MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : 1 Anggerik : Membuat corak dan

rekaan : Renjisan dan percikan : Alam semula jadi : Penanda buku : 60 minit : Alat : Gigi berus, gunting, palet, daun, berus jenis leper Bahan : kertas lukisan, warna air/ warna poster, ribbon, ‘puncher’ Bahan bantu mengajar EMK : Contoh-contoh corak teknik percikan : Elemen kreativiti dan inovatif

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan: rupa, warna, kontra, penegasan, dan harmoni) yang terdapat pada objek buatan manusia karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 2. Aplikasi pengetahuan, kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan corak. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai corak teknik lipatan dan guntingan.

1.2 Alat – gigi berus. penegasan dan harmoni) dalam penghasilan karya.1 2.2. rupa) dan prinsip rekaan (kontra.2 Aplikasi seni Warna – primer dan sekunder Rupa – organik Kontra – warna Harmoni – bentuk Penegasan – bentuk daun Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni 2.2 2.1 Persepsi Estetik 2.1. dan proses dalam penghasilan karya 2.1.3. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2. sejarah seni. dan memahami bahasa sesi visual yang ada pada karya seni.1 2.2 Mengetahui penggunaan media.1.1.2.3 Ekspresi kreatif Teknik – renjisan dan persikan (corak tidak terancang) Murid dapat mengaplikasi pengetahuan.3 2.3.1 2. kertas lukisan dan warna air/warna poster.1. palet Bahan – daun.2. teknik.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. menamakan.2.1 2.1 Unsur seni 2.2. gunting. ‘puncher’ 2. 2.2 2.1.1.1.1.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Prinsip rekaan dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni 2. riben.2.1. .4. kefahaman Murid dapat mengenal.2 Menggunakan unsure seni (warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2.

4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan .2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.4 Apresiasi seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual 2.

STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik Guru menunjukkan contoh-contoh corak yang ILUSTRASI AKTIVITl terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Guru berinteraksi dengan murid tentang unsur warna. rupa. . kontra dan penegasan Guru memperkenalkan teknik renjisan dan percikan Aplikasi seni Guru berinteraksi dengan murid tentang jenis-jenis media yang sesuai untuk membuat aktiviti corak teknik percikan dan renjisan Guru berinteraksi dengan murid tentang cara penggunaan media dalam penghasilan corak teknik renjisan dan percikan Guru menunjukkan cara penghasilan corak renjisan dan percikan Ekspresi kreatif Murid menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut Langkah 1 Bancuh cat air/ warna poster dalam palet. harmoni.

alihkan daun daripada kertas lukisan dan jemur sehingga kering Langkah 6 Murid menggunting hasil percikan kepada saiz yang diingini Murid menebuk lubang pada hujung kertas dan mengikat riben dengan bimbingan guru Apresiasi seni .- Buat bancuhan warna primer dan sekunder Sediakan sekeping kertas lukisan Sediakan morif seperti yang diinginkan (daun) Langkah 2 Susun daun di atas permukaan kertas lukisan Langkah 3 Sapukan warna pada gigi berus dan percikkan warna pada permukaan kertas Langkah 4 Ulangi langkah 3 menggunakan warna yang berbeza Langkah 5 Setelah siap.

- Murid mempamerkan hasil kerja Murid menceritakan hasil kerja sendiri sendiri dan rakan-rakan .