UDARA DI SEKELILING KITA

bau dan warna. 2.Apakah Udara? 1. 4.Udara yang bergerak dipanggil angin. .Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak. 3.Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi.Udara tidak mempunyai rasa.

0.03 % 21 % Nitrogen Oksigen Gas-gas nadir 78 % Karbon Dioksida .97 % K om posis i Udara 0.

rasa & warna Kelarutan dalam air Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala Oksigen Tiada bau.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Tidak larut Karbon Dioksida Tiada bau.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Sangat larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran. . Kayu uji bernyala terpadam.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Bau. Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.

Oksigen menyokong pembakaran.Oksigen ialah . Karbon Dioksida Kayu uji berbara terpadam. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat Tiada kesan Tiada kesan Kesan terhadap kertas litmus lembap Tiada kesan terhadap kertas litmus biru dan merah.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Kesan terhadap kayu uji berbara Oksigen Menyalakan semula kayu uji berbara. Menunjukkan karbon dioksida tidak menyokong pembakaran. Karbon dioksida adalah berasid. Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning.

Bagi manusia. Semasa respirasi.Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup.Oksigen diperoleh melalui pernafasan.Oksigen diperlukan untuk respirasi. makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu.5. 2. udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN RESPIRASI 1. wap air dan tenaga. 5. 3. .Respirasi menghasilkan karbon dioksida.Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan. 4. 6.Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup.

.

THANK YOU! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful