P. 1
BAHAN MANIPULATIF

BAHAN MANIPULATIF

|Views: 101|Likes:
Published by Nurul Fasihah NuFa

More info:

Published by: Nurul Fasihah NuFa on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS JALAN BEHOR PULAI 01000 KANGAR PERLIS

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN
DENGAN KEPUJIAN MATEMATIK PENDIDIKAN RENDAH/ PENDIDIKAN JASMANI/ BAHASA INGGERIS

MTE 3106 RESOS DALAM MATEMATIK

TUGASAN PROJEK KUMPULAN
NAMA : NURAINI BINTI MOHD. NOORDIN NO. K/P : 920522-03-5094 NO. MATRIK : 0610/1959 NAMA : NUR AIN ASILAH BINTI NOOR AZAM NO. K/P : 911220-05-5474 NO. MATRIK : 0610/1816 NAMA : NURUL FASIHAH BINTI MOHD TAMIZI NO. K/P : 920522-02-5398 NO.MATRIK : 0610/1819
KUMPULAN KELAS PENSYARAH TARIKH SERAHAN : : : : PISMP SEMESTER 3 AMBILAN JAN 2012 MATEMATIK B PUAN MARIANI BINTI ABDULLAH 19 MAC 2013

MATRIK KUMPULAN : : : NUR AIN ASILAH BINTI NOOR AZAM 0610/1816 PISMP MATEMATIK B NAMA NO.MATRIK KUMPULAN : : : NURAINI BINTI MOHD NOORDIN 0610/1959 PISMP MATEMATIK B NAMA NO.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS JALAN BEHOR PULAI 01000 KANGAR.MATRIK KUMPULAN : : : NURUL FASIHAH BINTI MOHD TAMIZI 0610/1819 PISMP MATEMATIK B . PERLIS TELEFON : 04-9781522 FAKS : 04-9781593 PROFIL AHLI KUMPULAN KERJA KURSUS NAMA NO.

Oleh itu. faktor lain yang menyebabkan pelajar tidak dapat menguasai konsep darab adalah pelajar tidak suka bermain dengan angka yang besar. pelajar merasakan penggunaan nombor yang besar akan merumitkan proses-proses seterusnya. Secara tidak langsung. guru perlu memperkenalkan konsep sifir ini sewajarnya agar dapat difahami pelajar. . Hal ini kerana pelajar dapat mengingat dan menghafal sifir tersebut selepas diulang beberapa kali. pendaraban akan menjadi mudah. Beberapa punca kepada permasalahan pendaraban ini dalam kalangan pelajar telah dikenalpasti. hasilnya akan bertambah besar. Oleh itu. pelajar hanya menghafal sifir secara membuta tuli. Pelajar juga akan lebih yakin untuk menjawab soalan yang lebih mencabar. sekiranya murid telah mengingati semua sifir. Semasa melakukan operasi pendaraban. Ini bermakna mereka tidak faham konsep darab yang sebenar.JUSTIFIKASI PENGGUNAAN BAHAN MANIPULATIF UNTUK MENINGKATKAN KEMAHIRAN MENGHAFAL SIFIR Pelajar di sekolah kebangsaan sekarang sering manghadapi masalah terutamanya dalam penyelesaian masalah yang melibatkan konsep pendaraban. Selain itu. proses mengingati sifir adalah lebih mudah bagi pelajar. guru Matematik perlu menitikberatkan penghafalan sifir dalam kalangan pelajar sekolah rendah agar konsep pendarapan nilai yang lebih besar tidak menjadi masalah. Hal ini secara tidak langsung dapat mengingat sifir yang digunakan. Antaranya. seharusnya guru menggalakkan pelajar membaca sifir. Dengan operasi darab. sebesar manapun nilai atau angka yang diberikan. Jika setiap kali pelajar menjalankan operasi pendaraban yang sama. Sebenarnya. mereka akan gagal menguasai sifir yang merupakan komponen yang penting dalam operasi pendarapan. Oleh yang demikian. Mereka tidak dapat melihat konsep darab iaitu gandaan sesuatu nombor. Pembelajaran yang bermakna memerlukan pelajar untuk faham apa yang mereka pelajari sebelum mengingatinya. Apabila sudah faham sifir . maka mereka tidak perlu lagi melihat atau merujuk jadual sifir yang diberikan.

Kepentingannya dalam P&P tidak boleh dipertikaikan lagi. 6.8. Carta sifir yang kami perkenalkan ini bagi membantu pelajar menguasai standard pembelajaran 4. kumpulan kami mencipta bahan manipulatif dengan menggunakan material kadbod untuk menghasilkan carta sifir. Jadi. dan 9. Bagi sifir 5 dan sifir 6 pula saling berkaitan antara satu sama lain. Standard pembelajaran yang ingin diperkenalkan adalah membina sifir 3. Sifir-sifir ini merupakan sifir asas untuk menyelesaikan soalan daripada aras yang mudah sehingga sukar. 6. Maka. 6 dan 8 kerana ia saling berkait dengan sifir 3. 8. Seterusnya sifir 9 pula juga seperti sifir 7 yang mempunyai cara mengingat jawapan sifir itu. Dalam tugasan berkumpulan. Bagi sifir 2. 6 dan 8. 4.7. 7. Ianya mempunyai turutan nombor daripada nombor 1 hingga 10 dalam kedudukan jawapan sifir 7 di salah satu bahagian digit. diharapkan setiap formula dan kaedah yang digunakan dapat membantu murid untuk lebih berminat mendalami ilmu matematik sehingga peringkat yang lebih mencabar. Bahan manipulatif yang baik mampu meningkat kemahiran murid untuk mengingati sifir dengan lebih mudah.2 KSSR Tahun 3. Manakala bagi sifir 7 pula mempunyai formulanya tersendiri. Sifir 2. sifir4. 4. Ini kerana daripada senarai jawapan sifir 5 akan terhasil senarai jawapan bagi sifir 6. Perkaitan bagi standard pembelajaran Tahun 2 dan Tahun 3 adalah perlu bagi membantu pelajar menguasai konsep darab yang lebih tinggi. ia telah diperkenalkan ketika Tahun 2. Ekoran daripada itu guru-guru haruslah pandai dan kreatif dalam memilih serta menyediakan resos yang sesuai bagi mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. Setiap kumpulan sifir mempunyai cara dan strategi yang spesifik untuk mengingatinya. dan sifir 8 digabungkan kerana ketiga-tiga sifir itu saling berkaitan. kefahaman dan kemahiran murid untuk mengingat sifir-sifir adalah sangat penting supaya menjamin prestasi yang baik dalam matematik dan berkemampuan menjawab sifir dengan pantas. dan 9. Setiap hasil tambah sesuatu digit iaitu hasil sifir 9 ialah 9. Tetapi.Resos adalah sesuatu bahan yang dapat digunakan untuk membantu dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) Matematik. Carta sifir tersebut terdiri daripada sifir 2 sehingga sifir 9. . carta ini turut menunjukkan sifir 2.

murid akan berminat untuk mendekatinya. pelajar akan tertumpu kepada bahagian atau kolum sifir sahaja. murid dapat melihat perkaitan antara nombor-nombor tersebut. kami tidak menggunakan grafik-grafik yang terlalu banyak dan grafik yang akan menghilangkan fokus pelajar ketika menghafal. Kelebihan seterusnya ialah carta sifir yang diperkenalkan adalah lebih praktikal dan boleh diaplikasikan dalam peperiksaan. Hal ini yang demikian kerana resos yang kami ketengahkan bagi penghafalan sifir adalah kaedah mengingat sifir berdasarkan pola bagi setiap kumpulan sifir. Ini akan memastikan mereka dapat mengingat kembali sifir yang kurang diingati. Dalam menimbulkan minat murid terhadap bahan manipulatif yang dihasilkan. Sekiranya bahan bantu mengajar dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P) menarik dan mudah untuk di manipulasikan. Bahan manipulatif ini juga dapat menarik minat murid. bahan manipulatif ini mementingkan kemahiran mudah mengingat. Selain itu. Murid akan lebih mengingat jika aspek penggunaan warna digarapkan dalam pendidikan. kaedah ini mampu membantu mereka memahami konsep sifir seterusnya pendaraban dengan lebih bermakna. maka. Jadi. Malahan. murid dapat melihat perkaitan antara sifir-sifir tersebut. Carta sifir ini juga memiliki nombor yang telah diwarnakan untuk meningkatkan ingatan murid. Ia merupakan seni dalam mendekatkan diri pelajar untuk menghafalkan sifir mengikut arah susunan nombor yang berlainan warna yang diwakili fungsi masing-masing. Oleh yang demikian. dengan cara ini.Carta sifir yang telah kami hasilkan pasti dapat memberikan keberkesanan bagi pelajar untuk menghafal sifir kerana ia mempunyai kesinambungan daripada satu sifir ke satu sifir yang lain di setiap carta sifir. Sekiranya pelajar tidak dapat mengingat sifir-sifir tertentu ketika menjawab soalan peperiksaan. hadirnya minat tersebut akan membawa kepada pemahaman tentang sesuatu topik yang ingin guru fokuskan. Oleh itu. Pola sifir ini akan menjadikan ingatan mereka kepada sifir tertentu lebih baik. kesalahan dalam mendarab dapat dikurangkan kerana apabila pola sifir ditulis. Bagi pelajar yang lemah. mereka hanya perlu menulis sifir tersebut mengikut polanya. .

Tambahan pula. Bagi pelajar yang lemah dan tidak menghafal sifir pula. Sebagai contoh. carta sifir yang kami sediakan ini adalah bagi membantu pelajar untuk menghafal sifir dengan konsep yang berbeza dengan melihat corak bagi setiap kumpulan. Mereka hanya perlu menyusun sififr yang dikehendaki mengikut pola tertentu. ia akan memudahkan pelajar mengingatinya. Secara keseluruhannya. Apabila sudah melihat perkaitan antara kumpulan sifir dengan polanya. sifat kadbod yang teguh dapat memastikan ketahanan bahan manipulatif itu sendiri supaya bertahan dalam jangka masa panjang. Jika gabungan sifir tidak banyak maka saiz kadbod yang digunakan adalah kecil manakala jika sebaliknya maka saiz kadbod tersebut adalah sedikit lebih besar. sifir 4 dan sifir 8. carta ini dapat membantu mereka dalam operasi pendaraban. gabungan sifir 2. Kami menggunakan kadbod yang dipotong mengikut kesesuaian sesuatu gabungan sifir itu. Gabungan ketiga-tiga sifir ini memerlukan ruang yang lebar untuk menimbulkan jarak antara setiap jenis sifir supaya pelajar tidak keliru dan mencampuradukkan ketika cuba untuk menghafal sifir tersebut. .

Carta Sifir Ganbar rajah 1: Carta sifir gabungan sifir 2. Gambar rajah 2: Carta sifir gabungan sifir 5 dan 6 . 4 dan 8 yang saling berkait antara satu sama lain.

Gambar rajah 3: Carta sifir 3 yang tertumpu kepada sifir tersebut sahaja yang memerlukan susunan pola nombor tersendiri tanpa mengaitkan sifir lain. Gambar rajah 4: Carta sifir 7 yang tertumpu kepada sifir tersebut sahaja dan menggunakan susunan pola nombor yang tersendiri tanpa mengaitkan sifir lain. .

.Gambar rajah 5: Carta sifir 9 yang memerlukan susunan pola jawapan dari atas ke bawah dan seterusnya bersambung dari nombor yang paling bawah menaik ke atas di bahagian yang bertentangan atau sebaliknya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->