RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

TAJUK 1

Jenis Bahan Mentah

SINOPSIS Dalam modul ini mendedahkan tentang perkembangan jenis bahan mentah yang terdiri daripada kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli)

Hasil Pembelajaran 1. Menjelaskan jenis dan sifat bahan. 2. 3. Mengaplikasikan teknik pembuatan prototaip/projek berasaskan kayu dan logam Mengaplikasi pelbagai kaedah pembuatan prototaip berasaskan kayu dan logam.

KERANGKA KONSEP TAJUK JENIS BAHAN MENTAH JENIS BAHAN MENTAH
KAYU GETAH

LOGAM

PLASTIK

KACA

GENTIAN KACA

KOMPOSIT

KERTAS

1.0

JENIS BAHAN MENTAH Terdapat banyak jenis bahan mentah semulajadi dan bahan buatan yang telah

dihasilkan oleh manusia.Pelbagai bahan mentah dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama iaitu kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli).

1

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1

KAYU

Rajah 1

Kayu merupakan bahan binaan yang paling meluas penggunaannya dalam kawasan beriklim tropika.Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

Pada masa ini pertumbuhan pokok-pokok yang menghasilkan kayu balak telah banyak berkurangan. Ini disebabkan oleh banyaknya permintaan terutamanya dari luar negara, begitu juga dengan aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan baru.

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal menyebabkan kayu balak akan lupus suatu masa nanti. Semua pihak samada kerajaan atau pengusaha balak mesti berusaha untuk menanam semula kawasan hutan yang telah diterokai bagi mengekalkan Malaysia sebagai salah satu negara pengekspot kayu terbesar di dunia di masa hadapan.

Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi dianggarkan hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. Selain itu, kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu, arang, turpentine, dan lain-lain.

2

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.1 Pengkelasan Kayu Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" dikelaskan kepada empat kumpulan utama iaitu: KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat (HHW-Heavy Hardwood) Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood) Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kumpulan kayu yang lembut (SW-softwood) Jelutung, Meranti, Nyatuh, Ramin, Sepetir dan Kayu Getah. Damar Minyak, Geronggang, Jelutong, Petai, Pulai, Sesendok, Terap dan Terentang. JENIS Cengal, Balau, Selayan batu, Kekatong, Merbau, Tembusu dan Resak. Kapur, Kempas, Keruing dan Tualang.

1.1.2 Kegunaan Kayu KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerocok, gelegar, lantai dan perabot Rasuk, rangka pintu/ tingkap, pemegang alat, lantai, parket dan panel Kerja hiasan, parket, perabot, venire dan pemegang alat Pembinaan berat, tiang rasuk, corocok, lantai, jambatan, kapal, rangka pintu / tingkap Pembinaan berat, lantai, parket dan perabot 3

MERBAU

RESAK

TEMBUSU

landasan. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3. lantai. susur tangga dan parket KELEM AH AN K AY U Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat. tiang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS KERUING KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI RAMIN SEPETIR KAYU GETAH 1. perabot Pembinaan. jambatan. papan lapis. lantai. la cepat mengecut dan meleding kerana perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. perabot. lantai. panel dan perabot Perabot. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. tiang gelegar. parket.1. rasuk. ii. rasuk dan tiang Tiang rasuk. jambatan dan gerabak lori Kekuda. tingkap dan panel Hiasan perabot. panel. Pembinaan berat.3 Kebaikan Dan Kelemahan Kayu KEB AIK AN K AYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. perabot Pintu. Kepelbagaian penggunaannya 4 . Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik. cerocok dan pemegang alat Pembinaan umum. Kos penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. gerobok. pelapisan pintu. tiang. tingkap. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2. binding dalam dan panel Gerobok. panel.

5 Pengeringan Kayu Pengeringan ialah proses mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan Binding kayu. 5 . Jika kelembapan lebih kayu akan mudah rosak atau reput basah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.4 Bahagian ka yu da n fungsin ya Rajah 2 : Keratan rentas kayu 1. lanya dapat menurunkan peratus lembapan Bari 8% hingga 15%.1.1.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

“Carikan maklumat kaedah yang digunakan untuk mengeringkan kayu”

1.1.6

Tujuan Pengeringan a) Menam bah kan ke kua tan , ketah an lasakan dan senan g dikerjakan. b) M e n g u r a n g k a n k e m u n g k i n a n k a yu p e c a h , k e c u t d a n meleding. c) d) e) Memudahkan kerja mengawet, mengecat dan menggilap. Menjadikan kayu lebih mudah terbakar, jika digunakan sebagai. Mengelakkan kayu daripada serangan serangga dan kulat.

1.1.7 Faktor Yang Mempengaruhi Proses Pengeringan a) b) c) d) d) Jenis kayu. Cara susunan kayu. Saiz kayu. Keadaan cuaca dan lokasi. Cara pengeringan dijalankan.

1.1.8 Cara Pengeringan Kayu a) b) c) Cara semulajadi. Pengeringan bertanur/ relau. Pengeringan air.

1.1.9

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu adalah dipengaruhi oleh faktor semulajadi, kecuaian

semasa menebang dan semasa proses menggergaji atau membelah, serangan serangga, lumut dan lembapan.

6

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.10 Jenis Kecacatan Semulajadi a) Dipengaruhi oleh Jenis tanah yang ditumbuhi pokok dan iklim yang dialami di sepanjang pertumbuhannya. b) Jenis kecacatan yang sering berlaku ialah i. ii. iii. iv. v. Gerigis. Buku. Parut. Berongga( teras rosak). Ira berpintal.

Rajah 3 : Kecacatan jenis buku

1.1.11 Jenis kecacatan semasa menebang dan mengeluarkan kayu balak dari hutan i. ii. iii. iv. Rekah bintang. Rekah kipas. Rekah bulat Rekah cincin/gelang

1.1.12 Jenis Kecacatan Kayu yang teian digergagi dan selepas mengalami proses pengeringan ialah: i. ii. iii. iv. v. vi. Pecah. Retak. Terpiuh. Keras meleding. Melengkung/Meleper/relangan. Wen atau sisian wen.

7

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Rajah 4 : Kecacatan kayu

1.2 LOGAM Terbahagi kepada dua iaitu i. ii. Ferus Bukan ferus

1.2.1

Logam Ferus Logam ferus adalah logam yang mengandungi besi. Logam ferus digunakan

dengan begitu meluas kerana bahan ini mudah didapati, ekonomi dan mempunyai sifatsifat magnetic yang unik di samping sifat fizikal yang lain. Aloi-aloi ferus boleh dibentuk dengn mudah dalam keadaan sepuhlindap dan kemudiannya boleh diberikan rawatan haba untuk mendapatkan sifat-sifat kekerasan seperti kikir, sifat mulur seperti cangkuk kren atau dibajakan untuk dijadikan alat gerudi. Logam ferus boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama iaitu besi keluli (besi waja), besi tempa dan besi tuang. 8

Keluli karbon rendah mengandungi kurang daripada 0. Kekuatan keluli karbon bergantung kepada kandungan karbon yang terdapat di dalamnya iaitu bertambah dengan bertambahnya peratus kandungan karbon. Keluli karbon Keluli karbon merupakan jenis keluli yang paling banyak dihasilkan berbanding dengan jenis-jenis yang lain. Keluli karbon tinggi mengandungi lebih dari 0. i. i. Keluli karbon adalah terdiri daripada campuran besi dan karbon.5% hingga 2%. ii. Keluli karbon biasa dikelaskan kepada 3 kumpulan. Tujuan utama ialah untuk mempertingkatkan mutu dan sifat-sifat keluli supaya ianya mudah diubahsuai 9 . silicon.1. Keluli dihasilkan melalui proses pengoksidaan yang mengurangkan jumlah karbon. Keluli aloi Keluli aloi ialah aloi besi dan karbon yang mengandungi unsure-unsur pengaloian seperti mangan. ii.8 %C.3 . Keluli adalah jenis logam yang paling banyak dan meluas digunakan. fosforus.0. Terdapat juga bahan-bahan lain dalam jumlah yang kecil seperti mangan.2. ii. silicon.8%C. sulfur dan fosforus dengan peratus kandungan yang tinggi antara 0.3 %C Keluli karbon sederhana mengandungi 0.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penghasilan logam ”secara semulajadi dan banyak digunakan dalam bidang kejuruteraan samad a dalam bentuk asli atau campuran dengan logam-logam yang lain” 1. sulfur dan silicon untuk membantu meningkatkan kekuatan muktamad dan menjadikan lebih keras.1 Besi Keluli Keluli merupakan logam yang sangat berharga yang diketahui oleh manusia. mangan. fosforus dn sulfur di dalam campuran besi jongkong lebur dan keluli sekerap.

nikel. tungsten dan vanadium boleh memberikan sifat-sifat kekuatan. i. Keluli aloi boleh dikelaskan kepada dua bahagian dengan mengikut penggunaan dan membentuk kumpulan yang yang lebih kecil berdasarkan unsur-unsur mengaloian yang utama. aluminium. besi tuang mempunyai cirri tuangan yang sangant baik dan boleh dileburkan dengan lebih mudah berbanding dengan keluli. phosphoros. sulfur. daripada itu besi tuang juga lazimnya mengandungi silicon sebanyak 3. Walaubagaimanapun gred nomal besi tuang tidak begitu kuat dan agak rapuh. silikon. kuprum. Disamping itu besi tuang kurang bertindak balas dengan bahan acuan kerana suhu penuangan yang lebih rendah. Penambahan elemen-elemen pancalogam (aloi) ini seperti kromium.1. namun besi tuang digunakan dengan meluas sebagai 10 . Oleh sebab kandungan karbon dan silicon yang tinggi. Keluli alat juga menggabungkan beberapa unsure dengan besi dalam peratusan tertentu. kemuluran dan keliatan yang lebih baik berbanding dengan keluli karbon. molydebnum. Keluli Alat Keluli alat merupakan keluli aloi yang mempunyai kandungan karbon yang tinggi berbanding dengan jenis keluli yang lain. Keluli Aloi Rendah (Low Aloi Steels) Keluli Aloi Tinggi (High Aloi Steels) iii. Besi tuang lebur juga boleh mengalir dengan baik berbanding keluli lebur.2 Besi Tuang (Cast Iron) Selain Besi tuang mengandungi karbon antara 2 % hingga 4. 1.5% karbon. ii. mangenese. Keluli alat dikelaskan berdasarkan kandungan kimia atau cara pengerasan dan sifat-sifat mekanikal utama unsure pengaloian yang terdapat pada keluli tersebut. plumbum.2. Oleh sebab banyak unsur yang terlibat sesetengahnya adalah mahal maka keluli jenis ini menjadi lebih mahal. kobalt.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan sifat-sifat khusus dengan diberi rawatan haba dengan lebih sempurna.5%.

Mudah dimesin kerana mempunyai kekuatan mampat yang tinggi melebihi keluli. Struktur logam. Besi tuang kelabu tidak begitu mahal harganya.1. bentuk grafit dan jenis matriks struktur yang terkandung di dalamnya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan kejuruteraan kerana murah.2.2b Besi tuang putih Besi tuang putih apabila pecah kelihatan berwarna keputihan. mudah dilebur dan dituang. 1. Besi tuang boleh dikelaskan kepada beberapa jenis mengikut kegunaanya. Terdapat 3 jenis utama bagi besi tuang sebagaimana ditunjukkan dalam Carta 1 di bawah.1. Ia digunakan dengan meluas untuk menghasilkan komponen automotif mesin alat dan pelbagai barangan industri yang lain. Besi tuang putih 11 . Ini disebabkan karbon yang terdapat di dalam besi tuang putih adalah bentuk karbida.2a Besi tuang kelabu Besi tuang kelabu mengandungi karbon dalam bentuk kepingan grafit.2. Dinamai besi tuang kelabu kerana berwarna kekelabuan di permukaan rekahnya akibat kewujudan kepingan grafit. komposisi dan keratan sesuatu besi tuangan adalah penting di dalam menentukan sifat-sifat kejuruteraan. Besi Tuang Kelabu Putih Boleh Tempa Carta 1 :Jenis-jenis besi tuang 1. keboleh mesinan yang sangat baik .

Besi tuang putih dipanaskan lebih kurang 460F selama lebih kurang 48 jam dan disejukkan secara sangat perlahan untuk membolehkannya mudah dimesin dan dapat merintangi kejutan.1.2.2c Besi BolehTempa Besi tuang boleh tempa dihasilkan daripada besi tuang putih. paip dan peralatan industri pertanian Sektor logam bukan ferus di Malaysia meliputi produk-produk seperti timah. 1. "metallon" dan Latin.1. Besi tuang putih juga merupakan peringkat pertama dalam penghasilan besi tuang boleh tempa. Logam dingin adalah bertujuan untuk memberikan permukaan yang keras dan merintangi hasu seperti menghasilkan roda keret api penggelek untuk memecah bijian dan plat ragum pemecah. "metallum" yang kedua-duanya membawa maksud yang sama. dan ini boleh dilakukan dengan proses melopak.6% hingga 3%. Besi tuang putih juga dinamai besi tuang dingin. zink dan plumbum. aluminium.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan peratus karbida yang tinggi sangat sukar untuk dimesin tetapi boleh dicanai. Kandungan karbonnya adalah kurang daripada 0. Semasa proses pemanasan ini kebanyakan daripada karbon berubah bentuk dan disebarkan menjadi modul-modul karbon yang kecil di dalam matrik besi yang agak tulen.12% dan kandungan sangga adalah di atara 0. Ini disebabkan besi tuang ini dihasilkan dengan menggunakan logam dingin.2. Pengeluaran besi tempa daripada besi jongkong adalah melibatkan pembuangan karbon. 12 . Tahukah anda? 'Metal' berasal dari perkataan Greek. "mine" atau 'metal' (logam). tembaga. Besi tuang boleh tempa digunakan untuk membuat komponen automotif. Besi ini terdiri daripada zarahzarah besi logam yang halus berpadu dengan satu kuantiti sangga yang halus dan teragih segaya.3 Besi Tempa Besi tempa adalah merupakan jenis besi yang paling tulen berbanding dengan jenis-jenis besi yang lain. 1.

keratan gulung.2b Kuprum Kuprum juga merupakan logam penting dalam kerja-kerja kejuruteraan telah pun digunakan sejak 6000 tahun yang lalu. Kuprum telah menjadi bahan utama dalam industry elektrik dan digunakan dalam keadaan yang tulen.2.2 Logam Bukan Ferus Logam bukan ferus merupakan logam yang lain daripada logam besi dan keluli.2.2. 1. 13 . pembinaan. tidak begitu terpengaruh oleh tindakan haba dan tidak mudah berkarat. elektrik. Penggunaan aluminium amat meluas sekali dan menduduki tempat kedua selepas keluli. kontena. Aluminium telah menjadi logam bukan ferus yang paling penting dalam pelbagai industry seperti pengangkutan. Terdapat 38 jenis logam yang lain yang diketahui manusia dan dicatitkan di dalam Jadual Perkalaan Unsur. Logam ini digunakan untuk keperluan kejuruteraan samada sebagai logam tulen ataupun aloi. Logam bukan ferus lebih mudah berubah sifat berbanding logam ferus apabila dilakukan kerja-kerja mekanikal. tiub. Hampir separuh daripada bekalan aluminium dalam pasaran dihasilkan sebagai logam tulen berbentuk kepingan.2a Aluminium Aluminium ialah sejenis logam yang banyak terdapat di dunia dan telah digunakan secara komersial sejak 100 tahun yang lalu. Kuprum juga menjadi unsure penting di dalam aloi kejuruteraan yang penting seperti gangsa dan loyang. bar dan dawai.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. peralatan mekanikal dan barangan pengguna. Di antara logam-logam lain yang sering digunakan di dalam bidang kejuruteraan adalah seperti berikut :a) Aluminium d) Plumbum g) Zink j) Aloi m) Manganese b) Perak e) Timah h) Kromium k) Magnesium n) Tembaga c) Kuprum f) Nikel i) Emas l) Kobalt o) loyang Antara logam bukan ferus yang popular ialah 1.

Tujuan pembuatan aloi adalah untuk membuatkannya lebih kuat. dan mempunyai sifat kilauan dan hiasan yang lebih baik. silicon. fosforus. tellerium dan arsenik. 1. besi. aluminium. Loyang lebih kuat daripada kedua-dua bahan asalnya. timah. Sedikit penambahan unsure-unsur lain seperti plumbum.2. Terdapat beberapa jenis atau kategori loyang. Aloi kumprum bertindak seperti logam tulen. Kebanyakan logam tulen adalah lembut dan lemah. fosforus dan arsenic. silikon. Tahukah anda sejak berjuta tahun dahulu logam telah memainkan peranan yang penting dalam industri pembuatan? Antara logam pertama yang digunakan ialah kuprum.2d Aloi Dua atau lebih logam lembut boleh dicampur untuk membentuk logam yang lebih kuat yang dinamakan aloi. timah.2c loyang Loyang terhasil apabila kuprum dialoikan dengan zink atau tembaga kuning mengikut sukatan tertentu.2. diikuti oleh panggangan. Sifat-sifat logam tulen boleh diperbaiki dengan membentuknya menjadi aloi. Logam-logam yang biasa dialoikan ialah kumprum dan zink. plumbum. Kuprum boleh dialoikan dengan banyak unsur termasuklah zink. boleh mengawal sifat-sifat loyang. Secara umum. gangsa dan besi. proses-proses yang terlibat ialah pembasuhan dan pengisaran bijih berkenaan. perak. penurunan dan pembersihan. Aloi nya tidak boleh dilakukan rawatan haba dan tidak boleh dikeraskan dengan mengenakan haba dan diikuti dengan lindapkejut. Kekerasan yang diperoleh melalui pengerjaan sejuk dan pelembutan dihasilkan dengan memanaskannya melebihi suhu penghabluran semula. 1. 14 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Proses yang digunakan untuk mengasingkan kuprum daripada bijihnya adalah bergantung kepada jenis bijih tersebut. Aloi adalah campuran dua atau lebih unsur pada komposisi tetap tertentu yang mana juzuk utamanya adalah logam. bergantung kepada peratus komposisi zink yang digunakan serta struktur hablur kuprum yang terhasil. tahan kakisan. nikel. lebih keras.

Plastik juga boleh didapati secara sintetik atau semi sintetik dengan mencampurkan bahan atau unsur lain untuk menghasilkan sifat yang unik dan boleh dipelbagaikan. asetal. polimer.”manakala Manakala Plastik Termoset ialah “plastik yang boleh dileburkan sekali sahaja dan ia terus mengeras mengikut acuan. Tahukan anda Plastik Termo ialah “Plastik yang boleh dileburkan semula dan boleh digunakan berulangkali.PVC) Rajah 5 Apa itu bahan Plastik ? Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Proses pembentukan bahan-bahan plastik dilakukan pada ketika ia berada dalam keadaan lembut. Secara semulajadinya plastic diperoleh daripada pemprosesan arang. petroleum ataupun tumbuhan sehingga terhasil sifat plastic apabila dipanaskan.3 PLASTIK (plastik thermo. plastic terutamanya sintetik telah didapati mempunyai potensi yang besar untuk mengambil alih tempat logam dalam industri pembuatan. 15 . Hasil kajian dan penyelidikan. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid).” Akrilik pula ialah sejenis polimer yang bersifat lut cahaya dan tidak boleh dijadikan legap.aklirik. Semua bahan-bahan plastik akan menjadi lembut apabila dipanaskan.

kekuatan yang rendah . pelindung angin automobil. hos. Carta 2 : pengkelasan bahan-bahan plastik 1. kulit tiruan. kasut. pembuluh. Polivinil Klorida (PVC) Sifat – lebih murah.1.1a i.3.tidak telap air.3. plastik haba (termo plastik).sifat optik yang baik . . . gasket. filem ii.boleh dijadikan tegar atau boleh lentur .1.boleh dileburkan berulangkali ii. Akrilik Sifat – Mempunyai tahap kekuatan yang sederhana .1 Pengkelasan Bahan-Bahan Plastik.rintangan haba rendah Kegunaan: untuk membuat pelbagai jenis paip. plastik termoset (termosetting).1 Dua jenis bahan plastik ialah i.merintangi bahan kimia .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.rintangan elektrik yang baik 16 .3.mengeras dan tidak boleh dileburkan semula 1.

Kebanyakkan polimer adalah bahan organik yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:17 . Asetal Sifat . kaca dan seramik selain dari plastik. penggelek. perumah 1. injap. gear. Polimer membentuk suatu kumpulan bahan-bahan asli dan tiruan (sintetik) yang memainkan peranan yang semakin meningkat didalam teknologi moden.merintangi rayapan .3. paip. peralatan makmal iii. terutama untuk membuat peralatan keperluan ketenteraan..merintangi lembapan .sesendal. papan tanda berlampu. getah.2 Polimer Rajah 6 Tahukah anda bahan ini dikatakan telah digunakan semenjak perang dunia ke-2. kanta automotif.mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik . sesondol.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kegunaan: biasanya di gunakan pada lensa. Namun penggunaanya tidak begitu meluas dan hanya digunakan untuk ditambah kedalam bahan-bahan unsur komposit bagi mendapat sifat yang diperlukan.merintangi lelasan . Polimer terdiri daripada kayu.merintangi haba dan suhu dgn baik Kegunaan – komponen mekanikal yang memerlukan prestasi yang tinggi Untuk jangka masa yang lama Contoh: galas.

Secara amnya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. Walaubagaimana pun. Rajah 7: Wang Kertas Dari Polimer Semua polimer dicirikan oleh struktur yang berbeza dari logam. therma. iaitu ikatan jenis Van Der Walls. Mengandungi gabungan karbon dan oksigen. ii. Ikatan antara atom-atom pada asasnya adalah ikatan kovalen yang kuat.3. struktur ini biasanya akan menentukan sifat-sifat fizik. pada suhu biasa ia adalah bahan bukan berhablur. iii. hidrogen dan lain-lain bahan organik dan bukan organik. elektrik dan mekanikal bahan polimer tersebut. 1. Sementara ikatan diantara rantai-rantai bersifat lebih lemah. Unit asas sesuatu polimer ialah rantaian atom dimana satu struktur asas sesuatu dipanggil monomer. Mempunyai struktur rangkaian yang panjang.3 Kebaikan dan Kelemahan Plastik KEBAIKAN PLASTIK Harga murah KELEMAHAN PLASTIK Ukuran boleh berubah disebabkan kelembapan Suhu operasi yang rendah Mudah rapuh pada suhu yang rendah Lembut dan kurang anjal berbanding logam Sebahagian mudah diserang oleh cahaya lampu ungu Sebahagian plastik amat mudah terbakar Rayapan pada semua keadaan suhu 18 Tahan lama Sebahagiannya boleh dikitar semula Mudah untuk dibentuk Penebat elektrik yang baik Sebahagian kalis air ..

1. Sumber utama soda ialah Natrium karbonat. kelengkapan rumah dan rumah dan kelengkapan pejabat. natrium nitrat dan natrium sulfat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tahukah anda bahawa polimer telah dapat menggantikan komponen yang dahulunya diperbuat daripada logam dalam penggunaan seperti pada automobil. Fikirkan contoh-contoh yang ada disekeliling anda. 1. pesawat terbang.1 Proses penghasilan kaca Silika merupakan bahan utama kaca diperolehi daripada pasir yang dibersihkan bagi tujuan pengasingan bendasing yang tidak diperlukan. Namun begitu kapur (Kalsium oksida) perlu ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. Silika tulen mempunyai tahap lebur 20000C. Dua bahan lain yang sering dicampurkan dengan pasir dalam proses pembuatan kaca ialah Sodium Karbonat (Na2Co3) atau posty setara dengan sebatian Sodium Karbonat yang akan menurunkan tahap lebur kaca tersebut sekitar 1000 0 C.4. Boraks atau asid borik digunakan dalam proses penghasilan kaca borosilikat. Ia berfungsi untuk memegang serpihan kaca jika kaca tersebut 19 . Batu kapur atau kapur mati digunakan sebagai agen kapur. Bahan binaan berdawai atau berlapis pula digunakandalam proses pembuatan kaca keselamatan. pasir.4 KACA Rajah 8 Kaca diperbuat daripada silikon dioksida (SiO2) merupakan sebatian kimia serupa dengan kuarza dalam bentuk polihabluran.

Papan lapis ialah contoh komposit lamina. seramik-seramik atau polimer-polimer. logam-polimer. Kaca lapis ini banyak digunakan sebagai cermin kenderaan. Gentian kaca banyak digunakan sebagai bahan penebat dalam proses pembinaan dan kaca gentian. ianya seterusnya digelek untuk membuang gelembung udara.5 Komposit Komposit dihasilkan apabila dua atau lebih bahan mentah yang berbeza di sambungkan atau diikat samada secara mekanikal atau metalurgi untuk mendapatkan gabungan sifat yang tidak terdapat pada bahan asal. pelapisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI pecah.1 Komposit lamina Bahan rencam lamina termasuklah salutan-salutan yang sangat nipis. 1.lamina atau lapis. Kaca lapis pula dihasilkan dengan car a meletakkan kepingan plastik antara lapisan kaca yang bersalut simen. Komposit lamina ( lapisan ) Komposit zarahan Komposit bertetulang gentian 1. Pateri keras 20 . Komposit dikelaskan kepada beberapa kumpulan berasaskan geometri atau bentuk bahan. dwilogam. apitan dan berbagai-bagai lagi. Proses penghasilan gentian kaca pula adalah dengan menggerakkan kaca lebur melalui lubang-lubang kecil dan menariknya keluar mengikut saiz yang dikehendaki. logam-seramik. i. seramik-polimer. iii. ii. Menekan v. Menggelek ii. Komposit mungkin berbentuk gabungan logam-logam. permukaan pelindung yang lebih tebal. Penyemperitan bersama iv. Komposit lamina boleh dihasilkan dengan cara: i. Ikatan letupan iii.5.

Tekanan yang secukupnya dapat menyambungkan logam-logam.1a Menggelek Kebanyakkan daripada komposit lamina seperti pelapisan dan dwilogam dihasilkan melalui ikatan gelekan panas atau sejuk. sentuhan atom ke atom.5. tekanan akibat penggelek akan memecahkan oksida–oksida di permukaan.” Rajah 9 :Penggunaan komposit : helmet 1. Sekiranya peratus ubah bentuk secukup besar.5. Proses ini sangat sesuai untuk menggabungkan dua kepaingan yang sangat besar yang tidak dapat dikendalikan dengan mesin penggelek.1b Ikatan letupan Proses dilakukan melalui cas letupan. 21 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaca ialah “bahan lutsinar yang dihasilkan dari pemanasan pasir silika atau bahan silikon dioksida yang wujud secara semulajadi dalam pasir menerusi proses pemanasan melebihi 2000 C. Dengan itu permukaan akan tekimpal melalui 1.

yang dikelilingi oleh matriks sejenis bahan lagi yang lebih lembut dan mulur.5. 1. Bahan gentian yang kuat.5.5. Aloi pateri keras yang sudah lebur akan tertarik ke dalam sambungan yang nipis tersebut melalui tindakan rerambut. Zarah-zarah bahan komposit zarahan boleh jadi lebih kasar misalnya konkrit atau sangat halus seperti barangan yang diperbuat melalui proses metalurgi serbuk. Penyemperitan sebegitu cara membolehkan bahan yang lembut mengelilingi bahan yang keras polimer plastik haba juga dapat disemperitkan bersama bagi mengelilingi dawai pengalir.1d Menekan Proses menekan dilakukan dalam keadaan panas. Kepingan logam dipisahkan dengan kelegaan yang kecil.5.08 mm. dipanaskan hingga melebihi suhu lebur aloi pateri keras.3 Komposit tetulang gentian Bahan komposit bertetulang memperbaiki sifat mekanikal bahan. Bahan matriks memindahkan daya kepada gentian yang menghasilkan kemuluran dan 22 .1c Penyemperitan bersama Bahan komposit lamina yang agak mudah seperti kabel sepaksi dihasilkan dengan menyemperitkan dua logam secara serentak melalui sebuah acuan.5. Proses menekan panas ini selalunya dilakukan untuk mengawet perekat di dalam lamina. 1.1e Pateri keras Pateri keras digunakan untuk menyambungkan dua plat logam. Bagi komponen yang kecil. tegar dan rapuh dimasukkan ke dalam matriks yang lebih lembut dan mulur. 1. tekanan yang tinggi pada suhu yang tinggi akan menyebabkan berlakunya kimpalan. lebih kurang 0.2 Komposit zarahan Bahan komposit zarahan mengandungi zarah-zarah diskret bahan yang lazimnya lebih keras dan rapuh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. 1.

Bata bertetulang keluli menguatkan struktur konkrit.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI keliatan. yang lazim diguna dalam enjin jet Bahagian logam dalam salutan ultra keras ini meningkat prestasi permainan. 1.6 •       1. Gentian kaca di dalam matriks polimer menghasilkan gentian kaca untuk digunakan dalam bidang pengangkutan dan angkasa lepas. Kekuatan ditingkatkan pada suhu bilik dan suhu yang lebih tinggi. manakala gentian menanggung kebanyakan daripada daya yang dikenakan. Terdapat begitu banyak sekali bahan-bahan bertetulang yang digunakan. Bahagian seramik keras mengurangkan haus dan koyak ketika permainan GETAH Rajah 10 23 .7 Aplikasi Komposit: Porsche membina cakera brek dari bahan komposit silikat gentian karbon prestasi tinggi Pengurangan berat 50%. kecekapan pemberhentian dan prestasi dipertingkat Tahan lama-rintangan haus tinggi Louisville Slugger menghasilkan kayu pemukul bola permainan besbol dengan salutan komposit seramik keras Mengandungi bahan matrik bersalut. Jerami telah digunakan sejak berkurun lalu untuk menguatkan bata tanah liat. gabungan logam dan seramik.

Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa 24 .5 N / mm2 Rajah 11: Sarung Tangan Getah 1. cecair dan resin. Susu getah ditapis dan dicampurkan dengan air sehingga mencapai kepekatan sebelum dicampur asid. Kepingan getah ini dibasuh. Getah diasingkan secara pembekuan menggunakan asid formik atau asid asetik. dikeringkan dan dijemurkan ( getah mentah ). Getah mentah adalah melekit dan lemah dan mempunyai sifat lain yang tidak dikehendaki.rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Getah beku seterus digelek – (mesin gelek) menjadi kepingan nipis. Susu getah mengandungi molekul-molekul getah ( C5H8 ).5 – 12. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. kemudian dicampurkan dengan sulfur dan bahan pelikat pada suhu vulkan 140 dar C. Getah mentah dihiris-hiriskan. Getah mentah diproses bagi memperbaiki sifat-sifatnya. Seterusnya dibentuk dgn cara menggulung atau menekannya pd tekanan 2. Proses membaiki ini dinamakan pemvulkanan ( vulcanization ) dan biasanya melibatkan pencampuran 7 % 42 % sulfur kepada getah itu.8 KERTAS Kertas adalah bahan nipis .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Getah asli ialah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada susu getah ( kulit pokok getah ).

Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk satu jaringan bergentian. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. 1. campuran gentian pekat akan terampai dalam cecair. ii. Penghasilan kertas samada dihasilkan dengan tangan atau dengan teknologi mesin. Dibentuk Menjadi Kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air bagi menjadikannya ampaian cair. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas . linen dan hem boleh digunakan. Jaringan 25 . ia akan dilunturkan atau diwarnakan bagi menukarkan gambaran barangan akhir. Timbunan 500 keping kertas dipanggil rim (ream). Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi.1 Penghasilan Rajah 12 : kilang kertas Kilang kertas International Paper Company terletak di Georgetown. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini.8. Tetapi helaian kertas mampu bertindak sebagai gergaji halus dan nipis hingga menyebabkan luka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (kebanyakkannya adalah kayu lembut) seperti spruce. Apabila gentian ini telah dihasilkan. Carolina Selatan.semua proses penghasilannya akan membabitkan tiga langkah mudah: i. Penyediaan Gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa.

Baucer dan tiket. sejumlah pulpa diletakkan dalam suatu bentuk.8. wang kertas akan melalui suatu proses-proses tertentu. boleh dijadikan bagi penyimpanan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan). Kertas juga di gunakan untuk mewakili nilai – nilai sebagai wang kertas. tekanan boleh digunakan untuk menghilangkan air melalui tindakan tekanan. 1.Kepingan kertas ini juga akan menjadi dokumen-dokumen. iii.Dalam kes matawang kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bergerak ini ditekan dan dikeringkan supaya menjadi satu gulongan kertas yang panjang. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada beberapa saiz yang diingini. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). 26 . untuk diproses dengan lebih lanjut lagi. Dalam proses menggunakan acuan.cek. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses yang berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gulungan atau jaringan. Saiz kertas piawaian telah ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). nota bank.2 Kegunaan Kertas-kertas ini digunakan bagi kerja-kerja penulisan atau proses mencetak . Pada masa ini. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang nya dari putus dan menghentikan baris pengeluaran). Kadangkala ada kertas yang masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan akan diproses semula. Kertas ini kemudian boleh dikeluarkan daripada acuannya semasa basah atau kering. bagi mengelakkan salah guna atau bagi tujuan kesukaran membuat salinan supaya dapat dibezakan dengan yang tulin. pengeringan Kertas ini mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa proses pengilangan (kertas kering ini lebih kukuh berbanding kertas basah. Apabila dikeringkan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dokumen rasmi dan penyata-penyata persendirian yang dihasilkan dengan menggunakan komputer akan diletakkan ke dalam sampul surat yang berlainan oleh "mesin bursting”. Fail atau dokumen-dokumen dalam folder komputer boleh ditukarkan kepada dokumen kertas dengan mencetak. menggunakan mesin pencetak.kertas digunakan untuk membuat sampul surat. risalah.tuala tangan.Kertas juga di buat untuk membuat kertas tandas.origami dan lain-lain. Bagi tujuan pembungkusan .tisu pembalut. Pemotong kertas Rajah 13 origami --Stop here-= 27 . atau boleh di imbas dengan menggunakan mesin pengimbas. akhbar dan lain-lain yang berkaitan. tuala kertas dan lain-lain. majalah. Untuk proses pembinaan ia sesuai untuk membuat papier-mache. dan kertas dinding. dan diikuti oleh pengecaman huruf optik (optical character recognition) atau OCR. Kertas bercetak juga boleh dijilidkan untuk menghasilkan buku.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Pengenalpastian Masalah dan Pencetusan Idea Pencetusan idea Idea tidak wujud dengan sendirinya – memerlukan daya usaha sendiri Cara semulajadi - Cara terancang Pencetusan Idea Cara Semulajadi 28 .

Terfokus kpd hasrat utk membuktikan bahawa idea orang lain itu salah. Sumbang Saran (Brainstorming) Teknik menjana idea secara berkumpulan bagi: 29 . Pemikiran Analitikal menganalisis masalah dgn cara memecah masalah yang besar kpd bahagian yang lebih kecil untuk mudah ditangani. Pemikiran Kritikal Digunakan utk mengenalpasti kesilapan. ii. kekurangan dan kesalahan pd sesuatu idea atau cadangan. Betul dari segi logik Betul dari kenyataan sebenar (reality) Kesan Negatif : Boleh membunuh pertumbuhan idea-idea baru Pemikiran Intuitif Berfikir berdasarkan kpd suara atau gerak hati dan naluri kita sendiri. kelemahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Lamunan atau berkhayal Bakat semulajadi (gifted) Pengalaman Secara kebetulan Pencetusan Idea Cara Terancang Pemerhatian dan pengamatan Penumpuan kpd teknik pemikiran Logikal Analitikal Kritikal Intuitif Sumbangsaran Lateral Teknik Pemikiran Pemikiran Logikal menekankan kpd apa yang salah dan apa yang betul i.

Menggunakan sekurang-kurangnya 1 (satu) jenis tanggam 2. ii. Nilai-nilai Komersial 30 . merumus dan mempersetujui Mencari / memperbanyakkan idea Menilai pelbagai alternatif utk penyelesaian yang penyataan masalah sesuai.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i.1.2 Mengaplikasikan kaedah Pembuatan Prototaip/Projek Berasaskan Kayu Dan Logam Menghasilkan Projek  Projek siap mengikut lukisan kerja sepenuhnya  Projek mengikut spesifikasi ukuran 2. Tidak berfokus kpd penilaian sama ada salah atau betul tapi utk melahirkan idea serta pandangan baru – asalkan idea tersebut bersifat positif. Bersifat generatif bertujuan menerbitkan suatu perubahan baru dan berlainan bagi sesuatu masalah – tanpa batasan idea yg dikeluarkan.3. Sekurang-kurangnya terdapat satu bahagian kerja logam 2. iii.2. Nilai-nilai estatik dan egronomik  Rupa bentuk menarik  Tekstur  Kefungsian  keselesaan 2. 1. Pemikiran Lateral Mengenal pasti.2.

4. Kekemasan akhir  pemilihan warna  tekstur  harmoni dan kontras 31 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.

Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 32 . Membuat Corak dan Rekaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI vv ddddd  Kerangka tajuk-tajuk modul ini Konsep dan pengertian empat bidang kegiatan Mengenal alat dan bahan Tema atau kandungan Pengenalan kepada 4 bidang kegiatan PSV Teknik-teknik dalam penghasilan karya Proses penghasilan karya Aktiviti-aktiviti dalam empat bidang kegiatan  1.1 Kandungan Isi Jenis-Jenis Bahan Mentah Apakah yang anda tahu tentang jenis-jenis bahan mentah? Tumpuan diberi terhadap perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran empat bidang kegiatan PSV KBSR iaitu: Menggambar.

proses dan teknik menggambar. Sesuatu gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan. Menggambar adalah satu representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh Imej Empat Bidang Dalam PSV KBSR Asas Menggambar Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. Melalui asas-asas menggambar. Sub tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. Sub tajuk ini juga disediakan untuk anda memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai media. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan 33 . Imej mental seseorang. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. Teknik-teknik yang boleh digunakan dalam menggambar adalah seperti Rajah di bawah. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan 34 . cat poster. cat gloss dan lain-lain lagi. Gambar sebagai satu artifak yang menunjukkan satu kecenderungan terhadap sesuatu imej atau objek. hasilnya ialah catan. CAPAN LUKISAN KOLAJ CETAKAN CATAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ GURISAN RESIS MOZEK STENSILAN GOSOKAN PERCIKAN Teknik Catan Apabila seseorang mengecat. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. cat emulsi. Teknik Kolaj Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti pelbagai jenis kertas.

„strawboard‟ dan „polyfoam‟. bahan warna akan melalui ruang 35 .. Anda boleh memilih pelbagai jalinan yang berlainan dan susunkannya untuk mendapat gambar yang menarik. Untuk jenis cetakan blok. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun „cow gum‟. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Jalinan di atas objek akan memberi kesan kepada hasil gosokan. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Terdapat berbagai-bagai jenis cara cetakan. Pada asasnya cetakan menggunakan sifat timbul dan tenggelam pada sesuatu blok atau skrin. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi pelbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. Teknik Cetakan Teknik cetakan ialah cara menghasilkan karya dengan mencetak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara bebas dan boleh bertindih. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Teknik Stensilan Untuk teknik stensil. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan. Teknik Resis Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Warna air boleh disapukan di atasnya. misalnya ke atas objek dengan jalinan yang berlainan. Polyfoam adalah bahan yang mudah diukir. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Teknik Gosokan Anda boleh menggunakan krayon dan gosokkannya di atas kertas yang diletak di atas sesuatu permukaan yang kasar. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Dengan teknik ini. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakan atas kertas.

Teknik Gurisan Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. plastik dan papan secara tersusun. bersebelahan dan tidak bertindih. Misalnya warna air boleh dipercik dari berus. Hasilnya ialah jalinan bertitik-titik. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. 36 . plastik. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi pelbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Alat yang keras atau tajam seperti kayu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Teknik Percikan Bahan warna boleh dipercik dari sesuatu alat. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Objek atau kertas berubah bentuk itu boleh diubah kedudukannya supaya kesan tindihan berlaku apabila warna kedua dipercikkan. Sesuatu objek atau kertas yang berubah bentuk boleh digunakan untuk menghalang percikan itu ke permukaan kertas. Teknik Mozek Teknik mozek ialah cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar.

tulisan cina dan tamil serta angka. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan perhatikan nanti. tulisan jawi.C. artis grafik Belanda menjadi terkenal adalah kerana kebolehannya menghasilkan corak yang menarik sekali. meja. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: alam semulajadi seperti bunga. Adakah anda boleh mengecam struktur susunan ulangan pada cetakan ataupun pada jalinan kain itu? Itulah yang dimaksudkan corak. abjad rumi. bahan buatan manusia seperti kerusi. rumah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membuat Corak dan Rekaan Salah satu sebab M. segitiga dan segiempat. Cuba anda perhati dengan teliti kain baju anda. gasing dan keris. kayu. Corak terbahagi kepada 2 jenis iaitu corak terancang dan corak tidak terancang. paku dan gunting. siput. Escher. Corak terancang 37 . geometri seperti bulat. serangga dan haiwan. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau.

seperti susunan batubata. cerminan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Corak yang dibuat secara terancang mengikut susunan atau grid. turun separa. orgee. Terdapat pelbagai jenis susunan corak. TIUPAN TARIKAN TITISAN PUALAMAN CORAK TIDAK TERANCANG LIPATAN IKAT & CELUP RENJISAN Teknik menghasilkan corak tidak terancang 38 . selang seli atau perulangan rupa yang tekal. sisik ikan. Tarikan di Lipatanlup Jenis susunan corak Corak tidak terancang Corak yang dihasilkan secara spontan dengan menggunakan teknik-teknik berikut. antaranya adalah seperti dalam rajah bawah.

topeng dan origami. anda pasti pernah melihat atau bermain dengan kapal ataupun kapal terbang yang dihasilkan dengan lipatan kertas. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga 39 . model. Dalam bidang ini.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membentuk dan Membuat Binaan Pada zaman kanak-kanak anda dahulu. struktur. diorama. asemblaj. Ini merupakan satu jenis kegiatan membentuk yang anda mungkin pelajari sebelum memasuki alam persekolahan. mobail. alat dan bahan. ruang. Di sini anda akan lihat bagaimana teknik. tema ditentukan dan juga tentang persembahan hasil kerja. imbangan dan kestabilan. Berpandukan aspek tersebut pelajar dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk. stabail. anda akan mengetahui tentang bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan yang murid anda akan pelajari. boneka. Topik ini akan menjelaskan tentang aktiviti-aktiviti membentuk yang ditujukan kepada pelajar sekolah rendah seperti menghasilkan arca timbul.

Kraf tradisional terdiri daripada 8 jenis.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan. iaitu: 40 . Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Origami (f) Model (g) Diorama (h) Boneka (i) Topeng Mengenal Kraf Tradisional Kraf Tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja-kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun mengikut kaum masing-masing. semasa menjalankan proses penghasilan seni. alat dan teknik penghasilan.

Keris pada masa kini masih digunakan untuk upacara-upacara tertentu seperti majlis persandingan. Sehingga kini wau masih di mainkan di negeri Kelantan. Batik tulis. Keris Semenanjung. Keris adalah senjata penting dalam masyarakat dan budaya melayu. Sewar. Pahang. Lawi Ayam. Keris Majapahit. Badik. Pedang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (a) Alat Domestik (b) Alat Permainan (c) Alat Pertahanan Diri (d) Batik (e) Seni Tekat (f) Tembikar (g) Seni Anyaman (h) Seni Ukiran Kayu Alat domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Batik tradisi dan moden mempunyai corak yang sesuai dengan cita rasa dan perkembangan kesenian Malaysia. Tumbuk Lada. Tombak. Keris Bugis dan Keris Picit. batik lukis dan batik canting 41 . Kebiasaannya wau dimainkan selepas menuai padi. Beladau. perubatan dan keris menjadi lambang kebesaran institusi diraja. Keris Sundang. Perlis. Jenis-jenis keris yang boleh didapati adalah seperti Keris Jawa. Keris Perubahan masa menyebabkan bentuk senjata berubah mengikut keperluan. Jembiah Lading. Terengganu. Kedah. Keris Sumatra. Masyarakat melayu tradisional terutama di zaman kerajaan Melayu Melaka hingga kini masih menggunakan senjata seperti Keris. Rencong Aceh. Keris Bali. Keris Petani atau Pekaka. Batik Batik terkenal di seluruh gugusan kepulauan Melayu dan dianggap bidang kraf tangan tradisional yang unggul. Selangor dan Johor. Alat Permainan seperti Wau adalah salah satu permainan tradisi yang dimainkan untuk mengisi lapang. Terdapat pelbagai nama wau di negara kita termasuklah Wau Barat dan Wau Bayan. Lembing dan Sumpit.

dengan permukaan berwarna coklat. Bentuk tembikar tersebut hanya mempunyai persamaan dari segi susunan motif. Seni Tekat Ia juga dikenali dengan nama suji timbul iaitu sulaman timbul atau tekat bersuji. Asal-usul dan perkembangan seni tekat secara langsung dikaitkan kegunaan pakaian dan kelengkapan keluarga raja-raja atau istana. Pada tahun 1970-an teknik ini telah diterapkan dalam kaedah membuat skaf. Anyaman 42 . disulam atau disuji. Mereka banyak menggunakan seni tekat ini pada pakaian. corak. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. Kini penggunaannya telah diperluaskan dalam bentuk dimensi baru. Pahang dan Negeri Sembilan merupakan negeri yang banyak mengusahakan kraf seni tekat timbul benang emas. Johor.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI merupakan kaedah membuat batik yang kini diminati ramai. Sama ada ditekat. Pada peringkat awal kaedah ini hanya digunakan untuk menghasilkan batik untuk hiasan dinding. kain selendang dan baju kurung. tetapi suji sering dikaitkan dengan sulaman benang sutera. Beberapa buah negeri di Malaysia menghasilkan tembikar. Selangor. Negeri seperti Perak. Tembikar Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu berdasarkan penemuan barang tembikar lama seperti di Gua Cha. hitam dan kelabu gelap. Pada masa tersebut seni tekat dipakai oleh keturunan Baba Melaka. Barangan tembikar yang dihasilkan adalah berbeza dari segi bentuk. Tembikar tradisi Melayu menjadi lambang kesenian negara dan kini menjadi koleksi yang membanggakan. ketebalan dan teknik pembakaran bersuhu rendah. Hampir semua tembikar yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri kegunaan harian. dan teknik pembuatan kerana dipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat. iaitu di zaman kesultanan Melayu Melaka. Seni tekat diperkenalkan pada kurun ke-15. ragam hiasnya semua dibentuk dalam keadaan timbul dari permukaan dasar kain kerana bahagian dalamnya diisi dengan mempulur. Batik semakin digemari oleh peminat fesyen kerana corak batik dapat dipadankan mengikut peredaran zaman. Kelantan dan di Sungai Perak.

bilah buluh. Anyaman yang tidak berkelarai disebut anyaman biasa atau ghadas. Kelarai ini di antaranya ialah: (a) Kelarai berakar (b) Kelarai beras patah (c) Kelarai bunga cengkeh (f) Kelarai anak ikan (g) Kelarai kepala lalat (h) Kelarai mata punai (d) Kelarai tampuk manggis (i) Kelarai sisik kelah (e) Kelarai bunga mempelas (j) Kelarai tapak harimau Ukiran Kayu Seni ukiran kayu merupakan sejenis kraf tangan Melayu tradisional yang digunakan untuk menghiasi rumah kediaman yang menjadi kebanggaan masyarakat pada zaman dahulu. Pembikinan kelarai adalah dirancang dengan menggunakan mata atau langkah yang betul dan tepat. bertam. senjata dan peralatan untuk kegunaan harian. Ukiran kayu tradisional dianggap sebagai hasil kreativiti orang Melayu dalam bentuk tampak dan mendapat tempat yang istimewa di kalangan masyarakat di negara ini. Seni ukiran Melayu yang unik ini diperlihatkan melalui ukiran pada istana. rotan. Kelarai Kelarai ialah corak atau motif berbentuk dam pada anyaman yang melalui proses tranformasi idea daripada alam semulajadi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anyaman merupakan satu proses menjalin helaian daun pandan. Latihan 43 . Dua jenis warna yang kontra digunakan bagi menunjukkan kesan. kepala sampan. masjid. Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai. rumah. perabot. paku-pakis ribu-ribu atau bahan-bahan lain dengan menggunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik selang-seli helaian antara satu sama lain. makam. mengkuang. Bangunan-bangunan lama yang masih mengekalkan seni ukiran sehingga hari ini telah menjadi bahan rujukan generasi masa kini. lidi.

Adalah menjadi minat murid apabila menghasilkan kerja-kerja seni menggunakan pelbagai jenis kertas yang mempunyai pelbagai tekstur. gam. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. bahan-bahan buangan yang boleh digunakan dalam aktiviti menggambar juga perlu. Pada kebiasaannya alatan yang hendak digunakan adalah terlalu banyak jika hendak disenaraikan. media kering atau media basah semuanya amat berguna untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. Media dan Teknik Sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas. kertas pembungkus hadiah.2 Mengenal alat dan bahan Apakah yang anda faham tentang alat dan bahan? Pengenalan dan Penerokaan Alat. Senaraikan 2 bidang kegiatan yang sesuai dijadikan projek berkumpulan di sekolah dan nyatakan kelebihan yang boleh diperolehi dari bidang kegiatan tersebut kepada murid anda. majalah. Alat tulis samada yang berwarna atau tidak berwarna. toilet paper. 44 . Selain daripada itu gunting pelbagai saiz. pelbagai jenis warna dan pelbagai saiz. adalah sangat penting bagi seseorang guru mengetahui dan mengenal pasti perubahan dan perkembangan diri murid-muridnya. sugar paper. Setiap murid mempunyai keupayaan dan sikap yang berbeza terhadap sesuatu aktiviti yang akan dilaksanakan. kertas kadbod dan banyak lagi. Penggunaan alat. kertas tisu. bentuk dan ton. Alatan dan media yang berbagai-bagai yang digunakan ke atas sesuatu bahan tujuannya supaya dapat menghasilkan satu hasil kerja seni yang pelbagai untuk menghasilkan jalinan. Lain-lain kertas yang boleh digunakan dalam aktiviti seni adalah seperti kertas surat khabar. media dan teknik dalam pembelajaran seni menggambar juga amat penting untuk menghasilkan hasil kerja yang baik dan bermutu. kertas sampul surat.

bahan-bahan kutipan dan berus. arang lilin dan „comte‟. gam. cat poster. Media basah terdiri daripada cat air. krayon. Contoh media kering adalah seperti pensel. palet/pembancuh warna Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis iaitu media kering dan media basah. gam Pelbagai jenis berus lukisan. Ini membantu 45 . kertas warna. cat air. krayon. cat minyak Stensil Kolaj Capan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dalam penerokaan terhadap aktiviti menggambar. pisau lipat. pensel warna. warna poster. gunting. Dalam aktiviti menggambar. akrilik. cetakan Lilin Pelbagai jenis cebisan kertas suratkhabar atau majalah Bahan-bahan semulajadi seperti berbagai jenis tumbuh-tumbuhan Sayur-sayuran. pelbagai media boleh digunakan dan disatukan dalam satu hasil kerja. cat minyak dan cat akrilik. cat poster. pensel warna. warna air. lilin. pen. dan buah-buahan Penyedut minuman Gunting. kanak-kanak dapat menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menghasilkan gambar mengikut cara ekspresinya yang tersendiri. Berikut ialah sebahagian contoh alatan dan media yang boleh digunakan sebagai aktiviti menggambar:                  Pelbagai jenis pensil Warna pastel. warna pensil Kapur berwarna Oil pastel Artline atau marker Pelbagai jenis pen Gouche. pastel. Contohnya ialah seperti pensel. pen.

Pada kebiasaannya. nyanyian dan cerita. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaan-permukaan yang terlibat. Senaraikan media kering yang sesuai untuk menghasilkan catan dengan menggunakan kertas lukisan. berat dan garis luar objek. Latihan 1. kelebaran. Mengaplikasikan alat. 46 . sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. bahan dan teknik dalam bidang membentuk dan membuat binaan berkaitan dengan proses yang mesti dilakukan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. ketinggian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI perkembangan kanak-kanak dari aspek psikomotor dan emosi dan penting dari segi keperluan fisiologi dan psikologi kanak-kanak. Senaraikan alat dan bahan yang sesuai untuk merancang penghasilan sebuah arca asemblaj. lakonan. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. puisi. kira Menjelmakan objek konkrit tiga reka dimensi bentuk ini akan mengambil bagaimana untuk menstrukturkan disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. 2. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. isi kandungan. perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting.3 Tema dan kandungan Apakah yang anda faham tentang tema dan kandungan? Tema. Alam semulajadi dan objek persekitaran 47 . alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Tema Walau apapun yang anda hasilkan dalam pengkaryaan.

Perasaan takut. ruang. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. Menurut Freud lagi. Aliran dan tema sejagat 48 . Kesemuanya menjadi tema atau hal subjek dimana peringkat seterusnya akan melihat dinamik bentuk form. khayalan dan imaginasi si pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea mencipta. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. ciri-ciri organik. kualiti objek. jalinan. meja dan sebagainya. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Perasaan dalaman. pisau. pinggan senduk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anda boleh menjadikan objek-objek alam semulajadi ciptaan Tuhan sebagai sumber utama menghasil karya. misteri. rupa dan bentuk. Objek yang berupa flora dan fauna menjadi sumber idea dan ilham untuk menghasilkan produk seni. Daripada objek persekitaran pula. keunikan. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. piring. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. warna.

Dari idea yang pelbagai. Dalam konteks yang lebih besar. sudu. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. manusia mencipta dan membuat kipas. 'Minimal Art' misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. senduk. Wujudnya 'Non-objective Art'. Pada bidang yang lebih besar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mewujudkan satu kekaguman. mencabar dan sanggup menerima rintangan. kereta. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. keretapi malah jambatan dan 49 . Keperluan dan pengalaman kehidupan harian Ciptaan cawan. basikal.

Latihan 50 . Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Peristiwa sebenar atau realisme dan romantisme Rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. Di sekolah rendah kandungan subjek atau hal benda itu boleh disesuaikan dengan pengalaman sedia ada kanak-kanak dan pengalaman belajar kanak-kanak dalam pengajaran dan pembelajaran untuk merangsangkan dan meningkatkan pembelajaran. kesan kemiskinan atau sebagainya. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Umpamanya peperangan yang berlaku.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Lalu diciptanya bentuk-bentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Idea datang daripada soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan.

Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. hasilnya ialah catan. strawboard. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. papan. cat gloss dan lain-lain lagi. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih.4 Teknik – teknik dalam penghasilan karya Nyatakan teknik-teknik penghasilan karya yang pernah anda praktikkan. Pelbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Gambar boleh diukir di permukaan lino. Apabila seseorang mengecat. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. papan lapis dan sebagainya. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Mengumpul contoh-contoh karya 4 bidang kegiatan mengikut Tahap 1 dan tahap 2 serta senaraikan tajuk/tema/jenis aktivti. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. teknik serta alat dan bahan yang digunakan dalam setiap bidang. cat poster. Selalunya. Cara gambar diukir dan sifat 51 . cat emulsi. papan lapis dan polyfoam. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. Untuk jenis cetakan blok. Pelbagai media dan bahan pula boleh digunakan untuk menghasilkan karya seni cetakan boleh digunakan. Kemudian.

Secara amnya. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Lilin menolak warna air itu. Dengan teknik ini. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. warna air akan diserap.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Di kawasan yang tidak berlilin. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. capan bahan alam semulajadi (sayuran. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. teknik capan juga boleh digolongkan di bawah kategori cetakan. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. cengkerang). paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Jalinan pelbagai bahan itu akan memberi pelbagai kesan jalinan pada hasil capan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. 52 . Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Warna air boleh disapukan di atasnya.

Cuba anda senaraikan alat dan bahan untuk menghasilkan corak yang tersenarai di dalam rajah yang diberi: Corak tidak terancang Pualaman Tiupan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Alat dan Bahan 1.5 Proses Penghasilan Karya Nyatakan satu proses penghasilan karya bagi bidang menggambar? Proses penghasilan karya yang dilakukan oleh seseorang pengkarya adalah sesuatu yang amat kompleks untuk dihuraikan dengan perkataan. Ia merupakan suatu proses 53 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.

Pemerhatian secara aktif melibatkan pengetahuan sedia ada. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan juga menjadi aspek yang sangat penting dalam proses penghasilan karya. Beberapa pertimbangan yang wajar dilakukan dalam proses penghasilan karya ialah seperti berikut. Melalui pemerhatian seseorang individu itu dapat mengamati ciri-ciri yang terdapat pada sesuatu objek yang ingin ditiru atau objek yang dijadikan rujukan dalam karyanya. pemerhatian yang mendalam dan teliti akan memberi dimensi baru terhadap sesuatu benda jika individu itu melihat sesuatu objek dari sisi yang lebih kreatif serta dapat menjelmakan semula aspek estetika yang ingin dirakamkan secara visual. Interaksi yang kritis melibatkan aspek penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. Melalui interaksi yang kritis seseorang individu akan cuba untuk memahami dan mengenali sesuatu benda dengan lebih mendalam dan teliti. lihat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang memerlukan masa tanpa had. Melihat intipati sesuatu objek secara mendalam juga dapat memberi maklumat serta makna baru kepada seseorang. Sudut pandangan yang dilihat secara kreatif juga akan turut memberikan makna yang berbeza serta penekanan yang lebih bermakna kepada seseorang. Ini adalah kerana melalui interaksi secara langsung dengan deria seseorang itu dapat mendekatkan diri beliau dengan sesuatu objek atau hal benda itu dengan lebih intim melalui deria rasa. bau. Pemerhatian secara aktif Pemerhatian yang aktif amat perlu apabila seseorang itu ingin memulakan sesuatu hasil kerja seni. Apresiasi seni visual secara mudah 54 . Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. Manakala interaksi secara kreatif pula melibatkan sudut pandangan atau sisi kepada sifat sesuatu benda itu menjadi lebih mencabar dan menyerlahkan sisi atau sudut pandangan yang berbeza dan menarik. dan dengar. objek yang konkrit. minat. jika objek itu dapat dijelmakan semula sebagai hasil kreatif yang memperlihatkan nilai estetikanya dari segi bentuk dan makna yang ingin disampaikan. kecenderungan dan latar belakang murid. sentuh.

Melalui pengalaman estetik ini akan membuatkan seseorang individu itu menghargai apa yang ingin disampaikan oleh sesuatu karya seni. sensitiviti dan kesedaran untuk membetulkan apa yang salah. Semasa menyediakan aktiviti apresiasi secara mudah. Penghargaan kita kepada semua aspek kehidupan turut mencakupi tentang nilai-nilai murni yang ingin disarankan melalui penyataan estetik yang dibuat melalui karya yang dihasilkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi secara mudah dalam proses penghasilan karya merujuk kepada penilaian seseorang dalam membuat tanggapan atau meletakkan justifikasi sendiri dalam aspek yang ingin diamati dan dinilai secara individu atau berkumpulan. kerana jiwa seni itu seringkali dikaitkan dengan kehalusan. Penghargaan yang tinggi harus diberi kepada usaha pengkarya yang sangat murni dalam menghargai keindahan dan nilainilai yang murni dalam kehidupan kerana keindahan yang lebih bermakna adalah terhadap kekuasaan yang maha Esa yang membuatkan manusia sentiasa rasa takjub kepada keindahan alam yang tiada bandingan. Penghargaan terhadap keindahan tentunya akan menyerlahkan sisi baik seseorang individu dalam mengharungi aspek kehidupan yang lain. Pernyataan estetik ini seringkali memberi pengalaman indah kepada pemerhati. Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan adalah bagaimana kita membuat penyataan tentang kecintaan dan sayangi alam ciptaan Tuhan di sekeliling kita. Apresiasi yang menekankan unsur-unsur asas dalam seni menjadi pertimbangan yang penting sebagai asas apresiasi yang ingin dibuat terhadap sesuatu karya seni atau objek. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut. justeru menerapkan perasaan estetik terhadap sesuatu objek. Terminologi berkaitan unsur-unsur seni Terminologi berkaitan kandungan dan hal benda Penghargaan terhadap hasil kerja pengkarya Refleksi diri terhadap karya Penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai berkaitan dengan kandungan. 55 . Penilaian tentang aspek yang ingin dipertimbangankan itu menjadi asas kepada proses penghasilan agar perancangan yang dirangka melalui pengembangan idea dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna.

Perspektif ialah skala atau ukuran objek dari pelbagai sudut pandangan yang mempunyai 56 . Aktiviti membuat lukisan merupakan pengetahuan awal yang dibuat untuk meluahkan perasaan yang berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau warna paling minimum. kanvas dan sebagainya. Perspektif adalah satu elemen penting bagi menampilkan perbezaan dari segi saiz. 1. Buat apresiasi mudah dengan membincangkan unsur-unsur seni yang diaplikasikan dalam sebuah hasil karya seni yang dipilih.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Ia merupakan karya seni atau kerja seni yang dihasilkan di atas sesuatu permukaan rata yang mengabungkan garisan dan ton warna. Dua unsur utama itu ialah elemen unsur seni dan elemen seni reka atau prinsip seni. Lukisan yang dilukis adalah menggambarkan aktiviti dan perasaan pelukis.6 Aktiviti-aktiviti Dalam Empat Bidang Kegiatan Huraikan satu aktiviti dalam bidang membuat corak dan rekaan Aktiviti bidang mengambar Pengetahuan asas bagi aktiviti menggambar mempunyai dua unsur yang menjadi tunjang utama di dalam proses memahami konsep penghasilan seni visual. warna dan jalinan bagi sesuatu objek apabila ia berada jauh dari pandangan. Lukisan merupakan salah satu aktiviti dalam bidang menggambar iaitu satu perbuatan meletakkan pewarna yang terlarut dalam sejenis bahan pelarut dan dicampurkan dengan agen pengikat kepada permukaan seperti kertas.

ruang. Terdapat beberapa elemen yang perlu diberi perhatian dalam aktiviti catan. Catan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan bahan berwarna atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan media basah. Aktiviti ini membolehkan seseorang menyedari serta merakam kesan cahaya pada bentuk. Contohnya kertas yang dilakarkan dengan pastel minyak dan di sapukan dengan cat air akan menghasilkan teknik menggambar seperti batik iaitu bahagian yang dilakarkan dengan pastel minyak akan menolak warna yang berasaskan air tersebut. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI beberapa aspek penting seperti. 57 . Aktiviti melukis memberi ruang bagi kanak-kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan. Antaranya ialah: - irama komposisi warna sapuan berus subjek Resis pula ialah aktitviti menggambar dengan menggunakan kaedah penolakan bahan seperti minyak dan air. Kaedah resis juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti seseorang seperti menggunakan lilin atau krayon. rupa. cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran. Penolakan bahan berminyak dan air menghasilkan ciri-ciri unik yang menarik di atas kertas. garisan horizontal. titik lenyap. tetingkap fokus dan nisbah keemasan.

Cetakan merupakan hasilan imej yang terdapat pada permukaan blok yang dipindahkan melalui terapan imej yang diukir itu. Kanji akan bertindak seperti bahan pelekat yang berkilat menjadikan warna lebih menyerlah. - Cetakan timbulan Cetakan stensil/sarigrafi Cetakan monoprint Cetakan benam Cetakan planografi/litografi Terdapat pelbagai jenis bahan yang boleh digunakan untuk menghasilkan cetakan seperti kayu. bentuk. Gurisan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan kanji yang dicampur dengan warna air atau poster. lino. kemudian ia akan diguris-guris 58 . kepingan plastik yang mempunyai corak dan bentuk. kain atau bahan-bahan lain. daun dan sebagainya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Percikan pula adalah teknik menggambar dengan memercikkan warna menggunakan berus gigi atau berus-berus lain yang sesuai. Aktiviti ini membolehkan seseorang merakam kesan rupa. Campuran disapu pada permukaan kertas dengan menggunakan tangan bagi meratakan warna tersebut. Cetakan dalam bidang menggambar ialah proses terapan blok atau plat ke atas permukaan kertas. strawbod. stensil. Aktiviti percikan ini akan menghasilkan corak yang menarik secara spontan. serta susunan secara terancang atau tidak. Blok atau plat yang mempunyai rekabentuk yang menarik seperti objek berbentuk geometri dan organik atau huruf akan menjadikan aktiviti cetakan sangat menarik dan mudah untuk dilaksanakan. Stensilan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas keras atau tebal. ruang. ubi kentang. Cetakan terbahagi kepada beberapa jenis seperti. Corak yang menarik juga bolh dihasilkan melalui aktiviti stensilan ini. komposisi. profilem.

pelbagai alat capan boleh digunakan seperti jari. Aktiviti ini merupakan asas kepada reka bentuk grafik. Kolaj ialah aktiviti menggambar dengan menyusun pelbagai jenis bahan seperti bijiran. gambar. Konsep bidang menggambar dalam aktiviti kolaj. rupa serta reka bentuk permukaan asal kepada kertas lukisan untuk mendapatkan kesan-kesan yang menarik. Bahan yang dijadikan kolaj itu boleh dijadikan pelbagai jenis imej atau corak yang menarik. ruang. tapak tangan. kanvas atau kadbod dengan menggunakan bahan perekat yang sesuai.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan menggunakan objek tajam seperti garfu. kertas warna. tetapi perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak comot. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar atau objek. huruf. dan lain-lain yang ditampal pada sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. montaj dan mozek merupakan aktiviti menampal media lain seperti kertas warna. tekstur. Capan merupakan aktiviti menggambar paling mudah bagi kanak-kanak dalam kegiatan seni. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan dapat memberi pengalaman yang baru kepada murid sekolah di mana mereka dapat merasai warna yang digunakan secara langsung. daun dan sebagainya di atas prmukaan yang rata seperti kertas. jalinan. Aktiviti ini mudah dijalankan. Teknik ini membolehkan seseorang membentuk serta merakamkan gambaran dalam pelbagai bentuk. foto dan bahan-bahan lain di atas kertas lukisan untuk menghasilkan satu gambaran yang kreatif manakala aktiviti gosokan pula adalah menyalin semula atau pemindahan corak. Mozek ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas berwarna yang dipotong kecil seperti jubin di mana ia ditampal ke atas sesuatu permukaan rata dalam 59 . sikat dan sebagainya untuk mendapatkan corak secara tidak terancang. rupa. tapak kaki dan sebagainya untuk menghasilkan corak yang kreatif. Montaj ialah satu proses atau aktiviti menghasilkan karya menggunakan kertas warna.

Warna air akan dititiskan pada permukaan kertas yang basah untuk menghasilkan gubahan corak tidak terancang yang menarik dan unik. Titisan ialah aktiviti ringkas untuk menghasilkan corak tidak terancang. Teknik tiupan ini boleh dilakukan dengan menggunakan mulut dan straw sahaja. Campuran warna yang dititis pada permukaan minyak akan terapung dan diputarkan secara rawak dengan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak tidak terancang. duit syiling. Pualaman atau putaran warna secara spontan. cermin tingkap yang kasar akan terbentuk pada kertas lukisan apabila warna yang digosok berlapikkan kertas tersebut dilakukan. Ikatan dan celupan adalah kaedah membuat corak tidak terancang yang menggunakan kain kapas yang nipis atau kertas tisu yang diikat dengan cara tertentu 60 . Aktiviti membuat corak dan rekaan pula melibatkan banyak aktiviti yang menarik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. iaitu dengan menekap kertas lukisan pada permukaan warna yang terapung di permukaan minyak. Tiupan ialah hasil karya seni yang ringkas iaitu dengan meniup warna air yang dititis di atas permukaan kertas. Bahan tekstur yang diperolehi dari jalinan permukaan yang disalin secara gosokan itu boleh dijadikan bahan seni yang menarik apabila menghasilkan karya menggambar secara kolaj. Warna air yang ditiup itu akan terpecah dan tersebar secara rawak di atas permukaan kertas dan menghasilkan reka corak tidak terancang yang menarik jika pilihan warna yang sesuai dibuat. Membuat corak dan rekaan secara tidak terancang melibatkan aktiviti seperti pualaman. Gosokan ialah proses menghasilkan karya seni dengan menggunakan teknik gosokan media kering di atas kertas lukisan yang diterap di atas permukaan yang mempunyai jalinan timbul yang kasar dan ketara. Permukaan atau jalinan bahan-bahan seperti kulit pokok.

Kertas atau kain yang diikat itu akan direndam didalam pewarna seperti warna batik yang akan meninggalkan kesan warna yang menarik setelah ikatan tersebut dibuka. Terdapat juga alat perhiasan diri seperti rancai. keronsang yang boleh direka semula menggunakan bahan-bahan seperti kadbod. Mobail direka untuk menghasilkan pergerakan yang berirama dan berubah-ubah. Barangan 61 . Mobail mementingkan keseimbangan. keris. Pelbagai bahan terbuang boleh diolah semula menjadi karya-karya hebat jika dirancang secara kreatif dan inovatif. pending. reka bentuk dan ruang. plastersin. span. Antara aktiviti kraf yang sering dijalankan disekolah adalah anyaman dengan menggunakan kertas warna atau riben. tekat. Renjisan dan percikan juga dapat mewujudkan corak tidak terancang yang menarik melalui kaedah merenjis atau memercikkan warna secara spontan di atas permukaan kertas yang kering. Kraf tradisional alat domestik merupakan barangan berfungsi tetapi boleh dijadikan barang perhiasan yang menarik seperti barangan tembikar. wau dan sebagainya. Aktiviti membentuk dan membuat binaan ialah salah satu bidang seni visual yang boleh dilakukan seperti membuat arca tiga dimensi dengan menggunakan bahan seperti plaster of paris. warna. ukiran. bentuk. cincin. kayu. dawai. manik dan sebagai aktiviti karya seni yang menarik. sabun dan sebagainya. Mobail ialah arca yang boleh bergerak secara kinetik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan corak yang diingini. tanah liat. doh. Arca asemblaj adalah gabungan bahan-bahan terbuang yang diolah menjadi karya seni yang menarik. lilin. Daun-daun dengan rupa yang menarik boleh diletakkan di atas permukaan kertas bagi membentuk imej daun yang berlatar belakangkan warna-warna renjisan yang menarik. Pembentukan dan pembinaan arca asemblaj terbentuk daripada hasil cantuman bahan-bahan tiga dimensi yang semulajadi atau buatan manusia yang disatukan menjadi objek seni yang tersendiri.

2. Nyatakan lima teknik penghasilan berasaskan bahan terbuang yang sesuai dijalankan di dalam bilik darjah. Manakala wau atau kuda kepang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas kadbod yang dipotong dan dilukis corak yang sesuai di atasnya bagi menyerupai kraf sebenar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI tembikar juga boleh dihasilkan dengan menggunakan papier mache atau tanah liat. Latihan 1. Senaraikan lima aktiviti seni dalam bidang membentuk dan membuat binaan yang paling sesuai mengikut murid tahap 1. 62 .

Membuat Corak dan Rekaan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. bahan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 1 Amali – Meneroka Alat dan Bahan 1.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan penerokaan dan membuat eksperimentasi terhadap pelbagai jenis alat dan bahan serta penerokaan dan membuat eksperimentasi ke atas perisian-perisian komputer yang dapat memberi nilai tambah dalam penghasilan karya seni. 1. anda dapat: 1. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 63 . dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3.

Nyatakan bentuk penerokaan terhadap alat dan bahan yang pernah anda lakukan dalam menghasilkan karya seni. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5.  Meneroka / membuat eksperimentasi perisianperisian. 1. Dalam merancang pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan 64 . Pelbagai alat dan bahan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR boleh dilaksanakan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan 6. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 1.3 Kerangka Amali – Meneroka Alat dan Bahan  Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan.4 Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 4. Perancangan pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan bersistematik dapat menentukan keberkesanan pembelajaran ke tahap yang optima.

„easel‟ atau kekud a dan alat „masking‟. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. gunting. cat emulsi. cat poster. hasilnya ialah catan. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan 65 . pensel warna. pastel. Tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. Selalunya. kad. beliau haruslah mempunyai pengetahuan tentang pelbagai kegunaan alat dan bahan bagi merancang pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan kondusif bagi mencapai objektif yang hendak disasarkan. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis – media kering dan media basah. Oleh itu. kain pengelap. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan untuk membuat cetakan. krayon. tikar. bahan-bahan kutipan dan berus. kertas warna. pensel warna. cat minyak dan cat akrilik atau kekuda dan alat „masking‟. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. Apabila seseorang mengecat. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. pen. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI seseorang guru perlu cekap memilih alat dan bahan yang bersesuaian dengan suasana pembelajaran. Permukaan untuk catan adalah seperti kertas. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. Contoh media kering adalah seperti pensel. gam. cat air. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. cat gloss dan lain-lain lagi. bekas berus. Media basah terdiri daripada cat air. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. Alat-alatan dan perkakas lain adalah seperti palet. Melalui asas-asas menggambar. Untuk jenis cetakan blok. arang lilin dan comte. pen. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. cat poster. cat poster. kanvas dan lain-lain lagi. Contohnya ialah seperti pensel. papan. krayon. lilin. Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR.

Lilin menolak warna air itu. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. capan bahan organik dan sebagainya. papan lapis atau sebagainya. papan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. warna air akan diserap.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dicetak ke atas permukaan kertas. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan pelbagai jenis bahan. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Dengan teknik ini. Di kawasan yang tidak berlilin. Gambar boleh diukir di permukaan lino. papan lapis dan polyfoam. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. strawboard . Warna air boleh disapukan di atasnya. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Kemudian. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Secara amnya. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Alat dan 66 . Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain.

segitiga dan segiempat. 67 . pensel dan arang merupakan media yang amat dominan dan digemari oleh pelukis-pelukis agung. 3. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. meja. plastik. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: 1. bahan dan teknik kerana ia adalah asas yang paling penting dalam kerja menggambar. tulisan cina dan tamil serta angka. rumah. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. 4. serangga dan haiwan. Maklumat ini memudahkan proses mengekspresi diri dalam penghasilan karya. alam semulajadi seperti bunga. kayu. 1. Anda perlu memahami dan mengetahui alat. gasing dan keris.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan untuk penghasilan teknik mozek ialah bahan-bahan seperti kertas warna. tulisan jawi. bersebelahan dan tidak bertindih. Pastikan anda telah mengeksplorasikan alat dan bahan mengikut teknik yang berkaitan dengan jenis gambar yang bakal dibuat sebelum menggambar. Manakala dewasa ini pen. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. 3. 5. bahan buatan manusia seperti kerusi. geometri seperti bulat. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Anda perlu membuat tinjauan. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan pernah lihat. siput. abjad rumi. berus dan dakwat adalah alat atau bahan yang popular dalam kalangan pelukis. pemerhatian atau melihat kerja melukis oleh tokohtokoh kerana ia amat membantu dalam kerja menggambar. Anda boleh mengikuti panduan berikut untuk mempertingkatkan kemahiran mengaplikasikan alat. 2. plastik dan papan secara tersusun. Pada abad ke-17 dan ke-18. paku dan gunting. bahan dan teknik dalam penghasilan karya. 2.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Teknik menghasilkan corak pula terbahagi kepada dua jenis iaitu: Corak tidak terancang Pualaman Renjisan Lipatan warna dengan kertas Tiupan Titisan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Capan Lipatan dan guntingan Resis Kolaj Corak terancang Lukisan Catan Cetakan Cara membentuk dan membuat binaan 68 .

com/wp-content/uploads 69 .com/wp-content/uploads http://www.roadsidescholar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://www.roadsidescholar.

ketinggian. 10. menggunakan alat dan bahan pengolahan reka bentuk. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaanpermukaan yang terlibat. 8. 6. 4. menentukan cara dan memperagakan bentuk rekaan yang paling sesuai dan menyatakan kesannya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengaplikasikan membuat alat. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. olahan bahan. 5. 3. menghasilkan dan melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. Tahukah anda bagaimana cara-cara membentuk dan membuat sesuatu karya? Anda boleh: 1. mengenalpasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan. 2. menceritakan pengalaman baru yang diperoleh daripada proses menghasilkan bentuk reka 70 . 7. menghasilkan jenis-jenis bentuk bergerak dan bentuk yang mempunyai ilusi pergerakan. mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan objek. unsur-unsur seni. memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. membandingkan hasil bentuk rekaan dengan objek sebenar. kelebaran. 9. Pada kebiasaannya. fungsi dan kemasan. 11. berbincang dan menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. Menjelmakan objek konkrit tiga dimensi ini akan mengambil kira bagaimana untuk menstrukturkan reka bentuk disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan. berat dan garis luar objek. bahan dan teknik proses dalam yang bidang mesti membentuk dilakukan dan binaan berkaitan dengan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi.

tanah liat. terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu dan penting untuk aktiviti membentuk dan membuat binaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penentuan Alat dan Bahan Selain daripada alatan dan bahan yang telah dinyatakan. benda-benda daripada alam sekitar seperti buluh. Bagaimanakah cara ini dapat dilakukan? Anda boleh: (a) Rujukan kepada Objek Sebenar 1. kayu larik. kulit siput dan sebagainya. permainan dan peragaan. memerhati dan menyatakan perbezaan dan persamaan sifat bahan melalui deria pendengaran. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti ada fungsi dan makna. bahan terbuang yang diguna pakai semula. antaranya: 1. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada beberapa kriteria penghasilan. tema dan teknik yang dikaitkan dengan pemilihan alat dan bahan. 2. memerhati. 71 . Kesesuaian tajuk. bahan-bahan terbuang daripada buatan manusia seperti kaki kerus yang patah. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar anda membuat rujukan kepada objek sebenar. memerhati pelbagai jenis bentuk barangan buatan manusia untuk kegunaan harian. 3. Secara yang paling asas ia berkaitan dengan: 1. 3. papan yang telah terendam dan banyak lagi benda-benda lain. gam dan sebagainya. (b) Kemahiran Mengaplikasikan Alat. 2. buah kelapa. 4. dan 4. benda-benda buatan manusia seperti manik. tisu. kotak-kotak. mengenali dan memahami bentuk dan ruang objek. pinang. dan memahami bahawa sesuatu objek itu memenuhi ruang sebenar. memerhati dan menyentuh bentuk benda alam dan benda buatan manusia.

minyak kayu. manik-manik seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan kemasan akhir produk. Segala lakaran ini mengambil kira dari segi kesesuaian objek. Sesuatu perkembangan progress kerja dikawal selia mengikut keperluan bahan dan alat yang menjadikan urutan kerja berjalan lancar dan terancang. 8. arah pergerakan mata pahat disamping kekuatan dan kadaran pukulan berbantukan tukul kayu. 6. emulsi. karya akan kelihatan 72 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Untuk tujuan peragaan yang mantap. varnis. diorama dikotakkan pada cermin atau perspek yang lutsinar dan origami perlukan penampilan ruang hias yang bertutup seperti almari cermin. Alatan-alatan yang berupa mesin berkuasa letrik seperti pengisar kertas untuk membuat papier mache. 4. Syelek. pilihan lokasi yang relevan dengan objek seni perlu dipertimbangkan. Bagi penggunaan pahat dalam konteks menghasil arca luakan berasaskan kayu perlu diawas dari cara memegang. Mobail perlu digantung. cat kilat. Pilih teknik membuat. Bagi teknik topeng misalnya. 7. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri kekuatan reka bentuk di samping kesesuaian terhadap mesej dan tajuk binaan. stabail statik dan perlukan tapak yang mantap. mesin untuk menggaul papier mache. 5. labuci. cat alas. Seterusnya. 3. pilihan saiz pahat. perada. Akhirnya. tentukan tapak yang kukuh dan selamat. Pilih keserasian bahan penyudah atau bahan kemasan untuk penampilan yang anggun. Lakukan pemeringkatan penghasilan topeng ini dengan teliti dan teratur. mesin perata dan mesin penyembur cat mungkin diperlukan untuk menghasilkan dapatan yang baik dan bermakna. Kaedah mengguna alat perlu betul dan tertib. apabila penampilannya berlaku dalam situasi yang relevan. kertas pasir seringkali diaplikasikan untuk mendapatkan tekstur yang licin dan menarik. kaedah tampalan mungkin dianggap paling dominan dan sesuai. Bagi kerja-kerja menghalus ke atas objek arca. Membuat thumbnail print sebagai tindakan mengawal dan mengawas urusan membuat.

Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas. Kedua-dua jenis itu pula boleh dibahagi kepada beberapa sub kategori seperti berikut: 73 . Tembikar yang siap dibuat akan dijemur sebelum dibakar. Ayak debu tanah liat untuk mengasingkan batu-batu kecil dan sampah sarap yang terdapat di dalam tanah. 8. Simpan di dalam pasu selama tiga hari. tahap demi tahap. Proses Penghasilan Tembikar Mari kita teliti proses untuk menghasilkan tembikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cantik dan menarik. Dalam matapelajaran Pendidikan Seni Visual. 6. Ini bertujuan untuk menguatkan tembikar. Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir. Tapak atau kaki tembikar dibuat secara berasingan. Campur debu tanah dengan air dan kacau. 4. Jenis pertama adalah alat dan yang digunakan untuk penghasilan. tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalamnya ditahan dengan tangan. Tanah liat akan mendap. 1. Tembikar yang telah siap disalai dimasukkan ke dalam timbunan sekam. 5. Tanah liat dijemur dan dikeringkan sebelum ditumbuk menjadi debu. 7. Cantuman bahagian badan dan kepala tembikar siap dibuat semasa tanah liat masih dalam keadaan separuh siap leather hard. 3. Damar disapu di bahagian bawah tembikar bagi mengelakkan tiris. Tembikar dikeras secara tanur dedah iaitu dilakukan secara salai. 2. 10. Pisau buluh pula digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. Bentuk tembikar dari bawah ke atas. 9. pelbagai jenis alat dan bahan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran. Semasa membentuk permukaan. Tembikar boleh dibentuk mengikut kehendak sendiri. Pinggan digunakan untuk proses penyambungan tanah liat yang digelungkan. 12. 11. 13. Jenis kedua adalah alat dan bahan bantu untuk tujuan diatas untuk membantu pengajaran dan pembelajaran. Uli menjadi liut dan lembut.

kad perkataan dan kad ayat.baju. ii. Membentuk dan membuat binaan 4. Contohnya Bola.papan flannel. gambar rajah.daun. b.beg. Peralatan lain: palet.jam.papan gulung.kasut. Alat dan bahan untuk penghasilan Contoh: alat dan bahan untuk menghasilkan gambar catan: Alat: berus atau alat ganti untuk mengecat. Alat dan bahan bantu yang direka khas untuk menjelaskan konsep dan secara langsungnya tidak ada dalam kehidupan seharian murid.rumpu.senarai. bekas air.kotak.papan tulis.gulagula. Contohnya: Jadual.sikat.botol.kad separuh bulatan. kain lap. kertas surat khabar.penyapu.kad sisipan. Alat dan bahan bantu yang ada dalam kehidupan seharian murid dan pengalaman sedia ada murid.cawan. Alat dan bahan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran: i. kertas kartrij.bunga.kad huruf dan angka.petikan rencana.bata.penyusunan grafik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a. Menggambar 2. Kraf Tradisional Anyaman Patung Puppet Aktiviti Catan Minyak Capan Alat dan bahan 74 . Bahan: warna air atau warna poster.batu.tiket.kotak ubat gigi. Sila anda senaraikan alat dan bahan yang untuk sesuai untuk aktiviti kepada bidang-bidang di bawah: Bidang 1.kacang.carta. Latihan 1. Membuat corak dan rekaan 3.

Kini dengan perkembangan teknologi komputer. seorang pelukis atau perekabentuk boleh menggunakan pelbagai perisian bagi menggantikan bahan dan peralatan manual tersebut untuk melahirkan idea mereka dengan lebih bebas dan kreatif. Sebagai seorang guru mungkin kita tidak perlu membeli perisian yang canggih untuk mengajar lukisan digital kerana kosnya sangat mahal. pantas. daripada yang ringkas seperti garisan. warna dan sebagainya bagi menghasilkan rekaan yang kemas dan tepat. Begitu juga para perekabentuk grafik menggunakan alat-alat konvesional seperti pen teknikal. tiga dimensi dan animasi. Disamping itu rekaan yang dihasilkan juga lebih mudah. Ada juga sebahagian perisian tersebut kita boleh perolehi sacara percuma dengan memuat turun daripada internet. jangka sudut. cat dan kanvas untuk mencurahkan idea-idea kreatif mereka. kajian warna dan proses mengubahsuaian imej juga menjadi jauh lebih mudah berbanding menggunakan cara manual. Kos untuk menyediakan bahan juga adalah jauh lebih murah. rupa. Kajian rekaletak. corak. kerana semuanya dalam bentuk digital dan sangat mudah untuk membuat salinan serta mengubah saiznya. Secara umumnya grafik atau lukisan digital adalah merujuk kepada sebarang rekaan dan karya seni yang dihasilkan menggunakan perkakasan dan perisian komputer.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. pembaris. 75 . Ia disampaikan kepada penonton menggunakan skrin computer atau melalui cetakan berkomputer. tepat dan berkualiti. gambar realistik sehingga berbentuk fantasi. Perisian Grafik dan Lukisan Digital Grafik dan lukisan digital boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian-perisian tertentu yang dijual dipasaran atau dilanggan melalui internet.5 Meneroka/Membuat Eksperimentasi Perisian-Perisian Perisian grafik yang manakah yang sering digunakan masakini? Pada masa lalu seorang pelukis menggunakan berus. Ianya boleh dipersembahkan dalam pelbagai bentuk.

sekiranya diperbesarkan akan kelihatan begerigi. Agak sukar untuk menghasilkan imej-imej yang abstrak seperti untuk menerangkan konsep-konsep dalam sains atau sesuatu rekaan yang baru dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. Melalui perisian penyuntingan foto juga perekabentuk boleh mengabungkan pelbagai imej. Walau bagaimanapun imej jenis bitmap yang dihasilkan. Menukar saiz atau imej gambar akan menyebabkan kejatuhan kualitinya. Imej bitmap boleh diterima oleh kebanyakan perisian pembangunan aplikasi multimedia. Sekarang ini sudah ada banyak perisian-perisian yang dibangunkan dan diberikan secara percuma (open source) untuk tujuan rekabentuk atau melukis. Imej-imej tersebut boleh diubahsuai dari segi warna. 76 . Di samping itu perisian seperti ini berguna untuk menyunting imej-imej yang diambil menggunakan kamera digital. grafik untuk laman web. Imej peta (bitmap) biasanya dihasilkan dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. latar belakang bahan persembahan dan sebagainya. atau diperolehi melalui internet. Perisian grafik dan lukisan digital boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut kegunaannya. banner rekabentuk kulit buku. teks dan kesan khas agar hasilnya kelihatan lebih artistik. a. saiz dan kesan khas. Imej seperti ini mudah dihasilkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pembelian perisian grafik yang tulin mungkin berbaloi bagi syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan rekabentuk kerana akan mendapat pulangan yang lumayan. Seorang guru biasanya menghasilkan karya digital bukan untuk tujuan perniagaan tetapi untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran. pengimbas. Di sekolah kita boleh menggunakan prisian grafik seperti Microsoft Paint atau Paint Brush yang telah tersedia di dalam Microsoft Windows. Berikut adalah antara perisian-prisian yang popular dan selalu digunakan di dalam bidang rekabentuk grafik dan lukisan digital. lebih realistik dan tidak memerlukan kemahiran yang tinggi. menarik. aplikasi multimedia. Perisian penyuntingan foto dan membentuk imej Perisian penyuntingan foto sering digunakan di dalam menghasilkan rekaan seperti poster.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk mengedit foto: o Adobe Photoshop o Corel Painter o Print Shop Pro o Photo Impact

77

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Pada masa ini Adobe Photoshop adalah antara perisian penyunting imej yang sangat bertenaga dan banyak digunakan oleh perekabentuk seluruh dunia. Photoshop adalah nama standard dalam rekabentuk grafik yang digunakan untuk menghasilkan imej-imej yang menarik dalam pembinaan laman web, percetakan, pengiklanan dan banyak lagi. Diakui di seluruh dunia sebagai standard industry. Pelajari tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan-kemudahan yang diberikan oleh Adobe Photoshop dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html http://www.photoshopstar.com/ http://www.adobephotoshoptutorials.com/

Antaramuka perisian grafik Adobe Photoshop Selain dari itu, terdapat juga perisian penyuntingan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Antara yang terkenal ialah The Gimp yang boleh dimuat turun melalui alamat; http://www.gimp.org GIMP adalah singkatan dari GNU Image Manipulation Program (Program Manipulasi Gambar GNU). Ini adalah perisian yang fungsinya hampir menyerupai Adobe Photoshop dan diedarkan secara percuma untuk tugas-tugas seperti mengedit gambar. GIMP juga memiliki banyak kemampuan. Sebagai contoh ia dapat digunakan untuk aktiviti catan yang mudah, menggabungkan pelbagai imej dan teks, menambahkan kesan-

78

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kesan artistik, mengubah format gambar dan banyak lagi. GIMP ditulis dan dikembangkan di bawah X11 pada platform UNIX. Tapi pada dasarnya kod yang sama juga berjalan pada MS Windows dan Mac OSX. Pelajari pengetahuan asas, tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan- kemudahan yang diberikan oleh perisian GIMP dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.gimp.org/tutorials/ http://gimp-tutorials.net/ http://www.gimp-tutorials.com/

Laman web GIMP - http://www.gimp.org

Antaramuka Perisian GIMP

79

Disamping itu imej vector juga sering digunakan dalam dunia seni rekabentuk grafik dan multimedia. ianya memerlukan masa dan kesabaran.com/ 80 . Perisian untuk melukis ilustrasi dan imej Perisian grafik dari kategori ilustrasi atau lukisan imej vector (vector) amat popular dalam menghasilkan Clip Art (untuk tujuan komersil). http://www. Seniman.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI b.ndesign-studio. kejuruteraan atau rekabentuk. pelukis dan pereka grafik menggunakan Illustrator untuk membuat grafik berasaskan vektor yang bertentangan dengan grafik berasaskan bitmap seperti di dalam Adobe Photoshop. Berikut adalah antara laman-laman web yang boleh dilayari untuk mempelajari dengan lebih lanjut lagi teknik dan trik di dalam Adobe Illustrator.com/tutorials http://www.adobeillustratortutorials. Imej bitmap dapat dengan mudah diperbesarkan tanpa kehilangan kualitinya. Menguasai Adobe Illustrator memang tidak mudah.com/support/illustrator/ http://www. Ia juga banyak digunakan dalam bidang teknikal. Di bidang pendidikan imej vektor banyak digunakan dalam menghasilkan ilustrasi bagi tujuan menerangkan konsep-konsep yang abstrak secara visual. Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk melukis ilustrasi dan imej: Adobe Illustrator Macromedia Freehand Corel Draw Corel Designer Adobe Illustrator adalah satu perisian yang telah menjadi aplikasi standard dan sangat degemari oleh kebanyakan perekabentuk untuk menghasilkan grafik ilustrasi.adobe.

org/doc/basic/tutorial-basic. gambarajah. Inkscape adalah sebuah perisian open source (sumber terbuka). Perisian ini sangat berguna untuk menghasilkan rekaan grafik seperti. dan Linux. Perisian ini adalah satu kumpulan dengan perisian yang sering digunakan untuk melukis. Freehand dan CorelDraw. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang.html http://www.inkscapetutorials. carta.inkscape. iIlustrasi.laman web berikut. typografi. Macintosh. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari laman. seperti Adobe Illustrator. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. http://www.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Perisian Adobe Ilustrator Selain dari itu. logo dan sebagainya. terdapat juga perisian melukis ilustrasi dan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. berasaskan program SVG imej vektor. imej yang menggunakan garisan. lukisan teknik kartun.net/ 81 . Antara yang terkenal ialah INKSCAPE yang boleh dimuat turun melalui alamat.

82 .teekoo. logo dan sebagainya. Biasanya perisian 3D juga memberi kemudahan untuk menghasilkan aminasi yang boleh digunakan dalam aplikasi multimedia atau penerbitan video.inkscapetutorials.com/ IIlustrasi.com/ Contoh ilustrasi yang dihasilkan menggunakan perisian INKSCAPE c. Macintosh. http://www. dan Linux. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari lamanlaman web berikut. imej yang menggunakan garisan. lukisan teknik kartun.teekoo.org/doc/basic/tutorial-basic. Perisian rekabentuk 3D dan animasi Perisian grafik 3D membolehkan kita menghasilkan objek-objek dalam bentuk tiga dimensi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://inkscape. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang. typografi.inkscape.net/ http://inkscape.html http://www. carta. gambarajah.

kartun dan sebagainya. Pengguna boleh membuat model teks 3D. kenderaan. Sebagai contoh. http://www. Antaramuka perisian ini menawarkan mod edit kronologi.com/tutorials/ulead_cool_3d/ 83 . gaya. sifat dan kesan. Ia menggabungkan antara muka yang berkesan dan berkemampuan menghasilkan animasi profesional untuk video. Pengguna juga boleh mengimport setiap objek 3D yang ada dan diubahsuai mengikut keperluan. Perisian ini telah dilengkapi dengan perpustakaan (library) objek pra-dibuat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dengan menggunakan perisian jenis ini ia memudahkan pengguna menghasilkan objek-objek seperti model dan karakter pelbagai bentuk. gambar diam. kesan khas dan banyak lagi. lengkap dengan latar belakang video.pixel2life. yang membolehkan pengguna melihat filem yang dihasilkan serta pemain animasi untuk pratonton. barangan.com/learning/cool3d. Untuk mempelajari perisian Ulead Cool 3D dengan lebih lanjut anda boleh melayari lamanlaman web berikut. 3D Studio Max Ulead Cool 3D adalah antara perisian grafik 3D dan animasi yang sering digunakan kerana agak mudah dipelajari.ulead. GIF animasi urutan gambar.tutorialguide. perisian 3D sangat berguna untuk menghasilkan rekabentuk seperti model bangunan. yang boleh digunakan untuk memulakan atau diubah sesuai mengikut keperluan pengguna.net/video/ulead_cool_3d/ http://www. lankskap.htm http://www. Ulead Cool 3D adalah antara perisian 3D animasi generasi baru khususnya untuk pengeluaran video berkualiti tinggi. dan Macromedia Flash filem 3D. Ulead Cool 3D Studio Xara 3D Ray Dream 3D. Antara perisian 3D yang sering digunakan untuk menghasilkan imej dan objek dalam rupa bentuk tiga dimensi ialah seperti.

binaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Ulead Cool 3D Studio Selain dari itu. ke 3D Warehouse. pengguna boleh mengeksport ke Google Earth. tekstur. http://sketchup. 84 . Pengguna juga boleh menggunakan contoh-contoh model. lanskap dan sebagainya dengan perspektif serta ukuran yang tepat. model. pokok.com/ Google SketchUp adalah perisian pemodelan 3D-alat gambar yang sangat bertenaga dan intuitif. Dengan perisian ini pengguna boleh membuat lakaran bangunan.google. dan sebagainya yang telah disediakan oleh Google untuk dikongsi bersama. Setelah gambar 3D dapat diselesaikan. Antara yang terkenal ialah Google SketchUp yang boleh dimuat turun melalui alamat. terdapat juga perisian 3D dan animasi berasaskan sumber terbuka (open source) yang boleh didapat secara percuma. Perisian ini agak mudah digunakan dan pengguna boleh menghasilkan model-model 3D dengan cepat dan tepat. menyimpan fail atau membuat cetakan melalui pencetak.

creative-3d.com/ http://www.    http://www.com/tutorial/index.cfm http://www.html .sketchup2india.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Berikut adalah laman-laman web yang boleh layari untuk mengetahui dengan lebih lanjut penggunaan perisian Google SketchUp. Contoh model 3D yang dihasilkan menggunakan perisian Google SketchUP 85 .net/3dlinks/tutorials_Sketchup.googlesketchuptutorials.

teks dan ilustrasi yang sesuai dengan tajuk tersebut. Gabungkan pelbagai imej. hasilkan satu poster yang bertajuk ” Pendidikan Berkualiti dan Berinovasi” .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan Aktiviti 1 Dengan menggunakan perisian penyuntingan imej dan foto. 86 .

1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan pengumpulan dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2. mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid dan meneroka visual mengikut tajuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema 2.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. bahan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 4. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan Iaitu Menggambar. 2. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 87 . Membuat Corak dan Rekaan. anda dapat: 1. tema dan kandungan. 6. membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid.

3 Kerangka  Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid  Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema   Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio budaya  Meneroka visual mengikut tajuk.  2. kandungan.4 Kandungan Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Sebelum memulakan pengajaran seni visual apakah yang sering dilakukan oleh guru untuk mendapatkan maklumat mengenai kesesuaian aktiviti yang akan dilakukan? Guru boleh mendapatkan maklumat mengenai tajuk dan isi kandungan dari sukatan pelajaran dan buku sumber pendidikan seni visual berkaitan tajuk atau bidang yang 88 . tema.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.

- Soal jawab Persembahan video Perbincangan menggunakan gambar Menyenaraikan hal benda mengikut tema Menunjukkan objek sebenar demonstrasi Lawatan ke zoo. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid apabila anda ingin murid anda melukis mural dinding yang mudah di sekolah anda. faktor keupayaan kewangan murid.5 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid dalam meneroka tajuk dan isi kandungan langkah-langkah berikut boleh dipertimbangkan. sikap dan kecenderungan mereka trhadap tajuk atau isi kandungan yang ingin diajar. kawalan tingkah laku. pameran dan sebagainya Langkah-langkah ini bukan sahaja dapat menguji pengetahuan murid mengenai ssuatu perkara malah dapat merangsang kreativiti dan membri ilham yang lebih baik kepada kanak-kanak dalam berkarya. Maklumat tersebut hendaklah diperoses terlbih dahulu agar ia sesuai dengan tahap kebolhan dan latar belakang murid yang diajar. 89 . Latihan 1. 2. latar belakang serta sosio budaya sesuatu tempat juga perlu diambil kira dalam membuat perancangan pengajaran terutamanya jika ia berkaitan soal sensitiviti. muzium.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI ingin diajar.

misalnya papier mache yang boleh menggantikan tanah liat atau plaster of paris untuk menghasilkan barangan tembikar atau membuat pelbagai model haiwan serta barangan domestik. Pengubahsuaian ini perlu dibuat oleh guru agar murid dapat menghasilkan karya yang seimbang dengan kebolehan mereka tanpa menyimpang dari konsep asal hasil seni yang sebenar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. misalnya bahan daripada kertas akhbar seperti papier mache lebih sukar untuk dikumpul berbanding untuk mendapatkan tanah liat. misalnya yang berkaitan dengan kraf tradisional di mana tahap pembuatan kraf oleh pengkarya begitu tinggi dan berseni. 90 . guru juga bolh menggalakkan aspek inovasi dalam penghasilan karya dengan menggunakan bahan alternatif yang lebih mudah dan murah untuk disediakan. Aspek lain yang perlu diubahsuai pula ialah dari segi penyediaan bahan yang lebih mudah dan murah untuk digunakan. Selain hasil produk dan bahan yang perlu disesuikan dengan kemampuan murid. Penggunaan terminologi yang sesuai juga perlu dijelaskan demi mmahamkan murid tentang apa yang ingin disampaikan oleh guru. Penyediaan bahan yang lebih mudah didapati di kawasan luar bandar juga perlu dipertimbangkan. bagi murid dari luar bandar tentunya tema berkaitan tempat tinggal serta alam persekitaran mereka perlu dititikberatkan. Penyesuaian juga perlu mengikut faktor sosio budaya sesuatu tempat atau kaum.6 Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid Mengapakah perlunya dibuat pengubahsuaian maklumat mengikut minat dan latar belakang murid? Kanak-kanak sangat berminat dengan aktiviti seni. oleh itu mereka perlu didedahkan dengan aktiviti serta penyampaian ilmu yang sesuai dengan minat dan latar belakang mereka secara khusus. Maklumat yang diperolehi tentang isi kandungan serta tema yang berkaitan hendaklah dianalisis dan diubahsuai mengikut kesesuaian yang tepat dengan murid mengikut tahap.

meja dan sebagainya. pinggan senduk. 91 . pisau.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. Setelah itu guru boleh menjalankan tajuk pelajaran yang sesuai kepada murid mengikut minat dan latarbelakang mereka. Objek-objek dan hal benda di sekitar murid boleh dibuat melalui pengumpulan gambar dan menjadikannya sebagai buku skrap dan sebagainya. Guru boleh bersoal jawab dengan murid untuk mendapatkan maklumat awal mengenai pengetahuan murid dari tahap 1 dan tahap 1 tentang tema dan isi kandungan yang dibincangankan itu. piring. Alam semulajadi dan objek persekitaran Mengumpul dan memproses maklumat tentang tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran boleh dilakukan dengan membuat kategori yang sesuai dengan murid tahap 1 dan murid tahap 2. Contoh tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran ciptaan Tuhan adalah seperti flora dan fauna dan daripada objek persekitaran pula.7 Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio Budaya Nyatakan apakah yang anda faham tentang sosio budaya sesebuah masyarakat.

kartu atau mahluk asing adalah perasaan dalaman yang sering bermain dalam imaginasi kanak-kanak. adi wira dan mimpi yang pernah mereka alami. misteri. 92 . imaginasi dan khayalan seseorang. teoriteori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Menurut Freud lagi. perasaan takut. murid boleh diminta untuk menceritakan tentang watak-watak kartun. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi kepada hasil karya yang bertemakan perasaan dalaman. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. Demi menganalisis maklumat yang berkaitan tema ini. justeru itu guru boleh memberikan tajuk dan perbincangan yang berkaitan alam mimpi murid sebagai aktivti seni yang menarik. khayalan dan imaginasi si pelukis Maklumat mengenai pengalaman hidup. Watak – watak adi wira. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Perasaan dalaman. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. Murid juga sering menjadikan alam mimpi mereka sebagai manifestasi kepada imaginasi mereka yang melampau.

Murid boleh menggunakan warna secara bebas tanpa kawalan psikomotor yang khusus. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. Guru boleh meminta murid membuat catan serta corak yang ekspresif melalui aktiviti menggambar serta membuat corak tidak terancang seperti teknik tiupan. titisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aliran dan tema sejagat Tema ini menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. gurisan dan pualaman. warna-warna yang terang serta gaya sapuan berus yang dibuat secara gestural menjadi subjek utama pengkaryaan tanpa imej-imej atau objek yang khusus. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. guru juga boleh menggunakan muzik iringan semasa murid menjalankan aktiviti mewarna supaya irama yang terhasil itu dapat mmberi ilham atau membuat pergerakan yang sesuai dengan irama muzik. Dari idea yang berbagai. 93 . jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengwujudkan satu kekaguman. Dalam konteks yang lebih besar.

sudu. manusia mencipta dan membuat kipas. 94 . Membuat binaan adalah aktiviti yang paling sesuai untuk dijalankan bagi kedua-dua tahap 1 dan tahap 2. basikal. Murid boleh diminta untuk menghasilkan produk-produk yang biasa mereka gunakan atau dilihat. Guru boleh membezakan tahap kemampuan murid melalui penggunaan bahan yang mudah dicantum atau dibina tanpa bantuan guru. kereta. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. senduk. Pembinaan model dari bahan yang mempunyai bentuk yang menyamai dengan bentuk sebenar adalah lebih mudah untuk murid tahap 1 manakala murid tahap 2 boleh diberi cabaran untuk membentuk semula bahan binaan menjadi bentuk-bentuk yang diingini sebelum cantuman binaan dibuat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Keperluan dan pengalaman hidup harian Ciptaan bentuk-bentuk konkrit seperti cawan. keretapi malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Pada bidang yang lebih besar.

Antara langkah-langkah yang 95 . Bagi murid sekolah rendah. tema. pengalaman yang pertama kanak-kanak berkunjung ke sesuatu tempat juga menjadi ingatan kekal kepada mereka. kandungan. peristiwa seperti kemalangan.8 Meneroka visual mengikut tajuk. tema dan kandungan membawa pengertian yang agak luas untuk dihuraikan. Guru boleh mengaitkan tarikh-tarikh atau waktu tertentu yang boleh memberi ingatan semula kepada murid untuk mengingati semula peristiwa berkenaan. kesan kemiskinan atau sebagainya. Meneroka visual mengikut tajuk. kebakaran dan banjir misalnya turut menjadi pengalaman pnting yang akan diingati. Bagi kanak-kanak peristiwa penting yang dialami mungkin pulang ke kampung. 2. Umpamanya peperangan yang berlaku. pelbagai pendekatan boleh digunakan oleh guru dalam aktiviti meneroka visual. pergi bercuti atau mnghadiri sambutan hari kemerdekaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Peristiwa sebenar atau realism dan romantisme Tema ini merupakan rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam.

bau dan rasanya. 96 . Misalnya tajuk buah-buahan tempatan yang bertemakan alam sekitar dan objek persekitaran. Inti pati sesuatu objek juga dapat diserlahkan untuk memberi makna serta mesej tertentu yang menjadi kecenderungan pengkarya dalam mengtengahkan maksud karyanya kepada umum. Murid juga boleh dilatih melukis buahbuahan itu dengan membuat lakaran bentuk-bentuk geometrik terlebih dahulu sebelum membuat lakaran sebenar untuk mendapatkan bentuk yang tepat dan ruang kertas lukisan pula dapat diorganisasikan dengan komposisi yang seimbang. mengukir. guru boleh meminta murid menjelaskan ciri-ciri buah-buahan tempatan dari segi bentuk. Penerokaan visual dalam kalangan murid sekolah tentunya dapat dirangsang melalui pemerhatian mereka kepada bahan sebenar sama ada melalui pengalaman secara langsung. saiz. jalinan. Penerokaan visual juga boleh dilakukan melalui manipulasi bahan-bahan seperti tanah liat dan plastersin. Pengubahsuaian bentuk asal kepada bentuk baharu dalam penerokaan visual memberi dimensi baru dalam pengolahan karya seni. melekat. Aktiviti membentuk dan membuat binaan juga menawarkan pengalaman yang sama terhadap penerokaan visual secara kognitif dan psikomotor murid. berinteraksi dengan karya ataupun berdasarkan pemerhatian mereka melalui gambar atau video yang ditunjukkan. Langkah ini juga dapat mendorong pengembangan intelektual seseorang pengkarya melalui eksperimen visual dengan mengubahsuai bentuk sedia ada kepada bentuk-bentuk yang lebih kreatif dan bijak. rupa. Melalui penerokaan visual ini guru haruslah menyesuaikannya dengan tajuk dan isi kandungan dengan tema yang diajar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI sesuai dijalankan ialah dengan mengadakan sesi soal jawab mengenai bahan maujud di dalam bilik darjah dari aspek estetika dan kegunaan. kelebihan dan keunikan dan berbagai lagi perkara yang boleh dijelaskan melalui penglihatan visual terhadap bahan maujud tersebut. Melalui lakaran visual pengembangan idea ini penerokaan visual yang menjadi lebih bermakna. Aktivti guntingan. Penerokaan visual yang lebih mencabar adalah proses pengembangan idea sebelum sesuatu karya seni itu dapat direalisasikan. keunikan. meniup. Penerokaan visual ini bukan sahaja melibatkan deria penglihatan malah ia juga boleh dilibatkan dengan deria-deria utama yang lain. mewarna dan sebagainya turut memberi sumbangan terhadap penerokaan visual. mencantum. memotong.

Senaraikan penerokaan visual yang boleh anda jalankan kepada murid mengikut kategori di bawah. Bidang Murid Tahap 1 Murid Tahap 2 Menggambar Membuat corak dan rekaan Membentuk dan membuat binaan Kraf Tradisional 97 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.

pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. Ia merangkumi perbincangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran mengikut tajuk-tajuk seperti berikut:    Pemerhatian. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 PERANCANGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SETIAP BIDANG KEGIATAN MENGIKUT TAHAP 1 DAN 2  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik tentang perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan mengikut tahap 1 dan 2. 4. 98 . Membuat Corak dan Rekaan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. isi kandungan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 5. penerokaan. Tema. 6. 2. 3. bahan. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  HASIL PEMBELAJARAN: 1.

isi kandungan. Pengalaman Langsung dan Apresiasi Setiap Bidang Kegiatan Apakah yang anda faham tentang aktiviti apresiasi dalam Pendidikan Seni Visual? Chapman (1986) telah menggunakan empat aspek utama dalam aktiviti seni iaitu: (i) pemerhatian (ii) penerokaan (iii) penghasilan (pembuatan) (iv) apresiasi dan perlanjutan 99 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Perancangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap Bidang Kegiatan Mengikut Tahap 1 dan 2 Pemerhatian. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  KANDUNGAN ISI 2. Penerokaan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan Tema. penerokaan.1 Pemerhatian.

perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:      pengetahuan sedia ada murid. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan. Ini adalah untuk membolehkan murid merasai secara konkrit bagi mendapatkan imej mental. benda yang konkrit. dan mencetus idea dan imaginasi. pergerakan. kecenderongan dan latar belakang murid. Kegiatan-kegiatan ini akan membantu terus menyelaraskan idea. Semasa menyediakan aktiviti. dan aksi. bunyi. Semasa berinteraksi dengan alat dan bahan. 100 . bahan. Proses ini akan memperkembangkan aspek psikomotor dan kemahiran asas seni visual berhubung dengan manipulasi alat dan bahan serta teknik-teknik mudah. Peringkat ini menggalakkan murid membuat penerokaan dan percubaan dalam mempelbagaikan kegiatan kreatif dengan menggunakan alat dan bahan. Murid akan dilatih membuat pemerhatian terhadap objek alam dan objek buatan manusia. murid membuat interpretasi dan menyelaras konsepsi visualnya dengan objek yang dilihat. minat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pemerhatian Aspek ini melibatkan sensitiviti deria. imaginasi dan alam fantasinya ke arah perkembangan persepsi dan pemikiran abstrak.

halbenda dengan bentuk hasil Pengalaman Langsung Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. variasi dan kemungkinan lain. Penghasilan / membuat / pengalaman      penggunaan alat bahan dan teknik. amalan tertib kerja keselamatan semasa bekerja. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. membentuk dan membuat binaan. suaikenal dengan bahan. koordinasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penerokaan Aspek ini melibatkan penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. mencari altenatif. anda perlu beri perhatian kepada perkara berikut:       aktiviti kecil mudah ringkas. dan penyampaian kandungan subjek. bebas daripada jawapan tetap. Semasa menyediakan aktiviti. manipulasi dan persepsi visual. langkah dan proses membuat. penemuan oleh murid sendiri. membuat corak dan rekaan. cuba mencuba. murid senang dan ingin mencuba aktif melibatkan pelbagai kecerdasan. uji menguji. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. dan menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. tatacara. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. idea. dan mengenal kraf tradisional. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. 101 .

berfokus dan terperinci dapat menajamkan persepsi murid. menyimpan maklumat atau dokumentasi. berfikir secara kritis dan kreatif. Selain diberi pengalaman membuat apresiasi seni visual secara mudah. Secara tidak langsung memberikan pengalaman langsung kepada murid. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. Ini membantunya dalam memahami sesuatu idea dan menghubungkaitkan antara satu idea dengan idea yang lain atau dengan pengetahuan dalam berbagai mata pelajaran. Semasa menggambar umpamanya. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. Pemahaman tentang asas seni visual juga turut diperkembangkan melalui kegiatan pemerhatian ini. proses pembuatan hasil seni. Dengan ini murid akan dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya bila berdepan dengan semua keadaan. Kajian seperti ini membantu perkembangan emosi dan imaginasi. Selain memperkembangkan deria penglihatan ia juga melibatkan pancaindera lain melalui kajian perbandingan. kanak-kanak dapat mengalami pengalaman langsung dengan derianya mengenai subjek atau hal benda yang digambarkan. berkomunikasi secara berkesan. Pemerhatian secara aktif yang merangkumi kesedaran pemerhatian keseluruhan. Kanak-kanak dapat membina idea baru dari benda konkrit. Ini termasuklah memelihara dan memulihara alam sekitar. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. nilai patriotisme. nilai kebersihan dan kepekaan. murid juga dipupuk nilai menyayangi dan menghargai segala aspek yang wujud dalam persekitaran dan kehidupan mereka. kraf tradisional. 102 . membuat pilihan. mengaplikasi disiplin seni visual. membuat interpretasi. alat dan teknik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan.

Pendekatan Apresiasi Seni Mengikut John A. Apresiasi seni secara aktif melibatkan penggunaan bahasa untuk berkomunikasi dengan orang lain apa yang difikirkan dan dirasakan. lukisan. Dalam konteks ini pengetahuan mengenai seni serta perbendaharaan kata yang cukup mengenai seni yang di perlukan. pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan Apresiasi seni visual memberi pengalaman kepada murid mengenali aspek pengetahuan seni visual dan kegunaannya dalam pelbagai kegiatan kehidupan dari segi keindahan dan fungsi. Aspek ini melibatkan penyataan dan unsur afektif. penghargaan dan refleksi diri. warna. terdapat dua jenis utama aktiviti Apresiasi. ton. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat karya. Murid terlibat dalam kajian perbandingan dan menyatakan apa yang dilihat dari aspek seni melalui hasil kerja. Michael dalam bukunya 'Art and Adolescense' ada dua pendekatan dalam Apresiasi Seni iaitu pendekatan secara logik dan 103 pendekatan . aspek bahasa yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. jalinan. Karya seni seperti catan. dan penyerapan kandungan. Aktiviti yang dirancang khas untuk projek apresiasi dan aktiviti mudah yang dirancang di akhir setiap pelajaran. alat bahan dan teknik. Semasa menyediakan aktiviti mudah. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:       aspek bahasa yang berkaitan dengan istilah seni seperti sifat garisan. aspek bahasa yang berkaitan dengan manipulasi. rupabentuk dan bentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi Apresiasi seni melibatkan sepenuhnya deria rasa atau sentuh dan deria pandang. perasaan. cetakan dipandang sementara arca dan binaan di sentuh.

tujuan/teknik pelukis. Kesan tindakbalas akan lebih terserlah terhadap bahan serta alat yang digunakan. Secara Penerangan . akan lebih realistik dan dapat menerima 'response' dan pendapat orang lain. Elektik. media. Secara Pemerhatian Membaca. Secara Perbandingan Secara Penghasilan Pendekatan secara psikologi ini merangkumi perkara-perkara yang lebih menjurus kepada perasaan peribadi. Kaedah Apresiasi Seni Kaedah-kaedah apresiasi seni terdiri daripada kaedah Hedonistik . . nilai-nilai astetika serta pengaruh. proses. mengkaji. filem. Kontekstualistik dan Normistik Kaedah Hedonistik hanya satu luahan perasaan secara spontan sepertii kesukaan. menghubungkan diri dengan pelukis/pandai tukang. Pendekatan ini akan dapat Secara ini meninggalkan satu pengalaman yang amat berkesan dan mendalam. Pendekatan secara logik ini adalah yang berbentuk tradisional dan memerlukan pemahaman intelek semata-mata dan banyak berfaktakan kepada aspek andaian dan munasabah pada yang melihat sesuatu karya seni tersebut. gaya konsep dan zaman. bila dihasilkan. 104 .tidak cantik dll secara spontan. slaid. Membuat mengikut gaya artis/pelukis/stail. pameran. pernyataan perasaan. gemar. penilaian. mengumpul dan menyusun gambar-gambar Analisa. lebih bersifat emosi dan perasaan dalaman kepada penghasilan dan penghayatan sesuatu karya seni.Organistik . Balai seni. cantik.tidak suka. perbandingan antara satu dengan yang lain serta menimbulkan kesedaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara psikologi. menarik dan benci. Penilaian dibuat secara serta merta iaitu: suka.

jalinan. sistematik dan kefahaman serta kejelasan. falsafah dan prinsip rekaan. unsur-unsur seni. Kaedah ini menolak peradaban moden dimana pelukis telah melampaui batas yang dibenar dalam budaya dan agama. penilaian menekankan unsur asas prinsip. struktur organisasi dan alat dan 105 . kefahaman konsep. Lebih merujuk kepada perincian / spesifikasi dari aspek persoalan fahaman. Ianya berkait dengan pengetahuan sejarah. Ianya akan menyediakan pengetahuan mantap dalam pengamatan karya. agama dan budaya. Kaedah Elektik ini lebih berbentuk cara bersepadu dan holistik. Kaedah Konstekstualistik lebih praktikal di mana pemerhatian dibuat secara lebih ilmiah. tidak ada unsur sensasi. ianya adalah gabungan persepsi Kriteria penilai seni tentang tanggapan positif dan negatif. Penilaian di buat serata melihat konteks seni secara harmoni. rasa takwa. perulangan. kesinambungan serta kepelbagaian. Ianya tidak dapat di ukur bilangan sebenar dan terdapat pelbagai citarasa. naratif dan nilai-nilai akhlak. Ini akan dapat membentuk kesatuan cara melihat sesuatu karya dari segi warna. rentak pengkaryaan. Kaedah Normistik merujuk aspek kepada kriteria dan norma sesuatu karya dari nilai masyarakat. tata atur. Contohnya lukisan agama Kristian yang berkaitan unsur ikonografi. Ia seakan-akan ada kaitan dengan pendekatan diri kepada Allah. Penekanan kriteria kepada aspek tata menyentuh intuisi dan menyenangkan. imbangan. Kaedah Organistik menjurus kepada aturan yang mempunyai satu system yang teratur dan terancang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaedah ini tidak sealiran dengan isme pengkritik dan ahli psikologi menyatakan kaedah ini tidak diterjemahkan oleh otak (pemikiran) cuma berdasarkan maklumat kendiri. ruang dan penataan cahaya. hujah dan penilai karya. letak. interaksi pemerhati. kepelbagaian bandingan dan seni akan menjadi suatu pendekatan yang menarik oleh pemerhati. konsepsi.

prinsip rekaan dan struktur. Proses Apresiasi Seni Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. tidak menjurus aspek kronologinya. sederhana dan kurang baik. Wajaran hanya secara baik. 106 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan. Disebelah seterika itu terdapat juga pelita minyak tanah. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. Kaedah kepada ini untuk pemerhatian secara rawak. (b) Menganalisa (i) Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak dengan unsur-unsur seni. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: (a) Menggambarkan Mengamati hasil seni dengan cara menggambarkan hal benda dan sifat-sifat tampak/objek pada karya.Terdapat kesan cahaya yang terpancar dari atas. Sebagai contoh : Karya Latif Maulan Karya di atas menggambar sebuah seterika lama atau antic yang terletak di atas papan penggosok dan dilapik dengan kain batik berwarna merah. (ii) Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (iii) Menghuraikan stail. proses. kumpulan atau individu. alat dan bahan yang digunakan. sosial. teknik. 107 . Dengan itu proses apresiasi seni akan lebih mudah dan bermakna sekiranya pelajar telah dilengkapi dengan pengetahuan mengenai seni dan persepsi yang tajam. aliran dan gaya sesuatu karya. simbol. (d) Penilaian Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya ('significance') dari segi individu. struktur corak dan bahan. (iv) Melihat teknik. (ii) Mencari metafora-metafora (ibarat/kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. alat dan bahan. Sejarah seni. Stail sesuatu zaman. Begitu juga makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti hal benda. (c) Tafsiran (i) Mencari makna-makna yangtersurat dan tersirat pada karya tersebut. (iii) Mencari kaitan falsafah kehidupan manusia atau kaitan dengan cara hidup dan budaya masyarakat setempat. aliran. unsur-unsur seni. Pengetahuan mengenai jenis seni. prinsip. Maklumat mengenai pelukis dan pandai tukang. budaya. keagamaan dan kepercayaan. Apakah pengetahuan seni yang diperlukan?      Pengetahuan asas senireka dan prinsip-prinsip seni. sejarah serta keseniannya.

cara mereka bekerja. Tema-tema yang dipilih ialah tema persekitaran. masyarakat dan komunikasi. Tema atau subjek yang ingin dilukis terbahagi kepada tiga. faktor yang mempengaruhi mereka. Apresiasi didefinisikan sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka. Isi Kandungan. Pembelajaran yang tidak dibimbing oleh penentuan tema atau subjek akan menyebabkan murid hilang punca. bagaimana mereka memilih tema dan "subject matter" serta gaya dan stail tertentu mereka. Murid biasanya mempunyai reaksi yang spontan terhadap alam persekitaran dan apa yang berlaku dalam situasi harian mereka.2 Tema. 108 . Sila senaraikan beberapa definisi lain berkenaan dengan apresiasi. Alat Dan Bahan Untuk Setiap Bidang Kegiatan Apakah perbezaan di antara konsep Pendidikan Seni Visual? Tema Seorang guru PSV haruslah menentukan terlebih dahulu tema atau subjek sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. 2.

ikatan dan celup. tiupan. stensilan. catan. cetakan. kolaj. penghayatan dan kritikan. alat permainan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Kandungan Pendidikan Seni Visual sekolah rendah lebih menegaskan kegiatan dalam proses penghasilan dengan melibatkan aspek pemahaman. Proses ini menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi. persepsi. gurisan. gosokan. stabail. asemblaj. terutama dalam meningkatkan nilai hidup. model. mozek dll Membuat pualaman. murid dilatih untuk melihat sesuatu dengan perspektif yang lebih luas sama ada daripada aspek estetik mahupun aspek gunaan. Murid akan didedahkan dengan ilmu seni visual yang berkaitan dengan bidang tertentu dan menerapkan budaya menghargai serta mengaplikasi ilmu yang diperolehi bersama. capan. tembikar. kaligrafi dll Membuat arca timbul. montaj. capan. meningkatkan lagi kepekaan. resis. Dengan ini. lukisan. resis. origami dll Membuat alat domestik. renjisan. tekat. percikan. kolaj. Dengan empat bidang merangkumi bidang Menggambar. ukiran 109 Membuat Corak dan Rekaan Membentuk dan Membuat Binaan Mengenal Kraf Tradisional . Membuat Rekaan Dan Corak. alat pertahanan diri. alat perhiasan diri. titisan. Bidang Menggambar Aktiviti Membuat lukisan. mobail. imaginasi dan konsepsi murid. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Kraf Tradisional. anyaman. percikan. murid dapat diterapkan dengan penghayatan warisan seni visual dan mengamalkannya dalam kehidupan. montaj. cetakan. diorama. topeng. boneka. catan. murid diharapkan dapat mengamalkan pertimbangan seni visual. Melalui kefahaman aspek di atas. batik. menjadi pengkarya yang rasional dan mampu mengendalikan kehidupan dengan membawa bersama nilai yang disebutkan.

Teknik resis dalam bidang mengenal kraf tradisional adalah satu kegiatan yang sangat menarik untuk didedahkan kepada murid-murid sekolah rendah. intelek. tudung saji. tikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI kayu dll Kraf tradisional adalah terbahagi kepada beberapa bahagian seperti:     Alat kegunaan seperti tembikar. rohani. sosial dan estetika. Permainan seperti gasing. pelepah pisang sering menjadi pilihan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah dalam bidang Menggambar. lembing dan parang yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. rohani. dulang dan bakul yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. bawang. wau. cucuk sanggul dan pending yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. emosi.  Alat pertahanan diri seperti keris. Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat. intelek. tengkolok. Ia adalah satu cara bagaimana murid dapat meneroka dengan lebih jauh tentang alat dan bahan. rohani. sosial dan estetika. 110 . Perhiasan seperti dokoh. media dan bahan yang digunakan untuk kegiatan menghasilkan produk seni visual. congkak dan serunai yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. sosial dan estetika. emosi. daun. senduk. songket dan tenunan yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. sosial dan estetika. selendang. Pakaian seperti kain batik. Situasi ini terjadi mungkin disebabkan bahan-bahan tersebut mudah didapati di persekitaran murid. sosial dan estetika. Bahan-bahan alam seperti ubi kentang.

Penggunaan alatan dan bahan untuk menghasilkan sesuatu hasil kerja seni. Begitu juga murid. mencetus idea dan imaginasi. cuba mencuba. murid senang dan ingin mencuba. mencari alternative.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pada kebiasaannya penggunaan alatan seperti pensel dan pensel warna dalam membentuk garisan dan lakaran sudah biasa digunakan. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: 111 . pergerakan dan aksi. bahan. latar belakang murid. Ini membuatkan hasil kerja resis dianggap sebagai satu hasil kerja yang lain dari kebiasaannya. suaikenal dengan bahan. mereka digalakkan membuat ekspresi mengikut idea dan cara mereka. penemuan oleh murid sendiri. bebas daripada jawapan tetap. uji menguji. variasi dan kemungkinan lain. mudah dan ringkas. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aktiviti kecil. Semasa menyediakan aktiviti. Benda konkrit minat dan kecenderungan murid. Guru mempunyai cara dan gaya yang tersendiri apabila ingin menghasilkan kerja-kerja seni. aktif dan melibatkan pelbagai kecerdasan. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: Penerokaan pengetahuan sedia ada murid. menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. bunyi. Aktiviti Menghasilkan Produk Seni Visual Pemerhatian Aspek ini melibatkan sesentiviti deria. murid akan mengenalpasti bahan apakah yang sesuai dan senang untuk didapati supaya kerja-kerja yang hendak dijalankan tidak terganggu. Dengan cara ini aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan tidak membosankan kerana ada kelainan dan pembaharuan dalam berkarya. Dalam proses menghasilkan resis penggunaan alatan utama yang digunakan ialah lilin. Semasa menyediakan aktiviti. Penghasilan Semasa menyediakan aktiviti.

bahan dan teknik. idea. 2. Cuba anda jalankan satu aktiviti membuat apresiasi dengan menggunakan pendekatan secara logik berdasarkan satu contoh karya seni murid anda. bahan dan teknik. Hasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bidang kegiatan Mencorak dan Rekaan mengikut tahap satu. 112 . hal benda dengan bentuk hasil. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat hasil kerja. Latihan 2 1. tatacara. aspek yang berkaitan dengan manipulasi alat. Apresiasi Semasa menyediakan aktiviti. langkah dan proses membuat. amalan tertib kerja. keselamatan semasa bekerja. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aspek yang berkaitan dengan laras bahasa visual ( Asas Seni Reka dan Prinsip Rekaan) aspek yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI - penggunaan alat. melibatkan perasaan dan refleksi diri. penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan kandungan. penyampaian kandungan subjek.

 Pengalaman secara langsung (direct observation) -dilakukan secara terperinci dengan bimbingan dan pemerhatian secara khusus seperti melihat contoh produk seni visual yang ada perkaitan dengan menyatakan ciri-ciri/sifat produk dan perkaitan dengan sumber idea.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. -Galakkan kanak-kanak meneroka dan memanipulasikan bahan-bahan yang sesuai. menghidu. tentang Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun bertujuan melibatkan murid dalam pelbagai kegiatan seni.menggunakan ABM seperti gambar foto. Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. keratan akhbar . merasai.  Pengalaman deria – penggunaan lima deria. membuat corak dan 113 . Galakkan murid-murid menggunakan 5 deria seperti menyentuh produk seni visual tersebut. fotografi produk seni visual. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar.3 Imaginasi dan Ekspresi Kanak-Kanak Fikirkan apakah faktor-faktor yang boleh menjana imaginasi dan ekspresi murid-murid di dalam kelas anda.Guru perlu merancang dan memilih bahan seni yang sesuai dengan tajuk produk dan tahap perkembangan kanak-kanak.  Pengalaman dengan alatan dan bahan. Cara yang boleh merangsang imaginasi dan ekspresi murid-murid dalam menghasilkan aktiviti untuk setiap bidang kegiatan tahap 1 dan tahap 2 adalah seperti berikut: .  Pengalaman melalui ABM .  Penerokaan / Penggunaan ICT. .

proses pembuatan hasil seni. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI rekaan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. mengaplikasi disiplin seni visual. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. Antara pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. manipulasi dan persepsi visual. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. berfikir secara kritis dan kreatif. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. kraf tradisional. membuat interpretasi. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. membentuk dan membuat binaan. koordinasi. membuat pilihan. berkomunikasi secara berkesan. dan mengenal kraf tradisional. Organisasi kurikulum ini merangkumi empat aspek utama yang dipentingkan iaitu:     pemerhatian secara aktif interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan apresiasi seni visual secara mudah menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Contoh aspek 5 P KBSR dalam aktiviti menghasilkan produk seni visual bidang Membentuk dan Membuat Binaan adalah seperti berikut: 114 . menyimpan maklumat atau dokumentasi. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. alat dan teknik.

Bagi orang dewasa seni visual sering dikaitkan dengan kecantikan dan kesempurnaan.  Pengkayaan Murid yang telah menguasai sesuatu konsep untuk menghasilkan robot yang bermotifkan kucing perlu diberi pengayaan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman serta mengukuhkan kemahiran yang dikuasai oleh pelajar Penghasilan karya terutama lukisan kanak-kanak mempunyai interpretasi yang berbeza dengan karya yang dihasilkan oleh orang dewasa. namun bagi kanak-kanak hasil karya yang dihasilkan bersifat luahan dan ekpresif (Lowenfeld. 115 . karya seni kanak-kanak adalah bersifat peribadi dan tersendiri. psikomotor . Kebanyakan pengkaji seni kanak-kanak menganggap hasil karya seni sebagai satu kaedah menarik untuk melihat cara berfikir dan menyelami perasaan selain melihat dan menguji keupayaan perkembangan kognitif mereka.sosial) dan penggabungjalinan dengan mata pelajaran yang lain  Penerapan nilai Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan. psikomotor dan sosial . Aktiviti pemulihan perlu dilakukan agar kelemahan murid tidak terkumpul.  Penyerapan pengetahuan Aktiviti membentuk dan membina dapat memperkembangkan pengetahuan dan kemahiran-kemahiran belajar. belajar. 1975). perlakuan dsbnya.  Pemulihan Pengesanan kemajuan murid dijalankan selepas guru mengajar beberapa kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Penggabungjalinan Aktiviti membuat binaan dapat memperkembangkan pelbagai kemahiran (berfikir.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang dinamik serta berkembang mengikut fitrah semula jadi proses tumbesaran mereka. Hasil kerja seni visual yang dihasilkan berfungsi sebagai alat komunikasi dan merupakan refleksi pemikiran kanakkanak. Refleksi ini menurut Koster (2001), akan terus berkembang bersama kanakkanak sehingga ia membesar. Penglibatan kanak-kanak di dalam aktiviti seni visual berupaya memberikan rangsangan dan pembangunan dari pelbagai aspek. Pembangunan tahap imaginasi kanak-kanak dapat dipertingkatkan selain mewujudkan rasa sensitiviti kanak-kanak terhadap sekelilingnya. Secara ringkasnya kepentingan pengajaran mata pelajaran pendidikan seni visual kepada kanak-kanak dapat dilihat melalui aspek berikut:  Aspek Kognitif Penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan.  Aspek Fizikal Penggunaan alat dan bahan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni visual memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.  Aspek Kreativiti Latihan dan projek yang bersifat terbuka dapat membantu murid untuk mengembangkan aspek imaginasi mereka. Aktiviti dan projek di dalam pendidikan seni visual mengutamakan proses, berbanding dengan hasilan akhir. Oleh yang demikian, proses ini menyuburkan budaya pemikiran kritikal di dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan. Selain itu, aktiviti pendidikan seni visual menggalakkan eksplorasi dan eksperimentasi supaya kanak-kanak mempunyai pengalaman luas dalam bidang penghasilan karya.  Aspek Persepsi Melalui mata pelajaran seni visual, murid boleh mempertingkatkan dan 116

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

menajamkan penggunaan pancaindera dan deria. Pendidikan seni visual menambahkan pengetahuan mengenai konsep pembuatan dan kronologi sesuatu produk iaitu proses penghasilan dan hasilan seni, produk dan objek yang terdapat di sekeliling mereka. Aktiviti seni visual merupakan aktiviti yang membantu kanak-kanak mengenali objek selain membantu meningkatkan daya sensitiviti terhadap alam sekeliling mereka. Proses pengkaryaan yang menjurus ke arah pengamatan terhadap objek melatih deria kanak-kanak supaya menjadi lebih peka dan meningkatkan daya persepsi mereka. Selain itu, aktiviti seni visual juga meningkatkan daya imaginatif kanak-kanak selain berupaya mengimbangi emosi mereka. Ianya dijadikan sebagai satu proses pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti imitasi alam sekeliling lalu dipermudahkan menjadi penghasilan simbol abstrak seterusnya menjadikan ianya satu bentuk hasil karya yang unik.  Pengkaryaan sebagai Medium Komunikasi Lukisan merupakan bentuk komunikasi awal kanak-kanak sebelum mereka berupaya untuk bertutur. Ianya dijadikan alat perhubungan yang berkesan untuk berinteraksi. Penghasilan imej seperti pokok, figura manusia, catan dan arca

boleh memberikan tafsiran yang dapat membantu ahli psikologi untuk mengenal pasti kanak-kanak yang mempunyai masalah trauma.  Pengkaryaan sebagai Cara Mencapai Kepuasan Diri Pengkaryaan merupakan aktiviti yang mampu memberikan kepuasan kepada kanak-kanak dalam meluahkan apa yang dilihat lalu dipindahkan semula dalam bentuk dan rupa imej yang unik mengikut tahap pemahaman mereka. Melalui lukisan, kanak-kanak dapat meluahkan perasaan dan emosi selain dapat membina kekuatan otot. Aktiviti sebegini juga dapat membantu menajamkan daya intuisi kanak-kanak.

Aktiviti melukis dapat memberikan kepuasan kepada kanak-kanak. Kesan penghasilan karya lukisan mampu membentuk personaliti kanak-kanak. Konsep 117

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kendiri terbina apabila kanak-kanak mampu melukis tanpa ragu dan tidak bimbang memikirkan soal kecantikan karya mereka. Selain itu, aktiviti melukis juga menggalakkan kanak-kanak membuat ekspresi diri dengan bercerita mengenai karya mereka sekaligus membantu mereka untuk membina keyakinan diri untuk bertutur. Perkembangan artistik kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan suasana mereka dibesarkan. Dalam konteks ini, persekitaran memainkan peranan penting kerana persekitaran yang sihat membantu perkembangan kognitif kanak-kanak dengan cara yang positif. Bagaimana menjana imaginasi kanak-kanak

Soalan-soalan yang berimaginasi adalah berguna untuk murid bagi meluahkan perasaan dalam bentuk lukisan atau catan. Contoh-contoh soalan lukisan atau catan yang berimaginasi adalah seperti berikut: 1. Adakah kamu tahu bagaimanakah rupa seekor buaya? Bagaimana jika buaya boleh terbang? 2. Gunung yang paling tinggi di Malaysia ialah gunung Kinabalu. Bolehkan anda bayangkan anda sedang mendakinya? 3. Bayangkan seekor arnab yang berbelang? 4. Jika anda boleh tinggal di sangkar burung, Bagaimanakah keadaannya?

Menerusi imaginasi murid dapat meluahkan perasaan. Contoh imaginasi yang paling berkesan terhadap murid ialah mimpi kerana ia boleh menyentuh perasaan seseorang murid itu. Bagi mereka imej yang dihasilkan dari tajuk mimpi contohnya adalah satu cara mengekspresi diri mereka ketika dalam ketakutan atau kegembiraan. Satu cara lain bagi meluahkan perasaan ialah melalui berkomunikasi diantara guru dengan murid.

Penjelasan mengenai alat, media, bahan, teknik,imej unsur-unsur seni dan prinsipprinsip rekaan adalah sesuatu yang amat berguna dalam proses menggambar. Dengan

118

tahap kanak-kanak serta kemampuan mereka perlu difahami supaya guru-guru pendidikan seni visual berupaya merancang aktiviti yang sesuai dengan mengikut tahap yang sesuai. Walaupun kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu serta daya imaginasi yang tinggi. teknik-teknik dalam aktiviti yang dijalankan. Contoh soalan. 1. 119 . penggunaan alat dan bahan. Secara tak langsung murid akan menggunakan warna dalam aktiviti mereka. perasaan terhadap hasil kerja sendiri. cara-cara bagaimana idea tersebut boleh digunakan dalam berlainan. saiz.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cara ini nilai-nilai estetik akan wujud dalam diri mereka. Bagaimanakah bentuk dan warna buah rambutan yang sudah masak atau muda? 2. bentuk. idea selanjutnya tentang tema dari apa yang mereka sedang hasilkan. kadar banding. ton dan jalinan. corak. Kesemua pengetahuan yang merangkumi umur. susunan corak. penggunaan tajuk fantasi dan imaginasi. Apakah warna yang perlu kamu campur ke atas buah-buahan tersebut? Guru memberi komen kepada hasil kerja murid dan berkomunikasi tentang:           apa yang guru suruh murid buat. garisan. Bertitik-tolak daripada faktor inilah pengetahuan asas mengenai lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak penting bagi guru pendidikan seni visual sebelum kanak-kanak didedahkan dengan pelbagai aktiviti. usaha murid terhadap hasil kerja mereka. ianya perlu dipupuk dan dikembangkan untuk meningkatkan kreativiti serta kebolehan berfikir mereka. Adalah menjadi tanggungjawab guru pendidikan seni visual untuk menyuntik rangsangan yang dapat melipatgandakan daya imaginasi kanak-kanak agar proses pembelajaran menjadi lebih bermakna. warna.

Aktiviti-aktiviti ini Dalam sesuatu pelajaran. mengunting. Kit pembinaan tradisional seperti blok-blok berwarna mendorong daya reka cipta kanak-kanak untuk membina rumah atau istana serta mempelajari struktur objek di sekeliling mereka. ianya dapat mencambahkan imaginasi kanak-kanak. aktiviti pengayaan diperlukan terutamanya oleh murid yang lebih cerdas untuk mengisi masa terluang dan mengelakkan dari kebosanan. Pemulihan amat perlu untuk murid. kajian serta tugasan-tugasan yang dapat melibatkan penggunaan daya kreatif. melakar dan mewarna.murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam 120 . malah mampu bergerak dan bersuara. yang berbentuk projek. sifat ingin tahu dan kerjasama antara individu atau kumpulan seperti menggunakan strategi pengajaran Belajar Cara Belajar. anda sebagi guru tidak dapat lari daripada menjalankan aktiviti pemulihan di dalam bilik darjah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kanak-kanak pula akan lebih bermotivasi untuk melibatkan diri di dalam aktiviti-aktiviti kreatif. untuk mencipta serta mereka benda-benda baru ataupun media-media yang baru. Apa jua bentuk rangsangan yang diperkenalkan mampu meningkatkan daya fikir mereka kerana kanak-kanak perlu memahami terlebih dahulu bagaimana objek di sekeliling mereka berfungsi supaya imitasi dapat dilakukan kepada hasil seni mereka Bagi murid yang sudah menguasai sesuatu kemahiran-kemahiran asas seperti membentuk. kanak-kanak boleh didedahkan kepada penggunaan perisianperisian tertentu yang dapat membantu mereka mencipta imej-imej di komputer yang bukan sahaja boleh diwarnakan dengan pelbagai warna yang menarik. anda sebagai guru perlu memberi aktiviti-aktiviti tambahan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid serta mengukuh kemahiran-kemahiran yang telah dikuasai. Dengan memperkenalkan alatan-alatan tertentu. Akses Kendiri atau Kajian Masa Depan. Dengan teknologi terkini. dinamakan aktiviti pengayaan. Aktiviti yang lebih mencabar misalnya aktiviti membolehkan murid berdikari dalam pembelajaran. Begitu juga dengan aktiviti pemulihan.

121 . 2.aspek 5P KBSR dalam konteks PSV.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI menguasai satu-satu kemahiran dalam Pendidikan Seni. Kelemahan-kelemahan ini amat perlu di atasi sebelum ia terhimpun yang akan menyebabkan usaha memulih sudah terlewat. Buat banding beza aspek-aspek tersebut dalam bentuk pengurusan grafik. Latihan 3 1. Mengumpul maklumat dan senaraikan aspek. Dalam kumpulan berlima anda dikehendaki membincangkan hubungkait aktiviti pengajaran bidang kegiatan Menggambar dengan ekpresi kanak-kanak tahap 2.

Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 8. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah.  HASIL PEMBELAJARAN: 7. 122 . dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. 9. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata melajaran PSV. bahan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. anda seharusnya boleh menghuraikan dengan merujuk kepada komponen persediaan. 11. Membuat Corak dan Rekaan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 10. komponen penyampaian / perlaksanaan. komponen penutup dan refleksi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Persediaan Mengajar  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik persediaan mengajar yang melibatkan perancangan langkahlangkah pengajaran yang bakal dilaksanakan oleh guru. 12.

masa mata pelajaran/tajuk. Perancangan merupakan panduan kepada guru Pendidikan seni Visual untuk melaksanakan pengajaran dengan lebih sempurna dan berkesan. kandungan/kemahiran. Perancangan juga merupakan panduan kepada guru-guru PSV untuk mengambil perhatian kepada aspek-aspek yang berikut:  Rancangan pengajaran 123 . Kepentingan Perancangan dan Persediaan Mengajar Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan seni Visual (PSV) perlu berpusatkan murid dengan menjalankan aktiviti-aktiviti interaksi lisan yang dapat merangsangkan pemikiran dan daya imaginasi murid serta dapat membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara rasional dan logik. keperluan dan kebolehan murid untuk mengembangkan daya kreatif dan menajamkan persepsi serta ekspresi. Aktiviti pembelajaran PSV yang dirancang mestilah sesuai dengan minat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Persediaan Mengajar Komponen Persediaan Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Komponen Penutup Refleksi  KANDUNGAN ISI Rancangan Pengajaran dan Persediaan Mengajar ialah dokumen perancangan. hasil pembelajaran. pelaksanaan dan penilaian pengajaran dan pembelajaran harian dan mingguan tertentu yang mengandungi tarikh dan hari. strategi dan refleksi/catatan. unit/kumpulan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

       

Persediaan guru dan murid Kaedah pengajaran Pengelolaan pengajaran Teknik penyoalan Penyertaan murid Penerapan nilai estetik dan etika Penerapan nilai murni dan kemahiran berfikir Penilaian kemajuan murid

Tujuan membuat perancangan pengajaran adalah supaya guru dapat membuat persediaan yang rapi agar dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran dengan memberi tumpuan kepada aspek seperti :       

Perkembangan pengajaran yang beperingkat mengikut urutan; Kesinambungan rancangan pengajaran Kesinambungan jenis bidang dan aktiviti; Perkembangan daya kreatif murid; Kepelbagaian dan kesesuaian alat dan bahan; Pelaksanaan aktiviti individu dan kumpulan; dan Pelaksanaan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah

2.1

Komponen Persediaan

Cuba anda baca penerangan berikut dan cuba fahamkan isi kandungannya?

Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. 124

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat-sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Huraian Sukatan Pelajaran merupakan dokumen sokongan bagi Sukatan Pelajaran yang mengandungi perincian kurikulum dari tahun 1 hingga 6 iaitu tahap satu dan tahap dua. Buku ini juga mengandungi objektif pembelajaran bagi setiap tahun. Lajur Bidang menampakkan salah satu daripada empat bidang dalam Pendidikan Seni Visual KBSR.

Di dalam lajur Hasil Pembelajaran dimuatkan skop pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid. Di samping itu, pencapaian yang boleh dikuasai oleh murid mengikut kebolehan mereka diperinci mengikut aras. Lajur Cadangan Aktiviti Pembelajaran pula memaparkan beberapa aktiviti yang sesuai yang boleh dijalankan di dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual mengikut bidang tertentu. Guru boleh memilih tajuk yang sesuai dengan kebolehan murid masing-masing. Aras 1 menekankan pemahaman yang jelas tentang konsep dan fungsi. Aras ini harus dicapai oleh semua murid. sesuai Aras 2 menekankan penggunaan alat, bahan dan teknik yang bahan Aras 3 menekankan aktiviti di mana ini

untuk penghasilan

menitikberatkan peningkatan penghasilan bahan yang berkualiti serta bersifat kreatif. Penggabungjalinan dan Penyerapan 

Penyerapan mata pelajaran / pengetahuan Beberapa unsur ilmu pengetahuan dari bidang yang berlainan diserapkan dalam Pendidikan Seni Visual

Penggabungjalinan kemahiran Kesepaduan yang berlaku antara bahan pengajaran dan pembelajaran, unsurunsur dalam mata pelajaran yang berlainan, teori dan amali, kurikulum dan 125

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kokurikulum serta strategi pengajaran dan pembelajaran.  Contoh penyerapan pengetahuan / mata pelajaran lain yang dikaitkan dengan pelajaran kraf batik:

Aspek-aspek yang boleh dikaitkan Tema /tajuk Sejarah batik/ tokoh / teknik dan proses Motif dan corak Apresiasi Alat dan bahan Bahan campuran pewarna batik

Mata pelajaran / Pengetahuan Bahasa.Melayu Sejarah

Matematik Pendidikan Moral Kajian tempatan Sains

Penerapan nilai      Proses penerapan nilai-nilai murni secara pertuturan, perlakuan, teladan, isyarat, kefahaman dan tafsiran. Kaitkan aplikasi nilai dengan aktiviti-aktiviti seni visual. Memupuk nilai atau menerapkan nilai melalui aktiviti seni secara terus Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan, perlakuan dsbnya.

Kemahiran Berfikir Murid menggunakan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu serta dapat menyelesaikan masalah. Menilai kemunasabahan sesuatu idea dan bersifat evaluatif.

126

Meneroka beberapa teknik yang berbeza. Contoh dalam bidang mengambar :   Asas menggambar.dalam penghasilan menggambar 127 . mengaplikasi displin seni visual berfikir secara kritis dan kreatif berkomunikasi secara berkesan membuat pilihan membuat interpretasi menggunakan teknologi Contoh kemahiran yang dikuasai dalam aktiviti seperti berikut Tahun Bidang : 3 Aman : Membentuk dan Membuat Binaan Topik/tajuk : Topeng Muka     Mengaplikasi bentuk topeng muka mengikut muka tema yang diberi Dapat mengadun bahan yang sesuai untuk dijadikan topeng Dapat mencantum papier mache yang dihasilkan menjadi satu topeng muka dan yang bernilai baru Memperoleh kemahiran memotong.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kemahiran yang akan diperoleh murid dalam Bidang Pendidikan Seni Visual. Berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR berdasarkan bidang kegiatan yang diajar di sekolah rendah mempunyai hasil pembelajaran secara berperingkat. alat dan teknik.membuat lakaran bagi menghasilkan rupa atau bentuk gambar . menggunting dan menampal mengikut imej topeng muka yang diolah Hasil pembelajaran adalah berbeza mengikut tahap umur.        memanipulasikan bahan.

    Dapat menarik perhatian murid. Dapat mengaitkan aktiviti dengan penyerapan mata pelajaran lain. Kemudahan mendapat bahan dari segi kuantiti dan kualiti. kecil atau individu).dan imiginasi Bahan . Mengaitkan aktiviti dengan kehidupan seharian dan disekeliling murid. Kemungkinan –kemungkinan dalam manupulasi bahan. 128 . Peralatan dan Sumber Pengajaran & Pembelajaran Kepentingan sumber pengajaran dan pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Dapat menunjukkan perbezaan antara tembikar tradisional dan tembikar dimensi baru dari semua aspek. Kesesuaian alat dan bahan dengan peringkat kebolehan dan kemahiran murid. Melibatkan deria yang berkaitan Sesuai dengan latar belakang murid. Keselamatan alat dan bahan. Sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang. Kesesuaian bahan dengan aktiviti yang dirancang. Aspek yang perlu difikirkan oleh guru bagi membuat pemilihan bahan dan alatan:            Berkaitan dengan tajuk pelajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI   Menggunakan Asas Seni Reka dalam aktiviti menggambar.unsur seni dan prinsip rekaan Menggambar berdasarkan tema. Sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar (kumpulan besar. Sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran (dalam bilik darjah atau studio seni). pengalaman.

Meneroka kemampuan penggunaan sesuatu bahan.          gambar slaid dari power point bahan maujud gambar foto karya seni visual koleksi gambar-gambar dari majalah dan media cetak lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Cara guru Pendidikan Seni boleh mengatasi masalah kekurangan bahan dan peralatan dalam pengajarannya:      Merancang pelajaran atau aktiviti dengan menyesuaikan kepada bahan dan peralatan yang sedia ada. tayangan video carta poster alatan audio kad imbasan / kad cerita 129 . Contoh sumber pengajaran dan pembelajaran yang sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Merancang strategi pengajaran bagi mengatasi kekurangan bahan dan peralatan. Mengguna bahan altenatif seperti bahan gantian. Mereka ganti peralatan.

Kontekstualisme pelajar dapat menggabungkan pengalaman individu dan masyarakat dalam kehidupan seharian dan pembelajaran secara konkrit.jika murid telah menguasai melukis motif corak mereka boleh meneruskan dalam kemahiran mewarna.pelajar menggunakan perisian komputer untuk menyusun motif corak.murid boleh mengolah dan mengubah suai corak rekaan dengan kesesuaian fungsi alas meja masa hadapan. yakin diri dan dapat berinteraksi dengan proses inkuiri memilih motif yang sesuai akan terhasil.  Teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) kemampuan ICT berfungsi sebagai alat kemahiran yang memberi sokongan menyempurnakan tugasan contoh.dinamik serta boeh menerima dan menangani segala perubahan contoh. kreatif.  - Kajian masa depan Membolehkan murid merancang dan mewujudkan masyarakat yang berwawasan. 130 .     - Kontruktivisme menggalakkan pelajar mencari idea. Teori kecerdasan pelbagai murid dapat menyelesaikan masalah melalul pelbagai kecerdasan yang relevan seperti logik matematik (penggunaan pengiraan susunan grid) Pembelajaran akses kendiri Pelajar lebih fleksibel tanpa tekanan serta mampu mencari maklumat dan bahan mengenai motif dan corak serta menghasilkan karya secara persendirian dengan bimbingan guru  - Pembelajaran masteri memberi peluang murid untuk maju mengikut kebolehan dan kadar pembelajaran mereka sendiri serta dapat mempertingkatkan tahap penguasaan pembelajaran contoh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Pelajaran. Aplikasi Strategi Pengajaran &Pembelajaran dan Organisasi Kelas Strategi yang sesuai untuk diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran. rasional. buat kajian.

Aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah. Anda dikehendaki menghuraikan aspek-aspek penting dalam menulis kemahiran bagi persediaan mengajar. Kesinambunagn rancangan pengajaran. Perkara-perkara penting yang perlu diambil kira dalam merancang satu unit pengajaran Pendidikan Seni Visual. Perkembnagan daya kreatif pelajar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aspek-aspek yang perlu diberi penekanan dalam rancangan pengajaran bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual.        menulis objektif pembelajaran tersebut memilih isi kandungan yang tepat dan sesuai dengan objektif menyusun atau memeringkatkan isi kandungan yang dipilih menentukan kaedah mengajar merancang dan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran memilih alat pembelajaran yang sesuai menentukan teknik mengajar Latihan 1 1. Kesinambungan gerak kerja individu/kumpulan. 131 . Penyesuaian alat/bahan. Kepelbagaian bahan-bahan seni. Kesinambungan jenis aktiviti..         Perkembangan pelajaran yang berperingkat-peringkat.

Anyaman yang menggunakan bahan terpakai. Komponen membuat perkaitan dalam set induksi bagi aktiviti membuat anyaman. 132 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.2 Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Apakah perbezaan di antara komponen penyampaian dan pelaksanaan?? Set Induksi Dan Pemerhatian      Pada peringkat ini strategi digunakan untuk menarik perhatian murid kepada guru. Mengaitkan isi pelajaran baru dengan pelajaran yang lalu. 2.  Di peringkat ini guru boleh bertanya kepada murid untuk mengetahui pengetahuan yang lepas berkaitan dengan kraf-kraf yang mereka ketahui. jenis-jenis anyaman. bahan menghasilkan anyaman dan sebaginya serta mengaitkan dengan isi pelajaran baru yang hendak disampaikan. Merumuskan aspek-aspek dalam menulis objektif bagi persediaan mengajar. Mempastikan murid dalam keadaan bersedia untuk belajar Mencungkil pengetahuan yang sedia ada pada murid Mengaitkan pelajaran lepas dengan pelajaran baru Menarik perhatian dan minat murid pada pelajaran yang akan dijalankan.  Mengaitkan peristiwa semasa Berkeupayaan mengaitkan dengan peristiwa semasa seperti anyaman dimensi baru.  Mengaitkan pengetahuan lepas pelajar Guru boleh menggunakan pengetahuan lepas pelajar untuk membina konsep yang baru dengan lebih mudah dan berkesan. Mengimbas kembali pelajaran yang terdahulu seperti fungsi anyaman.

Murid-murid bersemangat untuk meneruskan aktiviti yang selanjutnya.   Murid boleh menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina produk yang baru dari bahan-bahan anyaman dengan lebih mudah dan berfungsi. Murid-murid akan bersedia dan berusaha bersungguh untuk menjalankan tugas dan aktiviti anyaman yang diberikan oleh guru. Kesan ini membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran tajuk anyaman dengan baik dan lancar tanpa sebarang gangguan yang tidak diingini.  Masalah disiplin dapat dikurangkan kerana aktiviti set induksi ini dapat menarik perhatian murid menumpukan perhatian sepenuhnya dalam aktiviti P & P yang selanjutnya.  Aktiviti P & P anyaman dapat dijalankan dengan suasana yang aktif dan seronok. - penggunaan lakonan. Murid tidak merasa bosan keran di peringkat awal murid –murid telah mendapat input yang menyeronokkan. Perkembangan Isi Pengajaran dan Penerokaan  Pada peringkat perkembangan ini kaedah penerokaan digunakan untuk menduga kefahaman murid mengenai bahan pelajaran yang dibincangkan.  Semua murid akan menumpukan perhatian terhadap pelajaran yang disampaikan. sesuaikan dengan umur. minat dan pengalaman murid. kebolehan.  Dapat memotivasikan murid terhadap pelajaran yang akan disampaikan adalah tinggi. Kepentingan Set Induksi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. nyanyian dalam set induksi. Murid akan menunjukkan tanda persediaan untuk mengikuti aktiviti anyaman .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  - Fungsi dan kegunaan anyaman dalam industri dan ekonomi negara. 133 . Mengaitkan minat dan pengalaman pelajar mengalakkan penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran tajuk anyaman.

Guru merumus ketiga-tiga kategori hasil kerja murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI     Memastikan penyertaan murid secara aktif dan menyeronokan Mengekalkan minat murid serta tumpuan perhatian mereka.  Melalui aktiviti pengayaan dan pemulihan ini. memupuk semangat berdikari dan bekerjasama. murid-murid akan berpeluang memperkembangkan pengetahuan.3 Komponen Penutup Bagaimanakah anda mengatasi masalah komponen penutup yang tidak berfungsi dengan baik? 134 . Aktiviti pengayaan dan pemulihan  Pengayaan ialah sejenis aktiviti tambahan yang disediakan untuk murid dengan tujuan memperluaskan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam suatu bidang pelajaran yang tertentu. kemahiran dan bakat mereka.  Setelah murid-murid menguasai satu atau beberapa kemahiran asas dalam sesuatu unit pembelajaran. 2. mereka diberi aktiviti pengkayaan yang dirancangkan berdasarkan peringkat perkembangan kognitifnya.  Aktiviti pemulihan disediakan untuk membantu murid yang lemah dalam menguasai sesuatu kemahiran seni visual. Sesi apresiasi dan refleksi untuk memberi peluang kepada murid membicara dan memberi pendapat tentang hasil kerja mereka. Latihan 2 Senaraikan aspek persediaan murid yang perlu diambil kira dalam merancang aktiviti penerokaan dalam kelas.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Jenis dan cara penutup boleh dijalankan melalui penutup sosial. Aktiviti apresiasi Contoh bagaimana guru menjalankan sesi apresiasi bagi bagi komponen penutup pengajaran. Rumusan dan pengukuhan (bercerita tentang watak atau lakonan pendek) Menggunakan laras bahasa seni yang mudah berkaitan dengan aktiviti seperti garisan. Penyerapan pengetahuan dan penyerapan nilai yang berkaitan dengan aktiviti. Memberi peluang pelajar meluahkan perasaan terhadap hasil kerja dan refleksi diri. warna. kepentingan dan kegunaan aktiviti yang dijalankan (kognitif). mengulangi langkah aktiviti (kognitif).ton bentuk dll. 135 . Aktiviti penutup digunakan untuk:        membuat rumusan isi penting pelajaran (kognitif). membincangkan berkaitan dengan kandungan tajuk Membincangkan berkaitan dengan bahan dan teknik yang digunakan oleh murid Memberikan penghargaan terhadap hasil kerja murid. Alat dan bahan yang lain boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti.          Memilih beberapa contoh karya murid berdasarkan baik sederhana dan lemah. penutup kognitif atau penutup teknik. jalinan. Membuat analisis secara perbincangan. Menyanyikan lagu berkaitan dengan aktiviti (sosial). (kognitif) Mengadakan sesi lakonan (sosial). menguji kefahaman murid secara menyeluruh (kognitif).

-menegaskan semula pengetahuan dan pengalaman seni yang diperolehi dari segi alat. bahan. kemahiran dan idea yang dipelajari. soal jawab. Pentaksiran boleh dilaksanakan melalui ujian spontan. Guru dapat mengesan prestasinya dalam melaksanakan pengajaran. 136 .menegaskan semula fakta-fakta. -membentuk kemahiran dalam menghubungkait dengan aktiviti-aktiviti seni yang lain untuk mengerak murid membuat aktiviti susulan  Meningkatkan kemahiran berkomunikasi -membentuk kebolehan berkomunikasi melalui bahan. teknik dan pelbagai aktiviti seni serta kemahiran menyatakan kualiti tampak dan nilai estetika dalam pernyataan  Membentuk dan menghubungkait idea dan interpretasi -membentuk konsep dan persepsi dari pengalaman dan menggunakan idea bagi menyampaikan kefahaman Pentaksiran Objektif Pengajaran     Melihat sejauh manakah objektif pengajaran dapat dicapai oleh murid.Melibatkan perkembangan kognitif.  Menghubungkait dengan aktiviti susulan. Kognitif . demonstrasi dan sebagainya. proses dan teknik serta kefahaman konsep.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kepentingan aktiviti apresiasi:   Membentuk pengetahuan. Membincangkan pengingatan semula atau pengecaman pengetahuan dan perkembangan kebolehan intelek dan kemahiran. . . Mengukuh kandungan seni.Objektif kognitif berubah-ubah daripada mengingati kembali dengan mudah bahan-bahan yang telah dipelajari hinggalah kepada menggabung serta mensintesiskan idea dan bahan baru dengan cara yang asli dan kreatif.

Mengulangkaji untuk meneguhkan pembelajaran murid. teoriteori dan kefahaman.Melibatkan perkembangan kemahiran fizikal pelajar. Meringkaskan isi pelajaran yang telah dipelajari.Pembelajaran dapat dijalankandengan berkesan dengan adanya murid yang dapat membentuk sikap positif. Guru harus berkebolehan menggunakan unsur afektif untuk mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . emosi dan sikap. Mengadakan pelbagai aktiviti yang lebih mencabar. Aktiviti pengayaan yang membolehkan murid menggunakan kemahiran yang telah dikuasai dalam situasi yang lain. .Melibatkan perkembangan sikap da nilai pelajar. Membantu meneguhkan pencapaian hasil pembelajaran.  Sosial .Membincangkan pengetahuan seperti mengenal fakta-fakta. Afektif .Melibatkan komunikasi/interaksi murid dalam pembelajaran. Menjelaskan konsep-konsep atau idea-idea yang perlu ditekankan. Merupakan domain yang utama berkaitan dengan kebanyakkan perkembangan pengujian masa kini. Merupakan bidang berhubung dengan perasaan. 137 . perangkaan.   Psikomotor . .Penglibatan yang aktif di kalangan pelajar. Rumusan      Membuat kesimpulan ringkas tentang aktiviti yang telah dilaksanakan. Aktiviti susulan / lanjutan    Gerak kerja tambahan yang dilakukan untuk mengukuhkan pemahaman isi pelajaran dan kemahiran murid.

Menganalisis maklumat yang diperolehi.4 Refleksi    Catatan refleksi ditulis selepas sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan.5 Contoh Persediaan Mengajar Contoh Rancangan Pengajaran Harian KBSR Matapelajaran Kelas/ Tahap Tarikh Masa Bil. isu. Mengumpul maklumat bagi komponen penutup dalam persediaan mengajar. Menggalakkan refleksi kendiri.2012 : 60 minit : 36 orang : Menggambar : Lukisan (hidupan laut) Hasil Pembelajaran : ( Rujuk HSP Tahun 3 PSV) Aras 1: I.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.9. Menggambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai. Membuat persediaan mengajar berdasarkan salah satu daripada bidang Mengenal Kraf Tradisional 3. Catatan refleksi berkisar tentang kekuatan. Latihan 3 1. Murid Bidang Kegiatan Tajuk : Pendidikan Seni Visual : Tahap 1 ( 3 cemerlang) : 6. kelemahan. 138 . 2. cabaran dan cadangan penambahbaikan sesi pengajaran dan pembelajaran berkenaan. Persembahan persediaan mengajar secara berkumpulan 2.

Kemahiran Berfikir : Kemahiran belajar dan Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. 3. Bahan : Kertas gambar hidupan laut. gambar contoh-contoh karya. Menghasilkan gambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai dengan kreatif. Dapat mewarna karya lukisan dengan kreatif. Nilai Murni : Bekerjasama. Guru menyanyikan lagu ikan dan murid mendengar Murid mengikut guru menyanyikan lagu ikan. 2. Pengetahuan sedia ada murid: 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aras 2: 1 Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan gambar. Dapat membuat penyataan tentang hasil karya sendiri dan rakan. Membuat penyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Lagu ikan. pensil warna. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. Perkembangan: Langkah 1 (10 minit) Gambar hidupan air Guru menunjukkan gambar hidupan air. 139 . Menghasilkan lukisan dengan media yang sesuai. Menghasilkan karya dengan kemas dan teliti. Pulang sama mak ialai-ilai Ada satu si ikan parang Badannya panjang berbelangbelang Isinya putih banyak tulang Sedap dimakan kalau masak pindang. kecerdasan pelbagai dan konstektual. ABM Tentang jalinan. tekun dan teliti. Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. Ikan gelama mak ilai-ilai Nanti adik mak iloi-iloi. Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Gambar hidupan laut. Aras 3: 1. 5. Carta alir proses. Murid pernah menghasilkan lukisan. Murid pernah melihat hidupan air . 2. Konstektual Bekerjasama. 2. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan lukisan. tekun dan teliti. Peringkat Penyampaian Langkah Pengajaran/ Masa Set Induksi (5 minit) Perkembangan Isi pelajaran Aktiviti P&P Strategi/Gambara jah /Nilai/ Catatan Kecerdasan pelbagai Lirik lagu Ikan kekek mak iloi-iloi. Strategi Pembelajaran : konstruktivisme. 4.

Guru menerangkan tentang alat dan bahan untuk menghasilkan lukisan. Murid bersoal jawab dengan guru tentang cara-cara membuat lukisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Guru bersoal jawab dengan murid tentang hidupan air dan jalinan yang terdapat pada badan hidupan air yang ditunjukkan Guru menerangkan tentang jalinan.Warnakan dan buat jalinan pada lukisan. Kemahiran belajar. Guru menunjukkan contoh-contoh lukisan yang telah siap. Konstruktivisme.Sediakan kertas bercetak bergambar hidupan laut.Warnakan dan buat jalinan sehingga penuh dan siap. . Penutup Penilaian Hasil Pembelajaran : Apresiasi dan Soalan Apakah yang kamu faham tentang lukisan? Lukisan menggunakan media kering. Guru membuat sesi penilaian dengan memilih beberapa karya murid. Belajar Cara Belajar Bekerjasama. Murid mewarna gambar hidupan laut dengan melukis pelbagai jalinan mengikut kreativiti. 140 . 3. 1. tekun dan teliti. Guru memilih 3 orang murid untuk Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Guru menunjukkan carta alir caracara menghasilkan lukisan. Kemuncak: Langkah 3 (25 minit) Guru mengarahkan murid menghasilkan karya lukisan. Gambar jalinan Langkah 2 (10 minit) Bahan : Kertas gambar hidupan laut dan pensil warna Proses Penghasilan Guru memberitahu murid tentang tajuk dan aktiviti pelajaran iaitu menghasilkan lukisan hidupan laut. 2. tekun dan teliti. Bekerjasama.

1 Unsur seni 1. Kandungan : 1. pensil warna.1 Media -Media kering 1. Catatan Refleksi : Contoh Rancangan Pengajaran Harian KSSR Minggu : Kelas/ Masa/ Matapelajaran Tahun : 2 cemerlang Hari : Tarikh: Impak/ catatan Bahan Bantu Belajar: Lirik lagu haiwan.4.1.2 Alat -kaya chopstick Refleksi 1.3. gambar haiwan.2 Murid menggunakan jalinan untuk menghasilkan boneka haiwan.3 Ekspresi Kreatif 1.1 Murid mengenal pasti tentang jalinan dan jenisnya.2 warna 1.3. Guru mengajukan beberapa soalan kepada murid.2.1. kayu chopstick dan masking tape.2.4.2 Aplikasi seni 1. Apakah aktiviti menggambar yang telah kamu laksanakan? Mewarna dan menghasilkan jalinan pada permukaan badan hidupan laut. 141 .1 Murid mempamerkan hasil karya 1.0010.2 Murid membuat tentang penyataan hasil kerja sendiri dan rakan. pensil warna.1.1 Jalinan 1.2.Kertas bergambar haiwan. Alat dan bahan : Kertas bergambar haiwan. 1.4 Aprisiasi seni 1.3 Bahan . gambar jenis-jenis boneka.1 Persepsi estetik 1. masking tape. gambar carta alir boneka. Guru merumuskan isi pembelajaran pada hari tersebut. 1.00 pg Tema dan tajuk : Boneka (haiwan) DSV Standard 1. Perkara Bidang : Membentuk dan membuat binaan Masa : 9.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI refleksi : (10 minit) membuat sesi apresiasi.

Aktiviti P&P : EMK : Penilaian P&P : Kreativiti dan keusahawanan. 6. Guru menunjukkan carta alir penghasilan boneka lidi. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti berdasarkan empat Standart Kandungan. 3. STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi estetik (10 minit)    Guru menunjukkan lirik lagu haiwan kepada murid dan murid menyanyikan lagu haiwan. Menghasilkan boneka lidi haiwan dengan kemas dan teliti. 2. Guru menunjukkan gambar haiwan dan bersol jawab dengan murid. Memahami maksud jalinan dan jenis-jenis jalinan.3 Di akhir pengajaran murid dapat : 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang lirik haiwan yang ditunjukkan . (EK 1: Membina jaringan sosial) ILUSTRI AKTIVITI LIRIK LAGU –HAIWAN Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari terus lari dan ditangkap musang. Murid mempamerkan dan menceritakan tentang karya yang dihasilkan. 4. 4. 5. Mewarna dan menghasilkan boneka lidi (haiwan) 3. 7. Menghasilkan boneka lidi yang menarik mengikut kreativiti 1. GAMBAR HAIWAN 142 . Anak ayam mencari terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Aplikasi seni (10 minit)  Guru menunjukkan gambar haiwan kepada murid. Guru memaparkan lirik lagu haiwan dan murid menyanyikan lagu bunga indah. Guru menunjukkan contoh gambar jenis-jenis boneka. menerangkan tentang jalinan dan jenis-jenis jalinan. 2.1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Objektif Pembelajaran : 1. Murid menghasilkan karya boneka lidi.

Guru menunjukkan contoh gambar unsur seni jalinan kepada murid. Boneka jari ALAT DAN BAHAN Langkah 1 Menyediakan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Guru menunjukkan carta alir menghasilkan boneka lidi kepada murid-murid. 143 . Guru menunjukkan demonstrasi menghasilkan boneka lidi. Langkah2 Murid mewarna boneka lidi dengan meletakkan pelbagai jalinan dan melekatkan boneka pada lidi menggunakan masking tape. masking tape dan juga pensil warna. Guru menerangkan tentang jalinan dan jenisjenis jalinan. Guru bersoal jawab dengan murid tentang unsur seni jalinan. layu chopstick. Definisi jalinan : Kesan pada sesuatu permukaan JENIS-JENIS BONEKA Boneka lidi Boneka sarung tangan Ekspresi kreatif (30 minit)  Murid melakukan aktiviti boneka lidi dengan bimbingan guru.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI         Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan. Guru menunjukkan contoh jenis-jenis boneka. Guru menerangkan boneka dan teknik penghasilan boneka pada murid.

gambar 5.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Langkah 3 Murid ulangi langkah 2 sehingga karya siap dihasilkan.Sediakan alat dan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Catatan Refleksi 144 . Lekatkan gambar haiwan untuk dijadikan boneka menggunakan masking tape. 1. kayu chopstick.Melaksanakan langkah-langkah yang telah disediakan. 3. pensil warna. Lukiskan jalinan pada haiwan. Apresiasi seni visual (10 minit)   Murid mempamerkan hasil kerja boneka lidi. masking tape. masking tape dan kayu chopstick 2 . pensil warna. Gambar haiwan. (EK 2.Mewarna gambar haiwan sehingga penuh. Murid membuat sesi aprisiasi tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan.

Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. 17. 16. bahan. menghayati.Menghasilkan Karya Menggambar. mengaplikasi. Membuat Corak dan Rekaan. huraian. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 15. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 145 . teknik. bahan dan. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Menggambar serta Membuat Corak dan Rekaan dengan merujuk kepada sukatan. 14. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membuat Corak dan Rekaan  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea menggambar dan membuat corak dan rekaan tahap 1 dan 2. buku-buku dan internet serta pengalaman tokohtokoh guru. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan.  HASIL PEMBELAJARAN: 13. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Amali . Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. 18. anda seharusnya boleh menjelaskan. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan.

1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. Bahan dan Media dalam Menghasilkan Karya Cuba anda baca keterangan berikut dan cuba fahamkan aplikasi alatan dan bahan yang betul dan tepat? Menggambar Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gurisan    Kertas lukisan Alat jangka lukis / pisau / jarum dan lain-lain yang difikirkan sesuai untuk kerja-kerja mengguris atau mengikis Krayon atau pastel minyak (pastel jenis kapur tidak sesuai digunakan) 146 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Menghasilkan karya Menggambar. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. Membuat Corak dan Rekaan Mengaplikasi pelbagai alat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Lukisan 147 .

pensel yang berasaskan lilin dan pelbagai jenis pensel warna yang terdapat di pasaran.  Kapur dan pastel yang pelbagai warna. lembut Bersifat tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Kesan seperti cat air dan cat minyak Kalis air dan minyak Dihasilkan di permukaan kanvas Bersifat legap dan tebal Lambat kering Hanya sesuai untuk permukaan kanvas Bersifat lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kanvas dan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Sesuai di permukaan kertas Bancuhan pewarna dan air disapukan ke atas lapisan kapur plaster yang masih lembap Ia sesuai untuk menghasilkan catan dinding atau mural Warna air Air Gam arab Cat akrilik Air/minyak Plastik cecair warna putih Cat minyak Turpentine Minyak linsid Cat tempera Air Kuning telur Cat gouache Fresco Air Gam arab Kapur plaster Air atau kapur air      Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gosokan  Pelbagai jenis pensil (jenis lembut dan keras).RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Catan Bahan Warna poster Bahantara Air Penguat Pengilat larut air                  Sifat-sifat Bersifat legap dan tebal Cepat kering Boleh lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar. Pensel dan pensel warna akan memberikan kesan yang halus. Kesan „graphite‟ pada mata pensel jenis lembut adalah paling sesuai tetapi cepat rosak. Jalinan yang dihasilkan tidak akan kekal lama kerana kapur dan pastel adalah bahan kering dan rapuh. 148 .

tiket teksi. kertas pengalas rak-rak dapur yang jenis nipis. tiket tol.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penyembur pemati warna atau fixatif perlu digunakan untuk melindungi kesan jalinan daripada rosak. alam benda Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar seperti figura. pisau pemotong kertas. „Fixative‟ atau pemati warna digunakan ke atas permukaan berjalinan untuk mengukuhkan kesan jalinannya daripada mudah rosak.  Kertas surat khabar yang belum bercetak. lilin paraffin. Penggunaan krayon digosok secara sisi atau dibaringkan akan menghasilkan kesan jalinan yang lebih baik daripada menggunakan mata krayon. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Montaj        Foto sebenar seperti gambar keluarga. kertas kartrij. haiwan. poster dan lain-lain bahan yang berkaitan Pelbagai jenis tiket seperti tiket bas. landskap dan tumbuh-tumbuhan Gunting. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Resis  Bahan yang berasaskan lilin seperti lilin biasa. kertas taip dan lain-lain kertas yang bersesuaian. dakwat dan berus lukisan Gambar atau imej yang telah diimbas dengan menggunakan pengimbas Bahan-bahan terbuang seperti gambar-gambar lama. Penggunaan pelbagai jenis kertas yang tidak terlalu tebal adalah penting untuk memperoleh kesan jalinan yang menarik. cawan dan pinggan kertas. krayon dan pastel 149 . pelbagai jenis gam Warna basah seperti cat tempera.  Arang atau pensil arang. alam semulajadi.  Pelbagai jenis warna krayon. Memberikan kesan gosokkan yang tebal dan nyata. cat poster. tiket pawagam dan lainlain. Gosokan yang dihasilkan oleh arang mudah rosak kerana sifatnya yang berhabuk dan rapuh. imej kartun dari majalah. cat air.

gam kayu dan gam simen. gam putih. Pewarna makanan Pensel. kertas kad manila Pelbagai jenis tekstil seperti kain putih seperti kain cotton poplin. kapur tulis. tempera. gunting. pemadam Jenis-jenis warna seperti cat air. 150 . kertas majalah berwarna dan gambar-gambar berwarna. warna air dan kertas. kertas kadbod. Alat dan Bahan dalam Teknik Cetakan   Kertas lukisan Kentang. bekas air. cotton lawn kima Jenis-jenis pensel untuk membuat lakaran. Animasi.cat emulsi dan lain-lain warna yang bersaskan air Pelbagai jenis dakwat basah Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Mozek          Pelbagai jenis kertas seperti kadbod. kadbod. kertas surat khabar dan kertas binaan (construction paper). pisau. kertas tebal. kertas menaip. cat poster. rayon/fuji. berus dan span Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Foto. pen dan tali Pelbagai jenis warna. Bekas untuk menyimpan carikan kertas. Pelbagai jenis pelekat seperti gam biasa. cotton cambrich. Gambar 3 Dimensi dan Ilusi Visual  Pelbagai jenis kamera DSLR. kamera video dan kamera digital. syiling dan bijirin. kertas nota. pelbagai daun kering dan rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi. Playar. kertas lukisan. pembaris dan „clear spray‟ Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI      Pelbagai jenis kertas seperti kertas lukisan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Perisian komputer seperti „ Adobe Photoshop‟. „Corel Draw‟ dan sebagainya. corak figura. Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering. gam dan sebagainya. cat emulsi. „Painter‟. surat khabar. Membuat Corak dan Rekaan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Percikan dan Renjisan       Berus lukisan yang pelbagai jenis. Alat Jemur kain. bentuk-bentuk dari alam benda boleh digunakan untuk menghasilkan gambar dalam aktiviti percikan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikat Dan Celup     Pewarna kain untuk dibancuh dengan air. cat kilat/ ‟gloss paint‟. kadbod. cat plaka / mural.  Sediakan bahan dan alatan seperti baldi atau besen. peralatan „Air Brush‟ Pisau. pita pelekat. Tali untuk mengikat kain. pistol semburan. Seterika panas untuk menggosok kain. kain buruk. tempera.saiz dan bentuk Berus gigi dan berus sental Pelbagai jenis berus cat dari permukaan lembut ke permukaan keras Penggelek cetakan yang pelbagai saiz Pelbagai jenis cat air. „Publisher‟. dinding dan lain-lain permukaan yang sesuai    Warna semburan / „Spray Can‟. kertas stensil termasuk di atas permukaan papan lapis. cat minyak. 151 . manila kad. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Pualaman. akrilik. cat poster. dakwat dan sebagainya Kertas yang pelbagai jenis seperti kertas lukisan. kertas taip.

Latihan 1 1. blok. Pelajar menghasilkan sesuatu gambar berdasarkan tajuk yang sama dengan menggunakan lima teknik yang berbeza 2. cat minyak. turun separa 152 . cat kilat. sudu. straw. Tali untuk mengikatkan tisu atau kain. terpentin atau minyak gas. berpusat. kertas lukisan. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Titisan Lilin (Resis)   warna dan kertas. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Tiupan   „Straw‟ untuk menyedut warna air dan tiupkan pada permukaan kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    air. Pelajar menghasilkan corak terancang seperti batu bata. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Renjisan dan percikan  Warna air dan kertas warna. kertas katrid. ranting.. cairan lilin untuk dititiskan ke atas kertas Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikatan dan celup    Kain atau tisu warna batik. batang berus.

Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana Menghuraikan stail sesuatu karya.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Bagaimanakah anda bertindakbalas terhadap penghayatan karya seni visual? Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak seperti unsur-unsur seni. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: Jenis Tahap   Menggambarkan („description‟) Penerangan Mengamati hasil seni dan menggambarkan sifat-sifat tampak seperti warna. gubahan. sosial. prinsip. sejarah serta kesenian nya. Mencari makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti subjek.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. unsur-unsur seni. teknik dan fungsi.   Menganalisa („analysis‟)     Tafsiran („interpretation‟)    Penilaian („evaluation‟)  153 . Mencari metafora-metafora (ibarat /kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. keagamaan dan kepercayaan. simbol. rupa. Membuat penilaian berdasarkan kepada kriteria yang bersesuaian seperti keaslian. Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya („significance‟) dari segi individu. garisan. bentuk. prinsip dan struktur. jalinan dan elemen-elemen gubahan iaitu prinsip dan struktur. struktur corak dan bahan.

Kertas yang sesuai tidak terlalu nipis atau kertas jenis tebal. Terdapat berbagai jenis dakwat cetak dipasaran. Cetakan dilakukan ke atas kertas yang sesuai seperti kertas beras.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh penggunaan alatan dan bahan bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. Dakwat digelek pada kepingan kayu atau lino dengan menggunakan penggelek. dan pisau jenis sendeng.         Lino atau kayu diukir dengan pisau pengukir untuk mendapatkan gambar. Terdapat berbagai jenis pisau pengukir seperti pisau jenis rata. 154 . pisau jenis u. Bagi menjaga kebersihan semasa bekerja kertas akhbar perlu digunakan sebagai lapik. pisau jenis v. Untuk mendapatkan hasil karya yang bermutu perlu menggunakan dakwat yang berkualiti. Spatula digunakan untuk menekan dan meratakan kertas kepada lino atau kayu.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Turpentin digunakan untuk mencuci peralatan.Garisan tebal. Pergerakan –menggunakan garisan dan jalinan. . nilai dan persembahan. Boleh juga menggunakan minyak tanah.Tajuk cetakan – Pemandangan di Kampung. tipis. Rupa – rupa Warna – ton warna ( hitam dan putih ) jalinan – kesan jalinan tampak ruang – penggunaan perspektif dan komposisi Kepelbagaian . Contoh aplikasi apresiasi bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. Kontra – ciri-ciri berlawanan. Imbangan – agihan ruang dari segi kedudukan. alam sekeliling. putus-putus dan lain-lain lagi. Mencintai alam sekitar Perasaan damai dan tenang Nilai cetakan secara keseluruhan Aspek Asas Seni Reka / terminologi Garisan .Imej perkampungan .  Aspek tema . perkampungan . Kesatuan – menimbulkan tema dan keseragaman. Penegasan – menarik perhatian pemerhati.kombinasi pelbagai gagasan.Konteks budaya   - Aspek nilai Nilai budaya Melayu.Tema – Alam semulajadi. 155 .

dan menterjemah karya dari aspek konsep dan prinsip.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 Senaraikan aras-aras dalam mengesan kemahiran murid terhadap keupayaannya memahami. 156 . mentafsir. item-item penilaian yang betul.

serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 23. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Membuat Corak dan Rekaan. huraian. 22. 21. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. buku-buku dan internet serta pengalaman tokoh-tokoh seni visual serta pandai tukang. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. bahan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. bahan dan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 20.  KERANGKA TAJUK-TAJUK 157 . mengaplikasi. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional dengan merujuk kepada sukatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 4 Amali . teknik. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV.Menghasilkan Karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional tahap 1 dan 2. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. menghayati.  HASIL PEMBELAJARAN: 19. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. anda seharusnya boleh menjelaskan. 24.

Bil.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Menghasilkan karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional Mengaplikasi pelbagai alat. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat 1. 158 . bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. Bahan dan Media Dalam Menghasilkan Karya Adakah sumber pengajaran didapati kurang penting dalam membantu pengajaran? Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.

Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 3. Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5. Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 4. Model Gam serbaguna Pisau/Gunting - Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat 2. Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin 159 .

Topeng - Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis 9. Sesiku L.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat - Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan 7. Warna Kertas pasir Alat Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan 6. Boneka - Pisau Tali Gunting Gam Alat - Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 8. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang 160 .

Alat pengukir atau penerap untuk membuat ragam hias atau menebuk bahagian yang hendak ditebuk. Pen metalik – untuk melakar kesan garisan dan jalinan khas Contoh-contoh gambar wau. Kertas warna – untuk membuat corak pada wau. Menghasilkan aplikasi terhadap penemuan bahan baru seperti media campuran seperti buluh digantikan dengan straw board. Tali raffia atau benang warna – untuk membuat rambu. ruang. Tanur untuk membakar tembikar sehingga betul-betul kering. tali tangsi diganti dengan bahan benang dan penggunaan bahan yang sesuai dan mencabar. benang emas. Tanah liat cair sebagai perekat.          Tanah liat. aplikasi warna dan prinsip rekaan yang relevan. Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tembikar. Bahan hiasan – manik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengenal Kraf Tradisional Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan wau. Ragamhias. 161 .          „Mounting board‟ – untuk menghasilkan badan wau. Mesin putaran Dawai digunakan untuk mengeluarkan produk dari mesin. Acuan tembikar daripada ‟plaster of paris‟ Kepingan papan untuk pelapik. Pisau untuk memotongkan tanah liat mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. labuci. Gam – untuk menampal corak pada mounting board.

2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Adakah anda faham tentang tindakbalas bahasa seni visual dalam sesi apresiasi? Sesuatu produk bidang Membentuk dan Membuat Binaan dikatakan cemerlang semasa membuat apresiasi adalah mempunyai ciri-ciri yang berikut:    Produk menepati tema dan tajuk. Secara individu menghasilkan satu binaan menggunakan bahan seperti kotak. Menghasilkan motif kraf tradisional seperti kraf anyaman. Mengumpul maklumat serta gambar kraf tradisional seperti ukiran. 3. 2. tin. batik. 2. kraf batik. plastersin. tekat dan sulaman. Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. tembikar. 162 . botol. Produk yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. anyaman. dan kraf tenunan.

jalinan. Menyedarkan prosidur yang betul dalam proses menghasilkan karya kraf tradisional. 163 . kontra. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Menyedarkan pelbagai unsure tampak/visual seperti warna. warna. Nilai estetik    Menyedarkan pelbagai jenis bahan terpakai boleh dijadikan hasil seni yang kreatif. imbangan dan kesatuan yang menarik. corak yang memberi nilai kepada hasil karya. Memahami peralatan dan kesuaiaian bahan proses penghasilan. Proses penghasilan    Meningkatkan kemahiran dalam aktiviti membuat kraf tradisional. Menjelaskan setiap prosidur melalui tunjukcara. Kefahaman konsep     Pendedahan kepada pelbagai jenis kraf tradisional dan pengunaannya. Aspek-aspek penting dalam apresiasi pengajaran dan pengajaran Mengenal kraf Tradisional. Memahami pelbagai teknik dalam proses penghasilan. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. Memahami proses penghasilan kraf tradisional. Penerapkan nilai dapat dilakukan melalui aktiviti membentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik.

Mempamerkan semua hasil karya keempat-empat bidang kegiatan dan melaksanakan sesi apresiasi bersama pensyarah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 1. 164 . 2. Penggunaan teknik sumbangsaran dalam sesi apresiasi hasil kerja murid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful