Aplikasi Photoshop

1. Aktifkan Adobe Photoshop CS3 ataupun CS4. Di bawah paparan yang dilihat setelah diaktifkan.

2. Bina file baru dengan pergi ke File > New.

3. Namakan file tersebut di bahagian Name. Letakkan width dan height banner yang ingin di bina. Pastikan ianya dalam ukuran yang betul. Selalunya kita menggunakan pixels. Untuk paparan website, kita menggunakan resolution 72 pixels/ inch.

Pilih foreground color dahulu.4. 5. Warna ini kita akan bina secara toning yang berlainan agar nampak lebih menarik. . Layout banner telah dibentuk dengan saiz yang diletakkan. Sekarang kita ingin meletakkan warna background di bahagian belakang banner.

Pilih warna yang agak gelap untuk foreground. Pilih warna untuk background color. 8. Pilih warna yang ingin diletakkan. 7. Pilih warna untuk background pula. .6.

. Setelah melakukan gradient tool..9. 11. Klik mouse dan hold untuk point yang pertama ke point kedua di atas banner. 10. kita akan mendapat warna seperti di bawah. Guna Gradient tool untuk melakukan pewarnaan.

pilih rectangular Marquee Tool untuk membuat pilihan bahagian gambar untuk di copy. Pilih gambar yang ingin diletakkan di dalam banner. Setelah file gambar di buka. 13. Sekarang kita ingin masukkan gambar di bahagian hujung kanan banner tersebut. . Pergi ke File > Open.12. 14.

pergi ke Edit > Copy. Setelah memilih bahagian tersebut. Pilih bahagian yang mahu di copy.15. 16. Kemudian. 17. kembali ke paparan banner melalui Window > (nama file banner) .

. 18. Gambar itu boleh diubah saiznya dengan pergi ke Edit > Transform > Scale.18. Klik kepada Edit>Paste untuk masukkan gambar ke dalam banner.

20. . Gambar telah dikurangkan saiz di dalam contoh ini.19. Kita boleh kecilkan atau besarkan saiz mengikut kemahuan kita.

21. Ubah kedudukan gambar tersebut. . Setelah saiz telah dikecilkan. 22. 25. 24. boleh tukar jenis dan saiz tulisan. klik kepada Move Tool. Untuk masukkan tulisan. Masukkan tulisan yang dikehendaki. satu dialog box akan dibuka. Apply the transformation. Transformation telah di”apply”. Selepas itu. 23. klik kepada Horizontal Type Tool.

26. Untuk menukar bentuk tulisan agar lebih menarik. . boleh klik kanan kepada layer yang dikehendaki dan pergi ke Blending options.

tulisan telah berubah bentuk kepada lebih menarik. Boleh masukkan satu lagi tulisan yang lain. Guna Free Transform > Skew. 28. Beberapa pilihan boleh diambil dan lihat perubahan pada tulisan. Kini. Boleh pilih style layer di blending options.27. . 29. dan kali ini kita menjadikan tulisan itu senget.

. Tulisan Join Now! telah berubah. 31. Kini .30. kita ingin membuat tulisan itu mempunyai animation “berkelip – kelip” Pilih Window > Animation.

34.. . Animation frame sudah terbuka. Letakkan delay pada animation ini. 33. sebagai contoh 0.5 sec. Duplicate frame.32.

anda boleh klik play simulasi untuk animation ini.35. 37. Save file tersebut dengan Save for Web & Devices. Kini. 36. Tanda “mata” di sebelah join now telah diklik untuk memadamkannya. .

Save gambar tersebut. Satu paparan keluar menunjukkan optimized image. Click save.38. . 39.

Boleh save sebagai . . Untuk file template banner tersebut. 41.40. File PSD ini bolehlah diletakkan di dalam satu folder untuk photoshop file.psd.

Selamat mencuba. Klik OK untuk maximize compatibility. . Kita sudah mempunyai sebuah banner. 43.42.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful