Eksperimen Letusan Gunung Berapi.

Bahan- bahan yang diperlukan  Cuka  Soda bikarbonat  Serbuk pencuci  Pewarna merah dan kuning  Bekas plastik Cara- Caranya….. 1. Masukkan sada bikarbonat kedalam bekas plastik 2. Kemudian masukkan pewarna merah dan kuning 3. Masukkan serbuk pencuci 4. Akhir sekali masukkan cuka.

Serba Sedikit Info tentang Gunung Berapi Gunung berapi adalah bukaan, atau rekahan, pada permukaan atau kerak Bumi, yang membenarkan gas, abu, dan batu cair yang panas bebas jauh di dalam bawah permukaan bumi. Aktiviti gunung berapi membabitkan extrusion of rock yang cenderung membentuk gunung atau ciri-ciri berbentuk gunung melalui tempoh masa. Pemahaman paling biasa mengenai gunung berapi adalah gunung berbentuk kon, menghambur lava dan gas beracun dari kawah gunung berapi dipuncaknya. Gambaran ini hanya menggambarkan satu dari pelbagai jenis gunung berapi, dan ciri-ciri gunung berapi adalah lebih sukar. Struktur gunung berapi bergantung kepada beberapa faktor. Sesetengah gunung berapi mempunyai kemuncak bergerigih dibentuk oleh kubah lava dan bukannya kawah puncak, sementara yang lain menunjukkan ciri-ciri permukaan bumi seperti tanah tinggi rata yang besar. Lohong yang mengeluarkan bahan gunung berapi (lava, iaitu magma yang keluar kepermukaan, dan abu gunung berapi dan gas kebanyakannya wap dan gas magma boleh didapati dimana-mana sahaja di kawasan tersebut.

Botol cukanya terbuka terlalu kecil jadi cuka yang keluar hanya berupa tetesan. Voila. kardus karton bekas kemasan makanan.) . Dia harus mencoba dengan cqara lain ketika cara pertama gagal. Awalnya sempat gagal karena cuka yang dituangkan terlalu sedikit. pewarna makanan untuk menambah semarak..Jadilah gunung berapi lengkap dengan letusannya yang mengeluarkan lava merah..Dapur beserta perlengkapannya bisa jadi disulap menjadi laboratorium Sains sederhana. Setelah botolnya dibuka lebih lebar cuka bisa dituang lebih banyak dan segera menimbulkan semburan yang cukup tinggi... Tinggal siapkan sebotol cuka. Akhirnya kemeriahan berakhir ketika cukanya sudah habis .. botol bekas plus ember kecil. dengan memanfaatkan barang-barang yang ada didapur Rafif belajar bahwa baking soda apabila dicampur dengan cuka yang diberi pewarna akan menghasilkan semburan laksana lava dari gunung berapi. satu atau dua sendok baking soda. Kegagalan tersebut membuat Rafif belajar bahwa ketika melakukan percobaan tidak selalu langsung berhasil. Ini yang pernah kami lakukan di dapur kami.

masin dan pahit) Aktiviti : 1.1) Membuat pemerhatian ke atas objek dan fenomena alam di persekitaran (ST 2. Murid tersebut akan membandingkan rasa makanan mengikut daya ingatan mereka dan menceritakan rasa dengan sasama rakan mereka apa yang mereka rasa. Guru akan menyebut beberapa jenis makanan yang tidak terdapat di atas meja dan meminta murid menyebut rasa makanan-makanan tersebut . Guru meminta murid menggunakan deria rasa mereka untuk merasa beberapa jenis bahan makanan yang berlainan rasa 3.0) Kemahiran saintifik (ST 2. masam. 5.3. 2.P&P Minggu ke-12 (Makanan dan Minuman) Kelas : Budi Tarikh : 08 April 2010 Tema : Alam Bahan Sub Tema : Makanan & Minuman Tunjang Kurikulum : Sains Dan Teknologi (ST 2.2) Membanding dan mengasingkan makanan mengikut rasa (manis. Murid akan menyebut rasa tersebut tanpa melihat makanan tersebut 4. Guru akan memilih beberapa orang murid menutup mata mereka menggunakan kain hitam.

jeruk buah-buahan kering 4.Objektif pengajaran : Murid dapat mengasingkan makanan mengikut deria rasa mereka Bahan: 1. serbuk kopi putih . garam 3. manisan 2.