ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

. The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan.  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti. sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan.

kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) . kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) . bentuk huruf.  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) . . penulisan di atas garisan.Kedudukan badan.Jarak perkataan.Tulisan sambung.

.

2. 3. Kedudukan badan semasa menulis.The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. Kedudukan kertas semasa menulis. Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang).  .

 .  Ianya bergantung kepada diri sendiri.Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

 Untuk membaiki cara menulis.  .  Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.

.

.

.

‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  .  Contoh : 1. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „.Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.‟) 2.

 .  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka.Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik. tidak jelas dan sukar untuk dibaca.  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik. cakar ayam.

d.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e. a.q.PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan.s.w Huruf tertutup : a. d.u.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.g.f . o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.

w : r. y.Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya.   Huruf melengkung ke bawah : j. n. v. b. h. g Melengkung ke kanan : k. z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah . m.

l.y . d. q. f. p. j.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. k.t Huruf bawah garisan : g.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini.  . memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik. Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.

tulisannya adalah pada garisan. Namun.Essential skill :   Tulisan bercantum. meletakkan „. pada kebanyakkan masa.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  .  Tulisannya menaik daripada garisan.

Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan.  . huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”. Contoh : 1.

Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas.2. Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3. .

.

AKTIVITI MENULIS .

Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . berbeza dengan kanak-kanak biasa. pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak. PENGENALAN .Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. Apabila kanak-kanak disleksia menulis.

 Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.  .KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.  Teknik ini dipanggil “chunking”.

Huruf 4. Perengg an 5. Ayat Berjaya sampaikan idea .1. Perkataa n 3. Penulisa n 2.

. daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar.  Selain itu.Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran. mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis.

 .  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad.HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad. dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf. iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.

Contoh : = bee b .

 Selain itu. teknik mnemonik juga boleh digunakan. .

She ran quickly. It lived in an ancient warren.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. . The beautiful flower just died. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren. Preposition She went in the room. He lived in Paris and died there. Amin ran for the gold medal.

terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .Seterusnya.

guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – .ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .AYAT  Pada peringkat ini.perlu mengandungi idea.perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja . konsep .dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah .

Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1.AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan. samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1.

terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap. komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. org lain tulis) .Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas.

Apa itu perenggan? .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .

Cara menghasilkan perenggan .

. murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. / kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan. Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan. Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia.

guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.  Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul.  .PENULISAN Pada peringkat ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful