P. 1
Modul Rbt3118 Ppg Bab1

Modul Rbt3118 Ppg Bab1

|Views: 1,390|Likes:
Published by Masni Shabiru

More info:

Published by: Masni Shabiru on May 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/18/2013

pdf

text

original

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

TAJUK 1

Jenis Bahan Mentah

SINOPSIS Dalam modul ini mendedahkan tentang perkembangan jenis bahan mentah yang terdiri daripada kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli)

Hasil Pembelajaran 1. Menjelaskan jenis dan sifat bahan. 2. 3. Mengaplikasikan teknik pembuatan prototaip/projek berasaskan kayu dan logam Mengaplikasi pelbagai kaedah pembuatan prototaip berasaskan kayu dan logam.

KERANGKA KONSEP TAJUK JENIS BAHAN MENTAH JENIS BAHAN MENTAH
KAYU GETAH

LOGAM

PLASTIK

KACA

GENTIAN KACA

KOMPOSIT

KERTAS

1.0

JENIS BAHAN MENTAH Terdapat banyak jenis bahan mentah semulajadi dan bahan buatan yang telah

dihasilkan oleh manusia.Pelbagai bahan mentah dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama iaitu kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli).

1

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1

KAYU

Rajah 1

Kayu merupakan bahan binaan yang paling meluas penggunaannya dalam kawasan beriklim tropika.Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

Pada masa ini pertumbuhan pokok-pokok yang menghasilkan kayu balak telah banyak berkurangan. Ini disebabkan oleh banyaknya permintaan terutamanya dari luar negara, begitu juga dengan aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan baru.

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal menyebabkan kayu balak akan lupus suatu masa nanti. Semua pihak samada kerajaan atau pengusaha balak mesti berusaha untuk menanam semula kawasan hutan yang telah diterokai bagi mengekalkan Malaysia sebagai salah satu negara pengekspot kayu terbesar di dunia di masa hadapan.

Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi dianggarkan hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. Selain itu, kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu, arang, turpentine, dan lain-lain.

2

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.1 Pengkelasan Kayu Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" dikelaskan kepada empat kumpulan utama iaitu: KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat (HHW-Heavy Hardwood) Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood) Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kumpulan kayu yang lembut (SW-softwood) Jelutung, Meranti, Nyatuh, Ramin, Sepetir dan Kayu Getah. Damar Minyak, Geronggang, Jelutong, Petai, Pulai, Sesendok, Terap dan Terentang. JENIS Cengal, Balau, Selayan batu, Kekatong, Merbau, Tembusu dan Resak. Kapur, Kempas, Keruing dan Tualang.

1.1.2 Kegunaan Kayu KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerocok, gelegar, lantai dan perabot Rasuk, rangka pintu/ tingkap, pemegang alat, lantai, parket dan panel Kerja hiasan, parket, perabot, venire dan pemegang alat Pembinaan berat, tiang rasuk, corocok, lantai, jambatan, kapal, rangka pintu / tingkap Pembinaan berat, lantai, parket dan perabot 3

MERBAU

RESAK

TEMBUSU

perabot Pintu. panel. tiang. ii. cerocok dan pemegang alat Pembinaan umum. papan lapis. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3. perabot. Kos penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. Pembinaan berat. lantai. tingkap. parket. susur tangga dan parket KELEM AH AN K AY U Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat. gerobok. pelapisan pintu. Kepelbagaian penggunaannya 4 . tiang. jambatan dan gerabak lori Kekuda. lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. tingkap dan panel Hiasan perabot. panel. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2.3 Kebaikan Dan Kelemahan Kayu KEB AIK AN K AYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS KERUING KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI RAMIN SEPETIR KAYU GETAH 1. jambatan. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. rasuk dan tiang Tiang rasuk. perabot Pembinaan. lantai. binding dalam dan panel Gerobok. lantai. rasuk. tiang gelegar.1. la cepat mengecut dan meleding kerana perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. landasan. panel dan perabot Perabot.

Jika kelembapan lebih kayu akan mudah rosak atau reput basah.4 Bahagian ka yu da n fungsin ya Rajah 2 : Keratan rentas kayu 1.5 Pengeringan Kayu Pengeringan ialah proses mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan Binding kayu. lanya dapat menurunkan peratus lembapan Bari 8% hingga 15%.1.1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. 5 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

“Carikan maklumat kaedah yang digunakan untuk mengeringkan kayu”

1.1.6

Tujuan Pengeringan a) Menam bah kan ke kua tan , ketah an lasakan dan senan g dikerjakan. b) M e n g u r a n g k a n k e m u n g k i n a n k a yu p e c a h , k e c u t d a n meleding. c) d) e) Memudahkan kerja mengawet, mengecat dan menggilap. Menjadikan kayu lebih mudah terbakar, jika digunakan sebagai. Mengelakkan kayu daripada serangan serangga dan kulat.

1.1.7 Faktor Yang Mempengaruhi Proses Pengeringan a) b) c) d) d) Jenis kayu. Cara susunan kayu. Saiz kayu. Keadaan cuaca dan lokasi. Cara pengeringan dijalankan.

1.1.8 Cara Pengeringan Kayu a) b) c) Cara semulajadi. Pengeringan bertanur/ relau. Pengeringan air.

1.1.9

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu adalah dipengaruhi oleh faktor semulajadi, kecuaian

semasa menebang dan semasa proses menggergaji atau membelah, serangan serangga, lumut dan lembapan.

6

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.10 Jenis Kecacatan Semulajadi a) Dipengaruhi oleh Jenis tanah yang ditumbuhi pokok dan iklim yang dialami di sepanjang pertumbuhannya. b) Jenis kecacatan yang sering berlaku ialah i. ii. iii. iv. v. Gerigis. Buku. Parut. Berongga( teras rosak). Ira berpintal.

Rajah 3 : Kecacatan jenis buku

1.1.11 Jenis kecacatan semasa menebang dan mengeluarkan kayu balak dari hutan i. ii. iii. iv. Rekah bintang. Rekah kipas. Rekah bulat Rekah cincin/gelang

1.1.12 Jenis Kecacatan Kayu yang teian digergagi dan selepas mengalami proses pengeringan ialah: i. ii. iii. iv. v. vi. Pecah. Retak. Terpiuh. Keras meleding. Melengkung/Meleper/relangan. Wen atau sisian wen.

7

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Rajah 4 : Kecacatan kayu

1.2 LOGAM Terbahagi kepada dua iaitu i. ii. Ferus Bukan ferus

1.2.1

Logam Ferus Logam ferus adalah logam yang mengandungi besi. Logam ferus digunakan

dengan begitu meluas kerana bahan ini mudah didapati, ekonomi dan mempunyai sifatsifat magnetic yang unik di samping sifat fizikal yang lain. Aloi-aloi ferus boleh dibentuk dengn mudah dalam keadaan sepuhlindap dan kemudiannya boleh diberikan rawatan haba untuk mendapatkan sifat-sifat kekerasan seperti kikir, sifat mulur seperti cangkuk kren atau dibajakan untuk dijadikan alat gerudi. Logam ferus boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama iaitu besi keluli (besi waja), besi tempa dan besi tuang. 8

fosforus dn sulfur di dalam campuran besi jongkong lebur dan keluli sekerap.3 %C Keluli karbon sederhana mengandungi 0. sulfur dan silicon untuk membantu meningkatkan kekuatan muktamad dan menjadikan lebih keras. Keluli karbon adalah terdiri daripada campuran besi dan karbon. silicon. Keluli karbon rendah mengandungi kurang daripada 0.3 . Keluli aloi Keluli aloi ialah aloi besi dan karbon yang mengandungi unsure-unsur pengaloian seperti mangan. sulfur dan fosforus dengan peratus kandungan yang tinggi antara 0.1.8%C. i. mangan. Keluli dihasilkan melalui proses pengoksidaan yang mengurangkan jumlah karbon. silicon. Kekuatan keluli karbon bergantung kepada kandungan karbon yang terdapat di dalamnya iaitu bertambah dengan bertambahnya peratus kandungan karbon. Terdapat juga bahan-bahan lain dalam jumlah yang kecil seperti mangan. Tujuan utama ialah untuk mempertingkatkan mutu dan sifat-sifat keluli supaya ianya mudah diubahsuai 9 . Keluli karbon biasa dikelaskan kepada 3 kumpulan.2. fosforus. Keluli karbon Keluli karbon merupakan jenis keluli yang paling banyak dihasilkan berbanding dengan jenis-jenis yang lain.0. Keluli karbon tinggi mengandungi lebih dari 0.1 Besi Keluli Keluli merupakan logam yang sangat berharga yang diketahui oleh manusia. ii. i. Keluli adalah jenis logam yang paling banyak dan meluas digunakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penghasilan logam ”secara semulajadi dan banyak digunakan dalam bidang kejuruteraan samad a dalam bentuk asli atau campuran dengan logam-logam yang lain” 1. ii.5% hingga 2%.8 %C. ii.

1.2. nikel. Walaubagaimanapun gred nomal besi tuang tidak begitu kuat dan agak rapuh. Disamping itu besi tuang kurang bertindak balas dengan bahan acuan kerana suhu penuangan yang lebih rendah. Oleh sebab kandungan karbon dan silicon yang tinggi. sulfur. daripada itu besi tuang juga lazimnya mengandungi silicon sebanyak 3. phosphoros. besi tuang mempunyai cirri tuangan yang sangant baik dan boleh dileburkan dengan lebih mudah berbanding dengan keluli. Keluli aloi boleh dikelaskan kepada dua bahagian dengan mengikut penggunaan dan membentuk kumpulan yang yang lebih kecil berdasarkan unsur-unsur mengaloian yang utama. kemuluran dan keliatan yang lebih baik berbanding dengan keluli karbon. Oleh sebab banyak unsur yang terlibat sesetengahnya adalah mahal maka keluli jenis ini menjadi lebih mahal. Keluli Alat Keluli alat merupakan keluli aloi yang mempunyai kandungan karbon yang tinggi berbanding dengan jenis keluli yang lain.2 Besi Tuang (Cast Iron) Selain Besi tuang mengandungi karbon antara 2 % hingga 4.5% karbon. Keluli Aloi Rendah (Low Aloi Steels) Keluli Aloi Tinggi (High Aloi Steels) iii. ii. Besi tuang lebur juga boleh mengalir dengan baik berbanding keluli lebur. aluminium. Keluli alat juga menggabungkan beberapa unsure dengan besi dalam peratusan tertentu. tungsten dan vanadium boleh memberikan sifat-sifat kekuatan. Keluli alat dikelaskan berdasarkan kandungan kimia atau cara pengerasan dan sifat-sifat mekanikal utama unsure pengaloian yang terdapat pada keluli tersebut. kobalt. namun besi tuang digunakan dengan meluas sebagai 10 .1. i.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan sifat-sifat khusus dengan diberi rawatan haba dengan lebih sempurna. kuprum. mangenese. Penambahan elemen-elemen pancalogam (aloi) ini seperti kromium. silikon.5%. plumbum. molydebnum.

Besi tuang putih 11 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan kejuruteraan kerana murah. Struktur logam. Besi tuang boleh dikelaskan kepada beberapa jenis mengikut kegunaanya. Dinamai besi tuang kelabu kerana berwarna kekelabuan di permukaan rekahnya akibat kewujudan kepingan grafit. bentuk grafit dan jenis matriks struktur yang terkandung di dalamnya.1. mudah dilebur dan dituang. 1. Besi Tuang Kelabu Putih Boleh Tempa Carta 1 :Jenis-jenis besi tuang 1.2a Besi tuang kelabu Besi tuang kelabu mengandungi karbon dalam bentuk kepingan grafit. Terdapat 3 jenis utama bagi besi tuang sebagaimana ditunjukkan dalam Carta 1 di bawah. Besi tuang kelabu tidak begitu mahal harganya.1. Mudah dimesin kerana mempunyai kekuatan mampat yang tinggi melebihi keluli. keboleh mesinan yang sangat baik . komposisi dan keratan sesuatu besi tuangan adalah penting di dalam menentukan sifat-sifat kejuruteraan. Ia digunakan dengan meluas untuk menghasilkan komponen automotif mesin alat dan pelbagai barangan industri yang lain.2b Besi tuang putih Besi tuang putih apabila pecah kelihatan berwarna keputihan.2.2. Ini disebabkan karbon yang terdapat di dalam besi tuang putih adalah bentuk karbida.

Besi tuang putih juga dinamai besi tuang dingin. Besi tuang putih dipanaskan lebih kurang 460F selama lebih kurang 48 jam dan disejukkan secara sangat perlahan untuk membolehkannya mudah dimesin dan dapat merintangi kejutan. zink dan plumbum. aluminium. 1. Kandungan karbonnya adalah kurang daripada 0. Besi ini terdiri daripada zarahzarah besi logam yang halus berpadu dengan satu kuantiti sangga yang halus dan teragih segaya.3 Besi Tempa Besi tempa adalah merupakan jenis besi yang paling tulen berbanding dengan jenis-jenis besi yang lain.2c Besi BolehTempa Besi tuang boleh tempa dihasilkan daripada besi tuang putih. paip dan peralatan industri pertanian Sektor logam bukan ferus di Malaysia meliputi produk-produk seperti timah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan peratus karbida yang tinggi sangat sukar untuk dimesin tetapi boleh dicanai. Semasa proses pemanasan ini kebanyakan daripada karbon berubah bentuk dan disebarkan menjadi modul-modul karbon yang kecil di dalam matrik besi yang agak tulen.12% dan kandungan sangga adalah di atara 0.1. 1. "metallum" yang kedua-duanya membawa maksud yang sama. Pengeluaran besi tempa daripada besi jongkong adalah melibatkan pembuangan karbon. Tahukah anda? 'Metal' berasal dari perkataan Greek. Besi tuang boleh tempa digunakan untuk membuat komponen automotif. 12 .2.1. Ini disebabkan besi tuang ini dihasilkan dengan menggunakan logam dingin. Besi tuang putih juga merupakan peringkat pertama dalam penghasilan besi tuang boleh tempa. dan ini boleh dilakukan dengan proses melopak. "metallon" dan Latin.2.6% hingga 3%. Logam dingin adalah bertujuan untuk memberikan permukaan yang keras dan merintangi hasu seperti menghasilkan roda keret api penggelek untuk memecah bijian dan plat ragum pemecah. "mine" atau 'metal' (logam). tembaga.

kontena.2b Kuprum Kuprum juga merupakan logam penting dalam kerja-kerja kejuruteraan telah pun digunakan sejak 6000 tahun yang lalu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Kuprum telah menjadi bahan utama dalam industry elektrik dan digunakan dalam keadaan yang tulen. 1. Aluminium telah menjadi logam bukan ferus yang paling penting dalam pelbagai industry seperti pengangkutan. 13 .2.2a Aluminium Aluminium ialah sejenis logam yang banyak terdapat di dunia dan telah digunakan secara komersial sejak 100 tahun yang lalu. elektrik. Logam ini digunakan untuk keperluan kejuruteraan samada sebagai logam tulen ataupun aloi. keratan gulung. tidak begitu terpengaruh oleh tindakan haba dan tidak mudah berkarat. Hampir separuh daripada bekalan aluminium dalam pasaran dihasilkan sebagai logam tulen berbentuk kepingan. Terdapat 38 jenis logam yang lain yang diketahui manusia dan dicatitkan di dalam Jadual Perkalaan Unsur. Logam bukan ferus lebih mudah berubah sifat berbanding logam ferus apabila dilakukan kerja-kerja mekanikal.2.2 Logam Bukan Ferus Logam bukan ferus merupakan logam yang lain daripada logam besi dan keluli. Kuprum juga menjadi unsure penting di dalam aloi kejuruteraan yang penting seperti gangsa dan loyang. pembinaan. tiub.2. bar dan dawai. Di antara logam-logam lain yang sering digunakan di dalam bidang kejuruteraan adalah seperti berikut :a) Aluminium d) Plumbum g) Zink j) Aloi m) Manganese b) Perak e) Timah h) Kromium k) Magnesium n) Tembaga c) Kuprum f) Nikel i) Emas l) Kobalt o) loyang Antara logam bukan ferus yang popular ialah 1. peralatan mekanikal dan barangan pengguna. Penggunaan aluminium amat meluas sekali dan menduduki tempat kedua selepas keluli.

plumbum. dan mempunyai sifat kilauan dan hiasan yang lebih baik. fosforus. Tujuan pembuatan aloi adalah untuk membuatkannya lebih kuat. bergantung kepada peratus komposisi zink yang digunakan serta struktur hablur kuprum yang terhasil. silicon. timah. nikel. fosforus dan arsenic. Aloi adalah campuran dua atau lebih unsur pada komposisi tetap tertentu yang mana juzuk utamanya adalah logam.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Proses yang digunakan untuk mengasingkan kuprum daripada bijihnya adalah bergantung kepada jenis bijih tersebut. Logam-logam yang biasa dialoikan ialah kumprum dan zink. lebih keras.2c loyang Loyang terhasil apabila kuprum dialoikan dengan zink atau tembaga kuning mengikut sukatan tertentu. Kekerasan yang diperoleh melalui pengerjaan sejuk dan pelembutan dihasilkan dengan memanaskannya melebihi suhu penghabluran semula. gangsa dan besi. 1. Sifat-sifat logam tulen boleh diperbaiki dengan membentuknya menjadi aloi. tellerium dan arsenik. tahan kakisan. Sedikit penambahan unsure-unsur lain seperti plumbum.2d Aloi Dua atau lebih logam lembut boleh dicampur untuk membentuk logam yang lebih kuat yang dinamakan aloi. boleh mengawal sifat-sifat loyang. Loyang lebih kuat daripada kedua-dua bahan asalnya. Aloi kumprum bertindak seperti logam tulen. Terdapat beberapa jenis atau kategori loyang. silikon. Aloi nya tidak boleh dilakukan rawatan haba dan tidak boleh dikeraskan dengan mengenakan haba dan diikuti dengan lindapkejut. 1. aluminium. proses-proses yang terlibat ialah pembasuhan dan pengisaran bijih berkenaan. besi. timah. 14 .2. perak. Kebanyakan logam tulen adalah lembut dan lemah. Tahukah anda sejak berjuta tahun dahulu logam telah memainkan peranan yang penting dalam industri pembuatan? Antara logam pertama yang digunakan ialah kuprum. Kuprum boleh dialoikan dengan banyak unsur termasuklah zink. penurunan dan pembersihan. Secara umum. diikuti oleh panggangan.2.

Secara semulajadinya plastic diperoleh daripada pemprosesan arang. Semua bahan-bahan plastik akan menjadi lembut apabila dipanaskan.PVC) Rajah 5 Apa itu bahan Plastik ? Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. plastic terutamanya sintetik telah didapati mempunyai potensi yang besar untuk mengambil alih tempat logam dalam industri pembuatan. 15 . Plastik juga boleh didapati secara sintetik atau semi sintetik dengan mencampurkan bahan atau unsur lain untuk menghasilkan sifat yang unik dan boleh dipelbagaikan. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid).RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.” Akrilik pula ialah sejenis polimer yang bersifat lut cahaya dan tidak boleh dijadikan legap.aklirik. asetal. Hasil kajian dan penyelidikan. Proses pembentukan bahan-bahan plastik dilakukan pada ketika ia berada dalam keadaan lembut. Tahukan anda Plastik Termo ialah “Plastik yang boleh dileburkan semula dan boleh digunakan berulangkali.”manakala Manakala Plastik Termoset ialah “plastik yang boleh dileburkan sekali sahaja dan ia terus mengeras mengikut acuan. petroleum ataupun tumbuhan sehingga terhasil sifat plastic apabila dipanaskan. polimer.3 PLASTIK (plastik thermo.

sifat optik yang baik . Polivinil Klorida (PVC) Sifat – lebih murah.1.mengeras dan tidak boleh dileburkan semula 1.kekuatan yang rendah .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. .boleh dileburkan berulangkali ii.tidak telap air. Carta 2 : pengkelasan bahan-bahan plastik 1. plastik haba (termo plastik). pembuluh. kulit tiruan.boleh dijadikan tegar atau boleh lentur . plastik termoset (termosetting). Akrilik Sifat – Mempunyai tahap kekuatan yang sederhana . gasket.1 Dua jenis bahan plastik ialah i. .merintangi bahan kimia . pelindung angin automobil. kasut. filem ii.3.rintangan elektrik yang baik 16 .1.1a i.1 Pengkelasan Bahan-Bahan Plastik.3.rintangan haba rendah Kegunaan: untuk membuat pelbagai jenis paip. hos.3.

terutama untuk membuat peralatan keperluan ketenteraan. Polimer membentuk suatu kumpulan bahan-bahan asli dan tiruan (sintetik) yang memainkan peranan yang semakin meningkat didalam teknologi moden.merintangi lembapan . perumah 1. kanta automotif. getah.3.2 Polimer Rajah 6 Tahukah anda bahan ini dikatakan telah digunakan semenjak perang dunia ke-2. sesondol.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kegunaan: biasanya di gunakan pada lensa.sesendal. paip.mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik .. kaca dan seramik selain dari plastik.merintangi rayapan .merintangi lelasan . gear. papan tanda berlampu. Polimer terdiri daripada kayu. injap. Asetal Sifat .merintangi haba dan suhu dgn baik Kegunaan – komponen mekanikal yang memerlukan prestasi yang tinggi Untuk jangka masa yang lama Contoh: galas. penggelek. peralatan makmal iii. Kebanyakkan polimer adalah bahan organik yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:17 . Namun penggunaanya tidak begitu meluas dan hanya digunakan untuk ditambah kedalam bahan-bahan unsur komposit bagi mendapat sifat yang diperlukan.

Mempunyai struktur rangkaian yang panjang. 1.. therma. pada suhu biasa ia adalah bahan bukan berhablur. Rajah 7: Wang Kertas Dari Polimer Semua polimer dicirikan oleh struktur yang berbeza dari logam. elektrik dan mekanikal bahan polimer tersebut. ii. Sementara ikatan diantara rantai-rantai bersifat lebih lemah. Walaubagaimana pun. Unit asas sesuatu polimer ialah rantaian atom dimana satu struktur asas sesuatu dipanggil monomer.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. struktur ini biasanya akan menentukan sifat-sifat fizik. iii.3 Kebaikan dan Kelemahan Plastik KEBAIKAN PLASTIK Harga murah KELEMAHAN PLASTIK Ukuran boleh berubah disebabkan kelembapan Suhu operasi yang rendah Mudah rapuh pada suhu yang rendah Lembut dan kurang anjal berbanding logam Sebahagian mudah diserang oleh cahaya lampu ungu Sebahagian plastik amat mudah terbakar Rayapan pada semua keadaan suhu 18 Tahan lama Sebahagiannya boleh dikitar semula Mudah untuk dibentuk Penebat elektrik yang baik Sebahagian kalis air . hidrogen dan lain-lain bahan organik dan bukan organik. Secara amnya. Mengandungi gabungan karbon dan oksigen. iaitu ikatan jenis Van Der Walls.3. Ikatan antara atom-atom pada asasnya adalah ikatan kovalen yang kuat.

Ia berfungsi untuk memegang serpihan kaca jika kaca tersebut 19 . Bahan binaan berdawai atau berlapis pula digunakandalam proses pembuatan kaca keselamatan. Namun begitu kapur (Kalsium oksida) perlu ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut.4. pesawat terbang. 1.4 KACA Rajah 8 Kaca diperbuat daripada silikon dioksida (SiO2) merupakan sebatian kimia serupa dengan kuarza dalam bentuk polihabluran.1 Proses penghasilan kaca Silika merupakan bahan utama kaca diperolehi daripada pasir yang dibersihkan bagi tujuan pengasingan bendasing yang tidak diperlukan. Boraks atau asid borik digunakan dalam proses penghasilan kaca borosilikat. pasir. natrium nitrat dan natrium sulfat. Fikirkan contoh-contoh yang ada disekeliling anda. Sumber utama soda ialah Natrium karbonat. kelengkapan rumah dan rumah dan kelengkapan pejabat. Dua bahan lain yang sering dicampurkan dengan pasir dalam proses pembuatan kaca ialah Sodium Karbonat (Na2Co3) atau posty setara dengan sebatian Sodium Karbonat yang akan menurunkan tahap lebur kaca tersebut sekitar 1000 0 C.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tahukah anda bahawa polimer telah dapat menggantikan komponen yang dahulunya diperbuat daripada logam dalam penggunaan seperti pada automobil. Batu kapur atau kapur mati digunakan sebagai agen kapur. 1. Silika tulen mempunyai tahap lebur 20000C.

seramik-polimer.5. logam-seramik. Proses penghasilan gentian kaca pula adalah dengan menggerakkan kaca lebur melalui lubang-lubang kecil dan menariknya keluar mengikut saiz yang dikehendaki. Komposit dikelaskan kepada beberapa kumpulan berasaskan geometri atau bentuk bahan. Gentian kaca banyak digunakan sebagai bahan penebat dalam proses pembinaan dan kaca gentian. pelapisan. Komposit lamina ( lapisan ) Komposit zarahan Komposit bertetulang gentian 1. apitan dan berbagai-bagai lagi. iii. seramik-seramik atau polimer-polimer. i. Pateri keras 20 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI pecah.1 Komposit lamina Bahan rencam lamina termasuklah salutan-salutan yang sangat nipis. Papan lapis ialah contoh komposit lamina. Kaca lapis ini banyak digunakan sebagai cermin kenderaan. Komposit lamina boleh dihasilkan dengan cara: i. Kaca lapis pula dihasilkan dengan car a meletakkan kepingan plastik antara lapisan kaca yang bersalut simen. dwilogam.lamina atau lapis. Penyemperitan bersama iv. Ikatan letupan iii. 1. permukaan pelindung yang lebih tebal. logam-polimer. ii. ianya seterusnya digelek untuk membuang gelembung udara. Komposit mungkin berbentuk gabungan logam-logam. Menekan v. Menggelek ii.5 Komposit Komposit dihasilkan apabila dua atau lebih bahan mentah yang berbeza di sambungkan atau diikat samada secara mekanikal atau metalurgi untuk mendapatkan gabungan sifat yang tidak terdapat pada bahan asal.

1a Menggelek Kebanyakkan daripada komposit lamina seperti pelapisan dan dwilogam dihasilkan melalui ikatan gelekan panas atau sejuk. tekanan akibat penggelek akan memecahkan oksida–oksida di permukaan. Dengan itu permukaan akan tekimpal melalui 1. Tekanan yang secukupnya dapat menyambungkan logam-logam.” Rajah 9 :Penggunaan komposit : helmet 1.1b Ikatan letupan Proses dilakukan melalui cas letupan. Proses ini sangat sesuai untuk menggabungkan dua kepaingan yang sangat besar yang tidak dapat dikendalikan dengan mesin penggelek. sentuhan atom ke atom. Sekiranya peratus ubah bentuk secukup besar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaca ialah “bahan lutsinar yang dihasilkan dari pemanasan pasir silika atau bahan silikon dioksida yang wujud secara semulajadi dalam pasir menerusi proses pemanasan melebihi 2000 C.5.5. 21 .

yang dikelilingi oleh matriks sejenis bahan lagi yang lebih lembut dan mulur.5. Proses menekan panas ini selalunya dilakukan untuk mengawet perekat di dalam lamina. Zarah-zarah bahan komposit zarahan boleh jadi lebih kasar misalnya konkrit atau sangat halus seperti barangan yang diperbuat melalui proses metalurgi serbuk.2 Komposit zarahan Bahan komposit zarahan mengandungi zarah-zarah diskret bahan yang lazimnya lebih keras dan rapuh.5.5. Bagi komponen yang kecil. 1.08 mm. Penyemperitan sebegitu cara membolehkan bahan yang lembut mengelilingi bahan yang keras polimer plastik haba juga dapat disemperitkan bersama bagi mengelilingi dawai pengalir. 1.1c Penyemperitan bersama Bahan komposit lamina yang agak mudah seperti kabel sepaksi dihasilkan dengan menyemperitkan dua logam secara serentak melalui sebuah acuan.3 Komposit tetulang gentian Bahan komposit bertetulang memperbaiki sifat mekanikal bahan. Kepingan logam dipisahkan dengan kelegaan yang kecil. dipanaskan hingga melebihi suhu lebur aloi pateri keras. Bahan matriks memindahkan daya kepada gentian yang menghasilkan kemuluran dan 22 . lebih kurang 0.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. 1. Aloi pateri keras yang sudah lebur akan tertarik ke dalam sambungan yang nipis tersebut melalui tindakan rerambut.5.5. tekanan yang tinggi pada suhu yang tinggi akan menyebabkan berlakunya kimpalan.1d Menekan Proses menekan dilakukan dalam keadaan panas.1e Pateri keras Pateri keras digunakan untuk menyambungkan dua plat logam. tegar dan rapuh dimasukkan ke dalam matriks yang lebih lembut dan mulur. Bahan gentian yang kuat. 1.

Terdapat begitu banyak sekali bahan-bahan bertetulang yang digunakan. Gentian kaca di dalam matriks polimer menghasilkan gentian kaca untuk digunakan dalam bidang pengangkutan dan angkasa lepas. gabungan logam dan seramik. 1. Bata bertetulang keluli menguatkan struktur konkrit.7 Aplikasi Komposit: Porsche membina cakera brek dari bahan komposit silikat gentian karbon prestasi tinggi Pengurangan berat 50%. manakala gentian menanggung kebanyakan daripada daya yang dikenakan. Jerami telah digunakan sejak berkurun lalu untuk menguatkan bata tanah liat. Kekuatan ditingkatkan pada suhu bilik dan suhu yang lebih tinggi. Bahagian seramik keras mengurangkan haus dan koyak ketika permainan GETAH Rajah 10 23 . yang lazim diguna dalam enjin jet Bahagian logam dalam salutan ultra keras ini meningkat prestasi permainan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI keliatan. kecekapan pemberhentian dan prestasi dipertingkat Tahan lama-rintangan haus tinggi Louisville Slugger menghasilkan kayu pemukul bola permainan besbol dengan salutan komposit seramik keras Mengandungi bahan matrik bersalut.6 •       1.

5 N / mm2 Rajah 11: Sarung Tangan Getah 1.8 KERTAS Kertas adalah bahan nipis .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Getah asli ialah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada susu getah ( kulit pokok getah ). Seterusnya dibentuk dgn cara menggulung atau menekannya pd tekanan 2. Getah diasingkan secara pembekuan menggunakan asid formik atau asid asetik. Getah mentah dihiris-hiriskan. Susu getah mengandungi molekul-molekul getah ( C5H8 ). cecair dan resin. kemudian dicampurkan dengan sulfur dan bahan pelikat pada suhu vulkan 140 dar C. Getah beku seterus digelek – (mesin gelek) menjadi kepingan nipis.5 – 12. Getah mentah diproses bagi memperbaiki sifat-sifatnya. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Susu getah ditapis dan dicampurkan dengan air sehingga mencapai kepekatan sebelum dicampur asid. Getah mentah adalah melekit dan lemah dan mempunyai sifat lain yang tidak dikehendaki. dikeringkan dan dijemurkan ( getah mentah ).Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa 24 .rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Kepingan getah ini dibasuh. Proses membaiki ini dinamakan pemvulkanan ( vulcanization ) dan biasanya melibatkan pencampuran 7 % 42 % sulfur kepada getah itu.

Timbunan 500 keping kertas dipanggil rim (ream). ia akan dilunturkan atau diwarnakan bagi menukarkan gambaran barangan akhir. Tetapi helaian kertas mampu bertindak sebagai gergaji halus dan nipis hingga menyebabkan luka. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas . Penghasilan kertas samada dihasilkan dengan tangan atau dengan teknologi mesin. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi.semua proses penghasilannya akan membabitkan tiga langkah mudah: i. Penyediaan Gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. ii. campuran gentian pekat akan terampai dalam cecair. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. Carolina Selatan. Apabila gentian ini telah dihasilkan. 1.8.1 Penghasilan Rajah 12 : kilang kertas Kilang kertas International Paper Company terletak di Georgetown. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk satu jaringan bergentian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (kebanyakkannya adalah kayu lembut) seperti spruce. Dibentuk Menjadi Kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air bagi menjadikannya ampaian cair. linen dan hem boleh digunakan. Jaringan 25 .

8. iii. untuk diproses dengan lebih lanjut lagi. Kertas juga di gunakan untuk mewakili nilai – nilai sebagai wang kertas. Kertas ini kemudian boleh dikeluarkan daripada acuannya semasa basah atau kering. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada beberapa saiz yang diingini.2 Kegunaan Kertas-kertas ini digunakan bagi kerja-kerja penulisan atau proses mencetak . Apabila dikeringkan. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). boleh dijadikan bagi penyimpanan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan). pengeringan Kertas ini mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa proses pengilangan (kertas kering ini lebih kukuh berbanding kertas basah. Baucer dan tiket.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bergerak ini ditekan dan dikeringkan supaya menjadi satu gulongan kertas yang panjang. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. Dalam proses menggunakan acuan.cek. Saiz kertas piawaian telah ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO).Kepingan kertas ini juga akan menjadi dokumen-dokumen. Pada masa ini.Dalam kes matawang kertas. 26 . Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses yang berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gulungan atau jaringan. bagi mengelakkan salah guna atau bagi tujuan kesukaran membuat salinan supaya dapat dibezakan dengan yang tulin. 1. nota bank. sejumlah pulpa diletakkan dalam suatu bentuk. wang kertas akan melalui suatu proses-proses tertentu. tekanan boleh digunakan untuk menghilangkan air melalui tindakan tekanan. Kadangkala ada kertas yang masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan akan diproses semula. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang nya dari putus dan menghentikan baris pengeluaran).

dan diikuti oleh pengecaman huruf optik (optical character recognition) atau OCR. majalah. dan kertas dinding.origami dan lain-lain. Kertas bercetak juga boleh dijilidkan untuk menghasilkan buku.kertas digunakan untuk membuat sampul surat. atau boleh di imbas dengan menggunakan mesin pengimbas.tuala tangan.Kertas juga di buat untuk membuat kertas tandas. tuala kertas dan lain-lain.tisu pembalut. Untuk proses pembinaan ia sesuai untuk membuat papier-mache. Fail atau dokumen-dokumen dalam folder komputer boleh ditukarkan kepada dokumen kertas dengan mencetak. risalah. Bagi tujuan pembungkusan . menggunakan mesin pencetak. Pemotong kertas Rajah 13 origami --Stop here-= 27 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dokumen rasmi dan penyata-penyata persendirian yang dihasilkan dengan menggunakan komputer akan diletakkan ke dalam sampul surat yang berlainan oleh "mesin bursting”. akhbar dan lain-lain yang berkaitan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Pengenalpastian Masalah dan Pencetusan Idea Pencetusan idea Idea tidak wujud dengan sendirinya – memerlukan daya usaha sendiri Cara semulajadi - Cara terancang Pencetusan Idea Cara Semulajadi 28 .

Pemikiran Kritikal Digunakan utk mengenalpasti kesilapan. ii. Betul dari segi logik Betul dari kenyataan sebenar (reality) Kesan Negatif : Boleh membunuh pertumbuhan idea-idea baru Pemikiran Intuitif Berfikir berdasarkan kpd suara atau gerak hati dan naluri kita sendiri.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Lamunan atau berkhayal Bakat semulajadi (gifted) Pengalaman Secara kebetulan Pencetusan Idea Cara Terancang Pemerhatian dan pengamatan Penumpuan kpd teknik pemikiran Logikal Analitikal Kritikal Intuitif Sumbangsaran Lateral Teknik Pemikiran Pemikiran Logikal menekankan kpd apa yang salah dan apa yang betul i. Terfokus kpd hasrat utk membuktikan bahawa idea orang lain itu salah. Sumbang Saran (Brainstorming) Teknik menjana idea secara berkumpulan bagi: 29 . kelemahan. kekurangan dan kesalahan pd sesuatu idea atau cadangan. Pemikiran Analitikal menganalisis masalah dgn cara memecah masalah yang besar kpd bahagian yang lebih kecil untuk mudah ditangani.

Nilai-nilai estatik dan egronomik  Rupa bentuk menarik  Tekstur  Kefungsian  keselesaan 2. ii. merumus dan mempersetujui Mencari / memperbanyakkan idea Menilai pelbagai alternatif utk penyelesaian yang penyataan masalah sesuai. Tidak berfokus kpd penilaian sama ada salah atau betul tapi utk melahirkan idea serta pandangan baru – asalkan idea tersebut bersifat positif.2 Mengaplikasikan kaedah Pembuatan Prototaip/Projek Berasaskan Kayu Dan Logam Menghasilkan Projek  Projek siap mengikut lukisan kerja sepenuhnya  Projek mengikut spesifikasi ukuran 2. Menggunakan sekurang-kurangnya 1 (satu) jenis tanggam 2. Pemikiran Lateral Mengenal pasti.1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. 1. Bersifat generatif bertujuan menerbitkan suatu perubahan baru dan berlainan bagi sesuatu masalah – tanpa batasan idea yg dikeluarkan. iii.2.2. Nilai-nilai Komersial 30 . Sekurang-kurangnya terdapat satu bahagian kerja logam 2.3.

4. Kekemasan akhir  pemilihan warna  tekstur  harmoni dan kontras 31 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.

Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Membuat Corak dan Rekaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI vv ddddd  Kerangka tajuk-tajuk modul ini Konsep dan pengertian empat bidang kegiatan Mengenal alat dan bahan Tema atau kandungan Pengenalan kepada 4 bidang kegiatan PSV Teknik-teknik dalam penghasilan karya Proses penghasilan karya Aktiviti-aktiviti dalam empat bidang kegiatan  1.1 Kandungan Isi Jenis-Jenis Bahan Mentah Apakah yang anda tahu tentang jenis-jenis bahan mentah? Tumpuan diberi terhadap perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran empat bidang kegiatan PSV KBSR iaitu: Menggambar. 32 .

Menggambar adalah satu representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata. Imej mental seseorang. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata. Sub tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh Imej Empat Bidang Dalam PSV KBSR Asas Menggambar Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Melalui asas-asas menggambar. Sesuatu gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan. proses dan teknik menggambar. Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan 33 . Sub tajuk ini juga disediakan untuk anda memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai media.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. Gambar sebagai satu artifak yang menunjukkan satu kecenderungan terhadap sesuatu imej atau objek. CAPAN LUKISAN KOLAJ CETAKAN CATAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ GURISAN RESIS MOZEK STENSILAN GOSOKAN PERCIKAN Teknik Catan Apabila seseorang mengecat. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan 34 . Teknik Kolaj Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti pelbagai jenis kertas. cat gloss dan lain-lain lagi. hasilnya ialah catan. cat poster. cat emulsi. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Teknik-teknik yang boleh digunakan dalam menggambar adalah seperti Rajah di bawah.

Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Pada asasnya cetakan menggunakan sifat timbul dan tenggelam pada sesuatu blok atau skrin.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara bebas dan boleh bertindih. Terdapat berbagai-bagai jenis cara cetakan. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan. Untuk jenis cetakan blok. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Anda boleh memilih pelbagai jalinan yang berlainan dan susunkannya untuk mendapat gambar yang menarik. Teknik Resis Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. bahan warna akan melalui ruang 35 . anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal.. Dengan teknik ini. Teknik Cetakan Teknik cetakan ialah cara menghasilkan karya dengan mencetak. „strawboard‟ dan „polyfoam‟. misalnya ke atas objek dengan jalinan yang berlainan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun „cow gum‟. Jalinan di atas objek akan memberi kesan kepada hasil gosokan. Teknik Gosokan Anda boleh menggunakan krayon dan gosokkannya di atas kertas yang diletak di atas sesuatu permukaan yang kasar. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Teknik Stensilan Untuk teknik stensil. Polyfoam adalah bahan yang mudah diukir. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi pelbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. Warna air boleh disapukan di atasnya. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakan atas kertas.

paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Sesuatu objek atau kertas yang berubah bentuk boleh digunakan untuk menghalang percikan itu ke permukaan kertas. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. Teknik Mozek Teknik mozek ialah cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. Teknik Gurisan Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. Objek atau kertas berubah bentuk itu boleh diubah kedudukannya supaya kesan tindihan berlaku apabila warna kedua dipercikkan. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. plastik dan papan secara tersusun. Teknik Percikan Bahan warna boleh dipercik dari sesuatu alat. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi pelbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Misalnya warna air boleh dipercik dari berus. plastik. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. bersebelahan dan tidak bertindih. 36 . Hasilnya ialah jalinan bertitik-titik.

Corak terancang 37 . bahan buatan manusia seperti kerusi. Adakah anda boleh mengecam struktur susunan ulangan pada cetakan ataupun pada jalinan kain itu? Itulah yang dimaksudkan corak. abjad rumi. rumah. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. serangga dan haiwan. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan perhatikan nanti. meja. kayu. tulisan cina dan tamil serta angka. gasing dan keris. tulisan jawi. siput.C.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membuat Corak dan Rekaan Salah satu sebab M. segitiga dan segiempat. geometri seperti bulat. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: alam semulajadi seperti bunga. paku dan gunting. Escher. Corak terbahagi kepada 2 jenis iaitu corak terancang dan corak tidak terancang. artis grafik Belanda menjadi terkenal adalah kerana kebolehannya menghasilkan corak yang menarik sekali. Cuba anda perhati dengan teliti kain baju anda.

orgee. selang seli atau perulangan rupa yang tekal. turun separa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Corak yang dibuat secara terancang mengikut susunan atau grid. seperti susunan batubata. cerminan. antaranya adalah seperti dalam rajah bawah. Terdapat pelbagai jenis susunan corak. Tarikan di Lipatanlup Jenis susunan corak Corak tidak terancang Corak yang dihasilkan secara spontan dengan menggunakan teknik-teknik berikut. TIUPAN TARIKAN TITISAN PUALAMAN CORAK TIDAK TERANCANG LIPATAN IKAT & CELUP RENJISAN Teknik menghasilkan corak tidak terancang 38 . sisik ikan.

model.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membentuk dan Membuat Binaan Pada zaman kanak-kanak anda dahulu. anda akan mengetahui tentang bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan yang murid anda akan pelajari. asemblaj. Di sini anda akan lihat bagaimana teknik. Ini merupakan satu jenis kegiatan membentuk yang anda mungkin pelajari sebelum memasuki alam persekolahan. Topik ini akan menjelaskan tentang aktiviti-aktiviti membentuk yang ditujukan kepada pelajar sekolah rendah seperti menghasilkan arca timbul. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga 39 . stabail. imbangan dan kestabilan. topeng dan origami. Dalam bidang ini. alat dan bahan. Berpandukan aspek tersebut pelajar dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. tema ditentukan dan juga tentang persembahan hasil kerja. struktur. Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk. mobail. ruang. boneka. anda pasti pernah melihat atau bermain dengan kapal ataupun kapal terbang yang dihasilkan dengan lipatan kertas. diorama.

semasa menjalankan proses penghasilan seni. alat dan teknik penghasilan. Kraf tradisional terdiri daripada 8 jenis. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Origami (f) Model (g) Diorama (h) Boneka (i) Topeng Mengenal Kraf Tradisional Kraf Tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja-kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun mengikut kaum masing-masing.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan. iaitu: 40 .

Keris Majapahit. Keris adalah senjata penting dalam masyarakat dan budaya melayu. Alat Permainan seperti Wau adalah salah satu permainan tradisi yang dimainkan untuk mengisi lapang. Keris Bugis dan Keris Picit. Lawi Ayam. Selangor dan Johor. Keris Semenanjung. Tombak. Beladau. Tumbuk Lada. Terengganu. Pedang. Batik tradisi dan moden mempunyai corak yang sesuai dengan cita rasa dan perkembangan kesenian Malaysia. perubatan dan keris menjadi lambang kebesaran institusi diraja. Sehingga kini wau masih di mainkan di negeri Kelantan. Sewar. Batik tulis. Keris pada masa kini masih digunakan untuk upacara-upacara tertentu seperti majlis persandingan. Keris Perubahan masa menyebabkan bentuk senjata berubah mengikut keperluan. Perlis.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (a) Alat Domestik (b) Alat Permainan (c) Alat Pertahanan Diri (d) Batik (e) Seni Tekat (f) Tembikar (g) Seni Anyaman (h) Seni Ukiran Kayu Alat domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Jenis-jenis keris yang boleh didapati adalah seperti Keris Jawa. Kebiasaannya wau dimainkan selepas menuai padi. batik lukis dan batik canting 41 . Keris Sumatra. Rencong Aceh. Masyarakat melayu tradisional terutama di zaman kerajaan Melayu Melaka hingga kini masih menggunakan senjata seperti Keris. Badik. Jembiah Lading. Terdapat pelbagai nama wau di negara kita termasuklah Wau Barat dan Wau Bayan. Pahang. Keris Sundang. Keris Bali. Lembing dan Sumpit. Kedah. Batik Batik terkenal di seluruh gugusan kepulauan Melayu dan dianggap bidang kraf tangan tradisional yang unggul. Keris Petani atau Pekaka.

Anyaman 42 . kain selendang dan baju kurung. Kelantan dan di Sungai Perak. Barangan tembikar yang dihasilkan adalah berbeza dari segi bentuk. hitam dan kelabu gelap. ragam hiasnya semua dibentuk dalam keadaan timbul dari permukaan dasar kain kerana bahagian dalamnya diisi dengan mempulur. Seni tekat diperkenalkan pada kurun ke-15. Asal-usul dan perkembangan seni tekat secara langsung dikaitkan kegunaan pakaian dan kelengkapan keluarga raja-raja atau istana. Hampir semua tembikar yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri kegunaan harian. disulam atau disuji. Johor. Beberapa buah negeri di Malaysia menghasilkan tembikar. Bentuk tembikar tersebut hanya mempunyai persamaan dari segi susunan motif. dan teknik pembuatan kerana dipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI merupakan kaedah membuat batik yang kini diminati ramai. Kini penggunaannya telah diperluaskan dalam bentuk dimensi baru. ketebalan dan teknik pembakaran bersuhu rendah. Sama ada ditekat. Pada masa tersebut seni tekat dipakai oleh keturunan Baba Melaka. dengan permukaan berwarna coklat. Pada peringkat awal kaedah ini hanya digunakan untuk menghasilkan batik untuk hiasan dinding. Negeri seperti Perak. iaitu di zaman kesultanan Melayu Melaka. tetapi suji sering dikaitkan dengan sulaman benang sutera. Tembikar tradisi Melayu menjadi lambang kesenian negara dan kini menjadi koleksi yang membanggakan. Selangor. Seni Tekat Ia juga dikenali dengan nama suji timbul iaitu sulaman timbul atau tekat bersuji. Tembikar Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu berdasarkan penemuan barang tembikar lama seperti di Gua Cha. Pada tahun 1970-an teknik ini telah diterapkan dalam kaedah membuat skaf. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. Pahang dan Negeri Sembilan merupakan negeri yang banyak mengusahakan kraf seni tekat timbul benang emas. Mereka banyak menggunakan seni tekat ini pada pakaian. corak. Batik semakin digemari oleh peminat fesyen kerana corak batik dapat dipadankan mengikut peredaran zaman.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anyaman merupakan satu proses menjalin helaian daun pandan. makam. Ukiran kayu tradisional dianggap sebagai hasil kreativiti orang Melayu dalam bentuk tampak dan mendapat tempat yang istimewa di kalangan masyarakat di negara ini. bertam. mengkuang. bilah buluh. Kelarai Kelarai ialah corak atau motif berbentuk dam pada anyaman yang melalui proses tranformasi idea daripada alam semulajadi. Pembikinan kelarai adalah dirancang dengan menggunakan mata atau langkah yang betul dan tepat. Anyaman yang tidak berkelarai disebut anyaman biasa atau ghadas. kepala sampan. Bangunan-bangunan lama yang masih mengekalkan seni ukiran sehingga hari ini telah menjadi bahan rujukan generasi masa kini. perabot. lidi. Seni ukiran Melayu yang unik ini diperlihatkan melalui ukiran pada istana. rumah. Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai. rotan. paku-pakis ribu-ribu atau bahan-bahan lain dengan menggunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik selang-seli helaian antara satu sama lain. Dua jenis warna yang kontra digunakan bagi menunjukkan kesan. senjata dan peralatan untuk kegunaan harian. Kelarai ini di antaranya ialah: (a) Kelarai berakar (b) Kelarai beras patah (c) Kelarai bunga cengkeh (f) Kelarai anak ikan (g) Kelarai kepala lalat (h) Kelarai mata punai (d) Kelarai tampuk manggis (i) Kelarai sisik kelah (e) Kelarai bunga mempelas (j) Kelarai tapak harimau Ukiran Kayu Seni ukiran kayu merupakan sejenis kraf tangan Melayu tradisional yang digunakan untuk menghiasi rumah kediaman yang menjadi kebanggaan masyarakat pada zaman dahulu. Latihan 43 . masjid.

bahan-bahan buangan yang boleh digunakan dalam aktiviti menggambar juga perlu. 1. 44 . pelbagai jenis warna dan pelbagai saiz. media dan teknik dalam pembelajaran seni menggambar juga amat penting untuk menghasilkan hasil kerja yang baik dan bermutu. Alatan dan media yang berbagai-bagai yang digunakan ke atas sesuatu bahan tujuannya supaya dapat menghasilkan satu hasil kerja seni yang pelbagai untuk menghasilkan jalinan. Pada kebiasaannya alatan yang hendak digunakan adalah terlalu banyak jika hendak disenaraikan. Senaraikan 2 bidang kegiatan yang sesuai dijadikan projek berkumpulan di sekolah dan nyatakan kelebihan yang boleh diperolehi dari bidang kegiatan tersebut kepada murid anda. bentuk dan ton. kertas tisu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Lain-lain kertas yang boleh digunakan dalam aktiviti seni adalah seperti kertas surat khabar. toilet paper. Adalah menjadi minat murid apabila menghasilkan kerja-kerja seni menggunakan pelbagai jenis kertas yang mempunyai pelbagai tekstur. Media dan Teknik Sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas. sugar paper. Alat tulis samada yang berwarna atau tidak berwarna. Selain daripada itu gunting pelbagai saiz. media kering atau media basah semuanya amat berguna untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. adalah sangat penting bagi seseorang guru mengetahui dan mengenal pasti perubahan dan perkembangan diri murid-muridnya. kertas pembungkus hadiah. kertas kadbod dan banyak lagi. Penggunaan alat.2 Mengenal alat dan bahan Apakah yang anda faham tentang alat dan bahan? Pengenalan dan Penerokaan Alat. Setiap murid mempunyai keupayaan dan sikap yang berbeza terhadap sesuatu aktiviti yang akan dilaksanakan. kertas sampul surat. majalah. gam.

pisau lipat. warna air. kanak-kanak dapat menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menghasilkan gambar mengikut cara ekspresinya yang tersendiri. gam Pelbagai jenis berus lukisan. Berikut ialah sebahagian contoh alatan dan media yang boleh digunakan sebagai aktiviti menggambar:                  Pelbagai jenis pensil Warna pastel. palet/pembancuh warna Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. kertas warna.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dalam penerokaan terhadap aktiviti menggambar. warna poster. bahan-bahan kutipan dan berus. gunting. cat air. Contoh media kering adalah seperti pensel. cat poster. akrilik. pensel warna. warna pensil Kapur berwarna Oil pastel Artline atau marker Pelbagai jenis pen Gouche. pensel warna. cetakan Lilin Pelbagai jenis cebisan kertas suratkhabar atau majalah Bahan-bahan semulajadi seperti berbagai jenis tumbuh-tumbuhan Sayur-sayuran. pelbagai media boleh digunakan dan disatukan dalam satu hasil kerja. krayon. pen. cat poster. pastel. arang lilin dan „comte‟. Dalam aktiviti menggambar. Contohnya ialah seperti pensel. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis iaitu media kering dan media basah. Media basah terdiri daripada cat air. lilin. Ini membantu 45 . cat minyak dan cat akrilik. pen. cat minyak Stensil Kolaj Capan. dan buah-buahan Penyedut minuman Gunting. gam. krayon.

Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. puisi. Senaraikan media kering yang sesuai untuk menghasilkan catan dengan menggunakan kertas lukisan. Mengaplikasikan alat. Senaraikan alat dan bahan yang sesuai untuk merancang penghasilan sebuah arca asemblaj. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. berat dan garis luar objek. kira Menjelmakan objek konkrit tiga reka dimensi bentuk ini akan mengambil bagaimana untuk menstrukturkan disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. Latihan 1. lakonan. 2. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaan-permukaan yang terlibat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI perkembangan kanak-kanak dari aspek psikomotor dan emosi dan penting dari segi keperluan fisiologi dan psikologi kanak-kanak. nyanyian dan cerita. kelebaran. Pada kebiasaannya. 46 . Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. bahan dan teknik dalam bidang membentuk dan membuat binaan berkaitan dengan proses yang mesti dilakukan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. ketinggian.

alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Tema Walau apapun yang anda hasilkan dalam pengkaryaan.3 Tema dan kandungan Apakah yang anda faham tentang tema dan kandungan? Tema.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. isi kandungan. Alam semulajadi dan objek persekitaran 47 . perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting.

Objek yang berupa flora dan fauna menjadi sumber idea dan ilham untuk menghasilkan produk seni. rupa dan bentuk. misteri. pisau. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. ciri-ciri organik. Kesemuanya menjadi tema atau hal subjek dimana peringkat seterusnya akan melihat dinamik bentuk form. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. khayalan dan imaginasi si pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea mencipta. pinggan senduk. Perasaan takut. warna. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. Perasaan dalaman. Menurut Freud lagi. Aliran dan tema sejagat 48 . Daripada objek persekitaran pula. jalinan. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. kualiti objek. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. ruang. meja dan sebagainya. keunikan. piring. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anda boleh menjadikan objek-objek alam semulajadi ciptaan Tuhan sebagai sumber utama menghasil karya.

senduk. sudu. keretapi malah jambatan dan 49 . Wujudnya 'Non-objective Art'. mencabar dan sanggup menerima rintangan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. Pada bidang yang lebih besar. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. Dari idea yang pelbagai. kereta. basikal. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mewujudkan satu kekaguman. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. 'Minimal Art' misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. manusia mencipta dan membuat kipas. Keperluan dan pengalaman kehidupan harian Ciptaan cawan. Dalam konteks yang lebih besar.

Peristiwa sebenar atau realisme dan romantisme Rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. Umpamanya peperangan yang berlaku. Di sekolah rendah kandungan subjek atau hal benda itu boleh disesuaikan dengan pengalaman sedia ada kanak-kanak dan pengalaman belajar kanak-kanak dalam pengajaran dan pembelajaran untuk merangsangkan dan meningkatkan pembelajaran. Idea datang daripada soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. Lalu diciptanya bentuk-bentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Latihan 50 . semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. kesan kemiskinan atau sebagainya.

hasilnya ialah catan. cat poster. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. cat gloss dan lain-lain lagi. Selalunya. teknik serta alat dan bahan yang digunakan dalam setiap bidang. papan. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Gambar boleh diukir di permukaan lino. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Cara gambar diukir dan sifat 51 .4 Teknik – teknik dalam penghasilan karya Nyatakan teknik-teknik penghasilan karya yang pernah anda praktikkan. 1. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Apabila seseorang mengecat. cat emulsi. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. papan lapis dan polyfoam. Pelbagai media dan bahan pula boleh digunakan untuk menghasilkan karya seni cetakan boleh digunakan. Kemudian. papan lapis dan sebagainya. strawboard. Untuk jenis cetakan blok. Mengumpul contoh-contoh karya 4 bidang kegiatan mengikut Tahap 1 dan tahap 2 serta senaraikan tajuk/tema/jenis aktivti. Pelbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas.

Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. capan bahan alam semulajadi (sayuran. warna air akan diserap. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. 52 . Warna air boleh disapukan di atasnya. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Secara amnya. Dengan teknik ini.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Jalinan pelbagai bahan itu akan memberi pelbagai kesan jalinan pada hasil capan. Lilin menolak warna air itu. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. cengkerang). Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. teknik capan juga boleh digolongkan di bawah kategori cetakan. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Di kawasan yang tidak berlilin.

Ia merupakan suatu proses 53 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Cuba anda senaraikan alat dan bahan untuk menghasilkan corak yang tersenarai di dalam rajah yang diberi: Corak tidak terancang Pualaman Tiupan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Alat dan Bahan 1.5 Proses Penghasilan Karya Nyatakan satu proses penghasilan karya bagi bidang menggambar? Proses penghasilan karya yang dilakukan oleh seseorang pengkarya adalah sesuatu yang amat kompleks untuk dihuraikan dengan perkataan.

lihat. pemerhatian yang mendalam dan teliti akan memberi dimensi baru terhadap sesuatu benda jika individu itu melihat sesuatu objek dari sisi yang lebih kreatif serta dapat menjelmakan semula aspek estetika yang ingin dirakamkan secara visual. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan juga menjadi aspek yang sangat penting dalam proses penghasilan karya. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. Melalui interaksi yang kritis seseorang individu akan cuba untuk memahami dan mengenali sesuatu benda dengan lebih mendalam dan teliti. Pemerhatian secara aktif melibatkan pengetahuan sedia ada. jika objek itu dapat dijelmakan semula sebagai hasil kreatif yang memperlihatkan nilai estetikanya dari segi bentuk dan makna yang ingin disampaikan. kecenderungan dan latar belakang murid. Manakala interaksi secara kreatif pula melibatkan sudut pandangan atau sisi kepada sifat sesuatu benda itu menjadi lebih mencabar dan menyerlahkan sisi atau sudut pandangan yang berbeza dan menarik. Melihat intipati sesuatu objek secara mendalam juga dapat memberi maklumat serta makna baru kepada seseorang. Pemerhatian secara aktif Pemerhatian yang aktif amat perlu apabila seseorang itu ingin memulakan sesuatu hasil kerja seni. Ini adalah kerana melalui interaksi secara langsung dengan deria seseorang itu dapat mendekatkan diri beliau dengan sesuatu objek atau hal benda itu dengan lebih intim melalui deria rasa. objek yang konkrit. Sudut pandangan yang dilihat secara kreatif juga akan turut memberikan makna yang berbeza serta penekanan yang lebih bermakna kepada seseorang. Beberapa pertimbangan yang wajar dilakukan dalam proses penghasilan karya ialah seperti berikut. minat. Apresiasi seni visual secara mudah 54 . bau. Interaksi yang kritis melibatkan aspek penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. sentuh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang memerlukan masa tanpa had. dan dengar. Melalui pemerhatian seseorang individu itu dapat mengamati ciri-ciri yang terdapat pada sesuatu objek yang ingin ditiru atau objek yang dijadikan rujukan dalam karyanya.

Penghargaan yang tinggi harus diberi kepada usaha pengkarya yang sangat murni dalam menghargai keindahan dan nilainilai yang murni dalam kehidupan kerana keindahan yang lebih bermakna adalah terhadap kekuasaan yang maha Esa yang membuatkan manusia sentiasa rasa takjub kepada keindahan alam yang tiada bandingan. Terminologi berkaitan unsur-unsur seni Terminologi berkaitan kandungan dan hal benda Penghargaan terhadap hasil kerja pengkarya Refleksi diri terhadap karya Penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai berkaitan dengan kandungan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi secara mudah dalam proses penghasilan karya merujuk kepada penilaian seseorang dalam membuat tanggapan atau meletakkan justifikasi sendiri dalam aspek yang ingin diamati dan dinilai secara individu atau berkumpulan. Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan adalah bagaimana kita membuat penyataan tentang kecintaan dan sayangi alam ciptaan Tuhan di sekeliling kita. sensitiviti dan kesedaran untuk membetulkan apa yang salah. Apresiasi yang menekankan unsur-unsur asas dalam seni menjadi pertimbangan yang penting sebagai asas apresiasi yang ingin dibuat terhadap sesuatu karya seni atau objek. kerana jiwa seni itu seringkali dikaitkan dengan kehalusan. Pernyataan estetik ini seringkali memberi pengalaman indah kepada pemerhati. Penghargaan terhadap keindahan tentunya akan menyerlahkan sisi baik seseorang individu dalam mengharungi aspek kehidupan yang lain. Melalui pengalaman estetik ini akan membuatkan seseorang individu itu menghargai apa yang ingin disampaikan oleh sesuatu karya seni. Semasa menyediakan aktiviti apresiasi secara mudah. Penghargaan kita kepada semua aspek kehidupan turut mencakupi tentang nilai-nilai murni yang ingin disarankan melalui penyataan estetik yang dibuat melalui karya yang dihasilkan. justeru menerapkan perasaan estetik terhadap sesuatu objek. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut. Penilaian tentang aspek yang ingin dipertimbangankan itu menjadi asas kepada proses penghasilan agar perancangan yang dirangka melalui pengembangan idea dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna. 55 .

Lukisan yang dilukis adalah menggambarkan aktiviti dan perasaan pelukis. warna dan jalinan bagi sesuatu objek apabila ia berada jauh dari pandangan. Perspektif adalah satu elemen penting bagi menampilkan perbezaan dari segi saiz. Ia merupakan karya seni atau kerja seni yang dihasilkan di atas sesuatu permukaan rata yang mengabungkan garisan dan ton warna. Buat apresiasi mudah dengan membincangkan unsur-unsur seni yang diaplikasikan dalam sebuah hasil karya seni yang dipilih. kanvas dan sebagainya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Perspektif ialah skala atau ukuran objek dari pelbagai sudut pandangan yang mempunyai 56 .6 Aktiviti-aktiviti Dalam Empat Bidang Kegiatan Huraikan satu aktiviti dalam bidang membuat corak dan rekaan Aktiviti bidang mengambar Pengetahuan asas bagi aktiviti menggambar mempunyai dua unsur yang menjadi tunjang utama di dalam proses memahami konsep penghasilan seni visual. 1. Dua unsur utama itu ialah elemen unsur seni dan elemen seni reka atau prinsip seni. Aktiviti membuat lukisan merupakan pengetahuan awal yang dibuat untuk meluahkan perasaan yang berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau warna paling minimum. Lukisan merupakan salah satu aktiviti dalam bidang menggambar iaitu satu perbuatan meletakkan pewarna yang terlarut dalam sejenis bahan pelarut dan dicampurkan dengan agen pengikat kepada permukaan seperti kertas.

garisan horizontal. Contohnya kertas yang dilakarkan dengan pastel minyak dan di sapukan dengan cat air akan menghasilkan teknik menggambar seperti batik iaitu bahagian yang dilakarkan dengan pastel minyak akan menolak warna yang berasaskan air tersebut. Antaranya ialah: - irama komposisi warna sapuan berus subjek Resis pula ialah aktitviti menggambar dengan menggunakan kaedah penolakan bahan seperti minyak dan air. Kaedah resis juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti seseorang seperti menggunakan lilin atau krayon. 57 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI beberapa aspek penting seperti. Aktiviti melukis memberi ruang bagi kanak-kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan. tetingkap fokus dan nisbah keemasan. Catan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan bahan berwarna atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan media basah. ruang. Terdapat beberapa elemen yang perlu diberi perhatian dalam aktiviti catan. titik lenyap. Aktiviti ini membolehkan seseorang menyedari serta merakam kesan cahaya pada bentuk. Penolakan bahan berminyak dan air menghasilkan ciri-ciri unik yang menarik di atas kertas. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar. cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran. rupa.

lino. profilem. serta susunan secara terancang atau tidak. Corak yang menarik juga bolh dihasilkan melalui aktiviti stensilan ini. ubi kentang. daun dan sebagainya. kemudian ia akan diguris-guris 58 . Cetakan terbahagi kepada beberapa jenis seperti. Cetakan merupakan hasilan imej yang terdapat pada permukaan blok yang dipindahkan melalui terapan imej yang diukir itu. - Cetakan timbulan Cetakan stensil/sarigrafi Cetakan monoprint Cetakan benam Cetakan planografi/litografi Terdapat pelbagai jenis bahan yang boleh digunakan untuk menghasilkan cetakan seperti kayu. Blok atau plat yang mempunyai rekabentuk yang menarik seperti objek berbentuk geometri dan organik atau huruf akan menjadikan aktiviti cetakan sangat menarik dan mudah untuk dilaksanakan. ruang. kepingan plastik yang mempunyai corak dan bentuk. Kanji akan bertindak seperti bahan pelekat yang berkilat menjadikan warna lebih menyerlah. bentuk. Aktiviti percikan ini akan menghasilkan corak yang menarik secara spontan. Aktiviti ini membolehkan seseorang merakam kesan rupa. stensil. Campuran disapu pada permukaan kertas dengan menggunakan tangan bagi meratakan warna tersebut.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Percikan pula adalah teknik menggambar dengan memercikkan warna menggunakan berus gigi atau berus-berus lain yang sesuai. kain atau bahan-bahan lain. komposisi. Stensilan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas keras atau tebal. Gurisan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan kanji yang dicampur dengan warna air atau poster. Cetakan dalam bidang menggambar ialah proses terapan blok atau plat ke atas permukaan kertas. strawbod.

foto dan bahan-bahan lain di atas kertas lukisan untuk menghasilkan satu gambaran yang kreatif manakala aktiviti gosokan pula adalah menyalin semula atau pemindahan corak. jalinan. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan dapat memberi pengalaman yang baru kepada murid sekolah di mana mereka dapat merasai warna yang digunakan secara langsung. kanvas atau kadbod dengan menggunakan bahan perekat yang sesuai. huruf. dan lain-lain yang ditampal pada sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. ruang. rupa. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar atau objek. montaj dan mozek merupakan aktiviti menampal media lain seperti kertas warna. tekstur. kertas warna. Aktiviti ini mudah dijalankan. pelbagai alat capan boleh digunakan seperti jari. sikat dan sebagainya untuk mendapatkan corak secara tidak terancang. Bahan yang dijadikan kolaj itu boleh dijadikan pelbagai jenis imej atau corak yang menarik. gambar. Aktiviti ini merupakan asas kepada reka bentuk grafik. Teknik ini membolehkan seseorang membentuk serta merakamkan gambaran dalam pelbagai bentuk. tetapi perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak comot. rupa serta reka bentuk permukaan asal kepada kertas lukisan untuk mendapatkan kesan-kesan yang menarik. Kolaj ialah aktiviti menggambar dengan menyusun pelbagai jenis bahan seperti bijiran. tapak tangan. Konsep bidang menggambar dalam aktiviti kolaj.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan menggunakan objek tajam seperti garfu. tapak kaki dan sebagainya untuk menghasilkan corak yang kreatif. Capan merupakan aktiviti menggambar paling mudah bagi kanak-kanak dalam kegiatan seni. Montaj ialah satu proses atau aktiviti menghasilkan karya menggunakan kertas warna. Mozek ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas berwarna yang dipotong kecil seperti jubin di mana ia ditampal ke atas sesuatu permukaan rata dalam 59 . daun dan sebagainya di atas prmukaan yang rata seperti kertas.

Campuran warna yang dititis pada permukaan minyak akan terapung dan diputarkan secara rawak dengan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak tidak terancang. Ikatan dan celupan adalah kaedah membuat corak tidak terancang yang menggunakan kain kapas yang nipis atau kertas tisu yang diikat dengan cara tertentu 60 . duit syiling. Gosokan ialah proses menghasilkan karya seni dengan menggunakan teknik gosokan media kering di atas kertas lukisan yang diterap di atas permukaan yang mempunyai jalinan timbul yang kasar dan ketara. cermin tingkap yang kasar akan terbentuk pada kertas lukisan apabila warna yang digosok berlapikkan kertas tersebut dilakukan. Warna air yang ditiup itu akan terpecah dan tersebar secara rawak di atas permukaan kertas dan menghasilkan reka corak tidak terancang yang menarik jika pilihan warna yang sesuai dibuat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. Membuat corak dan rekaan secara tidak terancang melibatkan aktiviti seperti pualaman. Teknik tiupan ini boleh dilakukan dengan menggunakan mulut dan straw sahaja. Titisan ialah aktiviti ringkas untuk menghasilkan corak tidak terancang. Bahan tekstur yang diperolehi dari jalinan permukaan yang disalin secara gosokan itu boleh dijadikan bahan seni yang menarik apabila menghasilkan karya menggambar secara kolaj. Aktiviti membuat corak dan rekaan pula melibatkan banyak aktiviti yang menarik. iaitu dengan menekap kertas lukisan pada permukaan warna yang terapung di permukaan minyak. Warna air akan dititiskan pada permukaan kertas yang basah untuk menghasilkan gubahan corak tidak terancang yang menarik dan unik. Permukaan atau jalinan bahan-bahan seperti kulit pokok. Tiupan ialah hasil karya seni yang ringkas iaitu dengan meniup warna air yang dititis di atas permukaan kertas. Pualaman atau putaran warna secara spontan.

manik dan sebagai aktiviti karya seni yang menarik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan corak yang diingini. Renjisan dan percikan juga dapat mewujudkan corak tidak terancang yang menarik melalui kaedah merenjis atau memercikkan warna secara spontan di atas permukaan kertas yang kering. span. sabun dan sebagainya. cincin. Aktiviti membentuk dan membuat binaan ialah salah satu bidang seni visual yang boleh dilakukan seperti membuat arca tiga dimensi dengan menggunakan bahan seperti plaster of paris. Mobail direka untuk menghasilkan pergerakan yang berirama dan berubah-ubah. Barangan 61 . Kertas atau kain yang diikat itu akan direndam didalam pewarna seperti warna batik yang akan meninggalkan kesan warna yang menarik setelah ikatan tersebut dibuka. Antara aktiviti kraf yang sering dijalankan disekolah adalah anyaman dengan menggunakan kertas warna atau riben. ukiran. pending. plastersin. Daun-daun dengan rupa yang menarik boleh diletakkan di atas permukaan kertas bagi membentuk imej daun yang berlatar belakangkan warna-warna renjisan yang menarik. Arca asemblaj adalah gabungan bahan-bahan terbuang yang diolah menjadi karya seni yang menarik. tekat. Kraf tradisional alat domestik merupakan barangan berfungsi tetapi boleh dijadikan barang perhiasan yang menarik seperti barangan tembikar. Pembentukan dan pembinaan arca asemblaj terbentuk daripada hasil cantuman bahan-bahan tiga dimensi yang semulajadi atau buatan manusia yang disatukan menjadi objek seni yang tersendiri. warna. wau dan sebagainya. dawai. lilin. doh. bentuk. kayu. keris. Pelbagai bahan terbuang boleh diolah semula menjadi karya-karya hebat jika dirancang secara kreatif dan inovatif. Mobail mementingkan keseimbangan. Terdapat juga alat perhiasan diri seperti rancai. tanah liat. Mobail ialah arca yang boleh bergerak secara kinetik. keronsang yang boleh direka semula menggunakan bahan-bahan seperti kadbod. reka bentuk dan ruang.

Latihan 1. Senaraikan lima aktiviti seni dalam bidang membentuk dan membuat binaan yang paling sesuai mengikut murid tahap 1. 62 . Manakala wau atau kuda kepang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas kadbod yang dipotong dan dilukis corak yang sesuai di atasnya bagi menyerupai kraf sebenar. 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI tembikar juga boleh dihasilkan dengan menggunakan papier mache atau tanah liat. Nyatakan lima teknik penghasilan berasaskan bahan terbuang yang sesuai dijalankan di dalam bilik darjah.

1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan penerokaan dan membuat eksperimentasi terhadap pelbagai jenis alat dan bahan serta penerokaan dan membuat eksperimentasi ke atas perisian-perisian komputer yang dapat memberi nilai tambah dalam penghasilan karya seni. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Membuat Corak dan Rekaan.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 63 . anda dapat: 1. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 1 Amali – Meneroka Alat dan Bahan 1. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 1. bahan.

3 Kerangka Amali – Meneroka Alat dan Bahan  Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan. Perancangan pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan bersistematik dapat menentukan keberkesanan pembelajaran ke tahap yang optima. Nyatakan bentuk penerokaan terhadap alat dan bahan yang pernah anda lakukan dalam menghasilkan karya seni.4 Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan. 1. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 1. Dalam merancang pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan 64 .  Meneroka / membuat eksperimentasi perisianperisian. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan 6.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 4. Pelbagai alat dan bahan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR boleh dilaksanakan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.

imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan 65 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI seseorang guru perlu cekap memilih alat dan bahan yang bersesuaian dengan suasana pembelajaran. pensel warna. kain pengelap. pastel. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan untuk membuat cetakan. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. hasilnya ialah catan. bekas berus. kad. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. krayon. cat gloss dan lain-lain lagi. krayon. kanvas dan lain-lain lagi. lilin. gunting. „easel‟ atau kekud a dan alat „masking‟. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis – media kering dan media basah. pensel warna. bahan-bahan kutipan dan berus. Contoh media kering adalah seperti pensel. cat poster. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. Oleh itu. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Media basah terdiri daripada cat air. Permukaan untuk catan adalah seperti kertas. kertas warna. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. papan. Alat-alatan dan perkakas lain adalah seperti palet. cat poster. Contohnya ialah seperti pensel. cat poster. arang lilin dan comte. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. pen. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. Tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. cat air. Untuk jenis cetakan blok. cat emulsi. Apabila seseorang mengecat. Melalui asas-asas menggambar. tikar. pen. cat minyak dan cat akrilik atau kekuda dan alat „masking‟. gam. Selalunya. beliau haruslah mempunyai pengetahuan tentang pelbagai kegunaan alat dan bahan bagi merancang pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan kondusif bagi mencapai objektif yang hendak disasarkan.

Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Di kawasan yang tidak berlilin. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. capan bahan organik dan sebagainya. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. papan. Secara amnya. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dicetak ke atas permukaan kertas. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Kemudian. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Alat dan 66 . Warna air boleh disapukan di atasnya. Gambar boleh diukir di permukaan lino. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan pelbagai jenis bahan. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. strawboard . Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Lilin menolak warna air itu. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. papan lapis atau sebagainya. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. papan lapis dan polyfoam. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Dengan teknik ini. warna air akan diserap. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan.

meja. Maklumat ini memudahkan proses mengekspresi diri dalam penghasilan karya. tulisan cina dan tamil serta angka. 1. Pastikan anda telah mengeksplorasikan alat dan bahan mengikut teknik yang berkaitan dengan jenis gambar yang bakal dibuat sebelum menggambar. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. paku dan gunting. serangga dan haiwan. 3. plastik dan papan secara tersusun. Anda boleh mengikuti panduan berikut untuk mempertingkatkan kemahiran mengaplikasikan alat. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan pernah lihat. abjad rumi. Manakala dewasa ini pen. gasing dan keris. Pada abad ke-17 dan ke-18. 2. 5. alam semulajadi seperti bunga. rumah. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: 1. tulisan jawi. 67 . Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. pensel dan arang merupakan media yang amat dominan dan digemari oleh pelukis-pelukis agung. Anda perlu membuat tinjauan. bahan dan teknik kerana ia adalah asas yang paling penting dalam kerja menggambar. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan untuk penghasilan teknik mozek ialah bahan-bahan seperti kertas warna. geometri seperti bulat. plastik. bahan buatan manusia seperti kerusi. berus dan dakwat adalah alat atau bahan yang popular dalam kalangan pelukis. pemerhatian atau melihat kerja melukis oleh tokohtokoh kerana ia amat membantu dalam kerja menggambar. Anda perlu memahami dan mengetahui alat. segitiga dan segiempat. bahan dan teknik dalam penghasilan karya. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. siput. 3. kayu. bersebelahan dan tidak bertindih. 2. 4.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Teknik menghasilkan corak pula terbahagi kepada dua jenis iaitu: Corak tidak terancang Pualaman Renjisan Lipatan warna dengan kertas Tiupan Titisan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Capan Lipatan dan guntingan Resis Kolaj Corak terancang Lukisan Catan Cetakan Cara membentuk dan membuat binaan 68 .

com/wp-content/uploads 69 .com/wp-content/uploads http://www.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://www.roadsidescholar.roadsidescholar.

olahan bahan. 2. mengenalpasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. berat dan garis luar objek. fungsi dan kemasan. Pada kebiasaannya. menghasilkan dan melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. 9. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaanpermukaan yang terlibat. menghasilkan jenis-jenis bentuk bergerak dan bentuk yang mempunyai ilusi pergerakan. 5. 10. 8. menggunakan alat dan bahan pengolahan reka bentuk. unsur-unsur seni. bahan dan teknik proses dalam yang bidang mesti membentuk dilakukan dan binaan berkaitan dengan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. 3. Tahukah anda bagaimana cara-cara membentuk dan membuat sesuatu karya? Anda boleh: 1. menentukan cara dan memperagakan bentuk rekaan yang paling sesuai dan menyatakan kesannya. mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan objek. berbincang dan menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. kelebaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengaplikasikan membuat alat. 7. menceritakan pengalaman baru yang diperoleh daripada proses menghasilkan bentuk reka 70 . 6. 11. 4. membandingkan hasil bentuk rekaan dengan objek sebenar. mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan. ketinggian. Menjelmakan objek konkrit tiga dimensi ini akan mengambil kira bagaimana untuk menstrukturkan reka bentuk disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat.

3. Secara yang paling asas ia berkaitan dengan: 1. pinang. kayu larik. kulit siput dan sebagainya. 71 . tisu. 2. benda-benda buatan manusia seperti manik. papan yang telah terendam dan banyak lagi benda-benda lain. memerhati dan menyatakan perbezaan dan persamaan sifat bahan melalui deria pendengaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penentuan Alat dan Bahan Selain daripada alatan dan bahan yang telah dinyatakan. antaranya: 1. terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu dan penting untuk aktiviti membentuk dan membuat binaan. mengenali dan memahami bentuk dan ruang objek. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada beberapa kriteria penghasilan. buah kelapa. bahan-bahan terbuang daripada buatan manusia seperti kaki kerus yang patah. tema dan teknik yang dikaitkan dengan pemilihan alat dan bahan. 4. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti ada fungsi dan makna. dan memahami bahawa sesuatu objek itu memenuhi ruang sebenar. 2. gam dan sebagainya. Kesesuaian tajuk. bahan terbuang yang diguna pakai semula. Bagaimanakah cara ini dapat dilakukan? Anda boleh: (a) Rujukan kepada Objek Sebenar 1. benda-benda daripada alam sekitar seperti buluh. dan 4. kotak-kotak. (b) Kemahiran Mengaplikasikan Alat. tanah liat. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar anda membuat rujukan kepada objek sebenar. memerhati pelbagai jenis bentuk barangan buatan manusia untuk kegunaan harian. permainan dan peragaan. memerhati dan menyentuh bentuk benda alam dan benda buatan manusia. memerhati. 3.

Lakukan pemeringkatan penghasilan topeng ini dengan teliti dan teratur. labuci. emulsi. Pilih keserasian bahan penyudah atau bahan kemasan untuk penampilan yang anggun. 5. diorama dikotakkan pada cermin atau perspek yang lutsinar dan origami perlukan penampilan ruang hias yang bertutup seperti almari cermin. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri kekuatan reka bentuk di samping kesesuaian terhadap mesej dan tajuk binaan. perada. apabila penampilannya berlaku dalam situasi yang relevan. Pilih teknik membuat. arah pergerakan mata pahat disamping kekuatan dan kadaran pukulan berbantukan tukul kayu. Mobail perlu digantung. Bagi penggunaan pahat dalam konteks menghasil arca luakan berasaskan kayu perlu diawas dari cara memegang. Seterusnya. Segala lakaran ini mengambil kira dari segi kesesuaian objek. pilihan lokasi yang relevan dengan objek seni perlu dipertimbangkan. Alatan-alatan yang berupa mesin berkuasa letrik seperti pengisar kertas untuk membuat papier mache. kaedah tampalan mungkin dianggap paling dominan dan sesuai. Bagi kerja-kerja menghalus ke atas objek arca. 8. varnis. 3. mesin perata dan mesin penyembur cat mungkin diperlukan untuk menghasilkan dapatan yang baik dan bermakna. 6. Membuat thumbnail print sebagai tindakan mengawal dan mengawas urusan membuat. kertas pasir seringkali diaplikasikan untuk mendapatkan tekstur yang licin dan menarik. Akhirnya. 7. Kaedah mengguna alat perlu betul dan tertib. Syelek. tentukan tapak yang kukuh dan selamat. 4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. karya akan kelihatan 72 . manik-manik seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan kemasan akhir produk. Untuk tujuan peragaan yang mantap. cat kilat. mesin untuk menggaul papier mache. stabail statik dan perlukan tapak yang mantap. cat alas. pilihan saiz pahat. Bagi teknik topeng misalnya. Sesuatu perkembangan progress kerja dikawal selia mengikut keperluan bahan dan alat yang menjadikan urutan kerja berjalan lancar dan terancang. minyak kayu.

Tembikar dikeras secara tanur dedah iaitu dilakukan secara salai. Jenis pertama adalah alat dan yang digunakan untuk penghasilan. Tanah liat akan mendap.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cantik dan menarik. Dalam matapelajaran Pendidikan Seni Visual. 12. Cantuman bahagian badan dan kepala tembikar siap dibuat semasa tanah liat masih dalam keadaan separuh siap leather hard. 8. Tapak atau kaki tembikar dibuat secara berasingan. Ayak debu tanah liat untuk mengasingkan batu-batu kecil dan sampah sarap yang terdapat di dalam tanah. Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir. Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas. 3. Simpan di dalam pasu selama tiga hari. Jenis kedua adalah alat dan bahan bantu untuk tujuan diatas untuk membantu pengajaran dan pembelajaran. Kedua-dua jenis itu pula boleh dibahagi kepada beberapa sub kategori seperti berikut: 73 . 2. Tanah liat dijemur dan dikeringkan sebelum ditumbuk menjadi debu. 11. Pisau buluh pula digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. Pinggan digunakan untuk proses penyambungan tanah liat yang digelungkan. tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalamnya ditahan dengan tangan. Tembikar yang siap dibuat akan dijemur sebelum dibakar. Tembikar boleh dibentuk mengikut kehendak sendiri. Campur debu tanah dengan air dan kacau. 9. 10. Proses Penghasilan Tembikar Mari kita teliti proses untuk menghasilkan tembikar. 7. 6. 1. Bentuk tembikar dari bawah ke atas. Semasa membentuk permukaan. tahap demi tahap. Ini bertujuan untuk menguatkan tembikar. Tembikar yang telah siap disalai dimasukkan ke dalam timbunan sekam. 5. pelbagai jenis alat dan bahan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran. 13. Damar disapu di bahagian bawah tembikar bagi mengelakkan tiris. Uli menjadi liut dan lembut. 4.

rumpu.bunga.kad perkataan dan kad ayat.gulagula.daun.penyapu.papan tulis.kad sisipan. Sila anda senaraikan alat dan bahan yang untuk sesuai untuk aktiviti kepada bidang-bidang di bawah: Bidang 1.kotak ubat gigi. Contohnya Bola. Membuat corak dan rekaan 3. gambar rajah. bekas air. kertas surat khabar.petikan rencana.botol.kad separuh bulatan. kain lap.bata.cawan. Alat dan bahan untuk penghasilan Contoh: alat dan bahan untuk menghasilkan gambar catan: Alat: berus atau alat ganti untuk mengecat.tiket. Menggambar 2. Latihan 1.papan gulung.senarai. Alat dan bahan bantu yang ada dalam kehidupan seharian murid dan pengalaman sedia ada murid.jam.papan flannel.batu. Contohnya: Jadual. ii. Membentuk dan membuat binaan 4.kad huruf dan angka.penyusunan grafik.beg. Alat dan bahan bantu yang direka khas untuk menjelaskan konsep dan secara langsungnya tidak ada dalam kehidupan seharian murid. kertas kartrij.kasut. Kraf Tradisional Anyaman Patung Puppet Aktiviti Catan Minyak Capan Alat dan bahan 74 . Bahan: warna air atau warna poster.baju.kotak. Alat dan bahan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran: i.carta.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a.kacang. b.sikat. Peralatan lain: palet.

Kini dengan perkembangan teknologi komputer. seorang pelukis atau perekabentuk boleh menggunakan pelbagai perisian bagi menggantikan bahan dan peralatan manual tersebut untuk melahirkan idea mereka dengan lebih bebas dan kreatif. gambar realistik sehingga berbentuk fantasi. jangka sudut. kerana semuanya dalam bentuk digital dan sangat mudah untuk membuat salinan serta mengubah saiznya. tepat dan berkualiti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. pantas. Ada juga sebahagian perisian tersebut kita boleh perolehi sacara percuma dengan memuat turun daripada internet. Begitu juga para perekabentuk grafik menggunakan alat-alat konvesional seperti pen teknikal. Kos untuk menyediakan bahan juga adalah jauh lebih murah. Sebagai seorang guru mungkin kita tidak perlu membeli perisian yang canggih untuk mengajar lukisan digital kerana kosnya sangat mahal. warna dan sebagainya bagi menghasilkan rekaan yang kemas dan tepat. corak. Secara umumnya grafik atau lukisan digital adalah merujuk kepada sebarang rekaan dan karya seni yang dihasilkan menggunakan perkakasan dan perisian komputer. Kajian rekaletak. Disamping itu rekaan yang dihasilkan juga lebih mudah. rupa. Perisian Grafik dan Lukisan Digital Grafik dan lukisan digital boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian-perisian tertentu yang dijual dipasaran atau dilanggan melalui internet.5 Meneroka/Membuat Eksperimentasi Perisian-Perisian Perisian grafik yang manakah yang sering digunakan masakini? Pada masa lalu seorang pelukis menggunakan berus. tiga dimensi dan animasi. daripada yang ringkas seperti garisan. 75 . Ia disampaikan kepada penonton menggunakan skrin computer atau melalui cetakan berkomputer. kajian warna dan proses mengubahsuaian imej juga menjadi jauh lebih mudah berbanding menggunakan cara manual. pembaris. cat dan kanvas untuk mencurahkan idea-idea kreatif mereka. Ianya boleh dipersembahkan dalam pelbagai bentuk.

lebih realistik dan tidak memerlukan kemahiran yang tinggi. aplikasi multimedia. Di samping itu perisian seperti ini berguna untuk menyunting imej-imej yang diambil menggunakan kamera digital. atau diperolehi melalui internet. Di sekolah kita boleh menggunakan prisian grafik seperti Microsoft Paint atau Paint Brush yang telah tersedia di dalam Microsoft Windows. Seorang guru biasanya menghasilkan karya digital bukan untuk tujuan perniagaan tetapi untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran. Imej peta (bitmap) biasanya dihasilkan dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. Sekarang ini sudah ada banyak perisian-perisian yang dibangunkan dan diberikan secara percuma (open source) untuk tujuan rekabentuk atau melukis. Berikut adalah antara perisian-prisian yang popular dan selalu digunakan di dalam bidang rekabentuk grafik dan lukisan digital. saiz dan kesan khas. Melalui perisian penyuntingan foto juga perekabentuk boleh mengabungkan pelbagai imej. Imej seperti ini mudah dihasilkan. latar belakang bahan persembahan dan sebagainya. pengimbas. banner rekabentuk kulit buku. grafik untuk laman web. teks dan kesan khas agar hasilnya kelihatan lebih artistik. Agak sukar untuk menghasilkan imej-imej yang abstrak seperti untuk menerangkan konsep-konsep dalam sains atau sesuatu rekaan yang baru dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. Perisian penyuntingan foto dan membentuk imej Perisian penyuntingan foto sering digunakan di dalam menghasilkan rekaan seperti poster. Imej bitmap boleh diterima oleh kebanyakan perisian pembangunan aplikasi multimedia. menarik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pembelian perisian grafik yang tulin mungkin berbaloi bagi syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan rekabentuk kerana akan mendapat pulangan yang lumayan. Menukar saiz atau imej gambar akan menyebabkan kejatuhan kualitinya. Perisian grafik dan lukisan digital boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut kegunaannya. 76 . a. Imej-imej tersebut boleh diubahsuai dari segi warna. Walau bagaimanapun imej jenis bitmap yang dihasilkan. sekiranya diperbesarkan akan kelihatan begerigi.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk mengedit foto: o Adobe Photoshop o Corel Painter o Print Shop Pro o Photo Impact

77

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Pada masa ini Adobe Photoshop adalah antara perisian penyunting imej yang sangat bertenaga dan banyak digunakan oleh perekabentuk seluruh dunia. Photoshop adalah nama standard dalam rekabentuk grafik yang digunakan untuk menghasilkan imej-imej yang menarik dalam pembinaan laman web, percetakan, pengiklanan dan banyak lagi. Diakui di seluruh dunia sebagai standard industry. Pelajari tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan-kemudahan yang diberikan oleh Adobe Photoshop dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html http://www.photoshopstar.com/ http://www.adobephotoshoptutorials.com/

Antaramuka perisian grafik Adobe Photoshop Selain dari itu, terdapat juga perisian penyuntingan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Antara yang terkenal ialah The Gimp yang boleh dimuat turun melalui alamat; http://www.gimp.org GIMP adalah singkatan dari GNU Image Manipulation Program (Program Manipulasi Gambar GNU). Ini adalah perisian yang fungsinya hampir menyerupai Adobe Photoshop dan diedarkan secara percuma untuk tugas-tugas seperti mengedit gambar. GIMP juga memiliki banyak kemampuan. Sebagai contoh ia dapat digunakan untuk aktiviti catan yang mudah, menggabungkan pelbagai imej dan teks, menambahkan kesan-

78

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kesan artistik, mengubah format gambar dan banyak lagi. GIMP ditulis dan dikembangkan di bawah X11 pada platform UNIX. Tapi pada dasarnya kod yang sama juga berjalan pada MS Windows dan Mac OSX. Pelajari pengetahuan asas, tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan- kemudahan yang diberikan oleh perisian GIMP dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.gimp.org/tutorials/ http://gimp-tutorials.net/ http://www.gimp-tutorials.com/

Laman web GIMP - http://www.gimp.org

Antaramuka Perisian GIMP

79

Disamping itu imej vector juga sering digunakan dalam dunia seni rekabentuk grafik dan multimedia. kejuruteraan atau rekabentuk. http://www.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI b. Perisian untuk melukis ilustrasi dan imej Perisian grafik dari kategori ilustrasi atau lukisan imej vector (vector) amat popular dalam menghasilkan Clip Art (untuk tujuan komersil).ndesign-studio. Seniman.com/tutorials http://www.adobeillustratortutorials.adobe. Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk melukis ilustrasi dan imej: Adobe Illustrator Macromedia Freehand Corel Draw Corel Designer Adobe Illustrator adalah satu perisian yang telah menjadi aplikasi standard dan sangat degemari oleh kebanyakan perekabentuk untuk menghasilkan grafik ilustrasi. Menguasai Adobe Illustrator memang tidak mudah. Imej bitmap dapat dengan mudah diperbesarkan tanpa kehilangan kualitinya. pelukis dan pereka grafik menggunakan Illustrator untuk membuat grafik berasaskan vektor yang bertentangan dengan grafik berasaskan bitmap seperti di dalam Adobe Photoshop. Ia juga banyak digunakan dalam bidang teknikal. ianya memerlukan masa dan kesabaran.com/support/illustrator/ http://www. Berikut adalah antara laman-laman web yang boleh dilayari untuk mempelajari dengan lebih lanjut lagi teknik dan trik di dalam Adobe Illustrator.com/ 80 . Di bidang pendidikan imej vektor banyak digunakan dalam menghasilkan ilustrasi bagi tujuan menerangkan konsep-konsep yang abstrak secara visual.

org/doc/basic/tutorial-basic. terdapat juga perisian melukis ilustrasi dan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Perisian ini sangat berguna untuk menghasilkan rekaan grafik seperti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Perisian Adobe Ilustrator Selain dari itu. gambarajah. lukisan teknik kartun. dan Linux.inkscapetutorials.html http://www. Antara yang terkenal ialah INKSCAPE yang boleh dimuat turun melalui alamat. http://www. logo dan sebagainya. Macintosh. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari laman. seperti Adobe Illustrator. carta. berasaskan program SVG imej vektor. iIlustrasi.net/ 81 . imej yang menggunakan garisan.inkscape. Inkscape adalah sebuah perisian open source (sumber terbuka). Freehand dan CorelDraw.laman web berikut. typografi. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. Perisian ini adalah satu kumpulan dengan perisian yang sering digunakan untuk melukis. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang.

html http://www.com/ Contoh ilustrasi yang dihasilkan menggunakan perisian INKSCAPE c.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://inkscape. dan Linux. http://www. typografi.inkscape.net/ http://inkscape. Macintosh. Biasanya perisian 3D juga memberi kemudahan untuk menghasilkan aminasi yang boleh digunakan dalam aplikasi multimedia atau penerbitan video. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari lamanlaman web berikut. carta. logo dan sebagainya.com/ IIlustrasi.org/doc/basic/tutorial-basic. lukisan teknik kartun.inkscapetutorials.teekoo. imej yang menggunakan garisan. Perisian rekabentuk 3D dan animasi Perisian grafik 3D membolehkan kita menghasilkan objek-objek dalam bentuk tiga dimensi. 82 . Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows.teekoo. gambarajah.

com/tutorials/ulead_cool_3d/ 83 .htm http://www.tutorialguide.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dengan menggunakan perisian jenis ini ia memudahkan pengguna menghasilkan objek-objek seperti model dan karakter pelbagai bentuk. Pengguna boleh membuat model teks 3D. Untuk mempelajari perisian Ulead Cool 3D dengan lebih lanjut anda boleh melayari lamanlaman web berikut. Ulead Cool 3D Studio Xara 3D Ray Dream 3D.net/video/ulead_cool_3d/ http://www. http://www.com/learning/cool3d.pixel2life. lengkap dengan latar belakang video. Antaramuka perisian ini menawarkan mod edit kronologi. kartun dan sebagainya. kenderaan. perisian 3D sangat berguna untuk menghasilkan rekabentuk seperti model bangunan. lankskap. gaya. 3D Studio Max Ulead Cool 3D adalah antara perisian grafik 3D dan animasi yang sering digunakan kerana agak mudah dipelajari. Sebagai contoh. dan Macromedia Flash filem 3D. barangan. kesan khas dan banyak lagi. Antara perisian 3D yang sering digunakan untuk menghasilkan imej dan objek dalam rupa bentuk tiga dimensi ialah seperti. sifat dan kesan. gambar diam. Ia menggabungkan antara muka yang berkesan dan berkemampuan menghasilkan animasi profesional untuk video. Perisian ini telah dilengkapi dengan perpustakaan (library) objek pra-dibuat. yang membolehkan pengguna melihat filem yang dihasilkan serta pemain animasi untuk pratonton. GIF animasi urutan gambar.ulead. Pengguna juga boleh mengimport setiap objek 3D yang ada dan diubahsuai mengikut keperluan. Ulead Cool 3D adalah antara perisian 3D animasi generasi baru khususnya untuk pengeluaran video berkualiti tinggi. yang boleh digunakan untuk memulakan atau diubah sesuai mengikut keperluan pengguna.

Dengan perisian ini pengguna boleh membuat lakaran bangunan. menyimpan fail atau membuat cetakan melalui pencetak. Setelah gambar 3D dapat diselesaikan. Perisian ini agak mudah digunakan dan pengguna boleh menghasilkan model-model 3D dengan cepat dan tepat. model.com/ Google SketchUp adalah perisian pemodelan 3D-alat gambar yang sangat bertenaga dan intuitif. pokok. 84 . tekstur.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Ulead Cool 3D Studio Selain dari itu. http://sketchup. ke 3D Warehouse. Antara yang terkenal ialah Google SketchUp yang boleh dimuat turun melalui alamat. Pengguna juga boleh menggunakan contoh-contoh model. binaan.google. lanskap dan sebagainya dengan perspektif serta ukuran yang tepat. pengguna boleh mengeksport ke Google Earth. dan sebagainya yang telah disediakan oleh Google untuk dikongsi bersama. terdapat juga perisian 3D dan animasi berasaskan sumber terbuka (open source) yang boleh didapat secara percuma.

net/3dlinks/tutorials_Sketchup.    http://www.cfm http://www.googlesketchuptutorials.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Berikut adalah laman-laman web yang boleh layari untuk mengetahui dengan lebih lanjut penggunaan perisian Google SketchUp. Contoh model 3D yang dihasilkan menggunakan perisian Google SketchUP 85 .com/tutorial/index.creative-3d.sketchup2india.com/ http://www.html .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan Aktiviti 1 Dengan menggunakan perisian penyuntingan imej dan foto. teks dan ilustrasi yang sesuai dengan tajuk tersebut. 86 . Gabungkan pelbagai imej. hasilkan satu poster yang bertajuk ” Pendidikan Berkualiti dan Berinovasi” .

bahan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan Iaitu Menggambar. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 87 . Membuat Corak dan Rekaan. 6. 2. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid dan meneroka visual mengikut tajuk. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 4. membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan pengumpulan dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema 2. anda dapat: 1. tema dan kandungan.

tema.3 Kerangka  Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid  Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema   Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio budaya  Meneroka visual mengikut tajuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. kandungan.4 Kandungan Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Sebelum memulakan pengajaran seni visual apakah yang sering dilakukan oleh guru untuk mendapatkan maklumat mengenai kesesuaian aktiviti yang akan dilakukan? Guru boleh mendapatkan maklumat mengenai tajuk dan isi kandungan dari sukatan pelajaran dan buku sumber pendidikan seni visual berkaitan tajuk atau bidang yang 88 .  2.

- Soal jawab Persembahan video Perbincangan menggunakan gambar Menyenaraikan hal benda mengikut tema Menunjukkan objek sebenar demonstrasi Lawatan ke zoo. 2. faktor keupayaan kewangan murid. latar belakang serta sosio budaya sesuatu tempat juga perlu diambil kira dalam membuat perancangan pengajaran terutamanya jika ia berkaitan soal sensitiviti. muzium.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI ingin diajar. pameran dan sebagainya Langkah-langkah ini bukan sahaja dapat menguji pengetahuan murid mengenai ssuatu perkara malah dapat merangsang kreativiti dan membri ilham yang lebih baik kepada kanak-kanak dalam berkarya. sikap dan kecenderungan mereka trhadap tajuk atau isi kandungan yang ingin diajar. 89 . kawalan tingkah laku. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid apabila anda ingin murid anda melukis mural dinding yang mudah di sekolah anda. Maklumat tersebut hendaklah diperoses terlbih dahulu agar ia sesuai dengan tahap kebolhan dan latar belakang murid yang diajar. Latihan 1.5 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid dalam meneroka tajuk dan isi kandungan langkah-langkah berikut boleh dipertimbangkan.

Penyediaan bahan yang lebih mudah didapati di kawasan luar bandar juga perlu dipertimbangkan. Selain hasil produk dan bahan yang perlu disesuikan dengan kemampuan murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Pengubahsuaian ini perlu dibuat oleh guru agar murid dapat menghasilkan karya yang seimbang dengan kebolehan mereka tanpa menyimpang dari konsep asal hasil seni yang sebenar. Penggunaan terminologi yang sesuai juga perlu dijelaskan demi mmahamkan murid tentang apa yang ingin disampaikan oleh guru. 90 . guru juga bolh menggalakkan aspek inovasi dalam penghasilan karya dengan menggunakan bahan alternatif yang lebih mudah dan murah untuk disediakan. misalnya bahan daripada kertas akhbar seperti papier mache lebih sukar untuk dikumpul berbanding untuk mendapatkan tanah liat. misalnya papier mache yang boleh menggantikan tanah liat atau plaster of paris untuk menghasilkan barangan tembikar atau membuat pelbagai model haiwan serta barangan domestik. Aspek lain yang perlu diubahsuai pula ialah dari segi penyediaan bahan yang lebih mudah dan murah untuk digunakan. misalnya yang berkaitan dengan kraf tradisional di mana tahap pembuatan kraf oleh pengkarya begitu tinggi dan berseni. oleh itu mereka perlu didedahkan dengan aktiviti serta penyampaian ilmu yang sesuai dengan minat dan latar belakang mereka secara khusus. Maklumat yang diperolehi tentang isi kandungan serta tema yang berkaitan hendaklah dianalisis dan diubahsuai mengikut kesesuaian yang tepat dengan murid mengikut tahap. bagi murid dari luar bandar tentunya tema berkaitan tempat tinggal serta alam persekitaran mereka perlu dititikberatkan.6 Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid Mengapakah perlunya dibuat pengubahsuaian maklumat mengikut minat dan latar belakang murid? Kanak-kanak sangat berminat dengan aktiviti seni. Penyesuaian juga perlu mengikut faktor sosio budaya sesuatu tempat atau kaum.

Contoh tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran ciptaan Tuhan adalah seperti flora dan fauna dan daripada objek persekitaran pula. Alam semulajadi dan objek persekitaran Mengumpul dan memproses maklumat tentang tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran boleh dilakukan dengan membuat kategori yang sesuai dengan murid tahap 1 dan murid tahap 2. pinggan senduk. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. piring. Guru boleh bersoal jawab dengan murid untuk mendapatkan maklumat awal mengenai pengetahuan murid dari tahap 1 dan tahap 1 tentang tema dan isi kandungan yang dibincangankan itu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Setelah itu guru boleh menjalankan tajuk pelajaran yang sesuai kepada murid mengikut minat dan latarbelakang mereka. Objek-objek dan hal benda di sekitar murid boleh dibuat melalui pengumpulan gambar dan menjadikannya sebagai buku skrap dan sebagainya.7 Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio Budaya Nyatakan apakah yang anda faham tentang sosio budaya sesebuah masyarakat. meja dan sebagainya. pisau. 91 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Perasaan dalaman. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. teoriteori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Murid juga sering menjadikan alam mimpi mereka sebagai manifestasi kepada imaginasi mereka yang melampau. kartu atau mahluk asing adalah perasaan dalaman yang sering bermain dalam imaginasi kanak-kanak. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. misteri. imaginasi dan khayalan seseorang. Menurut Freud lagi. murid boleh diminta untuk menceritakan tentang watak-watak kartun. Watak – watak adi wira. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. khayalan dan imaginasi si pelukis Maklumat mengenai pengalaman hidup. justeru itu guru boleh memberikan tajuk dan perbincangan yang berkaitan alam mimpi murid sebagai aktivti seni yang menarik. perasaan takut. Demi menganalisis maklumat yang berkaitan tema ini. 92 . sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi kepada hasil karya yang bertemakan perasaan dalaman. adi wira dan mimpi yang pernah mereka alami.

warna-warna yang terang serta gaya sapuan berus yang dibuat secara gestural menjadi subjek utama pengkaryaan tanpa imej-imej atau objek yang khusus. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengwujudkan satu kekaguman. Dari idea yang berbagai.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aliran dan tema sejagat Tema ini menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Murid boleh menggunakan warna secara bebas tanpa kawalan psikomotor yang khusus. titisan. Guru boleh meminta murid membuat catan serta corak yang ekspresif melalui aktiviti menggambar serta membuat corak tidak terancang seperti teknik tiupan. gurisan dan pualaman. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. 93 . keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Dalam konteks yang lebih besar. guru juga boleh menggunakan muzik iringan semasa murid menjalankan aktiviti mewarna supaya irama yang terhasil itu dapat mmberi ilham atau membuat pergerakan yang sesuai dengan irama muzik.

sudu. Pada bidang yang lebih besar. kereta. Pembinaan model dari bahan yang mempunyai bentuk yang menyamai dengan bentuk sebenar adalah lebih mudah untuk murid tahap 1 manakala murid tahap 2 boleh diberi cabaran untuk membentuk semula bahan binaan menjadi bentuk-bentuk yang diingini sebelum cantuman binaan dibuat. manusia mencipta dan membuat kipas. 94 . Murid boleh diminta untuk menghasilkan produk-produk yang biasa mereka gunakan atau dilihat. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Keperluan dan pengalaman hidup harian Ciptaan bentuk-bentuk konkrit seperti cawan. basikal. senduk. Guru boleh membezakan tahap kemampuan murid melalui penggunaan bahan yang mudah dicantum atau dibina tanpa bantuan guru. keretapi malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Membuat binaan adalah aktiviti yang paling sesuai untuk dijalankan bagi kedua-dua tahap 1 dan tahap 2.

kandungan. peristiwa seperti kemalangan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Peristiwa sebenar atau realism dan romantisme Tema ini merupakan rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. Umpamanya peperangan yang berlaku. kesan kemiskinan atau sebagainya. Meneroka visual mengikut tajuk. pergi bercuti atau mnghadiri sambutan hari kemerdekaan.8 Meneroka visual mengikut tajuk. 2. pelbagai pendekatan boleh digunakan oleh guru dalam aktiviti meneroka visual. Guru boleh mengaitkan tarikh-tarikh atau waktu tertentu yang boleh memberi ingatan semula kepada murid untuk mengingati semula peristiwa berkenaan. Bagi kanak-kanak peristiwa penting yang dialami mungkin pulang ke kampung. kebakaran dan banjir misalnya turut menjadi pengalaman pnting yang akan diingati. tema dan kandungan membawa pengertian yang agak luas untuk dihuraikan. Antara langkah-langkah yang 95 . pengalaman yang pertama kanak-kanak berkunjung ke sesuatu tempat juga menjadi ingatan kekal kepada mereka. Bagi murid sekolah rendah. tema.

Melalui penerokaan visual ini guru haruslah menyesuaikannya dengan tajuk dan isi kandungan dengan tema yang diajar. Murid juga boleh dilatih melukis buahbuahan itu dengan membuat lakaran bentuk-bentuk geometrik terlebih dahulu sebelum membuat lakaran sebenar untuk mendapatkan bentuk yang tepat dan ruang kertas lukisan pula dapat diorganisasikan dengan komposisi yang seimbang. Penerokaan visual ini bukan sahaja melibatkan deria penglihatan malah ia juga boleh dilibatkan dengan deria-deria utama yang lain. saiz. Penerokaan visual dalam kalangan murid sekolah tentunya dapat dirangsang melalui pemerhatian mereka kepada bahan sebenar sama ada melalui pengalaman secara langsung. mewarna dan sebagainya turut memberi sumbangan terhadap penerokaan visual. rupa. Penerokaan visual juga boleh dilakukan melalui manipulasi bahan-bahan seperti tanah liat dan plastersin. kelebihan dan keunikan dan berbagai lagi perkara yang boleh dijelaskan melalui penglihatan visual terhadap bahan maujud tersebut. mencantum. Penerokaan visual yang lebih mencabar adalah proses pengembangan idea sebelum sesuatu karya seni itu dapat direalisasikan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI sesuai dijalankan ialah dengan mengadakan sesi soal jawab mengenai bahan maujud di dalam bilik darjah dari aspek estetika dan kegunaan. berinteraksi dengan karya ataupun berdasarkan pemerhatian mereka melalui gambar atau video yang ditunjukkan. Misalnya tajuk buah-buahan tempatan yang bertemakan alam sekitar dan objek persekitaran. 96 . Langkah ini juga dapat mendorong pengembangan intelektual seseorang pengkarya melalui eksperimen visual dengan mengubahsuai bentuk sedia ada kepada bentuk-bentuk yang lebih kreatif dan bijak. Aktivti guntingan. melekat. Aktiviti membentuk dan membuat binaan juga menawarkan pengalaman yang sama terhadap penerokaan visual secara kognitif dan psikomotor murid. bau dan rasanya. Pengubahsuaian bentuk asal kepada bentuk baharu dalam penerokaan visual memberi dimensi baru dalam pengolahan karya seni. guru boleh meminta murid menjelaskan ciri-ciri buah-buahan tempatan dari segi bentuk. mengukir. meniup. keunikan. memotong. Melalui lakaran visual pengembangan idea ini penerokaan visual yang menjadi lebih bermakna. Inti pati sesuatu objek juga dapat diserlahkan untuk memberi makna serta mesej tertentu yang menjadi kecenderungan pengkarya dalam mengtengahkan maksud karyanya kepada umum. jalinan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Senaraikan penerokaan visual yang boleh anda jalankan kepada murid mengikut kategori di bawah. Bidang Murid Tahap 1 Murid Tahap 2 Menggambar Membuat corak dan rekaan Membentuk dan membuat binaan Kraf Tradisional 97 .

5. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. penerokaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Membuat Corak dan Rekaan. Tema. 3. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 PERANCANGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SETIAP BIDANG KEGIATAN MENGIKUT TAHAP 1 DAN 2  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik tentang perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan mengikut tahap 1 dan 2. isi kandungan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 2. bahan. 6. 4. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 98 . Ia merangkumi perbincangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran mengikut tajuk-tajuk seperti berikut:    Pemerhatian. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  HASIL PEMBELAJARAN: 1.

Pengalaman Langsung dan Apresiasi Setiap Bidang Kegiatan Apakah yang anda faham tentang aktiviti apresiasi dalam Pendidikan Seni Visual? Chapman (1986) telah menggunakan empat aspek utama dalam aktiviti seni iaitu: (i) pemerhatian (ii) penerokaan (iii) penghasilan (pembuatan) (iv) apresiasi dan perlanjutan 99 . alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  KANDUNGAN ISI 2. penerokaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Perancangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap Bidang Kegiatan Mengikut Tahap 1 dan 2 Pemerhatian. isi kandungan. Penerokaan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan Tema.1 Pemerhatian.

Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan. imaginasi dan alam fantasinya ke arah perkembangan persepsi dan pemikiran abstrak. 100 . perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:      pengetahuan sedia ada murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pemerhatian Aspek ini melibatkan sensitiviti deria. Semasa berinteraksi dengan alat dan bahan. bunyi. kecenderongan dan latar belakang murid. minat. Proses ini akan memperkembangkan aspek psikomotor dan kemahiran asas seni visual berhubung dengan manipulasi alat dan bahan serta teknik-teknik mudah. Semasa menyediakan aktiviti. Peringkat ini menggalakkan murid membuat penerokaan dan percubaan dalam mempelbagaikan kegiatan kreatif dengan menggunakan alat dan bahan. Murid akan dilatih membuat pemerhatian terhadap objek alam dan objek buatan manusia. dan aksi. Kegiatan-kegiatan ini akan membantu terus menyelaraskan idea. murid membuat interpretasi dan menyelaras konsepsi visualnya dengan objek yang dilihat. dan mencetus idea dan imaginasi. Ini adalah untuk membolehkan murid merasai secara konkrit bagi mendapatkan imej mental. benda yang konkrit. pergerakan. bahan.

amalan tertib kerja keselamatan semasa bekerja. uji menguji. koordinasi. cuba mencuba. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. membuat corak dan rekaan. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. murid senang dan ingin mencuba aktif melibatkan pelbagai kecerdasan. tatacara. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. dan menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. 101 . Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. dan penyampaian kandungan subjek. manipulasi dan persepsi visual. mencari altenatif. Semasa menyediakan aktiviti. variasi dan kemungkinan lain. dan mengenal kraf tradisional. anda perlu beri perhatian kepada perkara berikut:       aktiviti kecil mudah ringkas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penerokaan Aspek ini melibatkan penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. suaikenal dengan bahan. membentuk dan membuat binaan. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. idea. penemuan oleh murid sendiri. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. Penghasilan / membuat / pengalaman      penggunaan alat bahan dan teknik. halbenda dengan bentuk hasil Pengalaman Langsung Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. bebas daripada jawapan tetap. langkah dan proses membuat.

nilai patriotisme. alat dan teknik. Selain memperkembangkan deria penglihatan ia juga melibatkan pancaindera lain melalui kajian perbandingan. nilai kebersihan dan kepekaan. berfokus dan terperinci dapat menajamkan persepsi murid. murid juga dipupuk nilai menyayangi dan menghargai segala aspek yang wujud dalam persekitaran dan kehidupan mereka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Pemahaman tentang asas seni visual juga turut diperkembangkan melalui kegiatan pemerhatian ini. Secara tidak langsung memberikan pengalaman langsung kepada murid. 102 . mengaplikasi disiplin seni visual. Semasa menggambar umpamanya. Pemerhatian secara aktif yang merangkumi kesedaran pemerhatian keseluruhan. Selain diberi pengalaman membuat apresiasi seni visual secara mudah. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. Ini termasuklah memelihara dan memulihara alam sekitar. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. membuat interpretasi. menyimpan maklumat atau dokumentasi. Ini membantunya dalam memahami sesuatu idea dan menghubungkaitkan antara satu idea dengan idea yang lain atau dengan pengetahuan dalam berbagai mata pelajaran. kraf tradisional. berfikir secara kritis dan kreatif. proses pembuatan hasil seni. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. Kanak-kanak dapat membina idea baru dari benda konkrit. kanak-kanak dapat mengalami pengalaman langsung dengan derianya mengenai subjek atau hal benda yang digambarkan. berkomunikasi secara berkesan. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. membuat pilihan. Kajian seperti ini membantu perkembangan emosi dan imaginasi. Dengan ini murid akan dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya bila berdepan dengan semua keadaan.

Dalam konteks ini pengetahuan mengenai seni serta perbendaharaan kata yang cukup mengenai seni yang di perlukan. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:       aspek bahasa yang berkaitan dengan istilah seni seperti sifat garisan. Semasa menyediakan aktiviti mudah. pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan Apresiasi seni visual memberi pengalaman kepada murid mengenali aspek pengetahuan seni visual dan kegunaannya dalam pelbagai kegiatan kehidupan dari segi keindahan dan fungsi. Pendekatan Apresiasi Seni Mengikut John A. perasaan. dan penyerapan kandungan. aspek bahasa yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. lukisan. cetakan dipandang sementara arca dan binaan di sentuh. Apresiasi seni secara aktif melibatkan penggunaan bahasa untuk berkomunikasi dengan orang lain apa yang difikirkan dan dirasakan. jalinan. Karya seni seperti catan. rupabentuk dan bentuk. aspek bahasa yang berkaitan dengan manipulasi. Murid terlibat dalam kajian perbandingan dan menyatakan apa yang dilihat dari aspek seni melalui hasil kerja. Aktiviti yang dirancang khas untuk projek apresiasi dan aktiviti mudah yang dirancang di akhir setiap pelajaran. ton. alat bahan dan teknik. warna. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat karya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi Apresiasi seni melibatkan sepenuhnya deria rasa atau sentuh dan deria pandang. terdapat dua jenis utama aktiviti Apresiasi. Michael dalam bukunya 'Art and Adolescense' ada dua pendekatan dalam Apresiasi Seni iaitu pendekatan secara logik dan 103 pendekatan . Aspek ini melibatkan penyataan dan unsur afektif. penghargaan dan refleksi diri.

Secara Pemerhatian Membaca. . Secara Penerangan . tujuan/teknik pelukis. Membuat mengikut gaya artis/pelukis/stail. lebih bersifat emosi dan perasaan dalaman kepada penghasilan dan penghayatan sesuatu karya seni. Kontekstualistik dan Normistik Kaedah Hedonistik hanya satu luahan perasaan secara spontan sepertii kesukaan. bila dihasilkan. Penilaian dibuat secara serta merta iaitu: suka. mengumpul dan menyusun gambar-gambar Analisa. 104 . Pendekatan ini akan dapat Secara ini meninggalkan satu pengalaman yang amat berkesan dan mendalam. proses. penilaian. Kaedah Apresiasi Seni Kaedah-kaedah apresiasi seni terdiri daripada kaedah Hedonistik . filem. perbandingan antara satu dengan yang lain serta menimbulkan kesedaran. cantik. Elektik.tidak suka. pameran. Secara Perbandingan Secara Penghasilan Pendekatan secara psikologi ini merangkumi perkara-perkara yang lebih menjurus kepada perasaan peribadi. menghubungkan diri dengan pelukis/pandai tukang. Kesan tindakbalas akan lebih terserlah terhadap bahan serta alat yang digunakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara psikologi. akan lebih realistik dan dapat menerima 'response' dan pendapat orang lain. pernyataan perasaan. Balai seni. Pendekatan secara logik ini adalah yang berbentuk tradisional dan memerlukan pemahaman intelek semata-mata dan banyak berfaktakan kepada aspek andaian dan munasabah pada yang melihat sesuatu karya seni tersebut. mengkaji. media. menarik dan benci.Organistik . nilai-nilai astetika serta pengaruh. slaid. gaya konsep dan zaman. gemar.tidak cantik dll secara spontan.

agama dan budaya. perulangan. rasa takwa. kefahaman konsep. Ia seakan-akan ada kaitan dengan pendekatan diri kepada Allah. Kaedah Normistik merujuk aspek kepada kriteria dan norma sesuatu karya dari nilai masyarakat. Kaedah ini menolak peradaban moden dimana pelukis telah melampaui batas yang dibenar dalam budaya dan agama. Penilaian di buat serata melihat konteks seni secara harmoni. Kaedah Konstekstualistik lebih praktikal di mana pemerhatian dibuat secara lebih ilmiah. interaksi pemerhati. imbangan. kepelbagaian bandingan dan seni akan menjadi suatu pendekatan yang menarik oleh pemerhati. Kaedah Organistik menjurus kepada aturan yang mempunyai satu system yang teratur dan terancang. tata atur. letak. unsur-unsur seni. tidak ada unsur sensasi. Kaedah Elektik ini lebih berbentuk cara bersepadu dan holistik. falsafah dan prinsip rekaan. kesinambungan serta kepelbagaian. hujah dan penilai karya. Ini akan dapat membentuk kesatuan cara melihat sesuatu karya dari segi warna. jalinan. ianya adalah gabungan persepsi Kriteria penilai seni tentang tanggapan positif dan negatif. Contohnya lukisan agama Kristian yang berkaitan unsur ikonografi. Ianya tidak dapat di ukur bilangan sebenar dan terdapat pelbagai citarasa. sistematik dan kefahaman serta kejelasan. struktur organisasi dan alat dan 105 . Lebih merujuk kepada perincian / spesifikasi dari aspek persoalan fahaman. penilaian menekankan unsur asas prinsip. konsepsi. Ianya akan menyediakan pengetahuan mantap dalam pengamatan karya. ruang dan penataan cahaya. Ianya berkait dengan pengetahuan sejarah. Penekanan kriteria kepada aspek tata menyentuh intuisi dan menyenangkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaedah ini tidak sealiran dengan isme pengkritik dan ahli psikologi menyatakan kaedah ini tidak diterjemahkan oleh otak (pemikiran) cuma berdasarkan maklumat kendiri. naratif dan nilai-nilai akhlak. rentak pengkaryaan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan. Proses Apresiasi Seni Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. Wajaran hanya secara baik. Disebelah seterika itu terdapat juga pelita minyak tanah. tidak menjurus aspek kronologinya. prinsip rekaan dan struktur. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. Sebagai contoh : Karya Latif Maulan Karya di atas menggambar sebuah seterika lama atau antic yang terletak di atas papan penggosok dan dilapik dengan kain batik berwarna merah. (b) Menganalisa (i) Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak dengan unsur-unsur seni. Kaedah kepada ini untuk pemerhatian secara rawak.Terdapat kesan cahaya yang terpancar dari atas. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: (a) Menggambarkan Mengamati hasil seni dengan cara menggambarkan hal benda dan sifat-sifat tampak/objek pada karya. 106 . sederhana dan kurang baik. (ii) Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana.

107 . Stail sesuatu zaman. struktur corak dan bahan. Maklumat mengenai pelukis dan pandai tukang. kumpulan atau individu. keagamaan dan kepercayaan. teknik. Pengetahuan mengenai jenis seni. (iii) Mencari kaitan falsafah kehidupan manusia atau kaitan dengan cara hidup dan budaya masyarakat setempat. unsur-unsur seni. Sejarah seni.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (iii) Menghuraikan stail. (ii) Mencari metafora-metafora (ibarat/kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. (c) Tafsiran (i) Mencari makna-makna yangtersurat dan tersirat pada karya tersebut. alat dan bahan. alat dan bahan yang digunakan. Dengan itu proses apresiasi seni akan lebih mudah dan bermakna sekiranya pelajar telah dilengkapi dengan pengetahuan mengenai seni dan persepsi yang tajam. aliran dan gaya sesuatu karya. aliran. sosial. budaya. Apakah pengetahuan seni yang diperlukan?      Pengetahuan asas senireka dan prinsip-prinsip seni. (iv) Melihat teknik. prinsip. proses. Begitu juga makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti hal benda. simbol. (d) Penilaian Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya ('significance') dari segi individu. sejarah serta keseniannya.

Tema-tema yang dipilih ialah tema persekitaran. faktor yang mempengaruhi mereka. cara mereka bekerja. Tema atau subjek yang ingin dilukis terbahagi kepada tiga.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. Apresiasi didefinisikan sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka. 108 . bagaimana mereka memilih tema dan "subject matter" serta gaya dan stail tertentu mereka. Murid biasanya mempunyai reaksi yang spontan terhadap alam persekitaran dan apa yang berlaku dalam situasi harian mereka. Sila senaraikan beberapa definisi lain berkenaan dengan apresiasi. Pembelajaran yang tidak dibimbing oleh penentuan tema atau subjek akan menyebabkan murid hilang punca. Isi Kandungan. 2. Alat Dan Bahan Untuk Setiap Bidang Kegiatan Apakah perbezaan di antara konsep Pendidikan Seni Visual? Tema Seorang guru PSV haruslah menentukan terlebih dahulu tema atau subjek sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran. masyarakat dan komunikasi.2 Tema.

murid diharapkan dapat mengamalkan pertimbangan seni visual. Membuat Rekaan Dan Corak. boneka. imaginasi dan konsepsi murid. Bidang Menggambar Aktiviti Membuat lukisan. Dengan empat bidang merangkumi bidang Menggambar. diorama. model. tekat. alat pertahanan diri. alat perhiasan diri. Dengan ini. capan. kaligrafi dll Membuat arca timbul. persepsi. Murid akan didedahkan dengan ilmu seni visual yang berkaitan dengan bidang tertentu dan menerapkan budaya menghargai serta mengaplikasi ilmu yang diperolehi bersama. origami dll Membuat alat domestik. Proses ini menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi. montaj. cetakan. meningkatkan lagi kepekaan. mozek dll Membuat pualaman. catan. stensilan. gurisan. Melalui kefahaman aspek di atas. penghayatan dan kritikan. mobail. menjadi pengkarya yang rasional dan mampu mengendalikan kehidupan dengan membawa bersama nilai yang disebutkan. asemblaj. alat permainan. anyaman. topeng. kolaj. batik. renjisan. catan. resis.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Kandungan Pendidikan Seni Visual sekolah rendah lebih menegaskan kegiatan dalam proses penghasilan dengan melibatkan aspek pemahaman. percikan. tembikar. resis. ikatan dan celup. kolaj. murid dapat diterapkan dengan penghayatan warisan seni visual dan mengamalkannya dalam kehidupan. titisan. capan. terutama dalam meningkatkan nilai hidup. murid dilatih untuk melihat sesuatu dengan perspektif yang lebih luas sama ada daripada aspek estetik mahupun aspek gunaan. ukiran 109 Membuat Corak dan Rekaan Membentuk dan Membuat Binaan Mengenal Kraf Tradisional . cetakan. gosokan. stabail. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Kraf Tradisional. percikan. montaj. tiupan. lukisan.

pelepah pisang sering menjadi pilihan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah dalam bidang Menggambar. Permainan seperti gasing. selendang. senduk. tudung saji. sosial dan estetika. sosial dan estetika. daun. Bahan-bahan alam seperti ubi kentang. rohani. intelek. dulang dan bakul yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. emosi. rohani. wau. Ia adalah satu cara bagaimana murid dapat meneroka dengan lebih jauh tentang alat dan bahan. songket dan tenunan yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. cucuk sanggul dan pending yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. bawang. congkak dan serunai yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. sosial dan estetika. sosial dan estetika. intelek. Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat. rohani. Perhiasan seperti dokoh. emosi. media dan bahan yang digunakan untuk kegiatan menghasilkan produk seni visual. tengkolok.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI kayu dll Kraf tradisional adalah terbahagi kepada beberapa bahagian seperti:     Alat kegunaan seperti tembikar. Pakaian seperti kain batik. Situasi ini terjadi mungkin disebabkan bahan-bahan tersebut mudah didapati di persekitaran murid. 110 . lembing dan parang yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. tikar. sosial dan estetika. Teknik resis dalam bidang mengenal kraf tradisional adalah satu kegiatan yang sangat menarik untuk didedahkan kepada murid-murid sekolah rendah.  Alat pertahanan diri seperti keris.

Begitu juga murid. menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. Guru mempunyai cara dan gaya yang tersendiri apabila ingin menghasilkan kerja-kerja seni. mencetus idea dan imaginasi. Semasa menyediakan aktiviti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pada kebiasaannya penggunaan alatan seperti pensel dan pensel warna dalam membentuk garisan dan lakaran sudah biasa digunakan. bunyi. Penghasilan Semasa menyediakan aktiviti. murid senang dan ingin mencuba. suaikenal dengan bahan. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: Penerokaan pengetahuan sedia ada murid. aktif dan melibatkan pelbagai kecerdasan. uji menguji. Benda konkrit minat dan kecenderungan murid. mencari alternative. Ini membuatkan hasil kerja resis dianggap sebagai satu hasil kerja yang lain dari kebiasaannya. pergerakan dan aksi. variasi dan kemungkinan lain. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: 111 . penemuan oleh murid sendiri. bahan. Semasa menyediakan aktiviti. Dalam proses menghasilkan resis penggunaan alatan utama yang digunakan ialah lilin. Dengan cara ini aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan tidak membosankan kerana ada kelainan dan pembaharuan dalam berkarya. mudah dan ringkas. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aktiviti kecil. latar belakang murid. Penggunaan alatan dan bahan untuk menghasilkan sesuatu hasil kerja seni. mereka digalakkan membuat ekspresi mengikut idea dan cara mereka. cuba mencuba. Aktiviti Menghasilkan Produk Seni Visual Pemerhatian Aspek ini melibatkan sesentiviti deria. bebas daripada jawapan tetap. murid akan mengenalpasti bahan apakah yang sesuai dan senang untuk didapati supaya kerja-kerja yang hendak dijalankan tidak terganggu.

amalan tertib kerja. langkah dan proses membuat. Latihan 2 1. penyampaian kandungan subjek. keselamatan semasa bekerja. Apresiasi Semasa menyediakan aktiviti. Cuba anda jalankan satu aktiviti membuat apresiasi dengan menggunakan pendekatan secara logik berdasarkan satu contoh karya seni murid anda. tatacara. 2. hal benda dengan bentuk hasil. idea. Hasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bidang kegiatan Mencorak dan Rekaan mengikut tahap satu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI - penggunaan alat. aspek yang berkaitan dengan manipulasi alat. penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan kandungan. bahan dan teknik. 112 . bahan dan teknik. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat hasil kerja. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aspek yang berkaitan dengan laras bahasa visual ( Asas Seni Reka dan Prinsip Rekaan) aspek yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. melibatkan perasaan dan refleksi diri.

 Penerokaan / Penggunaan ICT. Cara yang boleh merangsang imaginasi dan ekspresi murid-murid dalam menghasilkan aktiviti untuk setiap bidang kegiatan tahap 1 dan tahap 2 adalah seperti berikut: . membuat corak dan 113 . menghidu.  Pengalaman deria – penggunaan lima deria. -Galakkan kanak-kanak meneroka dan memanipulasikan bahan-bahan yang sesuai.  Pengalaman secara langsung (direct observation) -dilakukan secara terperinci dengan bimbingan dan pemerhatian secara khusus seperti melihat contoh produk seni visual yang ada perkaitan dengan menyatakan ciri-ciri/sifat produk dan perkaitan dengan sumber idea.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. .  Pengalaman dengan alatan dan bahan.  Pengalaman melalui ABM .menggunakan ABM seperti gambar foto. keratan akhbar .Guru perlu merancang dan memilih bahan seni yang sesuai dengan tajuk produk dan tahap perkembangan kanak-kanak. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. tentang Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun bertujuan melibatkan murid dalam pelbagai kegiatan seni.3 Imaginasi dan Ekspresi Kanak-Kanak Fikirkan apakah faktor-faktor yang boleh menjana imaginasi dan ekspresi murid-murid di dalam kelas anda. Galakkan murid-murid menggunakan 5 deria seperti menyentuh produk seni visual tersebut. fotografi produk seni visual. Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. merasai.

Antara pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. berkomunikasi secara berkesan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI rekaan. kraf tradisional. Organisasi kurikulum ini merangkumi empat aspek utama yang dipentingkan iaitu:     pemerhatian secara aktif interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan apresiasi seni visual secara mudah menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Contoh aspek 5 P KBSR dalam aktiviti menghasilkan produk seni visual bidang Membentuk dan Membuat Binaan adalah seperti berikut: 114 . manipulasi dan persepsi visual. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. proses pembuatan hasil seni. berfikir secara kritis dan kreatif. membentuk dan membuat binaan. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. dan mengenal kraf tradisional. mengaplikasi disiplin seni visual. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. koordinasi. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. menyimpan maklumat atau dokumentasi. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. membuat pilihan. alat dan teknik. membuat interpretasi.

115 . namun bagi kanak-kanak hasil karya yang dihasilkan bersifat luahan dan ekpresif (Lowenfeld. 1975). Kebanyakan pengkaji seni kanak-kanak menganggap hasil karya seni sebagai satu kaedah menarik untuk melihat cara berfikir dan menyelami perasaan selain melihat dan menguji keupayaan perkembangan kognitif mereka.sosial) dan penggabungjalinan dengan mata pelajaran yang lain  Penerapan nilai Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk.  Pengkayaan Murid yang telah menguasai sesuatu konsep untuk menghasilkan robot yang bermotifkan kucing perlu diberi pengayaan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman serta mengukuhkan kemahiran yang dikuasai oleh pelajar Penghasilan karya terutama lukisan kanak-kanak mempunyai interpretasi yang berbeza dengan karya yang dihasilkan oleh orang dewasa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Penggabungjalinan Aktiviti membuat binaan dapat memperkembangkan pelbagai kemahiran (berfikir. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan. psikomotor dan sosial . karya seni kanak-kanak adalah bersifat peribadi dan tersendiri. psikomotor .  Penyerapan pengetahuan Aktiviti membentuk dan membina dapat memperkembangkan pengetahuan dan kemahiran-kemahiran belajar.  Pemulihan Pengesanan kemajuan murid dijalankan selepas guru mengajar beberapa kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran. Bagi orang dewasa seni visual sering dikaitkan dengan kecantikan dan kesempurnaan. belajar. Aktiviti pemulihan perlu dilakukan agar kelemahan murid tidak terkumpul. perlakuan dsbnya.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang dinamik serta berkembang mengikut fitrah semula jadi proses tumbesaran mereka. Hasil kerja seni visual yang dihasilkan berfungsi sebagai alat komunikasi dan merupakan refleksi pemikiran kanakkanak. Refleksi ini menurut Koster (2001), akan terus berkembang bersama kanakkanak sehingga ia membesar. Penglibatan kanak-kanak di dalam aktiviti seni visual berupaya memberikan rangsangan dan pembangunan dari pelbagai aspek. Pembangunan tahap imaginasi kanak-kanak dapat dipertingkatkan selain mewujudkan rasa sensitiviti kanak-kanak terhadap sekelilingnya. Secara ringkasnya kepentingan pengajaran mata pelajaran pendidikan seni visual kepada kanak-kanak dapat dilihat melalui aspek berikut:  Aspek Kognitif Penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan.  Aspek Fizikal Penggunaan alat dan bahan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni visual memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.  Aspek Kreativiti Latihan dan projek yang bersifat terbuka dapat membantu murid untuk mengembangkan aspek imaginasi mereka. Aktiviti dan projek di dalam pendidikan seni visual mengutamakan proses, berbanding dengan hasilan akhir. Oleh yang demikian, proses ini menyuburkan budaya pemikiran kritikal di dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan. Selain itu, aktiviti pendidikan seni visual menggalakkan eksplorasi dan eksperimentasi supaya kanak-kanak mempunyai pengalaman luas dalam bidang penghasilan karya.  Aspek Persepsi Melalui mata pelajaran seni visual, murid boleh mempertingkatkan dan 116

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

menajamkan penggunaan pancaindera dan deria. Pendidikan seni visual menambahkan pengetahuan mengenai konsep pembuatan dan kronologi sesuatu produk iaitu proses penghasilan dan hasilan seni, produk dan objek yang terdapat di sekeliling mereka. Aktiviti seni visual merupakan aktiviti yang membantu kanak-kanak mengenali objek selain membantu meningkatkan daya sensitiviti terhadap alam sekeliling mereka. Proses pengkaryaan yang menjurus ke arah pengamatan terhadap objek melatih deria kanak-kanak supaya menjadi lebih peka dan meningkatkan daya persepsi mereka. Selain itu, aktiviti seni visual juga meningkatkan daya imaginatif kanak-kanak selain berupaya mengimbangi emosi mereka. Ianya dijadikan sebagai satu proses pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti imitasi alam sekeliling lalu dipermudahkan menjadi penghasilan simbol abstrak seterusnya menjadikan ianya satu bentuk hasil karya yang unik.  Pengkaryaan sebagai Medium Komunikasi Lukisan merupakan bentuk komunikasi awal kanak-kanak sebelum mereka berupaya untuk bertutur. Ianya dijadikan alat perhubungan yang berkesan untuk berinteraksi. Penghasilan imej seperti pokok, figura manusia, catan dan arca

boleh memberikan tafsiran yang dapat membantu ahli psikologi untuk mengenal pasti kanak-kanak yang mempunyai masalah trauma.  Pengkaryaan sebagai Cara Mencapai Kepuasan Diri Pengkaryaan merupakan aktiviti yang mampu memberikan kepuasan kepada kanak-kanak dalam meluahkan apa yang dilihat lalu dipindahkan semula dalam bentuk dan rupa imej yang unik mengikut tahap pemahaman mereka. Melalui lukisan, kanak-kanak dapat meluahkan perasaan dan emosi selain dapat membina kekuatan otot. Aktiviti sebegini juga dapat membantu menajamkan daya intuisi kanak-kanak.

Aktiviti melukis dapat memberikan kepuasan kepada kanak-kanak. Kesan penghasilan karya lukisan mampu membentuk personaliti kanak-kanak. Konsep 117

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kendiri terbina apabila kanak-kanak mampu melukis tanpa ragu dan tidak bimbang memikirkan soal kecantikan karya mereka. Selain itu, aktiviti melukis juga menggalakkan kanak-kanak membuat ekspresi diri dengan bercerita mengenai karya mereka sekaligus membantu mereka untuk membina keyakinan diri untuk bertutur. Perkembangan artistik kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan suasana mereka dibesarkan. Dalam konteks ini, persekitaran memainkan peranan penting kerana persekitaran yang sihat membantu perkembangan kognitif kanak-kanak dengan cara yang positif. Bagaimana menjana imaginasi kanak-kanak

Soalan-soalan yang berimaginasi adalah berguna untuk murid bagi meluahkan perasaan dalam bentuk lukisan atau catan. Contoh-contoh soalan lukisan atau catan yang berimaginasi adalah seperti berikut: 1. Adakah kamu tahu bagaimanakah rupa seekor buaya? Bagaimana jika buaya boleh terbang? 2. Gunung yang paling tinggi di Malaysia ialah gunung Kinabalu. Bolehkan anda bayangkan anda sedang mendakinya? 3. Bayangkan seekor arnab yang berbelang? 4. Jika anda boleh tinggal di sangkar burung, Bagaimanakah keadaannya?

Menerusi imaginasi murid dapat meluahkan perasaan. Contoh imaginasi yang paling berkesan terhadap murid ialah mimpi kerana ia boleh menyentuh perasaan seseorang murid itu. Bagi mereka imej yang dihasilkan dari tajuk mimpi contohnya adalah satu cara mengekspresi diri mereka ketika dalam ketakutan atau kegembiraan. Satu cara lain bagi meluahkan perasaan ialah melalui berkomunikasi diantara guru dengan murid.

Penjelasan mengenai alat, media, bahan, teknik,imej unsur-unsur seni dan prinsipprinsip rekaan adalah sesuatu yang amat berguna dalam proses menggambar. Dengan

118

corak. usaha murid terhadap hasil kerja mereka. kadar banding. perasaan terhadap hasil kerja sendiri. idea selanjutnya tentang tema dari apa yang mereka sedang hasilkan. cara-cara bagaimana idea tersebut boleh digunakan dalam berlainan. 1. ton dan jalinan. Kesemua pengetahuan yang merangkumi umur. saiz. tahap kanak-kanak serta kemampuan mereka perlu difahami supaya guru-guru pendidikan seni visual berupaya merancang aktiviti yang sesuai dengan mengikut tahap yang sesuai. Bertitik-tolak daripada faktor inilah pengetahuan asas mengenai lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak penting bagi guru pendidikan seni visual sebelum kanak-kanak didedahkan dengan pelbagai aktiviti. teknik-teknik dalam aktiviti yang dijalankan. garisan. susunan corak. Bagaimanakah bentuk dan warna buah rambutan yang sudah masak atau muda? 2. Apakah warna yang perlu kamu campur ke atas buah-buahan tersebut? Guru memberi komen kepada hasil kerja murid dan berkomunikasi tentang:           apa yang guru suruh murid buat. Secara tak langsung murid akan menggunakan warna dalam aktiviti mereka. bentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cara ini nilai-nilai estetik akan wujud dalam diri mereka. Walaupun kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu serta daya imaginasi yang tinggi. penggunaan alat dan bahan. ianya perlu dipupuk dan dikembangkan untuk meningkatkan kreativiti serta kebolehan berfikir mereka. Adalah menjadi tanggungjawab guru pendidikan seni visual untuk menyuntik rangsangan yang dapat melipatgandakan daya imaginasi kanak-kanak agar proses pembelajaran menjadi lebih bermakna. warna. penggunaan tajuk fantasi dan imaginasi. 119 . Contoh soalan.

anda sebagi guru tidak dapat lari daripada menjalankan aktiviti pemulihan di dalam bilik darjah. melakar dan mewarna.murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam 120 . aktiviti pengayaan diperlukan terutamanya oleh murid yang lebih cerdas untuk mengisi masa terluang dan mengelakkan dari kebosanan. kajian serta tugasan-tugasan yang dapat melibatkan penggunaan daya kreatif. anda sebagai guru perlu memberi aktiviti-aktiviti tambahan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid serta mengukuh kemahiran-kemahiran yang telah dikuasai. Akses Kendiri atau Kajian Masa Depan. kanak-kanak boleh didedahkan kepada penggunaan perisianperisian tertentu yang dapat membantu mereka mencipta imej-imej di komputer yang bukan sahaja boleh diwarnakan dengan pelbagai warna yang menarik. Aktiviti-aktiviti ini Dalam sesuatu pelajaran. untuk mencipta serta mereka benda-benda baru ataupun media-media yang baru. dinamakan aktiviti pengayaan. Begitu juga dengan aktiviti pemulihan. malah mampu bergerak dan bersuara. sifat ingin tahu dan kerjasama antara individu atau kumpulan seperti menggunakan strategi pengajaran Belajar Cara Belajar. yang berbentuk projek. Pemulihan amat perlu untuk murid. Dengan memperkenalkan alatan-alatan tertentu. mengunting. Apa jua bentuk rangsangan yang diperkenalkan mampu meningkatkan daya fikir mereka kerana kanak-kanak perlu memahami terlebih dahulu bagaimana objek di sekeliling mereka berfungsi supaya imitasi dapat dilakukan kepada hasil seni mereka Bagi murid yang sudah menguasai sesuatu kemahiran-kemahiran asas seperti membentuk. ianya dapat mencambahkan imaginasi kanak-kanak. Aktiviti yang lebih mencabar misalnya aktiviti membolehkan murid berdikari dalam pembelajaran. Kit pembinaan tradisional seperti blok-blok berwarna mendorong daya reka cipta kanak-kanak untuk membina rumah atau istana serta mempelajari struktur objek di sekeliling mereka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kanak-kanak pula akan lebih bermotivasi untuk melibatkan diri di dalam aktiviti-aktiviti kreatif. Dengan teknologi terkini.

aspek 5P KBSR dalam konteks PSV.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI menguasai satu-satu kemahiran dalam Pendidikan Seni. Buat banding beza aspek-aspek tersebut dalam bentuk pengurusan grafik. Dalam kumpulan berlima anda dikehendaki membincangkan hubungkait aktiviti pengajaran bidang kegiatan Menggambar dengan ekpresi kanak-kanak tahap 2. Kelemahan-kelemahan ini amat perlu di atasi sebelum ia terhimpun yang akan menyebabkan usaha memulih sudah terlewat. Latihan 3 1. 121 . 2. Mengumpul maklumat dan senaraikan aspek.

Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 11. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata melajaran PSV.  HASIL PEMBELAJARAN: 7. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. komponen penyampaian / perlaksanaan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 12. Membuat Corak dan Rekaan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 8. anda seharusnya boleh menghuraikan dengan merujuk kepada komponen persediaan. komponen penutup dan refleksi. bahan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. 122 . 9. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Persediaan Mengajar  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik persediaan mengajar yang melibatkan perancangan langkahlangkah pengajaran yang bakal dilaksanakan oleh guru. 10.

Kepentingan Perancangan dan Persediaan Mengajar Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan seni Visual (PSV) perlu berpusatkan murid dengan menjalankan aktiviti-aktiviti interaksi lisan yang dapat merangsangkan pemikiran dan daya imaginasi murid serta dapat membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara rasional dan logik. strategi dan refleksi/catatan. hasil pembelajaran. pelaksanaan dan penilaian pengajaran dan pembelajaran harian dan mingguan tertentu yang mengandungi tarikh dan hari.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Persediaan Mengajar Komponen Persediaan Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Komponen Penutup Refleksi  KANDUNGAN ISI Rancangan Pengajaran dan Persediaan Mengajar ialah dokumen perancangan. kandungan/kemahiran. Perancangan juga merupakan panduan kepada guru-guru PSV untuk mengambil perhatian kepada aspek-aspek yang berikut:  Rancangan pengajaran 123 . unit/kumpulan. masa mata pelajaran/tajuk. keperluan dan kebolehan murid untuk mengembangkan daya kreatif dan menajamkan persepsi serta ekspresi. Perancangan merupakan panduan kepada guru Pendidikan seni Visual untuk melaksanakan pengajaran dengan lebih sempurna dan berkesan. Aktiviti pembelajaran PSV yang dirancang mestilah sesuai dengan minat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

       

Persediaan guru dan murid Kaedah pengajaran Pengelolaan pengajaran Teknik penyoalan Penyertaan murid Penerapan nilai estetik dan etika Penerapan nilai murni dan kemahiran berfikir Penilaian kemajuan murid

Tujuan membuat perancangan pengajaran adalah supaya guru dapat membuat persediaan yang rapi agar dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran dengan memberi tumpuan kepada aspek seperti :       

Perkembangan pengajaran yang beperingkat mengikut urutan; Kesinambungan rancangan pengajaran Kesinambungan jenis bidang dan aktiviti; Perkembangan daya kreatif murid; Kepelbagaian dan kesesuaian alat dan bahan; Pelaksanaan aktiviti individu dan kumpulan; dan Pelaksanaan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah

2.1

Komponen Persediaan

Cuba anda baca penerangan berikut dan cuba fahamkan isi kandungannya?

Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. 124

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat-sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Huraian Sukatan Pelajaran merupakan dokumen sokongan bagi Sukatan Pelajaran yang mengandungi perincian kurikulum dari tahun 1 hingga 6 iaitu tahap satu dan tahap dua. Buku ini juga mengandungi objektif pembelajaran bagi setiap tahun. Lajur Bidang menampakkan salah satu daripada empat bidang dalam Pendidikan Seni Visual KBSR.

Di dalam lajur Hasil Pembelajaran dimuatkan skop pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid. Di samping itu, pencapaian yang boleh dikuasai oleh murid mengikut kebolehan mereka diperinci mengikut aras. Lajur Cadangan Aktiviti Pembelajaran pula memaparkan beberapa aktiviti yang sesuai yang boleh dijalankan di dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual mengikut bidang tertentu. Guru boleh memilih tajuk yang sesuai dengan kebolehan murid masing-masing. Aras 1 menekankan pemahaman yang jelas tentang konsep dan fungsi. Aras ini harus dicapai oleh semua murid. sesuai Aras 2 menekankan penggunaan alat, bahan dan teknik yang bahan Aras 3 menekankan aktiviti di mana ini

untuk penghasilan

menitikberatkan peningkatan penghasilan bahan yang berkualiti serta bersifat kreatif. Penggabungjalinan dan Penyerapan 

Penyerapan mata pelajaran / pengetahuan Beberapa unsur ilmu pengetahuan dari bidang yang berlainan diserapkan dalam Pendidikan Seni Visual

Penggabungjalinan kemahiran Kesepaduan yang berlaku antara bahan pengajaran dan pembelajaran, unsurunsur dalam mata pelajaran yang berlainan, teori dan amali, kurikulum dan 125

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kokurikulum serta strategi pengajaran dan pembelajaran.  Contoh penyerapan pengetahuan / mata pelajaran lain yang dikaitkan dengan pelajaran kraf batik:

Aspek-aspek yang boleh dikaitkan Tema /tajuk Sejarah batik/ tokoh / teknik dan proses Motif dan corak Apresiasi Alat dan bahan Bahan campuran pewarna batik

Mata pelajaran / Pengetahuan Bahasa.Melayu Sejarah

Matematik Pendidikan Moral Kajian tempatan Sains

Penerapan nilai      Proses penerapan nilai-nilai murni secara pertuturan, perlakuan, teladan, isyarat, kefahaman dan tafsiran. Kaitkan aplikasi nilai dengan aktiviti-aktiviti seni visual. Memupuk nilai atau menerapkan nilai melalui aktiviti seni secara terus Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan, perlakuan dsbnya.

Kemahiran Berfikir Murid menggunakan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu serta dapat menyelesaikan masalah. Menilai kemunasabahan sesuatu idea dan bersifat evaluatif.

126

Berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR berdasarkan bidang kegiatan yang diajar di sekolah rendah mempunyai hasil pembelajaran secara berperingkat. menggunting dan menampal mengikut imej topeng muka yang diolah Hasil pembelajaran adalah berbeza mengikut tahap umur. Contoh dalam bidang mengambar :   Asas menggambar. alat dan teknik.dalam penghasilan menggambar 127 .membuat lakaran bagi menghasilkan rupa atau bentuk gambar .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kemahiran yang akan diperoleh murid dalam Bidang Pendidikan Seni Visual. Meneroka beberapa teknik yang berbeza. mengaplikasi displin seni visual berfikir secara kritis dan kreatif berkomunikasi secara berkesan membuat pilihan membuat interpretasi menggunakan teknologi Contoh kemahiran yang dikuasai dalam aktiviti seperti berikut Tahun Bidang : 3 Aman : Membentuk dan Membuat Binaan Topik/tajuk : Topeng Muka     Mengaplikasi bentuk topeng muka mengikut muka tema yang diberi Dapat mengadun bahan yang sesuai untuk dijadikan topeng Dapat mencantum papier mache yang dihasilkan menjadi satu topeng muka dan yang bernilai baru Memperoleh kemahiran memotong.        memanipulasikan bahan.

Kesesuaian bahan dengan aktiviti yang dirancang. Kemungkinan –kemungkinan dalam manupulasi bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI   Menggunakan Asas Seni Reka dalam aktiviti menggambar. Aspek yang perlu difikirkan oleh guru bagi membuat pemilihan bahan dan alatan:            Berkaitan dengan tajuk pelajaran. Sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran (dalam bilik darjah atau studio seni).unsur seni dan prinsip rekaan Menggambar berdasarkan tema. Kemudahan mendapat bahan dari segi kuantiti dan kualiti.     Dapat menarik perhatian murid. Kesesuaian alat dan bahan dengan peringkat kebolehan dan kemahiran murid. Sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang. pengalaman. 128 . Melibatkan deria yang berkaitan Sesuai dengan latar belakang murid. Mengaitkan aktiviti dengan kehidupan seharian dan disekeliling murid.dan imiginasi Bahan . Dapat mengaitkan aktiviti dengan penyerapan mata pelajaran lain. Peralatan dan Sumber Pengajaran & Pembelajaran Kepentingan sumber pengajaran dan pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Dapat menunjukkan perbezaan antara tembikar tradisional dan tembikar dimensi baru dari semua aspek. kecil atau individu). Keselamatan alat dan bahan. Sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar (kumpulan besar.

Mereka ganti peralatan. Meneroka kemampuan penggunaan sesuatu bahan.          gambar slaid dari power point bahan maujud gambar foto karya seni visual koleksi gambar-gambar dari majalah dan media cetak lain. Mengguna bahan altenatif seperti bahan gantian. Merancang strategi pengajaran bagi mengatasi kekurangan bahan dan peralatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Cara guru Pendidikan Seni boleh mengatasi masalah kekurangan bahan dan peralatan dalam pengajarannya:      Merancang pelajaran atau aktiviti dengan menyesuaikan kepada bahan dan peralatan yang sedia ada. Contoh sumber pengajaran dan pembelajaran yang sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. tayangan video carta poster alatan audio kad imbasan / kad cerita 129 .

pelajar menggunakan perisian komputer untuk menyusun motif corak. Kontekstualisme pelajar dapat menggabungkan pengalaman individu dan masyarakat dalam kehidupan seharian dan pembelajaran secara konkrit. yakin diri dan dapat berinteraksi dengan proses inkuiri memilih motif yang sesuai akan terhasil. Teori kecerdasan pelbagai murid dapat menyelesaikan masalah melalul pelbagai kecerdasan yang relevan seperti logik matematik (penggunaan pengiraan susunan grid) Pembelajaran akses kendiri Pelajar lebih fleksibel tanpa tekanan serta mampu mencari maklumat dan bahan mengenai motif dan corak serta menghasilkan karya secara persendirian dengan bimbingan guru  - Pembelajaran masteri memberi peluang murid untuk maju mengikut kebolehan dan kadar pembelajaran mereka sendiri serta dapat mempertingkatkan tahap penguasaan pembelajaran contoh. rasional. kreatif.murid boleh mengolah dan mengubah suai corak rekaan dengan kesesuaian fungsi alas meja masa hadapan. Aplikasi Strategi Pengajaran &Pembelajaran dan Organisasi Kelas Strategi yang sesuai untuk diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran.  Teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) kemampuan ICT berfungsi sebagai alat kemahiran yang memberi sokongan menyempurnakan tugasan contoh.dinamik serta boeh menerima dan menangani segala perubahan contoh.     - Kontruktivisme menggalakkan pelajar mencari idea.jika murid telah menguasai melukis motif corak mereka boleh meneruskan dalam kemahiran mewarna. 130 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Pelajaran.  - Kajian masa depan Membolehkan murid merancang dan mewujudkan masyarakat yang berwawasan. buat kajian.

Perkara-perkara penting yang perlu diambil kira dalam merancang satu unit pengajaran Pendidikan Seni Visual. Perkembnagan daya kreatif pelajar. Aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah. 131 . Penyesuaian alat/bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aspek-aspek yang perlu diberi penekanan dalam rancangan pengajaran bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Kesinambunagn rancangan pengajaran. Kesinambungan gerak kerja individu/kumpulan. Anda dikehendaki menghuraikan aspek-aspek penting dalam menulis kemahiran bagi persediaan mengajar.        menulis objektif pembelajaran tersebut memilih isi kandungan yang tepat dan sesuai dengan objektif menyusun atau memeringkatkan isi kandungan yang dipilih menentukan kaedah mengajar merancang dan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran memilih alat pembelajaran yang sesuai menentukan teknik mengajar Latihan 1 1.         Perkembangan pelajaran yang berperingkat-peringkat. Kepelbagaian bahan-bahan seni.. Kesinambungan jenis aktiviti.

Mempastikan murid dalam keadaan bersedia untuk belajar Mencungkil pengetahuan yang sedia ada pada murid Mengaitkan pelajaran lepas dengan pelajaran baru Menarik perhatian dan minat murid pada pelajaran yang akan dijalankan. Mengimbas kembali pelajaran yang terdahulu seperti fungsi anyaman.  Mengaitkan pengetahuan lepas pelajar Guru boleh menggunakan pengetahuan lepas pelajar untuk membina konsep yang baru dengan lebih mudah dan berkesan.  Di peringkat ini guru boleh bertanya kepada murid untuk mengetahui pengetahuan yang lepas berkaitan dengan kraf-kraf yang mereka ketahui. Mengaitkan isi pelajaran baru dengan pelajaran yang lalu. jenis-jenis anyaman. Anyaman yang menggunakan bahan terpakai. 132 . Komponen membuat perkaitan dalam set induksi bagi aktiviti membuat anyaman.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.2 Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Apakah perbezaan di antara komponen penyampaian dan pelaksanaan?? Set Induksi Dan Pemerhatian      Pada peringkat ini strategi digunakan untuk menarik perhatian murid kepada guru. Merumuskan aspek-aspek dalam menulis objektif bagi persediaan mengajar. 2. bahan menghasilkan anyaman dan sebaginya serta mengaitkan dengan isi pelajaran baru yang hendak disampaikan.  Mengaitkan peristiwa semasa Berkeupayaan mengaitkan dengan peristiwa semasa seperti anyaman dimensi baru.

Murid-murid akan bersedia dan berusaha bersungguh untuk menjalankan tugas dan aktiviti anyaman yang diberikan oleh guru.  Masalah disiplin dapat dikurangkan kerana aktiviti set induksi ini dapat menarik perhatian murid menumpukan perhatian sepenuhnya dalam aktiviti P & P yang selanjutnya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  - Fungsi dan kegunaan anyaman dalam industri dan ekonomi negara. 133 . Perkembangan Isi Pengajaran dan Penerokaan  Pada peringkat perkembangan ini kaedah penerokaan digunakan untuk menduga kefahaman murid mengenai bahan pelajaran yang dibincangkan.  Dapat memotivasikan murid terhadap pelajaran yang akan disampaikan adalah tinggi. - penggunaan lakonan. sesuaikan dengan umur. kebolehan. Mengaitkan minat dan pengalaman pelajar mengalakkan penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran tajuk anyaman. minat dan pengalaman murid. Murid akan menunjukkan tanda persediaan untuk mengikuti aktiviti anyaman . Murid tidak merasa bosan keran di peringkat awal murid –murid telah mendapat input yang menyeronokkan.  Semua murid akan menumpukan perhatian terhadap pelajaran yang disampaikan. Kepentingan Set Induksi dalam Pengajaran dan Pembelajaran.   Murid boleh menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina produk yang baru dari bahan-bahan anyaman dengan lebih mudah dan berfungsi. nyanyian dalam set induksi. Murid-murid bersemangat untuk meneruskan aktiviti yang selanjutnya. Kesan ini membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran tajuk anyaman dengan baik dan lancar tanpa sebarang gangguan yang tidak diingini.  Aktiviti P & P anyaman dapat dijalankan dengan suasana yang aktif dan seronok.

memupuk semangat berdikari dan bekerjasama. mereka diberi aktiviti pengkayaan yang dirancangkan berdasarkan peringkat perkembangan kognitifnya.  Setelah murid-murid menguasai satu atau beberapa kemahiran asas dalam sesuatu unit pembelajaran. Aktiviti pengayaan dan pemulihan  Pengayaan ialah sejenis aktiviti tambahan yang disediakan untuk murid dengan tujuan memperluaskan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam suatu bidang pelajaran yang tertentu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI     Memastikan penyertaan murid secara aktif dan menyeronokan Mengekalkan minat murid serta tumpuan perhatian mereka. murid-murid akan berpeluang memperkembangkan pengetahuan. Sesi apresiasi dan refleksi untuk memberi peluang kepada murid membicara dan memberi pendapat tentang hasil kerja mereka. Guru merumus ketiga-tiga kategori hasil kerja murid. kemahiran dan bakat mereka.3 Komponen Penutup Bagaimanakah anda mengatasi masalah komponen penutup yang tidak berfungsi dengan baik? 134 . 2.  Aktiviti pemulihan disediakan untuk membantu murid yang lemah dalam menguasai sesuatu kemahiran seni visual.  Melalui aktiviti pengayaan dan pemulihan ini. Latihan 2 Senaraikan aspek persediaan murid yang perlu diambil kira dalam merancang aktiviti penerokaan dalam kelas.

Penyerapan pengetahuan dan penyerapan nilai yang berkaitan dengan aktiviti. mengulangi langkah aktiviti (kognitif). Alat dan bahan yang lain boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Jenis dan cara penutup boleh dijalankan melalui penutup sosial. penutup kognitif atau penutup teknik. Rumusan dan pengukuhan (bercerita tentang watak atau lakonan pendek) Menggunakan laras bahasa seni yang mudah berkaitan dengan aktiviti seperti garisan. Menyanyikan lagu berkaitan dengan aktiviti (sosial).          Memilih beberapa contoh karya murid berdasarkan baik sederhana dan lemah. jalinan.ton bentuk dll. Membuat analisis secara perbincangan. (kognitif) Mengadakan sesi lakonan (sosial). Aktiviti penutup digunakan untuk:        membuat rumusan isi penting pelajaran (kognitif). Memberi peluang pelajar meluahkan perasaan terhadap hasil kerja dan refleksi diri. 135 . warna. menguji kefahaman murid secara menyeluruh (kognitif). Aktiviti apresiasi Contoh bagaimana guru menjalankan sesi apresiasi bagi bagi komponen penutup pengajaran. membincangkan berkaitan dengan kandungan tajuk Membincangkan berkaitan dengan bahan dan teknik yang digunakan oleh murid Memberikan penghargaan terhadap hasil kerja murid. kepentingan dan kegunaan aktiviti yang dijalankan (kognitif).

.Melibatkan perkembangan kognitif. proses dan teknik serta kefahaman konsep. 136 . Pentaksiran boleh dilaksanakan melalui ujian spontan. soal jawab. Membincangkan pengingatan semula atau pengecaman pengetahuan dan perkembangan kebolehan intelek dan kemahiran. Kognitif .  Menghubungkait dengan aktiviti susulan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kepentingan aktiviti apresiasi:   Membentuk pengetahuan.menegaskan semula fakta-fakta. -membentuk kemahiran dalam menghubungkait dengan aktiviti-aktiviti seni yang lain untuk mengerak murid membuat aktiviti susulan  Meningkatkan kemahiran berkomunikasi -membentuk kebolehan berkomunikasi melalui bahan. teknik dan pelbagai aktiviti seni serta kemahiran menyatakan kualiti tampak dan nilai estetika dalam pernyataan  Membentuk dan menghubungkait idea dan interpretasi -membentuk konsep dan persepsi dari pengalaman dan menggunakan idea bagi menyampaikan kefahaman Pentaksiran Objektif Pengajaran     Melihat sejauh manakah objektif pengajaran dapat dicapai oleh murid. bahan. Mengukuh kandungan seni. -menegaskan semula pengetahuan dan pengalaman seni yang diperolehi dari segi alat.Objektif kognitif berubah-ubah daripada mengingati kembali dengan mudah bahan-bahan yang telah dipelajari hinggalah kepada menggabung serta mensintesiskan idea dan bahan baru dengan cara yang asli dan kreatif. demonstrasi dan sebagainya. . kemahiran dan idea yang dipelajari. Guru dapat mengesan prestasinya dalam melaksanakan pengajaran.

Merupakan bidang berhubung dengan perasaan. Aktiviti susulan / lanjutan    Gerak kerja tambahan yang dilakukan untuk mengukuhkan pemahaman isi pelajaran dan kemahiran murid.Melibatkan perkembangan sikap da nilai pelajar.Melibatkan komunikasi/interaksi murid dalam pembelajaran. 137 . . teoriteori dan kefahaman. perangkaan. Afektif .   Psikomotor .Penglibatan yang aktif di kalangan pelajar. . Menjelaskan konsep-konsep atau idea-idea yang perlu ditekankan.Pembelajaran dapat dijalankandengan berkesan dengan adanya murid yang dapat membentuk sikap positif. Meringkaskan isi pelajaran yang telah dipelajari. Aktiviti pengayaan yang membolehkan murid menggunakan kemahiran yang telah dikuasai dalam situasi yang lain. Rumusan      Membuat kesimpulan ringkas tentang aktiviti yang telah dilaksanakan. Mengadakan pelbagai aktiviti yang lebih mencabar. Mengulangkaji untuk meneguhkan pembelajaran murid. Guru harus berkebolehan menggunakan unsur afektif untuk mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik.Membincangkan pengetahuan seperti mengenal fakta-fakta.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI .Melibatkan perkembangan kemahiran fizikal pelajar.  Sosial . Merupakan domain yang utama berkaitan dengan kebanyakkan perkembangan pengujian masa kini. Membantu meneguhkan pencapaian hasil pembelajaran. emosi dan sikap.

isu.9. Menganalisis maklumat yang diperolehi.2012 : 60 minit : 36 orang : Menggambar : Lukisan (hidupan laut) Hasil Pembelajaran : ( Rujuk HSP Tahun 3 PSV) Aras 1: I. Mengumpul maklumat bagi komponen penutup dalam persediaan mengajar. cabaran dan cadangan penambahbaikan sesi pengajaran dan pembelajaran berkenaan. 138 . kelemahan. Murid Bidang Kegiatan Tajuk : Pendidikan Seni Visual : Tahap 1 ( 3 cemerlang) : 6. Persembahan persediaan mengajar secara berkumpulan 2. Menggalakkan refleksi kendiri. Catatan refleksi berkisar tentang kekuatan.5 Contoh Persediaan Mengajar Contoh Rancangan Pengajaran Harian KBSR Matapelajaran Kelas/ Tahap Tarikh Masa Bil.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Latihan 3 1. Membuat persediaan mengajar berdasarkan salah satu daripada bidang Mengenal Kraf Tradisional 3. 2.4 Refleksi    Catatan refleksi ditulis selepas sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Menggambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai.

tekun dan teliti. Ikan gelama mak ilai-ilai Nanti adik mak iloi-iloi. Dapat mewarna karya lukisan dengan kreatif. 139 . Pulang sama mak ialai-ilai Ada satu si ikan parang Badannya panjang berbelangbelang Isinya putih banyak tulang Sedap dimakan kalau masak pindang. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. Murid pernah menghasilkan lukisan. Nilai Murni : Bekerjasama.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aras 2: 1 Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan gambar. 2. Kemahiran Berfikir : Kemahiran belajar dan Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. kecerdasan pelbagai dan konstektual. Perkembangan: Langkah 1 (10 minit) Gambar hidupan air Guru menunjukkan gambar hidupan air. Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Gambar hidupan laut. ABM Tentang jalinan. 2. Membuat penyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Menghasilkan karya dengan kemas dan teliti. Carta alir proses. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan lukisan. Menghasilkan gambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai dengan kreatif. Lagu ikan. Murid pernah melihat hidupan air . 5. Menghasilkan lukisan dengan media yang sesuai. 4. 3. Bahan : Kertas gambar hidupan laut. 2. Konstektual Bekerjasama. Strategi Pembelajaran : konstruktivisme. gambar contoh-contoh karya. Pengetahuan sedia ada murid: 1. Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. Peringkat Penyampaian Langkah Pengajaran/ Masa Set Induksi (5 minit) Perkembangan Isi pelajaran Aktiviti P&P Strategi/Gambara jah /Nilai/ Catatan Kecerdasan pelbagai Lirik lagu Ikan kekek mak iloi-iloi. Dapat membuat penyataan tentang hasil karya sendiri dan rakan. tekun dan teliti. pensil warna. Aras 3: 1. Guru menyanyikan lagu ikan dan murid mendengar Murid mengikut guru menyanyikan lagu ikan.

Belajar Cara Belajar Bekerjasama. 3.Warnakan dan buat jalinan sehingga penuh dan siap. Penutup Penilaian Hasil Pembelajaran : Apresiasi dan Soalan Apakah yang kamu faham tentang lukisan? Lukisan menggunakan media kering. 2. Konstruktivisme.Warnakan dan buat jalinan pada lukisan. Murid mewarna gambar hidupan laut dengan melukis pelbagai jalinan mengikut kreativiti. Guru menunjukkan carta alir caracara menghasilkan lukisan. Guru memilih 3 orang murid untuk Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Guru menunjukkan contoh-contoh lukisan yang telah siap. Murid bersoal jawab dengan guru tentang cara-cara membuat lukisan. Kemuncak: Langkah 3 (25 minit) Guru mengarahkan murid menghasilkan karya lukisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Guru bersoal jawab dengan murid tentang hidupan air dan jalinan yang terdapat pada badan hidupan air yang ditunjukkan Guru menerangkan tentang jalinan.Sediakan kertas bercetak bergambar hidupan laut. Kemahiran belajar. tekun dan teliti. Guru menerangkan tentang alat dan bahan untuk menghasilkan lukisan. Bekerjasama. . 140 . tekun dan teliti. 1. Guru membuat sesi penilaian dengan memilih beberapa karya murid. Gambar jalinan Langkah 2 (10 minit) Bahan : Kertas gambar hidupan laut dan pensil warna Proses Penghasilan Guru memberitahu murid tentang tajuk dan aktiviti pelajaran iaitu menghasilkan lukisan hidupan laut.

3. gambar jenis-jenis boneka.0010.1 Jalinan 1. Catatan Refleksi : Contoh Rancangan Pengajaran Harian KSSR Minggu : Kelas/ Masa/ Matapelajaran Tahun : 2 cemerlang Hari : Tarikh: Impak/ catatan Bahan Bantu Belajar: Lirik lagu haiwan.4 Aprisiasi seni 1. 1.3.1 Murid mengenal pasti tentang jalinan dan jenisnya. pensil warna.2 Alat -kaya chopstick Refleksi 1.2 Murid membuat tentang penyataan hasil kerja sendiri dan rakan.1. Apakah aktiviti menggambar yang telah kamu laksanakan? Mewarna dan menghasilkan jalinan pada permukaan badan hidupan laut.2. gambar carta alir boneka. Alat dan bahan : Kertas bergambar haiwan. Guru mengajukan beberapa soalan kepada murid.2 Aplikasi seni 1.3 Bahan .Kertas bergambar haiwan. 141 .1 Persepsi estetik 1.2 warna 1.4. masking tape.00 pg Tema dan tajuk : Boneka (haiwan) DSV Standard 1.1.2 Murid menggunakan jalinan untuk menghasilkan boneka haiwan.1.2. Kandungan : 1. kayu chopstick dan masking tape. Perkara Bidang : Membentuk dan membuat binaan Masa : 9.3 Ekspresi Kreatif 1. Guru merumuskan isi pembelajaran pada hari tersebut.4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI refleksi : (10 minit) membuat sesi apresiasi.1 Unsur seni 1.1 Murid mempamerkan hasil karya 1.2. gambar haiwan. 1. pensil warna.1 Media -Media kering 1.

menerangkan tentang jalinan dan jenis-jenis jalinan. 6. Guru menunjukkan carta alir penghasilan boneka lidi. 7. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti berdasarkan empat Standart Kandungan. STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi estetik (10 minit)    Guru menunjukkan lirik lagu haiwan kepada murid dan murid menyanyikan lagu haiwan. Anak ayam mencari terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Aplikasi seni (10 minit)  Guru menunjukkan gambar haiwan kepada murid. Menghasilkan boneka lidi haiwan dengan kemas dan teliti.1. Murid menghasilkan karya boneka lidi. 3. 5.3 Di akhir pengajaran murid dapat : 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Objektif Pembelajaran : 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang lirik haiwan yang ditunjukkan . 4. 4. 2. Aktiviti P&P : EMK : Penilaian P&P : Kreativiti dan keusahawanan. Mewarna dan menghasilkan boneka lidi (haiwan) 3. Memahami maksud jalinan dan jenis-jenis jalinan. Guru menunjukkan contoh gambar jenis-jenis boneka. Menghasilkan boneka lidi yang menarik mengikut kreativiti 1. (EK 1: Membina jaringan sosial) ILUSTRI AKTIVITI LIRIK LAGU –HAIWAN Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari terus lari dan ditangkap musang. Guru menunjukkan gambar haiwan dan bersol jawab dengan murid. Guru memaparkan lirik lagu haiwan dan murid menyanyikan lagu bunga indah. GAMBAR HAIWAN 142 . Murid mempamerkan dan menceritakan tentang karya yang dihasilkan. 2.

Guru menerangkan tentang jalinan dan jenisjenis jalinan. Guru menunjukkan carta alir menghasilkan boneka lidi kepada murid-murid. Definisi jalinan : Kesan pada sesuatu permukaan JENIS-JENIS BONEKA Boneka lidi Boneka sarung tangan Ekspresi kreatif (30 minit)  Murid melakukan aktiviti boneka lidi dengan bimbingan guru. masking tape dan juga pensil warna. Guru menerangkan boneka dan teknik penghasilan boneka pada murid. Boneka jari ALAT DAN BAHAN Langkah 1 Menyediakan bahan seperti kertas bergambar haiwan. 143 . Langkah2 Murid mewarna boneka lidi dengan meletakkan pelbagai jalinan dan melekatkan boneka pada lidi menggunakan masking tape. layu chopstick.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI         Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan. Guru menunjukkan contoh gambar unsur seni jalinan kepada murid. Guru bersoal jawab dengan murid tentang unsur seni jalinan. Guru menunjukkan contoh jenis-jenis boneka. Guru menunjukkan demonstrasi menghasilkan boneka lidi.

pensil warna.Melaksanakan langkah-langkah yang telah disediakan. pensil warna. kayu chopstick. Murid membuat sesi aprisiasi tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Langkah 3 Murid ulangi langkah 2 sehingga karya siap dihasilkan.Sediakan alat dan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Lukiskan jalinan pada haiwan. masking tape.Mewarna gambar haiwan sehingga penuh. masking tape dan kayu chopstick 2 . Apresiasi seni visual (10 minit)   Murid mempamerkan hasil kerja boneka lidi. Catatan Refleksi 144 . Lekatkan gambar haiwan untuk dijadikan boneka menggunakan masking tape. 1. 3. gambar 5. (EK 2. Gambar haiwan.

16. 15. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. bahan dan. 145 . huraian. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. 18. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan.Menghasilkan Karya Menggambar. menghayati.  HASIL PEMBELAJARAN: 13. mengaplikasi. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membuat Corak dan Rekaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. bahan. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Menggambar serta Membuat Corak dan Rekaan dengan merujuk kepada sukatan. buku-buku dan internet serta pengalaman tokohtokoh guru. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 14. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea menggambar dan membuat corak dan rekaan tahap 1 dan 2. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. anda seharusnya boleh menjelaskan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Amali . serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 17. teknik.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Menghasilkan karya Menggambar. Bahan dan Media dalam Menghasilkan Karya Cuba anda baca keterangan berikut dan cuba fahamkan aplikasi alatan dan bahan yang betul dan tepat? Menggambar Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gurisan    Kertas lukisan Alat jangka lukis / pisau / jarum dan lain-lain yang difikirkan sesuai untuk kerja-kerja mengguris atau mengikis Krayon atau pastel minyak (pastel jenis kapur tidak sesuai digunakan) 146 . Membuat Corak dan Rekaan Mengaplikasi pelbagai alat. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Lukisan 147 .

Jalinan yang dihasilkan tidak akan kekal lama kerana kapur dan pastel adalah bahan kering dan rapuh. Kesan „graphite‟ pada mata pensel jenis lembut adalah paling sesuai tetapi cepat rosak.  Kapur dan pastel yang pelbagai warna. lembut Bersifat tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Kesan seperti cat air dan cat minyak Kalis air dan minyak Dihasilkan di permukaan kanvas Bersifat legap dan tebal Lambat kering Hanya sesuai untuk permukaan kanvas Bersifat lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kanvas dan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Sesuai di permukaan kertas Bancuhan pewarna dan air disapukan ke atas lapisan kapur plaster yang masih lembap Ia sesuai untuk menghasilkan catan dinding atau mural Warna air Air Gam arab Cat akrilik Air/minyak Plastik cecair warna putih Cat minyak Turpentine Minyak linsid Cat tempera Air Kuning telur Cat gouache Fresco Air Gam arab Kapur plaster Air atau kapur air      Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gosokan  Pelbagai jenis pensil (jenis lembut dan keras). Pensel dan pensel warna akan memberikan kesan yang halus. pensel yang berasaskan lilin dan pelbagai jenis pensel warna yang terdapat di pasaran. 148 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Catan Bahan Warna poster Bahantara Air Penguat Pengilat larut air                  Sifat-sifat Bersifat legap dan tebal Cepat kering Boleh lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar.

lilin paraffin. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Resis  Bahan yang berasaskan lilin seperti lilin biasa. Memberikan kesan gosokkan yang tebal dan nyata. landskap dan tumbuh-tumbuhan Gunting. pisau pemotong kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penyembur pemati warna atau fixatif perlu digunakan untuk melindungi kesan jalinan daripada rosak. tiket pawagam dan lainlain. „Fixative‟ atau pemati warna digunakan ke atas permukaan berjalinan untuk mengukuhkan kesan jalinannya daripada mudah rosak. alam benda Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar seperti figura. krayon dan pastel 149 . imej kartun dari majalah.  Pelbagai jenis warna krayon.  Arang atau pensil arang. alam semulajadi.  Kertas surat khabar yang belum bercetak. kertas kartrij. poster dan lain-lain bahan yang berkaitan Pelbagai jenis tiket seperti tiket bas. tiket teksi. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Montaj        Foto sebenar seperti gambar keluarga. dakwat dan berus lukisan Gambar atau imej yang telah diimbas dengan menggunakan pengimbas Bahan-bahan terbuang seperti gambar-gambar lama. Penggunaan pelbagai jenis kertas yang tidak terlalu tebal adalah penting untuk memperoleh kesan jalinan yang menarik. cat air. kertas pengalas rak-rak dapur yang jenis nipis. Gosokan yang dihasilkan oleh arang mudah rosak kerana sifatnya yang berhabuk dan rapuh. pelbagai jenis gam Warna basah seperti cat tempera. cat poster. haiwan. tiket tol. kertas taip dan lain-lain kertas yang bersesuaian. Penggunaan krayon digosok secara sisi atau dibaringkan akan menghasilkan kesan jalinan yang lebih baik daripada menggunakan mata krayon. cawan dan pinggan kertas.

cotton lawn kima Jenis-jenis pensel untuk membuat lakaran. kertas lukisan. kamera video dan kamera digital. gam putih. gunting. pen dan tali Pelbagai jenis warna.cat emulsi dan lain-lain warna yang bersaskan air Pelbagai jenis dakwat basah Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Mozek          Pelbagai jenis kertas seperti kadbod. cat poster. kertas tebal. Pelbagai jenis pelekat seperti gam biasa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI      Pelbagai jenis kertas seperti kertas lukisan. kertas majalah berwarna dan gambar-gambar berwarna. Alat dan Bahan dalam Teknik Cetakan   Kertas lukisan Kentang. kertas nota. pelbagai daun kering dan rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi. warna air dan kertas. tempera. kertas menaip. Pewarna makanan Pensel. pembaris dan „clear spray‟ Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering. kadbod. Gambar 3 Dimensi dan Ilusi Visual  Pelbagai jenis kamera DSLR. berus dan span Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Foto. gam kayu dan gam simen. pemadam Jenis-jenis warna seperti cat air. kertas kadbod. Bekas untuk menyimpan carikan kertas. pisau. kertas surat khabar dan kertas binaan (construction paper). Animasi. syiling dan bijirin. bekas air. cotton cambrich. kertas kad manila Pelbagai jenis tekstil seperti kain putih seperti kain cotton poplin. kapur tulis. 150 . Playar. rayon/fuji.

cat poster. kertas taip. corak figura. pistol semburan. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Pualaman. Tali untuk mengikat kain. gam dan sebagainya.  Sediakan bahan dan alatan seperti baldi atau besen. kertas stensil termasuk di atas permukaan papan lapis. manila kad. bentuk-bentuk dari alam benda boleh digunakan untuk menghasilkan gambar dalam aktiviti percikan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikat Dan Celup     Pewarna kain untuk dibancuh dengan air. surat khabar. cat minyak. kain buruk. akrilik. dakwat dan sebagainya Kertas yang pelbagai jenis seperti kertas lukisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Perisian komputer seperti „ Adobe Photoshop‟. „Painter‟. kadbod. pita pelekat. tempera. 151 . cat kilat/ ‟gloss paint‟. Alat Jemur kain. dinding dan lain-lain permukaan yang sesuai    Warna semburan / „Spray Can‟. Membuat Corak dan Rekaan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Percikan dan Renjisan       Berus lukisan yang pelbagai jenis. „Corel Draw‟ dan sebagainya. cat plaka / mural. Seterika panas untuk menggosok kain. „Publisher‟.saiz dan bentuk Berus gigi dan berus sental Pelbagai jenis berus cat dari permukaan lembut ke permukaan keras Penggelek cetakan yang pelbagai saiz Pelbagai jenis cat air. peralatan „Air Brush‟ Pisau. cat emulsi. Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering.

batang berus. cairan lilin untuk dititiskan ke atas kertas Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikatan dan celup    Kain atau tisu warna batik.. turun separa 152 . Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Renjisan dan percikan  Warna air dan kertas warna. sudu. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Titisan Lilin (Resis)   warna dan kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    air. terpentin atau minyak gas. kertas katrid. kertas lukisan. Pelajar menghasilkan corak terancang seperti batu bata. ranting. Tali untuk mengikatkan tisu atau kain. straw. cat kilat. blok. berpusat. cat minyak. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Tiupan   „Straw‟ untuk menyedut warna air dan tiupkan pada permukaan kertas. Pelajar menghasilkan sesuatu gambar berdasarkan tajuk yang sama dengan menggunakan lima teknik yang berbeza 2. Latihan 1 1.

Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya („significance‟) dari segi individu. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: Jenis Tahap   Menggambarkan („description‟) Penerangan Mengamati hasil seni dan menggambarkan sifat-sifat tampak seperti warna.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Bagaimanakah anda bertindakbalas terhadap penghayatan karya seni visual? Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. Mencari metafora-metafora (ibarat /kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. sejarah serta kesenian nya. gubahan. teknik dan fungsi.   Menganalisa („analysis‟)     Tafsiran („interpretation‟)    Penilaian („evaluation‟)  153 . unsur-unsur seni. Mencari makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti subjek. prinsip dan struktur. sosial. keagamaan dan kepercayaan. Membuat penilaian berdasarkan kepada kriteria yang bersesuaian seperti keaslian. bentuk. Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak seperti unsur-unsur seni. jalinan dan elemen-elemen gubahan iaitu prinsip dan struktur. rupa. garisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. simbol. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. prinsip. struktur corak dan bahan. Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana Menghuraikan stail sesuatu karya.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh penggunaan alatan dan bahan bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. Untuk mendapatkan hasil karya yang bermutu perlu menggunakan dakwat yang berkualiti.         Lino atau kayu diukir dengan pisau pengukir untuk mendapatkan gambar. dan pisau jenis sendeng. Bagi menjaga kebersihan semasa bekerja kertas akhbar perlu digunakan sebagai lapik. 154 . Terdapat berbagai jenis pisau pengukir seperti pisau jenis rata. Spatula digunakan untuk menekan dan meratakan kertas kepada lino atau kayu. Terdapat berbagai jenis dakwat cetak dipasaran. Cetakan dilakukan ke atas kertas yang sesuai seperti kertas beras. Dakwat digelek pada kepingan kayu atau lino dengan menggunakan penggelek. pisau jenis u. pisau jenis v. Kertas yang sesuai tidak terlalu nipis atau kertas jenis tebal.

 Aspek tema . nilai dan persembahan. Boleh juga menggunakan minyak tanah.kombinasi pelbagai gagasan. alam sekeliling.Tajuk cetakan – Pemandangan di Kampung.Imej perkampungan . Pergerakan –menggunakan garisan dan jalinan. Imbangan – agihan ruang dari segi kedudukan. perkampungan . Contoh aplikasi apresiasi bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. Mencintai alam sekitar Perasaan damai dan tenang Nilai cetakan secara keseluruhan Aspek Asas Seni Reka / terminologi Garisan . 155 . Kesatuan – menimbulkan tema dan keseragaman. putus-putus dan lain-lain lagi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Turpentin digunakan untuk mencuci peralatan. Kontra – ciri-ciri berlawanan. . Rupa – rupa Warna – ton warna ( hitam dan putih ) jalinan – kesan jalinan tampak ruang – penggunaan perspektif dan komposisi Kepelbagaian . tipis.Konteks budaya   - Aspek nilai Nilai budaya Melayu.Tema – Alam semulajadi.Garisan tebal. Penegasan – menarik perhatian pemerhati.

156 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 Senaraikan aras-aras dalam mengesan kemahiran murid terhadap keupayaannya memahami. item-item penilaian yang betul. dan menterjemah karya dari aspek konsep dan prinsip. mentafsir.

Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 4 Amali . Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. menghayati.  KERANGKA TAJUK-TAJUK 157 . Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. anda seharusnya boleh menjelaskan. 24. Membuat Corak dan Rekaan. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. 21. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. teknik. 22. buku-buku dan internet serta pengalaman tokoh-tokoh seni visual serta pandai tukang.  HASIL PEMBELAJARAN: 19. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. huraian. mengaplikasi.Menghasilkan Karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional tahap 1 dan 2. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 23. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional dengan merujuk kepada sukatan. bahan dan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. 20. bahan.

Bil.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Menghasilkan karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional Mengaplikasi pelbagai alat. Bahan dan Media Dalam Menghasilkan Karya Adakah sumber pengajaran didapati kurang penting dalam membantu pengajaran? Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat 1. 158 .

Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 4. Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat 2. Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin 159 . Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5. Model Gam serbaguna Pisau/Gunting - Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod.

Topeng - Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis 9. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Warna Kertas pasir Alat Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan 6. Boneka - Pisau Tali Gunting Gam Alat - Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 8. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat - Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan 7. Sesiku L. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang 160 .

Tanur untuk membakar tembikar sehingga betul-betul kering.          „Mounting board‟ – untuk menghasilkan badan wau. Kertas warna – untuk membuat corak pada wau. Ragamhias.          Tanah liat. Acuan tembikar daripada ‟plaster of paris‟ Kepingan papan untuk pelapik. ruang. Menghasilkan aplikasi terhadap penemuan bahan baru seperti media campuran seperti buluh digantikan dengan straw board. Mesin putaran Dawai digunakan untuk mengeluarkan produk dari mesin. benang emas. aplikasi warna dan prinsip rekaan yang relevan. Pen metalik – untuk melakar kesan garisan dan jalinan khas Contoh-contoh gambar wau. tali tangsi diganti dengan bahan benang dan penggunaan bahan yang sesuai dan mencabar. Alat pengukir atau penerap untuk membuat ragam hias atau menebuk bahagian yang hendak ditebuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengenal Kraf Tradisional Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan wau. Tali raffia atau benang warna – untuk membuat rambu. Gam – untuk menampal corak pada mounting board. Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tembikar. 161 . Tanah liat cair sebagai perekat. labuci. Pisau untuk memotongkan tanah liat mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. Bahan hiasan – manik.

Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. plastersin. batik. Secara individu menghasilkan satu binaan menggunakan bahan seperti kotak. anyaman. dan kraf tenunan.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Adakah anda faham tentang tindakbalas bahasa seni visual dalam sesi apresiasi? Sesuatu produk bidang Membentuk dan Membuat Binaan dikatakan cemerlang semasa membuat apresiasi adalah mempunyai ciri-ciri yang berikut:    Produk menepati tema dan tajuk. botol. Mengumpul maklumat serta gambar kraf tradisional seperti ukiran. kraf batik. tin. Menghasilkan motif kraf tradisional seperti kraf anyaman. 2. tekat dan sulaman. 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. 3. 162 . Produk yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. tembikar.

kontra. Proses penghasilan    Meningkatkan kemahiran dalam aktiviti membuat kraf tradisional. Menyedarkan pelbagai unsure tampak/visual seperti warna. Memahami proses penghasilan kraf tradisional. warna. 163 . jalinan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. Aspek-aspek penting dalam apresiasi pengajaran dan pengajaran Mengenal kraf Tradisional. Menjelaskan setiap prosidur melalui tunjukcara. Penerapkan nilai dapat dilakukan melalui aktiviti membentuk. Memahami pelbagai teknik dalam proses penghasilan. corak yang memberi nilai kepada hasil karya. Kefahaman konsep     Pendedahan kepada pelbagai jenis kraf tradisional dan pengunaannya. Nilai estetik    Menyedarkan pelbagai jenis bahan terpakai boleh dijadikan hasil seni yang kreatif. imbangan dan kesatuan yang menarik. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. Menyedarkan prosidur yang betul dalam proses menghasilkan karya kraf tradisional. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Memahami peralatan dan kesuaiaian bahan proses penghasilan. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat.

164 . 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 1. Penggunaan teknik sumbangsaran dalam sesi apresiasi hasil kerja murid. Mempamerkan semua hasil karya keempat-empat bidang kegiatan dan melaksanakan sesi apresiasi bersama pensyarah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->