ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan. . The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan.  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti.

penulisan di atas garisan.Tulisan sambung.Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) . .Jarak perkataan. kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) . kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) . bentuk huruf.Kedudukan badan.

.

2. Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang).The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. Kedudukan kertas semasa menulis.  . 3. Kedudukan badan semasa menulis.

 .Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.  Ianya bergantung kepada diri sendiri.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.  Untuk membaiki cara menulis.  Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.  .  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.

.

.

.

 Contoh : 1.‟) 2. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  . „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „.‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „.

tidak jelas dan sukar untuk dibaca. cakar ayam.  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka.  .  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik.Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik.

s. o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.w Huruf tertutup : a.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul. d. d.PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan.u. a.f .q.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e.g.

n.   Huruf melengkung ke bawah : j. w : r. v. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah .Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. g Melengkung ke kanan : k. h. z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. m. b. y.

t Huruf bawah garisan : g. j. f. k.y . l. q.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. p. d.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.  . Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini.

tulisannya adalah pada garisan.Essential skill :   Tulisan bercantum. pada kebanyakkan masa.  Tulisannya menaik daripada garisan. meletakkan „.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. Namun. mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  .

Contoh : 1. huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.  .Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan.

Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3.2. Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas. .

.

AKTIVITI MENULIS .

Apabila kanak-kanak disleksia menulis. jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . PENGENALAN . berbeza dengan kanak-kanak biasa. pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak.Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan.

 .  Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.  Teknik ini dipanggil “chunking”.

Perengg an 5. Ayat Berjaya sampaikan idea . Penulisa n 2. Perkataa n 3.1. Huruf 4.

Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran. daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar. .  Selain itu. mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis.

HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad.  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad. iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.  . dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf.

Contoh : = bee b .

. teknik mnemonik juga boleh digunakan. Selain itu.

She ran quickly. The beautiful flower just died. Preposition She went in the room. Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren. He lived in Paris and died there. . Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. It lived in an ancient warren. Amin ran for the gold medal.

terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .Seterusnya.

AYAT  Pada peringkat ini. konsep .ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja .dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah . guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – .perlu mengandungi idea.

AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1. Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan.

terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap. org lain tulis) . komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp.Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas.

PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .Apa itu perenggan? .

Cara menghasilkan perenggan .

Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. . / kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan. murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan.

 Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul.PENULISAN Pada peringkat ini. guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.  .