P. 1
Present Senarai Semak,Diari,Foto,Slaid

Present Senarai Semak,Diari,Foto,Slaid

|Views: 0|Likes:
Published by nurg_6
sem 7 2013
sem 7 2013

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: nurg_6 on May 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2015

pdf

text

original

.

mengeja dan membaca. Digunakan juga untuk menyemak rakaman video.Boleh digunakan ketika melakukan pemerhatian dan penelitian dokumen . Kemahiran yang boleh diperhatikan dan dicatat pada senarai semak adalah seperti keupayaan menulis. foto. . 3 perkataan.  Item membaca terdiri daripada membaca 1 perkataan. portfolio dan slaid.2 perkataan. 4 perkataan dan 5 perkataan dalam 1 ayat.

murid A hanya boleh membaca 2 ayat dan Murid C hanya mampu membaca 1 ayat. Murid B membaca 4 ayat.Contoh 1: Senarai semak item kemahiran membaca petikan pilihan (7 ayat mudah) Kemahiran Membaca Ayat dalam buku/perkataan/ayat Murid A Murid B Murid C Murid D / / 1 2 3 4 5 6 7 / / Didapati bahawa murid D dapat membaca 5 ayat daripada 7 ayat mudah yang diberikan dalam satu petikan pilihan. .

Contoh 2 : Senarai semak pemerhatian tingkah laku bermasalah dalam bilik darjah Bil Tingkah Laku bermasalah Murid A Kekerapan (nyatakan tingkah laku bermasalah) / ///// // /// Jumlah 1 2 3 4 Pukul kawan Ambil barang kawan Ganggu kawan Tidak mendengar arahan 1 5 2 3 5 Koyakkan buku / 1 Jadual yang dipaparkan boleh diubahsuai mengikut kehendak penyelidik dan keperluan soalan kajian. .

perasaan. keratan akhbar dan sebagainya boleh dijadikan lampiran. hipotesis. refleksi. Maklumat yang dicatatkan mengandungi peristiwa penting. reaksi pendangan. Bahan lain seperti foto.Merupakan catatan pemerhatian yang dilakukan secara berkala dan berterusan supaya perkembangan peristiwa dapat diperhatikan. analisis dan komen. interpretasi. .

masalah dan peristiwa yang telah dikenal pasti. Catatan dalam diari adalah pada skop yang lebih kecil atau difokuskan kepada isu. masalah dan peristiwa yang tertentu pada situasi yang spesifik.Catatan pada diari memfokus kepada isu. .

Format Penulisan diari adalah seperti berikut:- .

Analisis foto menggunakan menentukan senarai tingkah semak laku yang yang telah ingin disediakan untuk diperhatikan dalam foto. Pemerhatian yang dilakukan ke atas sekeping foto dicatatkan secara naratif iaitu penerangan ke atas apa yang diperhatikan. Foto mempunyai dalam kelemahan keadaan iaitu statik tingkah tetapi laku foto yang boleh diperhatikan menerangkan situasi ketika rakaman dilakukan. .Rakaman foto merekodkan situasi dalam keadaan statik iaitu tidak bergerak seperti rakaman video.

Contoh Foto beserta penulisan penerangan foto: .

Naratif bermaksud menerangkan apa yang diperhatikan dalam foto mengikut persoalan kajian. Cara analisis slaid dan foto adalah sama iaitu menggunakan senarai semak. bentuk naratif dan gambaran. .Disediakan menggunakan foto.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->