UDARA DI SEKELILING KITA

Apakah Udara? 1.Udara tidak mempunyai rasa.Udara yang bergerak dipanggil angin. bau dan warna. .Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi. 3. 4. 2.Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak.

97 % K om posis i Udara 0.0.03 % 21 % Nitrogen Oksigen Gas-gas nadir 78 % Karbon Dioksida .

tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Sangat larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Bau. Kayu uji bernyala terpadam.rasa & warna Kelarutan dalam air Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala Oksigen Tiada bau.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Tidak larut Karbon Dioksida Tiada bau. . Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.

Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning.Oksigen ialah . Karbon dioksida adalah berasid. Karbon Dioksida Kayu uji berbara terpadam. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat Tiada kesan Tiada kesan Kesan terhadap kertas litmus lembap Tiada kesan terhadap kertas litmus biru dan merah. Oksigen menyokong pembakaran. Menunjukkan karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Kesan terhadap kayu uji berbara Oksigen Menyalakan semula kayu uji berbara.

Bagi manusia.Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup. 2. wap air dan tenaga.Oksigen diperlukan untuk respirasi.Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan.Oksigen diperoleh melalui pernafasan. 6. 3. udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap. 5. .Respirasi menghasilkan karbon dioksida. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu. makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan.Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup. 4.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN RESPIRASI 1.5. Semasa respirasi.

.

THANK YOU! .