P. 1
Laras Bahasa

Laras Bahasa

|Views: 1|Likes:
Published by Lin Cutebaby
edu
edu

More info:

Published by: Lin Cutebaby on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/27/2014

pdf

text

original

Jenis-jenis Laras Bahasa

Abdullah Hassan (1997: 248) membahagikan laras bahasa kepada beberapa jenis, iaitu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Laras Bahasa Umum Laras Bahasa Teknikal Laras Bahasa Undang-undang Laras Bahasa Agama Laras Bahasa Himbauan Laras Bahasa Klasik Laras Bahasa Kreatif Laras Bahasa Kanak-kanak Laras Bahasa Iklan

1

Struktur ayat: mengandungi subjek dan predikat. dll. 2 . Tidak mengandungi istilah teknikal. 3. 2. Banyak menggunakan istilah khusus dalam bidang tertentu. peta.Laras Bahasa Umum Ciri-cirinya: 1. 4. Mengandungi ayat yang mendefinisikan makna istilah. 3. 2. Menggunakan ayat yang berstruktur mudah. Laras Bahasa Teknikal Ciri-cirinya: 1.). Tidak banyak menggunakan kata pinjaman. graf. Mengandungi ilustrasi (gambar rajah. jadual.

termasuk boleh dipotong gaji. Tan Sri Samsudin Osman mengarahkan semua ketua jabatan supaya memantau bagi memastikan kenderaan rasmi kerajaan tidak disalah guna oleh mana-mana pihak. Ketua Setiausaha Negara.Contoh Laras Bahasa Umum (Akhbar) Potong gaji jika salah guna kenderaan rasmi: KSN PUTRA JAYA: Ketua atau pegawai jabatan yang menggunakan kenderaan rasmi kerajaan untuk majlis bukan rasmi atau yang tidak diiktiraf kerajaan akan dikenakan tindakan tatatertib. (Berita Harian. Sehubungan itu. 1 Julai 2005) 3 .

Laras Bahasa Undang-undang Ciri-cirinya: 1. Tidak mengandungi ayat yang boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna dan cara. Tidak mengandungi gambar. graf. 3. dan sebagainya. Terdapat bentuk frasa sendi nama yang tidak digunakan dalam teks teknikal yang lain. Struktur ayatnya terdiri daripada prinsip undang-undang. gambar rajah. dan diakhiri dengan keputusan undang-undang. 4 . jadual. 2. 6. diikuti oleh syarat.5. Tidak mengandungi unsur bahasa perlambangan dan bunga-bunga bahasa.

Contoh Laras Bahasa Teknikal Di peringkat menengah atas. 1982. terdapat 191 buah sekolah jenis ini dengan 928 orang guru dan 37. Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran. di samping terdapat sekolah akademik. vokasional dan teknik. terdapat juga sekolah-sekolah swasta perdagangan. dan Sabah. Sekolah-sekolah ini mengadakan berbagai-bagai kursus.709 orang murid. hlm. Sarawak. 50. Pada tahun 1978. Jadual 12 menunjukkan bilangan sekolah swasta yang memberikan pendidikan perdagangan. vokasional dan teknik. 5 . jumlah guru dan murid bagi Semenanjung.

Peraturan ini bolehlah dinamakan Peraturan Universiti Pertanian Malaysia(Rayuan) 1987dan hendaklah disifatkan sebagai mula berkuatkuasa pada tarikh yang ditetapkan oleh Senat. Senat Universiti Pertanian Malaysia membuat peraturan yang berikut: Nama dan Mula Berkuatkuasa: 1. 6 .Contoh Laras Bahasa Undang-Undang PERLEMBAGAAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA AKTA UNVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (PEPERIKSAAN) 1980 PERATURAN-PERATURAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (RAYUAN 1987) Pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi oleh perenggan 12 Akta Universiti Pertanian Malaysia (Peperiksaan) 1980.

Banyak menggunakan contoh. terutama pada kosa katanya. 2. dan ibarat. Laras Bahasa Himbauan Ciri-cirinya: 1. Banyak menggunakan perkataan yang membawa makna ajak atau tegah. Terdapat istilah agama yang khusus bagi sesuatu agama. 7 2. Banyak mengandungi bentuk cerita. kias. 3.Laras Bahasa Agama Ciri-cirinya: 1. Terdapat unsur bahasa klasik . 3. Mengemukakan faedah daripada sesuatu perbuatan. . kes atau cerita yang selaras dengan tajuk.

a.w. lalu sebahagian hasilnya dimakan burung. atau binatang. maka orang yang menanam itu mendapat pahala 8 .a. bersabda: Seseorang muslim yang menanam pohon atau tanam-tanaman .. manusia.Contoh Laras Bahasa Agama Dari Anas r. katanya: Rasulullah s.

bapa-bapa kami. wahai Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. guruguru kami dan kesemua kaum Mukminin dan Mukminat. ninda-ninda kami. Ya.Contoh Laras Bahasa Himbauan (Doa) Ya. Ismail Kamus (1988) Doa Selepas Sembahyang. 29. Allah. Allah. ampunilah dosa-dosa kami. 9 . hlm. dengan rahmat-Mu jua. dunia dan seterusnya di akhirat nanti. Muslimin dan Muslimat baik yang hidup mahupun yang mati. sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kemaafan dan kesihatan yang kekal baik dari segi agama. datuk-datuk kami. ibuibu kami.

10 . dll. 5. seperti arakian. 2. Teks asal ditulis dalam tulisan Jawi. 3. hatta. Tidak menggunakan tanda bacaan. 5. dan tiada berperenggan. Terdapat penggunaan kata praklausa atau kata pembuka ayat. Bentuk bahasa peribadi yang menggunakan ganti nama orang pertama menjadi ciri utama laras bahasa ini. Laras Bahasa Klasik Ciri-cirinya: 1. Tidak terdapat imbuhan asing seperti dalam penggubalan istilah sains dan teknikal. Mengandungi kosa kata bahasa istana. 4. Menampilkan akibat buruk sesuatu perbuatan. Banyak menggunakan struktur ayat pasif. kalakian.4. 6.

ada beberapa lama antaranya maka datanglah todak menyerang Singapura. lagi banyak mati. “Todak menyerang kita. Maka gemparlah orang berlarian ke sana-sini. semuanya menyatakan . hlm. Banyaklah sudah mati orang kita dibunuhnya”. Maka tidaklah dapat orang berdiri di pantai itu. 51. dan segala orang di pantai itu banyak mati. Sejarah Melayu Edisi Shellabear. terus ke sebelah.Contoh Laras Bahasa Klasik Kata sahibul hikayat. 11 . Jika kena dada. berlompatan lalu ke darat. 1977. dilompati oleh todak itu. jika kena leher dan pinggang. terus ke belakang.

Menggunakan alat stilistik untuk tujuan menimbulkan kesan. 7. Terdapat penyimpangan (deviasi) dari segi fonologi. Menggunakan bentuk dialog atau kata bual seperti dalam skrip drama. 12 2. Bersifat kreatif imaginatif. 5. morfologi atau sintaksis. misalnya menggunakan unsur imejan. 4. Menggunakan bahasa perlambangan dan kiasan. 3. 6. . dan bahasa hiasan. Menggunakan struktur ayat aktif dan ayat pasif. Tidak terdapat ciri khusus bahasa teknikal dan penggunaan ilustrasi.Laras Bahasa Kreatif Ciri-cirinya: 1. menggunakan bunga bahasa. Terdapat unsur ambiguiti (ketaksaan) dari segi penggunaan kata dan struktur ayat. 8.

Mana tau kalau-kalau wau jatuh juga. Cucu-cucu memandang muka Pak. Abdullah 13 . Carik boleh ditampung. Kalau tarik kuat tentu tali putus. Kemudian Pak ambil keputusan. Tiba-tiba tali putus. Mereka mau wau itu jatuh. Pakl cekak pinggang mendongak tengok wau yang tersangkut.Contoh Laras Bahasa Kreatif Pak tarik tali dengan lembut kalau-kalau wau mau jatuh. Sorak cucu-cucu jadi senyap. Pak memandang muka cucu-cucu. Tapi lekatnya cukup kuat. Cucu-cucu pun bersorak lagi. Cerpen „Wau Kepala Burung‟ oleh Azizi Hj. Tali mesti ditarik. Kalau tak putus wau tentu terkoyak.

malah imbuhan yang digunakan untuk membentuk kata abstrak tidak terdapat dalam laras ini. dan kata adjektif. Struktur ayat yang banyak digunakan ialah struktur ayat aktif bentuk tunggal. Kosa katanya terdiri daripada kata akar. Bilangan imbuhan yang digunakan agak terhad. Bilangan atau jumlah kosa katanya kurang berbanding dengan kosa kata orang dewasa. Bahasa perlambangan tidak digunakan. 4.14 14 2. begitu juga bentuk-bentuk bunga bahasa. 3. kata nama konkrit. kata kerja.Laras Bahasa Kanak-kanak Ciri-cirinya: 1. . 5.

16.” jawab Kiti dan Bani. nenek menghidangkan susu panas.Contoh Laras Bahasa Kanak-Kanak Sebelum tidur.Ghani (1994) Cerita Kiti dan Bani Pulang Kampung. “Kamu pernah dengar cerita Semut dan Belalang?” tanya nenek pula. 15 . Che An Abd. “Kamu berdua mahu dengar cerita tak? Nenek ada suatu cerita bagus. “Tidak pernah. hlm. nenek? tanya Kiti. “kata nenek Kiti. “Cerita apa.

seperti kaedah umpan. Menggunakan unsur retorik atau manipulasi bahasa secara berkesan. Menggunakan pelbagai kaedah untuk memujuk atau menarik pengguna. gesaan. 16 3. Struktur ayatnya pendek dan banyak menggunakan ayat tunggal. 4. dsbnya. Terdapat penggunaan unsur grafik dan ilustrasi yang sangat kertara pada iklan bercetak. 2. 7. 6. Terdapat penggunaan warna dan teknik kesan.Laras Bahasa Iklan Ciri-cirinya: 1. khususnya pada iklan bercetak dan iklan pandang-dengar. Terdapat penggunaan gambar bergerak dan muzik yang jelas pada laras iklan pandangdengar. . 5. doa. Menggunakan ungkapan dan istilah yang „stylish‟.

Contoh Laras Bahasa Iklan Sephia canggih. gaya sporty Kediaman ekslusif gaya hidup moden 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->