Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. kulit bulu . Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. untuk tunai tanaman ladang. dan teras ketuanan ke atas orang lain. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. Adalah dianggarkan bahawa. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. Selain itu. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Tetapi. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. dalam tahun 1960-an. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. Tambahan pula. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli.

sebagai haiwan terancam. yang baru diperkenalkan. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua.589 spesies. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun. antara sejumlah 15. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. dan 200. menjadikan mereka tidak berumah. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. 15000 jaguar. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang.lebih daripada 10. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global.000 Leopard. . Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin.000 cheetahs. dan tikus.000 haiwan vertebrata. Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim. Oleh itu. 3. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli.

Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. Bengal harimau. Puma. kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. WWF (World Wildlife Persekutuan). Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. Jika sekali mereka hilang. satu separuh daripada penyu air tawar. satu perlapan daripada semua burung. . Gajah Asia. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. Dhole. Panda. Bactrian unta. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. orang utan. Kangaroo. Menurut IUCN. yang ditubuhkan pada tahun 1961. Menurut IUCN. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia. Hari ini. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. mereka tidak boleh digantikan. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. ular gemeretuk. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. satu pertiga daripada amfibia. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. undan Brown. paus Biru. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. paus sperma. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam.

Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. haiwan yang dirawat teruk. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Dalam adegan tindakan. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. Jurulatih menggunakan pemburu. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. berdiri tegak di atas kepala mereka. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. . tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam.

Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. Bukan sahaja ini. Ini sangkar jarang dibersihkan. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian. gajah berjuang. sebahagian kecilnya. bijak. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". Juga. pengurusan hutan. orang utan. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. Rizab tambahan. dan. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya.Burung disimpan dalam sangkar. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman.000 dan 30. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. dalam zaman prasejarah.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. http://en. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. dan keadaan tidak bersih teruk. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan.wikipedia. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. . tidak mempunyai ventilasi yang baik. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. Contoh ini adalah sabung ayam. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. sangkar yang kecil. Mereka penuh haiwan najis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful