PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan ii. Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian iii. Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan iv. v. Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut:

(a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami

Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa.

Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

2. Jenis Aktiviti Alat Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat dan Bahan Bahan Alat Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan 1. Bil. Asemblaj - 3. Mobail - Playar Gunting dawai/zink .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

Diorama - Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir 6. Sesiku L.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Aluminium Fiber glass Bahan 4. dan Mengenal Kraf Tradisional - Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi Alat Kertas Tali temali Kepingan Logam Kad bod. Model . Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik . Stabail - Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Alat Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut 5.

Boneka Pisau Tali Gunting Gam Alat 8.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Topeng Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Pollistirena Penutup botol gabus Bahan Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? . dan Mengenal Kraf Tradisional Alat 7.

Stabail - Di dalam penyediaan sesebuah model.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. teknik yang 5.3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. Asemblaj - Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Binaan 3. 6. Jenis Aktiviti Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Teknik-teknik 1. Bil. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Diorama Catan Lukisan . Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Arca Timbul - 2. Mobail - 4.

Topeng  Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat. Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.       8.  Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional - Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7. 9. Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? .

ii.1 Penyediaan Lakaran Idea i. Menghasilkan lukisan yang terperinci. 1. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat. bahan dan teknik yang sesuai. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii.2 Langkah Menentukan Alat. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. iii.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i. Penyediaan lakaran idea Menentukan alat. Memilih lakaran yang terbaik. bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1. Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza.4. Menentukan hal benda dan tema ii. iv. .4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. bahan dan teknik. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja. Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. Setiap aktiviti akan menentukan alat.

4. dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan alat.bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : 1. . Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat. Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami. Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan. bahan dan teknik.3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

di mana ianya dihasilkan pada dinding.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i. Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat. Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki.5.1 Arca Timbul Sumber : http://en. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum. Alto contohnya arca tuhan firaun. .wikipedia. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

United States 4. Amor Caritas. 1907). iii. Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American. Temple of Karnak Mesir . Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3. 18481. Georgia. Pergamon.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5.theartzoo. merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme.com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Ia .2 Asemblaj Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www.

apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art. Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin. Di Balai Seni Lukis Negara. batang penyapu. New York. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. Robert Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. Di peringkat awalan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas. cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet. Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”. pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu. . “Pemain Rebab 1”. dan Mengenal Kraf Tradisional Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat.

Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4. Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Homage to New York Marcel Duchamp 2. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1. (Corned beef 2000) 1994 .

iii.  Membuat kerangka . dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Penyediaan Asemblaj i. Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai. Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. ii. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan. Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj. penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud.  Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib. Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih.

Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal. menghalus. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik. mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. menyapu syelek.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. syelek. kayu atau plastik. baji-baji kayu yang membentuk tekstura. dan Mengenal Kraf Tradisional o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. mengecat.  Membuat asemblaj yang sebenar Bahagian urutan kerja ini amat penting. menambahkan tekstura pada bentuk. varnis. lingkaran besi. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan. . Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar. iv. Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang.

dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Arca ini berbentuk abstrak.5. Tapak arca (pedestal) kukuh. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan. kukuh dan mantap.3 Stabail http://johntunger.typepad. Beliau mendapat pendidikan formal di . Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu. menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif.html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”. Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk. Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. Lahir pada 1922 di Fribourg. Switzerland. tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi. . Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930. brek kereta api. Pada awal tahun 1960-an. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Amerika Syarikat. dan Mengenal Kraf Tradisional Philadelphia. enjin kenderaan dan enjin kilang. Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. 1932 – 1940. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Tidak seperti Calder dan Tinguely. Berasaskan latar beliau sebagai jurutera.

Elephant 1928 4. Narva 1961 Constantin Brancusi 2. Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. John Robert Wolfe Harp Series . dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-Contoh Karya Stabail Bil Karya Maklumat Jean Tinguely 1.

Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil. Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. vii. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i. fungsi dan kemasan. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. olahan bahan. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. v. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. unsur-unsur seni. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. iv. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi. Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. ii. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda. iii. viii. iv. . ii.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. vi. kuat dan selamat. ix. v. iii. vii. vi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Menghasilkan Arca Stabil i.

xi. Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1. Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya. Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya. dan Mengenal Kraf Tradisional x. .4 Mobail .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5.

Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik. mobail disepadukan dengan mesin dan .1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain.wordpress. Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik.com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium). Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida. Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898. Apabila dunia inginkan perubahan. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas.

Mobail kinetik yang diberi tajukFlamingo (1974).PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Idea wau yang berdengung di udara. Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail . Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca. unggas berterbangan. dan Mengenal Kraf Tradisional jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik.

dan Mengenal Kraf Tradisional Bil Karya Maklumat Alexander Calder 1. Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail . Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. The Y 1960 Timothy Rose 4. Trap and Fish Tail 1939 Alexander Calder 2.

Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. . Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. dan Mengenal Kraf Tradisional i. saranan dan nukilan pengarca. Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya. mudah pecah. kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. kritikan. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sindiran. Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. Bahan yang tidak lasak. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut.

Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail. kos pembinaan dan masa yang diperlukan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5. 1. dan Mengenal Kraf Tradisional - Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti. tema. ii. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. alat. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. Ia mengambil kira bahan. Membuat karya/mobail Buat kerangka dalam dan luar.5 Model . Fikirkan aspek ruang. Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan. saiz mobail.

Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. . Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut.

Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model.6 Diorama . kereta bangunan dan sebagainya. dan Mengenal Kraf Tradisional Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan.5. Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model. 1. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah.

Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. tema dan subjek serta olahan idea yang . Seterusnya pemilihan alat dan bahan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama. pensejarahan dan cerita rakyat. fiksyen. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. Tujuannya jelas. dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut. figura haiwan.

Menentukan Subjek dan Tema a. Dalam konteks ini. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4. hal subjek dan latar hadapan. Aliran dan Tema Sejagat d. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. Fikirkan aspek ruang. o o o o Bahan dan alatan. Memperinci Lakaran 6. Kesesuaian latar belakang. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian 2. saiz mobail. dan Mengenal Kraf Tradisional berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. 5. Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. Menentukan Alat dan Media 3. Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . Perasaan Dalaman. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama.

1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama.

5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. latar belakang dan kotak diorama 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1. dan Mengenal Kraf Tradisional 3: Hal benda.7 Boneka .

com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://fabricpaperthread. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain. Boneka juga memberi kesedaran imbangan. . Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi. DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan.html Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.blogspot. Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk. dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak.

Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali . Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Boneka 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah.

Kemudian dengan menggunakan pita litup. Untuk membuat rambut kerinting. lekatkan bilah kayu di belakang piring. dan Mengenal Kraf Tradisional o Pita litup Cara Membuatnya Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja. 2. potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka. Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup.

dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata. Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak. Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai. hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil. .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka. Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon. Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu . Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat. dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o Gunting.

.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut. Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja. 4. Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. dan Mengenal Kraf Tradisional o Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu dengan menggunakan dawai kokot. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik. Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air.

Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak . Ini ialah asas kepala boneka. kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27.50 cm.5 cm atau 25 cm x 40. Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Setelah membuat bentuk asasnya. Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder.

5.. kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. hidung yang besar. maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas. . Untuk menyediakan boneka itu. dan Mengenal Kraf Tradisional ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar. perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu.

dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6. ia mempunyai bahagian kepala. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki. bahagian pakaian.

Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting. Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. Lipat kain belacu sekali. ini garisan pengguntingan. Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. dan Mengenal Kraf Tradisional ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan.

Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka. iii. ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas. Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan. vi. . Gunting mengikut garisan pengguntingan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. iv. Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus. v. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka. vii. Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton.

8 TOPENG . Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan. Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). dan Mengenal Kraf Tradisional Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka. 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5.

Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng. . Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. menyembunyikan wajah. Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur. apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. tarian serta istiadat pemujaan. Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. Misalnya seorang yang menderita kerana luka. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Fungsi Topeng 1.

Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. seni dan budaya masyarakat setempat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. 4. Sukawati dan Gianyar. Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya. Kecamatan. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh. daerah. . 6. 5. Topeng sebagai simbol dewa-dewi Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu. 3. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel. agama.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual. pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia. serangga dan singa laut. dinosaur. rama-rama. b. burung. bangunan dan perabot kecil (miniature). gajah. daun dan pokok pain. Daripada orang Arab Moor. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja. Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya . kereta. d.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. c. Jenis-Jenis Bentuk Origami a.. Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. bunga dandelion dan bunga tulip. Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung.

kertas tisu. plastik. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang dikehendaki. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. Dalam hal yang lazim. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional pula berwarna putih. kertas keras. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas. gam dan pembaris keluli. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil. kepingan logam. lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. kertas jenis water colour digunakan. pisau. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. . Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. Dalam situasi yang lain.

Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti. Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut. Makna. dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. . tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing. Apabila kita membuat model kucing. Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing. Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya.6 Isi Kandungan (Hal Benda. Cerita.

objek domestik seperti cawan. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. pisau. a. piring. dan Mengenal Kraf Tradisional Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. ruang. Menurut Frued lagi. Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. misteri. keunikan. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. pinggan senduk. Perasaan takut. . perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan. warna. rupa dan bentuk. jalinan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Perasaan Dalaman. Selain itu. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. b. meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. kualiti objek. ciri-ciri organik.

Aliran dan Tema Sejagat Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. kereta. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Wujudnya “Non-objective art”. Dalam konteks yang lebih besar. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. Contohnya. Pada bidang yang lebih besar. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. Dari idea yang berbagai. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. ‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. basikal. manusia mencipta dan membuat kipas. senduk. . periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional c. d. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan. matahari bintang dan sebagainya. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. sudu. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Kuat. Asli. Menepati Tema dan Tajuk 2. prinsip seni dan strukur rekaan seni. penguasaan unsur seni. Kukuh dan Selamat 4. Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: . Mengaplikasi Asas Seni Reka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Estetika dan Etika Pengkaryaan 6.

Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. imbangan dan kesatuan yang menarik. warna. 5. 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 2. kontra.      Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Tajuk dan tema yang sesuai. bergantung kepada watak. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan. Kesesuaian secara keseluruhan. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik. 4. . Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. dan Mengenal Kraf Tradisional Model menepati tema dan tajuk.

Mengaplikasi strategi.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN  SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual.  HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i. konsep KBSR dan teori pembelajaran. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan  KERANGKA TAJUK-TAJUK .

perhubungan antara individu. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. kinestatik. . projek. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. muzik dan irama. perbincangan. lawatan dan kajian masa depan. perhubungan dengan diri sendiri. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. simulasi. verbal linguistik. Dalam kurikulum ini. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. logikal matematik. Walau bagaimanapun. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang.

menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan . Mentafsirkan data . Menganalisis data 7. . Menjalankankan eksperimen 5. Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Mengumpul data 6. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1. Secara kebiasaan.mengawal pemboleh ubah.kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. Membuat hipothesis 3. dan Mengenal Kraf Tradisional Eksperimen Kaedah eksperimen merupakan satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Mengenal pasti masalah 2.menentukan langkah menjalankan eksperimen . Merancang eksperimen: . Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui konsep atau idea yang tertentu.

perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. Semasa perbincangan. . iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. dan Mengenal Kraf Tradisional 8. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru. Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal. artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. Membuat kesimpulan 9. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen.

menyeronokkan dan bermakna. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara. pendidikan alam sekitar. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. aktiviti seperti simulasi. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. Secara umumnya. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. Kenal pasti dan faham masalah . galeri-galeri seni. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Semasa penyelesaian masalah.

5. 4. Lakukan operasi penyelesaian.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Nilaikan penyelesaian . Cari alternatif penyelesaian masalah. Jelaskan masalah 3. dan Mengenal Kraf Tradisional 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful