Disadvantages of Being an Expert". 12 . Thomas A. Harpers' Encyclopædia Of United States From 458 A. 1905. D. 1880. John Lossing. Vol. [cited 21 April 2006]. Edison. pages 16-18. 1 (jpg image). pages 144-145. 2. Hounshell. Harper & Brothers. Evidence for Thomas A. 16.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.