Folio Sivik.Cerita-Cerita Rakyat.. Form 1 by Danesshwaren

Folio Pendidikan sivik dan kewarganegaraan Tingkatan 1

Cerita-cerita rakyat

Nama kumpulan : Master minds Kelas : 1a

Nama sekolah : SMk Anderson , ipoh Nama guru : cik fauziana abdul rahman

1

PENGHARGAAN
Sebelum memulakan folio ini, saya ingin mengucapkan Kesyukuran kepada Tuhan kerana telah memberikan saya kesihatan yang baik untuk menyiapkan kerja khusus ini dengan sempurnanya. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan dan ucapkan terima kasih kepada Cik Fauziana Abdul Rahman guru mata pelajaran Pendidikan Sivik saya yang telah banyak panduan, nasihat serta bimbingan sepanjang folio ini disiapkan. Selain daripada itu ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada kedua-dua ibu bapa yang prihatin dan telah memberi semangat serta inspirasi bagi melaksanakan tugas ini. Tidak di lupa juga, rakan-rakan saya yang telah banyak member kerjasama serta maklumat. Tanpa kalian , tidak mungkin folio ini dapat disempurnakan. Oleh itu, saya ingin melafaskan ribuan terima kasih kepada kalian.

2

Pendahuluan
Kami telah memilih untuk membuat cerita kajian tentang Si Tanggang adalah kerana cerita rakyat ini adalah cerita yang luah biasa dan menarik.Kami memilih kisah Sang Kancil dengan Buaya kerana cerita ini sangat popular di negara Malaysia. Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah dua minggu .Dalam masa tersebut Kami telah mengumpul data serta menyiapkan kajian tentang cerita-cerita rakyat yang kami telah pilih untuk dilaksanakan. Kami berharap agar kajian ini akan mendatangkan manfaat khususnya kepada kami. Kami juga berharap agar kami dapat tahu tentang faedah-faedah membaca cerita rakyat.

3

4 .

5 .

6 .

7 .

8 .

9 .

10 .

11 .

12 .

13 .

14 .

15 .

16 .

17 .

18 .

19 .

20 .

21 .

22 .

23 .

24 .

25 .

26 . yang diceritakan oleh orang Melayu Selangor Ulu Klang.SI TANGGANG Si Tanggang (atau dieja "Si Tenggang") ialah sebuah cerita dongeng masyarakat Melayu yang mengisahkan kehidupan seorang pemuda bernama Si Tanggang yang menderhakai ibunya. antaranya Malin Kundang atau Malim Kundang (Minangkabau) dan Nakhoda Manis (Brunei). Ia jelas membuktikan bahawa ia telahpun menjadi kisah rakyat pada akhir 1800-an lagi di Selangor. Masing-masing merupakan versi yang sedikit berbeza. tetapi memiliki isi cerita yang sama. Ia digunakan dalam buku teks sekitar 1960-an berdasarkan karya Abdul Samad Ahmad 1955 [1] . Dongeng ini dikenali juga dengan beberapa nama lain. Kisah ini lebih awal lagi telah dirakamkan pada 1900 dalam buku Malay Magic yang ditulis oleh W alter William Skeat sebagai satu cerita rakyat berjudul Charitra Megat Sajobang dalam buku Malay Magic (1900) ms 54-55 dicetak oleh The Macmillan Company : New York. dan akhirnya bertukar menjadi batu kerana disumpah oleh si ibu dengan makbul Tuhan.

Si Tanggang merupakan antara dongeng yang paling popular dalam kalangan orang Melayu. Batu Caves di Malaysia. Ini kerana dongeng ini mengandungi pengajaran penting yang merupakan salah satu pantang larang dalam adat Melayu: jangan derhaka kepada orang tua. menurut kepercayaan masyarakat setempat. dan Batu Malin Kundang di Pantai Air Manis. Beberapa tempat di Kepulauan Melayu dikaitkan dengan dongeng Si Tanggang. Ia diceritakan melalui lisan secara turun-temurun. Antaranya ialah Jong Batu di Brunei. Kanak-kanak yang tidak mahu menurut suruhan ibu atau bapa akan cepat-cepat diusik dengan panggilan "Si Tanggang" untuk mengingatinya mengenai kisah tersebut. 27 . mengandungi bekas sejarah Si Tenggang menjadi batu. Sumatera Barat. Pengajaran ini juga selaras dengan ajaran Islam yang menghormati kedudukan ibu bapa. Kanak-kanak akan didedahkan dengan cerita ini. Tempat-tempat ini.Padang.

28 .

Si Deruma . Puteri Sultan .Senarai watak utama Si Tanggang Protagonis dongeng ini.  . diisterikan oleh Sultan dengan Si Tanggang.     29 .Sultan di negeri tempat perantauan Si Tanggang. Sultan .Bapa Si Tanggang.Ibu Si Tanggang.Si Talang .Puteri kepada Sultan. Nakhoda .Nakhoda kapal yang mengambil Si Tanggang sebagai anak kapal.

PUTERI SULTAN SI DERUMA SI TANGGANG 30 .

31 .

32 .

33 .

com 34 .RUJUKAN -Sumber buku -Buku teks tingkatan satu =Sumber internet www.wikipedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful