P. 1
Sejarah Kertas 3 T5 2013

Sejarah Kertas 3 T5 2013

|Views: 219|Likes:
Published by hyslst
sejarah paper 3
sejarah paper 3

More info:

Published by: hyslst on May 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2013

pdf

text

original

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN TINGKATAN 5 TAHUN 2013 SEJARAH KERTAS 3 (1249/3

)

TAJUK UMUM TUGASAN
Tema 8: Tajuk 8.3: Tamadun Islam dan Perkembangannya Pembaharuan dan Pengaruh Islam di Malaysia Sebelum Kedatangan Barat

Tanah Melayu telah mula menerima pengaruh Islam sekitar abad ke-13 M. Sejak itu, Islam telah mempengaruhi pelbagai aspek kehidupan masyarakat.

Berdasarkan tajuk di atas, calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut:
1.

Membuat rujukan untuk mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku ilmiah, akhbar, majalah, risalah, internet dan lain-lain.

2. Bahan rujukan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan pada hari peperiksaan.

(* Bahagian ini diberikan sebulan sebelum tarikh peperiksaan)

Perundangan 5 markah 5 markah 5 markah Markah .PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN TINGKATAN 5 TAHUN 2013 SEJARAH KERTAS 3 (1249/3) Tema 8: Tajuk 8.3: Tamadun Islam dan Perkembangannya Pembaharuan dan Pengaruh Islam di Malaysia Sebelum Kedatangan Barat Tanah Melayu telah mula menerima pengaruh Islam sekitar abad ke-13 M. Rajah berikut menunjukkan pengaruh Islam terhadap masyarakat di Tanah Melayu sejak abad ke-13 M hingga abad ke-15 M. Sejak itu. Islam telah mempengaruhi pelbagai aspek kehidupan masyarakat. Bincangkan pengaruh Islam bagi aspek-aspek berikut. Pengenalan Jelaskan kedudukan Tanah Melayu. Pengaruh Islam terhadap Politik Huraikan pengaruh Islam terhadap i. Politik Pengaruh Islam Sosiobudaya Ekonomi Peringatan: Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah Format PENGENALAN Aspek 1. dan hubungannya dengan perdagangan antarabangsa serta peranan yang dimainkan oleh Melaka serta kerajaan-kerajaan lain dalam penyebaran Islam 2. Pentadbiran ii.

Penyebaran pengaruh Islam dalam kalangan masyarakat di Tanah Melayu Terangkan ciri-ciri ajaran Islam dan juga faktorfaktor luaran yang menyebabkan Islam mudah diterima oleh masyarakat pada waktu tersebut dan seterusnya mempengaruhi kehidupan harian 15 markah 5 markah 5 markah 5 markah 5 markah 5 markah 5 markah 5 markah 6. Pendidikan ii. Usaha-usaha yang dilakukan kerajaan hari ini yang mempunyai unsur-unsur pengaruh Islam Jelaskan melalui contoh-contoh tertentu pada hari ini usaha yang dilakukan oleh kerajaan hasil daripada pengaruh Islam 7. Pengaruh Islam terhadap Ekonomi ISI DAN HURAIAN Huraikan pengaruh Islam terhadap i. Mengekalkan tamadun negara yang berteraskan Islam Huraikan sebab-sebab keperluan tamadun yang berteraskan Islam di negara kita perlu dikekalkan 10 markah 10 markah 8. Matawang iii. Percukaian 5. Penerapan nilai-nilai murni / iktibar / patriotisme daripada pengaruh Islam 10 markah Nyatakan nilai-nilai murni pengaruh Islam yang wujud dalam masyarakat hari ini . Kesenian iv. Gaya Hidup 4. Pengaruh Islam terhadap Sosiobudaya Huraikan pengaruh Islam terhadap i. Bahasa dan Kesusasteraan iii. Perdagangan ii.3.

bangsa dan Negara Harapan untuk masa depan Malaysia 100 markah JUMLAH (*Bahagian ini diberikan pada hari peperiksaan) . Rumusan 5 markah Pengetahuan yang diperoleh Iktibar kepada diri .RUMUSAN 9.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->