UDARA DI SEKELILING KITA

Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak. . 2.Udara yang bergerak dipanggil angin. 4. bau dan warna. 3.Udara tidak mempunyai rasa.Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi.Apakah Udara? 1.

0.03 % 21 % Nitrogen Oksigen Gas-gas nadir 78 % Karbon Dioksida .97 % K om posis i Udara 0.

Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Sangat larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran.tiada rasa dan tiada warna Larut sedikit Tidak larut Karbon Dioksida Tiada bau. . Kayu uji bernyala terpadam.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Bau.rasa & warna Kelarutan dalam air Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala Oksigen Tiada bau.

Oksigen ialah . Karbon dioksida adalah berasid. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat Tiada kesan Tiada kesan Kesan terhadap kertas litmus lembap Tiada kesan terhadap kertas litmus biru dan merah. Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning. Menunjukkan karbon dioksida tidak menyokong pembakaran. Oksigen menyokong pembakaran. Karbon Dioksida Kayu uji berbara terpadam.Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida Sifat Kesan terhadap kayu uji berbara Oksigen Menyalakan semula kayu uji berbara.

Oksigen diperoleh melalui pernafasan. 6. udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap. Semasa respirasi. 2. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu. makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan.Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan. 4.5.Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup. 3.Oksigen diperlukan untuk respirasi.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN RESPIRASI 1. wap air dan tenaga. Bagi manusia. .Respirasi menghasilkan karbon dioksida.Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup. 5.

.

THANK YOU! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful