ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

.  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti. sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan. The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan.

Kedudukan badan. kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) .Jarak perkataan.Tulisan sambung. bentuk huruf. penulisan di atas garisan. .  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) . kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) .

.

Kedudukan badan semasa menulis. 2. Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang).The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. 3. Kedudukan kertas semasa menulis.  .

Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.  .  Ianya bergantung kepada diri sendiri.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

 Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.  Untuk membaiki cara menulis.  .  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.

.

.

.

 Contoh : 1. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „.Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  .‟) 2. „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „.‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.

cakar ayam.Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik.  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka. tidak jelas dan sukar untuk dibaca.  .  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik.

g. d.u.q.f .PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan. o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.s. d.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e.w Huruf tertutup : a. a.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.

Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. v. h.   Huruf melengkung ke bawah : j. m. w : r. b. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah . g Melengkung ke kanan : k. y. z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. n.

q. d. k.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. p. j. f.y .t Huruf bawah garisan : g. l.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini.  . Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.

mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  . Namun. pada kebanyakkan masa. meletakkan „. tulisannya adalah pada garisan.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.Essential skill :   Tulisan bercantum.  Tulisannya menaik daripada garisan.

Contoh : 1. huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.  .Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan.

2. . Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3. Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas.

.

AKTIVITI MENULIS .

jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. PENGENALAN . berbeza dengan kanak-kanak biasa. Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak.Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. Apabila kanak-kanak disleksia menulis.

 Teknik ini dipanggil “chunking”.KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.  .  Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.

Ayat Berjaya sampaikan idea . Huruf 4. Perengg an 5. Perkataa n 3. Penulisa n 2.1.

 Selain itu. daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis. mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar.Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran. .

HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad.  .  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad. iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar. dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf.

Contoh : = bee b .

teknik mnemonik juga boleh digunakan. . Selain itu.

She ran quickly. . Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. He lived in Paris and died there. Amin ran for the gold medal. It lived in an ancient warren. The beautiful flower just died. Preposition She went in the room.

Seterusnya. terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .

AYAT  Pada peringkat ini.dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah .perlu mengandungi idea.perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja . guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – . konsep .ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .

AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1. samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan.

Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas. komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. org lain tulis) . terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap.

Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .Apa itu perenggan? .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .

Cara menghasilkan perenggan .

Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. / kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan. Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan. . murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut.

 Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul.  . guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.PENULISAN Pada peringkat ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful