P. 1
Ancaman Kepada Orang Utan

Ancaman Kepada Orang Utan

|Views: 19|Likes:
Published by Fazlan Azizan
article
article

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Fazlan Azizan on May 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Tetapi. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. dalam tahun 1960-an. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Adalah dianggarkan bahawa.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. untuk tunai tanaman ladang. Tambahan pula. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. kulit bulu . dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. dan teras ketuanan ke atas orang lain. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. Selain itu. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia.

dan tikus. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos.lebih daripada 10. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli.589 spesies.000 Leopard. dan 200. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua. 3. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. menjadikan mereka tidak berumah. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar. sebagai haiwan terancam. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. Oleh itu. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. antara sejumlah 15. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun.000 haiwan vertebrata. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. . Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup.000 cheetahs. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. yang baru diperkenalkan. 15000 jaguar. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas.

paus Biru. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. mereka tidak boleh digantikan. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. Kangaroo. . Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Bactrian unta. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. undan Brown. ular gemeretuk. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. Bengal harimau. WWF (World Wildlife Persekutuan). satu separuh daripada penyu air tawar. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. yang ditubuhkan pada tahun 1961. Panda. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Menurut IUCN. satu pertiga daripada amfibia. Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. Menurut IUCN. Dhole. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. paus sperma. Gajah Asia. orang utan. satu perlapan daripada semua burung. Hari ini. Puma. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. Jika sekali mereka hilang.

Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Dalam adegan tindakan. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. Jurulatih menggunakan pemburu. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. . Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. berdiri tegak di atas kepala mereka. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. haiwan yang dirawat teruk.

Juga. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. Ini sangkar jarang dibersihkan. Contoh ini adalah sabung ayam. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. Bukan sahaja ini.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian. dan keadaan tidak bersih teruk. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. http://en. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. orang utan. pengurusan hutan. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. . Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. dalam zaman prasejarah. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan.000 dan 30. Rizab tambahan. Mereka penuh haiwan najis. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. sangkar yang kecil. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. tidak mempunyai ventilasi yang baik. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan.wikipedia. bijak. gajah berjuang. sebahagian kecilnya. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. dan.Burung disimpan dalam sangkar. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->