Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

dan teras ketuanan ke atas orang lain. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. kulit bulu . perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. untuk tunai tanaman ladang. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. Adalah dianggarkan bahawa. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. Tambahan pula. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Tetapi. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. dalam tahun 1960-an. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. Selain itu. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu.

Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. 3. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua.000 Leopard. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli. dan 200. antara sejumlah 15. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. Oleh itu. .000 cheetahs. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup.lebih daripada 10.000 haiwan vertebrata. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. sebagai haiwan terancam. yang baru diperkenalkan. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. dan tikus. menjadikan mereka tidak berumah.589 spesies. 15000 jaguar.

satu separuh daripada penyu air tawar. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. paus Biru. satu pertiga daripada amfibia. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. satu perlapan daripada semua burung. Hari ini. paus sperma. Menurut IUCN. WWF (World Wildlife Persekutuan). Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. orang utan. Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. yang ditubuhkan pada tahun 1961. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia. Bactrian unta. Panda. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. Gajah Asia. ular gemeretuk. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. . Bengal harimau.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. undan Brown. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. Menurut IUCN. mereka tidak boleh digantikan. Puma. Jika sekali mereka hilang. Kangaroo. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Dhole. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser.

mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Jurulatih menggunakan pemburu. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Dalam adegan tindakan. Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. berdiri tegak di atas kepala mereka. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. . tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. haiwan yang dirawat teruk. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih.

Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. . dan keadaan tidak bersih teruk. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya.wikipedia. Mereka penuh haiwan najis. gajah berjuang. sebahagian kecilnya. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. Rizab tambahan. http://en.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. Ini sangkar jarang dibersihkan. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. sangkar yang kecil. dalam zaman prasejarah.000 dan 30. orang utan. Bukan sahaja ini. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. dan.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. bijak. pengurusan hutan. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara.Burung disimpan dalam sangkar. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. Contoh ini adalah sabung ayam. Juga. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan. tidak mempunyai ventilasi yang baik. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". Penduduk dunia sekarang nombor antara 15.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful