P. 1
merangka - kemahiran - pemulihan

merangka - kemahiran - pemulihan

|Views: 1|Likes:
Published by Anbarasi Bala
kemahiran - pemulihan
kemahiran - pemulihan

More info:

Published by: Anbarasi Bala on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2014

pdf

text

original

ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

. The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan.  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti. sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan.

Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) . kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) .Jarak perkataan.Kedudukan badan. kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. . bentuk huruf. penulisan di atas garisan.  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) .Tulisan sambung.

.

The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. Kedudukan badan semasa menulis. 2.  . Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang). Kedudukan kertas semasa menulis. 3.

 .  Ianya bergantung kepada diri sendiri.Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.  Untuk membaiki cara menulis.  .  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.  Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.

.

.

.

 Contoh : 1. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „. „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „.‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  .Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.‟) 2.

Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik. tidak jelas dan sukar untuk dibaca. cakar ayam.  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik.  .  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka.

a.w Huruf tertutup : a.g.s. o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e.q. d.f .  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan. d.u.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.

z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. h. n. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah .Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. v. g Melengkung ke kanan : k. b. w : r. y.   Huruf melengkung ke bawah : j. m.

f. j. q.t Huruf bawah garisan : g.y . p.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. k. l. d.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

 . memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini. Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.

tulisannya adalah pada garisan.  Tulisannya menaik daripada garisan. meletakkan „.Essential skill :   Tulisan bercantum. Namun.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  . pada kebanyakkan masa.

Contoh : 1.Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan.  . huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.

Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3.2. Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas. .

.

AKTIVITI MENULIS .

Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . PENGENALAN . Apabila kanak-kanak disleksia menulis. pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak. jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. berbeza dengan kanak-kanak biasa.

KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.  Teknik ini dipanggil “chunking”.  .  Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.

1. Penulisa n 2. Ayat Berjaya sampaikan idea . Huruf 4. Perengg an 5. Perkataa n 3.

.  Selain itu.Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis. mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar. daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar.

HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad. iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.  .  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad. dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf.

Contoh : = bee b .

. teknik mnemonik juga boleh digunakan. Selain itu.

Preposition She went in the room.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. He lived in Paris and died there. Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren. She ran quickly. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. It lived in an ancient warren. The beautiful flower just died. . Amin ran for the gold medal.

Seterusnya. terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .

konsep .AYAT  Pada peringkat ini.perlu mengandungi idea.ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah . guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – .perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja .

AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan. Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1. Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1.

org lain tulis) .Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas. komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap.

Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .Apa itu perenggan? .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .

Cara menghasilkan perenggan .

/ kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan. murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. . Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan.

PENULISAN Pada peringkat ini.  Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul. guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.  .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->