PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan ii. Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian iii. Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan iv. v. Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut:

(a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami

Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa.

Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

Bil.2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Asemblaj - 3. 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Alat Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan 1. Mobail - Playar Gunting dawai/zink .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir 6. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik . Aluminium Fiber glass Bahan 4. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Model . dan Mengenal Kraf Tradisional - Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Stabail - Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Alat Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut 5. Sesiku L.

Topeng Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? . Boneka Pisau Tali Gunting Gam Alat 8.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Alat 7.

teknik yang 5. Jenis Aktiviti Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Teknik-teknik 1.3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. 6. Stabail - Di dalam penyediaan sesebuah model. Asemblaj - Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Binaan 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Arca Timbul - 2. Mobail - 4. Diorama Catan Lukisan . dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan. Bil.

Topeng  Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat. Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.  Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan. Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? .       8. 9. dan Mengenal Kraf Tradisional - Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.

ii.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i. Menentukan hal benda dan tema ii. 1. Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza. . bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1.4. iii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.2 Langkah Menentukan Alat. bahan dan teknik. Memilih lakaran yang terbaik. Menghasilkan lukisan yang terperinci. bahan dan teknik yang sesuai. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. Setiap aktiviti akan menentukan alat.4. Penyediaan lakaran idea Menentukan alat. iv. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii.1 Penyediaan Lakaran Idea i. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja.

dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan alat.bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan. Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami. .4. bahan dan teknik. Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat.3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : .

Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki. Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat. Alto contohnya arca tuhan firaun.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum. .5.wikipedia. Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i.1 Arca Timbul Sumber : http://en. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. di mana ianya dihasilkan pada dinding. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman.

Pergamon. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. United States 4. Georgia. 18481. iii.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3. 1907). Temple of Karnak Mesir . dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Amor Caritas. Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman. Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.2 Asemblaj Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www.com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai.5. Ia . merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.theartzoo.

Di peringkat awalan. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah. Di Balai Seni Lukis Negara. New York. Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960. . batang penyapu. cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. Robert Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. dan Mengenal Kraf Tradisional Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin. pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu. apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art. “Pemain Rebab 1”. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas. Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Homage to New York Marcel Duchamp 2. Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3. (Corned beef 2000) 1994 . dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1. Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Penyediaan Asemblaj i.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan.  Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar. Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk. Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj. Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih. penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib. Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai.  Membuat kerangka . ii. iii.

menghalus. . menambahkan tekstura pada bentuk. iv. Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang. baji-baji kayu yang membentuk tekstura. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan. syelek.  Membuat asemblaj yang sebenar Bahagian urutan kerja ini amat penting. cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. mengecat. Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal. lingkaran besi. menyapu syelek. kayu atau plastik. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. varnis. mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. dan Mengenal Kraf Tradisional o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai.

kukuh dan mantap. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan.5. menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran.3 Stabail http://johntunger. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu. Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932.html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik. Tapak arca (pedestal) kukuh. Arca ini berbentuk abstrak.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Beliau mendapat pendidikan formal di .typepad.

dan Mengenal Kraf Tradisional Philadelphia. Lahir pada 1922 di Fribourg. Switzerland. brek kereta api. Tidak seperti Calder dan Tinguely. Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). Pada awal tahun 1960-an. Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk. Amerika Syarikat. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . Berasaskan latar beliau sebagai jurutera. Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930. Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”. Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. enjin kenderaan dan enjin kilang. 1932 – 1940.

Narva 1961 Constantin Brancusi 2. Elephant 1928 4. Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. John Robert Wolfe Harp Series . dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Stabail Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1.

iii. Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. viii. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda. Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Menghasilkan Arca Stabil i. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. iii. ix. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. ii. ii. iv. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan. vi. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. vii. olahan bahan. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. v. kuat dan selamat. vi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. fungsi dan kemasan. vii. v. . Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. iv. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i. unsur-unsur seni. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan.

. Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya.5. Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya. Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. xi.4 Mobail . dan Mengenal Kraf Tradisional x.

1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898.wordpress. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas.com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium). Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik. mobail disepadukan dengan mesin dan . dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida. Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain. Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik. Apabila dunia inginkan perubahan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. Idea wau yang berdengung di udara. ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca. dan Mengenal Kraf Tradisional jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik. Mobail kinetik yang diberi tajukFlamingo (1974).PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. unggas berterbangan. Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Bil Karya Maklumat Alexander Calder 1. Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3. The Y 1960 Timothy Rose 4. Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail . Trap and Fish Tail 1939 Alexander Calder 2.

Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. Bahan yang tidak lasak. Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. . dan Mengenal Kraf Tradisional i. sindiran. Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. saranan dan nukilan pengarca. mudah pecah. kritikan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan.

5 Model . tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Fikirkan aspek ruang. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. kos pembinaan dan masa yang diperlukan. Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan. tema. 1. Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail.5. saiz mobail. Ia mengambil kira bahan. dan Mengenal Kraf Tradisional - Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. Membuat karya/mobail Buat kerangka dalam dan luar. ii. alat.

dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut. Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak. Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana. . Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. 1. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. kereta bangunan dan sebagainya.5. dan Mengenal Kraf Tradisional Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model.6 Diorama . Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah. Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut.

Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. tema dan subjek serta olahan idea yang . Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut. pensejarahan dan cerita rakyat. dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. Tujuannya jelas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. Seterusnya pemilihan alat dan bahan. figura haiwan. fiksyen. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama.

Fikirkan aspek ruang. Menentukan Alat dan Media 3. Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. . Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. Menentukan Subjek dan Tema a. o o o o Bahan dan alatan. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. Kesesuaian latar belakang.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian 2. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama. Memperinci Lakaran 6. Aliran dan Tema Sejagat d. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. dan Mengenal Kraf Tradisional berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. saiz mobail. hal subjek dan latar hadapan. 5. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. Dalam konteks ini. Perasaan Dalaman.

dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang .

dan Mengenal Kraf Tradisional 3: Hal benda. latar belakang dan kotak diorama 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.7 Boneka .5.

dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi.html Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan. Boneka juga memberi kesedaran imbangan. Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak. Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://fabricpaperthread. . Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak.com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain.blogspot. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk.

Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali . Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Boneka 1. sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah.

Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup. lekatkan bilah kayu di belakang piring. dan Mengenal Kraf Tradisional o Pita litup Cara Membuatnya Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja.Kemudian dengan menggunakan pita litup. Untuk membuat rambut kerinting. Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah. . 2. potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka.

Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai. Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. . hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak.

Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu . dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon. Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o Gunting. Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka. Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik. dan Mengenal Kraf Tradisional o Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu dengan menggunakan dawai kokot.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut. Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. 4. . Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas.

Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27.5 cm atau 25 cm x 40.50 cm. Ini ialah asas kepala boneka. Setelah membuat bentuk asasnya. Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak . kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing.

hidung yang besar. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun..PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung. maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu. Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai. Untuk menyediakan boneka itu. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. 5. .

bahagian pakaian. ia mempunyai bahagian kepala. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat . Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki.

Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan. Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu. dan Mengenal Kraf Tradisional ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. Lipat kain belacu sekali. Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting. ini garisan pengguntingan.

ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. Gunting mengikut garisan pengguntingan. Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka. Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus. iii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. vi. vii. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas. iv. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton. . Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan. v.

1.5.8 TOPENG . dan Mengenal Kraf Tradisional Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka. Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka).

apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. tarian serta istiadat pemujaan. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Fungsi Topeng 1. menyembunyikan wajah. Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng. Misalnya seorang yang menderita kerana luka. Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur.

. Kecamatan. Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. 3. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. seni dan budaya masyarakat setempat. 5. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel. Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja. 4. Sukawati dan Gianyar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh. agama. daerah. 6. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu. Topeng sebagai simbol dewa-dewi Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual. gajah. Jenis-Jenis Bentuk Origami a. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. Daripada orang Arab Moor. daun dan pokok pain. d. bangunan dan perabot kecil (miniature). Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga. serangga dan singa laut.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. b. burung. rama-rama. bunga dandelion dan bunga tulip. c. Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan. pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung. Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja. kereta. dinosaur.. Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya .

Dalam hal yang lazim. Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang dikehendaki. Dalam situasi yang lain. kertas tisu. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. kertas jenis water colour digunakan. . pisau. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. kertas keras. dan Mengenal Kraf Tradisional pula berwarna putih. Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. kepingan logam.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. gam dan pembaris keluli. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil. plastik.

Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Makna. Cerita. . Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing. Apabila kita membuat model kucing. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu.6 Isi Kandungan (Hal Benda. Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti. Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut. tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing.

objek domestik seperti cawan. pisau. a. dan Mengenal Kraf Tradisional Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. Menurut Frued lagi. ruang. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. Perasaan Dalaman. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. misteri. kualiti objek. keunikan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. Selain itu. . Perasaan takut. pinggan senduk. rupa dan bentuk. piring. ciri-ciri organik. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. warna. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. jalinan. b. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya.

.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Dalam konteks yang lebih besar. Dari idea yang berbagai. senduk. sudu. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. Contohnya. matahari bintang dan sebagainya. Pada bidang yang lebih besar. dan Mengenal Kraf Tradisional c. Aliran dan Tema Sejagat Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. d. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. manusia mencipta dan membuat kipas. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Wujudnya “Non-objective art”. ‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. kereta. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. basikal. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan.

Asli. Kukuh dan Selamat 4. Kuat. dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: . Menepati Tema dan Tajuk 2. Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. prinsip seni dan strukur rekaan seni.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Estetika dan Etika Pengkaryaan 6. Mengaplikasi Asas Seni Reka. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. penguasaan unsur seni.

Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. 5. Tajuk dan tema yang sesuai. kontra. warna. 3. dan Mengenal Kraf Tradisional Model menepati tema dan tajuk. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. imbangan dan kesatuan yang menarik. . bergantung kepada watak. 2. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. 4. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Kesesuaian secara keseluruhan. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan.      Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik.

dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN  SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual.  HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i. konsep KBSR dan teori pembelajaran. Mengaplikasi strategi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan  KERANGKA TAJUK-TAJUK .

Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. Walau bagaimanapun. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. logikal matematik. kinestatik. Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar. lawatan dan kajian masa depan. Dalam kurikulum ini. perhubungan antara individu. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. perhubungan dengan diri sendiri. verbal linguistik. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. simulasi. projek. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. perbincangan. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. muzik dan irama. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. .

Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui konsep atau idea yang tertentu. Menjalankankan eksperimen 5. dan Mengenal Kraf Tradisional Eksperimen Kaedah eksperimen merupakan satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV. Mengumpul data 6.mengawal pemboleh ubah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Mentafsirkan data . Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. Membuat hipothesis 3. Secara kebiasaan.menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan . Menganalisis data 7. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1. Merancang eksperimen: .menentukan langkah menjalankan eksperimen . kemahiran proses dan kemahiran manipulatif.kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. . Mengenal pasti masalah 2.

iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. Membuat kesimpulan 9. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru. Semasa perbincangan. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. dan Mengenal Kraf Tradisional 8. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal.

pendidikan alam sekitar. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. galeri-galeri seni. Secara umumnya. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. aktiviti seperti simulasi. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. menyeronokkan dan bermakna. Kenal pasti dan faham masalah . Semasa penyelesaian masalah. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara.

Nilaikan penyelesaian . Lakukan operasi penyelesaian.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 5. Jelaskan masalah 3. 4. Cari alternatif penyelesaian masalah. dan Mengenal Kraf Tradisional 2.