P. 1
praktikal4-pemalaravogadro

praktikal4-pemalaravogadro

|Views: 10|Likes:

More info:

Published by: Jimmy Patrick Gantor on Jun 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/21/2014

pdf

text

original

PRAKTIKAL 4 MENENTUKAN NILAI PEMALAR AVOGADRO MELALUI PROSES ELEKTROLISIS Tujuan : Untuk menentukan nilai pemalar Avogadro dengan

cara prosedur elektrolisis. Teori : Mol dianggap sebagai unit asas dalam sistem SI iaitu unit asas kuantiti. Jisim atom suatu unsur dalam gram adalah sama dengan satu mol elemen.Dalam menentukan nombor Avogadro, iaitu bilangan zarah dalam satu mol, alat pengukuran yang tepat dan sesuai yang masih tidak wujud sehingga awal abad ke dua puluh. Oleh itu, untuk menentukan nombor avogadro, elektron yang mengalir akan diukur, seterusnya jumlah arus dicatat dan masa yang diperlukan untuk elektron dalam unit ampere mengalir melalui litar diukur dengan teliti. Bilangan atom dalam sampel yang akan ditimbang dikaitkan dengan bilangan elektron yang digunakan. Berdasarkan nilai tersebut, nombor Avogadro dapat dikira. Justeru, eksperimen ini menggunakan elektrolisis kuprum untuk menentukan nombor Avogadro. Dua plat kuprum dicelup dalam bikar yang mengandungi larutan kuprum(II) sulfat. Elektrod yang akan disadur ditimbang terlebih dahulu sebelum (mi = jisim awal) dan selepas eksperimen (mf = jisim akhir). Perbezaan jisim ini mewakili jisim logam yang disadur. M = mf – mi Cas elektrik yang mengalir melalui sistem semasa elektrolisis, q, boleh dikira melalui persamaan dibawah: Q=It dimana, I adalah arus dan t adalah masa Nombor Avagadro, NA, boleh dikira melalui persamaan di bawah:
NA = qM n m qe

dimana, M is the jisim atom logam, n adalah nombor elektron dalam tindak balas separuh dan qe adalah cas satu elektron.

Bacaan ammeter direkodkan. 8. Dua kepingan kuprum dicuci dengan menggunakan kertas pasir dan jisimnya ditimbang. Jam randik Prosedur : 1. Suis ditutup selepas 30 minit. Penyambung klip buaya 4. Perubahan yang berlaku di anod dan di katod direkodkan. 1 mol dm-3 larutan kupum(II) sulfat 2. Ammeter 5. 4. Alat Radas : 1. . Bikar diisi dengan larutan 1 mol dm -3 kuprum(II) sulfat sehingga separuh penuh. Bikar 250 cm3 3. 7. 6. Reostat diselaraskan untuk membenarkan arus kecil melaluinya. 3. Kepingan kuprum dibasuh dan dikeringkan dengan propanon dan ditimbang sekali lagi. Bateri 2. Suis 6. 2. suis dihidupkan dan jam randik dimulakan. 2 kepingan kurpum. 5.Bahan : 1. Alat radas disediakan seperti dalam rajah 1.

: Elektrod semakin menebal : Larutan berwarna biru tidak berubah : Jumlah tenaga yang melalui litar : Q = It = (0.32 0.15 A Jisim Awal (g) Jisim Akhir (g) Pertambahan Berat (g) Pengurangan Berat (g) Anod Katod Larutan Pengiraan Anod 0.10 Katod 0.425 x 1020 ion Jisim ion kuprum yang terhasil bersamaan dengan jisim yang hilang pada anod. I = 0.602 x 10ˉ¹9 coulomb) = 1.= Q x (1/ 1.10 - : Elektrod semakin menipis.Hasil Eksperimen : Arus.38 0. .15 A)(1800 s) = 270 C Nombor elektron dalam elektrolisis : No e.685 x 10²¹ elektron No atom kuprum yang hilang dari anod Proses elektrolisis melibatkan 2 elektron untuk satu ion yang dihasilkan.602 x 10ˉ¹9 coulomb) = (270 C) x (1/ 1.685 x 10²¹ elektron) x (1 Cu²+/ 2 elektron) = 8. Jadi. nombor atom bagi ion kumprum (II) ialah : Nombor ion Cu²+ = ½ nombor elektron yang di kira = (1.28 0.22 0.

atau tindakbalas seperti penghasilan klorin daripada klorida. .1 g (8.1 g Bilangan mol = (8.425 X 1021atom/g) x (JAR kuprum) = 8.54g Cu 1 mol Cu = Pemalar Avogadro Kesimpulan : Nilai pemalar Avogadro yang diperoleh dari eksperimen ini ialah 1.55 X 1023 atom/mol 1 atom Cu 2 elektron 63.425 x 1020ion) ÷ 0. Nila pemalar avogadro boleh dikira dengan mengira bilangan coulumb anod yang mengalami pemendapan atau kakisan.6 X 10 coul. Proses ini adalah pengoksidaan logam kepada kation. Sementara itu.425 X 1021atom/g x 63. menerima 2 elektron dan menghasilkan logam kuprum. ion kuprum(II) akan berpindah kepada katod.No Avogadro yang diperolehi Perbincangan : Pada kebiasanya. elektrolisis digunakan untuk menyediakan elemen seperti natrium dan untuk menyalut logam lain dengan logam yang lain.338 X 1024 atom/mol. larutan mengandungi ion kuprum(II).Justeru. proses pengoksidaan berlaku pada anod.425 X 1021atom/g = 5. jisim bilangan kuprum yang digunakan dan cas elektron umum yang digunakan Coulumbs Saat saat grams Cu 1 elektron 1. -19 = 8.Jisim yang hilang di anod = 0.55 X 1023 atom/mol :.546 g = 5.

2. (4 m) Cara yang pertama ialah dengan menggunakan arus yang kecil semasa eksperimen kerana arus yang lebih kecil boleh membiarkan tembaga yang dihantar stabil dan perlahan. Sejumlah kecil jisim akan terkeluar ketika propanona dialirkan pada elektrod. Tuliskan persamaan tindak balas yang seimbang untuk tindak balas yang berlaku di anod dan katod. pertambahan jisim dalam satu elektrod kuprum sepatutnya sama dengan pengurangan jisim di elektrod yang satu lagi. Jelaskan mengapa terdapat sedikit perubahan kecil bagi kedua-dua nilai ini dalam eksperimen yang telah dijalankan. plat kuprum perlu dibersihkan terlebih dahulu bagi mengelakkan terdapat unsur lain yang mempengaruhi tindak balas. Ketika itu. . masa arus elektrik melalui elektrolit perlu dipanjangkan supaya zarah mempunyai masa yang cukup untuk dipindahkan sepenuhnya daripada anod kepada katod.→ Cu (Pengoksidaan) (Penurunan) 3. Kehilangan jisim berlaku ketika proses pengeringan elektrod dengan menggunakan propanol. Secara teori. Anod Katod : : Cu → Cu2+ + 2eCu2+ + 2e. Sebelum menjalankan eksperimen.Soalan: 1. Selain itu. seterusnya jisim yang terenap pada elektrod akan tersesar apabila kita hendak mengeluarkan elektrod.Nilai arus yang digunakan perlu seragam. Nyatakan dan jelaskan dua cara untuk memperbaiki ketepatan keputusan yang diperolehi.

Pada permulaannya.Selain .bauksit disucikan dibubarkan dalam kriolit lebur (Na 3AlF6) pada 900°C untuk membentuk Al3+ dan O2. seterusnya. Selain daripada mengukur nilai pemalar Avogadro. Ia dikenali sebagai penyaduran elektrik.4. grafit digunakan sebagai elektrod bagi membolehkan pengekstrakan aluminium berlaku melalui proses elektrolisis. keginaan yang kedua ialah elektropenyaduran. (aluminium oksida). . Proses ini melibatkanpenggunaan objek yang akan bersadur elektrik akan bertindak sebagai katod dan logam penyaduran bertindak sebagai anod. Bijih aluminium adalah bauksit. Elektrolisis dalam industri digunakan untuk pengekstrakan Aluminium. Elektrolit yang digunakan adalah larutan akues yang mengandungi ion logam penyaduran. nyatakan dan jelaskan dua kegunaan lain proses elektrolisis dalam industri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->