P. 1
HBEF3503 Pendidikan Inklusif.doc

HBEF3503 Pendidikan Inklusif.doc

|Views: 49|Likes:
Published by Teng Jingxin

More info:

Published by: Teng Jingxin on May 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2013

pdf

text

original

HBEF3503 Pendidikan Inklusif Objektif dan Pengenalan Kursus Guru sering menghadapi pelajar yang berkemampuan berlainan dari

pelajar-pelajar lain. Kursus ini bertujuan membantu guru menangani keperluan pelajar begini untuk menghadapi pelajaran secara lebih efektif. Kursus ini menggabungkan tiga aspek pendidikan yang penting untuk guru yang menghadapi keadaan sedemikian iaitu pendidikan inklusif, literasi dan numerasi. Objektif kursus ini adalah untuk membantu guru mengenalpasti masalah, isu dan penyelesaian masalah yang melibatkan: (a) Mengamalkan pendidikan inklusif;

(b) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka membina literasi mereka, terutama sekali kebolehan asas membaca; dan (c) Membantu pelajar (guru) membantu pelajar mereka pelajar belajar mengira. Kursus ini mengambil pendekatan yang lebih berbentuk global. Ini adalah untuk membolehkan guru menggunakan sumber yang lebih luas serta mengambil perspektif yang lebih terbuka dalam menangani hal-hal tersebut. Secara amnya ini bermakna: (a) Kursus ini berbentuk dwibahasa. Keterangan asas adalah dalam bahasa Melayu tetapi bahan rujukan dan bacaan yang digunakan sebahagian besarnya adalah dalam bahasa Inggeris. Ini adalah kerana sebahagian besar bahan bacaan yang ada dalam bidang-bidang ini adalah di dalam bahasa Inggeris, terutama sekali pada tahap pengenalan. (b) Bahan bahan yang lebih spesifik tentang pendidikan inklusif, literasi dan numerasi di Malaysia, tidak akan di rujuk di dalam teks asas kursus ini. Ini adalah untuk membolehkan bahan-bahan dan informasi itu digunakan untuk tugasan pelajar (sila lihat Tugasan Satu). Di akhir kursus ini, pelajar seharusnya dapat: 1. Mengenal pasti keperluan sesuatu kelas kepada pendidikan inklusif dan tahap institusi; 2. Merancang dan menjalankan kelas inklusif; dan 3. Merancang dan menjalankan program literasi dan numerasi asas.

Isu-isu penting apabila membicarakan sekolah inklusif. i. Perlunya masa yang cukup untuk merancang. semasa dan selepas program inklusif dijalankan untuk memastikan segala isu yang timbul ditangani dengan betul untuk memastikan prrogram itu berterusan. mencadangkan peningkatan professional yang berbentuk: Berasaskan sekolah.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIK 1: APA ITU PENDIDIKAN INKLUSIF Fokus: (a) Program inklusif berbeza dengan sekolah tradisional yang memisahkan pelajar yang kelainan upaya dari pelajar biasa. · Penyediaan program sekolah inklusif memerlukan masa. Kandungan Asas: (a) (b) Program sekolah inklusif bermula di akhir 1980an dan 1990an. · Perancangan perlu sebelum. kemahiran dan pengetahuan khusus. (c) Isu-isu yang terlibat dalam penubuhan dan penyelengaraan sekolah inklusif sering berbeza dari isu-isu sekolah biasa. . Menggunakan bimbingan (coaching) dan prosedur berterusan. · Bull dan Buechler (1997). ii. guru-guru program inklusif memerlukan sumber yang khusus untuk menyesaikan masalah berkaitan program inklusif. (b) Program inklusif memerlukan guru-guru yang mempunyai latihan. Oleh itu. tenaga dan sumber yang banyak terutama sekali jika ia program menyeluruh. Perlunya peningkatan professsional. Berbentuk kolaboratif. Ini juga bermakna ia sering memerlukan penyelesaian yang tersendiri.

konflik dan latihan kemahiran sosial). v. Perlunya perancangan penjadualan dan penggunaan · Pengalaman ramai penulis dalam bidang pendidikan inklusif menunjukkan bahawa kakitangan sekolah yang hendak menjalankan program inklusif sering tidak dapat menjangka keperluan bahan dengan tepat. Perkara lain yang perlu diambil kira: Kenapa program inklusif diperlukan. dan Isu-isu sekolah (disiplin. bahan yang teliti. dan · Berfokuskan pembelajaran dilalui pelajar. iii. Kemungkinan ia berjaya. iv. Bentuk kolabirasi yang diperlukan. Pentingnya peranan guru pendidikan khas. . Bagaimana program akan dijalankan. Proses perubahan. Isu isu penyelenggaraan sekolah inklusif. Strategi berdasarkan kumpulan yang diperlukan (pembelajaran koperatif. Pasukan yang perlu dibentuk.Berteraskan hidupan seharian guru untuk memastikan perkembangan berteruskan. termasuk pasukan mengajar. kerana itulah mereka mungkin memerlukan latihan untuk memberi mereka keseragaman yang membolehkan program berjalan dengan lebih lancar. · Guru-guru yang terlibat dalam pendidikan khas sering datang dari latar belakang yang berlainan. kumpulan pelbagai umur dan peertutoring).

· Pada lazimnya sekolah sekolah yang memulakan program inklusif akan jatuh dalam salah satu dari tiga kategori: Program yang terus berkembang. i. Tanya beberapa orang dari mereka yang akan terlibat tentang pendapat dan kesedaran mereka tentang program inklusif. Program yang perkembangannya terbantut. Terus melibatkan guru ketika merancang kolaborasi. · Strategi untuk menjadikan program inklusif berjaya perlu: Mengekalkan kumpulan perancangan inklusif yang diberi tugas mengawas perjalanan program dan mencadangkan perubahan yang perlu. Memastikan guru yang mengajar program itu dikekalkan dengan keperluan yang cukup.. (c) Aktiviti: Sebelum kita boleh menjalankan program inklusif atau apa-apa program pendidikan. ii. Dari bacaan dan perbualan anda. Pembangunan kakitangan secara berterusan. · Sila rujuk bacaan asas dan tambahan. sediakan satu laporan ringkas (tidak lebih dari tiga muka) dan muatkan ke dalam fail reflektif anda – kandungan fail ini boleh digunakan untuk melengkapkan tugasan tugasan anda. Memastikan penilaian keatas program inklusif berterusan. . dan Program yang beransur-ansur kembali ke pendidikan tradisional. para pelajar yang akan terlibat dibawah program yang akan dijalankan. adalah penting untuk kita tahu pandangan dan pendapat khalayak ramai. Baca artikel yang diberi. Untuk tugasan kecil ini anda perlu menjalankan dua aktiviti. warga pendidik yang akan terlibat dan yang penting sekali.

Pautan Luar: (a) Pendidikan Inklusif menurut UNESCO. . (b) Menjalankan pendidikan inklusif memerlukan sumber dan pengetahuan yang tersendiri. pelajar berkeperluan khas tidak dilupakan tetapi mereka selalunya tidak dididik secara inklusif. Lihat Bacaan 1. Bacaan Utama: Bab 3: Schoolwide Issues in Creating Inclusive School (Mcleskey & Waldron. (a) What is Inclusive Education. (b) Pelajar berkeperluan khas selalunya dinilai sebelum mereka ditempatkan dalam kelas atau program yang membolehkan mereka belajar dengan lebih sempurna. Rujukan Video. 2000). (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Pendidikan Inklusif Di Sana Sini (a) Di Malaysia. Sila rujuk Bacaan 2.

Kandungan Asas: (a) Langkah-langkah yang dicadangkan McLeskey dan Waldron (2000). vi. iv. Tubuh kumpulan / pasukan yang akan menjalankan iii. Buat persediaan. Jalankan rancangan anda. (c) Untuk membolehkan program inklusif diwujudkan dengan baik. beberapa polisi dan peraturan tentangnya telah diwujudkan. (b) Program inklusif tidak boleh dijalankan dengan efektif tanpa guru yang berminat dan berkebolehan dalam bidang ini. vii. Fokus: (a) Untuk mewujudkan program inklusif di sekolah anda. anda perlu terlebih dahulu tahu keperluan pelajar dan sekolah anda. Kaji dan kenali sekolah / konteks anda. v. viii. untuksemua pelajar. x. Monitor. Kaji sekolah sekolah lain dan lihat apa yang mereka lakukan di sekolah mereka. untuk membina sekolah / program inklusif di sekolah anda. . i. Buat perancangan anda untuk menubuhkan program inklusif di sekolah anda. ix. pertimbangkan dan olah program inklusif anda dan buat perubahan di mana perlu. ii. Runding dan bincangkan rancangan anda dengan seluruh komuniti sekolah. Olah semula perancangan anda dengan mengambil kira maklum balas dari komuniti sekolah.HBEF3503 Pendidikan InklusIf Topik 2: Membina Kelas Inklusif. Mula dengan perbincangan tentang persekolahan rancangan.

Kakitangan sukarela. Pelajar pelajar yang berkeperluan khas di sekolah Berapa ramaikan pelajar berkeperluan khas di sekolah anda? · Bahagikan jumlah pelajar berkeperluan khas menurut tahun dan jenis / tahap kelainan mereka. dan . Kakitangan sokongan.(b) Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang sekolah anda dan program inklusif (rujuk poin ketiga diatas: kaji dan kenali sekolah anda). · Kenali sekolah anda. · Dari manakah pelajar pelajar ini datang? iii. i. · Apakah sokongan untuk pelajar berkeperluan khas yand sedia ada di sekolah anda? · Apakah terma terma rujukan yang digunakan dalam program sokongan yang sedia ada di sekolah anda? · Kakitangan yang terlibat dengan program sokongan yang sedia ada? Guru. Sokongan untuk pelajar berkeperluan khas. jantina dan lain lain)? · · Jumlah kakitangan (guru dan lain lain) di sekolah anda? Apakah saiz kelas di sekolah anda? · Lain lain informasi yang berkenaan dengan keperluan dan perlunya menubuh program inklusif di sekolah anda? anda. Berapa ramai pelajar belajar di sekolah anda? · Apakah kumpulan kumpulan yang ada di sekolah anda (kaum. · ii.

Lain lain informasi yang perlu. Penglibatan akademik. Penglibatan masyarakat. · Apakah pelajar berkeperluan khas dikumpul bersama pelajar lain? · Apakah sekolah anda mengamalkan pembelajaran koleratif? · Apakah amalan amalan yang membantu dan menghalang program inklusif? · Apakah polisi sekolah anda berkaitan · Adaptasi teknik pembelajaran. vi. · Program sokongan yang sedia ada.- Pelajar yang sedia / sedang membantu. Bidang kuasa sekolah dalam menjalankan program inklusif. Masalah disiplin dan hukuman. iv. · · · · · Pelajar berkeperluan khas dan guru yang terlibat. Bahasa / terma yang digunakan. v. Peraturan dan polisi sekolah · Bagaimanakah pelajar dikumpulkan? Pembahagian kelas dan lain lain. . Penglibatan secara fizikal. dan Fungsi dan peranan guru pendidikan khas. dan Segala aktiviti inklusif.

. (c) Bab 10: Lessons Learned (Mcleskey & Waldron. 2000). 2000).vii. Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang komuniti sekolah dan komuniti di luar sekolah. Kefahaman tentang pendidikan inklusif. Polisi dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan berkenaan program inklusif. · · Pendapat dan pegangan berkenaan pendidikan inklusif. Bagaimana Pendidikan Inklusif beraksi. viii. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library). Bacaan Utama: (a) Bacaan 3 (b) Bab 9: A Systematic Approach for Developing. Implementing and Monitoring Inclusive School (Mcleskey & Waldron. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Rujukan Video.

· Untuk sokongan dalam kelas kekal efektif. (b) Kenapa program inklusif baik untuk pelajar berkeperluan khas? Sekolahsekolah yang mempunyai pelajar berkeperluan khas mempunyai beberapa pilihan seperti mengadakan kelas-kelas khas untuk pelajar berkeperluan khas. · Pilih sokongan yang paling kurang intrusif. i. . mengadakan kelas khas untuk pelajaran tertentu dan mengadakan kelas inklusif sepenuhnya. Bergerak dari kelas-kelas mangambil masa dan ini akan mengurangkan masa pelajar untuk satu satu kelas. Apa yang dianggap “khas” tidak semestinya menonjol dalam konteks kelas yang dijalankan kerana sesuatu yang menonjol biasanya susah untuk diterima dan susah untuk dikekalkan dalam perjalanan seharian kelas. ii.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 3: PENUBUHAN SEKOLAH INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Isu isu logistik dalam menubuh program inklusif. · Dilihat sebagai efektif oleh pelajar berkeperluan khas dan juga oleh pelajar biasa. Setiap pilihan ini menimbulkan masalah yang sendiri. iii. terutama sekali untuk jangkamasa yang lama. i. Prinsip asas · Gunakan sokongan yang sedia ada dalam kelas: sokongan semulajadi. · Merupakan nilai tambah dalam repertoire / portfolio teknik pembelajaran guru yang mengajar. ia perlu: Sesuai dengan perjalan seharian pembelajaran kelas.

Rujukan Video: Menubuhkan program inklusif. 1992 dari McLeskey & Walron 2000). Beri keutamaan kepada peranan pelajar dalam membina pengetahuan. Ini boleh dipanjangkan untuk memberi sokongan supaya membolehkan pelajar menjadi sebahagian dari masyarakat am. iii. Stainback & Jackson. Keluar masuk kelas untuk subjek tertentu dari kelas campuran dengan pelajar biasa dan kelas khas menyukarkan pelajar berkawan. mencadangkan tiga perubahan asas yang perlu berlaku untuk membolehkan program inklusif diwujudkan: i. Kelas berasingan untuk subjek tertentu menyukarkan pelajar kerana mereka perlu mempelajari peraturan berlainan untuk setiap kelas. 2000). bukan lagi menganggap guru sebagai pemberi ilmu pengetahuan iii. Bacaan Utama: (a) Bab 5: Logistic Issues in Developing Inclusive Schools (Mcleskey & Waldron. (e) Ferguson (1995). semua pelajar perlu dilibatkan dalam pembelajaran dan komuniti sekolah dan semua perlu menerima kepelbagaian hingga tidak mengasing sesiapa sahaja (Stainback. Sekolah dan kelas perlu disusun menurut gaya pembelajaran dan kepelbagaian pelajar dan bukan menurut tahap kemahiran dan kebolehan pelajar. . (b) http://www.education. ii. (c) Idea asas program inklusif.gov. (d) Cabaran ini adalah cabaran jangka panjang iaitu untuk mencipta kelas yang baru dimana kepelbagaian diterima. Mengadakan kelas berasingan mengurangkan masa mengajar untuk guru. Ini dimulakan dari kelas dan pelajar normal dan bukan dari pelajar berkeperluan khas (McLeskey & Waldron 2000). iv.aspx?fileticket=gVFccZLi%2FtI %3D&tabid=191&mid=484. Maka cabarannya adalah mewujudkan kepelbagaian pelajar dan pembelajaran di dalam kelas. Anggap peranan sekolah sebagai penyedia sokongan untuk pembelajaran dan bukan pemberi ilmu.ii.za/LinkClick. kemahiran dan kebolehan mencari ilmu.

ii.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 4: KEPERLUAN SOSIAL PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Pelajar dianggap boleh menyesuaikan diri dengan perjalanan dan pembelajaran di sekolah sekiranya ritma hariannya di sekolah selari dengan pelajar-pelajar lain (Mcleskey & Waldron. (c) Untuk membolehkan pelajar sesuai dengan kelasnnya empat faktor penting perlu diutamakan. berkeperluan khas. sekolah. Mengajar semua pelajar tentang hakikat kelainan Peraturan yang ditetapkan dan dipelajari semua Masalah disiplin diramal dan ditangani sebelum ia . (b) Kebolehan pelajar berkeperluan khas untuk menyesuaikan diri dengan pelajar lain boleh: i. ii. pengurusan kelas. Dianggap sebagai ahli penuh komuniti sekolah dan seterusnya masyarakat secara amnya. upaya. iv. 2000). pelajar terlibat. iii. Memberi peluang untuk pelajar membina persahabatan diantara satu sama lain. (d) Ciri ciri lazim kelas inklusif: i. iii. Keadilan dan kebolehpercayaan di dalam kelas. Mengurangkan stigma sebagai pelajar ii. iaitu: i. Pelajar terlibat dalam membuat keputusan Memberi pelajar peluang untuk belajar kemahiran Iklim kelas yang sesuai untuk tindak laku positif. iv. muncul.

disiplin di kelas.v. . vi. Bacaan Utama: Bab 7: Addressing Students’ Social Needs in the Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. vii. Teknik intervensi yang diolah khas untuk masalah Kelas yang predictable. Pengurusan persekitaran kelas yang baik. 2000).

Komuniti sosial di sekolah. iii. iii. Komuniti akademik di sekolah. ii. Mengajar kemahiran sosial. Iklim positif bilik darjah. Mengubah teknik mengajar. 2000). (f) Menangani pelajar bermasalah. pelajar biasa juga.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 5: KEPERLUAN AKADEMIK PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Sekolah yang menjalankan program inklusif sering terlepas pandang keperluan pelajar berkeperluan khas. Menangani kepelbagaian dalam kelas biasa: i. Persahabatan. (c) Menangani kepelbagaian: i. Bacaan Utama:Bab 6: Addressing Students’ Academic Needs in Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. ii. vi. ii. v. Mempelbagaikan teknik mengajar. Mengajar pelajar tentang kelainan upaya. (b) Bahagian ini merangkumi strategi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. . iv. Mengubah kurikulum. Melakukan perubahan. (e) Menangani keperluan sosial: i. (d) Adaptasi kurikulum. dan ada masanya.

numerasi adalah kebolehan menggunakan nombor iaitu mengira atau lebih tepat lagi. Thus the meaning of numeracy must relate to the social context of its use and the social practices that are adopted in the context” (Baker. iii. employment and society. Secara asas.. Ini temasuklah menngunakan numbor dan konsep-konsep matematik lain dalam konteks: · Menyelesaikan masalah: Interpretasi informasi matematik. underpinned by abstract visual models. 1999. Berfikir secara logik dan waras. numerasi dibina dalam kalangan pelajar sekolah melalui pengajaran matematik.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 6: NUMERASI DI SEKOLAH RENDAH Fokus: Kandungan Asas: (a) Apa itu numerasi? i. Makna numerasi. . Brown. such as the number line. Membina kemahiran persepsi penglihatan. Secara lazimnya. within the home.” (Brown 2004). Menyimpan sesuatu dalam ingatan dan mengingatnya kembali. “… competence in interpreting and using numbers in daily life. 2004). kebolehan menggunakan dan memahami konsep matematik. ii. Definasi UK. “… numeracy was to be defined broadly as the competence and inclination to use number concepts and skills to solve problems in everyday life and employment … at primary level … proficiency in a culturally neutral context-free set of number skills. (b) Bagaimana numerasi diajar di sekolah? i. Kebolehan melihat pilihan yang ada dan memilih jalan kerja terbaik untuk menyelesaikan masalah.

Memahami konsep nombor dan hubungkaitan antara nombor nombor. tolak. Merumuskan algoritma dari masalah kompleks. · Menggunakan nombor: Memberi makna kepada abjad dan nombor yang digunakan dalam pengiraan.Menggunakan idea dan teknik matematik untuk menyelesaikan masalah. meramal dan menceritakan corak dan kaitan matematik. · - Geometri: Membina kesedaran dan kemahiran spatial (ruang). · - Mengira: Tahu bagaimana mengukur. Menyusun dan mengatur nombor. Faham sistem ukuran yang berbeza. mengenal. · Algebra: Melihat. Faham menggunakan alat mengukur. . Mencari yang abstrak dari yang konkrit (informasi). Mengira (campur. Memahami hubungan geometri dalam bentuk dua dan tiga dimensi. bahagi dan lain lain).

(b) (c) http://www. Rujukan: a) Numerasi bukan matematik (UK) .nz/articles/numeracy/. Apakah kedua ini sama dengan terma yang digunakan di Australia yang tercatit dalam (b)? Bacaan Utama: (a) Margaret Brown 2: The Meaning of Numeracy (Brown. (eds). Askew & Millett. baca tentang Program Numerasi Leverhulme and juga cari (melalui google atau Bing) terma asas pendidikan matematik di Malaysia. Mempersembahkan informasi dalam bentuk carta. 2004). (c) Aktiviti. Dalam bacaan asas. Mengkategori dan mengenal hubungkait antara data dalam bentuk nombor.· - Statistik: Mengumpul. Menggunakan bahasa dan tulisan yang betul untuk menyampaikan maksud berkaitan nombor dan data. menganalisa dan mempersembahkan data. Rujuk dokumen PEMANDU dalam bahagian sumber. graf dan lain lain illustrasi.kiwifamilies.co.

Kesempatan belajar kepada ABK tidak saja diberikan pada satuan pendidikan dasar dan menengah. ada satu mesej yang ingin disampaikan. dengan berasaskan potensi. PT akan lebih mudah mengantarkan ABK mencapai kompetensi. Berkongsi pengetahuan dari empat kajian yang telah penulis lakukan. UU No. yakni PT seyogyanya menyelenggarakan pendidikan inklusi berasaskan potensi (calon) mahasiswa. Misalnya. dan (3) Model Pendidikan Inklusi pada pendidikan Vokasi (2012). manakala mereka tidak mempunyai potensi yang .PT Perlu Kembangkan Pendidikan Inklusi Berasaskan Potensi Oleh Penyumbang . mereka akan sukar mencapai kompetensi yang dikehendaki program pengajian.19 March 2013 | 0 View Tweet Pada masa ini. (2) Penyusunan Model Pendidikan Inklusi berasaskan Potensi Didik pada Pendidikan Politeknik (2011). Bila mereka mempunyai potensi bahasa Inggeris.Kerajaan juga telah membuka jalan agar mereka dapat mengenyam pendidikan pada pendidikan tinggi. bila calon mahasiswa mempunyai potensi mengoperasikan komputer dan menggambar. Mengapa perlu berasaskan potensi calon mahasiswa? Pertama. 17 Tahun 2010 tentang Penyelenggaraan dan Pengurusan Pendidikan disebutkan bahawa perguruan tinggi wajib menyediakan akses bagi mahasiswa berkelainan. layak kiranya program kajian penterjemahan dikembangkan. antara lain UUD 1945. Dan. 70. Politeknik Negeri Jakarta adalah PT pertama yang menyelenggarakan pendidikan inklusi. sesuai dengan program pengajian atau kepekatan yang dibangunkan. mungkin program kajian reka bentuk grafik boleh dibangunkan. Pasal 31 bahawa setiap warga negara berhak mendapat pendidikan. Keinginan itu paling tidak dapat kita lihat dalam sejumlah payung hukum yang telah tersedia. keinginan kuat Kerajaan untuk memberi peluang belajar kepada anak-anak berkebutuhan khusus (ABK) agaknya sudah tidak diragukan lagi. 20 Tahun 2003 bahawa pendidikan adalah hak setiap warga negara. Pasal 1 bahawa pendidikan kemasukan adalah sistem penyelenggaraan pendidikan yang memberikan peluang kepada semua peserta didik yang mempunyai kelainan dan mempunyai potensi kecerdasan dan / atau bakat istimewa untuk mengikuti pendidikan atau pembelajaran dalam satu persekitaran pendidikan secara bersama-sama dengan peserta didik pada umumnya. dan Permendiknas No. Tahun 2009.Dalam PP No. yakni (1) Pelaksanaan Pendidikan Inklusi pada Politeknik Negeri Jakarta (2010).Logikanya.

Mengembangkan kompetensi berdasarkan potensi yang dimiliki calon mahasiswasecara logik-akan lebih mudah untuk dilakukan.sesuai. dan menggambar. politeknik mengembangkan pendidikan Kemasukan dengan program kajian reka bentuk grafik atau pentadbiran niaga. dan daya juang yang tinggi sehingga sudah saatnya PT mengembangkan pendidikan kemasukan. "Untuk apa mereka punya ijazah. bermain muzik. Dan. sekolah tinggi atau institute mengembangkan pendidikan kemasukan dengan program kajian seni tari dan seni muzik. orang tua ABK dan kita semua tentu juga mengharapkan ABK menjadi orang-orang yang percaya diri dengan kompetensi dan ijazahnya. Kerana itu. kemampuan bahasa Inggeris. Kita bangga jika mereka boleh mandiri seperti halnya anak-anak kita yang non-ABK. kita mengharapkan akan ada universiti yang mengembangkan pendidikan kemasukan dengan program kajian bahasa Inggeris atau jurnalistik. Omong kosong. Ketiga. Sebahagian ABK dengan kategori slow learner ternyata mempunyai potensi tinggi dalam hal penggunaan komputer." demikian tutur salah seorang orang tua ABK. sementara mereka tidak mempunyai kompetensi sesuai dengan kompetensi program kajian yang tertera dalam ijazahnya. kita semua tentu tidak menghendaki. saudara-saudara yang ABK ini menggenggam ijazah tertentu. Kedua. kita sering merasakan sukarnya mencapai kompetensi seperti yang kita inginkan. semangat belajar. __________________________________________________ . ABK ternyata juga memiliki segudang potensi. bila mereka juga nggak bisa ngapa-ngapain. dancing. Kasihan jika terjadi demikian sebab ijazah hanya akan menjadi semacam hiasan tak bermakna. ke depan. Untuk-untuk anak-anak non-ABK saja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->