UNDANG-UNDANG HOSPITALITI (H5044

)

JUMARNI NUSI [07DHK07F2006] NURUL ASLIAH ALIASNI [07DHK07F2016] UMMU ‘ATIAH DAUD [07DHK07F2020] SITI NORAISHAH SHADAN [07DHK07F2030]

SITUASI Seorang peserta kursus telah pengsan akibat terjatuh dari tempat duduknya yang dikhuatiri telah rosak apabila menghadiri sebuah kursus kecemerlangan staf yang telah dianjurkan di ballroom Hotel Jaya. Apakah tindakan yang boleh dilakukan oleh mangsa? .

FAKTA • Peserta telah jatuh dari kerusi lalu pengsan. Kerusi dikhuatiri rosak. • .

 Kemalangan . berpunca dari mangsa sendiri.ISU  Kecuaian pihak hotel yang tidak memastikan semua peralatan berada ditahap keselamatan yang baik apabila pelanggan menggunakannya.

3. . 2.PERSOALAN 1. Sama ada peserta tersebut menghidapi sebarang penyakit atau tidak. Adakah kerusi tidak dapat menampung berat badan peserta? Adakah pekerja jabatan banquet telah memastikan semua peralatan selamat digunakan ? Apakah tindakan wajar yang harus diambil oleh mangsa sekiranya kemalangan berpunca dari pihak hotel dan sebaliknya. 4.

Tanggungjawab bersama di antara pihak hotel dan pelanggan dimana mengurang serta mengelakkan segala risiko supaya kesejahteraan bersama terjamin. • .IMPLIKASI • Tanggapan yang tidak baik dari pihak luar atau pihak-pihak tertentu terhadap perkhidmatan yang disediakan oleh Hotel Jaya.

.• Hotel akan menanggung kos rawatan mangsa sekiranya perkara yang berlaku adalah disebabkan kecuaian pihak hotel.

ganti rugi / insurans daripada pihak hotel seperti termaktub dalam Akta Perlindungan Pengguna 1999 seksyen 19peringkat mahkamah kecil dan Tribunal Tuntutan Pengguna seksyen 85.TINDAKAN  Peserta perlu mendapatkan rawatan doktor bagi memastikan adakah kejadian tersebut berpunca dari masalah kesihatannya ataupun kecuaian dari pihak pengurusan. hotel perlu membuat terhadap kemalangan tersebut. penyiasatan  Menuntut  Pihak .

 Pihak hotel memberi tawaran istimewa kepada pelanggan seperti tinggal di hotel tanpa mengenakan sebarang bayaran. baucer makan dan sebagainya bergantung pada budi bicara antara pelanggan dan pihak hotel (terma dan syarat.) .

 Penyelia haruslah memeriksa kesemua peralatan yang hendak digunakan sebelum bermula sesuatu majlis.CADANGAN  Pengurus Banquet bertanggungjawab menyelesaikan setiap masalah yang berlaku. .

SEKIAN & TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful