Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. Adalah dianggarkan bahawa. dalam tahun 1960-an. kulit bulu . dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Tambahan pula. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Tetapi. untuk tunai tanaman ladang. dan teras ketuanan ke atas orang lain. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. Selain itu. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an.

Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup. dan 200. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. Oleh itu. . Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar.000 cheetahs. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun. sebagai haiwan terancam. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. menjadikan mereka tidak berumah.000 Leopard. antara sejumlah 15.000 haiwan vertebrata. 15000 jaguar. 3. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. dan tikus. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki.589 spesies. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. yang baru diperkenalkan.lebih daripada 10. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli.

Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. Hari ini. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. satu separuh daripada penyu air tawar. paus Biru. Bengal harimau. mereka tidak boleh digantikan. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Dhole. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. Bactrian unta. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. Panda. Gajah Asia. ular gemeretuk.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. orang utan. paus sperma. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. satu perlapan daripada semua burung. Menurut IUCN. . Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. WWF (World Wildlife Persekutuan). satu pertiga daripada amfibia. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. yang ditubuhkan pada tahun 1961. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. Kangaroo. Menurut IUCN. Puma. Jika sekali mereka hilang. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. undan Brown. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia.

Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". Jurulatih menggunakan pemburu. . Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Dalam adegan tindakan. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. berdiri tegak di atas kepala mereka. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. haiwan yang dirawat teruk. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka.

Ini sangkar jarang dibersihkan. sangkar yang kecil. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. bijak. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. Bukan sahaja ini. Mereka penuh haiwan najis. http://en. Contoh ini adalah sabung ayam. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". sebahagian kecilnya. Rizab tambahan.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk.000 dan 30. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. gajah berjuang.Burung disimpan dalam sangkar. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. tidak mempunyai ventilasi yang baik. pengurusan hutan. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan. dan. orang utan. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. dalam zaman prasejarah. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. . Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Juga.wikipedia. dan keadaan tidak bersih teruk. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil.