UDARA DI SEKELILING KITA

2.Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak.Udara yang bergerak dipanggil angin. 3. . bau dan warna. 4.Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi.Udara tidak mempunyai rasa.Apakah Udara? 1.

97 % K om posis i Udara 0.0.03 % 21 % Nitrogen Oksigen Gas-gas nadir 78 % Karbon Dioksida .

rasa & warna Kelarutan dalam air Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala Oksigen Tiada bau. Kayu uji bernyala terpadam.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Tidak larut Karbon Dioksida Tiada bau.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Sangat larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran. Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Bau. .

Oksigen menyokong pembakaran.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Kesan terhadap kayu uji berbara Oksigen Menyalakan semula kayu uji berbara. Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning. Karbon Dioksida Kayu uji berbara terpadam. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat Tiada kesan Tiada kesan Kesan terhadap kertas litmus lembap Tiada kesan terhadap kertas litmus biru dan merah. Menunjukkan karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.Oksigen ialah . Karbon dioksida adalah berasid.

Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup.Oksigen diperoleh melalui pernafasan. 5. . udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap.Oksigen diperlukan untuk respirasi. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu. 4. makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan. wap air dan tenaga. Semasa respirasi.5. 6. 2. Bagi manusia.Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan.Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup. 3.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN RESPIRASI 1.Respirasi menghasilkan karbon dioksida.

.

THANK YOU! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful