1. Aktifkan Adobe Photoshop CS3 ataupun CS4. Di bawah paparan yang dilihat setelah diaktifkan.

2. Bina file baru dengan pergi ke File > New.

3. Namakan file tersebut di bahagian Name. Letakkan width dan height banner yang ingin di bina. Pastikan ianya dalam ukuran yang betul. Selalunya kita menggunakan pixels. Untuk paparan website, kita menggunakan resolution 72 pixels/ inch.

Warna ini kita akan bina secara toning yang berlainan agar nampak lebih menarik. . Layout banner telah dibentuk dengan saiz yang diletakkan. Pilih foreground color dahulu.4. 5. Sekarang kita ingin meletakkan warna background di bahagian belakang banner.

Pilih warna yang agak gelap untuk foreground. Pilih warna yang ingin diletakkan. . Pilih warna untuk background color. 7. Pilih warna untuk background pula. 8.6.

10. . 11. Guna Gradient tool untuk melakukan pewarnaan.9. kita akan mendapat warna seperti di bawah. Setelah melakukan gradient tool. Klik mouse dan hold untuk point yang pertama ke point kedua di atas banner..

pilih rectangular Marquee Tool untuk membuat pilihan bahagian gambar untuk di copy. .12. Setelah file gambar di buka. Pilih gambar yang ingin diletakkan di dalam banner. Sekarang kita ingin masukkan gambar di bahagian hujung kanan banner tersebut. 14. 13. Pergi ke File > Open.

kembali ke paparan banner melalui Window > (nama file banner) . Setelah memilih bahagian tersebut. 17.15. 16. pergi ke Edit > Copy. Kemudian. Pilih bahagian yang mahu di copy.

18. . Gambar itu boleh diubah saiznya dengan pergi ke Edit > Transform > Scale. Klik kepada Edit>Paste untuk masukkan gambar ke dalam banner.18.

.19. 20. Gambar telah dikurangkan saiz di dalam contoh ini. Kita boleh kecilkan atau besarkan saiz mengikut kemahuan kita.

Transformation telah di”apply”. Selepas itu. klik kepada Horizontal Type Tool. Setelah saiz telah dikecilkan. boleh tukar jenis dan saiz tulisan. . satu dialog box akan dibuka. 24. Apply the transformation. klik kepada Move Tool. Masukkan tulisan yang dikehendaki.21. Untuk masukkan tulisan. Ubah kedudukan gambar tersebut. 23. 25. 22.

boleh klik kanan kepada layer yang dikehendaki dan pergi ke Blending options. . Untuk menukar bentuk tulisan agar lebih menarik.26.

29. Guna Free Transform > Skew.27. Boleh masukkan satu lagi tulisan yang lain. 28. Boleh pilih style layer di blending options. dan kali ini kita menjadikan tulisan itu senget. . Kini. tulisan telah berubah bentuk kepada lebih menarik. Beberapa pilihan boleh diambil dan lihat perubahan pada tulisan.

. 31. Tulisan Join Now! telah berubah. Kini . kita ingin membuat tulisan itu mempunyai animation “berkelip – kelip” Pilih Window > Animation.30.

33.32. 34. Letakkan delay pada animation ini. Duplicate frame. Animation frame sudah terbuka.. sebagai contoh 0.5 sec. .

Kini. anda boleh klik play simulasi untuk animation ini. 37. 36. Save file tersebut dengan Save for Web & Devices.35. . Tanda “mata” di sebelah join now telah diklik untuk memadamkannya.

Satu paparan keluar menunjukkan optimized image.38. Save gambar tersebut. Click save. 39. .

41. Untuk file template banner tersebut.psd. . Boleh save sebagai . File PSD ini bolehlah diletakkan di dalam satu folder untuk photoshop file.40.

Selamat mencuba.42. Kita sudah mempunyai sebuah banner. 43. Klik OK untuk maximize compatibility. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful