Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar © Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli. untuk tunai tanaman ladang. yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. dan teras ketuanan ke atas orang lain. Adalah dianggarkan bahawa.Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka. Selain itu. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia. dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. kulit bulu . Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Tambahan pula. dalam tahun 1960-an. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu. untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan. perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. Tetapi. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan.

dan tikus. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura.589 spesies. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka.lebih daripada 10. antara sejumlah 15. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang. Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas. yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah. dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing. spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia. . Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup. Punca Endangerment Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. Oleh itu. 15000 jaguar. sebagai haiwan terancam. manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli. yang baru diperkenalkan. dan 200. 3.000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun.000 Leopard.000 cheetahs. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos.000 haiwan vertebrata. menjadikan mereka tidak berumah. Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim.

paus Biru. Bactrian unta. WWF (World Wildlife Persekutuan). kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya. undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat. kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. mereka tidak boleh digantikan. satu perlapan daripada semua burung. dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. orang utan. Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar. yang ditubuhkan pada tahun 1961. Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. undan Brown. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia. Puma. Menurut IUCN.Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser. Menurut IUCN. Dhole. Hari ini. Panda. kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. paus sperma. Bengal harimau. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia. Jika sekali mereka hilang. Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Gajah Asia. ular gemeretuk. satu separuh daripada penyu air tawar. Kangaroo. Simpanan Haiwan Terancam Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. . satu pertiga daripada amfibia. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan.

berdiri tegak di atas kepala mereka. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. . Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih.Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". haiwan yang dirawat teruk. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. Jurulatih menggunakan pemburu. Dalam adegan tindakan. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk. sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk.

monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. gajah berjuang.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. dan. Contoh ini adalah sabung ayam.wikipedia. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian.Burung disimpan dalam sangkar. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. bijak. Mereka penuh haiwan najis. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". sangkar yang kecil. dalam zaman prasejarah.000 dan 30. lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. . Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. http://en. dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan. orang utan. sebahagian kecilnya. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan. Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan.000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15. Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan. Ini sangkar jarang dibersihkan. Juga. segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. pengurusan hutan. pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. dan keadaan tidak bersih teruk. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo. tidak mempunyai ventilasi yang baik. Bukan sahaja ini. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya. Rizab tambahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful