PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan ii. Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian iii. Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan iv. v. Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut:

(a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami

Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa.

Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

Mobail - Playar Gunting dawai/zink .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah. 2. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Bil. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Alat Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan 1. Asemblaj - 3.

Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Stabail - Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Alat Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut 5. Model . Aluminium Fiber glass Bahan 4. Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir 6. Sesiku L. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik . dan Mengenal Kraf Tradisional - Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod.

Boneka Pisau Tali Gunting Gam Alat 8. dan Mengenal Kraf Tradisional Alat 7.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? . Topeng Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan. Jenis Aktiviti Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Teknik-teknik 1. Mobail - 4. Bil. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Stabail - Di dalam penyediaan sesebuah model. teknik yang 5. Diorama Catan Lukisan . 6.3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. Asemblaj - Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Binaan 3. Arca Timbul - 2.

Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? . Topeng  Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat. 9. Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas. dan Mengenal Kraf Tradisional - Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7.  Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan.       8. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Menentukan hal benda dan tema ii. iii. Penyediaan lakaran idea Menentukan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1. Menghasilkan lukisan yang terperinci. .2 Langkah Menentukan Alat. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Setiap aktiviti akan menentukan alat.4. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i. iv. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja. bahan dan teknik. Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat.4. bahan dan teknik yang sesuai. Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza. Memilih lakaran yang terbaik. 1.1 Penyediaan Lakaran Idea i. ii.

Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami.bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : 1. dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang. Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan. bahan dan teknik. Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat. .4.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : . dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

Alto contohnya arca tuhan firaun.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.1 Arca Timbul Sumber : http://en. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman. . Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i.wikipedia.5. Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki. di mana ianya dihasilkan pada dinding.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki. Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum.

Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman. Georgia. United States 4. Temple of Karnak Mesir . dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Pergamon. Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. 18481. Amor Caritas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2. Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American. iii. 1907).

Ia . dan Mengenal Kraf Tradisional 1.com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai.5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.2 Asemblaj Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www. merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme.theartzoo.

Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”. Di Balai Seni Lukis Negara.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. batang penyapu. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. New York. “Pemain Rebab 1”. Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960. Robert Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin. cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet. . dan Mengenal Kraf Tradisional Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah. pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu. Di peringkat awalan.

Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1. Homage to New York Marcel Duchamp 2. (Corned beef 2000) 1994 .

penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. ii. Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Penyediaan Asemblaj i.  Membuat kerangka . Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib. Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai. Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih.  Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar. iii. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan. Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. lingkaran besi. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan. menambahkan tekstura pada bentuk. dan Mengenal Kraf Tradisional o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai. mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. kayu atau plastik. mengecat. Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar.  Membuat asemblaj yang sebenar Bahagian urutan kerja ini amat penting. Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal. baji-baji kayu yang membentuk tekstura. Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang. menghalus. menyapu syelek. iv. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. varnis. syelek. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan.html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik. Tapak arca (pedestal) kukuh.3 Stabail http://johntunger. Beliau mendapat pendidikan formal di . dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932.5.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu.typepad. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif. kukuh dan mantap. Arca ini berbentuk abstrak.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930. Pada awal tahun 1960-an. tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi. dan Mengenal Kraf Tradisional Philadelphia. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. 1932 – 1940. Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”. Amerika Syarikat. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. Berasaskan latar beliau sebagai jurutera. . Tidak seperti Calder dan Tinguely. Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”. Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil. Lahir pada 1922 di Fribourg. enjin kenderaan dan enjin kilang. Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. Switzerland. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk. Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). brek kereta api.

Narva 1961 Constantin Brancusi 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3. Elephant 1928 4. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Stabail Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1. John Robert Wolfe Harp Series .

Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. vi. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. iv. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). iv. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. . vi. iii. fungsi dan kemasan.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. olahan bahan. Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil. ii. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. unsur-unsur seni. ii. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Menghasilkan Arca Stabil i. Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi. vii. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda. viii. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan. Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. vii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kuat dan selamat. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i. iii. ix. v. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. v.

. xi. dan Mengenal Kraf Tradisional x.4 Mobail . Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya. Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1. Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5.

Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain.com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium).1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. Apabila dunia inginkan perubahan. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas. Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik. Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.wordpress. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida. Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain. mobail disepadukan dengan mesin dan .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. Mobail kinetik yang diberi tajukFlamingo (1974). Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. unggas berterbangan. dan Mengenal Kraf Tradisional jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik. Idea wau yang berdengung di udara. Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail . ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca.

Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. The Y 1960 Timothy Rose 4. Trap and Fish Tail 1939 Alexander Calder 2. Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3. dan Mengenal Kraf Tradisional Bil Karya Maklumat Alexander Calder 1.

Bahan yang tidak lasak. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail. Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih. sindiran. mudah pecah. saranan dan nukilan pengarca. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. dan Mengenal Kraf Tradisional i. . Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. kritikan. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya.

Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan. alat. tema. Fikirkan aspek ruang. Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail. ii. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kos pembinaan dan masa yang diperlukan. Ia mengambil kira bahan. 1.5 Model . dan Mengenal Kraf Tradisional - Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. Membuat karya/mobail Buat kerangka dalam dan luar.5. saiz mobail. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya.

Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah. Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. . dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.6 Diorama . 1. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah. dan Mengenal Kraf Tradisional Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui. Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut. Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan.5. kereta bangunan dan sebagainya. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model.

Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. fiksyen.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. tema dan subjek serta olahan idea yang . dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. figura haiwan. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut. pensejarahan dan cerita rakyat. Seterusnya pemilihan alat dan bahan. Tujuannya jelas.

Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. saiz mobail. 5. Menentukan Alat dan Media 3. . Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. Perasaan Dalaman. Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. Menentukan Subjek dan Tema a. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. Aliran dan Tema Sejagat d. Memperinci Lakaran 6. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. dan Mengenal Kraf Tradisional berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. Kesesuaian latar belakang.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian 2. Dalam konteks ini. hal subjek dan latar hadapan. o o o o Bahan dan alatan. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. Fikirkan aspek ruang.

1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.7 Boneka . dan Mengenal Kraf Tradisional 3: Hal benda.5. latar belakang dan kotak diorama 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1.

. Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak. DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk. Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi. Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak. Boneka juga memberi kesedaran imbangan.blogspot. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain.html Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://fabricpaperthread.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan.com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one.

sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Boneka 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai. Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali .

potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut. dan Mengenal Kraf Tradisional o Pita litup Cara Membuatnya Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat. Untuk membuat rambut kerinting. Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka. . Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja. 2.Kemudian dengan menggunakan pita litup. lekatkan bilah kayu di belakang piring.

hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena. Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak. Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata. .

Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o Gunting. Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon. dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu . Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka.

Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air. Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut. 4. dan Mengenal Kraf Tradisional o Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu dengan menggunakan dawai kokot. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka. Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik.

Setelah membuat bentuk asasnya.50 cm. Ini ialah asas kepala boneka. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak . Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder.5 cm atau 25 cm x 40. kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing. Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder.

dan Mengenal Kraf Tradisional ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya.. maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu. perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. 5. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati. Untuk menyediakan boneka itu. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung. Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas. hidung yang besar. .

dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6. ia mempunyai bahagian kepala. Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki. bahagian pakaian. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat .

Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan. Lipat kain belacu sekali. Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting. Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. dan Mengenal Kraf Tradisional ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. . ini garisan pengguntingan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya. Gunting mengikut garisan pengguntingan. v. Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton. vii. . iv. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka. vi. iii. Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus. Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan.

Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan. dan Mengenal Kraf Tradisional Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka.5.8 TOPENG .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 1. Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka).

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. Misalnya seorang yang menderita kerana luka. tarian serta istiadat pemujaan. menyembunyikan wajah. . Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng. kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”. Fungsi Topeng 1. Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya.

daerah. . begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. Sukawati dan Gianyar. 4. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya. agama. Kecamatan. 5. Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu. 3. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. seni dan budaya masyarakat setempat. Topeng sebagai simbol dewa-dewi Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur. 6. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja.

dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya . Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga. bunga dandelion dan bunga tulip. bangunan dan perabot kecil (miniature). d. b. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Daripada orang Arab Moor. Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual. Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia. kereta. Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. daun dan pokok pain. pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. serangga dan singa laut. dinosaur. Jenis-Jenis Bentuk Origami a. dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung. c. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja.. gajah. rama-rama. burung.

gam dan pembaris keluli. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang dikehendaki. Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik. lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting. . kertas tisu. kertas jenis water colour digunakan. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil. pisau. kepingan logam. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. Dalam situasi yang lain. Dalam hal yang lazim. Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. plastik. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. dan Mengenal Kraf Tradisional pula berwarna putih. kertas keras.

Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti. tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing. Cerita.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. . Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut.6 Isi Kandungan (Hal Benda. dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu. Makna. Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing. Apabila kita membuat model kucing. Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya.

Perasaan Dalaman. keunikan. Perasaan takut. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. rupa dan bentuk. piring. . b. dan Mengenal Kraf Tradisional Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. jalinan. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. Selain itu. ruang. objek domestik seperti cawan. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. misteri. a. warna. kualiti objek. Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. pisau. ciri-ciri organik. pinggan senduk. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menurut Frued lagi.

Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. d. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. senduk. Dalam konteks yang lebih besar. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Aliran dan Tema Sejagat Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. Wujudnya “Non-objective art”. dan Mengenal Kraf Tradisional c. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. . kereta. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. Contohnya. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. ‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. Pada bidang yang lebih besar. matahari bintang dan sebagainya. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Dari idea yang berbagai. basikal. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan. manusia mencipta dan membuat kipas. sudu.

Estetika dan Etika Pengkaryaan 6.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Asli. prinsip seni dan strukur rekaan seni. Kukuh dan Selamat 4. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1. Kuat. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: . Mengaplikasi Asas Seni Reka. Menepati Tema dan Tajuk 2. dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan. penguasaan unsur seni.

warna. Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. 4. 3. kontra. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. imbangan dan kesatuan yang menarik. dan Mengenal Kraf Tradisional Model menepati tema dan tajuk.      Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. 5. bergantung kepada watak. 2. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. Kesesuaian secara keseluruhan. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut. Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. Tajuk dan tema yang sesuai.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.  HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan  KERANGKA TAJUK-TAJUK . konsep KBSR dan teori pembelajaran. Mengaplikasi strategi. dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN  SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual.

lawatan dan kajian masa depan. simulasi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. logikal matematik. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. perhubungan antara individu. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. verbal linguistik. Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar. perhubungan dengan diri sendiri. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. . kinestatik. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. perbincangan. Dalam kurikulum ini. kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. projek. Walau bagaimanapun. muzik dan irama.

langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1. dan Mengenal Kraf Tradisional Eksperimen Kaedah eksperimen merupakan satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV. Mengumpul data 6. . Menganalisis data 7. Secara kebiasaan. Menjalankankan eksperimen 5. Membuat hipothesis 3. Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui konsep atau idea yang tertentu.kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4.menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan .menentukan langkah menjalankan eksperimen . Mentafsirkan data . kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Mengenal pasti masalah 2.mengawal pemboleh ubah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. Merancang eksperimen: .

Membuat kesimpulan 9. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. . Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 8. Semasa perbincangan. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru. Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan. artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain.

galeri-galeri seni. menyeronokkan dan bermakna. pendidikan alam sekitar. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. aktiviti seperti simulasi. Semasa penyelesaian masalah. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. Secara umumnya.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Kenal pasti dan faham masalah . Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara.

Cari alternatif penyelesaian masalah. Jelaskan masalah 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. 5. Lakukan operasi penyelesaian. 4. Nilaikan penyelesaian .