RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

TAJUK 1

Jenis Bahan Mentah

SINOPSIS Dalam modul ini mendedahkan tentang perkembangan jenis bahan mentah yang terdiri daripada kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli)

Hasil Pembelajaran 1. Menjelaskan jenis dan sifat bahan. 2. 3. Mengaplikasikan teknik pembuatan prototaip/projek berasaskan kayu dan logam Mengaplikasi pelbagai kaedah pembuatan prototaip berasaskan kayu dan logam.

KERANGKA KONSEP TAJUK JENIS BAHAN MENTAH JENIS BAHAN MENTAH
KAYU GETAH

LOGAM

PLASTIK

KACA

GENTIAN KACA

KOMPOSIT

KERTAS

1.0

JENIS BAHAN MENTAH Terdapat banyak jenis bahan mentah semulajadi dan bahan buatan yang telah

dihasilkan oleh manusia.Pelbagai bahan mentah dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama iaitu kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli).

1

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1

KAYU

Rajah 1

Kayu merupakan bahan binaan yang paling meluas penggunaannya dalam kawasan beriklim tropika.Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

Pada masa ini pertumbuhan pokok-pokok yang menghasilkan kayu balak telah banyak berkurangan. Ini disebabkan oleh banyaknya permintaan terutamanya dari luar negara, begitu juga dengan aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan baru.

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal menyebabkan kayu balak akan lupus suatu masa nanti. Semua pihak samada kerajaan atau pengusaha balak mesti berusaha untuk menanam semula kawasan hutan yang telah diterokai bagi mengekalkan Malaysia sebagai salah satu negara pengekspot kayu terbesar di dunia di masa hadapan.

Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi dianggarkan hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. Selain itu, kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu, arang, turpentine, dan lain-lain.

2

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.1 Pengkelasan Kayu Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" dikelaskan kepada empat kumpulan utama iaitu: KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat (HHW-Heavy Hardwood) Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood) Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kumpulan kayu yang lembut (SW-softwood) Jelutung, Meranti, Nyatuh, Ramin, Sepetir dan Kayu Getah. Damar Minyak, Geronggang, Jelutong, Petai, Pulai, Sesendok, Terap dan Terentang. JENIS Cengal, Balau, Selayan batu, Kekatong, Merbau, Tembusu dan Resak. Kapur, Kempas, Keruing dan Tualang.

1.1.2 Kegunaan Kayu KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerocok, gelegar, lantai dan perabot Rasuk, rangka pintu/ tingkap, pemegang alat, lantai, parket dan panel Kerja hiasan, parket, perabot, venire dan pemegang alat Pembinaan berat, tiang rasuk, corocok, lantai, jambatan, kapal, rangka pintu / tingkap Pembinaan berat, lantai, parket dan perabot 3

MERBAU

RESAK

TEMBUSU

lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. jambatan dan gerabak lori Kekuda.3 Kebaikan Dan Kelemahan Kayu KEB AIK AN K AYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. lantai. jambatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS KERUING KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI RAMIN SEPETIR KAYU GETAH 1. lantai. perabot Pembinaan. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2. rasuk dan tiang Tiang rasuk. Pembinaan berat. gerobok. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. parket. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3. binding dalam dan panel Gerobok. Kepelbagaian penggunaannya 4 . panel. Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik. tingkap dan panel Hiasan perabot. tiang. tiang gelegar.1. Kos penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. cerocok dan pemegang alat Pembinaan umum. lantai. papan lapis. rasuk. perabot Pintu. tingkap. landasan. ii. tiang. perabot. la cepat mengecut dan meleding kerana perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. pelapisan pintu. panel. panel dan perabot Perabot. susur tangga dan parket KELEM AH AN K AY U Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat.

5 . Jika kelembapan lebih kayu akan mudah rosak atau reput basah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.4 Bahagian ka yu da n fungsin ya Rajah 2 : Keratan rentas kayu 1. lanya dapat menurunkan peratus lembapan Bari 8% hingga 15%.1.1.5 Pengeringan Kayu Pengeringan ialah proses mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan Binding kayu.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

“Carikan maklumat kaedah yang digunakan untuk mengeringkan kayu”

1.1.6

Tujuan Pengeringan a) Menam bah kan ke kua tan , ketah an lasakan dan senan g dikerjakan. b) M e n g u r a n g k a n k e m u n g k i n a n k a yu p e c a h , k e c u t d a n meleding. c) d) e) Memudahkan kerja mengawet, mengecat dan menggilap. Menjadikan kayu lebih mudah terbakar, jika digunakan sebagai. Mengelakkan kayu daripada serangan serangga dan kulat.

1.1.7 Faktor Yang Mempengaruhi Proses Pengeringan a) b) c) d) d) Jenis kayu. Cara susunan kayu. Saiz kayu. Keadaan cuaca dan lokasi. Cara pengeringan dijalankan.

1.1.8 Cara Pengeringan Kayu a) b) c) Cara semulajadi. Pengeringan bertanur/ relau. Pengeringan air.

1.1.9

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu adalah dipengaruhi oleh faktor semulajadi, kecuaian

semasa menebang dan semasa proses menggergaji atau membelah, serangan serangga, lumut dan lembapan.

6

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.10 Jenis Kecacatan Semulajadi a) Dipengaruhi oleh Jenis tanah yang ditumbuhi pokok dan iklim yang dialami di sepanjang pertumbuhannya. b) Jenis kecacatan yang sering berlaku ialah i. ii. iii. iv. v. Gerigis. Buku. Parut. Berongga( teras rosak). Ira berpintal.

Rajah 3 : Kecacatan jenis buku

1.1.11 Jenis kecacatan semasa menebang dan mengeluarkan kayu balak dari hutan i. ii. iii. iv. Rekah bintang. Rekah kipas. Rekah bulat Rekah cincin/gelang

1.1.12 Jenis Kecacatan Kayu yang teian digergagi dan selepas mengalami proses pengeringan ialah: i. ii. iii. iv. v. vi. Pecah. Retak. Terpiuh. Keras meleding. Melengkung/Meleper/relangan. Wen atau sisian wen.

7

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Rajah 4 : Kecacatan kayu

1.2 LOGAM Terbahagi kepada dua iaitu i. ii. Ferus Bukan ferus

1.2.1

Logam Ferus Logam ferus adalah logam yang mengandungi besi. Logam ferus digunakan

dengan begitu meluas kerana bahan ini mudah didapati, ekonomi dan mempunyai sifatsifat magnetic yang unik di samping sifat fizikal yang lain. Aloi-aloi ferus boleh dibentuk dengn mudah dalam keadaan sepuhlindap dan kemudiannya boleh diberikan rawatan haba untuk mendapatkan sifat-sifat kekerasan seperti kikir, sifat mulur seperti cangkuk kren atau dibajakan untuk dijadikan alat gerudi. Logam ferus boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama iaitu besi keluli (besi waja), besi tempa dan besi tuang. 8

1 Besi Keluli Keluli merupakan logam yang sangat berharga yang diketahui oleh manusia.5% hingga 2%. Keluli aloi Keluli aloi ialah aloi besi dan karbon yang mengandungi unsure-unsur pengaloian seperti mangan. ii. sulfur dan silicon untuk membantu meningkatkan kekuatan muktamad dan menjadikan lebih keras. sulfur dan fosforus dengan peratus kandungan yang tinggi antara 0.3 .1. silicon. ii. ii. Keluli karbon tinggi mengandungi lebih dari 0. Keluli karbon Keluli karbon merupakan jenis keluli yang paling banyak dihasilkan berbanding dengan jenis-jenis yang lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penghasilan logam ”secara semulajadi dan banyak digunakan dalam bidang kejuruteraan samad a dalam bentuk asli atau campuran dengan logam-logam yang lain” 1. mangan.0. Keluli dihasilkan melalui proses pengoksidaan yang mengurangkan jumlah karbon.3 %C Keluli karbon sederhana mengandungi 0. fosforus dn sulfur di dalam campuran besi jongkong lebur dan keluli sekerap.8 %C. Terdapat juga bahan-bahan lain dalam jumlah yang kecil seperti mangan.2. Tujuan utama ialah untuk mempertingkatkan mutu dan sifat-sifat keluli supaya ianya mudah diubahsuai 9 . Keluli adalah jenis logam yang paling banyak dan meluas digunakan. Kekuatan keluli karbon bergantung kepada kandungan karbon yang terdapat di dalamnya iaitu bertambah dengan bertambahnya peratus kandungan karbon. i. Keluli karbon biasa dikelaskan kepada 3 kumpulan. Keluli karbon rendah mengandungi kurang daripada 0. Keluli karbon adalah terdiri daripada campuran besi dan karbon. i. silicon. fosforus.8%C.

phosphoros. mangenese.5%.2. nikel. plumbum. aluminium. Keluli Aloi Rendah (Low Aloi Steels) Keluli Aloi Tinggi (High Aloi Steels) iii. Keluli alat dikelaskan berdasarkan kandungan kimia atau cara pengerasan dan sifat-sifat mekanikal utama unsure pengaloian yang terdapat pada keluli tersebut. Keluli Alat Keluli alat merupakan keluli aloi yang mempunyai kandungan karbon yang tinggi berbanding dengan jenis keluli yang lain. molydebnum. ii. tungsten dan vanadium boleh memberikan sifat-sifat kekuatan. namun besi tuang digunakan dengan meluas sebagai 10 . Keluli aloi boleh dikelaskan kepada dua bahagian dengan mengikut penggunaan dan membentuk kumpulan yang yang lebih kecil berdasarkan unsur-unsur mengaloian yang utama. kobalt. Keluli alat juga menggabungkan beberapa unsure dengan besi dalam peratusan tertentu. Oleh sebab banyak unsur yang terlibat sesetengahnya adalah mahal maka keluli jenis ini menjadi lebih mahal. Oleh sebab kandungan karbon dan silicon yang tinggi. Disamping itu besi tuang kurang bertindak balas dengan bahan acuan kerana suhu penuangan yang lebih rendah. kemuluran dan keliatan yang lebih baik berbanding dengan keluli karbon. Besi tuang lebur juga boleh mengalir dengan baik berbanding keluli lebur. Walaubagaimanapun gred nomal besi tuang tidak begitu kuat dan agak rapuh. 1. besi tuang mempunyai cirri tuangan yang sangant baik dan boleh dileburkan dengan lebih mudah berbanding dengan keluli. Penambahan elemen-elemen pancalogam (aloi) ini seperti kromium.2 Besi Tuang (Cast Iron) Selain Besi tuang mengandungi karbon antara 2 % hingga 4. kuprum.5% karbon.1. sulfur. i. silikon. daripada itu besi tuang juga lazimnya mengandungi silicon sebanyak 3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan sifat-sifat khusus dengan diberi rawatan haba dengan lebih sempurna.

komposisi dan keratan sesuatu besi tuangan adalah penting di dalam menentukan sifat-sifat kejuruteraan. keboleh mesinan yang sangat baik .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan kejuruteraan kerana murah. Besi tuang boleh dikelaskan kepada beberapa jenis mengikut kegunaanya. bentuk grafit dan jenis matriks struktur yang terkandung di dalamnya. Struktur logam. Dinamai besi tuang kelabu kerana berwarna kekelabuan di permukaan rekahnya akibat kewujudan kepingan grafit.2b Besi tuang putih Besi tuang putih apabila pecah kelihatan berwarna keputihan.2. Besi tuang kelabu tidak begitu mahal harganya. Besi tuang putih 11 . mudah dilebur dan dituang. 1.2a Besi tuang kelabu Besi tuang kelabu mengandungi karbon dalam bentuk kepingan grafit. Terdapat 3 jenis utama bagi besi tuang sebagaimana ditunjukkan dalam Carta 1 di bawah. Ia digunakan dengan meluas untuk menghasilkan komponen automotif mesin alat dan pelbagai barangan industri yang lain.1. Besi Tuang Kelabu Putih Boleh Tempa Carta 1 :Jenis-jenis besi tuang 1.1. Ini disebabkan karbon yang terdapat di dalam besi tuang putih adalah bentuk karbida.2. Mudah dimesin kerana mempunyai kekuatan mampat yang tinggi melebihi keluli.

Besi tuang putih juga merupakan peringkat pertama dalam penghasilan besi tuang boleh tempa. "mine" atau 'metal' (logam). aluminium.2. Besi tuang boleh tempa digunakan untuk membuat komponen automotif.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan peratus karbida yang tinggi sangat sukar untuk dimesin tetapi boleh dicanai. Besi tuang putih juga dinamai besi tuang dingin.6% hingga 3%. "metallum" yang kedua-duanya membawa maksud yang sama.1. tembaga. 12 . Pengeluaran besi tempa daripada besi jongkong adalah melibatkan pembuangan karbon.1. Besi ini terdiri daripada zarahzarah besi logam yang halus berpadu dengan satu kuantiti sangga yang halus dan teragih segaya. "metallon" dan Latin.12% dan kandungan sangga adalah di atara 0. Semasa proses pemanasan ini kebanyakan daripada karbon berubah bentuk dan disebarkan menjadi modul-modul karbon yang kecil di dalam matrik besi yang agak tulen. Besi tuang putih dipanaskan lebih kurang 460F selama lebih kurang 48 jam dan disejukkan secara sangat perlahan untuk membolehkannya mudah dimesin dan dapat merintangi kejutan. Logam dingin adalah bertujuan untuk memberikan permukaan yang keras dan merintangi hasu seperti menghasilkan roda keret api penggelek untuk memecah bijian dan plat ragum pemecah. 1.2c Besi BolehTempa Besi tuang boleh tempa dihasilkan daripada besi tuang putih. 1. dan ini boleh dilakukan dengan proses melopak. Kandungan karbonnya adalah kurang daripada 0.2.3 Besi Tempa Besi tempa adalah merupakan jenis besi yang paling tulen berbanding dengan jenis-jenis besi yang lain. Tahukah anda? 'Metal' berasal dari perkataan Greek. Ini disebabkan besi tuang ini dihasilkan dengan menggunakan logam dingin. paip dan peralatan industri pertanian Sektor logam bukan ferus di Malaysia meliputi produk-produk seperti timah. zink dan plumbum.

bar dan dawai. Logam bukan ferus lebih mudah berubah sifat berbanding logam ferus apabila dilakukan kerja-kerja mekanikal. tidak begitu terpengaruh oleh tindakan haba dan tidak mudah berkarat. keratan gulung. pembinaan. Kuprum telah menjadi bahan utama dalam industry elektrik dan digunakan dalam keadaan yang tulen. Kuprum juga menjadi unsure penting di dalam aloi kejuruteraan yang penting seperti gangsa dan loyang. elektrik.2b Kuprum Kuprum juga merupakan logam penting dalam kerja-kerja kejuruteraan telah pun digunakan sejak 6000 tahun yang lalu. Di antara logam-logam lain yang sering digunakan di dalam bidang kejuruteraan adalah seperti berikut :a) Aluminium d) Plumbum g) Zink j) Aloi m) Manganese b) Perak e) Timah h) Kromium k) Magnesium n) Tembaga c) Kuprum f) Nikel i) Emas l) Kobalt o) loyang Antara logam bukan ferus yang popular ialah 1.2. Aluminium telah menjadi logam bukan ferus yang paling penting dalam pelbagai industry seperti pengangkutan. kontena. peralatan mekanikal dan barangan pengguna.2 Logam Bukan Ferus Logam bukan ferus merupakan logam yang lain daripada logam besi dan keluli. Logam ini digunakan untuk keperluan kejuruteraan samada sebagai logam tulen ataupun aloi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Penggunaan aluminium amat meluas sekali dan menduduki tempat kedua selepas keluli.2. 1. Terdapat 38 jenis logam yang lain yang diketahui manusia dan dicatitkan di dalam Jadual Perkalaan Unsur.2a Aluminium Aluminium ialah sejenis logam yang banyak terdapat di dunia dan telah digunakan secara komersial sejak 100 tahun yang lalu. Hampir separuh daripada bekalan aluminium dalam pasaran dihasilkan sebagai logam tulen berbentuk kepingan. 13 .2. tiub.

Aloi kumprum bertindak seperti logam tulen. 1.2d Aloi Dua atau lebih logam lembut boleh dicampur untuk membentuk logam yang lebih kuat yang dinamakan aloi.2c loyang Loyang terhasil apabila kuprum dialoikan dengan zink atau tembaga kuning mengikut sukatan tertentu. Kekerasan yang diperoleh melalui pengerjaan sejuk dan pelembutan dihasilkan dengan memanaskannya melebihi suhu penghabluran semula.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Proses yang digunakan untuk mengasingkan kuprum daripada bijihnya adalah bergantung kepada jenis bijih tersebut. Kebanyakan logam tulen adalah lembut dan lemah. diikuti oleh panggangan. timah. Secara umum. Sifat-sifat logam tulen boleh diperbaiki dengan membentuknya menjadi aloi. tahan kakisan. fosforus. Logam-logam yang biasa dialoikan ialah kumprum dan zink. timah. silicon. Loyang lebih kuat daripada kedua-dua bahan asalnya. bergantung kepada peratus komposisi zink yang digunakan serta struktur hablur kuprum yang terhasil. 1. gangsa dan besi.2. plumbum. Tujuan pembuatan aloi adalah untuk membuatkannya lebih kuat. penurunan dan pembersihan. Aloi nya tidak boleh dilakukan rawatan haba dan tidak boleh dikeraskan dengan mengenakan haba dan diikuti dengan lindapkejut. aluminium. proses-proses yang terlibat ialah pembasuhan dan pengisaran bijih berkenaan. dan mempunyai sifat kilauan dan hiasan yang lebih baik. lebih keras. Tahukah anda sejak berjuta tahun dahulu logam telah memainkan peranan yang penting dalam industri pembuatan? Antara logam pertama yang digunakan ialah kuprum. 14 . tellerium dan arsenik. nikel. perak. Kuprum boleh dialoikan dengan banyak unsur termasuklah zink. boleh mengawal sifat-sifat loyang. besi.2. Aloi adalah campuran dua atau lebih unsur pada komposisi tetap tertentu yang mana juzuk utamanya adalah logam. silikon. Sedikit penambahan unsure-unsur lain seperti plumbum. Terdapat beberapa jenis atau kategori loyang. fosforus dan arsenic.

Plastik juga boleh didapati secara sintetik atau semi sintetik dengan mencampurkan bahan atau unsur lain untuk menghasilkan sifat yang unik dan boleh dipelbagaikan.”manakala Manakala Plastik Termoset ialah “plastik yang boleh dileburkan sekali sahaja dan ia terus mengeras mengikut acuan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. polimer.PVC) Rajah 5 Apa itu bahan Plastik ? Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Proses pembentukan bahan-bahan plastik dilakukan pada ketika ia berada dalam keadaan lembut. petroleum ataupun tumbuhan sehingga terhasil sifat plastic apabila dipanaskan. plastic terutamanya sintetik telah didapati mempunyai potensi yang besar untuk mengambil alih tempat logam dalam industri pembuatan.” Akrilik pula ialah sejenis polimer yang bersifat lut cahaya dan tidak boleh dijadikan legap. Secara semulajadinya plastic diperoleh daripada pemprosesan arang. 15 . asetal.3 PLASTIK (plastik thermo. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Hasil kajian dan penyelidikan. Tahukan anda Plastik Termo ialah “Plastik yang boleh dileburkan semula dan boleh digunakan berulangkali. Semua bahan-bahan plastik akan menjadi lembut apabila dipanaskan.aklirik.

merintangi bahan kimia . pelindung angin automobil. pembuluh.1.boleh dileburkan berulangkali ii. Akrilik Sifat – Mempunyai tahap kekuatan yang sederhana . kasut. Carta 2 : pengkelasan bahan-bahan plastik 1.1 Pengkelasan Bahan-Bahan Plastik.boleh dijadikan tegar atau boleh lentur .3.1 Dua jenis bahan plastik ialah i. hos. Polivinil Klorida (PVC) Sifat – lebih murah.3. . .rintangan elektrik yang baik 16 . gasket.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.1.kekuatan yang rendah .rintangan haba rendah Kegunaan: untuk membuat pelbagai jenis paip. kulit tiruan.mengeras dan tidak boleh dileburkan semula 1.3. filem ii.1a i. plastik termoset (termosetting).sifat optik yang baik .tidak telap air. plastik haba (termo plastik).

2 Polimer Rajah 6 Tahukah anda bahan ini dikatakan telah digunakan semenjak perang dunia ke-2.merintangi lelasan .mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik . Kebanyakkan polimer adalah bahan organik yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:17 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kegunaan: biasanya di gunakan pada lensa.sesendal. Polimer membentuk suatu kumpulan bahan-bahan asli dan tiruan (sintetik) yang memainkan peranan yang semakin meningkat didalam teknologi moden. Namun penggunaanya tidak begitu meluas dan hanya digunakan untuk ditambah kedalam bahan-bahan unsur komposit bagi mendapat sifat yang diperlukan. peralatan makmal iii. gear. injap. paip. perumah 1. Asetal Sifat . papan tanda berlampu. kanta automotif. kaca dan seramik selain dari plastik. terutama untuk membuat peralatan keperluan ketenteraan.3.merintangi rayapan .merintangi lembapan .merintangi haba dan suhu dgn baik Kegunaan – komponen mekanikal yang memerlukan prestasi yang tinggi Untuk jangka masa yang lama Contoh: galas. getah. sesondol. Polimer terdiri daripada kayu.. penggelek.

Unit asas sesuatu polimer ialah rantaian atom dimana satu struktur asas sesuatu dipanggil monomer. pada suhu biasa ia adalah bahan bukan berhablur. Walaubagaimana pun.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i.3 Kebaikan dan Kelemahan Plastik KEBAIKAN PLASTIK Harga murah KELEMAHAN PLASTIK Ukuran boleh berubah disebabkan kelembapan Suhu operasi yang rendah Mudah rapuh pada suhu yang rendah Lembut dan kurang anjal berbanding logam Sebahagian mudah diserang oleh cahaya lampu ungu Sebahagian plastik amat mudah terbakar Rayapan pada semua keadaan suhu 18 Tahan lama Sebahagiannya boleh dikitar semula Mudah untuk dibentuk Penebat elektrik yang baik Sebahagian kalis air . therma. Sementara ikatan diantara rantai-rantai bersifat lebih lemah. iii.3. iaitu ikatan jenis Van Der Walls. hidrogen dan lain-lain bahan organik dan bukan organik. Mengandungi gabungan karbon dan oksigen. Mempunyai struktur rangkaian yang panjang. Rajah 7: Wang Kertas Dari Polimer Semua polimer dicirikan oleh struktur yang berbeza dari logam. elektrik dan mekanikal bahan polimer tersebut. ii. 1. struktur ini biasanya akan menentukan sifat-sifat fizik. Ikatan antara atom-atom pada asasnya adalah ikatan kovalen yang kuat. Secara amnya..

4. Sumber utama soda ialah Natrium karbonat. Ia berfungsi untuk memegang serpihan kaca jika kaca tersebut 19 . 1. Namun begitu kapur (Kalsium oksida) perlu ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. Silika tulen mempunyai tahap lebur 20000C. Dua bahan lain yang sering dicampurkan dengan pasir dalam proses pembuatan kaca ialah Sodium Karbonat (Na2Co3) atau posty setara dengan sebatian Sodium Karbonat yang akan menurunkan tahap lebur kaca tersebut sekitar 1000 0 C. pesawat terbang. kelengkapan rumah dan rumah dan kelengkapan pejabat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tahukah anda bahawa polimer telah dapat menggantikan komponen yang dahulunya diperbuat daripada logam dalam penggunaan seperti pada automobil. Bahan binaan berdawai atau berlapis pula digunakandalam proses pembuatan kaca keselamatan. Fikirkan contoh-contoh yang ada disekeliling anda. Boraks atau asid borik digunakan dalam proses penghasilan kaca borosilikat.4 KACA Rajah 8 Kaca diperbuat daripada silikon dioksida (SiO2) merupakan sebatian kimia serupa dengan kuarza dalam bentuk polihabluran. natrium nitrat dan natrium sulfat. pasir. 1.1 Proses penghasilan kaca Silika merupakan bahan utama kaca diperolehi daripada pasir yang dibersihkan bagi tujuan pengasingan bendasing yang tidak diperlukan. Batu kapur atau kapur mati digunakan sebagai agen kapur.

Kaca lapis ini banyak digunakan sebagai cermin kenderaan. seramik-seramik atau polimer-polimer. iii. dwilogam. logam-polimer. Komposit lamina ( lapisan ) Komposit zarahan Komposit bertetulang gentian 1. Menggelek ii. Komposit mungkin berbentuk gabungan logam-logam. ii. Kaca lapis pula dihasilkan dengan car a meletakkan kepingan plastik antara lapisan kaca yang bersalut simen.5 Komposit Komposit dihasilkan apabila dua atau lebih bahan mentah yang berbeza di sambungkan atau diikat samada secara mekanikal atau metalurgi untuk mendapatkan gabungan sifat yang tidak terdapat pada bahan asal. Pateri keras 20 . Menekan v. Penyemperitan bersama iv.lamina atau lapis. apitan dan berbagai-bagai lagi. Ikatan letupan iii. ianya seterusnya digelek untuk membuang gelembung udara.5.1 Komposit lamina Bahan rencam lamina termasuklah salutan-salutan yang sangat nipis. Komposit dikelaskan kepada beberapa kumpulan berasaskan geometri atau bentuk bahan. i. pelapisan. seramik-polimer. 1. permukaan pelindung yang lebih tebal. Gentian kaca banyak digunakan sebagai bahan penebat dalam proses pembinaan dan kaca gentian. Papan lapis ialah contoh komposit lamina. Proses penghasilan gentian kaca pula adalah dengan menggerakkan kaca lebur melalui lubang-lubang kecil dan menariknya keluar mengikut saiz yang dikehendaki. logam-seramik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI pecah. Komposit lamina boleh dihasilkan dengan cara: i.

Proses ini sangat sesuai untuk menggabungkan dua kepaingan yang sangat besar yang tidak dapat dikendalikan dengan mesin penggelek.5. sentuhan atom ke atom. 21 . Dengan itu permukaan akan tekimpal melalui 1. tekanan akibat penggelek akan memecahkan oksida–oksida di permukaan.1a Menggelek Kebanyakkan daripada komposit lamina seperti pelapisan dan dwilogam dihasilkan melalui ikatan gelekan panas atau sejuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaca ialah “bahan lutsinar yang dihasilkan dari pemanasan pasir silika atau bahan silikon dioksida yang wujud secara semulajadi dalam pasir menerusi proses pemanasan melebihi 2000 C. Sekiranya peratus ubah bentuk secukup besar. Tekanan yang secukupnya dapat menyambungkan logam-logam.1b Ikatan letupan Proses dilakukan melalui cas letupan.5.” Rajah 9 :Penggunaan komposit : helmet 1.

Penyemperitan sebegitu cara membolehkan bahan yang lembut mengelilingi bahan yang keras polimer plastik haba juga dapat disemperitkan bersama bagi mengelilingi dawai pengalir. Proses menekan panas ini selalunya dilakukan untuk mengawet perekat di dalam lamina. Bagi komponen yang kecil.5.5. Aloi pateri keras yang sudah lebur akan tertarik ke dalam sambungan yang nipis tersebut melalui tindakan rerambut.3 Komposit tetulang gentian Bahan komposit bertetulang memperbaiki sifat mekanikal bahan.1d Menekan Proses menekan dilakukan dalam keadaan panas.1c Penyemperitan bersama Bahan komposit lamina yang agak mudah seperti kabel sepaksi dihasilkan dengan menyemperitkan dua logam secara serentak melalui sebuah acuan. 1. 1. tegar dan rapuh dimasukkan ke dalam matriks yang lebih lembut dan mulur. lebih kurang 0.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. yang dikelilingi oleh matriks sejenis bahan lagi yang lebih lembut dan mulur. Zarah-zarah bahan komposit zarahan boleh jadi lebih kasar misalnya konkrit atau sangat halus seperti barangan yang diperbuat melalui proses metalurgi serbuk.5.2 Komposit zarahan Bahan komposit zarahan mengandungi zarah-zarah diskret bahan yang lazimnya lebih keras dan rapuh. dipanaskan hingga melebihi suhu lebur aloi pateri keras.5. 1.1e Pateri keras Pateri keras digunakan untuk menyambungkan dua plat logam. Kepingan logam dipisahkan dengan kelegaan yang kecil. Bahan matriks memindahkan daya kepada gentian yang menghasilkan kemuluran dan 22 . Bahan gentian yang kuat. 1.5. tekanan yang tinggi pada suhu yang tinggi akan menyebabkan berlakunya kimpalan.08 mm.

Jerami telah digunakan sejak berkurun lalu untuk menguatkan bata tanah liat.6 •       1. Bata bertetulang keluli menguatkan struktur konkrit. Gentian kaca di dalam matriks polimer menghasilkan gentian kaca untuk digunakan dalam bidang pengangkutan dan angkasa lepas. Kekuatan ditingkatkan pada suhu bilik dan suhu yang lebih tinggi. gabungan logam dan seramik. yang lazim diguna dalam enjin jet Bahagian logam dalam salutan ultra keras ini meningkat prestasi permainan. kecekapan pemberhentian dan prestasi dipertingkat Tahan lama-rintangan haus tinggi Louisville Slugger menghasilkan kayu pemukul bola permainan besbol dengan salutan komposit seramik keras Mengandungi bahan matrik bersalut.7 Aplikasi Komposit: Porsche membina cakera brek dari bahan komposit silikat gentian karbon prestasi tinggi Pengurangan berat 50%. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI keliatan. Bahagian seramik keras mengurangkan haus dan koyak ketika permainan GETAH Rajah 10 23 . Terdapat begitu banyak sekali bahan-bahan bertetulang yang digunakan. manakala gentian menanggung kebanyakan daripada daya yang dikenakan.

5 N / mm2 Rajah 11: Sarung Tangan Getah 1. Susu getah ditapis dan dicampurkan dengan air sehingga mencapai kepekatan sebelum dicampur asid. Kepingan getah ini dibasuh. Getah mentah diproses bagi memperbaiki sifat-sifatnya. Getah beku seterus digelek – (mesin gelek) menjadi kepingan nipis. Getah mentah dihiris-hiriskan. Proses membaiki ini dinamakan pemvulkanan ( vulcanization ) dan biasanya melibatkan pencampuran 7 % 42 % sulfur kepada getah itu. kemudian dicampurkan dengan sulfur dan bahan pelikat pada suhu vulkan 140 dar C. Seterusnya dibentuk dgn cara menggulung atau menekannya pd tekanan 2. Getah diasingkan secara pembekuan menggunakan asid formik atau asid asetik.rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Susu getah mengandungi molekul-molekul getah ( C5H8 ). Getah mentah adalah melekit dan lemah dan mempunyai sifat lain yang tidak dikehendaki.Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa 24 . cecair dan resin.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Getah asli ialah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada susu getah ( kulit pokok getah ). Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa.8 KERTAS Kertas adalah bahan nipis .5 – 12. dikeringkan dan dijemurkan ( getah mentah ).

8. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. linen dan hem boleh digunakan. 1. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. ii. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini.semua proses penghasilannya akan membabitkan tiga langkah mudah: i. campuran gentian pekat akan terampai dalam cecair. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk satu jaringan bergentian. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (kebanyakkannya adalah kayu lembut) seperti spruce. Tetapi helaian kertas mampu bertindak sebagai gergaji halus dan nipis hingga menyebabkan luka. Penyediaan Gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Dibentuk Menjadi Kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air bagi menjadikannya ampaian cair. Jaringan 25 . Carolina Selatan. ia akan dilunturkan atau diwarnakan bagi menukarkan gambaran barangan akhir. Penghasilan kertas samada dihasilkan dengan tangan atau dengan teknologi mesin. Timbunan 500 keping kertas dipanggil rim (ream). Apabila gentian ini telah dihasilkan.1 Penghasilan Rajah 12 : kilang kertas Kilang kertas International Paper Company terletak di Georgetown.

dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang nya dari putus dan menghentikan baris pengeluaran). 1. sejumlah pulpa diletakkan dalam suatu bentuk.Kepingan kertas ini juga akan menjadi dokumen-dokumen. Apabila dikeringkan. Kertas juga di gunakan untuk mewakili nilai – nilai sebagai wang kertas. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses yang berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gulungan atau jaringan. nota bank. wang kertas akan melalui suatu proses-proses tertentu. Kadangkala ada kertas yang masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan akan diproses semula. Baucer dan tiket.cek.8. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). pengeringan Kertas ini mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa proses pengilangan (kertas kering ini lebih kukuh berbanding kertas basah. Kertas ini kemudian boleh dikeluarkan daripada acuannya semasa basah atau kering. Dalam proses menggunakan acuan. bagi mengelakkan salah guna atau bagi tujuan kesukaran membuat salinan supaya dapat dibezakan dengan yang tulin. Saiz kertas piawaian telah ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO).2 Kegunaan Kertas-kertas ini digunakan bagi kerja-kerja penulisan atau proses mencetak . Pada masa ini. iii.Dalam kes matawang kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bergerak ini ditekan dan dikeringkan supaya menjadi satu gulongan kertas yang panjang. 26 . jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada beberapa saiz yang diingini. boleh dijadikan bagi penyimpanan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan). tekanan boleh digunakan untuk menghilangkan air melalui tindakan tekanan. untuk diproses dengan lebih lanjut lagi.

tisu pembalut. menggunakan mesin pencetak. dan diikuti oleh pengecaman huruf optik (optical character recognition) atau OCR. Bagi tujuan pembungkusan . Kertas bercetak juga boleh dijilidkan untuk menghasilkan buku. Fail atau dokumen-dokumen dalam folder komputer boleh ditukarkan kepada dokumen kertas dengan mencetak.Kertas juga di buat untuk membuat kertas tandas.kertas digunakan untuk membuat sampul surat. akhbar dan lain-lain yang berkaitan. Pemotong kertas Rajah 13 origami --Stop here-= 27 . majalah. atau boleh di imbas dengan menggunakan mesin pengimbas. dan kertas dinding. risalah. Untuk proses pembinaan ia sesuai untuk membuat papier-mache.origami dan lain-lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dokumen rasmi dan penyata-penyata persendirian yang dihasilkan dengan menggunakan komputer akan diletakkan ke dalam sampul surat yang berlainan oleh "mesin bursting”. tuala kertas dan lain-lain.tuala tangan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Pengenalpastian Masalah dan Pencetusan Idea Pencetusan idea Idea tidak wujud dengan sendirinya – memerlukan daya usaha sendiri Cara semulajadi - Cara terancang Pencetusan Idea Cara Semulajadi 28 .

Sumbang Saran (Brainstorming) Teknik menjana idea secara berkumpulan bagi: 29 . ii. Betul dari segi logik Betul dari kenyataan sebenar (reality) Kesan Negatif : Boleh membunuh pertumbuhan idea-idea baru Pemikiran Intuitif Berfikir berdasarkan kpd suara atau gerak hati dan naluri kita sendiri. Pemikiran Analitikal menganalisis masalah dgn cara memecah masalah yang besar kpd bahagian yang lebih kecil untuk mudah ditangani. kelemahan. Terfokus kpd hasrat utk membuktikan bahawa idea orang lain itu salah. Pemikiran Kritikal Digunakan utk mengenalpasti kesilapan. kekurangan dan kesalahan pd sesuatu idea atau cadangan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Lamunan atau berkhayal Bakat semulajadi (gifted) Pengalaman Secara kebetulan Pencetusan Idea Cara Terancang Pemerhatian dan pengamatan Penumpuan kpd teknik pemikiran Logikal Analitikal Kritikal Intuitif Sumbangsaran Lateral Teknik Pemikiran Pemikiran Logikal menekankan kpd apa yang salah dan apa yang betul i.

Tidak berfokus kpd penilaian sama ada salah atau betul tapi utk melahirkan idea serta pandangan baru – asalkan idea tersebut bersifat positif.2 Mengaplikasikan kaedah Pembuatan Prototaip/Projek Berasaskan Kayu Dan Logam Menghasilkan Projek  Projek siap mengikut lukisan kerja sepenuhnya  Projek mengikut spesifikasi ukuran 2. iii.2. merumus dan mempersetujui Mencari / memperbanyakkan idea Menilai pelbagai alternatif utk penyelesaian yang penyataan masalah sesuai. Bersifat generatif bertujuan menerbitkan suatu perubahan baru dan berlainan bagi sesuatu masalah – tanpa batasan idea yg dikeluarkan. Nilai-nilai estatik dan egronomik  Rupa bentuk menarik  Tekstur  Kefungsian  keselesaan 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i. ii. Pemikiran Lateral Mengenal pasti.3. 1. Sekurang-kurangnya terdapat satu bahagian kerja logam 2.1.2. Nilai-nilai Komersial 30 . Menggunakan sekurang-kurangnya 1 (satu) jenis tanggam 2.

Kekemasan akhir  pemilihan warna  tekstur  harmoni dan kontras 31 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.4.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI vv ddddd  Kerangka tajuk-tajuk modul ini Konsep dan pengertian empat bidang kegiatan Mengenal alat dan bahan Tema atau kandungan Pengenalan kepada 4 bidang kegiatan PSV Teknik-teknik dalam penghasilan karya Proses penghasilan karya Aktiviti-aktiviti dalam empat bidang kegiatan  1.1 Kandungan Isi Jenis-Jenis Bahan Mentah Apakah yang anda tahu tentang jenis-jenis bahan mentah? Tumpuan diberi terhadap perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran empat bidang kegiatan PSV KBSR iaitu: Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 32 .

Imej mental seseorang. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. Sub tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh Imej Empat Bidang Dalam PSV KBSR Asas Menggambar Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata. Menggambar adalah satu representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Sesuatu gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan. Melalui asas-asas menggambar. Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan 33 . Sub tajuk ini juga disediakan untuk anda memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai media. proses dan teknik menggambar.

Gambar sebagai satu artifak yang menunjukkan satu kecenderungan terhadap sesuatu imej atau objek. Teknik-teknik yang boleh digunakan dalam menggambar adalah seperti Rajah di bawah. cat gloss dan lain-lain lagi. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. CAPAN LUKISAN KOLAJ CETAKAN CATAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ GURISAN RESIS MOZEK STENSILAN GOSOKAN PERCIKAN Teknik Catan Apabila seseorang mengecat. hasilnya ialah catan. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan 34 . cat emulsi. cat poster. Teknik Kolaj Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti pelbagai jenis kertas.

Jalinan di atas objek akan memberi kesan kepada hasil gosokan. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun „cow gum‟. Anda boleh memilih pelbagai jalinan yang berlainan dan susunkannya untuk mendapat gambar yang menarik. Pada asasnya cetakan menggunakan sifat timbul dan tenggelam pada sesuatu blok atau skrin. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara bebas dan boleh bertindih. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. „strawboard‟ dan „polyfoam‟.. Teknik Resis Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. bahan warna akan melalui ruang 35 . Polyfoam adalah bahan yang mudah diukir. Teknik Cetakan Teknik cetakan ialah cara menghasilkan karya dengan mencetak. Warna air boleh disapukan di atasnya. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi pelbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakan atas kertas. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan. Teknik Stensilan Untuk teknik stensil. misalnya ke atas objek dengan jalinan yang berlainan. Terdapat berbagai-bagai jenis cara cetakan. Untuk jenis cetakan blok. Dengan teknik ini. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Teknik Gosokan Anda boleh menggunakan krayon dan gosokkannya di atas kertas yang diletak di atas sesuatu permukaan yang kasar. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal.

kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Hasilnya ialah jalinan bertitik-titik. Sesuatu objek atau kertas yang berubah bentuk boleh digunakan untuk menghalang percikan itu ke permukaan kertas. plastik. Teknik Gurisan Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Misalnya warna air boleh dipercik dari berus. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. plastik dan papan secara tersusun. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi pelbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Teknik Percikan Bahan warna boleh dipercik dari sesuatu alat. Objek atau kertas berubah bentuk itu boleh diubah kedudukannya supaya kesan tindihan berlaku apabila warna kedua dipercikkan. Teknik Mozek Teknik mozek ialah cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. bersebelahan dan tidak bertindih. 36 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membuat Corak dan Rekaan Salah satu sebab M. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. kayu. gasing dan keris. artis grafik Belanda menjadi terkenal adalah kerana kebolehannya menghasilkan corak yang menarik sekali. geometri seperti bulat. Corak terancang 37 . Cuba anda perhati dengan teliti kain baju anda. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan perhatikan nanti. serangga dan haiwan.C. Corak terbahagi kepada 2 jenis iaitu corak terancang dan corak tidak terancang. segitiga dan segiempat. meja. tulisan jawi. Adakah anda boleh mengecam struktur susunan ulangan pada cetakan ataupun pada jalinan kain itu? Itulah yang dimaksudkan corak. tulisan cina dan tamil serta angka. rumah. paku dan gunting. siput. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: alam semulajadi seperti bunga. Escher. bahan buatan manusia seperti kerusi. abjad rumi.

Tarikan di Lipatanlup Jenis susunan corak Corak tidak terancang Corak yang dihasilkan secara spontan dengan menggunakan teknik-teknik berikut. orgee. antaranya adalah seperti dalam rajah bawah. turun separa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Corak yang dibuat secara terancang mengikut susunan atau grid. cerminan. Terdapat pelbagai jenis susunan corak. selang seli atau perulangan rupa yang tekal. sisik ikan. TIUPAN TARIKAN TITISAN PUALAMAN CORAK TIDAK TERANCANG LIPATAN IKAT & CELUP RENJISAN Teknik menghasilkan corak tidak terancang 38 . seperti susunan batubata.

alat dan bahan. Di sini anda akan lihat bagaimana teknik. stabail. Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk. Berpandukan aspek tersebut pelajar dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. Ini merupakan satu jenis kegiatan membentuk yang anda mungkin pelajari sebelum memasuki alam persekolahan. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga 39 . imbangan dan kestabilan. boneka. anda pasti pernah melihat atau bermain dengan kapal ataupun kapal terbang yang dihasilkan dengan lipatan kertas. Dalam bidang ini. model. anda akan mengetahui tentang bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan yang murid anda akan pelajari. diorama. ruang. tema ditentukan dan juga tentang persembahan hasil kerja. mobail. struktur. topeng dan origami.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membentuk dan Membuat Binaan Pada zaman kanak-kanak anda dahulu. asemblaj. Topik ini akan menjelaskan tentang aktiviti-aktiviti membentuk yang ditujukan kepada pelajar sekolah rendah seperti menghasilkan arca timbul.

alat dan teknik penghasilan. semasa menjalankan proses penghasilan seni. iaitu: 40 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan. Kraf tradisional terdiri daripada 8 jenis. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Origami (f) Model (g) Diorama (h) Boneka (i) Topeng Mengenal Kraf Tradisional Kraf Tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja-kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun mengikut kaum masing-masing. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan.

Masyarakat melayu tradisional terutama di zaman kerajaan Melayu Melaka hingga kini masih menggunakan senjata seperti Keris. Terengganu. Rencong Aceh. Jembiah Lading.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (a) Alat Domestik (b) Alat Permainan (c) Alat Pertahanan Diri (d) Batik (e) Seni Tekat (f) Tembikar (g) Seni Anyaman (h) Seni Ukiran Kayu Alat domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Kebiasaannya wau dimainkan selepas menuai padi. Keris pada masa kini masih digunakan untuk upacara-upacara tertentu seperti majlis persandingan. Pahang. Keris adalah senjata penting dalam masyarakat dan budaya melayu. Selangor dan Johor. Keris Sumatra. Pedang. Alat Permainan seperti Wau adalah salah satu permainan tradisi yang dimainkan untuk mengisi lapang. Perlis. Keris Perubahan masa menyebabkan bentuk senjata berubah mengikut keperluan. Sewar. Keris Bugis dan Keris Picit. Jenis-jenis keris yang boleh didapati adalah seperti Keris Jawa. batik lukis dan batik canting 41 . Terdapat pelbagai nama wau di negara kita termasuklah Wau Barat dan Wau Bayan. Keris Semenanjung. Sehingga kini wau masih di mainkan di negeri Kelantan. Keris Sundang. perubatan dan keris menjadi lambang kebesaran institusi diraja. Beladau. Tombak. Keris Majapahit. Badik. Kedah. Batik Batik terkenal di seluruh gugusan kepulauan Melayu dan dianggap bidang kraf tangan tradisional yang unggul. Batik tradisi dan moden mempunyai corak yang sesuai dengan cita rasa dan perkembangan kesenian Malaysia. Lawi Ayam. Tumbuk Lada. Batik tulis. Lembing dan Sumpit. Keris Bali. Keris Petani atau Pekaka.

Anyaman 42 . kain selendang dan baju kurung. iaitu di zaman kesultanan Melayu Melaka. Pada tahun 1970-an teknik ini telah diterapkan dalam kaedah membuat skaf. Johor. Bentuk tembikar tersebut hanya mempunyai persamaan dari segi susunan motif. Pada masa tersebut seni tekat dipakai oleh keturunan Baba Melaka. Seni Tekat Ia juga dikenali dengan nama suji timbul iaitu sulaman timbul atau tekat bersuji. Batik semakin digemari oleh peminat fesyen kerana corak batik dapat dipadankan mengikut peredaran zaman. Selangor. Pada peringkat awal kaedah ini hanya digunakan untuk menghasilkan batik untuk hiasan dinding. dan teknik pembuatan kerana dipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat. hitam dan kelabu gelap. ragam hiasnya semua dibentuk dalam keadaan timbul dari permukaan dasar kain kerana bahagian dalamnya diisi dengan mempulur. Tembikar tradisi Melayu menjadi lambang kesenian negara dan kini menjadi koleksi yang membanggakan. ketebalan dan teknik pembakaran bersuhu rendah. corak. Tembikar Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu berdasarkan penemuan barang tembikar lama seperti di Gua Cha. dengan permukaan berwarna coklat. tetapi suji sering dikaitkan dengan sulaman benang sutera. Kini penggunaannya telah diperluaskan dalam bentuk dimensi baru. Pahang dan Negeri Sembilan merupakan negeri yang banyak mengusahakan kraf seni tekat timbul benang emas. Kelantan dan di Sungai Perak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI merupakan kaedah membuat batik yang kini diminati ramai. Hampir semua tembikar yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri kegunaan harian. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. Mereka banyak menggunakan seni tekat ini pada pakaian. Sama ada ditekat. Seni tekat diperkenalkan pada kurun ke-15. Negeri seperti Perak. disulam atau disuji. Asal-usul dan perkembangan seni tekat secara langsung dikaitkan kegunaan pakaian dan kelengkapan keluarga raja-raja atau istana. Beberapa buah negeri di Malaysia menghasilkan tembikar. Barangan tembikar yang dihasilkan adalah berbeza dari segi bentuk.

bertam. kepala sampan. perabot. senjata dan peralatan untuk kegunaan harian. Bangunan-bangunan lama yang masih mengekalkan seni ukiran sehingga hari ini telah menjadi bahan rujukan generasi masa kini. bilah buluh. rumah. masjid. Kelarai ini di antaranya ialah: (a) Kelarai berakar (b) Kelarai beras patah (c) Kelarai bunga cengkeh (f) Kelarai anak ikan (g) Kelarai kepala lalat (h) Kelarai mata punai (d) Kelarai tampuk manggis (i) Kelarai sisik kelah (e) Kelarai bunga mempelas (j) Kelarai tapak harimau Ukiran Kayu Seni ukiran kayu merupakan sejenis kraf tangan Melayu tradisional yang digunakan untuk menghiasi rumah kediaman yang menjadi kebanggaan masyarakat pada zaman dahulu. Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai. mengkuang. Latihan 43 . lidi. Ukiran kayu tradisional dianggap sebagai hasil kreativiti orang Melayu dalam bentuk tampak dan mendapat tempat yang istimewa di kalangan masyarakat di negara ini.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anyaman merupakan satu proses menjalin helaian daun pandan. Dua jenis warna yang kontra digunakan bagi menunjukkan kesan. Pembikinan kelarai adalah dirancang dengan menggunakan mata atau langkah yang betul dan tepat. Anyaman yang tidak berkelarai disebut anyaman biasa atau ghadas. paku-pakis ribu-ribu atau bahan-bahan lain dengan menggunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik selang-seli helaian antara satu sama lain. Kelarai Kelarai ialah corak atau motif berbentuk dam pada anyaman yang melalui proses tranformasi idea daripada alam semulajadi. Seni ukiran Melayu yang unik ini diperlihatkan melalui ukiran pada istana. makam. rotan.

Selain daripada itu gunting pelbagai saiz. Senaraikan 2 bidang kegiatan yang sesuai dijadikan projek berkumpulan di sekolah dan nyatakan kelebihan yang boleh diperolehi dari bidang kegiatan tersebut kepada murid anda. kertas kadbod dan banyak lagi. sugar paper.2 Mengenal alat dan bahan Apakah yang anda faham tentang alat dan bahan? Pengenalan dan Penerokaan Alat. Media dan Teknik Sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas. majalah. Adalah menjadi minat murid apabila menghasilkan kerja-kerja seni menggunakan pelbagai jenis kertas yang mempunyai pelbagai tekstur. Pada kebiasaannya alatan yang hendak digunakan adalah terlalu banyak jika hendak disenaraikan. kertas sampul surat. toilet paper. kertas pembungkus hadiah. Alat tulis samada yang berwarna atau tidak berwarna. media dan teknik dalam pembelajaran seni menggambar juga amat penting untuk menghasilkan hasil kerja yang baik dan bermutu. Penggunaan alat. kertas tisu. adalah sangat penting bagi seseorang guru mengetahui dan mengenal pasti perubahan dan perkembangan diri murid-muridnya. Lain-lain kertas yang boleh digunakan dalam aktiviti seni adalah seperti kertas surat khabar. pelbagai jenis warna dan pelbagai saiz. Alatan dan media yang berbagai-bagai yang digunakan ke atas sesuatu bahan tujuannya supaya dapat menghasilkan satu hasil kerja seni yang pelbagai untuk menghasilkan jalinan. Setiap murid mempunyai keupayaan dan sikap yang berbeza terhadap sesuatu aktiviti yang akan dilaksanakan. 44 . bahan-bahan buangan yang boleh digunakan dalam aktiviti menggambar juga perlu. gam. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. bentuk dan ton. media kering atau media basah semuanya amat berguna untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar.

cetakan Lilin Pelbagai jenis cebisan kertas suratkhabar atau majalah Bahan-bahan semulajadi seperti berbagai jenis tumbuh-tumbuhan Sayur-sayuran. Ini membantu 45 . arang lilin dan „comte‟. warna air. cat air. Contoh media kering adalah seperti pensel. Dalam aktiviti menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dalam penerokaan terhadap aktiviti menggambar. bahan-bahan kutipan dan berus. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis iaitu media kering dan media basah. pisau lipat. krayon. lilin. pensel warna. krayon. cat poster. Contohnya ialah seperti pensel. gunting. gam Pelbagai jenis berus lukisan. akrilik. cat poster. pensel warna. cat minyak dan cat akrilik. palet/pembancuh warna Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. kanak-kanak dapat menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menghasilkan gambar mengikut cara ekspresinya yang tersendiri. pen. pelbagai media boleh digunakan dan disatukan dalam satu hasil kerja. warna pensil Kapur berwarna Oil pastel Artline atau marker Pelbagai jenis pen Gouche. warna poster. cat minyak Stensil Kolaj Capan. Media basah terdiri daripada cat air. Berikut ialah sebahagian contoh alatan dan media yang boleh digunakan sebagai aktiviti menggambar:                  Pelbagai jenis pensil Warna pastel. pen. dan buah-buahan Penyedut minuman Gunting. pastel. kertas warna. gam.

Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Senaraikan media kering yang sesuai untuk menghasilkan catan dengan menggunakan kertas lukisan. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. nyanyian dan cerita. kira Menjelmakan objek konkrit tiga reka dimensi bentuk ini akan mengambil bagaimana untuk menstrukturkan disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. 46 . Mengaplikasikan alat. kelebaran. Senaraikan alat dan bahan yang sesuai untuk merancang penghasilan sebuah arca asemblaj. berat dan garis luar objek. lakonan. puisi. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Latihan 1. Pada kebiasaannya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI perkembangan kanak-kanak dari aspek psikomotor dan emosi dan penting dari segi keperluan fisiologi dan psikologi kanak-kanak. ketinggian. bahan dan teknik dalam bidang membentuk dan membuat binaan berkaitan dengan proses yang mesti dilakukan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaan-permukaan yang terlibat. 2.

isi kandungan. Alam semulajadi dan objek persekitaran 47 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Tema Walau apapun yang anda hasilkan dalam pengkaryaan. perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting.3 Tema dan kandungan Apakah yang anda faham tentang tema dan kandungan? Tema.

warna. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. jalinan. keunikan. pisau. khayalan dan imaginasi si pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea mencipta. kualiti objek. Daripada objek persekitaran pula. Perasaan takut. ruang. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. misteri. meja dan sebagainya. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. ciri-ciri organik. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. Aliran dan tema sejagat 48 . Kesemuanya menjadi tema atau hal subjek dimana peringkat seterusnya akan melihat dinamik bentuk form. pinggan senduk. Menurut Freud lagi. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. Objek yang berupa flora dan fauna menjadi sumber idea dan ilham untuk menghasilkan produk seni. piring. rupa dan bentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anda boleh menjadikan objek-objek alam semulajadi ciptaan Tuhan sebagai sumber utama menghasil karya. Perasaan dalaman. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis.

kereta. Wujudnya 'Non-objective Art'.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Dalam konteks yang lebih besar. manusia mencipta dan membuat kipas. Pada bidang yang lebih besar. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. Dari idea yang pelbagai. 'Minimal Art' misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. sudu. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Keperluan dan pengalaman kehidupan harian Ciptaan cawan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mewujudkan satu kekaguman. senduk. basikal. keretapi malah jambatan dan 49 . mencabar dan sanggup menerima rintangan.

semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Peristiwa sebenar atau realisme dan romantisme Rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. Idea datang daripada soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. kesan kemiskinan atau sebagainya. Umpamanya peperangan yang berlaku. Lalu diciptanya bentuk-bentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Di sekolah rendah kandungan subjek atau hal benda itu boleh disesuaikan dengan pengalaman sedia ada kanak-kanak dan pengalaman belajar kanak-kanak dalam pengajaran dan pembelajaran untuk merangsangkan dan meningkatkan pembelajaran. Latihan 50 .

hasilnya ialah catan. Cara gambar diukir dan sifat 51 . Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. 1. teknik serta alat dan bahan yang digunakan dalam setiap bidang. Pelbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. Kemudian. papan lapis dan polyfoam.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas.4 Teknik – teknik dalam penghasilan karya Nyatakan teknik-teknik penghasilan karya yang pernah anda praktikkan. strawboard. cat poster. Apabila seseorang mengecat. Gambar boleh diukir di permukaan lino. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Selalunya. cat emulsi. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. Untuk jenis cetakan blok. Pelbagai media dan bahan pula boleh digunakan untuk menghasilkan karya seni cetakan boleh digunakan. Mengumpul contoh-contoh karya 4 bidang kegiatan mengikut Tahap 1 dan tahap 2 serta senaraikan tajuk/tema/jenis aktivti. papan lapis dan sebagainya. cat gloss dan lain-lain lagi. papan.

Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. 52 . Secara amnya. Warna air boleh disapukan di atasnya. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Di kawasan yang tidak berlilin. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Jalinan pelbagai bahan itu akan memberi pelbagai kesan jalinan pada hasil capan. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Dengan teknik ini. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. capan bahan alam semulajadi (sayuran. cengkerang). Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. teknik capan juga boleh digolongkan di bawah kategori cetakan. warna air akan diserap. Lilin menolak warna air itu.

Cuba anda senaraikan alat dan bahan untuk menghasilkan corak yang tersenarai di dalam rajah yang diberi: Corak tidak terancang Pualaman Tiupan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Alat dan Bahan 1. Ia merupakan suatu proses 53 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1.5 Proses Penghasilan Karya Nyatakan satu proses penghasilan karya bagi bidang menggambar? Proses penghasilan karya yang dilakukan oleh seseorang pengkarya adalah sesuatu yang amat kompleks untuk dihuraikan dengan perkataan.

Pemerhatian secara aktif Pemerhatian yang aktif amat perlu apabila seseorang itu ingin memulakan sesuatu hasil kerja seni. kecenderungan dan latar belakang murid. pemerhatian yang mendalam dan teliti akan memberi dimensi baru terhadap sesuatu benda jika individu itu melihat sesuatu objek dari sisi yang lebih kreatif serta dapat menjelmakan semula aspek estetika yang ingin dirakamkan secara visual. jika objek itu dapat dijelmakan semula sebagai hasil kreatif yang memperlihatkan nilai estetikanya dari segi bentuk dan makna yang ingin disampaikan. Sudut pandangan yang dilihat secara kreatif juga akan turut memberikan makna yang berbeza serta penekanan yang lebih bermakna kepada seseorang. Melalui interaksi yang kritis seseorang individu akan cuba untuk memahami dan mengenali sesuatu benda dengan lebih mendalam dan teliti. Beberapa pertimbangan yang wajar dilakukan dalam proses penghasilan karya ialah seperti berikut. sentuh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang memerlukan masa tanpa had. bau. minat. Apresiasi seni visual secara mudah 54 . Melalui pemerhatian seseorang individu itu dapat mengamati ciri-ciri yang terdapat pada sesuatu objek yang ingin ditiru atau objek yang dijadikan rujukan dalam karyanya. Manakala interaksi secara kreatif pula melibatkan sudut pandangan atau sisi kepada sifat sesuatu benda itu menjadi lebih mencabar dan menyerlahkan sisi atau sudut pandangan yang berbeza dan menarik. lihat. Pemerhatian secara aktif melibatkan pengetahuan sedia ada. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan juga menjadi aspek yang sangat penting dalam proses penghasilan karya. Melihat intipati sesuatu objek secara mendalam juga dapat memberi maklumat serta makna baru kepada seseorang. Interaksi yang kritis melibatkan aspek penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. objek yang konkrit. dan dengar. Ini adalah kerana melalui interaksi secara langsung dengan deria seseorang itu dapat mendekatkan diri beliau dengan sesuatu objek atau hal benda itu dengan lebih intim melalui deria rasa.

kerana jiwa seni itu seringkali dikaitkan dengan kehalusan. Apresiasi yang menekankan unsur-unsur asas dalam seni menjadi pertimbangan yang penting sebagai asas apresiasi yang ingin dibuat terhadap sesuatu karya seni atau objek. Penghargaan yang tinggi harus diberi kepada usaha pengkarya yang sangat murni dalam menghargai keindahan dan nilainilai yang murni dalam kehidupan kerana keindahan yang lebih bermakna adalah terhadap kekuasaan yang maha Esa yang membuatkan manusia sentiasa rasa takjub kepada keindahan alam yang tiada bandingan. Penghargaan kita kepada semua aspek kehidupan turut mencakupi tentang nilai-nilai murni yang ingin disarankan melalui penyataan estetik yang dibuat melalui karya yang dihasilkan. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut. 55 . Terminologi berkaitan unsur-unsur seni Terminologi berkaitan kandungan dan hal benda Penghargaan terhadap hasil kerja pengkarya Refleksi diri terhadap karya Penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai berkaitan dengan kandungan. Semasa menyediakan aktiviti apresiasi secara mudah. Pernyataan estetik ini seringkali memberi pengalaman indah kepada pemerhati.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi secara mudah dalam proses penghasilan karya merujuk kepada penilaian seseorang dalam membuat tanggapan atau meletakkan justifikasi sendiri dalam aspek yang ingin diamati dan dinilai secara individu atau berkumpulan. Penilaian tentang aspek yang ingin dipertimbangankan itu menjadi asas kepada proses penghasilan agar perancangan yang dirangka melalui pengembangan idea dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna. Melalui pengalaman estetik ini akan membuatkan seseorang individu itu menghargai apa yang ingin disampaikan oleh sesuatu karya seni. justeru menerapkan perasaan estetik terhadap sesuatu objek. sensitiviti dan kesedaran untuk membetulkan apa yang salah. Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan adalah bagaimana kita membuat penyataan tentang kecintaan dan sayangi alam ciptaan Tuhan di sekeliling kita. Penghargaan terhadap keindahan tentunya akan menyerlahkan sisi baik seseorang individu dalam mengharungi aspek kehidupan yang lain.

Ia merupakan karya seni atau kerja seni yang dihasilkan di atas sesuatu permukaan rata yang mengabungkan garisan dan ton warna. Lukisan merupakan salah satu aktiviti dalam bidang menggambar iaitu satu perbuatan meletakkan pewarna yang terlarut dalam sejenis bahan pelarut dan dicampurkan dengan agen pengikat kepada permukaan seperti kertas. 1. Buat apresiasi mudah dengan membincangkan unsur-unsur seni yang diaplikasikan dalam sebuah hasil karya seni yang dipilih. warna dan jalinan bagi sesuatu objek apabila ia berada jauh dari pandangan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. kanvas dan sebagainya. Lukisan yang dilukis adalah menggambarkan aktiviti dan perasaan pelukis. Aktiviti membuat lukisan merupakan pengetahuan awal yang dibuat untuk meluahkan perasaan yang berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau warna paling minimum. Dua unsur utama itu ialah elemen unsur seni dan elemen seni reka atau prinsip seni. Perspektif adalah satu elemen penting bagi menampilkan perbezaan dari segi saiz.6 Aktiviti-aktiviti Dalam Empat Bidang Kegiatan Huraikan satu aktiviti dalam bidang membuat corak dan rekaan Aktiviti bidang mengambar Pengetahuan asas bagi aktiviti menggambar mempunyai dua unsur yang menjadi tunjang utama di dalam proses memahami konsep penghasilan seni visual. Perspektif ialah skala atau ukuran objek dari pelbagai sudut pandangan yang mempunyai 56 .

ruang. garisan horizontal. cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran. Catan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan bahan berwarna atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan media basah. Contohnya kertas yang dilakarkan dengan pastel minyak dan di sapukan dengan cat air akan menghasilkan teknik menggambar seperti batik iaitu bahagian yang dilakarkan dengan pastel minyak akan menolak warna yang berasaskan air tersebut. titik lenyap. Antaranya ialah: - irama komposisi warna sapuan berus subjek Resis pula ialah aktitviti menggambar dengan menggunakan kaedah penolakan bahan seperti minyak dan air. Terdapat beberapa elemen yang perlu diberi perhatian dalam aktiviti catan. 57 . Kaedah resis juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti seseorang seperti menggunakan lilin atau krayon. Aktiviti ini membolehkan seseorang menyedari serta merakam kesan cahaya pada bentuk. Aktiviti melukis memberi ruang bagi kanak-kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar. rupa. Penolakan bahan berminyak dan air menghasilkan ciri-ciri unik yang menarik di atas kertas. tetingkap fokus dan nisbah keemasan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI beberapa aspek penting seperti.

profilem. lino. komposisi. daun dan sebagainya. kepingan plastik yang mempunyai corak dan bentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Percikan pula adalah teknik menggambar dengan memercikkan warna menggunakan berus gigi atau berus-berus lain yang sesuai. ubi kentang. stensil. strawbod. Cetakan dalam bidang menggambar ialah proses terapan blok atau plat ke atas permukaan kertas. bentuk. Blok atau plat yang mempunyai rekabentuk yang menarik seperti objek berbentuk geometri dan organik atau huruf akan menjadikan aktiviti cetakan sangat menarik dan mudah untuk dilaksanakan. serta susunan secara terancang atau tidak. Gurisan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan kanji yang dicampur dengan warna air atau poster. Kanji akan bertindak seperti bahan pelekat yang berkilat menjadikan warna lebih menyerlah. Cetakan merupakan hasilan imej yang terdapat pada permukaan blok yang dipindahkan melalui terapan imej yang diukir itu. ruang. - Cetakan timbulan Cetakan stensil/sarigrafi Cetakan monoprint Cetakan benam Cetakan planografi/litografi Terdapat pelbagai jenis bahan yang boleh digunakan untuk menghasilkan cetakan seperti kayu. Corak yang menarik juga bolh dihasilkan melalui aktiviti stensilan ini. Aktiviti percikan ini akan menghasilkan corak yang menarik secara spontan. kemudian ia akan diguris-guris 58 . Aktiviti ini membolehkan seseorang merakam kesan rupa. Cetakan terbahagi kepada beberapa jenis seperti. kain atau bahan-bahan lain. Campuran disapu pada permukaan kertas dengan menggunakan tangan bagi meratakan warna tersebut. Stensilan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas keras atau tebal.

kanvas atau kadbod dengan menggunakan bahan perekat yang sesuai. jalinan. Mozek ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas berwarna yang dipotong kecil seperti jubin di mana ia ditampal ke atas sesuatu permukaan rata dalam 59 . Bahan yang dijadikan kolaj itu boleh dijadikan pelbagai jenis imej atau corak yang menarik. Kolaj ialah aktiviti menggambar dengan menyusun pelbagai jenis bahan seperti bijiran. pelbagai alat capan boleh digunakan seperti jari. tapak kaki dan sebagainya untuk menghasilkan corak yang kreatif. gambar. sikat dan sebagainya untuk mendapatkan corak secara tidak terancang. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan dapat memberi pengalaman yang baru kepada murid sekolah di mana mereka dapat merasai warna yang digunakan secara langsung.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan menggunakan objek tajam seperti garfu. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar atau objek. huruf. Aktiviti ini mudah dijalankan. daun dan sebagainya di atas prmukaan yang rata seperti kertas. Teknik ini membolehkan seseorang membentuk serta merakamkan gambaran dalam pelbagai bentuk. dan lain-lain yang ditampal pada sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. montaj dan mozek merupakan aktiviti menampal media lain seperti kertas warna. ruang. Konsep bidang menggambar dalam aktiviti kolaj. Aktiviti ini merupakan asas kepada reka bentuk grafik. rupa. tapak tangan. Montaj ialah satu proses atau aktiviti menghasilkan karya menggunakan kertas warna. tetapi perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak comot. rupa serta reka bentuk permukaan asal kepada kertas lukisan untuk mendapatkan kesan-kesan yang menarik. tekstur. Capan merupakan aktiviti menggambar paling mudah bagi kanak-kanak dalam kegiatan seni. kertas warna. foto dan bahan-bahan lain di atas kertas lukisan untuk menghasilkan satu gambaran yang kreatif manakala aktiviti gosokan pula adalah menyalin semula atau pemindahan corak.

iaitu dengan menekap kertas lukisan pada permukaan warna yang terapung di permukaan minyak. Gosokan ialah proses menghasilkan karya seni dengan menggunakan teknik gosokan media kering di atas kertas lukisan yang diterap di atas permukaan yang mempunyai jalinan timbul yang kasar dan ketara. Teknik tiupan ini boleh dilakukan dengan menggunakan mulut dan straw sahaja. Warna air akan dititiskan pada permukaan kertas yang basah untuk menghasilkan gubahan corak tidak terancang yang menarik dan unik. Warna air yang ditiup itu akan terpecah dan tersebar secara rawak di atas permukaan kertas dan menghasilkan reka corak tidak terancang yang menarik jika pilihan warna yang sesuai dibuat. duit syiling. Bahan tekstur yang diperolehi dari jalinan permukaan yang disalin secara gosokan itu boleh dijadikan bahan seni yang menarik apabila menghasilkan karya menggambar secara kolaj. Campuran warna yang dititis pada permukaan minyak akan terapung dan diputarkan secara rawak dengan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak tidak terancang. Tiupan ialah hasil karya seni yang ringkas iaitu dengan meniup warna air yang dititis di atas permukaan kertas. Pualaman atau putaran warna secara spontan. Ikatan dan celupan adalah kaedah membuat corak tidak terancang yang menggunakan kain kapas yang nipis atau kertas tisu yang diikat dengan cara tertentu 60 . cermin tingkap yang kasar akan terbentuk pada kertas lukisan apabila warna yang digosok berlapikkan kertas tersebut dilakukan. Membuat corak dan rekaan secara tidak terancang melibatkan aktiviti seperti pualaman. Aktiviti membuat corak dan rekaan pula melibatkan banyak aktiviti yang menarik. Titisan ialah aktiviti ringkas untuk menghasilkan corak tidak terancang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. Permukaan atau jalinan bahan-bahan seperti kulit pokok.

kayu. span. Barangan 61 . manik dan sebagai aktiviti karya seni yang menarik. Terdapat juga alat perhiasan diri seperti rancai. Pelbagai bahan terbuang boleh diolah semula menjadi karya-karya hebat jika dirancang secara kreatif dan inovatif. warna. Mobail direka untuk menghasilkan pergerakan yang berirama dan berubah-ubah. tekat. keronsang yang boleh direka semula menggunakan bahan-bahan seperti kadbod. lilin. Renjisan dan percikan juga dapat mewujudkan corak tidak terancang yang menarik melalui kaedah merenjis atau memercikkan warna secara spontan di atas permukaan kertas yang kering. reka bentuk dan ruang. Kraf tradisional alat domestik merupakan barangan berfungsi tetapi boleh dijadikan barang perhiasan yang menarik seperti barangan tembikar. keris. pending. Daun-daun dengan rupa yang menarik boleh diletakkan di atas permukaan kertas bagi membentuk imej daun yang berlatar belakangkan warna-warna renjisan yang menarik. cincin. Mobail ialah arca yang boleh bergerak secara kinetik. Pembentukan dan pembinaan arca asemblaj terbentuk daripada hasil cantuman bahan-bahan tiga dimensi yang semulajadi atau buatan manusia yang disatukan menjadi objek seni yang tersendiri. Antara aktiviti kraf yang sering dijalankan disekolah adalah anyaman dengan menggunakan kertas warna atau riben. Kertas atau kain yang diikat itu akan direndam didalam pewarna seperti warna batik yang akan meninggalkan kesan warna yang menarik setelah ikatan tersebut dibuka. doh. Arca asemblaj adalah gabungan bahan-bahan terbuang yang diolah menjadi karya seni yang menarik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan corak yang diingini. plastersin. tanah liat. sabun dan sebagainya. Aktiviti membentuk dan membuat binaan ialah salah satu bidang seni visual yang boleh dilakukan seperti membuat arca tiga dimensi dengan menggunakan bahan seperti plaster of paris. wau dan sebagainya. Mobail mementingkan keseimbangan. bentuk. ukiran. dawai.

Latihan 1. Manakala wau atau kuda kepang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas kadbod yang dipotong dan dilukis corak yang sesuai di atasnya bagi menyerupai kraf sebenar. Senaraikan lima aktiviti seni dalam bidang membentuk dan membuat binaan yang paling sesuai mengikut murid tahap 1. 2. 62 . Nyatakan lima teknik penghasilan berasaskan bahan terbuang yang sesuai dijalankan di dalam bilik darjah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI tembikar juga boleh dihasilkan dengan menggunakan papier mache atau tanah liat.

Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 1. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 1 Amali – Meneroka Alat dan Bahan 1. Membuat Corak dan Rekaan. bahan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 63 . Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. anda dapat: 1.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan penerokaan dan membuat eksperimentasi terhadap pelbagai jenis alat dan bahan serta penerokaan dan membuat eksperimentasi ke atas perisian-perisian komputer yang dapat memberi nilai tambah dalam penghasilan karya seni.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3.

Perancangan pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan bersistematik dapat menentukan keberkesanan pembelajaran ke tahap yang optima.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 4. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 1. Dalam merancang pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan 64 . Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan 6.4 Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. Pelbagai alat dan bahan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR boleh dilaksanakan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. 1.  Meneroka / membuat eksperimentasi perisianperisian. Nyatakan bentuk penerokaan terhadap alat dan bahan yang pernah anda lakukan dalam menghasilkan karya seni.3 Kerangka Amali – Meneroka Alat dan Bahan  Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan.

olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. hasilnya ialah catan. pensel warna. lilin. kad. cat minyak dan cat akrilik atau kekuda dan alat „masking‟. cat emulsi. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. „easel‟ atau kekud a dan alat „masking‟. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. cat air. Permukaan untuk catan adalah seperti kertas. Contohnya ialah seperti pensel. papan. bahan-bahan kutipan dan berus. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. cat poster. Oleh itu. pen. Melalui asas-asas menggambar. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. bekas berus. Contoh media kering adalah seperti pensel. krayon. gam. Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. tikar. Media basah terdiri daripada cat air. kertas warna. Alat-alatan dan perkakas lain adalah seperti palet. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan 65 . Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. kanvas dan lain-lain lagi. krayon. Untuk jenis cetakan blok. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis – media kering dan media basah. beliau haruslah mempunyai pengetahuan tentang pelbagai kegunaan alat dan bahan bagi merancang pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan kondusif bagi mencapai objektif yang hendak disasarkan. pensel warna.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI seseorang guru perlu cekap memilih alat dan bahan yang bersesuaian dengan suasana pembelajaran. cat poster. Apabila seseorang mengecat. pen. Tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. pastel. cat gloss dan lain-lain lagi. cat poster. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. gunting. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan untuk membuat cetakan. Selalunya. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. arang lilin dan comte. kain pengelap.

Dengan teknik ini. Alat dan 66 . Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Secara amnya. Di kawasan yang tidak berlilin. strawboard . Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. warna air akan diserap. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan pelbagai jenis bahan. papan lapis atau sebagainya. teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dicetak ke atas permukaan kertas. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. papan. Warna air boleh disapukan di atasnya. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. capan bahan organik dan sebagainya. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Kemudian. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Lilin menolak warna air itu. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. papan lapis dan polyfoam. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Gambar boleh diukir di permukaan lino.

Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: 1. abjad rumi. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan pernah lihat. bersebelahan dan tidak bertindih. gasing dan keris. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. pemerhatian atau melihat kerja melukis oleh tokohtokoh kerana ia amat membantu dalam kerja menggambar. serangga dan haiwan. Manakala dewasa ini pen. 67 . 5. alam semulajadi seperti bunga. paku dan gunting. 2. kayu. 3. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. berus dan dakwat adalah alat atau bahan yang popular dalam kalangan pelukis. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. Maklumat ini memudahkan proses mengekspresi diri dalam penghasilan karya. bahan dan teknik dalam penghasilan karya. 3. siput. geometri seperti bulat. 4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan untuk penghasilan teknik mozek ialah bahan-bahan seperti kertas warna. tulisan cina dan tamil serta angka. 1. segitiga dan segiempat. pensel dan arang merupakan media yang amat dominan dan digemari oleh pelukis-pelukis agung. rumah. Pada abad ke-17 dan ke-18. plastik dan papan secara tersusun. meja. plastik. tulisan jawi. bahan buatan manusia seperti kerusi. Anda boleh mengikuti panduan berikut untuk mempertingkatkan kemahiran mengaplikasikan alat. Pastikan anda telah mengeksplorasikan alat dan bahan mengikut teknik yang berkaitan dengan jenis gambar yang bakal dibuat sebelum menggambar. bahan dan teknik kerana ia adalah asas yang paling penting dalam kerja menggambar. Anda perlu membuat tinjauan. 2. Anda perlu memahami dan mengetahui alat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Teknik menghasilkan corak pula terbahagi kepada dua jenis iaitu: Corak tidak terancang Pualaman Renjisan Lipatan warna dengan kertas Tiupan Titisan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Capan Lipatan dan guntingan Resis Kolaj Corak terancang Lukisan Catan Cetakan Cara membentuk dan membuat binaan 68 .

roadsidescholar.com/wp-content/uploads http://www.roadsidescholar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://www.com/wp-content/uploads 69 .

berat dan garis luar objek. mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan objek. 8. memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. 7. mengenalpasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan. membandingkan hasil bentuk rekaan dengan objek sebenar. menceritakan pengalaman baru yang diperoleh daripada proses menghasilkan bentuk reka 70 . Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaanpermukaan yang terlibat. 6. menentukan cara dan memperagakan bentuk rekaan yang paling sesuai dan menyatakan kesannya. Pada kebiasaannya. fungsi dan kemasan. 9. Tahukah anda bagaimana cara-cara membentuk dan membuat sesuatu karya? Anda boleh: 1. olahan bahan. berbincang dan menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. menghasilkan dan melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. 10. Menjelmakan objek konkrit tiga dimensi ini akan mengambil kira bagaimana untuk menstrukturkan reka bentuk disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. kelebaran. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan. 3. bahan dan teknik proses dalam yang bidang mesti membentuk dilakukan dan binaan berkaitan dengan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi. 11. menghasilkan jenis-jenis bentuk bergerak dan bentuk yang mempunyai ilusi pergerakan. ketinggian. unsur-unsur seni. menggunakan alat dan bahan pengolahan reka bentuk. 2. 5. 4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengaplikasikan membuat alat.

3. kotak-kotak. pinang. Bagaimanakah cara ini dapat dilakukan? Anda boleh: (a) Rujukan kepada Objek Sebenar 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penentuan Alat dan Bahan Selain daripada alatan dan bahan yang telah dinyatakan. tema dan teknik yang dikaitkan dengan pemilihan alat dan bahan. dan 4. antaranya: 1. tanah liat. benda-benda daripada alam sekitar seperti buluh. bahan terbuang yang diguna pakai semula. tisu. 3. memerhati dan menyentuh bentuk benda alam dan benda buatan manusia. dan memahami bahawa sesuatu objek itu memenuhi ruang sebenar. gam dan sebagainya. Secara yang paling asas ia berkaitan dengan: 1. 2. memerhati dan menyatakan perbezaan dan persamaan sifat bahan melalui deria pendengaran. kulit siput dan sebagainya. bahan-bahan terbuang daripada buatan manusia seperti kaki kerus yang patah. memerhati pelbagai jenis bentuk barangan buatan manusia untuk kegunaan harian. 71 . benda-benda buatan manusia seperti manik. permainan dan peragaan. Kesesuaian tajuk. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar anda membuat rujukan kepada objek sebenar. 2. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti ada fungsi dan makna. kayu larik. memerhati. buah kelapa. terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu dan penting untuk aktiviti membentuk dan membuat binaan. papan yang telah terendam dan banyak lagi benda-benda lain. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada beberapa kriteria penghasilan. (b) Kemahiran Mengaplikasikan Alat. mengenali dan memahami bentuk dan ruang objek. 4.

karya akan kelihatan 72 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. varnis. kertas pasir seringkali diaplikasikan untuk mendapatkan tekstur yang licin dan menarik. Pilih teknik membuat. mesin perata dan mesin penyembur cat mungkin diperlukan untuk menghasilkan dapatan yang baik dan bermakna. diorama dikotakkan pada cermin atau perspek yang lutsinar dan origami perlukan penampilan ruang hias yang bertutup seperti almari cermin. Segala lakaran ini mengambil kira dari segi kesesuaian objek. 8. 4. Sesuatu perkembangan progress kerja dikawal selia mengikut keperluan bahan dan alat yang menjadikan urutan kerja berjalan lancar dan terancang. Bagi penggunaan pahat dalam konteks menghasil arca luakan berasaskan kayu perlu diawas dari cara memegang. 6. mesin untuk menggaul papier mache. Untuk tujuan peragaan yang mantap. 5. Membuat thumbnail print sebagai tindakan mengawal dan mengawas urusan membuat. Syelek. tentukan tapak yang kukuh dan selamat. Mobail perlu digantung. pilihan lokasi yang relevan dengan objek seni perlu dipertimbangkan. manik-manik seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan kemasan akhir produk. Bagi kerja-kerja menghalus ke atas objek arca. Bagi teknik topeng misalnya. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri kekuatan reka bentuk di samping kesesuaian terhadap mesej dan tajuk binaan. labuci. cat kilat. 7. apabila penampilannya berlaku dalam situasi yang relevan. minyak kayu. Alatan-alatan yang berupa mesin berkuasa letrik seperti pengisar kertas untuk membuat papier mache. 3. stabail statik dan perlukan tapak yang mantap. Kaedah mengguna alat perlu betul dan tertib. pilihan saiz pahat. Akhirnya. arah pergerakan mata pahat disamping kekuatan dan kadaran pukulan berbantukan tukul kayu. perada. Lakukan pemeringkatan penghasilan topeng ini dengan teliti dan teratur. cat alas. Pilih keserasian bahan penyudah atau bahan kemasan untuk penampilan yang anggun. emulsi. Seterusnya. kaedah tampalan mungkin dianggap paling dominan dan sesuai.

Proses Penghasilan Tembikar Mari kita teliti proses untuk menghasilkan tembikar. 2. Uli menjadi liut dan lembut. Tembikar yang siap dibuat akan dijemur sebelum dibakar. 1. 6. 11. 12. Semasa membentuk permukaan. 10. Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir. Damar disapu di bahagian bawah tembikar bagi mengelakkan tiris. 8. Pinggan digunakan untuk proses penyambungan tanah liat yang digelungkan. Kedua-dua jenis itu pula boleh dibahagi kepada beberapa sub kategori seperti berikut: 73 . Tanah liat dijemur dan dikeringkan sebelum ditumbuk menjadi debu. 7. Campur debu tanah dengan air dan kacau. Bentuk tembikar dari bawah ke atas. tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalamnya ditahan dengan tangan. Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas. Pisau buluh pula digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cantik dan menarik. Tanah liat akan mendap. 9. Cantuman bahagian badan dan kepala tembikar siap dibuat semasa tanah liat masih dalam keadaan separuh siap leather hard. 13. 3. tahap demi tahap. Tembikar boleh dibentuk mengikut kehendak sendiri. pelbagai jenis alat dan bahan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran. Dalam matapelajaran Pendidikan Seni Visual. Simpan di dalam pasu selama tiga hari. Ayak debu tanah liat untuk mengasingkan batu-batu kecil dan sampah sarap yang terdapat di dalam tanah. Ini bertujuan untuk menguatkan tembikar. Tapak atau kaki tembikar dibuat secara berasingan. Tembikar dikeras secara tanur dedah iaitu dilakukan secara salai. 5. Jenis pertama adalah alat dan yang digunakan untuk penghasilan. 4. Tembikar yang telah siap disalai dimasukkan ke dalam timbunan sekam. Jenis kedua adalah alat dan bahan bantu untuk tujuan diatas untuk membantu pengajaran dan pembelajaran.

ii. gambar rajah. Kraf Tradisional Anyaman Patung Puppet Aktiviti Catan Minyak Capan Alat dan bahan 74 . Membentuk dan membuat binaan 4.kasut.carta. kertas surat khabar. Alat dan bahan bantu yang direka khas untuk menjelaskan konsep dan secara langsungnya tidak ada dalam kehidupan seharian murid.rumpu. Latihan 1.batu. b. Membuat corak dan rekaan 3. Contohnya Bola.kacang.baju. Alat dan bahan untuk penghasilan Contoh: alat dan bahan untuk menghasilkan gambar catan: Alat: berus atau alat ganti untuk mengecat. Alat dan bahan bantu yang ada dalam kehidupan seharian murid dan pengalaman sedia ada murid.jam. kertas kartrij. Bahan: warna air atau warna poster. kain lap.cawan.senarai.kad sisipan.penyusunan grafik.bunga.petikan rencana.kotak ubat gigi.sikat.penyapu. Sila anda senaraikan alat dan bahan yang untuk sesuai untuk aktiviti kepada bidang-bidang di bawah: Bidang 1.kad perkataan dan kad ayat.kotak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a. Menggambar 2. Contohnya: Jadual. Peralatan lain: palet.botol.bata.tiket.kad huruf dan angka.kad separuh bulatan.daun.gulagula.papan flannel.papan gulung. Alat dan bahan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran: i.papan tulis.beg. bekas air.

Secara umumnya grafik atau lukisan digital adalah merujuk kepada sebarang rekaan dan karya seni yang dihasilkan menggunakan perkakasan dan perisian komputer. daripada yang ringkas seperti garisan. 75 . Kini dengan perkembangan teknologi komputer. Kajian rekaletak. Ianya boleh dipersembahkan dalam pelbagai bentuk.5 Meneroka/Membuat Eksperimentasi Perisian-Perisian Perisian grafik yang manakah yang sering digunakan masakini? Pada masa lalu seorang pelukis menggunakan berus. Sebagai seorang guru mungkin kita tidak perlu membeli perisian yang canggih untuk mengajar lukisan digital kerana kosnya sangat mahal. Begitu juga para perekabentuk grafik menggunakan alat-alat konvesional seperti pen teknikal. rupa.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. pembaris. kajian warna dan proses mengubahsuaian imej juga menjadi jauh lebih mudah berbanding menggunakan cara manual. corak. tepat dan berkualiti. Disamping itu rekaan yang dihasilkan juga lebih mudah. seorang pelukis atau perekabentuk boleh menggunakan pelbagai perisian bagi menggantikan bahan dan peralatan manual tersebut untuk melahirkan idea mereka dengan lebih bebas dan kreatif. Ia disampaikan kepada penonton menggunakan skrin computer atau melalui cetakan berkomputer. Perisian Grafik dan Lukisan Digital Grafik dan lukisan digital boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian-perisian tertentu yang dijual dipasaran atau dilanggan melalui internet. tiga dimensi dan animasi. cat dan kanvas untuk mencurahkan idea-idea kreatif mereka. kerana semuanya dalam bentuk digital dan sangat mudah untuk membuat salinan serta mengubah saiznya. warna dan sebagainya bagi menghasilkan rekaan yang kemas dan tepat. pantas. gambar realistik sehingga berbentuk fantasi. Kos untuk menyediakan bahan juga adalah jauh lebih murah. Ada juga sebahagian perisian tersebut kita boleh perolehi sacara percuma dengan memuat turun daripada internet. jangka sudut.

pengimbas. atau diperolehi melalui internet. aplikasi multimedia. Seorang guru biasanya menghasilkan karya digital bukan untuk tujuan perniagaan tetapi untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran. Agak sukar untuk menghasilkan imej-imej yang abstrak seperti untuk menerangkan konsep-konsep dalam sains atau sesuatu rekaan yang baru dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. saiz dan kesan khas. menarik. teks dan kesan khas agar hasilnya kelihatan lebih artistik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pembelian perisian grafik yang tulin mungkin berbaloi bagi syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan rekabentuk kerana akan mendapat pulangan yang lumayan. banner rekabentuk kulit buku. Berikut adalah antara perisian-prisian yang popular dan selalu digunakan di dalam bidang rekabentuk grafik dan lukisan digital. Walau bagaimanapun imej jenis bitmap yang dihasilkan. Imej seperti ini mudah dihasilkan. Perisian penyuntingan foto dan membentuk imej Perisian penyuntingan foto sering digunakan di dalam menghasilkan rekaan seperti poster. Di sekolah kita boleh menggunakan prisian grafik seperti Microsoft Paint atau Paint Brush yang telah tersedia di dalam Microsoft Windows. Imej bitmap boleh diterima oleh kebanyakan perisian pembangunan aplikasi multimedia. latar belakang bahan persembahan dan sebagainya. 76 . Imej peta (bitmap) biasanya dihasilkan dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. Perisian grafik dan lukisan digital boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut kegunaannya. a. Sekarang ini sudah ada banyak perisian-perisian yang dibangunkan dan diberikan secara percuma (open source) untuk tujuan rekabentuk atau melukis. Imej-imej tersebut boleh diubahsuai dari segi warna. grafik untuk laman web. sekiranya diperbesarkan akan kelihatan begerigi. Menukar saiz atau imej gambar akan menyebabkan kejatuhan kualitinya. Di samping itu perisian seperti ini berguna untuk menyunting imej-imej yang diambil menggunakan kamera digital. lebih realistik dan tidak memerlukan kemahiran yang tinggi. Melalui perisian penyuntingan foto juga perekabentuk boleh mengabungkan pelbagai imej.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk mengedit foto: o Adobe Photoshop o Corel Painter o Print Shop Pro o Photo Impact

77

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Pada masa ini Adobe Photoshop adalah antara perisian penyunting imej yang sangat bertenaga dan banyak digunakan oleh perekabentuk seluruh dunia. Photoshop adalah nama standard dalam rekabentuk grafik yang digunakan untuk menghasilkan imej-imej yang menarik dalam pembinaan laman web, percetakan, pengiklanan dan banyak lagi. Diakui di seluruh dunia sebagai standard industry. Pelajari tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan-kemudahan yang diberikan oleh Adobe Photoshop dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html http://www.photoshopstar.com/ http://www.adobephotoshoptutorials.com/

Antaramuka perisian grafik Adobe Photoshop Selain dari itu, terdapat juga perisian penyuntingan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Antara yang terkenal ialah The Gimp yang boleh dimuat turun melalui alamat; http://www.gimp.org GIMP adalah singkatan dari GNU Image Manipulation Program (Program Manipulasi Gambar GNU). Ini adalah perisian yang fungsinya hampir menyerupai Adobe Photoshop dan diedarkan secara percuma untuk tugas-tugas seperti mengedit gambar. GIMP juga memiliki banyak kemampuan. Sebagai contoh ia dapat digunakan untuk aktiviti catan yang mudah, menggabungkan pelbagai imej dan teks, menambahkan kesan-

78

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kesan artistik, mengubah format gambar dan banyak lagi. GIMP ditulis dan dikembangkan di bawah X11 pada platform UNIX. Tapi pada dasarnya kod yang sama juga berjalan pada MS Windows dan Mac OSX. Pelajari pengetahuan asas, tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan- kemudahan yang diberikan oleh perisian GIMP dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.gimp.org/tutorials/ http://gimp-tutorials.net/ http://www.gimp-tutorials.com/

Laman web GIMP - http://www.gimp.org

Antaramuka Perisian GIMP

79

com/support/illustrator/ http://www.com/tutorials http://www. Ia juga banyak digunakan dalam bidang teknikal. http://www. Imej bitmap dapat dengan mudah diperbesarkan tanpa kehilangan kualitinya. ianya memerlukan masa dan kesabaran. Perisian untuk melukis ilustrasi dan imej Perisian grafik dari kategori ilustrasi atau lukisan imej vector (vector) amat popular dalam menghasilkan Clip Art (untuk tujuan komersil). Menguasai Adobe Illustrator memang tidak mudah. Di bidang pendidikan imej vektor banyak digunakan dalam menghasilkan ilustrasi bagi tujuan menerangkan konsep-konsep yang abstrak secara visual. Berikut adalah antara laman-laman web yang boleh dilayari untuk mempelajari dengan lebih lanjut lagi teknik dan trik di dalam Adobe Illustrator. pelukis dan pereka grafik menggunakan Illustrator untuk membuat grafik berasaskan vektor yang bertentangan dengan grafik berasaskan bitmap seperti di dalam Adobe Photoshop.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI b.adobeillustratortutorials. Disamping itu imej vector juga sering digunakan dalam dunia seni rekabentuk grafik dan multimedia. Seniman. kejuruteraan atau rekabentuk.adobe. Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk melukis ilustrasi dan imej: Adobe Illustrator Macromedia Freehand Corel Draw Corel Designer Adobe Illustrator adalah satu perisian yang telah menjadi aplikasi standard dan sangat degemari oleh kebanyakan perekabentuk untuk menghasilkan grafik ilustrasi.com/ 80 .ndesign-studio.

dan Linux. Perisian ini sangat berguna untuk menghasilkan rekaan grafik seperti. Perisian ini adalah satu kumpulan dengan perisian yang sering digunakan untuk melukis. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari laman. logo dan sebagainya. terdapat juga perisian melukis ilustrasi dan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma.inkscapetutorials. Macintosh. Inkscape adalah sebuah perisian open source (sumber terbuka). Freehand dan CorelDraw. iIlustrasi. carta. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang. Antara yang terkenal ialah INKSCAPE yang boleh dimuat turun melalui alamat.inkscape. typografi. berasaskan program SVG imej vektor.laman web berikut.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Perisian Adobe Ilustrator Selain dari itu.net/ 81 . lukisan teknik kartun. imej yang menggunakan garisan.org/doc/basic/tutorial-basic.html http://www. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. seperti Adobe Illustrator. http://www. gambarajah.

Biasanya perisian 3D juga memberi kemudahan untuk menghasilkan aminasi yang boleh digunakan dalam aplikasi multimedia atau penerbitan video. logo dan sebagainya.html http://www. http://www. carta. lukisan teknik kartun. typografi. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang. dan Linux.teekoo. imej yang menggunakan garisan. 82 .com/ IIlustrasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://inkscape. gambarajah.com/ Contoh ilustrasi yang dihasilkan menggunakan perisian INKSCAPE c.net/ http://inkscape.teekoo. Perisian rekabentuk 3D dan animasi Perisian grafik 3D membolehkan kita menghasilkan objek-objek dalam bentuk tiga dimensi.inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari lamanlaman web berikut.inkscapetutorials. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. Macintosh.

pixel2life. sifat dan kesan. Antaramuka perisian ini menawarkan mod edit kronologi. Ulead Cool 3D Studio Xara 3D Ray Dream 3D. dan Macromedia Flash filem 3D. kesan khas dan banyak lagi.tutorialguide. kenderaan. lankskap. Perisian ini telah dilengkapi dengan perpustakaan (library) objek pra-dibuat. Pengguna juga boleh mengimport setiap objek 3D yang ada dan diubahsuai mengikut keperluan. 3D Studio Max Ulead Cool 3D adalah antara perisian grafik 3D dan animasi yang sering digunakan kerana agak mudah dipelajari.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dengan menggunakan perisian jenis ini ia memudahkan pengguna menghasilkan objek-objek seperti model dan karakter pelbagai bentuk. perisian 3D sangat berguna untuk menghasilkan rekabentuk seperti model bangunan. Ulead Cool 3D adalah antara perisian 3D animasi generasi baru khususnya untuk pengeluaran video berkualiti tinggi. yang membolehkan pengguna melihat filem yang dihasilkan serta pemain animasi untuk pratonton. GIF animasi urutan gambar.ulead.htm http://www. gambar diam. Pengguna boleh membuat model teks 3D. lengkap dengan latar belakang video. Untuk mempelajari perisian Ulead Cool 3D dengan lebih lanjut anda boleh melayari lamanlaman web berikut. yang boleh digunakan untuk memulakan atau diubah sesuai mengikut keperluan pengguna. http://www. kartun dan sebagainya.com/tutorials/ulead_cool_3d/ 83 . gaya. Sebagai contoh.com/learning/cool3d. Ia menggabungkan antara muka yang berkesan dan berkemampuan menghasilkan animasi profesional untuk video.net/video/ulead_cool_3d/ http://www. Antara perisian 3D yang sering digunakan untuk menghasilkan imej dan objek dalam rupa bentuk tiga dimensi ialah seperti. barangan.

binaan. Perisian ini agak mudah digunakan dan pengguna boleh menghasilkan model-model 3D dengan cepat dan tepat. Dengan perisian ini pengguna boleh membuat lakaran bangunan. ke 3D Warehouse.com/ Google SketchUp adalah perisian pemodelan 3D-alat gambar yang sangat bertenaga dan intuitif. lanskap dan sebagainya dengan perspektif serta ukuran yang tepat. menyimpan fail atau membuat cetakan melalui pencetak.google. model. 84 . Antara yang terkenal ialah Google SketchUp yang boleh dimuat turun melalui alamat. dan sebagainya yang telah disediakan oleh Google untuk dikongsi bersama. Pengguna juga boleh menggunakan contoh-contoh model. tekstur. terdapat juga perisian 3D dan animasi berasaskan sumber terbuka (open source) yang boleh didapat secara percuma.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Ulead Cool 3D Studio Selain dari itu. pokok. pengguna boleh mengeksport ke Google Earth. Setelah gambar 3D dapat diselesaikan. http://sketchup.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Berikut adalah laman-laman web yang boleh layari untuk mengetahui dengan lebih lanjut penggunaan perisian Google SketchUp.creative-3d. Contoh model 3D yang dihasilkan menggunakan perisian Google SketchUP 85 .googlesketchuptutorials.com/tutorial/index.net/3dlinks/tutorials_Sketchup.cfm http://www.html .sketchup2india.com/ http://www.    http://www.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan Aktiviti 1 Dengan menggunakan perisian penyuntingan imej dan foto. 86 . teks dan ilustrasi yang sesuai dengan tajuk tersebut. hasilkan satu poster yang bertajuk ” Pendidikan Berkualiti dan Berinovasi” . Gabungkan pelbagai imej.

Membuat Corak dan Rekaan. 2.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan pengumpulan dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan Iaitu Menggambar. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 87 . anda dapat: 1. 6. bahan. mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid dan meneroka visual mengikut tajuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema 2. tema dan kandungan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 4. membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid.

kandungan.3 Kerangka  Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid  Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema   Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio budaya  Meneroka visual mengikut tajuk. tema.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.  2.4 Kandungan Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Sebelum memulakan pengajaran seni visual apakah yang sering dilakukan oleh guru untuk mendapatkan maklumat mengenai kesesuaian aktiviti yang akan dilakukan? Guru boleh mendapatkan maklumat mengenai tajuk dan isi kandungan dari sukatan pelajaran dan buku sumber pendidikan seni visual berkaitan tajuk atau bidang yang 88 .

- Soal jawab Persembahan video Perbincangan menggunakan gambar Menyenaraikan hal benda mengikut tema Menunjukkan objek sebenar demonstrasi Lawatan ke zoo. latar belakang serta sosio budaya sesuatu tempat juga perlu diambil kira dalam membuat perancangan pengajaran terutamanya jika ia berkaitan soal sensitiviti. 89 . kawalan tingkah laku. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid apabila anda ingin murid anda melukis mural dinding yang mudah di sekolah anda. Maklumat tersebut hendaklah diperoses terlbih dahulu agar ia sesuai dengan tahap kebolhan dan latar belakang murid yang diajar. sikap dan kecenderungan mereka trhadap tajuk atau isi kandungan yang ingin diajar. 2. faktor keupayaan kewangan murid. Latihan 1. muzium.5 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid dalam meneroka tajuk dan isi kandungan langkah-langkah berikut boleh dipertimbangkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI ingin diajar. pameran dan sebagainya Langkah-langkah ini bukan sahaja dapat menguji pengetahuan murid mengenai ssuatu perkara malah dapat merangsang kreativiti dan membri ilham yang lebih baik kepada kanak-kanak dalam berkarya.

Pengubahsuaian ini perlu dibuat oleh guru agar murid dapat menghasilkan karya yang seimbang dengan kebolehan mereka tanpa menyimpang dari konsep asal hasil seni yang sebenar.6 Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid Mengapakah perlunya dibuat pengubahsuaian maklumat mengikut minat dan latar belakang murid? Kanak-kanak sangat berminat dengan aktiviti seni. misalnya yang berkaitan dengan kraf tradisional di mana tahap pembuatan kraf oleh pengkarya begitu tinggi dan berseni. Penyesuaian juga perlu mengikut faktor sosio budaya sesuatu tempat atau kaum. Maklumat yang diperolehi tentang isi kandungan serta tema yang berkaitan hendaklah dianalisis dan diubahsuai mengikut kesesuaian yang tepat dengan murid mengikut tahap. Penggunaan terminologi yang sesuai juga perlu dijelaskan demi mmahamkan murid tentang apa yang ingin disampaikan oleh guru. Aspek lain yang perlu diubahsuai pula ialah dari segi penyediaan bahan yang lebih mudah dan murah untuk digunakan. 90 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. misalnya bahan daripada kertas akhbar seperti papier mache lebih sukar untuk dikumpul berbanding untuk mendapatkan tanah liat. Penyediaan bahan yang lebih mudah didapati di kawasan luar bandar juga perlu dipertimbangkan. misalnya papier mache yang boleh menggantikan tanah liat atau plaster of paris untuk menghasilkan barangan tembikar atau membuat pelbagai model haiwan serta barangan domestik. guru juga bolh menggalakkan aspek inovasi dalam penghasilan karya dengan menggunakan bahan alternatif yang lebih mudah dan murah untuk disediakan. bagi murid dari luar bandar tentunya tema berkaitan tempat tinggal serta alam persekitaran mereka perlu dititikberatkan. oleh itu mereka perlu didedahkan dengan aktiviti serta penyampaian ilmu yang sesuai dengan minat dan latar belakang mereka secara khusus. Selain hasil produk dan bahan yang perlu disesuikan dengan kemampuan murid.

piring. pisau. meja dan sebagainya. 91 . Guru boleh bersoal jawab dengan murid untuk mendapatkan maklumat awal mengenai pengetahuan murid dari tahap 1 dan tahap 1 tentang tema dan isi kandungan yang dibincangankan itu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. Setelah itu guru boleh menjalankan tajuk pelajaran yang sesuai kepada murid mengikut minat dan latarbelakang mereka.7 Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio Budaya Nyatakan apakah yang anda faham tentang sosio budaya sesebuah masyarakat. Alam semulajadi dan objek persekitaran Mengumpul dan memproses maklumat tentang tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran boleh dilakukan dengan membuat kategori yang sesuai dengan murid tahap 1 dan murid tahap 2. pinggan senduk. Contoh tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran ciptaan Tuhan adalah seperti flora dan fauna dan daripada objek persekitaran pula. Objek-objek dan hal benda di sekitar murid boleh dibuat melalui pengumpulan gambar dan menjadikannya sebagai buku skrap dan sebagainya.

imaginasi dan khayalan seseorang. justeru itu guru boleh memberikan tajuk dan perbincangan yang berkaitan alam mimpi murid sebagai aktivti seni yang menarik. kartu atau mahluk asing adalah perasaan dalaman yang sering bermain dalam imaginasi kanak-kanak. adi wira dan mimpi yang pernah mereka alami. misteri. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. Watak – watak adi wira. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. murid boleh diminta untuk menceritakan tentang watak-watak kartun. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi kepada hasil karya yang bertemakan perasaan dalaman.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Perasaan dalaman. perasaan takut. Demi menganalisis maklumat yang berkaitan tema ini. Menurut Freud lagi. khayalan dan imaginasi si pelukis Maklumat mengenai pengalaman hidup. Murid juga sering menjadikan alam mimpi mereka sebagai manifestasi kepada imaginasi mereka yang melampau. 92 . teoriteori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre.

titisan. guru juga boleh menggunakan muzik iringan semasa murid menjalankan aktiviti mewarna supaya irama yang terhasil itu dapat mmberi ilham atau membuat pergerakan yang sesuai dengan irama muzik. Dalam konteks yang lebih besar. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. Dari idea yang berbagai. 93 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aliran dan tema sejagat Tema ini menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. gurisan dan pualaman. Murid boleh menggunakan warna secara bebas tanpa kawalan psikomotor yang khusus. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Guru boleh meminta murid membuat catan serta corak yang ekspresif melalui aktiviti menggambar serta membuat corak tidak terancang seperti teknik tiupan. warna-warna yang terang serta gaya sapuan berus yang dibuat secara gestural menjadi subjek utama pengkaryaan tanpa imej-imej atau objek yang khusus. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengwujudkan satu kekaguman.

94 . senduk. Pada bidang yang lebih besar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Keperluan dan pengalaman hidup harian Ciptaan bentuk-bentuk konkrit seperti cawan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. manusia mencipta dan membuat kipas. keretapi malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. kereta. sudu. Membuat binaan adalah aktiviti yang paling sesuai untuk dijalankan bagi kedua-dua tahap 1 dan tahap 2. Guru boleh membezakan tahap kemampuan murid melalui penggunaan bahan yang mudah dicantum atau dibina tanpa bantuan guru. Pembinaan model dari bahan yang mempunyai bentuk yang menyamai dengan bentuk sebenar adalah lebih mudah untuk murid tahap 1 manakala murid tahap 2 boleh diberi cabaran untuk membentuk semula bahan binaan menjadi bentuk-bentuk yang diingini sebelum cantuman binaan dibuat. basikal. Murid boleh diminta untuk menghasilkan produk-produk yang biasa mereka gunakan atau dilihat.

pengalaman yang pertama kanak-kanak berkunjung ke sesuatu tempat juga menjadi ingatan kekal kepada mereka.8 Meneroka visual mengikut tajuk. tema. Guru boleh mengaitkan tarikh-tarikh atau waktu tertentu yang boleh memberi ingatan semula kepada murid untuk mengingati semula peristiwa berkenaan. peristiwa seperti kemalangan. kandungan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Peristiwa sebenar atau realism dan romantisme Tema ini merupakan rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. pergi bercuti atau mnghadiri sambutan hari kemerdekaan. pelbagai pendekatan boleh digunakan oleh guru dalam aktiviti meneroka visual. Meneroka visual mengikut tajuk. Umpamanya peperangan yang berlaku. tema dan kandungan membawa pengertian yang agak luas untuk dihuraikan. kebakaran dan banjir misalnya turut menjadi pengalaman pnting yang akan diingati. Antara langkah-langkah yang 95 . Bagi murid sekolah rendah. Bagi kanak-kanak peristiwa penting yang dialami mungkin pulang ke kampung. 2. kesan kemiskinan atau sebagainya.

meniup. Penerokaan visual dalam kalangan murid sekolah tentunya dapat dirangsang melalui pemerhatian mereka kepada bahan sebenar sama ada melalui pengalaman secara langsung. Penerokaan visual juga boleh dilakukan melalui manipulasi bahan-bahan seperti tanah liat dan plastersin. mengukir. Melalui lakaran visual pengembangan idea ini penerokaan visual yang menjadi lebih bermakna. Inti pati sesuatu objek juga dapat diserlahkan untuk memberi makna serta mesej tertentu yang menjadi kecenderungan pengkarya dalam mengtengahkan maksud karyanya kepada umum. Aktiviti membentuk dan membuat binaan juga menawarkan pengalaman yang sama terhadap penerokaan visual secara kognitif dan psikomotor murid. Aktivti guntingan. Murid juga boleh dilatih melukis buahbuahan itu dengan membuat lakaran bentuk-bentuk geometrik terlebih dahulu sebelum membuat lakaran sebenar untuk mendapatkan bentuk yang tepat dan ruang kertas lukisan pula dapat diorganisasikan dengan komposisi yang seimbang. melekat. Penerokaan visual yang lebih mencabar adalah proses pengembangan idea sebelum sesuatu karya seni itu dapat direalisasikan. rupa. saiz. Langkah ini juga dapat mendorong pengembangan intelektual seseorang pengkarya melalui eksperimen visual dengan mengubahsuai bentuk sedia ada kepada bentuk-bentuk yang lebih kreatif dan bijak. mencantum. mewarna dan sebagainya turut memberi sumbangan terhadap penerokaan visual. Penerokaan visual ini bukan sahaja melibatkan deria penglihatan malah ia juga boleh dilibatkan dengan deria-deria utama yang lain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI sesuai dijalankan ialah dengan mengadakan sesi soal jawab mengenai bahan maujud di dalam bilik darjah dari aspek estetika dan kegunaan. bau dan rasanya. memotong. Misalnya tajuk buah-buahan tempatan yang bertemakan alam sekitar dan objek persekitaran. Melalui penerokaan visual ini guru haruslah menyesuaikannya dengan tajuk dan isi kandungan dengan tema yang diajar. guru boleh meminta murid menjelaskan ciri-ciri buah-buahan tempatan dari segi bentuk. Pengubahsuaian bentuk asal kepada bentuk baharu dalam penerokaan visual memberi dimensi baru dalam pengolahan karya seni. kelebihan dan keunikan dan berbagai lagi perkara yang boleh dijelaskan melalui penglihatan visual terhadap bahan maujud tersebut. keunikan. jalinan. 96 . berinteraksi dengan karya ataupun berdasarkan pemerhatian mereka melalui gambar atau video yang ditunjukkan.

Bidang Murid Tahap 1 Murid Tahap 2 Menggambar Membuat corak dan rekaan Membentuk dan membuat binaan Kraf Tradisional 97 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Senaraikan penerokaan visual yang boleh anda jalankan kepada murid mengikut kategori di bawah.

Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. 2. 4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 PERANCANGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SETIAP BIDANG KEGIATAN MENGIKUT TAHAP 1 DAN 2  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik tentang perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan mengikut tahap 1 dan 2. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. 98 . Membuat Corak dan Rekaan. isi kandungan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  HASIL PEMBELAJARAN: 1. Ia merangkumi perbincangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran mengikut tajuk-tajuk seperti berikut:    Pemerhatian. bahan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 5. 3. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Tema. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan. penerokaan. 6.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Perancangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap Bidang Kegiatan Mengikut Tahap 1 dan 2 Pemerhatian.1 Pemerhatian. penerokaan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan Tema. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  KANDUNGAN ISI 2. Penerokaan. Pengalaman Langsung dan Apresiasi Setiap Bidang Kegiatan Apakah yang anda faham tentang aktiviti apresiasi dalam Pendidikan Seni Visual? Chapman (1986) telah menggunakan empat aspek utama dalam aktiviti seni iaitu: (i) pemerhatian (ii) penerokaan (iii) penghasilan (pembuatan) (iv) apresiasi dan perlanjutan 99 . isi kandungan.

dan mencetus idea dan imaginasi. benda yang konkrit. murid membuat interpretasi dan menyelaras konsepsi visualnya dengan objek yang dilihat. Proses ini akan memperkembangkan aspek psikomotor dan kemahiran asas seni visual berhubung dengan manipulasi alat dan bahan serta teknik-teknik mudah. kecenderongan dan latar belakang murid. dan aksi. pergerakan. bunyi. imaginasi dan alam fantasinya ke arah perkembangan persepsi dan pemikiran abstrak. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan. 100 . Peringkat ini menggalakkan murid membuat penerokaan dan percubaan dalam mempelbagaikan kegiatan kreatif dengan menggunakan alat dan bahan. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:      pengetahuan sedia ada murid. Kegiatan-kegiatan ini akan membantu terus menyelaraskan idea. Murid akan dilatih membuat pemerhatian terhadap objek alam dan objek buatan manusia. Semasa menyediakan aktiviti. Ini adalah untuk membolehkan murid merasai secara konkrit bagi mendapatkan imej mental. bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pemerhatian Aspek ini melibatkan sensitiviti deria. minat. Semasa berinteraksi dengan alat dan bahan.

Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. penemuan oleh murid sendiri. murid senang dan ingin mencuba aktif melibatkan pelbagai kecerdasan. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penerokaan Aspek ini melibatkan penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. langkah dan proses membuat. Semasa menyediakan aktiviti. 101 . membentuk dan membuat binaan. dan menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. dan penyampaian kandungan subjek. mencari altenatif. amalan tertib kerja keselamatan semasa bekerja. idea. koordinasi. uji menguji. suaikenal dengan bahan. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. halbenda dengan bentuk hasil Pengalaman Langsung Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. cuba mencuba. bebas daripada jawapan tetap. Penghasilan / membuat / pengalaman      penggunaan alat bahan dan teknik. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. dan mengenal kraf tradisional. tatacara. anda perlu beri perhatian kepada perkara berikut:       aktiviti kecil mudah ringkas. manipulasi dan persepsi visual. membuat corak dan rekaan. variasi dan kemungkinan lain.

berfokus dan terperinci dapat menajamkan persepsi murid. mengaplikasi disiplin seni visual. nilai patriotisme. murid juga dipupuk nilai menyayangi dan menghargai segala aspek yang wujud dalam persekitaran dan kehidupan mereka. membuat pilihan. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. Kajian seperti ini membantu perkembangan emosi dan imaginasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Selain diberi pengalaman membuat apresiasi seni visual secara mudah. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. nilai kebersihan dan kepekaan. membuat interpretasi. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. kanak-kanak dapat mengalami pengalaman langsung dengan derianya mengenai subjek atau hal benda yang digambarkan. Semasa menggambar umpamanya. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. Secara tidak langsung memberikan pengalaman langsung kepada murid. Dengan ini murid akan dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya bila berdepan dengan semua keadaan. Selain memperkembangkan deria penglihatan ia juga melibatkan pancaindera lain melalui kajian perbandingan. Kanak-kanak dapat membina idea baru dari benda konkrit. Ini termasuklah memelihara dan memulihara alam sekitar. Pemerhatian secara aktif yang merangkumi kesedaran pemerhatian keseluruhan. berfikir secara kritis dan kreatif. kraf tradisional. menyimpan maklumat atau dokumentasi. proses pembuatan hasil seni. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. alat dan teknik. Ini membantunya dalam memahami sesuatu idea dan menghubungkaitkan antara satu idea dengan idea yang lain atau dengan pengetahuan dalam berbagai mata pelajaran. berkomunikasi secara berkesan. Pemahaman tentang asas seni visual juga turut diperkembangkan melalui kegiatan pemerhatian ini. 102 .

Murid terlibat dalam kajian perbandingan dan menyatakan apa yang dilihat dari aspek seni melalui hasil kerja. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:       aspek bahasa yang berkaitan dengan istilah seni seperti sifat garisan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi Apresiasi seni melibatkan sepenuhnya deria rasa atau sentuh dan deria pandang. Apresiasi seni secara aktif melibatkan penggunaan bahasa untuk berkomunikasi dengan orang lain apa yang difikirkan dan dirasakan. warna. penghargaan dan refleksi diri. Aktiviti yang dirancang khas untuk projek apresiasi dan aktiviti mudah yang dirancang di akhir setiap pelajaran. Dalam konteks ini pengetahuan mengenai seni serta perbendaharaan kata yang cukup mengenai seni yang di perlukan. Pendekatan Apresiasi Seni Mengikut John A. jalinan. aspek bahasa yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. rupabentuk dan bentuk. pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan Apresiasi seni visual memberi pengalaman kepada murid mengenali aspek pengetahuan seni visual dan kegunaannya dalam pelbagai kegiatan kehidupan dari segi keindahan dan fungsi. Karya seni seperti catan. terdapat dua jenis utama aktiviti Apresiasi. lukisan. aspek bahasa yang berkaitan dengan manipulasi. ton. alat bahan dan teknik. perasaan. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat karya. dan penyerapan kandungan. cetakan dipandang sementara arca dan binaan di sentuh. Michael dalam bukunya 'Art and Adolescense' ada dua pendekatan dalam Apresiasi Seni iaitu pendekatan secara logik dan 103 pendekatan . Semasa menyediakan aktiviti mudah. Aspek ini melibatkan penyataan dan unsur afektif.

Pendekatan secara logik ini adalah yang berbentuk tradisional dan memerlukan pemahaman intelek semata-mata dan banyak berfaktakan kepada aspek andaian dan munasabah pada yang melihat sesuatu karya seni tersebut. Elektik.Organistik .tidak cantik dll secara spontan. bila dihasilkan. tujuan/teknik pelukis. penilaian. perbandingan antara satu dengan yang lain serta menimbulkan kesedaran. menarik dan benci. pernyataan perasaan. Secara Penerangan . Secara Perbandingan Secara Penghasilan Pendekatan secara psikologi ini merangkumi perkara-perkara yang lebih menjurus kepada perasaan peribadi. Balai seni. lebih bersifat emosi dan perasaan dalaman kepada penghasilan dan penghayatan sesuatu karya seni. menghubungkan diri dengan pelukis/pandai tukang. mengkaji. 104 . Kaedah Apresiasi Seni Kaedah-kaedah apresiasi seni terdiri daripada kaedah Hedonistik .tidak suka. Membuat mengikut gaya artis/pelukis/stail. Kesan tindakbalas akan lebih terserlah terhadap bahan serta alat yang digunakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara psikologi. Pendekatan ini akan dapat Secara ini meninggalkan satu pengalaman yang amat berkesan dan mendalam. Kontekstualistik dan Normistik Kaedah Hedonistik hanya satu luahan perasaan secara spontan sepertii kesukaan. Penilaian dibuat secara serta merta iaitu: suka. slaid. pameran. akan lebih realistik dan dapat menerima 'response' dan pendapat orang lain. proses. nilai-nilai astetika serta pengaruh. Secara Pemerhatian Membaca. mengumpul dan menyusun gambar-gambar Analisa. gaya konsep dan zaman. cantik. filem. . gemar. media.

interaksi pemerhati. imbangan. Penekanan kriteria kepada aspek tata menyentuh intuisi dan menyenangkan. sistematik dan kefahaman serta kejelasan. Lebih merujuk kepada perincian / spesifikasi dari aspek persoalan fahaman. jalinan. rentak pengkaryaan. ruang dan penataan cahaya. konsepsi. Penilaian di buat serata melihat konteks seni secara harmoni. Kaedah ini menolak peradaban moden dimana pelukis telah melampaui batas yang dibenar dalam budaya dan agama. agama dan budaya. Kaedah Organistik menjurus kepada aturan yang mempunyai satu system yang teratur dan terancang. Kaedah Elektik ini lebih berbentuk cara bersepadu dan holistik. tidak ada unsur sensasi. kesinambungan serta kepelbagaian. kefahaman konsep. struktur organisasi dan alat dan 105 . Ini akan dapat membentuk kesatuan cara melihat sesuatu karya dari segi warna. kepelbagaian bandingan dan seni akan menjadi suatu pendekatan yang menarik oleh pemerhati. naratif dan nilai-nilai akhlak. Ianya akan menyediakan pengetahuan mantap dalam pengamatan karya. Kaedah Konstekstualistik lebih praktikal di mana pemerhatian dibuat secara lebih ilmiah. ianya adalah gabungan persepsi Kriteria penilai seni tentang tanggapan positif dan negatif. Ianya berkait dengan pengetahuan sejarah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaedah ini tidak sealiran dengan isme pengkritik dan ahli psikologi menyatakan kaedah ini tidak diterjemahkan oleh otak (pemikiran) cuma berdasarkan maklumat kendiri. Kaedah Normistik merujuk aspek kepada kriteria dan norma sesuatu karya dari nilai masyarakat. unsur-unsur seni. tata atur. penilaian menekankan unsur asas prinsip. hujah dan penilai karya. letak. perulangan. Contohnya lukisan agama Kristian yang berkaitan unsur ikonografi. Ianya tidak dapat di ukur bilangan sebenar dan terdapat pelbagai citarasa. falsafah dan prinsip rekaan. rasa takwa. Ia seakan-akan ada kaitan dengan pendekatan diri kepada Allah.

(ii) Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana. Disebelah seterika itu terdapat juga pelita minyak tanah. Wajaran hanya secara baik.Terdapat kesan cahaya yang terpancar dari atas. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: (a) Menggambarkan Mengamati hasil seni dengan cara menggambarkan hal benda dan sifat-sifat tampak/objek pada karya. (b) Menganalisa (i) Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak dengan unsur-unsur seni. Kaedah kepada ini untuk pemerhatian secara rawak. Proses Apresiasi Seni Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. prinsip rekaan dan struktur. Sebagai contoh : Karya Latif Maulan Karya di atas menggambar sebuah seterika lama atau antic yang terletak di atas papan penggosok dan dilapik dengan kain batik berwarna merah. tidak menjurus aspek kronologinya. sederhana dan kurang baik. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. 106 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan.

kumpulan atau individu. keagamaan dan kepercayaan. Stail sesuatu zaman. sejarah serta keseniannya. proses. Pengetahuan mengenai jenis seni. (c) Tafsiran (i) Mencari makna-makna yangtersurat dan tersirat pada karya tersebut. budaya. alat dan bahan yang digunakan. (ii) Mencari metafora-metafora (ibarat/kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. Maklumat mengenai pelukis dan pandai tukang. teknik. Begitu juga makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti hal benda. aliran dan gaya sesuatu karya. Sejarah seni. (d) Penilaian Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya ('significance') dari segi individu. (iii) Mencari kaitan falsafah kehidupan manusia atau kaitan dengan cara hidup dan budaya masyarakat setempat. simbol. Apakah pengetahuan seni yang diperlukan?      Pengetahuan asas senireka dan prinsip-prinsip seni. (iv) Melihat teknik. prinsip. alat dan bahan. sosial. unsur-unsur seni. 107 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (iii) Menghuraikan stail. aliran. Dengan itu proses apresiasi seni akan lebih mudah dan bermakna sekiranya pelajar telah dilengkapi dengan pengetahuan mengenai seni dan persepsi yang tajam. struktur corak dan bahan.

108 . cara mereka bekerja. faktor yang mempengaruhi mereka. Alat Dan Bahan Untuk Setiap Bidang Kegiatan Apakah perbezaan di antara konsep Pendidikan Seni Visual? Tema Seorang guru PSV haruslah menentukan terlebih dahulu tema atau subjek sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran. masyarakat dan komunikasi. Apresiasi didefinisikan sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka.2 Tema. Sila senaraikan beberapa definisi lain berkenaan dengan apresiasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. Tema-tema yang dipilih ialah tema persekitaran. Murid biasanya mempunyai reaksi yang spontan terhadap alam persekitaran dan apa yang berlaku dalam situasi harian mereka. Tema atau subjek yang ingin dilukis terbahagi kepada tiga. bagaimana mereka memilih tema dan "subject matter" serta gaya dan stail tertentu mereka. Isi Kandungan. 2. Pembelajaran yang tidak dibimbing oleh penentuan tema atau subjek akan menyebabkan murid hilang punca.

cetakan. resis. Melalui kefahaman aspek di atas. gosokan. alat perhiasan diri. cetakan. asemblaj. penghayatan dan kritikan. titisan. renjisan. batik. kolaj. murid diharapkan dapat mengamalkan pertimbangan seni visual. murid dilatih untuk melihat sesuatu dengan perspektif yang lebih luas sama ada daripada aspek estetik mahupun aspek gunaan. montaj. terutama dalam meningkatkan nilai hidup. tembikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Kandungan Pendidikan Seni Visual sekolah rendah lebih menegaskan kegiatan dalam proses penghasilan dengan melibatkan aspek pemahaman. Dengan empat bidang merangkumi bidang Menggambar. model. boneka. ikatan dan celup. Membuat Rekaan Dan Corak. capan. origami dll Membuat alat domestik. mozek dll Membuat pualaman. murid dapat diterapkan dengan penghayatan warisan seni visual dan mengamalkannya dalam kehidupan. alat pertahanan diri. montaj. anyaman. kolaj. imaginasi dan konsepsi murid. stensilan. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Kraf Tradisional. diorama. mobail. stabail. Murid akan didedahkan dengan ilmu seni visual yang berkaitan dengan bidang tertentu dan menerapkan budaya menghargai serta mengaplikasi ilmu yang diperolehi bersama. capan. gurisan. tiupan. resis. lukisan. persepsi. kaligrafi dll Membuat arca timbul. Bidang Menggambar Aktiviti Membuat lukisan. catan. ukiran 109 Membuat Corak dan Rekaan Membentuk dan Membuat Binaan Mengenal Kraf Tradisional . alat permainan. meningkatkan lagi kepekaan. percikan. catan. topeng. Proses ini menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi. percikan. menjadi pengkarya yang rasional dan mampu mengendalikan kehidupan dengan membawa bersama nilai yang disebutkan. Dengan ini. tekat.

bawang. intelek. sosial dan estetika. tudung saji. selendang. dulang dan bakul yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. Perhiasan seperti dokoh. 110 . sosial dan estetika. emosi. pelepah pisang sering menjadi pilihan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah dalam bidang Menggambar. emosi. Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI kayu dll Kraf tradisional adalah terbahagi kepada beberapa bahagian seperti:     Alat kegunaan seperti tembikar. Bahan-bahan alam seperti ubi kentang. Permainan seperti gasing. wau. tengkolok. sosial dan estetika. daun. Situasi ini terjadi mungkin disebabkan bahan-bahan tersebut mudah didapati di persekitaran murid. media dan bahan yang digunakan untuk kegiatan menghasilkan produk seni visual. intelek. rohani. lembing dan parang yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. rohani. congkak dan serunai yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. sosial dan estetika. Pakaian seperti kain batik.  Alat pertahanan diri seperti keris. songket dan tenunan yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. tikar. Ia adalah satu cara bagaimana murid dapat meneroka dengan lebih jauh tentang alat dan bahan. senduk. sosial dan estetika. Teknik resis dalam bidang mengenal kraf tradisional adalah satu kegiatan yang sangat menarik untuk didedahkan kepada murid-murid sekolah rendah. cucuk sanggul dan pending yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. rohani.

perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aktiviti kecil. Semasa menyediakan aktiviti. Dengan cara ini aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan tidak membosankan kerana ada kelainan dan pembaharuan dalam berkarya. bunyi. Ini membuatkan hasil kerja resis dianggap sebagai satu hasil kerja yang lain dari kebiasaannya. murid senang dan ingin mencuba. cuba mencuba. mencari alternative. penemuan oleh murid sendiri. suaikenal dengan bahan. Begitu juga murid. Guru mempunyai cara dan gaya yang tersendiri apabila ingin menghasilkan kerja-kerja seni. variasi dan kemungkinan lain. Penggunaan alatan dan bahan untuk menghasilkan sesuatu hasil kerja seni. murid akan mengenalpasti bahan apakah yang sesuai dan senang untuk didapati supaya kerja-kerja yang hendak dijalankan tidak terganggu. Dalam proses menghasilkan resis penggunaan alatan utama yang digunakan ialah lilin. pergerakan dan aksi. Benda konkrit minat dan kecenderungan murid. Penghasilan Semasa menyediakan aktiviti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pada kebiasaannya penggunaan alatan seperti pensel dan pensel warna dalam membentuk garisan dan lakaran sudah biasa digunakan. aktif dan melibatkan pelbagai kecerdasan. bahan. menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. mereka digalakkan membuat ekspresi mengikut idea dan cara mereka. Semasa menyediakan aktiviti. mudah dan ringkas. bebas daripada jawapan tetap. Aktiviti Menghasilkan Produk Seni Visual Pemerhatian Aspek ini melibatkan sesentiviti deria. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: Penerokaan pengetahuan sedia ada murid. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: 111 . mencetus idea dan imaginasi. latar belakang murid. uji menguji.

langkah dan proses membuat. 2. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aspek yang berkaitan dengan laras bahasa visual ( Asas Seni Reka dan Prinsip Rekaan) aspek yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI - penggunaan alat. bahan dan teknik. melibatkan perasaan dan refleksi diri. keselamatan semasa bekerja. tatacara. amalan tertib kerja. Hasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bidang kegiatan Mencorak dan Rekaan mengikut tahap satu. hal benda dengan bentuk hasil. idea. 112 . Latihan 2 1. Apresiasi Semasa menyediakan aktiviti. bahan dan teknik. aspek yang berkaitan dengan manipulasi alat. penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan kandungan. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat hasil kerja. Cuba anda jalankan satu aktiviti membuat apresiasi dengan menggunakan pendekatan secara logik berdasarkan satu contoh karya seni murid anda. penyampaian kandungan subjek.

Guru perlu merancang dan memilih bahan seni yang sesuai dengan tajuk produk dan tahap perkembangan kanak-kanak. -Galakkan kanak-kanak meneroka dan memanipulasikan bahan-bahan yang sesuai. Galakkan murid-murid menggunakan 5 deria seperti menyentuh produk seni visual tersebut. Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama.menggunakan ABM seperti gambar foto. tentang Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun bertujuan melibatkan murid dalam pelbagai kegiatan seni.  Pengalaman deria – penggunaan lima deria. menghidu. membuat corak dan 113 . keratan akhbar .  Pengalaman secara langsung (direct observation) -dilakukan secara terperinci dengan bimbingan dan pemerhatian secara khusus seperti melihat contoh produk seni visual yang ada perkaitan dengan menyatakan ciri-ciri/sifat produk dan perkaitan dengan sumber idea.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.3 Imaginasi dan Ekspresi Kanak-Kanak Fikirkan apakah faktor-faktor yang boleh menjana imaginasi dan ekspresi murid-murid di dalam kelas anda. merasai. .  Penerokaan / Penggunaan ICT. Cara yang boleh merangsang imaginasi dan ekspresi murid-murid dalam menghasilkan aktiviti untuk setiap bidang kegiatan tahap 1 dan tahap 2 adalah seperti berikut: .  Pengalaman melalui ABM .  Pengalaman dengan alatan dan bahan. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar. fotografi produk seni visual.

menyimpan maklumat atau dokumentasi. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. Organisasi kurikulum ini merangkumi empat aspek utama yang dipentingkan iaitu:     pemerhatian secara aktif interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan apresiasi seni visual secara mudah menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Contoh aspek 5 P KBSR dalam aktiviti menghasilkan produk seni visual bidang Membentuk dan Membuat Binaan adalah seperti berikut: 114 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI rekaan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. mengaplikasi disiplin seni visual. membentuk dan membuat binaan. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. berkomunikasi secara berkesan. proses pembuatan hasil seni. dan mengenal kraf tradisional. kraf tradisional. berfikir secara kritis dan kreatif. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. koordinasi. Antara pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. membuat pilihan. manipulasi dan persepsi visual. membuat interpretasi. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. alat dan teknik. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran.

Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan. karya seni kanak-kanak adalah bersifat peribadi dan tersendiri.  Penyerapan pengetahuan Aktiviti membentuk dan membina dapat memperkembangkan pengetahuan dan kemahiran-kemahiran belajar. namun bagi kanak-kanak hasil karya yang dihasilkan bersifat luahan dan ekpresif (Lowenfeld. Aktiviti pemulihan perlu dilakukan agar kelemahan murid tidak terkumpul. 1975). Kebanyakan pengkaji seni kanak-kanak menganggap hasil karya seni sebagai satu kaedah menarik untuk melihat cara berfikir dan menyelami perasaan selain melihat dan menguji keupayaan perkembangan kognitif mereka. perlakuan dsbnya.sosial) dan penggabungjalinan dengan mata pelajaran yang lain  Penerapan nilai Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Bagi orang dewasa seni visual sering dikaitkan dengan kecantikan dan kesempurnaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Penggabungjalinan Aktiviti membuat binaan dapat memperkembangkan pelbagai kemahiran (berfikir.  Pengkayaan Murid yang telah menguasai sesuatu konsep untuk menghasilkan robot yang bermotifkan kucing perlu diberi pengayaan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman serta mengukuhkan kemahiran yang dikuasai oleh pelajar Penghasilan karya terutama lukisan kanak-kanak mempunyai interpretasi yang berbeza dengan karya yang dihasilkan oleh orang dewasa. psikomotor dan sosial . 115 . belajar. psikomotor .  Pemulihan Pengesanan kemajuan murid dijalankan selepas guru mengajar beberapa kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang dinamik serta berkembang mengikut fitrah semula jadi proses tumbesaran mereka. Hasil kerja seni visual yang dihasilkan berfungsi sebagai alat komunikasi dan merupakan refleksi pemikiran kanakkanak. Refleksi ini menurut Koster (2001), akan terus berkembang bersama kanakkanak sehingga ia membesar. Penglibatan kanak-kanak di dalam aktiviti seni visual berupaya memberikan rangsangan dan pembangunan dari pelbagai aspek. Pembangunan tahap imaginasi kanak-kanak dapat dipertingkatkan selain mewujudkan rasa sensitiviti kanak-kanak terhadap sekelilingnya. Secara ringkasnya kepentingan pengajaran mata pelajaran pendidikan seni visual kepada kanak-kanak dapat dilihat melalui aspek berikut:  Aspek Kognitif Penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan.  Aspek Fizikal Penggunaan alat dan bahan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni visual memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.  Aspek Kreativiti Latihan dan projek yang bersifat terbuka dapat membantu murid untuk mengembangkan aspek imaginasi mereka. Aktiviti dan projek di dalam pendidikan seni visual mengutamakan proses, berbanding dengan hasilan akhir. Oleh yang demikian, proses ini menyuburkan budaya pemikiran kritikal di dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan. Selain itu, aktiviti pendidikan seni visual menggalakkan eksplorasi dan eksperimentasi supaya kanak-kanak mempunyai pengalaman luas dalam bidang penghasilan karya.  Aspek Persepsi Melalui mata pelajaran seni visual, murid boleh mempertingkatkan dan 116

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

menajamkan penggunaan pancaindera dan deria. Pendidikan seni visual menambahkan pengetahuan mengenai konsep pembuatan dan kronologi sesuatu produk iaitu proses penghasilan dan hasilan seni, produk dan objek yang terdapat di sekeliling mereka. Aktiviti seni visual merupakan aktiviti yang membantu kanak-kanak mengenali objek selain membantu meningkatkan daya sensitiviti terhadap alam sekeliling mereka. Proses pengkaryaan yang menjurus ke arah pengamatan terhadap objek melatih deria kanak-kanak supaya menjadi lebih peka dan meningkatkan daya persepsi mereka. Selain itu, aktiviti seni visual juga meningkatkan daya imaginatif kanak-kanak selain berupaya mengimbangi emosi mereka. Ianya dijadikan sebagai satu proses pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti imitasi alam sekeliling lalu dipermudahkan menjadi penghasilan simbol abstrak seterusnya menjadikan ianya satu bentuk hasil karya yang unik.  Pengkaryaan sebagai Medium Komunikasi Lukisan merupakan bentuk komunikasi awal kanak-kanak sebelum mereka berupaya untuk bertutur. Ianya dijadikan alat perhubungan yang berkesan untuk berinteraksi. Penghasilan imej seperti pokok, figura manusia, catan dan arca

boleh memberikan tafsiran yang dapat membantu ahli psikologi untuk mengenal pasti kanak-kanak yang mempunyai masalah trauma.  Pengkaryaan sebagai Cara Mencapai Kepuasan Diri Pengkaryaan merupakan aktiviti yang mampu memberikan kepuasan kepada kanak-kanak dalam meluahkan apa yang dilihat lalu dipindahkan semula dalam bentuk dan rupa imej yang unik mengikut tahap pemahaman mereka. Melalui lukisan, kanak-kanak dapat meluahkan perasaan dan emosi selain dapat membina kekuatan otot. Aktiviti sebegini juga dapat membantu menajamkan daya intuisi kanak-kanak.

Aktiviti melukis dapat memberikan kepuasan kepada kanak-kanak. Kesan penghasilan karya lukisan mampu membentuk personaliti kanak-kanak. Konsep 117

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kendiri terbina apabila kanak-kanak mampu melukis tanpa ragu dan tidak bimbang memikirkan soal kecantikan karya mereka. Selain itu, aktiviti melukis juga menggalakkan kanak-kanak membuat ekspresi diri dengan bercerita mengenai karya mereka sekaligus membantu mereka untuk membina keyakinan diri untuk bertutur. Perkembangan artistik kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan suasana mereka dibesarkan. Dalam konteks ini, persekitaran memainkan peranan penting kerana persekitaran yang sihat membantu perkembangan kognitif kanak-kanak dengan cara yang positif. Bagaimana menjana imaginasi kanak-kanak

Soalan-soalan yang berimaginasi adalah berguna untuk murid bagi meluahkan perasaan dalam bentuk lukisan atau catan. Contoh-contoh soalan lukisan atau catan yang berimaginasi adalah seperti berikut: 1. Adakah kamu tahu bagaimanakah rupa seekor buaya? Bagaimana jika buaya boleh terbang? 2. Gunung yang paling tinggi di Malaysia ialah gunung Kinabalu. Bolehkan anda bayangkan anda sedang mendakinya? 3. Bayangkan seekor arnab yang berbelang? 4. Jika anda boleh tinggal di sangkar burung, Bagaimanakah keadaannya?

Menerusi imaginasi murid dapat meluahkan perasaan. Contoh imaginasi yang paling berkesan terhadap murid ialah mimpi kerana ia boleh menyentuh perasaan seseorang murid itu. Bagi mereka imej yang dihasilkan dari tajuk mimpi contohnya adalah satu cara mengekspresi diri mereka ketika dalam ketakutan atau kegembiraan. Satu cara lain bagi meluahkan perasaan ialah melalui berkomunikasi diantara guru dengan murid.

Penjelasan mengenai alat, media, bahan, teknik,imej unsur-unsur seni dan prinsipprinsip rekaan adalah sesuatu yang amat berguna dalam proses menggambar. Dengan

118

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cara ini nilai-nilai estetik akan wujud dalam diri mereka. penggunaan alat dan bahan. usaha murid terhadap hasil kerja mereka. warna. 119 . Bertitik-tolak daripada faktor inilah pengetahuan asas mengenai lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak penting bagi guru pendidikan seni visual sebelum kanak-kanak didedahkan dengan pelbagai aktiviti. cara-cara bagaimana idea tersebut boleh digunakan dalam berlainan. garisan. idea selanjutnya tentang tema dari apa yang mereka sedang hasilkan. 1. teknik-teknik dalam aktiviti yang dijalankan. saiz. ton dan jalinan. Secara tak langsung murid akan menggunakan warna dalam aktiviti mereka. kadar banding. penggunaan tajuk fantasi dan imaginasi. tahap kanak-kanak serta kemampuan mereka perlu difahami supaya guru-guru pendidikan seni visual berupaya merancang aktiviti yang sesuai dengan mengikut tahap yang sesuai. Walaupun kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu serta daya imaginasi yang tinggi. Apakah warna yang perlu kamu campur ke atas buah-buahan tersebut? Guru memberi komen kepada hasil kerja murid dan berkomunikasi tentang:           apa yang guru suruh murid buat. ianya perlu dipupuk dan dikembangkan untuk meningkatkan kreativiti serta kebolehan berfikir mereka. Kesemua pengetahuan yang merangkumi umur. corak. Contoh soalan. bentuk. Adalah menjadi tanggungjawab guru pendidikan seni visual untuk menyuntik rangsangan yang dapat melipatgandakan daya imaginasi kanak-kanak agar proses pembelajaran menjadi lebih bermakna. perasaan terhadap hasil kerja sendiri. Bagaimanakah bentuk dan warna buah rambutan yang sudah masak atau muda? 2. susunan corak.

anda sebagai guru perlu memberi aktiviti-aktiviti tambahan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid serta mengukuh kemahiran-kemahiran yang telah dikuasai. Dengan teknologi terkini. Pemulihan amat perlu untuk murid. Kit pembinaan tradisional seperti blok-blok berwarna mendorong daya reka cipta kanak-kanak untuk membina rumah atau istana serta mempelajari struktur objek di sekeliling mereka. kajian serta tugasan-tugasan yang dapat melibatkan penggunaan daya kreatif. kanak-kanak boleh didedahkan kepada penggunaan perisianperisian tertentu yang dapat membantu mereka mencipta imej-imej di komputer yang bukan sahaja boleh diwarnakan dengan pelbagai warna yang menarik. Apa jua bentuk rangsangan yang diperkenalkan mampu meningkatkan daya fikir mereka kerana kanak-kanak perlu memahami terlebih dahulu bagaimana objek di sekeliling mereka berfungsi supaya imitasi dapat dilakukan kepada hasil seni mereka Bagi murid yang sudah menguasai sesuatu kemahiran-kemahiran asas seperti membentuk. mengunting. Aktiviti yang lebih mencabar misalnya aktiviti membolehkan murid berdikari dalam pembelajaran. malah mampu bergerak dan bersuara.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kanak-kanak pula akan lebih bermotivasi untuk melibatkan diri di dalam aktiviti-aktiviti kreatif. anda sebagi guru tidak dapat lari daripada menjalankan aktiviti pemulihan di dalam bilik darjah.murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam 120 . untuk mencipta serta mereka benda-benda baru ataupun media-media yang baru. Aktiviti-aktiviti ini Dalam sesuatu pelajaran. Akses Kendiri atau Kajian Masa Depan. sifat ingin tahu dan kerjasama antara individu atau kumpulan seperti menggunakan strategi pengajaran Belajar Cara Belajar. Dengan memperkenalkan alatan-alatan tertentu. Begitu juga dengan aktiviti pemulihan. dinamakan aktiviti pengayaan. ianya dapat mencambahkan imaginasi kanak-kanak. aktiviti pengayaan diperlukan terutamanya oleh murid yang lebih cerdas untuk mengisi masa terluang dan mengelakkan dari kebosanan. melakar dan mewarna. yang berbentuk projek.

Kelemahan-kelemahan ini amat perlu di atasi sebelum ia terhimpun yang akan menyebabkan usaha memulih sudah terlewat. 121 . Dalam kumpulan berlima anda dikehendaki membincangkan hubungkait aktiviti pengajaran bidang kegiatan Menggambar dengan ekpresi kanak-kanak tahap 2. Latihan 3 1. Buat banding beza aspek-aspek tersebut dalam bentuk pengurusan grafik.aspek 5P KBSR dalam konteks PSV.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI menguasai satu-satu kemahiran dalam Pendidikan Seni. Mengumpul maklumat dan senaraikan aspek. 2.

Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. 12. 11. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata melajaran PSV. 10. komponen penyampaian / perlaksanaan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. komponen penutup dan refleksi. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Persediaan Mengajar  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik persediaan mengajar yang melibatkan perancangan langkahlangkah pengajaran yang bakal dilaksanakan oleh guru. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. anda seharusnya boleh menghuraikan dengan merujuk kepada komponen persediaan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. bahan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan.  HASIL PEMBELAJARAN: 7. Membuat Corak dan Rekaan. 122 . 8. 9.

unit/kumpulan. masa mata pelajaran/tajuk. Kepentingan Perancangan dan Persediaan Mengajar Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan seni Visual (PSV) perlu berpusatkan murid dengan menjalankan aktiviti-aktiviti interaksi lisan yang dapat merangsangkan pemikiran dan daya imaginasi murid serta dapat membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara rasional dan logik. Perancangan juga merupakan panduan kepada guru-guru PSV untuk mengambil perhatian kepada aspek-aspek yang berikut:  Rancangan pengajaran 123 . kandungan/kemahiran. strategi dan refleksi/catatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Persediaan Mengajar Komponen Persediaan Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Komponen Penutup Refleksi  KANDUNGAN ISI Rancangan Pengajaran dan Persediaan Mengajar ialah dokumen perancangan. hasil pembelajaran. keperluan dan kebolehan murid untuk mengembangkan daya kreatif dan menajamkan persepsi serta ekspresi. pelaksanaan dan penilaian pengajaran dan pembelajaran harian dan mingguan tertentu yang mengandungi tarikh dan hari. Aktiviti pembelajaran PSV yang dirancang mestilah sesuai dengan minat. Perancangan merupakan panduan kepada guru Pendidikan seni Visual untuk melaksanakan pengajaran dengan lebih sempurna dan berkesan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

       

Persediaan guru dan murid Kaedah pengajaran Pengelolaan pengajaran Teknik penyoalan Penyertaan murid Penerapan nilai estetik dan etika Penerapan nilai murni dan kemahiran berfikir Penilaian kemajuan murid

Tujuan membuat perancangan pengajaran adalah supaya guru dapat membuat persediaan yang rapi agar dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran dengan memberi tumpuan kepada aspek seperti :       

Perkembangan pengajaran yang beperingkat mengikut urutan; Kesinambungan rancangan pengajaran Kesinambungan jenis bidang dan aktiviti; Perkembangan daya kreatif murid; Kepelbagaian dan kesesuaian alat dan bahan; Pelaksanaan aktiviti individu dan kumpulan; dan Pelaksanaan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah

2.1

Komponen Persediaan

Cuba anda baca penerangan berikut dan cuba fahamkan isi kandungannya?

Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. 124

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat-sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Huraian Sukatan Pelajaran merupakan dokumen sokongan bagi Sukatan Pelajaran yang mengandungi perincian kurikulum dari tahun 1 hingga 6 iaitu tahap satu dan tahap dua. Buku ini juga mengandungi objektif pembelajaran bagi setiap tahun. Lajur Bidang menampakkan salah satu daripada empat bidang dalam Pendidikan Seni Visual KBSR.

Di dalam lajur Hasil Pembelajaran dimuatkan skop pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid. Di samping itu, pencapaian yang boleh dikuasai oleh murid mengikut kebolehan mereka diperinci mengikut aras. Lajur Cadangan Aktiviti Pembelajaran pula memaparkan beberapa aktiviti yang sesuai yang boleh dijalankan di dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual mengikut bidang tertentu. Guru boleh memilih tajuk yang sesuai dengan kebolehan murid masing-masing. Aras 1 menekankan pemahaman yang jelas tentang konsep dan fungsi. Aras ini harus dicapai oleh semua murid. sesuai Aras 2 menekankan penggunaan alat, bahan dan teknik yang bahan Aras 3 menekankan aktiviti di mana ini

untuk penghasilan

menitikberatkan peningkatan penghasilan bahan yang berkualiti serta bersifat kreatif. Penggabungjalinan dan Penyerapan 

Penyerapan mata pelajaran / pengetahuan Beberapa unsur ilmu pengetahuan dari bidang yang berlainan diserapkan dalam Pendidikan Seni Visual

Penggabungjalinan kemahiran Kesepaduan yang berlaku antara bahan pengajaran dan pembelajaran, unsurunsur dalam mata pelajaran yang berlainan, teori dan amali, kurikulum dan 125

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kokurikulum serta strategi pengajaran dan pembelajaran.  Contoh penyerapan pengetahuan / mata pelajaran lain yang dikaitkan dengan pelajaran kraf batik:

Aspek-aspek yang boleh dikaitkan Tema /tajuk Sejarah batik/ tokoh / teknik dan proses Motif dan corak Apresiasi Alat dan bahan Bahan campuran pewarna batik

Mata pelajaran / Pengetahuan Bahasa.Melayu Sejarah

Matematik Pendidikan Moral Kajian tempatan Sains

Penerapan nilai      Proses penerapan nilai-nilai murni secara pertuturan, perlakuan, teladan, isyarat, kefahaman dan tafsiran. Kaitkan aplikasi nilai dengan aktiviti-aktiviti seni visual. Memupuk nilai atau menerapkan nilai melalui aktiviti seni secara terus Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan, perlakuan dsbnya.

Kemahiran Berfikir Murid menggunakan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu serta dapat menyelesaikan masalah. Menilai kemunasabahan sesuatu idea dan bersifat evaluatif.

126

Contoh dalam bidang mengambar :   Asas menggambar. mengaplikasi displin seni visual berfikir secara kritis dan kreatif berkomunikasi secara berkesan membuat pilihan membuat interpretasi menggunakan teknologi Contoh kemahiran yang dikuasai dalam aktiviti seperti berikut Tahun Bidang : 3 Aman : Membentuk dan Membuat Binaan Topik/tajuk : Topeng Muka     Mengaplikasi bentuk topeng muka mengikut muka tema yang diberi Dapat mengadun bahan yang sesuai untuk dijadikan topeng Dapat mencantum papier mache yang dihasilkan menjadi satu topeng muka dan yang bernilai baru Memperoleh kemahiran memotong.membuat lakaran bagi menghasilkan rupa atau bentuk gambar . menggunting dan menampal mengikut imej topeng muka yang diolah Hasil pembelajaran adalah berbeza mengikut tahap umur. Berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR berdasarkan bidang kegiatan yang diajar di sekolah rendah mempunyai hasil pembelajaran secara berperingkat.        memanipulasikan bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kemahiran yang akan diperoleh murid dalam Bidang Pendidikan Seni Visual. alat dan teknik. Meneroka beberapa teknik yang berbeza.dalam penghasilan menggambar 127 .

Dapat menunjukkan perbezaan antara tembikar tradisional dan tembikar dimensi baru dari semua aspek. Mengaitkan aktiviti dengan kehidupan seharian dan disekeliling murid. 128 . Melibatkan deria yang berkaitan Sesuai dengan latar belakang murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI   Menggunakan Asas Seni Reka dalam aktiviti menggambar. Kesesuaian bahan dengan aktiviti yang dirancang.unsur seni dan prinsip rekaan Menggambar berdasarkan tema. Kemungkinan –kemungkinan dalam manupulasi bahan.dan imiginasi Bahan . Aspek yang perlu difikirkan oleh guru bagi membuat pemilihan bahan dan alatan:            Berkaitan dengan tajuk pelajaran. Sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang. Peralatan dan Sumber Pengajaran & Pembelajaran Kepentingan sumber pengajaran dan pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Dapat mengaitkan aktiviti dengan penyerapan mata pelajaran lain. Kemudahan mendapat bahan dari segi kuantiti dan kualiti. Sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar (kumpulan besar. pengalaman. Kesesuaian alat dan bahan dengan peringkat kebolehan dan kemahiran murid.     Dapat menarik perhatian murid. kecil atau individu). Keselamatan alat dan bahan. Sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran (dalam bilik darjah atau studio seni).

Mereka ganti peralatan. Meneroka kemampuan penggunaan sesuatu bahan. Merancang strategi pengajaran bagi mengatasi kekurangan bahan dan peralatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Cara guru Pendidikan Seni boleh mengatasi masalah kekurangan bahan dan peralatan dalam pengajarannya:      Merancang pelajaran atau aktiviti dengan menyesuaikan kepada bahan dan peralatan yang sedia ada. Mengguna bahan altenatif seperti bahan gantian.          gambar slaid dari power point bahan maujud gambar foto karya seni visual koleksi gambar-gambar dari majalah dan media cetak lain. tayangan video carta poster alatan audio kad imbasan / kad cerita 129 . Contoh sumber pengajaran dan pembelajaran yang sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual.

buat kajian. Aplikasi Strategi Pengajaran &Pembelajaran dan Organisasi Kelas Strategi yang sesuai untuk diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran.pelajar menggunakan perisian komputer untuk menyusun motif corak.  Teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) kemampuan ICT berfungsi sebagai alat kemahiran yang memberi sokongan menyempurnakan tugasan contoh.  - Kajian masa depan Membolehkan murid merancang dan mewujudkan masyarakat yang berwawasan.dinamik serta boeh menerima dan menangani segala perubahan contoh. 130 . kreatif.     - Kontruktivisme menggalakkan pelajar mencari idea. rasional.jika murid telah menguasai melukis motif corak mereka boleh meneruskan dalam kemahiran mewarna. Teori kecerdasan pelbagai murid dapat menyelesaikan masalah melalul pelbagai kecerdasan yang relevan seperti logik matematik (penggunaan pengiraan susunan grid) Pembelajaran akses kendiri Pelajar lebih fleksibel tanpa tekanan serta mampu mencari maklumat dan bahan mengenai motif dan corak serta menghasilkan karya secara persendirian dengan bimbingan guru  - Pembelajaran masteri memberi peluang murid untuk maju mengikut kebolehan dan kadar pembelajaran mereka sendiri serta dapat mempertingkatkan tahap penguasaan pembelajaran contoh. yakin diri dan dapat berinteraksi dengan proses inkuiri memilih motif yang sesuai akan terhasil.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Pelajaran.murid boleh mengolah dan mengubah suai corak rekaan dengan kesesuaian fungsi alas meja masa hadapan. Kontekstualisme pelajar dapat menggabungkan pengalaman individu dan masyarakat dalam kehidupan seharian dan pembelajaran secara konkrit.

Kesinambunagn rancangan pengajaran. Aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah. Perkara-perkara penting yang perlu diambil kira dalam merancang satu unit pengajaran Pendidikan Seni Visual. Anda dikehendaki menghuraikan aspek-aspek penting dalam menulis kemahiran bagi persediaan mengajar.        menulis objektif pembelajaran tersebut memilih isi kandungan yang tepat dan sesuai dengan objektif menyusun atau memeringkatkan isi kandungan yang dipilih menentukan kaedah mengajar merancang dan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran memilih alat pembelajaran yang sesuai menentukan teknik mengajar Latihan 1 1.. Kepelbagaian bahan-bahan seni.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aspek-aspek yang perlu diberi penekanan dalam rancangan pengajaran bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. 131 . Kesinambungan jenis aktiviti. Perkembnagan daya kreatif pelajar. Kesinambungan gerak kerja individu/kumpulan.         Perkembangan pelajaran yang berperingkat-peringkat. Penyesuaian alat/bahan.

132 . Mempastikan murid dalam keadaan bersedia untuk belajar Mencungkil pengetahuan yang sedia ada pada murid Mengaitkan pelajaran lepas dengan pelajaran baru Menarik perhatian dan minat murid pada pelajaran yang akan dijalankan. Mengaitkan isi pelajaran baru dengan pelajaran yang lalu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. jenis-jenis anyaman. Anyaman yang menggunakan bahan terpakai. 2. Mengimbas kembali pelajaran yang terdahulu seperti fungsi anyaman.  Mengaitkan peristiwa semasa Berkeupayaan mengaitkan dengan peristiwa semasa seperti anyaman dimensi baru.2 Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Apakah perbezaan di antara komponen penyampaian dan pelaksanaan?? Set Induksi Dan Pemerhatian      Pada peringkat ini strategi digunakan untuk menarik perhatian murid kepada guru. bahan menghasilkan anyaman dan sebaginya serta mengaitkan dengan isi pelajaran baru yang hendak disampaikan. Komponen membuat perkaitan dalam set induksi bagi aktiviti membuat anyaman. Merumuskan aspek-aspek dalam menulis objektif bagi persediaan mengajar.  Mengaitkan pengetahuan lepas pelajar Guru boleh menggunakan pengetahuan lepas pelajar untuk membina konsep yang baru dengan lebih mudah dan berkesan.  Di peringkat ini guru boleh bertanya kepada murid untuk mengetahui pengetahuan yang lepas berkaitan dengan kraf-kraf yang mereka ketahui.

Kesan ini membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran tajuk anyaman dengan baik dan lancar tanpa sebarang gangguan yang tidak diingini. 133 . kebolehan. - penggunaan lakonan. Murid-murid akan bersedia dan berusaha bersungguh untuk menjalankan tugas dan aktiviti anyaman yang diberikan oleh guru. nyanyian dalam set induksi. Perkembangan Isi Pengajaran dan Penerokaan  Pada peringkat perkembangan ini kaedah penerokaan digunakan untuk menduga kefahaman murid mengenai bahan pelajaran yang dibincangkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  - Fungsi dan kegunaan anyaman dalam industri dan ekonomi negara.  Masalah disiplin dapat dikurangkan kerana aktiviti set induksi ini dapat menarik perhatian murid menumpukan perhatian sepenuhnya dalam aktiviti P & P yang selanjutnya. Mengaitkan minat dan pengalaman pelajar mengalakkan penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran tajuk anyaman.  Dapat memotivasikan murid terhadap pelajaran yang akan disampaikan adalah tinggi.   Murid boleh menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina produk yang baru dari bahan-bahan anyaman dengan lebih mudah dan berfungsi.  Semua murid akan menumpukan perhatian terhadap pelajaran yang disampaikan. Murid tidak merasa bosan keran di peringkat awal murid –murid telah mendapat input yang menyeronokkan. minat dan pengalaman murid.  Aktiviti P & P anyaman dapat dijalankan dengan suasana yang aktif dan seronok. Murid-murid bersemangat untuk meneruskan aktiviti yang selanjutnya. Murid akan menunjukkan tanda persediaan untuk mengikuti aktiviti anyaman . Kepentingan Set Induksi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. sesuaikan dengan umur.

Guru merumus ketiga-tiga kategori hasil kerja murid. 2. mereka diberi aktiviti pengkayaan yang dirancangkan berdasarkan peringkat perkembangan kognitifnya. Latihan 2 Senaraikan aspek persediaan murid yang perlu diambil kira dalam merancang aktiviti penerokaan dalam kelas. memupuk semangat berdikari dan bekerjasama.  Aktiviti pemulihan disediakan untuk membantu murid yang lemah dalam menguasai sesuatu kemahiran seni visual. Sesi apresiasi dan refleksi untuk memberi peluang kepada murid membicara dan memberi pendapat tentang hasil kerja mereka.  Melalui aktiviti pengayaan dan pemulihan ini. murid-murid akan berpeluang memperkembangkan pengetahuan. Aktiviti pengayaan dan pemulihan  Pengayaan ialah sejenis aktiviti tambahan yang disediakan untuk murid dengan tujuan memperluaskan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam suatu bidang pelajaran yang tertentu. kemahiran dan bakat mereka.3 Komponen Penutup Bagaimanakah anda mengatasi masalah komponen penutup yang tidak berfungsi dengan baik? 134 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI     Memastikan penyertaan murid secara aktif dan menyeronokan Mengekalkan minat murid serta tumpuan perhatian mereka.  Setelah murid-murid menguasai satu atau beberapa kemahiran asas dalam sesuatu unit pembelajaran.

(kognitif) Mengadakan sesi lakonan (sosial). Memberi peluang pelajar meluahkan perasaan terhadap hasil kerja dan refleksi diri. Penyerapan pengetahuan dan penyerapan nilai yang berkaitan dengan aktiviti. jalinan. Menyanyikan lagu berkaitan dengan aktiviti (sosial). 135 . menguji kefahaman murid secara menyeluruh (kognitif).          Memilih beberapa contoh karya murid berdasarkan baik sederhana dan lemah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Jenis dan cara penutup boleh dijalankan melalui penutup sosial. Aktiviti penutup digunakan untuk:        membuat rumusan isi penting pelajaran (kognitif). Alat dan bahan yang lain boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti. Membuat analisis secara perbincangan. warna.ton bentuk dll. penutup kognitif atau penutup teknik. membincangkan berkaitan dengan kandungan tajuk Membincangkan berkaitan dengan bahan dan teknik yang digunakan oleh murid Memberikan penghargaan terhadap hasil kerja murid. mengulangi langkah aktiviti (kognitif). Aktiviti apresiasi Contoh bagaimana guru menjalankan sesi apresiasi bagi bagi komponen penutup pengajaran. kepentingan dan kegunaan aktiviti yang dijalankan (kognitif). Rumusan dan pengukuhan (bercerita tentang watak atau lakonan pendek) Menggunakan laras bahasa seni yang mudah berkaitan dengan aktiviti seperti garisan.

Melibatkan perkembangan kognitif.menegaskan semula fakta-fakta. bahan.Objektif kognitif berubah-ubah daripada mengingati kembali dengan mudah bahan-bahan yang telah dipelajari hinggalah kepada menggabung serta mensintesiskan idea dan bahan baru dengan cara yang asli dan kreatif. . Mengukuh kandungan seni. demonstrasi dan sebagainya. . kemahiran dan idea yang dipelajari. Pentaksiran boleh dilaksanakan melalui ujian spontan. Guru dapat mengesan prestasinya dalam melaksanakan pengajaran. proses dan teknik serta kefahaman konsep.  Menghubungkait dengan aktiviti susulan. soal jawab. Kognitif .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kepentingan aktiviti apresiasi:   Membentuk pengetahuan. teknik dan pelbagai aktiviti seni serta kemahiran menyatakan kualiti tampak dan nilai estetika dalam pernyataan  Membentuk dan menghubungkait idea dan interpretasi -membentuk konsep dan persepsi dari pengalaman dan menggunakan idea bagi menyampaikan kefahaman Pentaksiran Objektif Pengajaran     Melihat sejauh manakah objektif pengajaran dapat dicapai oleh murid. 136 . -membentuk kemahiran dalam menghubungkait dengan aktiviti-aktiviti seni yang lain untuk mengerak murid membuat aktiviti susulan  Meningkatkan kemahiran berkomunikasi -membentuk kebolehan berkomunikasi melalui bahan. -menegaskan semula pengetahuan dan pengalaman seni yang diperolehi dari segi alat. Membincangkan pengingatan semula atau pengecaman pengetahuan dan perkembangan kebolehan intelek dan kemahiran.

Merupakan domain yang utama berkaitan dengan kebanyakkan perkembangan pengujian masa kini. Guru harus berkebolehan menggunakan unsur afektif untuk mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik. perangkaan. Merupakan bidang berhubung dengan perasaan. Meringkaskan isi pelajaran yang telah dipelajari. emosi dan sikap.Melibatkan perkembangan kemahiran fizikal pelajar. 137 .Pembelajaran dapat dijalankandengan berkesan dengan adanya murid yang dapat membentuk sikap positif. Aktiviti pengayaan yang membolehkan murid menggunakan kemahiran yang telah dikuasai dalam situasi yang lain. Membantu meneguhkan pencapaian hasil pembelajaran. Mengadakan pelbagai aktiviti yang lebih mencabar.Melibatkan komunikasi/interaksi murid dalam pembelajaran. teoriteori dan kefahaman. Mengulangkaji untuk meneguhkan pembelajaran murid. Rumusan      Membuat kesimpulan ringkas tentang aktiviti yang telah dilaksanakan. .Melibatkan perkembangan sikap da nilai pelajar.  Sosial . Menjelaskan konsep-konsep atau idea-idea yang perlu ditekankan. Aktiviti susulan / lanjutan    Gerak kerja tambahan yang dilakukan untuk mengukuhkan pemahaman isi pelajaran dan kemahiran murid. .Membincangkan pengetahuan seperti mengenal fakta-fakta.Penglibatan yang aktif di kalangan pelajar. Afektif .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI .   Psikomotor .

Menggambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai.2012 : 60 minit : 36 orang : Menggambar : Lukisan (hidupan laut) Hasil Pembelajaran : ( Rujuk HSP Tahun 3 PSV) Aras 1: I. Mengumpul maklumat bagi komponen penutup dalam persediaan mengajar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Menggalakkan refleksi kendiri. isu. Menganalisis maklumat yang diperolehi. Catatan refleksi berkisar tentang kekuatan. kelemahan.4 Refleksi    Catatan refleksi ditulis selepas sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Membuat persediaan mengajar berdasarkan salah satu daripada bidang Mengenal Kraf Tradisional 3.5 Contoh Persediaan Mengajar Contoh Rancangan Pengajaran Harian KBSR Matapelajaran Kelas/ Tahap Tarikh Masa Bil. Murid Bidang Kegiatan Tajuk : Pendidikan Seni Visual : Tahap 1 ( 3 cemerlang) : 6. 2. cabaran dan cadangan penambahbaikan sesi pengajaran dan pembelajaran berkenaan. 138 . Persembahan persediaan mengajar secara berkumpulan 2.9. Latihan 3 1.

3. Perkembangan: Langkah 1 (10 minit) Gambar hidupan air Guru menunjukkan gambar hidupan air. Membuat penyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Menghasilkan karya dengan kemas dan teliti. Carta alir proses. tekun dan teliti. Guru menyanyikan lagu ikan dan murid mendengar Murid mengikut guru menyanyikan lagu ikan. 2. Kemahiran Berfikir : Kemahiran belajar dan Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aras 2: 1 Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan gambar. Strategi Pembelajaran : konstruktivisme. Nilai Murni : Bekerjasama. Dapat membuat penyataan tentang hasil karya sendiri dan rakan. 2. Pulang sama mak ialai-ilai Ada satu si ikan parang Badannya panjang berbelangbelang Isinya putih banyak tulang Sedap dimakan kalau masak pindang. ABM Tentang jalinan. 4. Murid pernah menghasilkan lukisan. Peringkat Penyampaian Langkah Pengajaran/ Masa Set Induksi (5 minit) Perkembangan Isi pelajaran Aktiviti P&P Strategi/Gambara jah /Nilai/ Catatan Kecerdasan pelbagai Lirik lagu Ikan kekek mak iloi-iloi. Konstektual Bekerjasama. 139 . Bahan : Kertas gambar hidupan laut. Menghasilkan lukisan dengan media yang sesuai. kecerdasan pelbagai dan konstektual. 2. Lagu ikan. Ikan gelama mak ilai-ilai Nanti adik mak iloi-iloi. Pengetahuan sedia ada murid: 1. Menghasilkan gambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai dengan kreatif. 5. pensil warna. Aras 3: 1. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan lukisan. gambar contoh-contoh karya. Dapat mewarna karya lukisan dengan kreatif. tekun dan teliti. Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. Murid pernah melihat hidupan air . Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Gambar hidupan laut.

Guru memilih 3 orang murid untuk Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Konstruktivisme. Kemuncak: Langkah 3 (25 minit) Guru mengarahkan murid menghasilkan karya lukisan. Guru menunjukkan carta alir caracara menghasilkan lukisan. Kemahiran belajar. tekun dan teliti. Guru menerangkan tentang alat dan bahan untuk menghasilkan lukisan. Murid mewarna gambar hidupan laut dengan melukis pelbagai jalinan mengikut kreativiti. Bekerjasama. 3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Guru bersoal jawab dengan murid tentang hidupan air dan jalinan yang terdapat pada badan hidupan air yang ditunjukkan Guru menerangkan tentang jalinan. 2. Murid bersoal jawab dengan guru tentang cara-cara membuat lukisan. 1.Warnakan dan buat jalinan sehingga penuh dan siap. Penutup Penilaian Hasil Pembelajaran : Apresiasi dan Soalan Apakah yang kamu faham tentang lukisan? Lukisan menggunakan media kering. Belajar Cara Belajar Bekerjasama. 140 .Warnakan dan buat jalinan pada lukisan. Gambar jalinan Langkah 2 (10 minit) Bahan : Kertas gambar hidupan laut dan pensil warna Proses Penghasilan Guru memberitahu murid tentang tajuk dan aktiviti pelajaran iaitu menghasilkan lukisan hidupan laut. Guru membuat sesi penilaian dengan memilih beberapa karya murid.Sediakan kertas bercetak bergambar hidupan laut. . Guru menunjukkan contoh-contoh lukisan yang telah siap. tekun dan teliti.

00 pg Tema dan tajuk : Boneka (haiwan) DSV Standard 1.1. kayu chopstick dan masking tape.4. Apakah aktiviti menggambar yang telah kamu laksanakan? Mewarna dan menghasilkan jalinan pada permukaan badan hidupan laut.4. pensil warna. Guru merumuskan isi pembelajaran pada hari tersebut.Kertas bergambar haiwan.3 Ekspresi Kreatif 1.1 Unsur seni 1.2 Murid menggunakan jalinan untuk menghasilkan boneka haiwan.2. gambar carta alir boneka.4 Aprisiasi seni 1. gambar haiwan.2 Aplikasi seni 1.3 Bahan . 1. Kandungan : 1. 141 .1.1 Media -Media kering 1.1 Jalinan 1.1 Persepsi estetik 1. pensil warna.0010. 1. gambar jenis-jenis boneka. Guru mengajukan beberapa soalan kepada murid.2. Perkara Bidang : Membentuk dan membuat binaan Masa : 9.2.1 Murid mempamerkan hasil karya 1. Alat dan bahan : Kertas bergambar haiwan.3.2 warna 1.2 Murid membuat tentang penyataan hasil kerja sendiri dan rakan.1 Murid mengenal pasti tentang jalinan dan jenisnya.2 Alat -kaya chopstick Refleksi 1. masking tape.3.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI refleksi : (10 minit) membuat sesi apresiasi. Catatan Refleksi : Contoh Rancangan Pengajaran Harian KSSR Minggu : Kelas/ Masa/ Matapelajaran Tahun : 2 cemerlang Hari : Tarikh: Impak/ catatan Bahan Bantu Belajar: Lirik lagu haiwan.1.

Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti berdasarkan empat Standart Kandungan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Objektif Pembelajaran : 1. 4. GAMBAR HAIWAN 142 . Guru memaparkan lirik lagu haiwan dan murid menyanyikan lagu bunga indah. 2.3 Di akhir pengajaran murid dapat : 1. Menghasilkan boneka lidi yang menarik mengikut kreativiti 1. Anak ayam mencari terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Aplikasi seni (10 minit)  Guru menunjukkan gambar haiwan kepada murid. 3. Aktiviti P&P : EMK : Penilaian P&P : Kreativiti dan keusahawanan. Mewarna dan menghasilkan boneka lidi (haiwan) 3. Murid menghasilkan karya boneka lidi. 5. Memahami maksud jalinan dan jenis-jenis jalinan. 7. (EK 1: Membina jaringan sosial) ILUSTRI AKTIVITI LIRIK LAGU –HAIWAN Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari terus lari dan ditangkap musang. Guru bersoal jawab dengan murid tentang lirik haiwan yang ditunjukkan . Guru menunjukkan contoh gambar jenis-jenis boneka. Guru menunjukkan gambar haiwan dan bersol jawab dengan murid. 6. Guru menunjukkan carta alir penghasilan boneka lidi. Menghasilkan boneka lidi haiwan dengan kemas dan teliti.1. Murid mempamerkan dan menceritakan tentang karya yang dihasilkan. STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi estetik (10 minit)    Guru menunjukkan lirik lagu haiwan kepada murid dan murid menyanyikan lagu haiwan. 4. menerangkan tentang jalinan dan jenis-jenis jalinan. 2.

Guru menerangkan tentang jalinan dan jenisjenis jalinan. Guru menunjukkan demonstrasi menghasilkan boneka lidi. Guru bersoal jawab dengan murid tentang unsur seni jalinan. layu chopstick. Guru menunjukkan carta alir menghasilkan boneka lidi kepada murid-murid. Guru menunjukkan contoh gambar unsur seni jalinan kepada murid. masking tape dan juga pensil warna. Guru menunjukkan contoh jenis-jenis boneka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI         Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan. Langkah2 Murid mewarna boneka lidi dengan meletakkan pelbagai jalinan dan melekatkan boneka pada lidi menggunakan masking tape. 143 . Boneka jari ALAT DAN BAHAN Langkah 1 Menyediakan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Guru menerangkan boneka dan teknik penghasilan boneka pada murid. Definisi jalinan : Kesan pada sesuatu permukaan JENIS-JENIS BONEKA Boneka lidi Boneka sarung tangan Ekspresi kreatif (30 minit)  Murid melakukan aktiviti boneka lidi dengan bimbingan guru.

(EK 2. kayu chopstick. 1.Mewarna gambar haiwan sehingga penuh. Lukiskan jalinan pada haiwan.Sediakan alat dan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Catatan Refleksi 144 . gambar 5. pensil warna. Gambar haiwan. masking tape. Lekatkan gambar haiwan untuk dijadikan boneka menggunakan masking tape. Apresiasi seni visual (10 minit)   Murid mempamerkan hasil kerja boneka lidi. Murid membuat sesi aprisiasi tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. pensil warna.Melaksanakan langkah-langkah yang telah disediakan. 3. masking tape dan kayu chopstick 2 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Langkah 3 Murid ulangi langkah 2 sehingga karya siap dihasilkan.

16. buku-buku dan internet serta pengalaman tokohtokoh guru. 18. 17. huraian. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Menggambar serta Membuat Corak dan Rekaan dengan merujuk kepada sukatan. teknik. bahan dan. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. Membuat Corak dan Rekaan  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea menggambar dan membuat corak dan rekaan tahap 1 dan 2. anda seharusnya boleh menjelaskan. 15. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar.  HASIL PEMBELAJARAN: 13. menghayati.Menghasilkan Karya Menggambar. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membuat Corak dan Rekaan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Amali . Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. bahan. 14. mengaplikasi. 145 .

1 Mengaplikasi Pelbagai Alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Menghasilkan karya Menggambar. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. Bahan dan Media dalam Menghasilkan Karya Cuba anda baca keterangan berikut dan cuba fahamkan aplikasi alatan dan bahan yang betul dan tepat? Menggambar Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gurisan    Kertas lukisan Alat jangka lukis / pisau / jarum dan lain-lain yang difikirkan sesuai untuk kerja-kerja mengguris atau mengikis Krayon atau pastel minyak (pastel jenis kapur tidak sesuai digunakan) 146 . Membuat Corak dan Rekaan Mengaplikasi pelbagai alat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Lukisan 147 .

Kesan „graphite‟ pada mata pensel jenis lembut adalah paling sesuai tetapi cepat rosak. 148 . Jalinan yang dihasilkan tidak akan kekal lama kerana kapur dan pastel adalah bahan kering dan rapuh. lembut Bersifat tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Kesan seperti cat air dan cat minyak Kalis air dan minyak Dihasilkan di permukaan kanvas Bersifat legap dan tebal Lambat kering Hanya sesuai untuk permukaan kanvas Bersifat lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kanvas dan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Sesuai di permukaan kertas Bancuhan pewarna dan air disapukan ke atas lapisan kapur plaster yang masih lembap Ia sesuai untuk menghasilkan catan dinding atau mural Warna air Air Gam arab Cat akrilik Air/minyak Plastik cecair warna putih Cat minyak Turpentine Minyak linsid Cat tempera Air Kuning telur Cat gouache Fresco Air Gam arab Kapur plaster Air atau kapur air      Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gosokan  Pelbagai jenis pensil (jenis lembut dan keras). Pensel dan pensel warna akan memberikan kesan yang halus.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Catan Bahan Warna poster Bahantara Air Penguat Pengilat larut air                  Sifat-sifat Bersifat legap dan tebal Cepat kering Boleh lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar.  Kapur dan pastel yang pelbagai warna. pensel yang berasaskan lilin dan pelbagai jenis pensel warna yang terdapat di pasaran.

cat poster. landskap dan tumbuh-tumbuhan Gunting. Memberikan kesan gosokkan yang tebal dan nyata. cat air. kertas taip dan lain-lain kertas yang bersesuaian. krayon dan pastel 149 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penyembur pemati warna atau fixatif perlu digunakan untuk melindungi kesan jalinan daripada rosak. haiwan.  Arang atau pensil arang. Penggunaan pelbagai jenis kertas yang tidak terlalu tebal adalah penting untuk memperoleh kesan jalinan yang menarik. dakwat dan berus lukisan Gambar atau imej yang telah diimbas dengan menggunakan pengimbas Bahan-bahan terbuang seperti gambar-gambar lama. pisau pemotong kertas.  Pelbagai jenis warna krayon. tiket teksi. poster dan lain-lain bahan yang berkaitan Pelbagai jenis tiket seperti tiket bas. tiket pawagam dan lainlain. cawan dan pinggan kertas.  Kertas surat khabar yang belum bercetak. Penggunaan krayon digosok secara sisi atau dibaringkan akan menghasilkan kesan jalinan yang lebih baik daripada menggunakan mata krayon. tiket tol. imej kartun dari majalah. „Fixative‟ atau pemati warna digunakan ke atas permukaan berjalinan untuk mengukuhkan kesan jalinannya daripada mudah rosak. lilin paraffin. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Montaj        Foto sebenar seperti gambar keluarga. alam benda Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar seperti figura. alam semulajadi. kertas pengalas rak-rak dapur yang jenis nipis. Gosokan yang dihasilkan oleh arang mudah rosak kerana sifatnya yang berhabuk dan rapuh. kertas kartrij. pelbagai jenis gam Warna basah seperti cat tempera. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Resis  Bahan yang berasaskan lilin seperti lilin biasa.

cat emulsi dan lain-lain warna yang bersaskan air Pelbagai jenis dakwat basah Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Mozek          Pelbagai jenis kertas seperti kadbod. cotton lawn kima Jenis-jenis pensel untuk membuat lakaran. cotton cambrich. Alat dan Bahan dalam Teknik Cetakan   Kertas lukisan Kentang. kertas majalah berwarna dan gambar-gambar berwarna. gam putih. kamera video dan kamera digital. Animasi. warna air dan kertas. Pewarna makanan Pensel. Gambar 3 Dimensi dan Ilusi Visual  Pelbagai jenis kamera DSLR. rayon/fuji. kertas nota. cat poster. berus dan span Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Foto. tempera. pemadam Jenis-jenis warna seperti cat air. kapur tulis. gunting. pisau.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI      Pelbagai jenis kertas seperti kertas lukisan. kadbod. kertas kadbod. kertas kad manila Pelbagai jenis tekstil seperti kain putih seperti kain cotton poplin. kertas surat khabar dan kertas binaan (construction paper). syiling dan bijirin. kertas tebal. bekas air. pen dan tali Pelbagai jenis warna. kertas lukisan. Playar. Bekas untuk menyimpan carikan kertas. kertas menaip. gam kayu dan gam simen. Pelbagai jenis pelekat seperti gam biasa. pembaris dan „clear spray‟ Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering. pelbagai daun kering dan rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi. 150 .

kertas stensil termasuk di atas permukaan papan lapis. corak figura.  Sediakan bahan dan alatan seperti baldi atau besen. pistol semburan. Alat Jemur kain. kadbod. cat emulsi. cat poster. „Painter‟. 151 . cat kilat/ ‟gloss paint‟. cat minyak. Tali untuk mengikat kain.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Perisian komputer seperti „ Adobe Photoshop‟. Seterika panas untuk menggosok kain. kain buruk. „Publisher‟. kertas taip. manila kad. akrilik. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Pualaman. bentuk-bentuk dari alam benda boleh digunakan untuk menghasilkan gambar dalam aktiviti percikan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikat Dan Celup     Pewarna kain untuk dibancuh dengan air. surat khabar. dinding dan lain-lain permukaan yang sesuai    Warna semburan / „Spray Can‟. dakwat dan sebagainya Kertas yang pelbagai jenis seperti kertas lukisan. tempera. peralatan „Air Brush‟ Pisau. „Corel Draw‟ dan sebagainya. cat plaka / mural. Membuat Corak dan Rekaan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Percikan dan Renjisan       Berus lukisan yang pelbagai jenis. gam dan sebagainya. Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering. pita pelekat.saiz dan bentuk Berus gigi dan berus sental Pelbagai jenis berus cat dari permukaan lembut ke permukaan keras Penggelek cetakan yang pelbagai saiz Pelbagai jenis cat air.

straw. Pelajar menghasilkan sesuatu gambar berdasarkan tajuk yang sama dengan menggunakan lima teknik yang berbeza 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    air. sudu. cat minyak. terpentin atau minyak gas. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Tiupan   „Straw‟ untuk menyedut warna air dan tiupkan pada permukaan kertas. blok. Latihan 1 1. kertas lukisan. cat kilat. batang berus. turun separa 152 . kertas katrid. berpusat. ranting. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Titisan Lilin (Resis)   warna dan kertas. cairan lilin untuk dititiskan ke atas kertas Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikatan dan celup    Kain atau tisu warna batik.. Tali untuk mengikatkan tisu atau kain. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Renjisan dan percikan  Warna air dan kertas warna. Pelajar menghasilkan corak terancang seperti batu bata.

simbol. prinsip. Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana Menghuraikan stail sesuatu karya. keagamaan dan kepercayaan. rupa. Membuat penilaian berdasarkan kepada kriteria yang bersesuaian seperti keaslian. struktur corak dan bahan.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Bagaimanakah anda bertindakbalas terhadap penghayatan karya seni visual? Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. garisan. gubahan. Mencari makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti subjek. sosial. teknik dan fungsi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Mencari metafora-metafora (ibarat /kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: Jenis Tahap   Menggambarkan („description‟) Penerangan Mengamati hasil seni dan menggambarkan sifat-sifat tampak seperti warna. jalinan dan elemen-elemen gubahan iaitu prinsip dan struktur. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak seperti unsur-unsur seni. Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya („significance‟) dari segi individu. unsur-unsur seni.   Menganalisa („analysis‟)     Tafsiran („interpretation‟)    Penilaian („evaluation‟)  153 . bentuk. sejarah serta kesenian nya. prinsip dan struktur.

Spatula digunakan untuk menekan dan meratakan kertas kepada lino atau kayu. Terdapat berbagai jenis pisau pengukir seperti pisau jenis rata. Untuk mendapatkan hasil karya yang bermutu perlu menggunakan dakwat yang berkualiti. pisau jenis v. Bagi menjaga kebersihan semasa bekerja kertas akhbar perlu digunakan sebagai lapik. Dakwat digelek pada kepingan kayu atau lino dengan menggunakan penggelek. Kertas yang sesuai tidak terlalu nipis atau kertas jenis tebal. 154 . pisau jenis u. Terdapat berbagai jenis dakwat cetak dipasaran. dan pisau jenis sendeng. Cetakan dilakukan ke atas kertas yang sesuai seperti kertas beras.         Lino atau kayu diukir dengan pisau pengukir untuk mendapatkan gambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh penggunaan alatan dan bahan bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas.

Imej perkampungan . Kesatuan – menimbulkan tema dan keseragaman.  Aspek tema .Tajuk cetakan – Pemandangan di Kampung.Konteks budaya   - Aspek nilai Nilai budaya Melayu. Rupa – rupa Warna – ton warna ( hitam dan putih ) jalinan – kesan jalinan tampak ruang – penggunaan perspektif dan komposisi Kepelbagaian . 155 . Mencintai alam sekitar Perasaan damai dan tenang Nilai cetakan secara keseluruhan Aspek Asas Seni Reka / terminologi Garisan . . Pergerakan –menggunakan garisan dan jalinan. perkampungan . putus-putus dan lain-lain lagi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Turpentin digunakan untuk mencuci peralatan. Kontra – ciri-ciri berlawanan.Garisan tebal.Tema – Alam semulajadi. Boleh juga menggunakan minyak tanah.kombinasi pelbagai gagasan. Imbangan – agihan ruang dari segi kedudukan. tipis. Penegasan – menarik perhatian pemerhati. alam sekeliling. nilai dan persembahan. Contoh aplikasi apresiasi bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas.

156 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 Senaraikan aras-aras dalam mengesan kemahiran murid terhadap keupayaannya memahami. dan menterjemah karya dari aspek konsep dan prinsip. mentafsir. item-item penilaian yang betul.

Menghasilkan Karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional tahap 1 dan 2. buku-buku dan internet serta pengalaman tokoh-tokoh seni visual serta pandai tukang.  KERANGKA TAJUK-TAJUK 157 .  HASIL PEMBELAJARAN: 19. 21.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 4 Amali . Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. teknik. Membuat Corak dan Rekaan. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. bahan. 20. 24. mengaplikasi. 23. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. anda seharusnya boleh menjelaskan. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional dengan merujuk kepada sukatan. 22. bahan dan. huraian. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. menghayati.

Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat 1. Bil.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. Bahan dan Media Dalam Menghasilkan Karya Adakah sumber pengajaran didapati kurang penting dalam membantu pengajaran? Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Menghasilkan karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional Mengaplikasi pelbagai alat. 158 . bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2.

Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5. Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 3. Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 4. Model Gam serbaguna Pisau/Gunting - Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin 159 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat 2.

Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat - Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan 7.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Sesiku L. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang 160 . Topeng - Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis 9. Boneka - Pisau Tali Gunting Gam Alat - Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 8. Warna Kertas pasir Alat Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan 6. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting.

Gam – untuk menampal corak pada mounting board. ruang. tali tangsi diganti dengan bahan benang dan penggunaan bahan yang sesuai dan mencabar. Menghasilkan aplikasi terhadap penemuan bahan baru seperti media campuran seperti buluh digantikan dengan straw board. Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tembikar. Alat pengukir atau penerap untuk membuat ragam hias atau menebuk bahagian yang hendak ditebuk. benang emas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengenal Kraf Tradisional Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan wau. aplikasi warna dan prinsip rekaan yang relevan. Tanah liat cair sebagai perekat. Ragamhias. Bahan hiasan – manik. Tali raffia atau benang warna – untuk membuat rambu. labuci.          Tanah liat. 161 . Mesin putaran Dawai digunakan untuk mengeluarkan produk dari mesin. Kertas warna – untuk membuat corak pada wau. Pisau untuk memotongkan tanah liat mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. Pen metalik – untuk melakar kesan garisan dan jalinan khas Contoh-contoh gambar wau. Tanur untuk membakar tembikar sehingga betul-betul kering.          „Mounting board‟ – untuk menghasilkan badan wau. Acuan tembikar daripada ‟plaster of paris‟ Kepingan papan untuk pelapik.

botol.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Adakah anda faham tentang tindakbalas bahasa seni visual dalam sesi apresiasi? Sesuatu produk bidang Membentuk dan Membuat Binaan dikatakan cemerlang semasa membuat apresiasi adalah mempunyai ciri-ciri yang berikut:    Produk menepati tema dan tajuk. 2. tembikar. anyaman. Menghasilkan motif kraf tradisional seperti kraf anyaman. Mengumpul maklumat serta gambar kraf tradisional seperti ukiran. kraf batik. plastersin. Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. dan kraf tenunan. 162 . 2. batik. Secara individu menghasilkan satu binaan menggunakan bahan seperti kotak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. 3. tin. tekat dan sulaman. Produk yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan.

Nilai estetik    Menyedarkan pelbagai jenis bahan terpakai boleh dijadikan hasil seni yang kreatif. kontra. Memahami peralatan dan kesuaiaian bahan proses penghasilan. Kefahaman konsep     Pendedahan kepada pelbagai jenis kraf tradisional dan pengunaannya. warna. Menyedarkan prosidur yang betul dalam proses menghasilkan karya kraf tradisional. Memahami pelbagai teknik dalam proses penghasilan. imbangan dan kesatuan yang menarik. corak yang memberi nilai kepada hasil karya. 163 . Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. Menjelaskan setiap prosidur melalui tunjukcara. Aspek-aspek penting dalam apresiasi pengajaran dan pengajaran Mengenal kraf Tradisional. Penerapkan nilai dapat dilakukan melalui aktiviti membentuk. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. jalinan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. Menyedarkan pelbagai unsure tampak/visual seperti warna. Memahami proses penghasilan kraf tradisional. Proses penghasilan    Meningkatkan kemahiran dalam aktiviti membuat kraf tradisional. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat.

164 . Mempamerkan semua hasil karya keempat-empat bidang kegiatan dan melaksanakan sesi apresiasi bersama pensyarah. 2. Penggunaan teknik sumbangsaran dalam sesi apresiasi hasil kerja murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful