Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Tetapi. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. Selain itu. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. untuk tunai tanaman ladang. kulit bulu . keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. Adalah dianggarkan bahawa. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. dan teras ketuanan ke atas orang lain. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. Tambahan pula. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. dalam tahun 1960-an. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak.

yang baru diperkenalkan. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua. Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup.lebih daripada 10. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. antara sejumlah 15. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. dan 200. sebagai haiwan terancam.589 spesies. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun. Oleh itu. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar.000 cheetahs. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. dan tikus. .000 Leopard. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. menjadikan mereka tidak berumah. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. 15000 jaguar. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. 3. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki.000 haiwan vertebrata.

Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. Menurut IUCN. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Kangaroo. Bengal harimau. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. Puma. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. ular gemeretuk. Bactrian unta. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. paus Biru. satu separuh daripada penyu air tawar. Jika sekali mereka hilang. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. orang utan. Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. Dhole. yang ditubuhkan pada tahun 1961. Menurut IUCN. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia. Panda. Gajah Asia. . satu perlapan daripada semua burung. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. paus sperma. satu pertiga daripada amfibia. WWF (World Wildlife Persekutuan). mereka tidak boleh digantikan. Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. undan Brown. Hari ini. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka.

Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. Dalam adegan tindakan. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. Jurulatih menggunakan pemburu. . Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. berdiri tegak di atas kepala mereka. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. haiwan yang dirawat teruk. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk.

org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. dan keadaan tidak bersih teruk. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan. sebahagian kecilnya. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Ini sangkar jarang dibersihkan. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. Contoh ini adalah sabung ayam. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan.wikipedia. Mereka penuh haiwan najis. Rizab tambahan. sangkar yang kecil. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. dalam zaman prasejarah. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. orang utan. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan. pengurusan hutan. tidak mempunyai ventilasi yang baik. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. http://en. Bukan sahaja ini. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. bijak. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian.000 dan 30. dan. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini.Burung disimpan dalam sangkar. Juga. gajah berjuang. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful