INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA, KEDAH

PJM 3106 ANATOMI AND FISIOLOGI TOPIK: FUNGSI & SUMBER KARBOHIDRAT, LEMAK, PROTEIN

21/5/2013

1

LEMAK PROTEIN KARBOHIDRAT .

. Karbohidrat adalah nutrien yang mengandungi karbon hidrogen dan oksigen.  Karbohidrat terbentuk daripada molekul-molekul ringkas yang dikenali sebagai gula ringkas.

Roti Makanan Yang Berkanji Nasi Kentang Madu Sumber Karbohidrat Makanan Yang Manis/ Bergula BuahBuahan Susu .

Jadual di bawah menunjukkan peratusan kandungan karbohidrat di dalam beberapa jenis makanan : Sumber Nasi Roti Pisang Kandungan karbohidrat (%) 76 74 53 Daging Ikan 10 2 .

. Untuk membekalkan tenaga supaya sel-sel badan dapat berfungsi dengan lebih cekap. Satu gram (1g) karbohidrat boleh menghasilkan 17 kJ tenaga apabila dioksidakan sepenuhnya (completely oxidised).

. ii) Sel-sel tumbuhan menyimpan lebihan glukosa dalam bentuk kanji. Sebagai contoh: i) Glukosa yang berlebihan akan ditukar kepada glikogen untuk disimpan dalam sel-sel haiwan. iii) Kanji dan glikogen boleh ditukarkan semula kepada gula ringkas apabila diperlukan. Sebagai simpanan makanan pada haiwan dan sel- sel tumbuhan.

oksigen dan nitrogen. Ada juga protein mengandungi sulfur (sulphur) dan fosforus (phosphorus). . hidrogen. Protein adalah nutrien yang mengandungi karbon .

Gandum. Jagung) Ikan Telur Susu Produk Tenusu (Keju & Mentega) . Kacang Tanah) Bijiran (Oat.PROTEIN HAIWAN Daging PROTEIN TUMBUHAN Kekacang (Soya.

 Untuk pertumbuhan tubuh badan kerana protein adalah salah satu komponen utama dalam protoplasma sel.  Untuk pembentukan sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel lama atau sel-sel yang telah rosak.  . Untuk mensintesiskan sebatian protein yang lain seperti enzim. hormon dan antibodi.

Protein boleh ditukarkan kepada glikogen apabila tubuh badan kekurangan karbohidrat dan lemak. . Glikogen adalah tenaga yang tersimpan yang mana ianya boleh menghasilkan tenaga apabila dioksidasikan melalui respirasi sel. Untuk memberikan tenaga.

2 .0 23.0 6.0 14.Sumber Ikan (Fish) Daging (Meat) Telur (Egg) Milk (Susu) Sayur-sayuran (Vegetables) Kandungan Protein (%) 26.0 3.

 Lemak adalah sebatian yang mengandungi karbon. . hidrogen dan oksigen tetapi nisbah hidrogen dengan oksigen adalah lebih tinggi daripada 2:1.

Lemak Haiwan Mentega Keju Kuning Telur Lemak TumbuhTumbuhan Margerine Minyak Kelapa Minyak Zaitun Minyak Sawit Minyak Jagung Minyak Ikan Kod Minyak Bijiran .

iaitu dua kali ganda jumlah tenaga yang dihasilkan oleh satu gram (1g) karbohidrat. Pengoksidaan satu gram (1g) lemak boleh menghasilkan 38kJ tenaga. . Sebagai sumber yang kaya dengan tenaga.

D. Sebagai pelarut vitamin A.  Menyekat kehilangan air dari permukaan kulit melalui rembesan minyak oleh kelenjar sebum pada kulit . Sebagai penebat haba kepada badan. boleh mengekalkan suhu badan. E. . Lemak berlebihan yang disimpan sebagai tisu adipos di  bawah kulit. dan K untuk membolehkan/memudahkan pengangkutan ke bahagian-bahagian tertentu badan.

Sumber Kandungan lemak/minyak (%) Ayam Telur 7 11 Daging Keju 28 35 Mentega 82 .