INDIKATOR SPECIES Spesies penunjuk mana-mana spesies biologi yang menentukan sifat atau ciriciri alam sekitar

. Sebagai contoh, satu spesies boleh menggambarkan ecoregion atau menunjukkan keadaan anenvironmental seperti wabak penyakit, pencemaran, persaingan spesis atau perubahan iklim. Spesies penunjuk boleh di kalangan spesis yang paling sensitif di rantau, dan kadang-kadang bertindak sebagai amaran awal untuk pemantauan biologi. Penunjuk keadaan alam sekitar Lihat juga: bioindicator dan biosurvey. Spesies penunjuk juga dikenali sebagai organisma sentinel (iaitu organisma yang sesuai untuk (biomonitoring). Organisma seperti tiram dan kupang telah banyak digunakan sebagai biomonitors di laut dan muara persekitaran contohnyaprogram 'Watch kepah' adalah satu projek di seluruh dunia menggunakan kupang untuk menilai impak alam sekitar di perairan pantai. Didokumenkan tabiat pemakanan mereka, keadaan pegun dan peranan mereka sebagai bahagian intergral rantai makanan adalah sebahagian daripada sebab-sebab utama yang tiram dan kupang digunakan secara meluas biomonitors. Banyak kepekatan bahan cemar yang ditemui dalam sedimen surficial (iaitu zarah perkara yang lebih halus-halus, biasanya lumpur, kelodak atau tanah liat) marin dan persekitaran esturine. Proses fizikal utama yang mengawal pengangkutan bahan zarah halus dan bahan cemar-terikat zarah dalam persekitaran muara resuspension. Angin kencang mencipta gelombang permukaan, yang, di dalam air cetek (<5m), projek tenaga antara muka air-sedimen menyebabkan resuspension sedimen halus daripada lapisan atas lantai muara. Sebaik sahaja dalam penggantungan, bahan halus boleh diangkut oleh arus pasang surut ke bahagian lain muara dan mungkin ke laut dalam fasa-fasa pelbagai reworking. Kupang dan tiram pemakan saring dan Oleh itu, pengambilan pemakanan zarahan dalam ruang air. Resuspension sedimen Oleh itu, amat penting dalam proses bio yang membantu penilaian kesan-kesan buruk yang mungkin biologi pencemar sedimen di persekitaran marin dan muara. Lindenmayer et al [1] mencadangkan 7 definisi alternatif spesies penunjuk:

Walaupun spesies penunjuk adalah istilah yang sering digunakan. spesies yang kehadirannya menunjukkan syarat-syarat yang dicipta manusia abiotik seperti pencemaran udara atau air (selalunya dikenali sebagai spesies penunjuk pencemaran) 4. satu spesies yang kehadiran menunjukkan kehadiran satu set spesies lain dan yang ketiadaan menunjukkan kekurangan set bahawa keseluruhan spesies. Kayu Anemone.1. spesies dominan yang menyediakan banyak biomas atau beberapa individu dalam sesuatu kawasan 5. dan 7 sebagai penunjuk keadaan abiotik dan / atau perubahan dalam proses ekologi.. spesies penunjuk pengurusan. Spesis tumbuhan termasuk Common warna merah bata kayu. Saxifrage Golden. Menggunakan bioindicators sebagai amaran awal pencemaran atau penurunan di dalam sesuatu ekosistem boleh membantu mengekalkan sumber yang sangat penting.Penunjuk sebenarnya kumpulan atau jenis sumber biologi yang boleh digunakan untuk menilai keadaan alam sekitar. Jenis 1. Bluebells Biasa. keystone spesies. dan 4 telah dicadangkan sebagai penunjuk kepelbagaian biologi dan jenis 3. satu spesies yang menunjukkan keadaan persekitaran tertentu seperti tanah tertentu atau jenis batu 6. satu spesies yang dianggap sensitif dan oleh itu untuk berkhidmat sebagai penunjuk amaran awal perubahan alam sekitar seperti pemanasan global atau rejim api yang diubah suai (kadang-kadang dipanggil spesies bioindicator) 7. Dalam setiap kumpulan. ia agak tidak tepat. 6. spesies individu boleh digunakan untuk mengira Metrik seperti Achnanthes minutissima peratus (a spesies diatom) . 5. yang merupakan spesies yang mencerminkan kesan rejim gangguan atau keberkesanan usaha-usaha untuk mengurangkan kesan gangguan. Spesies penunjuk biologi petunjuk alam sekitar adalah unik kerana mereka menawarkan isyarat keadaan biologi di kawasan tadahan. 2. yang merupakan spesies yang tambahan atau kerugian daripada sesuatu ekosistem membawa kepada perubahan besar dalam banyak atau kejadian sekurang-kurangnya satu spesis lain 3. Wild narsisis. Bawang Putih Liar [2] dan di Timur England dan Lincolnshire. 2.

tinggi dan berdiri kayu mati hanya didapati di hutan yang sangat tua dan matang (walaupun kini ia adalah jelas bahawa habitat burung hantu berbintik lebih luas). b) petunjuk lain seperti tekanan darah. seperti mikroiklim yang unik. ketiadaan atau banyak mencerminkan keadaan alam sekitar yang tertentu. puncak banyak pelabuhan yang berbeza spesies cicak arboreal. Satu contoh penggunaan spesies penunjuk burung hantu berbintik sebagai penunjuk habitat pertumbuhan lama. Dalam hutan gunung lembap Mexico. Pada masa itu ia dipercayai bahawa dinodai burung hantu habitat terhad kepada pokok-pokok besar. atau c) pengetahuan itu. Spesies penunjuk penyelidikan yang menarik dan alat pemantauan. Kesihatan ini cicak unik populasi pokok kediaman digunakan penunjuk kesihatan dan biodiversiti masyarakat asli di rantau ini.atau kumpulan spesies (contohnya. burung hantu ini berada di tengah-tengah industri kayu v. Seorang pengamal pemuliharaan boleh menggunakan spesies penunjuk sebagai tumpang bagi biodiversiti keseluruhan. Walau bagaimanapun. Indicatorspecies boleh memberi isyarat kepada perubahan dalam keadaan biologi ekosistem tertentu. pesakit yang lalu perubatansejarah. Spesies penunjuk organisma yang kehadirannya. tumbuh-tumbuhan atau lichens sensitif terhadap logam berat atau asid dalam pemendakan boleh menjadi penunjuk pencemaran ofair. dan dengan itu boleh digunakan sebagai proksi untuk mendiagnosis kesihatan ekosistem. kontroversi alam sekitar terhadap hutan pertumbuhan lama andWashington di Oregon. taksa EPT) atau perintah individu (contohnya. paku-pakis maidenhair . Sebagai contoh. Caddisfly larva .Memerang sungai telah digunakan sebagai penunjuk sistem sungai yang bersih. Walau bagaimanapun. Menilai 1 ekosistem berdasarkan gerak balas satu spesies penunjuk tunggal mungkin menjadi seperti mengambil denyut ke atas pesakit dan segera menetapkan rawatan tanpa peperiksaan satu) lanjut. Amerika Syarikat.Perintah Trichoptera) dalam usaha untuk menilai air kualiti syarat. Spesies penunjuk juga boleh mencerminkan satu set yang unik sifat-sifat atau ciri-ciri alam sekitar yang ditemui di tempat tertentu. penjagaan mestilah dijalankan dengan menggunakan spesies penunjuk. Di samping itu. sihat. pemantauan hasil amalan pengurusan dengan mengukur kenaikan atau kejatuhan penduduk spesies penunjuk.

Spesies penunjuk juga mestilah diiringi oleh kajian yang teliti apa yang ditunjukkan. Seperti pepatah lama pergi. mengenal pasti spesies penunjuk yang berpotensi adalah kerja keras. atau memantau pencemaran atau perubahan iklim. menunjukkan status keadaan alam sekitar. apa yang benar-benar berkait rapat. mereka boleh digunakan sebagai "sistem amaran awal" oleh ahli biologi dan pengurus pemuliharaan. dalam amalan. Walau bagaimanapun. .diketahui tumbuh di utara kaya hardwoodsthroughout New England. dan bagaimana ini satu spesis sesuai dengan seluruh ekosistem. ketiadaan atau banyak mesti dikaitkan dengan keadaan alam sekitar dengan cara yang saintifik yang kukuh untuk membenarkan penggunaannya sebagai proksi pengamal pemuliharaan." Satu kes di titik: ia dipercayai (dan sangat publisiti) bahawa penurunan di seluruh dunia katak adalah tanda-tanda perubahan iklim global. ia masih tidak jelas apa perubahan persekitaran atau lain-lain yang ditunjukkan oleh penurunan dalam populasi katak. mencari wabak penyakit. Petunjuk spesies sebagai alat pengurusan. "korelasi tidak penyebaban yang sama. Kehadiran organisma. Walaupun konsep itu telah teruja inisiatif antarabangsa untuk mengenal pasti spesies penunjuk. Dari satu segi. Spesies penunjuk adalah alat pengurusan yang berguna dan boleh membantu kita menggambarkan ecoregion. penurunan seolah-olah menjadi akibat banyak faktor yang berbeza-beza tempatan. tetapi satu subspesies maidenhairs yang hanya didapati di laman web dengan tanah mineral berkeluk-keluk penunjuk substrat tertentu. Cabaran dengan penggunaan spesies penunjuk. Oleh itu.

[1] . Definisi Beberapa telah dimajukan untuk konsep spesies utama walaupun konsep untuk beberapa lama rendam dalam kekeliruan walaupun dalam kesusasteraan akademik. Konsep perdana spesies berpendapat bahawa dengan meningkatkan profil jenis burung tertentu. Paine mengkaji komuniti organisma yang mendiami zon intertidal di sepanjang pantai Pasifik Washington. dengan penerbitan baru-baru ini mewujudkan hubungan yang jelas dengan bidang pemasaran. atau spesies amfibia digunakan sebagai petunjuk kesihatanekosistem air tawar. Beliau mendapati bahawa satu spesies. Sebagai contoh. Paine pada tahun 1969. kupang segera mengambil ke atas masyarakat dan sesak spesies lain. tidak ada ataubanyak mencerminkan keadaan alam sekitar yang khusus. dan dengan berbuat demikian menstabilkan seluruh komuniti. suite spesies)identifiied sebagai spesies penunjuk kerana kehadiran (mereka). dan juga sumber-sumber habitat. tapak sulaiman karnivor Pisaster ochracceus. tumbuh-tumbuhan. Robert T. KEYSTONE SPECIES Apakah Spesies-spesies Keystone? Soalan: Apakah Spesies-spesies Keystone? Jawapan: spesies asas adalah spesis yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan struktur masyarakat ekologi dan yang mempunyai kesan ke atas masyarakat adalah lebih besar daripada dijangkakan berdasarkan banyak relatif atau jumlah biojisim. populasi dua spesies kerang dalam masyarakat meningkat dengan tidak. ia boleh berjaya memanfaatkan lebih banyak sokongan bagi pemuliharaan biodiversiti di besar dalam konteks tertentu. Pertimbangannya adalah bunyi: melindungi spesies utama yang satu. Tanpa pemangsa untuk mengawal bilangan mereka. banyak mengurangkan kepelbagaian masyarakat. Tetapi teori keystone spesis kekal sebagai teori dan konsep-konsep asas yang muda masih dibangunkan. FLAGSHIP SPECIES Konsep spesies utama adalah konsep spesies tumpang dengan asal-usul dalam bidang biologi pemuliharaan. memainkan peranan penting dalam mengekalkan keseimbangan semua spesis lain dalam masyarakat. Konsep satu spesies asas pertama kali diperkenalkan oleh Universiti Washington profesor. kerana pengaruh berkadaran besar mereka terhadap kepelbagaian spesies dan struktur masyarakat.Petunjuk (Indikator) spesies: spesies yang tunggal (atau lebih kerap.Northern Spotted Owl digunakan untuk menunjukkan hutan pertumbuhan lama di Amerika Syarikat. istilah ini pada asalnya digunakan untuk spesis pemangsa (Pisaster ochracceus). [1] Kebanyakan takrif terkini Walau bagaimanapun memberi tumpuan kepada ciri-ciri yang strategik dan sosio-ekonomik konsep. telah menjadi sasaran popular bagi usaha-usaha pemuliharaan. Spesies asas. Sebagai contoh. Paine memerhatikan bahawa jika Pisaster ochracceus telah dibuang dari masyarakat. tetapi kini istilah 'keystone' telah diperluaskan untuk meliputi spesies mangsa.

spesies berkarisma yang bertindak sebagai simbol dan mata rali untuk merangsang kesedaran pemuliharaan dan tindakan [3] Walau bagaimanapun. Rujukan boleh didapati dengan meluas yang pertama untuk menggunakan konsep utama yang digunakan untuk kedua-dua primat neotropical [8] dan Afrika gajah dan badak. Ton. 13] dan pelancong. [4] Contoh spesies perdana termasuk harimau Bengal (Panthera tigris). [1] Spesies Perdana boleh mewakili ciri-ciri alam sekitar (misalnya spesies atau ekosistem). bekerja dalam bidang mikrobiologi [4] [5] telah mula menggunakan konsep spesies utama adalah cara yang berbeza."satu spesies yang digunakan sebagai tumpuan pemuliharaan yang lebih luas kempen pemasaran yang berasaskan kepada memiliki satu atau lebih ciri-ciri yang merayu kepada penonton sasaran. Contoh-projek EDGE yang . organisasi (contohnya NGO atau jabatan kerajaan) atau kawasan geografi (contohnya. sebab (seperti perubahan iklim atau pengasidan lautan). [11] [Sunting] Had Batasan Beberapa telah diiktiraf tentang dia menggunakan spesies perdana: Penggunaan spesies utama boleh berbuat curang pengurusan dan pemuliharaan keutamaan dalam mereka menyokong dan menjejaskan spesies lebih terancam [14] pengurusan aplikasi perdana yang berbeza boleh bercanggah [14] kehilangan perdana yang boleh memberikan kesan negatif terhadap sikap pihak berkepentingan pemuliharaan [14] [Sunting] Lain-lain jenis aplikasi perdana pemuliharaan Aplikasi perdana pemuliharaan juga boleh muncul pada tahap yang lebih luas. [9] dalam mamalia pendekatan berpusatkan tipikal yang masih menguasai bagaimana konsep yang digunakan pada hari ini [10] Penggunaan konsep itu telah sebahagian besarnya dikuasai oleh spesies berbadan besar. [10] walaupun spesies dari kumpulan-kumpulan taksonomi yang lain telah kadang-kadang digunakan [12] [Sunting] Pemilihan Spesies Perdana boleh dipilih mengikut banyak ciri-ciri yang berbeza bergantung kepada apa yang dinilai oleh penonton mereka cuba sasaran. Golden singa (Leontopithecus Rosalia) dan gajah Afrika (Loxodonta sp). [1] [6] Sejarah Konsep perdana spesies nampaknya telah menjadi popular di sekitar pertengahan tahun 1980 [7] dalam perbahasan tentang bagaimana untuk memberi keutamaan spesies untuk pemuliharaan." [1] spesies yang mempunyai keupayaan untuk menarik imaginasi orang ramai dan mendorong rakyat untuk menyokong tindakan pemuliharaan dan / atau untuk mendermakan dana [2] popular. negeri atau kawasan yang dilindungi). [1] Ini adalah yang terbaik yang ditunjukkan oleh perbezaan dalam syor-syor yang dibuat bagi pemilihan spesies utama yang mensasarkan khalayak sasaran yang berbeza seperti masyarakat tempatan. Kerja ini berkaitan dengan biogeografi mikro-organisma dan menggunakan spesies tertentu sebagai petunjuk daripada endemism sejak "eyecatching" aplikasi perdana "dengan saiz yang mudah dilihat dan / atau morfologi penunjuk pengagihan yang terbaik". [11] terutamanya mamalia. misalnya sebagai ekosistem (seperti hutan hujan atau terumbu karang atau kawasan yang dilindungi (Serengeti atau Yellowstone). [1] Beberapa inisiatif baru-baru ini telah membangunkan aplikasi perdana pemuliharaan baru yang berdasarkan nilai-nilai pemuliharaan kawasan-kawasan tertentu atau spesies. baru-baru ini. panda gergasi (Ailuropoda melanoleuca).

Di samping itu memilih kawasan untuk perlindungan. Keperluan Saiz kawasan pemuliharaan juga boleh ditentukanoleh spesies asas. mamalia. spesies payung mempunyai kegunaan saintifik lain. spesies tumbuhan dan haiwan yang lain di kawasan yang samabiasanya dilindungi juga.dikendalikan oleh Persatuan Zoologi London dan tempat-tempat menjalankan byConservation Antarabangsa. Penggunaan spesies payung direka untuk membuat pemuliharaan dan prosesmembuat keputusan mengenai alam sekitar lebih mudah. serangga. danspesies reptilia boleh digunakan untuk mengetahui proses yang terlibat dalamhabitat tunggal serta. ia boleh menjadi sukar untuk menilai keperluan individu setiapspesies tunggal. Komposisi dan struktur ekosistem boleh dinilai olehspesies yang utama. Juga dikenali sebagai spesies asas atau spesies perdana.spesies payung membantu pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli sains menentukanlokasi yang akan membuat rizab tanah yang terbaik dan memastikan perlindungan spesies yang paling banyak. [1] UMBRELLA SPECIES Apabila cadangan pemuliharaan dan undang-undang yang dibuat. Pelbagai tumbuhan. Dengan berjutajutabegitu banyak pelbagai bentuk hidupan liar yang memerlukan pemantauan dan perlindungan. spesies payungdigunakan untuk membuat keputusan teritlak. burung. Dalam memastikan perlindungan iniorganisma. . Spesies payung pe lbagai spesieshaiwan dan tumbuhan yang mempunyai keperluan yang sama kepada pelbagai spesis lain di dalam habitat yang sama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful