ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

. The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan. sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan.  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti.

 Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) . .Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) . penulisan di atas garisan. kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) .Jarak perkataan. kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.Kedudukan badan. bentuk huruf.Tulisan sambung.

.

Kedudukan badan semasa menulis. 3. Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang).The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1. Kedudukan kertas semasa menulis.  . 2.

Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.  .  Ianya bergantung kepada diri sendiri.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.  Untuk membaiki cara menulis.  .  Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.  Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.

.

.

.

Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. „i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „.‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.  Contoh : 1.‟) 2. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  .

tidak jelas dan sukar untuk dibaca.  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik. cakar ayam.  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka.  .Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik.

 Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.q.g. o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c. d. a.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.f .PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan.w Huruf tertutup : a.s.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e. d.u.

Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. h. y. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah . w : r. z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. n. b.   Huruf melengkung ke bawah : j. g Melengkung ke kanan : k. v. m.

j.SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b. d. l. k. p.t Huruf bawah garisan : g. q. f.y .

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.  . Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini.

mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  .  Tulisannya menaik daripada garisan.‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. Namun. meletakkan „.Essential skill :   Tulisan bercantum. tulisannya adalah pada garisan. pada kebanyakkan masa.

huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.  . Contoh : 1.Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan.

2. Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3. . Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas.

.

AKTIVITI MENULIS .

pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak. berbeza dengan kanak-kanak biasa. Apabila kanak-kanak disleksia menulis.Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan . jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. PENGENALAN .

 Teknik ini dipanggil “chunking”.KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.  .  Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.

Perengg an 5.1. Penulisa n 2. Huruf 4. Ayat Berjaya sampaikan idea . Perkataa n 3.

mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar. daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar. .  Selain itu.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis.Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran.

iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.  Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad.  .HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad. dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf.

Contoh : = bee b .

 Selain itu. . teknik mnemonik juga boleh digunakan.

Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. It lived in an ancient warren. The beautiful flower just died. Amin ran for the gold medal. She ran quickly.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. Preposition She went in the room. He lived in Paris and died there. .

terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .Seterusnya.

perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja .AYAT  Pada peringkat ini. guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – .perlu mengandungi idea.ayat yg dihasilkan perlulah bermakna .dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah . konsep .

AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1. Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1. Baca ayat berulang kali dan bincangkan.

org lain tulis) . komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap.Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas.

PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .Apa itu perenggan? .Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .

Cara menghasilkan perenggan .

Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan. . murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. / kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan.

PENULISAN Pada peringkat ini.  Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul. guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful