PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan ii. Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian iii. Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan iv. v. Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut:

(a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami

Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa.

Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

Asemblaj - 3. Mobail - Playar Gunting dawai/zink . Bil. 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Alat Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan 1.2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.

Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik . Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir 6. Model . Sesiku L. Stabail - Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Alat Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut 5. dan Mengenal Kraf Tradisional - Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Aluminium Fiber glass Bahan 4.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Topeng Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? . Boneka Pisau Tali Gunting Gam Alat 8. dan Mengenal Kraf Tradisional Alat 7.

teknik yang 5. Bil. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Asemblaj - Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Binaan 3. Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Stabail - Di dalam penyediaan sesebuah model. Mobail - 4. Jenis Aktiviti Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Teknik-teknik 1. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan.3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. Arca Timbul - 2. 6. Diorama Catan Lukisan .

 Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan. Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas.       8. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan. Topeng  Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? . dan Mengenal Kraf Tradisional - Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7. 9.

bahan dan teknik. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . Penyediaan lakaran idea Menentukan alat. Setiap aktiviti akan menentukan alat. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. iii. Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1. bahan dan teknik yang sesuai.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i. Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza.2 Langkah Menentukan Alat. 1.4. Menghasilkan lukisan yang terperinci. iv.4. Memilih lakaran yang terbaik. ii. Menentukan hal benda dan tema ii.1 Penyediaan Lakaran Idea i. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. bahan dan teknik. Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat. dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan alat. .bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : 1.4. Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami.3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang. Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan.

5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

wikipedia. Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat.1 Arca Timbul Sumber : http://en. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum. Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki. . di mana ianya dihasilkan pada dinding. Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i. Alto contohnya arca tuhan firaun.5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman. Pergamon. Georgia.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2. Amor Caritas. United States 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. 18481. Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. Temple of Karnak Mesir . 1907). Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American. iii.

theartzoo.2 Asemblaj Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5. merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme. Ia . dan Mengenal Kraf Tradisional 1.com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai.

pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu. cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin. dan Mengenal Kraf Tradisional Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat. Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”. Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960. batang penyapu. “Pemain Rebab 1”. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. Di Balai Seni Lukis Negara. Di peringkat awalan. New York. Robert Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas. apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. .

Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3. (Corned beef 2000) 1994 .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1. Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4. Homage to New York Marcel Duchamp 2.

 Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar. iii. Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud. Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Penyediaan Asemblaj i. penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk. ii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih. Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib.  Membuat kerangka .

mengecat. Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar. mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. varnis. syelek. kayu atau plastik. . cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang. menambahkan tekstura pada bentuk. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal. baji-baji kayu yang membentuk tekstura. lingkaran besi. dan Mengenal Kraf Tradisional o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai. iv. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan.  Membuat asemblaj yang sebenar Bahagian urutan kerja ini amat penting. menghalus. menyapu syelek.

Arca ini berbentuk abstrak.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. kukuh dan mantap. Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932.typepad. Tapak arca (pedestal) kukuh. Beliau mendapat pendidikan formal di .html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik.3 Stabail http://johntunger. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif. menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu.5.

tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi. Berasaskan latar beliau sebagai jurutera. Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil. Amerika Syarikat. brek kereta api. Pada awal tahun 1960-an. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk. Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”. Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Lahir pada 1922 di Fribourg. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”. Tidak seperti Calder dan Tinguely. 1932 – 1940. dan Mengenal Kraf Tradisional Philadelphia. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). . Switzerland. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. enjin kenderaan dan enjin kilang.

Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3. Narva 1961 Constantin Brancusi 2. John Robert Wolfe Harp Series .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Elephant 1928 4. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Stabail Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1.

Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi. iv. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). iii. vi. vii. kuat dan selamat. unsur-unsur seni. viii. ii. ii. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Menghasilkan Arca Stabil i. Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. fungsi dan kemasan. . ix. v. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i. Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. olahan bahan. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. v. iii. vi. vii. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda. iv.

Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya. dan Mengenal Kraf Tradisional x. . xi.5. Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1. Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.4 Mobail .

wordpress. Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal.com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium). Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik. Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898. Apabila dunia inginkan perubahan. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain. Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. mobail disepadukan dengan mesin dan . Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas.1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida.

Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail . beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. Mobail kinetik yang diberi tajukFlamingo (1974). unggas berterbangan. Idea wau yang berdengung di udara. Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. dan Mengenal Kraf Tradisional jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca.

Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail . The Y 1960 Timothy Rose 4. dan Mengenal Kraf Tradisional Bil Karya Maklumat Alexander Calder 1. Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Trap and Fish Tail 1939 Alexander Calder 2.

Bahan yang tidak lasak. mudah pecah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya. sindiran. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih. kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. kritikan. Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. . Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. saranan dan nukilan pengarca. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail. dan Mengenal Kraf Tradisional i. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik.

alat. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. 1. dan Mengenal Kraf Tradisional - Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5 Model . fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya.5. Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail. tema. ii. Membuat karya/mobail Buat kerangka dalam dan luar. Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan. saiz mobail. Fikirkan aspek ruang. kos pembinaan dan masa yang diperlukan. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti. Ia mengambil kira bahan.

Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah. . dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut. Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. kereta bangunan dan sebagainya. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan.6 Diorama .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1.5. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah. dan Mengenal Kraf Tradisional Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui.

Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut. fiksyen. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. figura haiwan. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama. Tujuannya jelas. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. Seterusnya pemilihan alat dan bahan. pensejarahan dan cerita rakyat. dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. tema dan subjek serta olahan idea yang . Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi.

. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. saiz mobail. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. o o o o Bahan dan alatan. Perasaan Dalaman. Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Dalam konteks ini. dan Mengenal Kraf Tradisional berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. 5. Fikirkan aspek ruang. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian 2. Aliran dan Tema Sejagat d. Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. Menentukan Subjek dan Tema a. Memperinci Lakaran 6. Menentukan Alat dan Media 3. hal subjek dan latar hadapan. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama. Kesesuaian latar belakang. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama. 1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang .

latar belakang dan kotak diorama 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1.5.7 Boneka . dan Mengenal Kraf Tradisional 3: Hal benda.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Boneka juga memberi kesedaran imbangan.com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one.html Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan. Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak. Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain. . DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://fabricpaperthread.blogspot. Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk.

Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai. Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Boneka 1.

potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut. dan Mengenal Kraf Tradisional o Pita litup Cara Membuatnya Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja. lekatkan bilah kayu di belakang piring. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka. Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup. .Kemudian dengan menggunakan pita litup. Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah. Untuk membuat rambut kerinting. 2.

Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil. . Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai.

Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat. dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu . Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon. Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o Gunting.

Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut. . Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. dan Mengenal Kraf Tradisional o Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu dengan menggunakan dawai kokot. Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air. Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 4. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka.

Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27.5 cm atau 25 cm x 40.50 cm. Ini ialah asas kepala boneka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Setelah membuat bentuk asasnya. Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder. kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing. Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak .

. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati. Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. 5. Untuk menyediakan boneka itu. dan Mengenal Kraf Tradisional ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya. kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu. hidung yang besar. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar. maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas.. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. bahagian pakaian. Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki. ia mempunyai bahagian kepala. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat .

ini garisan pengguntingan. Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting. dan Mengenal Kraf Tradisional ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan. Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. Lipat kain belacu sekali.

Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus. v. . Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. iii. vi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gunting mengikut garisan pengguntingan. Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka. Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. vii. iv. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka. Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya.

5. dan Mengenal Kraf Tradisional Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka. Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka).8 TOPENG . Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1.

Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur. Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. Fungsi Topeng 1. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng. tarian serta istiadat pemujaan. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. Misalnya seorang yang menderita kerana luka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. menyembunyikan wajah. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. . kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”. apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya.

5. Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. Sukawati dan Gianyar. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. Kecamatan. 3. 6. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. 4. daerah. . seni dan budaya masyarakat setempat. agama. Topeng sebagai simbol dewa-dewi Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

d. b. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual.. kereta. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. bunga dandelion dan bunga tulip. c. Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya . Daripada orang Arab Moor. dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung. serangga dan singa laut. Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia. dinosaur. Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan. daun dan pokok pain. Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. bangunan dan perabot kecil (miniature). pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. rama-rama. Jenis-Jenis Bentuk Origami a. burung. gajah.

Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. gam dan pembaris keluli. kertas tisu. Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. dan Mengenal Kraf Tradisional pula berwarna putih. kertas keras. kepingan logam. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. Dalam hal yang lazim. Dalam situasi yang lain. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. . pisau. lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. kertas jenis water colour digunakan. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang dikehendaki. plastik.

dan Mengenal Kraf Tradisional 1. dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu. Makna. Apabila kita membuat model kucing.6 Isi Kandungan (Hal Benda. tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing. Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti. Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya. Cerita. Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut.

dan Mengenal Kraf Tradisional Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. objek domestik seperti cawan. ciri-ciri organik. Perasaan Dalaman. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. pisau. rupa dan bentuk. b. keunikan. warna. meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. . Selain itu. Menurut Frued lagi. a. Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. jalinan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Perasaan takut. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. ruang. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. piring. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. pinggan senduk. misteri. kualiti objek.

sudu. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. ‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan. manusia mencipta dan membuat kipas. Dalam konteks yang lebih besar. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Wujudnya “Non-objective art”. . kereta. dan Mengenal Kraf Tradisional c. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. basikal. Pada bidang yang lebih besar. Aliran dan Tema Sejagat Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Contohnya. senduk. mencabar dan sanggup menerima rintangan. d. Dari idea yang berbagai. matahari bintang dan sebagainya.

Estetika dan Etika Pengkaryaan 6. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. Asli. penguasaan unsur seni. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. prinsip seni dan strukur rekaan seni. Menepati Tema dan Tajuk 2. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: . Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Mengaplikasi Asas Seni Reka. Kukuh dan Selamat 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan. Kuat. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1.

warna. Tajuk dan tema yang sesuai. Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. 3. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan.      Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. bergantung kepada watak. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut. dan Mengenal Kraf Tradisional Model menepati tema dan tajuk. . Kesesuaian secara keseluruhan. 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 2. kontra. imbangan dan kesatuan yang menarik. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. 5.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. konsep KBSR dan teori pembelajaran.  HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i. Mengaplikasi strategi. dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN  SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan  KERANGKA TAJUK-TAJUK .

Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. lawatan dan kajian masa depan. muzik dan irama. logikal matematik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Walau bagaimanapun. projek. simulasi. perhubungan dengan diri sendiri. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. Dalam kurikulum ini. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. . perhubungan antara individu. verbal linguistik. kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. kinestatik. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. perbincangan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menjalankankan eksperimen 5. Merancang eksperimen: . Secara kebiasaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Eksperimen Kaedah eksperimen merupakan satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV.kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. Mengumpul data 6. Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui konsep atau idea yang tertentu.mengawal pemboleh ubah. Membuat hipothesis 3. Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. Mengenal pasti masalah 2. kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Mentafsirkan data . Menganalisis data 7. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1. .menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan .menentukan langkah menjalankan eksperimen .

Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. dan Mengenal Kraf Tradisional 8. . artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. Semasa perbincangan. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. Membuat kesimpulan 9. murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan.

Kenal pasti dan faham masalah . fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. menyeronokkan dan bermakna.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Secara umumnya. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. galeri-galeri seni. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. Semasa penyelesaian masalah. aktiviti seperti simulasi. pendidikan alam sekitar. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan.

Nilaikan penyelesaian . 5. Jelaskan masalah 3. 4. Lakukan operasi penyelesaian. dan Mengenal Kraf Tradisional 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Cari alternatif penyelesaian masalah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful