UDARA DI SEKELILING KITA

2.Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak.Udara yang bergerak dipanggil angin.Apakah Udara? 1. 4. bau dan warna.Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi.Udara tidak mempunyai rasa. 3. .

97 % K om posis i Udara 0.0.03 % 21 % Nitrogen Oksigen Gas-gas nadir 78 % Karbon Dioksida .

tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Sangat larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran. . Kayu uji bernyala terpadam. Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Tidak larut Karbon Dioksida Tiada bau.rasa & warna Kelarutan dalam air Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala Oksigen Tiada bau.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Bau.

Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning.Oksigen ialah . Karbon Dioksida Kayu uji berbara terpadam.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Kesan terhadap kayu uji berbara Oksigen Menyalakan semula kayu uji berbara. Karbon dioksida adalah berasid. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat Tiada kesan Tiada kesan Kesan terhadap kertas litmus lembap Tiada kesan terhadap kertas litmus biru dan merah. Oksigen menyokong pembakaran. Menunjukkan karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.

Semasa respirasi.Oksigen diperlukan untuk respirasi. 5. makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan.5.Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan. 4. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu.Oksigen diperoleh melalui pernafasan. Bagi manusia.Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup.Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup.Respirasi menghasilkan karbon dioksida. . 2. wap air dan tenaga. udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN RESPIRASI 1. 3. 6.

.

THANK YOU! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful