RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

TAJUK 1

Jenis Bahan Mentah

SINOPSIS Dalam modul ini mendedahkan tentang perkembangan jenis bahan mentah yang terdiri daripada kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli)

Hasil Pembelajaran 1. Menjelaskan jenis dan sifat bahan. 2. 3. Mengaplikasikan teknik pembuatan prototaip/projek berasaskan kayu dan logam Mengaplikasi pelbagai kaedah pembuatan prototaip berasaskan kayu dan logam.

KERANGKA KONSEP TAJUK JENIS BAHAN MENTAH JENIS BAHAN MENTAH
KAYU GETAH

LOGAM

PLASTIK

KACA

GENTIAN KACA

KOMPOSIT

KERTAS

1.0

JENIS BAHAN MENTAH Terdapat banyak jenis bahan mentah semulajadi dan bahan buatan yang telah

dihasilkan oleh manusia.Pelbagai bahan mentah dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama iaitu kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli).

1

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1

KAYU

Rajah 1

Kayu merupakan bahan binaan yang paling meluas penggunaannya dalam kawasan beriklim tropika.Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

Pada masa ini pertumbuhan pokok-pokok yang menghasilkan kayu balak telah banyak berkurangan. Ini disebabkan oleh banyaknya permintaan terutamanya dari luar negara, begitu juga dengan aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan baru.

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal menyebabkan kayu balak akan lupus suatu masa nanti. Semua pihak samada kerajaan atau pengusaha balak mesti berusaha untuk menanam semula kawasan hutan yang telah diterokai bagi mengekalkan Malaysia sebagai salah satu negara pengekspot kayu terbesar di dunia di masa hadapan.

Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi dianggarkan hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. Selain itu, kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu, arang, turpentine, dan lain-lain.

2

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.1 Pengkelasan Kayu Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" dikelaskan kepada empat kumpulan utama iaitu: KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat (HHW-Heavy Hardwood) Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood) Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kumpulan kayu yang lembut (SW-softwood) Jelutung, Meranti, Nyatuh, Ramin, Sepetir dan Kayu Getah. Damar Minyak, Geronggang, Jelutong, Petai, Pulai, Sesendok, Terap dan Terentang. JENIS Cengal, Balau, Selayan batu, Kekatong, Merbau, Tembusu dan Resak. Kapur, Kempas, Keruing dan Tualang.

1.1.2 Kegunaan Kayu KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerocok, gelegar, lantai dan perabot Rasuk, rangka pintu/ tingkap, pemegang alat, lantai, parket dan panel Kerja hiasan, parket, perabot, venire dan pemegang alat Pembinaan berat, tiang rasuk, corocok, lantai, jambatan, kapal, rangka pintu / tingkap Pembinaan berat, lantai, parket dan perabot 3

MERBAU

RESAK

TEMBUSU

susur tangga dan parket KELEM AH AN K AY U Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat. lantai.1. panel dan perabot Perabot.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS KERUING KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI RAMIN SEPETIR KAYU GETAH 1.3 Kebaikan Dan Kelemahan Kayu KEB AIK AN K AYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. rasuk dan tiang Tiang rasuk. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3. jambatan. lantai. lantai. tiang. pelapisan pintu. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. perabot. parket. rasuk. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2. perabot Pembinaan. Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik. gerobok. jambatan dan gerabak lori Kekuda. perabot Pintu. panel. cerocok dan pemegang alat Pembinaan umum. tiang. papan lapis. Pembinaan berat. Kos penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. tingkap dan panel Hiasan perabot. tingkap. tiang gelegar. Kepelbagaian penggunaannya 4 . ii. la cepat mengecut dan meleding kerana perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. panel. binding dalam dan panel Gerobok. landasan.

4 Bahagian ka yu da n fungsin ya Rajah 2 : Keratan rentas kayu 1.5 Pengeringan Kayu Pengeringan ialah proses mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan Binding kayu. Jika kelembapan lebih kayu akan mudah rosak atau reput basah. lanya dapat menurunkan peratus lembapan Bari 8% hingga 15%.1. 5 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.1.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

“Carikan maklumat kaedah yang digunakan untuk mengeringkan kayu”

1.1.6

Tujuan Pengeringan a) Menam bah kan ke kua tan , ketah an lasakan dan senan g dikerjakan. b) M e n g u r a n g k a n k e m u n g k i n a n k a yu p e c a h , k e c u t d a n meleding. c) d) e) Memudahkan kerja mengawet, mengecat dan menggilap. Menjadikan kayu lebih mudah terbakar, jika digunakan sebagai. Mengelakkan kayu daripada serangan serangga dan kulat.

1.1.7 Faktor Yang Mempengaruhi Proses Pengeringan a) b) c) d) d) Jenis kayu. Cara susunan kayu. Saiz kayu. Keadaan cuaca dan lokasi. Cara pengeringan dijalankan.

1.1.8 Cara Pengeringan Kayu a) b) c) Cara semulajadi. Pengeringan bertanur/ relau. Pengeringan air.

1.1.9

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu adalah dipengaruhi oleh faktor semulajadi, kecuaian

semasa menebang dan semasa proses menggergaji atau membelah, serangan serangga, lumut dan lembapan.

6

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.10 Jenis Kecacatan Semulajadi a) Dipengaruhi oleh Jenis tanah yang ditumbuhi pokok dan iklim yang dialami di sepanjang pertumbuhannya. b) Jenis kecacatan yang sering berlaku ialah i. ii. iii. iv. v. Gerigis. Buku. Parut. Berongga( teras rosak). Ira berpintal.

Rajah 3 : Kecacatan jenis buku

1.1.11 Jenis kecacatan semasa menebang dan mengeluarkan kayu balak dari hutan i. ii. iii. iv. Rekah bintang. Rekah kipas. Rekah bulat Rekah cincin/gelang

1.1.12 Jenis Kecacatan Kayu yang teian digergagi dan selepas mengalami proses pengeringan ialah: i. ii. iii. iv. v. vi. Pecah. Retak. Terpiuh. Keras meleding. Melengkung/Meleper/relangan. Wen atau sisian wen.

7

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Rajah 4 : Kecacatan kayu

1.2 LOGAM Terbahagi kepada dua iaitu i. ii. Ferus Bukan ferus

1.2.1

Logam Ferus Logam ferus adalah logam yang mengandungi besi. Logam ferus digunakan

dengan begitu meluas kerana bahan ini mudah didapati, ekonomi dan mempunyai sifatsifat magnetic yang unik di samping sifat fizikal yang lain. Aloi-aloi ferus boleh dibentuk dengn mudah dalam keadaan sepuhlindap dan kemudiannya boleh diberikan rawatan haba untuk mendapatkan sifat-sifat kekerasan seperti kikir, sifat mulur seperti cangkuk kren atau dibajakan untuk dijadikan alat gerudi. Logam ferus boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama iaitu besi keluli (besi waja), besi tempa dan besi tuang. 8

fosforus.2. mangan.3 %C Keluli karbon sederhana mengandungi 0. Keluli karbon tinggi mengandungi lebih dari 0. Keluli karbon biasa dikelaskan kepada 3 kumpulan. Keluli aloi Keluli aloi ialah aloi besi dan karbon yang mengandungi unsure-unsur pengaloian seperti mangan. Keluli dihasilkan melalui proses pengoksidaan yang mengurangkan jumlah karbon.3 . i. sulfur dan fosforus dengan peratus kandungan yang tinggi antara 0. Tujuan utama ialah untuk mempertingkatkan mutu dan sifat-sifat keluli supaya ianya mudah diubahsuai 9 . i.8 %C. Keluli karbon adalah terdiri daripada campuran besi dan karbon.1 Besi Keluli Keluli merupakan logam yang sangat berharga yang diketahui oleh manusia.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penghasilan logam ”secara semulajadi dan banyak digunakan dalam bidang kejuruteraan samad a dalam bentuk asli atau campuran dengan logam-logam yang lain” 1. ii. silicon. silicon.5% hingga 2%. Keluli adalah jenis logam yang paling banyak dan meluas digunakan. Keluli karbon Keluli karbon merupakan jenis keluli yang paling banyak dihasilkan berbanding dengan jenis-jenis yang lain. ii.0. Keluli karbon rendah mengandungi kurang daripada 0. Kekuatan keluli karbon bergantung kepada kandungan karbon yang terdapat di dalamnya iaitu bertambah dengan bertambahnya peratus kandungan karbon. ii. sulfur dan silicon untuk membantu meningkatkan kekuatan muktamad dan menjadikan lebih keras.8%C.1. fosforus dn sulfur di dalam campuran besi jongkong lebur dan keluli sekerap. Terdapat juga bahan-bahan lain dalam jumlah yang kecil seperti mangan.

ii.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan sifat-sifat khusus dengan diberi rawatan haba dengan lebih sempurna. silikon. kobalt.5% karbon.2.1. Besi tuang lebur juga boleh mengalir dengan baik berbanding keluli lebur. Keluli alat dikelaskan berdasarkan kandungan kimia atau cara pengerasan dan sifat-sifat mekanikal utama unsure pengaloian yang terdapat pada keluli tersebut. Oleh sebab banyak unsur yang terlibat sesetengahnya adalah mahal maka keluli jenis ini menjadi lebih mahal. Oleh sebab kandungan karbon dan silicon yang tinggi. plumbum. Keluli Alat Keluli alat merupakan keluli aloi yang mempunyai kandungan karbon yang tinggi berbanding dengan jenis keluli yang lain. phosphoros. kemuluran dan keliatan yang lebih baik berbanding dengan keluli karbon. Disamping itu besi tuang kurang bertindak balas dengan bahan acuan kerana suhu penuangan yang lebih rendah.2 Besi Tuang (Cast Iron) Selain Besi tuang mengandungi karbon antara 2 % hingga 4. i. Walaubagaimanapun gred nomal besi tuang tidak begitu kuat dan agak rapuh. nikel. molydebnum. namun besi tuang digunakan dengan meluas sebagai 10 . 1. Keluli alat juga menggabungkan beberapa unsure dengan besi dalam peratusan tertentu. Penambahan elemen-elemen pancalogam (aloi) ini seperti kromium.5%. tungsten dan vanadium boleh memberikan sifat-sifat kekuatan. Keluli Aloi Rendah (Low Aloi Steels) Keluli Aloi Tinggi (High Aloi Steels) iii. sulfur. mangenese. kuprum. aluminium. besi tuang mempunyai cirri tuangan yang sangant baik dan boleh dileburkan dengan lebih mudah berbanding dengan keluli. Keluli aloi boleh dikelaskan kepada dua bahagian dengan mengikut penggunaan dan membentuk kumpulan yang yang lebih kecil berdasarkan unsur-unsur mengaloian yang utama. daripada itu besi tuang juga lazimnya mengandungi silicon sebanyak 3.

Besi Tuang Kelabu Putih Boleh Tempa Carta 1 :Jenis-jenis besi tuang 1.1. Mudah dimesin kerana mempunyai kekuatan mampat yang tinggi melebihi keluli.2.2. Dinamai besi tuang kelabu kerana berwarna kekelabuan di permukaan rekahnya akibat kewujudan kepingan grafit. komposisi dan keratan sesuatu besi tuangan adalah penting di dalam menentukan sifat-sifat kejuruteraan.2a Besi tuang kelabu Besi tuang kelabu mengandungi karbon dalam bentuk kepingan grafit. Besi tuang putih 11 . Besi tuang kelabu tidak begitu mahal harganya. Terdapat 3 jenis utama bagi besi tuang sebagaimana ditunjukkan dalam Carta 1 di bawah. bentuk grafit dan jenis matriks struktur yang terkandung di dalamnya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan kejuruteraan kerana murah. keboleh mesinan yang sangat baik . Ia digunakan dengan meluas untuk menghasilkan komponen automotif mesin alat dan pelbagai barangan industri yang lain. Struktur logam. Ini disebabkan karbon yang terdapat di dalam besi tuang putih adalah bentuk karbida. Besi tuang boleh dikelaskan kepada beberapa jenis mengikut kegunaanya. mudah dilebur dan dituang. 1.1.2b Besi tuang putih Besi tuang putih apabila pecah kelihatan berwarna keputihan.

Tahukah anda? 'Metal' berasal dari perkataan Greek.2. Besi tuang putih juga merupakan peringkat pertama dalam penghasilan besi tuang boleh tempa. zink dan plumbum. Semasa proses pemanasan ini kebanyakan daripada karbon berubah bentuk dan disebarkan menjadi modul-modul karbon yang kecil di dalam matrik besi yang agak tulen.12% dan kandungan sangga adalah di atara 0. Ini disebabkan besi tuang ini dihasilkan dengan menggunakan logam dingin.2. Kandungan karbonnya adalah kurang daripada 0.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan peratus karbida yang tinggi sangat sukar untuk dimesin tetapi boleh dicanai. 1. 1. Logam dingin adalah bertujuan untuk memberikan permukaan yang keras dan merintangi hasu seperti menghasilkan roda keret api penggelek untuk memecah bijian dan plat ragum pemecah. paip dan peralatan industri pertanian Sektor logam bukan ferus di Malaysia meliputi produk-produk seperti timah. "metallon" dan Latin.2c Besi BolehTempa Besi tuang boleh tempa dihasilkan daripada besi tuang putih. Besi ini terdiri daripada zarahzarah besi logam yang halus berpadu dengan satu kuantiti sangga yang halus dan teragih segaya. Besi tuang boleh tempa digunakan untuk membuat komponen automotif. Besi tuang putih dipanaskan lebih kurang 460F selama lebih kurang 48 jam dan disejukkan secara sangat perlahan untuk membolehkannya mudah dimesin dan dapat merintangi kejutan. Pengeluaran besi tempa daripada besi jongkong adalah melibatkan pembuangan karbon. "mine" atau 'metal' (logam). Besi tuang putih juga dinamai besi tuang dingin.1.1.3 Besi Tempa Besi tempa adalah merupakan jenis besi yang paling tulen berbanding dengan jenis-jenis besi yang lain. tembaga. "metallum" yang kedua-duanya membawa maksud yang sama. aluminium. 12 . dan ini boleh dilakukan dengan proses melopak.6% hingga 3%.

2. 13 .2b Kuprum Kuprum juga merupakan logam penting dalam kerja-kerja kejuruteraan telah pun digunakan sejak 6000 tahun yang lalu. Kuprum telah menjadi bahan utama dalam industry elektrik dan digunakan dalam keadaan yang tulen.2. Hampir separuh daripada bekalan aluminium dalam pasaran dihasilkan sebagai logam tulen berbentuk kepingan. Penggunaan aluminium amat meluas sekali dan menduduki tempat kedua selepas keluli. peralatan mekanikal dan barangan pengguna. elektrik. tiub.2. Kuprum juga menjadi unsure penting di dalam aloi kejuruteraan yang penting seperti gangsa dan loyang. kontena. Aluminium telah menjadi logam bukan ferus yang paling penting dalam pelbagai industry seperti pengangkutan. Di antara logam-logam lain yang sering digunakan di dalam bidang kejuruteraan adalah seperti berikut :a) Aluminium d) Plumbum g) Zink j) Aloi m) Manganese b) Perak e) Timah h) Kromium k) Magnesium n) Tembaga c) Kuprum f) Nikel i) Emas l) Kobalt o) loyang Antara logam bukan ferus yang popular ialah 1. Logam ini digunakan untuk keperluan kejuruteraan samada sebagai logam tulen ataupun aloi. bar dan dawai. 1. tidak begitu terpengaruh oleh tindakan haba dan tidak mudah berkarat. Terdapat 38 jenis logam yang lain yang diketahui manusia dan dicatitkan di dalam Jadual Perkalaan Unsur. Logam bukan ferus lebih mudah berubah sifat berbanding logam ferus apabila dilakukan kerja-kerja mekanikal.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.2a Aluminium Aluminium ialah sejenis logam yang banyak terdapat di dunia dan telah digunakan secara komersial sejak 100 tahun yang lalu. pembinaan. keratan gulung.2 Logam Bukan Ferus Logam bukan ferus merupakan logam yang lain daripada logam besi dan keluli.

Terdapat beberapa jenis atau kategori loyang. Sifat-sifat logam tulen boleh diperbaiki dengan membentuknya menjadi aloi.2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Proses yang digunakan untuk mengasingkan kuprum daripada bijihnya adalah bergantung kepada jenis bijih tersebut. diikuti oleh panggangan. tellerium dan arsenik. fosforus. 14 . Logam-logam yang biasa dialoikan ialah kumprum dan zink.2d Aloi Dua atau lebih logam lembut boleh dicampur untuk membentuk logam yang lebih kuat yang dinamakan aloi. perak. silikon. Sedikit penambahan unsure-unsur lain seperti plumbum. bergantung kepada peratus komposisi zink yang digunakan serta struktur hablur kuprum yang terhasil. aluminium. lebih keras. Aloi kumprum bertindak seperti logam tulen. Kekerasan yang diperoleh melalui pengerjaan sejuk dan pelembutan dihasilkan dengan memanaskannya melebihi suhu penghabluran semula. 1. penurunan dan pembersihan. tahan kakisan. gangsa dan besi. Aloi nya tidak boleh dilakukan rawatan haba dan tidak boleh dikeraskan dengan mengenakan haba dan diikuti dengan lindapkejut. Loyang lebih kuat daripada kedua-dua bahan asalnya. fosforus dan arsenic. 1. timah. Secara umum.2. Kuprum boleh dialoikan dengan banyak unsur termasuklah zink. Tahukah anda sejak berjuta tahun dahulu logam telah memainkan peranan yang penting dalam industri pembuatan? Antara logam pertama yang digunakan ialah kuprum. Kebanyakan logam tulen adalah lembut dan lemah. proses-proses yang terlibat ialah pembasuhan dan pengisaran bijih berkenaan. boleh mengawal sifat-sifat loyang. Aloi adalah campuran dua atau lebih unsur pada komposisi tetap tertentu yang mana juzuk utamanya adalah logam. besi. silicon. nikel.2c loyang Loyang terhasil apabila kuprum dialoikan dengan zink atau tembaga kuning mengikut sukatan tertentu. timah. Tujuan pembuatan aloi adalah untuk membuatkannya lebih kuat. plumbum. dan mempunyai sifat kilauan dan hiasan yang lebih baik.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). 15 . Proses pembentukan bahan-bahan plastik dilakukan pada ketika ia berada dalam keadaan lembut.”manakala Manakala Plastik Termoset ialah “plastik yang boleh dileburkan sekali sahaja dan ia terus mengeras mengikut acuan. Plastik juga boleh didapati secara sintetik atau semi sintetik dengan mencampurkan bahan atau unsur lain untuk menghasilkan sifat yang unik dan boleh dipelbagaikan.3 PLASTIK (plastik thermo.aklirik.PVC) Rajah 5 Apa itu bahan Plastik ? Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Secara semulajadinya plastic diperoleh daripada pemprosesan arang.” Akrilik pula ialah sejenis polimer yang bersifat lut cahaya dan tidak boleh dijadikan legap. petroleum ataupun tumbuhan sehingga terhasil sifat plastic apabila dipanaskan. plastic terutamanya sintetik telah didapati mempunyai potensi yang besar untuk mengambil alih tempat logam dalam industri pembuatan. Semua bahan-bahan plastik akan menjadi lembut apabila dipanaskan. polimer. Tahukan anda Plastik Termo ialah “Plastik yang boleh dileburkan semula dan boleh digunakan berulangkali. asetal. Hasil kajian dan penyelidikan.

tidak telap air. plastik haba (termo plastik). kulit tiruan. Carta 2 : pengkelasan bahan-bahan plastik 1. filem ii.1 Pengkelasan Bahan-Bahan Plastik.boleh dileburkan berulangkali ii.kekuatan yang rendah .boleh dijadikan tegar atau boleh lentur . . Polivinil Klorida (PVC) Sifat – lebih murah. plastik termoset (termosetting). .3. pembuluh.1.3.1. Akrilik Sifat – Mempunyai tahap kekuatan yang sederhana . pelindung angin automobil.3.rintangan elektrik yang baik 16 .mengeras dan tidak boleh dileburkan semula 1.rintangan haba rendah Kegunaan: untuk membuat pelbagai jenis paip. gasket.1 Dua jenis bahan plastik ialah i.1a i.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. kasut.sifat optik yang baik .merintangi bahan kimia . hos.

kanta automotif.merintangi haba dan suhu dgn baik Kegunaan – komponen mekanikal yang memerlukan prestasi yang tinggi Untuk jangka masa yang lama Contoh: galas.merintangi rayapan . Namun penggunaanya tidak begitu meluas dan hanya digunakan untuk ditambah kedalam bahan-bahan unsur komposit bagi mendapat sifat yang diperlukan. Polimer terdiri daripada kayu. Polimer membentuk suatu kumpulan bahan-bahan asli dan tiruan (sintetik) yang memainkan peranan yang semakin meningkat didalam teknologi moden.merintangi lelasan . Asetal Sifat . paip.merintangi lembapan . kaca dan seramik selain dari plastik. gear. peralatan makmal iii. getah.3.. sesondol. Kebanyakkan polimer adalah bahan organik yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:17 .mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik . injap. perumah 1.2 Polimer Rajah 6 Tahukah anda bahan ini dikatakan telah digunakan semenjak perang dunia ke-2. penggelek.sesendal. terutama untuk membuat peralatan keperluan ketenteraan. papan tanda berlampu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kegunaan: biasanya di gunakan pada lensa.

ii.. Rajah 7: Wang Kertas Dari Polimer Semua polimer dicirikan oleh struktur yang berbeza dari logam. elektrik dan mekanikal bahan polimer tersebut.3 Kebaikan dan Kelemahan Plastik KEBAIKAN PLASTIK Harga murah KELEMAHAN PLASTIK Ukuran boleh berubah disebabkan kelembapan Suhu operasi yang rendah Mudah rapuh pada suhu yang rendah Lembut dan kurang anjal berbanding logam Sebahagian mudah diserang oleh cahaya lampu ungu Sebahagian plastik amat mudah terbakar Rayapan pada semua keadaan suhu 18 Tahan lama Sebahagiannya boleh dikitar semula Mudah untuk dibentuk Penebat elektrik yang baik Sebahagian kalis air .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. hidrogen dan lain-lain bahan organik dan bukan organik. Unit asas sesuatu polimer ialah rantaian atom dimana satu struktur asas sesuatu dipanggil monomer. iaitu ikatan jenis Van Der Walls. Mempunyai struktur rangkaian yang panjang. iii. Secara amnya.3. Walaubagaimana pun. pada suhu biasa ia adalah bahan bukan berhablur. Sementara ikatan diantara rantai-rantai bersifat lebih lemah. Ikatan antara atom-atom pada asasnya adalah ikatan kovalen yang kuat. therma. struktur ini biasanya akan menentukan sifat-sifat fizik. 1. Mengandungi gabungan karbon dan oksigen.

4 KACA Rajah 8 Kaca diperbuat daripada silikon dioksida (SiO2) merupakan sebatian kimia serupa dengan kuarza dalam bentuk polihabluran. Batu kapur atau kapur mati digunakan sebagai agen kapur. Bahan binaan berdawai atau berlapis pula digunakandalam proses pembuatan kaca keselamatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tahukah anda bahawa polimer telah dapat menggantikan komponen yang dahulunya diperbuat daripada logam dalam penggunaan seperti pada automobil. pasir. Dua bahan lain yang sering dicampurkan dengan pasir dalam proses pembuatan kaca ialah Sodium Karbonat (Na2Co3) atau posty setara dengan sebatian Sodium Karbonat yang akan menurunkan tahap lebur kaca tersebut sekitar 1000 0 C.1 Proses penghasilan kaca Silika merupakan bahan utama kaca diperolehi daripada pasir yang dibersihkan bagi tujuan pengasingan bendasing yang tidak diperlukan. Ia berfungsi untuk memegang serpihan kaca jika kaca tersebut 19 . 1. Namun begitu kapur (Kalsium oksida) perlu ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. pesawat terbang. Boraks atau asid borik digunakan dalam proses penghasilan kaca borosilikat. Silika tulen mempunyai tahap lebur 20000C.4. Sumber utama soda ialah Natrium karbonat. kelengkapan rumah dan rumah dan kelengkapan pejabat. natrium nitrat dan natrium sulfat. Fikirkan contoh-contoh yang ada disekeliling anda. 1.

Komposit lamina ( lapisan ) Komposit zarahan Komposit bertetulang gentian 1.1 Komposit lamina Bahan rencam lamina termasuklah salutan-salutan yang sangat nipis.lamina atau lapis. permukaan pelindung yang lebih tebal. i. seramik-seramik atau polimer-polimer. ii. Proses penghasilan gentian kaca pula adalah dengan menggerakkan kaca lebur melalui lubang-lubang kecil dan menariknya keluar mengikut saiz yang dikehendaki. Komposit mungkin berbentuk gabungan logam-logam. logam-polimer. Ikatan letupan iii. pelapisan. Menekan v. Komposit dikelaskan kepada beberapa kumpulan berasaskan geometri atau bentuk bahan. Gentian kaca banyak digunakan sebagai bahan penebat dalam proses pembinaan dan kaca gentian. Penyemperitan bersama iv. Menggelek ii. 1. apitan dan berbagai-bagai lagi. Kaca lapis pula dihasilkan dengan car a meletakkan kepingan plastik antara lapisan kaca yang bersalut simen. Komposit lamina boleh dihasilkan dengan cara: i. logam-seramik. seramik-polimer. iii. dwilogam. Kaca lapis ini banyak digunakan sebagai cermin kenderaan. Pateri keras 20 .5. ianya seterusnya digelek untuk membuang gelembung udara.5 Komposit Komposit dihasilkan apabila dua atau lebih bahan mentah yang berbeza di sambungkan atau diikat samada secara mekanikal atau metalurgi untuk mendapatkan gabungan sifat yang tidak terdapat pada bahan asal. Papan lapis ialah contoh komposit lamina.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI pecah.

5. Sekiranya peratus ubah bentuk secukup besar. 21 . tekanan akibat penggelek akan memecahkan oksida–oksida di permukaan.” Rajah 9 :Penggunaan komposit : helmet 1. Proses ini sangat sesuai untuk menggabungkan dua kepaingan yang sangat besar yang tidak dapat dikendalikan dengan mesin penggelek. Tekanan yang secukupnya dapat menyambungkan logam-logam. sentuhan atom ke atom.1a Menggelek Kebanyakkan daripada komposit lamina seperti pelapisan dan dwilogam dihasilkan melalui ikatan gelekan panas atau sejuk.1b Ikatan letupan Proses dilakukan melalui cas letupan.5.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaca ialah “bahan lutsinar yang dihasilkan dari pemanasan pasir silika atau bahan silikon dioksida yang wujud secara semulajadi dalam pasir menerusi proses pemanasan melebihi 2000 C. Dengan itu permukaan akan tekimpal melalui 1.

2 Komposit zarahan Bahan komposit zarahan mengandungi zarah-zarah diskret bahan yang lazimnya lebih keras dan rapuh. Zarah-zarah bahan komposit zarahan boleh jadi lebih kasar misalnya konkrit atau sangat halus seperti barangan yang diperbuat melalui proses metalurgi serbuk. lebih kurang 0. 1.5.08 mm.5. dipanaskan hingga melebihi suhu lebur aloi pateri keras.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. 1.5. Kepingan logam dipisahkan dengan kelegaan yang kecil. 1.5. Bahan matriks memindahkan daya kepada gentian yang menghasilkan kemuluran dan 22 . tegar dan rapuh dimasukkan ke dalam matriks yang lebih lembut dan mulur. Bahan gentian yang kuat. tekanan yang tinggi pada suhu yang tinggi akan menyebabkan berlakunya kimpalan. yang dikelilingi oleh matriks sejenis bahan lagi yang lebih lembut dan mulur. Proses menekan panas ini selalunya dilakukan untuk mengawet perekat di dalam lamina. Bagi komponen yang kecil. Penyemperitan sebegitu cara membolehkan bahan yang lembut mengelilingi bahan yang keras polimer plastik haba juga dapat disemperitkan bersama bagi mengelilingi dawai pengalir. 1.5.1e Pateri keras Pateri keras digunakan untuk menyambungkan dua plat logam.1d Menekan Proses menekan dilakukan dalam keadaan panas. Aloi pateri keras yang sudah lebur akan tertarik ke dalam sambungan yang nipis tersebut melalui tindakan rerambut.1c Penyemperitan bersama Bahan komposit lamina yang agak mudah seperti kabel sepaksi dihasilkan dengan menyemperitkan dua logam secara serentak melalui sebuah acuan.3 Komposit tetulang gentian Bahan komposit bertetulang memperbaiki sifat mekanikal bahan.

manakala gentian menanggung kebanyakan daripada daya yang dikenakan. Bahagian seramik keras mengurangkan haus dan koyak ketika permainan GETAH Rajah 10 23 . kecekapan pemberhentian dan prestasi dipertingkat Tahan lama-rintangan haus tinggi Louisville Slugger menghasilkan kayu pemukul bola permainan besbol dengan salutan komposit seramik keras Mengandungi bahan matrik bersalut.6 •       1. gabungan logam dan seramik. 1. Kekuatan ditingkatkan pada suhu bilik dan suhu yang lebih tinggi. Bata bertetulang keluli menguatkan struktur konkrit.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI keliatan.7 Aplikasi Komposit: Porsche membina cakera brek dari bahan komposit silikat gentian karbon prestasi tinggi Pengurangan berat 50%. Jerami telah digunakan sejak berkurun lalu untuk menguatkan bata tanah liat. Gentian kaca di dalam matriks polimer menghasilkan gentian kaca untuk digunakan dalam bidang pengangkutan dan angkasa lepas. yang lazim diguna dalam enjin jet Bahagian logam dalam salutan ultra keras ini meningkat prestasi permainan. Terdapat begitu banyak sekali bahan-bahan bertetulang yang digunakan.

kemudian dicampurkan dengan sulfur dan bahan pelikat pada suhu vulkan 140 dar C.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Getah asli ialah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada susu getah ( kulit pokok getah ). dikeringkan dan dijemurkan ( getah mentah ). Susu getah ditapis dan dicampurkan dengan air sehingga mencapai kepekatan sebelum dicampur asid. Seterusnya dibentuk dgn cara menggulung atau menekannya pd tekanan 2. Susu getah mengandungi molekul-molekul getah ( C5H8 ). Kepingan getah ini dibasuh.Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa 24 . Proses membaiki ini dinamakan pemvulkanan ( vulcanization ) dan biasanya melibatkan pencampuran 7 % 42 % sulfur kepada getah itu.5 – 12. Getah mentah diproses bagi memperbaiki sifat-sifatnya. Getah mentah adalah melekit dan lemah dan mempunyai sifat lain yang tidak dikehendaki. Getah diasingkan secara pembekuan menggunakan asid formik atau asid asetik.8 KERTAS Kertas adalah bahan nipis .5 N / mm2 Rajah 11: Sarung Tangan Getah 1. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Getah mentah dihiris-hiriskan. Getah beku seterus digelek – (mesin gelek) menjadi kepingan nipis.rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. cecair dan resin.

1 Penghasilan Rajah 12 : kilang kertas Kilang kertas International Paper Company terletak di Georgetown. Tetapi helaian kertas mampu bertindak sebagai gergaji halus dan nipis hingga menyebabkan luka. Timbunan 500 keping kertas dipanggil rim (ream). Penyediaan Gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. campuran gentian pekat akan terampai dalam cecair. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk satu jaringan bergentian.semua proses penghasilannya akan membabitkan tiga langkah mudah: i. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Penghasilan kertas samada dihasilkan dengan tangan atau dengan teknologi mesin. Dibentuk Menjadi Kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air bagi menjadikannya ampaian cair. Carolina Selatan. Jaringan 25 . ii.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (kebanyakkannya adalah kayu lembut) seperti spruce. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Apabila gentian ini telah dihasilkan.8. ia akan dilunturkan atau diwarnakan bagi menukarkan gambaran barangan akhir. linen dan hem boleh digunakan. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas . 1.

untuk diproses dengan lebih lanjut lagi. 1. Apabila dikeringkan.Kepingan kertas ini juga akan menjadi dokumen-dokumen. Kertas ini kemudian boleh dikeluarkan daripada acuannya semasa basah atau kering.8. nota bank. Dalam proses menggunakan acuan. boleh dijadikan bagi penyimpanan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan). sejumlah pulpa diletakkan dalam suatu bentuk. wang kertas akan melalui suatu proses-proses tertentu. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain).Dalam kes matawang kertas.2 Kegunaan Kertas-kertas ini digunakan bagi kerja-kerja penulisan atau proses mencetak . Pada masa ini.cek. iii. 26 . Kertas juga di gunakan untuk mewakili nilai – nilai sebagai wang kertas. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses yang berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gulungan atau jaringan. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang nya dari putus dan menghentikan baris pengeluaran). dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. bagi mengelakkan salah guna atau bagi tujuan kesukaran membuat salinan supaya dapat dibezakan dengan yang tulin.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bergerak ini ditekan dan dikeringkan supaya menjadi satu gulongan kertas yang panjang. Kadangkala ada kertas yang masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan akan diproses semula. tekanan boleh digunakan untuk menghilangkan air melalui tindakan tekanan. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada beberapa saiz yang diingini. Baucer dan tiket. pengeringan Kertas ini mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa proses pengilangan (kertas kering ini lebih kukuh berbanding kertas basah. Saiz kertas piawaian telah ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO).

Kertas juga di buat untuk membuat kertas tandas.tuala tangan. atau boleh di imbas dengan menggunakan mesin pengimbas. Kertas bercetak juga boleh dijilidkan untuk menghasilkan buku.tisu pembalut. risalah. Fail atau dokumen-dokumen dalam folder komputer boleh ditukarkan kepada dokumen kertas dengan mencetak. menggunakan mesin pencetak. Bagi tujuan pembungkusan .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dokumen rasmi dan penyata-penyata persendirian yang dihasilkan dengan menggunakan komputer akan diletakkan ke dalam sampul surat yang berlainan oleh "mesin bursting”. dan diikuti oleh pengecaman huruf optik (optical character recognition) atau OCR. majalah.origami dan lain-lain. tuala kertas dan lain-lain.kertas digunakan untuk membuat sampul surat. Pemotong kertas Rajah 13 origami --Stop here-= 27 . dan kertas dinding. Untuk proses pembinaan ia sesuai untuk membuat papier-mache. akhbar dan lain-lain yang berkaitan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Pengenalpastian Masalah dan Pencetusan Idea Pencetusan idea Idea tidak wujud dengan sendirinya – memerlukan daya usaha sendiri Cara semulajadi - Cara terancang Pencetusan Idea Cara Semulajadi 28 .

Terfokus kpd hasrat utk membuktikan bahawa idea orang lain itu salah. Pemikiran Kritikal Digunakan utk mengenalpasti kesilapan. ii. Sumbang Saran (Brainstorming) Teknik menjana idea secara berkumpulan bagi: 29 . Betul dari segi logik Betul dari kenyataan sebenar (reality) Kesan Negatif : Boleh membunuh pertumbuhan idea-idea baru Pemikiran Intuitif Berfikir berdasarkan kpd suara atau gerak hati dan naluri kita sendiri. Pemikiran Analitikal menganalisis masalah dgn cara memecah masalah yang besar kpd bahagian yang lebih kecil untuk mudah ditangani. kelemahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Lamunan atau berkhayal Bakat semulajadi (gifted) Pengalaman Secara kebetulan Pencetusan Idea Cara Terancang Pemerhatian dan pengamatan Penumpuan kpd teknik pemikiran Logikal Analitikal Kritikal Intuitif Sumbangsaran Lateral Teknik Pemikiran Pemikiran Logikal menekankan kpd apa yang salah dan apa yang betul i. kekurangan dan kesalahan pd sesuatu idea atau cadangan.

2 Mengaplikasikan kaedah Pembuatan Prototaip/Projek Berasaskan Kayu Dan Logam Menghasilkan Projek  Projek siap mengikut lukisan kerja sepenuhnya  Projek mengikut spesifikasi ukuran 2. Bersifat generatif bertujuan menerbitkan suatu perubahan baru dan berlainan bagi sesuatu masalah – tanpa batasan idea yg dikeluarkan.2. 1. ii. Nilai-nilai Komersial 30 .1. merumus dan mempersetujui Mencari / memperbanyakkan idea Menilai pelbagai alternatif utk penyelesaian yang penyataan masalah sesuai.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. iii.3. Nilai-nilai estatik dan egronomik  Rupa bentuk menarik  Tekstur  Kefungsian  keselesaan 2.2. Menggunakan sekurang-kurangnya 1 (satu) jenis tanggam 2. Tidak berfokus kpd penilaian sama ada salah atau betul tapi utk melahirkan idea serta pandangan baru – asalkan idea tersebut bersifat positif. Pemikiran Lateral Mengenal pasti. Sekurang-kurangnya terdapat satu bahagian kerja logam 2.

Kekemasan akhir  pemilihan warna  tekstur  harmoni dan kontras 31 .4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.

Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 32 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI vv ddddd  Kerangka tajuk-tajuk modul ini Konsep dan pengertian empat bidang kegiatan Mengenal alat dan bahan Tema atau kandungan Pengenalan kepada 4 bidang kegiatan PSV Teknik-teknik dalam penghasilan karya Proses penghasilan karya Aktiviti-aktiviti dalam empat bidang kegiatan  1.1 Kandungan Isi Jenis-Jenis Bahan Mentah Apakah yang anda tahu tentang jenis-jenis bahan mentah? Tumpuan diberi terhadap perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran empat bidang kegiatan PSV KBSR iaitu: Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan.

anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. Sub tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. Menggambar adalah satu representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata. Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan 33 . olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Imej mental seseorang. Sub tajuk ini juga disediakan untuk anda memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai media. proses dan teknik menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh Imej Empat Bidang Dalam PSV KBSR Asas Menggambar Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. Sesuatu gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata. Melalui asas-asas menggambar.

bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan 34 . Teknik Kolaj Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti pelbagai jenis kertas. Gambar sebagai satu artifak yang menunjukkan satu kecenderungan terhadap sesuatu imej atau objek. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. CAPAN LUKISAN KOLAJ CETAKAN CATAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ GURISAN RESIS MOZEK STENSILAN GOSOKAN PERCIKAN Teknik Catan Apabila seseorang mengecat. cat emulsi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. cat poster. hasilnya ialah catan. cat gloss dan lain-lain lagi. Teknik-teknik yang boleh digunakan dalam menggambar adalah seperti Rajah di bawah.

Jalinan di atas objek akan memberi kesan kepada hasil gosokan. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan. Terdapat berbagai-bagai jenis cara cetakan. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi pelbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Teknik Stensilan Untuk teknik stensil. bahan warna akan melalui ruang 35 . Teknik Resis Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakan atas kertas. Teknik Gosokan Anda boleh menggunakan krayon dan gosokkannya di atas kertas yang diletak di atas sesuatu permukaan yang kasar. Dengan teknik ini. „strawboard‟ dan „polyfoam‟. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Teknik Cetakan Teknik cetakan ialah cara menghasilkan karya dengan mencetak. Pada asasnya cetakan menggunakan sifat timbul dan tenggelam pada sesuatu blok atau skrin. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Polyfoam adalah bahan yang mudah diukir.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara bebas dan boleh bertindih. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun „cow gum‟.. Warna air boleh disapukan di atasnya. misalnya ke atas objek dengan jalinan yang berlainan. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Anda boleh memilih pelbagai jalinan yang berlainan dan susunkannya untuk mendapat gambar yang menarik. Untuk jenis cetakan blok. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas.

Objek atau kertas berubah bentuk itu boleh diubah kedudukannya supaya kesan tindihan berlaku apabila warna kedua dipercikkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Misalnya warna air boleh dipercik dari berus. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi pelbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Sesuatu objek atau kertas yang berubah bentuk boleh digunakan untuk menghalang percikan itu ke permukaan kertas. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Teknik Percikan Bahan warna boleh dipercik dari sesuatu alat. plastik dan papan secara tersusun. 36 . Teknik Gurisan Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Teknik Mozek Teknik mozek ialah cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna. plastik. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. Hasilnya ialah jalinan bertitik-titik. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. bersebelahan dan tidak bertindih. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan.

Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan perhatikan nanti. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: alam semulajadi seperti bunga. Adakah anda boleh mengecam struktur susunan ulangan pada cetakan ataupun pada jalinan kain itu? Itulah yang dimaksudkan corak. rumah. gasing dan keris. serangga dan haiwan. Corak terancang 37 . bahan buatan manusia seperti kerusi. artis grafik Belanda menjadi terkenal adalah kerana kebolehannya menghasilkan corak yang menarik sekali. abjad rumi. segitiga dan segiempat. kayu. geometri seperti bulat. paku dan gunting. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. Cuba anda perhati dengan teliti kain baju anda. Corak terbahagi kepada 2 jenis iaitu corak terancang dan corak tidak terancang. meja. Escher.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membuat Corak dan Rekaan Salah satu sebab M. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan.C. tulisan cina dan tamil serta angka. tulisan jawi. siput.

antaranya adalah seperti dalam rajah bawah. orgee.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Corak yang dibuat secara terancang mengikut susunan atau grid. turun separa. Tarikan di Lipatanlup Jenis susunan corak Corak tidak terancang Corak yang dihasilkan secara spontan dengan menggunakan teknik-teknik berikut. Terdapat pelbagai jenis susunan corak. selang seli atau perulangan rupa yang tekal. cerminan. TIUPAN TARIKAN TITISAN PUALAMAN CORAK TIDAK TERANCANG LIPATAN IKAT & CELUP RENJISAN Teknik menghasilkan corak tidak terancang 38 . seperti susunan batubata. sisik ikan.

ruang. Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk. asemblaj. anda akan mengetahui tentang bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan yang murid anda akan pelajari. Ini merupakan satu jenis kegiatan membentuk yang anda mungkin pelajari sebelum memasuki alam persekolahan. tema ditentukan dan juga tentang persembahan hasil kerja. Berpandukan aspek tersebut pelajar dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membentuk dan Membuat Binaan Pada zaman kanak-kanak anda dahulu. Topik ini akan menjelaskan tentang aktiviti-aktiviti membentuk yang ditujukan kepada pelajar sekolah rendah seperti menghasilkan arca timbul. diorama. stabail. model. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga 39 . alat dan bahan. struktur. Di sini anda akan lihat bagaimana teknik. Dalam bidang ini. boneka. imbangan dan kestabilan. anda pasti pernah melihat atau bermain dengan kapal ataupun kapal terbang yang dihasilkan dengan lipatan kertas. mobail. topeng dan origami.

Kraf tradisional terdiri daripada 8 jenis. iaitu: 40 . Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Origami (f) Model (g) Diorama (h) Boneka (i) Topeng Mengenal Kraf Tradisional Kraf Tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja-kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun mengikut kaum masing-masing. alat dan teknik penghasilan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan. semasa menjalankan proses penghasilan seni. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan.

Pahang. Sehingga kini wau masih di mainkan di negeri Kelantan. Keris Bali. Keris Majapahit. Perlis. batik lukis dan batik canting 41 . Selangor dan Johor. Kebiasaannya wau dimainkan selepas menuai padi. Beladau. Kedah. Tombak. Rencong Aceh. Badik. Keris Sundang. Keris pada masa kini masih digunakan untuk upacara-upacara tertentu seperti majlis persandingan. Keris Perubahan masa menyebabkan bentuk senjata berubah mengikut keperluan. Jembiah Lading. Keris Petani atau Pekaka. Alat Permainan seperti Wau adalah salah satu permainan tradisi yang dimainkan untuk mengisi lapang. Keris adalah senjata penting dalam masyarakat dan budaya melayu. Sewar. Pedang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (a) Alat Domestik (b) Alat Permainan (c) Alat Pertahanan Diri (d) Batik (e) Seni Tekat (f) Tembikar (g) Seni Anyaman (h) Seni Ukiran Kayu Alat domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Batik tradisi dan moden mempunyai corak yang sesuai dengan cita rasa dan perkembangan kesenian Malaysia. Keris Bugis dan Keris Picit. Batik tulis. Terengganu. Keris Semenanjung. Jenis-jenis keris yang boleh didapati adalah seperti Keris Jawa. Terdapat pelbagai nama wau di negara kita termasuklah Wau Barat dan Wau Bayan. perubatan dan keris menjadi lambang kebesaran institusi diraja. Tumbuk Lada. Masyarakat melayu tradisional terutama di zaman kerajaan Melayu Melaka hingga kini masih menggunakan senjata seperti Keris. Batik Batik terkenal di seluruh gugusan kepulauan Melayu dan dianggap bidang kraf tangan tradisional yang unggul. Lembing dan Sumpit. Lawi Ayam. Keris Sumatra.

Beberapa buah negeri di Malaysia menghasilkan tembikar. Kini penggunaannya telah diperluaskan dalam bentuk dimensi baru. Selangor. Anyaman 42 . kain selendang dan baju kurung. ketebalan dan teknik pembakaran bersuhu rendah. Pada peringkat awal kaedah ini hanya digunakan untuk menghasilkan batik untuk hiasan dinding. hitam dan kelabu gelap. Pahang dan Negeri Sembilan merupakan negeri yang banyak mengusahakan kraf seni tekat timbul benang emas. disulam atau disuji. Tembikar Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu berdasarkan penemuan barang tembikar lama seperti di Gua Cha. iaitu di zaman kesultanan Melayu Melaka. Asal-usul dan perkembangan seni tekat secara langsung dikaitkan kegunaan pakaian dan kelengkapan keluarga raja-raja atau istana. Batik semakin digemari oleh peminat fesyen kerana corak batik dapat dipadankan mengikut peredaran zaman. ragam hiasnya semua dibentuk dalam keadaan timbul dari permukaan dasar kain kerana bahagian dalamnya diisi dengan mempulur. Pada tahun 1970-an teknik ini telah diterapkan dalam kaedah membuat skaf. Negeri seperti Perak. Kelantan dan di Sungai Perak. Bentuk tembikar tersebut hanya mempunyai persamaan dari segi susunan motif. Seni Tekat Ia juga dikenali dengan nama suji timbul iaitu sulaman timbul atau tekat bersuji. tetapi suji sering dikaitkan dengan sulaman benang sutera.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI merupakan kaedah membuat batik yang kini diminati ramai. dengan permukaan berwarna coklat. Tembikar tradisi Melayu menjadi lambang kesenian negara dan kini menjadi koleksi yang membanggakan. Barangan tembikar yang dihasilkan adalah berbeza dari segi bentuk. Seni tekat diperkenalkan pada kurun ke-15. dan teknik pembuatan kerana dipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat. Pada masa tersebut seni tekat dipakai oleh keturunan Baba Melaka. Johor. Hampir semua tembikar yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri kegunaan harian. corak. Mereka banyak menggunakan seni tekat ini pada pakaian. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. Sama ada ditekat.

Kelarai Kelarai ialah corak atau motif berbentuk dam pada anyaman yang melalui proses tranformasi idea daripada alam semulajadi. Seni ukiran Melayu yang unik ini diperlihatkan melalui ukiran pada istana. lidi. Anyaman yang tidak berkelarai disebut anyaman biasa atau ghadas. mengkuang. makam. rumah. paku-pakis ribu-ribu atau bahan-bahan lain dengan menggunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik selang-seli helaian antara satu sama lain. Latihan 43 . Ukiran kayu tradisional dianggap sebagai hasil kreativiti orang Melayu dalam bentuk tampak dan mendapat tempat yang istimewa di kalangan masyarakat di negara ini. bertam. Dua jenis warna yang kontra digunakan bagi menunjukkan kesan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anyaman merupakan satu proses menjalin helaian daun pandan. rotan. kepala sampan. masjid. Pembikinan kelarai adalah dirancang dengan menggunakan mata atau langkah yang betul dan tepat. Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai. bilah buluh. Kelarai ini di antaranya ialah: (a) Kelarai berakar (b) Kelarai beras patah (c) Kelarai bunga cengkeh (f) Kelarai anak ikan (g) Kelarai kepala lalat (h) Kelarai mata punai (d) Kelarai tampuk manggis (i) Kelarai sisik kelah (e) Kelarai bunga mempelas (j) Kelarai tapak harimau Ukiran Kayu Seni ukiran kayu merupakan sejenis kraf tangan Melayu tradisional yang digunakan untuk menghiasi rumah kediaman yang menjadi kebanggaan masyarakat pada zaman dahulu. senjata dan peralatan untuk kegunaan harian. perabot. Bangunan-bangunan lama yang masih mengekalkan seni ukiran sehingga hari ini telah menjadi bahan rujukan generasi masa kini.

media kering atau media basah semuanya amat berguna untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. Setiap murid mempunyai keupayaan dan sikap yang berbeza terhadap sesuatu aktiviti yang akan dilaksanakan. toilet paper. kertas sampul surat. kertas tisu. gam. Pada kebiasaannya alatan yang hendak digunakan adalah terlalu banyak jika hendak disenaraikan. Lain-lain kertas yang boleh digunakan dalam aktiviti seni adalah seperti kertas surat khabar. Alatan dan media yang berbagai-bagai yang digunakan ke atas sesuatu bahan tujuannya supaya dapat menghasilkan satu hasil kerja seni yang pelbagai untuk menghasilkan jalinan. pelbagai jenis warna dan pelbagai saiz. sugar paper.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. kertas pembungkus hadiah.2 Mengenal alat dan bahan Apakah yang anda faham tentang alat dan bahan? Pengenalan dan Penerokaan Alat. majalah. adalah sangat penting bagi seseorang guru mengetahui dan mengenal pasti perubahan dan perkembangan diri murid-muridnya. bahan-bahan buangan yang boleh digunakan dalam aktiviti menggambar juga perlu. 44 . 1. Senaraikan 2 bidang kegiatan yang sesuai dijadikan projek berkumpulan di sekolah dan nyatakan kelebihan yang boleh diperolehi dari bidang kegiatan tersebut kepada murid anda. Selain daripada itu gunting pelbagai saiz. bentuk dan ton. Media dan Teknik Sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas. kertas kadbod dan banyak lagi. Penggunaan alat. media dan teknik dalam pembelajaran seni menggambar juga amat penting untuk menghasilkan hasil kerja yang baik dan bermutu. Alat tulis samada yang berwarna atau tidak berwarna. Adalah menjadi minat murid apabila menghasilkan kerja-kerja seni menggunakan pelbagai jenis kertas yang mempunyai pelbagai tekstur.

palet/pembancuh warna Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. gam Pelbagai jenis berus lukisan. pensel warna. dan buah-buahan Penyedut minuman Gunting. cat minyak Stensil Kolaj Capan. cat air. pastel. krayon. pelbagai media boleh digunakan dan disatukan dalam satu hasil kerja. warna pensil Kapur berwarna Oil pastel Artline atau marker Pelbagai jenis pen Gouche. krayon. Dalam aktiviti menggambar. pensel warna. pen. cat minyak dan cat akrilik. gunting. warna air. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis iaitu media kering dan media basah. pisau lipat. akrilik. cat poster. Media basah terdiri daripada cat air.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dalam penerokaan terhadap aktiviti menggambar. arang lilin dan „comte‟. cetakan Lilin Pelbagai jenis cebisan kertas suratkhabar atau majalah Bahan-bahan semulajadi seperti berbagai jenis tumbuh-tumbuhan Sayur-sayuran. kertas warna. pen. Contoh media kering adalah seperti pensel. Ini membantu 45 . Contohnya ialah seperti pensel. cat poster. warna poster. Berikut ialah sebahagian contoh alatan dan media yang boleh digunakan sebagai aktiviti menggambar:                  Pelbagai jenis pensil Warna pastel. gam. kanak-kanak dapat menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menghasilkan gambar mengikut cara ekspresinya yang tersendiri. lilin. bahan-bahan kutipan dan berus.

berat dan garis luar objek. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. puisi. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaan-permukaan yang terlibat. Mengaplikasikan alat. Senaraikan media kering yang sesuai untuk menghasilkan catan dengan menggunakan kertas lukisan. ketinggian. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. Latihan 1. bahan dan teknik dalam bidang membentuk dan membuat binaan berkaitan dengan proses yang mesti dilakukan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. Pada kebiasaannya. kelebaran. 46 . Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI perkembangan kanak-kanak dari aspek psikomotor dan emosi dan penting dari segi keperluan fisiologi dan psikologi kanak-kanak. lakonan. nyanyian dan cerita. Senaraikan alat dan bahan yang sesuai untuk merancang penghasilan sebuah arca asemblaj. 2. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. kira Menjelmakan objek konkrit tiga reka dimensi bentuk ini akan mengambil bagaimana untuk menstrukturkan disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar.

3 Tema dan kandungan Apakah yang anda faham tentang tema dan kandungan? Tema. isi kandungan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Alam semulajadi dan objek persekitaran 47 . alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Tema Walau apapun yang anda hasilkan dalam pengkaryaan. perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting.

sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. Aliran dan tema sejagat 48 . ciri-ciri organik. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. jalinan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anda boleh menjadikan objek-objek alam semulajadi ciptaan Tuhan sebagai sumber utama menghasil karya. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. meja dan sebagainya. Menurut Freud lagi. Kesemuanya menjadi tema atau hal subjek dimana peringkat seterusnya akan melihat dinamik bentuk form. warna. Perasaan dalaman. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. ruang. rupa dan bentuk. misteri. keunikan. Perasaan takut. khayalan dan imaginasi si pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea mencipta. pisau. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. Objek yang berupa flora dan fauna menjadi sumber idea dan ilham untuk menghasilkan produk seni. pinggan senduk. piring. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. kualiti objek. Daripada objek persekitaran pula.

periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. manusia mencipta dan membuat kipas. mencabar dan sanggup menerima rintangan. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mewujudkan satu kekaguman. senduk. Keperluan dan pengalaman kehidupan harian Ciptaan cawan. basikal. kereta. Dari idea yang pelbagai. Pada bidang yang lebih besar. sudu. Wujudnya 'Non-objective Art'. Dalam konteks yang lebih besar. keretapi malah jambatan dan 49 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. 'Minimal Art' misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani.

Idea datang daripada soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Peristiwa sebenar atau realisme dan romantisme Rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Umpamanya peperangan yang berlaku. Lalu diciptanya bentuk-bentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Di sekolah rendah kandungan subjek atau hal benda itu boleh disesuaikan dengan pengalaman sedia ada kanak-kanak dan pengalaman belajar kanak-kanak dalam pengajaran dan pembelajaran untuk merangsangkan dan meningkatkan pembelajaran. Latihan 50 . kesan kemiskinan atau sebagainya.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Gambar boleh diukir di permukaan lino. cat poster. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. cat emulsi. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. teknik serta alat dan bahan yang digunakan dalam setiap bidang. Untuk jenis cetakan blok. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. papan. strawboard. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. Selalunya. Cara gambar diukir dan sifat 51 . Pelbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Apabila seseorang mengecat.4 Teknik – teknik dalam penghasilan karya Nyatakan teknik-teknik penghasilan karya yang pernah anda praktikkan. 1. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. cat gloss dan lain-lain lagi. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. papan lapis dan sebagainya. Kemudian. papan lapis dan polyfoam. hasilnya ialah catan. Pelbagai media dan bahan pula boleh digunakan untuk menghasilkan karya seni cetakan boleh digunakan. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Mengumpul contoh-contoh karya 4 bidang kegiatan mengikut Tahap 1 dan tahap 2 serta senaraikan tajuk/tema/jenis aktivti.

Warna air boleh disapukan di atasnya. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. teknik capan juga boleh digolongkan di bawah kategori cetakan. Di kawasan yang tidak berlilin. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Dengan teknik ini. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. warna air akan diserap. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Jalinan pelbagai bahan itu akan memberi pelbagai kesan jalinan pada hasil capan. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Lilin menolak warna air itu. Secara amnya. capan bahan alam semulajadi (sayuran. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. 52 . cengkerang).

Ia merupakan suatu proses 53 .5 Proses Penghasilan Karya Nyatakan satu proses penghasilan karya bagi bidang menggambar? Proses penghasilan karya yang dilakukan oleh seseorang pengkarya adalah sesuatu yang amat kompleks untuk dihuraikan dengan perkataan. Cuba anda senaraikan alat dan bahan untuk menghasilkan corak yang tersenarai di dalam rajah yang diberi: Corak tidak terancang Pualaman Tiupan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Alat dan Bahan 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.

Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan juga menjadi aspek yang sangat penting dalam proses penghasilan karya. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. Apresiasi seni visual secara mudah 54 . Manakala interaksi secara kreatif pula melibatkan sudut pandangan atau sisi kepada sifat sesuatu benda itu menjadi lebih mencabar dan menyerlahkan sisi atau sudut pandangan yang berbeza dan menarik. Interaksi yang kritis melibatkan aspek penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. minat. Melihat intipati sesuatu objek secara mendalam juga dapat memberi maklumat serta makna baru kepada seseorang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang memerlukan masa tanpa had. pemerhatian yang mendalam dan teliti akan memberi dimensi baru terhadap sesuatu benda jika individu itu melihat sesuatu objek dari sisi yang lebih kreatif serta dapat menjelmakan semula aspek estetika yang ingin dirakamkan secara visual. Beberapa pertimbangan yang wajar dilakukan dalam proses penghasilan karya ialah seperti berikut. objek yang konkrit. sentuh. kecenderungan dan latar belakang murid. lihat. Pemerhatian secara aktif Pemerhatian yang aktif amat perlu apabila seseorang itu ingin memulakan sesuatu hasil kerja seni. Sudut pandangan yang dilihat secara kreatif juga akan turut memberikan makna yang berbeza serta penekanan yang lebih bermakna kepada seseorang. Ini adalah kerana melalui interaksi secara langsung dengan deria seseorang itu dapat mendekatkan diri beliau dengan sesuatu objek atau hal benda itu dengan lebih intim melalui deria rasa. dan dengar. bau. Pemerhatian secara aktif melibatkan pengetahuan sedia ada. Melalui pemerhatian seseorang individu itu dapat mengamati ciri-ciri yang terdapat pada sesuatu objek yang ingin ditiru atau objek yang dijadikan rujukan dalam karyanya. jika objek itu dapat dijelmakan semula sebagai hasil kreatif yang memperlihatkan nilai estetikanya dari segi bentuk dan makna yang ingin disampaikan. Melalui interaksi yang kritis seseorang individu akan cuba untuk memahami dan mengenali sesuatu benda dengan lebih mendalam dan teliti.

Penilaian tentang aspek yang ingin dipertimbangankan itu menjadi asas kepada proses penghasilan agar perancangan yang dirangka melalui pengembangan idea dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna. Semasa menyediakan aktiviti apresiasi secara mudah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi secara mudah dalam proses penghasilan karya merujuk kepada penilaian seseorang dalam membuat tanggapan atau meletakkan justifikasi sendiri dalam aspek yang ingin diamati dan dinilai secara individu atau berkumpulan. Penghargaan yang tinggi harus diberi kepada usaha pengkarya yang sangat murni dalam menghargai keindahan dan nilainilai yang murni dalam kehidupan kerana keindahan yang lebih bermakna adalah terhadap kekuasaan yang maha Esa yang membuatkan manusia sentiasa rasa takjub kepada keindahan alam yang tiada bandingan. Penghargaan terhadap keindahan tentunya akan menyerlahkan sisi baik seseorang individu dalam mengharungi aspek kehidupan yang lain. Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan adalah bagaimana kita membuat penyataan tentang kecintaan dan sayangi alam ciptaan Tuhan di sekeliling kita. sensitiviti dan kesedaran untuk membetulkan apa yang salah. kerana jiwa seni itu seringkali dikaitkan dengan kehalusan. Penghargaan kita kepada semua aspek kehidupan turut mencakupi tentang nilai-nilai murni yang ingin disarankan melalui penyataan estetik yang dibuat melalui karya yang dihasilkan. justeru menerapkan perasaan estetik terhadap sesuatu objek. 55 . Melalui pengalaman estetik ini akan membuatkan seseorang individu itu menghargai apa yang ingin disampaikan oleh sesuatu karya seni. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut. Pernyataan estetik ini seringkali memberi pengalaman indah kepada pemerhati. Terminologi berkaitan unsur-unsur seni Terminologi berkaitan kandungan dan hal benda Penghargaan terhadap hasil kerja pengkarya Refleksi diri terhadap karya Penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai berkaitan dengan kandungan. Apresiasi yang menekankan unsur-unsur asas dalam seni menjadi pertimbangan yang penting sebagai asas apresiasi yang ingin dibuat terhadap sesuatu karya seni atau objek.

1. Ia merupakan karya seni atau kerja seni yang dihasilkan di atas sesuatu permukaan rata yang mengabungkan garisan dan ton warna. kanvas dan sebagainya. Perspektif adalah satu elemen penting bagi menampilkan perbezaan dari segi saiz. warna dan jalinan bagi sesuatu objek apabila ia berada jauh dari pandangan.6 Aktiviti-aktiviti Dalam Empat Bidang Kegiatan Huraikan satu aktiviti dalam bidang membuat corak dan rekaan Aktiviti bidang mengambar Pengetahuan asas bagi aktiviti menggambar mempunyai dua unsur yang menjadi tunjang utama di dalam proses memahami konsep penghasilan seni visual. Aktiviti membuat lukisan merupakan pengetahuan awal yang dibuat untuk meluahkan perasaan yang berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau warna paling minimum. Buat apresiasi mudah dengan membincangkan unsur-unsur seni yang diaplikasikan dalam sebuah hasil karya seni yang dipilih. Lukisan merupakan salah satu aktiviti dalam bidang menggambar iaitu satu perbuatan meletakkan pewarna yang terlarut dalam sejenis bahan pelarut dan dicampurkan dengan agen pengikat kepada permukaan seperti kertas. Dua unsur utama itu ialah elemen unsur seni dan elemen seni reka atau prinsip seni. Lukisan yang dilukis adalah menggambarkan aktiviti dan perasaan pelukis. Perspektif ialah skala atau ukuran objek dari pelbagai sudut pandangan yang mempunyai 56 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.

rupa. Penolakan bahan berminyak dan air menghasilkan ciri-ciri unik yang menarik di atas kertas. Antaranya ialah: - irama komposisi warna sapuan berus subjek Resis pula ialah aktitviti menggambar dengan menggunakan kaedah penolakan bahan seperti minyak dan air. Catan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan bahan berwarna atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan media basah. cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran. Contohnya kertas yang dilakarkan dengan pastel minyak dan di sapukan dengan cat air akan menghasilkan teknik menggambar seperti batik iaitu bahagian yang dilakarkan dengan pastel minyak akan menolak warna yang berasaskan air tersebut. Aktiviti ini membolehkan seseorang menyedari serta merakam kesan cahaya pada bentuk. 57 . garisan horizontal. Terdapat beberapa elemen yang perlu diberi perhatian dalam aktiviti catan. tetingkap fokus dan nisbah keemasan. Kaedah resis juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti seseorang seperti menggunakan lilin atau krayon. Aktiviti melukis memberi ruang bagi kanak-kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan. titik lenyap.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI beberapa aspek penting seperti. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar. ruang.

profilem. Aktiviti ini membolehkan seseorang merakam kesan rupa. - Cetakan timbulan Cetakan stensil/sarigrafi Cetakan monoprint Cetakan benam Cetakan planografi/litografi Terdapat pelbagai jenis bahan yang boleh digunakan untuk menghasilkan cetakan seperti kayu. kepingan plastik yang mempunyai corak dan bentuk. bentuk. Stensilan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas keras atau tebal. ubi kentang. Campuran disapu pada permukaan kertas dengan menggunakan tangan bagi meratakan warna tersebut. Cetakan dalam bidang menggambar ialah proses terapan blok atau plat ke atas permukaan kertas. Gurisan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan kanji yang dicampur dengan warna air atau poster. lino. Cetakan terbahagi kepada beberapa jenis seperti. kemudian ia akan diguris-guris 58 . Corak yang menarik juga bolh dihasilkan melalui aktiviti stensilan ini. daun dan sebagainya. Aktiviti percikan ini akan menghasilkan corak yang menarik secara spontan. stensil. ruang. strawbod. kain atau bahan-bahan lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Percikan pula adalah teknik menggambar dengan memercikkan warna menggunakan berus gigi atau berus-berus lain yang sesuai. Cetakan merupakan hasilan imej yang terdapat pada permukaan blok yang dipindahkan melalui terapan imej yang diukir itu. komposisi. Kanji akan bertindak seperti bahan pelekat yang berkilat menjadikan warna lebih menyerlah. serta susunan secara terancang atau tidak. Blok atau plat yang mempunyai rekabentuk yang menarik seperti objek berbentuk geometri dan organik atau huruf akan menjadikan aktiviti cetakan sangat menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

gambar. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar atau objek. kertas warna. Konsep bidang menggambar dalam aktiviti kolaj. rupa serta reka bentuk permukaan asal kepada kertas lukisan untuk mendapatkan kesan-kesan yang menarik. foto dan bahan-bahan lain di atas kertas lukisan untuk menghasilkan satu gambaran yang kreatif manakala aktiviti gosokan pula adalah menyalin semula atau pemindahan corak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan menggunakan objek tajam seperti garfu. montaj dan mozek merupakan aktiviti menampal media lain seperti kertas warna. pelbagai alat capan boleh digunakan seperti jari. rupa. Mozek ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas berwarna yang dipotong kecil seperti jubin di mana ia ditampal ke atas sesuatu permukaan rata dalam 59 . dan lain-lain yang ditampal pada sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. tekstur. Montaj ialah satu proses atau aktiviti menghasilkan karya menggunakan kertas warna. daun dan sebagainya di atas prmukaan yang rata seperti kertas. sikat dan sebagainya untuk mendapatkan corak secara tidak terancang. tapak tangan. ruang. Teknik ini membolehkan seseorang membentuk serta merakamkan gambaran dalam pelbagai bentuk. jalinan. kanvas atau kadbod dengan menggunakan bahan perekat yang sesuai. Aktiviti ini merupakan asas kepada reka bentuk grafik. Kolaj ialah aktiviti menggambar dengan menyusun pelbagai jenis bahan seperti bijiran. Aktiviti ini mudah dijalankan. huruf. Bahan yang dijadikan kolaj itu boleh dijadikan pelbagai jenis imej atau corak yang menarik. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan dapat memberi pengalaman yang baru kepada murid sekolah di mana mereka dapat merasai warna yang digunakan secara langsung. tetapi perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak comot. tapak kaki dan sebagainya untuk menghasilkan corak yang kreatif. Capan merupakan aktiviti menggambar paling mudah bagi kanak-kanak dalam kegiatan seni.

Teknik tiupan ini boleh dilakukan dengan menggunakan mulut dan straw sahaja. Ikatan dan celupan adalah kaedah membuat corak tidak terancang yang menggunakan kain kapas yang nipis atau kertas tisu yang diikat dengan cara tertentu 60 . Tiupan ialah hasil karya seni yang ringkas iaitu dengan meniup warna air yang dititis di atas permukaan kertas. Membuat corak dan rekaan secara tidak terancang melibatkan aktiviti seperti pualaman. Gosokan ialah proses menghasilkan karya seni dengan menggunakan teknik gosokan media kering di atas kertas lukisan yang diterap di atas permukaan yang mempunyai jalinan timbul yang kasar dan ketara. Warna air akan dititiskan pada permukaan kertas yang basah untuk menghasilkan gubahan corak tidak terancang yang menarik dan unik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. duit syiling. Campuran warna yang dititis pada permukaan minyak akan terapung dan diputarkan secara rawak dengan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak tidak terancang. Warna air yang ditiup itu akan terpecah dan tersebar secara rawak di atas permukaan kertas dan menghasilkan reka corak tidak terancang yang menarik jika pilihan warna yang sesuai dibuat. Aktiviti membuat corak dan rekaan pula melibatkan banyak aktiviti yang menarik. Titisan ialah aktiviti ringkas untuk menghasilkan corak tidak terancang. Pualaman atau putaran warna secara spontan. iaitu dengan menekap kertas lukisan pada permukaan warna yang terapung di permukaan minyak. Permukaan atau jalinan bahan-bahan seperti kulit pokok. Bahan tekstur yang diperolehi dari jalinan permukaan yang disalin secara gosokan itu boleh dijadikan bahan seni yang menarik apabila menghasilkan karya menggambar secara kolaj. cermin tingkap yang kasar akan terbentuk pada kertas lukisan apabila warna yang digosok berlapikkan kertas tersebut dilakukan.

Barangan 61 . dawai. kayu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan corak yang diingini. Mobail mementingkan keseimbangan. doh. Pembentukan dan pembinaan arca asemblaj terbentuk daripada hasil cantuman bahan-bahan tiga dimensi yang semulajadi atau buatan manusia yang disatukan menjadi objek seni yang tersendiri. Daun-daun dengan rupa yang menarik boleh diletakkan di atas permukaan kertas bagi membentuk imej daun yang berlatar belakangkan warna-warna renjisan yang menarik. plastersin. tekat. lilin. Kertas atau kain yang diikat itu akan direndam didalam pewarna seperti warna batik yang akan meninggalkan kesan warna yang menarik setelah ikatan tersebut dibuka. Kraf tradisional alat domestik merupakan barangan berfungsi tetapi boleh dijadikan barang perhiasan yang menarik seperti barangan tembikar. ukiran. Antara aktiviti kraf yang sering dijalankan disekolah adalah anyaman dengan menggunakan kertas warna atau riben. pending. wau dan sebagainya. cincin. warna. Mobail direka untuk menghasilkan pergerakan yang berirama dan berubah-ubah. Aktiviti membentuk dan membuat binaan ialah salah satu bidang seni visual yang boleh dilakukan seperti membuat arca tiga dimensi dengan menggunakan bahan seperti plaster of paris. Pelbagai bahan terbuang boleh diolah semula menjadi karya-karya hebat jika dirancang secara kreatif dan inovatif. Terdapat juga alat perhiasan diri seperti rancai. tanah liat. sabun dan sebagainya. span. bentuk. Mobail ialah arca yang boleh bergerak secara kinetik. keris. reka bentuk dan ruang. manik dan sebagai aktiviti karya seni yang menarik. Renjisan dan percikan juga dapat mewujudkan corak tidak terancang yang menarik melalui kaedah merenjis atau memercikkan warna secara spontan di atas permukaan kertas yang kering. keronsang yang boleh direka semula menggunakan bahan-bahan seperti kadbod. Arca asemblaj adalah gabungan bahan-bahan terbuang yang diolah menjadi karya seni yang menarik.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI tembikar juga boleh dihasilkan dengan menggunakan papier mache atau tanah liat. 2. Senaraikan lima aktiviti seni dalam bidang membentuk dan membuat binaan yang paling sesuai mengikut murid tahap 1. Latihan 1. Nyatakan lima teknik penghasilan berasaskan bahan terbuang yang sesuai dijalankan di dalam bilik darjah. Manakala wau atau kuda kepang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas kadbod yang dipotong dan dilukis corak yang sesuai di atasnya bagi menyerupai kraf sebenar. 62 .

dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. Membuat Corak dan Rekaan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 63 .1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan penerokaan dan membuat eksperimentasi terhadap pelbagai jenis alat dan bahan serta penerokaan dan membuat eksperimentasi ke atas perisian-perisian komputer yang dapat memberi nilai tambah dalam penghasilan karya seni. bahan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. anda dapat: 1. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 1 Amali – Meneroka Alat dan Bahan 1.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini.

Perancangan pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan bersistematik dapat menentukan keberkesanan pembelajaran ke tahap yang optima.3 Kerangka Amali – Meneroka Alat dan Bahan  Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 4. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan 6. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. Pelbagai alat dan bahan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR boleh dilaksanakan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.4 Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan. Dalam merancang pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan 64 . 1. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 1. Nyatakan bentuk penerokaan terhadap alat dan bahan yang pernah anda lakukan dalam menghasilkan karya seni.  Meneroka / membuat eksperimentasi perisianperisian.

cat minyak dan cat akrilik atau kekuda dan alat „masking‟. Apabila seseorang mengecat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI seseorang guru perlu cekap memilih alat dan bahan yang bersesuaian dengan suasana pembelajaran. gam. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis – media kering dan media basah. beliau haruslah mempunyai pengetahuan tentang pelbagai kegunaan alat dan bahan bagi merancang pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan kondusif bagi mencapai objektif yang hendak disasarkan. kain pengelap. Permukaan untuk catan adalah seperti kertas. pen. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan untuk membuat cetakan. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. tikar. Media basah terdiri daripada cat air. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan 65 . olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Contohnya ialah seperti pensel. Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. kertas warna. kanvas dan lain-lain lagi. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. Selalunya. cat poster. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. „easel‟ atau kekud a dan alat „masking‟. hasilnya ialah catan. Untuk jenis cetakan blok. cat air. lilin. cat poster. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. pensel warna. arang lilin dan comte. cat emulsi. cat gloss dan lain-lain lagi. pensel warna. papan. Alat-alatan dan perkakas lain adalah seperti palet. kad. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. Tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. Melalui asas-asas menggambar. Contoh media kering adalah seperti pensel. pastel. krayon. cat poster. gunting. krayon. Oleh itu. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. pen. bahan-bahan kutipan dan berus. bekas berus.

Gambar boleh diukir di permukaan lino. strawboard . papan lapis atau sebagainya. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. warna air akan diserap. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Di kawasan yang tidak berlilin. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Kemudian. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. papan lapis dan polyfoam. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Alat dan 66 . Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. papan. Dengan teknik ini. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan pelbagai jenis bahan. Warna air boleh disapukan di atasnya. capan bahan organik dan sebagainya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dicetak ke atas permukaan kertas. Lilin menolak warna air itu. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. Secara amnya.

alam semulajadi seperti bunga. Pada abad ke-17 dan ke-18. siput. pemerhatian atau melihat kerja melukis oleh tokohtokoh kerana ia amat membantu dalam kerja menggambar. 3. plastik. tulisan jawi. 3. Manakala dewasa ini pen. Maklumat ini memudahkan proses mengekspresi diri dalam penghasilan karya. bahan dan teknik dalam penghasilan karya. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: 1. bersebelahan dan tidak bertindih. bahan buatan manusia seperti kerusi. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Anda perlu memahami dan mengetahui alat. paku dan gunting. Pastikan anda telah mengeksplorasikan alat dan bahan mengikut teknik yang berkaitan dengan jenis gambar yang bakal dibuat sebelum menggambar. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. 2. 2. 4. berus dan dakwat adalah alat atau bahan yang popular dalam kalangan pelukis. tulisan cina dan tamil serta angka. 1. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. 67 . Anda perlu membuat tinjauan. bahan dan teknik kerana ia adalah asas yang paling penting dalam kerja menggambar. segitiga dan segiempat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan untuk penghasilan teknik mozek ialah bahan-bahan seperti kertas warna. abjad rumi. serangga dan haiwan. meja. gasing dan keris. pensel dan arang merupakan media yang amat dominan dan digemari oleh pelukis-pelukis agung. plastik dan papan secara tersusun. kayu. rumah. 5. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan pernah lihat. geometri seperti bulat. Anda boleh mengikuti panduan berikut untuk mempertingkatkan kemahiran mengaplikasikan alat. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Teknik menghasilkan corak pula terbahagi kepada dua jenis iaitu: Corak tidak terancang Pualaman Renjisan Lipatan warna dengan kertas Tiupan Titisan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Capan Lipatan dan guntingan Resis Kolaj Corak terancang Lukisan Catan Cetakan Cara membentuk dan membuat binaan 68 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://www.com/wp-content/uploads 69 .roadsidescholar.roadsidescholar.com/wp-content/uploads http://www.

olahan bahan. Pada kebiasaannya. Menjelmakan objek konkrit tiga dimensi ini akan mengambil kira bagaimana untuk menstrukturkan reka bentuk disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. fungsi dan kemasan. 4. 3. kelebaran. menghasilkan jenis-jenis bentuk bergerak dan bentuk yang mempunyai ilusi pergerakan. menentukan cara dan memperagakan bentuk rekaan yang paling sesuai dan menyatakan kesannya. bahan dan teknik proses dalam yang bidang mesti membentuk dilakukan dan binaan berkaitan dengan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. 2. menggunakan alat dan bahan pengolahan reka bentuk. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan objek. berat dan garis luar objek. membandingkan hasil bentuk rekaan dengan objek sebenar. unsur-unsur seni. 9. menghasilkan dan melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. 11. mengenalpasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan. mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan. menceritakan pengalaman baru yang diperoleh daripada proses menghasilkan bentuk reka 70 . Tahukah anda bagaimana cara-cara membentuk dan membuat sesuatu karya? Anda boleh: 1. 10. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaanpermukaan yang terlibat. 7.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengaplikasikan membuat alat. ketinggian. 8. 6. berbincang dan menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. 5. memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan.

bahan terbuang yang diguna pakai semula. dan memahami bahawa sesuatu objek itu memenuhi ruang sebenar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penentuan Alat dan Bahan Selain daripada alatan dan bahan yang telah dinyatakan. memerhati pelbagai jenis bentuk barangan buatan manusia untuk kegunaan harian. benda-benda buatan manusia seperti manik. tema dan teknik yang dikaitkan dengan pemilihan alat dan bahan. buah kelapa. 71 . Bagaimanakah cara ini dapat dilakukan? Anda boleh: (a) Rujukan kepada Objek Sebenar 1. kulit siput dan sebagainya. memerhati dan menyentuh bentuk benda alam dan benda buatan manusia. kayu larik. tisu. pinang. bahan-bahan terbuang daripada buatan manusia seperti kaki kerus yang patah. Kesesuaian tajuk. 3. papan yang telah terendam dan banyak lagi benda-benda lain. Secara yang paling asas ia berkaitan dengan: 1. memerhati dan menyatakan perbezaan dan persamaan sifat bahan melalui deria pendengaran. 2. (b) Kemahiran Mengaplikasikan Alat. antaranya: 1. permainan dan peragaan. 2. memerhati. gam dan sebagainya. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti ada fungsi dan makna. benda-benda daripada alam sekitar seperti buluh. 4. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar anda membuat rujukan kepada objek sebenar. kotak-kotak. 3. dan 4. mengenali dan memahami bentuk dan ruang objek. terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu dan penting untuk aktiviti membentuk dan membuat binaan. tanah liat. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada beberapa kriteria penghasilan.

Pilih keserasian bahan penyudah atau bahan kemasan untuk penampilan yang anggun. tentukan tapak yang kukuh dan selamat. Membuat thumbnail print sebagai tindakan mengawal dan mengawas urusan membuat. kertas pasir seringkali diaplikasikan untuk mendapatkan tekstur yang licin dan menarik. karya akan kelihatan 72 . minyak kayu. pilihan lokasi yang relevan dengan objek seni perlu dipertimbangkan. mesin untuk menggaul papier mache. diorama dikotakkan pada cermin atau perspek yang lutsinar dan origami perlukan penampilan ruang hias yang bertutup seperti almari cermin. Kaedah mengguna alat perlu betul dan tertib.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. 8. Bagi kerja-kerja menghalus ke atas objek arca. apabila penampilannya berlaku dalam situasi yang relevan. Segala lakaran ini mengambil kira dari segi kesesuaian objek. labuci. Lakukan pemeringkatan penghasilan topeng ini dengan teliti dan teratur. 6. stabail statik dan perlukan tapak yang mantap. arah pergerakan mata pahat disamping kekuatan dan kadaran pukulan berbantukan tukul kayu. Mobail perlu digantung. Akhirnya. 3. cat kilat. Bagi penggunaan pahat dalam konteks menghasil arca luakan berasaskan kayu perlu diawas dari cara memegang. Syelek. Seterusnya. emulsi. Sesuatu perkembangan progress kerja dikawal selia mengikut keperluan bahan dan alat yang menjadikan urutan kerja berjalan lancar dan terancang. 4. cat alas. 7. mesin perata dan mesin penyembur cat mungkin diperlukan untuk menghasilkan dapatan yang baik dan bermakna. Alatan-alatan yang berupa mesin berkuasa letrik seperti pengisar kertas untuk membuat papier mache. Pilih teknik membuat. kaedah tampalan mungkin dianggap paling dominan dan sesuai. Bagi teknik topeng misalnya. pilihan saiz pahat. Untuk tujuan peragaan yang mantap. manik-manik seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan kemasan akhir produk. varnis. 5. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri kekuatan reka bentuk di samping kesesuaian terhadap mesej dan tajuk binaan. perada.

Ayak debu tanah liat untuk mengasingkan batu-batu kecil dan sampah sarap yang terdapat di dalam tanah. 11. Semasa membentuk permukaan. tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalamnya ditahan dengan tangan. pelbagai jenis alat dan bahan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran. Ini bertujuan untuk menguatkan tembikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cantik dan menarik. Tanah liat dijemur dan dikeringkan sebelum ditumbuk menjadi debu. Proses Penghasilan Tembikar Mari kita teliti proses untuk menghasilkan tembikar. 13. 7. Damar disapu di bahagian bawah tembikar bagi mengelakkan tiris. Tapak atau kaki tembikar dibuat secara berasingan. Pisau buluh pula digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. 2. Tanah liat akan mendap. 12. Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas. Jenis pertama adalah alat dan yang digunakan untuk penghasilan. Dalam matapelajaran Pendidikan Seni Visual. 1. Kedua-dua jenis itu pula boleh dibahagi kepada beberapa sub kategori seperti berikut: 73 . 6. Pinggan digunakan untuk proses penyambungan tanah liat yang digelungkan. Tembikar dikeras secara tanur dedah iaitu dilakukan secara salai. 8. Tembikar yang telah siap disalai dimasukkan ke dalam timbunan sekam. tahap demi tahap. Simpan di dalam pasu selama tiga hari. Jenis kedua adalah alat dan bahan bantu untuk tujuan diatas untuk membantu pengajaran dan pembelajaran. Tembikar yang siap dibuat akan dijemur sebelum dibakar. Tembikar boleh dibentuk mengikut kehendak sendiri. Uli menjadi liut dan lembut. Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir. Cantuman bahagian badan dan kepala tembikar siap dibuat semasa tanah liat masih dalam keadaan separuh siap leather hard. 5. 3. Bentuk tembikar dari bawah ke atas. Campur debu tanah dengan air dan kacau. 4. 9. 10.

bekas air. Alat dan bahan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran: i.penyapu. Membuat corak dan rekaan 3. kain lap.papan tulis.senarai. gambar rajah.daun.bunga.botol. Alat dan bahan bantu yang direka khas untuk menjelaskan konsep dan secara langsungnya tidak ada dalam kehidupan seharian murid. Latihan 1. Contohnya Bola. Menggambar 2.bata.sikat.papan gulung. Alat dan bahan bantu yang ada dalam kehidupan seharian murid dan pengalaman sedia ada murid. ii.cawan. kertas surat khabar.batu.tiket.rumpu.jam.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a.kad sisipan.kotak ubat gigi.beg.penyusunan grafik.kad separuh bulatan. Contohnya: Jadual.papan flannel.kad huruf dan angka.baju.kotak. b.kasut.gulagula.kacang. Kraf Tradisional Anyaman Patung Puppet Aktiviti Catan Minyak Capan Alat dan bahan 74 . Peralatan lain: palet.kad perkataan dan kad ayat. Membentuk dan membuat binaan 4. Sila anda senaraikan alat dan bahan yang untuk sesuai untuk aktiviti kepada bidang-bidang di bawah: Bidang 1.petikan rencana. kertas kartrij. Alat dan bahan untuk penghasilan Contoh: alat dan bahan untuk menghasilkan gambar catan: Alat: berus atau alat ganti untuk mengecat.carta. Bahan: warna air atau warna poster.

Ianya boleh dipersembahkan dalam pelbagai bentuk. Kini dengan perkembangan teknologi komputer. seorang pelukis atau perekabentuk boleh menggunakan pelbagai perisian bagi menggantikan bahan dan peralatan manual tersebut untuk melahirkan idea mereka dengan lebih bebas dan kreatif. tiga dimensi dan animasi. pantas. Kos untuk menyediakan bahan juga adalah jauh lebih murah. 75 .5 Meneroka/Membuat Eksperimentasi Perisian-Perisian Perisian grafik yang manakah yang sering digunakan masakini? Pada masa lalu seorang pelukis menggunakan berus. cat dan kanvas untuk mencurahkan idea-idea kreatif mereka. rupa. kerana semuanya dalam bentuk digital dan sangat mudah untuk membuat salinan serta mengubah saiznya. Begitu juga para perekabentuk grafik menggunakan alat-alat konvesional seperti pen teknikal. tepat dan berkualiti. Ia disampaikan kepada penonton menggunakan skrin computer atau melalui cetakan berkomputer. kajian warna dan proses mengubahsuaian imej juga menjadi jauh lebih mudah berbanding menggunakan cara manual. corak. pembaris. daripada yang ringkas seperti garisan. Perisian Grafik dan Lukisan Digital Grafik dan lukisan digital boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian-perisian tertentu yang dijual dipasaran atau dilanggan melalui internet. Sebagai seorang guru mungkin kita tidak perlu membeli perisian yang canggih untuk mengajar lukisan digital kerana kosnya sangat mahal. warna dan sebagainya bagi menghasilkan rekaan yang kemas dan tepat. gambar realistik sehingga berbentuk fantasi. Kajian rekaletak. Disamping itu rekaan yang dihasilkan juga lebih mudah. jangka sudut. Secara umumnya grafik atau lukisan digital adalah merujuk kepada sebarang rekaan dan karya seni yang dihasilkan menggunakan perkakasan dan perisian komputer. Ada juga sebahagian perisian tersebut kita boleh perolehi sacara percuma dengan memuat turun daripada internet.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.

Di samping itu perisian seperti ini berguna untuk menyunting imej-imej yang diambil menggunakan kamera digital. grafik untuk laman web. Melalui perisian penyuntingan foto juga perekabentuk boleh mengabungkan pelbagai imej. Imej-imej tersebut boleh diubahsuai dari segi warna. latar belakang bahan persembahan dan sebagainya. Imej seperti ini mudah dihasilkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pembelian perisian grafik yang tulin mungkin berbaloi bagi syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan rekabentuk kerana akan mendapat pulangan yang lumayan. sekiranya diperbesarkan akan kelihatan begerigi. Agak sukar untuk menghasilkan imej-imej yang abstrak seperti untuk menerangkan konsep-konsep dalam sains atau sesuatu rekaan yang baru dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. a. Di sekolah kita boleh menggunakan prisian grafik seperti Microsoft Paint atau Paint Brush yang telah tersedia di dalam Microsoft Windows. Berikut adalah antara perisian-prisian yang popular dan selalu digunakan di dalam bidang rekabentuk grafik dan lukisan digital. banner rekabentuk kulit buku. Perisian penyuntingan foto dan membentuk imej Perisian penyuntingan foto sering digunakan di dalam menghasilkan rekaan seperti poster. lebih realistik dan tidak memerlukan kemahiran yang tinggi. Walau bagaimanapun imej jenis bitmap yang dihasilkan. teks dan kesan khas agar hasilnya kelihatan lebih artistik. Perisian grafik dan lukisan digital boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut kegunaannya. 76 . atau diperolehi melalui internet. saiz dan kesan khas. Menukar saiz atau imej gambar akan menyebabkan kejatuhan kualitinya. pengimbas. Imej bitmap boleh diterima oleh kebanyakan perisian pembangunan aplikasi multimedia. Sekarang ini sudah ada banyak perisian-perisian yang dibangunkan dan diberikan secara percuma (open source) untuk tujuan rekabentuk atau melukis. menarik. Seorang guru biasanya menghasilkan karya digital bukan untuk tujuan perniagaan tetapi untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran. Imej peta (bitmap) biasanya dihasilkan dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. aplikasi multimedia.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk mengedit foto: o Adobe Photoshop o Corel Painter o Print Shop Pro o Photo Impact

77

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Pada masa ini Adobe Photoshop adalah antara perisian penyunting imej yang sangat bertenaga dan banyak digunakan oleh perekabentuk seluruh dunia. Photoshop adalah nama standard dalam rekabentuk grafik yang digunakan untuk menghasilkan imej-imej yang menarik dalam pembinaan laman web, percetakan, pengiklanan dan banyak lagi. Diakui di seluruh dunia sebagai standard industry. Pelajari tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan-kemudahan yang diberikan oleh Adobe Photoshop dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html http://www.photoshopstar.com/ http://www.adobephotoshoptutorials.com/

Antaramuka perisian grafik Adobe Photoshop Selain dari itu, terdapat juga perisian penyuntingan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Antara yang terkenal ialah The Gimp yang boleh dimuat turun melalui alamat; http://www.gimp.org GIMP adalah singkatan dari GNU Image Manipulation Program (Program Manipulasi Gambar GNU). Ini adalah perisian yang fungsinya hampir menyerupai Adobe Photoshop dan diedarkan secara percuma untuk tugas-tugas seperti mengedit gambar. GIMP juga memiliki banyak kemampuan. Sebagai contoh ia dapat digunakan untuk aktiviti catan yang mudah, menggabungkan pelbagai imej dan teks, menambahkan kesan-

78

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kesan artistik, mengubah format gambar dan banyak lagi. GIMP ditulis dan dikembangkan di bawah X11 pada platform UNIX. Tapi pada dasarnya kod yang sama juga berjalan pada MS Windows dan Mac OSX. Pelajari pengetahuan asas, tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan- kemudahan yang diberikan oleh perisian GIMP dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.gimp.org/tutorials/ http://gimp-tutorials.net/ http://www.gimp-tutorials.com/

Laman web GIMP - http://www.gimp.org

Antaramuka Perisian GIMP

79

ianya memerlukan masa dan kesabaran.com/tutorials http://www.com/support/illustrator/ http://www. Di bidang pendidikan imej vektor banyak digunakan dalam menghasilkan ilustrasi bagi tujuan menerangkan konsep-konsep yang abstrak secara visual.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI b. Seniman.ndesign-studio. kejuruteraan atau rekabentuk. Disamping itu imej vector juga sering digunakan dalam dunia seni rekabentuk grafik dan multimedia. Ia juga banyak digunakan dalam bidang teknikal. pelukis dan pereka grafik menggunakan Illustrator untuk membuat grafik berasaskan vektor yang bertentangan dengan grafik berasaskan bitmap seperti di dalam Adobe Photoshop. Menguasai Adobe Illustrator memang tidak mudah.adobe.adobeillustratortutorials. Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk melukis ilustrasi dan imej: Adobe Illustrator Macromedia Freehand Corel Draw Corel Designer Adobe Illustrator adalah satu perisian yang telah menjadi aplikasi standard dan sangat degemari oleh kebanyakan perekabentuk untuk menghasilkan grafik ilustrasi. Imej bitmap dapat dengan mudah diperbesarkan tanpa kehilangan kualitinya.com/ 80 . Perisian untuk melukis ilustrasi dan imej Perisian grafik dari kategori ilustrasi atau lukisan imej vector (vector) amat popular dalam menghasilkan Clip Art (untuk tujuan komersil). Berikut adalah antara laman-laman web yang boleh dilayari untuk mempelajari dengan lebih lanjut lagi teknik dan trik di dalam Adobe Illustrator. http://www.

dan Linux. berasaskan program SVG imej vektor. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang. seperti Adobe Illustrator. iIlustrasi. Antara yang terkenal ialah INKSCAPE yang boleh dimuat turun melalui alamat. imej yang menggunakan garisan.inkscapetutorials. Macintosh. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari laman. logo dan sebagainya.inkscape. terdapat juga perisian melukis ilustrasi dan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. http://www.org/doc/basic/tutorial-basic. Perisian ini sangat berguna untuk menghasilkan rekaan grafik seperti. Perisian ini adalah satu kumpulan dengan perisian yang sering digunakan untuk melukis.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Perisian Adobe Ilustrator Selain dari itu. carta. Inkscape adalah sebuah perisian open source (sumber terbuka).net/ 81 . gambarajah. Freehand dan CorelDraw.html http://www. typografi. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows.laman web berikut. lukisan teknik kartun.

html http://www. imej yang menggunakan garisan. gambarajah. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari lamanlaman web berikut. Biasanya perisian 3D juga memberi kemudahan untuk menghasilkan aminasi yang boleh digunakan dalam aplikasi multimedia atau penerbitan video.inkscapetutorials. Perisian rekabentuk 3D dan animasi Perisian grafik 3D membolehkan kita menghasilkan objek-objek dalam bentuk tiga dimensi. Macintosh. logo dan sebagainya. 82 .inkscape. typografi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://inkscape. lukisan teknik kartun. carta.net/ http://inkscape.teekoo. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang.com/ Contoh ilustrasi yang dihasilkan menggunakan perisian INKSCAPE c.teekoo.com/ IIlustrasi.org/doc/basic/tutorial-basic. dan Linux. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. http://www.

com/tutorials/ulead_cool_3d/ 83 . kartun dan sebagainya. http://www. Antaramuka perisian ini menawarkan mod edit kronologi. Ulead Cool 3D adalah antara perisian 3D animasi generasi baru khususnya untuk pengeluaran video berkualiti tinggi. dan Macromedia Flash filem 3D.htm http://www. yang boleh digunakan untuk memulakan atau diubah sesuai mengikut keperluan pengguna. Sebagai contoh. gambar diam. kenderaan.com/learning/cool3d.ulead. lankskap. Ia menggabungkan antara muka yang berkesan dan berkemampuan menghasilkan animasi profesional untuk video. Pengguna boleh membuat model teks 3D. kesan khas dan banyak lagi. Antara perisian 3D yang sering digunakan untuk menghasilkan imej dan objek dalam rupa bentuk tiga dimensi ialah seperti. GIF animasi urutan gambar. sifat dan kesan. Untuk mempelajari perisian Ulead Cool 3D dengan lebih lanjut anda boleh melayari lamanlaman web berikut.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dengan menggunakan perisian jenis ini ia memudahkan pengguna menghasilkan objek-objek seperti model dan karakter pelbagai bentuk. Pengguna juga boleh mengimport setiap objek 3D yang ada dan diubahsuai mengikut keperluan. lengkap dengan latar belakang video. 3D Studio Max Ulead Cool 3D adalah antara perisian grafik 3D dan animasi yang sering digunakan kerana agak mudah dipelajari. perisian 3D sangat berguna untuk menghasilkan rekabentuk seperti model bangunan. gaya. Perisian ini telah dilengkapi dengan perpustakaan (library) objek pra-dibuat. Ulead Cool 3D Studio Xara 3D Ray Dream 3D.pixel2life. yang membolehkan pengguna melihat filem yang dihasilkan serta pemain animasi untuk pratonton. barangan.tutorialguide.net/video/ulead_cool_3d/ http://www.

Antara yang terkenal ialah Google SketchUp yang boleh dimuat turun melalui alamat.google. menyimpan fail atau membuat cetakan melalui pencetak. pokok. ke 3D Warehouse. lanskap dan sebagainya dengan perspektif serta ukuran yang tepat. http://sketchup. tekstur. dan sebagainya yang telah disediakan oleh Google untuk dikongsi bersama.com/ Google SketchUp adalah perisian pemodelan 3D-alat gambar yang sangat bertenaga dan intuitif. Dengan perisian ini pengguna boleh membuat lakaran bangunan. Setelah gambar 3D dapat diselesaikan. model. 84 . Pengguna juga boleh menggunakan contoh-contoh model. pengguna boleh mengeksport ke Google Earth. binaan. Perisian ini agak mudah digunakan dan pengguna boleh menghasilkan model-model 3D dengan cepat dan tepat. terdapat juga perisian 3D dan animasi berasaskan sumber terbuka (open source) yang boleh didapat secara percuma.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Ulead Cool 3D Studio Selain dari itu.

   http://www.html .net/3dlinks/tutorials_Sketchup.creative-3d.cfm http://www. Contoh model 3D yang dihasilkan menggunakan perisian Google SketchUP 85 .sketchup2india.com/tutorial/index.com/ http://www.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Berikut adalah laman-laman web yang boleh layari untuk mengetahui dengan lebih lanjut penggunaan perisian Google SketchUp.googlesketchuptutorials.

hasilkan satu poster yang bertajuk ” Pendidikan Berkualiti dan Berinovasi” .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan Aktiviti 1 Dengan menggunakan perisian penyuntingan imej dan foto. Gabungkan pelbagai imej. 86 . teks dan ilustrasi yang sesuai dengan tajuk tersebut.

mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid dan meneroka visual mengikut tajuk.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan pengumpulan dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2. anda dapat: 1.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan Iaitu Menggambar. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 4. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. bahan. tema dan kandungan. 6. membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema 2. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 87 . 2. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. Membuat Corak dan Rekaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.  2. tema. kandungan.4 Kandungan Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Sebelum memulakan pengajaran seni visual apakah yang sering dilakukan oleh guru untuk mendapatkan maklumat mengenai kesesuaian aktiviti yang akan dilakukan? Guru boleh mendapatkan maklumat mengenai tajuk dan isi kandungan dari sukatan pelajaran dan buku sumber pendidikan seni visual berkaitan tajuk atau bidang yang 88 .3 Kerangka  Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid  Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema   Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio budaya  Meneroka visual mengikut tajuk.

latar belakang serta sosio budaya sesuatu tempat juga perlu diambil kira dalam membuat perancangan pengajaran terutamanya jika ia berkaitan soal sensitiviti. - Soal jawab Persembahan video Perbincangan menggunakan gambar Menyenaraikan hal benda mengikut tema Menunjukkan objek sebenar demonstrasi Lawatan ke zoo. Maklumat tersebut hendaklah diperoses terlbih dahulu agar ia sesuai dengan tahap kebolhan dan latar belakang murid yang diajar. muzium. 2. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid apabila anda ingin murid anda melukis mural dinding yang mudah di sekolah anda.5 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid dalam meneroka tajuk dan isi kandungan langkah-langkah berikut boleh dipertimbangkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI ingin diajar. pameran dan sebagainya Langkah-langkah ini bukan sahaja dapat menguji pengetahuan murid mengenai ssuatu perkara malah dapat merangsang kreativiti dan membri ilham yang lebih baik kepada kanak-kanak dalam berkarya. Latihan 1. kawalan tingkah laku. 89 . faktor keupayaan kewangan murid. sikap dan kecenderungan mereka trhadap tajuk atau isi kandungan yang ingin diajar.

Penggunaan terminologi yang sesuai juga perlu dijelaskan demi mmahamkan murid tentang apa yang ingin disampaikan oleh guru. Pengubahsuaian ini perlu dibuat oleh guru agar murid dapat menghasilkan karya yang seimbang dengan kebolehan mereka tanpa menyimpang dari konsep asal hasil seni yang sebenar. Selain hasil produk dan bahan yang perlu disesuikan dengan kemampuan murid. misalnya papier mache yang boleh menggantikan tanah liat atau plaster of paris untuk menghasilkan barangan tembikar atau membuat pelbagai model haiwan serta barangan domestik. bagi murid dari luar bandar tentunya tema berkaitan tempat tinggal serta alam persekitaran mereka perlu dititikberatkan. oleh itu mereka perlu didedahkan dengan aktiviti serta penyampaian ilmu yang sesuai dengan minat dan latar belakang mereka secara khusus. guru juga bolh menggalakkan aspek inovasi dalam penghasilan karya dengan menggunakan bahan alternatif yang lebih mudah dan murah untuk disediakan. Penyediaan bahan yang lebih mudah didapati di kawasan luar bandar juga perlu dipertimbangkan.6 Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid Mengapakah perlunya dibuat pengubahsuaian maklumat mengikut minat dan latar belakang murid? Kanak-kanak sangat berminat dengan aktiviti seni. 90 . Aspek lain yang perlu diubahsuai pula ialah dari segi penyediaan bahan yang lebih mudah dan murah untuk digunakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. misalnya bahan daripada kertas akhbar seperti papier mache lebih sukar untuk dikumpul berbanding untuk mendapatkan tanah liat. misalnya yang berkaitan dengan kraf tradisional di mana tahap pembuatan kraf oleh pengkarya begitu tinggi dan berseni. Maklumat yang diperolehi tentang isi kandungan serta tema yang berkaitan hendaklah dianalisis dan diubahsuai mengikut kesesuaian yang tepat dengan murid mengikut tahap. Penyesuaian juga perlu mengikut faktor sosio budaya sesuatu tempat atau kaum.

anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. Alam semulajadi dan objek persekitaran Mengumpul dan memproses maklumat tentang tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran boleh dilakukan dengan membuat kategori yang sesuai dengan murid tahap 1 dan murid tahap 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Guru boleh bersoal jawab dengan murid untuk mendapatkan maklumat awal mengenai pengetahuan murid dari tahap 1 dan tahap 1 tentang tema dan isi kandungan yang dibincangankan itu. meja dan sebagainya. Objek-objek dan hal benda di sekitar murid boleh dibuat melalui pengumpulan gambar dan menjadikannya sebagai buku skrap dan sebagainya. 91 . Contoh tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran ciptaan Tuhan adalah seperti flora dan fauna dan daripada objek persekitaran pula. pinggan senduk. Setelah itu guru boleh menjalankan tajuk pelajaran yang sesuai kepada murid mengikut minat dan latarbelakang mereka. piring.7 Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio Budaya Nyatakan apakah yang anda faham tentang sosio budaya sesebuah masyarakat. pisau.

imaginasi dan khayalan seseorang. kartu atau mahluk asing adalah perasaan dalaman yang sering bermain dalam imaginasi kanak-kanak. khayalan dan imaginasi si pelukis Maklumat mengenai pengalaman hidup. Watak – watak adi wira. murid boleh diminta untuk menceritakan tentang watak-watak kartun. teoriteori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Perasaan dalaman. 92 . misteri. Menurut Freud lagi. Murid juga sering menjadikan alam mimpi mereka sebagai manifestasi kepada imaginasi mereka yang melampau. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. justeru itu guru boleh memberikan tajuk dan perbincangan yang berkaitan alam mimpi murid sebagai aktivti seni yang menarik. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi kepada hasil karya yang bertemakan perasaan dalaman. Demi menganalisis maklumat yang berkaitan tema ini. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. adi wira dan mimpi yang pernah mereka alami. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. perasaan takut.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aliran dan tema sejagat Tema ini menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. titisan. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengwujudkan satu kekaguman. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. guru juga boleh menggunakan muzik iringan semasa murid menjalankan aktiviti mewarna supaya irama yang terhasil itu dapat mmberi ilham atau membuat pergerakan yang sesuai dengan irama muzik. Guru boleh meminta murid membuat catan serta corak yang ekspresif melalui aktiviti menggambar serta membuat corak tidak terancang seperti teknik tiupan. warna-warna yang terang serta gaya sapuan berus yang dibuat secara gestural menjadi subjek utama pengkaryaan tanpa imej-imej atau objek yang khusus. Murid boleh menggunakan warna secara bebas tanpa kawalan psikomotor yang khusus. Dalam konteks yang lebih besar. gurisan dan pualaman. Dari idea yang berbagai. 93 .

manusia mencipta dan membuat kipas. 94 . keretapi malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Keperluan dan pengalaman hidup harian Ciptaan bentuk-bentuk konkrit seperti cawan. sudu. kereta. Guru boleh membezakan tahap kemampuan murid melalui penggunaan bahan yang mudah dicantum atau dibina tanpa bantuan guru. basikal. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. Pada bidang yang lebih besar. Murid boleh diminta untuk menghasilkan produk-produk yang biasa mereka gunakan atau dilihat. Membuat binaan adalah aktiviti yang paling sesuai untuk dijalankan bagi kedua-dua tahap 1 dan tahap 2. Pembinaan model dari bahan yang mempunyai bentuk yang menyamai dengan bentuk sebenar adalah lebih mudah untuk murid tahap 1 manakala murid tahap 2 boleh diberi cabaran untuk membentuk semula bahan binaan menjadi bentuk-bentuk yang diingini sebelum cantuman binaan dibuat. senduk.

Bagi murid sekolah rendah. kesan kemiskinan atau sebagainya. kandungan. pelbagai pendekatan boleh digunakan oleh guru dalam aktiviti meneroka visual. kebakaran dan banjir misalnya turut menjadi pengalaman pnting yang akan diingati. tema. Antara langkah-langkah yang 95 . Meneroka visual mengikut tajuk. pergi bercuti atau mnghadiri sambutan hari kemerdekaan. Umpamanya peperangan yang berlaku. Guru boleh mengaitkan tarikh-tarikh atau waktu tertentu yang boleh memberi ingatan semula kepada murid untuk mengingati semula peristiwa berkenaan. Bagi kanak-kanak peristiwa penting yang dialami mungkin pulang ke kampung.8 Meneroka visual mengikut tajuk. peristiwa seperti kemalangan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Peristiwa sebenar atau realism dan romantisme Tema ini merupakan rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. pengalaman yang pertama kanak-kanak berkunjung ke sesuatu tempat juga menjadi ingatan kekal kepada mereka. tema dan kandungan membawa pengertian yang agak luas untuk dihuraikan. 2.

96 . Penerokaan visual yang lebih mencabar adalah proses pengembangan idea sebelum sesuatu karya seni itu dapat direalisasikan. meniup. Melalui penerokaan visual ini guru haruslah menyesuaikannya dengan tajuk dan isi kandungan dengan tema yang diajar. rupa. Penerokaan visual ini bukan sahaja melibatkan deria penglihatan malah ia juga boleh dilibatkan dengan deria-deria utama yang lain. melekat. memotong.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI sesuai dijalankan ialah dengan mengadakan sesi soal jawab mengenai bahan maujud di dalam bilik darjah dari aspek estetika dan kegunaan. Penerokaan visual dalam kalangan murid sekolah tentunya dapat dirangsang melalui pemerhatian mereka kepada bahan sebenar sama ada melalui pengalaman secara langsung. guru boleh meminta murid menjelaskan ciri-ciri buah-buahan tempatan dari segi bentuk. mewarna dan sebagainya turut memberi sumbangan terhadap penerokaan visual. kelebihan dan keunikan dan berbagai lagi perkara yang boleh dijelaskan melalui penglihatan visual terhadap bahan maujud tersebut. Misalnya tajuk buah-buahan tempatan yang bertemakan alam sekitar dan objek persekitaran. Inti pati sesuatu objek juga dapat diserlahkan untuk memberi makna serta mesej tertentu yang menjadi kecenderungan pengkarya dalam mengtengahkan maksud karyanya kepada umum. keunikan. saiz. mengukir. bau dan rasanya. Melalui lakaran visual pengembangan idea ini penerokaan visual yang menjadi lebih bermakna. Aktivti guntingan. Murid juga boleh dilatih melukis buahbuahan itu dengan membuat lakaran bentuk-bentuk geometrik terlebih dahulu sebelum membuat lakaran sebenar untuk mendapatkan bentuk yang tepat dan ruang kertas lukisan pula dapat diorganisasikan dengan komposisi yang seimbang. berinteraksi dengan karya ataupun berdasarkan pemerhatian mereka melalui gambar atau video yang ditunjukkan. jalinan. Aktiviti membentuk dan membuat binaan juga menawarkan pengalaman yang sama terhadap penerokaan visual secara kognitif dan psikomotor murid. Penerokaan visual juga boleh dilakukan melalui manipulasi bahan-bahan seperti tanah liat dan plastersin. Pengubahsuaian bentuk asal kepada bentuk baharu dalam penerokaan visual memberi dimensi baru dalam pengolahan karya seni. mencantum. Langkah ini juga dapat mendorong pengembangan intelektual seseorang pengkarya melalui eksperimen visual dengan mengubahsuai bentuk sedia ada kepada bentuk-bentuk yang lebih kreatif dan bijak.

Bidang Murid Tahap 1 Murid Tahap 2 Menggambar Membuat corak dan rekaan Membentuk dan membuat binaan Kraf Tradisional 97 . Senaraikan penerokaan visual yang boleh anda jalankan kepada murid mengikut kategori di bawah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.

Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan. isi kandungan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 98 . 3. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  HASIL PEMBELAJARAN: 1. 6. Tema. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. 5. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Ia merangkumi perbincangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran mengikut tajuk-tajuk seperti berikut:    Pemerhatian. bahan. 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 PERANCANGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SETIAP BIDANG KEGIATAN MENGIKUT TAHAP 1 DAN 2  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik tentang perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan mengikut tahap 1 dan 2. 4. Membuat Corak dan Rekaan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. penerokaan.

isi kandungan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan Tema. penerokaan. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  KANDUNGAN ISI 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Perancangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap Bidang Kegiatan Mengikut Tahap 1 dan 2 Pemerhatian. Pengalaman Langsung dan Apresiasi Setiap Bidang Kegiatan Apakah yang anda faham tentang aktiviti apresiasi dalam Pendidikan Seni Visual? Chapman (1986) telah menggunakan empat aspek utama dalam aktiviti seni iaitu: (i) pemerhatian (ii) penerokaan (iii) penghasilan (pembuatan) (iv) apresiasi dan perlanjutan 99 .1 Pemerhatian. Penerokaan.

Ini adalah untuk membolehkan murid merasai secara konkrit bagi mendapatkan imej mental. bunyi. benda yang konkrit. minat. bahan. Proses ini akan memperkembangkan aspek psikomotor dan kemahiran asas seni visual berhubung dengan manipulasi alat dan bahan serta teknik-teknik mudah. pergerakan. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:      pengetahuan sedia ada murid. imaginasi dan alam fantasinya ke arah perkembangan persepsi dan pemikiran abstrak. Semasa menyediakan aktiviti. dan mencetus idea dan imaginasi. dan aksi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pemerhatian Aspek ini melibatkan sensitiviti deria. Murid akan dilatih membuat pemerhatian terhadap objek alam dan objek buatan manusia. 100 . Kegiatan-kegiatan ini akan membantu terus menyelaraskan idea. murid membuat interpretasi dan menyelaras konsepsi visualnya dengan objek yang dilihat. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan. Peringkat ini menggalakkan murid membuat penerokaan dan percubaan dalam mempelbagaikan kegiatan kreatif dengan menggunakan alat dan bahan. kecenderongan dan latar belakang murid. Semasa berinteraksi dengan alat dan bahan.

dan mengenal kraf tradisional. uji menguji. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. langkah dan proses membuat. murid senang dan ingin mencuba aktif melibatkan pelbagai kecerdasan. 101 . dan penyampaian kandungan subjek. tatacara. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. penemuan oleh murid sendiri. suaikenal dengan bahan. halbenda dengan bentuk hasil Pengalaman Langsung Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. Semasa menyediakan aktiviti. mencari altenatif. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. koordinasi. manipulasi dan persepsi visual. membuat corak dan rekaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penerokaan Aspek ini melibatkan penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. membentuk dan membuat binaan. dan menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. idea. cuba mencuba. anda perlu beri perhatian kepada perkara berikut:       aktiviti kecil mudah ringkas. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. variasi dan kemungkinan lain. bebas daripada jawapan tetap. Penghasilan / membuat / pengalaman      penggunaan alat bahan dan teknik. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. amalan tertib kerja keselamatan semasa bekerja. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan.

menyimpan maklumat atau dokumentasi. 102 . nilai kebersihan dan kepekaan. berfikir secara kritis dan kreatif. Selain diberi pengalaman membuat apresiasi seni visual secara mudah. Kajian seperti ini membantu perkembangan emosi dan imaginasi. Selain memperkembangkan deria penglihatan ia juga melibatkan pancaindera lain melalui kajian perbandingan. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. Pemerhatian secara aktif yang merangkumi kesedaran pemerhatian keseluruhan. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. proses pembuatan hasil seni. murid juga dipupuk nilai menyayangi dan menghargai segala aspek yang wujud dalam persekitaran dan kehidupan mereka. Ini termasuklah memelihara dan memulihara alam sekitar. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. Kanak-kanak dapat membina idea baru dari benda konkrit. kanak-kanak dapat mengalami pengalaman langsung dengan derianya mengenai subjek atau hal benda yang digambarkan. Pemahaman tentang asas seni visual juga turut diperkembangkan melalui kegiatan pemerhatian ini. Ini membantunya dalam memahami sesuatu idea dan menghubungkaitkan antara satu idea dengan idea yang lain atau dengan pengetahuan dalam berbagai mata pelajaran. berkomunikasi secara berkesan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. alat dan teknik. Dengan ini murid akan dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya bila berdepan dengan semua keadaan. membuat interpretasi. Semasa menggambar umpamanya. Secara tidak langsung memberikan pengalaman langsung kepada murid. berfokus dan terperinci dapat menajamkan persepsi murid. membuat pilihan. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. kraf tradisional. mengaplikasi disiplin seni visual. nilai patriotisme.

Karya seni seperti catan. Semasa menyediakan aktiviti mudah. Apresiasi seni secara aktif melibatkan penggunaan bahasa untuk berkomunikasi dengan orang lain apa yang difikirkan dan dirasakan. ton. Pendekatan Apresiasi Seni Mengikut John A. Dalam konteks ini pengetahuan mengenai seni serta perbendaharaan kata yang cukup mengenai seni yang di perlukan. rupabentuk dan bentuk. aspek bahasa yang berkaitan dengan manipulasi. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat karya. jalinan. Aktiviti yang dirancang khas untuk projek apresiasi dan aktiviti mudah yang dirancang di akhir setiap pelajaran. Aspek ini melibatkan penyataan dan unsur afektif. Michael dalam bukunya 'Art and Adolescense' ada dua pendekatan dalam Apresiasi Seni iaitu pendekatan secara logik dan 103 pendekatan . perasaan. Murid terlibat dalam kajian perbandingan dan menyatakan apa yang dilihat dari aspek seni melalui hasil kerja. lukisan. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:       aspek bahasa yang berkaitan dengan istilah seni seperti sifat garisan. aspek bahasa yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. cetakan dipandang sementara arca dan binaan di sentuh. pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan Apresiasi seni visual memberi pengalaman kepada murid mengenali aspek pengetahuan seni visual dan kegunaannya dalam pelbagai kegiatan kehidupan dari segi keindahan dan fungsi. penghargaan dan refleksi diri. warna.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi Apresiasi seni melibatkan sepenuhnya deria rasa atau sentuh dan deria pandang. alat bahan dan teknik. dan penyerapan kandungan. terdapat dua jenis utama aktiviti Apresiasi.

nilai-nilai astetika serta pengaruh. Secara Penerangan . cantik.tidak cantik dll secara spontan. Pendekatan secara logik ini adalah yang berbentuk tradisional dan memerlukan pemahaman intelek semata-mata dan banyak berfaktakan kepada aspek andaian dan munasabah pada yang melihat sesuatu karya seni tersebut. Balai seni. Kontekstualistik dan Normistik Kaedah Hedonistik hanya satu luahan perasaan secara spontan sepertii kesukaan. bila dihasilkan. Elektik. menarik dan benci. penilaian. Pendekatan ini akan dapat Secara ini meninggalkan satu pengalaman yang amat berkesan dan mendalam. slaid. Secara Pemerhatian Membaca.Organistik . pernyataan perasaan. 104 . perbandingan antara satu dengan yang lain serta menimbulkan kesedaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara psikologi. menghubungkan diri dengan pelukis/pandai tukang. Kesan tindakbalas akan lebih terserlah terhadap bahan serta alat yang digunakan.tidak suka. mengkaji. mengumpul dan menyusun gambar-gambar Analisa. gaya konsep dan zaman. tujuan/teknik pelukis. proses. Secara Perbandingan Secara Penghasilan Pendekatan secara psikologi ini merangkumi perkara-perkara yang lebih menjurus kepada perasaan peribadi. lebih bersifat emosi dan perasaan dalaman kepada penghasilan dan penghayatan sesuatu karya seni. gemar. akan lebih realistik dan dapat menerima 'response' dan pendapat orang lain. Membuat mengikut gaya artis/pelukis/stail. filem. Kaedah Apresiasi Seni Kaedah-kaedah apresiasi seni terdiri daripada kaedah Hedonistik . . media. pameran. Penilaian dibuat secara serta merta iaitu: suka.

penilaian menekankan unsur asas prinsip. kepelbagaian bandingan dan seni akan menjadi suatu pendekatan yang menarik oleh pemerhati. naratif dan nilai-nilai akhlak. Kaedah Normistik merujuk aspek kepada kriteria dan norma sesuatu karya dari nilai masyarakat. tata atur. kesinambungan serta kepelbagaian. Penekanan kriteria kepada aspek tata menyentuh intuisi dan menyenangkan. tidak ada unsur sensasi. Contohnya lukisan agama Kristian yang berkaitan unsur ikonografi. unsur-unsur seni. konsepsi. Lebih merujuk kepada perincian / spesifikasi dari aspek persoalan fahaman. Ianya akan menyediakan pengetahuan mantap dalam pengamatan karya. agama dan budaya. Kaedah Konstekstualistik lebih praktikal di mana pemerhatian dibuat secara lebih ilmiah. Penilaian di buat serata melihat konteks seni secara harmoni. ruang dan penataan cahaya. hujah dan penilai karya. letak. Ini akan dapat membentuk kesatuan cara melihat sesuatu karya dari segi warna. jalinan. struktur organisasi dan alat dan 105 . ianya adalah gabungan persepsi Kriteria penilai seni tentang tanggapan positif dan negatif. sistematik dan kefahaman serta kejelasan. Kaedah Organistik menjurus kepada aturan yang mempunyai satu system yang teratur dan terancang. Kaedah ini menolak peradaban moden dimana pelukis telah melampaui batas yang dibenar dalam budaya dan agama. kefahaman konsep. Ia seakan-akan ada kaitan dengan pendekatan diri kepada Allah. falsafah dan prinsip rekaan. imbangan. Kaedah Elektik ini lebih berbentuk cara bersepadu dan holistik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaedah ini tidak sealiran dengan isme pengkritik dan ahli psikologi menyatakan kaedah ini tidak diterjemahkan oleh otak (pemikiran) cuma berdasarkan maklumat kendiri. rasa takwa. interaksi pemerhati. rentak pengkaryaan. perulangan. Ianya berkait dengan pengetahuan sejarah. Ianya tidak dapat di ukur bilangan sebenar dan terdapat pelbagai citarasa.

Proses Apresiasi Seni Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan. (ii) Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: (a) Menggambarkan Mengamati hasil seni dengan cara menggambarkan hal benda dan sifat-sifat tampak/objek pada karya. Disebelah seterika itu terdapat juga pelita minyak tanah. (b) Menganalisa (i) Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak dengan unsur-unsur seni. Kaedah kepada ini untuk pemerhatian secara rawak. Wajaran hanya secara baik. tidak menjurus aspek kronologinya. Sebagai contoh : Karya Latif Maulan Karya di atas menggambar sebuah seterika lama atau antic yang terletak di atas papan penggosok dan dilapik dengan kain batik berwarna merah.Terdapat kesan cahaya yang terpancar dari atas. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. 106 . prinsip rekaan dan struktur. sederhana dan kurang baik.

kumpulan atau individu. (iii) Mencari kaitan falsafah kehidupan manusia atau kaitan dengan cara hidup dan budaya masyarakat setempat. struktur corak dan bahan. 107 . Stail sesuatu zaman. Maklumat mengenai pelukis dan pandai tukang. prinsip. proses. sejarah serta keseniannya. (iv) Melihat teknik. alat dan bahan. Apakah pengetahuan seni yang diperlukan?      Pengetahuan asas senireka dan prinsip-prinsip seni. teknik. (c) Tafsiran (i) Mencari makna-makna yangtersurat dan tersirat pada karya tersebut. keagamaan dan kepercayaan. Sejarah seni. sosial. simbol. Pengetahuan mengenai jenis seni. aliran dan gaya sesuatu karya. budaya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (iii) Menghuraikan stail. Begitu juga makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti hal benda. Dengan itu proses apresiasi seni akan lebih mudah dan bermakna sekiranya pelajar telah dilengkapi dengan pengetahuan mengenai seni dan persepsi yang tajam. unsur-unsur seni. alat dan bahan yang digunakan. (d) Penilaian Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya ('significance') dari segi individu. (ii) Mencari metafora-metafora (ibarat/kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. aliran.

Sila senaraikan beberapa definisi lain berkenaan dengan apresiasi. Murid biasanya mempunyai reaksi yang spontan terhadap alam persekitaran dan apa yang berlaku dalam situasi harian mereka. faktor yang mempengaruhi mereka. Pembelajaran yang tidak dibimbing oleh penentuan tema atau subjek akan menyebabkan murid hilang punca. bagaimana mereka memilih tema dan "subject matter" serta gaya dan stail tertentu mereka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. Tema atau subjek yang ingin dilukis terbahagi kepada tiga. Apresiasi didefinisikan sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka. 2. Alat Dan Bahan Untuk Setiap Bidang Kegiatan Apakah perbezaan di antara konsep Pendidikan Seni Visual? Tema Seorang guru PSV haruslah menentukan terlebih dahulu tema atau subjek sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran.2 Tema. Tema-tema yang dipilih ialah tema persekitaran. masyarakat dan komunikasi. 108 . Isi Kandungan. cara mereka bekerja.

montaj. percikan. murid diharapkan dapat mengamalkan pertimbangan seni visual. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Kraf Tradisional. Proses ini menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi. ukiran 109 Membuat Corak dan Rekaan Membentuk dan Membuat Binaan Mengenal Kraf Tradisional . origami dll Membuat alat domestik. imaginasi dan konsepsi murid. topeng. alat pertahanan diri.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Kandungan Pendidikan Seni Visual sekolah rendah lebih menegaskan kegiatan dalam proses penghasilan dengan melibatkan aspek pemahaman. stabail. Murid akan didedahkan dengan ilmu seni visual yang berkaitan dengan bidang tertentu dan menerapkan budaya menghargai serta mengaplikasi ilmu yang diperolehi bersama. mozek dll Membuat pualaman. lukisan. percikan. menjadi pengkarya yang rasional dan mampu mengendalikan kehidupan dengan membawa bersama nilai yang disebutkan. meningkatkan lagi kepekaan. Membuat Rekaan Dan Corak. titisan. catan. boneka. Dengan ini. cetakan. resis. renjisan. tembikar. capan. terutama dalam meningkatkan nilai hidup. murid dapat diterapkan dengan penghayatan warisan seni visual dan mengamalkannya dalam kehidupan. model. capan. montaj. asemblaj. murid dilatih untuk melihat sesuatu dengan perspektif yang lebih luas sama ada daripada aspek estetik mahupun aspek gunaan. alat permainan. Dengan empat bidang merangkumi bidang Menggambar. ikatan dan celup. persepsi. anyaman. stensilan. kolaj. Melalui kefahaman aspek di atas. resis. tekat. penghayatan dan kritikan. cetakan. tiupan. kaligrafi dll Membuat arca timbul. gosokan. catan. Bidang Menggambar Aktiviti Membuat lukisan. batik. diorama. kolaj. mobail. alat perhiasan diri. gurisan.

senduk. Situasi ini terjadi mungkin disebabkan bahan-bahan tersebut mudah didapati di persekitaran murid. cucuk sanggul dan pending yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. sosial dan estetika.  Alat pertahanan diri seperti keris. Ia adalah satu cara bagaimana murid dapat meneroka dengan lebih jauh tentang alat dan bahan. tengkolok. sosial dan estetika. rohani. Teknik resis dalam bidang mengenal kraf tradisional adalah satu kegiatan yang sangat menarik untuk didedahkan kepada murid-murid sekolah rendah. lembing dan parang yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. emosi. Perhiasan seperti dokoh. pelepah pisang sering menjadi pilihan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah dalam bidang Menggambar. daun. intelek. 110 . intelek. bawang. tudung saji. Permainan seperti gasing. songket dan tenunan yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. congkak dan serunai yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. Pakaian seperti kain batik. Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat. sosial dan estetika. media dan bahan yang digunakan untuk kegiatan menghasilkan produk seni visual. sosial dan estetika. dulang dan bakul yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. rohani. selendang. Bahan-bahan alam seperti ubi kentang. wau. sosial dan estetika. tikar. emosi. rohani.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI kayu dll Kraf tradisional adalah terbahagi kepada beberapa bahagian seperti:     Alat kegunaan seperti tembikar.

suaikenal dengan bahan. uji menguji. Penggunaan alatan dan bahan untuk menghasilkan sesuatu hasil kerja seni. mereka digalakkan membuat ekspresi mengikut idea dan cara mereka. Semasa menyediakan aktiviti. bunyi. Semasa menyediakan aktiviti. Begitu juga murid. cuba mencuba. mudah dan ringkas. bahan. aktif dan melibatkan pelbagai kecerdasan. Dengan cara ini aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan tidak membosankan kerana ada kelainan dan pembaharuan dalam berkarya. murid akan mengenalpasti bahan apakah yang sesuai dan senang untuk didapati supaya kerja-kerja yang hendak dijalankan tidak terganggu. mencari alternative. bebas daripada jawapan tetap. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: Penerokaan pengetahuan sedia ada murid. menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. Ini membuatkan hasil kerja resis dianggap sebagai satu hasil kerja yang lain dari kebiasaannya. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aktiviti kecil. Dalam proses menghasilkan resis penggunaan alatan utama yang digunakan ialah lilin. Benda konkrit minat dan kecenderungan murid. Penghasilan Semasa menyediakan aktiviti. latar belakang murid. Aktiviti Menghasilkan Produk Seni Visual Pemerhatian Aspek ini melibatkan sesentiviti deria. murid senang dan ingin mencuba. variasi dan kemungkinan lain. pergerakan dan aksi. mencetus idea dan imaginasi. penemuan oleh murid sendiri. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: 111 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pada kebiasaannya penggunaan alatan seperti pensel dan pensel warna dalam membentuk garisan dan lakaran sudah biasa digunakan. Guru mempunyai cara dan gaya yang tersendiri apabila ingin menghasilkan kerja-kerja seni.

Apresiasi Semasa menyediakan aktiviti. Latihan 2 1. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat hasil kerja. 2. Hasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bidang kegiatan Mencorak dan Rekaan mengikut tahap satu. bahan dan teknik. penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan kandungan. aspek yang berkaitan dengan manipulasi alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI - penggunaan alat. tatacara. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aspek yang berkaitan dengan laras bahasa visual ( Asas Seni Reka dan Prinsip Rekaan) aspek yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. melibatkan perasaan dan refleksi diri. penyampaian kandungan subjek. Cuba anda jalankan satu aktiviti membuat apresiasi dengan menggunakan pendekatan secara logik berdasarkan satu contoh karya seni murid anda. langkah dan proses membuat. bahan dan teknik. hal benda dengan bentuk hasil. keselamatan semasa bekerja. idea. 112 . amalan tertib kerja.

menghidu. keratan akhbar .menggunakan ABM seperti gambar foto.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. .3 Imaginasi dan Ekspresi Kanak-Kanak Fikirkan apakah faktor-faktor yang boleh menjana imaginasi dan ekspresi murid-murid di dalam kelas anda.  Pengalaman dengan alatan dan bahan. merasai. Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama.  Pengalaman melalui ABM . Galakkan murid-murid menggunakan 5 deria seperti menyentuh produk seni visual tersebut. Cara yang boleh merangsang imaginasi dan ekspresi murid-murid dalam menghasilkan aktiviti untuk setiap bidang kegiatan tahap 1 dan tahap 2 adalah seperti berikut: .  Pengalaman deria – penggunaan lima deria. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. fotografi produk seni visual.  Pengalaman secara langsung (direct observation) -dilakukan secara terperinci dengan bimbingan dan pemerhatian secara khusus seperti melihat contoh produk seni visual yang ada perkaitan dengan menyatakan ciri-ciri/sifat produk dan perkaitan dengan sumber idea.  Penerokaan / Penggunaan ICT. membuat corak dan 113 . -Galakkan kanak-kanak meneroka dan memanipulasikan bahan-bahan yang sesuai.Guru perlu merancang dan memilih bahan seni yang sesuai dengan tajuk produk dan tahap perkembangan kanak-kanak. tentang Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun bertujuan melibatkan murid dalam pelbagai kegiatan seni.

menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. alat dan teknik. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. membuat interpretasi. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. berkomunikasi secara berkesan. Organisasi kurikulum ini merangkumi empat aspek utama yang dipentingkan iaitu:     pemerhatian secara aktif interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan apresiasi seni visual secara mudah menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Contoh aspek 5 P KBSR dalam aktiviti menghasilkan produk seni visual bidang Membentuk dan Membuat Binaan adalah seperti berikut: 114 . membentuk dan membuat binaan. Antara pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. dan mengenal kraf tradisional. membuat pilihan. berfikir secara kritis dan kreatif. menyimpan maklumat atau dokumentasi. proses pembuatan hasil seni. manipulasi dan persepsi visual. mengaplikasi disiplin seni visual. kraf tradisional.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI rekaan. koordinasi. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran.

Kebanyakan pengkaji seni kanak-kanak menganggap hasil karya seni sebagai satu kaedah menarik untuk melihat cara berfikir dan menyelami perasaan selain melihat dan menguji keupayaan perkembangan kognitif mereka. belajar.  Pemulihan Pengesanan kemajuan murid dijalankan selepas guru mengajar beberapa kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran. perlakuan dsbnya. Bagi orang dewasa seni visual sering dikaitkan dengan kecantikan dan kesempurnaan.sosial) dan penggabungjalinan dengan mata pelajaran yang lain  Penerapan nilai Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. karya seni kanak-kanak adalah bersifat peribadi dan tersendiri.  Penyerapan pengetahuan Aktiviti membentuk dan membina dapat memperkembangkan pengetahuan dan kemahiran-kemahiran belajar. Aktiviti pemulihan perlu dilakukan agar kelemahan murid tidak terkumpul.  Pengkayaan Murid yang telah menguasai sesuatu konsep untuk menghasilkan robot yang bermotifkan kucing perlu diberi pengayaan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman serta mengukuhkan kemahiran yang dikuasai oleh pelajar Penghasilan karya terutama lukisan kanak-kanak mempunyai interpretasi yang berbeza dengan karya yang dihasilkan oleh orang dewasa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Penggabungjalinan Aktiviti membuat binaan dapat memperkembangkan pelbagai kemahiran (berfikir. 1975). Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan. psikomotor dan sosial . psikomotor . 115 . namun bagi kanak-kanak hasil karya yang dihasilkan bersifat luahan dan ekpresif (Lowenfeld.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang dinamik serta berkembang mengikut fitrah semula jadi proses tumbesaran mereka. Hasil kerja seni visual yang dihasilkan berfungsi sebagai alat komunikasi dan merupakan refleksi pemikiran kanakkanak. Refleksi ini menurut Koster (2001), akan terus berkembang bersama kanakkanak sehingga ia membesar. Penglibatan kanak-kanak di dalam aktiviti seni visual berupaya memberikan rangsangan dan pembangunan dari pelbagai aspek. Pembangunan tahap imaginasi kanak-kanak dapat dipertingkatkan selain mewujudkan rasa sensitiviti kanak-kanak terhadap sekelilingnya. Secara ringkasnya kepentingan pengajaran mata pelajaran pendidikan seni visual kepada kanak-kanak dapat dilihat melalui aspek berikut:  Aspek Kognitif Penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan.  Aspek Fizikal Penggunaan alat dan bahan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni visual memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.  Aspek Kreativiti Latihan dan projek yang bersifat terbuka dapat membantu murid untuk mengembangkan aspek imaginasi mereka. Aktiviti dan projek di dalam pendidikan seni visual mengutamakan proses, berbanding dengan hasilan akhir. Oleh yang demikian, proses ini menyuburkan budaya pemikiran kritikal di dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan. Selain itu, aktiviti pendidikan seni visual menggalakkan eksplorasi dan eksperimentasi supaya kanak-kanak mempunyai pengalaman luas dalam bidang penghasilan karya.  Aspek Persepsi Melalui mata pelajaran seni visual, murid boleh mempertingkatkan dan 116

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

menajamkan penggunaan pancaindera dan deria. Pendidikan seni visual menambahkan pengetahuan mengenai konsep pembuatan dan kronologi sesuatu produk iaitu proses penghasilan dan hasilan seni, produk dan objek yang terdapat di sekeliling mereka. Aktiviti seni visual merupakan aktiviti yang membantu kanak-kanak mengenali objek selain membantu meningkatkan daya sensitiviti terhadap alam sekeliling mereka. Proses pengkaryaan yang menjurus ke arah pengamatan terhadap objek melatih deria kanak-kanak supaya menjadi lebih peka dan meningkatkan daya persepsi mereka. Selain itu, aktiviti seni visual juga meningkatkan daya imaginatif kanak-kanak selain berupaya mengimbangi emosi mereka. Ianya dijadikan sebagai satu proses pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti imitasi alam sekeliling lalu dipermudahkan menjadi penghasilan simbol abstrak seterusnya menjadikan ianya satu bentuk hasil karya yang unik.  Pengkaryaan sebagai Medium Komunikasi Lukisan merupakan bentuk komunikasi awal kanak-kanak sebelum mereka berupaya untuk bertutur. Ianya dijadikan alat perhubungan yang berkesan untuk berinteraksi. Penghasilan imej seperti pokok, figura manusia, catan dan arca

boleh memberikan tafsiran yang dapat membantu ahli psikologi untuk mengenal pasti kanak-kanak yang mempunyai masalah trauma.  Pengkaryaan sebagai Cara Mencapai Kepuasan Diri Pengkaryaan merupakan aktiviti yang mampu memberikan kepuasan kepada kanak-kanak dalam meluahkan apa yang dilihat lalu dipindahkan semula dalam bentuk dan rupa imej yang unik mengikut tahap pemahaman mereka. Melalui lukisan, kanak-kanak dapat meluahkan perasaan dan emosi selain dapat membina kekuatan otot. Aktiviti sebegini juga dapat membantu menajamkan daya intuisi kanak-kanak.

Aktiviti melukis dapat memberikan kepuasan kepada kanak-kanak. Kesan penghasilan karya lukisan mampu membentuk personaliti kanak-kanak. Konsep 117

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kendiri terbina apabila kanak-kanak mampu melukis tanpa ragu dan tidak bimbang memikirkan soal kecantikan karya mereka. Selain itu, aktiviti melukis juga menggalakkan kanak-kanak membuat ekspresi diri dengan bercerita mengenai karya mereka sekaligus membantu mereka untuk membina keyakinan diri untuk bertutur. Perkembangan artistik kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan suasana mereka dibesarkan. Dalam konteks ini, persekitaran memainkan peranan penting kerana persekitaran yang sihat membantu perkembangan kognitif kanak-kanak dengan cara yang positif. Bagaimana menjana imaginasi kanak-kanak

Soalan-soalan yang berimaginasi adalah berguna untuk murid bagi meluahkan perasaan dalam bentuk lukisan atau catan. Contoh-contoh soalan lukisan atau catan yang berimaginasi adalah seperti berikut: 1. Adakah kamu tahu bagaimanakah rupa seekor buaya? Bagaimana jika buaya boleh terbang? 2. Gunung yang paling tinggi di Malaysia ialah gunung Kinabalu. Bolehkan anda bayangkan anda sedang mendakinya? 3. Bayangkan seekor arnab yang berbelang? 4. Jika anda boleh tinggal di sangkar burung, Bagaimanakah keadaannya?

Menerusi imaginasi murid dapat meluahkan perasaan. Contoh imaginasi yang paling berkesan terhadap murid ialah mimpi kerana ia boleh menyentuh perasaan seseorang murid itu. Bagi mereka imej yang dihasilkan dari tajuk mimpi contohnya adalah satu cara mengekspresi diri mereka ketika dalam ketakutan atau kegembiraan. Satu cara lain bagi meluahkan perasaan ialah melalui berkomunikasi diantara guru dengan murid.

Penjelasan mengenai alat, media, bahan, teknik,imej unsur-unsur seni dan prinsipprinsip rekaan adalah sesuatu yang amat berguna dalam proses menggambar. Dengan

118

Apakah warna yang perlu kamu campur ke atas buah-buahan tersebut? Guru memberi komen kepada hasil kerja murid dan berkomunikasi tentang:           apa yang guru suruh murid buat. saiz. 1. ton dan jalinan. ianya perlu dipupuk dan dikembangkan untuk meningkatkan kreativiti serta kebolehan berfikir mereka. usaha murid terhadap hasil kerja mereka. garisan. teknik-teknik dalam aktiviti yang dijalankan. Bertitik-tolak daripada faktor inilah pengetahuan asas mengenai lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak penting bagi guru pendidikan seni visual sebelum kanak-kanak didedahkan dengan pelbagai aktiviti. penggunaan alat dan bahan. Bagaimanakah bentuk dan warna buah rambutan yang sudah masak atau muda? 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cara ini nilai-nilai estetik akan wujud dalam diri mereka. Secara tak langsung murid akan menggunakan warna dalam aktiviti mereka. susunan corak. bentuk. Contoh soalan. tahap kanak-kanak serta kemampuan mereka perlu difahami supaya guru-guru pendidikan seni visual berupaya merancang aktiviti yang sesuai dengan mengikut tahap yang sesuai. kadar banding. idea selanjutnya tentang tema dari apa yang mereka sedang hasilkan. penggunaan tajuk fantasi dan imaginasi. corak. perasaan terhadap hasil kerja sendiri. Adalah menjadi tanggungjawab guru pendidikan seni visual untuk menyuntik rangsangan yang dapat melipatgandakan daya imaginasi kanak-kanak agar proses pembelajaran menjadi lebih bermakna. Walaupun kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu serta daya imaginasi yang tinggi. warna. 119 . Kesemua pengetahuan yang merangkumi umur. cara-cara bagaimana idea tersebut boleh digunakan dalam berlainan.

Begitu juga dengan aktiviti pemulihan. Aktiviti yang lebih mencabar misalnya aktiviti membolehkan murid berdikari dalam pembelajaran. Akses Kendiri atau Kajian Masa Depan. Apa jua bentuk rangsangan yang diperkenalkan mampu meningkatkan daya fikir mereka kerana kanak-kanak perlu memahami terlebih dahulu bagaimana objek di sekeliling mereka berfungsi supaya imitasi dapat dilakukan kepada hasil seni mereka Bagi murid yang sudah menguasai sesuatu kemahiran-kemahiran asas seperti membentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kanak-kanak pula akan lebih bermotivasi untuk melibatkan diri di dalam aktiviti-aktiviti kreatif.murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam 120 . yang berbentuk projek. Kit pembinaan tradisional seperti blok-blok berwarna mendorong daya reka cipta kanak-kanak untuk membina rumah atau istana serta mempelajari struktur objek di sekeliling mereka. dinamakan aktiviti pengayaan. anda sebagai guru perlu memberi aktiviti-aktiviti tambahan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid serta mengukuh kemahiran-kemahiran yang telah dikuasai. untuk mencipta serta mereka benda-benda baru ataupun media-media yang baru. aktiviti pengayaan diperlukan terutamanya oleh murid yang lebih cerdas untuk mengisi masa terluang dan mengelakkan dari kebosanan. anda sebagi guru tidak dapat lari daripada menjalankan aktiviti pemulihan di dalam bilik darjah. Pemulihan amat perlu untuk murid. Dengan teknologi terkini. Dengan memperkenalkan alatan-alatan tertentu. mengunting. malah mampu bergerak dan bersuara. kanak-kanak boleh didedahkan kepada penggunaan perisianperisian tertentu yang dapat membantu mereka mencipta imej-imej di komputer yang bukan sahaja boleh diwarnakan dengan pelbagai warna yang menarik. sifat ingin tahu dan kerjasama antara individu atau kumpulan seperti menggunakan strategi pengajaran Belajar Cara Belajar. ianya dapat mencambahkan imaginasi kanak-kanak. Aktiviti-aktiviti ini Dalam sesuatu pelajaran. kajian serta tugasan-tugasan yang dapat melibatkan penggunaan daya kreatif. melakar dan mewarna.

aspek 5P KBSR dalam konteks PSV. Latihan 3 1. 121 . Dalam kumpulan berlima anda dikehendaki membincangkan hubungkait aktiviti pengajaran bidang kegiatan Menggambar dengan ekpresi kanak-kanak tahap 2. Kelemahan-kelemahan ini amat perlu di atasi sebelum ia terhimpun yang akan menyebabkan usaha memulih sudah terlewat. 2. Buat banding beza aspek-aspek tersebut dalam bentuk pengurusan grafik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI menguasai satu-satu kemahiran dalam Pendidikan Seni. Mengumpul maklumat dan senaraikan aspek.

Menjalankan sesi apresiasi secara mudah.  HASIL PEMBELAJARAN: 7. bahan. 12. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. komponen penutup dan refleksi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Persediaan Mengajar  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik persediaan mengajar yang melibatkan perancangan langkahlangkah pengajaran yang bakal dilaksanakan oleh guru. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. anda seharusnya boleh menghuraikan dengan merujuk kepada komponen persediaan. 9. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. komponen penyampaian / perlaksanaan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 8. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata melajaran PSV. 10. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 11. 122 . Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan.

hasil pembelajaran. Perancangan merupakan panduan kepada guru Pendidikan seni Visual untuk melaksanakan pengajaran dengan lebih sempurna dan berkesan. strategi dan refleksi/catatan. keperluan dan kebolehan murid untuk mengembangkan daya kreatif dan menajamkan persepsi serta ekspresi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Persediaan Mengajar Komponen Persediaan Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Komponen Penutup Refleksi  KANDUNGAN ISI Rancangan Pengajaran dan Persediaan Mengajar ialah dokumen perancangan. pelaksanaan dan penilaian pengajaran dan pembelajaran harian dan mingguan tertentu yang mengandungi tarikh dan hari. kandungan/kemahiran. masa mata pelajaran/tajuk. Aktiviti pembelajaran PSV yang dirancang mestilah sesuai dengan minat. Kepentingan Perancangan dan Persediaan Mengajar Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan seni Visual (PSV) perlu berpusatkan murid dengan menjalankan aktiviti-aktiviti interaksi lisan yang dapat merangsangkan pemikiran dan daya imaginasi murid serta dapat membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara rasional dan logik. unit/kumpulan. Perancangan juga merupakan panduan kepada guru-guru PSV untuk mengambil perhatian kepada aspek-aspek yang berikut:  Rancangan pengajaran 123 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

       

Persediaan guru dan murid Kaedah pengajaran Pengelolaan pengajaran Teknik penyoalan Penyertaan murid Penerapan nilai estetik dan etika Penerapan nilai murni dan kemahiran berfikir Penilaian kemajuan murid

Tujuan membuat perancangan pengajaran adalah supaya guru dapat membuat persediaan yang rapi agar dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran dengan memberi tumpuan kepada aspek seperti :       

Perkembangan pengajaran yang beperingkat mengikut urutan; Kesinambungan rancangan pengajaran Kesinambungan jenis bidang dan aktiviti; Perkembangan daya kreatif murid; Kepelbagaian dan kesesuaian alat dan bahan; Pelaksanaan aktiviti individu dan kumpulan; dan Pelaksanaan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah

2.1

Komponen Persediaan

Cuba anda baca penerangan berikut dan cuba fahamkan isi kandungannya?

Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. 124

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat-sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Huraian Sukatan Pelajaran merupakan dokumen sokongan bagi Sukatan Pelajaran yang mengandungi perincian kurikulum dari tahun 1 hingga 6 iaitu tahap satu dan tahap dua. Buku ini juga mengandungi objektif pembelajaran bagi setiap tahun. Lajur Bidang menampakkan salah satu daripada empat bidang dalam Pendidikan Seni Visual KBSR.

Di dalam lajur Hasil Pembelajaran dimuatkan skop pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid. Di samping itu, pencapaian yang boleh dikuasai oleh murid mengikut kebolehan mereka diperinci mengikut aras. Lajur Cadangan Aktiviti Pembelajaran pula memaparkan beberapa aktiviti yang sesuai yang boleh dijalankan di dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual mengikut bidang tertentu. Guru boleh memilih tajuk yang sesuai dengan kebolehan murid masing-masing. Aras 1 menekankan pemahaman yang jelas tentang konsep dan fungsi. Aras ini harus dicapai oleh semua murid. sesuai Aras 2 menekankan penggunaan alat, bahan dan teknik yang bahan Aras 3 menekankan aktiviti di mana ini

untuk penghasilan

menitikberatkan peningkatan penghasilan bahan yang berkualiti serta bersifat kreatif. Penggabungjalinan dan Penyerapan 

Penyerapan mata pelajaran / pengetahuan Beberapa unsur ilmu pengetahuan dari bidang yang berlainan diserapkan dalam Pendidikan Seni Visual

Penggabungjalinan kemahiran Kesepaduan yang berlaku antara bahan pengajaran dan pembelajaran, unsurunsur dalam mata pelajaran yang berlainan, teori dan amali, kurikulum dan 125

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kokurikulum serta strategi pengajaran dan pembelajaran.  Contoh penyerapan pengetahuan / mata pelajaran lain yang dikaitkan dengan pelajaran kraf batik:

Aspek-aspek yang boleh dikaitkan Tema /tajuk Sejarah batik/ tokoh / teknik dan proses Motif dan corak Apresiasi Alat dan bahan Bahan campuran pewarna batik

Mata pelajaran / Pengetahuan Bahasa.Melayu Sejarah

Matematik Pendidikan Moral Kajian tempatan Sains

Penerapan nilai      Proses penerapan nilai-nilai murni secara pertuturan, perlakuan, teladan, isyarat, kefahaman dan tafsiran. Kaitkan aplikasi nilai dengan aktiviti-aktiviti seni visual. Memupuk nilai atau menerapkan nilai melalui aktiviti seni secara terus Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan, perlakuan dsbnya.

Kemahiran Berfikir Murid menggunakan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu serta dapat menyelesaikan masalah. Menilai kemunasabahan sesuatu idea dan bersifat evaluatif.

126

alat dan teknik.dalam penghasilan menggambar 127 . Berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR berdasarkan bidang kegiatan yang diajar di sekolah rendah mempunyai hasil pembelajaran secara berperingkat.membuat lakaran bagi menghasilkan rupa atau bentuk gambar . Meneroka beberapa teknik yang berbeza.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kemahiran yang akan diperoleh murid dalam Bidang Pendidikan Seni Visual.        memanipulasikan bahan. mengaplikasi displin seni visual berfikir secara kritis dan kreatif berkomunikasi secara berkesan membuat pilihan membuat interpretasi menggunakan teknologi Contoh kemahiran yang dikuasai dalam aktiviti seperti berikut Tahun Bidang : 3 Aman : Membentuk dan Membuat Binaan Topik/tajuk : Topeng Muka     Mengaplikasi bentuk topeng muka mengikut muka tema yang diberi Dapat mengadun bahan yang sesuai untuk dijadikan topeng Dapat mencantum papier mache yang dihasilkan menjadi satu topeng muka dan yang bernilai baru Memperoleh kemahiran memotong. menggunting dan menampal mengikut imej topeng muka yang diolah Hasil pembelajaran adalah berbeza mengikut tahap umur. Contoh dalam bidang mengambar :   Asas menggambar.

Mengaitkan aktiviti dengan kehidupan seharian dan disekeliling murid. Kemungkinan –kemungkinan dalam manupulasi bahan. 128 .unsur seni dan prinsip rekaan Menggambar berdasarkan tema. Dapat menunjukkan perbezaan antara tembikar tradisional dan tembikar dimensi baru dari semua aspek. Sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran (dalam bilik darjah atau studio seni). Kemudahan mendapat bahan dari segi kuantiti dan kualiti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI   Menggunakan Asas Seni Reka dalam aktiviti menggambar. Kesesuaian bahan dengan aktiviti yang dirancang. Peralatan dan Sumber Pengajaran & Pembelajaran Kepentingan sumber pengajaran dan pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Kesesuaian alat dan bahan dengan peringkat kebolehan dan kemahiran murid. Dapat mengaitkan aktiviti dengan penyerapan mata pelajaran lain.     Dapat menarik perhatian murid. Sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang. Aspek yang perlu difikirkan oleh guru bagi membuat pemilihan bahan dan alatan:            Berkaitan dengan tajuk pelajaran. Melibatkan deria yang berkaitan Sesuai dengan latar belakang murid. kecil atau individu).dan imiginasi Bahan . Keselamatan alat dan bahan. pengalaman. Sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar (kumpulan besar.

         gambar slaid dari power point bahan maujud gambar foto karya seni visual koleksi gambar-gambar dari majalah dan media cetak lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Cara guru Pendidikan Seni boleh mengatasi masalah kekurangan bahan dan peralatan dalam pengajarannya:      Merancang pelajaran atau aktiviti dengan menyesuaikan kepada bahan dan peralatan yang sedia ada. Mengguna bahan altenatif seperti bahan gantian. Contoh sumber pengajaran dan pembelajaran yang sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Meneroka kemampuan penggunaan sesuatu bahan. Merancang strategi pengajaran bagi mengatasi kekurangan bahan dan peralatan. tayangan video carta poster alatan audio kad imbasan / kad cerita 129 . Mereka ganti peralatan.

yakin diri dan dapat berinteraksi dengan proses inkuiri memilih motif yang sesuai akan terhasil. 130 .jika murid telah menguasai melukis motif corak mereka boleh meneruskan dalam kemahiran mewarna. rasional.murid boleh mengolah dan mengubah suai corak rekaan dengan kesesuaian fungsi alas meja masa hadapan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Pelajaran.  - Kajian masa depan Membolehkan murid merancang dan mewujudkan masyarakat yang berwawasan. buat kajian.  Teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) kemampuan ICT berfungsi sebagai alat kemahiran yang memberi sokongan menyempurnakan tugasan contoh. Teori kecerdasan pelbagai murid dapat menyelesaikan masalah melalul pelbagai kecerdasan yang relevan seperti logik matematik (penggunaan pengiraan susunan grid) Pembelajaran akses kendiri Pelajar lebih fleksibel tanpa tekanan serta mampu mencari maklumat dan bahan mengenai motif dan corak serta menghasilkan karya secara persendirian dengan bimbingan guru  - Pembelajaran masteri memberi peluang murid untuk maju mengikut kebolehan dan kadar pembelajaran mereka sendiri serta dapat mempertingkatkan tahap penguasaan pembelajaran contoh.dinamik serta boeh menerima dan menangani segala perubahan contoh.pelajar menggunakan perisian komputer untuk menyusun motif corak.     - Kontruktivisme menggalakkan pelajar mencari idea. Aplikasi Strategi Pengajaran &Pembelajaran dan Organisasi Kelas Strategi yang sesuai untuk diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran. Kontekstualisme pelajar dapat menggabungkan pengalaman individu dan masyarakat dalam kehidupan seharian dan pembelajaran secara konkrit. kreatif.

Anda dikehendaki menghuraikan aspek-aspek penting dalam menulis kemahiran bagi persediaan mengajar. Kesinambungan jenis aktiviti. 131 . Penyesuaian alat/bahan. Kepelbagaian bahan-bahan seni.. Kesinambungan gerak kerja individu/kumpulan. Perkembnagan daya kreatif pelajar. Aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aspek-aspek yang perlu diberi penekanan dalam rancangan pengajaran bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual.        menulis objektif pembelajaran tersebut memilih isi kandungan yang tepat dan sesuai dengan objektif menyusun atau memeringkatkan isi kandungan yang dipilih menentukan kaedah mengajar merancang dan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran memilih alat pembelajaran yang sesuai menentukan teknik mengajar Latihan 1 1. Perkara-perkara penting yang perlu diambil kira dalam merancang satu unit pengajaran Pendidikan Seni Visual.         Perkembangan pelajaran yang berperingkat-peringkat. Kesinambunagn rancangan pengajaran.

Merumuskan aspek-aspek dalam menulis objektif bagi persediaan mengajar.  Mengaitkan peristiwa semasa Berkeupayaan mengaitkan dengan peristiwa semasa seperti anyaman dimensi baru. jenis-jenis anyaman. Mengimbas kembali pelajaran yang terdahulu seperti fungsi anyaman. Anyaman yang menggunakan bahan terpakai.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. 132 .2 Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Apakah perbezaan di antara komponen penyampaian dan pelaksanaan?? Set Induksi Dan Pemerhatian      Pada peringkat ini strategi digunakan untuk menarik perhatian murid kepada guru. Mempastikan murid dalam keadaan bersedia untuk belajar Mencungkil pengetahuan yang sedia ada pada murid Mengaitkan pelajaran lepas dengan pelajaran baru Menarik perhatian dan minat murid pada pelajaran yang akan dijalankan. bahan menghasilkan anyaman dan sebaginya serta mengaitkan dengan isi pelajaran baru yang hendak disampaikan. Mengaitkan isi pelajaran baru dengan pelajaran yang lalu.  Di peringkat ini guru boleh bertanya kepada murid untuk mengetahui pengetahuan yang lepas berkaitan dengan kraf-kraf yang mereka ketahui. Komponen membuat perkaitan dalam set induksi bagi aktiviti membuat anyaman.  Mengaitkan pengetahuan lepas pelajar Guru boleh menggunakan pengetahuan lepas pelajar untuk membina konsep yang baru dengan lebih mudah dan berkesan. 2.

Murid-murid bersemangat untuk meneruskan aktiviti yang selanjutnya. 133 . Murid tidak merasa bosan keran di peringkat awal murid –murid telah mendapat input yang menyeronokkan.   Murid boleh menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina produk yang baru dari bahan-bahan anyaman dengan lebih mudah dan berfungsi. Murid-murid akan bersedia dan berusaha bersungguh untuk menjalankan tugas dan aktiviti anyaman yang diberikan oleh guru.  Semua murid akan menumpukan perhatian terhadap pelajaran yang disampaikan. minat dan pengalaman murid.  Aktiviti P & P anyaman dapat dijalankan dengan suasana yang aktif dan seronok. Perkembangan Isi Pengajaran dan Penerokaan  Pada peringkat perkembangan ini kaedah penerokaan digunakan untuk menduga kefahaman murid mengenai bahan pelajaran yang dibincangkan.  Dapat memotivasikan murid terhadap pelajaran yang akan disampaikan adalah tinggi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  - Fungsi dan kegunaan anyaman dalam industri dan ekonomi negara. Murid akan menunjukkan tanda persediaan untuk mengikuti aktiviti anyaman . kebolehan.  Masalah disiplin dapat dikurangkan kerana aktiviti set induksi ini dapat menarik perhatian murid menumpukan perhatian sepenuhnya dalam aktiviti P & P yang selanjutnya. sesuaikan dengan umur. nyanyian dalam set induksi. Kesan ini membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran tajuk anyaman dengan baik dan lancar tanpa sebarang gangguan yang tidak diingini. Kepentingan Set Induksi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. - penggunaan lakonan. Mengaitkan minat dan pengalaman pelajar mengalakkan penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran tajuk anyaman.

mereka diberi aktiviti pengkayaan yang dirancangkan berdasarkan peringkat perkembangan kognitifnya. kemahiran dan bakat mereka.3 Komponen Penutup Bagaimanakah anda mengatasi masalah komponen penutup yang tidak berfungsi dengan baik? 134 . memupuk semangat berdikari dan bekerjasama.  Setelah murid-murid menguasai satu atau beberapa kemahiran asas dalam sesuatu unit pembelajaran. Aktiviti pengayaan dan pemulihan  Pengayaan ialah sejenis aktiviti tambahan yang disediakan untuk murid dengan tujuan memperluaskan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam suatu bidang pelajaran yang tertentu. Sesi apresiasi dan refleksi untuk memberi peluang kepada murid membicara dan memberi pendapat tentang hasil kerja mereka.  Melalui aktiviti pengayaan dan pemulihan ini. Latihan 2 Senaraikan aspek persediaan murid yang perlu diambil kira dalam merancang aktiviti penerokaan dalam kelas. murid-murid akan berpeluang memperkembangkan pengetahuan.  Aktiviti pemulihan disediakan untuk membantu murid yang lemah dalam menguasai sesuatu kemahiran seni visual.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI     Memastikan penyertaan murid secara aktif dan menyeronokan Mengekalkan minat murid serta tumpuan perhatian mereka. Guru merumus ketiga-tiga kategori hasil kerja murid. 2.

Aktiviti apresiasi Contoh bagaimana guru menjalankan sesi apresiasi bagi bagi komponen penutup pengajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Jenis dan cara penutup boleh dijalankan melalui penutup sosial. kepentingan dan kegunaan aktiviti yang dijalankan (kognitif).          Memilih beberapa contoh karya murid berdasarkan baik sederhana dan lemah. Menyanyikan lagu berkaitan dengan aktiviti (sosial). jalinan. Alat dan bahan yang lain boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti. Penyerapan pengetahuan dan penyerapan nilai yang berkaitan dengan aktiviti. Membuat analisis secara perbincangan. warna. Rumusan dan pengukuhan (bercerita tentang watak atau lakonan pendek) Menggunakan laras bahasa seni yang mudah berkaitan dengan aktiviti seperti garisan. menguji kefahaman murid secara menyeluruh (kognitif). Aktiviti penutup digunakan untuk:        membuat rumusan isi penting pelajaran (kognitif). mengulangi langkah aktiviti (kognitif). penutup kognitif atau penutup teknik. 135 . membincangkan berkaitan dengan kandungan tajuk Membincangkan berkaitan dengan bahan dan teknik yang digunakan oleh murid Memberikan penghargaan terhadap hasil kerja murid.ton bentuk dll. (kognitif) Mengadakan sesi lakonan (sosial). Memberi peluang pelajar meluahkan perasaan terhadap hasil kerja dan refleksi diri.

bahan. . Membincangkan pengingatan semula atau pengecaman pengetahuan dan perkembangan kebolehan intelek dan kemahiran. kemahiran dan idea yang dipelajari.  Menghubungkait dengan aktiviti susulan. -membentuk kemahiran dalam menghubungkait dengan aktiviti-aktiviti seni yang lain untuk mengerak murid membuat aktiviti susulan  Meningkatkan kemahiran berkomunikasi -membentuk kebolehan berkomunikasi melalui bahan. demonstrasi dan sebagainya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kepentingan aktiviti apresiasi:   Membentuk pengetahuan. .Objektif kognitif berubah-ubah daripada mengingati kembali dengan mudah bahan-bahan yang telah dipelajari hinggalah kepada menggabung serta mensintesiskan idea dan bahan baru dengan cara yang asli dan kreatif. Pentaksiran boleh dilaksanakan melalui ujian spontan. proses dan teknik serta kefahaman konsep. teknik dan pelbagai aktiviti seni serta kemahiran menyatakan kualiti tampak dan nilai estetika dalam pernyataan  Membentuk dan menghubungkait idea dan interpretasi -membentuk konsep dan persepsi dari pengalaman dan menggunakan idea bagi menyampaikan kefahaman Pentaksiran Objektif Pengajaran     Melihat sejauh manakah objektif pengajaran dapat dicapai oleh murid. Kognitif . Mengukuh kandungan seni. 136 .menegaskan semula fakta-fakta. soal jawab. Guru dapat mengesan prestasinya dalam melaksanakan pengajaran. -menegaskan semula pengetahuan dan pengalaman seni yang diperolehi dari segi alat.Melibatkan perkembangan kognitif.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Aktiviti susulan / lanjutan    Gerak kerja tambahan yang dilakukan untuk mengukuhkan pemahaman isi pelajaran dan kemahiran murid. teoriteori dan kefahaman.Pembelajaran dapat dijalankandengan berkesan dengan adanya murid yang dapat membentuk sikap positif. Guru harus berkebolehan menggunakan unsur afektif untuk mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik. Afektif . Aktiviti pengayaan yang membolehkan murid menggunakan kemahiran yang telah dikuasai dalam situasi yang lain. Menjelaskan konsep-konsep atau idea-idea yang perlu ditekankan. . Mengadakan pelbagai aktiviti yang lebih mencabar.Melibatkan perkembangan sikap da nilai pelajar.  Sosial . Membantu meneguhkan pencapaian hasil pembelajaran.Membincangkan pengetahuan seperti mengenal fakta-fakta.Melibatkan perkembangan kemahiran fizikal pelajar.   Psikomotor . Merupakan domain yang utama berkaitan dengan kebanyakkan perkembangan pengujian masa kini. perangkaan. emosi dan sikap. Merupakan bidang berhubung dengan perasaan. 137 . Rumusan      Membuat kesimpulan ringkas tentang aktiviti yang telah dilaksanakan. . Meringkaskan isi pelajaran yang telah dipelajari. Mengulangkaji untuk meneguhkan pembelajaran murid.Melibatkan komunikasi/interaksi murid dalam pembelajaran.Penglibatan yang aktif di kalangan pelajar.

9. Persembahan persediaan mengajar secara berkumpulan 2. Catatan refleksi berkisar tentang kekuatan.5 Contoh Persediaan Mengajar Contoh Rancangan Pengajaran Harian KBSR Matapelajaran Kelas/ Tahap Tarikh Masa Bil. Mengumpul maklumat bagi komponen penutup dalam persediaan mengajar. 2.4 Refleksi    Catatan refleksi ditulis selepas sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Latihan 3 1.2012 : 60 minit : 36 orang : Menggambar : Lukisan (hidupan laut) Hasil Pembelajaran : ( Rujuk HSP Tahun 3 PSV) Aras 1: I.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Membuat persediaan mengajar berdasarkan salah satu daripada bidang Mengenal Kraf Tradisional 3. isu. Menggalakkan refleksi kendiri. Murid Bidang Kegiatan Tajuk : Pendidikan Seni Visual : Tahap 1 ( 3 cemerlang) : 6. Menganalisis maklumat yang diperolehi. 138 . kelemahan. cabaran dan cadangan penambahbaikan sesi pengajaran dan pembelajaran berkenaan. Menggambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai.

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Gambar hidupan laut. Guru menyanyikan lagu ikan dan murid mendengar Murid mengikut guru menyanyikan lagu ikan. Dapat membuat penyataan tentang hasil karya sendiri dan rakan. tekun dan teliti. Murid pernah menghasilkan lukisan. Kemahiran Berfikir : Kemahiran belajar dan Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Lagu ikan. kecerdasan pelbagai dan konstektual. 4. Strategi Pembelajaran : konstruktivisme. Bahan : Kertas gambar hidupan laut. Perkembangan: Langkah 1 (10 minit) Gambar hidupan air Guru menunjukkan gambar hidupan air. 2. 139 . ABM Tentang jalinan. Menghasilkan lukisan dengan media yang sesuai. Aras 3: 1. Membuat penyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aras 2: 1 Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan gambar. Dapat mewarna karya lukisan dengan kreatif. 3. Ikan gelama mak ilai-ilai Nanti adik mak iloi-iloi. Menghasilkan gambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai dengan kreatif. Pulang sama mak ialai-ilai Ada satu si ikan parang Badannya panjang berbelangbelang Isinya putih banyak tulang Sedap dimakan kalau masak pindang. pensil warna. Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. Murid pernah melihat hidupan air . Carta alir proses. Menghasilkan karya dengan kemas dan teliti. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan lukisan. Pengetahuan sedia ada murid: 1. 2. Konstektual Bekerjasama. Nilai Murni : Bekerjasama. 5. tekun dan teliti. Peringkat Penyampaian Langkah Pengajaran/ Masa Set Induksi (5 minit) Perkembangan Isi pelajaran Aktiviti P&P Strategi/Gambara jah /Nilai/ Catatan Kecerdasan pelbagai Lirik lagu Ikan kekek mak iloi-iloi. 2. gambar contoh-contoh karya. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti.

Guru menunjukkan contoh-contoh lukisan yang telah siap. Murid bersoal jawab dengan guru tentang cara-cara membuat lukisan. Kemahiran belajar. Konstruktivisme. Kemuncak: Langkah 3 (25 minit) Guru mengarahkan murid menghasilkan karya lukisan. 140 . Belajar Cara Belajar Bekerjasama. Gambar jalinan Langkah 2 (10 minit) Bahan : Kertas gambar hidupan laut dan pensil warna Proses Penghasilan Guru memberitahu murid tentang tajuk dan aktiviti pelajaran iaitu menghasilkan lukisan hidupan laut.Warnakan dan buat jalinan pada lukisan.Sediakan kertas bercetak bergambar hidupan laut. 2.Warnakan dan buat jalinan sehingga penuh dan siap. Murid mewarna gambar hidupan laut dengan melukis pelbagai jalinan mengikut kreativiti. Guru memilih 3 orang murid untuk Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. tekun dan teliti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Guru bersoal jawab dengan murid tentang hidupan air dan jalinan yang terdapat pada badan hidupan air yang ditunjukkan Guru menerangkan tentang jalinan. Penutup Penilaian Hasil Pembelajaran : Apresiasi dan Soalan Apakah yang kamu faham tentang lukisan? Lukisan menggunakan media kering. 1. Bekerjasama. Guru menunjukkan carta alir caracara menghasilkan lukisan. tekun dan teliti. . Guru menerangkan tentang alat dan bahan untuk menghasilkan lukisan. Guru membuat sesi penilaian dengan memilih beberapa karya murid. 3.

kayu chopstick dan masking tape.1 Media -Media kering 1.1 Unsur seni 1.1. pensil warna.2 Murid membuat tentang penyataan hasil kerja sendiri dan rakan. Apakah aktiviti menggambar yang telah kamu laksanakan? Mewarna dan menghasilkan jalinan pada permukaan badan hidupan laut.1 Murid mempamerkan hasil karya 1.2. 141 .1 Persepsi estetik 1.4. Alat dan bahan : Kertas bergambar haiwan.4 Aprisiasi seni 1.3. 1. gambar carta alir boneka.0010.1 Murid mengenal pasti tentang jalinan dan jenisnya.2 Alat -kaya chopstick Refleksi 1.Kertas bergambar haiwan.3 Bahan .2. gambar jenis-jenis boneka.2 Aplikasi seni 1.00 pg Tema dan tajuk : Boneka (haiwan) DSV Standard 1.2 warna 1. 1. gambar haiwan.2 Murid menggunakan jalinan untuk menghasilkan boneka haiwan. Guru mengajukan beberapa soalan kepada murid. Catatan Refleksi : Contoh Rancangan Pengajaran Harian KSSR Minggu : Kelas/ Masa/ Matapelajaran Tahun : 2 cemerlang Hari : Tarikh: Impak/ catatan Bahan Bantu Belajar: Lirik lagu haiwan. Kandungan : 1. Perkara Bidang : Membentuk dan membuat binaan Masa : 9. pensil warna.4. Guru merumuskan isi pembelajaran pada hari tersebut.1 Jalinan 1.2. masking tape.3 Ekspresi Kreatif 1.3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI refleksi : (10 minit) membuat sesi apresiasi.1.1.

2. Guru menunjukkan carta alir penghasilan boneka lidi. Anak ayam mencari terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Aplikasi seni (10 minit)  Guru menunjukkan gambar haiwan kepada murid. Aktiviti P&P : EMK : Penilaian P&P : Kreativiti dan keusahawanan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Objektif Pembelajaran : 1.1. 6. Memahami maksud jalinan dan jenis-jenis jalinan. Murid menghasilkan karya boneka lidi. Guru bersoal jawab dengan murid tentang lirik haiwan yang ditunjukkan . (EK 1: Membina jaringan sosial) ILUSTRI AKTIVITI LIRIK LAGU –HAIWAN Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari terus lari dan ditangkap musang. Menghasilkan boneka lidi yang menarik mengikut kreativiti 1. 2. Menghasilkan boneka lidi haiwan dengan kemas dan teliti. 5. 4. Guru menunjukkan contoh gambar jenis-jenis boneka. Murid mempamerkan dan menceritakan tentang karya yang dihasilkan. 7. STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi estetik (10 minit)    Guru menunjukkan lirik lagu haiwan kepada murid dan murid menyanyikan lagu haiwan.3 Di akhir pengajaran murid dapat : 1. Guru menunjukkan gambar haiwan dan bersol jawab dengan murid. GAMBAR HAIWAN 142 . menerangkan tentang jalinan dan jenis-jenis jalinan. Guru memaparkan lirik lagu haiwan dan murid menyanyikan lagu bunga indah. 4. Mewarna dan menghasilkan boneka lidi (haiwan) 3. 3. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti berdasarkan empat Standart Kandungan.

Guru menunjukkan contoh gambar unsur seni jalinan kepada murid. Guru bersoal jawab dengan murid tentang unsur seni jalinan. Langkah2 Murid mewarna boneka lidi dengan meletakkan pelbagai jalinan dan melekatkan boneka pada lidi menggunakan masking tape. 143 . Boneka jari ALAT DAN BAHAN Langkah 1 Menyediakan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Guru menerangkan boneka dan teknik penghasilan boneka pada murid. layu chopstick. Guru menerangkan tentang jalinan dan jenisjenis jalinan. Definisi jalinan : Kesan pada sesuatu permukaan JENIS-JENIS BONEKA Boneka lidi Boneka sarung tangan Ekspresi kreatif (30 minit)  Murid melakukan aktiviti boneka lidi dengan bimbingan guru. Guru menunjukkan carta alir menghasilkan boneka lidi kepada murid-murid. Guru menunjukkan demonstrasi menghasilkan boneka lidi. Guru menunjukkan contoh jenis-jenis boneka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI         Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan. masking tape dan juga pensil warna.

Murid membuat sesi aprisiasi tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Gambar haiwan. masking tape dan kayu chopstick 2 . kayu chopstick. (EK 2. Lukiskan jalinan pada haiwan. Lekatkan gambar haiwan untuk dijadikan boneka menggunakan masking tape.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Langkah 3 Murid ulangi langkah 2 sehingga karya siap dihasilkan. pensil warna.Melaksanakan langkah-langkah yang telah disediakan. 1.Sediakan alat dan bahan seperti kertas bergambar haiwan. masking tape. Catatan Refleksi 144 . pensil warna. 3. gambar 5.Mewarna gambar haiwan sehingga penuh. Apresiasi seni visual (10 minit)   Murid mempamerkan hasil kerja boneka lidi.

17. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membuat Corak dan Rekaan  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea menggambar dan membuat corak dan rekaan tahap 1 dan 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Amali . dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. mengaplikasi. 14. bahan dan.Menghasilkan Karya Menggambar. 145 . huraian. Membuat Corak dan Rekaan.  HASIL PEMBELAJARAN: 13. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Menggambar serta Membuat Corak dan Rekaan dengan merujuk kepada sukatan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. anda seharusnya boleh menjelaskan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. buku-buku dan internet serta pengalaman tokohtokoh guru. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 16. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. bahan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. menghayati. 18. 15. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. teknik.

Bahan dan Media dalam Menghasilkan Karya Cuba anda baca keterangan berikut dan cuba fahamkan aplikasi alatan dan bahan yang betul dan tepat? Menggambar Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gurisan    Kertas lukisan Alat jangka lukis / pisau / jarum dan lain-lain yang difikirkan sesuai untuk kerja-kerja mengguris atau mengikis Krayon atau pastel minyak (pastel jenis kapur tidak sesuai digunakan) 146 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Menghasilkan karya Menggambar.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. Membuat Corak dan Rekaan Mengaplikasi pelbagai alat. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Lukisan 147 .

Pensel dan pensel warna akan memberikan kesan yang halus. 148 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Catan Bahan Warna poster Bahantara Air Penguat Pengilat larut air                  Sifat-sifat Bersifat legap dan tebal Cepat kering Boleh lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar. Kesan „graphite‟ pada mata pensel jenis lembut adalah paling sesuai tetapi cepat rosak.  Kapur dan pastel yang pelbagai warna. Jalinan yang dihasilkan tidak akan kekal lama kerana kapur dan pastel adalah bahan kering dan rapuh. pensel yang berasaskan lilin dan pelbagai jenis pensel warna yang terdapat di pasaran. lembut Bersifat tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Kesan seperti cat air dan cat minyak Kalis air dan minyak Dihasilkan di permukaan kanvas Bersifat legap dan tebal Lambat kering Hanya sesuai untuk permukaan kanvas Bersifat lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kanvas dan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Sesuai di permukaan kertas Bancuhan pewarna dan air disapukan ke atas lapisan kapur plaster yang masih lembap Ia sesuai untuk menghasilkan catan dinding atau mural Warna air Air Gam arab Cat akrilik Air/minyak Plastik cecair warna putih Cat minyak Turpentine Minyak linsid Cat tempera Air Kuning telur Cat gouache Fresco Air Gam arab Kapur plaster Air atau kapur air      Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gosokan  Pelbagai jenis pensil (jenis lembut dan keras).

tiket teksi. alam benda Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar seperti figura. „Fixative‟ atau pemati warna digunakan ke atas permukaan berjalinan untuk mengukuhkan kesan jalinannya daripada mudah rosak. alam semulajadi. krayon dan pastel 149 . Gosokan yang dihasilkan oleh arang mudah rosak kerana sifatnya yang berhabuk dan rapuh. tiket tol. kertas taip dan lain-lain kertas yang bersesuaian. cawan dan pinggan kertas. kertas pengalas rak-rak dapur yang jenis nipis.  Arang atau pensil arang. kertas kartrij. dakwat dan berus lukisan Gambar atau imej yang telah diimbas dengan menggunakan pengimbas Bahan-bahan terbuang seperti gambar-gambar lama. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Montaj        Foto sebenar seperti gambar keluarga. haiwan. pisau pemotong kertas. Memberikan kesan gosokkan yang tebal dan nyata. Penggunaan krayon digosok secara sisi atau dibaringkan akan menghasilkan kesan jalinan yang lebih baik daripada menggunakan mata krayon.  Pelbagai jenis warna krayon.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penyembur pemati warna atau fixatif perlu digunakan untuk melindungi kesan jalinan daripada rosak. tiket pawagam dan lainlain. lilin paraffin. pelbagai jenis gam Warna basah seperti cat tempera. Penggunaan pelbagai jenis kertas yang tidak terlalu tebal adalah penting untuk memperoleh kesan jalinan yang menarik. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Resis  Bahan yang berasaskan lilin seperti lilin biasa. cat poster. poster dan lain-lain bahan yang berkaitan Pelbagai jenis tiket seperti tiket bas. landskap dan tumbuh-tumbuhan Gunting. cat air. imej kartun dari majalah.  Kertas surat khabar yang belum bercetak.

Playar. 150 .cat emulsi dan lain-lain warna yang bersaskan air Pelbagai jenis dakwat basah Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Mozek          Pelbagai jenis kertas seperti kadbod. warna air dan kertas. kertas lukisan. bekas air.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI      Pelbagai jenis kertas seperti kertas lukisan. pisau. kapur tulis. gam kayu dan gam simen. Pewarna makanan Pensel. kertas menaip. tempera. syiling dan bijirin. gunting. kertas majalah berwarna dan gambar-gambar berwarna. Animasi. kamera video dan kamera digital. Alat dan Bahan dalam Teknik Cetakan   Kertas lukisan Kentang. pelbagai daun kering dan rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi. rayon/fuji. pen dan tali Pelbagai jenis warna. cotton lawn kima Jenis-jenis pensel untuk membuat lakaran. kertas kadbod. berus dan span Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Foto. Pelbagai jenis pelekat seperti gam biasa. kertas nota. gam putih. pembaris dan „clear spray‟ Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering. kadbod. kertas tebal. pemadam Jenis-jenis warna seperti cat air. kertas surat khabar dan kertas binaan (construction paper). kertas kad manila Pelbagai jenis tekstil seperti kain putih seperti kain cotton poplin. cotton cambrich. Bekas untuk menyimpan carikan kertas. Gambar 3 Dimensi dan Ilusi Visual  Pelbagai jenis kamera DSLR. cat poster.

kertas stensil termasuk di atas permukaan papan lapis. manila kad. peralatan „Air Brush‟ Pisau. Membuat Corak dan Rekaan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Percikan dan Renjisan       Berus lukisan yang pelbagai jenis.saiz dan bentuk Berus gigi dan berus sental Pelbagai jenis berus cat dari permukaan lembut ke permukaan keras Penggelek cetakan yang pelbagai saiz Pelbagai jenis cat air. pistol semburan. dakwat dan sebagainya Kertas yang pelbagai jenis seperti kertas lukisan. cat plaka / mural. Tali untuk mengikat kain. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Pualaman. Seterika panas untuk menggosok kain. surat khabar. cat minyak. corak figura. „Corel Draw‟ dan sebagainya. dinding dan lain-lain permukaan yang sesuai    Warna semburan / „Spray Can‟. akrilik. „Publisher‟. 151 . cat emulsi. cat poster. cat kilat/ ‟gloss paint‟. Alat Jemur kain. „Painter‟. kertas taip. kain buruk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Perisian komputer seperti „ Adobe Photoshop‟. kadbod. bentuk-bentuk dari alam benda boleh digunakan untuk menghasilkan gambar dalam aktiviti percikan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikat Dan Celup     Pewarna kain untuk dibancuh dengan air. pita pelekat. gam dan sebagainya. tempera. Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering.  Sediakan bahan dan alatan seperti baldi atau besen.

Latihan 1 1. cairan lilin untuk dititiskan ke atas kertas Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikatan dan celup    Kain atau tisu warna batik. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Tiupan   „Straw‟ untuk menyedut warna air dan tiupkan pada permukaan kertas. kertas katrid. straw. sudu. Pelajar menghasilkan sesuatu gambar berdasarkan tajuk yang sama dengan menggunakan lima teknik yang berbeza 2.. cat minyak. batang berus. blok. Pelajar menghasilkan corak terancang seperti batu bata. berpusat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    air. terpentin atau minyak gas. cat kilat. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Titisan Lilin (Resis)   warna dan kertas. turun separa 152 . kertas lukisan. Tali untuk mengikatkan tisu atau kain. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Renjisan dan percikan  Warna air dan kertas warna. ranting.

unsur-unsur seni. prinsip. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: Jenis Tahap   Menggambarkan („description‟) Penerangan Mengamati hasil seni dan menggambarkan sifat-sifat tampak seperti warna. Mencari makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti subjek. Membuat penilaian berdasarkan kepada kriteria yang bersesuaian seperti keaslian. teknik dan fungsi. sosial. Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya („significance‟) dari segi individu. simbol. keagamaan dan kepercayaan. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. garisan. Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana Menghuraikan stail sesuatu karya. gubahan. prinsip dan struktur. sejarah serta kesenian nya.   Menganalisa („analysis‟)     Tafsiran („interpretation‟)    Penilaian („evaluation‟)  153 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. struktur corak dan bahan. jalinan dan elemen-elemen gubahan iaitu prinsip dan struktur. rupa. bentuk. Mencari metafora-metafora (ibarat /kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak seperti unsur-unsur seni.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Bagaimanakah anda bertindakbalas terhadap penghayatan karya seni visual? Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi.

154 . Cetakan dilakukan ke atas kertas yang sesuai seperti kertas beras.         Lino atau kayu diukir dengan pisau pengukir untuk mendapatkan gambar. dan pisau jenis sendeng. Terdapat berbagai jenis pisau pengukir seperti pisau jenis rata. Spatula digunakan untuk menekan dan meratakan kertas kepada lino atau kayu. Kertas yang sesuai tidak terlalu nipis atau kertas jenis tebal. Bagi menjaga kebersihan semasa bekerja kertas akhbar perlu digunakan sebagai lapik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh penggunaan alatan dan bahan bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. Untuk mendapatkan hasil karya yang bermutu perlu menggunakan dakwat yang berkualiti. pisau jenis v. pisau jenis u. Terdapat berbagai jenis dakwat cetak dipasaran. Dakwat digelek pada kepingan kayu atau lino dengan menggunakan penggelek.

tipis.  Aspek tema .Konteks budaya   - Aspek nilai Nilai budaya Melayu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Turpentin digunakan untuk mencuci peralatan. Boleh juga menggunakan minyak tanah.Garisan tebal. Rupa – rupa Warna – ton warna ( hitam dan putih ) jalinan – kesan jalinan tampak ruang – penggunaan perspektif dan komposisi Kepelbagaian . Imbangan – agihan ruang dari segi kedudukan.kombinasi pelbagai gagasan. Kontra – ciri-ciri berlawanan. Pergerakan –menggunakan garisan dan jalinan.Imej perkampungan . Kesatuan – menimbulkan tema dan keseragaman.Tema – Alam semulajadi. Contoh aplikasi apresiasi bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. putus-putus dan lain-lain lagi. perkampungan . alam sekeliling. Mencintai alam sekitar Perasaan damai dan tenang Nilai cetakan secara keseluruhan Aspek Asas Seni Reka / terminologi Garisan . 155 . . Penegasan – menarik perhatian pemerhati. nilai dan persembahan.Tajuk cetakan – Pemandangan di Kampung.

dan menterjemah karya dari aspek konsep dan prinsip.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 Senaraikan aras-aras dalam mengesan kemahiran murid terhadap keupayaannya memahami. item-item penilaian yang betul. 156 . mentafsir.

Menghasilkan Karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional tahap 1 dan 2. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. mengaplikasi. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. bahan. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. 24. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional dengan merujuk kepada sukatan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 20. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. bahan dan. menghayati.  HASIL PEMBELAJARAN: 19.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 4 Amali . Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. teknik. 22. anda seharusnya boleh menjelaskan. 21. 23. huraian. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. buku-buku dan internet serta pengalaman tokoh-tokoh seni visual serta pandai tukang. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. Membuat Corak dan Rekaan.  KERANGKA TAJUK-TAJUK 157 .

bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. 158 .1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Menghasilkan karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional Mengaplikasi pelbagai alat. Bil. Bahan dan Media Dalam Menghasilkan Karya Adakah sumber pengajaran didapati kurang penting dalam membantu pengajaran? Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.

Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5. Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin 159 . Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 4. Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat 2. Model Gam serbaguna Pisau/Gunting - Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod.

Warna Kertas pasir Alat Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan 6. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat - Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan 7. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang 160 . Boneka - Pisau Tali Gunting Gam Alat - Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 8. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Topeng - Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis 9.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Sesiku L.

Acuan tembikar daripada ‟plaster of paris‟ Kepingan papan untuk pelapik.          Tanah liat. 161 . Kertas warna – untuk membuat corak pada wau. Pen metalik – untuk melakar kesan garisan dan jalinan khas Contoh-contoh gambar wau. Alat pengukir atau penerap untuk membuat ragam hias atau menebuk bahagian yang hendak ditebuk. tali tangsi diganti dengan bahan benang dan penggunaan bahan yang sesuai dan mencabar. Bahan hiasan – manik. Pisau untuk memotongkan tanah liat mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. labuci. Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tembikar. Mesin putaran Dawai digunakan untuk mengeluarkan produk dari mesin. Gam – untuk menampal corak pada mounting board. benang emas. Menghasilkan aplikasi terhadap penemuan bahan baru seperti media campuran seperti buluh digantikan dengan straw board.          „Mounting board‟ – untuk menghasilkan badan wau. aplikasi warna dan prinsip rekaan yang relevan. Tanur untuk membakar tembikar sehingga betul-betul kering. Ragamhias. Tali raffia atau benang warna – untuk membuat rambu. ruang. Tanah liat cair sebagai perekat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengenal Kraf Tradisional Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan wau.

tin. tembikar. kraf batik. 3. 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. plastersin. Menghasilkan motif kraf tradisional seperti kraf anyaman. botol. 162 . anyaman. Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. 2. Produk yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. tekat dan sulaman.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Adakah anda faham tentang tindakbalas bahasa seni visual dalam sesi apresiasi? Sesuatu produk bidang Membentuk dan Membuat Binaan dikatakan cemerlang semasa membuat apresiasi adalah mempunyai ciri-ciri yang berikut:    Produk menepati tema dan tajuk. Mengumpul maklumat serta gambar kraf tradisional seperti ukiran. batik. Secara individu menghasilkan satu binaan menggunakan bahan seperti kotak. dan kraf tenunan.

Memahami proses penghasilan kraf tradisional. Nilai estetik    Menyedarkan pelbagai jenis bahan terpakai boleh dijadikan hasil seni yang kreatif. warna. Menyedarkan pelbagai unsure tampak/visual seperti warna. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. kontra. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Memahami pelbagai teknik dalam proses penghasilan. Kefahaman konsep     Pendedahan kepada pelbagai jenis kraf tradisional dan pengunaannya. Proses penghasilan    Meningkatkan kemahiran dalam aktiviti membuat kraf tradisional. jalinan. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Menjelaskan setiap prosidur melalui tunjukcara. Memahami peralatan dan kesuaiaian bahan proses penghasilan. 163 . imbangan dan kesatuan yang menarik. corak yang memberi nilai kepada hasil karya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. Penerapkan nilai dapat dilakukan melalui aktiviti membentuk. Menyedarkan prosidur yang betul dalam proses menghasilkan karya kraf tradisional. Aspek-aspek penting dalam apresiasi pengajaran dan pengajaran Mengenal kraf Tradisional.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 1. Penggunaan teknik sumbangsaran dalam sesi apresiasi hasil kerja murid. Mempamerkan semua hasil karya keempat-empat bidang kegiatan dan melaksanakan sesi apresiasi bersama pensyarah. 164 . 2.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.