P. 1
Ipg Rbt 3110-Soalan Mei 11

Ipg Rbt 3110-Soalan Mei 11

5.0

|Views: 366|Likes:
Published by Far Sha
spot
spot

More info:

Published by: Far Sha on May 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2015

pdf

text

original

SULIT INSTITUT PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA Peperiksaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian 2011

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (SEKOLAH RENDAH) Semester 1 PERNIAGAAN DAN KEUSAHAWANAN

NO. KOD

:

RBT 3110

TARIKH: MASA :

Mei 2011 2 jam 30 minit

ANGKA GILIRAN: PUSAT :

ARAHAN KEPADA CALON 1. Kertas ini mengandungi tiga bahagian: Bahagian A : 20 soalan objektif Bahagian B : 4 soalan struktur Bahagian C : 3 soalan esei Jawab semua soalan dalam Bahagian A, Bahagian B dan dua soalan dalam Bahagian C Jawab soalan: Bahagian A pada kertas saranan jawapan yang disediakan. Bahagian B pada ruang yang disediakan dalam kertas soalan. Bahagian C pada kertas jawapan yang disediakan. Semua kertas jawapan hendaklah diikat bersama-sama buku soalan dan diserahkan pada akhir peperiksaan. UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA
BAHAGIAN A ( 20 markah ) B ( 40 markah ) C ( 40 markah ) 1a 1b 2a 2b NO. SOALAN/ MARKAH 1 - 20 3a 3b 4a 4b JUMLAH

2. 3.

4.

1

2

3

JUMLAH KESELURUHAN

KERTAS INI MENGANDUNGI 13 HALAMAN BERCETAK DAN 1 HELAI KERTAS SARANAN JAWAPAN

Mengukur keuntungan yang diperoleh daripada setiap ringgit jualan berbanding dengan liabiliti jangka panjang. IV. III. IV dan V sahaja I. III dan IV sahaja I. Mengukur keuntungan yang diperoleh daripada setiap ringgit berbanding setiap dengan setiap ringgit aset semasa dan aset tetap. 2 SULIT .III.No. II. faedah dan cukai. 1. Manakah antara berikut adalah elemen-elemen dalam campuran pemasaran ? I II III IV V A B C D 2. semua perbelanjaan lain. Mengukur keuntungan yang diperoleh daripada setiap ringgit jualan selepas ditolak kos barang dijual. Bon Saham biasa Perjanjian beli balik Sijil deposit boleh niaga Harga Promosi Keluaran Pengagihan Segmen pemasaran I. II. Suatu sekuriti ekuiti yang di dagangkan di pasaran modal Apakah instrumen tabungan dan pelaburan yang dinyatakan dalam pernyataan di atas ? A B C D 3. dan V sahaja Apakah yang dimaksudkan dengan nisbah margin untung bersih ? A B C D Mengukur keuntungan yang diperoleh daripada setiap ringgit jualan selepas ditolak kos barang dijual. Kod : RBT 3110 BAHAGIAN A ( 20 markah ) Jawab semua soalan. IV dan V sahaja II.

000 setahun selama 10 tahun apabila beliau bersara pada umur 60 tahun. Perkembangan ekonomi. maka semakin besar nilai wang tekumpul. A B C D Bank A : Semakin rendah kekerapan pengkompaunan. maka semakin besar nilai wang tekumpul. Kod : 4. maka semakin besar nilai wang tekumpul. Kadar faedah ialah 9 peratus setahun. 5.00 dengan kadar faedah 9 % dibayar sekali setahun bagi tempoh 5 tahun Bank B : Memberikan kemudahan pelaburan RM50 000.00 RM 287 900. Bank A : Memberikan kemudahan pelaburan RM50 000. 6.00 3 SULIT . Cikgu Razak berumur 30 tahun. industri dan musim akan mempengaruhi prestasi syarikat di masa hadapan. merancang memperolehi anuiti berjumlah RM50. Bank A : Semakin rendah kekerapan pendiskaunan.00 RM 335 505.00 RM 320 885. maka semakin besar nilai wang tekumpul. Bank B : Semakin tinggi kekerapan pendiskaunan. Kirakan jumlah wang yang perlu disediakan dalam akaun persaraannya untuk memperolehi anuti yang dirancangkan. Bank B : Semakin tinggi kekerapan pengkompaunan. RBT 3110 Mengapakah konsep nilai masa wang penting kepada pengurus kewangan ? A B C D Memudahkan syarikat seluruh dunia membuat perbandingan nilai mata wang di antara negara. A B C D RM 282 510.No. pilih bank yang paling sesuai dan berikan sebab mengapa membuat pelaburan di bank tersebut. Membantu membuat keputusan terhadap komitmen sejumlah wang bagi mendapat pulangan yang lebih besar dimasa hadapan. Perubahan keadaan ekonomi akan menentukan jumlah jualan yang dapat dilakukan oleh sesebuah syarikat di masa hadapan.00 dengan kadar faedah 9 % dibayar setiap empat bulan bagi tempoh 5 tahun Berdasarkan kenyataan di atas.

II dan III sahaja I.00 RM 680 190. Kirakan nilai masa depan anuiti tersebut di atas. Kadar faedah diterima adalah 5 % setahun. III dan V sahaja III. III dan IV sahaja II.00 RM 743 430. Jaminan kualiti Pengukuran prestasi Sistem perancangan Pengkalan data teknologi Memproses pesanan adalah penting untuk mengurangkan kos pembelian. RBT 3110 Sebuah syarikat melabur sebanyak RM 100 000. produk dan peralatan dalam firma. RM 552 560.00 Satu repositori yang dikongsikan dengan semua jabatan dalam suatu firma.No.00 setiap tahun selama 5 tahun dalam bil perbendaharaan Malaysia. Kod : 7. Antara berikut. IV dan V sahaja 4 SULIT .00 RM 563 710. A B C D 8. manakah bahagian perisian integrasi perniagaan yang paling sesuai dalam pernyataan di atas ? A B C D 9. manakah perkara-perkara yang perlu diselaraskan di antara pembekal dan pembeli untuk memastikan pesanan yang berkesan? I II III IV V A B C D Invois Resit jualan Arahan pertukaran Notis penyampaian Reka bentuk produk I. Antara berikut. Ia mengandungi maklumat terperinci dan spesifikasi semua bahan.

Kumpul dan proses maklumat pelanggan yang melawat portal untuk menentukan keperluan dan kehendak mereka. Apakah tindakan yang perlu dibuat untuk memastikan pelanggan terus berkekalan menjadi pelanggan yang setia ? A B C Tingkat kemahiran teknikal dalam menyediakan maklumat terperinci tentang produk dalam portal syarikat. 5 SULIT . Pengiklanan dan reka bentuk portal sahaja tidak mencukupi untuk memastikan kesetiaan pelanggan. Buat penyelidikan untuk meningkatkan kualiti produk supaya dapat memenuhi kepuasan pelanggan. RBT 3110 Ahmad seorang pelajar menaip perkataan komputer dalam Google untuk mencari sebuah komputer riba yang sesuai untuk dirinya. Bagaimanakah tandatangan digital dapat memastikan keselamatan urusniaga ? A B C D Tandatangan adalah hash-algorithm yang tidak dapat dicerobohi oleh orang lain Tandatangan digital adalah kod rahsia tentang maklumat pelanggan atau syarikat yang disimpan dalam pelayan. Kod : 10. Tandatangan digital adalah perisian khas untuk pembeli/syarikat bagi memastikan keselamatan urusniaga antara pembeli dengan syarikat. Bertinda sebagai indeks kepada sumber-sumber maklumat dalam rangkaian. D 12.No. Tukarkan produk kepada perkhidmatan jangka panjang yang memberi kepuasan kepada pelanggan seperti on-line bank dan perkhidmatan teknikal dan sokongan. Sentiasa juga kemaskini katalog produk dalam portal untuk meningkatkan kepercayaan pelanggan. Tandatangan digital adalah mesej rahsia pembeli/penjual yang boleh dibuka mengguna kunci yang mengesahkan pemilik tandatangan tersebut. Apakah perkhidmatan yang ditawarkan oleh enjin pencarian dalam pernyataan di atas ? A B C D Menyediakan ruang pengiklanan kepada syarikat-syarikat. Memperolehi meta-data daripada sampel-sampel untuk menerangkan dokumen 11. Mengumpul maklumat tentang dokumen-dokumen yang ada dalam internet.

penerimaan dan penggunaan di peringkat antarabangsa. filem dan usaha kreatif ? A B C D Akta Hakcipta 1997 Akta Urusniaga Elektronik 2002 Akta Perlindungan Data Peribadi 2001 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 16. apakah syarat-syarat yang diperlukan dalam sesuatu kontrak ? I II III IV V A B C D Tawaran Penerimaan Perkhidmatan Persefahaman Kehendak bebas I.No. II dan V sahaja I. III dan IV sahaja II. Apakah status hakmilik barangan yang diserahkan kepada penyewa selepas menandatangi perjanjian sewa beli ? A B C D Hakmilik peguam Hakmilik penyewa Hakmilik pemunya Hakmilik pihak yang berkepentingan 6 SULIT . Memastikan aktiviti jenayah seperti kecurian komputer dan pencerobohan kawasan keselamatan yang menyimpan maklumat sulit kerajaan terkawal. Kod : 13. 14. Memastikan tandatangan digital Malaysia mendapat pengiktirafan. Antara berkut. buku. III dan IV sahaja II. RBT 3110 Apakah tujuan Akta Jenayah Komputer diwujudkan pada 1997 ? A B C D Membentuk objektif-objektif dasar kebangsaan untuk sektor komunikasi dan multimedia Menghukum aktiviti yang tidak terkawal berkaitan dengan komputer seperti hacking dan memadam atau mengubah data. Apakah akta yang memberi perlindungan terhadap pengkaryaan dalam bidang muzik. IV dan V sahaja 15. Pelbagai syarat diperlukan untuk memastikan sesuatu persetujuan boleh diiktiraf sebagai satu kontrak yang boleh dikuatkuasakan dari segi undang-undang.

7 SULIT . dan III sahaja I. Kod : 17. Menggalakan pembangunan profesional guru untuk meningkatkan mutu pendidikan berdasarkan bukti. pentaksiran dan merekod. III dan IV sahaja II. pengajaran dan pengurusan kelas dan pemantauan. Apakah elemen kontekstual yang terlibat dalam pengajaran tersebut di atas. perancangan. guru permulaan dan guru berpengalaman ? A B C D Mempengaruhi faktor-faktor kemajuan murid seperti kemahiran mengajar guru dan iklim bilik darjah. Mengapakah pengajaran reflektif penting kepada guru pelatih.No. II. III dan V sahaja III. Melihat pedagogi sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran dan penyelidikan untuk memajukan amalan dalam bilik darjah Membangunkan standard iaitu pengetahuan dan kefahaman guru . IV dan V sahaja 18. A B C D Mengalami Memindahkan Mengaplikasikan Menghubung kait (Experiencing) (Transferring) (Applying) (Relating) 19. RBT 3110 Apakah ciri-ciri perniagaan kecl mengikut Baumback ? I II III IV V A B C D Diuruskan secara perseorangan Mempunyai nilai aset yang rendah Diuruskan secara aktif oleh pemiliknya Dikendalikan dalam kawasan tempatan Memerlukan bantuan daripada agensi kerajaan I. Kebanyakkan pengajaran mata pelajaran Kemahiran Hidup melakukan kerja-kerja amali.

IV dan V sahaja 8 SULIT . Y dan Z dalam rajah 1 ? I II III IV V A B C D Mendefinisikan masalah Bertindak / pelaksanaan Mencari alternatif-alternatif Menilai kejayaan tindakan Mengubahsuai kaedah penilaian I. IV dan V sahaja III. II dan IV sahaja II. RBT 3110 Mengenal pasti masalah X Mencari kemungkian penyelesaian Y Z Rajah 1 : Penyelesaian Masalah Apakah langkah-langkah X. Kod : 20. II dan III sahaja I.No.

Berdasarkan dialog di atas. tetapi kurang tepat tentang konsep pemasaran” a. nyatakan lima elemen penting dalam konsep pemasaran selain promosi mengikut definisi Pertubuhan Ahli Pemasaran Amerika.No. Ali Cikgu Abu “ Pemasaran adalah apabila kita membuat promosi tentang barangan sesebuat syarikat . i ii iii iv v _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ [5 markah] b. Senaraikan lima jenis pasaran pelanggan. 1. i ii iii iv v _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ [5 markah] 9 SULIT . Kod : RBT 3110 Angka Giliran : _________________________ BAHAGIAN B ( 40 markah ) Jawab semua soalan.cikgu ” “ Baik jawapan tu Ali.

2009 Nisbah Harga Perolehan Perolehan 9. iii iv v _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ [5 markah] b. RBT 3110 Angka Giliran : _________________________ Analisis kewangan adalah suatu teknik yang digunakan untuk mengesan prestasi dan kedudukan kewangan sesebuah organisasi perniagaan. 3 kali 2010 11.5 kali Huraikan apa yang anda faham tentang nisbah Harga Perolehan berdasarkan jadual di atas.No. Senaraikan dua jenis nisbah kecairan dan tiga jenis nisbah aset. i ii _______________________________________________________ _______________________________________________________ Nisbah Aset . i Jelaskan konsep Nisbah Harga Perolehan _______________________________________________________ _______________________________________________________ [2 markah] ii Terangkan prestasi syarikat berdasarkan dua tahun tersebut. Kod : 2.4 kali Nisbah Industri 13. _______________________________________________________ [1 markah] iii Apakah yang patut dilakukan oleh pihak pengurusan berdasarkan Nisbah Harga Perolehan pada 2009 berbanding dengan nisbah industri ? _______________________________________________________ _______________________________________________________ [2 markah] 10 SULIT . a. Nisbah kecairan .

_______________________________________________________ _______________________________________________________ [2 markah] ii Sesuatu pinjaman jangka panjang. _______________________________________________________ [1 markah] b. a.00 pada penghujung tahun keempat dengan kadar faedah 10 % setahun. [3 markah] ii Sekiranya kadar faedah dibayar dua kali setahun. RBT 3110 Angka Giliran : _________________________ Huraikan konsep nilai masa wang berdasarkan keadaan-keadaan berikut :i Sesuatu pelaburan yang mengambil tempoh beberapa tahun. i Kirakan wang yang perlu dilaburkan pada hari ini untuk mendapatkan pulangan RM 30 000. _______________________________________________________ _______________________________________________________ [2 markah] iii Membuat penyelidikan dan pembangunan. Kod : 3.No. kirakan wang pelaburan asal yang diperlukan [2 markah] 11 SULIT .00. Satu pelaburan menjanjikan pulangan sebanyak RM 30 000.

No. E-dagang adalah salah satu usaha kerajaan untuk memajukan negara dalam bidang teknologi dan komunikasi. Senaraikan tiga perkara yang dikawal oleh akta tersebut. i Nyatakan satu perkara penting yang memastikan kejayaan E-dagang di Malaysia. i Nyatakan dua tujuan Akta Perlindungan Data Personel digubal ? _______________________________________________________ _______________________________________________________ [2 markah] ii. _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ [4 markah] 12 SULIT . a RBT 3110 Angka Giliran : _________________________ Pengguna memerlukan tahap kepercayaan yang tinggi terhadap integriti dan keselamatan sesuatu sistem. _______________________________________________________ [1 markah] ii Senaraikan empat inisiatif yang perlu diambil oleh kerajaan dan pihak swasta dari aspek keselamatan teknologi komunikasi dan maklumat. _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ [3 markah] b. sebelum mengemukakan data peribadi dalam web. Kod : 4.

Anda ditugaskan untuk mengajar mata pelajaran Kemahiran Hidup tahun 5. [10 markah] © Hak Cipta Kerajaan Malaysia 2011 13 SULIT . Huraikan empat keperluan strategi berserta contoh yang sesuai bagi melaksanakan pengajaran dan pembelajaran kontekstual. Huraikan lima peringkat kesetiaan pelanggan. [10 markah] 3. 1.Setiap faktor mesti ada dua sub-faktor. Selepas tamat mengajar. [10 markah] 2. a. a. a. Bincangkan dua isu yang memberi implikasi terhadap kehidupan berkeluarga akibat menjalankan perniagaan dirumah. [10 markah] b. b. Keusahawan menggalakkan perniagaan dari rumah. pilih seorang pelajar yang mempunyai tahap motivasi rendah. tajuk ialah membuka dan memasang kit model.No. Keusahawanan dikaitkan dengan kejayaan perniagaan baru Huraikan lima ciri keusahawanan yang boleh diaplikasikan oleh pendidik untuk meningkatkan pengajaran mereka. b. Huraikan lima jenis pengguna aktif internet. [10 markah] Syarikat perlu memastikan hubungan berterusan dengan pelanggan dan kesetiaan mereka. Bidang pembelajaran ialah kajian reka bentuk dan kefungsian. Hurakan empat faktor utama tentang pelajar yang digunakan untuk mendapat maklumat supaya meningkatkan kefahaman guru terhadap keperluan murid. Kod : RBT 3110 BAHAGIAN C ( 40 markah ) Jawab semua soalan. Mengenalpasti perlakuan pelanggan adalah satu kaedah untuk memastikan segmen pemasaran yang menggunakan laman web. Menarik pelanggan untuk membeli adalah tujuan utama syarikat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->