INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA, KEDAH

PJM 3106 ANATOMI AND FISIOLOGI TOPIK: FUNGSI & SUMBER KARBOHIDRAT, LEMAK, PROTEIN

21/5/2013

1

LEMAK PROTEIN KARBOHIDRAT .

. Karbohidrat adalah nutrien yang mengandungi karbon hidrogen dan oksigen.  Karbohidrat terbentuk daripada molekul-molekul ringkas yang dikenali sebagai gula ringkas.

Roti Makanan Yang Berkanji Nasi Kentang Madu Sumber Karbohidrat Makanan Yang Manis/ Bergula BuahBuahan Susu .

Jadual di bawah menunjukkan peratusan kandungan karbohidrat di dalam beberapa jenis makanan : Sumber Nasi Roti Pisang Kandungan karbohidrat (%) 76 74 53 Daging Ikan 10 2 .

Satu gram (1g) karbohidrat boleh menghasilkan 17 kJ tenaga apabila dioksidakan sepenuhnya (completely oxidised). Untuk membekalkan tenaga supaya sel-sel badan dapat berfungsi dengan lebih cekap. .

iii) Kanji dan glikogen boleh ditukarkan semula kepada gula ringkas apabila diperlukan. Sebagai contoh: i) Glukosa yang berlebihan akan ditukar kepada glikogen untuk disimpan dalam sel-sel haiwan. Sebagai simpanan makanan pada haiwan dan sel- sel tumbuhan. ii) Sel-sel tumbuhan menyimpan lebihan glukosa dalam bentuk kanji. .

. hidrogen. Ada juga protein mengandungi sulfur (sulphur) dan fosforus (phosphorus). oksigen dan nitrogen. Protein adalah nutrien yang mengandungi karbon .

Kacang Tanah) Bijiran (Oat. Jagung) Ikan Telur Susu Produk Tenusu (Keju & Mentega) . Gandum.PROTEIN HAIWAN Daging PROTEIN TUMBUHAN Kekacang (Soya.

Untuk mensintesiskan sebatian protein yang lain seperti enzim. Untuk pertumbuhan tubuh badan kerana protein adalah salah satu komponen utama dalam protoplasma sel. hormon dan antibodi.  .  Untuk pembentukan sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel lama atau sel-sel yang telah rosak.

Protein boleh ditukarkan kepada glikogen apabila tubuh badan kekurangan karbohidrat dan lemak. Glikogen adalah tenaga yang tersimpan yang mana ianya boleh menghasilkan tenaga apabila dioksidasikan melalui respirasi sel. Untuk memberikan tenaga. .

0 3.0 6.2 .0 14.0 23.Sumber Ikan (Fish) Daging (Meat) Telur (Egg) Milk (Susu) Sayur-sayuran (Vegetables) Kandungan Protein (%) 26.

. hidrogen dan oksigen tetapi nisbah hidrogen dengan oksigen adalah lebih tinggi daripada 2:1. Lemak adalah sebatian yang mengandungi karbon.

Lemak Haiwan Mentega Keju Kuning Telur Lemak TumbuhTumbuhan Margerine Minyak Kelapa Minyak Zaitun Minyak Sawit Minyak Jagung Minyak Ikan Kod Minyak Bijiran .

Pengoksidaan satu gram (1g) lemak boleh menghasilkan 38kJ tenaga. iaitu dua kali ganda jumlah tenaga yang dihasilkan oleh satu gram (1g) karbohidrat. Sebagai sumber yang kaya dengan tenaga. .

E. D. Sebagai pelarut vitamin A.  Menyekat kehilangan air dari permukaan kulit melalui rembesan minyak oleh kelenjar sebum pada kulit . Lemak berlebihan yang disimpan sebagai tisu adipos di  bawah kulit. boleh mengekalkan suhu badan. dan K untuk membolehkan/memudahkan pengangkutan ke bahagian-bahagian tertentu badan. . Sebagai penebat haba kepada badan.

Sumber Kandungan lemak/minyak (%) Ayam Telur 7 11 Daging Keju 28 35 Mentega 82 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful