PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan ii. Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian iii. Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan iv. v. Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut:

(a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami

Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa.

Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Mobail - Playar Gunting dawai/zink .2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bil. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Alat Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan 1. Asemblaj - 3. 2.

Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik . Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir 6. Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Model . Aluminium Fiber glass Bahan 4. dan Mengenal Kraf Tradisional - Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Sesiku L.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Stabail - Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Alat Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut 5.

Boneka Pisau Tali Gunting Gam Alat 8. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? . dan Mengenal Kraf Tradisional Alat 7. Topeng Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. Diorama Catan Lukisan .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Stabail - Di dalam penyediaan sesebuah model. Mobail - 4. Asemblaj - Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Binaan 3. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. teknik yang 5. Bil. 6. Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan. Jenis Aktiviti Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Teknik-teknik 1. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Arca Timbul - 2.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan. Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? .  Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan. Topeng  Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat.       8. 9. dan Mengenal Kraf Tradisional - Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7.

Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza. ii. bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1. iv. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. 1. Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. iii.4.4. Menentukan hal benda dan tema ii. Penyediaan lakaran idea Menentukan alat. bahan dan teknik. Setiap aktiviti akan menentukan alat. Memilih lakaran yang terbaik. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii. bahan dan teknik yang sesuai.1 Penyediaan Lakaran Idea i.2 Langkah Menentukan Alat. . Menghasilkan lukisan yang terperinci.

3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang. bahan dan teknik. Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami. dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. .4.bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : 1. Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan. Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat.

dan Mengenal Kraf Tradisional 1.5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum.1 Arca Timbul Sumber : http://en. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.wikipedia. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki.5. Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i. Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki. Alto contohnya arca tuhan firaun. di mana ianya dihasilkan pada dinding.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2. iii. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. 1907). Amor Caritas. Pergamon. Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American. 18481. Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. Georgia.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3. United States 4. Temple of Karnak Mesir . Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman.

2 Asemblaj Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www.com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai. merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme. Ia .theartzoo. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah. dan Mengenal Kraf Tradisional Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat. New York. apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art. Di peringkat awalan. . Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. “Pemain Rebab 1”. Di Balai Seni Lukis Negara. Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”. pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas. Robert Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. batang penyapu. cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet.

Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3. (Corned beef 2000) 1994 . Homage to New York Marcel Duchamp 2.

 Membuat kerangka . Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib. iii. ii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Penyediaan Asemblaj i. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan. Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud. Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih. penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj.  Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar.

dan Mengenal Kraf Tradisional o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai. Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar. Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. varnis.  Membuat asemblaj yang sebenar Bahagian urutan kerja ini amat penting. menghalus. mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang. baji-baji kayu yang membentuk tekstura. kayu atau plastik. . menyapu syelek. iv. lingkaran besi. syelek. mengecat. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik. menambahkan tekstura pada bentuk.

menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran. Arca ini berbentuk abstrak. Tapak arca (pedestal) kukuh.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu.html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik.5. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif. kukuh dan mantap. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan.3 Stabail http://johntunger.typepad. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932. Beliau mendapat pendidikan formal di .

Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk. Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”. dan Mengenal Kraf Tradisional Philadelphia. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). Tidak seperti Calder dan Tinguely. brek kereta api. Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Berasaskan latar beliau sebagai jurutera. Lahir pada 1922 di Fribourg. enjin kenderaan dan enjin kilang. . Switzerland. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930. Amerika Syarikat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi. Pada awal tahun 1960-an. Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. 1932 – 1940. Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. John Robert Wolfe Harp Series . Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3. Narva 1961 Constantin Brancusi 2. Elephant 1928 4. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Stabail Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1.

Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. iii.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Menghasilkan Arca Stabil i. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. kuat dan selamat. Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. . vii. vi. Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil. vii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. ii. Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. ii. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan. Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. fungsi dan kemasan. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda. iv. olahan bahan. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). iv. viii. v. v. unsur-unsur seni. ix. vi. iii. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i.

xi.4 Mobail .5. Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya. dan Mengenal Kraf Tradisional x. Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya.

Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih.com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium). dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida. mobail disepadukan dengan mesin dan .1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal. Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898. Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain.wordpress. Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain. Apabila dunia inginkan perubahan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik. Mobail kinetik yang diberi tajukFlamingo (1974). ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca. unggas berterbangan. Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail . Idea wau yang berdengung di udara.

Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Trap and Fish Tail 1939 Alexander Calder 2. Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail . The Y 1960 Timothy Rose 4. dan Mengenal Kraf Tradisional Bil Karya Maklumat Alexander Calder 1.

Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya. saranan dan nukilan pengarca. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih. sindiran. Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. mudah pecah. Bahan yang tidak lasak. kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail. dan Mengenal Kraf Tradisional i. kritikan. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik.

fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti. Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail. Membuat karya/mobail Buat kerangka dalam dan luar. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. dan Mengenal Kraf Tradisional - Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. alat. Ia mengambil kira bahan.5 Model . Fikirkan aspek ruang. saiz mobail.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5. ii. kos pembinaan dan masa yang diperlukan. tema. Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan. 1.

Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana. Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut.

kereta bangunan dan sebagainya.5. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya.6 Diorama . Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan. Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah. dan Mengenal Kraf Tradisional Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui. 1.

tema dan subjek serta olahan idea yang . Seterusnya pemilihan alat dan bahan. figura haiwan. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. fiksyen. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. Tujuannya jelas. pensejarahan dan cerita rakyat.

Aliran dan Tema Sejagat d. hal subjek dan latar hadapan. Menentukan Subjek dan Tema a. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. saiz mobail.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. Fikirkan aspek ruang. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. . Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. dan Mengenal Kraf Tradisional berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. Memperinci Lakaran 6. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian 2. Kesesuaian latar belakang. Dalam konteks ini. Menentukan Alat dan Media 3. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. 5. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. Perasaan Dalaman. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. o o o o Bahan dan alatan.

1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang . dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.7 Boneka . dan Mengenal Kraf Tradisional 3: Hal benda. latar belakang dan kotak diorama 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://fabricpaperthread. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk. Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak. .com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one. Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak.blogspot. Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain. dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi. Boneka juga memberi kesedaran imbangan.html Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Boneka 1. Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali . Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai.

. dan Mengenal Kraf Tradisional o Pita litup Cara Membuatnya Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat.Kemudian dengan menggunakan pita litup.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 2. potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut. Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka. lekatkan bilah kayu di belakang piring. Untuk membuat rambut kerinting. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja. Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak. Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai. Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena. . Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata.

Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat. Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o Gunting. Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu . dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon.

dan Mengenal Kraf Tradisional o Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu dengan menggunakan dawai kokot. Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik. . Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air. 4. Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut.

Ini ialah asas kepala boneka.5 cm atau 25 cm x 40. kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27. Setelah membuat bentuk asasnya. Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder. Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak .50 cm.

kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati. dan Mengenal Kraf Tradisional ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai. perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. . maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas. 5. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna. Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. hidung yang besar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Untuk menyediakan boneka itu. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas..

sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki. bahagian pakaian. Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat . ia mempunyai bahagian kepala.

Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan. . Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. Lipat kain belacu sekali. dan Mengenal Kraf Tradisional ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu. ini garisan pengguntingan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. vii. Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus. . Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). iv. Gunting mengikut garisan pengguntingan. v. vi. Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya. iii. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka. Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton. Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan. Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas.

Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.8 TOPENG . dan Mengenal Kraf Tradisional Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka. 1. Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka).PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5.

kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”. menyembunyikan wajah. Misalnya seorang yang menderita kerana luka. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. Fungsi Topeng 1. Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur. Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng. Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. tarian serta istiadat pemujaan. apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. .

begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh. Kecamatan. seni dan budaya masyarakat setempat. 6. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. 3. 5. Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. Sukawati dan Gianyar. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya. Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja. Topeng sebagai simbol dewa-dewi Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur. . agama. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 4. daerah. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu.

dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

bangunan dan perabot kecil (miniature). c. bunga dandelion dan bunga tulip. kereta. Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia.. Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya . Jenis-Jenis Bentuk Origami a. Daripada orang Arab Moor. Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. b. gajah. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. d. serangga dan singa laut. burung. rama-rama. daun dan pokok pain. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan. Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. dinosaur. pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual. dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung. Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga.

Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. kepingan logam. kertas keras. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. pisau.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Dalam hal yang lazim. Dalam situasi yang lain. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting. . kertas jenis water colour digunakan. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. kertas tisu. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. dan Mengenal Kraf Tradisional pula berwarna putih. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik. gam dan pembaris keluli. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas. lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang dikehendaki. plastik.

Apabila kita membuat model kucing. Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing. Makna. Cerita. Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya. Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing.6 Isi Kandungan (Hal Benda.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut. dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu.

keunikan. Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya. ruang. kualiti objek. objek domestik seperti cawan. misteri. ciri-ciri organik. pisau. b. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. piring. Perasaan takut. jalinan. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. rupa dan bentuk. warna. dan Mengenal Kraf Tradisional Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. Menurut Frued lagi. a. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Perasaan Dalaman. Selain itu. pinggan senduk.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. .

Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. ‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. kereta. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. Pada bidang yang lebih besar. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Wujudnya “Non-objective art”. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. matahari bintang dan sebagainya. d. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. Dalam konteks yang lebih besar. senduk. manusia mencipta dan membuat kipas. dan Mengenal Kraf Tradisional c. Dari idea yang berbagai. mencabar dan sanggup menerima rintangan. sudu. Aliran dan Tema Sejagat Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. basikal. Contohnya. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. .

Menepati Tema dan Tajuk 2. Mengaplikasi Asas Seni Reka. Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. penguasaan unsur seni.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. prinsip seni dan strukur rekaan seni. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: . Asli. Kukuh dan Selamat 4. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Kuat. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1. dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. Estetika dan Etika Pengkaryaan 6.

. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. Tajuk dan tema yang sesuai. kontra. bergantung kepada watak. 4. 2. 5. 3. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. Kesesuaian secara keseluruhan. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut. warna.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Model menepati tema dan tajuk.      Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. imbangan dan kesatuan yang menarik.

 HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Mengaplikasi strategi. dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN  SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual. konsep KBSR dan teori pembelajaran. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan  KERANGKA TAJUK-TAJUK .

perhubungan antara individu. kinestatik. . verbal linguistik. perbincangan. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. Walau bagaimanapun. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. Dalam kurikulum ini. projek. kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. simulasi. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. lawatan dan kajian masa depan. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. logikal matematik. muzik dan irama. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. perhubungan dengan diri sendiri.

kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. Merancang eksperimen: . Menganalisis data 7. . Membuat hipothesis 3. dan Mengenal Kraf Tradisional Eksperimen Kaedah eksperimen merupakan satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV. Menjalankankan eksperimen 5.menentukan langkah menjalankan eksperimen . Mengumpul data 6.menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui konsep atau idea yang tertentu. Mengenal pasti masalah 2.mengawal pemboleh ubah. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1. Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. Mentafsirkan data . Secara kebiasaan.

murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. Membuat kesimpulan 9.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan. Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal. . artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. dan Mengenal Kraf Tradisional 8. Semasa perbincangan.

dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara. galeri-galeri seni. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. pendidikan alam sekitar. Semasa penyelesaian masalah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. Kenal pasti dan faham masalah . Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. aktiviti seperti simulasi. Secara umumnya. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. menyeronokkan dan bermakna. fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral.

Lakukan operasi penyelesaian. dan Mengenal Kraf Tradisional 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Jelaskan masalah 3. Cari alternatif penyelesaian masalah. 4. 5. Nilaikan penyelesaian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful