P. 1
Kertas Kerja BIG Ceramah

Kertas Kerja BIG Ceramah

|Views: 162|Likes:
Published by Nor Rishah Bakar
academic
academic

More info:

Published by: Nor Rishah Bakar on May 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PULAU PINANG

KERTAS KERJA PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 / 2013

Tarikh: 11 MEI 2013 (SABTU) Masa: 10.30 – 12.30 PAGI Tempat: DEWAN SERI PERMATANG SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT 14300 NIBONG TEBAL PULAU PINANG

PROGRAM CERAMAH ETIKA SOSIAL DAN PROTOKOL BINA INSAN GURU (BIG) ANJURAN PELAJAR PROGRAM PPG PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU AMBILAN JUNE 2011 – SEMESTER 4 AMBILAN JUNE 2012 – SEMESTER 3

0 PENGANJUR Peserta Program Pensiswazahan Guru telah ditugaskan untuk guru – mengendalikan program Ceramah Profesion Keguruan bagi guru / rakan sejawat profesion keguruan di sekolah bagi memenuhi tugasan Bina Insan Guru (BIG). Pelajar dapat mengenal diri (real-self) dan mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh ke arah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan.0 PENGENALAN Pelaksanaan BIG adalah berasaskan kepada kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan insan guru adalah pembina generasi. . justeru guru harus mampu menyesuaikan diri dalam semua keadaan dan mampu menangani cabaran era globalisasi.PROGRAM BINA INSAN GURU ( BIG ) 1. 2. pembentuk jati diri dan ‘role model’ kepada masyarakat.

0 LATAR TEMPAT Program ini akan dilaksanakan di Dewan Seri Permatang. Permatang Tok Mahat. Sek. 6.0 PENYERTAAN Peserta yang terlibat ialah guru – guru SK Permatang Tok Mahat. 5. guru dan akauntabiliti profesionalisme. Seb.3. 4. aktiviti kemasyarakatan. jenis khidmat kemasyarakatan.0 MATLAMAT Program ini berhasrat mendedahkan guru dengan domain pembangunan diri insan guru yang seimbang. Seorang Pensyarah terlibat dalam pemantauan kursus. Pulau Pinang. Perai Selatan. . kreativiti dan inovatif. Keb. . berakauntabiliti. khidmat pendidikan kepada komuniti.0 LATAR MASA Program Bina Insan Guru kali ini adalah fasa ke 2/2013 (PPG) yang akan dilaksanakan pada 11 Mei 2013. guru dan hubungan dengan komuniti. amanah.

0 PERANCANGAN PELAKSANAAN AKTIVITI : Perancangan aktiviti akan diperlihatkan di dalam tentatif program Bina Insan Guru. (Rujuk Lampiran A) 9. 7. 8.7. memimpin program. 7. rohani. melaksana.3 7.1 Menunjukkan kecaknaan terhadap kepentingan perkhidmatan kepada komuniti serta mendekatkan diri dengan masyarakat.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Rujuk Lampiran B) 10.4 Menguji daya ketahanan fizikal. Menguasai kemahiran bekerja secara berkumpulan serta memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain.2 Menampilkan dan menghayati ciri-ciri insan yang berakhlak mulia dan nilai keguruan yang positif. mental dan emosi.0 OBJEKTIF Melalui Program Bina Insan Guru ini guru dapat : 7.0 SENARAI NAMA PESERTA (Rujuk Lampiran C) . bekerjasama dan mengambil peranan secara aktif dalam kumpulan. 7.5 Merancang.

11.0 PENUTUP Melalui program ini diharapkan semua guru dapat menimba sebanyak mungkin ilmu pengetahuan dan menjadi seorang guru yang berjaya pada masa hadapan. Sesungguhnya program seperti ini dapat melahirkan lebih .00 x 70 peserta = RM 210.0 KEWANGAN 11. Sumbangan Penceramah Jumlah PERALATAN LCD Mikrofon 100 x 1 = RM 100 RM 310.1 Perbelanjaan makan minum dan hadiah adalah di bawah peruntukan program LADAP sekolah dan juga sumbangan guru – guru PPG. BIL 1. PERKARA Makan dan minum peserta JUMLAH RM 3.00 BILANGAN 1 1 11.00 2.

Disediakan oleh : ___________________ ( NOR RISHAH BT.ramai lagi guru yang berkualiti pada masa hadapan. RIJANI B. BAKAR ) SETIAUSAHA. Semoga tema program “Guru Pembina Negara Bangsa” akan dapat direalisasikan selari dengan hasrat kerajaan yang ingin melahirkan guru yang berkualiti demi melahirkan modal insan yang cemerlang. gemilang dan terbilang pada masa depan. KEB. PERMATANG TOK MAHAT . PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 PROGRAM CERAMAH GURU DAN HUBUNGAN KOMUNITI Disahkan oleh : _____________________ ( TUAN HAJI MD. IBRAHIM) GURU BESAR SEK.

30 Pagi 12. Che Kahar ) Bersurai .00 Pagi 10.LAMPIRAN A Tentatif Program Bina Insan Guru Program Pensiswazahan Guru Ambilan June 2011 / Ambilan Feb 2012 Siri 2/2013 (11 Mei 2013) 10.30 Pagi - Jamuan Ringan Ceramah : Intergreti Dalam Perkhidmatan) (En.

Nordin Puan Zainah bt.Md. Ibrahim Puan Noorasmida bt. Bakar : : : : : En. Wan Cheek Puan Nor Rishah bt. Bakar Puan Zunita bt. Hassan Persiapan Tempat : . Nordin Puan Zainah bt.LAMPIRAN B Ahli Jawatankuasa Pelaksana Program Bina Insan Guru Program Pensiswazahan Guru Ambilan June 2011 / Ambilan Februari 2012 Siri 2 Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari AJK : Makanan Peralatan Dokumentasi : : : Puan Zunita bt. Hassan Puan Noorasmida bt. Wan Cheek Puan Nor Rishah bt. Rijani b.

LAMPIRAN C Senarai Nama Guru .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->