P. 1
Ancaman Kepada Orang Utan

Ancaman Kepada Orang Utan

|Views: 19|Likes:
Published by Fazlan Azizan
article
article

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Fazlan Azizan on May 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Selain itu. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. Tetapi. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. dan teras ketuanan ke atas orang lain. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. dalam tahun 1960-an. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Adalah dianggarkan bahawa. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. Tambahan pula. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. untuk tunai tanaman ladang. kulit bulu .

Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin. Oleh itu. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli.000 cheetahs. 15000 jaguar. dan 200. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. .000 Leopard. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. menjadikan mereka tidak berumah.589 spesies. yang baru diperkenalkan. 3. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. antara sejumlah 15. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua. sebagai haiwan terancam. dan tikus. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang.lebih daripada 10. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup.000 haiwan vertebrata. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos.

satu perlapan daripada semua burung. Bengal harimau. undan Brown. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. Hari ini. orang utan. Menurut IUCN. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Dhole. Bactrian unta. Menurut IUCN. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. paus sperma. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. satu pertiga daripada amfibia. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. paus Biru. mereka tidak boleh digantikan. satu separuh daripada penyu air tawar. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. . Panda. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Kangaroo. Puma. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. ular gemeretuk. yang ditubuhkan pada tahun 1961. WWF (World Wildlife Persekutuan). dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. Gajah Asia.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. Jika sekali mereka hilang. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia.

melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. Dalam adegan tindakan. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. haiwan yang dirawat teruk. Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. . Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. berdiri tegak di atas kepala mereka. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Jurulatih menggunakan pemburu. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung".

pengurusan hutan. .wikipedia. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. Ini sangkar jarang dibersihkan. Contoh ini adalah sabung ayam. Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. Rizab tambahan. sangkar yang kecil. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya. tidak mempunyai ventilasi yang baik. sebahagian kecilnya. http://en. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. Juga. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960".org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. orang utan. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan.000 dan 30.Burung disimpan dalam sangkar. dalam zaman prasejarah. bijak. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. Mereka penuh haiwan najis.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. dan keadaan tidak bersih teruk. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. gajah berjuang. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. dan. Bukan sahaja ini. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->