P. 1
merangka - kemahiran - pemulihan

merangka - kemahiran - pemulihan

|Views: 1|Likes:
Published by Anbarasi Bala
kemahiran - pemulihan
kemahiran - pemulihan

More info:

Published by: Anbarasi Bala on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2014

pdf

text

original

ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

 The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan. sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan. .  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti.

kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) .Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) . . bentuk huruf.  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) . kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. penulisan di atas garisan.Tulisan sambung.Kedudukan badan.Jarak perkataan.

.

 .The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang). Kedudukan badan semasa menulis. 2. Kedudukan kertas semasa menulis. 3.

 Ianya bergantung kepada diri sendiri.Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.  .

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

 Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.  .  Untuk membaiki cara menulis.The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.

.

.

.

‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  .‟) 2. „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „.  Contoh : 1.

tidak jelas dan sukar untuk dibaca.  .Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik.  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka.  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik. cakar ayam.

q.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e. o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.u. d.f . a.s.PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.w Huruf tertutup : a.g. d.

m. b. z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u.   Huruf melengkung ke bawah : j.Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. g Melengkung ke kanan : k. n. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah . y. h. w : r. v.

k.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. f.t Huruf bawah garisan : g. q.y . l. p. j. d.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

 . Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini. memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.

pada kebanyakkan masa.  Tulisannya menaik daripada garisan.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. meletakkan „. Namun.Essential skill :   Tulisan bercantum. mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  . tulisannya adalah pada garisan.

 . Contoh : 1.Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan. huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.

2. Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3. . Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas.

.

AKTIVITI MENULIS .

berbeza dengan kanak-kanak biasa. PENGENALAN . Apabila kanak-kanak disleksia menulis. pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak.Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas.

 Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.  .  Teknik ini dipanggil “chunking”.KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.

Penulisa n 2. Perkataa n 3. Huruf 4.1. Ayat Berjaya sampaikan idea . Perengg an 5.

mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis.Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran.  Selain itu. . daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar.

dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf. iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.  .  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad.HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad.

Contoh : = bee b .

teknik mnemonik juga boleh digunakan. Selain itu. .

. It lived in an ancient warren. Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. She ran quickly. Amin ran for the gold medal. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. The beautiful flower just died. Preposition She went in the room. He lived in Paris and died there.

terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .Seterusnya.

perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja . guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – .AYAT  Pada peringkat ini.ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .perlu mengandungi idea. konsep .dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah .

Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan. Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1.AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna .

Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas. terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap. komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. org lain tulis) .

Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .Apa itu perenggan? .

Cara menghasilkan perenggan .

murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. / kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan. . Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan.

 . guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.PENULISAN Pada peringkat ini.  Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->