1. Aktifkan Adobe Photoshop CS3 ataupun CS4. Di bawah paparan yang dilihat setelah diaktifkan.

2. Bina file baru dengan pergi ke File > New.

3. Namakan file tersebut di bahagian Name. Letakkan width dan height banner yang ingin di bina. Pastikan ianya dalam ukuran yang betul. Selalunya kita menggunakan pixels. Untuk paparan website, kita menggunakan resolution 72 pixels/ inch.

Warna ini kita akan bina secara toning yang berlainan agar nampak lebih menarik.4. Pilih foreground color dahulu. Sekarang kita ingin meletakkan warna background di bahagian belakang banner. . 5. Layout banner telah dibentuk dengan saiz yang diletakkan.

. Pilih warna untuk background pula. Pilih warna untuk background color. 7. Pilih warna yang ingin diletakkan.6. 8. Pilih warna yang agak gelap untuk foreground.

Guna Gradient tool untuk melakukan pewarnaan. 11. kita akan mendapat warna seperti di bawah. Klik mouse dan hold untuk point yang pertama ke point kedua di atas banner. 10.9. Setelah melakukan gradient tool.. .

Pilih gambar yang ingin diletakkan di dalam banner.12. 13. Sekarang kita ingin masukkan gambar di bahagian hujung kanan banner tersebut. . pilih rectangular Marquee Tool untuk membuat pilihan bahagian gambar untuk di copy. Pergi ke File > Open. 14. Setelah file gambar di buka.

17. kembali ke paparan banner melalui Window > (nama file banner) .15. Kemudian. Setelah memilih bahagian tersebut. Pilih bahagian yang mahu di copy. 16. pergi ke Edit > Copy.

18. . 18. Klik kepada Edit>Paste untuk masukkan gambar ke dalam banner. Gambar itu boleh diubah saiznya dengan pergi ke Edit > Transform > Scale.

20. Kita boleh kecilkan atau besarkan saiz mengikut kemahuan kita. Gambar telah dikurangkan saiz di dalam contoh ini. .19.

22. klik kepada Horizontal Type Tool. boleh tukar jenis dan saiz tulisan. Untuk masukkan tulisan. satu dialog box akan dibuka. Transformation telah di”apply”.21. 25. 24. 23. Apply the transformation. Selepas itu. Setelah saiz telah dikecilkan. Ubah kedudukan gambar tersebut. klik kepada Move Tool. Masukkan tulisan yang dikehendaki. .

boleh klik kanan kepada layer yang dikehendaki dan pergi ke Blending options.26. . Untuk menukar bentuk tulisan agar lebih menarik.

Boleh masukkan satu lagi tulisan yang lain. dan kali ini kita menjadikan tulisan itu senget. Beberapa pilihan boleh diambil dan lihat perubahan pada tulisan. 28.27. tulisan telah berubah bentuk kepada lebih menarik. Boleh pilih style layer di blending options. Kini. . Guna Free Transform > Skew. 29.

30. kita ingin membuat tulisan itu mempunyai animation “berkelip – kelip” Pilih Window > Animation. Tulisan Join Now! telah berubah. 31. . Kini .

Duplicate frame. 34. Animation frame sudah terbuka. Letakkan delay pada animation ini.5 sec. sebagai contoh 0. 33..32. .

anda boleh klik play simulasi untuk animation ini. Tanda “mata” di sebelah join now telah diklik untuk memadamkannya. Kini. 36. . Save file tersebut dengan Save for Web & Devices. 37.35.

Satu paparan keluar menunjukkan optimized image. Save gambar tersebut.38. . 39. Click save.

40. File PSD ini bolehlah diletakkan di dalam satu folder untuk photoshop file. . Untuk file template banner tersebut. 41. Boleh save sebagai .psd.

Selamat mencuba. Klik OK untuk maximize compatibility. .42. 43. Kita sudah mempunyai sebuah banner.