1. Aktifkan Adobe Photoshop CS3 ataupun CS4. Di bawah paparan yang dilihat setelah diaktifkan.

2. Bina file baru dengan pergi ke File > New.

3. Namakan file tersebut di bahagian Name. Letakkan width dan height banner yang ingin di bina. Pastikan ianya dalam ukuran yang betul. Selalunya kita menggunakan pixels. Untuk paparan website, kita menggunakan resolution 72 pixels/ inch.

Warna ini kita akan bina secara toning yang berlainan agar nampak lebih menarik.4. Sekarang kita ingin meletakkan warna background di bahagian belakang banner. Layout banner telah dibentuk dengan saiz yang diletakkan. 5. Pilih foreground color dahulu. .

Pilih warna yang ingin diletakkan. 8. Pilih warna untuk background pula. Pilih warna untuk background color. 7.6. Pilih warna yang agak gelap untuk foreground. .

. Guna Gradient tool untuk melakukan pewarnaan.9. Setelah melakukan gradient tool. kita akan mendapat warna seperti di bawah. 10. . Klik mouse dan hold untuk point yang pertama ke point kedua di atas banner. 11.

. Setelah file gambar di buka. Pilih gambar yang ingin diletakkan di dalam banner. pilih rectangular Marquee Tool untuk membuat pilihan bahagian gambar untuk di copy.12. Sekarang kita ingin masukkan gambar di bahagian hujung kanan banner tersebut. Pergi ke File > Open. 13. 14.

16. kembali ke paparan banner melalui Window > (nama file banner) . pergi ke Edit > Copy. Setelah memilih bahagian tersebut.15. Pilih bahagian yang mahu di copy. Kemudian. 17.

18. Klik kepada Edit>Paste untuk masukkan gambar ke dalam banner. . Gambar itu boleh diubah saiznya dengan pergi ke Edit > Transform > Scale.18.

20. Gambar telah dikurangkan saiz di dalam contoh ini. Kita boleh kecilkan atau besarkan saiz mengikut kemahuan kita.19. .

Masukkan tulisan yang dikehendaki. Untuk masukkan tulisan. . klik kepada Move Tool. 25. Ubah kedudukan gambar tersebut. Apply the transformation. Transformation telah di”apply”. satu dialog box akan dibuka. klik kepada Horizontal Type Tool. Setelah saiz telah dikecilkan. boleh tukar jenis dan saiz tulisan. 22.21. Selepas itu. 23. 24.

. boleh klik kanan kepada layer yang dikehendaki dan pergi ke Blending options. Untuk menukar bentuk tulisan agar lebih menarik.26.

Boleh pilih style layer di blending options.27. Guna Free Transform > Skew. tulisan telah berubah bentuk kepada lebih menarik. dan kali ini kita menjadikan tulisan itu senget. Boleh masukkan satu lagi tulisan yang lain. Kini. . Beberapa pilihan boleh diambil dan lihat perubahan pada tulisan. 28. 29.

.30. Tulisan Join Now! telah berubah. Kini . kita ingin membuat tulisan itu mempunyai animation “berkelip – kelip” Pilih Window > Animation. 31.

32. 33.5 sec. Animation frame sudah terbuka. Duplicate frame. sebagai contoh 0.. 34. . Letakkan delay pada animation ini.

Save file tersebut dengan Save for Web & Devices. anda boleh klik play simulasi untuk animation ini. 37. .35. 36. Kini. Tanda “mata” di sebelah join now telah diklik untuk memadamkannya.

. Click save. Satu paparan keluar menunjukkan optimized image. Save gambar tersebut.38. 39.

. File PSD ini bolehlah diletakkan di dalam satu folder untuk photoshop file. Untuk file template banner tersebut.40. Boleh save sebagai . 41.psd.

Kita sudah mempunyai sebuah banner. .42. Klik OK untuk maximize compatibility. Selamat mencuba. 43.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful