P. 1
Tugasan Pj Suaian 1st

Tugasan Pj Suaian 1st

|Views: 194|Likes:
Published by Umi_Hiddayathu_7411
tugasan last semester pj suaian..
tugasan last semester pj suaian..

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Umi_Hiddayathu_7411 on May 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

08/29/2015

$0.99

USD

pdf

text

original

Jurnal yang dikaji adalah bertajuk ‘Aktiviti Pendidikan Jasmani Suaian Berkeperluan Khas’ oleh Safari Bahri dan

Hamdan Mohd Ali daripada Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia. PENDAHULUAN Aktiviti pendidikan jasmani suaian amat penting kepada pelajar berkeperluan khas kerana mereka mengalami pelbagai masalah yang melibatkan ketidakupayaan fizikal, sosial dan mental. Aktiviti pendidikan jasmani suaian merupakan aktiviti terapi yang mampu mengurangkan masalah dan tekanan yang dihadapi oleh pelajar-pelajar khas. Dengan adanya pendidikan khas yang melibatkan pendidikan jasmani suaian mampu menjadikan mereka insan yang dapat berdikari dan mampu berjaya seperti pelajar normal. Terdapat 3 jenis program persekolahan pendidikan khas di Malaysia iaitu sekolah khas, program sekolah pencantuman, dan program sekolah inklusif. Sekolah khas merupakan sekolah yang menempatkan pelajar-pelajar bagi satu ketogeri atau satu jenis kecacatan yang sama dan memerlukan satu pendidikan yang khas. Misalnya pelajar-pelajar yang mengalami masalah pendengaran ditempatkan di sekolah yang mempunyai guru-guru yang dilatih khas dan berasingan dengan sekolah biasa. Kaedah pengajaran dan pembelajaran serta aktiviti kokurikulom juga berbeza mengikut kesesuaian pelajar khas tersebut. Program sekolah pencantuman merupakan program pelajar-pelajar khas yang ditempatkan di sekolah biasa bersama pelajar-pelajarnormal tetapi mereka berlajar secara berasing daripada pelajar normal. Mereka hanya berkongsi kemudahan fizikal sekolah dan pentadbiran sekolah sama seperti pelajar-pelajar normal. Program inklusif pula merupakan program ke-3 dalam program pendidikan khas dimana pelajar berkeperluan khas berlajar bersama dengan pelajar normal dalam satu kelas yang sama. Pelajar khas perlulah mencapai tahap akademik yang hampir sama dengan pelajar biasa sebelum ditempatkan ke dalam program inklusif.

cuaca yang tidak mengizinkan dan guru yang tidak jelas dengan matlamat dan konten pendidikan jasmani.Hamdan Mohd Ali (2002) menyatakan bahawa tahap pengajaran bagi subjek pendidikan jasmani telah menurun secara mendadak selepas kemerdakaan kerana pengabaiann subjek pendidikan jasmani. TUJUAN KAJIAN Penulis menyatakan bahawa kajian dilakukan untuk mengkaji aspek perlaksanaan aktivitiaktiviti pendidikan jasmani suaian di sekolah khas. kekurangan guru terlati dalam bidang ini. didapati kebanyakan guru hanya . kemudahan. Responden yang terlibat adalah guru-guru sekolah pendidikan khas yang mengajar pendidikan jasmani yang terdiri daripada 7 buah sekolah iaitu 2 buah sekolah khas dan 5 buah sekolah percantumah di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor. masih belum terdapat satu garis panduan yang jelas mengenai aktiviti perlaksanaan tersebut ke atas sekolah berkeperluan khas ini. Kajian ini merupakan kajian yang menggunakan kaedah tinjauan melalui pemerhatian dan temubual. Menerusi temubual dan pemerhatian penulis. kesesuaian aktiviti P&P pendidikan jasmani. Walau bagaimanapon sehingga kini. tidak semua guru yang berkelayakan tersebut pernah mengikuti kursus secar sfasifik. Namun begitu. Dapatan kajian penulis menyatakan bahawa daripada 36 orang guru yang mengajar pendidikan jasmani. Surat perkeliling pendidikan khas 1979 – 1991 telah menyatakan garis panduan yang melibatkan aktiviti jasmani yang dijalankan di sekolah-sekolah khas. tiada sokongan dari masyarakat sekolah serta ibu bapa.peralatan dan prasarana yang tidak mencukupi. Ini kerana pendidikan jasmani tidak diuji dalam peperiksaan awam di Malaysia. mengenalpasti masalah perlaksanaan dari aspek keperluan tenaga pengajar serta kesesuaian kemudahan dan peralatan pengajaran pendidikan jasmani suaian di sekolahsekolah menengah khas di Malaysia. hanya 18 orang sahaja yang mempunyai kelayakkan.

lebih sabar dan meinkan peranan yang penting dalam membentuk suasana kelas yang kondusif dan ceria. Tanpa aktiviti fizikal yang direka khas bagi pelajar-pelajar berkeperluan khas dan diubah suai menyebabkan mereka tidak berpeluang bermain dan melakukan aktiviti fizikal dengan adil. peralatan yang tidak sesuai bagi pelajar khas. peralatan yang digunakan tidak bersesuaian dan mungkin membahayakan pelajar khas sekiranya digunakan. Pendidikan jasmani suaian ini sama pentingnya bagi pelajar pelajarpelajar khas seperti pelajar yang normal. KESIMPULAN Konklusinya. Bukan sahaja terhadap kesihatan. psikologi dan afektif mereka. serta faktor cuaca menyebabkan kesukaran untuk melaksanakan aktivti fizikal walaupon guru menyedari akan kepentingannya terhadap pelaj-pelajar khas. tetapi pembentukan kognitif. sosial.sebagai guru yang mengajar pelajaran ini juga seharusnya lebih kreatif. Akibat daripada bilangan pelajar yang berkeperluan khas di sekolah percantuman adalah minoriti. . pelajar khas sering dipinggirkan pelajar normal. Malah. Aktiviti fizikal juga tidak dapat dijalankan kerana faktor keselamatan kawasan.melaksanakan P&P berdasarkan silibus pendidikan jasmani pelajar normal serta budi bicara yang difikirkan bersesuaian dan tidak mengubah suai pengajaran kepada pelajar khas. faktor-faktor yang menjadi halangan P&P pendidikan jasmani suaian bagi pelajar berkeperluan khas seperti kurang guru yang berkelayakan .maka ianya menjadi kurang perhatian daripada pihak sekolah. masalah komunikasi.

FAKULTI SAINS SUKAN DAN KEJURULATIHAN UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS. PENDIDIKAN JASMANI SUAIAN ( QKJ 3013 ) TUGASAN 1 : KRITIKAN JURNAL DISEMAK OLEH : PUAN MIRZA AZNY BINTI MUSTAFA DISEDIAKAN OLEH : ILI MARDHIAH BINTI ALAMIN NURADILA BINTI SULLEH UMI HIDDAYATHUL HAYYAT ISMAIL AT59 AT59 AT43 D20091036519 D20091036484 D20091035907 TARIKH : 05 MAC 2013 . 35900 TANJONG MALIM. PERAK DARUL RIDZUAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->