P. 1
BAHAN MANIPULATIF

BAHAN MANIPULATIF

|Views: 101|Likes:
Published by Nurul Fasihah NuFa

More info:

Published by: Nurul Fasihah NuFa on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS JALAN BEHOR PULAI 01000 KANGAR PERLIS

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN
DENGAN KEPUJIAN MATEMATIK PENDIDIKAN RENDAH/ PENDIDIKAN JASMANI/ BAHASA INGGERIS

MTE 3106 RESOS DALAM MATEMATIK

TUGASAN PROJEK KUMPULAN
NAMA : NURAINI BINTI MOHD. NOORDIN NO. K/P : 920522-03-5094 NO. MATRIK : 0610/1959 NAMA : NUR AIN ASILAH BINTI NOOR AZAM NO. K/P : 911220-05-5474 NO. MATRIK : 0610/1816 NAMA : NURUL FASIHAH BINTI MOHD TAMIZI NO. K/P : 920522-02-5398 NO.MATRIK : 0610/1819
KUMPULAN KELAS PENSYARAH TARIKH SERAHAN : : : : PISMP SEMESTER 3 AMBILAN JAN 2012 MATEMATIK B PUAN MARIANI BINTI ABDULLAH 19 MAC 2013

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS JALAN BEHOR PULAI 01000 KANGAR.MATRIK KUMPULAN : : : NURAINI BINTI MOHD NOORDIN 0610/1959 PISMP MATEMATIK B NAMA NO.MATRIK KUMPULAN : : : NUR AIN ASILAH BINTI NOOR AZAM 0610/1816 PISMP MATEMATIK B NAMA NO. PERLIS TELEFON : 04-9781522 FAKS : 04-9781593 PROFIL AHLI KUMPULAN KERJA KURSUS NAMA NO.MATRIK KUMPULAN : : : NURUL FASIHAH BINTI MOHD TAMIZI 0610/1819 PISMP MATEMATIK B .

Ini bermakna mereka tidak faham konsep darab yang sebenar. sekiranya murid telah mengingati semua sifir. pendaraban akan menjadi mudah. Selain itu. Oleh itu. maka mereka tidak perlu lagi melihat atau merujuk jadual sifir yang diberikan. Jika setiap kali pelajar menjalankan operasi pendaraban yang sama. pelajar hanya menghafal sifir secara membuta tuli. Pembelajaran yang bermakna memerlukan pelajar untuk faham apa yang mereka pelajari sebelum mengingatinya. Sebenarnya. Pelajar juga akan lebih yakin untuk menjawab soalan yang lebih mencabar. Antaranya. proses mengingati sifir adalah lebih mudah bagi pelajar. Hal ini kerana pelajar dapat mengingat dan menghafal sifir tersebut selepas diulang beberapa kali. Dengan operasi darab. Oleh yang demikian. Mereka tidak dapat melihat konsep darab iaitu gandaan sesuatu nombor. hasilnya akan bertambah besar. seharusnya guru menggalakkan pelajar membaca sifir. pelajar merasakan penggunaan nombor yang besar akan merumitkan proses-proses seterusnya. Secara tidak langsung. Oleh itu. Semasa melakukan operasi pendaraban. . mereka akan gagal menguasai sifir yang merupakan komponen yang penting dalam operasi pendarapan. faktor lain yang menyebabkan pelajar tidak dapat menguasai konsep darab adalah pelajar tidak suka bermain dengan angka yang besar. Hal ini secara tidak langsung dapat mengingat sifir yang digunakan. Beberapa punca kepada permasalahan pendaraban ini dalam kalangan pelajar telah dikenalpasti. Apabila sudah faham sifir . guru Matematik perlu menitikberatkan penghafalan sifir dalam kalangan pelajar sekolah rendah agar konsep pendarapan nilai yang lebih besar tidak menjadi masalah.JUSTIFIKASI PENGGUNAAN BAHAN MANIPULATIF UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN MENGHAFAL SIFIR Pelajar di sekolah kebangsaan sekarang sering manghadapi masalah terutamanya dalam penyelesaian masalah yang melibatkan konsep pendaraban. guru perlu memperkenalkan konsep sifir ini sewajarnya agar dapat difahami pelajar. sebesar manapun nilai atau angka yang diberikan.

kumpulan kami mencipta bahan manipulatif dengan menggunakan material kadbod untuk menghasilkan carta sifir. . Ekoran daripada itu guru-guru haruslah pandai dan kreatif dalam memilih serta menyediakan resos yang sesuai bagi mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. Ini kerana daripada senarai jawapan sifir 5 akan terhasil senarai jawapan bagi sifir 6. kefahaman dan kemahiran murid untuk mengingat sifir-sifir adalah sangat penting supaya menjamin prestasi yang baik dalam matematik dan berkemampuan menjawab sifir dengan pantas. diharapkan setiap formula dan kaedah yang digunakan dapat membantu murid untuk lebih berminat mendalami ilmu matematik sehingga peringkat yang lebih mencabar. Jadi. 8. Tetapi. Carta sifir yang kami perkenalkan ini bagi membantu pelajar menguasai standard pembelajaran 4. 7. dan sifir 8 digabungkan kerana ketiga-tiga sifir itu saling berkaitan. Sifir 2. dan 9. Maka.2 KSSR Tahun 3. Bagi sifir 5 dan sifir 6 pula saling berkaitan antara satu sama lain. 6 dan 8. carta ini turut menunjukkan sifir 2. sifir4. 4. 6 dan 8 kerana ia saling berkait dengan sifir 3. 6. Sifir-sifir ini merupakan sifir asas untuk menyelesaikan soalan daripada aras yang mudah sehingga sukar. Setiap kumpulan sifir mempunyai cara dan strategi yang spesifik untuk mengingatinya.Resos adalah sesuatu bahan yang dapat digunakan untuk membantu dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) Matematik. Perkaitan bagi standard pembelajaran Tahun 2 dan Tahun 3 adalah perlu bagi membantu pelajar menguasai konsep darab yang lebih tinggi. Seterusnya sifir 9 pula juga seperti sifir 7 yang mempunyai cara mengingat jawapan sifir itu.8. Dalam tugasan berkumpulan. Bahan manipulatif yang baik mampu meningkat kemahiran murid untuk mengingati sifir dengan lebih mudah. Manakala bagi sifir 7 pula mempunyai formulanya tersendiri. Ianya mempunyai turutan nombor daripada nombor 1 hingga 10 dalam kedudukan jawapan sifir 7 di salah satu bahagian digit. Carta sifir tersebut terdiri daripada sifir 2 sehingga sifir 9. Kepentingannya dalam P&P tidak boleh dipertikaikan lagi. Setiap hasil tambah sesuatu digit iaitu hasil sifir 9 ialah 9. Standard pembelajaran yang ingin diperkenalkan adalah membina sifir 3. dan 9. 4. Bagi sifir 2. 6.7. ia telah diperkenalkan ketika Tahun 2.

Ia merupakan seni dalam mendekatkan diri pelajar untuk menghafalkan sifir mengikut arah susunan nombor yang berlainan warna yang diwakili fungsi masing-masing. Oleh itu. hadirnya minat tersebut akan membawa kepada pemahaman tentang sesuatu topik yang ingin guru fokuskan. dengan cara ini. Bagi pelajar yang lemah. mereka hanya perlu menulis sifir tersebut mengikut polanya. Bahan manipulatif ini juga dapat menarik minat murid. Malahan. kaedah ini mampu membantu mereka memahami konsep sifir seterusnya pendaraban dengan lebih bermakna. murid dapat melihat perkaitan antara nombor-nombor tersebut. kami tidak menggunakan grafik-grafik yang terlalu banyak dan grafik yang akan menghilangkan fokus pelajar ketika menghafal.Carta sifir yang telah kami hasilkan pasti dapat memberikan keberkesanan bagi pelajar untuk menghafal sifir kerana ia mempunyai kesinambungan daripada satu sifir ke satu sifir yang lain di setiap carta sifir. Jadi. Pola sifir ini akan menjadikan ingatan mereka kepada sifir tertentu lebih baik. Murid akan lebih mengingat jika aspek penggunaan warna digarapkan dalam pendidikan. pelajar akan tertumpu kepada bahagian atau kolum sifir sahaja. . bahan manipulatif ini mementingkan kemahiran mudah mengingat. Ini akan memastikan mereka dapat mengingat kembali sifir yang kurang diingati. murid akan berminat untuk mendekatinya. Kelebihan seterusnya ialah carta sifir yang diperkenalkan adalah lebih praktikal dan boleh diaplikasikan dalam peperiksaan. Hal ini yang demikian kerana resos yang kami ketengahkan bagi penghafalan sifir adalah kaedah mengingat sifir berdasarkan pola bagi setiap kumpulan sifir. maka. Selain itu. Oleh yang demikian. Carta sifir ini juga memiliki nombor yang telah diwarnakan untuk meningkatkan ingatan murid. kesalahan dalam mendarab dapat dikurangkan kerana apabila pola sifir ditulis. murid dapat melihat perkaitan antara sifir-sifir tersebut. Sekiranya pelajar tidak dapat mengingat sifir-sifir tertentu ketika menjawab soalan peperiksaan. Dalam menimbulkan minat murid terhadap bahan manipulatif yang dihasilkan. Sekiranya bahan bantu mengajar dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P) menarik dan mudah untuk di manipulasikan.

Gabungan ketiga-tiga sifir ini memerlukan ruang yang lebar untuk menimbulkan jarak antara setiap jenis sifir supaya pelajar tidak keliru dan mencampuradukkan ketika cuba untuk menghafal sifir tersebut. carta ini dapat membantu mereka dalam operasi pendaraban. Sebagai contoh. Mereka hanya perlu menyusun sififr yang dikehendaki mengikut pola tertentu. carta sifir yang kami sediakan ini adalah bagi membantu pelajar untuk menghafal sifir dengan konsep yang berbeza dengan melihat corak bagi setiap kumpulan. Secara keseluruhannya. gabungan sifir 2. Bagi pelajar yang lemah dan tidak menghafal sifir pula. . Apabila sudah melihat perkaitan antara kumpulan sifir dengan polanya.Tambahan pula. sifir 4 dan sifir 8. sifat kadbod yang teguh dapat memastikan ketahanan bahan manipulatif itu sendiri supaya bertahan dalam jangka masa panjang. Kami menggunakan kadbod yang dipotong mengikut kesesuaian sesuatu gabungan sifir itu. ia akan memudahkan pelajar mengingatinya. Jika gabungan sifir tidak banyak maka saiz kadbod yang digunakan adalah kecil manakala jika sebaliknya maka saiz kadbod tersebut adalah sedikit lebih besar.

4 dan 8 yang saling berkait antara satu sama lain. Gambar rajah 2: Carta sifir gabungan sifir 5 dan 6 .Carta Sifir Ganbar rajah 1: Carta sifir gabungan sifir 2.

. Gambar rajah 4: Carta sifir 7 yang tertumpu kepada sifir tersebut sahaja dan menggunakan susunan pola nombor yang tersendiri tanpa mengaitkan sifir lain.Gambar rajah 3: Carta sifir 3 yang tertumpu kepada sifir tersebut sahaja yang memerlukan susunan pola nombor tersendiri tanpa mengaitkan sifir lain.

.Gambar rajah 5: Carta sifir 9 yang memerlukan susunan pola jawapan dari atas ke bawah dan seterusnya bersambung dari nombor yang paling bawah menaik ke atas di bahagian yang bertentangan atau sebaliknya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->