P. 1
psv

psv

|Views: 739|Likes:
Published by tingkim
-
-

More info:

Published by: tingkim on May 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

PENYERAHAN DAN PENILAIAN TUGASAN ________________________________________________________________________ HBAE1403 MENGGAMBAR MEI 2013 ________________________________________________________________________ ARAHAN KEPADA PELAJAR 1.

Tugasan ini mengandungi SATU (1) soalan sahaja yang disediakan dalam bahasa bercetak kursus ini. 2. Jawab dalam Bahasa Melayu. 3. Muat turunkan templat tugasan versi bahasa yang berkenaan daripada MyVLE untuk penyediaan dan penyerahan tugasan anda. Tugasan anda hendaklah ditaip dengan menggunakan saiz fon 12 Times New Roman dan langkau baris 1.5. 4. Tugasan anda hendaklah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan tidak termasuk rujukan. Bilangan perkataan hendaklah ditunjukkan di hujung tugasan anda. Jangan menyalin soalan dan arahan tugasan dalam jawapan anda. 5. (a) Anda dikehendaki menghantar tugasan KEPADA TUTOR BERSEMUKA. Anda dinasihatkan menyimpan senaskah tugasan yang diserahkan untuk rujukan sendiri. 6. Anda hanya boleh menghantar tugasan SEKALI sahaja dalam SATU fail.
7. Tugasan anda hendaklah diserahkan pada 12hb-14hb Julai 2013 atau Tutorial 4 (TUTOR). Serahan selepas 14hb Julai 2013 atau Tutorial 4 TIDAK akan diterima.

modul

8. Tugasan hendaklah disiapkan secara individu. Anda dilarang meniru tugasan orang lain. Anda juga dilarang sama sekali memplagiat kerja orang lain sebagai kerja sendiri.

markah akan dipotong seperti berikut:    Jika Tugasan dengan pertindihan kandungan antara 10 . Tugasan dengan pertindihan kandungan antara 31 .50 % : potongan 40% daripada jumlah markah yang diperoleh.PENILAIAN Tugasan ini akan menyumbangkan 40 % markah kepada kursus tersebut dan akan dinilai berdasarkan kepada Rubrik.30 % : potongan 20% daripada jumlah markah yang diperoleh. Tugasan dengan pertindihan kandungan lebih daripada 50%: Markah sifar akan diberikan. plagiarisme dikesan. PLAGIARISME : POTONGAN MARKAH Amaran : Tugasan yang diserahkan secara automatik akan disemak untuk persamaan. . Anda akan dimaklumkan tentang markah tugasan ini sebelum Peperiksaan Akhir Semester bermula.

“Art is creative self expression” dan “Works of art express and communicative universal values” Huraikan kenyataan di atas dengan menunjukkan perkaitan antara peranan guru Pendidikan Seni Visual untuk mengembangkan kreativiti kanak-kanak dengan hasilan seni kanak-kanak.SOALAN TUGASAN Terdapat dua ungkapan mengenai apresiasi seni yang diutarakan oleh Herbert Read dalam teori perkembangan seni kanak-kanak iaitu. guru Pendidikan Seni Visual. bahan. teknik dan penilaian anda terhadap satu (1) hasilan seni kanak-kanak yang dipilih. proses artistik. kreativiti. Tugasan esei anda perlu diserahkan bersama dengan contoh karya seni kanak-kanak yang dipilih. kaedah) [Jumlah: 40 markah] ____________________________________________________________________________ MUKA SURAT TAMAT / END OF PAGE . Apresiasi seni perlu menyeluruh yang berkait dengan tema. (Kata kunci: apresiasi.

.

Menepati Piawai 3 Pengenalan yang baik tentang peranan guru pendidikan seni di sekolah (pengetahuan seni dan kreativiti kanak-kanak). Tiada rujukan karya seni. Perbincangan yang sederhana dan huraian secara umum tentang proses dan kaedah apresiasi seni. Karya seni kanakkanak dikaitkan dengan kreativiti. 8 . Membincangkan dengan baik tentang tentang proses dan kaedah apresiasi seni termasuk tema. Menepati Sebahagian Piawai 2 Pengenalan yang sederhana tentang peranan guru pendidikan seni di sekolah. Ada rujukan karya seni Markah Penuh 4 5 Isi KandunganPerbincangan tentang proses artistic dengan menggunapakai kaedah apresiasi seni. Dihurai dengan terperinci dan menarik. Karya seni kanakkanak dikaitkan dengan kreativiti. bahan. Ada rujukan karya seni. Melebihi Piawai 4 Pengenalan yang menarik dan jelas tentang peranan guru pendidikan seni di sekolah (pengetahuan seni dan kreativiti kanakkanak). Membincangkan secara terperinci mengenai proses artistik dengan menggunakan kaedah apresiasi seni iaitu tema. Karya seni kanak-kanak dikaitkan dengan kreativiti dan psikologi kanak-kanak. Maklumat Sokongan (Sorotan Kajian) Perbincangan secara ringkas serta umum tentang proses dan kaedah apresiasi seni. bahan. Dihurai dengan baik.RUBRIK TUGASAN KOD KURSUS : HBAE 1403 KURSUS : MENGGAMBAR Kriteria Pengenalan Pemberatan 1 Lemah 1 Pengenalan yang umum dan lemah tentang guru pendidikan seni. 20 2 Karya seni kanak-kanak dihurai secara umum dan tidak berfokus. teknik dan penilaian seni. teknik dan penilaian guru PSV. Dihurai secara umum dan sederhana.

Keterangan disusun mengikut logik dan ditulis secara berkesan dan amat menarik . Organisasi 1 Kesimpulan yang boleh diterima tetapi tidak menjawab persoalan tugasan dengan baik. Kesimpulan yang baik dan menjawab persoalan tugasan dengan baik. tidak menjawab persoalan tugasan. JUMLAH 4 4 40 * * Jumlah markah akan ditukar kepada 40 peratus.Kesimpulan 1 Kesimpulan yang umum. Wajaran adalah berat sesuatu bahagian bergantung pada kepentingan maklumat yang diperlukan. Kebanyakan keterangan tidak disusun mengikut logik dan penulisan kurang bermakna . Keterangan disusun mengikut logik dan ditulis dengan baik. . Kesimpulan yang kukuh dan menjawab persoalan tugasan dengan jelas dan menyeluruh. Beberapa keterangan disusun mengikut logik tetapi cara penulisan tidak menarik.

berkaitan dengan soalan tugasan dicetak serta 2. Tutor perlu bimbing pelajar tentang teknik menulis rujukan sama ada buku atau laman web dengan betul. 3. 4. Membuat rujukan di perpustakaan bagi mendapatkan maklumat berkaitan tugasan. Mewawancara tokoh kraf/ guru seni bagi mendapatkan bantuan yang diperlukan mengenai tugasan.Lampiran II: CONTOH PANDUAN PELAJAR 1 Anda dinasihatkan: 1. 4. 5. Menggunakan gambar / foto / lakaran / ilustrasi untuk membantu menjelaskan jawapan tugasan anda. 3.Lampiran Mencadangkan Format yang sesuai bagi setiap sub tajuk. Lampiran III: CONTOH PANDUAN TUTOR 1. Guna gaya APA. Buat pencarian di buku/internet berkaitan definisi dan kata kunci dalam proses untuk mendapatkan pelbagai maklumat berkaitan tugasan. Laman web untuk rujukan yang lampirkan artikel bersama tugasan. Memeriksa dan menanda tugasan pelajar dan seterusnya memberi markah dan memasukkan markah ke dalam OMES. Tutor adalah diminta agar dapat membantu para pelajar dalam hal penyediaan penulisan. Merujuk kepada modul dan sumber-sumber bercetak lain atau sumber dalam internet yang boleh dipercayai (contohnya sumber yang disediakan oleh orang atau organisasi yang mempunyai reputasi yang baik) diperlukan untuk memahami konsep sebelum pelajar dapat memberi contoh yang tepat dan sesuai. 2. LAIN-LAIN PANDUAN MENGIKUT KEPERLUAN KURSUS DAN KREATIVITI SME . Ada Pengenalan – Isi Kandungan – Kesimpulan – Bibliografi . 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->