ISL MINGGU 10

DISEDIAKAN OLEH : ANBARASI FLORA ILHAM

MINGGU 10
Merangka dengan pelbagai kemahiran dalam menentukan kaedah pengajaran bahasa (menulis) kanak-kanak disleksia berpandukan masalah pengurusan bahasa yang telah dikuliahkan (rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 - 99

(rujuk buku Dyslexia a Parent’s and Teachers guide) muka surat 76 – 99 handwriting

The Handwirting Action Grid (HAG)

satu rangka kerja yang berguna untuk membantu guru atau ibu bapa mengenal pasti, merancang dan memantau sasaran yang khusus untuk setiap kanak-kanak. adalah berdasarkan senarai hierarki kemahiran penting untuk tulisan yang baik

 The HAG membantu dalam menganalisis tulisan kanak-kanak dengan jelas dan berkesan. . sasaran untuk penambahbaikan akan ditetapkan.  Apabila kawasan-kawasan yang memerlukan perhatian telah dikenal pasti.

penulisan di atas garisan.Kedudukan badan.Jarak perkataan.  Peringkat akhir (The Specific Stage : The „S‟ Section) . kertas dan pensel  Peringkat pertengahan (The Essential Stage : The „E‟ Section) .Terdapat 3 peringkat Kemahiran Tulisan  Peringkat awal (The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section) . kelajuan menulis dan kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟. bentuk huruf.Tulisan sambung. .

.

Kedudukan kertas semasa menulis. 2. Kedudukan badan semasa menulis. 3.  . Kedudukan tangan pada pen atau pensel (cara pegang).The Pre-Writing Stage : The „P‟ Section Terbahagi kepada 2 iaitu : 1.

 .  Ianya bergantung kepada diri sendiri.Cara Memegang Pensel Tiada ketetapan/hukum yang tepat tentang penggunaan pensel semasa menulis.

.

Kedudukan Kertas dan Tangan .

.

 Kaedah ini sangat sesuai untuk mengajar murid disleksia.  Ianya dapat membantu mereka untuk membina pergerakan semulajadi daripada kanan ke kiri.  Untuk membaiki cara menulis.The Essential Stage : The „E‟ Section Peringkat ini adalah mencantum tulisan.  .

.

.

.

„i‟  cholce = choice („i‟ tanpa „.‟ pada huruf „i‟ dan terlupa meletakkan „-‟ pada huruf „t‟.‟) 2. Murid disleksia kebiasaannya terlupa meletakkan „.  Contoh : 1. „t‟  lime = time („t‟ tanpa „-‟)  .Kekeliruan menulis huruf „i‟ dan „t‟.

Masalah Dengan Kelajuan Bertulis (Menulis Terlalu Cepat) Sikap murid suka menulis dengan laju untuk menyiapkan kerja lebih cepat daripada orang lain dan untuk mengejar waktu seperti waktu rehat dan waktu balik.  Hal ini menyebabkan tulisan mereka tidak cantik.  Jika murid diberikan kerja yang banyak mereka akan menulis dengan cepat untuk menyiapkan kerja mereka. tidak jelas dan sukar untuk dibaca. cakar ayam.  .

o    CARA MENULIS (‘shape of the letters) Membulat ke kiri : c.  Bentuk Huruf  - ◦ Huruf terbuka: h.f . d.PERINGKAT AKHIR (PERINGKAT SPESIFIK) Keseragaman jarak di antara huruf dengan huruf atau di antara perkataan dengan perkataan.s.u.w Huruf tertutup : a.g. a.q.  Bentuk-bentuk huruf yang jelas / tepat / betul.o Mula arah yg sama dan ke kiri : e. d.

b. g Melengkung ke kanan : k. w : r. z  Huruf bermula dari atas ke bawah: u. n. y. h.Huruf-huruf ditulis mengikut posisi (kedudukan) yang sepatutnya. m. p  Huruf terbuka dan melengkung dari atas bawah . v.   Huruf melengkung ke bawah : j.

l. p. k. f. q. j. d.y .SAIZ HURUF   Huruf kecil Huruf besar   Huruf atas garisan : b.t Huruf bawah garisan : g.

Mengaplikasikan the HAG contoh 1 : .

Penulis mempunyai kedudukan badan yang baik semasa menulis.Pre – writing skill :  rangka kerja The HAG merekodkan tiada kesukaran pada bahagian ini.  . memegang pensil dengan cara betul dan kertas diletak dalam posisi yang baik.

tulisannya adalah pada garisan. meletakkan „.Essential skill :   Tulisan bercantum. pada kebanyakkan masa. mungkin ada masalah dengan kelajuan bertulis (menulis terlalu cepat)  .‟ pada huruf „i‟ dan meletakkan „-‟ pada huruf „t‟. Namun.  Tulisannya menaik daripada garisan.

huruf “h” pada perkataan “sheer” ditulis dalam bentuk yang salah dan boleh dikelirukan dengan huruf “t”.  . Contoh : 1.Specific skill  ada masalah ketara dengan bentuk huruf tertentu yang menyebabkan kepada kesukaran membaca skrip ini secara keseluruhan.

Huruf “w” dalam perkataan “with” tidak ditulis dengan jelas. Huruf dalam perkataan “the” tidak bersaiz sama 3.2. .

.

AKTIVITI MENULIS .

Maksudnya disini ialah kemampuan untuk menyampaikan fikiran dan perasaan melalui penulisan pada tahap yang sesuai dengan kemampuan .Sebahagian besar kanak-kanak yg mderita disleksia menganggap menulis sebagai satu tugasan yg menakutkan. PENGENALAN . Apabila kanak-kanak disleksia menulis. jurang antara apa yang mereka tahu dan bagaimana mereka menunjukkan apa yang mereka tahu kepada orang lain adalah sangat luas. berbeza dengan kanak-kanak biasa. pengalaman dan pengetahuan kanak-kanak.

 Teknik ini dipanggil “chunking”.  Teknik ini juga boleh diaplikasikan apabila ingin menerangkan tentang perkaitan tentang sesuatu perkara.KAEDAH MENGAJAR PENULISAN Satu ayat itu boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian kecil.  .

1. Huruf 4. Penulisa n 2. Ayat Berjaya sampaikan idea . Perkataa n 3. Perengg an 5.

mereka juga perlu diberi motivasi dan kata-kata semangat supaya mereka tidak putus asa untuk menguasai kemahiran yang diajar. .Guru perlulah memberi penerangan yang teliti dan jelas semasa proses pengajaran. daripada penulisan mudah kepada tahap yg lebih sukar.   Teknik chunking tadi dapat membantu kanak-kanak menguasai peringkat2 kemahiran menulis.  Selain itu.

 Guru boleh menggunakan bahan visual untuk mengajar abjad.  . dan sesetengah kanak2 mungkin sukar untuk mengingat kesemua 26 huruf.HURUF Sistem huruf terdiri daripada 26 jenis abjad. iaitu dengan mengasosiasikan satu2 abjad itu dengan gambar.

Contoh : = bee b .

teknik mnemonik juga boleh digunakan. Selain itu. .

The beautiful flower just died. It lived in an ancient warren. Contoh : Common noun The rabbit lived in an ancient warren. Amin ran for the gold medal. Preposition She went in the room. Proper noun Verb Adverb Adjective Pronoun Conjunction I am Alan Thomas. . She ran quickly.PERKATAAN Ajarkan perkataan yang mudah2. He lived in Paris and died there.

Seterusnya. terangkan kepada kanakkanak tentang struktur perkataan (kata dasar + imbuhan) Contoh : .

perlu mengandungi idea.dimulakan dengan huruf besar dan berakhir dengan noktah .ayat yg dihasilkan perlulah bermakna . konsep .perlu mempunyai sekurang2nya satu kata kerja . guru perlu memberi penekanan kepada beberapa perkara – .AYAT  Pada peringkat ini.

samada ayat itu bermakna ataupun tidak Hasilkan ayat yg bermakna . Highlight idea berlainan menggunakan idea berlainan 1. Highlight tanda noktah dalam majalah / akhbar 2. Baca ayat berulang kali dan bincangkan.AKTIVITI YANG BOLEH MEMBANTU TINGKATKAN SKILL PENULISAN SKILL YG DIPERLUKAN Menghasilkan satu ayat yg mempunyai idea/konsep/fakta Mulakan ayat dgn huruf besar dan akhiri dengan tanda noktah AKTIVITI YG BOLEH DILAKUKAN 1. Semak semula hasil kerja sendiri untuk melihat sama ada hasil kerja mereka mempunyai tanda noktah atau tidak 1.

komputer taip) • Video rekorder • Mind map • Jadual / gambarajah • Amanuensis (kanak2 ckp. terdapat alternatif lain yg boleh dilaksanakan: • Word processors • Voice recognition computer programmes (kanak2 cakap.Sekiranya kanak2 mengalami kesukaran utk menulis idea mereka itu td di atas kertas. org lain tulis) .

Bagaimana utk mengakhiri satu perenggan? .Apa itu perenggan? .PERENGGAN  Beri penerangan yg jelas berkenaan sifat2 “perenggan” .Bagaimana utk memulakan satu perenggan? .

Cara menghasilkan perenggan .

Contoh : Monyet ialah haiwan mamalia. Setiap isi utama yang dinyatakan dalam perenggan itu perlulah disokong dgn ayat2 penerangan. . murid akan diajar cara menulis penutup karangan tersebut. / kerana ia seekor haiwan yang berdarah panas…  Utk mengakhiri karangan berkenaan.

 .PENULISAN Pada peringkat ini. guru seharusnya membimbing kanak-kanak utk sepanjang proses penghasilan hasil penulisan.  Idea2 yang telah dirangka dlm bentuk2 perenggan tadi disusun mengikut turutan yg betul.