P. 1
KETAKSAAN MAKNA

KETAKSAAN MAKNA

|Views: 58|Likes:
Published by Shafinie Din
JOM BELAJAR
JOM BELAJAR

More info:

Published by: Shafinie Din on May 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/12/2013

pdf

text

original

Kempson (1977:123) menjelaskan ketaksaan sebagai kegandaan makna dari suatu tanda bahasa.

Ketaksaan menimbulkan penafsiran ganda dan ketaksaan itu terjadi pada tanda-tanda bahasa yang mengandungi oposisi multilateral. Ketaksaan makna juga didefinisikan sebagai sepotong ayat yang dapat menerbitkan beberapa maksud yang tertentu bergantung kepada intonasi ayat itu diucapkan. Ayat yang dapat menghasilkan pelbagai maksud dikatakan ayat yang mempunyai unsure ketaksaan. Contoh: Ibu bapa Mustafa telah meninggal dunia. Ayat ini mengandungi unsure ketaksaan kerana dapat diertikan sebagai ibu kepada bapa (iaitu nenek) Mustafa telah meninggal dunia, atau kedua-dua ibu bapa Mustafa telah meninggal dunia. Dalam beberapa hal kadang-kadang kita menemui ayat yang bermakna lebih daripada satu yang umumnya disebut sebagai ayat yang taksa. Dari segi pemprosesan untuk pemahaman, ayat yang taksa memerlukan waktu yang lebih lama untuk diproses. Hal ini terjadi kerana pendengar meneka makna tertentu tetapi ternyata tekaannya itu salah sehingga dia harus memproses semula seluruh interpretasi. Ketaksaan terbahagi kepada dua jenis iaitu ketaksaan leksikal dan struktur. Ketaksaan leksikal hanya melibatkan kata-kata tertentu dalam sesebuah ayat. Hal ini berlaku apabila sesuatu kata mempunyai lebih daripada satu makna dan setiap makna menghasilkan pentafsiran yang berlainan untuk sesebuah ayat. Contohnya perkataan ‘bunga’ dalam ayat di bawah: Di rumah Pak Abu ada jambangan-jambangan bunga yang sedang mekar. Apabila seseorang mendengar ayat di atas, ia terpaksa memilih salah satu daripada dua makna bagi perkataan ‘bunga’, sama ada bunga dalam maksud yang biasa atau bunga yang dikiaskan untuk anak-anak gadis Pak Abu. Ketaksaan struktur pula wujud apabila dua atau lebih struktur yang berlainan dihubungkan dengan satu urutan kata yang serupa.setiap struktur mempunyai makna yang berlainan daripada struktur yang lain. contohnya apabila kita membaca ayat bahasa Inggeris yang berikut, kita dihadapkan dengan beberapa pentafsiran yang berbeza.

Oswald’s shooting is remembered. RUJUKAN Hasan Alwi & Dendy Sugono (2002).. Bhd. Daripada contoh di atas. perkataan yang sama dan disusun dengan susunan yang sama dapat memberikan maksud yang berlainan. Wanita vs Perempuan Ini menimbulkan ketaksaan atau kekaburan makna kerana kedua-dua perkataan tersebut mempunyai makna yang sama tetapi pada hakikatnya kedua-dua perkataan tersebut mempunyai makna yang berlainan. PTS Professional Publishing Sdn. seseorang telah menembak Oswald. Soenjono Dardjowidjojo (2005). Zulkifley Hamid (2006). PTS Professional Publishing Sdn. Kedua. dan peristiwa Oswald ditembak itu diingat hingga sekarang. Telaah Bahasa dan Sastra.. Bhd. Pertama. Contohnya seperti yang telah dijelaskan oleh pensyarah semasa di dalam kelas ialah perkataan. Ketiga. Mata yang diperolehnya sungguh mengagumkan dan peristiwa tersebut diingat sehingga sekarang. Ayat di atas dapat ditafsirkan sebagai mmepunyai tiga maksud yang berlainan. Melalui pengajaran yang telah dijalankan di dalam kelas. Antara contoh-contoh lain ialah seperti: Kolam vs Tasik . Oswald telah menembak seseorang dan peristiwa itu diingat hingga sekarang. Ketaksaan juga merujuk kepada kekaburan atau ketidakpastian makna dan ayat taksa ini sedapat mungkin dihindari kerana ayat ini tidak menyampaikan maksud yang lengkap kepada pendengar atau pembaca. Aplikasi Psikolinguistik dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa. Yayasan ADIKARYA IKAPI dan THE FORD FOUNDATION. Psikolinguistik: Memahami asas pemerolehan bahasa. Oswald telah memasuki peraduan menembak. saya ingin menambah maksud ketaksaan makna selain daripada yang telah dijelaskan seperti di atas.

Habuk vs Debu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->