PROJEK SEJARAH

Nama Tingkatan IC No. Tajuk Kajian Tarikh Hantar Nama Guru

Adrian Yap Yee Chin 2 Keruing 950404-10-5191 Permain Tradisional 17-4-2009 Puan Margaret

Elemen 1

MELAWAT TEMPAT KAJIAN

SUMBER MAJALAH

ORANG SUMBER
Saya telah mewawancara Joanne Loo iaitu ibu saya. Saya: Dari manakah berasal permainan traditional wau?

Joanne Loo: Wau berasal dari Kelantan kira-kira 500 tahun dahulu. Saya: Bilakah wau biasanya dimainkan?

Joanne Loo: Ia biasanya dimainkan dari bulan Mei hingga Julai apabila anginnya kuat dan matahari terik Saya: Oh begitu rupanya.Apakah Tarian Siti Wau Bulan?

Joanne Loo: Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi. Tarian ini

ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling. Saya: Kalau begitu? Dari manakah asal usul Tarian Siti Wau Bulan?

Joanne Loo: Asal-usul tarian ini adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Saya: Terima Kasih kerana sudi membantu saya dalam projek sejarah saya.

Joanne Loo: Sama-sama.

INTERNET
Teraju tiga sememangnya sinonim dengan wau, juga dikenali sebagai layang-layang di negeri-negeri sebelah pantai barat semenanjung. Sebagai permainan masa lapang bagi kalangan rakyat biasa dan golongan istana. Sejak zaman-berzaman sekitar kurun kelima belas, wau telah dimainkan oleh orang Melayu. Mereka telah mempercayai ada kaitan di antara semangat angin dan langit.

Jenis Wau
Berbagai jenis dan bentuk wau telah dicipta. Wau burung, wau pari, wau katak, wau bayan, wau merak, wau kucing, wau jala budi, wau lenggang kebayan, wau sewah, wau barat dan yang sangat digemari oleh orang Melayu ialah wau bulan. Rekacorak bermotifkan awan larat pada kebiasaannya adalah menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dengan berwarna-warni. Kelantan dan Terengganu sehingga kini masih mengekalkan tradisi pembuatan wau yang menarik, selain dijadikan untuk permainan ianya juga sebagai hasil kraftangan dan hiasan dinding.

Membuat Wau
Pembuatan sesebuah wau agak rumit dan memakan masa, dari kerja-kerja meraut buluhuntuk dijadikan rangka, mengimbang stabilkan kepak sehingga melekatkan kertas pada rangka wau tersebut mengambil masa dua minggu untuk siap. Rangka buluh tulang belakang wau lebih besar daripada kepaknya, kemudian diikat dengan menggunakan benang mengikut bentuk serta jenisnya.

Rangka yang telah disiapkan akan ditampal dengan tiga lapis kertas nipis dan lutsinar dengan berlainan warna.Lapisan pertama menggunakan kertas berkilat, lapisan kedua menggunakan warna yang berbeza dan bercorak awan larat iaitu bercorak pucuk rebung atau bunga cengkih yang telah ditebuk. Pada lapisan ketiga pula corak berlainan yang telah ditebuk ditampalkan

Di bahagian kepala atau muncungnya serta dihujung kiri dan kanan kepak, akan dihiasi dengan ramburambu halus yang berwarna warni menambah cantik lagi rupanya. Busul akan diregangkan di bahagian belakang tengkuk wau, agar ianya mengeluarkan bunyi dengung apabila diterbangkan diudara. Busul diperbuat dari daun rembia atau mengkuang yang telah direndam dan dilurut lalu dibiarkan kering. Ia berbentuk seperti alat memanah. Tali teraju diikatkan di antara bahu kepak dan tulang belakang sebelah bawah wau bagi mengimbangi wau-Teraju Tiga.

Cara Bermain
Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang, iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi dipanggil juru anjung yang memegang tali. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang dihias berwarna warni. Di masa kini walaupun wau masih mendapat tempat dikalangan masyarakat Melayu tetapi layanglayang juga tidak kurangnya telah mendapat perhatian oleh masyarakat tempatan dan juga antarabangsa.Pelbagai bentuk dan corak layang-layang telah dicipta, ada layang-layang yang berbentuk orang, kapal berangkai dan ada yang dimainkan dengan menggunakan dua utas tali. Kebanyakkan pertunjukan wau dan layang-layang masih mendapat tempat di Malaysia,terutama ketika hari-hari sambutan perayaan atau pertandingan wau antarabangsa.

Elemen 2

Permainan Traditional WAU (kite)

SENARAI KANDUNGAN
1.Tajuk Kajian 2.Senarai Kandungan 3.Penghargaan 4.Objektif Kajian 5.Kaedah Kajian 6.Hasil Kajian 7.Rumusan 8.Lampiran 9.Rujukan

PENHARGAAN
Terlebih dahulu saya ingin memanjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana dengan limpah kurnianya kepada saya kesihatan untuk menyiapkan kertas khusus sejarah ini dengan sempurna serta dapat menyiapkannya dalam jangka masa yang ditetapkan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Magret selaku guru Sejarah yang sentiasa memberi tunjuk ajar kepada saya untuk menjalankan atau menyiapkan kertas kerja ini.Terima kasih juga kepada rakan-rakan yang turut membantu.

Selain itu,ucapan terima kasih juga kepada ibu bapa saya yang banyak membantu dari segi kewangan dan moral,dalam menyiapkan dan melancarkan proses untuk kertas kerja ini.

Sekian terima kasih…

OBJEKTIF KAJIAN
Kajian saya merangkumi objektif-objektif yang berikut:

(A)Kajian ini dilakukan secara amnya ialah untuk mengenal pasti sumber-sumber sejarah yang sahih.Ini akan dapat membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul,jelas dan tepat.

(B)Kajian ini dapat menambah pengetahuan saya tentang permainan tradisional di kalangan masyarakat mengikut adat Melayu.

(C)Kajian ini dilakukan untuk memenuhi kehendak sukatan pelajaran Peperiksaan Penilaian Rendah (PMR).

(D)Kajian ini juga dapat menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional di kalangan masyarakat melayu di Negara kita kerana ia melambangkan setiap kaum dan adat tradisinya yang tersendiri.

KAEDAH KAJIAN
1.Saya telah menlayari laman internet iaitu http://malaysiana.pnm.my/03/0314wau.htm bagi mengetahui latar belakang permainan yang dimainkan secara terperinci 2..Saya telah menggunakan kaedah kajian sumber bertulis seperti buku dan majalah untuk mengkaji permainan traditional iaitu permainan wau 3.Saya telah mewawancara individu seperti ibuku iaitu Joanne Loo bagi mendapat maklumat maklumat mengenai permainan traditional 4.Saya telah melawat Pasir Gudang Kite Musium bagi mendapatkan maklumat tambahan tentang peristiwa yang saya kaji

HASIL KAJIAN
Pendahuluan
Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih populardi kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang, sawah padi dan sebagainya.Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar.Bukan itu sahaja, ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara.

Mitos Permainan Wau
Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah.Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Ketika mereka sedang menanam padi, mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu. Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat. Akibatnya, pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. Menurut Tok Nujum

yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami.

Latar Belakang Wau
Selain wau, nama lain adalah layang-layang. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut. Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor, Melaka dan Johor. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layanglayang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja, dan tidak pula disebut bermain wauSelain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Apabila dinaikkan ke udara, daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’, “wau’, “wau’ secara berirama.

Teknik Pembuatan Wau Tradisional
Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh, kulit rotan, gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau.Selain daripada itu, kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah, kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti, bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti.Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh

tersebut.

Meraut Buluh
Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1.Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. 2. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa.

3.Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0.5 Sentimeter.

Kesimpulan
Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara. Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. Bukan itu sahaja, permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa. Selain wau, layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang.

RUMUSAN
Selepas menjalankan kajian ini, saya rasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adat resam yang terdapat di negara yang tercinta ini.Saya juga rasa sangat bertuah kerana dapat mengenali dengan lebih mendalam tentang permainan tradisional.Bak kata perpatah melayu, tak kenal maka tak cinta. Selepas kajian ini, saya lebih menghormati dan menghayati adat permainan tradisional orang melayu. Saya akan cuba untuk mengamalkan tradisi dan budaya bangsa yang begitu unik dan indah.Jika semua rakyat masyarakat kita dapat mengenali dan memahami adat-adat permainan tradisional dengan mendalam, maka akan timbul semangat bersefahaman dan hormat-hormati antara kaum. Persefahaman yang timbul ini bukan sahaja dapat mengelakkan sebarang perselisihan faham yang mungkin berlaku antara kaum malah dapat menjalinkan semangat muhibah atau semangat masyarakat antara kaum.Semangat muhibah yang wujud ini mungkin membolehkan perpaduan rakyat.Malaysia yang berbilang kaum ini terus berkekalan.Rakyat Malaysia yang bersatu-padu ini juga dapat berganding bahu dalam semua aspek untuk membangunkan negara yang tercinta sehinggakan semua rakyat berbangga sebagai rakyat Malaysia.

LAMPIRAN

Wau Bulan

Wau Kuching

Wau Merak

Wau Daun

Wau Puyuh

Wau Kenyalang

Wau Jalabudi

Wau Kangkang

Wau Kapal

Wau Seri Negeri

Wau Kikik

Layang-layang

RUJUKAN
1.Laman Web
http://malaysiana.pnm.my/03/0314wau.htm

2.Majalah
Dewan Siswa, siri Mei 2007, muka surat 19

3.Orang Sumber
Nama: Joanne Loo Chwee Peng Alamat: 52, Jalan Kenanga SD9/8, Bandar Sri Damansara No. Telefon: 017-3380333

4.Melawat Tempat Kajian
Pasir Gudang Kite Museum

Elemen 3

TUGASAN 2
Kepentingan sukan dan permainan khususnya dalam melahirkan modal insan yang patriotik telah menjadi salah satu agenda negara untuk dikembangkan pada segenap lapisan masyarakat. Kerajaan telah menyedari bahawa sukan dan permainan adalah saluran yang paling berkesan untuk melahirkan generasi yang akan sentiasa menghargai dan mengamalkan tradisi budaya dan bangsa.

Sukan merupakan alat yang penting bagi mewujudkan perasaan bersatu padu. Permainan sukan seperti sepak takraw atau bola sepak memerlukan ramai pemain. Oleh itu, sikap bersefahaman dan bermuafakat adalah perlu untuk mengukuhkan pasukan dalam memperoleh kemenangan. Masyarakat juga dapat mewujudkan perasaan muhibah atau semangat bermasyarakat kerana sesuatu permainan ini biasanya akan dihadiri oleh pelbagai bangsa.

Malaysia,saya sentiasa berbangga dengan masyarakat zaman dahulu yang berjaya mencipta sebuah permainan tradisional yang bukan sahaja popular malah turut meningkatkan martabat negara kita.

Selain itu,saya bersyukur menjadi warganegara Malaysia.Keunikan Malaysia yang terkenal dengan pelbagai tarikan seperti wau berjaya menarik minat warga asing untuk melihat sendiri keunikan yang terdapat di negara kita.

Di samping itu,semangat kekitaan dapat diterapkan dalam diri saya dan masyarakat.Hal ini

dapat digambarkan melalui sikap kerjasama dan bersatu padu sewaktu wau dimainkan kerana permainan wau memerlukan beberapa orang untuk menaikkannya di udara.Sikap tolong menolong dapat dibentuk sewaktu menghasilkan wau.

Melalui festival wau dan pertandingan wau,sikap berdisiplin dapat dibentuk dalam diri kita.Hal ini kerana banyak peraturan yang perlu dipatuhi dalam acara pertandingan wau.Setiap peserta yang memasuki pertandingan ini perlu mematuhi undang-undang yang ditetapkan sekaligus dapat menjadikan peserta seorang yang lebih berdisiplin.Sehubungan dengan itu,negara Malaysia yang aman lagi makmur akan menjadi sebuah negara yang adil dan bertimbang rasa terhadap rakyatnya.Ini kerana juri bagi pertandingan wau akan berlaku adil untuk memilih pemenang bagi sesuatu pertandingan itu. Bukan itu sahaja,negara kita akan menjadi sebuah negara yang menghargai dan sentiasa mengamalkan tradisi,adat turun-temurun dan budaya nenek moyang kita supaya tak lapuk dek hujan,tak lekang dek panas. Walaupun pada masa kini banyak permainan lain yang canggih dan moden dipopularkan,namun permainan wau tetap dimainkan oleh masyarakat hari ini. Oleh itu,suda terang lagi bersuluh bahawa aktiviti sukan dan permainan dapat melahirkan modal insan yang bersemangat patriotik

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.