P. 1
RPH SENI TAHUN 5

RPH SENI TAHUN 5

|Views: 113|Likes:
CAPAN
CAPAN

More info:

Published by: Hayatun Syamila Mohd Mansor on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/14/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2013

Mata pelajaran Kelas Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Masa

: Pendidikan Seni Visual : 5 Cempaka : 17 April 2013 : ……. /……. orang murid : Mencorak dan membuat rekaan : Pembalut hadiah (capan geometri) : 9.10 pagi – 10.10 pagi (60 minit)

Objektif pengajaran dan pembelajaran : Pada akhir pengajaran, murid dapat ; 1) 2) 3) 4) Menghasilkan gubahan corak dalam bentuk geometri. Mengaplikasikan gubahan corak geometri dalam pelbagai bentuk grid. Mempelbagaikan idea pemilihan warna dan susunan yang menarik. Menyebut semula jenis-jenis dan susunan grid yang telah dipelajari,

Alat dan bahan

: Kertas lukisan, cop berbentuk geometri, pensel, pembaris, cat air, palet, berus, bekas air.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kertas pembalut hadiah, contoh capan geometri, contoh grid. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat pembalut hadiah bercorak geometri di dalam grid. : Murid tidak pernah menghasilkan capan bergrid. Penerapan Nilai : Berani, kerjasama, kebersihan dan kerajinan.

Strategi Pengajaran : 1. . Belajar cara belajar . 2.murid belajar dengan menggunakan deria yang berbeza iaitu visual. auditori dan kinestetik.murid membina pengetahuan secara aktif berdasarkan pengalaman sedia ada berkenaan susunan corak geometri di dalam kertas pembalut hadiah. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea penyusunan motif geometri dan grid yang sesuai serta penggunaan warna yang menarik untuk menghasilkan kertas pembalut hadiah. Konstruktivisme .

 Guru menunjukkan contoh gambar yang menggunakan teknik capan.  Guru menunjukkan kotak berbalut kertas bercorak geometri dan meminta murid membuat perkaitan.  Murid mendengar penerangan guru dan Melintang melihat contoh hasil karya yang ditunjukkan oleh guru. berani. - Condong . BBM : Kertas pembalut hadiah yang mempunyai corak bergrid.  Murid menjawab soalan guru mengikut pemahaman mereka. Langkah 1 (10 minit) Pengenalan kepada  Capan  Jenis-jenis susunan grid Menegak Penerapan nilai : Kerjasama.LANGKAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU & MURID  Guru menyediakan kotak hadiah di hadapan kelas dan menyoal murid berkenaan pembalut pada kotak hadiah tersebut. Penerapan nilai : Kerjasama. LANGKAH/ MASA ISI KANDUNGAN STRATEGI P&P / ABM/ NILAI Set Induksi (5 minit) Aktiviti penjanaan idea.  Guru menerangkan asas capan. Bahan Bantu Mengajar : Kotak hadiah berbalut kertas bercorak geometri.

 Murid mendengar arahan guru dan melakukan aktiviti untuk menghasilkan lukisan Alat dan bahan : Kertas lukisan.  Guru memantau sambil membantu murid yang memerlukan bantuan semasa menyiapkan karya tersebut. cop geometri. Penerapan nilai : Kerjasama.  Murid melipat kertas. Contoh hasil capan geometri. cop geometri. Alat dan bahan : Kertas lukisan. 3.  Guru menunjukkan langkah untuk menghasilkan corak berbentuk geometri di hadapan kelas. palet. Strategi pembelajaran : Konstruktivisme. bekas air dan surat khabar. Lipat kerta lukisan kepada beberapa bahagian sehingga membentuk grid. Sapukan warna air pada permukaan cop berbentuk geometri menggunakan berus. Langkah 3 (30 minit) Proses penghasilan corak geometri.  Murid mendengar arahan serta melihat langkah-langkah yang ditunjukkan oleh guru. berus. warna air.  Murid mengecap di atas kertas lukisan. bekas air dan surat khabar. warna air. berus.  Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. Langkah 2 (10 minit) Edaran alat dan bahan serta tunjuk langkah-langkah bagi menghasilkan capan geometri di dalam grid. palet.  Murid menyapu warna yang sesuai pada cop geometri. Strategi pengajaran: Belajar cara belajar. . Lekapkan cop pada kertas lukisan mengikut corak yang dikehendaki. 2.  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada Langkah-langkah: 1. setiap kumpulan.

Penerapan nilai : Kerjasama. Penilaian dibuat berdasarkan tiga tahap iaitu : Baik Sederhana Lemah Hasil karya murid. kerjasama.  Murid membuat ulasan di hadapan kelas. . Penerapan nilai : Kerajinan. Penutup (5 minit) Sesi apresiasi dan penilaian.  Guru meminta beberapa orang murid ke hadapan  Pengetahuan murid berkenaan jenis-jenis dan susunan grid. .  Murid diminta untuk mengemaskan meja dan alatan serta bahan yang telah digunakan. untuk membuat ulasan karya. kebersihan.  Gubahan corak capan geometri serta penggunaan warna yang bersesuaian.teknik capan. KBKK : Menjana dan menghasilkan idea untuk menyusun motif geometri serta pemilihan warna yang menarik dan sesuai.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->