PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan ii. Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian iii. Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan iv. v. Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut:

(a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami

Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa.

Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bil. Asemblaj - 3. Mobail - Playar Gunting dawai/zink . 2. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Alat Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan 1.2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Aluminium Fiber glass Bahan 4. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir 6. dan Mengenal Kraf Tradisional - Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Stabail - Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Alat Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut 5. Sesiku L. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik . Model .

dan Mengenal Kraf Tradisional Alat 7.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Pisau Tali Gunting Gam Alat 8. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? . Topeng Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9.

6. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Bil.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Diorama Catan Lukisan . Stabail - Di dalam penyediaan sesebuah model. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan. teknik yang 5. Arca Timbul - 2. Mobail - 4.3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. Asemblaj - Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Binaan 3. Jenis Aktiviti Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Teknik-teknik 1.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.       8. 9. dan Mengenal Kraf Tradisional - Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7. Topeng  Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan. Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? . Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas.  Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan.

Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza.2 Langkah Menentukan Alat. ii. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii. Menghasilkan lukisan yang terperinci. bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1. Setiap aktiviti akan menentukan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1.1 Penyediaan Lakaran Idea i. iv. . Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i.4. Penyediaan lakaran idea Menentukan alat. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Menentukan hal benda dan tema ii.4. Memilih lakaran yang terbaik. iii. bahan dan teknik. bahan dan teknik yang sesuai.

Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan. dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : 1. . Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami.3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang. bahan dan teknik.4. Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat.

dan Mengenal Kraf Tradisional 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : .

Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki. . Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i. Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat.1 Arca Timbul Sumber : http://en.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum. di mana ianya dihasilkan pada dinding.5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.wikipedia. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman. Alto contohnya arca tuhan firaun.

Pergamon.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. iii. Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. 1907). Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman. Georgia. Amor Caritas. Temple of Karnak Mesir . 18481. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2. United States 4.

2 Asemblaj Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia .com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai.5.theartzoo. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme.

pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu. apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960. dan Mengenal Kraf Tradisional Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat. Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”. Di peringkat awalan. . cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet. New York. Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. Robert Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. “Pemain Rebab 1”. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah. Di Balai Seni Lukis Negara. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas. batang penyapu. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin.

Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Homage to New York Marcel Duchamp 2. Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3. (Corned beef 2000) 1994 . dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1.

ii. Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan.  Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar. Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih. Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud. penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai. iii. Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Penyediaan Asemblaj i. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib.  Membuat kerangka .

mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. dan Mengenal Kraf Tradisional o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai. varnis. cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. menyapu syelek. . Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang. menambahkan tekstura pada bentuk.  Membuat asemblaj yang sebenar Bahagian urutan kerja ini amat penting. baji-baji kayu yang membentuk tekstura. Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar. lingkaran besi. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. iv. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. mengecat. menghalus. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan. kayu atau plastik. syelek. Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.typepad. Tapak arca (pedestal) kukuh. Arca ini berbentuk abstrak.5.html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu. kukuh dan mantap. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan. Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932.3 Stabail http://johntunger. Beliau mendapat pendidikan formal di . menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif.

Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Philadelphia. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930. 1932 – 1940. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk. Amerika Syarikat. Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil. Lahir pada 1922 di Fribourg. . enjin kenderaan dan enjin kilang. Tidak seperti Calder dan Tinguely. Switzerland. Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi. Pada awal tahun 1960-an. Berasaskan latar beliau sebagai jurutera. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. brek kereta api. Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”.

Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3. Elephant 1928 4. John Robert Wolfe Harp Series .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Stabail Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1. Narva 1961 Constantin Brancusi 2.

ii. iv. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. vi. Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). iii. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Menghasilkan Arca Stabil i. iv.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. v. olahan bahan. vi. . vii. fungsi dan kemasan. ii. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i. ix. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan. unsur-unsur seni. Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda. vii. kuat dan selamat. Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. v. iii. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. viii.

Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya.4 Mobail . . Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya.5. dan Mengenal Kraf Tradisional x. xi. Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih. Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik.com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium). Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898. Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik. Apabila dunia inginkan perubahan.1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain.wordpress. Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal. mobail disepadukan dengan mesin dan .

unggas berterbangan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Mobail kinetik yang diberi tajukFlamingo (1974). Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. Idea wau yang berdengung di udara. Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail . ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca. dan Mengenal Kraf Tradisional jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Bil Karya Maklumat Alexander Calder 1. Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3. The Y 1960 Timothy Rose 4. Trap and Fish Tail 1939 Alexander Calder 2. Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail .

kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih. sindiran. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail. Bahan yang tidak lasak. dan Mengenal Kraf Tradisional i. kritikan. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya. Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik. . saranan dan nukilan pengarca. mudah pecah.

5 Model . Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan.5. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. alat. saiz mobail. Ia mengambil kira bahan. Membuat karya/mobail Buat kerangka dalam dan luar. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. Fikirkan aspek ruang. ii. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti. Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail. tema. dan Mengenal Kraf Tradisional - Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. kos pembinaan dan masa yang diperlukan. 1.

Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut. Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. . Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model. dan Mengenal Kraf Tradisional Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui. kereta bangunan dan sebagainya.6 Diorama . Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model. Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan. 1.5. Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut.

Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. pensejarahan dan cerita rakyat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama. Seterusnya pemilihan alat dan bahan. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut. figura haiwan. tema dan subjek serta olahan idea yang . fiksyen. Tujuannya jelas. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut.

Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. Fikirkan aspek ruang. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 5. hal subjek dan latar hadapan. Aliran dan Tema Sejagat d. . Kesesuaian latar belakang. Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Perasaan Dalaman. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. Memperinci Lakaran 6. Dalam konteks ini. Menentukan Alat dan Media 3. saiz mobail. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian 2. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. o o o o Bahan dan alatan. Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. Menentukan Subjek dan Tema a. dan Mengenal Kraf Tradisional berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang . dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama.

dan Mengenal Kraf Tradisional 3: Hal benda.5.7 Boneka .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. latar belakang dan kotak diorama 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1.

Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain. dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. . Boneka juga memberi kesedaran imbangan.blogspot. Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk. Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan.html Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan. Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak.com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://fabricpaperthread.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai. Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Boneka 1.

lekatkan bilah kayu di belakang piring. potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut. . Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah.Kemudian dengan menggunakan pita litup. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja. Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup. Untuk membuat rambut kerinting.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 2. dan Mengenal Kraf Tradisional o Pita litup Cara Membuatnya Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka.

Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena. Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak.

Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu . Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka. Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o Gunting. Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat.

dan Mengenal Kraf Tradisional o Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu dengan menggunakan dawai kokot. Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja. Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas. . Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 4. Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik.

5 cm atau 25 cm x 40. Ini ialah asas kepala boneka. Setelah membuat bentuk asasnya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.50 cm. Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak . kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27. Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder. Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder.

perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas.. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai. dan Mengenal Kraf Tradisional ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. hidung yang besar. maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas. . Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau. Untuk menyediakan boneka itu. 5. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna.

Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat . ia mempunyai bahagian kepala.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki. Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat. bahagian pakaian. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6.

Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. ini garisan pengguntingan. Lipat kain belacu sekali. . Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu. Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan.

Gunting mengikut garisan pengguntingan. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka. iv. Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton. Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus. v. . iii. vi. Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya. Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. vii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka.

dan Mengenal Kraf Tradisional Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka. Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka).PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.5.8 TOPENG . 1.

Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. Misalnya seorang yang menderita kerana luka. kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”. menyembunyikan wajah. apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya. Fungsi Topeng 1. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. . Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur. tarian serta istiadat pemujaan. Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

seni dan budaya masyarakat setempat. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. Kecamatan. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja. Sukawati dan Gianyar. agama. 3. Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. . Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. Topeng sebagai simbol dewa-dewi Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur. daerah. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel. 6. begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. 4. 5.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. gajah. dinosaur. Jenis-Jenis Bentuk Origami a. burung.. Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan. pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. bangunan dan perabot kecil (miniature). Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia. c. d. Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya . kereta. Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga. b. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. Daripada orang Arab Moor. bunga dandelion dan bunga tulip. serangga dan singa laut. rama-rama. daun dan pokok pain.

Dalam hal yang lazim. kertas keras. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil. . Dalam situasi yang lain. gam dan pembaris keluli. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang dikehendaki. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. kepingan logam. plastik. kertas jenis water colour digunakan. kertas tisu. Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. pisau. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional pula berwarna putih. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting.

. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti. Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut.6 Isi Kandungan (Hal Benda. Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing. Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya. Makna.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Apabila kita membuat model kucing. tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing. Cerita. dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu.

Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. pisau. kualiti objek. Menurut Frued lagi. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. b. Selain itu. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. jalinan. meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. warna. keunikan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. objek domestik seperti cawan. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya. . rupa dan bentuk. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. a. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. Perasaan takut. Perasaan Dalaman. pinggan senduk. dan Mengenal Kraf Tradisional Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. ruang. misteri. ciri-ciri organik. piring.

‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. Dalam konteks yang lebih besar. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Wujudnya “Non-objective art”. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Aliran dan Tema Sejagat Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. senduk. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. sudu. Dari idea yang berbagai. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. . matahari bintang dan sebagainya. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. Pada bidang yang lebih besar. Contohnya. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan. kereta. dan Mengenal Kraf Tradisional c. basikal. manusia mencipta dan membuat kipas. d.

dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan. Estetika dan Etika Pengkaryaan 6. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1. Asli. penguasaan unsur seni. prinsip seni dan strukur rekaan seni. Kukuh dan Selamat 4. Mengaplikasi Asas Seni Reka. Kuat. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. Menepati Tema dan Tajuk 2. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: . Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Kesesuaian secara keseluruhan. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. 5. 2. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. imbangan dan kesatuan yang menarik. 4. . Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. kontra.      Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut. Tajuk dan tema yang sesuai. Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. bergantung kepada watak. 3. warna. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. dan Mengenal Kraf Tradisional Model menepati tema dan tajuk.

Mengaplikasi strategi. konsep KBSR dan teori pembelajaran. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan  KERANGKA TAJUK-TAJUK . dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN  SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.  HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i.

simulasi. perhubungan dengan diri sendiri. muzik dan irama. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. perbincangan. lawatan dan kajian masa depan. kinestatik. logikal matematik. perhubungan antara individu. Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. verbal linguistik. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. Dalam kurikulum ini. projek. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar. Walau bagaimanapun.

Secara kebiasaan.menentukan langkah menjalankan eksperimen . kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. Mengumpul data 6. dan Mengenal Kraf Tradisional Eksperimen Kaedah eksperimen merupakan satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV. Mengenal pasti masalah 2. .mengawal pemboleh ubah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menganalisis data 7. Membuat hipothesis 3.menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan . Mentafsirkan data . Merancang eksperimen: .kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui konsep atau idea yang tertentu. Menjalankankan eksperimen 5. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1.

artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. dan Mengenal Kraf Tradisional 8. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan. Semasa perbincangan. . Membuat kesimpulan 9. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain.

Secara umumnya. dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. Kenal pasti dan faham masalah . galeri-galeri seni. fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. menyeronokkan dan bermakna. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Semasa penyelesaian masalah. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. pendidikan alam sekitar. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara. aktiviti seperti simulasi.

Cari alternatif penyelesaian masalah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Nilaikan penyelesaian . dan Mengenal Kraf Tradisional 2. 4. Lakukan operasi penyelesaian. 5. Jelaskan masalah 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful