Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. Selain itu. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Tambahan pula. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. dalam tahun 1960-an. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. untuk tunai tanaman ladang. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. dan teras ketuanan ke atas orang lain. Adalah dianggarkan bahawa. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. kulit bulu . Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. Tetapi. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus.

Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka. sebagai haiwan terancam. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal.lebih daripada 10. Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup. 3. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin. dan 200. antara sejumlah 15.000 Leopard. .000 haiwan vertebrata. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang.000 cheetahs. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. menjadikan mereka tidak berumah. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. dan tikus. Oleh itu. yang baru diperkenalkan. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos. 15000 jaguar.589 spesies.

satu separuh daripada penyu air tawar. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Panda. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. Bengal harimau. ular gemeretuk. paus Biru. Gajah Asia. paus sperma. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. Puma. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. satu perlapan daripada semua burung. Jika sekali mereka hilang. Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. WWF (World Wildlife Persekutuan). satu pertiga daripada amfibia. Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. undan Brown. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Hari ini. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. Kangaroo. Bactrian unta. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. Menurut IUCN. yang ditubuhkan pada tahun 1961. orang utan. Dhole. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. Menurut IUCN. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. mereka tidak boleh digantikan. .

Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. haiwan yang dirawat teruk. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Dalam adegan tindakan. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. Jurulatih menggunakan pemburu. Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. berdiri tegak di atas kepala mereka. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. . Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung".

Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian. Bukan sahaja ini. bijak.wikipedia. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan. Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. . Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. Ini sangkar jarang dibersihkan. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan.Burung disimpan dalam sangkar. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. dan keadaan tidak bersih teruk. gajah berjuang. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya.000 dan 30. Juga. orang utan. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. sangkar yang kecil. pengurusan hutan. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. tidak mempunyai ventilasi yang baik. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. dan. http://en. dalam zaman prasejarah. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. sebahagian kecilnya. Mereka penuh haiwan najis. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. Contoh ini adalah sabung ayam.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. Rizab tambahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful