P. 1
HBEF3503 Pendidikan Inklusif.doc

HBEF3503 Pendidikan Inklusif.doc

|Views: 49|Likes:
Published by Teng Jingxin

More info:

Published by: Teng Jingxin on May 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2013

pdf

text

original

HBEF3503 Pendidikan Inklusif Objektif dan Pengenalan Kursus Guru sering menghadapi pelajar yang berkemampuan berlainan dari

pelajar-pelajar lain. Kursus ini bertujuan membantu guru menangani keperluan pelajar begini untuk menghadapi pelajaran secara lebih efektif. Kursus ini menggabungkan tiga aspek pendidikan yang penting untuk guru yang menghadapi keadaan sedemikian iaitu pendidikan inklusif, literasi dan numerasi. Objektif kursus ini adalah untuk membantu guru mengenalpasti masalah, isu dan penyelesaian masalah yang melibatkan: (a) Mengamalkan pendidikan inklusif;

(b) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka membina literasi mereka, terutama sekali kebolehan asas membaca; dan (c) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka pelajar belajar mengira. Kursus ini mengambil pendekatan yang lebih berbentuk global. Ini adalah untuk membolehkan guru menggunakan sumber yang lebih luas serta mengambil perspektif yang lebih terbuka dalam menangani hal-hal tersebut. Secara amnya ini bermakna: (a) Kursus ini berbentuk dwibahasa. Keterangan asas adalah dalam bahasa Melayu tetapi bahan rujukan dan bacaan yang digunakan sebahagian besarnya adalah dalam bahasa Inggeris. Ini adalah kerana sebahagian besar bahan bacaan yang ada dalam bidang-bidang ini adalah di dalam bahasa Inggeris, terutama sekali pada tahap pengenalan. (b) Bahan bahan yang lebih spesifik tentang pendidikan inklusif, literasi dan numerasi di Malaysia, tidak akan di rujuk di dalam teks asas kursus ini. Ini adalah untuk membolehkan bahan-bahan dan informasi itu digunakan untuk tugasan pelajar (sila lihat Tugasan Satu). Di akhir kursus ini, pelajar seharusnya dapat: 1. Mengenal pasti keperluan sesuatu kelas kepada pendidikan inklusif dan tahap institusi; 2. Merancang dan menjalankan kelas inklusif; dan 3. Merancang dan menjalankan program literasi dan numerasi asas.

Menggunakan bimbingan (coaching) dan prosedur berterusan. i. guru-guru program inklusif memerlukan sumber yang khusus untuk menyesaikan masalah berkaitan program inklusif. mencadangkan peningkatan professional yang berbentuk: Berasaskan sekolah. (b) Program inklusif memerlukan guru-guru yang mempunyai latihan. tenaga dan sumber yang banyak terutama sekali jika ia program menyeluruh.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIK 1: APA ITU PENDIDIKAN INKLUSIF Fokus: (a) Program inklusif berbeza dengan sekolah tradisional yang memisahkan pelajar yang kelainan upaya dari pelajar biasa. Oleh itu. Perlunya peningkatan professsional. . semasa dan selepas program inklusif dijalankan untuk memastikan segala isu yang timbul ditangani dengan betul untuk memastikan prrogram itu berterusan. · Perancangan perlu sebelum. (c) Isu-isu yang terlibat dalam penubuhan dan penyelengaraan sekolah inklusif sering berbeza dari isu-isu sekolah biasa. Berbentuk kolaboratif. Isu-isu penting apabila membicarakan sekolah inklusif. Ini juga bermakna ia sering memerlukan penyelesaian yang tersendiri. Kandungan Asas: (a) (b) Program sekolah inklusif bermula di akhir 1980an dan 1990an. · Bull dan Buechler (1997). ii. · Penyediaan program sekolah inklusif memerlukan masa. Perlunya masa yang cukup untuk merancang. kemahiran dan pengetahuan khusus.

bahan yang teliti. Strategi berdasarkan kumpulan yang diperlukan (pembelajaran koperatif. . kerana itulah mereka mungkin memerlukan latihan untuk memberi mereka keseragaman yang membolehkan program berjalan dengan lebih lancar. iv. · Guru-guru yang terlibat dalam pendidikan khas sering datang dari latar belakang yang berlainan. iii. Proses perubahan.Berteraskan hidupan seharian guru untuk memastikan perkembangan berteruskan. Bagaimana program akan dijalankan. Pasukan yang perlu dibentuk. dan Isu-isu sekolah (disiplin. Kemungkinan ia berjaya. Pentingnya peranan guru pendidikan khas. termasuk pasukan mengajar. Perkara lain yang perlu diambil kira: Kenapa program inklusif diperlukan. v. Perlunya perancangan penjadualan dan penggunaan · Pengalaman ramai penulis dalam bidang pendidikan inklusif menunjukkan bahawa kakitangan sekolah yang hendak menjalankan program inklusif sering tidak dapat menjangka keperluan bahan dengan tepat. Bentuk kolabirasi yang diperlukan. kumpulan pelbagai umur dan peertutoring). konflik dan latihan kemahiran sosial). dan · Berfokuskan pembelajaran dilalui pelajar. Isu isu penyelenggaraan sekolah inklusif.

Untuk tugasan kecil ini anda perlu menjalankan dua aktiviti. i. Tanya beberapa orang dari mereka yang akan terlibat tentang pendapat dan kesedaran mereka tentang program inklusif.. Program yang perkembangannya terbantut. Baca artikel yang diberi. Pembangunan kakitangan secara berterusan. warga pendidik yang akan terlibat dan yang penting sekali. para pelajar yang akan terlibat dibawah program yang akan dijalankan. sediakan satu laporan ringkas (tidak lebih dari tiga muka) dan muatkan ke dalam fail reflektif anda – kandungan fail ini boleh digunakan untuk melengkapkan tugasan tugasan anda. · Strategi untuk menjadikan program inklusif berjaya perlu: Mengekalkan kumpulan perancangan inklusif yang diberi tugas mengawas perjalanan program dan mencadangkan perubahan yang perlu. adalah penting untuk kita tahu pandangan dan pendapat khalayak ramai. Terus melibatkan guru ketika merancang kolaborasi. Memastikan guru yang mengajar program itu dikekalkan dengan keperluan yang cukup. dan Program yang beransur-ansur kembali ke pendidikan tradisional.· Pada lazimnya sekolah sekolah yang memulakan program inklusif akan jatuh dalam salah satu dari tiga kategori: Program yang terus berkembang. (c) Aktiviti: Sebelum kita boleh menjalankan program inklusif atau apa-apa program pendidikan. · Sila rujuk bacaan asas dan tambahan. . Dari bacaan dan perbualan anda. Memastikan penilaian keatas program inklusif berterusan. ii.

(b) Pelajar berkeperluan khas selalunya dinilai sebelum mereka ditempatkan dalam kelas atau program yang membolehkan mereka belajar dengan lebih sempurna. Rujukan Video. Bacaan Utama: Bab 3: Schoolwide Issues in Creating Inclusive School (Mcleskey & Waldron. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Pendidikan Inklusif Di Sana Sini (a) Di Malaysia. (a) What is Inclusive Education. (b) Menjalankan pendidikan inklusif memerlukan sumber dan pengetahuan yang tersendiri.Pautan Luar: (a) Pendidikan Inklusif menurut UNESCO. Lihat Bacaan 1. 2000). Sila rujuk Bacaan 2. pelajar berkeperluan khas tidak dilupakan tetapi mereka selalunya tidak dididik secara inklusif. .

Kaji sekolah sekolah lain dan lihat apa yang mereka lakukan di sekolah mereka. Buat perancangan anda untuk menubuhkan program inklusif di sekolah anda. viii. i. Kaji dan kenali sekolah / konteks anda. Buat persediaan. Kandungan Asas: (a) Langkah-langkah yang dicadangkan McLeskey dan Waldron (2000). Tubuh kumpulan / pasukan yang akan menjalankan iii. ii. v. Monitor. Olah semula perancangan anda dengan mengambil kira maklum balas dari komuniti sekolah. (c) Untuk membolehkan program inklusif diwujudkan dengan baik. untuksemua pelajar. .HBEF3503 Pendidikan InklusIf Topik 2: Membina Kelas Inklusif. Runding dan bincangkan rancangan anda dengan seluruh komuniti sekolah. Fokus: (a) Untuk mewujudkan program inklusif di sekolah anda. Jalankan rancangan anda. (b) Program inklusif tidak boleh dijalankan dengan efektif tanpa guru yang berminat dan berkebolehan dalam bidang ini. Mula dengan perbincangan tentang persekolahan rancangan. vii. pertimbangkan dan olah program inklusif anda dan buat perubahan di mana perlu. vi. anda perlu terlebih dahulu tahu keperluan pelajar dan sekolah anda. beberapa polisi dan peraturan tentangnya telah diwujudkan. ix. x. iv. untuk membina sekolah / program inklusif di sekolah anda.

· Kenali sekolah anda. Berapa ramai pelajar belajar di sekolah anda? · Apakah kumpulan kumpulan yang ada di sekolah anda (kaum.(b) Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang sekolah anda dan program inklusif (rujuk poin ketiga diatas: kaji dan kenali sekolah anda). Sokongan untuk pelajar berkeperluan khas. · Dari manakah pelajar pelajar ini datang? iii. jantina dan lain lain)? · · Jumlah kakitangan (guru dan lain lain) di sekolah anda? Apakah saiz kelas di sekolah anda? · Lain lain informasi yang berkenaan dengan keperluan dan perlunya menubuh program inklusif di sekolah anda? anda. Pelajar pelajar yang berkeperluan khas di sekolah Berapa ramaikan pelajar berkeperluan khas di sekolah anda? · Bahagikan jumlah pelajar berkeperluan khas menurut tahun dan jenis / tahap kelainan mereka. · ii. dan . Kakitangan sukarela. Kakitangan sokongan. i. · Apakah sokongan untuk pelajar berkeperluan khas yand sedia ada di sekolah anda? · Apakah terma terma rujukan yang digunakan dalam program sokongan yang sedia ada di sekolah anda? · Kakitangan yang terlibat dengan program sokongan yang sedia ada? Guru.

Penglibatan akademik. · Program sokongan yang sedia ada. Penglibatan masyarakat. Penglibatan secara fizikal. vi. · · · · · Pelajar berkeperluan khas dan guru yang terlibat. Bidang kuasa sekolah dalam menjalankan program inklusif.- Pelajar yang sedia / sedang membantu. Masalah disiplin dan hukuman. Lain lain informasi yang perlu. Peraturan dan polisi sekolah · Bagaimanakah pelajar dikumpulkan? Pembahagian kelas dan lain lain. dan Segala aktiviti inklusif. dan Fungsi dan peranan guru pendidikan khas. v. iv. . · Apakah pelajar berkeperluan khas dikumpul bersama pelajar lain? · Apakah sekolah anda mengamalkan pembelajaran koleratif? · Apakah amalan amalan yang membantu dan menghalang program inklusif? · Apakah polisi sekolah anda berkaitan · Adaptasi teknik pembelajaran. Bahasa / terma yang digunakan.

Kefahaman tentang pendidikan inklusif. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library). Bacaan Utama: (a) Bacaan 3 (b) Bab 9: A Systematic Approach for Developing. 2000). Implementing and Monitoring Inclusive School (Mcleskey & Waldron. viii. · · Pendapat dan pegangan berkenaan pendidikan inklusif. Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang komuniti sekolah dan komuniti di luar sekolah. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Rujukan Video. .vii. 2000). Polisi dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan berkenaan program inklusif. (c) Bab 10: Lessons Learned (Mcleskey & Waldron. Bagaimana Pendidikan Inklusif beraksi.

mengadakan kelas khas untuk pelajaran tertentu dan mengadakan kelas inklusif sepenuhnya. i. ii. · Untuk sokongan dalam kelas kekal efektif. (b) Kenapa program inklusif baik untuk pelajar berkeperluan khas? Sekolahsekolah yang mempunyai pelajar berkeperluan khas mempunyai beberapa pilihan seperti mengadakan kelas-kelas khas untuk pelajar berkeperluan khas. terutama sekali untuk jangkamasa yang lama. ia perlu: Sesuai dengan perjalan seharian pembelajaran kelas.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 3: PENUBUHAN SEKOLAH INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Isu isu logistik dalam menubuh program inklusif. · Dilihat sebagai efektif oleh pelajar berkeperluan khas dan juga oleh pelajar biasa. · Pilih sokongan yang paling kurang intrusif. i. · Merupakan nilai tambah dalam repertoire / portfolio teknik pembelajaran guru yang mengajar. Prinsip asas · Gunakan sokongan yang sedia ada dalam kelas: sokongan semulajadi. Bergerak dari kelas-kelas mangambil masa dan ini akan mengurangkan masa pelajar untuk satu satu kelas. Apa yang dianggap “khas” tidak semestinya menonjol dalam konteks kelas yang dijalankan kerana sesuatu yang menonjol biasanya susah untuk diterima dan susah untuk dikekalkan dalam perjalanan seharian kelas. iii. Setiap pilihan ini menimbulkan masalah yang sendiri. .

(b) http://www. 1992 dari McLeskey & Walron 2000). Rujukan Video: Menubuhkan program inklusif.aspx?fileticket=gVFccZLi%2FtI %3D&tabid=191&mid=484. Kelas berasingan untuk subjek tertentu menyukarkan pelajar kerana mereka perlu mempelajari peraturan berlainan untuk setiap kelas. Beri keutamaan kepada peranan pelajar dalam membina pengetahuan. Keluar masuk kelas untuk subjek tertentu dari kelas campuran dengan pelajar biasa dan kelas khas menyukarkan pelajar berkawan.education. Anggap peranan sekolah sebagai penyedia sokongan untuk pembelajaran dan bukan pemberi ilmu.ii. Sekolah dan kelas perlu disusun menurut gaya pembelajaran dan kepelbagaian pelajar dan bukan menurut tahap kemahiran dan kebolehan pelajar. Ini dimulakan dari kelas dan pelajar normal dan bukan dari pelajar berkeperluan khas (McLeskey & Waldron 2000). Ini boleh dipanjangkan untuk memberi sokongan supaya membolehkan pelajar menjadi sebahagian dari masyarakat am. Bacaan Utama: (a) Bab 5: Logistic Issues in Developing Inclusive Schools (Mcleskey & Waldron. 2000). (e) Ferguson (1995). Maka cabarannya adalah mewujudkan kepelbagaian pelajar dan pembelajaran di dalam kelas. kemahiran dan kebolehan mencari ilmu. . (d) Cabaran ini adalah cabaran jangka panjang iaitu untuk mencipta kelas yang baru dimana kepelbagaian diterima. iv.gov. Stainback & Jackson. iii.za/LinkClick. (c) Idea asas program inklusif. mencadangkan tiga perubahan asas yang perlu berlaku untuk membolehkan program inklusif diwujudkan: i. Mengadakan kelas berasingan mengurangkan masa mengajar untuk guru. bukan lagi menganggap guru sebagai pemberi ilmu pengetahuan iii. semua pelajar perlu dilibatkan dalam pembelajaran dan komuniti sekolah dan semua perlu menerima kepelbagaian hingga tidak mengasing sesiapa sahaja (Stainback. ii.

iii. upaya. Keadilan dan kebolehpercayaan di dalam kelas. ii. iv. (c) Untuk membolehkan pelajar sesuai dengan kelasnnya empat faktor penting perlu diutamakan. pelajar terlibat. Pelajar terlibat dalam membuat keputusan Memberi pelajar peluang untuk belajar kemahiran Iklim kelas yang sesuai untuk tindak laku positif. berkeperluan khas. ii. (d) Ciri ciri lazim kelas inklusif: i. 2000). pengurusan kelas. Mengurangkan stigma sebagai pelajar ii. iaitu: i. Dianggap sebagai ahli penuh komuniti sekolah dan seterusnya masyarakat secara amnya.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 4: KEPERLUAN SOSIAL PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Pelajar dianggap boleh menyesuaikan diri dengan perjalanan dan pembelajaran di sekolah sekiranya ritma hariannya di sekolah selari dengan pelajar-pelajar lain (Mcleskey & Waldron. muncul. sekolah. iv. Memberi peluang untuk pelajar membina persahabatan diantara satu sama lain. iii. Mengajar semua pelajar tentang hakikat kelainan Peraturan yang ditetapkan dan dipelajari semua Masalah disiplin diramal dan ditangani sebelum ia . (b) Kebolehan pelajar berkeperluan khas untuk menyesuaikan diri dengan pelajar lain boleh: i.

vi.v. Teknik intervensi yang diolah khas untuk masalah Kelas yang predictable. 2000). vii. Bacaan Utama: Bab 7: Addressing Students’ Social Needs in the Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. Pengurusan persekitaran kelas yang baik. . disiplin di kelas.

dan ada masanya. Mempelbagaikan teknik mengajar. Mengajar pelajar tentang kelainan upaya. Komuniti sosial di sekolah. Mengubah teknik mengajar. Melakukan perubahan.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 5: KEPERLUAN AKADEMIK PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Sekolah yang menjalankan program inklusif sering terlepas pandang keperluan pelajar berkeperluan khas. vi. (d) Adaptasi kurikulum. iv. v. (c) Menangani kepelbagaian: i. ii. (f) Menangani pelajar bermasalah. Komuniti akademik di sekolah. iii. ii. pelajar biasa juga. Persahabatan. ii. Mengubah kurikulum. (e) Menangani keperluan sosial: i. . Mengajar kemahiran sosial. 2000). iii. Iklim positif bilik darjah. Bacaan Utama:Bab 6: Addressing Students’ Academic Needs in Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. (b) Bahagian ini merangkumi strategi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. Menangani kepelbagaian dalam kelas biasa: i.

Makna numerasi. (b) Bagaimana numerasi diajar di sekolah? i.” (Brown 2004). ii. underpinned by abstract visual models. Menyimpan sesuatu dalam ingatan dan mengingatnya kembali. Ini temasuklah menngunakan numbor dan konsep-konsep matematik lain dalam konteks: · Menyelesaikan masalah: Interpretasi informasi matematik. 2004). numerasi adalah kebolehan menggunakan nombor iaitu mengira atau lebih tepat lagi. Definasi UK. Berfikir secara logik dan waras. Membina kemahiran persepsi penglihatan. 1999. “… numeracy was to be defined broadly as the competence and inclination to use number concepts and skills to solve problems in everyday life and employment … at primary level … proficiency in a culturally neutral context-free set of number skills. Thus the meaning of numeracy must relate to the social context of its use and the social practices that are adopted in the context” (Baker. such as the number line. within the home. Secara asas. .. kebolehan menggunakan dan memahami konsep matematik. numerasi dibina dalam kalangan pelajar sekolah melalui pengajaran matematik. Secara lazimnya. iii. employment and society. “… competence in interpreting and using numbers in daily life.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 6: NUMERASI DI SEKOLAH RENDAH Fokus: Kandungan Asas: (a) Apa itu numerasi? i. Kebolehan melihat pilihan yang ada dan memilih jalan kerja terbaik untuk menyelesaikan masalah. Brown.

Mengira (campur. · Algebra: Melihat. Memahami konsep nombor dan hubungkaitan antara nombor nombor. Memahami hubungan geometri dalam bentuk dua dan tiga dimensi. . Faham menggunakan alat mengukur. · - Mengira: Tahu bagaimana mengukur.Menggunakan idea dan teknik matematik untuk menyelesaikan masalah. bahagi dan lain lain). Faham sistem ukuran yang berbeza. · - Geometri: Membina kesedaran dan kemahiran spatial (ruang). Merumuskan algoritma dari masalah kompleks. meramal dan menceritakan corak dan kaitan matematik. · Menggunakan nombor: Memberi makna kepada abjad dan nombor yang digunakan dalam pengiraan. Menyusun dan mengatur nombor. Mencari yang abstrak dari yang konkrit (informasi). mengenal. tolak.

Rujuk dokumen PEMANDU dalam bahagian sumber. Menggunakan bahasa dan tulisan yang betul untuk menyampaikan maksud berkaitan nombor dan data.co. (c) Aktiviti. Apakah kedua ini sama dengan terma yang digunakan di Australia yang tercatit dalam (b)? Bacaan Utama: (a) Margaret Brown 2: The Meaning of Numeracy (Brown. Askew & Millett. baca tentang Program Numerasi Leverhulme and juga cari (melalui google atau Bing) terma asas pendidikan matematik di Malaysia. Mengkategori dan mengenal hubungkait antara data dalam bentuk nombor. graf dan lain lain illustrasi. (b) (c) http://www. Rujukan: a) Numerasi bukan matematik (UK) .· - Statistik: Mengumpul. (eds). Dalam bacaan asas.kiwifamilies. menganalisa dan mempersembahkan data.nz/articles/numeracy/. 2004). Mempersembahkan informasi dalam bentuk carta.

PT akan lebih mudah mengantarkan ABK mencapai kompetensi.19 March 2013 | 0 View Tweet Pada masa ini. Tahun 2009. yakni (1) Pelaksanaan Pendidikan Inklusi pada Politeknik Negeri Jakarta (2010). dengan berasaskan potensi. sesuai dengan program pengajian atau kepekatan yang dibangunkan.PT Perlu Kembangkan Pendidikan Inklusi Berasaskan Potensi Oleh Penyumbang . manakala mereka tidak mempunyai potensi yang . dan Permendiknas No. Kesempatan belajar kepada ABK tidak saja diberikan pada satuan pendidikan dasar dan menengah. Mengapa perlu berasaskan potensi calon mahasiswa? Pertama. UU No. 17 Tahun 2010 tentang Penyelenggaraan dan Pengurusan Pendidikan disebutkan bahawa perguruan tinggi wajib menyediakan akses bagi mahasiswa berkelainan.Kerajaan juga telah membuka jalan agar mereka dapat mengenyam pendidikan pada pendidikan tinggi. mereka akan sukar mencapai kompetensi yang dikehendaki program pengajian.Logikanya. 20 Tahun 2003 bahawa pendidikan adalah hak setiap warga negara. Berkongsi pengetahuan dari empat kajian yang telah penulis lakukan. ada satu mesej yang ingin disampaikan. Dan. 70. mungkin program kajian reka bentuk grafik boleh dibangunkan. (2) Penyusunan Model Pendidikan Inklusi berasaskan Potensi Didik pada Pendidikan Politeknik (2011). antara lain UUD 1945. keinginan kuat Kerajaan untuk memberi peluang belajar kepada anak-anak berkebutuhan khusus (ABK) agaknya sudah tidak diragukan lagi. Keinginan itu paling tidak dapat kita lihat dalam sejumlah payung hukum yang telah tersedia. Misalnya. yakni PT seyogyanya menyelenggarakan pendidikan inklusi berasaskan potensi (calon) mahasiswa. bila calon mahasiswa mempunyai potensi mengoperasikan komputer dan menggambar. dan (3) Model Pendidikan Inklusi pada pendidikan Vokasi (2012).Dalam PP No. Bila mereka mempunyai potensi bahasa Inggeris. Pasal 1 bahawa pendidikan kemasukan adalah sistem penyelenggaraan pendidikan yang memberikan peluang kepada semua peserta didik yang mempunyai kelainan dan mempunyai potensi kecerdasan dan / atau bakat istimewa untuk mengikuti pendidikan atau pembelajaran dalam satu persekitaran pendidikan secara bersama-sama dengan peserta didik pada umumnya. layak kiranya program kajian penterjemahan dikembangkan. Politeknik Negeri Jakarta adalah PT pertama yang menyelenggarakan pendidikan inklusi. Pasal 31 bahawa setiap warga negara berhak mendapat pendidikan.

Kedua. bila mereka juga nggak bisa ngapa-ngapain. dan daya juang yang tinggi sehingga sudah saatnya PT mengembangkan pendidikan kemasukan. semangat belajar. ke depan. "Untuk apa mereka punya ijazah. Kasihan jika terjadi demikian sebab ijazah hanya akan menjadi semacam hiasan tak bermakna. __________________________________________________ . kita sering merasakan sukarnya mencapai kompetensi seperti yang kita inginkan. Ketiga. Kita bangga jika mereka boleh mandiri seperti halnya anak-anak kita yang non-ABK. bermain muzik. kita mengharapkan akan ada universiti yang mengembangkan pendidikan kemasukan dengan program kajian bahasa Inggeris atau jurnalistik.sesuai. sementara mereka tidak mempunyai kompetensi sesuai dengan kompetensi program kajian yang tertera dalam ijazahnya. saudara-saudara yang ABK ini menggenggam ijazah tertentu. dancing. kemampuan bahasa Inggeris. dan menggambar. kita semua tentu tidak menghendaki. politeknik mengembangkan pendidikan Kemasukan dengan program kajian reka bentuk grafik atau pentadbiran niaga. Kerana itu. sekolah tinggi atau institute mengembangkan pendidikan kemasukan dengan program kajian seni tari dan seni muzik. Omong kosong. Untuk-untuk anak-anak non-ABK saja. ABK ternyata juga memiliki segudang potensi. Mengembangkan kompetensi berdasarkan potensi yang dimiliki calon mahasiswasecara logik-akan lebih mudah untuk dilakukan." demikian tutur salah seorang orang tua ABK. orang tua ABK dan kita semua tentu juga mengharapkan ABK menjadi orang-orang yang percaya diri dengan kompetensi dan ijazahnya. Dan. Sebahagian ABK dengan kategori slow learner ternyata mempunyai potensi tinggi dalam hal penggunaan komputer.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->