RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

TAJUK 1

Jenis Bahan Mentah

SINOPSIS Dalam modul ini mendedahkan tentang perkembangan jenis bahan mentah yang terdiri daripada kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli)

Hasil Pembelajaran 1. Menjelaskan jenis dan sifat bahan. 2. 3. Mengaplikasikan teknik pembuatan prototaip/projek berasaskan kayu dan logam Mengaplikasi pelbagai kaedah pembuatan prototaip berasaskan kayu dan logam.

KERANGKA KONSEP TAJUK JENIS BAHAN MENTAH JENIS BAHAN MENTAH
KAYU GETAH

LOGAM

PLASTIK

KACA

GENTIAN KACA

KOMPOSIT

KERTAS

1.0

JENIS BAHAN MENTAH Terdapat banyak jenis bahan mentah semulajadi dan bahan buatan yang telah

dihasilkan oleh manusia.Pelbagai bahan mentah dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama iaitu kayu,logam, plastik (plastik thermo, polimer,aklirik, asetal,PVC), kaca (pasir,hablur, kaca bersilikat, kaca flin), gentian kaca, komposit(kombinasi antaraa dua atau lebih bahan mentah),kertas(bahan daripada kulit kayu dan sayuran) dan getah (susu getah dan getah asli).

1

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1

KAYU

Rajah 1

Kayu merupakan bahan binaan yang paling meluas penggunaannya dalam kawasan beriklim tropika.Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

Pada masa ini pertumbuhan pokok-pokok yang menghasilkan kayu balak telah banyak berkurangan. Ini disebabkan oleh banyaknya permintaan terutamanya dari luar negara, begitu juga dengan aktiviti pembalakan haram dan pembukaan kawasan pertanian dan penempatan baru.

Aktiviti pembalakan yang tidak terkawal menyebabkan kayu balak akan lupus suatu masa nanti. Semua pihak samada kerajaan atau pengusaha balak mesti berusaha untuk menanam semula kawasan hutan yang telah diterokai bagi mengekalkan Malaysia sebagai salah satu negara pengekspot kayu terbesar di dunia di masa hadapan.

Di Malaysia terdapat lebih daripada 1000 spesis kayu tetapi dianggarkan hanya 80 spesis sahaja yang mempunyai nilai komersial untuk digunakan dalam industri pembinaan. Selain itu, kayu juga digunakan untuk menghasilkan alkohol kayu, arang, turpentine, dan lain-lain.

2

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.1 Pengkelasan Kayu Di Malaysia pengkelasan kayu yang dikeluarkan oleh MTIB's di dalam "Specifying Timber For Building Constructions" dikelaskan kepada empat kumpulan utama iaitu: KUMPULAN Kumpulan kayu keras yang berat (HHW-Heavy Hardwood) Kumpulan kayu keras yang sederhana berat (MHW-Medium Hardwood) Kumpulan kayu keras yang ringan (LHW-Light Hardwood) Kumpulan kayu yang lembut (SW-softwood) Jelutung, Meranti, Nyatuh, Ramin, Sepetir dan Kayu Getah. Damar Minyak, Geronggang, Jelutong, Petai, Pulai, Sesendok, Terap dan Terentang. JENIS Cengal, Balau, Selayan batu, Kekatong, Merbau, Tembusu dan Resak. Kapur, Kempas, Keruing dan Tualang.

1.1.2 Kegunaan Kayu KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal, rangka, ukiran Jambatan, cerocok, gelegar, lantai dan perabot Rasuk, rangka pintu/ tingkap, pemegang alat, lantai, parket dan panel Kerja hiasan, parket, perabot, venire dan pemegang alat Pembinaan berat, tiang rasuk, corocok, lantai, jambatan, kapal, rangka pintu / tingkap Pembinaan berat, lantai, parket dan perabot 3

MERBAU

RESAK

TEMBUSU

Kos penyelenggaraan bangunan lebih tinggi kerana mudah reput. lantai. parket.1. tiang. landasan. binding dalam dan panel Gerobok.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KERAS DAN SEDERHANA BERAT KEMPAS KERUING KAPUR TUALANG KERAS DAN RINGAN NYATUH MERANTI RAMIN SEPETIR KAYU GETAH 1. tingkap. Ketumpatan antara 400 hingga 1100 kg /m3. panel dan perabot Perabot. lantai. gerobok. lantai. perabot. jambatan dan gerabak lori Kekuda. panel. tiang. perabot Pembinaan. panel. jambatan. lembab dan berkulat serta'ianya mudah diserang serangga perosak Kelasakan yang tinggi jika diawetkan. Mempunyai rupabentuk kemasan yang menarik. Pembinaan berat. susur tangga dan parket KELEM AH AN K AY U Mudah terbakar dan api mudah merebak dengan cepat. pelapisan pintu. rasuk. ii. la cepat mengecut dan meleding kerana perubahan cuaca yang drastik dan merosakan mutu kayu. Kekuatan mampatan 5 hingga 25 N/mm2. tiang gelegar. cerocok dan pemegang alat Pembinaan umum. papan lapis. tingkap dan panel Hiasan perabot. perabot Pintu.3 Kebaikan Dan Kelemahan Kayu KEB AIK AN K AYU Mempunyai nisbah kekuatan berat yang tinggi: i. Senang dikerjakan berbanding dengan bahan lain seperti besi. Kepelbagaian penggunaannya 4 . rasuk dan tiang Tiang rasuk.

lanya dapat menurunkan peratus lembapan Bari 8% hingga 15%. Jika kelembapan lebih kayu akan mudah rosak atau reput basah.1.1.5 Pengeringan Kayu Pengeringan ialah proses mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan Binding kayu.4 Bahagian ka yu da n fungsin ya Rajah 2 : Keratan rentas kayu 1. 5 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

“Carikan maklumat kaedah yang digunakan untuk mengeringkan kayu”

1.1.6

Tujuan Pengeringan a) Menam bah kan ke kua tan , ketah an lasakan dan senan g dikerjakan. b) M e n g u r a n g k a n k e m u n g k i n a n k a yu p e c a h , k e c u t d a n meleding. c) d) e) Memudahkan kerja mengawet, mengecat dan menggilap. Menjadikan kayu lebih mudah terbakar, jika digunakan sebagai. Mengelakkan kayu daripada serangan serangga dan kulat.

1.1.7 Faktor Yang Mempengaruhi Proses Pengeringan a) b) c) d) d) Jenis kayu. Cara susunan kayu. Saiz kayu. Keadaan cuaca dan lokasi. Cara pengeringan dijalankan.

1.1.8 Cara Pengeringan Kayu a) b) c) Cara semulajadi. Pengeringan bertanur/ relau. Pengeringan air.

1.1.9

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu adalah dipengaruhi oleh faktor semulajadi, kecuaian

semasa menebang dan semasa proses menggergaji atau membelah, serangan serangga, lumut dan lembapan.

6

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1.10 Jenis Kecacatan Semulajadi a) Dipengaruhi oleh Jenis tanah yang ditumbuhi pokok dan iklim yang dialami di sepanjang pertumbuhannya. b) Jenis kecacatan yang sering berlaku ialah i. ii. iii. iv. v. Gerigis. Buku. Parut. Berongga( teras rosak). Ira berpintal.

Rajah 3 : Kecacatan jenis buku

1.1.11 Jenis kecacatan semasa menebang dan mengeluarkan kayu balak dari hutan i. ii. iii. iv. Rekah bintang. Rekah kipas. Rekah bulat Rekah cincin/gelang

1.1.12 Jenis Kecacatan Kayu yang teian digergagi dan selepas mengalami proses pengeringan ialah: i. ii. iii. iv. v. vi. Pecah. Retak. Terpiuh. Keras meleding. Melengkung/Meleper/relangan. Wen atau sisian wen.

7

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Rajah 4 : Kecacatan kayu

1.2 LOGAM Terbahagi kepada dua iaitu i. ii. Ferus Bukan ferus

1.2.1

Logam Ferus Logam ferus adalah logam yang mengandungi besi. Logam ferus digunakan

dengan begitu meluas kerana bahan ini mudah didapati, ekonomi dan mempunyai sifatsifat magnetic yang unik di samping sifat fizikal yang lain. Aloi-aloi ferus boleh dibentuk dengn mudah dalam keadaan sepuhlindap dan kemudiannya boleh diberikan rawatan haba untuk mendapatkan sifat-sifat kekerasan seperti kikir, sifat mulur seperti cangkuk kren atau dibajakan untuk dijadikan alat gerudi. Logam ferus boleh dibahagikan kepada tiga jenis utama iaitu besi keluli (besi waja), besi tempa dan besi tuang. 8

ii.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penghasilan logam ”secara semulajadi dan banyak digunakan dalam bidang kejuruteraan samad a dalam bentuk asli atau campuran dengan logam-logam yang lain” 1. Keluli karbon biasa dikelaskan kepada 3 kumpulan.5% hingga 2%. sulfur dan silicon untuk membantu meningkatkan kekuatan muktamad dan menjadikan lebih keras. Keluli karbon Keluli karbon merupakan jenis keluli yang paling banyak dihasilkan berbanding dengan jenis-jenis yang lain. Kekuatan keluli karbon bergantung kepada kandungan karbon yang terdapat di dalamnya iaitu bertambah dengan bertambahnya peratus kandungan karbon. fosforus dn sulfur di dalam campuran besi jongkong lebur dan keluli sekerap. fosforus.8 %C. ii. silicon. i.8%C.1.2. Keluli adalah jenis logam yang paling banyak dan meluas digunakan. ii. Keluli karbon adalah terdiri daripada campuran besi dan karbon. silicon. Terdapat juga bahan-bahan lain dalam jumlah yang kecil seperti mangan. Keluli aloi Keluli aloi ialah aloi besi dan karbon yang mengandungi unsure-unsur pengaloian seperti mangan.3 %C Keluli karbon sederhana mengandungi 0. Keluli dihasilkan melalui proses pengoksidaan yang mengurangkan jumlah karbon.3 .0. Keluli karbon tinggi mengandungi lebih dari 0.1 Besi Keluli Keluli merupakan logam yang sangat berharga yang diketahui oleh manusia. mangan. Tujuan utama ialah untuk mempertingkatkan mutu dan sifat-sifat keluli supaya ianya mudah diubahsuai 9 . Keluli karbon rendah mengandungi kurang daripada 0. sulfur dan fosforus dengan peratus kandungan yang tinggi antara 0. i.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan sifat-sifat khusus dengan diberi rawatan haba dengan lebih sempurna. kemuluran dan keliatan yang lebih baik berbanding dengan keluli karbon. ii.5% karbon. aluminium. Keluli alat juga menggabungkan beberapa unsure dengan besi dalam peratusan tertentu. mangenese. plumbum. kobalt. i. Keluli alat dikelaskan berdasarkan kandungan kimia atau cara pengerasan dan sifat-sifat mekanikal utama unsure pengaloian yang terdapat pada keluli tersebut. sulfur. tungsten dan vanadium boleh memberikan sifat-sifat kekuatan. Keluli Aloi Rendah (Low Aloi Steels) Keluli Aloi Tinggi (High Aloi Steels) iii. daripada itu besi tuang juga lazimnya mengandungi silicon sebanyak 3.2 Besi Tuang (Cast Iron) Selain Besi tuang mengandungi karbon antara 2 % hingga 4. Oleh sebab kandungan karbon dan silicon yang tinggi. Keluli aloi boleh dikelaskan kepada dua bahagian dengan mengikut penggunaan dan membentuk kumpulan yang yang lebih kecil berdasarkan unsur-unsur mengaloian yang utama. Walaubagaimanapun gred nomal besi tuang tidak begitu kuat dan agak rapuh. Keluli Alat Keluli alat merupakan keluli aloi yang mempunyai kandungan karbon yang tinggi berbanding dengan jenis keluli yang lain. molydebnum. 1.1. besi tuang mempunyai cirri tuangan yang sangant baik dan boleh dileburkan dengan lebih mudah berbanding dengan keluli.2. namun besi tuang digunakan dengan meluas sebagai 10 . phosphoros. Besi tuang lebur juga boleh mengalir dengan baik berbanding keluli lebur. Disamping itu besi tuang kurang bertindak balas dengan bahan acuan kerana suhu penuangan yang lebih rendah.5%. Penambahan elemen-elemen pancalogam (aloi) ini seperti kromium. Oleh sebab banyak unsur yang terlibat sesetengahnya adalah mahal maka keluli jenis ini menjadi lebih mahal. kuprum. silikon. nikel.

1.2. Besi tuang boleh dikelaskan kepada beberapa jenis mengikut kegunaanya. Ini disebabkan karbon yang terdapat di dalam besi tuang putih adalah bentuk karbida. Mudah dimesin kerana mempunyai kekuatan mampat yang tinggi melebihi keluli.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan kejuruteraan kerana murah. komposisi dan keratan sesuatu besi tuangan adalah penting di dalam menentukan sifat-sifat kejuruteraan. bentuk grafit dan jenis matriks struktur yang terkandung di dalamnya.2b Besi tuang putih Besi tuang putih apabila pecah kelihatan berwarna keputihan. Besi tuang kelabu tidak begitu mahal harganya. Struktur logam. mudah dilebur dan dituang.1.2a Besi tuang kelabu Besi tuang kelabu mengandungi karbon dalam bentuk kepingan grafit.2. 1. Terdapat 3 jenis utama bagi besi tuang sebagaimana ditunjukkan dalam Carta 1 di bawah. keboleh mesinan yang sangat baik . Dinamai besi tuang kelabu kerana berwarna kekelabuan di permukaan rekahnya akibat kewujudan kepingan grafit. Besi Tuang Kelabu Putih Boleh Tempa Carta 1 :Jenis-jenis besi tuang 1. Besi tuang putih 11 . Ia digunakan dengan meluas untuk menghasilkan komponen automotif mesin alat dan pelbagai barangan industri yang lain.

"metallon" dan Latin.1. "mine" atau 'metal' (logam). zink dan plumbum. Besi tuang boleh tempa digunakan untuk membuat komponen automotif. Besi ini terdiri daripada zarahzarah besi logam yang halus berpadu dengan satu kuantiti sangga yang halus dan teragih segaya. Besi tuang putih juga dinamai besi tuang dingin. Tahukah anda? 'Metal' berasal dari perkataan Greek.2c Besi BolehTempa Besi tuang boleh tempa dihasilkan daripada besi tuang putih. dan ini boleh dilakukan dengan proses melopak.2.3 Besi Tempa Besi tempa adalah merupakan jenis besi yang paling tulen berbanding dengan jenis-jenis besi yang lain. aluminium.2.6% hingga 3%. Kandungan karbonnya adalah kurang daripada 0. 12 .1. 1. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan peratus karbida yang tinggi sangat sukar untuk dimesin tetapi boleh dicanai. tembaga. Semasa proses pemanasan ini kebanyakan daripada karbon berubah bentuk dan disebarkan menjadi modul-modul karbon yang kecil di dalam matrik besi yang agak tulen. Besi tuang putih dipanaskan lebih kurang 460F selama lebih kurang 48 jam dan disejukkan secara sangat perlahan untuk membolehkannya mudah dimesin dan dapat merintangi kejutan. Logam dingin adalah bertujuan untuk memberikan permukaan yang keras dan merintangi hasu seperti menghasilkan roda keret api penggelek untuk memecah bijian dan plat ragum pemecah. Besi tuang putih juga merupakan peringkat pertama dalam penghasilan besi tuang boleh tempa. paip dan peralatan industri pertanian Sektor logam bukan ferus di Malaysia meliputi produk-produk seperti timah. "metallum" yang kedua-duanya membawa maksud yang sama. Pengeluaran besi tempa daripada besi jongkong adalah melibatkan pembuangan karbon. Ini disebabkan besi tuang ini dihasilkan dengan menggunakan logam dingin.12% dan kandungan sangga adalah di atara 0.

1. Di antara logam-logam lain yang sering digunakan di dalam bidang kejuruteraan adalah seperti berikut :a) Aluminium d) Plumbum g) Zink j) Aloi m) Manganese b) Perak e) Timah h) Kromium k) Magnesium n) Tembaga c) Kuprum f) Nikel i) Emas l) Kobalt o) loyang Antara logam bukan ferus yang popular ialah 1. elektrik. bar dan dawai. Kuprum telah menjadi bahan utama dalam industry elektrik dan digunakan dalam keadaan yang tulen. Kuprum juga menjadi unsure penting di dalam aloi kejuruteraan yang penting seperti gangsa dan loyang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. kontena. Penggunaan aluminium amat meluas sekali dan menduduki tempat kedua selepas keluli.2.2. tidak begitu terpengaruh oleh tindakan haba dan tidak mudah berkarat. pembinaan. 13 .2a Aluminium Aluminium ialah sejenis logam yang banyak terdapat di dunia dan telah digunakan secara komersial sejak 100 tahun yang lalu. keratan gulung. Logam bukan ferus lebih mudah berubah sifat berbanding logam ferus apabila dilakukan kerja-kerja mekanikal.2 Logam Bukan Ferus Logam bukan ferus merupakan logam yang lain daripada logam besi dan keluli. Terdapat 38 jenis logam yang lain yang diketahui manusia dan dicatitkan di dalam Jadual Perkalaan Unsur. tiub. Aluminium telah menjadi logam bukan ferus yang paling penting dalam pelbagai industry seperti pengangkutan. Hampir separuh daripada bekalan aluminium dalam pasaran dihasilkan sebagai logam tulen berbentuk kepingan. peralatan mekanikal dan barangan pengguna.2b Kuprum Kuprum juga merupakan logam penting dalam kerja-kerja kejuruteraan telah pun digunakan sejak 6000 tahun yang lalu.2. Logam ini digunakan untuk keperluan kejuruteraan samada sebagai logam tulen ataupun aloi.

1. gangsa dan besi. nikel. timah. Terdapat beberapa jenis atau kategori loyang. tahan kakisan. 1. penurunan dan pembersihan. besi. Kuprum boleh dialoikan dengan banyak unsur termasuklah zink. Aloi kumprum bertindak seperti logam tulen. Sifat-sifat logam tulen boleh diperbaiki dengan membentuknya menjadi aloi. Aloi nya tidak boleh dilakukan rawatan haba dan tidak boleh dikeraskan dengan mengenakan haba dan diikuti dengan lindapkejut. 14 . Tujuan pembuatan aloi adalah untuk membuatkannya lebih kuat.2. bergantung kepada peratus komposisi zink yang digunakan serta struktur hablur kuprum yang terhasil.2d Aloi Dua atau lebih logam lembut boleh dicampur untuk membentuk logam yang lebih kuat yang dinamakan aloi. plumbum. aluminium. tellerium dan arsenik. Loyang lebih kuat daripada kedua-dua bahan asalnya. lebih keras. silikon. silicon. perak. Logam-logam yang biasa dialoikan ialah kumprum dan zink. fosforus. fosforus dan arsenic. diikuti oleh panggangan. Kebanyakan logam tulen adalah lembut dan lemah. Sedikit penambahan unsure-unsur lain seperti plumbum.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Proses yang digunakan untuk mengasingkan kuprum daripada bijihnya adalah bergantung kepada jenis bijih tersebut. Secara umum.2c loyang Loyang terhasil apabila kuprum dialoikan dengan zink atau tembaga kuning mengikut sukatan tertentu. Kekerasan yang diperoleh melalui pengerjaan sejuk dan pelembutan dihasilkan dengan memanaskannya melebihi suhu penghabluran semula. Tahukah anda sejak berjuta tahun dahulu logam telah memainkan peranan yang penting dalam industri pembuatan? Antara logam pertama yang digunakan ialah kuprum. proses-proses yang terlibat ialah pembasuhan dan pengisaran bijih berkenaan.2. boleh mengawal sifat-sifat loyang. Aloi adalah campuran dua atau lebih unsur pada komposisi tetap tertentu yang mana juzuk utamanya adalah logam. dan mempunyai sifat kilauan dan hiasan yang lebih baik. timah.

Plastik juga boleh didapati secara sintetik atau semi sintetik dengan mencampurkan bahan atau unsur lain untuk menghasilkan sifat yang unik dan boleh dipelbagaikan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.”manakala Manakala Plastik Termoset ialah “plastik yang boleh dileburkan sekali sahaja dan ia terus mengeras mengikut acuan. plastic terutamanya sintetik telah didapati mempunyai potensi yang besar untuk mengambil alih tempat logam dalam industri pembuatan.3 PLASTIK (plastik thermo. Secara semulajadinya plastic diperoleh daripada pemprosesan arang. 15 . Proses pembentukan bahan-bahan plastik dilakukan pada ketika ia berada dalam keadaan lembut.aklirik.PVC) Rajah 5 Apa itu bahan Plastik ? Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Tahukan anda Plastik Termo ialah “Plastik yang boleh dileburkan semula dan boleh digunakan berulangkali. asetal. Hasil kajian dan penyelidikan.” Akrilik pula ialah sejenis polimer yang bersifat lut cahaya dan tidak boleh dijadikan legap. polimer. Semua bahan-bahan plastik akan menjadi lembut apabila dipanaskan. petroleum ataupun tumbuhan sehingga terhasil sifat plastic apabila dipanaskan. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid).

kasut.3.3. Polivinil Klorida (PVC) Sifat – lebih murah.boleh dijadikan tegar atau boleh lentur .1. pembuluh.boleh dileburkan berulangkali ii. .sifat optik yang baik . pelindung angin automobil. gasket.rintangan elektrik yang baik 16 . .tidak telap air.1 Dua jenis bahan plastik ialah i.1 Pengkelasan Bahan-Bahan Plastik. filem ii. Carta 2 : pengkelasan bahan-bahan plastik 1. Akrilik Sifat – Mempunyai tahap kekuatan yang sederhana .mengeras dan tidak boleh dileburkan semula 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.rintangan haba rendah Kegunaan: untuk membuat pelbagai jenis paip. plastik termoset (termosetting).3. kulit tiruan.merintangi bahan kimia .1.kekuatan yang rendah . plastik haba (termo plastik). hos.1a i.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kegunaan: biasanya di gunakan pada lensa. Asetal Sifat . perumah 1. penggelek.sesendal. kaca dan seramik selain dari plastik. kanta automotif.merintangi haba dan suhu dgn baik Kegunaan – komponen mekanikal yang memerlukan prestasi yang tinggi Untuk jangka masa yang lama Contoh: galas. Polimer membentuk suatu kumpulan bahan-bahan asli dan tiruan (sintetik) yang memainkan peranan yang semakin meningkat didalam teknologi moden.2 Polimer Rajah 6 Tahukah anda bahan ini dikatakan telah digunakan semenjak perang dunia ke-2..merintangi lelasan .merintangi lembapan . paip.merintangi rayapan . Namun penggunaanya tidak begitu meluas dan hanya digunakan untuk ditambah kedalam bahan-bahan unsur komposit bagi mendapat sifat yang diperlukan. papan tanda berlampu. injap. Polimer terdiri daripada kayu.3. terutama untuk membuat peralatan keperluan ketenteraan.mempunyai kekuatan dan ketegaran yang baik . peralatan makmal iii. gear. Kebanyakkan polimer adalah bahan organik yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:17 . sesondol. getah.

pada suhu biasa ia adalah bahan bukan berhablur. iii. Sementara ikatan diantara rantai-rantai bersifat lebih lemah. Ikatan antara atom-atom pada asasnya adalah ikatan kovalen yang kuat.3. Mengandungi gabungan karbon dan oksigen. struktur ini biasanya akan menentukan sifat-sifat fizik. ii. hidrogen dan lain-lain bahan organik dan bukan organik. Mempunyai struktur rangkaian yang panjang. Secara amnya.3 Kebaikan dan Kelemahan Plastik KEBAIKAN PLASTIK Harga murah KELEMAHAN PLASTIK Ukuran boleh berubah disebabkan kelembapan Suhu operasi yang rendah Mudah rapuh pada suhu yang rendah Lembut dan kurang anjal berbanding logam Sebahagian mudah diserang oleh cahaya lampu ungu Sebahagian plastik amat mudah terbakar Rayapan pada semua keadaan suhu 18 Tahan lama Sebahagiannya boleh dikitar semula Mudah untuk dibentuk Penebat elektrik yang baik Sebahagian kalis air . 1. Rajah 7: Wang Kertas Dari Polimer Semua polimer dicirikan oleh struktur yang berbeza dari logam. elektrik dan mekanikal bahan polimer tersebut.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i.. therma. Walaubagaimana pun. iaitu ikatan jenis Van Der Walls. Unit asas sesuatu polimer ialah rantaian atom dimana satu struktur asas sesuatu dipanggil monomer.

pesawat terbang. Bahan binaan berdawai atau berlapis pula digunakandalam proses pembuatan kaca keselamatan.4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tahukah anda bahawa polimer telah dapat menggantikan komponen yang dahulunya diperbuat daripada logam dalam penggunaan seperti pada automobil. Silika tulen mempunyai tahap lebur 20000C. 1. Fikirkan contoh-contoh yang ada disekeliling anda. pasir. Dua bahan lain yang sering dicampurkan dengan pasir dalam proses pembuatan kaca ialah Sodium Karbonat (Na2Co3) atau posty setara dengan sebatian Sodium Karbonat yang akan menurunkan tahap lebur kaca tersebut sekitar 1000 0 C. kelengkapan rumah dan rumah dan kelengkapan pejabat. Namun begitu kapur (Kalsium oksida) perlu ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut.4 KACA Rajah 8 Kaca diperbuat daripada silikon dioksida (SiO2) merupakan sebatian kimia serupa dengan kuarza dalam bentuk polihabluran.1 Proses penghasilan kaca Silika merupakan bahan utama kaca diperolehi daripada pasir yang dibersihkan bagi tujuan pengasingan bendasing yang tidak diperlukan. Sumber utama soda ialah Natrium karbonat. Ia berfungsi untuk memegang serpihan kaca jika kaca tersebut 19 . Batu kapur atau kapur mati digunakan sebagai agen kapur. Boraks atau asid borik digunakan dalam proses penghasilan kaca borosilikat. natrium nitrat dan natrium sulfat. 1.

seramik-seramik atau polimer-polimer. ianya seterusnya digelek untuk membuang gelembung udara. Menggelek ii. Komposit lamina boleh dihasilkan dengan cara: i. Pateri keras 20 .lamina atau lapis. Ikatan letupan iii.5. i. iii.1 Komposit lamina Bahan rencam lamina termasuklah salutan-salutan yang sangat nipis. seramik-polimer. Papan lapis ialah contoh komposit lamina. Komposit lamina ( lapisan ) Komposit zarahan Komposit bertetulang gentian 1. Penyemperitan bersama iv. Gentian kaca banyak digunakan sebagai bahan penebat dalam proses pembinaan dan kaca gentian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI pecah. logam-seramik. pelapisan. Kaca lapis pula dihasilkan dengan car a meletakkan kepingan plastik antara lapisan kaca yang bersalut simen.5 Komposit Komposit dihasilkan apabila dua atau lebih bahan mentah yang berbeza di sambungkan atau diikat samada secara mekanikal atau metalurgi untuk mendapatkan gabungan sifat yang tidak terdapat pada bahan asal. Proses penghasilan gentian kaca pula adalah dengan menggerakkan kaca lebur melalui lubang-lubang kecil dan menariknya keluar mengikut saiz yang dikehendaki. ii. 1. permukaan pelindung yang lebih tebal. logam-polimer. Komposit mungkin berbentuk gabungan logam-logam. dwilogam. Menekan v. Komposit dikelaskan kepada beberapa kumpulan berasaskan geometri atau bentuk bahan. Kaca lapis ini banyak digunakan sebagai cermin kenderaan. apitan dan berbagai-bagai lagi.

5.1b Ikatan letupan Proses dilakukan melalui cas letupan.5. sentuhan atom ke atom. Tekanan yang secukupnya dapat menyambungkan logam-logam. tekanan akibat penggelek akan memecahkan oksida–oksida di permukaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaca ialah “bahan lutsinar yang dihasilkan dari pemanasan pasir silika atau bahan silikon dioksida yang wujud secara semulajadi dalam pasir menerusi proses pemanasan melebihi 2000 C. Proses ini sangat sesuai untuk menggabungkan dua kepaingan yang sangat besar yang tidak dapat dikendalikan dengan mesin penggelek. Dengan itu permukaan akan tekimpal melalui 1. Sekiranya peratus ubah bentuk secukup besar.1a Menggelek Kebanyakkan daripada komposit lamina seperti pelapisan dan dwilogam dihasilkan melalui ikatan gelekan panas atau sejuk. 21 .” Rajah 9 :Penggunaan komposit : helmet 1.

2 Komposit zarahan Bahan komposit zarahan mengandungi zarah-zarah diskret bahan yang lazimnya lebih keras dan rapuh.1e Pateri keras Pateri keras digunakan untuk menyambungkan dua plat logam. lebih kurang 0. 1. yang dikelilingi oleh matriks sejenis bahan lagi yang lebih lembut dan mulur. tegar dan rapuh dimasukkan ke dalam matriks yang lebih lembut dan mulur.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1.5. Bahan gentian yang kuat.3 Komposit tetulang gentian Bahan komposit bertetulang memperbaiki sifat mekanikal bahan. Bahan matriks memindahkan daya kepada gentian yang menghasilkan kemuluran dan 22 . tekanan yang tinggi pada suhu yang tinggi akan menyebabkan berlakunya kimpalan. Aloi pateri keras yang sudah lebur akan tertarik ke dalam sambungan yang nipis tersebut melalui tindakan rerambut.08 mm. 1. Kepingan logam dipisahkan dengan kelegaan yang kecil.1c Penyemperitan bersama Bahan komposit lamina yang agak mudah seperti kabel sepaksi dihasilkan dengan menyemperitkan dua logam secara serentak melalui sebuah acuan.5. 1.5. Bagi komponen yang kecil.1d Menekan Proses menekan dilakukan dalam keadaan panas.5.5. Penyemperitan sebegitu cara membolehkan bahan yang lembut mengelilingi bahan yang keras polimer plastik haba juga dapat disemperitkan bersama bagi mengelilingi dawai pengalir. 1. dipanaskan hingga melebihi suhu lebur aloi pateri keras. Proses menekan panas ini selalunya dilakukan untuk mengawet perekat di dalam lamina. Zarah-zarah bahan komposit zarahan boleh jadi lebih kasar misalnya konkrit atau sangat halus seperti barangan yang diperbuat melalui proses metalurgi serbuk.

kecekapan pemberhentian dan prestasi dipertingkat Tahan lama-rintangan haus tinggi Louisville Slugger menghasilkan kayu pemukul bola permainan besbol dengan salutan komposit seramik keras Mengandungi bahan matrik bersalut.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI keliatan. Bahagian seramik keras mengurangkan haus dan koyak ketika permainan GETAH Rajah 10 23 . Gentian kaca di dalam matriks polimer menghasilkan gentian kaca untuk digunakan dalam bidang pengangkutan dan angkasa lepas. Bata bertetulang keluli menguatkan struktur konkrit. Kekuatan ditingkatkan pada suhu bilik dan suhu yang lebih tinggi. yang lazim diguna dalam enjin jet Bahagian logam dalam salutan ultra keras ini meningkat prestasi permainan. Terdapat begitu banyak sekali bahan-bahan bertetulang yang digunakan. manakala gentian menanggung kebanyakan daripada daya yang dikenakan.6 •       1.7 Aplikasi Komposit: Porsche membina cakera brek dari bahan komposit silikat gentian karbon prestasi tinggi Pengurangan berat 50%. gabungan logam dan seramik. 1. Jerami telah digunakan sejak berkurun lalu untuk menguatkan bata tanah liat.

kemudian dicampurkan dengan sulfur dan bahan pelikat pada suhu vulkan 140 dar C. Proses membaiki ini dinamakan pemvulkanan ( vulcanization ) dan biasanya melibatkan pencampuran 7 % 42 % sulfur kepada getah itu.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Getah asli ialah bahan semula jadi yang dihasilkan daripada susu getah ( kulit pokok getah ). Seterusnya dibentuk dgn cara menggulung atau menekannya pd tekanan 2. Getah mentah diproses bagi memperbaiki sifat-sifatnya. Getah beku seterus digelek – (mesin gelek) menjadi kepingan nipis. cecair dan resin. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Kepingan getah ini dibasuh. Susu getah ditapis dan dicampurkan dengan air sehingga mencapai kepekatan sebelum dicampur asid. Getah diasingkan secara pembekuan menggunakan asid formik atau asid asetik. Getah mentah adalah melekit dan lemah dan mempunyai sifat lain yang tidak dikehendaki. Getah mentah dihiris-hiriskan.8 KERTAS Kertas adalah bahan nipis .5 – 12.rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Susu getah mengandungi molekul-molekul getah ( C5H8 ). dikeringkan dan dijemurkan ( getah mentah ).Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa 24 .5 N / mm2 Rajah 11: Sarung Tangan Getah 1.

campuran gentian pekat akan terampai dalam cecair. Penyediaan Gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan.semua proses penghasilannya akan membabitkan tiga langkah mudah: i. Apabila gentian ini telah dihasilkan. ia akan dilunturkan atau diwarnakan bagi menukarkan gambaran barangan akhir.1 Penghasilan Rajah 12 : kilang kertas Kilang kertas International Paper Company terletak di Georgetown. 1. linen dan hem boleh digunakan. Jaringan 25 . Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk satu jaringan bergentian. Timbunan 500 keping kertas dipanggil rim (ream). Tetapi helaian kertas mampu bertindak sebagai gergaji halus dan nipis hingga menyebabkan luka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (kebanyakkannya adalah kayu lembut) seperti spruce. Dibentuk Menjadi Kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air bagi menjadikannya ampaian cair. ii. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas . Carolina Selatan.8. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Penghasilan kertas samada dihasilkan dengan tangan atau dengan teknologi mesin.

dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. Dalam proses menggunakan acuan. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain).cek. Kertas ini kemudian boleh dikeluarkan daripada acuannya semasa basah atau kering. untuk diproses dengan lebih lanjut lagi. wang kertas akan melalui suatu proses-proses tertentu. Saiz kertas piawaian telah ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO).Dalam kes matawang kertas.2 Kegunaan Kertas-kertas ini digunakan bagi kerja-kerja penulisan atau proses mencetak . boleh dijadikan bagi penyimpanan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan). jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada beberapa saiz yang diingini. iii. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses yang berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gulungan atau jaringan. 1. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang nya dari putus dan menghentikan baris pengeluaran). Baucer dan tiket.Kepingan kertas ini juga akan menjadi dokumen-dokumen. pengeringan Kertas ini mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa proses pengilangan (kertas kering ini lebih kukuh berbanding kertas basah. sejumlah pulpa diletakkan dalam suatu bentuk. nota bank. 26 . tekanan boleh digunakan untuk menghilangkan air melalui tindakan tekanan.8.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bergerak ini ditekan dan dikeringkan supaya menjadi satu gulongan kertas yang panjang. Apabila dikeringkan. Pada masa ini. Kertas juga di gunakan untuk mewakili nilai – nilai sebagai wang kertas. bagi mengelakkan salah guna atau bagi tujuan kesukaran membuat salinan supaya dapat dibezakan dengan yang tulin. Kadangkala ada kertas yang masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan akan diproses semula.

menggunakan mesin pencetak.kertas digunakan untuk membuat sampul surat. Pemotong kertas Rajah 13 origami --Stop here-= 27 . dan diikuti oleh pengecaman huruf optik (optical character recognition) atau OCR.origami dan lain-lain. tuala kertas dan lain-lain. dan kertas dinding. risalah. Fail atau dokumen-dokumen dalam folder komputer boleh ditukarkan kepada dokumen kertas dengan mencetak. akhbar dan lain-lain yang berkaitan.tisu pembalut. Untuk proses pembinaan ia sesuai untuk membuat papier-mache.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dokumen rasmi dan penyata-penyata persendirian yang dihasilkan dengan menggunakan komputer akan diletakkan ke dalam sampul surat yang berlainan oleh "mesin bursting”. atau boleh di imbas dengan menggunakan mesin pengimbas. Kertas bercetak juga boleh dijilidkan untuk menghasilkan buku. Bagi tujuan pembungkusan .tuala tangan. majalah.Kertas juga di buat untuk membuat kertas tandas.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Pengenalpastian Masalah dan Pencetusan Idea Pencetusan idea Idea tidak wujud dengan sendirinya – memerlukan daya usaha sendiri Cara semulajadi - Cara terancang Pencetusan Idea Cara Semulajadi 28 .

kekurangan dan kesalahan pd sesuatu idea atau cadangan. kelemahan. ii. Betul dari segi logik Betul dari kenyataan sebenar (reality) Kesan Negatif : Boleh membunuh pertumbuhan idea-idea baru Pemikiran Intuitif Berfikir berdasarkan kpd suara atau gerak hati dan naluri kita sendiri. Sumbang Saran (Brainstorming) Teknik menjana idea secara berkumpulan bagi: 29 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Lamunan atau berkhayal Bakat semulajadi (gifted) Pengalaman Secara kebetulan Pencetusan Idea Cara Terancang Pemerhatian dan pengamatan Penumpuan kpd teknik pemikiran Logikal Analitikal Kritikal Intuitif Sumbangsaran Lateral Teknik Pemikiran Pemikiran Logikal menekankan kpd apa yang salah dan apa yang betul i. Terfokus kpd hasrat utk membuktikan bahawa idea orang lain itu salah. Pemikiran Kritikal Digunakan utk mengenalpasti kesilapan. Pemikiran Analitikal menganalisis masalah dgn cara memecah masalah yang besar kpd bahagian yang lebih kecil untuk mudah ditangani.

1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI i.2.1. Sekurang-kurangnya terdapat satu bahagian kerja logam 2. Nilai-nilai Komersial 30 .3. Menggunakan sekurang-kurangnya 1 (satu) jenis tanggam 2. Tidak berfokus kpd penilaian sama ada salah atau betul tapi utk melahirkan idea serta pandangan baru – asalkan idea tersebut bersifat positif. ii.2. Nilai-nilai estatik dan egronomik  Rupa bentuk menarik  Tekstur  Kefungsian  keselesaan 2. merumus dan mempersetujui Mencari / memperbanyakkan idea Menilai pelbagai alternatif utk penyelesaian yang penyataan masalah sesuai. Pemikiran Lateral Mengenal pasti.2 Mengaplikasikan kaedah Pembuatan Prototaip/Projek Berasaskan Kayu Dan Logam Menghasilkan Projek  Projek siap mengikut lukisan kerja sepenuhnya  Projek mengikut spesifikasi ukuran 2. iii. Bersifat generatif bertujuan menerbitkan suatu perubahan baru dan berlainan bagi sesuatu masalah – tanpa batasan idea yg dikeluarkan.

Kekemasan akhir  pemilihan warna  tekstur  harmoni dan kontras 31 .4.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.

Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional.1 Kandungan Isi Jenis-Jenis Bahan Mentah Apakah yang anda tahu tentang jenis-jenis bahan mentah? Tumpuan diberi terhadap perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran empat bidang kegiatan PSV KBSR iaitu: Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan. 32 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI vv ddddd  Kerangka tajuk-tajuk modul ini Konsep dan pengertian empat bidang kegiatan Mengenal alat dan bahan Tema atau kandungan Pengenalan kepada 4 bidang kegiatan PSV Teknik-teknik dalam penghasilan karya Proses penghasilan karya Aktiviti-aktiviti dalam empat bidang kegiatan  1.

Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata. proses dan teknik menggambar. Sub tajuk ini juga disediakan untuk anda memperolehi pengetahuan dan kemahiran mengenai media. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Sesuatu gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan. Menggambar adalah satu representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata. Sub tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh Imej Empat Bidang Dalam PSV KBSR Asas Menggambar Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan 33 . Melalui asas-asas menggambar. Imej mental seseorang.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. cat gloss dan lain-lain lagi. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. CAPAN LUKISAN KOLAJ CETAKAN CATAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ GURISAN RESIS MOZEK STENSILAN GOSOKAN PERCIKAN Teknik Catan Apabila seseorang mengecat. cat poster. hasilnya ialah catan. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan 34 . Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. cat emulsi. Gambar sebagai satu artifak yang menunjukkan satu kecenderungan terhadap sesuatu imej atau objek. Teknik-teknik yang boleh digunakan dalam menggambar adalah seperti Rajah di bawah. Teknik Kolaj Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti pelbagai jenis kertas.

Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Teknik Resis Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Teknik Gosokan Anda boleh menggunakan krayon dan gosokkannya di atas kertas yang diletak di atas sesuatu permukaan yang kasar. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi pelbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Dengan teknik ini.. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara bebas dan boleh bertindih. Polyfoam adalah bahan yang mudah diukir. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Anda boleh memilih pelbagai jalinan yang berlainan dan susunkannya untuk mendapat gambar yang menarik. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. bahan warna akan melalui ruang 35 . Terdapat berbagai-bagai jenis cara cetakan. „strawboard‟ dan „polyfoam‟. Warna air boleh disapukan di atasnya. Jalinan di atas objek akan memberi kesan kepada hasil gosokan. Teknik Stensilan Untuk teknik stensil. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakan atas kertas. Teknik Cetakan Teknik cetakan ialah cara menghasilkan karya dengan mencetak. Untuk jenis cetakan blok. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun „cow gum‟. Pada asasnya cetakan menggunakan sifat timbul dan tenggelam pada sesuatu blok atau skrin. misalnya ke atas objek dengan jalinan yang berlainan.

Teknik Percikan Bahan warna boleh dipercik dari sesuatu alat. Objek atau kertas berubah bentuk itu boleh diubah kedudukannya supaya kesan tindihan berlaku apabila warna kedua dipercikkan. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi pelbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. 36 . plastik. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. Sesuatu objek atau kertas yang berubah bentuk boleh digunakan untuk menghalang percikan itu ke permukaan kertas. Teknik Gurisan Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Misalnya warna air boleh dipercik dari berus. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. bersebelahan dan tidak bertindih. Teknik Mozek Teknik mozek ialah cara menghasilkan karya dengan menyusun dan menambah bahan-bahan seperti kertas warna. plastik dan papan secara tersusun. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Hasilnya ialah jalinan bertitik-titik. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membuat Corak dan Rekaan Salah satu sebab M. Corak terbahagi kepada 2 jenis iaitu corak terancang dan corak tidak terancang. segitiga dan segiempat. Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan perhatikan nanti. meja. kayu. artis grafik Belanda menjadi terkenal adalah kerana kebolehannya menghasilkan corak yang menarik sekali. tulisan jawi. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. siput. Corak terancang 37 .C. Cuba anda perhati dengan teliti kain baju anda. gasing dan keris. bahan buatan manusia seperti kerusi. Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: alam semulajadi seperti bunga. paku dan gunting. Adakah anda boleh mengecam struktur susunan ulangan pada cetakan ataupun pada jalinan kain itu? Itulah yang dimaksudkan corak. tulisan cina dan tamil serta angka. abjad rumi. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. Escher. rumah. serangga dan haiwan. geometri seperti bulat.

selang seli atau perulangan rupa yang tekal. Terdapat pelbagai jenis susunan corak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Corak yang dibuat secara terancang mengikut susunan atau grid. cerminan. seperti susunan batubata. TIUPAN TARIKAN TITISAN PUALAMAN CORAK TIDAK TERANCANG LIPATAN IKAT & CELUP RENJISAN Teknik menghasilkan corak tidak terancang 38 . antaranya adalah seperti dalam rajah bawah. sisik ikan. Tarikan di Lipatanlup Jenis susunan corak Corak tidak terancang Corak yang dihasilkan secara spontan dengan menggunakan teknik-teknik berikut. turun separa. orgee.

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga 39 . Ini merupakan satu jenis kegiatan membentuk yang anda mungkin pelajari sebelum memasuki alam persekolahan. Di sini anda akan lihat bagaimana teknik. imbangan dan kestabilan. Dalam bidang ini. diorama. alat dan bahan. Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk. Topik ini akan menjelaskan tentang aktiviti-aktiviti membentuk yang ditujukan kepada pelajar sekolah rendah seperti menghasilkan arca timbul. asemblaj. anda akan mengetahui tentang bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan yang murid anda akan pelajari. mobail. stabail. boneka. Berpandukan aspek tersebut pelajar dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Asas Membentuk dan Membuat Binaan Pada zaman kanak-kanak anda dahulu. struktur. tema ditentukan dan juga tentang persembahan hasil kerja. model. topeng dan origami. ruang. anda pasti pernah melihat atau bermain dengan kapal ataupun kapal terbang yang dihasilkan dengan lipatan kertas.

iaitu: 40 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan. alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Origami (f) Model (g) Diorama (h) Boneka (i) Topeng Mengenal Kraf Tradisional Kraf Tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja-kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun mengikut kaum masing-masing. Kraf tradisional terdiri daripada 8 jenis. semasa menjalankan proses penghasilan seni. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan.

Keris adalah senjata penting dalam masyarakat dan budaya melayu. Batik Batik terkenal di seluruh gugusan kepulauan Melayu dan dianggap bidang kraf tangan tradisional yang unggul. Kedah. Rencong Aceh. Sewar. Kebiasaannya wau dimainkan selepas menuai padi. Keris Sumatra. Batik tulis. Keris Sundang. Pahang. Selangor dan Johor. Lembing dan Sumpit. Tombak. Jenis-jenis keris yang boleh didapati adalah seperti Keris Jawa. Batik tradisi dan moden mempunyai corak yang sesuai dengan cita rasa dan perkembangan kesenian Malaysia. Sehingga kini wau masih di mainkan di negeri Kelantan. Terengganu. perubatan dan keris menjadi lambang kebesaran institusi diraja. Keris Majapahit. Keris Perubahan masa menyebabkan bentuk senjata berubah mengikut keperluan. Jembiah Lading. Keris Petani atau Pekaka. Terdapat pelbagai nama wau di negara kita termasuklah Wau Barat dan Wau Bayan. Beladau. Badik. batik lukis dan batik canting 41 . Keris pada masa kini masih digunakan untuk upacara-upacara tertentu seperti majlis persandingan. Perlis. Keris Bugis dan Keris Picit. Pedang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (a) Alat Domestik (b) Alat Permainan (c) Alat Pertahanan Diri (d) Batik (e) Seni Tekat (f) Tembikar (g) Seni Anyaman (h) Seni Ukiran Kayu Alat domestik merupakan peralatan yang dicipta dan digunakan untuk memberi kemudahan dan digunakan sebagai peralatan harian kepada masyarakat tradisional pada ketika itu. Masyarakat melayu tradisional terutama di zaman kerajaan Melayu Melaka hingga kini masih menggunakan senjata seperti Keris. Keris Semenanjung. Tumbuk Lada. Keris Bali. Alat Permainan seperti Wau adalah salah satu permainan tradisi yang dimainkan untuk mengisi lapang. Lawi Ayam.

hitam dan kelabu gelap. Selangor.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI merupakan kaedah membuat batik yang kini diminati ramai. Kini penggunaannya telah diperluaskan dalam bentuk dimensi baru. Sama ada ditekat. Tembikar Seni tembikar telah wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu berdasarkan penemuan barang tembikar lama seperti di Gua Cha. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis tembikar yang dihasilkan di Malaysia. dengan permukaan berwarna coklat. tetapi suji sering dikaitkan dengan sulaman benang sutera. Anyaman 42 . Seni tekat diperkenalkan pada kurun ke-15. Tembikar tradisi Melayu menjadi lambang kesenian negara dan kini menjadi koleksi yang membanggakan. Batik semakin digemari oleh peminat fesyen kerana corak batik dapat dipadankan mengikut peredaran zaman. Barangan tembikar yang dihasilkan adalah berbeza dari segi bentuk. Kelantan dan di Sungai Perak. Bentuk tembikar tersebut hanya mempunyai persamaan dari segi susunan motif. dan teknik pembuatan kerana dipengaruhi oleh budaya dan latar belakang si pembuat. iaitu di zaman kesultanan Melayu Melaka. Asal-usul dan perkembangan seni tekat secara langsung dikaitkan kegunaan pakaian dan kelengkapan keluarga raja-raja atau istana. Seni Tekat Ia juga dikenali dengan nama suji timbul iaitu sulaman timbul atau tekat bersuji. ragam hiasnya semua dibentuk dalam keadaan timbul dari permukaan dasar kain kerana bahagian dalamnya diisi dengan mempulur. Hampir semua tembikar yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri kegunaan harian. Pada masa tersebut seni tekat dipakai oleh keturunan Baba Melaka. Mereka banyak menggunakan seni tekat ini pada pakaian. Negeri seperti Perak. corak. Pada tahun 1970-an teknik ini telah diterapkan dalam kaedah membuat skaf. Beberapa buah negeri di Malaysia menghasilkan tembikar. Pada peringkat awal kaedah ini hanya digunakan untuk menghasilkan batik untuk hiasan dinding. Pahang dan Negeri Sembilan merupakan negeri yang banyak mengusahakan kraf seni tekat timbul benang emas. kain selendang dan baju kurung. Johor. disulam atau disuji. ketebalan dan teknik pembakaran bersuhu rendah.

lidi. Ukiran kayu tradisional dianggap sebagai hasil kreativiti orang Melayu dalam bentuk tampak dan mendapat tempat yang istimewa di kalangan masyarakat di negara ini. rumah. makam. perabot. Bangunan-bangunan lama yang masih mengekalkan seni ukiran sehingga hari ini telah menjadi bahan rujukan generasi masa kini. masjid. mengkuang. bilah buluh. kepala sampan. rotan. Seni ukiran Melayu yang unik ini diperlihatkan melalui ukiran pada istana. Latihan 43 . Kelarai ini di antaranya ialah: (a) Kelarai berakar (b) Kelarai beras patah (c) Kelarai bunga cengkeh (f) Kelarai anak ikan (g) Kelarai kepala lalat (h) Kelarai mata punai (d) Kelarai tampuk manggis (i) Kelarai sisik kelah (e) Kelarai bunga mempelas (j) Kelarai tapak harimau Ukiran Kayu Seni ukiran kayu merupakan sejenis kraf tangan Melayu tradisional yang digunakan untuk menghiasi rumah kediaman yang menjadi kebanggaan masyarakat pada zaman dahulu. Pembikinan kelarai adalah dirancang dengan menggunakan mata atau langkah yang betul dan tepat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anyaman merupakan satu proses menjalin helaian daun pandan. Anyaman yang tidak berkelarai disebut anyaman biasa atau ghadas. senjata dan peralatan untuk kegunaan harian. bertam. Dua jenis warna yang kontra digunakan bagi menunjukkan kesan. Kelarai Kelarai ialah corak atau motif berbentuk dam pada anyaman yang melalui proses tranformasi idea daripada alam semulajadi. paku-pakis ribu-ribu atau bahan-bahan lain dengan menggunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik selang-seli helaian antara satu sama lain. Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai.

Lain-lain kertas yang boleh digunakan dalam aktiviti seni adalah seperti kertas surat khabar. Senaraikan 2 bidang kegiatan yang sesuai dijadikan projek berkumpulan di sekolah dan nyatakan kelebihan yang boleh diperolehi dari bidang kegiatan tersebut kepada murid anda. Adalah menjadi minat murid apabila menghasilkan kerja-kerja seni menggunakan pelbagai jenis kertas yang mempunyai pelbagai tekstur. toilet paper. 44 . Selain daripada itu gunting pelbagai saiz. Alatan dan media yang berbagai-bagai yang digunakan ke atas sesuatu bahan tujuannya supaya dapat menghasilkan satu hasil kerja seni yang pelbagai untuk menghasilkan jalinan. adalah sangat penting bagi seseorang guru mengetahui dan mengenal pasti perubahan dan perkembangan diri murid-muridnya. kertas pembungkus hadiah. Penggunaan alat. media dan teknik dalam pembelajaran seni menggambar juga amat penting untuk menghasilkan hasil kerja yang baik dan bermutu.2 Mengenal alat dan bahan Apakah yang anda faham tentang alat dan bahan? Pengenalan dan Penerokaan Alat. kertas sampul surat. kertas tisu. gam. bentuk dan ton. Setiap murid mempunyai keupayaan dan sikap yang berbeza terhadap sesuatu aktiviti yang akan dilaksanakan. sugar paper. media kering atau media basah semuanya amat berguna untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. kertas kadbod dan banyak lagi. bahan-bahan buangan yang boleh digunakan dalam aktiviti menggambar juga perlu. majalah. Media dan Teknik Sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. 1. pelbagai jenis warna dan pelbagai saiz. Alat tulis samada yang berwarna atau tidak berwarna. Pada kebiasaannya alatan yang hendak digunakan adalah terlalu banyak jika hendak disenaraikan.

kertas warna. Dalam aktiviti menggambar. akrilik. bahan-bahan kutipan dan berus. warna pensil Kapur berwarna Oil pastel Artline atau marker Pelbagai jenis pen Gouche. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis iaitu media kering dan media basah. cat air. palet/pembancuh warna Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. cat poster. arang lilin dan „comte‟. kanak-kanak dapat menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menghasilkan gambar mengikut cara ekspresinya yang tersendiri. pensel warna. pensel warna. pastel. Ini membantu 45 . Contohnya ialah seperti pensel. pen. gam Pelbagai jenis berus lukisan. Berikut ialah sebahagian contoh alatan dan media yang boleh digunakan sebagai aktiviti menggambar:                  Pelbagai jenis pensil Warna pastel. gunting. krayon. Media basah terdiri daripada cat air. krayon. lilin. Contoh media kering adalah seperti pensel. cat poster. warna poster. pen. pelbagai media boleh digunakan dan disatukan dalam satu hasil kerja. pisau lipat. gam. cat minyak Stensil Kolaj Capan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dalam penerokaan terhadap aktiviti menggambar. warna air. cetakan Lilin Pelbagai jenis cebisan kertas suratkhabar atau majalah Bahan-bahan semulajadi seperti berbagai jenis tumbuh-tumbuhan Sayur-sayuran. cat minyak dan cat akrilik. dan buah-buahan Penyedut minuman Gunting.

Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. kelebaran. lakonan. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaan-permukaan yang terlibat. Latihan 1. Pada kebiasaannya. 2. 46 . Senaraikan media kering yang sesuai untuk menghasilkan catan dengan menggunakan kertas lukisan. Senaraikan alat dan bahan yang sesuai untuk merancang penghasilan sebuah arca asemblaj. berat dan garis luar objek. nyanyian dan cerita. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. kira Menjelmakan objek konkrit tiga reka dimensi bentuk ini akan mengambil bagaimana untuk menstrukturkan disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. Mengaplikasikan alat. ketinggian. puisi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI perkembangan kanak-kanak dari aspek psikomotor dan emosi dan penting dari segi keperluan fisiologi dan psikologi kanak-kanak. bahan dan teknik dalam bidang membentuk dan membuat binaan berkaitan dengan proses yang mesti dilakukan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi.

3 Tema dan kandungan Apakah yang anda faham tentang tema dan kandungan? Tema. Alam semulajadi dan objek persekitaran 47 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Tema Walau apapun yang anda hasilkan dalam pengkaryaan. isi kandungan. perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting.

misteri. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. Perasaan takut. Perasaan dalaman. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre. ruang. kualiti objek. pinggan senduk. rupa dan bentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Anda boleh menjadikan objek-objek alam semulajadi ciptaan Tuhan sebagai sumber utama menghasil karya. Menurut Freud lagi. warna. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. Kesemuanya menjadi tema atau hal subjek dimana peringkat seterusnya akan melihat dinamik bentuk form. meja dan sebagainya. ciri-ciri organik. Daripada objek persekitaran pula. Aliran dan tema sejagat 48 . piring. keunikan. khayalan dan imaginasi si pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea mencipta. pisau. Objek yang berupa flora dan fauna menjadi sumber idea dan ilham untuk menghasilkan produk seni. jalinan. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya.

Wujudnya 'Non-objective Art'. 'Minimal Art' misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Dari idea yang pelbagai. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. basikal. sudu. kereta. Pada bidang yang lebih besar. keretapi malah jambatan dan 49 . manusia mencipta dan membuat kipas. Dalam konteks yang lebih besar. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Keperluan dan pengalaman kehidupan harian Ciptaan cawan. senduk. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mewujudkan satu kekaguman.

Peristiwa sebenar atau realisme dan romantisme Rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam. Latihan 50 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. kesan kemiskinan atau sebagainya. Lalu diciptanya bentuk-bentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Idea datang daripada soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. Di sekolah rendah kandungan subjek atau hal benda itu boleh disesuaikan dengan pengalaman sedia ada kanak-kanak dan pengalaman belajar kanak-kanak dalam pengajaran dan pembelajaran untuk merangsangkan dan meningkatkan pembelajaran. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Umpamanya peperangan yang berlaku.

Mengumpul contoh-contoh karya 4 bidang kegiatan mengikut Tahap 1 dan tahap 2 serta senaraikan tajuk/tema/jenis aktivti. Gambar boleh diukir di permukaan lino. Untuk jenis cetakan blok. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. cat gloss dan lain-lain lagi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. cat emulsi. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Pelbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan. hasilnya ialah catan.4 Teknik – teknik dalam penghasilan karya Nyatakan teknik-teknik penghasilan karya yang pernah anda praktikkan. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Selalunya. papan. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan dicetak ke atas permukaan kertas. cat poster. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. strawboard. Kemudian. teknik serta alat dan bahan yang digunakan dalam setiap bidang. papan lapis dan polyfoam. papan lapis dan sebagainya. Pelbagai media dan bahan pula boleh digunakan untuk menghasilkan karya seni cetakan boleh digunakan. Apabila seseorang mengecat. 1. Cara gambar diukir dan sifat 51 .

Lilin menolak warna air itu. Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. cengkerang). anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Secara amnya. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. capan bahan alam semulajadi (sayuran. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Dengan teknik ini. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. Di kawasan yang tidak berlilin. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. Warna air boleh disapukan di atasnya. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. teknik capan juga boleh digolongkan di bawah kategori cetakan. warna air akan diserap. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Jalinan pelbagai bahan itu akan memberi pelbagai kesan jalinan pada hasil capan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. 52 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan.

5 Proses Penghasilan Karya Nyatakan satu proses penghasilan karya bagi bidang menggambar? Proses penghasilan karya yang dilakukan oleh seseorang pengkarya adalah sesuatu yang amat kompleks untuk dihuraikan dengan perkataan. Cuba anda senaraikan alat dan bahan untuk menghasilkan corak yang tersenarai di dalam rajah yang diberi: Corak tidak terancang Pualaman Tiupan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Alat dan Bahan 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Ia merupakan suatu proses 53 .

Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. sentuh. Pemerhatian secara aktif melibatkan pengetahuan sedia ada. Pemerhatian secara aktif Pemerhatian yang aktif amat perlu apabila seseorang itu ingin memulakan sesuatu hasil kerja seni. objek yang konkrit. jika objek itu dapat dijelmakan semula sebagai hasil kreatif yang memperlihatkan nilai estetikanya dari segi bentuk dan makna yang ingin disampaikan. lihat. Sudut pandangan yang dilihat secara kreatif juga akan turut memberikan makna yang berbeza serta penekanan yang lebih bermakna kepada seseorang. Melalui pemerhatian seseorang individu itu dapat mengamati ciri-ciri yang terdapat pada sesuatu objek yang ingin ditiru atau objek yang dijadikan rujukan dalam karyanya. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan juga menjadi aspek yang sangat penting dalam proses penghasilan karya. Apresiasi seni visual secara mudah 54 . Manakala interaksi secara kreatif pula melibatkan sudut pandangan atau sisi kepada sifat sesuatu benda itu menjadi lebih mencabar dan menyerlahkan sisi atau sudut pandangan yang berbeza dan menarik. bau. dan dengar. minat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI yang memerlukan masa tanpa had. pemerhatian yang mendalam dan teliti akan memberi dimensi baru terhadap sesuatu benda jika individu itu melihat sesuatu objek dari sisi yang lebih kreatif serta dapat menjelmakan semula aspek estetika yang ingin dirakamkan secara visual. Melalui interaksi yang kritis seseorang individu akan cuba untuk memahami dan mengenali sesuatu benda dengan lebih mendalam dan teliti. kecenderungan dan latar belakang murid. Melihat intipati sesuatu objek secara mendalam juga dapat memberi maklumat serta makna baru kepada seseorang. Interaksi yang kritis melibatkan aspek penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. Beberapa pertimbangan yang wajar dilakukan dalam proses penghasilan karya ialah seperti berikut. Ini adalah kerana melalui interaksi secara langsung dengan deria seseorang itu dapat mendekatkan diri beliau dengan sesuatu objek atau hal benda itu dengan lebih intim melalui deria rasa.

justeru menerapkan perasaan estetik terhadap sesuatu objek. Pernyataan estetik ini seringkali memberi pengalaman indah kepada pemerhati. Melalui pengalaman estetik ini akan membuatkan seseorang individu itu menghargai apa yang ingin disampaikan oleh sesuatu karya seni. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut. Penghargaan terhadap keindahan tentunya akan menyerlahkan sisi baik seseorang individu dalam mengharungi aspek kehidupan yang lain. Penilaian tentang aspek yang ingin dipertimbangankan itu menjadi asas kepada proses penghasilan agar perancangan yang dirangka melalui pengembangan idea dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna. Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan adalah bagaimana kita membuat penyataan tentang kecintaan dan sayangi alam ciptaan Tuhan di sekeliling kita. Semasa menyediakan aktiviti apresiasi secara mudah. Penghargaan kita kepada semua aspek kehidupan turut mencakupi tentang nilai-nilai murni yang ingin disarankan melalui penyataan estetik yang dibuat melalui karya yang dihasilkan. sensitiviti dan kesedaran untuk membetulkan apa yang salah. Apresiasi yang menekankan unsur-unsur asas dalam seni menjadi pertimbangan yang penting sebagai asas apresiasi yang ingin dibuat terhadap sesuatu karya seni atau objek. Penghargaan yang tinggi harus diberi kepada usaha pengkarya yang sangat murni dalam menghargai keindahan dan nilainilai yang murni dalam kehidupan kerana keindahan yang lebih bermakna adalah terhadap kekuasaan yang maha Esa yang membuatkan manusia sentiasa rasa takjub kepada keindahan alam yang tiada bandingan. 55 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi secara mudah dalam proses penghasilan karya merujuk kepada penilaian seseorang dalam membuat tanggapan atau meletakkan justifikasi sendiri dalam aspek yang ingin diamati dan dinilai secara individu atau berkumpulan. kerana jiwa seni itu seringkali dikaitkan dengan kehalusan. Terminologi berkaitan unsur-unsur seni Terminologi berkaitan kandungan dan hal benda Penghargaan terhadap hasil kerja pengkarya Refleksi diri terhadap karya Penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai berkaitan dengan kandungan.

Dua unsur utama itu ialah elemen unsur seni dan elemen seni reka atau prinsip seni. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Perspektif adalah satu elemen penting bagi menampilkan perbezaan dari segi saiz.6 Aktiviti-aktiviti Dalam Empat Bidang Kegiatan Huraikan satu aktiviti dalam bidang membuat corak dan rekaan Aktiviti bidang mengambar Pengetahuan asas bagi aktiviti menggambar mempunyai dua unsur yang menjadi tunjang utama di dalam proses memahami konsep penghasilan seni visual. kanvas dan sebagainya. Ia merupakan karya seni atau kerja seni yang dihasilkan di atas sesuatu permukaan rata yang mengabungkan garisan dan ton warna. Lukisan yang dilukis adalah menggambarkan aktiviti dan perasaan pelukis. Perspektif ialah skala atau ukuran objek dari pelbagai sudut pandangan yang mempunyai 56 . Buat apresiasi mudah dengan membincangkan unsur-unsur seni yang diaplikasikan dalam sebuah hasil karya seni yang dipilih. Aktiviti membuat lukisan merupakan pengetahuan awal yang dibuat untuk meluahkan perasaan yang berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau warna paling minimum. Lukisan merupakan salah satu aktiviti dalam bidang menggambar iaitu satu perbuatan meletakkan pewarna yang terlarut dalam sejenis bahan pelarut dan dicampurkan dengan agen pengikat kepada permukaan seperti kertas. warna dan jalinan bagi sesuatu objek apabila ia berada jauh dari pandangan.

garisan horizontal. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar. Antaranya ialah: - irama komposisi warna sapuan berus subjek Resis pula ialah aktitviti menggambar dengan menggunakan kaedah penolakan bahan seperti minyak dan air. Aktiviti melukis memberi ruang bagi kanak-kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan. Contohnya kertas yang dilakarkan dengan pastel minyak dan di sapukan dengan cat air akan menghasilkan teknik menggambar seperti batik iaitu bahagian yang dilakarkan dengan pastel minyak akan menolak warna yang berasaskan air tersebut. rupa. Kaedah resis juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti seseorang seperti menggunakan lilin atau krayon. tetingkap fokus dan nisbah keemasan. Catan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan bahan berwarna atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan media basah. Aktiviti ini membolehkan seseorang menyedari serta merakam kesan cahaya pada bentuk. Penolakan bahan berminyak dan air menghasilkan ciri-ciri unik yang menarik di atas kertas. ruang. 57 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI beberapa aspek penting seperti. Terdapat beberapa elemen yang perlu diberi perhatian dalam aktiviti catan. titik lenyap. cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran.

Cetakan dalam bidang menggambar ialah proses terapan blok atau plat ke atas permukaan kertas. Corak yang menarik juga bolh dihasilkan melalui aktiviti stensilan ini. Gurisan ialah aktiviti menggambar dengan menggunakan kanji yang dicampur dengan warna air atau poster. stensil. kepingan plastik yang mempunyai corak dan bentuk. - Cetakan timbulan Cetakan stensil/sarigrafi Cetakan monoprint Cetakan benam Cetakan planografi/litografi Terdapat pelbagai jenis bahan yang boleh digunakan untuk menghasilkan cetakan seperti kayu. Stensilan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas keras atau tebal. kain atau bahan-bahan lain. serta susunan secara terancang atau tidak. Cetakan merupakan hasilan imej yang terdapat pada permukaan blok yang dipindahkan melalui terapan imej yang diukir itu. bentuk. profilem.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Percikan pula adalah teknik menggambar dengan memercikkan warna menggunakan berus gigi atau berus-berus lain yang sesuai. daun dan sebagainya. komposisi. Kanji akan bertindak seperti bahan pelekat yang berkilat menjadikan warna lebih menyerlah. Aktiviti percikan ini akan menghasilkan corak yang menarik secara spontan. Campuran disapu pada permukaan kertas dengan menggunakan tangan bagi meratakan warna tersebut. lino. Cetakan terbahagi kepada beberapa jenis seperti. ruang. kemudian ia akan diguris-guris 58 . strawbod. ubi kentang. Aktiviti ini membolehkan seseorang merakam kesan rupa. Blok atau plat yang mempunyai rekabentuk yang menarik seperti objek berbentuk geometri dan organik atau huruf akan menjadikan aktiviti cetakan sangat menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

daun dan sebagainya di atas prmukaan yang rata seperti kertas. Bahan yang dijadikan kolaj itu boleh dijadikan pelbagai jenis imej atau corak yang menarik. tetapi perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak comot. tapak kaki dan sebagainya untuk menghasilkan corak yang kreatif. tekstur. Mozek ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan kertas berwarna yang dipotong kecil seperti jubin di mana ia ditampal ke atas sesuatu permukaan rata dalam 59 . foto dan bahan-bahan lain di atas kertas lukisan untuk menghasilkan satu gambaran yang kreatif manakala aktiviti gosokan pula adalah menyalin semula atau pemindahan corak.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dengan menggunakan objek tajam seperti garfu. kanvas atau kadbod dengan menggunakan bahan perekat yang sesuai. sikat dan sebagainya untuk mendapatkan corak secara tidak terancang. Kolaj ialah aktiviti menggambar dengan menyusun pelbagai jenis bahan seperti bijiran. Aktiviti ini sangat menyeronokkan dan dapat memberi pengalaman yang baru kepada murid sekolah di mana mereka dapat merasai warna yang digunakan secara langsung. pelbagai alat capan boleh digunakan seperti jari. kertas warna. Aktiviti ini merupakan asas kepada reka bentuk grafik. dan lain-lain yang ditampal pada sesuatu permukaan yang rata dalam bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. Aktiviti ini mudah dijalankan. jalinan. Konsep bidang menggambar dalam aktiviti kolaj. rupa serta reka bentuk permukaan asal kepada kertas lukisan untuk mendapatkan kesan-kesan yang menarik. Capan merupakan aktiviti menggambar paling mudah bagi kanak-kanak dalam kegiatan seni. montaj dan mozek merupakan aktiviti menampal media lain seperti kertas warna. Montaj ialah satu proses atau aktiviti menghasilkan karya menggunakan kertas warna. gambar. huruf. Teknik ini membolehkan seseorang membentuk serta merakamkan gambaran dalam pelbagai bentuk. ruang. tapak tangan. komposisi serta susunan yang terdapat pada alam sekitar atau objek. rupa.

Ikatan dan celupan adalah kaedah membuat corak tidak terancang yang menggunakan kain kapas yang nipis atau kertas tisu yang diikat dengan cara tertentu 60 . Gosokan ialah proses menghasilkan karya seni dengan menggunakan teknik gosokan media kering di atas kertas lukisan yang diterap di atas permukaan yang mempunyai jalinan timbul yang kasar dan ketara. Tiupan ialah hasil karya seni yang ringkas iaitu dengan meniup warna air yang dititis di atas permukaan kertas. Permukaan atau jalinan bahan-bahan seperti kulit pokok. Campuran warna yang dititis pada permukaan minyak akan terapung dan diputarkan secara rawak dengan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak tidak terancang.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bentuk dua dimensi dengan menggunakan gam bagi mewujudkan gambaran secara grafik. iaitu dengan menekap kertas lukisan pada permukaan warna yang terapung di permukaan minyak. cermin tingkap yang kasar akan terbentuk pada kertas lukisan apabila warna yang digosok berlapikkan kertas tersebut dilakukan. duit syiling. Aktiviti membuat corak dan rekaan pula melibatkan banyak aktiviti yang menarik. Membuat corak dan rekaan secara tidak terancang melibatkan aktiviti seperti pualaman. Teknik tiupan ini boleh dilakukan dengan menggunakan mulut dan straw sahaja. Pualaman atau putaran warna secara spontan. Titisan ialah aktiviti ringkas untuk menghasilkan corak tidak terancang. Warna air yang ditiup itu akan terpecah dan tersebar secara rawak di atas permukaan kertas dan menghasilkan reka corak tidak terancang yang menarik jika pilihan warna yang sesuai dibuat. Bahan tekstur yang diperolehi dari jalinan permukaan yang disalin secara gosokan itu boleh dijadikan bahan seni yang menarik apabila menghasilkan karya menggambar secara kolaj. Warna air akan dititiskan pada permukaan kertas yang basah untuk menghasilkan gubahan corak tidak terancang yang menarik dan unik.

pending. Mobail mementingkan keseimbangan. Kertas atau kain yang diikat itu akan direndam didalam pewarna seperti warna batik yang akan meninggalkan kesan warna yang menarik setelah ikatan tersebut dibuka. doh. keronsang yang boleh direka semula menggunakan bahan-bahan seperti kadbod. Mobail ialah arca yang boleh bergerak secara kinetik. Renjisan dan percikan juga dapat mewujudkan corak tidak terancang yang menarik melalui kaedah merenjis atau memercikkan warna secara spontan di atas permukaan kertas yang kering. tekat. keris. Terdapat juga alat perhiasan diri seperti rancai. Antara aktiviti kraf yang sering dijalankan disekolah adalah anyaman dengan menggunakan kertas warna atau riben. span. Barangan 61 . ukiran. tanah liat. Pembentukan dan pembinaan arca asemblaj terbentuk daripada hasil cantuman bahan-bahan tiga dimensi yang semulajadi atau buatan manusia yang disatukan menjadi objek seni yang tersendiri. Arca asemblaj adalah gabungan bahan-bahan terbuang yang diolah menjadi karya seni yang menarik. Pelbagai bahan terbuang boleh diolah semula menjadi karya-karya hebat jika dirancang secara kreatif dan inovatif. plastersin. Kraf tradisional alat domestik merupakan barangan berfungsi tetapi boleh dijadikan barang perhiasan yang menarik seperti barangan tembikar. bentuk. Daun-daun dengan rupa yang menarik boleh diletakkan di atas permukaan kertas bagi membentuk imej daun yang berlatar belakangkan warna-warna renjisan yang menarik. sabun dan sebagainya. wau dan sebagainya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI untuk mendapatkan corak yang diingini. warna. Aktiviti membentuk dan membuat binaan ialah salah satu bidang seni visual yang boleh dilakukan seperti membuat arca tiga dimensi dengan menggunakan bahan seperti plaster of paris. reka bentuk dan ruang. lilin. dawai. kayu. cincin. manik dan sebagai aktiviti karya seni yang menarik. Mobail direka untuk menghasilkan pergerakan yang berirama dan berubah-ubah.

Nyatakan lima teknik penghasilan berasaskan bahan terbuang yang sesuai dijalankan di dalam bilik darjah. Senaraikan lima aktiviti seni dalam bidang membentuk dan membuat binaan yang paling sesuai mengikut murid tahap 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI tembikar juga boleh dihasilkan dengan menggunakan papier mache atau tanah liat. 2. 62 . Latihan 1. Manakala wau atau kuda kepang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas kadbod yang dipotong dan dilukis corak yang sesuai di atasnya bagi menyerupai kraf sebenar.

Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. bahan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan penerokaan dan membuat eksperimentasi terhadap pelbagai jenis alat dan bahan serta penerokaan dan membuat eksperimentasi ke atas perisian-perisian komputer yang dapat memberi nilai tambah dalam penghasilan karya seni. Membuat Corak dan Rekaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. 1. anda dapat: 1.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 1 Amali – Meneroka Alat dan Bahan 1. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 63 . Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat.

 Meneroka / membuat eksperimentasi perisianperisian.4 Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan.3 Kerangka Amali – Meneroka Alat dan Bahan  Meneroka / Membuat eksperimentasi pelbagai jenis alat dan bahan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 1. Pelbagai alat dan bahan aktiviti pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR boleh dilaksanakan untuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. Perancangan pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan bersistematik dapat menentukan keberkesanan pembelajaran ke tahap yang optima. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan 6. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. Dalam merancang pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan 64 . Nyatakan bentuk penerokaan terhadap alat dan bahan yang pernah anda lakukan dalam menghasilkan karya seni. 1.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 4.

gunting. Teknik catan ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan bahan mengecat seperti cat air. Oleh itu. Media basah terdiri daripada cat air. cat minyak dan cat akrilik atau kekuda dan alat „masking‟. krayon. bahan buatan manusia dan bahan alam semulajadi ke atas sesuatu permukaan seperti kertas atau plastik atau papan secara bebas dan boleh bertindih. arang lilin dan comte. Melalui asas-asas menggambar. Selalunya bahan yang berlainan sifat atau jalinan dapat memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Alat-alatan dan perkakas lain adalah seperti palet. lilin. Contoh media kering adalah seperti pensel. papan. sapuan cat akan menonjolkan karya dan memberi berbagai kesan kepada kandungan dan penyampaian gambar. Contohnya ialah seperti pensel. Permukaan untuk catan adalah seperti kertas. gam. imej pada blok cetakan disediakan dan warna atau dakwat cetakan 65 . cat emulsi. kanvas dan lain-lain lagi. Tajuk ini disediakan untuk membina pengetahuan dan kemahiran menggambar melalui penggunaan pelbagai alat. Untuk jenis cetakan blok. kain pengelap. pen. tikar. pen. Selalunya. cat air. kertas warna. anda seharusnya dapat menghasilkan pelbagai jenis aktiviti menggambar. bekas berus. Apabila seseorang mengecat. Media untuk menggambar terdiri daripada dua jenis – media kering dan media basah. kad. „easel‟ atau kekud a dan alat „masking‟.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI seseorang guru perlu cekap memilih alat dan bahan yang bersesuaian dengan suasana pembelajaran. beliau haruslah mempunyai pengetahuan tentang pelbagai kegunaan alat dan bahan bagi merancang pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan kondusif bagi mencapai objektif yang hendak disasarkan. cat poster. bahan-bahan kutipan dan berus. cat poster. Menggambar adalah salah satu daripada empat bidang kegiatan yang terdapat dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR. olahan bahan dan jenis aktiviti menggambar. Teknik kolaj ialah cara menghasilkan karya dengan menggunakan tampalan dari gubahan bahan-bahan seperti berbagai jenis kertas. krayon. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan untuk menggambar. pastel. pensel warna. pensel warna. hasilnya ialah catan. cat gloss dan lain-lain lagi. cat poster. Pelbagai media dan bahan cetakan boleh digunakan untuk membuat cetakan. Berbagai jenis berus atau alat improvisasi lain boleh digunakan untuk menyapukan bahan cat di atas sesuatu permukaan.

Secara amnya. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Contoh bahan cetakan lain adalah seperti cetakan lino. Kadang-kadang titik-titik warna air sahaja yang tertinggal di atas permukaan lilin dan memberi sesuatu jalinan. Kemudian. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapislapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. papan. Lilin boleh digunakan untuk melukis atau memadamkan sesuatu kawasan permukaan melukis seperti kertas. Cara gambar diukir dan sifat bahan yang diukir itu akan memberi kesan yang berlainan. anda boleh menggunakan lilin cair ataupun pepejal. papan lapis dan polyfoam. Kesan yang lembut atau kasar akan terhasil di sempadan penemuan lilin atau krayon dan warna air terpulang kepada jenis lilin atau krayon yang digunakan. Lilin menolak warna air itu. bahan warna disapukan di atas permukaan dan dicetak atas kertas. Maka terdapat dua kawasan dengan dua jenis kesan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan. Di kawasan yang tidak berlilin. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau cat poster) dan dicat ke atas sesuatu permukaan. Proses membuat batik adalah satu contoh teknik resis. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Krayon juga boleh digunakan di peringkat sekolah rendah. anda boleh menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Contohnya jika anda menggunakan warna air bersama warna lilin atau warna air bersama cow gum. Alat dan 66 . capan bahan organik dan sebagainya. warna air akan diserap. Teknik resis menggunakan bahan yang tidak bercampur antara satu sama lain. Dengan teknik ini. strawboard . Untuk menghasilkan karya dengan teknik gurisan. Warna air boleh disapukan di atasnya. Warna air tidak akan bercampur dengan warna lilin ataupun cow gum. Anda boleh menghasilkan pelbagai rupa bentuk dengan menggunakan pelbagai jenis bahan. Pelbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI dicetak ke atas permukaan kertas. papan lapis atau sebagainya. Gambar boleh diukir di permukaan lino.

Anda boleh menghasilkan corak melalui pelbagai teknik dan cara seperti yang anda akan pernah lihat. bersebelahan dan tidak bertindih. abjad rumi. dan rupa barangan kraf tradisional seperti wau. Pastikan anda telah mengeksplorasikan alat dan bahan mengikut teknik yang berkaitan dengan jenis gambar yang bakal dibuat sebelum menggambar. 3. Manakala dewasa ini pen. kayu. tulisan jawi. Anda boleh mengikuti panduan berikut untuk mempertingkatkan kemahiran mengaplikasikan alat. Biasanya corak terdiri daripada motif tertentu yang disusun berulangan. 4. Sempadan kepingan bahan yang ditampal itu memberi jalinan keseluruhan kepada gambar yang dihasilkan. kepingan jubin dan lain-lain ke atas sesuatu permukaan seperti kertas. tulisan cina dan tamil serta angka. Kepingan bahan yang diulang secara tidak bertindih memberi kesan khas pada mozek yang dihasilkan. geometri seperti bulat. segitiga dan segiempat. 67 . Motif-motif pelbagai bentuk dan rupa ini boleh diperhatikan di alam sekeliling kita seperti: 1. rumah. pemerhatian atau melihat kerja melukis oleh tokohtokoh kerana ia amat membantu dalam kerja menggambar. bahan dan teknik dalam penghasilan karya. bahan buatan manusia seperti kerusi. Pada abad ke-17 dan ke-18. 3. plastik. paku dan gunting. 5. 2. bahan dan teknik kerana ia adalah asas yang paling penting dalam kerja menggambar. 1. Anda perlu membuat tinjauan. 2. plastik dan papan secara tersusun. serangga dan haiwan. gasing dan keris. pensel dan arang merupakan media yang amat dominan dan digemari oleh pelukis-pelukis agung. berus dan dakwat adalah alat atau bahan yang popular dalam kalangan pelukis. alam semulajadi seperti bunga.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan untuk penghasilan teknik mozek ialah bahan-bahan seperti kertas warna. Anda perlu memahami dan mengetahui alat. Maklumat ini memudahkan proses mengekspresi diri dalam penghasilan karya. meja. siput.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Teknik menghasilkan corak pula terbahagi kepada dua jenis iaitu: Corak tidak terancang Pualaman Renjisan Lipatan warna dengan kertas Tiupan Titisan Ikatan dan celupan Renjisan dan percikan Capan Lipatan dan guntingan Resis Kolaj Corak terancang Lukisan Catan Cetakan Cara membentuk dan membuat binaan 68 .

roadsidescholar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://www.com/wp-content/uploads http://www.roadsidescholar.com/wp-content/uploads 69 .

berbincang dan menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. fungsi dan kemasan. Menjelmakan objek konkrit tiga dimensi ini akan mengambil kira bagaimana untuk menstrukturkan reka bentuk disamping memerhati dan meneliti sfera-sfera objek yang akan dibuat. 8. ketinggian. 3. 2. menceritakan pengalaman baru yang diperoleh daripada proses menghasilkan bentuk reka 70 . kelebaran. sesuatu bentuk konkrit akan di asaskan berdasarkan bentuk-bentuk ilusi dan seterusnya dipindahkan imej ini kepada objek realiti. Tahukah anda bagaimana cara-cara membentuk dan membuat sesuatu karya? Anda boleh: 1. 10. 4. 5. berat dan garis luar objek. menghasilkan jenis-jenis bentuk bergerak dan bentuk yang mempunyai ilusi pergerakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengaplikasikan membuat alat. membandingkan hasil bentuk rekaan dengan objek sebenar. memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. menghasilkan dan melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan. 7. mengenalpasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan. olahan bahan. 6. mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan objek. menentukan cara dan memperagakan bentuk rekaan yang paling sesuai dan menyatakan kesannya. unsur-unsur seni. 11. Seterusnya menentukan rangka dan rupa bentuk melalui pertimbangan permukaanpermukaan yang terlibat. menggunakan alat dan bahan pengolahan reka bentuk. 9. Pada kebiasaannya. bahan dan teknik proses dalam yang bidang mesti membentuk dilakukan dan binaan berkaitan dengan dalam menjadikan objek itu bersifat tiga dimensi.

benda-benda daripada alam sekitar seperti buluh. 3. 2. dan memahami bahawa sesuatu objek itu memenuhi ruang sebenar. (b) Kemahiran Mengaplikasikan Alat. 2. 71 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penentuan Alat dan Bahan Selain daripada alatan dan bahan yang telah dinyatakan. pinang. gam dan sebagainya. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti ada fungsi dan makna. terdapat beberapa pertimbangan lain yang perlu dan penting untuk aktiviti membentuk dan membuat binaan. 4. memerhati dan menyentuh bentuk benda alam dan benda buatan manusia. Secara yang paling asas ia berkaitan dengan: 1. tanah liat. kulit siput dan sebagainya. Bagaimanakah cara ini dapat dilakukan? Anda boleh: (a) Rujukan kepada Objek Sebenar 1. memerhati dan menyatakan perbezaan dan persamaan sifat bahan melalui deria pendengaran. memerhati pelbagai jenis bentuk barangan buatan manusia untuk kegunaan harian. Bahan dan Teknik Kemahiran-kemahiran seperti di atas akan merujuk kepada beberapa kriteria penghasilan. tema dan teknik yang dikaitkan dengan pemilihan alat dan bahan. kotak-kotak. memerhati. 3. dan 4. permainan dan peragaan. Kesesuaian tajuk. benda-benda buatan manusia seperti manik. bahan-bahan terbuang daripada buatan manusia seperti kaki kerus yang patah. tisu. bahan terbuang yang diguna pakai semula. antaranya: 1. mengenali dan memahami bentuk dan ruang objek. papan yang telah terendam dan banyak lagi benda-benda lain. Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar anda membuat rujukan kepada objek sebenar. kayu larik. buah kelapa.

Bagi kerja-kerja menghalus ke atas objek arca. labuci. 4. Segala lakaran ini mengambil kira dari segi kesesuaian objek. kertas pasir seringkali diaplikasikan untuk mendapatkan tekstur yang licin dan menarik. Pilih keserasian bahan penyudah atau bahan kemasan untuk penampilan yang anggun.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. perada. 7. mesin untuk menggaul papier mache. pilihan lokasi yang relevan dengan objek seni perlu dipertimbangkan. Syelek. cat alas. kaedah tampalan mungkin dianggap paling dominan dan sesuai. varnis. Akhirnya. cat kilat. diorama dikotakkan pada cermin atau perspek yang lutsinar dan origami perlukan penampilan ruang hias yang bertutup seperti almari cermin. 6. manik-manik seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan kemasan akhir produk. emulsi. Membuat thumbnail print sebagai tindakan mengawal dan mengawas urusan membuat. karya akan kelihatan 72 . arah pergerakan mata pahat disamping kekuatan dan kadaran pukulan berbantukan tukul kayu. 8. Untuk tujuan peragaan yang mantap. Alatan-alatan yang berupa mesin berkuasa letrik seperti pengisar kertas untuk membuat papier mache. mesin perata dan mesin penyembur cat mungkin diperlukan untuk menghasilkan dapatan yang baik dan bermakna. pilihan saiz pahat. Bagi penggunaan pahat dalam konteks menghasil arca luakan berasaskan kayu perlu diawas dari cara memegang. apabila penampilannya berlaku dalam situasi yang relevan. stabail statik dan perlukan tapak yang mantap. Lakukan pemeringkatan penghasilan topeng ini dengan teliti dan teratur. Pilih teknik membuat. minyak kayu. Bagi teknik topeng misalnya. Mobail perlu digantung. Sesuatu perkembangan progress kerja dikawal selia mengikut keperluan bahan dan alat yang menjadikan urutan kerja berjalan lancar dan terancang. 3. Kaedah mengguna alat perlu betul dan tertib. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri kekuatan reka bentuk di samping kesesuaian terhadap mesej dan tajuk binaan. Seterusnya. tentukan tapak yang kukuh dan selamat. 5.

Pisau buluh pula digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. Semasa membentuk permukaan. Tembikar yang telah siap disalai dimasukkan ke dalam timbunan sekam. Tanah liat dijemur dan dikeringkan sebelum ditumbuk menjadi debu. Tembikar boleh dibentuk mengikut kehendak sendiri. 13. 11. tahap demi tahap. Ayak debu tanah liat untuk mengasingkan batu-batu kecil dan sampah sarap yang terdapat di dalam tanah. Ragam hias dibuat dengan menggunakan penepek berukir. Ini bertujuan untuk menguatkan tembikar. 7. Dalam matapelajaran Pendidikan Seni Visual. Jenis kedua adalah alat dan bahan bantu untuk tujuan diatas untuk membantu pengajaran dan pembelajaran. Tekan dan gerakkan bahagian mata pisau dari bawah ke atas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cantik dan menarik. 4. tanah liat ditekan dengan kayu di sebelah dalamnya ditahan dengan tangan. Pinggan digunakan untuk proses penyambungan tanah liat yang digelungkan. Tembikar yang siap dibuat akan dijemur sebelum dibakar. 10. Uli menjadi liut dan lembut. Tapak atau kaki tembikar dibuat secara berasingan. Kedua-dua jenis itu pula boleh dibahagi kepada beberapa sub kategori seperti berikut: 73 . Campur debu tanah dengan air dan kacau. 9. 12. 6. Proses Penghasilan Tembikar Mari kita teliti proses untuk menghasilkan tembikar. Simpan di dalam pasu selama tiga hari. Tanah liat akan mendap. Bentuk tembikar dari bawah ke atas. Tembikar dikeras secara tanur dedah iaitu dilakukan secara salai. 3. Cantuman bahagian badan dan kepala tembikar siap dibuat semasa tanah liat masih dalam keadaan separuh siap leather hard. pelbagai jenis alat dan bahan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran. 1. Damar disapu di bahagian bawah tembikar bagi mengelakkan tiris. Jenis pertama adalah alat dan yang digunakan untuk penghasilan. 8. 5. 2.

gambar rajah.sikat. b.papan gulung.batu.baju.daun. kertas surat khabar.papan flannel.rumpu.kacang.bata. Sila anda senaraikan alat dan bahan yang untuk sesuai untuk aktiviti kepada bidang-bidang di bawah: Bidang 1.penyapu.penyusunan grafik. Bahan: warna air atau warna poster.kotak ubat gigi. Alat dan bahan bantu yang ada dalam kehidupan seharian murid dan pengalaman sedia ada murid.beg.kad perkataan dan kad ayat. kain lap.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a. Membuat corak dan rekaan 3. Latihan 1. Alat dan bahan bantu yang direka khas untuk menjelaskan konsep dan secara langsungnya tidak ada dalam kehidupan seharian murid. bekas air.senarai. Alat dan bahan untuk membantu pengajaran dan pembelajaran: i. Peralatan lain: palet. Contohnya: Jadual. Alat dan bahan untuk penghasilan Contoh: alat dan bahan untuk menghasilkan gambar catan: Alat: berus atau alat ganti untuk mengecat. ii. kertas kartrij.kasut.kotak.jam.petikan rencana.kad separuh bulatan.botol.bunga.carta. Membentuk dan membuat binaan 4.tiket. Kraf Tradisional Anyaman Patung Puppet Aktiviti Catan Minyak Capan Alat dan bahan 74 .cawan. Menggambar 2.kad sisipan.papan tulis.gulagula.kad huruf dan angka. Contohnya Bola.

Ianya boleh dipersembahkan dalam pelbagai bentuk. gambar realistik sehingga berbentuk fantasi. seorang pelukis atau perekabentuk boleh menggunakan pelbagai perisian bagi menggantikan bahan dan peralatan manual tersebut untuk melahirkan idea mereka dengan lebih bebas dan kreatif. cat dan kanvas untuk mencurahkan idea-idea kreatif mereka.5 Meneroka/Membuat Eksperimentasi Perisian-Perisian Perisian grafik yang manakah yang sering digunakan masakini? Pada masa lalu seorang pelukis menggunakan berus. daripada yang ringkas seperti garisan. pantas. kajian warna dan proses mengubahsuaian imej juga menjadi jauh lebih mudah berbanding menggunakan cara manual. Kos untuk menyediakan bahan juga adalah jauh lebih murah. warna dan sebagainya bagi menghasilkan rekaan yang kemas dan tepat.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 1. Ia disampaikan kepada penonton menggunakan skrin computer atau melalui cetakan berkomputer. jangka sudut. kerana semuanya dalam bentuk digital dan sangat mudah untuk membuat salinan serta mengubah saiznya. Begitu juga para perekabentuk grafik menggunakan alat-alat konvesional seperti pen teknikal. Sebagai seorang guru mungkin kita tidak perlu membeli perisian yang canggih untuk mengajar lukisan digital kerana kosnya sangat mahal. 75 . Secara umumnya grafik atau lukisan digital adalah merujuk kepada sebarang rekaan dan karya seni yang dihasilkan menggunakan perkakasan dan perisian komputer. tepat dan berkualiti. Kini dengan perkembangan teknologi komputer. pembaris. tiga dimensi dan animasi. Ada juga sebahagian perisian tersebut kita boleh perolehi sacara percuma dengan memuat turun daripada internet. rupa. Kajian rekaletak. corak. Perisian Grafik dan Lukisan Digital Grafik dan lukisan digital boleh dihasilkan dengan menggunakan perisian-perisian tertentu yang dijual dipasaran atau dilanggan melalui internet. Disamping itu rekaan yang dihasilkan juga lebih mudah.

grafik untuk laman web. a. Di sekolah kita boleh menggunakan prisian grafik seperti Microsoft Paint atau Paint Brush yang telah tersedia di dalam Microsoft Windows. pengimbas. Imej bitmap boleh diterima oleh kebanyakan perisian pembangunan aplikasi multimedia. Imej peta (bitmap) biasanya dihasilkan dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. Imej-imej tersebut boleh diubahsuai dari segi warna. latar belakang bahan persembahan dan sebagainya. Menukar saiz atau imej gambar akan menyebabkan kejatuhan kualitinya. lebih realistik dan tidak memerlukan kemahiran yang tinggi. teks dan kesan khas agar hasilnya kelihatan lebih artistik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pembelian perisian grafik yang tulin mungkin berbaloi bagi syarikat-syarikat yang menyediakan perkhidmatan rekabentuk kerana akan mendapat pulangan yang lumayan. 76 . Agak sukar untuk menghasilkan imej-imej yang abstrak seperti untuk menerangkan konsep-konsep dalam sains atau sesuatu rekaan yang baru dengan menggunakan perisian penyuntingan imej. atau diperolehi melalui internet. Sekarang ini sudah ada banyak perisian-perisian yang dibangunkan dan diberikan secara percuma (open source) untuk tujuan rekabentuk atau melukis. aplikasi multimedia. Melalui perisian penyuntingan foto juga perekabentuk boleh mengabungkan pelbagai imej. menarik. Perisian penyuntingan foto dan membentuk imej Perisian penyuntingan foto sering digunakan di dalam menghasilkan rekaan seperti poster. Berikut adalah antara perisian-prisian yang popular dan selalu digunakan di dalam bidang rekabentuk grafik dan lukisan digital. banner rekabentuk kulit buku. Walau bagaimanapun imej jenis bitmap yang dihasilkan. Di samping itu perisian seperti ini berguna untuk menyunting imej-imej yang diambil menggunakan kamera digital. sekiranya diperbesarkan akan kelihatan begerigi. Seorang guru biasanya menghasilkan karya digital bukan untuk tujuan perniagaan tetapi untuk menyediakan bahan-bahan pengajaran. Imej seperti ini mudah dihasilkan. Perisian grafik dan lukisan digital boleh dibahagikan kepada beberapa kategori mengikut kegunaannya. saiz dan kesan khas.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk mengedit foto: o Adobe Photoshop o Corel Painter o Print Shop Pro o Photo Impact

77

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Pada masa ini Adobe Photoshop adalah antara perisian penyunting imej yang sangat bertenaga dan banyak digunakan oleh perekabentuk seluruh dunia. Photoshop adalah nama standard dalam rekabentuk grafik yang digunakan untuk menghasilkan imej-imej yang menarik dalam pembinaan laman web, percetakan, pengiklanan dan banyak lagi. Diakui di seluruh dunia sebagai standard industry. Pelajari tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan-kemudahan yang diberikan oleh Adobe Photoshop dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html http://www.photoshopstar.com/ http://www.adobephotoshoptutorials.com/

Antaramuka perisian grafik Adobe Photoshop Selain dari itu, terdapat juga perisian penyuntingan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma. Antara yang terkenal ialah The Gimp yang boleh dimuat turun melalui alamat; http://www.gimp.org GIMP adalah singkatan dari GNU Image Manipulation Program (Program Manipulasi Gambar GNU). Ini adalah perisian yang fungsinya hampir menyerupai Adobe Photoshop dan diedarkan secara percuma untuk tugas-tugas seperti mengedit gambar. GIMP juga memiliki banyak kemampuan. Sebagai contoh ia dapat digunakan untuk aktiviti catan yang mudah, menggabungkan pelbagai imej dan teks, menambahkan kesan-

78

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kesan artistik, mengubah format gambar dan banyak lagi. GIMP ditulis dan dikembangkan di bawah X11 pada platform UNIX. Tapi pada dasarnya kod yang sama juga berjalan pada MS Windows dan Mac OSX. Pelajari pengetahuan asas, tips dan trik, bagaimana menggunakan kemudahan- kemudahan yang diberikan oleh perisian GIMP dengan lebih berkesan melalui laman-laman web berikut; http://www.gimp.org/tutorials/ http://gimp-tutorials.net/ http://www.gimp-tutorials.com/

Laman web GIMP - http://www.gimp.org

Antaramuka Perisian GIMP

79

Menguasai Adobe Illustrator memang tidak mudah. Berikut adalah antara perisian yang sangat popular yang digunakan untuk melukis ilustrasi dan imej: Adobe Illustrator Macromedia Freehand Corel Draw Corel Designer Adobe Illustrator adalah satu perisian yang telah menjadi aplikasi standard dan sangat degemari oleh kebanyakan perekabentuk untuk menghasilkan grafik ilustrasi.ndesign-studio. Perisian untuk melukis ilustrasi dan imej Perisian grafik dari kategori ilustrasi atau lukisan imej vector (vector) amat popular dalam menghasilkan Clip Art (untuk tujuan komersil).RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI b.com/ 80 .com/tutorials http://www. kejuruteraan atau rekabentuk. ianya memerlukan masa dan kesabaran. Berikut adalah antara laman-laman web yang boleh dilayari untuk mempelajari dengan lebih lanjut lagi teknik dan trik di dalam Adobe Illustrator. Di bidang pendidikan imej vektor banyak digunakan dalam menghasilkan ilustrasi bagi tujuan menerangkan konsep-konsep yang abstrak secara visual. Ia juga banyak digunakan dalam bidang teknikal.com/support/illustrator/ http://www.adobeillustratortutorials. Disamping itu imej vector juga sering digunakan dalam dunia seni rekabentuk grafik dan multimedia.adobe. Imej bitmap dapat dengan mudah diperbesarkan tanpa kehilangan kualitinya. Seniman. http://www. pelukis dan pereka grafik menggunakan Illustrator untuk membuat grafik berasaskan vektor yang bertentangan dengan grafik berasaskan bitmap seperti di dalam Adobe Photoshop.

gambarajah. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows. carta. iIlustrasi. http://www. dan Linux.inkscapetutorials. Perisian ini adalah satu kumpulan dengan perisian yang sering digunakan untuk melukis.laman web berikut. Freehand dan CorelDraw. seperti Adobe Illustrator. Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari laman.inkscape. imej yang menggunakan garisan. Perisian ini sangat berguna untuk menghasilkan rekaan grafik seperti. Inkscape adalah sebuah perisian open source (sumber terbuka). logo dan sebagainya. lukisan teknik kartun. terdapat juga perisian melukis ilustrasi dan imej berasaskan sumber terbuka open source yang boleh didapat secara percuma.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Perisian Adobe Ilustrator Selain dari itu. typografi. Antara yang terkenal ialah INKSCAPE yang boleh dimuat turun melalui alamat.html http://www. berasaskan program SVG imej vektor.net/ 81 . Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang.org/doc/basic/tutorial-basic. Macintosh.

inkscapetutorials. logo dan sebagainya.org/doc/basic/tutorial-basic.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI http://inkscape.html http://www. Perisian rekabentuk 3D dan animasi Perisian grafik 3D membolehkan kita menghasilkan objek-objek dalam bentuk tiga dimensi. dan Linux. typografi.com/ Contoh ilustrasi yang dihasilkan menggunakan perisian INKSCAPE c. lukisan teknik kartun.teekoo.inkscape.teekoo. Macintosh. carta. http://www. Biasanya perisian 3D juga memberi kemudahan untuk menghasilkan aminasi yang boleh digunakan dalam aplikasi multimedia atau penerbitan video.com/ IIlustrasi. imej yang menggunakan garisan.net/ http://inkscape. 82 . Untuk mempelajari Inkscape dengan lebih lanjut layari lamanlaman web berikut. Inkscape sedang mengalami perkembangan yang sangat cepat dengan fitur baru ditambah dan pematuhan terhadap standard SVG yang terus berkembang. gambarajah. Inkscape boleh dijalankan menggunakan system operasi Windows.

ulead. yang membolehkan pengguna melihat filem yang dihasilkan serta pemain animasi untuk pratonton. Perisian ini telah dilengkapi dengan perpustakaan (library) objek pra-dibuat. gambar diam. Pengguna juga boleh mengimport setiap objek 3D yang ada dan diubahsuai mengikut keperluan.com/tutorials/ulead_cool_3d/ 83 . Untuk mempelajari perisian Ulead Cool 3D dengan lebih lanjut anda boleh melayari lamanlaman web berikut. sifat dan kesan.tutorialguide. Ulead Cool 3D Studio Xara 3D Ray Dream 3D.htm http://www. Ulead Cool 3D adalah antara perisian 3D animasi generasi baru khususnya untuk pengeluaran video berkualiti tinggi. kartun dan sebagainya. kenderaan. Pengguna boleh membuat model teks 3D.com/learning/cool3d. GIF animasi urutan gambar.net/video/ulead_cool_3d/ http://www. Ia menggabungkan antara muka yang berkesan dan berkemampuan menghasilkan animasi profesional untuk video. Antara perisian 3D yang sering digunakan untuk menghasilkan imej dan objek dalam rupa bentuk tiga dimensi ialah seperti. barangan. Antaramuka perisian ini menawarkan mod edit kronologi. perisian 3D sangat berguna untuk menghasilkan rekabentuk seperti model bangunan. 3D Studio Max Ulead Cool 3D adalah antara perisian grafik 3D dan animasi yang sering digunakan kerana agak mudah dipelajari. lankskap. lengkap dengan latar belakang video.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Dengan menggunakan perisian jenis ini ia memudahkan pengguna menghasilkan objek-objek seperti model dan karakter pelbagai bentuk. http://www. yang boleh digunakan untuk memulakan atau diubah sesuai mengikut keperluan pengguna. Sebagai contoh. gaya.pixel2life. kesan khas dan banyak lagi. dan Macromedia Flash filem 3D.

pokok. Setelah gambar 3D dapat diselesaikan.google. http://sketchup. Pengguna juga boleh menggunakan contoh-contoh model. binaan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Antaramuka Ulead Cool 3D Studio Selain dari itu. menyimpan fail atau membuat cetakan melalui pencetak. Perisian ini agak mudah digunakan dan pengguna boleh menghasilkan model-model 3D dengan cepat dan tepat. lanskap dan sebagainya dengan perspektif serta ukuran yang tepat. terdapat juga perisian 3D dan animasi berasaskan sumber terbuka (open source) yang boleh didapat secara percuma.com/ Google SketchUp adalah perisian pemodelan 3D-alat gambar yang sangat bertenaga dan intuitif. dan sebagainya yang telah disediakan oleh Google untuk dikongsi bersama. Antara yang terkenal ialah Google SketchUp yang boleh dimuat turun melalui alamat. pengguna boleh mengeksport ke Google Earth. Dengan perisian ini pengguna boleh membuat lakaran bangunan. 84 . tekstur. ke 3D Warehouse. model.

com/tutorial/index.googlesketchuptutorials.net/3dlinks/tutorials_Sketchup.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Berikut adalah laman-laman web yang boleh layari untuk mengetahui dengan lebih lanjut penggunaan perisian Google SketchUp.html .    http://www.com/ http://www.sketchup2india.creative-3d. Contoh model 3D yang dihasilkan menggunakan perisian Google SketchUP 85 .cfm http://www.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan Aktiviti 1 Dengan menggunakan perisian penyuntingan imej dan foto. 86 . teks dan ilustrasi yang sesuai dengan tajuk tersebut. hasilkan satu poster yang bertajuk ” Pendidikan Berkualiti dan Berinovasi” . Gabungkan pelbagai imej.

2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. 6. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan 4. mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid dan meneroka visual mengikut tajuk. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisian-perisian dalam proses penghasilan karya 5. bahan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional 2. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan Menjalankan sesi apresiasi secara mudah 87 . Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan 3. membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid. Membuat Corak dan Rekaan. 2. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan Iaitu Menggambar. tema dan kandungan.1 Sinopsis Tajuk ini berkaitan pengumpulan dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema 2. anda dapat: 1.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.  2.3 Kerangka  Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid  Meneroka Tajuk dan Isi Kandungan Mengikut Tema   Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio budaya  Meneroka visual mengikut tajuk.4 Kandungan Mengumpul dan memproses maklumat sesuai dengan Tahap 1 dan Tahap 2 Sebelum memulakan pengajaran seni visual apakah yang sering dilakukan oleh guru untuk mendapatkan maklumat mengenai kesesuaian aktiviti yang akan dilakukan? Guru boleh mendapatkan maklumat mengenai tajuk dan isi kandungan dari sukatan pelajaran dan buku sumber pendidikan seni visual berkaitan tajuk atau bidang yang 88 . kandungan. tema.

sikap dan kecenderungan mereka trhadap tajuk atau isi kandungan yang ingin diajar. muzium.5 Membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid Dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid dalam meneroka tajuk dan isi kandungan langkah-langkah berikut boleh dipertimbangkan. - Soal jawab Persembahan video Perbincangan menggunakan gambar Menyenaraikan hal benda mengikut tema Menunjukkan objek sebenar demonstrasi Lawatan ke zoo.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI ingin diajar. Bincangkan langkah-langkah yang boleh diambil dalam membuat penilaian maklumat mengikut pengetahuan sedia ada murid apabila anda ingin murid anda melukis mural dinding yang mudah di sekolah anda. Maklumat tersebut hendaklah diperoses terlbih dahulu agar ia sesuai dengan tahap kebolhan dan latar belakang murid yang diajar. Latihan 1. faktor keupayaan kewangan murid. kawalan tingkah laku. latar belakang serta sosio budaya sesuatu tempat juga perlu diambil kira dalam membuat perancangan pengajaran terutamanya jika ia berkaitan soal sensitiviti. 89 . 2. pameran dan sebagainya Langkah-langkah ini bukan sahaja dapat menguji pengetahuan murid mengenai ssuatu perkara malah dapat merangsang kreativiti dan membri ilham yang lebih baik kepada kanak-kanak dalam berkarya.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. misalnya yang berkaitan dengan kraf tradisional di mana tahap pembuatan kraf oleh pengkarya begitu tinggi dan berseni. oleh itu mereka perlu didedahkan dengan aktiviti serta penyampaian ilmu yang sesuai dengan minat dan latar belakang mereka secara khusus. Penyesuaian juga perlu mengikut faktor sosio budaya sesuatu tempat atau kaum. Penggunaan terminologi yang sesuai juga perlu dijelaskan demi mmahamkan murid tentang apa yang ingin disampaikan oleh guru. 90 . misalnya bahan daripada kertas akhbar seperti papier mache lebih sukar untuk dikumpul berbanding untuk mendapatkan tanah liat. guru juga bolh menggalakkan aspek inovasi dalam penghasilan karya dengan menggunakan bahan alternatif yang lebih mudah dan murah untuk disediakan. Penyediaan bahan yang lebih mudah didapati di kawasan luar bandar juga perlu dipertimbangkan. Aspek lain yang perlu diubahsuai pula ialah dari segi penyediaan bahan yang lebih mudah dan murah untuk digunakan. misalnya papier mache yang boleh menggantikan tanah liat atau plaster of paris untuk menghasilkan barangan tembikar atau membuat pelbagai model haiwan serta barangan domestik.6 Mengubahsuai maklumat mengikut minat dan latar belakang murid Mengapakah perlunya dibuat pengubahsuaian maklumat mengikut minat dan latar belakang murid? Kanak-kanak sangat berminat dengan aktiviti seni. bagi murid dari luar bandar tentunya tema berkaitan tempat tinggal serta alam persekitaran mereka perlu dititikberatkan. Selain hasil produk dan bahan yang perlu disesuikan dengan kemampuan murid. Pengubahsuaian ini perlu dibuat oleh guru agar murid dapat menghasilkan karya yang seimbang dengan kebolehan mereka tanpa menyimpang dari konsep asal hasil seni yang sebenar. Maklumat yang diperolehi tentang isi kandungan serta tema yang berkaitan hendaklah dianalisis dan diubahsuai mengikut kesesuaian yang tepat dengan murid mengikut tahap.

pisau. Contoh tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran ciptaan Tuhan adalah seperti flora dan fauna dan daripada objek persekitaran pula.7 Meneroka tajuk dan isi kandungan mengikut tema alam persekitaran / sosio Budaya Nyatakan apakah yang anda faham tentang sosio budaya sesebuah masyarakat. Alam semulajadi dan objek persekitaran Mengumpul dan memproses maklumat tentang tema dan isi kandungan yang berkaitan dengan alam semulajadi dan objek persekitaran boleh dilakukan dengan membuat kategori yang sesuai dengan murid tahap 1 dan murid tahap 2. meja dan sebagainya. pinggan senduk. Setelah itu guru boleh menjalankan tajuk pelajaran yang sesuai kepada murid mengikut minat dan latarbelakang mereka. Guru boleh bersoal jawab dengan murid untuk mendapatkan maklumat awal mengenai pengetahuan murid dari tahap 1 dan tahap 1 tentang tema dan isi kandungan yang dibincangankan itu. Objek-objek dan hal benda di sekitar murid boleh dibuat melalui pengumpulan gambar dan menjadikannya sebagai buku skrap dan sebagainya. anda boleh lihat objek buatan manusia terutamanya objek domestik seperti cawan. 91 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. piring.

justeru itu guru boleh memberikan tajuk dan perbincangan yang berkaitan alam mimpi murid sebagai aktivti seni yang menarik. Menurut Freud lagi. imaginasi dan khayalan seseorang. kartu atau mahluk asing adalah perasaan dalaman yang sering bermain dalam imaginasi kanak-kanak. murid boleh diminta untuk menceritakan tentang watak-watak kartun. misteri.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Perasaan dalaman. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. perasaan takut. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. Demi menganalisis maklumat yang berkaitan tema ini. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi kepada hasil karya yang bertemakan perasaan dalaman. teoriteori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. khayalan dan imaginasi si pelukis Maklumat mengenai pengalaman hidup. 92 . Murid juga sering menjadikan alam mimpi mereka sebagai manifestasi kepada imaginasi mereka yang melampau. Watak – watak adi wira. adi wira dan mimpi yang pernah mereka alami. Menurut Sigmund Freud dan Paul Jean Satre.

Guru boleh meminta murid membuat catan serta corak yang ekspresif melalui aktiviti menggambar serta membuat corak tidak terancang seperti teknik tiupan. guru juga boleh menggunakan muzik iringan semasa murid menjalankan aktiviti mewarna supaya irama yang terhasil itu dapat mmberi ilham atau membuat pergerakan yang sesuai dengan irama muzik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aliran dan tema sejagat Tema ini menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Dalam konteks yang lebih besar. warna-warna yang terang serta gaya sapuan berus yang dibuat secara gestural menjadi subjek utama pengkaryaan tanpa imej-imej atau objek yang khusus. Dari idea yang berbagai. Murid boleh menggunakan warna secara bebas tanpa kawalan psikomotor yang khusus. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal subjek yang sering diperkatakan. 93 . gurisan dan pualaman. jelmaan perasaan dalam berkarya menggunakan alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengwujudkan satu kekaguman. titisan.

sudu. Membuat binaan adalah aktiviti yang paling sesuai untuk dijalankan bagi kedua-dua tahap 1 dan tahap 2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Keperluan dan pengalaman hidup harian Ciptaan bentuk-bentuk konkrit seperti cawan. 94 . keretapi malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Pembinaan model dari bahan yang mempunyai bentuk yang menyamai dengan bentuk sebenar adalah lebih mudah untuk murid tahap 1 manakala murid tahap 2 boleh diberi cabaran untuk membentuk semula bahan binaan menjadi bentuk-bentuk yang diingini sebelum cantuman binaan dibuat. basikal. Murid boleh diminta untuk menghasilkan produk-produk yang biasa mereka gunakan atau dilihat. senduk. manusia mencipta dan membuat kipas. Pada bidang yang lebih besar. Guru boleh membezakan tahap kemampuan murid melalui penggunaan bahan yang mudah dicantum atau dibina tanpa bantuan guru. kereta. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan.

kebakaran dan banjir misalnya turut menjadi pengalaman pnting yang akan diingati. 2. tema. pengalaman yang pertama kanak-kanak berkunjung ke sesuatu tempat juga menjadi ingatan kekal kepada mereka.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Peristiwa sebenar atau realism dan romantisme Tema ini merupakan rakaman-rakaman peristiwa yang berlaku samada yang berkaitan dengan dunia dan seisinya atau yang melibatkan fenomena alam.8 Meneroka visual mengikut tajuk. kesan kemiskinan atau sebagainya. tema dan kandungan membawa pengertian yang agak luas untuk dihuraikan. kandungan. pelbagai pendekatan boleh digunakan oleh guru dalam aktiviti meneroka visual. Guru boleh mengaitkan tarikh-tarikh atau waktu tertentu yang boleh memberi ingatan semula kepada murid untuk mengingati semula peristiwa berkenaan. peristiwa seperti kemalangan. pergi bercuti atau mnghadiri sambutan hari kemerdekaan. Meneroka visual mengikut tajuk. Antara langkah-langkah yang 95 . Bagi kanak-kanak peristiwa penting yang dialami mungkin pulang ke kampung. Umpamanya peperangan yang berlaku. Bagi murid sekolah rendah.

96 . Langkah ini juga dapat mendorong pengembangan intelektual seseorang pengkarya melalui eksperimen visual dengan mengubahsuai bentuk sedia ada kepada bentuk-bentuk yang lebih kreatif dan bijak. keunikan. Penerokaan visual ini bukan sahaja melibatkan deria penglihatan malah ia juga boleh dilibatkan dengan deria-deria utama yang lain. kelebihan dan keunikan dan berbagai lagi perkara yang boleh dijelaskan melalui penglihatan visual terhadap bahan maujud tersebut. mengukir. bau dan rasanya. Penerokaan visual juga boleh dilakukan melalui manipulasi bahan-bahan seperti tanah liat dan plastersin. mencantum. Murid juga boleh dilatih melukis buahbuahan itu dengan membuat lakaran bentuk-bentuk geometrik terlebih dahulu sebelum membuat lakaran sebenar untuk mendapatkan bentuk yang tepat dan ruang kertas lukisan pula dapat diorganisasikan dengan komposisi yang seimbang. Pengubahsuaian bentuk asal kepada bentuk baharu dalam penerokaan visual memberi dimensi baru dalam pengolahan karya seni. Aktiviti membentuk dan membuat binaan juga menawarkan pengalaman yang sama terhadap penerokaan visual secara kognitif dan psikomotor murid. saiz. Melalui penerokaan visual ini guru haruslah menyesuaikannya dengan tajuk dan isi kandungan dengan tema yang diajar. meniup. memotong. Penerokaan visual dalam kalangan murid sekolah tentunya dapat dirangsang melalui pemerhatian mereka kepada bahan sebenar sama ada melalui pengalaman secara langsung.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI sesuai dijalankan ialah dengan mengadakan sesi soal jawab mengenai bahan maujud di dalam bilik darjah dari aspek estetika dan kegunaan. Misalnya tajuk buah-buahan tempatan yang bertemakan alam sekitar dan objek persekitaran. guru boleh meminta murid menjelaskan ciri-ciri buah-buahan tempatan dari segi bentuk. Melalui lakaran visual pengembangan idea ini penerokaan visual yang menjadi lebih bermakna. Inti pati sesuatu objek juga dapat diserlahkan untuk memberi makna serta mesej tertentu yang menjadi kecenderungan pengkarya dalam mengtengahkan maksud karyanya kepada umum. Penerokaan visual yang lebih mencabar adalah proses pengembangan idea sebelum sesuatu karya seni itu dapat direalisasikan. Aktivti guntingan. mewarna dan sebagainya turut memberi sumbangan terhadap penerokaan visual. jalinan. berinteraksi dengan karya ataupun berdasarkan pemerhatian mereka melalui gambar atau video yang ditunjukkan. rupa. melekat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1. Bidang Murid Tahap 1 Murid Tahap 2 Menggambar Membuat corak dan rekaan Membentuk dan membuat binaan Kraf Tradisional 97 . Senaraikan penerokaan visual yang boleh anda jalankan kepada murid mengikut kategori di bawah.

Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 2 PERANCANGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SETIAP BIDANG KEGIATAN MENGIKUT TAHAP 1 DAN 2  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik tentang perancangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan mengikut tahap 1 dan 2. alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  HASIL PEMBELAJARAN: 1. 4. 98 . 6. isi kandungan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan. Ia merangkumi perbincangan aktiviti pengajaran dan pembelajaran mengikut tajuk-tajuk seperti berikut:    Pemerhatian. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Tema. 2. 3. penerokaan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 5. Membuat Corak dan Rekaan. bahan.

1 Pemerhatian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Perancangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap Bidang Kegiatan Mengikut Tahap 1 dan 2 Pemerhatian. penerokaan. Penerokaan. pengalaman langsung dan apresiasi setiap bidang kegiatan Tema. Pengalaman Langsung dan Apresiasi Setiap Bidang Kegiatan Apakah yang anda faham tentang aktiviti apresiasi dalam Pendidikan Seni Visual? Chapman (1986) telah menggunakan empat aspek utama dalam aktiviti seni iaitu: (i) pemerhatian (ii) penerokaan (iii) penghasilan (pembuatan) (iv) apresiasi dan perlanjutan 99 . alat dan bahan untuk setiap bidang kegiatan Imaginasi dan ekspresi kanak-kanak  KANDUNGAN ISI 2. isi kandungan.

benda yang konkrit. pergerakan. Peringkat ini menggalakkan murid membuat penerokaan dan percubaan dalam mempelbagaikan kegiatan kreatif dengan menggunakan alat dan bahan. murid membuat interpretasi dan menyelaras konsepsi visualnya dengan objek yang dilihat. Ini adalah untuk membolehkan murid merasai secara konkrit bagi mendapatkan imej mental. dan mencetus idea dan imaginasi. dan aksi. Semasa berinteraksi dengan alat dan bahan. kecenderongan dan latar belakang murid. minat. bunyi. Proses ini akan memperkembangkan aspek psikomotor dan kemahiran asas seni visual berhubung dengan manipulasi alat dan bahan serta teknik-teknik mudah. imaginasi dan alam fantasinya ke arah perkembangan persepsi dan pemikiran abstrak. Semasa menyediakan aktiviti. 100 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pemerhatian Aspek ini melibatkan sensitiviti deria. Interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan. Murid akan dilatih membuat pemerhatian terhadap objek alam dan objek buatan manusia. Kegiatan-kegiatan ini akan membantu terus menyelaraskan idea. bahan. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:      pengetahuan sedia ada murid.

uji menguji. penemuan oleh murid sendiri. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. membuat corak dan rekaan. Semasa menyediakan aktiviti. murid senang dan ingin mencuba aktif melibatkan pelbagai kecerdasan. suaikenal dengan bahan. idea. 101 . psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. mencari altenatif. membentuk dan membuat binaan. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. anda perlu beri perhatian kepada perkara berikut:       aktiviti kecil mudah ringkas. cuba mencuba. variasi dan kemungkinan lain. tatacara. manipulasi dan persepsi visual. koordinasi. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penerokaan Aspek ini melibatkan penerokaan dan penghasilan atau pembuatan. dan mengenal kraf tradisional. Aktiviti penerokaan dijalankan sebelum aktiviti penghasilan. bebas daripada jawapan tetap. amalan tertib kerja keselamatan semasa bekerja. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. halbenda dengan bentuk hasil Pengalaman Langsung Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. dan penyampaian kandungan subjek. dan menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. Penghasilan / membuat / pengalaman      penggunaan alat bahan dan teknik. langkah dan proses membuat.

Kajian seperti ini membantu perkembangan emosi dan imaginasi. nilai kebersihan dan kepekaan. membuat interpretasi. Pemerhatian secara aktif yang merangkumi kesedaran pemerhatian keseluruhan. Kanak-kanak dapat membina idea baru dari benda konkrit.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan. Selain memperkembangkan deria penglihatan ia juga melibatkan pancaindera lain melalui kajian perbandingan. nilai patriotisme. kanak-kanak dapat mengalami pengalaman langsung dengan derianya mengenai subjek atau hal benda yang digambarkan. murid juga dipupuk nilai menyayangi dan menghargai segala aspek yang wujud dalam persekitaran dan kehidupan mereka. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. berfikir secara kritis dan kreatif. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. menyimpan maklumat atau dokumentasi. Pemahaman tentang asas seni visual juga turut diperkembangkan melalui kegiatan pemerhatian ini. Ini termasuklah memelihara dan memulihara alam sekitar. Semasa menggambar umpamanya. unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. kraf tradisional. Selain diberi pengalaman membuat apresiasi seni visual secara mudah. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. Ini membantunya dalam memahami sesuatu idea dan menghubungkaitkan antara satu idea dengan idea yang lain atau dengan pengetahuan dalam berbagai mata pelajaran. Dengan ini murid akan dapat membuat pertimbangan yang sewajarnya bila berdepan dengan semua keadaan. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. berfokus dan terperinci dapat menajamkan persepsi murid. alat dan teknik. 102 . berkomunikasi secara berkesan. membuat pilihan. proses pembuatan hasil seni. Secara tidak langsung memberikan pengalaman langsung kepada murid. mengaplikasi disiplin seni visual.

alat bahan dan teknik. rupabentuk dan bentuk. perhatian perlu diberi kepada perkara berikut:       aspek bahasa yang berkaitan dengan istilah seni seperti sifat garisan. warna. Murid terlibat dalam kajian perbandingan dan menyatakan apa yang dilihat dari aspek seni melalui hasil kerja. Semasa menyediakan aktiviti mudah. Michael dalam bukunya 'Art and Adolescense' ada dua pendekatan dalam Apresiasi Seni iaitu pendekatan secara logik dan 103 pendekatan . jalinan. Aktiviti yang dirancang khas untuk projek apresiasi dan aktiviti mudah yang dirancang di akhir setiap pelajaran. cetakan dipandang sementara arca dan binaan di sentuh. lukisan. pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan Apresiasi seni visual memberi pengalaman kepada murid mengenali aspek pengetahuan seni visual dan kegunaannya dalam pelbagai kegiatan kehidupan dari segi keindahan dan fungsi. penghargaan dan refleksi diri. aspek bahasa yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. Apresiasi seni secara aktif melibatkan penggunaan bahasa untuk berkomunikasi dengan orang lain apa yang difikirkan dan dirasakan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Apresiasi Apresiasi seni melibatkan sepenuhnya deria rasa atau sentuh dan deria pandang. Dalam konteks ini pengetahuan mengenai seni serta perbendaharaan kata yang cukup mengenai seni yang di perlukan. dan penyerapan kandungan. Karya seni seperti catan. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat karya. ton. terdapat dua jenis utama aktiviti Apresiasi. Aspek ini melibatkan penyataan dan unsur afektif. perasaan. aspek bahasa yang berkaitan dengan manipulasi. Pendekatan Apresiasi Seni Mengikut John A.

proses. gaya konsep dan zaman. media.tidak cantik dll secara spontan. perbandingan antara satu dengan yang lain serta menimbulkan kesedaran. bila dihasilkan. Kesan tindakbalas akan lebih terserlah terhadap bahan serta alat yang digunakan. Kaedah Apresiasi Seni Kaedah-kaedah apresiasi seni terdiri daripada kaedah Hedonistik . filem. cantik. Pendekatan secara logik ini adalah yang berbentuk tradisional dan memerlukan pemahaman intelek semata-mata dan banyak berfaktakan kepada aspek andaian dan munasabah pada yang melihat sesuatu karya seni tersebut. gemar. menarik dan benci. penilaian. 104 . Kontekstualistik dan Normistik Kaedah Hedonistik hanya satu luahan perasaan secara spontan sepertii kesukaan. Pendekatan ini akan dapat Secara ini meninggalkan satu pengalaman yang amat berkesan dan mendalam. tujuan/teknik pelukis. slaid. pameran. Elektik. mengkaji.tidak suka. Membuat mengikut gaya artis/pelukis/stail. pernyataan perasaan. menghubungkan diri dengan pelukis/pandai tukang. . Secara Perbandingan Secara Penghasilan Pendekatan secara psikologi ini merangkumi perkara-perkara yang lebih menjurus kepada perasaan peribadi. lebih bersifat emosi dan perasaan dalaman kepada penghasilan dan penghayatan sesuatu karya seni. Secara Penerangan . akan lebih realistik dan dapat menerima 'response' dan pendapat orang lain.Organistik . nilai-nilai astetika serta pengaruh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI secara psikologi. Secara Pemerhatian Membaca. Penilaian dibuat secara serta merta iaitu: suka. Balai seni. mengumpul dan menyusun gambar-gambar Analisa.

jalinan. interaksi pemerhati. Kaedah Konstekstualistik lebih praktikal di mana pemerhatian dibuat secara lebih ilmiah. Ianya berkait dengan pengetahuan sejarah. imbangan. penilaian menekankan unsur asas prinsip. agama dan budaya. perulangan. kefahaman konsep. Kaedah Organistik menjurus kepada aturan yang mempunyai satu system yang teratur dan terancang. tata atur. Ia seakan-akan ada kaitan dengan pendekatan diri kepada Allah. Penilaian di buat serata melihat konteks seni secara harmoni. tidak ada unsur sensasi. ruang dan penataan cahaya. sistematik dan kefahaman serta kejelasan. rentak pengkaryaan. falsafah dan prinsip rekaan. naratif dan nilai-nilai akhlak. struktur organisasi dan alat dan 105 . unsur-unsur seni. Ini akan dapat membentuk kesatuan cara melihat sesuatu karya dari segi warna. kesinambungan serta kepelbagaian. Ianya akan menyediakan pengetahuan mantap dalam pengamatan karya.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kaedah ini tidak sealiran dengan isme pengkritik dan ahli psikologi menyatakan kaedah ini tidak diterjemahkan oleh otak (pemikiran) cuma berdasarkan maklumat kendiri. hujah dan penilai karya. Ianya tidak dapat di ukur bilangan sebenar dan terdapat pelbagai citarasa. konsepsi. ianya adalah gabungan persepsi Kriteria penilai seni tentang tanggapan positif dan negatif. kepelbagaian bandingan dan seni akan menjadi suatu pendekatan yang menarik oleh pemerhati. Kaedah ini menolak peradaban moden dimana pelukis telah melampaui batas yang dibenar dalam budaya dan agama. Kaedah Normistik merujuk aspek kepada kriteria dan norma sesuatu karya dari nilai masyarakat. letak. rasa takwa. Contohnya lukisan agama Kristian yang berkaitan unsur ikonografi. Kaedah Elektik ini lebih berbentuk cara bersepadu dan holistik. Lebih merujuk kepada perincian / spesifikasi dari aspek persoalan fahaman. Penekanan kriteria kepada aspek tata menyentuh intuisi dan menyenangkan.

Terdapat kesan cahaya yang terpancar dari atas. (b) Menganalisa (i) Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak dengan unsur-unsur seni. Wajaran hanya secara baik. Kaedah kepada ini untuk pemerhatian secara rawak. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: (a) Menggambarkan Mengamati hasil seni dengan cara menggambarkan hal benda dan sifat-sifat tampak/objek pada karya. Sebagai contoh : Karya Latif Maulan Karya di atas menggambar sebuah seterika lama atau antic yang terletak di atas papan penggosok dan dilapik dengan kain batik berwarna merah. Proses Apresiasi Seni Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi. 106 . Disebelah seterika itu terdapat juga pelita minyak tanah. sederhana dan kurang baik. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI bahan. (ii) Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana. tidak menjurus aspek kronologinya. prinsip rekaan dan struktur.

teknik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (iii) Menghuraikan stail. simbol. kumpulan atau individu. prinsip. Sejarah seni. proses. sosial. Stail sesuatu zaman. sejarah serta keseniannya. (iii) Mencari kaitan falsafah kehidupan manusia atau kaitan dengan cara hidup dan budaya masyarakat setempat. Maklumat mengenai pelukis dan pandai tukang. Apakah pengetahuan seni yang diperlukan?      Pengetahuan asas senireka dan prinsip-prinsip seni. 107 . aliran dan gaya sesuatu karya. budaya. keagamaan dan kepercayaan. Pengetahuan mengenai jenis seni. aliran. unsur-unsur seni. Dengan itu proses apresiasi seni akan lebih mudah dan bermakna sekiranya pelajar telah dilengkapi dengan pengetahuan mengenai seni dan persepsi yang tajam. (d) Penilaian Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya ('significance') dari segi individu. (c) Tafsiran (i) Mencari makna-makna yangtersurat dan tersirat pada karya tersebut. Begitu juga makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti hal benda. (ii) Mencari metafora-metafora (ibarat/kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. alat dan bahan. (iv) Melihat teknik. alat dan bahan yang digunakan. struktur corak dan bahan.

Tema atau subjek yang ingin dilukis terbahagi kepada tiga. faktor yang mempengaruhi mereka. Murid biasanya mempunyai reaksi yang spontan terhadap alam persekitaran dan apa yang berlaku dalam situasi harian mereka. bagaimana mereka memilih tema dan "subject matter" serta gaya dan stail tertentu mereka. Pembelajaran yang tidak dibimbing oleh penentuan tema atau subjek akan menyebabkan murid hilang punca. Isi Kandungan. Tema-tema yang dipilih ialah tema persekitaran. cara mereka bekerja. masyarakat dan komunikasi. 108 . Apresiasi didefinisikan sebagai kajian mengenai pelukis-pelukis atau pandai tukang mengenai hasil-hasil seni mereka. Sila senaraikan beberapa definisi lain berkenaan dengan apresiasi. Alat Dan Bahan Untuk Setiap Bidang Kegiatan Apakah perbezaan di antara konsep Pendidikan Seni Visual? Tema Seorang guru PSV haruslah menentukan terlebih dahulu tema atau subjek sebelum memulakan sesuatu pengajaran dan pembelajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. 2.2 Tema.

Bidang Menggambar Aktiviti Membuat lukisan. cetakan. percikan. mobail. gurisan. Membuat Rekaan Dan Corak. imaginasi dan konsepsi murid. stensilan. lukisan. ukiran 109 Membuat Corak dan Rekaan Membentuk dan Membuat Binaan Mengenal Kraf Tradisional . Dengan empat bidang merangkumi bidang Menggambar. renjisan. titisan. tembikar. percikan. catan. origami dll Membuat alat domestik. tekat. resis. montaj. meningkatkan lagi kepekaan. batik. Murid akan didedahkan dengan ilmu seni visual yang berkaitan dengan bidang tertentu dan menerapkan budaya menghargai serta mengaplikasi ilmu yang diperolehi bersama. murid dapat diterapkan dengan penghayatan warisan seni visual dan mengamalkannya dalam kehidupan. tiupan. kolaj. montaj. alat perhiasan diri. mozek dll Membuat pualaman. stabail. diorama. penghayatan dan kritikan. Dengan ini. murid diharapkan dapat mengamalkan pertimbangan seni visual. terutama dalam meningkatkan nilai hidup. model. capan. anyaman. persepsi. alat permainan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Kandungan Pendidikan Seni Visual sekolah rendah lebih menegaskan kegiatan dalam proses penghasilan dengan melibatkan aspek pemahaman. Proses ini menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi. murid dilatih untuk melihat sesuatu dengan perspektif yang lebih luas sama ada daripada aspek estetik mahupun aspek gunaan. resis. ikatan dan celup. Melalui kefahaman aspek di atas. cetakan. alat pertahanan diri. menjadi pengkarya yang rasional dan mampu mengendalikan kehidupan dengan membawa bersama nilai yang disebutkan. catan. kolaj. capan. kaligrafi dll Membuat arca timbul. topeng. gosokan. asemblaj. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Kraf Tradisional. boneka.

pelepah pisang sering menjadi pilihan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah dalam bidang Menggambar. selendang. tengkolok. Ia adalah satu cara bagaimana murid dapat meneroka dengan lebih jauh tentang alat dan bahan. 110 . songket dan tenunan yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. rohani. rohani.  Alat pertahanan diri seperti keris. cucuk sanggul dan pending yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. emosi. Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat. Permainan seperti gasing. Pakaian seperti kain batik. wau. sosial dan estetika. sosial dan estetika. media dan bahan yang digunakan untuk kegiatan menghasilkan produk seni visual. sosial dan estetika. daun. rohani. tudung saji. intelek. lembing dan parang yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. Teknik resis dalam bidang mengenal kraf tradisional adalah satu kegiatan yang sangat menarik untuk didedahkan kepada murid-murid sekolah rendah. senduk. sosial dan estetika. sosial dan estetika. emosi. bawang. Bahan-bahan alam seperti ubi kentang. Perhiasan seperti dokoh. congkak dan serunai yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. dulang dan bakul yang boleh dikaitkan dengan perkembangan jasmani. tikar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI kayu dll Kraf tradisional adalah terbahagi kepada beberapa bahagian seperti:     Alat kegunaan seperti tembikar. intelek. Situasi ini terjadi mungkin disebabkan bahan-bahan tersebut mudah didapati di persekitaran murid.

Aktiviti Menghasilkan Produk Seni Visual Pemerhatian Aspek ini melibatkan sesentiviti deria. suaikenal dengan bahan. mencari alternative. Ini membuatkan hasil kerja resis dianggap sebagai satu hasil kerja yang lain dari kebiasaannya. Penggunaan alatan dan bahan untuk menghasilkan sesuatu hasil kerja seni. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: 111 . bunyi. mudah dan ringkas. variasi dan kemungkinan lain. Dalam proses menghasilkan resis penggunaan alatan utama yang digunakan ialah lilin. Guru mempunyai cara dan gaya yang tersendiri apabila ingin menghasilkan kerja-kerja seni. uji menguji. murid senang dan ingin mencuba. murid akan mengenalpasti bahan apakah yang sesuai dan senang untuk didapati supaya kerja-kerja yang hendak dijalankan tidak terganggu. pergerakan dan aksi. Penghasilan Semasa menyediakan aktiviti. mereka digalakkan membuat ekspresi mengikut idea dan cara mereka. Begitu juga murid. latar belakang murid. Benda konkrit minat dan kecenderungan murid. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aktiviti kecil. bebas daripada jawapan tetap. mencetus idea dan imaginasi.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Pada kebiasaannya penggunaan alatan seperti pensel dan pensel warna dalam membentuk garisan dan lakaran sudah biasa digunakan. menggunakan kemahiran berfikir dan pengurusan grafik. penemuan oleh murid sendiri. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: Penerokaan pengetahuan sedia ada murid. cuba mencuba. Semasa menyediakan aktiviti. bahan. aktif dan melibatkan pelbagai kecerdasan. Dengan cara ini aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan tidak membosankan kerana ada kelainan dan pembaharuan dalam berkarya. Semasa menyediakan aktiviti.

tatacara.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI - penggunaan alat. 112 . penyerapan pengetahuan dan penerapan nilai yang berkaitan dengan kandungan. penghargaan hasil kerja dan menghormati pembuat hasil kerja. perhatian perlu diberikan kepada perkara berikut: aspek yang berkaitan dengan laras bahasa visual ( Asas Seni Reka dan Prinsip Rekaan) aspek yang berkaitan dengan kandungan dan hal benda. penyampaian kandungan subjek. amalan tertib kerja. 2. keselamatan semasa bekerja. langkah dan proses membuat. Apresiasi Semasa menyediakan aktiviti. aspek yang berkaitan dengan manipulasi alat. bahan dan teknik. bahan dan teknik. Cuba anda jalankan satu aktiviti membuat apresiasi dengan menggunakan pendekatan secara logik berdasarkan satu contoh karya seni murid anda. idea. Hasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bidang kegiatan Mencorak dan Rekaan mengikut tahap satu. Latihan 2 1. melibatkan perasaan dan refleksi diri. hal benda dengan bentuk hasil.

Guru perlu merancang dan memilih bahan seni yang sesuai dengan tajuk produk dan tahap perkembangan kanak-kanak. -Galakkan kanak-kanak meneroka dan memanipulasikan bahan-bahan yang sesuai. Galakkan murid-murid menggunakan 5 deria seperti menyentuh produk seni visual tersebut. Cara yang boleh merangsang imaginasi dan ekspresi murid-murid dalam menghasilkan aktiviti untuk setiap bidang kegiatan tahap 1 dan tahap 2 adalah seperti berikut: .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2.  Pengalaman secara langsung (direct observation) -dilakukan secara terperinci dengan bimbingan dan pemerhatian secara khusus seperti melihat contoh produk seni visual yang ada perkaitan dengan menyatakan ciri-ciri/sifat produk dan perkaitan dengan sumber idea.  Pengalaman dengan alatan dan bahan. keratan akhbar . Kegiatan seni yang dijalankan berdasarkan empat bidang utama. fotografi produk seni visual. membuat corak dan 113 .  Pengalaman deria – penggunaan lima deria.3 Imaginasi dan Ekspresi Kanak-Kanak Fikirkan apakah faktor-faktor yang boleh menjana imaginasi dan ekspresi murid-murid di dalam kelas anda.menggunakan ABM seperti gambar foto. . merasai.  Penerokaan / Penggunaan ICT.  Pengalaman melalui ABM . tentang Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun bertujuan melibatkan murid dalam pelbagai kegiatan seni. menghidu. Bidang-bidang tersebut ialah bidang menggambar.

unsur seni dan prinsip rekaan dalam pendidikan seni visual. koordinasi. manipulasi dan persepsi visual. alat dan teknik yang digunakan dalam sebarang kegiatan seni. Antara pengetahuan yang dapat dimiliki murid ialah pengetahuan mengenai bahan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI rekaan. membentuk dan membuat binaan. Dengan mempelajari Pendidikan Seni Visual di sekolah rendah. mengintegrasikan maklumat dan aplikasi komputer dalam kerja seni visual. menyimpan maklumat atau dokumentasi. Murid juga akan mendapat pengetahuan mengenai sumber motif dalam persekitaran. menggunakan teknologi bahan dan perkakasan. Pengalaman seni ini adalah untuk memperkembang dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kritis dan kreatif. dan mengenal kraf tradisional. membuat pilihan. Organisasi kurikulum ini merangkumi empat aspek utama yang dipentingkan iaitu:     pemerhatian secara aktif interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan apresiasi seni visual secara mudah menghargai nilai baik dalam semua aspek kehidupan Contoh aspek 5 P KBSR dalam aktiviti menghasilkan produk seni visual bidang Membentuk dan Membuat Binaan adalah seperti berikut: 114 . berkomunikasi secara berkesan. psikomotor dan mental yang merangkumi perasaan. murid akan dapat menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran. Pengalaman ini juga selaras dengan perkembangan peringkat kesediaan dan penerimaan murid dari segi sosioemosi. mengaplikasi disiplin seni visual. Sementara kemahiran yang akan diperolehi murid pula ialah kemahiran memanipulasi bahan. kraf tradisional. alat dan teknik. membuat interpretasi. proses pembuatan hasil seni. berfikir secara kritis dan kreatif.

psikomotor . 1975). belajar.sosial) dan penggabungjalinan dengan mata pelajaran yang lain  Penerapan nilai Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Kebanyakan pengkaji seni kanak-kanak menganggap hasil karya seni sebagai satu kaedah menarik untuk melihat cara berfikir dan menyelami perasaan selain melihat dan menguji keupayaan perkembangan kognitif mereka.  Pengkayaan Murid yang telah menguasai sesuatu konsep untuk menghasilkan robot yang bermotifkan kucing perlu diberi pengayaan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman serta mengukuhkan kemahiran yang dikuasai oleh pelajar Penghasilan karya terutama lukisan kanak-kanak mempunyai interpretasi yang berbeza dengan karya yang dihasilkan oleh orang dewasa. 115 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Penggabungjalinan Aktiviti membuat binaan dapat memperkembangkan pelbagai kemahiran (berfikir. psikomotor dan sosial . Bagi orang dewasa seni visual sering dikaitkan dengan kecantikan dan kesempurnaan.  Pemulihan Pengesanan kemajuan murid dijalankan selepas guru mengajar beberapa kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran. karya seni kanak-kanak adalah bersifat peribadi dan tersendiri. namun bagi kanak-kanak hasil karya yang dihasilkan bersifat luahan dan ekpresif (Lowenfeld. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan. perlakuan dsbnya. Aktiviti pemulihan perlu dilakukan agar kelemahan murid tidak terkumpul.  Penyerapan pengetahuan Aktiviti membentuk dan membina dapat memperkembangkan pengetahuan dan kemahiran-kemahiran belajar.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang dinamik serta berkembang mengikut fitrah semula jadi proses tumbesaran mereka. Hasil kerja seni visual yang dihasilkan berfungsi sebagai alat komunikasi dan merupakan refleksi pemikiran kanakkanak. Refleksi ini menurut Koster (2001), akan terus berkembang bersama kanakkanak sehingga ia membesar. Penglibatan kanak-kanak di dalam aktiviti seni visual berupaya memberikan rangsangan dan pembangunan dari pelbagai aspek. Pembangunan tahap imaginasi kanak-kanak dapat dipertingkatkan selain mewujudkan rasa sensitiviti kanak-kanak terhadap sekelilingnya. Secara ringkasnya kepentingan pengajaran mata pelajaran pendidikan seni visual kepada kanak-kanak dapat dilihat melalui aspek berikut:  Aspek Kognitif Penganjuran aktiviti seni visual yang tersusun dan terancang dapat melahirkan kanak-kanak yang mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah serta mampu membuat penilaian dan bijak membuat keputusan.  Aspek Fizikal Penggunaan alat dan bahan dalam pengajaran dan pembelajaran pendidikan seni visual memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot tangan (psychomotor) dan koordinasi tangan serta mata.  Aspek Kreativiti Latihan dan projek yang bersifat terbuka dapat membantu murid untuk mengembangkan aspek imaginasi mereka. Aktiviti dan projek di dalam pendidikan seni visual mengutamakan proses, berbanding dengan hasilan akhir. Oleh yang demikian, proses ini menyuburkan budaya pemikiran kritikal di dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan. Selain itu, aktiviti pendidikan seni visual menggalakkan eksplorasi dan eksperimentasi supaya kanak-kanak mempunyai pengalaman luas dalam bidang penghasilan karya.  Aspek Persepsi Melalui mata pelajaran seni visual, murid boleh mempertingkatkan dan 116

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

menajamkan penggunaan pancaindera dan deria. Pendidikan seni visual menambahkan pengetahuan mengenai konsep pembuatan dan kronologi sesuatu produk iaitu proses penghasilan dan hasilan seni, produk dan objek yang terdapat di sekeliling mereka. Aktiviti seni visual merupakan aktiviti yang membantu kanak-kanak mengenali objek selain membantu meningkatkan daya sensitiviti terhadap alam sekeliling mereka. Proses pengkaryaan yang menjurus ke arah pengamatan terhadap objek melatih deria kanak-kanak supaya menjadi lebih peka dan meningkatkan daya persepsi mereka. Selain itu, aktiviti seni visual juga meningkatkan daya imaginatif kanak-kanak selain berupaya mengimbangi emosi mereka. Ianya dijadikan sebagai satu proses pembelajaran kepada kanak-kanak melalui aktiviti imitasi alam sekeliling lalu dipermudahkan menjadi penghasilan simbol abstrak seterusnya menjadikan ianya satu bentuk hasil karya yang unik.  Pengkaryaan sebagai Medium Komunikasi Lukisan merupakan bentuk komunikasi awal kanak-kanak sebelum mereka berupaya untuk bertutur. Ianya dijadikan alat perhubungan yang berkesan untuk berinteraksi. Penghasilan imej seperti pokok, figura manusia, catan dan arca

boleh memberikan tafsiran yang dapat membantu ahli psikologi untuk mengenal pasti kanak-kanak yang mempunyai masalah trauma.  Pengkaryaan sebagai Cara Mencapai Kepuasan Diri Pengkaryaan merupakan aktiviti yang mampu memberikan kepuasan kepada kanak-kanak dalam meluahkan apa yang dilihat lalu dipindahkan semula dalam bentuk dan rupa imej yang unik mengikut tahap pemahaman mereka. Melalui lukisan, kanak-kanak dapat meluahkan perasaan dan emosi selain dapat membina kekuatan otot. Aktiviti sebegini juga dapat membantu menajamkan daya intuisi kanak-kanak.

Aktiviti melukis dapat memberikan kepuasan kepada kanak-kanak. Kesan penghasilan karya lukisan mampu membentuk personaliti kanak-kanak. Konsep 117

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kendiri terbina apabila kanak-kanak mampu melukis tanpa ragu dan tidak bimbang memikirkan soal kecantikan karya mereka. Selain itu, aktiviti melukis juga menggalakkan kanak-kanak membuat ekspresi diri dengan bercerita mengenai karya mereka sekaligus membantu mereka untuk membina keyakinan diri untuk bertutur. Perkembangan artistik kanak-kanak banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan suasana mereka dibesarkan. Dalam konteks ini, persekitaran memainkan peranan penting kerana persekitaran yang sihat membantu perkembangan kognitif kanak-kanak dengan cara yang positif. Bagaimana menjana imaginasi kanak-kanak

Soalan-soalan yang berimaginasi adalah berguna untuk murid bagi meluahkan perasaan dalam bentuk lukisan atau catan. Contoh-contoh soalan lukisan atau catan yang berimaginasi adalah seperti berikut: 1. Adakah kamu tahu bagaimanakah rupa seekor buaya? Bagaimana jika buaya boleh terbang? 2. Gunung yang paling tinggi di Malaysia ialah gunung Kinabalu. Bolehkan anda bayangkan anda sedang mendakinya? 3. Bayangkan seekor arnab yang berbelang? 4. Jika anda boleh tinggal di sangkar burung, Bagaimanakah keadaannya?

Menerusi imaginasi murid dapat meluahkan perasaan. Contoh imaginasi yang paling berkesan terhadap murid ialah mimpi kerana ia boleh menyentuh perasaan seseorang murid itu. Bagi mereka imej yang dihasilkan dari tajuk mimpi contohnya adalah satu cara mengekspresi diri mereka ketika dalam ketakutan atau kegembiraan. Satu cara lain bagi meluahkan perasaan ialah melalui berkomunikasi diantara guru dengan murid.

Penjelasan mengenai alat, media, bahan, teknik,imej unsur-unsur seni dan prinsipprinsip rekaan adalah sesuatu yang amat berguna dalam proses menggambar. Dengan

118

Adalah menjadi tanggungjawab guru pendidikan seni visual untuk menyuntik rangsangan yang dapat melipatgandakan daya imaginasi kanak-kanak agar proses pembelajaran menjadi lebih bermakna. penggunaan tajuk fantasi dan imaginasi. kadar banding. ianya perlu dipupuk dan dikembangkan untuk meningkatkan kreativiti serta kebolehan berfikir mereka. Kesemua pengetahuan yang merangkumi umur. bentuk. idea selanjutnya tentang tema dari apa yang mereka sedang hasilkan. Secara tak langsung murid akan menggunakan warna dalam aktiviti mereka. perasaan terhadap hasil kerja sendiri. 1. usaha murid terhadap hasil kerja mereka. corak. Bagaimanakah bentuk dan warna buah rambutan yang sudah masak atau muda? 2. penggunaan alat dan bahan. saiz.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI cara ini nilai-nilai estetik akan wujud dalam diri mereka. ton dan jalinan. susunan corak. teknik-teknik dalam aktiviti yang dijalankan. garisan. Bertitik-tolak daripada faktor inilah pengetahuan asas mengenai lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak penting bagi guru pendidikan seni visual sebelum kanak-kanak didedahkan dengan pelbagai aktiviti. Contoh soalan. Apakah warna yang perlu kamu campur ke atas buah-buahan tersebut? Guru memberi komen kepada hasil kerja murid dan berkomunikasi tentang:           apa yang guru suruh murid buat. Walaupun kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu serta daya imaginasi yang tinggi. tahap kanak-kanak serta kemampuan mereka perlu difahami supaya guru-guru pendidikan seni visual berupaya merancang aktiviti yang sesuai dengan mengikut tahap yang sesuai. 119 . warna. cara-cara bagaimana idea tersebut boleh digunakan dalam berlainan.

Dengan teknologi terkini. Dengan memperkenalkan alatan-alatan tertentu. aktiviti pengayaan diperlukan terutamanya oleh murid yang lebih cerdas untuk mengisi masa terluang dan mengelakkan dari kebosanan. malah mampu bergerak dan bersuara. anda sebagai guru perlu memberi aktiviti-aktiviti tambahan untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman murid serta mengukuh kemahiran-kemahiran yang telah dikuasai. Akses Kendiri atau Kajian Masa Depan. Pemulihan amat perlu untuk murid.murid yang menghadapi masalah atau kesukaran belajar dalam 120 . Apa jua bentuk rangsangan yang diperkenalkan mampu meningkatkan daya fikir mereka kerana kanak-kanak perlu memahami terlebih dahulu bagaimana objek di sekeliling mereka berfungsi supaya imitasi dapat dilakukan kepada hasil seni mereka Bagi murid yang sudah menguasai sesuatu kemahiran-kemahiran asas seperti membentuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kanak-kanak pula akan lebih bermotivasi untuk melibatkan diri di dalam aktiviti-aktiviti kreatif. melakar dan mewarna. kanak-kanak boleh didedahkan kepada penggunaan perisianperisian tertentu yang dapat membantu mereka mencipta imej-imej di komputer yang bukan sahaja boleh diwarnakan dengan pelbagai warna yang menarik. Kit pembinaan tradisional seperti blok-blok berwarna mendorong daya reka cipta kanak-kanak untuk membina rumah atau istana serta mempelajari struktur objek di sekeliling mereka. mengunting. dinamakan aktiviti pengayaan. sifat ingin tahu dan kerjasama antara individu atau kumpulan seperti menggunakan strategi pengajaran Belajar Cara Belajar. yang berbentuk projek. Aktiviti-aktiviti ini Dalam sesuatu pelajaran. Begitu juga dengan aktiviti pemulihan. Aktiviti yang lebih mencabar misalnya aktiviti membolehkan murid berdikari dalam pembelajaran. kajian serta tugasan-tugasan yang dapat melibatkan penggunaan daya kreatif. anda sebagi guru tidak dapat lari daripada menjalankan aktiviti pemulihan di dalam bilik darjah. untuk mencipta serta mereka benda-benda baru ataupun media-media yang baru. ianya dapat mencambahkan imaginasi kanak-kanak.

Mengumpul maklumat dan senaraikan aspek. Latihan 3 1. Dalam kumpulan berlima anda dikehendaki membincangkan hubungkait aktiviti pengajaran bidang kegiatan Menggambar dengan ekpresi kanak-kanak tahap 2. 2. 121 .aspek 5P KBSR dalam konteks PSV. Kelemahan-kelemahan ini amat perlu di atasi sebelum ia terhimpun yang akan menyebabkan usaha memulih sudah terlewat. Buat banding beza aspek-aspek tersebut dalam bentuk pengurusan grafik.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI menguasai satu-satu kemahiran dalam Pendidikan Seni.

Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. 9. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. 8. Membuat Corak dan Rekaan. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. 12.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Persediaan Mengajar  SINOPSIS Tajuk ini meliputi topik persediaan mengajar yang melibatkan perancangan langkahlangkah pengajaran yang bakal dilaksanakan oleh guru. anda seharusnya boleh menghuraikan dengan merujuk kepada komponen persediaan. 11. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. komponen penutup dan refleksi. komponen penyampaian / perlaksanaan. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata melajaran PSV. 10.  HASIL PEMBELAJARAN: 7. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. bahan. 122 .

hasil pembelajaran. pelaksanaan dan penilaian pengajaran dan pembelajaran harian dan mingguan tertentu yang mengandungi tarikh dan hari. masa mata pelajaran/tajuk. strategi dan refleksi/catatan. unit/kumpulan. kandungan/kemahiran. Perancangan juga merupakan panduan kepada guru-guru PSV untuk mengambil perhatian kepada aspek-aspek yang berikut:  Rancangan pengajaran 123 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Persediaan Mengajar Komponen Persediaan Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Komponen Penutup Refleksi  KANDUNGAN ISI Rancangan Pengajaran dan Persediaan Mengajar ialah dokumen perancangan. keperluan dan kebolehan murid untuk mengembangkan daya kreatif dan menajamkan persepsi serta ekspresi. Perancangan merupakan panduan kepada guru Pendidikan seni Visual untuk melaksanakan pengajaran dengan lebih sempurna dan berkesan. Kepentingan Perancangan dan Persediaan Mengajar Pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan seni Visual (PSV) perlu berpusatkan murid dengan menjalankan aktiviti-aktiviti interaksi lisan yang dapat merangsangkan pemikiran dan daya imaginasi murid serta dapat membina keyakinan diri untuk berkomunikasi secara rasional dan logik. Aktiviti pembelajaran PSV yang dirancang mestilah sesuai dengan minat.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

       

Persediaan guru dan murid Kaedah pengajaran Pengelolaan pengajaran Teknik penyoalan Penyertaan murid Penerapan nilai estetik dan etika Penerapan nilai murni dan kemahiran berfikir Penilaian kemajuan murid

Tujuan membuat perancangan pengajaran adalah supaya guru dapat membuat persediaan yang rapi agar dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran dengan memberi tumpuan kepada aspek seperti :       

Perkembangan pengajaran yang beperingkat mengikut urutan; Kesinambungan rancangan pengajaran Kesinambungan jenis bidang dan aktiviti; Perkembangan daya kreatif murid; Kepelbagaian dan kesesuaian alat dan bahan; Pelaksanaan aktiviti individu dan kumpulan; dan Pelaksanaan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah

2.1

Komponen Persediaan

Cuba anda baca penerangan berikut dan cuba fahamkan isi kandungannya?

Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. 124

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat-sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Huraian Sukatan Pelajaran merupakan dokumen sokongan bagi Sukatan Pelajaran yang mengandungi perincian kurikulum dari tahun 1 hingga 6 iaitu tahap satu dan tahap dua. Buku ini juga mengandungi objektif pembelajaran bagi setiap tahun. Lajur Bidang menampakkan salah satu daripada empat bidang dalam Pendidikan Seni Visual KBSR.

Di dalam lajur Hasil Pembelajaran dimuatkan skop pembelajaran yang perlu dicapai oleh murid. Di samping itu, pencapaian yang boleh dikuasai oleh murid mengikut kebolehan mereka diperinci mengikut aras. Lajur Cadangan Aktiviti Pembelajaran pula memaparkan beberapa aktiviti yang sesuai yang boleh dijalankan di dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual mengikut bidang tertentu. Guru boleh memilih tajuk yang sesuai dengan kebolehan murid masing-masing. Aras 1 menekankan pemahaman yang jelas tentang konsep dan fungsi. Aras ini harus dicapai oleh semua murid. sesuai Aras 2 menekankan penggunaan alat, bahan dan teknik yang bahan Aras 3 menekankan aktiviti di mana ini

untuk penghasilan

menitikberatkan peningkatan penghasilan bahan yang berkualiti serta bersifat kreatif. Penggabungjalinan dan Penyerapan 

Penyerapan mata pelajaran / pengetahuan Beberapa unsur ilmu pengetahuan dari bidang yang berlainan diserapkan dalam Pendidikan Seni Visual

Penggabungjalinan kemahiran Kesepaduan yang berlaku antara bahan pengajaran dan pembelajaran, unsurunsur dalam mata pelajaran yang berlainan, teori dan amali, kurikulum dan 125

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

kokurikulum serta strategi pengajaran dan pembelajaran.  Contoh penyerapan pengetahuan / mata pelajaran lain yang dikaitkan dengan pelajaran kraf batik:

Aspek-aspek yang boleh dikaitkan Tema /tajuk Sejarah batik/ tokoh / teknik dan proses Motif dan corak Apresiasi Alat dan bahan Bahan campuran pewarna batik

Mata pelajaran / Pengetahuan Bahasa.Melayu Sejarah

Matematik Pendidikan Moral Kajian tempatan Sains

Penerapan nilai      Proses penerapan nilai-nilai murni secara pertuturan, perlakuan, teladan, isyarat, kefahaman dan tafsiran. Kaitkan aplikasi nilai dengan aktiviti-aktiviti seni visual. Memupuk nilai atau menerapkan nilai melalui aktiviti seni secara terus Penerapan nilai-nilai murni boleh disemai dan dipupuk melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam aktiviti menghasilkan karya/produk. Penerapan nila-nilai boleh ilakukan secara pertuturan, perlakuan dsbnya.

Kemahiran Berfikir Murid menggunakan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu serta dapat menyelesaikan masalah. Menilai kemunasabahan sesuatu idea dan bersifat evaluatif.

126

alat dan teknik.membuat lakaran bagi menghasilkan rupa atau bentuk gambar .        memanipulasikan bahan. Contoh dalam bidang mengambar :   Asas menggambar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kemahiran yang akan diperoleh murid dalam Bidang Pendidikan Seni Visual.dalam penghasilan menggambar 127 . Meneroka beberapa teknik yang berbeza. mengaplikasi displin seni visual berfikir secara kritis dan kreatif berkomunikasi secara berkesan membuat pilihan membuat interpretasi menggunakan teknologi Contoh kemahiran yang dikuasai dalam aktiviti seperti berikut Tahun Bidang : 3 Aman : Membentuk dan Membuat Binaan Topik/tajuk : Topeng Muka     Mengaplikasi bentuk topeng muka mengikut muka tema yang diberi Dapat mengadun bahan yang sesuai untuk dijadikan topeng Dapat mencantum papier mache yang dihasilkan menjadi satu topeng muka dan yang bernilai baru Memperoleh kemahiran memotong. menggunting dan menampal mengikut imej topeng muka yang diolah Hasil pembelajaran adalah berbeza mengikut tahap umur. Berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR berdasarkan bidang kegiatan yang diajar di sekolah rendah mempunyai hasil pembelajaran secara berperingkat.

Aspek yang perlu difikirkan oleh guru bagi membuat pemilihan bahan dan alatan:            Berkaitan dengan tajuk pelajaran. Dapat menunjukkan perbezaan antara tembikar tradisional dan tembikar dimensi baru dari semua aspek. Dapat mengaitkan aktiviti dengan penyerapan mata pelajaran lain. pengalaman.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI   Menggunakan Asas Seni Reka dalam aktiviti menggambar. Kemungkinan –kemungkinan dalam manupulasi bahan. Kemudahan mendapat bahan dari segi kuantiti dan kualiti. 128 . Sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran (dalam bilik darjah atau studio seni).dan imiginasi Bahan .unsur seni dan prinsip rekaan Menggambar berdasarkan tema. Kesesuaian alat dan bahan dengan peringkat kebolehan dan kemahiran murid. Sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang. Melibatkan deria yang berkaitan Sesuai dengan latar belakang murid. Kesesuaian bahan dengan aktiviti yang dirancang.     Dapat menarik perhatian murid. Sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar (kumpulan besar. Mengaitkan aktiviti dengan kehidupan seharian dan disekeliling murid. Peralatan dan Sumber Pengajaran & Pembelajaran Kepentingan sumber pengajaran dan pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. kecil atau individu). Keselamatan alat dan bahan.

Meneroka kemampuan penggunaan sesuatu bahan. Mereka ganti peralatan.          gambar slaid dari power point bahan maujud gambar foto karya seni visual koleksi gambar-gambar dari majalah dan media cetak lain. Mengguna bahan altenatif seperti bahan gantian.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Cara guru Pendidikan Seni boleh mengatasi masalah kekurangan bahan dan peralatan dalam pengajarannya:      Merancang pelajaran atau aktiviti dengan menyesuaikan kepada bahan dan peralatan yang sedia ada. Merancang strategi pengajaran bagi mengatasi kekurangan bahan dan peralatan. Contoh sumber pengajaran dan pembelajaran yang sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. tayangan video carta poster alatan audio kad imbasan / kad cerita 129 .

rasional. Kontekstualisme pelajar dapat menggabungkan pengalaman individu dan masyarakat dalam kehidupan seharian dan pembelajaran secara konkrit. 130 .  Teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) kemampuan ICT berfungsi sebagai alat kemahiran yang memberi sokongan menyempurnakan tugasan contoh.jika murid telah menguasai melukis motif corak mereka boleh meneruskan dalam kemahiran mewarna. yakin diri dan dapat berinteraksi dengan proses inkuiri memilih motif yang sesuai akan terhasil. Aplikasi Strategi Pengajaran &Pembelajaran dan Organisasi Kelas Strategi yang sesuai untuk diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran. Teori kecerdasan pelbagai murid dapat menyelesaikan masalah melalul pelbagai kecerdasan yang relevan seperti logik matematik (penggunaan pengiraan susunan grid) Pembelajaran akses kendiri Pelajar lebih fleksibel tanpa tekanan serta mampu mencari maklumat dan bahan mengenai motif dan corak serta menghasilkan karya secara persendirian dengan bimbingan guru  - Pembelajaran masteri memberi peluang murid untuk maju mengikut kebolehan dan kadar pembelajaran mereka sendiri serta dapat mempertingkatkan tahap penguasaan pembelajaran contoh. kreatif.  - Kajian masa depan Membolehkan murid merancang dan mewujudkan masyarakat yang berwawasan.pelajar menggunakan perisian komputer untuk menyusun motif corak.murid boleh mengolah dan mengubah suai corak rekaan dengan kesesuaian fungsi alas meja masa hadapan. buat kajian.     - Kontruktivisme menggalakkan pelajar mencari idea.dinamik serta boeh menerima dan menangani segala perubahan contoh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Isi Pelajaran.

Kepelbagaian bahan-bahan seni. Aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah. Kesinambungan jenis aktiviti. Perkara-perkara penting yang perlu diambil kira dalam merancang satu unit pengajaran Pendidikan Seni Visual.         Perkembangan pelajaran yang berperingkat-peringkat. Anda dikehendaki menghuraikan aspek-aspek penting dalam menulis kemahiran bagi persediaan mengajar. Penyesuaian alat/bahan.        menulis objektif pembelajaran tersebut memilih isi kandungan yang tepat dan sesuai dengan objektif menyusun atau memeringkatkan isi kandungan yang dipilih menentukan kaedah mengajar merancang dan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran memilih alat pembelajaran yang sesuai menentukan teknik mengajar Latihan 1 1. Kesinambungan gerak kerja individu/kumpulan. Kesinambunagn rancangan pengajaran.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aspek-aspek yang perlu diberi penekanan dalam rancangan pengajaran bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual. Perkembnagan daya kreatif pelajar.. 131 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Merumuskan aspek-aspek dalam menulis objektif bagi persediaan mengajar. 132 . Mempastikan murid dalam keadaan bersedia untuk belajar Mencungkil pengetahuan yang sedia ada pada murid Mengaitkan pelajaran lepas dengan pelajaran baru Menarik perhatian dan minat murid pada pelajaran yang akan dijalankan.2 Komponen Penyampaian / Perlaksanaan Apakah perbezaan di antara komponen penyampaian dan pelaksanaan?? Set Induksi Dan Pemerhatian      Pada peringkat ini strategi digunakan untuk menarik perhatian murid kepada guru. jenis-jenis anyaman. Mengaitkan isi pelajaran baru dengan pelajaran yang lalu.  Mengaitkan pengetahuan lepas pelajar Guru boleh menggunakan pengetahuan lepas pelajar untuk membina konsep yang baru dengan lebih mudah dan berkesan. Anyaman yang menggunakan bahan terpakai. Komponen membuat perkaitan dalam set induksi bagi aktiviti membuat anyaman.  Mengaitkan peristiwa semasa Berkeupayaan mengaitkan dengan peristiwa semasa seperti anyaman dimensi baru. bahan menghasilkan anyaman dan sebaginya serta mengaitkan dengan isi pelajaran baru yang hendak disampaikan.  Di peringkat ini guru boleh bertanya kepada murid untuk mengetahui pengetahuan yang lepas berkaitan dengan kraf-kraf yang mereka ketahui. Mengimbas kembali pelajaran yang terdahulu seperti fungsi anyaman. 2.

minat dan pengalaman murid.  Masalah disiplin dapat dikurangkan kerana aktiviti set induksi ini dapat menarik perhatian murid menumpukan perhatian sepenuhnya dalam aktiviti P & P yang selanjutnya.   Murid boleh menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina produk yang baru dari bahan-bahan anyaman dengan lebih mudah dan berfungsi.  Dapat memotivasikan murid terhadap pelajaran yang akan disampaikan adalah tinggi. Murid-murid bersemangat untuk meneruskan aktiviti yang selanjutnya. Kepentingan Set Induksi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Mengaitkan minat dan pengalaman pelajar mengalakkan penglibatan murid dalam pengajaran dan pembelajaran tajuk anyaman. Murid-murid akan bersedia dan berusaha bersungguh untuk menjalankan tugas dan aktiviti anyaman yang diberikan oleh guru. Murid akan menunjukkan tanda persediaan untuk mengikuti aktiviti anyaman . Murid tidak merasa bosan keran di peringkat awal murid –murid telah mendapat input yang menyeronokkan. nyanyian dalam set induksi. kebolehan. sesuaikan dengan umur. Perkembangan Isi Pengajaran dan Penerokaan  Pada peringkat perkembangan ini kaedah penerokaan digunakan untuk menduga kefahaman murid mengenai bahan pelajaran yang dibincangkan. 133 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  - Fungsi dan kegunaan anyaman dalam industri dan ekonomi negara.  Aktiviti P & P anyaman dapat dijalankan dengan suasana yang aktif dan seronok. Kesan ini membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran tajuk anyaman dengan baik dan lancar tanpa sebarang gangguan yang tidak diingini. - penggunaan lakonan.  Semua murid akan menumpukan perhatian terhadap pelajaran yang disampaikan.

2. memupuk semangat berdikari dan bekerjasama. Aktiviti pengayaan dan pemulihan  Pengayaan ialah sejenis aktiviti tambahan yang disediakan untuk murid dengan tujuan memperluaskan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam suatu bidang pelajaran yang tertentu. Sesi apresiasi dan refleksi untuk memberi peluang kepada murid membicara dan memberi pendapat tentang hasil kerja mereka. kemahiran dan bakat mereka. Latihan 2 Senaraikan aspek persediaan murid yang perlu diambil kira dalam merancang aktiviti penerokaan dalam kelas.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI     Memastikan penyertaan murid secara aktif dan menyeronokan Mengekalkan minat murid serta tumpuan perhatian mereka.  Setelah murid-murid menguasai satu atau beberapa kemahiran asas dalam sesuatu unit pembelajaran. mereka diberi aktiviti pengkayaan yang dirancangkan berdasarkan peringkat perkembangan kognitifnya.  Aktiviti pemulihan disediakan untuk membantu murid yang lemah dalam menguasai sesuatu kemahiran seni visual.  Melalui aktiviti pengayaan dan pemulihan ini.3 Komponen Penutup Bagaimanakah anda mengatasi masalah komponen penutup yang tidak berfungsi dengan baik? 134 . Guru merumus ketiga-tiga kategori hasil kerja murid. murid-murid akan berpeluang memperkembangkan pengetahuan.

Membuat analisis secara perbincangan.ton bentuk dll. Penyerapan pengetahuan dan penyerapan nilai yang berkaitan dengan aktiviti. Alat dan bahan yang lain boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti. Menyanyikan lagu berkaitan dengan aktiviti (sosial). Aktiviti apresiasi Contoh bagaimana guru menjalankan sesi apresiasi bagi bagi komponen penutup pengajaran. (kognitif) Mengadakan sesi lakonan (sosial).          Memilih beberapa contoh karya murid berdasarkan baik sederhana dan lemah. penutup kognitif atau penutup teknik. menguji kefahaman murid secara menyeluruh (kognitif). Aktiviti penutup digunakan untuk:        membuat rumusan isi penting pelajaran (kognitif). kepentingan dan kegunaan aktiviti yang dijalankan (kognitif).RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Jenis dan cara penutup boleh dijalankan melalui penutup sosial. mengulangi langkah aktiviti (kognitif). membincangkan berkaitan dengan kandungan tajuk Membincangkan berkaitan dengan bahan dan teknik yang digunakan oleh murid Memberikan penghargaan terhadap hasil kerja murid. 135 . jalinan. warna. Rumusan dan pengukuhan (bercerita tentang watak atau lakonan pendek) Menggunakan laras bahasa seni yang mudah berkaitan dengan aktiviti seperti garisan. Memberi peluang pelajar meluahkan perasaan terhadap hasil kerja dan refleksi diri.

Pentaksiran boleh dilaksanakan melalui ujian spontan. proses dan teknik serta kefahaman konsep. . soal jawab. Membincangkan pengingatan semula atau pengecaman pengetahuan dan perkembangan kebolehan intelek dan kemahiran. teknik dan pelbagai aktiviti seni serta kemahiran menyatakan kualiti tampak dan nilai estetika dalam pernyataan  Membentuk dan menghubungkait idea dan interpretasi -membentuk konsep dan persepsi dari pengalaman dan menggunakan idea bagi menyampaikan kefahaman Pentaksiran Objektif Pengajaran     Melihat sejauh manakah objektif pengajaran dapat dicapai oleh murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Kepentingan aktiviti apresiasi:   Membentuk pengetahuan.  Menghubungkait dengan aktiviti susulan. bahan.Objektif kognitif berubah-ubah daripada mengingati kembali dengan mudah bahan-bahan yang telah dipelajari hinggalah kepada menggabung serta mensintesiskan idea dan bahan baru dengan cara yang asli dan kreatif.menegaskan semula fakta-fakta. -menegaskan semula pengetahuan dan pengalaman seni yang diperolehi dari segi alat. -membentuk kemahiran dalam menghubungkait dengan aktiviti-aktiviti seni yang lain untuk mengerak murid membuat aktiviti susulan  Meningkatkan kemahiran berkomunikasi -membentuk kebolehan berkomunikasi melalui bahan. kemahiran dan idea yang dipelajari. 136 . Mengukuh kandungan seni. . demonstrasi dan sebagainya.Melibatkan perkembangan kognitif. Guru dapat mengesan prestasinya dalam melaksanakan pengajaran. Kognitif .

teoriteori dan kefahaman. perangkaan. Membantu meneguhkan pencapaian hasil pembelajaran.  Sosial . . Meringkaskan isi pelajaran yang telah dipelajari. Aktiviti pengayaan yang membolehkan murid menggunakan kemahiran yang telah dikuasai dalam situasi yang lain. Rumusan      Membuat kesimpulan ringkas tentang aktiviti yang telah dilaksanakan.Melibatkan komunikasi/interaksi murid dalam pembelajaran. .Melibatkan perkembangan sikap da nilai pelajar. Mengulangkaji untuk meneguhkan pembelajaran murid. emosi dan sikap. Mengadakan pelbagai aktiviti yang lebih mencabar. Merupakan bidang berhubung dengan perasaan. Aktiviti susulan / lanjutan    Gerak kerja tambahan yang dilakukan untuk mengukuhkan pemahaman isi pelajaran dan kemahiran murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI .Penglibatan yang aktif di kalangan pelajar.   Psikomotor . Merupakan domain yang utama berkaitan dengan kebanyakkan perkembangan pengujian masa kini.Pembelajaran dapat dijalankandengan berkesan dengan adanya murid yang dapat membentuk sikap positif. Afektif . Guru harus berkebolehan menggunakan unsur afektif untuk mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik. Menjelaskan konsep-konsep atau idea-idea yang perlu ditekankan.Membincangkan pengetahuan seperti mengenal fakta-fakta.Melibatkan perkembangan kemahiran fizikal pelajar. 137 .

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. Persembahan persediaan mengajar secara berkumpulan 2. Menganalisis maklumat yang diperolehi. isu. Menggalakkan refleksi kendiri. Menggambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai. kelemahan.9. 2.5 Contoh Persediaan Mengajar Contoh Rancangan Pengajaran Harian KBSR Matapelajaran Kelas/ Tahap Tarikh Masa Bil.2012 : 60 minit : 36 orang : Menggambar : Lukisan (hidupan laut) Hasil Pembelajaran : ( Rujuk HSP Tahun 3 PSV) Aras 1: I. Mengumpul maklumat bagi komponen penutup dalam persediaan mengajar. cabaran dan cadangan penambahbaikan sesi pengajaran dan pembelajaran berkenaan. Membuat persediaan mengajar berdasarkan salah satu daripada bidang Mengenal Kraf Tradisional 3. Catatan refleksi berkisar tentang kekuatan. Murid Bidang Kegiatan Tajuk : Pendidikan Seni Visual : Tahap 1 ( 3 cemerlang) : 6.4 Refleksi    Catatan refleksi ditulis selepas sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. 138 . Latihan 3 1.

Pengetahuan sedia ada murid: 1. pensil warna. 2. Menghasilkan gambar dengan menggunakan bahan dan teknik yang sesuai dengan kreatif. 5. Konstektual Bekerjasama. gambar contoh-contoh karya. Dapat membuat penyataan tentang hasil karya sendiri dan rakan. tekun dan teliti.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Aras 2: 1 Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan gambar. Peringkat Penyampaian Langkah Pengajaran/ Masa Set Induksi (5 minit) Perkembangan Isi pelajaran Aktiviti P&P Strategi/Gambara jah /Nilai/ Catatan Kecerdasan pelbagai Lirik lagu Ikan kekek mak iloi-iloi. 2. Mengaplikasikan asas seni reka dalam penghasilan lukisan. Carta alir proses. ABM Tentang jalinan. Ikan gelama mak ilai-ilai Nanti adik mak iloi-iloi. 2. 139 . Pulang sama mak ialai-ilai Ada satu si ikan parang Badannya panjang berbelangbelang Isinya putih banyak tulang Sedap dimakan kalau masak pindang. 4. kecerdasan pelbagai dan konstektual. Bahan : Kertas gambar hidupan laut. Membuat penyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. Aras 3: 1. Nilai Murni : Bekerjasama. 3. Strategi Pembelajaran : konstruktivisme. Lagu ikan. Kemahiran Berfikir : Kemahiran belajar dan Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis. Dapat mewarna karya lukisan dengan kreatif. Menghasilkan karya dengan kemas dan teliti. Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. Menghasilkan lukisan dengan media yang sesuai. Guru menyanyikan lagu ikan dan murid mendengar Murid mengikut guru menyanyikan lagu ikan. Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. Murid pernah melihat hidupan air . Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Gambar hidupan laut. tekun dan teliti. Murid pernah menghasilkan lukisan. Perkembangan: Langkah 1 (10 minit) Gambar hidupan air Guru menunjukkan gambar hidupan air.

Bekerjasama. Guru menunjukkan contoh-contoh lukisan yang telah siap. Guru menerangkan tentang alat dan bahan untuk menghasilkan lukisan. Kemuncak: Langkah 3 (25 minit) Guru mengarahkan murid menghasilkan karya lukisan. Konstruktivisme. Penutup Penilaian Hasil Pembelajaran : Apresiasi dan Soalan Apakah yang kamu faham tentang lukisan? Lukisan menggunakan media kering. Kemahiran belajar. 1. Guru menunjukkan carta alir caracara menghasilkan lukisan. tekun dan teliti. .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Guru bersoal jawab dengan murid tentang hidupan air dan jalinan yang terdapat pada badan hidupan air yang ditunjukkan Guru menerangkan tentang jalinan. Guru memilih 3 orang murid untuk Kemahiran berfikir Secara Kreatif dan Kritis.Warnakan dan buat jalinan pada lukisan. 2. 3. Murid bersoal jawab dengan guru tentang cara-cara membuat lukisan.Warnakan dan buat jalinan sehingga penuh dan siap. Belajar Cara Belajar Bekerjasama. Guru membuat sesi penilaian dengan memilih beberapa karya murid. 140 .Sediakan kertas bercetak bergambar hidupan laut. Murid mewarna gambar hidupan laut dengan melukis pelbagai jalinan mengikut kreativiti. Gambar jalinan Langkah 2 (10 minit) Bahan : Kertas gambar hidupan laut dan pensil warna Proses Penghasilan Guru memberitahu murid tentang tajuk dan aktiviti pelajaran iaitu menghasilkan lukisan hidupan laut. tekun dan teliti.

1.0010.2 Alat -kaya chopstick Refleksi 1.3 Ekspresi Kreatif 1.Kertas bergambar haiwan.2 warna 1. pensil warna.2.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI refleksi : (10 minit) membuat sesi apresiasi.2. Guru mengajukan beberapa soalan kepada murid. Perkara Bidang : Membentuk dan membuat binaan Masa : 9. gambar carta alir boneka.4 Aprisiasi seni 1.3. Apakah aktiviti menggambar yang telah kamu laksanakan? Mewarna dan menghasilkan jalinan pada permukaan badan hidupan laut.4.1 Persepsi estetik 1. Catatan Refleksi : Contoh Rancangan Pengajaran Harian KSSR Minggu : Kelas/ Masa/ Matapelajaran Tahun : 2 cemerlang Hari : Tarikh: Impak/ catatan Bahan Bantu Belajar: Lirik lagu haiwan.1.00 pg Tema dan tajuk : Boneka (haiwan) DSV Standard 1.1.3 Bahan .2. Kandungan : 1. gambar jenis-jenis boneka. masking tape. kayu chopstick dan masking tape.1 Media -Media kering 1. gambar haiwan.3.1 Unsur seni 1.1.2 Aplikasi seni 1. 1.1 Murid mempamerkan hasil karya 1.1 Murid mengenal pasti tentang jalinan dan jenisnya.4. Guru merumuskan isi pembelajaran pada hari tersebut.2 Murid membuat tentang penyataan hasil kerja sendiri dan rakan.2 Murid menggunakan jalinan untuk menghasilkan boneka haiwan.1 Jalinan 1. pensil warna. 141 . Alat dan bahan : Kertas bergambar haiwan.

6. 7. Guru memaparkan lirik lagu haiwan dan murid menyanyikan lagu bunga indah. Menghasilkan boneka lidi haiwan dengan kemas dan teliti. 4. Guru menunjukkan carta alir penghasilan boneka lidi. Mewarna dan menghasilkan boneka lidi (haiwan) 3.3 Di akhir pengajaran murid dapat : 1. 2. (EK 1: Membina jaringan sosial) ILUSTRI AKTIVITI LIRIK LAGU –HAIWAN Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari terus lari dan ditangkap musang. Guru menunjukkan contoh gambar jenis-jenis boneka. 3. Memahami maksud jalinan dan jenis-jenis jalinan. 2. 4.1. Menghasilkan boneka lidi yang menarik mengikut kreativiti 1. GAMBAR HAIWAN 142 . Guru menunjukkan gambar haiwan dan bersol jawab dengan murid. Murid menghasilkan karya boneka lidi. STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi estetik (10 minit)    Guru menunjukkan lirik lagu haiwan kepada murid dan murid menyanyikan lagu haiwan. Anak ayam mencari terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Oh kasihan (2x) Aduh kasihan Aplikasi seni (10 minit)  Guru menunjukkan gambar haiwan kepada murid. 5. menerangkan tentang jalinan dan jenis-jenis jalinan. Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti berdasarkan empat Standart Kandungan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Objektif Pembelajaran : 1. Murid mempamerkan dan menceritakan tentang karya yang dihasilkan. Aktiviti P&P : EMK : Penilaian P&P : Kreativiti dan keusahawanan. Guru bersoal jawab dengan murid tentang lirik haiwan yang ditunjukkan .

layu chopstick. Guru menunjukkan demonstrasi menghasilkan boneka lidi. Definisi jalinan : Kesan pada sesuatu permukaan JENIS-JENIS BONEKA Boneka lidi Boneka sarung tangan Ekspresi kreatif (30 minit)  Murid melakukan aktiviti boneka lidi dengan bimbingan guru. Guru menunjukkan carta alir menghasilkan boneka lidi kepada murid-murid. Guru bersoal jawab dengan murid tentang unsur seni jalinan. masking tape dan juga pensil warna.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI         Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan. Langkah2 Murid mewarna boneka lidi dengan meletakkan pelbagai jalinan dan melekatkan boneka pada lidi menggunakan masking tape. Boneka jari ALAT DAN BAHAN Langkah 1 Menyediakan bahan seperti kertas bergambar haiwan. Guru menerangkan boneka dan teknik penghasilan boneka pada murid. 143 . Guru menunjukkan contoh gambar unsur seni jalinan kepada murid. Guru menerangkan tentang jalinan dan jenisjenis jalinan. Guru menunjukkan contoh jenis-jenis boneka.

masking tape. 1. Apresiasi seni visual (10 minit)   Murid mempamerkan hasil kerja boneka lidi. Lekatkan gambar haiwan untuk dijadikan boneka menggunakan masking tape.Sediakan alat dan bahan seperti kertas bergambar haiwan. kayu chopstick.Melaksanakan langkah-langkah yang telah disediakan. pensil warna. 3. gambar 5. Catatan Refleksi 144 . pensil warna. masking tape dan kayu chopstick 2 .Mewarna gambar haiwan sehingga penuh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Langkah 3 Murid ulangi langkah 2 sehingga karya siap dihasilkan. Lukiskan jalinan pada haiwan. Murid membuat sesi aprisiasi tentang hasil kerja sendiri dan rakan-rakan. (EK 2. Gambar haiwan.

15. Membuat Corak dan Rekaan. huraian. bahan dan. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. 18.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 3 Amali . Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea menggambar dan membuat corak dan rekaan tahap 1 dan 2. mengaplikasi. bahan. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. 17.  HASIL PEMBELAJARAN: 13. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. buku-buku dan internet serta pengalaman tokohtokoh guru. 14. teknik. 145 . Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 16.Menghasilkan Karya Menggambar. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Menggambar serta Membuat Corak dan Rekaan dengan merujuk kepada sukatan. menghayati. anda seharusnya boleh menjelaskan. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan.

Membuat Corak dan Rekaan Mengaplikasi pelbagai alat. Bahan dan Media dalam Menghasilkan Karya Cuba anda baca keterangan berikut dan cuba fahamkan aplikasi alatan dan bahan yang betul dan tepat? Menggambar Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gurisan    Kertas lukisan Alat jangka lukis / pisau / jarum dan lain-lain yang difikirkan sesuai untuk kerja-kerja mengguris atau mengikis Krayon atau pastel minyak (pastel jenis kapur tidak sesuai digunakan) 146 .RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  KERANGKA TAJUK-TAJUK Menghasilkan karya Menggambar.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Lukisan 147 .

148 . Kesan „graphite‟ pada mata pensel jenis lembut adalah paling sesuai tetapi cepat rosak. Jalinan yang dihasilkan tidak akan kekal lama kerana kapur dan pastel adalah bahan kering dan rapuh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Catan Bahan Warna poster Bahantara Air Penguat Pengilat larut air                  Sifat-sifat Bersifat legap dan tebal Cepat kering Boleh lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar. Pensel dan pensel warna akan memberikan kesan yang halus. lembut Bersifat tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Sesuai di permukaan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Kesan seperti cat air dan cat minyak Kalis air dan minyak Dihasilkan di permukaan kanvas Bersifat legap dan tebal Lambat kering Hanya sesuai untuk permukaan kanvas Bersifat lutsinar tetapi tidak seperti cat air Sesuai di permukaan kanvas dan kertas Bersifat lutsinar dan legap Cepat kering Sesuai di permukaan kertas Bancuhan pewarna dan air disapukan ke atas lapisan kapur plaster yang masih lembap Ia sesuai untuk menghasilkan catan dinding atau mural Warna air Air Gam arab Cat akrilik Air/minyak Plastik cecair warna putih Cat minyak Turpentine Minyak linsid Cat tempera Air Kuning telur Cat gouache Fresco Air Gam arab Kapur plaster Air atau kapur air      Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Gosokan  Pelbagai jenis pensil (jenis lembut dan keras). pensel yang berasaskan lilin dan pelbagai jenis pensel warna yang terdapat di pasaran.  Kapur dan pastel yang pelbagai warna.

kertas taip dan lain-lain kertas yang bersesuaian. lilin paraffin. alam semulajadi. tiket pawagam dan lainlain.  Kertas surat khabar yang belum bercetak. Gosokan yang dihasilkan oleh arang mudah rosak kerana sifatnya yang berhabuk dan rapuh.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Penyembur pemati warna atau fixatif perlu digunakan untuk melindungi kesan jalinan daripada rosak. poster dan lain-lain bahan yang berkaitan Pelbagai jenis tiket seperti tiket bas. imej kartun dari majalah.  Pelbagai jenis warna krayon. haiwan. „Fixative‟ atau pemati warna digunakan ke atas permukaan berjalinan untuk mengukuhkan kesan jalinannya daripada mudah rosak. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Resis  Bahan yang berasaskan lilin seperti lilin biasa. Penggunaan krayon digosok secara sisi atau dibaringkan akan menghasilkan kesan jalinan yang lebih baik daripada menggunakan mata krayon. Penggunaan pelbagai jenis kertas yang tidak terlalu tebal adalah penting untuk memperoleh kesan jalinan yang menarik. krayon dan pastel 149 . kertas kartrij. cawan dan pinggan kertas. pisau pemotong kertas. Memberikan kesan gosokkan yang tebal dan nyata. pelbagai jenis gam Warna basah seperti cat tempera. cat poster. cat air. tiket teksi. alam benda Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar seperti figura.  Arang atau pensil arang. dakwat dan berus lukisan Gambar atau imej yang telah diimbas dengan menggunakan pengimbas Bahan-bahan terbuang seperti gambar-gambar lama. kertas pengalas rak-rak dapur yang jenis nipis. tiket tol. landskap dan tumbuh-tumbuhan Gunting. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Montaj        Foto sebenar seperti gambar keluarga.

gam putih. kadbod. tempera. syiling dan bijirin. cotton lawn kima Jenis-jenis pensel untuk membuat lakaran. kertas nota. kertas kadbod. cat poster. pemadam Jenis-jenis warna seperti cat air. gam kayu dan gam simen. 150 . kapur tulis. kertas majalah berwarna dan gambar-gambar berwarna. berus dan span Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Foto. kamera video dan kamera digital. gunting. pelbagai daun kering dan rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi. bekas air. Gambar 3 Dimensi dan Ilusi Visual  Pelbagai jenis kamera DSLR. cotton cambrich. Alat dan Bahan dalam Teknik Cetakan   Kertas lukisan Kentang. Pelbagai jenis pelekat seperti gam biasa. kertas tebal. kertas kad manila Pelbagai jenis tekstil seperti kain putih seperti kain cotton poplin. Pewarna makanan Pensel. kertas lukisan. warna air dan kertas. Playar.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI      Pelbagai jenis kertas seperti kertas lukisan. rayon/fuji. pen dan tali Pelbagai jenis warna.cat emulsi dan lain-lain warna yang bersaskan air Pelbagai jenis dakwat basah Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Mozek          Pelbagai jenis kertas seperti kadbod. pembaris dan „clear spray‟ Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering. pisau. kertas menaip. Bekas untuk menyimpan carikan kertas. Animasi. kertas surat khabar dan kertas binaan (construction paper).

pita pelekat. surat khabar. „Corel Draw‟ dan sebagainya. dakwat dan sebagainya Kertas yang pelbagai jenis seperti kertas lukisan. tempera. Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering. corak figura. Seterika panas untuk menggosok kain. kertas taip. kadbod. kertas stensil termasuk di atas permukaan papan lapis. bentuk-bentuk dari alam benda boleh digunakan untuk menghasilkan gambar dalam aktiviti percikan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikat Dan Celup     Pewarna kain untuk dibancuh dengan air. gam dan sebagainya. Membuat Corak dan Rekaan Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Percikan dan Renjisan       Berus lukisan yang pelbagai jenis. 151 . cat minyak. „Publisher‟. Tali untuk mengikat kain. pistol semburan. kain buruk. manila kad. „Painter‟.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Perisian komputer seperti „ Adobe Photoshop‟. cat kilat/ ‟gloss paint‟. Alat Jemur kain. cat emulsi. cat plaka / mural.  Sediakan bahan dan alatan seperti baldi atau besen. akrilik. cat poster. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Pualaman. peralatan „Air Brush‟ Pisau. dinding dan lain-lain permukaan yang sesuai    Warna semburan / „Spray Can‟.saiz dan bentuk Berus gigi dan berus sental Pelbagai jenis berus cat dari permukaan lembut ke permukaan keras Penggelek cetakan yang pelbagai saiz Pelbagai jenis cat air.

batang berus. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Renjisan dan percikan  Warna air dan kertas warna. cat minyak.. ranting. sudu. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Titisan Lilin (Resis)   warna dan kertas. Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Tiupan   „Straw‟ untuk menyedut warna air dan tiupkan pada permukaan kertas. cat kilat. straw. Pelajar menghasilkan sesuatu gambar berdasarkan tajuk yang sama dengan menggunakan lima teknik yang berbeza 2. blok. berpusat. kertas lukisan. kertas katrid. terpentin atau minyak gas. Pelajar menghasilkan corak terancang seperti batu bata.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    air. cairan lilin untuk dititiskan ke atas kertas Alat dan Bahan dalam Aktiviti Teknik Corak Ikatan dan celup    Kain atau tisu warna batik. Latihan 1 1. turun separa 152 . Tali untuk mengikatkan tisu atau kain.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI 2. prinsip dan struktur. prinsip. Menganalisa perhubungan sifat-sifat tampak seperti unsur-unsur seni. sejarah serta kesenian nya. Menganalisa kualiti ekspresif seperti mood dan suasana Menghuraikan stail sesuatu karya. struktur corak dan bahan. teknik dan fungsi. sosial. jalinan dan elemen-elemen gubahan iaitu prinsip dan struktur. Mencari makna-makna yang terdapat pada sifat-sifat tampak seperti subjek. keagamaan dan kepercayaan. unsur-unsur seni.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Bagaimanakah anda bertindakbalas terhadap penghayatan karya seni visual? Terdapat berbagai cadangan oleh beberapa pakar Pendidikan Seni mengenai proses apresiasi.   Menganalisa („analysis‟)     Tafsiran („interpretation‟)    Penilaian („evaluation‟)  153 . rupa. Membuat penilaian berdasarkan kepada kriteria yang bersesuaian seperti keaslian. bentuk. Mencari metafora-metafora (ibarat /kiasan) dan analogi-analogi (persamaan) untuk menjelaskan makna tersebut. Feldman (1967) dan Smith (1967) mencadangkan aktiviti-aktiviti aprisiasi seni. gubahan. Menilai hasil seni berdasarkan kepada pengertiannya („significance‟) dari segi individu. berasaskan kepada proses persepsi dan intelektual melalui empat tahap: Jenis Tahap   Menggambarkan („description‟) Penerangan Mengamati hasil seni dan menggambarkan sifat-sifat tampak seperti warna. garisan. simbol.

RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Contoh penggunaan alatan dan bahan bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas.         Lino atau kayu diukir dengan pisau pengukir untuk mendapatkan gambar. dan pisau jenis sendeng. Cetakan dilakukan ke atas kertas yang sesuai seperti kertas beras. Terdapat berbagai jenis pisau pengukir seperti pisau jenis rata. Kertas yang sesuai tidak terlalu nipis atau kertas jenis tebal. pisau jenis v. Untuk mendapatkan hasil karya yang bermutu perlu menggunakan dakwat yang berkualiti. pisau jenis u. Terdapat berbagai jenis dakwat cetak dipasaran. Bagi menjaga kebersihan semasa bekerja kertas akhbar perlu digunakan sebagai lapik. Spatula digunakan untuk menekan dan meratakan kertas kepada lino atau kayu. Dakwat digelek pada kepingan kayu atau lino dengan menggunakan penggelek. 154 .

Imbangan – agihan ruang dari segi kedudukan.kombinasi pelbagai gagasan. 155 . Rupa – rupa Warna – ton warna ( hitam dan putih ) jalinan – kesan jalinan tampak ruang – penggunaan perspektif dan komposisi Kepelbagaian .Tema – Alam semulajadi.Garisan tebal. nilai dan persembahan. tipis. Contoh aplikasi apresiasi bagi aktiviti cetakan timbul lino / kayu di atas. Kesatuan – menimbulkan tema dan keseragaman. Kontra – ciri-ciri berlawanan. alam sekeliling.Tajuk cetakan – Pemandangan di Kampung. Pergerakan –menggunakan garisan dan jalinan. Boleh juga menggunakan minyak tanah. putus-putus dan lain-lain lagi. perkampungan . .  Aspek tema . Penegasan – menarik perhatian pemerhati.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI  Turpentin digunakan untuk mencuci peralatan.Konteks budaya   - Aspek nilai Nilai budaya Melayu.Imej perkampungan . Mencintai alam sekitar Perasaan damai dan tenang Nilai cetakan secara keseluruhan Aspek Asas Seni Reka / terminologi Garisan .

mentafsir. dan menterjemah karya dari aspek konsep dan prinsip. item-item penilaian yang betul.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 Senaraikan aras-aras dalam mengesan kemahiran murid terhadap keupayaannya memahami. 156 .

21. melaksanakan dan membuat refleksi tentang penghasilan karya bidang Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional dengan merujuk kepada sukatan. Tumpuan diberikan kepada aspek alatan. bahan. teknik. Melaksanakan aktiviti penerokaan dan eksperimen untuk meningkatkan pengamatan dan pertimbangan estetik untuk pengajaran dan pembelajaran setiap bidang kegiatan. huraian. bahan dan. 20. menghayati. Menjalankan sesi apresiasi secara mudah. mengaplikasi. dan teknik serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan. 22. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional. Merancang aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran setiap bidang kegiatan. 24.  KERANGKA TAJUK-TAJUK 157 .  HASIL PEMBELAJARAN: 19.Menghasilkan Karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional  SINOPSIS Tajuk ini meliputi penjanaan idea Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional tahap 1 dan 2. buku-buku dan internet serta pengalaman tokoh-tokoh seni visual serta pandai tukang. Mengaplikasi asas Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) melalui perisianperisian dalam proses penghasilan karya. Menjana idea dengan menggunakan pelbagai alat. anda seharusnya boleh menjelaskan. Bagi melengkapkan diri anda sebagai guru mata pelajaran PSV. 23. Membanding beza pelbagai jenis aktiviti dalam empat bidang kegiatan iaitu Menggambar. Membuat Corak dan Rekaan. serta mengaplikasikannya dalam penghasilan mengikut empat bidang kegiatan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAJUK 4 Amali .

Bahan dan Media Dalam Menghasilkan Karya Adakah sumber pengajaran didapati kurang penting dalam membantu pengajaran? Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.1 Mengaplikasi Pelbagai Alat. Bil.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Menghasilkan karya Membentuk dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional Mengaplikasi pelbagai alat. bahan dan media dalam menghasilkan karya Bertindakbalas dengan visual melalui pelbagai cara untuk membuat apresiasi  KANDUNGAN ISI 2. 158 . Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat 1.

Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin 159 . Model Gam serbaguna Pisau/Gunting - Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Alat 2. Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5. Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 3. Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat 4.

Topeng - Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis 9. Sesiku L. Warna Kertas pasir Alat Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan 6.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI . Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat - Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan 7. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang 160 . Boneka - Pisau Tali Gunting Gam Alat - Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 8.

Pen metalik – untuk melakar kesan garisan dan jalinan khas Contoh-contoh gambar wau. benang emas. Menghasilkan aplikasi terhadap penemuan bahan baru seperti media campuran seperti buluh digantikan dengan straw board. Pisau untuk memotongkan tanah liat mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Mengenal Kraf Tradisional Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan wau. Ragamhias. Mesin putaran Dawai digunakan untuk mengeluarkan produk dari mesin. Acuan tembikar daripada ‟plaster of paris‟ Kepingan papan untuk pelapik. tali tangsi diganti dengan bahan benang dan penggunaan bahan yang sesuai dan mencabar. labuci. 161 . Alat pengukir atau penerap untuk membuat ragam hias atau menebuk bahagian yang hendak ditebuk. Alatan dan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tembikar. Gam – untuk menampal corak pada mounting board. Tali raffia atau benang warna – untuk membuat rambu. Tanur untuk membakar tembikar sehingga betul-betul kering. Tanah liat cair sebagai perekat. aplikasi warna dan prinsip rekaan yang relevan.          „Mounting board‟ – untuk menghasilkan badan wau.          Tanah liat. Bahan hiasan – manik. Kertas warna – untuk membuat corak pada wau. ruang.

botol. Secara individu menghasilkan satu binaan menggunakan bahan seperti kotak. Mengumpul maklumat serta gambar kraf tradisional seperti ukiran. Menghasilkan motif kraf tradisional seperti kraf anyaman. 2. tembikar.2 Bertindakbalas Dengan Visual Melalui Pelbagai Cara Untuk Membuat Apresiasi Adakah anda faham tentang tindakbalas bahasa seni visual dalam sesi apresiasi? Sesuatu produk bidang Membentuk dan Membuat Binaan dikatakan cemerlang semasa membuat apresiasi adalah mempunyai ciri-ciri yang berikut:    Produk menepati tema dan tajuk.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 1 1. tin. 3. dan kraf tenunan. kraf batik. plastersin. Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. tekat dan sulaman. 2. batik. 162 . anyaman. Produk yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan.

kontra. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Nilai estetik    Menyedarkan pelbagai jenis bahan terpakai boleh dijadikan hasil seni yang kreatif. Proses penghasilan    Meningkatkan kemahiran dalam aktiviti membuat kraf tradisional. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Penerapkan nilai dapat dilakukan melalui aktiviti membentuk. jalinan. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI    Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. Memahami proses penghasilan kraf tradisional. Menyedarkan pelbagai unsure tampak/visual seperti warna. imbangan dan kesatuan yang menarik. Memahami peralatan dan kesuaiaian bahan proses penghasilan. corak yang memberi nilai kepada hasil karya. warna. Aspek-aspek penting dalam apresiasi pengajaran dan pengajaran Mengenal kraf Tradisional. Menjelaskan setiap prosidur melalui tunjukcara. Menyedarkan prosidur yang betul dalam proses menghasilkan karya kraf tradisional. 163 . Kefahaman konsep     Pendedahan kepada pelbagai jenis kraf tradisional dan pengunaannya. Memahami pelbagai teknik dalam proses penghasilan.

Mempamerkan semua hasil karya keempat-empat bidang kegiatan dan melaksanakan sesi apresiasi bersama pensyarah. 2. Penggunaan teknik sumbangsaran dalam sesi apresiasi hasil kerja murid.RBT 3118 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI Latihan 2 1. 164 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful