P. 1
Laras Bahasa

Laras Bahasa

|Views: 4|Likes:
Published by Lin Cutebaby
edu
edu

More info:

Published by: Lin Cutebaby on May 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/27/2014

pdf

text

original

Jenis-jenis Laras Bahasa

Abdullah Hassan (1997: 248) membahagikan laras bahasa kepada beberapa jenis, iaitu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Laras Bahasa Umum Laras Bahasa Teknikal Laras Bahasa Undang-undang Laras Bahasa Agama Laras Bahasa Himbauan Laras Bahasa Klasik Laras Bahasa Kreatif Laras Bahasa Kanak-kanak Laras Bahasa Iklan

1

graf.). 4. Tidak mengandungi istilah teknikal. peta. 2. Struktur ayat: mengandungi subjek dan predikat.Laras Bahasa Umum Ciri-cirinya: 1. 3. 3. Laras Bahasa Teknikal Ciri-cirinya: 1. Menggunakan ayat yang berstruktur mudah. Mengandungi ilustrasi (gambar rajah. 2. Tidak banyak menggunakan kata pinjaman. jadual. 2 . Banyak menggunakan istilah khusus dalam bidang tertentu. dll. Mengandungi ayat yang mendefinisikan makna istilah.

(Berita Harian. Ketua Setiausaha Negara. Tan Sri Samsudin Osman mengarahkan semua ketua jabatan supaya memantau bagi memastikan kenderaan rasmi kerajaan tidak disalah guna oleh mana-mana pihak. 1 Julai 2005) 3 .Contoh Laras Bahasa Umum (Akhbar) Potong gaji jika salah guna kenderaan rasmi: KSN PUTRA JAYA: Ketua atau pegawai jabatan yang menggunakan kenderaan rasmi kerajaan untuk majlis bukan rasmi atau yang tidak diiktiraf kerajaan akan dikenakan tindakan tatatertib. termasuk boleh dipotong gaji. Sehubungan itu.

dan sebagainya. Tidak mengandungi ayat yang boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna dan cara. 3. gambar rajah. 2. 4 . Tidak mengandungi gambar.5. graf. Tidak mengandungi unsur bahasa perlambangan dan bunga-bunga bahasa. Struktur ayatnya terdiri daripada prinsip undang-undang. diikuti oleh syarat. 6. Laras Bahasa Undang-undang Ciri-cirinya: 1. Terdapat bentuk frasa sendi nama yang tidak digunakan dalam teks teknikal yang lain. dan diakhiri dengan keputusan undang-undang. jadual.

Jadual 12 menunjukkan bilangan sekolah swasta yang memberikan pendidikan perdagangan. Pada tahun 1978. 1982. Sarawak. vokasional dan teknik. Sekolah-sekolah ini mengadakan berbagai-bagai kursus. terdapat 191 buah sekolah jenis ini dengan 928 orang guru dan 37. dan Sabah.709 orang murid. hlm. vokasional dan teknik. jumlah guru dan murid bagi Semenanjung. terdapat juga sekolah-sekolah swasta perdagangan. di samping terdapat sekolah akademik.Contoh Laras Bahasa Teknikal Di peringkat menengah atas. 50. Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran. 5 .

Contoh Laras Bahasa Undang-Undang PERLEMBAGAAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA AKTA UNVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (PEPERIKSAAN) 1980 PERATURAN-PERATURAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (RAYUAN 1987) Pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi oleh perenggan 12 Akta Universiti Pertanian Malaysia (Peperiksaan) 1980. Peraturan ini bolehlah dinamakan Peraturan Universiti Pertanian Malaysia(Rayuan) 1987dan hendaklah disifatkan sebagai mula berkuatkuasa pada tarikh yang ditetapkan oleh Senat. 6 . Senat Universiti Pertanian Malaysia membuat peraturan yang berikut: Nama dan Mula Berkuatkuasa: 1.

Banyak menggunakan contoh. kias. 7 2. kes atau cerita yang selaras dengan tajuk.Laras Bahasa Agama Ciri-cirinya: 1. 3. dan ibarat. terutama pada kosa katanya. 3. Terdapat istilah agama yang khusus bagi sesuatu agama. . Banyak mengandungi bentuk cerita. Laras Bahasa Himbauan Ciri-cirinya: 1. 2. Mengemukakan faedah daripada sesuatu perbuatan. Banyak menggunakan perkataan yang membawa makna ajak atau tegah. Terdapat unsur bahasa klasik .

atau binatang.a. lalu sebahagian hasilnya dimakan burung.w. manusia. maka orang yang menanam itu mendapat pahala 8 .a.Contoh Laras Bahasa Agama Dari Anas r. bersabda: Seseorang muslim yang menanam pohon atau tanam-tanaman . katanya: Rasulullah s..

Muslimin dan Muslimat baik yang hidup mahupun yang mati. 9 . sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kemaafan dan kesihatan yang kekal baik dari segi agama. wahai Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. ibuibu kami. hlm. datuk-datuk kami. ninda-ninda kami. 29. Ismail Kamus (1988) Doa Selepas Sembahyang. Allah. Allah. dengan rahmat-Mu jua. bapa-bapa kami. dunia dan seterusnya di akhirat nanti. Ya. guruguru kami dan kesemua kaum Mukminin dan Mukminat. ampunilah dosa-dosa kami.Contoh Laras Bahasa Himbauan (Doa) Ya.

6. Terdapat penggunaan kata praklausa atau kata pembuka ayat. Mengandungi kosa kata bahasa istana. 4. Teks asal ditulis dalam tulisan Jawi. Tidak menggunakan tanda bacaan. 10 . 2. 5. dll. kalakian. Tidak terdapat imbuhan asing seperti dalam penggubalan istilah sains dan teknikal. seperti arakian. hatta. Laras Bahasa Klasik Ciri-cirinya: 1. 3.4. Banyak menggunakan struktur ayat pasif. dan tiada berperenggan. 5. Bentuk bahasa peribadi yang menggunakan ganti nama orang pertama menjadi ciri utama laras bahasa ini. Menampilkan akibat buruk sesuatu perbuatan.

Banyaklah sudah mati orang kita dibunuhnya”. Maka gemparlah orang berlarian ke sana-sini. dilompati oleh todak itu. berlompatan lalu ke darat. jika kena leher dan pinggang. 1977. Maka tidaklah dapat orang berdiri di pantai itu. terus ke sebelah. ada beberapa lama antaranya maka datanglah todak menyerang Singapura. “Todak menyerang kita. 51. semuanya menyatakan . dan segala orang di pantai itu banyak mati.Contoh Laras Bahasa Klasik Kata sahibul hikayat. lagi banyak mati. hlm. 11 . Jika kena dada. Sejarah Melayu Edisi Shellabear. terus ke belakang.

Laras Bahasa Kreatif Ciri-cirinya: 1. menggunakan bunga bahasa. . Menggunakan alat stilistik untuk tujuan menimbulkan kesan. Tidak terdapat ciri khusus bahasa teknikal dan penggunaan ilustrasi. 4. Menggunakan bahasa perlambangan dan kiasan. misalnya menggunakan unsur imejan. 7. dan bahasa hiasan. 6. 3. 12 2. Terdapat penyimpangan (deviasi) dari segi fonologi. Menggunakan struktur ayat aktif dan ayat pasif. morfologi atau sintaksis. Bersifat kreatif imaginatif. 8. 5. Terdapat unsur ambiguiti (ketaksaan) dari segi penggunaan kata dan struktur ayat. Menggunakan bentuk dialog atau kata bual seperti dalam skrip drama.

Mereka mau wau itu jatuh. Carik boleh ditampung. Mana tau kalau-kalau wau jatuh juga. Tali mesti ditarik. Cucu-cucu memandang muka Pak. Kalau tak putus wau tentu terkoyak. Tiba-tiba tali putus.Contoh Laras Bahasa Kreatif Pak tarik tali dengan lembut kalau-kalau wau mau jatuh. Kemudian Pak ambil keputusan. Sorak cucu-cucu jadi senyap. Kalau tarik kuat tentu tali putus. Pakl cekak pinggang mendongak tengok wau yang tersangkut. Abdullah 13 . Cerpen „Wau Kepala Burung‟ oleh Azizi Hj. Tapi lekatnya cukup kuat. Cucu-cucu pun bersorak lagi. Pak memandang muka cucu-cucu.

Bilangan atau jumlah kosa katanya kurang berbanding dengan kosa kata orang dewasa. kata nama konkrit. kata kerja. 5. Bahasa perlambangan tidak digunakan. dan kata adjektif. Bilangan imbuhan yang digunakan agak terhad.14 14 2. . begitu juga bentuk-bentuk bunga bahasa.Laras Bahasa Kanak-kanak Ciri-cirinya: 1. malah imbuhan yang digunakan untuk membentuk kata abstrak tidak terdapat dalam laras ini. 4. Kosa katanya terdiri daripada kata akar. Struktur ayat yang banyak digunakan ialah struktur ayat aktif bentuk tunggal. 3.

hlm. 16. nenek menghidangkan susu panas.Ghani (1994) Cerita Kiti dan Bani Pulang Kampung. 15 . “Kamu berdua mahu dengar cerita tak? Nenek ada suatu cerita bagus. “Cerita apa. nenek? tanya Kiti.” jawab Kiti dan Bani. “kata nenek Kiti. “Kamu pernah dengar cerita Semut dan Belalang?” tanya nenek pula.Contoh Laras Bahasa Kanak-Kanak Sebelum tidur. Che An Abd. “Tidak pernah.

dsbnya. 4. . 7.Laras Bahasa Iklan Ciri-cirinya: 1. Menggunakan pelbagai kaedah untuk memujuk atau menarik pengguna. doa. khususnya pada iklan bercetak dan iklan pandang-dengar. 16 3. Terdapat penggunaan gambar bergerak dan muzik yang jelas pada laras iklan pandangdengar. Terdapat penggunaan warna dan teknik kesan. 6. Menggunakan unsur retorik atau manipulasi bahasa secara berkesan. 2. Terdapat penggunaan unsur grafik dan ilustrasi yang sangat kertara pada iklan bercetak. 5. gesaan. seperti kaedah umpan. Menggunakan ungkapan dan istilah yang „stylish‟. Struktur ayatnya pendek dan banyak menggunakan ayat tunggal.

gaya sporty Kediaman ekslusif gaya hidup moden 17 .Contoh Laras Bahasa Iklan Sephia canggih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->