P. 1
Kertas Kerja BIG Ceramah

Kertas Kerja BIG Ceramah

|Views: 162|Likes:
Published by Nor Rishah Bakar
academic
academic

More info:

Published by: Nor Rishah Bakar on May 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PULAU PINANG

KERTAS KERJA PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 / 2013

Tarikh: 11 MEI 2013 (SABTU) Masa: 10.30 – 12.30 PAGI Tempat: DEWAN SERI PERMATANG SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT 14300 NIBONG TEBAL PULAU PINANG

PROGRAM CERAMAH ETIKA SOSIAL DAN PROTOKOL BINA INSAN GURU (BIG) ANJURAN PELAJAR PROGRAM PPG PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU AMBILAN JUNE 2011 – SEMESTER 4 AMBILAN JUNE 2012 – SEMESTER 3

Pelajar dapat mengenal diri (real-self) dan mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh ke arah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan. 2. . justeru guru harus mampu menyesuaikan diri dalam semua keadaan dan mampu menangani cabaran era globalisasi. pembentuk jati diri dan ‘role model’ kepada masyarakat.0 PENGANJUR Peserta Program Pensiswazahan Guru telah ditugaskan untuk guru – mengendalikan program Ceramah Profesion Keguruan bagi guru / rakan sejawat profesion keguruan di sekolah bagi memenuhi tugasan Bina Insan Guru (BIG).0 PENGENALAN Pelaksanaan BIG adalah berasaskan kepada kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan insan guru adalah pembina generasi.PROGRAM BINA INSAN GURU ( BIG ) 1.

Seb.0 LATAR TEMPAT Program ini akan dilaksanakan di Dewan Seri Permatang. berakauntabiliti. amanah. jenis khidmat kemasyarakatan. kreativiti dan inovatif. guru dan akauntabiliti profesionalisme. Keb.0 MATLAMAT Program ini berhasrat mendedahkan guru dengan domain pembangunan diri insan guru yang seimbang. 4. guru dan hubungan dengan komuniti. Pulau Pinang. khidmat pendidikan kepada komuniti. 6. aktiviti kemasyarakatan.0 LATAR MASA Program Bina Insan Guru kali ini adalah fasa ke 2/2013 (PPG) yang akan dilaksanakan pada 11 Mei 2013. Permatang Tok Mahat. Seorang Pensyarah terlibat dalam pemantauan kursus.0 PENYERTAAN Peserta yang terlibat ialah guru – guru SK Permatang Tok Mahat.3. . Sek. . Perai Selatan. 5.

0 SENARAI NAMA PESERTA (Rujuk Lampiran C) . bekerjasama dan mengambil peranan secara aktif dalam kumpulan. memimpin program. 7.2 Menampilkan dan menghayati ciri-ciri insan yang berakhlak mulia dan nilai keguruan yang positif. 7. Menguasai kemahiran bekerja secara berkumpulan serta memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. 7. melaksana. mental dan emosi.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Rujuk Lampiran B) 10. 8. (Rujuk Lampiran A) 9.5 Merancang.7. rohani.4 Menguji daya ketahanan fizikal.1 Menunjukkan kecaknaan terhadap kepentingan perkhidmatan kepada komuniti serta mendekatkan diri dengan masyarakat.0 PERANCANGAN PELAKSANAAN AKTIVITI : Perancangan aktiviti akan diperlihatkan di dalam tentatif program Bina Insan Guru.0 OBJEKTIF Melalui Program Bina Insan Guru ini guru dapat : 7.3 7.

Sesungguhnya program seperti ini dapat melahirkan lebih .00 2.00 BILANGAN 1 1 11.00 x 70 peserta = RM 210. BIL 1. Sumbangan Penceramah Jumlah PERALATAN LCD Mikrofon 100 x 1 = RM 100 RM 310.0 KEWANGAN 11. PERKARA Makan dan minum peserta JUMLAH RM 3.1 Perbelanjaan makan minum dan hadiah adalah di bawah peruntukan program LADAP sekolah dan juga sumbangan guru – guru PPG.11.0 PENUTUP Melalui program ini diharapkan semua guru dapat menimba sebanyak mungkin ilmu pengetahuan dan menjadi seorang guru yang berjaya pada masa hadapan.

PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 PROGRAM CERAMAH GURU DAN HUBUNGAN KOMUNITI Disahkan oleh : _____________________ ( TUAN HAJI MD. IBRAHIM) GURU BESAR SEK. BAKAR ) SETIAUSAHA.ramai lagi guru yang berkualiti pada masa hadapan. PERMATANG TOK MAHAT . Semoga tema program “Guru Pembina Negara Bangsa” akan dapat direalisasikan selari dengan hasrat kerajaan yang ingin melahirkan guru yang berkualiti demi melahirkan modal insan yang cemerlang. gemilang dan terbilang pada masa depan. KEB. Disediakan oleh : ___________________ ( NOR RISHAH BT. RIJANI B.

00 Pagi 10.30 Pagi 12.30 Pagi - Jamuan Ringan Ceramah : Intergreti Dalam Perkhidmatan) (En.LAMPIRAN A Tentatif Program Bina Insan Guru Program Pensiswazahan Guru Ambilan June 2011 / Ambilan Feb 2012 Siri 2/2013 (11 Mei 2013) 10. Che Kahar ) Bersurai .

Wan Cheek Puan Nor Rishah bt. Nordin Puan Zainah bt. Bakar Puan Zunita bt. Bakar : : : : : En. Hassan Persiapan Tempat : . Nordin Puan Zainah bt. Hassan Puan Noorasmida bt. Rijani b.Md. Wan Cheek Puan Nor Rishah bt.LAMPIRAN B Ahli Jawatankuasa Pelaksana Program Bina Insan Guru Program Pensiswazahan Guru Ambilan June 2011 / Ambilan Februari 2012 Siri 2 Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari AJK : Makanan Peralatan Dokumentasi : : : Puan Zunita bt. Ibrahim Puan Noorasmida bt.

LAMPIRAN C Senarai Nama Guru .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->