ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

 Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti. sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan. . The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan.

penulisan di atas garisan. kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) . kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) .Kedudukan badan.Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) .Tulisan sambung. bentuk huruf.Jarak perkataan. .

.

 . Kedudukan badan semasa menulis. Kedudukan kertas semasa menulis. 2.The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. 3. Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang).

 Ianya bergantung kepada diri sendiri.  .Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.  Untuk membaiki cara menulis.  .  Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.

.

.

.

„t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  . Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „.‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.‟) 2. „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „.  Contoh : 1.Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.

Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik. cakar ayam.  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik.  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka. tidak jelas dan sukar untuk dibaca.  .

w Huruf tertutup : a. d.PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan. d.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.u.s.q. o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.g. a.f .o Mula arah yg sama dan ke kiri : e.

z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. n. m.Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. y. v. g Melengkung ke kanan : k. w : r. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah . b.   Huruf melengkung ke bawah : j. h.

y .t Huruf bawah garisan : g. l. q. k. p. d. f.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. j.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini. Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.  . memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.

 Tulisannya menaik daripada garisan. tulisannya adalah pada garisan. Namun.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  .Essential skill :   Tulisan bercantum. pada kebanyakkan masa. meletakkan „.

 .Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan. Contoh : 1. huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.

.2. Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3. Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas.

.

AKTIVITI MENULIS .

Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. Apabila kanak-kanak disleksia menulis. PENGENALAN . Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . berbeza dengan kanak-kanak biasa. jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak.

 Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.  .  Teknik ini dipanggil “chunking”.KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.

Penulisa n 2.1. Perengg an 5. Ayat Berjaya sampaikan idea . Perkataa n 3. Huruf 4.

mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar.Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran. . daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis.  Selain itu.

iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad. dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf.HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad.  .

Contoh : = bee b .

 Selain itu. . teknik mnemonik juga boleh digunakan.

Preposition She went in the room. Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren. . It lived in an ancient warren. The beautiful flower just died. She ran quickly. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. Amin ran for the gold medal.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. He lived in Paris and died there.

terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .Seterusnya.

dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah .perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja .perlu mengandungi idea. guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – . konsep .ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .AYAT  Pada peringkat ini.

samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2.AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1. Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan.

Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas. org lain tulis) . komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap.

Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .Apa itu perenggan? .Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .

Cara menghasilkan perenggan .

/ kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan. Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan. .

 .PENULISAN Pada peringkat ini.  Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul. guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful