RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

TAJUK 1

Jenis Bahan Mentah

SINOPSIS Dalam modul ini mendedahkan tentang perkembangan jenis bahan mentah yang terdiri daripada kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli)

Hasil Pembelajaran 1. Menjelaskan jenis dan sifat bahan. 2. 3. Mengaplikasikan teknik pembuatan prototaip/projek berasaskan kayu dan logam Mengaplikasi pelbagai kaedah pembuatan prototaip berasaskan kayu dan logam.

KERANGKA KONSEP TAJUK JENIS BAHAN MENTAH JENIS BAHAN MENTAH
KAYU GETAH

LOGAM

PLASTIK

KACA

GENTIAN KACA

KOMPOSIT

KERTAS

1.0

JENIS BAHAN MENTAH Terdapat banyak jenis bahan mentah semulajadi dan bahan buatan yang telah

dihasilkan oleh manusia.Pelbagai bahan mentah dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama iaitu kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli).

1

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1

KAYU

Rajah 1

Kayu merupakan bahan binaan yang paling meluas penggunaannya dalam kawasan beriklim tropika.Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

Pada masa ini pertumbuhan pokok-pokok yang menghasilkan kayu balak telah banyak berkurangan. Ini disebabkan oleh banyaknya permintaan terutamanya dari luar negara, begitu juga dengan aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan baru.

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal menyebabkan kayu balak akan lupus suatu masa nanti. Semua pihak samada kerajaan atau pengusaha balak mesti berusaha untuk menanam semula kawasan hutan yang telah diterokai bagi mengekalkan Malaysia sebagai salah satu negara pengekspot kayu terbesar di dunia di masa hadapan.

Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi dianggarkan hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. Selain itu, kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu, arang, turpentine, dan lain-lain.

2

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.1 Pengkelasan Kayu Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" dikelaskan kepada empat kumpulan utama iaitu: KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat (HHW-Heavy Hardwood) Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood) Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kumpulan kayu yang lembut (SW-softwood) Jelutung, Meranti, Nyatuh, Ramin, Sepetir dan Kayu Getah. Damar Minyak, Geronggang, Jelutong, Petai, Pulai, Sesendok, Terap dan Terentang. JENIS Cengal, Balau, Selayan batu, Kekatong, Merbau, Tembusu dan Resak. Kapur, Kempas, Keruing dan Tualang.

1.1.2 Kegunaan Kayu KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerocok, gelegar, lantai dan perabot Rasuk, rangka pintu/ tingkap, pemegang alat, lantai, parket dan panel Kerja hiasan, parket, perabot, venire dan pemegang alat Pembinaan berat, tiang rasuk, corocok, lantai, jambatan, kapal, rangka pintu / tingkap Pembinaan berat, lantai, parket dan perabot 3

MERBAU

RESAK

TEMBUSU

tingkap. papan lapis. Pembinaan berat. gerobok. tiang. parket. rasuk. jambatan dan gerabak lori Kekuda. Kos penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. lantai. ii. perabot Pintu. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2. lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. tingkap dan panel Hiasan perabot. Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3. perabot. lantai. tiang gelegar. lantai. panel.3 Kebaikan Dan Kelemahan Kayu KEB AIK AN K AYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. cerocok dan pemegang alat Pembinaan umum. binding dalam dan panel Gerobok. Kepelbagaian penggunaannya 4 . perabot Pembinaan. tiang. pelapisan pintu. rasuk dan tiang Tiang rasuk. panel.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS KERUING KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI RAMIN SEPETIR KAYU GETAH 1. susur tangga dan parket KELEM AH AN K AY U Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat. landasan. jambatan. la cepat mengecut dan meleding kerana perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. panel dan perabot Perabot.1.

1.1. 5 . lanya dapat menurunkan peratus lembapan Bari 8% hingga 15%.5 Pengeringan Kayu Pengeringan ialah proses mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan Binding kayu.4 Bahagian ka yu da n fungsin ya Rajah 2 : Keratan rentas kayu 1. Jika kelembapan lebih kayu akan mudah rosak atau reput basah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

“Carikan maklumat kaedah yang digunakan untuk mengeringkan kayu”

1.1.6

Tujuan Pengeringan a) Menam bah kan ke kua tan , ketah an lasakan dan senan g dikerjakan. b) M e n g u r a n g k a n k e m u n g k i n a n k a yu p e c a h , k e c u t d a n meleding. c) d) e) Memudahkan kerja mengawet, mengecat dan menggilap. Menjadikan kayu lebih mudah terbakar, jika digunakan sebagai. Mengelakkan kayu daripada serangan serangga dan kulat.

1.1.7 Faktor Yang Mempengaruhi Proses Pengeringan a) b) c) d) d) Jenis kayu. Cara susunan kayu. Saiz kayu. Keadaan cuaca dan lokasi. Cara pengeringan dijalankan.

1.1.8 Cara Pengeringan Kayu a) b) c) Cara semulajadi. Pengeringan bertanur/ relau. Pengeringan air.

1.1.9

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu adalah dipengaruhi oleh faktor semulajadi, kecuaian

semasa menebang dan semasa proses menggergaji atau membelah, serangan serangga, lumut dan lembapan.

6

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.10 Jenis Kecacatan Semulajadi a) Dipengaruhi oleh Jenis tanah yang ditumbuhi pokok dan iklim yang dialami di sepanjang pertumbuhannya. b) Jenis kecacatan yang sering berlaku ialah i. ii. iii. iv. v. Gerigis. Buku. Parut. Berongga( teras rosak). Ira berpintal.

Rajah 3 : Kecacatan jenis buku

1.1.11 Jenis kecacatan semasa menebang dan mengeluarkan kayu balak dari hutan i. ii. iii. iv. Rekah bintang. Rekah kipas. Rekah bulat Rekah cincin/gelang

1.1.12 Jenis Kecacatan Kayu yang teian digergagi dan selepas mengalami proses pengeringan ialah: i. ii. iii. iv. v. vi. Pecah. Retak. Terpiuh. Keras meleding. Melengkung/Meleper/relangan. Wen atau sisian wen.

7

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Rajah 4 : Kecacatan kayu

1.2 LOGAM Terbahagi kepada dua iaitu i. ii. Ferus Bukan ferus

1.2.1

Logam Ferus Logam ferus adalah logam yang mengandungi besi. Logam ferus digunakan

dengan begitu meluas kerana bahan ini mudah didapati, ekonomi dan mempunyai sifatsifat magnetic yang unik di samping sifat fizikal yang lain. Aloi-aloi ferus boleh dibentuk dengn mudah dalam keadaan sepuhlindap dan kemudiannya boleh diberikan rawatan haba untuk mendapatkan sifat-sifat kekerasan seperti kikir, sifat mulur seperti cangkuk kren atau dibajakan untuk dijadikan alat gerudi. Logam ferus boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama iaitu besi keluli (besi waja), besi tempa dan besi tuang. 8

2.8 %C. Keluli karbon adalah terdiri daripada campuran besi dan karbon. ii.3 . Keluli dihasilkan melalui proses pengoksidaan yang mengurangkan jumlah karbon. Keluli karbon Keluli karbon merupakan jenis keluli yang paling banyak dihasilkan berbanding dengan jenis-jenis yang lain. silicon. Tujuan utama ialah untuk mempertingkatkan mutu dan sifat-sifat keluli supaya ianya mudah diubahsuai 9 .3 %C Keluli karbon sederhana mengandungi 0.1 Besi Keluli Keluli merupakan logam yang sangat berharga yang diketahui oleh manusia. Terdapat juga bahan-bahan lain dalam jumlah yang kecil seperti mangan. Keluli karbon biasa dikelaskan kepada 3 kumpulan. i. sulfur dan silicon untuk membantu meningkatkan kekuatan muktamad dan menjadikan lebih keras. ii.0. silicon. sulfur dan fosforus dengan peratus kandungan yang tinggi antara 0. Keluli karbon rendah mengandungi kurang daripada 0. fosforus dn sulfur di dalam campuran besi jongkong lebur dan keluli sekerap. ii. i.5% hingga 2%. Keluli adalah jenis logam yang paling banyak dan meluas digunakan.1. mangan. Keluli karbon tinggi mengandungi lebih dari 0. fosforus. Keluli aloi Keluli aloi ialah aloi besi dan karbon yang mengandungi unsure-unsur pengaloian seperti mangan.8%C.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penghasilan logam ”secara semulajadi dan banyak digunakan dalam bidang kejuruteraan samad a dalam bentuk asli atau campuran dengan logam-logam yang lain” 1. Kekuatan keluli karbon bergantung kepada kandungan karbon yang terdapat di dalamnya iaitu bertambah dengan bertambahnya peratus kandungan karbon.

plumbum. namun besi tuang digunakan dengan meluas sebagai 10 . kemuluran dan keliatan yang lebih baik berbanding dengan keluli karbon.2. besi tuang mempunyai cirri tuangan yang sangant baik dan boleh dileburkan dengan lebih mudah berbanding dengan keluli. silikon. Disamping itu besi tuang kurang bertindak balas dengan bahan acuan kerana suhu penuangan yang lebih rendah.1. molydebnum. i. Keluli aloi boleh dikelaskan kepada dua bahagian dengan mengikut penggunaan dan membentuk kumpulan yang yang lebih kecil berdasarkan unsur-unsur mengaloian yang utama.2 Besi Tuang (Cast Iron) Selain Besi tuang mengandungi karbon antara 2 % hingga 4. Keluli Aloi Rendah (Low Aloi Steels) Keluli Aloi Tinggi (High Aloi Steels) iii. kuprum. mangenese. Penambahan elemen-elemen pancalogam (aloi) ini seperti kromium. Oleh sebab banyak unsur yang terlibat sesetengahnya adalah mahal maka keluli jenis ini menjadi lebih mahal.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan sifat-sifat khusus dengan diberi rawatan haba dengan lebih sempurna. daripada itu besi tuang juga lazimnya mengandungi silicon sebanyak 3. aluminium. kobalt.5% karbon. Walaubagaimanapun gred nomal besi tuang tidak begitu kuat dan agak rapuh. Keluli alat dikelaskan berdasarkan kandungan kimia atau cara pengerasan dan sifat-sifat mekanikal utama unsure pengaloian yang terdapat pada keluli tersebut. phosphoros.5%. nikel. Keluli Alat Keluli alat merupakan keluli aloi yang mempunyai kandungan karbon yang tinggi berbanding dengan jenis keluli yang lain. Keluli alat juga menggabungkan beberapa unsure dengan besi dalam peratusan tertentu. Besi tuang lebur juga boleh mengalir dengan baik berbanding keluli lebur. sulfur. 1. tungsten dan vanadium boleh memberikan sifat-sifat kekuatan. ii. Oleh sebab kandungan karbon dan silicon yang tinggi.

Besi Tuang Kelabu Putih Boleh Tempa Carta 1 :Jenis-jenis besi tuang 1. Terdapat 3 jenis utama bagi besi tuang sebagaimana ditunjukkan dalam Carta 1 di bawah. komposisi dan keratan sesuatu besi tuangan adalah penting di dalam menentukan sifat-sifat kejuruteraan.2b Besi tuang putih Besi tuang putih apabila pecah kelihatan berwarna keputihan.2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan kejuruteraan kerana murah. Struktur logam. Besi tuang putih 11 . Ini disebabkan karbon yang terdapat di dalam besi tuang putih adalah bentuk karbida. Dinamai besi tuang kelabu kerana berwarna kekelabuan di permukaan rekahnya akibat kewujudan kepingan grafit. Besi tuang boleh dikelaskan kepada beberapa jenis mengikut kegunaanya. bentuk grafit dan jenis matriks struktur yang terkandung di dalamnya. Ia digunakan dengan meluas untuk menghasilkan komponen automotif mesin alat dan pelbagai barangan industri yang lain.2a Besi tuang kelabu Besi tuang kelabu mengandungi karbon dalam bentuk kepingan grafit.2. Mudah dimesin kerana mempunyai kekuatan mampat yang tinggi melebihi keluli. keboleh mesinan yang sangat baik .1.1. Besi tuang kelabu tidak begitu mahal harganya. 1. mudah dilebur dan dituang.

12% dan kandungan sangga adalah di atara 0.2.2. "mine" atau 'metal' (logam). Tahukah anda? 'Metal' berasal dari perkataan Greek. Besi tuang putih juga dinamai besi tuang dingin.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan peratus karbida yang tinggi sangat sukar untuk dimesin tetapi boleh dicanai. tembaga. Pengeluaran besi tempa daripada besi jongkong adalah melibatkan pembuangan karbon.3 Besi Tempa Besi tempa adalah merupakan jenis besi yang paling tulen berbanding dengan jenis-jenis besi yang lain. dan ini boleh dilakukan dengan proses melopak. Logam dingin adalah bertujuan untuk memberikan permukaan yang keras dan merintangi hasu seperti menghasilkan roda keret api penggelek untuk memecah bijian dan plat ragum pemecah. 1.1.1.6% hingga 3%. Besi tuang putih juga merupakan peringkat pertama dalam penghasilan besi tuang boleh tempa. paip dan peralatan industri pertanian Sektor logam bukan ferus di Malaysia meliputi produk-produk seperti timah. Besi ini terdiri daripada zarahzarah besi logam yang halus berpadu dengan satu kuantiti sangga yang halus dan teragih segaya. zink dan plumbum. aluminium. "metallum" yang kedua-duanya membawa maksud yang sama. 1. Kandungan karbonnya adalah kurang daripada 0.2c Besi BolehTempa Besi tuang boleh tempa dihasilkan daripada besi tuang putih. "metallon" dan Latin. 12 . Besi tuang putih dipanaskan lebih kurang 460F selama lebih kurang 48 jam dan disejukkan secara sangat perlahan untuk membolehkannya mudah dimesin dan dapat merintangi kejutan. Besi tuang boleh tempa digunakan untuk membuat komponen automotif. Semasa proses pemanasan ini kebanyakan daripada karbon berubah bentuk dan disebarkan menjadi modul-modul karbon yang kecil di dalam matrik besi yang agak tulen. Ini disebabkan besi tuang ini dihasilkan dengan menggunakan logam dingin.

Logam ini digunakan untuk keperluan kejuruteraan samada sebagai logam tulen ataupun aloi. tidak begitu terpengaruh oleh tindakan haba dan tidak mudah berkarat. Hampir separuh daripada bekalan aluminium dalam pasaran dihasilkan sebagai logam tulen berbentuk kepingan. Di antara logam-logam lain yang sering digunakan di dalam bidang kejuruteraan adalah seperti berikut :a) Aluminium d) Plumbum g) Zink j) Aloi m) Manganese b) Perak e) Timah h) Kromium k) Magnesium n) Tembaga c) Kuprum f) Nikel i) Emas l) Kobalt o) loyang Antara logam bukan ferus yang popular ialah 1. 13 .2.2 Logam Bukan Ferus Logam bukan ferus merupakan logam yang lain daripada logam besi dan keluli. Aluminium telah menjadi logam bukan ferus yang paling penting dalam pelbagai industry seperti pengangkutan. Kuprum juga menjadi unsure penting di dalam aloi kejuruteraan yang penting seperti gangsa dan loyang. Penggunaan aluminium amat meluas sekali dan menduduki tempat kedua selepas keluli. kontena. Kuprum telah menjadi bahan utama dalam industry elektrik dan digunakan dalam keadaan yang tulen.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. bar dan dawai.2. Logam bukan ferus lebih mudah berubah sifat berbanding logam ferus apabila dilakukan kerja-kerja mekanikal.2a Aluminium Aluminium ialah sejenis logam yang banyak terdapat di dunia dan telah digunakan secara komersial sejak 100 tahun yang lalu. elektrik. keratan gulung. pembinaan. 1.2. Terdapat 38 jenis logam yang lain yang diketahui manusia dan dicatitkan di dalam Jadual Perkalaan Unsur. peralatan mekanikal dan barangan pengguna. tiub.2b Kuprum Kuprum juga merupakan logam penting dalam kerja-kerja kejuruteraan telah pun digunakan sejak 6000 tahun yang lalu.

Sedikit penambahan unsure-unsur lain seperti plumbum. Logam-logam yang biasa dialoikan ialah kumprum dan zink. Sifat-sifat logam tulen boleh diperbaiki dengan membentuknya menjadi aloi. silikon. boleh mengawal sifat-sifat loyang. Aloi adalah campuran dua atau lebih unsur pada komposisi tetap tertentu yang mana juzuk utamanya adalah logam. bergantung kepada peratus komposisi zink yang digunakan serta struktur hablur kuprum yang terhasil. Aloi nya tidak boleh dilakukan rawatan haba dan tidak boleh dikeraskan dengan mengenakan haba dan diikuti dengan lindapkejut. lebih keras. fosforus. Secara umum.2c loyang Loyang terhasil apabila kuprum dialoikan dengan zink atau tembaga kuning mengikut sukatan tertentu. Loyang lebih kuat daripada kedua-dua bahan asalnya. timah. 14 . nikel.2. Terdapat beberapa jenis atau kategori loyang. plumbum. timah. 1. tahan kakisan.2d Aloi Dua atau lebih logam lembut boleh dicampur untuk membentuk logam yang lebih kuat yang dinamakan aloi. Aloi kumprum bertindak seperti logam tulen. gangsa dan besi. perak. Kuprum boleh dialoikan dengan banyak unsur termasuklah zink. fosforus dan arsenic.2. Kekerasan yang diperoleh melalui pengerjaan sejuk dan pelembutan dihasilkan dengan memanaskannya melebihi suhu penghabluran semula. Kebanyakan logam tulen adalah lembut dan lemah. proses-proses yang terlibat ialah pembasuhan dan pengisaran bijih berkenaan. diikuti oleh panggangan. dan mempunyai sifat kilauan dan hiasan yang lebih baik. penurunan dan pembersihan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Proses yang digunakan untuk mengasingkan kuprum daripada bijihnya adalah bergantung kepada jenis bijih tersebut. silicon. besi. Tahukah anda sejak berjuta tahun dahulu logam telah memainkan peranan yang penting dalam industri pembuatan? Antara logam pertama yang digunakan ialah kuprum. aluminium. 1. tellerium dan arsenik. Tujuan pembuatan aloi adalah untuk membuatkannya lebih kuat.

Plastik juga boleh didapati secara sintetik atau semi sintetik dengan mencampurkan bahan atau unsur lain untuk menghasilkan sifat yang unik dan boleh dipelbagaikan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. asetal. 15 . Secara semulajadinya plastic diperoleh daripada pemprosesan arang. polimer. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid).”manakala Manakala Plastik Termoset ialah “plastik yang boleh dileburkan sekali sahaja dan ia terus mengeras mengikut acuan. Hasil kajian dan penyelidikan. Tahukan anda Plastik Termo ialah “Plastik yang boleh dileburkan semula dan boleh digunakan berulangkali. Semua bahan-bahan plastik akan menjadi lembut apabila dipanaskan.3 PLASTIK (plastik thermo. Proses pembentukan bahan-bahan plastik dilakukan pada ketika ia berada dalam keadaan lembut.PVC) Rajah 5 Apa itu bahan Plastik ? Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik.aklirik.” Akrilik pula ialah sejenis polimer yang bersifat lut cahaya dan tidak boleh dijadikan legap. plastic terutamanya sintetik telah didapati mempunyai potensi yang besar untuk mengambil alih tempat logam dalam industri pembuatan. petroleum ataupun tumbuhan sehingga terhasil sifat plastic apabila dipanaskan.

pelindung angin automobil.rintangan elektrik yang baik 16 . gasket. plastik haba (termo plastik).sifat optik yang baik .3. hos. pembuluh.mengeras dan tidak boleh dileburkan semula 1. plastik termoset (termosetting). Polivinil Klorida (PVC) Sifat – lebih murah.rintangan haba rendah Kegunaan: untuk membuat pelbagai jenis paip.1.1 Dua jenis bahan plastik ialah i.3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.1. filem ii.boleh dileburkan berulangkali ii. Akrilik Sifat – Mempunyai tahap kekuatan yang sederhana .1a i.tidak telap air. kasut. kulit tiruan. .merintangi bahan kimia .1 Pengkelasan Bahan-Bahan Plastik.boleh dijadikan tegar atau boleh lentur .3.kekuatan yang rendah . Carta 2 : pengkelasan bahan-bahan plastik 1. .

Polimer membentuk suatu kumpulan bahan-bahan asli dan tiruan (sintetik) yang memainkan peranan yang semakin meningkat didalam teknologi moden. Polimer terdiri daripada kayu. Asetal Sifat .merintangi haba dan suhu dgn baik Kegunaan – komponen mekanikal yang memerlukan prestasi yang tinggi Untuk jangka masa yang lama Contoh: galas. Kebanyakkan polimer adalah bahan organik yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:17 ..sesendal. Namun penggunaanya tidak begitu meluas dan hanya digunakan untuk ditambah kedalam bahan-bahan unsur komposit bagi mendapat sifat yang diperlukan. paip. peralatan makmal iii. kaca dan seramik selain dari plastik.3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kegunaan: biasanya di gunakan pada lensa. terutama untuk membuat peralatan keperluan ketenteraan.merintangi lembapan .merintangi lelasan . kanta automotif.2 Polimer Rajah 6 Tahukah anda bahan ini dikatakan telah digunakan semenjak perang dunia ke-2. perumah 1. penggelek.mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik . injap. sesondol. papan tanda berlampu.merintangi rayapan . gear. getah.

1. Ikatan antara atom-atom pada asasnya adalah ikatan kovalen yang kuat.3. Unit asas sesuatu polimer ialah rantaian atom dimana satu struktur asas sesuatu dipanggil monomer.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. Mengandungi gabungan karbon dan oksigen. ii. Secara amnya. Walaubagaimana pun. pada suhu biasa ia adalah bahan bukan berhablur. Sementara ikatan diantara rantai-rantai bersifat lebih lemah. elektrik dan mekanikal bahan polimer tersebut. Rajah 7: Wang Kertas Dari Polimer Semua polimer dicirikan oleh struktur yang berbeza dari logam. iaitu ikatan jenis Van Der Walls. hidrogen dan lain-lain bahan organik dan bukan organik. therma.. Mempunyai struktur rangkaian yang panjang.3 Kebaikan dan Kelemahan Plastik KEBAIKAN PLASTIK Harga murah KELEMAHAN PLASTIK Ukuran boleh berubah disebabkan kelembapan Suhu operasi yang rendah Mudah rapuh pada suhu yang rendah Lembut dan kurang anjal berbanding logam Sebahagian mudah diserang oleh cahaya lampu ungu Sebahagian plastik amat mudah terbakar Rayapan pada semua keadaan suhu 18 Tahan lama Sebahagiannya boleh dikitar semula Mudah untuk dibentuk Penebat elektrik yang baik Sebahagian kalis air . struktur ini biasanya akan menentukan sifat-sifat fizik. iii.

1 Proses penghasilan kaca Silika merupakan bahan utama kaca diperolehi daripada pasir yang dibersihkan bagi tujuan pengasingan bendasing yang tidak diperlukan. Dua bahan lain yang sering dicampurkan dengan pasir dalam proses pembuatan kaca ialah Sodium Karbonat (Na2Co3) atau posty setara dengan sebatian Sodium Karbonat yang akan menurunkan tahap lebur kaca tersebut sekitar 1000 0 C. Namun begitu kapur (Kalsium oksida) perlu ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. natrium nitrat dan natrium sulfat. pasir. Batu kapur atau kapur mati digunakan sebagai agen kapur. Ia berfungsi untuk memegang serpihan kaca jika kaca tersebut 19 . Silika tulen mempunyai tahap lebur 20000C. 1.4. 1. Bahan binaan berdawai atau berlapis pula digunakandalam proses pembuatan kaca keselamatan. Fikirkan contoh-contoh yang ada disekeliling anda.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tahukah anda bahawa polimer telah dapat menggantikan komponen yang dahulunya diperbuat daripada logam dalam penggunaan seperti pada automobil. pesawat terbang. kelengkapan rumah dan rumah dan kelengkapan pejabat. Sumber utama soda ialah Natrium karbonat. Boraks atau asid borik digunakan dalam proses penghasilan kaca borosilikat.4 KACA Rajah 8 Kaca diperbuat daripada silikon dioksida (SiO2) merupakan sebatian kimia serupa dengan kuarza dalam bentuk polihabluran.

ii. seramik-seramik atau polimer-polimer. Papan lapis ialah contoh komposit lamina. Komposit mungkin berbentuk gabungan logam-logam. Menggelek ii. ianya seterusnya digelek untuk membuang gelembung udara. Proses penghasilan gentian kaca pula adalah dengan menggerakkan kaca lebur melalui lubang-lubang kecil dan menariknya keluar mengikut saiz yang dikehendaki.1 Komposit lamina Bahan rencam lamina termasuklah salutan-salutan yang sangat nipis. Gentian kaca banyak digunakan sebagai bahan penebat dalam proses pembinaan dan kaca gentian. permukaan pelindung yang lebih tebal. logam-polimer. Komposit lamina ( lapisan ) Komposit zarahan Komposit bertetulang gentian 1. i. Kaca lapis pula dihasilkan dengan car a meletakkan kepingan plastik antara lapisan kaca yang bersalut simen.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI pecah. Kaca lapis ini banyak digunakan sebagai cermin kenderaan. 1. Komposit dikelaskan kepada beberapa kumpulan berasaskan geometri atau bentuk bahan. Komposit lamina boleh dihasilkan dengan cara: i. seramik-polimer. Ikatan letupan iii. apitan dan berbagai-bagai lagi. dwilogam. iii. Pateri keras 20 .5 Komposit Komposit dihasilkan apabila dua atau lebih bahan mentah yang berbeza di sambungkan atau diikat samada secara mekanikal atau metalurgi untuk mendapatkan gabungan sifat yang tidak terdapat pada bahan asal. pelapisan. logam-seramik. Menekan v.lamina atau lapis.5. Penyemperitan bersama iv.

Tekanan yang secukupnya dapat menyambungkan logam-logam.5. tekanan akibat penggelek akan memecahkan oksida–oksida di permukaan.5.1b Ikatan letupan Proses dilakukan melalui cas letupan. Proses ini sangat sesuai untuk menggabungkan dua kepaingan yang sangat besar yang tidak dapat dikendalikan dengan mesin penggelek. Dengan itu permukaan akan tekimpal melalui 1. 21 .” Rajah 9 :Penggunaan komposit : helmet 1.1a Menggelek Kebanyakkan daripada komposit lamina seperti pelapisan dan dwilogam dihasilkan melalui ikatan gelekan panas atau sejuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaca ialah “bahan lutsinar yang dihasilkan dari pemanasan pasir silika atau bahan silikon dioksida yang wujud secara semulajadi dalam pasir menerusi proses pemanasan melebihi 2000 C. sentuhan atom ke atom. Sekiranya peratus ubah bentuk secukup besar.

Zarah-zarah bahan komposit zarahan boleh jadi lebih kasar misalnya konkrit atau sangat halus seperti barangan yang diperbuat melalui proses metalurgi serbuk. lebih kurang 0. Aloi pateri keras yang sudah lebur akan tertarik ke dalam sambungan yang nipis tersebut melalui tindakan rerambut. Bagi komponen yang kecil.5.3 Komposit tetulang gentian Bahan komposit bertetulang memperbaiki sifat mekanikal bahan. Kepingan logam dipisahkan dengan kelegaan yang kecil. Penyemperitan sebegitu cara membolehkan bahan yang lembut mengelilingi bahan yang keras polimer plastik haba juga dapat disemperitkan bersama bagi mengelilingi dawai pengalir. 1.5. 1. dipanaskan hingga melebihi suhu lebur aloi pateri keras.1c Penyemperitan bersama Bahan komposit lamina yang agak mudah seperti kabel sepaksi dihasilkan dengan menyemperitkan dua logam secara serentak melalui sebuah acuan. Bahan matriks memindahkan daya kepada gentian yang menghasilkan kemuluran dan 22 .08 mm.1d Menekan Proses menekan dilakukan dalam keadaan panas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. yang dikelilingi oleh matriks sejenis bahan lagi yang lebih lembut dan mulur.2 Komposit zarahan Bahan komposit zarahan mengandungi zarah-zarah diskret bahan yang lazimnya lebih keras dan rapuh. tekanan yang tinggi pada suhu yang tinggi akan menyebabkan berlakunya kimpalan. 1. 1.5.5. Bahan gentian yang kuat.1e Pateri keras Pateri keras digunakan untuk menyambungkan dua plat logam. tegar dan rapuh dimasukkan ke dalam matriks yang lebih lembut dan mulur. Proses menekan panas ini selalunya dilakukan untuk mengawet perekat di dalam lamina.5.

Jerami telah digunakan sejak berkurun lalu untuk menguatkan bata tanah liat. Gentian kaca di dalam matriks polimer menghasilkan gentian kaca untuk digunakan dalam bidang pengangkutan dan angkasa lepas. manakala gentian menanggung kebanyakan daripada daya yang dikenakan. Kekuatan ditingkatkan pada suhu bilik dan suhu yang lebih tinggi.6 •       1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI keliatan. gabungan logam dan seramik. Terdapat begitu banyak sekali bahan-bahan bertetulang yang digunakan. Bahagian seramik keras mengurangkan haus dan koyak ketika permainan GETAH Rajah 10 23 .7 Aplikasi Komposit: Porsche membina cakera brek dari bahan komposit silikat gentian karbon prestasi tinggi Pengurangan berat 50%. 1. kecekapan pemberhentian dan prestasi dipertingkat Tahan lama-rintangan haus tinggi Louisville Slugger menghasilkan kayu pemukul bola permainan besbol dengan salutan komposit seramik keras Mengandungi bahan matrik bersalut. Bata bertetulang keluli menguatkan struktur konkrit. yang lazim diguna dalam enjin jet Bahagian logam dalam salutan ultra keras ini meningkat prestasi permainan.

5 – 12. Getah mentah dihiris-hiriskan. Getah beku seterus digelek – (mesin gelek) menjadi kepingan nipis. Kepingan getah ini dibasuh. Seterusnya dibentuk dgn cara menggulung atau menekannya pd tekanan 2. Susu getah ditapis dan dicampurkan dengan air sehingga mencapai kepekatan sebelum dicampur asid.5 N / mm2 Rajah 11: Sarung Tangan Getah 1.Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa 24 . Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa.rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Getah mentah adalah melekit dan lemah dan mempunyai sifat lain yang tidak dikehendaki. Susu getah mengandungi molekul-molekul getah ( C5H8 ). kemudian dicampurkan dengan sulfur dan bahan pelikat pada suhu vulkan 140 dar C. Getah diasingkan secara pembekuan menggunakan asid formik atau asid asetik. dikeringkan dan dijemurkan ( getah mentah ). cecair dan resin.8 KERTAS Kertas adalah bahan nipis . Proses membaiki ini dinamakan pemvulkanan ( vulcanization ) dan biasanya melibatkan pencampuran 7 % 42 % sulfur kepada getah itu. Getah mentah diproses bagi memperbaiki sifat-sifatnya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Getah asli ialah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada susu getah ( kulit pokok getah ).

Tetapi helaian kertas mampu bertindak sebagai gergaji halus dan nipis hingga menyebabkan luka.8. Carolina Selatan. Penghasilan kertas samada dihasilkan dengan tangan atau dengan teknologi mesin. linen dan hem boleh digunakan. Dibentuk Menjadi Kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air bagi menjadikannya ampaian cair.1 Penghasilan Rajah 12 : kilang kertas Kilang kertas International Paper Company terletak di Georgetown. Apabila gentian ini telah dihasilkan. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Timbunan 500 keping kertas dipanggil rim (ream). Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk satu jaringan bergentian. campuran gentian pekat akan terampai dalam cecair. 1. ii.semua proses penghasilannya akan membabitkan tiga langkah mudah: i.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (kebanyakkannya adalah kayu lembut) seperti spruce. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas . Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. Penyediaan Gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Jaringan 25 . ia akan dilunturkan atau diwarnakan bagi menukarkan gambaran barangan akhir.

Kertas juga di gunakan untuk mewakili nilai – nilai sebagai wang kertas. 26 .Kepingan kertas ini juga akan menjadi dokumen-dokumen. bagi mengelakkan salah guna atau bagi tujuan kesukaran membuat salinan supaya dapat dibezakan dengan yang tulin. sejumlah pulpa diletakkan dalam suatu bentuk. Pada masa ini. boleh dijadikan bagi penyimpanan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan). dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan.Dalam kes matawang kertas. Dalam proses menggunakan acuan. 1. iii. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada beberapa saiz yang diingini.8. Baucer dan tiket. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses yang berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gulungan atau jaringan. Kertas ini kemudian boleh dikeluarkan daripada acuannya semasa basah atau kering.cek. untuk diproses dengan lebih lanjut lagi. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang nya dari putus dan menghentikan baris pengeluaran). wang kertas akan melalui suatu proses-proses tertentu. Saiz kertas piawaian telah ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). Apabila dikeringkan.2 Kegunaan Kertas-kertas ini digunakan bagi kerja-kerja penulisan atau proses mencetak . Kadangkala ada kertas yang masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan akan diproses semula. nota bank. tekanan boleh digunakan untuk menghilangkan air melalui tindakan tekanan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bergerak ini ditekan dan dikeringkan supaya menjadi satu gulongan kertas yang panjang. pengeringan Kertas ini mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa proses pengilangan (kertas kering ini lebih kukuh berbanding kertas basah.

kertas digunakan untuk membuat sampul surat. Pemotong kertas Rajah 13 origami --Stop here-= 27 . atau boleh di imbas dengan menggunakan mesin pengimbas. tuala kertas dan lain-lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dokumen rasmi dan penyata-penyata persendirian yang dihasilkan dengan menggunakan komputer akan diletakkan ke dalam sampul surat yang berlainan oleh "mesin bursting”.tuala tangan. Fail atau dokumen-dokumen dalam folder komputer boleh ditukarkan kepada dokumen kertas dengan mencetak.origami dan lain-lain.Kertas juga di buat untuk membuat kertas tandas. Untuk proses pembinaan ia sesuai untuk membuat papier-mache. dan diikuti oleh pengecaman huruf optik (optical character recognition) atau OCR. menggunakan mesin pencetak. risalah. dan kertas dinding. majalah. Kertas bercetak juga boleh dijilidkan untuk menghasilkan buku. Bagi tujuan pembungkusan . akhbar dan lain-lain yang berkaitan.tisu pembalut.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Pengenalpastian Masalah dan Pencetusan Idea Pencetusan idea Idea tidak wujud dengan sendirinya – memerlukan daya usaha sendiri Cara semulajadi - Cara terancang Pencetusan Idea Cara Semulajadi 28 .

kelemahan. Terfokus kpd hasrat utk membuktikan bahawa idea orang lain itu salah. Sumbang Saran (Brainstorming) Teknik menjana idea secara berkumpulan bagi: 29 . kekurangan dan kesalahan pd sesuatu idea atau cadangan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Lamunan atau berkhayal Bakat semulajadi (gifted) Pengalaman Secara kebetulan Pencetusan Idea Cara Terancang Pemerhatian dan pengamatan Penumpuan kpd teknik pemikiran Logikal Analitikal Kritikal Intuitif Sumbangsaran Lateral Teknik Pemikiran Pemikiran Logikal menekankan kpd apa yang salah dan apa yang betul i. Pemikiran Kritikal Digunakan utk mengenalpasti kesilapan. ii. Betul dari segi logik Betul dari kenyataan sebenar (reality) Kesan Negatif : Boleh membunuh pertumbuhan idea-idea baru Pemikiran Intuitif Berfikir berdasarkan kpd suara atau gerak hati dan naluri kita sendiri. Pemikiran Analitikal menganalisis masalah dgn cara memecah masalah yang besar kpd bahagian yang lebih kecil untuk mudah ditangani.

Nilai-nilai estatik dan egronomik  Rupa bentuk menarik  Tekstur  Kefungsian  keselesaan 2. merumus dan mempersetujui Mencari / memperbanyakkan idea Menilai pelbagai alternatif utk penyelesaian yang penyataan masalah sesuai.3. ii. 1. Menggunakan sekurang-kurangnya 1 (satu) jenis tanggam 2.2 Mengaplikasikan kaedah Pembuatan Prototaip/Projek Berasaskan Kayu Dan Logam Menghasilkan Projek  Projek siap mengikut lukisan kerja sepenuhnya  Projek mengikut spesifikasi ukuran 2. Nilai-nilai Komersial 30 .2. Sekurang-kurangnya terdapat satu bahagian kerja logam 2. iii. Pemikiran Lateral Mengenal pasti. Bersifat generatif bertujuan menerbitkan suatu perubahan baru dan berlainan bagi sesuatu masalah – tanpa batasan idea yg dikeluarkan.2. Tidak berfokus kpd penilaian sama ada salah atau betul tapi utk melahirkan idea serta pandangan baru – asalkan idea tersebut bersifat positif.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i.1.

Kekemasan akhir  pemilihan warna  tekstur  harmoni dan kontras 31 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.4.

Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional.1 Kandungan Isi Jenis-Jenis Bahan Mentah Apakah yang anda tahu tentang jenis-jenis bahan mentah? Tumpuan diberi terhadap perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran empat bidang kegiatan PSV KBSR iaitu: Menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI vv ddddd  Kerangka tajuk-tajuk modul ini Konsep dan pengertian empat bidang kegiatan Mengenal alat dan bahan Tema atau kandungan Pengenalan kepada 4 bidang kegiatan PSV Teknik-teknik dalam penghasilan karya Proses penghasilan karya Aktiviti-aktiviti dalam empat bidang kegiatan  1. 32 . Membuat Corak dan Rekaan.

Sesuatu gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan. Melalui asas-asas menggambar. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh Imej Empat Bidang Dalam PSV KBSR Asas Menggambar Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata. proses dan teknik menggambar. Sub tajuk ini juga disediakan untuk anda memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai media. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Menggambar adalah satu representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata. Sub tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan 33 . Imej mental seseorang.

Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Teknik Kolaj Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti pelbagai jenis kertas. cat gloss dan lain-lain lagi. cat emulsi. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan 34 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. hasilnya ialah catan. Teknik-teknik yang boleh digunakan dalam menggambar adalah seperti Rajah di bawah. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. cat poster. Gambar sebagai satu artifak yang menunjukkan satu kecenderungan terhadap sesuatu imej atau objek. CAPAN LUKISAN KOLAJ CETAKAN CATAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ GURISAN RESIS MOZEK STENSILAN GOSOKAN PERCIKAN Teknik Catan Apabila seseorang mengecat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara bebas dan boleh bertindih. Polyfoam adalah bahan yang mudah diukir. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. Untuk jenis cetakan blok. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. bahan warna akan melalui ruang 35 . Teknik Cetakan Teknik cetakan ialah cara menghasilkan karya dengan mencetak. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan. Dengan teknik ini. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi pelbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Teknik Gosokan Anda boleh menggunakan krayon dan gosokkannya di atas kertas yang diletak di atas sesuatu permukaan yang kasar.. misalnya ke atas objek dengan jalinan yang berlainan. Warna air boleh disapukan di atasnya. Terdapat berbagai-bagai jenis cara cetakan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun „cow gum‟. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakan atas kertas. Pada asasnya cetakan menggunakan sifat timbul dan tenggelam pada sesuatu blok atau skrin. Teknik Resis Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. „strawboard‟ dan „polyfoam‟. Anda boleh memilih pelbagai jalinan yang berlainan dan susunkannya untuk mendapat gambar yang menarik. Teknik Stensilan Untuk teknik stensil. Jalinan di atas objek akan memberi kesan kepada hasil gosokan. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah.

plastik dan papan secara tersusun. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. Sesuatu objek atau kertas yang berubah bentuk boleh digunakan untuk menghalang percikan itu ke permukaan kertas. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi pelbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. 36 . kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. bersebelahan dan tidak bertindih. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. plastik. Teknik Gurisan Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Teknik Mozek Teknik mozek ialah cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna. Teknik Percikan Bahan warna boleh dipercik dari sesuatu alat. Misalnya warna air boleh dipercik dari berus. Objek atau kertas berubah bentuk itu boleh diubah kedudukannya supaya kesan tindihan berlaku apabila warna kedua dipercikkan. Hasilnya ialah jalinan bertitik-titik. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan.

geometri seperti bulat. gasing dan keris.C. abjad rumi. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: alam semulajadi seperti bunga. segitiga dan segiempat. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. siput. meja. Corak terancang 37 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membuat Corak dan Rekaan Salah satu sebab M. artis grafik Belanda menjadi terkenal adalah kerana kebolehannya menghasilkan corak yang menarik sekali. kayu. Adakah anda boleh mengecam struktur susunan ulangan pada cetakan ataupun pada jalinan kain itu? Itulah yang dimaksudkan corak. tulisan jawi. paku dan gunting. serangga dan haiwan. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan perhatikan nanti. Escher. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. tulisan cina dan tamil serta angka. Cuba anda perhati dengan teliti kain baju anda. rumah. bahan buatan manusia seperti kerusi. Corak terbahagi kepada 2 jenis iaitu corak terancang dan corak tidak terancang.

selang seli atau perulangan rupa yang tekal. seperti susunan batubata.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Corak yang dibuat secara terancang mengikut susunan atau grid. sisik ikan. turun separa. Terdapat pelbagai jenis susunan corak. TIUPAN TARIKAN TITISAN PUALAMAN CORAK TIDAK TERANCANG LIPATAN IKAT & CELUP RENJISAN Teknik menghasilkan corak tidak terancang 38 . Tarikan di Lipatanlup Jenis susunan corak Corak tidak terancang Corak yang dihasilkan secara spontan dengan menggunakan teknik-teknik berikut. orgee. antaranya adalah seperti dalam rajah bawah. cerminan.

stabail. Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk. Dalam bidang ini. Di sini anda akan lihat bagaimana teknik. topeng dan origami. ruang. mobail. tema ditentukan dan juga tentang persembahan hasil kerja. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga 39 . imbangan dan kestabilan. boneka. model. anda pasti pernah melihat atau bermain dengan kapal ataupun kapal terbang yang dihasilkan dengan lipatan kertas. asemblaj. diorama. struktur. alat dan bahan. Topik ini akan menjelaskan tentang aktiviti-aktiviti membentuk yang ditujukan kepada pelajar sekolah rendah seperti menghasilkan arca timbul. Ini merupakan satu jenis kegiatan membentuk yang anda mungkin pelajari sebelum memasuki alam persekolahan. anda akan mengetahui tentang bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan yang murid anda akan pelajari.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membentuk dan Membuat Binaan Pada zaman kanak-kanak anda dahulu. Berpandukan aspek tersebut pelajar dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model.

Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Origami (f) Model (g) Diorama (h) Boneka (i) Topeng Mengenal Kraf Tradisional Kraf Tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja-kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun mengikut kaum masing-masing. iaitu: 40 . Kraf tradisional terdiri daripada 8 jenis. semasa menjalankan proses penghasilan seni. alat dan teknik penghasilan. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan.

Selangor dan Johor. Badik. Sehingga kini wau masih di mainkan di negeri Kelantan. Pedang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (a) Alat Domestik (b) Alat Permainan (c) Alat Pertahanan Diri (d) Batik (e) Seni Tekat (f) Tembikar (g) Seni Anyaman (h) Seni Ukiran Kayu Alat domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Rencong Aceh. Terengganu. Keris Majapahit. Tumbuk Lada. Jembiah Lading. Keris Sundang. Kedah. Keris Sumatra. Keris Semenanjung. Keris Petani atau Pekaka. Keris Perubahan masa menyebabkan bentuk senjata berubah mengikut keperluan. Alat Permainan seperti Wau adalah salah satu permainan tradisi yang dimainkan untuk mengisi lapang. Keris adalah senjata penting dalam masyarakat dan budaya melayu. Keris Bugis dan Keris Picit. Keris Bali. Jenis-jenis keris yang boleh didapati adalah seperti Keris Jawa. Batik Batik terkenal di seluruh gugusan kepulauan Melayu dan dianggap bidang kraf tangan tradisional yang unggul. Kebiasaannya wau dimainkan selepas menuai padi. Masyarakat melayu tradisional terutama di zaman kerajaan Melayu Melaka hingga kini masih menggunakan senjata seperti Keris. Terdapat pelbagai nama wau di negara kita termasuklah Wau Barat dan Wau Bayan. Batik tradisi dan moden mempunyai corak yang sesuai dengan cita rasa dan perkembangan kesenian Malaysia. Perlis. Lawi Ayam. batik lukis dan batik canting 41 . Lembing dan Sumpit. Beladau. Keris pada masa kini masih digunakan untuk upacara-upacara tertentu seperti majlis persandingan. Tombak. perubatan dan keris menjadi lambang kebesaran institusi diraja. Batik tulis. Pahang. Sewar.

ketebalan dan teknik pembakaran bersuhu rendah. Pada tahun 1970-an teknik ini telah diterapkan dalam kaedah membuat skaf. Kelantan dan di Sungai Perak. Tembikar Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu berdasarkan penemuan barang tembikar lama seperti di Gua Cha. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. Pada masa tersebut seni tekat dipakai oleh keturunan Baba Melaka. Barangan tembikar yang dihasilkan adalah berbeza dari segi bentuk. Mereka banyak menggunakan seni tekat ini pada pakaian. Batik semakin digemari oleh peminat fesyen kerana corak batik dapat dipadankan mengikut peredaran zaman.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI merupakan kaedah membuat batik yang kini diminati ramai. dengan permukaan berwarna coklat. Hampir semua tembikar yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri kegunaan harian. Beberapa buah negeri di Malaysia menghasilkan tembikar. Pahang dan Negeri Sembilan merupakan negeri yang banyak mengusahakan kraf seni tekat timbul benang emas. Selangor. Seni tekat diperkenalkan pada kurun ke-15. tetapi suji sering dikaitkan dengan sulaman benang sutera. Kini penggunaannya telah diperluaskan dalam bentuk dimensi baru. Asal-usul dan perkembangan seni tekat secara langsung dikaitkan kegunaan pakaian dan kelengkapan keluarga raja-raja atau istana. ragam hiasnya semua dibentuk dalam keadaan timbul dari permukaan dasar kain kerana bahagian dalamnya diisi dengan mempulur. Johor. Pada peringkat awal kaedah ini hanya digunakan untuk menghasilkan batik untuk hiasan dinding. Bentuk tembikar tersebut hanya mempunyai persamaan dari segi susunan motif. hitam dan kelabu gelap. iaitu di zaman kesultanan Melayu Melaka. Sama ada ditekat. disulam atau disuji. corak. Negeri seperti Perak. Tembikar tradisi Melayu menjadi lambang kesenian negara dan kini menjadi koleksi yang membanggakan. kain selendang dan baju kurung. dan teknik pembuatan kerana dipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat. Anyaman 42 . Seni Tekat Ia juga dikenali dengan nama suji timbul iaitu sulaman timbul atau tekat bersuji.

Seni ukiran Melayu yang unik ini diperlihatkan melalui ukiran pada istana. Pembikinan kelarai adalah dirancang dengan menggunakan mata atau langkah yang betul dan tepat. masjid. perabot. kepala sampan. rotan. Ukiran kayu tradisional dianggap sebagai hasil kreativiti orang Melayu dalam bentuk tampak dan mendapat tempat yang istimewa di kalangan masyarakat di negara ini. Latihan 43 . mengkuang. paku-pakis ribu-ribu atau bahan-bahan lain dengan menggunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik selang-seli helaian antara satu sama lain. Dua jenis warna yang kontra digunakan bagi menunjukkan kesan. bilah buluh. Kelarai ini di antaranya ialah: (a) Kelarai berakar (b) Kelarai beras patah (c) Kelarai bunga cengkeh (f) Kelarai anak ikan (g) Kelarai kepala lalat (h) Kelarai mata punai (d) Kelarai tampuk manggis (i) Kelarai sisik kelah (e) Kelarai bunga mempelas (j) Kelarai tapak harimau Ukiran Kayu Seni ukiran kayu merupakan sejenis kraf tangan Melayu tradisional yang digunakan untuk menghiasi rumah kediaman yang menjadi kebanggaan masyarakat pada zaman dahulu. senjata dan peralatan untuk kegunaan harian. bertam.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anyaman merupakan satu proses menjalin helaian daun pandan. rumah. makam. Anyaman yang tidak berkelarai disebut anyaman biasa atau ghadas. Bangunan-bangunan lama yang masih mengekalkan seni ukiran sehingga hari ini telah menjadi bahan rujukan generasi masa kini. lidi. Kelarai Kelarai ialah corak atau motif berbentuk dam pada anyaman yang melalui proses tranformasi idea daripada alam semulajadi. Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai.

Penggunaan alat. kertas tisu. Lain-lain kertas yang boleh digunakan dalam aktiviti seni adalah seperti kertas surat khabar. Media dan Teknik Sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas. Alat tulis samada yang berwarna atau tidak berwarna. 1. kertas sampul surat. toilet paper. 44 . pelbagai jenis warna dan pelbagai saiz. Alatan dan media yang berbagai-bagai yang digunakan ke atas sesuatu bahan tujuannya supaya dapat menghasilkan satu hasil kerja seni yang pelbagai untuk menghasilkan jalinan. Selain daripada itu gunting pelbagai saiz. Setiap murid mempunyai keupayaan dan sikap yang berbeza terhadap sesuatu aktiviti yang akan dilaksanakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. majalah.2 Mengenal alat dan bahan Apakah yang anda faham tentang alat dan bahan? Pengenalan dan Penerokaan Alat. bahan-bahan buangan yang boleh digunakan dalam aktiviti menggambar juga perlu. Senaraikan 2 bidang kegiatan yang sesuai dijadikan projek berkumpulan di sekolah dan nyatakan kelebihan yang boleh diperolehi dari bidang kegiatan tersebut kepada murid anda. sugar paper. Pada kebiasaannya alatan yang hendak digunakan adalah terlalu banyak jika hendak disenaraikan. media dan teknik dalam pembelajaran seni menggambar juga amat penting untuk menghasilkan hasil kerja yang baik dan bermutu. gam. bentuk dan ton. media kering atau media basah semuanya amat berguna untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. kertas kadbod dan banyak lagi. Adalah menjadi minat murid apabila menghasilkan kerja-kerja seni menggunakan pelbagai jenis kertas yang mempunyai pelbagai tekstur. adalah sangat penting bagi seseorang guru mengetahui dan mengenal pasti perubahan dan perkembangan diri murid-muridnya. kertas pembungkus hadiah.

arang lilin dan „comte‟. lilin. dan buah-buahan Penyedut minuman Gunting. gunting. cetakan Lilin Pelbagai jenis cebisan kertas suratkhabar atau majalah Bahan-bahan semulajadi seperti berbagai jenis tumbuh-tumbuhan Sayur-sayuran. cat minyak dan cat akrilik. pen. bahan-bahan kutipan dan berus. warna pensil Kapur berwarna Oil pastel Artline atau marker Pelbagai jenis pen Gouche. krayon. Berikut ialah sebahagian contoh alatan dan media yang boleh digunakan sebagai aktiviti menggambar:                  Pelbagai jenis pensil Warna pastel. kanak-kanak dapat menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menghasilkan gambar mengikut cara ekspresinya yang tersendiri. pensel warna. cat poster. pensel warna.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dalam penerokaan terhadap aktiviti menggambar. cat poster. warna air. Contohnya ialah seperti pensel. kertas warna. krayon. cat air. Dalam aktiviti menggambar. pen. akrilik. Contoh media kering adalah seperti pensel. pelbagai media boleh digunakan dan disatukan dalam satu hasil kerja. pisau lipat. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis iaitu media kering dan media basah. Ini membantu 45 . gam. pastel. warna poster. gam Pelbagai jenis berus lukisan. Media basah terdiri daripada cat air. cat minyak Stensil Kolaj Capan. palet/pembancuh warna Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar.

bahan dan teknik dalam bidang membentuk dan membuat binaan berkaitan dengan proses yang mesti dilakukan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaan-permukaan yang terlibat. ketinggian. Pada kebiasaannya. Senaraikan alat dan bahan yang sesuai untuk merancang penghasilan sebuah arca asemblaj. kelebaran. 2. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. nyanyian dan cerita. Senaraikan media kering yang sesuai untuk menghasilkan catan dengan menggunakan kertas lukisan. berat dan garis luar objek. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. kira Menjelmakan objek konkrit tiga reka dimensi bentuk ini akan mengambil bagaimana untuk menstrukturkan disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. Latihan 1. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. lakonan. 46 . Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Mengaplikasikan alat. puisi. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI perkembangan kanak-kanak dari aspek psikomotor dan emosi dan penting dari segi keperluan fisiologi dan psikologi kanak-kanak.

3 Tema dan kandungan Apakah yang anda faham tentang tema dan kandungan? Tema. Alam semulajadi dan objek persekitaran 47 . isi kandungan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Tema Walau apapun yang anda hasilkan dalam pengkaryaan. perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting.

Daripada objek persekitaran pula. rupa dan bentuk. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. pisau.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anda boleh menjadikan objek-objek alam semulajadi ciptaan Tuhan sebagai sumber utama menghasil karya. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. Perasaan dalaman. khayalan dan imaginasi si pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea mencipta. kualiti objek. Kesemuanya menjadi tema atau hal subjek dimana peringkat seterusnya akan melihat dinamik bentuk form. pinggan senduk. meja dan sebagainya. ruang. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. Perasaan takut. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. keunikan. Aliran dan tema sejagat 48 . warna. ciri-ciri organik. Objek yang berupa flora dan fauna menjadi sumber idea dan ilham untuk menghasilkan produk seni. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. misteri. piring. jalinan. Menurut Freud lagi. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis.

'Minimal Art' misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. keretapi malah jambatan dan 49 . basikal.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Dalam konteks yang lebih besar. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. manusia mencipta dan membuat kipas. Wujudnya 'Non-objective Art'. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mewujudkan satu kekaguman. sudu. Pada bidang yang lebih besar. kereta. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Keperluan dan pengalaman kehidupan harian Ciptaan cawan. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. senduk. Dari idea yang pelbagai. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk.

Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Lalu diciptanya bentuk-bentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. kesan kemiskinan atau sebagainya. Peristiwa sebenar atau realisme dan romantisme Rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. Idea datang daripada soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Latihan 50 . Umpamanya peperangan yang berlaku. Di sekolah rendah kandungan subjek atau hal benda itu boleh disesuaikan dengan pengalaman sedia ada kanak-kanak dan pengalaman belajar kanak-kanak dalam pengajaran dan pembelajaran untuk merangsangkan dan meningkatkan pembelajaran. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya.

cat poster. papan lapis dan polyfoam. Mengumpul contoh-contoh karya 4 bidang kegiatan mengikut Tahap 1 dan tahap 2 serta senaraikan tajuk/tema/jenis aktivti. Untuk jenis cetakan blok. 1. Pelbagai media dan bahan pula boleh digunakan untuk menghasilkan karya seni cetakan boleh digunakan. papan. hasilnya ialah catan. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. Selalunya. papan lapis dan sebagainya. Gambar boleh diukir di permukaan lino. Cara gambar diukir dan sifat 51 .4 Teknik – teknik dalam penghasilan karya Nyatakan teknik-teknik penghasilan karya yang pernah anda praktikkan. teknik serta alat dan bahan yang digunakan dalam setiap bidang. cat emulsi. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. strawboard. Apabila seseorang mengecat. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Pelbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. cat gloss dan lain-lain lagi. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. Kemudian.

teknik capan juga boleh digolongkan di bawah kategori cetakan. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. cengkerang). Lilin menolak warna air itu. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Jalinan pelbagai bahan itu akan memberi pelbagai kesan jalinan pada hasil capan. Dengan teknik ini. capan bahan alam semulajadi (sayuran. Warna air boleh disapukan di atasnya. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Di kawasan yang tidak berlilin. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. warna air akan diserap. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Secara amnya. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. 52 .

Cuba anda senaraikan alat dan bahan untuk menghasilkan corak yang tersenarai di dalam rajah yang diberi: Corak tidak terancang Pualaman Tiupan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Alat dan Bahan 1. Ia merupakan suatu proses 53 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.5 Proses Penghasilan Karya Nyatakan satu proses penghasilan karya bagi bidang menggambar? Proses penghasilan karya yang dilakukan oleh seseorang pengkarya adalah sesuatu yang amat kompleks untuk dihuraikan dengan perkataan.

objek yang konkrit. sentuh. kecenderungan dan latar belakang murid. lihat. Ini adalah kerana melalui interaksi secara langsung dengan deria seseorang itu dapat mendekatkan diri beliau dengan sesuatu objek atau hal benda itu dengan lebih intim melalui deria rasa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang memerlukan masa tanpa had. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. jika objek itu dapat dijelmakan semula sebagai hasil kreatif yang memperlihatkan nilai estetikanya dari segi bentuk dan makna yang ingin disampaikan. Apresiasi seni visual secara mudah 54 . Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan juga menjadi aspek yang sangat penting dalam proses penghasilan karya. Manakala interaksi secara kreatif pula melibatkan sudut pandangan atau sisi kepada sifat sesuatu benda itu menjadi lebih mencabar dan menyerlahkan sisi atau sudut pandangan yang berbeza dan menarik. bau. pemerhatian yang mendalam dan teliti akan memberi dimensi baru terhadap sesuatu benda jika individu itu melihat sesuatu objek dari sisi yang lebih kreatif serta dapat menjelmakan semula aspek estetika yang ingin dirakamkan secara visual. Melihat intipati sesuatu objek secara mendalam juga dapat memberi maklumat serta makna baru kepada seseorang. dan dengar. Melalui interaksi yang kritis seseorang individu akan cuba untuk memahami dan mengenali sesuatu benda dengan lebih mendalam dan teliti. minat. Sudut pandangan yang dilihat secara kreatif juga akan turut memberikan makna yang berbeza serta penekanan yang lebih bermakna kepada seseorang. Beberapa pertimbangan yang wajar dilakukan dalam proses penghasilan karya ialah seperti berikut. Pemerhatian secara aktif Pemerhatian yang aktif amat perlu apabila seseorang itu ingin memulakan sesuatu hasil kerja seni. Interaksi yang kritis melibatkan aspek penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. Pemerhatian secara aktif melibatkan pengetahuan sedia ada. Melalui pemerhatian seseorang individu itu dapat mengamati ciri-ciri yang terdapat pada sesuatu objek yang ingin ditiru atau objek yang dijadikan rujukan dalam karyanya.

kerana jiwa seni itu seringkali dikaitkan dengan kehalusan. Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan adalah bagaimana kita membuat penyataan tentang kecintaan dan sayangi alam ciptaan Tuhan di sekeliling kita. Melalui pengalaman estetik ini akan membuatkan seseorang individu itu menghargai apa yang ingin disampaikan oleh sesuatu karya seni. Penghargaan terhadap keindahan tentunya akan menyerlahkan sisi baik seseorang individu dalam mengharungi aspek kehidupan yang lain. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut. Terminologi berkaitan unsur-unsur seni Terminologi berkaitan kandungan dan hal benda Penghargaan terhadap hasil kerja pengkarya Refleksi diri terhadap karya Penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai berkaitan dengan kandungan. Pernyataan estetik ini seringkali memberi pengalaman indah kepada pemerhati. Semasa menyediakan aktiviti apresiasi secara mudah. Penilaian tentang aspek yang ingin dipertimbangankan itu menjadi asas kepada proses penghasilan agar perancangan yang dirangka melalui pengembangan idea dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna. justeru menerapkan perasaan estetik terhadap sesuatu objek. Penghargaan yang tinggi harus diberi kepada usaha pengkarya yang sangat murni dalam menghargai keindahan dan nilainilai yang murni dalam kehidupan kerana keindahan yang lebih bermakna adalah terhadap kekuasaan yang maha Esa yang membuatkan manusia sentiasa rasa takjub kepada keindahan alam yang tiada bandingan. Penghargaan kita kepada semua aspek kehidupan turut mencakupi tentang nilai-nilai murni yang ingin disarankan melalui penyataan estetik yang dibuat melalui karya yang dihasilkan. sensitiviti dan kesedaran untuk membetulkan apa yang salah. Apresiasi yang menekankan unsur-unsur asas dalam seni menjadi pertimbangan yang penting sebagai asas apresiasi yang ingin dibuat terhadap sesuatu karya seni atau objek. 55 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi secara mudah dalam proses penghasilan karya merujuk kepada penilaian seseorang dalam membuat tanggapan atau meletakkan justifikasi sendiri dalam aspek yang ingin diamati dan dinilai secara individu atau berkumpulan.

Ia merupakan karya seni atau kerja seni yang dihasilkan di atas sesuatu permukaan rata yang mengabungkan garisan dan ton warna. Perspektif ialah skala atau ukuran objek dari pelbagai sudut pandangan yang mempunyai 56 . 1. Buat apresiasi mudah dengan membincangkan unsur-unsur seni yang diaplikasikan dalam sebuah hasil karya seni yang dipilih. Dua unsur utama itu ialah elemen unsur seni dan elemen seni reka atau prinsip seni. Perspektif adalah satu elemen penting bagi menampilkan perbezaan dari segi saiz.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. warna dan jalinan bagi sesuatu objek apabila ia berada jauh dari pandangan.6 Aktiviti-aktiviti Dalam Empat Bidang Kegiatan Huraikan satu aktiviti dalam bidang membuat corak dan rekaan Aktiviti bidang mengambar Pengetahuan asas bagi aktiviti menggambar mempunyai dua unsur yang menjadi tunjang utama di dalam proses memahami konsep penghasilan seni visual. kanvas dan sebagainya. Lukisan merupakan salah satu aktiviti dalam bidang menggambar iaitu satu perbuatan meletakkan pewarna yang terlarut dalam sejenis bahan pelarut dan dicampurkan dengan agen pengikat kepada permukaan seperti kertas. Lukisan yang dilukis adalah menggambarkan aktiviti dan perasaan pelukis. Aktiviti membuat lukisan merupakan pengetahuan awal yang dibuat untuk meluahkan perasaan yang berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau warna paling minimum.

Penolakan bahan berminyak dan air menghasilkan ciri-ciri unik yang menarik di atas kertas. titik lenyap. tetingkap fokus dan nisbah keemasan. ruang. Terdapat beberapa elemen yang perlu diberi perhatian dalam aktiviti catan. 57 . Kaedah resis juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti seseorang seperti menggunakan lilin atau krayon. rupa. Aktiviti ini membolehkan seseorang menyedari serta merakam kesan cahaya pada bentuk. Catan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan bahan berwarna atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan media basah. Aktiviti melukis memberi ruang bagi kanak-kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan. garisan horizontal. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI beberapa aspek penting seperti. cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran. Contohnya kertas yang dilakarkan dengan pastel minyak dan di sapukan dengan cat air akan menghasilkan teknik menggambar seperti batik iaitu bahagian yang dilakarkan dengan pastel minyak akan menolak warna yang berasaskan air tersebut. Antaranya ialah: - irama komposisi warna sapuan berus subjek Resis pula ialah aktitviti menggambar dengan menggunakan kaedah penolakan bahan seperti minyak dan air.

Cetakan merupakan hasilan imej yang terdapat pada permukaan blok yang dipindahkan melalui terapan imej yang diukir itu. kain atau bahan-bahan lain. profilem. Cetakan terbahagi kepada beberapa jenis seperti. stensil. serta susunan secara terancang atau tidak. - Cetakan timbulan Cetakan stensil/sarigrafi Cetakan monoprint Cetakan benam Cetakan planografi/litografi Terdapat pelbagai jenis bahan yang boleh digunakan untuk menghasilkan cetakan seperti kayu. kepingan plastik yang mempunyai corak dan bentuk. daun dan sebagainya. ruang. strawbod. ubi kentang. Blok atau plat yang mempunyai rekabentuk yang menarik seperti objek berbentuk geometri dan organik atau huruf akan menjadikan aktiviti cetakan sangat menarik dan mudah untuk dilaksanakan. Corak yang menarik juga bolh dihasilkan melalui aktiviti stensilan ini. kemudian ia akan diguris-guris 58 . Campuran disapu pada permukaan kertas dengan menggunakan tangan bagi meratakan warna tersebut. bentuk. komposisi. lino. Aktiviti ini membolehkan seseorang merakam kesan rupa. Gurisan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan kanji yang dicampur dengan warna air atau poster. Cetakan dalam bidang menggambar ialah proses terapan blok atau plat ke atas permukaan kertas. Aktiviti percikan ini akan menghasilkan corak yang menarik secara spontan. Kanji akan bertindak seperti bahan pelekat yang berkilat menjadikan warna lebih menyerlah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Percikan pula adalah teknik menggambar dengan memercikkan warna menggunakan berus gigi atau berus-berus lain yang sesuai. Stensilan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas keras atau tebal.

Konsep bidang menggambar dalam aktiviti kolaj. montaj dan mozek merupakan aktiviti menampal media lain seperti kertas warna. sikat dan sebagainya untuk mendapatkan corak secara tidak terancang. Montaj ialah satu proses atau aktiviti menghasilkan karya menggunakan kertas warna. Teknik ini membolehkan seseorang membentuk serta merakamkan gambaran dalam pelbagai bentuk. tetapi perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak comot. tapak kaki dan sebagainya untuk menghasilkan corak yang kreatif. ruang. Mozek ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas berwarna yang dipotong kecil seperti jubin di mana ia ditampal ke atas sesuatu permukaan rata dalam 59 . foto dan bahan-bahan lain di atas kertas lukisan untuk menghasilkan satu gambaran yang kreatif manakala aktiviti gosokan pula adalah menyalin semula atau pemindahan corak. gambar. huruf. dan lain-lain yang ditampal pada sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. daun dan sebagainya di atas prmukaan yang rata seperti kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan menggunakan objek tajam seperti garfu. Aktiviti ini merupakan asas kepada reka bentuk grafik. Bahan yang dijadikan kolaj itu boleh dijadikan pelbagai jenis imej atau corak yang menarik. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan dapat memberi pengalaman yang baru kepada murid sekolah di mana mereka dapat merasai warna yang digunakan secara langsung. kanvas atau kadbod dengan menggunakan bahan perekat yang sesuai. jalinan. kertas warna. pelbagai alat capan boleh digunakan seperti jari. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar atau objek. tekstur. rupa. Aktiviti ini mudah dijalankan. tapak tangan. Kolaj ialah aktiviti menggambar dengan menyusun pelbagai jenis bahan seperti bijiran. Capan merupakan aktiviti menggambar paling mudah bagi kanak-kanak dalam kegiatan seni. rupa serta reka bentuk permukaan asal kepada kertas lukisan untuk mendapatkan kesan-kesan yang menarik.

Warna air yang ditiup itu akan terpecah dan tersebar secara rawak di atas permukaan kertas dan menghasilkan reka corak tidak terancang yang menarik jika pilihan warna yang sesuai dibuat. Bahan tekstur yang diperolehi dari jalinan permukaan yang disalin secara gosokan itu boleh dijadikan bahan seni yang menarik apabila menghasilkan karya menggambar secara kolaj. Pualaman atau putaran warna secara spontan. Membuat corak dan rekaan secara tidak terancang melibatkan aktiviti seperti pualaman. Warna air akan dititiskan pada permukaan kertas yang basah untuk menghasilkan gubahan corak tidak terancang yang menarik dan unik. Gosokan ialah proses menghasilkan karya seni dengan menggunakan teknik gosokan media kering di atas kertas lukisan yang diterap di atas permukaan yang mempunyai jalinan timbul yang kasar dan ketara. Titisan ialah aktiviti ringkas untuk menghasilkan corak tidak terancang. Campuran warna yang dititis pada permukaan minyak akan terapung dan diputarkan secara rawak dengan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak tidak terancang. duit syiling.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. iaitu dengan menekap kertas lukisan pada permukaan warna yang terapung di permukaan minyak. Ikatan dan celupan adalah kaedah membuat corak tidak terancang yang menggunakan kain kapas yang nipis atau kertas tisu yang diikat dengan cara tertentu 60 . Tiupan ialah hasil karya seni yang ringkas iaitu dengan meniup warna air yang dititis di atas permukaan kertas. Teknik tiupan ini boleh dilakukan dengan menggunakan mulut dan straw sahaja. cermin tingkap yang kasar akan terbentuk pada kertas lukisan apabila warna yang digosok berlapikkan kertas tersebut dilakukan. Permukaan atau jalinan bahan-bahan seperti kulit pokok. Aktiviti membuat corak dan rekaan pula melibatkan banyak aktiviti yang menarik.

Barangan 61 . dawai. span. kayu. keris. Arca asemblaj adalah gabungan bahan-bahan terbuang yang diolah menjadi karya seni yang menarik. tanah liat. sabun dan sebagainya. Aktiviti membentuk dan membuat binaan ialah salah satu bidang seni visual yang boleh dilakukan seperti membuat arca tiga dimensi dengan menggunakan bahan seperti plaster of paris. Kertas atau kain yang diikat itu akan direndam didalam pewarna seperti warna batik yang akan meninggalkan kesan warna yang menarik setelah ikatan tersebut dibuka. Daun-daun dengan rupa yang menarik boleh diletakkan di atas permukaan kertas bagi membentuk imej daun yang berlatar belakangkan warna-warna renjisan yang menarik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan corak yang diingini. Terdapat juga alat perhiasan diri seperti rancai. wau dan sebagainya. tekat. keronsang yang boleh direka semula menggunakan bahan-bahan seperti kadbod. Renjisan dan percikan juga dapat mewujudkan corak tidak terancang yang menarik melalui kaedah merenjis atau memercikkan warna secara spontan di atas permukaan kertas yang kering. Mobail mementingkan keseimbangan. Mobail direka untuk menghasilkan pergerakan yang berirama dan berubah-ubah. manik dan sebagai aktiviti karya seni yang menarik. bentuk. Pelbagai bahan terbuang boleh diolah semula menjadi karya-karya hebat jika dirancang secara kreatif dan inovatif. pending. Kraf tradisional alat domestik merupakan barangan berfungsi tetapi boleh dijadikan barang perhiasan yang menarik seperti barangan tembikar. lilin. reka bentuk dan ruang. Mobail ialah arca yang boleh bergerak secara kinetik. doh. Pembentukan dan pembinaan arca asemblaj terbentuk daripada hasil cantuman bahan-bahan tiga dimensi yang semulajadi atau buatan manusia yang disatukan menjadi objek seni yang tersendiri. warna. ukiran. Antara aktiviti kraf yang sering dijalankan disekolah adalah anyaman dengan menggunakan kertas warna atau riben. plastersin. cincin.

62 . 2. Manakala wau atau kuda kepang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas kadbod yang dipotong dan dilukis corak yang sesuai di atasnya bagi menyerupai kraf sebenar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI tembikar juga boleh dihasilkan dengan menggunakan papier mache atau tanah liat. Nyatakan lima teknik penghasilan berasaskan bahan terbuang yang sesuai dijalankan di dalam bilik darjah. Senaraikan lima aktiviti seni dalam bidang membentuk dan membuat binaan yang paling sesuai mengikut murid tahap 1. Latihan 1.

2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membuat Corak dan Rekaan.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan penerokaan dan membuat eksperimentasi terhadap pelbagai jenis alat dan bahan serta penerokaan dan membuat eksperimentasi ke atas perisian-perisian komputer yang dapat memberi nilai tambah dalam penghasilan karya seni.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 1 Amali – Meneroka Alat dan Bahan 1. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. 1. anda dapat: 1. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 63 . Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. bahan.

 Meneroka / membuat eksperimentasi perisianperisian. Nyatakan bentuk penerokaan terhadap alat dan bahan yang pernah anda lakukan dalam menghasilkan karya seni.3 Kerangka Amali – Meneroka Alat dan Bahan  Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan 6. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 1. Perancangan pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan bersistematik dapat menentukan keberkesanan pembelajaran ke tahap yang optima. Dalam merancang pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan 64 . Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. Pelbagai alat dan bahan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR boleh dilaksanakan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 4.4 Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan.

krayon. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan 65 . Contoh media kering adalah seperti pensel. gunting.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI seseorang guru perlu cekap memilih alat dan bahan yang bersesuaian dengan suasana pembelajaran. kertas warna. kad. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. cat poster. Media basah terdiri daripada cat air. hasilnya ialah catan. pastel. Untuk jenis cetakan blok. Oleh itu. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. cat air. pensel warna. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan untuk membuat cetakan. kain pengelap. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. papan. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. „easel‟ atau kekud a dan alat „masking‟. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. Permukaan untuk catan adalah seperti kertas. cat minyak dan cat akrilik atau kekuda dan alat „masking‟. bahan-bahan kutipan dan berus. krayon. Contohnya ialah seperti pensel. arang lilin dan comte. tikar. Melalui asas-asas menggambar. Apabila seseorang mengecat. Tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. cat poster. Selalunya. cat poster. pen. cat emulsi. gam. lilin. bekas berus. Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. Alat-alatan dan perkakas lain adalah seperti palet. cat gloss dan lain-lain lagi. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. beliau haruslah mempunyai pengetahuan tentang pelbagai kegunaan alat dan bahan bagi merancang pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan kondusif bagi mencapai objektif yang hendak disasarkan. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis – media kering dan media basah. kanvas dan lain-lain lagi. pen. pensel warna.

Lilin menolak warna air itu. warna air akan diserap. Di kawasan yang tidak berlilin. Warna air boleh disapukan di atasnya. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Dengan teknik ini. papan lapis atau sebagainya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dicetak ke atas permukaan kertas. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan pelbagai jenis bahan. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Alat dan 66 . papan. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. papan lapis dan polyfoam. capan bahan organik dan sebagainya. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. strawboard . teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. Gambar boleh diukir di permukaan lino. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. Secara amnya. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Kemudian. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah.

abjad rumi. paku dan gunting. geometri seperti bulat. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. 67 . bahan dan teknik kerana ia adalah asas yang paling penting dalam kerja menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan untuk penghasilan teknik mozek ialah bahan-bahan seperti kertas warna. 2. alam semulajadi seperti bunga. Manakala dewasa ini pen. bersebelahan dan tidak bertindih. berus dan dakwat adalah alat atau bahan yang popular dalam kalangan pelukis. Anda perlu membuat tinjauan. kayu. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. bahan buatan manusia seperti kerusi. siput. segitiga dan segiempat. 5. 1. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: 1. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. tulisan jawi. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. Pada abad ke-17 dan ke-18. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan pernah lihat. 3. Anda boleh mengikuti panduan berikut untuk mempertingkatkan kemahiran mengaplikasikan alat. 2. bahan dan teknik dalam penghasilan karya. Pastikan anda telah mengeksplorasikan alat dan bahan mengikut teknik yang berkaitan dengan jenis gambar yang bakal dibuat sebelum menggambar. gasing dan keris. pensel dan arang merupakan media yang amat dominan dan digemari oleh pelukis-pelukis agung. pemerhatian atau melihat kerja melukis oleh tokohtokoh kerana ia amat membantu dalam kerja menggambar. 4. 3. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. Maklumat ini memudahkan proses mengekspresi diri dalam penghasilan karya. Anda perlu memahami dan mengetahui alat. plastik dan papan secara tersusun. rumah. serangga dan haiwan. plastik. tulisan cina dan tamil serta angka. meja.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Teknik menghasilkan corak pula terbahagi kepada dua jenis iaitu: Corak tidak terancang Pualaman Renjisan Lipatan warna dengan kertas Tiupan Titisan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Capan Lipatan dan guntingan Resis Kolaj Corak terancang Lukisan Catan Cetakan Cara membentuk dan membuat binaan 68 .

roadsidescholar.roadsidescholar.com/wp-content/uploads 69 .com/wp-content/uploads http://www.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://www.

Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaanpermukaan yang terlibat. berbincang dan menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. Tahukah anda bagaimana cara-cara membentuk dan membuat sesuatu karya? Anda boleh: 1. kelebaran. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. menceritakan pengalaman baru yang diperoleh daripada proses menghasilkan bentuk reka 70 . 3. 5. menghasilkan jenis-jenis bentuk bergerak dan bentuk yang mempunyai ilusi pergerakan. membandingkan hasil bentuk rekaan dengan objek sebenar. memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. unsur-unsur seni. 2. 9. 4. menentukan cara dan memperagakan bentuk rekaan yang paling sesuai dan menyatakan kesannya. berat dan garis luar objek. 6. menghasilkan dan melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. Pada kebiasaannya. mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan objek. 7. menggunakan alat dan bahan pengolahan reka bentuk. bahan dan teknik proses dalam yang bidang mesti membentuk dilakukan dan binaan berkaitan dengan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. mengenalpasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan. mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengaplikasikan membuat alat. olahan bahan. Menjelmakan objek konkrit tiga dimensi ini akan mengambil kira bagaimana untuk menstrukturkan reka bentuk disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. ketinggian. fungsi dan kemasan. 10. 8. 11.

bahan-bahan terbuang daripada buatan manusia seperti kaki kerus yang patah. benda-benda buatan manusia seperti manik. terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu dan penting untuk aktiviti membentuk dan membuat binaan. tema dan teknik yang dikaitkan dengan pemilihan alat dan bahan. memerhati dan menyatakan perbezaan dan persamaan sifat bahan melalui deria pendengaran. permainan dan peragaan. papan yang telah terendam dan banyak lagi benda-benda lain. 2. memerhati pelbagai jenis bentuk barangan buatan manusia untuk kegunaan harian. kotak-kotak. pinang. buah kelapa. kulit siput dan sebagainya. antaranya: 1. 3. 2. tisu. 71 . bahan terbuang yang diguna pakai semula. (b) Kemahiran Mengaplikasikan Alat. kayu larik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penentuan Alat dan Bahan Selain daripada alatan dan bahan yang telah dinyatakan. Secara yang paling asas ia berkaitan dengan: 1. gam dan sebagainya. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti ada fungsi dan makna. memerhati. tanah liat. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada beberapa kriteria penghasilan. 3. memerhati dan menyentuh bentuk benda alam dan benda buatan manusia. 4. benda-benda daripada alam sekitar seperti buluh. Kesesuaian tajuk. dan 4. dan memahami bahawa sesuatu objek itu memenuhi ruang sebenar. mengenali dan memahami bentuk dan ruang objek. Bagaimanakah cara ini dapat dilakukan? Anda boleh: (a) Rujukan kepada Objek Sebenar 1. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar anda membuat rujukan kepada objek sebenar.

pilihan saiz pahat. cat alas. Pilih keserasian bahan penyudah atau bahan kemasan untuk penampilan yang anggun. 5. minyak kayu. pilihan lokasi yang relevan dengan objek seni perlu dipertimbangkan. Seterusnya. Syelek. tentukan tapak yang kukuh dan selamat. cat kilat. kertas pasir seringkali diaplikasikan untuk mendapatkan tekstur yang licin dan menarik. Lakukan pemeringkatan penghasilan topeng ini dengan teliti dan teratur. Segala lakaran ini mengambil kira dari segi kesesuaian objek. Pilih teknik membuat. perada. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri kekuatan reka bentuk di samping kesesuaian terhadap mesej dan tajuk binaan. kaedah tampalan mungkin dianggap paling dominan dan sesuai. 8. stabail statik dan perlukan tapak yang mantap. Kaedah mengguna alat perlu betul dan tertib. manik-manik seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan kemasan akhir produk. Bagi penggunaan pahat dalam konteks menghasil arca luakan berasaskan kayu perlu diawas dari cara memegang. Akhirnya. Bagi kerja-kerja menghalus ke atas objek arca. labuci. varnis. arah pergerakan mata pahat disamping kekuatan dan kadaran pukulan berbantukan tukul kayu. 4. 6. Mobail perlu digantung. diorama dikotakkan pada cermin atau perspek yang lutsinar dan origami perlukan penampilan ruang hias yang bertutup seperti almari cermin. emulsi. Bagi teknik topeng misalnya. 3. mesin untuk menggaul papier mache.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Sesuatu perkembangan progress kerja dikawal selia mengikut keperluan bahan dan alat yang menjadikan urutan kerja berjalan lancar dan terancang. mesin perata dan mesin penyembur cat mungkin diperlukan untuk menghasilkan dapatan yang baik dan bermakna. Alatan-alatan yang berupa mesin berkuasa letrik seperti pengisar kertas untuk membuat papier mache. karya akan kelihatan 72 . Untuk tujuan peragaan yang mantap. Membuat thumbnail print sebagai tindakan mengawal dan mengawas urusan membuat. 7. apabila penampilannya berlaku dalam situasi yang relevan.

Tembikar dikeras secara tanur dedah iaitu dilakukan secara salai. Ayak debu tanah liat untuk mengasingkan batu-batu kecil dan sampah sarap yang terdapat di dalam tanah. Dalam matapelajaran Pendidikan Seni Visual. Pinggan digunakan untuk proses penyambungan tanah liat yang digelungkan. 5. 4. Uli menjadi liut dan lembut. Bentuk tembikar dari bawah ke atas. Simpan di dalam pasu selama tiga hari. Tanah liat akan mendap. 9. 6. 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cantik dan menarik. Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir. Tembikar yang telah siap disalai dimasukkan ke dalam timbunan sekam. 10. Tanah liat dijemur dan dikeringkan sebelum ditumbuk menjadi debu. 7. Damar disapu di bahagian bawah tembikar bagi mengelakkan tiris. Proses Penghasilan Tembikar Mari kita teliti proses untuk menghasilkan tembikar. Kedua-dua jenis itu pula boleh dibahagi kepada beberapa sub kategori seperti berikut: 73 . Semasa membentuk permukaan. 13. pelbagai jenis alat dan bahan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran. 3. Tapak atau kaki tembikar dibuat secara berasingan. 1. Pisau buluh pula digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. 8. 11. Jenis kedua adalah alat dan bahan bantu untuk tujuan diatas untuk membantu pengajaran dan pembelajaran. Cantuman bahagian badan dan kepala tembikar siap dibuat semasa tanah liat masih dalam keadaan separuh siap leather hard. Tembikar yang siap dibuat akan dijemur sebelum dibakar. 12. Jenis pertama adalah alat dan yang digunakan untuk penghasilan. Tembikar boleh dibentuk mengikut kehendak sendiri. Campur debu tanah dengan air dan kacau. tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalamnya ditahan dengan tangan. Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas. tahap demi tahap. Ini bertujuan untuk menguatkan tembikar.

kad sisipan. Membentuk dan membuat binaan 4.bunga. Membuat corak dan rekaan 3. kertas surat khabar. Contohnya: Jadual.gulagula.carta. gambar rajah.penyapu.kotak ubat gigi. Alat dan bahan untuk penghasilan Contoh: alat dan bahan untuk menghasilkan gambar catan: Alat: berus atau alat ganti untuk mengecat.papan tulis.beg. Sila anda senaraikan alat dan bahan yang untuk sesuai untuk aktiviti kepada bidang-bidang di bawah: Bidang 1. Alat dan bahan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran: i. b.petikan rencana.cawan.bata. Contohnya Bola.daun. kertas kartrij.kad perkataan dan kad ayat.kacang.tiket. ii. kain lap.senarai. Kraf Tradisional Anyaman Patung Puppet Aktiviti Catan Minyak Capan Alat dan bahan 74 .jam.botol. Menggambar 2.penyusunan grafik. Alat dan bahan bantu yang direka khas untuk menjelaskan konsep dan secara langsungnya tidak ada dalam kehidupan seharian murid.papan gulung.baju.kasut. Peralatan lain: palet. Alat dan bahan bantu yang ada dalam kehidupan seharian murid dan pengalaman sedia ada murid. Bahan: warna air atau warna poster.batu.sikat.kad huruf dan angka.rumpu.papan flannel.kotak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a. Latihan 1.kad separuh bulatan. bekas air.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Disamping itu rekaan yang dihasilkan juga lebih mudah. pantas. pembaris. Ia disampaikan kepada penonton menggunakan skrin computer atau melalui cetakan berkomputer. Ianya boleh dipersembahkan dalam pelbagai bentuk. 75 . Kajian rekaletak. jangka sudut. Secara umumnya grafik atau lukisan digital adalah merujuk kepada sebarang rekaan dan karya seni yang dihasilkan menggunakan perkakasan dan perisian komputer. tepat dan berkualiti.5 Meneroka/Membuat Eksperimentasi Perisian-Perisian Perisian grafik yang manakah yang sering digunakan masakini? Pada masa lalu seorang pelukis menggunakan berus. cat dan kanvas untuk mencurahkan idea-idea kreatif mereka. Perisian Grafik dan Lukisan Digital Grafik dan lukisan digital boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian-perisian tertentu yang dijual dipasaran atau dilanggan melalui internet. Kini dengan perkembangan teknologi komputer. rupa. kerana semuanya dalam bentuk digital dan sangat mudah untuk membuat salinan serta mengubah saiznya. Sebagai seorang guru mungkin kita tidak perlu membeli perisian yang canggih untuk mengajar lukisan digital kerana kosnya sangat mahal. seorang pelukis atau perekabentuk boleh menggunakan pelbagai perisian bagi menggantikan bahan dan peralatan manual tersebut untuk melahirkan idea mereka dengan lebih bebas dan kreatif. Begitu juga para perekabentuk grafik menggunakan alat-alat konvesional seperti pen teknikal. kajian warna dan proses mengubahsuaian imej juga menjadi jauh lebih mudah berbanding menggunakan cara manual. daripada yang ringkas seperti garisan. warna dan sebagainya bagi menghasilkan rekaan yang kemas dan tepat. tiga dimensi dan animasi. Ada juga sebahagian perisian tersebut kita boleh perolehi sacara percuma dengan memuat turun daripada internet. gambar realistik sehingga berbentuk fantasi. corak. Kos untuk menyediakan bahan juga adalah jauh lebih murah.

lebih realistik dan tidak memerlukan kemahiran yang tinggi. menarik. Walau bagaimanapun imej jenis bitmap yang dihasilkan. latar belakang bahan persembahan dan sebagainya. Menukar saiz atau imej gambar akan menyebabkan kejatuhan kualitinya. aplikasi multimedia. Imej-imej tersebut boleh diubahsuai dari segi warna. Melalui perisian penyuntingan foto juga perekabentuk boleh mengabungkan pelbagai imej. Di sekolah kita boleh menggunakan prisian grafik seperti Microsoft Paint atau Paint Brush yang telah tersedia di dalam Microsoft Windows. Imej seperti ini mudah dihasilkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pembelian perisian grafik yang tulin mungkin berbaloi bagi syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan rekabentuk kerana akan mendapat pulangan yang lumayan. Imej bitmap boleh diterima oleh kebanyakan perisian pembangunan aplikasi multimedia. Di samping itu perisian seperti ini berguna untuk menyunting imej-imej yang diambil menggunakan kamera digital. Berikut adalah antara perisian-prisian yang popular dan selalu digunakan di dalam bidang rekabentuk grafik dan lukisan digital. banner rekabentuk kulit buku. saiz dan kesan khas. grafik untuk laman web. Perisian grafik dan lukisan digital boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut kegunaannya. 76 . Seorang guru biasanya menghasilkan karya digital bukan untuk tujuan perniagaan tetapi untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran. Imej peta (bitmap) biasanya dihasilkan dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. Sekarang ini sudah ada banyak perisian-perisian yang dibangunkan dan diberikan secara percuma (open source) untuk tujuan rekabentuk atau melukis. atau diperolehi melalui internet. teks dan kesan khas agar hasilnya kelihatan lebih artistik. sekiranya diperbesarkan akan kelihatan begerigi. Agak sukar untuk menghasilkan imej-imej yang abstrak seperti untuk menerangkan konsep-konsep dalam sains atau sesuatu rekaan yang baru dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. a. Perisian penyuntingan foto dan membentuk imej Perisian penyuntingan foto sering digunakan di dalam menghasilkan rekaan seperti poster. pengimbas.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk mengedit foto: o Adobe Photoshop o Corel Painter o Print Shop Pro o Photo Impact

77

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Pada masa ini Adobe Photoshop adalah antara perisian penyunting imej yang sangat bertenaga dan banyak digunakan oleh perekabentuk seluruh dunia. Photoshop adalah nama standard dalam rekabentuk grafik yang digunakan untuk menghasilkan imej-imej yang menarik dalam pembinaan laman web, percetakan, pengiklanan dan banyak lagi. Diakui di seluruh dunia sebagai standard industry. Pelajari tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan-kemudahan yang diberikan oleh Adobe Photoshop dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html http://www.photoshopstar.com/ http://www.adobephotoshoptutorials.com/

Antaramuka perisian grafik Adobe Photoshop Selain dari itu, terdapat juga perisian penyuntingan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Antara yang terkenal ialah The Gimp yang boleh dimuat turun melalui alamat; http://www.gimp.org GIMP adalah singkatan dari GNU Image Manipulation Program (Program Manipulasi Gambar GNU). Ini adalah perisian yang fungsinya hampir menyerupai Adobe Photoshop dan diedarkan secara percuma untuk tugas-tugas seperti mengedit gambar. GIMP juga memiliki banyak kemampuan. Sebagai contoh ia dapat digunakan untuk aktiviti catan yang mudah, menggabungkan pelbagai imej dan teks, menambahkan kesan-

78

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kesan artistik, mengubah format gambar dan banyak lagi. GIMP ditulis dan dikembangkan di bawah X11 pada platform UNIX. Tapi pada dasarnya kod yang sama juga berjalan pada MS Windows dan Mac OSX. Pelajari pengetahuan asas, tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan- kemudahan yang diberikan oleh perisian GIMP dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.gimp.org/tutorials/ http://gimp-tutorials.net/ http://www.gimp-tutorials.com/

Laman web GIMP - http://www.gimp.org

Antaramuka Perisian GIMP

79

com/support/illustrator/ http://www. Imej bitmap dapat dengan mudah diperbesarkan tanpa kehilangan kualitinya. Disamping itu imej vector juga sering digunakan dalam dunia seni rekabentuk grafik dan multimedia. Ia juga banyak digunakan dalam bidang teknikal. ianya memerlukan masa dan kesabaran. Di bidang pendidikan imej vektor banyak digunakan dalam menghasilkan ilustrasi bagi tujuan menerangkan konsep-konsep yang abstrak secara visual. Berikut adalah antara laman-laman web yang boleh dilayari untuk mempelajari dengan lebih lanjut lagi teknik dan trik di dalam Adobe Illustrator.adobe. kejuruteraan atau rekabentuk. Perisian untuk melukis ilustrasi dan imej Perisian grafik dari kategori ilustrasi atau lukisan imej vector (vector) amat popular dalam menghasilkan Clip Art (untuk tujuan komersil). Menguasai Adobe Illustrator memang tidak mudah.adobeillustratortutorials. http://www. pelukis dan pereka grafik menggunakan Illustrator untuk membuat grafik berasaskan vektor yang bertentangan dengan grafik berasaskan bitmap seperti di dalam Adobe Photoshop.com/ 80 .com/tutorials http://www.ndesign-studio. Seniman.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI b. Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk melukis ilustrasi dan imej: Adobe Illustrator Macromedia Freehand Corel Draw Corel Designer Adobe Illustrator adalah satu perisian yang telah menjadi aplikasi standard dan sangat degemari oleh kebanyakan perekabentuk untuk menghasilkan grafik ilustrasi.

Perisian ini adalah satu kumpulan dengan perisian yang sering digunakan untuk melukis. Inkscape adalah sebuah perisian open source (sumber terbuka). lukisan teknik kartun. iIlustrasi.laman web berikut.html http://www. carta. imej yang menggunakan garisan. terdapat juga perisian melukis ilustrasi dan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Macintosh. http://www. gambarajah. Perisian ini sangat berguna untuk menghasilkan rekaan grafik seperti. logo dan sebagainya. Freehand dan CorelDraw.inkscape.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Perisian Adobe Ilustrator Selain dari itu. Antara yang terkenal ialah INKSCAPE yang boleh dimuat turun melalui alamat.net/ 81 .org/doc/basic/tutorial-basic. typografi. dan Linux. berasaskan program SVG imej vektor.inkscapetutorials. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari laman. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. seperti Adobe Illustrator. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang.

typografi. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang.teekoo. gambarajah. carta. Macintosh.com/ IIlustrasi.com/ Contoh ilustrasi yang dihasilkan menggunakan perisian INKSCAPE c. imej yang menggunakan garisan. logo dan sebagainya. dan Linux.inkscapetutorials.org/doc/basic/tutorial-basic.inkscape. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari lamanlaman web berikut.net/ http://inkscape. Biasanya perisian 3D juga memberi kemudahan untuk menghasilkan aminasi yang boleh digunakan dalam aplikasi multimedia atau penerbitan video.html http://www. http://www. Perisian rekabentuk 3D dan animasi Perisian grafik 3D membolehkan kita menghasilkan objek-objek dalam bentuk tiga dimensi. lukisan teknik kartun.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://inkscape.teekoo. 82 . Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows.

Ulead Cool 3D Studio Xara 3D Ray Dream 3D. Pengguna juga boleh mengimport setiap objek 3D yang ada dan diubahsuai mengikut keperluan. Antara perisian 3D yang sering digunakan untuk menghasilkan imej dan objek dalam rupa bentuk tiga dimensi ialah seperti. gaya. kesan khas dan banyak lagi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dengan menggunakan perisian jenis ini ia memudahkan pengguna menghasilkan objek-objek seperti model dan karakter pelbagai bentuk.htm http://www. lankskap. kartun dan sebagainya. gambar diam. Ulead Cool 3D adalah antara perisian 3D animasi generasi baru khususnya untuk pengeluaran video berkualiti tinggi. Pengguna boleh membuat model teks 3D. Antaramuka perisian ini menawarkan mod edit kronologi. 3D Studio Max Ulead Cool 3D adalah antara perisian grafik 3D dan animasi yang sering digunakan kerana agak mudah dipelajari. GIF animasi urutan gambar.net/video/ulead_cool_3d/ http://www. Untuk mempelajari perisian Ulead Cool 3D dengan lebih lanjut anda boleh melayari lamanlaman web berikut.com/tutorials/ulead_cool_3d/ 83 . dan Macromedia Flash filem 3D.tutorialguide. Sebagai contoh. yang membolehkan pengguna melihat filem yang dihasilkan serta pemain animasi untuk pratonton.com/learning/cool3d.pixel2life. yang boleh digunakan untuk memulakan atau diubah sesuai mengikut keperluan pengguna. Perisian ini telah dilengkapi dengan perpustakaan (library) objek pra-dibuat. perisian 3D sangat berguna untuk menghasilkan rekabentuk seperti model bangunan. kenderaan. Ia menggabungkan antara muka yang berkesan dan berkemampuan menghasilkan animasi profesional untuk video. http://www. lengkap dengan latar belakang video. barangan. sifat dan kesan.ulead.

pokok. Antara yang terkenal ialah Google SketchUp yang boleh dimuat turun melalui alamat. Dengan perisian ini pengguna boleh membuat lakaran bangunan. Setelah gambar 3D dapat diselesaikan. terdapat juga perisian 3D dan animasi berasaskan sumber terbuka (open source) yang boleh didapat secara percuma. model.com/ Google SketchUp adalah perisian pemodelan 3D-alat gambar yang sangat bertenaga dan intuitif. menyimpan fail atau membuat cetakan melalui pencetak.google. lanskap dan sebagainya dengan perspektif serta ukuran yang tepat. dan sebagainya yang telah disediakan oleh Google untuk dikongsi bersama. ke 3D Warehouse. 84 . Perisian ini agak mudah digunakan dan pengguna boleh menghasilkan model-model 3D dengan cepat dan tepat. Pengguna juga boleh menggunakan contoh-contoh model. binaan. pengguna boleh mengeksport ke Google Earth. http://sketchup. tekstur.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Ulead Cool 3D Studio Selain dari itu.

com/tutorial/index.    http://www.html .com/ http://www.cfm http://www.creative-3d. Contoh model 3D yang dihasilkan menggunakan perisian Google SketchUP 85 .googlesketchuptutorials.net/3dlinks/tutorials_Sketchup.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Berikut adalah laman-laman web yang boleh layari untuk mengetahui dengan lebih lanjut penggunaan perisian Google SketchUp.sketchup2india.

teks dan ilustrasi yang sesuai dengan tajuk tersebut. hasilkan satu poster yang bertajuk ” Pendidikan Berkualiti dan Berinovasi” . Gabungkan pelbagai imej. 86 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan Aktiviti 1 Dengan menggunakan perisian penyuntingan imej dan foto.

membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 87 . dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. 6. bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema 2. 2. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan Iaitu Menggambar. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 4. tema dan kandungan. anda dapat: 1.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Membuat Corak dan Rekaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan pengumpulan dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2. mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid dan meneroka visual mengikut tajuk. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5.

kandungan.  2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.3 Kerangka  Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid  Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema   Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio budaya  Meneroka visual mengikut tajuk. tema.4 Kandungan Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Sebelum memulakan pengajaran seni visual apakah yang sering dilakukan oleh guru untuk mendapatkan maklumat mengenai kesesuaian aktiviti yang akan dilakukan? Guru boleh mendapatkan maklumat mengenai tajuk dan isi kandungan dari sukatan pelajaran dan buku sumber pendidikan seni visual berkaitan tajuk atau bidang yang 88 .

sikap dan kecenderungan mereka trhadap tajuk atau isi kandungan yang ingin diajar. 89 . pameran dan sebagainya Langkah-langkah ini bukan sahaja dapat menguji pengetahuan murid mengenai ssuatu perkara malah dapat merangsang kreativiti dan membri ilham yang lebih baik kepada kanak-kanak dalam berkarya. 2. muzium. latar belakang serta sosio budaya sesuatu tempat juga perlu diambil kira dalam membuat perancangan pengajaran terutamanya jika ia berkaitan soal sensitiviti. faktor keupayaan kewangan murid. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid apabila anda ingin murid anda melukis mural dinding yang mudah di sekolah anda. - Soal jawab Persembahan video Perbincangan menggunakan gambar Menyenaraikan hal benda mengikut tema Menunjukkan objek sebenar demonstrasi Lawatan ke zoo.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI ingin diajar. Maklumat tersebut hendaklah diperoses terlbih dahulu agar ia sesuai dengan tahap kebolhan dan latar belakang murid yang diajar. kawalan tingkah laku. Latihan 1.5 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid dalam meneroka tajuk dan isi kandungan langkah-langkah berikut boleh dipertimbangkan.

misalnya papier mache yang boleh menggantikan tanah liat atau plaster of paris untuk menghasilkan barangan tembikar atau membuat pelbagai model haiwan serta barangan domestik. misalnya yang berkaitan dengan kraf tradisional di mana tahap pembuatan kraf oleh pengkarya begitu tinggi dan berseni. misalnya bahan daripada kertas akhbar seperti papier mache lebih sukar untuk dikumpul berbanding untuk mendapatkan tanah liat. Aspek lain yang perlu diubahsuai pula ialah dari segi penyediaan bahan yang lebih mudah dan murah untuk digunakan.6 Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid Mengapakah perlunya dibuat pengubahsuaian maklumat mengikut minat dan latar belakang murid? Kanak-kanak sangat berminat dengan aktiviti seni. Pengubahsuaian ini perlu dibuat oleh guru agar murid dapat menghasilkan karya yang seimbang dengan kebolehan mereka tanpa menyimpang dari konsep asal hasil seni yang sebenar. bagi murid dari luar bandar tentunya tema berkaitan tempat tinggal serta alam persekitaran mereka perlu dititikberatkan. Penggunaan terminologi yang sesuai juga perlu dijelaskan demi mmahamkan murid tentang apa yang ingin disampaikan oleh guru.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Selain hasil produk dan bahan yang perlu disesuikan dengan kemampuan murid. Penyediaan bahan yang lebih mudah didapati di kawasan luar bandar juga perlu dipertimbangkan. guru juga bolh menggalakkan aspek inovasi dalam penghasilan karya dengan menggunakan bahan alternatif yang lebih mudah dan murah untuk disediakan. 90 . oleh itu mereka perlu didedahkan dengan aktiviti serta penyampaian ilmu yang sesuai dengan minat dan latar belakang mereka secara khusus. Maklumat yang diperolehi tentang isi kandungan serta tema yang berkaitan hendaklah dianalisis dan diubahsuai mengikut kesesuaian yang tepat dengan murid mengikut tahap. Penyesuaian juga perlu mengikut faktor sosio budaya sesuatu tempat atau kaum.

pisau. pinggan senduk. piring. Objek-objek dan hal benda di sekitar murid boleh dibuat melalui pengumpulan gambar dan menjadikannya sebagai buku skrap dan sebagainya.7 Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio Budaya Nyatakan apakah yang anda faham tentang sosio budaya sesebuah masyarakat. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Guru boleh bersoal jawab dengan murid untuk mendapatkan maklumat awal mengenai pengetahuan murid dari tahap 1 dan tahap 1 tentang tema dan isi kandungan yang dibincangankan itu. Setelah itu guru boleh menjalankan tajuk pelajaran yang sesuai kepada murid mengikut minat dan latarbelakang mereka. meja dan sebagainya. Contoh tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran ciptaan Tuhan adalah seperti flora dan fauna dan daripada objek persekitaran pula. 91 . Alam semulajadi dan objek persekitaran Mengumpul dan memproses maklumat tentang tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran boleh dilakukan dengan membuat kategori yang sesuai dengan murid tahap 1 dan murid tahap 2.

Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. justeru itu guru boleh memberikan tajuk dan perbincangan yang berkaitan alam mimpi murid sebagai aktivti seni yang menarik. 92 . teoriteori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. imaginasi dan khayalan seseorang. perasaan takut. Watak – watak adi wira. Murid juga sering menjadikan alam mimpi mereka sebagai manifestasi kepada imaginasi mereka yang melampau. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi kepada hasil karya yang bertemakan perasaan dalaman. adi wira dan mimpi yang pernah mereka alami. Demi menganalisis maklumat yang berkaitan tema ini. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Perasaan dalaman. khayalan dan imaginasi si pelukis Maklumat mengenai pengalaman hidup. kartu atau mahluk asing adalah perasaan dalaman yang sering bermain dalam imaginasi kanak-kanak. Menurut Freud lagi. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. misteri. murid boleh diminta untuk menceritakan tentang watak-watak kartun.

Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. Dari idea yang berbagai. titisan. 93 . Murid boleh menggunakan warna secara bebas tanpa kawalan psikomotor yang khusus. gurisan dan pualaman. warna-warna yang terang serta gaya sapuan berus yang dibuat secara gestural menjadi subjek utama pengkaryaan tanpa imej-imej atau objek yang khusus.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aliran dan tema sejagat Tema ini menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengwujudkan satu kekaguman. Dalam konteks yang lebih besar. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. guru juga boleh menggunakan muzik iringan semasa murid menjalankan aktiviti mewarna supaya irama yang terhasil itu dapat mmberi ilham atau membuat pergerakan yang sesuai dengan irama muzik. Guru boleh meminta murid membuat catan serta corak yang ekspresif melalui aktiviti menggambar serta membuat corak tidak terancang seperti teknik tiupan.

basikal. senduk. keretapi malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Pembinaan model dari bahan yang mempunyai bentuk yang menyamai dengan bentuk sebenar adalah lebih mudah untuk murid tahap 1 manakala murid tahap 2 boleh diberi cabaran untuk membentuk semula bahan binaan menjadi bentuk-bentuk yang diingini sebelum cantuman binaan dibuat. 94 . periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Keperluan dan pengalaman hidup harian Ciptaan bentuk-bentuk konkrit seperti cawan. manusia mencipta dan membuat kipas. Pada bidang yang lebih besar. Guru boleh membezakan tahap kemampuan murid melalui penggunaan bahan yang mudah dicantum atau dibina tanpa bantuan guru. Murid boleh diminta untuk menghasilkan produk-produk yang biasa mereka gunakan atau dilihat. Membuat binaan adalah aktiviti yang paling sesuai untuk dijalankan bagi kedua-dua tahap 1 dan tahap 2. sudu. kereta.

tema dan kandungan membawa pengertian yang agak luas untuk dihuraikan. tema.8 Meneroka visual mengikut tajuk. peristiwa seperti kemalangan. kandungan. Bagi murid sekolah rendah. pengalaman yang pertama kanak-kanak berkunjung ke sesuatu tempat juga menjadi ingatan kekal kepada mereka. 2. Guru boleh mengaitkan tarikh-tarikh atau waktu tertentu yang boleh memberi ingatan semula kepada murid untuk mengingati semula peristiwa berkenaan. Meneroka visual mengikut tajuk. pergi bercuti atau mnghadiri sambutan hari kemerdekaan. pelbagai pendekatan boleh digunakan oleh guru dalam aktiviti meneroka visual.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Peristiwa sebenar atau realism dan romantisme Tema ini merupakan rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. kebakaran dan banjir misalnya turut menjadi pengalaman pnting yang akan diingati. Antara langkah-langkah yang 95 . Bagi kanak-kanak peristiwa penting yang dialami mungkin pulang ke kampung. kesan kemiskinan atau sebagainya. Umpamanya peperangan yang berlaku.

Pengubahsuaian bentuk asal kepada bentuk baharu dalam penerokaan visual memberi dimensi baru dalam pengolahan karya seni. Penerokaan visual dalam kalangan murid sekolah tentunya dapat dirangsang melalui pemerhatian mereka kepada bahan sebenar sama ada melalui pengalaman secara langsung. Penerokaan visual juga boleh dilakukan melalui manipulasi bahan-bahan seperti tanah liat dan plastersin. meniup. mengukir. Melalui lakaran visual pengembangan idea ini penerokaan visual yang menjadi lebih bermakna. Inti pati sesuatu objek juga dapat diserlahkan untuk memberi makna serta mesej tertentu yang menjadi kecenderungan pengkarya dalam mengtengahkan maksud karyanya kepada umum. guru boleh meminta murid menjelaskan ciri-ciri buah-buahan tempatan dari segi bentuk. keunikan. 96 . melekat. saiz. Aktivti guntingan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI sesuai dijalankan ialah dengan mengadakan sesi soal jawab mengenai bahan maujud di dalam bilik darjah dari aspek estetika dan kegunaan. Misalnya tajuk buah-buahan tempatan yang bertemakan alam sekitar dan objek persekitaran. Melalui penerokaan visual ini guru haruslah menyesuaikannya dengan tajuk dan isi kandungan dengan tema yang diajar. Penerokaan visual yang lebih mencabar adalah proses pengembangan idea sebelum sesuatu karya seni itu dapat direalisasikan. Langkah ini juga dapat mendorong pengembangan intelektual seseorang pengkarya melalui eksperimen visual dengan mengubahsuai bentuk sedia ada kepada bentuk-bentuk yang lebih kreatif dan bijak. mencantum. Aktiviti membentuk dan membuat binaan juga menawarkan pengalaman yang sama terhadap penerokaan visual secara kognitif dan psikomotor murid. berinteraksi dengan karya ataupun berdasarkan pemerhatian mereka melalui gambar atau video yang ditunjukkan. kelebihan dan keunikan dan berbagai lagi perkara yang boleh dijelaskan melalui penglihatan visual terhadap bahan maujud tersebut. mewarna dan sebagainya turut memberi sumbangan terhadap penerokaan visual. bau dan rasanya. jalinan. rupa. Murid juga boleh dilatih melukis buahbuahan itu dengan membuat lakaran bentuk-bentuk geometrik terlebih dahulu sebelum membuat lakaran sebenar untuk mendapatkan bentuk yang tepat dan ruang kertas lukisan pula dapat diorganisasikan dengan komposisi yang seimbang. memotong. Penerokaan visual ini bukan sahaja melibatkan deria penglihatan malah ia juga boleh dilibatkan dengan deria-deria utama yang lain.

Bidang Murid Tahap 1 Murid Tahap 2 Menggambar Membuat corak dan rekaan Membentuk dan membuat binaan Kraf Tradisional 97 . Senaraikan penerokaan visual yang boleh anda jalankan kepada murid mengikut kategori di bawah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 PERANCANGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SETIAP BIDANG KEGIATAN MENGIKUT TAHAP 1 DAN 2  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik tentang perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan mengikut tahap 1 dan 2. 3. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. 4. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  HASIL PEMBELAJARAN: 1. 5. Ia merangkumi perbincangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran mengikut tajuk-tajuk seperti berikut:    Pemerhatian. bahan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan. 2. 98 . Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Tema. 6. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. isi kandungan. penerokaan.

isi kandungan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan Tema.1 Pemerhatian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Perancangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap Bidang Kegiatan Mengikut Tahap 1 dan 2 Pemerhatian. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  KANDUNGAN ISI 2. Penerokaan. Pengalaman Langsung dan Apresiasi Setiap Bidang Kegiatan Apakah yang anda faham tentang aktiviti apresiasi dalam Pendidikan Seni Visual? Chapman (1986) telah menggunakan empat aspek utama dalam aktiviti seni iaitu: (i) pemerhatian (ii) penerokaan (iii) penghasilan (pembuatan) (iv) apresiasi dan perlanjutan 99 . penerokaan.

Ini adalah untuk membolehkan murid merasai secara konkrit bagi mendapatkan imej mental. pergerakan. bunyi. 100 . perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:      pengetahuan sedia ada murid. Semasa menyediakan aktiviti. bahan. dan aksi. murid membuat interpretasi dan menyelaras konsepsi visualnya dengan objek yang dilihat. dan mencetus idea dan imaginasi. Murid akan dilatih membuat pemerhatian terhadap objek alam dan objek buatan manusia. Kegiatan-kegiatan ini akan membantu terus menyelaraskan idea.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pemerhatian Aspek ini melibatkan sensitiviti deria. Semasa berinteraksi dengan alat dan bahan. imaginasi dan alam fantasinya ke arah perkembangan persepsi dan pemikiran abstrak. benda yang konkrit. Peringkat ini menggalakkan murid membuat penerokaan dan percubaan dalam mempelbagaikan kegiatan kreatif dengan menggunakan alat dan bahan. Proses ini akan memperkembangkan aspek psikomotor dan kemahiran asas seni visual berhubung dengan manipulasi alat dan bahan serta teknik-teknik mudah. kecenderongan dan latar belakang murid. minat. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan.

murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. membuat corak dan rekaan. Penghasilan / membuat / pengalaman      penggunaan alat bahan dan teknik. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. anda perlu beri perhatian kepada perkara berikut:       aktiviti kecil mudah ringkas. manipulasi dan persepsi visual. tatacara. mencari altenatif. variasi dan kemungkinan lain. dan mengenal kraf tradisional. idea. murid senang dan ingin mencuba aktif melibatkan pelbagai kecerdasan. dan penyampaian kandungan subjek. suaikenal dengan bahan. halbenda dengan bentuk hasil Pengalaman Langsung Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. koordinasi. amalan tertib kerja keselamatan semasa bekerja. penemuan oleh murid sendiri. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. langkah dan proses membuat. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. uji menguji. membentuk dan membuat binaan. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. Semasa menyediakan aktiviti. 101 . psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. cuba mencuba. bebas daripada jawapan tetap.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penerokaan Aspek ini melibatkan penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. dan menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik.

Secara tidak langsung memberikan pengalaman langsung kepada murid. Ini membantunya dalam memahami sesuatu idea dan menghubungkaitkan antara satu idea dengan idea yang lain atau dengan pengetahuan dalam berbagai mata pelajaran. Kanak-kanak dapat membina idea baru dari benda konkrit. murid juga dipupuk nilai menyayangi dan menghargai segala aspek yang wujud dalam persekitaran dan kehidupan mereka. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. membuat interpretasi. Dengan ini murid akan dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya bila berdepan dengan semua keadaan. kanak-kanak dapat mengalami pengalaman langsung dengan derianya mengenai subjek atau hal benda yang digambarkan. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. nilai patriotisme. Pemahaman tentang asas seni visual juga turut diperkembangkan melalui kegiatan pemerhatian ini. proses pembuatan hasil seni. Semasa menggambar umpamanya. kraf tradisional. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. berfokus dan terperinci dapat menajamkan persepsi murid. mengaplikasi disiplin seni visual. menyimpan maklumat atau dokumentasi. berkomunikasi secara berkesan. membuat pilihan. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. berfikir secara kritis dan kreatif. nilai kebersihan dan kepekaan. Selain memperkembangkan deria penglihatan ia juga melibatkan pancaindera lain melalui kajian perbandingan. alat dan teknik. Kajian seperti ini membantu perkembangan emosi dan imaginasi. Selain diberi pengalaman membuat apresiasi seni visual secara mudah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. 102 . Ini termasuklah memelihara dan memulihara alam sekitar. Pemerhatian secara aktif yang merangkumi kesedaran pemerhatian keseluruhan. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi Apresiasi seni melibatkan sepenuhnya deria rasa atau sentuh dan deria pandang. jalinan. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat karya. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:       aspek bahasa yang berkaitan dengan istilah seni seperti sifat garisan. ton. Karya seni seperti catan. alat bahan dan teknik. Murid terlibat dalam kajian perbandingan dan menyatakan apa yang dilihat dari aspek seni melalui hasil kerja. aspek bahasa yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. penghargaan dan refleksi diri. cetakan dipandang sementara arca dan binaan di sentuh. lukisan. dan penyerapan kandungan. Apresiasi seni secara aktif melibatkan penggunaan bahasa untuk berkomunikasi dengan orang lain apa yang difikirkan dan dirasakan. Aspek ini melibatkan penyataan dan unsur afektif. Pendekatan Apresiasi Seni Mengikut John A. terdapat dua jenis utama aktiviti Apresiasi. rupabentuk dan bentuk. Dalam konteks ini pengetahuan mengenai seni serta perbendaharaan kata yang cukup mengenai seni yang di perlukan. Semasa menyediakan aktiviti mudah. Aktiviti yang dirancang khas untuk projek apresiasi dan aktiviti mudah yang dirancang di akhir setiap pelajaran. pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan Apresiasi seni visual memberi pengalaman kepada murid mengenali aspek pengetahuan seni visual dan kegunaannya dalam pelbagai kegiatan kehidupan dari segi keindahan dan fungsi. perasaan. warna. aspek bahasa yang berkaitan dengan manipulasi. Michael dalam bukunya 'Art and Adolescense' ada dua pendekatan dalam Apresiasi Seni iaitu pendekatan secara logik dan 103 pendekatan .

Pendekatan ini akan dapat Secara ini meninggalkan satu pengalaman yang amat berkesan dan mendalam. gemar. filem. perbandingan antara satu dengan yang lain serta menimbulkan kesedaran. Kontekstualistik dan Normistik Kaedah Hedonistik hanya satu luahan perasaan secara spontan sepertii kesukaan. menarik dan benci.tidak cantik dll secara spontan. tujuan/teknik pelukis. mengkaji. mengumpul dan menyusun gambar-gambar Analisa. gaya konsep dan zaman. nilai-nilai astetika serta pengaruh. bila dihasilkan. Membuat mengikut gaya artis/pelukis/stail. Kaedah Apresiasi Seni Kaedah-kaedah apresiasi seni terdiri daripada kaedah Hedonistik . Elektik. cantik. Secara Penerangan . Secara Perbandingan Secara Penghasilan Pendekatan secara psikologi ini merangkumi perkara-perkara yang lebih menjurus kepada perasaan peribadi. akan lebih realistik dan dapat menerima 'response' dan pendapat orang lain. lebih bersifat emosi dan perasaan dalaman kepada penghasilan dan penghayatan sesuatu karya seni. slaid. Balai seni. pameran. penilaian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara psikologi. .Organistik . proses. menghubungkan diri dengan pelukis/pandai tukang. pernyataan perasaan. Pendekatan secara logik ini adalah yang berbentuk tradisional dan memerlukan pemahaman intelek semata-mata dan banyak berfaktakan kepada aspek andaian dan munasabah pada yang melihat sesuatu karya seni tersebut.tidak suka. media. Secara Pemerhatian Membaca. Penilaian dibuat secara serta merta iaitu: suka. Kesan tindakbalas akan lebih terserlah terhadap bahan serta alat yang digunakan. 104 .

Kaedah Konstekstualistik lebih praktikal di mana pemerhatian dibuat secara lebih ilmiah. falsafah dan prinsip rekaan. perulangan. Kaedah Normistik merujuk aspek kepada kriteria dan norma sesuatu karya dari nilai masyarakat. penilaian menekankan unsur asas prinsip. interaksi pemerhati. Ianya berkait dengan pengetahuan sejarah. naratif dan nilai-nilai akhlak. tidak ada unsur sensasi. rentak pengkaryaan. tata atur. unsur-unsur seni. Penilaian di buat serata melihat konteks seni secara harmoni. Ianya tidak dapat di ukur bilangan sebenar dan terdapat pelbagai citarasa. Ia seakan-akan ada kaitan dengan pendekatan diri kepada Allah. struktur organisasi dan alat dan 105 . imbangan. kefahaman konsep. Lebih merujuk kepada perincian / spesifikasi dari aspek persoalan fahaman. ruang dan penataan cahaya. ianya adalah gabungan persepsi Kriteria penilai seni tentang tanggapan positif dan negatif.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaedah ini tidak sealiran dengan isme pengkritik dan ahli psikologi menyatakan kaedah ini tidak diterjemahkan oleh otak (pemikiran) cuma berdasarkan maklumat kendiri. kesinambungan serta kepelbagaian. rasa takwa. Penekanan kriteria kepada aspek tata menyentuh intuisi dan menyenangkan. Kaedah Organistik menjurus kepada aturan yang mempunyai satu system yang teratur dan terancang. Ini akan dapat membentuk kesatuan cara melihat sesuatu karya dari segi warna. Kaedah ini menolak peradaban moden dimana pelukis telah melampaui batas yang dibenar dalam budaya dan agama. Kaedah Elektik ini lebih berbentuk cara bersepadu dan holistik. konsepsi. jalinan. hujah dan penilai karya. kepelbagaian bandingan dan seni akan menjadi suatu pendekatan yang menarik oleh pemerhati. sistematik dan kefahaman serta kejelasan. Ianya akan menyediakan pengetahuan mantap dalam pengamatan karya. agama dan budaya. letak. Contohnya lukisan agama Kristian yang berkaitan unsur ikonografi.

106 . prinsip rekaan dan struktur. Proses Apresiasi Seni Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan. (ii) Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana. (b) Menganalisa (i) Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak dengan unsur-unsur seni. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: (a) Menggambarkan Mengamati hasil seni dengan cara menggambarkan hal benda dan sifat-sifat tampak/objek pada karya. tidak menjurus aspek kronologinya.Terdapat kesan cahaya yang terpancar dari atas. Sebagai contoh : Karya Latif Maulan Karya di atas menggambar sebuah seterika lama atau antic yang terletak di atas papan penggosok dan dilapik dengan kain batik berwarna merah. Kaedah kepada ini untuk pemerhatian secara rawak. Wajaran hanya secara baik. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. Disebelah seterika itu terdapat juga pelita minyak tanah. sederhana dan kurang baik.

Apakah pengetahuan seni yang diperlukan?      Pengetahuan asas senireka dan prinsip-prinsip seni. Stail sesuatu zaman. alat dan bahan yang digunakan. sosial. alat dan bahan. simbol. (d) Penilaian Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya ('significance') dari segi individu. prinsip. aliran. Begitu juga makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti hal benda. Dengan itu proses apresiasi seni akan lebih mudah dan bermakna sekiranya pelajar telah dilengkapi dengan pengetahuan mengenai seni dan persepsi yang tajam. kumpulan atau individu. Pengetahuan mengenai jenis seni. aliran dan gaya sesuatu karya. proses. Sejarah seni. (ii) Mencari metafora-metafora (ibarat/kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. sejarah serta keseniannya. (c) Tafsiran (i) Mencari makna-makna yangtersurat dan tersirat pada karya tersebut. budaya. unsur-unsur seni.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (iii) Menghuraikan stail. struktur corak dan bahan. keagamaan dan kepercayaan. (iii) Mencari kaitan falsafah kehidupan manusia atau kaitan dengan cara hidup dan budaya masyarakat setempat. 107 . (iv) Melihat teknik. Maklumat mengenai pelukis dan pandai tukang. teknik.

2 Tema. Alat Dan Bahan Untuk Setiap Bidang Kegiatan Apakah perbezaan di antara konsep Pendidikan Seni Visual? Tema Seorang guru PSV haruslah menentukan terlebih dahulu tema atau subjek sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran. Apresiasi didefinisikan sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka. Murid biasanya mempunyai reaksi yang spontan terhadap alam persekitaran dan apa yang berlaku dalam situasi harian mereka. bagaimana mereka memilih tema dan "subject matter" serta gaya dan stail tertentu mereka. Tema atau subjek yang ingin dilukis terbahagi kepada tiga. masyarakat dan komunikasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. Sila senaraikan beberapa definisi lain berkenaan dengan apresiasi. cara mereka bekerja. 2. 108 . Pembelajaran yang tidak dibimbing oleh penentuan tema atau subjek akan menyebabkan murid hilang punca. Tema-tema yang dipilih ialah tema persekitaran. Isi Kandungan. faktor yang mempengaruhi mereka.

titisan. cetakan. mobail. stensilan. catan. cetakan. persepsi. kolaj. tiupan. resis. percikan. resis. Melalui kefahaman aspek di atas. montaj. diorama. montaj. gurisan. Bidang Menggambar Aktiviti Membuat lukisan. kaligrafi dll Membuat arca timbul. percikan. capan. catan. asemblaj. origami dll Membuat alat domestik. ikatan dan celup. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Kraf Tradisional. alat pertahanan diri. capan. lukisan. batik. Murid akan didedahkan dengan ilmu seni visual yang berkaitan dengan bidang tertentu dan menerapkan budaya menghargai serta mengaplikasi ilmu yang diperolehi bersama. Proses ini menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi. kolaj. tembikar. ukiran 109 Membuat Corak dan Rekaan Membentuk dan Membuat Binaan Mengenal Kraf Tradisional . Dengan empat bidang merangkumi bidang Menggambar. tekat. imaginasi dan konsepsi murid. anyaman. gosokan. meningkatkan lagi kepekaan. mozek dll Membuat pualaman. renjisan. Membuat Rekaan Dan Corak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Kandungan Pendidikan Seni Visual sekolah rendah lebih menegaskan kegiatan dalam proses penghasilan dengan melibatkan aspek pemahaman. murid dapat diterapkan dengan penghayatan warisan seni visual dan mengamalkannya dalam kehidupan. menjadi pengkarya yang rasional dan mampu mengendalikan kehidupan dengan membawa bersama nilai yang disebutkan. boneka. model. Dengan ini. murid dilatih untuk melihat sesuatu dengan perspektif yang lebih luas sama ada daripada aspek estetik mahupun aspek gunaan. topeng. stabail. terutama dalam meningkatkan nilai hidup. alat perhiasan diri. penghayatan dan kritikan. murid diharapkan dapat mengamalkan pertimbangan seni visual. alat permainan.

Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat. tengkolok. selendang. Teknik resis dalam bidang mengenal kraf tradisional adalah satu kegiatan yang sangat menarik untuk didedahkan kepada murid-murid sekolah rendah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI kayu dll Kraf tradisional adalah terbahagi kepada beberapa bahagian seperti:     Alat kegunaan seperti tembikar. Ia adalah satu cara bagaimana murid dapat meneroka dengan lebih jauh tentang alat dan bahan. Perhiasan seperti dokoh. dulang dan bakul yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. media dan bahan yang digunakan untuk kegiatan menghasilkan produk seni visual. sosial dan estetika.  Alat pertahanan diri seperti keris. cucuk sanggul dan pending yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. Pakaian seperti kain batik. congkak dan serunai yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. rohani. Permainan seperti gasing. songket dan tenunan yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. Situasi ini terjadi mungkin disebabkan bahan-bahan tersebut mudah didapati di persekitaran murid. tikar. intelek. bawang. senduk. rohani. pelepah pisang sering menjadi pilihan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah dalam bidang Menggambar. sosial dan estetika. tudung saji. emosi. daun. wau. 110 . intelek. sosial dan estetika. Bahan-bahan alam seperti ubi kentang. sosial dan estetika. rohani. sosial dan estetika. emosi. lembing dan parang yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani.

mencari alternative. Semasa menyediakan aktiviti. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: Penerokaan pengetahuan sedia ada murid. Benda konkrit minat dan kecenderungan murid. latar belakang murid. Ini membuatkan hasil kerja resis dianggap sebagai satu hasil kerja yang lain dari kebiasaannya. bahan. suaikenal dengan bahan. penemuan oleh murid sendiri. bunyi. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: 111 . Begitu juga murid. pergerakan dan aksi. Dalam proses menghasilkan resis penggunaan alatan utama yang digunakan ialah lilin. mudah dan ringkas. murid akan mengenalpasti bahan apakah yang sesuai dan senang untuk didapati supaya kerja-kerja yang hendak dijalankan tidak terganggu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pada kebiasaannya penggunaan alatan seperti pensel dan pensel warna dalam membentuk garisan dan lakaran sudah biasa digunakan. mereka digalakkan membuat ekspresi mengikut idea dan cara mereka. murid senang dan ingin mencuba. aktif dan melibatkan pelbagai kecerdasan. Penghasilan Semasa menyediakan aktiviti. Aktiviti Menghasilkan Produk Seni Visual Pemerhatian Aspek ini melibatkan sesentiviti deria. Penggunaan alatan dan bahan untuk menghasilkan sesuatu hasil kerja seni. bebas daripada jawapan tetap. mencetus idea dan imaginasi. cuba mencuba. Dengan cara ini aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan tidak membosankan kerana ada kelainan dan pembaharuan dalam berkarya. Guru mempunyai cara dan gaya yang tersendiri apabila ingin menghasilkan kerja-kerja seni. uji menguji. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aktiviti kecil. menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. Semasa menyediakan aktiviti. variasi dan kemungkinan lain.

melibatkan perasaan dan refleksi diri. bahan dan teknik. bahan dan teknik. Hasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bidang kegiatan Mencorak dan Rekaan mengikut tahap satu. keselamatan semasa bekerja. Latihan 2 1. amalan tertib kerja. langkah dan proses membuat. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aspek yang berkaitan dengan laras bahasa visual ( Asas Seni Reka dan Prinsip Rekaan) aspek yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. 2. tatacara. idea. 112 . penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat hasil kerja.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI - penggunaan alat. aspek yang berkaitan dengan manipulasi alat. penyampaian kandungan subjek. Cuba anda jalankan satu aktiviti membuat apresiasi dengan menggunakan pendekatan secara logik berdasarkan satu contoh karya seni murid anda. hal benda dengan bentuk hasil. Apresiasi Semasa menyediakan aktiviti. penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan kandungan.

Galakkan murid-murid menggunakan 5 deria seperti menyentuh produk seni visual tersebut. menghidu. merasai. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. .Guru perlu merancang dan memilih bahan seni yang sesuai dengan tajuk produk dan tahap perkembangan kanak-kanak.  Pengalaman secara langsung (direct observation) -dilakukan secara terperinci dengan bimbingan dan pemerhatian secara khusus seperti melihat contoh produk seni visual yang ada perkaitan dengan menyatakan ciri-ciri/sifat produk dan perkaitan dengan sumber idea. Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama.  Pengalaman deria – penggunaan lima deria. Cara yang boleh merangsang imaginasi dan ekspresi murid-murid dalam menghasilkan aktiviti untuk setiap bidang kegiatan tahap 1 dan tahap 2 adalah seperti berikut: .3 Imaginasi dan Ekspresi Kanak-Kanak Fikirkan apakah faktor-faktor yang boleh menjana imaginasi dan ekspresi murid-murid di dalam kelas anda. keratan akhbar . fotografi produk seni visual.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.  Penerokaan / Penggunaan ICT. -Galakkan kanak-kanak meneroka dan memanipulasikan bahan-bahan yang sesuai. membuat corak dan 113 .menggunakan ABM seperti gambar foto. tentang Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun bertujuan melibatkan murid dalam pelbagai kegiatan seni.  Pengalaman melalui ABM .  Pengalaman dengan alatan dan bahan.

koordinasi. proses pembuatan hasil seni. Organisasi kurikulum ini merangkumi empat aspek utama yang dipentingkan iaitu:     pemerhatian secara aktif interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan apresiasi seni visual secara mudah menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Contoh aspek 5 P KBSR dalam aktiviti menghasilkan produk seni visual bidang Membentuk dan Membuat Binaan adalah seperti berikut: 114 . berfikir secara kritis dan kreatif. menyimpan maklumat atau dokumentasi. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. membuat interpretasi. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. manipulasi dan persepsi visual. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. membuat pilihan. kraf tradisional. berkomunikasi secara berkesan. dan mengenal kraf tradisional. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. alat dan teknik. mengaplikasi disiplin seni visual. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI rekaan. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. membentuk dan membuat binaan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. Antara pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan.

 Pemulihan Pengesanan kemajuan murid dijalankan selepas guru mengajar beberapa kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran.sosial) dan penggabungjalinan dengan mata pelajaran yang lain  Penerapan nilai Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. karya seni kanak-kanak adalah bersifat peribadi dan tersendiri.  Penyerapan pengetahuan Aktiviti membentuk dan membina dapat memperkembangkan pengetahuan dan kemahiran-kemahiran belajar. perlakuan dsbnya. Aktiviti pemulihan perlu dilakukan agar kelemahan murid tidak terkumpul. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan. belajar. 1975). 115 . psikomotor .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Penggabungjalinan Aktiviti membuat binaan dapat memperkembangkan pelbagai kemahiran (berfikir. psikomotor dan sosial . namun bagi kanak-kanak hasil karya yang dihasilkan bersifat luahan dan ekpresif (Lowenfeld. Bagi orang dewasa seni visual sering dikaitkan dengan kecantikan dan kesempurnaan.  Pengkayaan Murid yang telah menguasai sesuatu konsep untuk menghasilkan robot yang bermotifkan kucing perlu diberi pengayaan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman serta mengukuhkan kemahiran yang dikuasai oleh pelajar Penghasilan karya terutama lukisan kanak-kanak mempunyai interpretasi yang berbeza dengan karya yang dihasilkan oleh orang dewasa. Kebanyakan pengkaji seni kanak-kanak menganggap hasil karya seni sebagai satu kaedah menarik untuk melihat cara berfikir dan menyelami perasaan selain melihat dan menguji keupayaan perkembangan kognitif mereka.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang dinamik serta berkembang mengikut fitrah semula jadi proses tumbesaran mereka. Hasil kerja seni visual yang dihasilkan berfungsi sebagai alat komunikasi dan merupakan refleksi pemikiran kanakkanak. Refleksi ini menurut Koster (2001), akan terus berkembang bersama kanakkanak sehingga ia membesar. Penglibatan kanak-kanak di dalam aktiviti seni visual berupaya memberikan rangsangan dan pembangunan dari pelbagai aspek. Pembangunan tahap imaginasi kanak-kanak dapat dipertingkatkan selain mewujudkan rasa sensitiviti kanak-kanak terhadap sekelilingnya. Secara ringkasnya kepentingan pengajaran mata pelajaran pendidikan seni visual kepada kanak-kanak dapat dilihat melalui aspek berikut:  Aspek Kognitif Penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan.  Aspek Fizikal Penggunaan alat dan bahan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni visual memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.  Aspek Kreativiti Latihan dan projek yang bersifat terbuka dapat membantu murid untuk mengembangkan aspek imaginasi mereka. Aktiviti dan projek di dalam pendidikan seni visual mengutamakan proses, berbanding dengan hasilan akhir. Oleh yang demikian, proses ini menyuburkan budaya pemikiran kritikal di dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan. Selain itu, aktiviti pendidikan seni visual menggalakkan eksplorasi dan eksperimentasi supaya kanak-kanak mempunyai pengalaman luas dalam bidang penghasilan karya.  Aspek Persepsi Melalui mata pelajaran seni visual, murid boleh mempertingkatkan dan 116

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

menajamkan penggunaan pancaindera dan deria. Pendidikan seni visual menambahkan pengetahuan mengenai konsep pembuatan dan kronologi sesuatu produk iaitu proses penghasilan dan hasilan seni, produk dan objek yang terdapat di sekeliling mereka. Aktiviti seni visual merupakan aktiviti yang membantu kanak-kanak mengenali objek selain membantu meningkatkan daya sensitiviti terhadap alam sekeliling mereka. Proses pengkaryaan yang menjurus ke arah pengamatan terhadap objek melatih deria kanak-kanak supaya menjadi lebih peka dan meningkatkan daya persepsi mereka. Selain itu, aktiviti seni visual juga meningkatkan daya imaginatif kanak-kanak selain berupaya mengimbangi emosi mereka. Ianya dijadikan sebagai satu proses pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti imitasi alam sekeliling lalu dipermudahkan menjadi penghasilan simbol abstrak seterusnya menjadikan ianya satu bentuk hasil karya yang unik.  Pengkaryaan sebagai Medium Komunikasi Lukisan merupakan bentuk komunikasi awal kanak-kanak sebelum mereka berupaya untuk bertutur. Ianya dijadikan alat perhubungan yang berkesan untuk berinteraksi. Penghasilan imej seperti pokok, figura manusia, catan dan arca

boleh memberikan tafsiran yang dapat membantu ahli psikologi untuk mengenal pasti kanak-kanak yang mempunyai masalah trauma.  Pengkaryaan sebagai Cara Mencapai Kepuasan Diri Pengkaryaan merupakan aktiviti yang mampu memberikan kepuasan kepada kanak-kanak dalam meluahkan apa yang dilihat lalu dipindahkan semula dalam bentuk dan rupa imej yang unik mengikut tahap pemahaman mereka. Melalui lukisan, kanak-kanak dapat meluahkan perasaan dan emosi selain dapat membina kekuatan otot. Aktiviti sebegini juga dapat membantu menajamkan daya intuisi kanak-kanak.

Aktiviti melukis dapat memberikan kepuasan kepada kanak-kanak. Kesan penghasilan karya lukisan mampu membentuk personaliti kanak-kanak. Konsep 117

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kendiri terbina apabila kanak-kanak mampu melukis tanpa ragu dan tidak bimbang memikirkan soal kecantikan karya mereka. Selain itu, aktiviti melukis juga menggalakkan kanak-kanak membuat ekspresi diri dengan bercerita mengenai karya mereka sekaligus membantu mereka untuk membina keyakinan diri untuk bertutur. Perkembangan artistik kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan suasana mereka dibesarkan. Dalam konteks ini, persekitaran memainkan peranan penting kerana persekitaran yang sihat membantu perkembangan kognitif kanak-kanak dengan cara yang positif. Bagaimana menjana imaginasi kanak-kanak

Soalan-soalan yang berimaginasi adalah berguna untuk murid bagi meluahkan perasaan dalam bentuk lukisan atau catan. Contoh-contoh soalan lukisan atau catan yang berimaginasi adalah seperti berikut: 1. Adakah kamu tahu bagaimanakah rupa seekor buaya? Bagaimana jika buaya boleh terbang? 2. Gunung yang paling tinggi di Malaysia ialah gunung Kinabalu. Bolehkan anda bayangkan anda sedang mendakinya? 3. Bayangkan seekor arnab yang berbelang? 4. Jika anda boleh tinggal di sangkar burung, Bagaimanakah keadaannya?

Menerusi imaginasi murid dapat meluahkan perasaan. Contoh imaginasi yang paling berkesan terhadap murid ialah mimpi kerana ia boleh menyentuh perasaan seseorang murid itu. Bagi mereka imej yang dihasilkan dari tajuk mimpi contohnya adalah satu cara mengekspresi diri mereka ketika dalam ketakutan atau kegembiraan. Satu cara lain bagi meluahkan perasaan ialah melalui berkomunikasi diantara guru dengan murid.

Penjelasan mengenai alat, media, bahan, teknik,imej unsur-unsur seni dan prinsipprinsip rekaan adalah sesuatu yang amat berguna dalam proses menggambar. Dengan

118

cara-cara bagaimana idea tersebut boleh digunakan dalam berlainan. Kesemua pengetahuan yang merangkumi umur. Adalah menjadi tanggungjawab guru pendidikan seni visual untuk menyuntik rangsangan yang dapat melipatgandakan daya imaginasi kanak-kanak agar proses pembelajaran menjadi lebih bermakna. teknik-teknik dalam aktiviti yang dijalankan. bentuk. ton dan jalinan. corak. Bagaimanakah bentuk dan warna buah rambutan yang sudah masak atau muda? 2. Secara tak langsung murid akan menggunakan warna dalam aktiviti mereka. idea selanjutnya tentang tema dari apa yang mereka sedang hasilkan. penggunaan alat dan bahan. penggunaan tajuk fantasi dan imaginasi. ianya perlu dipupuk dan dikembangkan untuk meningkatkan kreativiti serta kebolehan berfikir mereka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cara ini nilai-nilai estetik akan wujud dalam diri mereka. Apakah warna yang perlu kamu campur ke atas buah-buahan tersebut? Guru memberi komen kepada hasil kerja murid dan berkomunikasi tentang:           apa yang guru suruh murid buat. kadar banding. tahap kanak-kanak serta kemampuan mereka perlu difahami supaya guru-guru pendidikan seni visual berupaya merancang aktiviti yang sesuai dengan mengikut tahap yang sesuai. Walaupun kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu serta daya imaginasi yang tinggi. 1. Contoh soalan. warna. perasaan terhadap hasil kerja sendiri. susunan corak. usaha murid terhadap hasil kerja mereka. Bertitik-tolak daripada faktor inilah pengetahuan asas mengenai lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak penting bagi guru pendidikan seni visual sebelum kanak-kanak didedahkan dengan pelbagai aktiviti. garisan. 119 . saiz.

Apa jua bentuk rangsangan yang diperkenalkan mampu meningkatkan daya fikir mereka kerana kanak-kanak perlu memahami terlebih dahulu bagaimana objek di sekeliling mereka berfungsi supaya imitasi dapat dilakukan kepada hasil seni mereka Bagi murid yang sudah menguasai sesuatu kemahiran-kemahiran asas seperti membentuk. Aktiviti yang lebih mencabar misalnya aktiviti membolehkan murid berdikari dalam pembelajaran. ianya dapat mencambahkan imaginasi kanak-kanak. Aktiviti-aktiviti ini Dalam sesuatu pelajaran. dinamakan aktiviti pengayaan. kajian serta tugasan-tugasan yang dapat melibatkan penggunaan daya kreatif. Begitu juga dengan aktiviti pemulihan. kanak-kanak boleh didedahkan kepada penggunaan perisianperisian tertentu yang dapat membantu mereka mencipta imej-imej di komputer yang bukan sahaja boleh diwarnakan dengan pelbagai warna yang menarik. anda sebagi guru tidak dapat lari daripada menjalankan aktiviti pemulihan di dalam bilik darjah. sifat ingin tahu dan kerjasama antara individu atau kumpulan seperti menggunakan strategi pengajaran Belajar Cara Belajar. malah mampu bergerak dan bersuara. aktiviti pengayaan diperlukan terutamanya oleh murid yang lebih cerdas untuk mengisi masa terluang dan mengelakkan dari kebosanan. anda sebagai guru perlu memberi aktiviti-aktiviti tambahan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid serta mengukuh kemahiran-kemahiran yang telah dikuasai. mengunting. untuk mencipta serta mereka benda-benda baru ataupun media-media yang baru. Pemulihan amat perlu untuk murid. Dengan memperkenalkan alatan-alatan tertentu. melakar dan mewarna. yang berbentuk projek.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kanak-kanak pula akan lebih bermotivasi untuk melibatkan diri di dalam aktiviti-aktiviti kreatif. Akses Kendiri atau Kajian Masa Depan.murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam 120 . Dengan teknologi terkini. Kit pembinaan tradisional seperti blok-blok berwarna mendorong daya reka cipta kanak-kanak untuk membina rumah atau istana serta mempelajari struktur objek di sekeliling mereka.

Kelemahan-kelemahan ini amat perlu di atasi sebelum ia terhimpun yang akan menyebabkan usaha memulih sudah terlewat. Buat banding beza aspek-aspek tersebut dalam bentuk pengurusan grafik. Latihan 3 1. Dalam kumpulan berlima anda dikehendaki membincangkan hubungkait aktiviti pengajaran bidang kegiatan Menggambar dengan ekpresi kanak-kanak tahap 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI menguasai satu-satu kemahiran dalam Pendidikan Seni.aspek 5P KBSR dalam konteks PSV. 121 . Mengumpul maklumat dan senaraikan aspek. 2.

12. 8. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. anda seharusnya boleh menghuraikan dengan merujuk kepada komponen persediaan. 122 . Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata melajaran PSV. Membuat Corak dan Rekaan. 11. komponen penyampaian / perlaksanaan.  HASIL PEMBELAJARAN: 7. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Persediaan Mengajar  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik persediaan mengajar yang melibatkan perancangan langkahlangkah pengajaran yang bakal dilaksanakan oleh guru. 10. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. komponen penutup dan refleksi. bahan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 9.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Persediaan Mengajar Komponen Persediaan Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Komponen Penutup Refleksi  KANDUNGAN ISI Rancangan Pengajaran dan Persediaan Mengajar ialah dokumen perancangan. keperluan dan kebolehan murid untuk mengembangkan daya kreatif dan menajamkan persepsi serta ekspresi. strategi dan refleksi/catatan. kandungan/kemahiran. Aktiviti pembelajaran PSV yang dirancang mestilah sesuai dengan minat. Kepentingan Perancangan dan Persediaan Mengajar Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan seni Visual (PSV) perlu berpusatkan murid dengan menjalankan aktiviti-aktiviti interaksi lisan yang dapat merangsangkan pemikiran dan daya imaginasi murid serta dapat membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara rasional dan logik. hasil pembelajaran. unit/kumpulan. Perancangan juga merupakan panduan kepada guru-guru PSV untuk mengambil perhatian kepada aspek-aspek yang berikut:  Rancangan pengajaran 123 . masa mata pelajaran/tajuk. pelaksanaan dan penilaian pengajaran dan pembelajaran harian dan mingguan tertentu yang mengandungi tarikh dan hari. Perancangan merupakan panduan kepada guru Pendidikan seni Visual untuk melaksanakan pengajaran dengan lebih sempurna dan berkesan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

       

Persediaan guru dan murid Kaedah pengajaran Pengelolaan pengajaran Teknik penyoalan Penyertaan murid Penerapan nilai estetik dan etika Penerapan nilai murni dan kemahiran berfikir Penilaian kemajuan murid

Tujuan membuat perancangan pengajaran adalah supaya guru dapat membuat persediaan yang rapi agar dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran dengan memberi tumpuan kepada aspek seperti :       

Perkembangan pengajaran yang beperingkat mengikut urutan; Kesinambungan rancangan pengajaran Kesinambungan jenis bidang dan aktiviti; Perkembangan daya kreatif murid; Kepelbagaian dan kesesuaian alat dan bahan; Pelaksanaan aktiviti individu dan kumpulan; dan Pelaksanaan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah

2.1

Komponen Persediaan

Cuba anda baca penerangan berikut dan cuba fahamkan isi kandungannya?

Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. 124

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat-sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Huraian Sukatan Pelajaran merupakan dokumen sokongan bagi Sukatan Pelajaran yang mengandungi perincian kurikulum dari tahun 1 hingga 6 iaitu tahap satu dan tahap dua. Buku ini juga mengandungi objektif pembelajaran bagi setiap tahun. Lajur Bidang menampakkan salah satu daripada empat bidang dalam Pendidikan Seni Visual KBSR.

Di dalam lajur Hasil Pembelajaran dimuatkan skop pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid. Di samping itu, pencapaian yang boleh dikuasai oleh murid mengikut kebolehan mereka diperinci mengikut aras. Lajur Cadangan Aktiviti Pembelajaran pula memaparkan beberapa aktiviti yang sesuai yang boleh dijalankan di dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual mengikut bidang tertentu. Guru boleh memilih tajuk yang sesuai dengan kebolehan murid masing-masing. Aras 1 menekankan pemahaman yang jelas tentang konsep dan fungsi. Aras ini harus dicapai oleh semua murid. sesuai Aras 2 menekankan penggunaan alat, bahan dan teknik yang bahan Aras 3 menekankan aktiviti di mana ini

untuk penghasilan

menitikberatkan peningkatan penghasilan bahan yang berkualiti serta bersifat kreatif. Penggabungjalinan dan Penyerapan 

Penyerapan mata pelajaran / pengetahuan Beberapa unsur ilmu pengetahuan dari bidang yang berlainan diserapkan dalam Pendidikan Seni Visual

Penggabungjalinan kemahiran Kesepaduan yang berlaku antara bahan pengajaran dan pembelajaran, unsurunsur dalam mata pelajaran yang berlainan, teori dan amali, kurikulum dan 125

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kokurikulum serta strategi pengajaran dan pembelajaran.  Contoh penyerapan pengetahuan / mata pelajaran lain yang dikaitkan dengan pelajaran kraf batik:

Aspek-aspek yang boleh dikaitkan Tema /tajuk Sejarah batik/ tokoh / teknik dan proses Motif dan corak Apresiasi Alat dan bahan Bahan campuran pewarna batik

Mata pelajaran / Pengetahuan Bahasa.Melayu Sejarah

Matematik Pendidikan Moral Kajian tempatan Sains

Penerapan nilai      Proses penerapan nilai-nilai murni secara pertuturan, perlakuan, teladan, isyarat, kefahaman dan tafsiran. Kaitkan aplikasi nilai dengan aktiviti-aktiviti seni visual. Memupuk nilai atau menerapkan nilai melalui aktiviti seni secara terus Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan, perlakuan dsbnya.

Kemahiran Berfikir Murid menggunakan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu serta dapat menyelesaikan masalah. Menilai kemunasabahan sesuatu idea dan bersifat evaluatif.

126

Berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR berdasarkan bidang kegiatan yang diajar di sekolah rendah mempunyai hasil pembelajaran secara berperingkat.dalam penghasilan menggambar 127 . alat dan teknik. mengaplikasi displin seni visual berfikir secara kritis dan kreatif berkomunikasi secara berkesan membuat pilihan membuat interpretasi menggunakan teknologi Contoh kemahiran yang dikuasai dalam aktiviti seperti berikut Tahun Bidang : 3 Aman : Membentuk dan Membuat Binaan Topik/tajuk : Topeng Muka     Mengaplikasi bentuk topeng muka mengikut muka tema yang diberi Dapat mengadun bahan yang sesuai untuk dijadikan topeng Dapat mencantum papier mache yang dihasilkan menjadi satu topeng muka dan yang bernilai baru Memperoleh kemahiran memotong. menggunting dan menampal mengikut imej topeng muka yang diolah Hasil pembelajaran adalah berbeza mengikut tahap umur.membuat lakaran bagi menghasilkan rupa atau bentuk gambar . Meneroka beberapa teknik yang berbeza.        memanipulasikan bahan. Contoh dalam bidang mengambar :   Asas menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kemahiran yang akan diperoleh murid dalam Bidang Pendidikan Seni Visual.

pengalaman. 128 . kecil atau individu). Sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran (dalam bilik darjah atau studio seni). Kemudahan mendapat bahan dari segi kuantiti dan kualiti. Sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar (kumpulan besar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI   Menggunakan Asas Seni Reka dalam aktiviti menggambar. Dapat menunjukkan perbezaan antara tembikar tradisional dan tembikar dimensi baru dari semua aspek. Dapat mengaitkan aktiviti dengan penyerapan mata pelajaran lain.     Dapat menarik perhatian murid. Melibatkan deria yang berkaitan Sesuai dengan latar belakang murid. Kesesuaian bahan dengan aktiviti yang dirancang. Mengaitkan aktiviti dengan kehidupan seharian dan disekeliling murid. Peralatan dan Sumber Pengajaran & Pembelajaran Kepentingan sumber pengajaran dan pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Kesesuaian alat dan bahan dengan peringkat kebolehan dan kemahiran murid. Kemungkinan –kemungkinan dalam manupulasi bahan. Keselamatan alat dan bahan.dan imiginasi Bahan . Sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang. Aspek yang perlu difikirkan oleh guru bagi membuat pemilihan bahan dan alatan:            Berkaitan dengan tajuk pelajaran.unsur seni dan prinsip rekaan Menggambar berdasarkan tema.

         gambar slaid dari power point bahan maujud gambar foto karya seni visual koleksi gambar-gambar dari majalah dan media cetak lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Cara guru Pendidikan Seni boleh mengatasi masalah kekurangan bahan dan peralatan dalam pengajarannya:      Merancang pelajaran atau aktiviti dengan menyesuaikan kepada bahan dan peralatan yang sedia ada. Mengguna bahan altenatif seperti bahan gantian. tayangan video carta poster alatan audio kad imbasan / kad cerita 129 . Mereka ganti peralatan. Contoh sumber pengajaran dan pembelajaran yang sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Meneroka kemampuan penggunaan sesuatu bahan. Merancang strategi pengajaran bagi mengatasi kekurangan bahan dan peralatan.

jika murid telah menguasai melukis motif corak mereka boleh meneruskan dalam kemahiran mewarna.     - Kontruktivisme menggalakkan pelajar mencari idea. Teori kecerdasan pelbagai murid dapat menyelesaikan masalah melalul pelbagai kecerdasan yang relevan seperti logik matematik (penggunaan pengiraan susunan grid) Pembelajaran akses kendiri Pelajar lebih fleksibel tanpa tekanan serta mampu mencari maklumat dan bahan mengenai motif dan corak serta menghasilkan karya secara persendirian dengan bimbingan guru  - Pembelajaran masteri memberi peluang murid untuk maju mengikut kebolehan dan kadar pembelajaran mereka sendiri serta dapat mempertingkatkan tahap penguasaan pembelajaran contoh.dinamik serta boeh menerima dan menangani segala perubahan contoh. Aplikasi Strategi Pengajaran &Pembelajaran dan Organisasi Kelas Strategi yang sesuai untuk diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran.murid boleh mengolah dan mengubah suai corak rekaan dengan kesesuaian fungsi alas meja masa hadapan. yakin diri dan dapat berinteraksi dengan proses inkuiri memilih motif yang sesuai akan terhasil.  - Kajian masa depan Membolehkan murid merancang dan mewujudkan masyarakat yang berwawasan.pelajar menggunakan perisian komputer untuk menyusun motif corak. buat kajian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Pelajaran.  Teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) kemampuan ICT berfungsi sebagai alat kemahiran yang memberi sokongan menyempurnakan tugasan contoh. 130 . Kontekstualisme pelajar dapat menggabungkan pengalaman individu dan masyarakat dalam kehidupan seharian dan pembelajaran secara konkrit. kreatif. rasional.

131 . Penyesuaian alat/bahan. Kesinambunagn rancangan pengajaran. Aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah.        menulis objektif pembelajaran tersebut memilih isi kandungan yang tepat dan sesuai dengan objektif menyusun atau memeringkatkan isi kandungan yang dipilih menentukan kaedah mengajar merancang dan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran memilih alat pembelajaran yang sesuai menentukan teknik mengajar Latihan 1 1. Kesinambungan jenis aktiviti. Kepelbagaian bahan-bahan seni.         Perkembangan pelajaran yang berperingkat-peringkat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aspek-aspek yang perlu diberi penekanan dalam rancangan pengajaran bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual.. Perkembnagan daya kreatif pelajar. Perkara-perkara penting yang perlu diambil kira dalam merancang satu unit pengajaran Pendidikan Seni Visual. Anda dikehendaki menghuraikan aspek-aspek penting dalam menulis kemahiran bagi persediaan mengajar. Kesinambungan gerak kerja individu/kumpulan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Anyaman yang menggunakan bahan terpakai.2 Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Apakah perbezaan di antara komponen penyampaian dan pelaksanaan?? Set Induksi Dan Pemerhatian      Pada peringkat ini strategi digunakan untuk menarik perhatian murid kepada guru. Merumuskan aspek-aspek dalam menulis objektif bagi persediaan mengajar. 2.  Mengaitkan peristiwa semasa Berkeupayaan mengaitkan dengan peristiwa semasa seperti anyaman dimensi baru. Mengaitkan isi pelajaran baru dengan pelajaran yang lalu. 132 . bahan menghasilkan anyaman dan sebaginya serta mengaitkan dengan isi pelajaran baru yang hendak disampaikan. Mengimbas kembali pelajaran yang terdahulu seperti fungsi anyaman. Mempastikan murid dalam keadaan bersedia untuk belajar Mencungkil pengetahuan yang sedia ada pada murid Mengaitkan pelajaran lepas dengan pelajaran baru Menarik perhatian dan minat murid pada pelajaran yang akan dijalankan.  Mengaitkan pengetahuan lepas pelajar Guru boleh menggunakan pengetahuan lepas pelajar untuk membina konsep yang baru dengan lebih mudah dan berkesan. Komponen membuat perkaitan dalam set induksi bagi aktiviti membuat anyaman. jenis-jenis anyaman.  Di peringkat ini guru boleh bertanya kepada murid untuk mengetahui pengetahuan yang lepas berkaitan dengan kraf-kraf yang mereka ketahui.

Murid tidak merasa bosan keran di peringkat awal murid –murid telah mendapat input yang menyeronokkan. - penggunaan lakonan.   Murid boleh menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina produk yang baru dari bahan-bahan anyaman dengan lebih mudah dan berfungsi. Murid-murid bersemangat untuk meneruskan aktiviti yang selanjutnya.  Semua murid akan menumpukan perhatian terhadap pelajaran yang disampaikan. Kepentingan Set Induksi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Murid akan menunjukkan tanda persediaan untuk mengikuti aktiviti anyaman . sesuaikan dengan umur. 133 . minat dan pengalaman murid. Kesan ini membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran tajuk anyaman dengan baik dan lancar tanpa sebarang gangguan yang tidak diingini.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  - Fungsi dan kegunaan anyaman dalam industri dan ekonomi negara.  Aktiviti P & P anyaman dapat dijalankan dengan suasana yang aktif dan seronok. Mengaitkan minat dan pengalaman pelajar mengalakkan penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran tajuk anyaman.  Dapat memotivasikan murid terhadap pelajaran yang akan disampaikan adalah tinggi. kebolehan. Murid-murid akan bersedia dan berusaha bersungguh untuk menjalankan tugas dan aktiviti anyaman yang diberikan oleh guru.  Masalah disiplin dapat dikurangkan kerana aktiviti set induksi ini dapat menarik perhatian murid menumpukan perhatian sepenuhnya dalam aktiviti P & P yang selanjutnya. nyanyian dalam set induksi. Perkembangan Isi Pengajaran dan Penerokaan  Pada peringkat perkembangan ini kaedah penerokaan digunakan untuk menduga kefahaman murid mengenai bahan pelajaran yang dibincangkan.

2. murid-murid akan berpeluang memperkembangkan pengetahuan. Aktiviti pengayaan dan pemulihan  Pengayaan ialah sejenis aktiviti tambahan yang disediakan untuk murid dengan tujuan memperluaskan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam suatu bidang pelajaran yang tertentu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI     Memastikan penyertaan murid secara aktif dan menyeronokan Mengekalkan minat murid serta tumpuan perhatian mereka. Sesi apresiasi dan refleksi untuk memberi peluang kepada murid membicara dan memberi pendapat tentang hasil kerja mereka. mereka diberi aktiviti pengkayaan yang dirancangkan berdasarkan peringkat perkembangan kognitifnya.  Aktiviti pemulihan disediakan untuk membantu murid yang lemah dalam menguasai sesuatu kemahiran seni visual. Latihan 2 Senaraikan aspek persediaan murid yang perlu diambil kira dalam merancang aktiviti penerokaan dalam kelas.  Melalui aktiviti pengayaan dan pemulihan ini.3 Komponen Penutup Bagaimanakah anda mengatasi masalah komponen penutup yang tidak berfungsi dengan baik? 134 . kemahiran dan bakat mereka.  Setelah murid-murid menguasai satu atau beberapa kemahiran asas dalam sesuatu unit pembelajaran. memupuk semangat berdikari dan bekerjasama. Guru merumus ketiga-tiga kategori hasil kerja murid.

kepentingan dan kegunaan aktiviti yang dijalankan (kognitif). Penyerapan pengetahuan dan penyerapan nilai yang berkaitan dengan aktiviti. (kognitif) Mengadakan sesi lakonan (sosial). jalinan. Alat dan bahan yang lain boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti. mengulangi langkah aktiviti (kognitif). Rumusan dan pengukuhan (bercerita tentang watak atau lakonan pendek) Menggunakan laras bahasa seni yang mudah berkaitan dengan aktiviti seperti garisan. Aktiviti apresiasi Contoh bagaimana guru menjalankan sesi apresiasi bagi bagi komponen penutup pengajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Jenis dan cara penutup boleh dijalankan melalui penutup sosial. Aktiviti penutup digunakan untuk:        membuat rumusan isi penting pelajaran (kognitif).ton bentuk dll. 135 . membincangkan berkaitan dengan kandungan tajuk Membincangkan berkaitan dengan bahan dan teknik yang digunakan oleh murid Memberikan penghargaan terhadap hasil kerja murid. warna. Membuat analisis secara perbincangan. Menyanyikan lagu berkaitan dengan aktiviti (sosial). menguji kefahaman murid secara menyeluruh (kognitif). Memberi peluang pelajar meluahkan perasaan terhadap hasil kerja dan refleksi diri.          Memilih beberapa contoh karya murid berdasarkan baik sederhana dan lemah. penutup kognitif atau penutup teknik.

menegaskan semula fakta-fakta. Pentaksiran boleh dilaksanakan melalui ujian spontan. . -menegaskan semula pengetahuan dan pengalaman seni yang diperolehi dari segi alat. Membincangkan pengingatan semula atau pengecaman pengetahuan dan perkembangan kebolehan intelek dan kemahiran. . kemahiran dan idea yang dipelajari. proses dan teknik serta kefahaman konsep. bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kepentingan aktiviti apresiasi:   Membentuk pengetahuan. 136 .Objektif kognitif berubah-ubah daripada mengingati kembali dengan mudah bahan-bahan yang telah dipelajari hinggalah kepada menggabung serta mensintesiskan idea dan bahan baru dengan cara yang asli dan kreatif. Guru dapat mengesan prestasinya dalam melaksanakan pengajaran. Mengukuh kandungan seni.Melibatkan perkembangan kognitif. demonstrasi dan sebagainya. soal jawab. Kognitif .  Menghubungkait dengan aktiviti susulan. teknik dan pelbagai aktiviti seni serta kemahiran menyatakan kualiti tampak dan nilai estetika dalam pernyataan  Membentuk dan menghubungkait idea dan interpretasi -membentuk konsep dan persepsi dari pengalaman dan menggunakan idea bagi menyampaikan kefahaman Pentaksiran Objektif Pengajaran     Melihat sejauh manakah objektif pengajaran dapat dicapai oleh murid. -membentuk kemahiran dalam menghubungkait dengan aktiviti-aktiviti seni yang lain untuk mengerak murid membuat aktiviti susulan  Meningkatkan kemahiran berkomunikasi -membentuk kebolehan berkomunikasi melalui bahan.

Aktiviti susulan / lanjutan    Gerak kerja tambahan yang dilakukan untuk mengukuhkan pemahaman isi pelajaran dan kemahiran murid. Guru harus berkebolehan menggunakan unsur afektif untuk mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik. Mengadakan pelbagai aktiviti yang lebih mencabar.Melibatkan perkembangan sikap da nilai pelajar. Afektif .Pembelajaran dapat dijalankandengan berkesan dengan adanya murid yang dapat membentuk sikap positif.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Merupakan domain yang utama berkaitan dengan kebanyakkan perkembangan pengujian masa kini.  Sosial . . 137 . Merupakan bidang berhubung dengan perasaan.Melibatkan komunikasi/interaksi murid dalam pembelajaran.Penglibatan yang aktif di kalangan pelajar. emosi dan sikap. Meringkaskan isi pelajaran yang telah dipelajari. teoriteori dan kefahaman.Melibatkan perkembangan kemahiran fizikal pelajar. Mengulangkaji untuk meneguhkan pembelajaran murid. Membantu meneguhkan pencapaian hasil pembelajaran.   Psikomotor .Membincangkan pengetahuan seperti mengenal fakta-fakta. Aktiviti pengayaan yang membolehkan murid menggunakan kemahiran yang telah dikuasai dalam situasi yang lain. . Rumusan      Membuat kesimpulan ringkas tentang aktiviti yang telah dilaksanakan. perangkaan. Menjelaskan konsep-konsep atau idea-idea yang perlu ditekankan.

2. Persembahan persediaan mengajar secara berkumpulan 2.5 Contoh Persediaan Mengajar Contoh Rancangan Pengajaran Harian KBSR Matapelajaran Kelas/ Tahap Tarikh Masa Bil.4 Refleksi    Catatan refleksi ditulis selepas sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Menganalisis maklumat yang diperolehi.9. Catatan refleksi berkisar tentang kekuatan. kelemahan. isu. Mengumpul maklumat bagi komponen penutup dalam persediaan mengajar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.2012 : 60 minit : 36 orang : Menggambar : Lukisan (hidupan laut) Hasil Pembelajaran : ( Rujuk HSP Tahun 3 PSV) Aras 1: I. Menggambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai. 138 . Membuat persediaan mengajar berdasarkan salah satu daripada bidang Mengenal Kraf Tradisional 3. Menggalakkan refleksi kendiri. cabaran dan cadangan penambahbaikan sesi pengajaran dan pembelajaran berkenaan. Murid Bidang Kegiatan Tajuk : Pendidikan Seni Visual : Tahap 1 ( 3 cemerlang) : 6. Latihan 3 1.

Perkembangan: Langkah 1 (10 minit) Gambar hidupan air Guru menunjukkan gambar hidupan air. Kemahiran Berfikir : Kemahiran belajar dan Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Menghasilkan gambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai dengan kreatif. Pengetahuan sedia ada murid: 1. Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. 2. Nilai Murni : Bekerjasama. Murid pernah menghasilkan lukisan. 4. Lagu ikan. 2. Strategi Pembelajaran : konstruktivisme. Konstektual Bekerjasama. Ikan gelama mak ilai-ilai Nanti adik mak iloi-iloi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aras 2: 1 Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan gambar. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan lukisan. Menghasilkan karya dengan kemas dan teliti. Bahan : Kertas gambar hidupan laut. 2. tekun dan teliti. 139 . Murid pernah melihat hidupan air . Peringkat Penyampaian Langkah Pengajaran/ Masa Set Induksi (5 minit) Perkembangan Isi pelajaran Aktiviti P&P Strategi/Gambara jah /Nilai/ Catatan Kecerdasan pelbagai Lirik lagu Ikan kekek mak iloi-iloi. pensil warna. Carta alir proses. kecerdasan pelbagai dan konstektual. 5. Menghasilkan lukisan dengan media yang sesuai. Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Gambar hidupan laut. 3. Dapat mewarna karya lukisan dengan kreatif. gambar contoh-contoh karya. Membuat penyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Pulang sama mak ialai-ilai Ada satu si ikan parang Badannya panjang berbelangbelang Isinya putih banyak tulang Sedap dimakan kalau masak pindang. tekun dan teliti. Dapat membuat penyataan tentang hasil karya sendiri dan rakan. Guru menyanyikan lagu ikan dan murid mendengar Murid mengikut guru menyanyikan lagu ikan. Aras 3: 1. ABM Tentang jalinan.

Kemuncak: Langkah 3 (25 minit) Guru mengarahkan murid menghasilkan karya lukisan. Guru menunjukkan contoh-contoh lukisan yang telah siap. Murid mewarna gambar hidupan laut dengan melukis pelbagai jalinan mengikut kreativiti. Guru membuat sesi penilaian dengan memilih beberapa karya murid. 2.Warnakan dan buat jalinan sehingga penuh dan siap. Guru menunjukkan carta alir caracara menghasilkan lukisan. Guru memilih 3 orang murid untuk Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Murid bersoal jawab dengan guru tentang cara-cara membuat lukisan.Sediakan kertas bercetak bergambar hidupan laut. . Guru menerangkan tentang alat dan bahan untuk menghasilkan lukisan. Konstruktivisme.Warnakan dan buat jalinan pada lukisan. Kemahiran belajar. Bekerjasama. 140 . Gambar jalinan Langkah 2 (10 minit) Bahan : Kertas gambar hidupan laut dan pensil warna Proses Penghasilan Guru memberitahu murid tentang tajuk dan aktiviti pelajaran iaitu menghasilkan lukisan hidupan laut. tekun dan teliti. tekun dan teliti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Guru bersoal jawab dengan murid tentang hidupan air dan jalinan yang terdapat pada badan hidupan air yang ditunjukkan Guru menerangkan tentang jalinan. Penutup Penilaian Hasil Pembelajaran : Apresiasi dan Soalan Apakah yang kamu faham tentang lukisan? Lukisan menggunakan media kering. 1. 3. Belajar Cara Belajar Bekerjasama.

1. Catatan Refleksi : Contoh Rancangan Pengajaran Harian KSSR Minggu : Kelas/ Masa/ Matapelajaran Tahun : 2 cemerlang Hari : Tarikh: Impak/ catatan Bahan Bantu Belajar: Lirik lagu haiwan. Guru mengajukan beberapa soalan kepada murid.1 Unsur seni 1.1.1.3 Ekspresi Kreatif 1. pensil warna.4.4.4 Aprisiasi seni 1. Perkara Bidang : Membentuk dan membuat binaan Masa : 9. gambar jenis-jenis boneka. 141 .3. Guru merumuskan isi pembelajaran pada hari tersebut.2 Alat -kaya chopstick Refleksi 1.2.2 warna 1. Alat dan bahan : Kertas bergambar haiwan. pensil warna. 1. kayu chopstick dan masking tape.1 Murid mengenal pasti tentang jalinan dan jenisnya. gambar carta alir boneka.1 Murid mempamerkan hasil karya 1.1 Media -Media kering 1.3 Bahan .0010.2.2 Murid membuat tentang penyataan hasil kerja sendiri dan rakan. gambar haiwan. Apakah aktiviti menggambar yang telah kamu laksanakan? Mewarna dan menghasilkan jalinan pada permukaan badan hidupan laut.2.1 Jalinan 1.2 Aplikasi seni 1. Kandungan : 1.1.1 Persepsi estetik 1. masking tape.3.Kertas bergambar haiwan.2 Murid menggunakan jalinan untuk menghasilkan boneka haiwan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI refleksi : (10 minit) membuat sesi apresiasi.00 pg Tema dan tajuk : Boneka (haiwan) DSV Standard 1.

6. Mewarna dan menghasilkan boneka lidi (haiwan) 3.1. Menghasilkan boneka lidi yang menarik mengikut kreativiti 1. Aktiviti P&P : EMK : Penilaian P&P : Kreativiti dan keusahawanan. Anak ayam mencari terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Aplikasi seni (10 minit)  Guru menunjukkan gambar haiwan kepada murid. 5. Murid mempamerkan dan menceritakan tentang karya yang dihasilkan. Guru memaparkan lirik lagu haiwan dan murid menyanyikan lagu bunga indah. Guru bersoal jawab dengan murid tentang lirik haiwan yang ditunjukkan . Memahami maksud jalinan dan jenis-jenis jalinan. Menghasilkan boneka lidi haiwan dengan kemas dan teliti. Guru menunjukkan gambar haiwan dan bersol jawab dengan murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Objektif Pembelajaran : 1. 4. GAMBAR HAIWAN 142 . Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti berdasarkan empat Standart Kandungan. Guru menunjukkan carta alir penghasilan boneka lidi.3 Di akhir pengajaran murid dapat : 1. 4. STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi estetik (10 minit)    Guru menunjukkan lirik lagu haiwan kepada murid dan murid menyanyikan lagu haiwan. 3. menerangkan tentang jalinan dan jenis-jenis jalinan. 2. Guru menunjukkan contoh gambar jenis-jenis boneka. (EK 1: Membina jaringan sosial) ILUSTRI AKTIVITI LIRIK LAGU –HAIWAN Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari terus lari dan ditangkap musang. 2. 7. Murid menghasilkan karya boneka lidi.

Guru menerangkan boneka dan teknik penghasilan boneka pada murid. masking tape dan juga pensil warna. Guru menunjukkan contoh gambar unsur seni jalinan kepada murid. Langkah2 Murid mewarna boneka lidi dengan meletakkan pelbagai jalinan dan melekatkan boneka pada lidi menggunakan masking tape. Guru menunjukkan contoh jenis-jenis boneka. Guru menerangkan tentang jalinan dan jenisjenis jalinan. Definisi jalinan : Kesan pada sesuatu permukaan JENIS-JENIS BONEKA Boneka lidi Boneka sarung tangan Ekspresi kreatif (30 minit)  Murid melakukan aktiviti boneka lidi dengan bimbingan guru. layu chopstick. Guru menunjukkan demonstrasi menghasilkan boneka lidi. 143 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI         Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan. Guru bersoal jawab dengan murid tentang unsur seni jalinan. Boneka jari ALAT DAN BAHAN Langkah 1 Menyediakan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Guru menunjukkan carta alir menghasilkan boneka lidi kepada murid-murid.

Apresiasi seni visual (10 minit)   Murid mempamerkan hasil kerja boneka lidi. gambar 5. masking tape. 3.Sediakan alat dan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Murid membuat sesi aprisiasi tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Gambar haiwan. masking tape dan kayu chopstick 2 . kayu chopstick. (EK 2. Catatan Refleksi 144 . 1.Mewarna gambar haiwan sehingga penuh.Melaksanakan langkah-langkah yang telah disediakan. pensil warna. Lukiskan jalinan pada haiwan. pensil warna.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Langkah 3 Murid ulangi langkah 2 sehingga karya siap dihasilkan. Lekatkan gambar haiwan untuk dijadikan boneka menggunakan masking tape.

menghayati. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membuat Corak dan Rekaan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. bahan dan. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Menggambar serta Membuat Corak dan Rekaan dengan merujuk kepada sukatan. 145 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Amali .Menghasilkan Karya Menggambar. mengaplikasi.  HASIL PEMBELAJARAN: 13. buku-buku dan internet serta pengalaman tokohtokoh guru. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. 17. 15. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. bahan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 16. 18. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Membuat Corak dan Rekaan  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea menggambar dan membuat corak dan rekaan tahap 1 dan 2. 14. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. anda seharusnya boleh menjelaskan. huraian. teknik. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV.

Bahan dan Media dalam Menghasilkan Karya Cuba anda baca keterangan berikut dan cuba fahamkan aplikasi alatan dan bahan yang betul dan tepat? Menggambar Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gurisan    Kertas lukisan Alat jangka lukis / pisau / jarum dan lain-lain yang difikirkan sesuai untuk kerja-kerja mengguris atau mengikis Krayon atau pastel minyak (pastel jenis kapur tidak sesuai digunakan) 146 . bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. Membuat Corak dan Rekaan Mengaplikasi pelbagai alat.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Menghasilkan karya Menggambar.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Lukisan 147 .

lembut Bersifat tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Kesan seperti cat air dan cat minyak Kalis air dan minyak Dihasilkan di permukaan kanvas Bersifat legap dan tebal Lambat kering Hanya sesuai untuk permukaan kanvas Bersifat lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kanvas dan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Sesuai di permukaan kertas Bancuhan pewarna dan air disapukan ke atas lapisan kapur plaster yang masih lembap Ia sesuai untuk menghasilkan catan dinding atau mural Warna air Air Gam arab Cat akrilik Air/minyak Plastik cecair warna putih Cat minyak Turpentine Minyak linsid Cat tempera Air Kuning telur Cat gouache Fresco Air Gam arab Kapur plaster Air atau kapur air      Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gosokan  Pelbagai jenis pensil (jenis lembut dan keras). Kesan „graphite‟ pada mata pensel jenis lembut adalah paling sesuai tetapi cepat rosak.  Kapur dan pastel yang pelbagai warna. pensel yang berasaskan lilin dan pelbagai jenis pensel warna yang terdapat di pasaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Catan Bahan Warna poster Bahantara Air Penguat Pengilat larut air                  Sifat-sifat Bersifat legap dan tebal Cepat kering Boleh lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar. Pensel dan pensel warna akan memberikan kesan yang halus. 148 . Jalinan yang dihasilkan tidak akan kekal lama kerana kapur dan pastel adalah bahan kering dan rapuh.

alam semulajadi. kertas kartrij. pisau pemotong kertas.  Kertas surat khabar yang belum bercetak. Gosokan yang dihasilkan oleh arang mudah rosak kerana sifatnya yang berhabuk dan rapuh. tiket tol. dakwat dan berus lukisan Gambar atau imej yang telah diimbas dengan menggunakan pengimbas Bahan-bahan terbuang seperti gambar-gambar lama. Penggunaan krayon digosok secara sisi atau dibaringkan akan menghasilkan kesan jalinan yang lebih baik daripada menggunakan mata krayon. tiket teksi.  Arang atau pensil arang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penyembur pemati warna atau fixatif perlu digunakan untuk melindungi kesan jalinan daripada rosak. alam benda Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar seperti figura. kertas pengalas rak-rak dapur yang jenis nipis. poster dan lain-lain bahan yang berkaitan Pelbagai jenis tiket seperti tiket bas. Memberikan kesan gosokkan yang tebal dan nyata. cat air. haiwan. imej kartun dari majalah. lilin paraffin. krayon dan pastel 149 . Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Montaj        Foto sebenar seperti gambar keluarga.  Pelbagai jenis warna krayon. kertas taip dan lain-lain kertas yang bersesuaian. landskap dan tumbuh-tumbuhan Gunting. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Resis  Bahan yang berasaskan lilin seperti lilin biasa. tiket pawagam dan lainlain. cat poster. pelbagai jenis gam Warna basah seperti cat tempera. „Fixative‟ atau pemati warna digunakan ke atas permukaan berjalinan untuk mengukuhkan kesan jalinannya daripada mudah rosak. Penggunaan pelbagai jenis kertas yang tidak terlalu tebal adalah penting untuk memperoleh kesan jalinan yang menarik. cawan dan pinggan kertas.

Gambar 3 Dimensi dan Ilusi Visual  Pelbagai jenis kamera DSLR. cotton cambrich. gam putih. Bekas untuk menyimpan carikan kertas. Pewarna makanan Pensel. rayon/fuji. gunting. pen dan tali Pelbagai jenis warna. gam kayu dan gam simen. kertas kad manila Pelbagai jenis tekstil seperti kain putih seperti kain cotton poplin. pelbagai daun kering dan rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi. kertas menaip. kertas tebal. 150 . Animasi. kertas majalah berwarna dan gambar-gambar berwarna. kertas lukisan. bekas air. kertas kadbod. berus dan span Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Foto.cat emulsi dan lain-lain warna yang bersaskan air Pelbagai jenis dakwat basah Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Mozek          Pelbagai jenis kertas seperti kadbod. tempera.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI      Pelbagai jenis kertas seperti kertas lukisan. kapur tulis. cotton lawn kima Jenis-jenis pensel untuk membuat lakaran. cat poster. kertas nota. pembaris dan „clear spray‟ Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering. pisau. Pelbagai jenis pelekat seperti gam biasa. pemadam Jenis-jenis warna seperti cat air. kertas surat khabar dan kertas binaan (construction paper). kamera video dan kamera digital. syiling dan bijirin. warna air dan kertas. kadbod. Alat dan Bahan dalam Teknik Cetakan   Kertas lukisan Kentang. Playar.

bentuk-bentuk dari alam benda boleh digunakan untuk menghasilkan gambar dalam aktiviti percikan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikat Dan Celup     Pewarna kain untuk dibancuh dengan air. „Publisher‟. cat poster. „Painter‟. tempera. pistol semburan. Seterika panas untuk menggosok kain. Tali untuk mengikat kain.  Sediakan bahan dan alatan seperti baldi atau besen. 151 . „Corel Draw‟ dan sebagainya. pita pelekat. Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering. cat plaka / mural. Alat Jemur kain. dakwat dan sebagainya Kertas yang pelbagai jenis seperti kertas lukisan.saiz dan bentuk Berus gigi dan berus sental Pelbagai jenis berus cat dari permukaan lembut ke permukaan keras Penggelek cetakan yang pelbagai saiz Pelbagai jenis cat air. cat minyak. kain buruk. surat khabar. dinding dan lain-lain permukaan yang sesuai    Warna semburan / „Spray Can‟. kertas taip. peralatan „Air Brush‟ Pisau. cat kilat/ ‟gloss paint‟.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Perisian komputer seperti „ Adobe Photoshop‟. corak figura. Membuat Corak dan Rekaan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Percikan dan Renjisan       Berus lukisan yang pelbagai jenis. cat emulsi. manila kad. kadbod. kertas stensil termasuk di atas permukaan papan lapis. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Pualaman. gam dan sebagainya. akrilik.

Pelajar menghasilkan sesuatu gambar berdasarkan tajuk yang sama dengan menggunakan lima teknik yang berbeza 2. cat kilat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    air. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Titisan Lilin (Resis)   warna dan kertas. berpusat. cairan lilin untuk dititiskan ke atas kertas Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikatan dan celup    Kain atau tisu warna batik. ranting. blok. sudu. straw. Pelajar menghasilkan corak terancang seperti batu bata. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Tiupan   „Straw‟ untuk menyedut warna air dan tiupkan pada permukaan kertas. Latihan 1 1. kertas lukisan. cat minyak.. Tali untuk mengikatkan tisu atau kain. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Renjisan dan percikan  Warna air dan kertas warna. kertas katrid. turun separa 152 . batang berus. terpentin atau minyak gas.

Mencari makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti subjek. rupa. sejarah serta kesenian nya. prinsip dan struktur. struktur corak dan bahan. unsur-unsur seni. Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya („significance‟) dari segi individu. garisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. prinsip. keagamaan dan kepercayaan. Membuat penilaian berdasarkan kepada kriteria yang bersesuaian seperti keaslian. Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana Menghuraikan stail sesuatu karya. jalinan dan elemen-elemen gubahan iaitu prinsip dan struktur. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: Jenis Tahap   Menggambarkan („description‟) Penerangan Mengamati hasil seni dan menggambarkan sifat-sifat tampak seperti warna. sosial. teknik dan fungsi. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. bentuk. gubahan.   Menganalisa („analysis‟)     Tafsiran („interpretation‟)    Penilaian („evaluation‟)  153 .2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Bagaimanakah anda bertindakbalas terhadap penghayatan karya seni visual? Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. simbol. Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak seperti unsur-unsur seni. Mencari metafora-metafora (ibarat /kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh penggunaan alatan dan bahan bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. pisau jenis v. 154 . Cetakan dilakukan ke atas kertas yang sesuai seperti kertas beras. Kertas yang sesuai tidak terlalu nipis atau kertas jenis tebal. dan pisau jenis sendeng. pisau jenis u.         Lino atau kayu diukir dengan pisau pengukir untuk mendapatkan gambar. Untuk mendapatkan hasil karya yang bermutu perlu menggunakan dakwat yang berkualiti. Dakwat digelek pada kepingan kayu atau lino dengan menggunakan penggelek. Bagi menjaga kebersihan semasa bekerja kertas akhbar perlu digunakan sebagai lapik. Terdapat berbagai jenis pisau pengukir seperti pisau jenis rata. Spatula digunakan untuk menekan dan meratakan kertas kepada lino atau kayu. Terdapat berbagai jenis dakwat cetak dipasaran.

kombinasi pelbagai gagasan.  Aspek tema . tipis. Contoh aplikasi apresiasi bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. perkampungan .Tema – Alam semulajadi. nilai dan persembahan. alam sekeliling. putus-putus dan lain-lain lagi.Tajuk cetakan – Pemandangan di Kampung. Penegasan – menarik perhatian pemerhati.Imej perkampungan . Imbangan – agihan ruang dari segi kedudukan. Boleh juga menggunakan minyak tanah. Rupa – rupa Warna – ton warna ( hitam dan putih ) jalinan – kesan jalinan tampak ruang – penggunaan perspektif dan komposisi Kepelbagaian .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Turpentin digunakan untuk mencuci peralatan.Garisan tebal. Kontra – ciri-ciri berlawanan. Pergerakan –menggunakan garisan dan jalinan. . Kesatuan – menimbulkan tema dan keseragaman.Konteks budaya   - Aspek nilai Nilai budaya Melayu. Mencintai alam sekitar Perasaan damai dan tenang Nilai cetakan secara keseluruhan Aspek Asas Seni Reka / terminologi Garisan . 155 .

156 . mentafsir. dan menterjemah karya dari aspek konsep dan prinsip.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 Senaraikan aras-aras dalam mengesan kemahiran murid terhadap keupayaannya memahami. item-item penilaian yang betul.

Membuat Corak dan Rekaan. 23. mengaplikasi. anda seharusnya boleh menjelaskan. menghayati. buku-buku dan internet serta pengalaman tokoh-tokoh seni visual serta pandai tukang.Menghasilkan Karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional tahap 1 dan 2. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. huraian. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 4 Amali . Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. bahan dan. teknik. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional dengan merujuk kepada sukatan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 20. 22.  KERANGKA TAJUK-TAJUK 157 . Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. 21. 24. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan.  HASIL PEMBELAJARAN: 19. bahan.

1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat 1. Bil. Bahan dan Media Dalam Menghasilkan Karya Adakah sumber pengajaran didapati kurang penting dalam membantu pengajaran? Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Menghasilkan karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional Mengaplikasi pelbagai alat. 158 .

Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 4. Model Gam serbaguna Pisau/Gunting - Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 3. Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat 2. Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin 159 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Warna Kertas pasir Alat Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan 6. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat - Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan 7. Sesiku L. Boneka - Pisau Tali Gunting Gam Alat - Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 8. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang 160 . Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Topeng - Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis 9.

Tanur untuk membakar tembikar sehingga betul-betul kering. Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tembikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengenal Kraf Tradisional Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan wau. Mesin putaran Dawai digunakan untuk mengeluarkan produk dari mesin. ruang.          „Mounting board‟ – untuk menghasilkan badan wau. Tali raffia atau benang warna – untuk membuat rambu. Pen metalik – untuk melakar kesan garisan dan jalinan khas Contoh-contoh gambar wau. labuci.          Tanah liat. Alat pengukir atau penerap untuk membuat ragam hias atau menebuk bahagian yang hendak ditebuk. Pisau untuk memotongkan tanah liat mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. Kertas warna – untuk membuat corak pada wau. benang emas. 161 . aplikasi warna dan prinsip rekaan yang relevan. Gam – untuk menampal corak pada mounting board. Ragamhias. Tanah liat cair sebagai perekat. tali tangsi diganti dengan bahan benang dan penggunaan bahan yang sesuai dan mencabar. Acuan tembikar daripada ‟plaster of paris‟ Kepingan papan untuk pelapik. Menghasilkan aplikasi terhadap penemuan bahan baru seperti media campuran seperti buluh digantikan dengan straw board. Bahan hiasan – manik.

anyaman. plastersin. Menghasilkan motif kraf tradisional seperti kraf anyaman. batik. tin. 2. dan kraf tenunan. 2. 3. Produk yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. 162 . botol. kraf batik. Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Secara individu menghasilkan satu binaan menggunakan bahan seperti kotak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Adakah anda faham tentang tindakbalas bahasa seni visual dalam sesi apresiasi? Sesuatu produk bidang Membentuk dan Membuat Binaan dikatakan cemerlang semasa membuat apresiasi adalah mempunyai ciri-ciri yang berikut:    Produk menepati tema dan tajuk. Mengumpul maklumat serta gambar kraf tradisional seperti ukiran. tembikar. tekat dan sulaman.

Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Kefahaman konsep     Pendedahan kepada pelbagai jenis kraf tradisional dan pengunaannya. warna. Proses penghasilan    Meningkatkan kemahiran dalam aktiviti membuat kraf tradisional.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. jalinan. kontra. corak yang memberi nilai kepada hasil karya. Memahami proses penghasilan kraf tradisional. imbangan dan kesatuan yang menarik. 163 . Memahami pelbagai teknik dalam proses penghasilan. Menyedarkan pelbagai unsure tampak/visual seperti warna. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. Nilai estetik    Menyedarkan pelbagai jenis bahan terpakai boleh dijadikan hasil seni yang kreatif. Menjelaskan setiap prosidur melalui tunjukcara. Aspek-aspek penting dalam apresiasi pengajaran dan pengajaran Mengenal kraf Tradisional. Menyedarkan prosidur yang betul dalam proses menghasilkan karya kraf tradisional. Penerapkan nilai dapat dilakukan melalui aktiviti membentuk. Memahami peralatan dan kesuaiaian bahan proses penghasilan.

Mempamerkan semua hasil karya keempat-empat bidang kegiatan dan melaksanakan sesi apresiasi bersama pensyarah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 1. 164 . Penggunaan teknik sumbangsaran dalam sesi apresiasi hasil kerja murid. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful