SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudianya dipertandingkan. Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar. Mereka yang melibatkan diri dalam olaraga ini dikenali sebagai olaragawan (lelaki) dan olaragawati (perempuan).

SEJARAH AWAL Berdasarkan catatan sejarah 'olahraga' dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. Ini bermakna, olahraga ini sudah diadakan lebih 3000 tahun lampau. Berdasarkan sejarah ini maka olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Sukan olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia. Dengan kata lain orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga, walaupun matlamat mereka pada mulanya bukanlah sebagai sukan, tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh, iaitu oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada sukan olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau melompat sejauh 23 kaki 1 inci.

PERKEMBANGAN AWAL Olaraga yang merupakan acara yang menjadi keutamaan dalam perjumpaan Sukan Olimpik kuno ini mula mendapat perhatian ramai. Ia diadakah empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius. Walaupun tiada pertandingan khusus untuk olahraga selepas itu, manusia tetap meneruskan aktiviti berlari, melompat dan membaling. Tempoh lenyap dari sebarang

ramai ahli olahraga Amerika Syarikat yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan sehingga mampu menguasai banyak pertandingan. dikuasai oleh Amerika Syarikat. Dari tahun ke setahun. Lima tahun kemudian. Selepas itu semakin banyak sekolah di England turut mengambil bahagian dalam sukan ini. namun daripada senarai pemenang pada awal abad ke 20 menunjukkan sebahagiannya. sukan olahraga telah benyak berkembang ke beberapa buah negara dan bilangan negara yang berjaya menghasilkan atlet bertaraf dunia turut meningkat.Kelab itu ialah The Necton Guild. Kejohanan olahraga berbentuk terbuka mula diadakan. iaitu Exeter College Athletic Club dan kelab ini masih wujud hingga sekarang. Kedatangan olahraga ke Amerika Syarikat telah mendapat sambutan menggalakkan dari negara itu. Tahun-tahun 1860-an merupakan tahun-tahun perkembangan olahraga di England. Atlet-atlet dari negara -negara Eropah turut mencatat kejayaan khususnya dalam sukan Olimpik yang merupakan perjumpaan sukan tidak rasmi yang menjadi ukuran kepada pesertapeserta Amerika Syarikat dan Eropah. Selepas tahun-tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan. Di England. yang turut memberikan cabaran kepada peserta-peserta Amerika Syarikat dan Eropah. sebuah kelab olaraga peringkat Universiti telah ditubuhkan oleh Oxford University. Ini kerana negara lain meneruskan pertandingan . Kemunculan peserta-pesertanya daripada keturunan Negro terus meningkatkan prestasi dan kejayaan atlet-atlet Amerika Syarikat ini. kelab olaraga pertama dunia ditubuhkan. Menjelang abad ke-20. walaupun kejayaan yang mereka capai masih belum .pertandingan ini tidak melibatkan negara-negara lain. peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atlet-atlet Amerika Syarikat. Sukan Olaraga berjaya dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst yang telah mengadakan temasya sukannya pada tahun 1812. Australia dan New Zealand. Pada tahun 1850. Pada peringkat ini. Ini berlarustan sehingga abad ke 17. Walaupun rekod-rekod dunia pada ketika itu tidak diikhtiraf oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa sehingga tahun 1913. Bagaimana pun prestasi yang ditunjukan oleh atlit-atlit Amerika Syarikat masih tidak tergugat. Begitu juga dengan atlet-atlet Amerika Syarikat dari Austarlia dan New Zealand. Eropah. Kejohanan olahraga kebangsaan pertama di dunia diadakan pada tahun 1866 oleh Amateur Athletic Club di England dengan Ireland. Pada masa yang sama olahraga diperkenalkan di Kanada dan Amerika Syarikat.

tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting di dalam hidup ialah berusaha'. Cogan kata Sukan Olimpik ialah ' Perkara yang penting di dalam sukan bukanlah kemenangan. Selepas daripada itu. Tetapi kini atlet-atlet Afrika dan Asia sudah mampu menyaingi malah mengatasi penguasan atlet-atlet Amerika Syarikat dan Eropah. Pada Sukan Olimpik yang pertama seramai 295 orang peserta telah mengambil bahagian.memberansangkan. Olaraga merupakan acara yang pertama dipertandingkan. Pada Sukan Olimpik yang diadakan di Barcelona 1992 dimana seramai 135 negara telah mengambil bahagian termasuk Malaysia. Orang yang bertangungjawab untuk menghidupkan Sukan Olimpik ialah Baron Pierre de Coubertin. kita pernah mencapai kejayaan. iaitu di dalam empat acara sukan iaitu Hoki. olaraga telah menjadi acara wajib. Bermula dari tahun itu Malaysia tidak pernah gagal untuk turut serta kecuali pada tahun 1980. Sambutan penduduk dunia terhadap sukan olahraga terus meningkat. Sejak tahun 1926. manakala bakinya adalah peserta luar. khusunya dalam sukan Olimpik. Malaysia juga tidak ketinggalan. angkat berat dan renang. Malah olahragalah yang menjadikan Olimpik sebagai sukan sebena. olahraga. Apabila Sukan Olimpik Moden pertama diadakan pada tahun 1896 di Greece (tempat kelahiran Sukan Olimpik Kuno). Sukan Olimpik kian berpengaruh. Daripada jumlah. tidak mungkin sukan Olimpik menjadi begitu meriah. Tanpa olahraga. Daripada kejohanan inilah wakil-wakil negara dipilih untuk mengambil bahagian dalam perjumpaan sukan atau olahraga di pelbagai peringkat antarabangsa. kejohanan kebangsaan telah diadakan. namun di peringkat yang lebih kecil seperti sukan Asia ataupun sukan Komanwel. malah mungkin juga Oimpik tidak dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dibawah Majlis Olimpik Antarabangsa. kerana membantah tindakan Rusia (yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun itu) kerana menceroboh . Penubuhan persatuan-persatuan olaraga di sesebuah negara telah memberi kesempatan kepada negara-negara tersebut untuk mengambil bahagian dalam kejohanan atau perjumpaan sukan olaraga yang dianjurkan oleh mana-mana badan atau pesatuan yang bergabung di dalam Sukan Olimpik. Walaupun kejayaan di peringkat Oimpik masih belum dicapai oleh atlet negara kita. Pelbagai kejohanan dan perjumpaan telah diadakan sama ada peringkat kawasan. kebangsaan ataupun di peringkat yang lebih kecil. Malaysia mula mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik tahun 1959 di Melboune. 214 orang adalah peserta tuan rumah.

peranan dan fungsi badan dunia ini sedikit terjejas. yang terdiri daripada pelbagai bidang individu. Hingga kini kita masih belum memenangi sebarang pingat selain daripada satu pingat gangsa yang dimenangi oleh pasangan badminton negara di Barcelona pada tahun 1992. terdapat pula badan lain yang bertanggungjawab khusus untuk sukan-sukan. Bagaimanapun ia masih merupakan satu-satunya persekutuan yang mengikhtiraf sebarang rekod atau pencapaian yang dicapai oleh eseorang atlet. Dengan demikian IAAF berperanan sebagai badan penasihat dan pengikhtiraf semua perjumpaan sukan terbesar ini. IAAF bertanggungjawab dalam mengeluarkan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan bidang sukan ini. sebuah jawatankuasa khas biasanya dibentuk. Sukan Asia dan seumpamanya. Bagi menganjurkan sesuatu perjumpaan olahraga. Begitu jugalah penyertaan ahli-ahli sukan profesional ke dalam sukan ini. Selain Malaysia terdapat lebih kurang 68 negara lain. Sebagai badan sukan olahraga tertinggi dunia.Afghanistan. Bagaimanapun semangat Olimpik dan kesukanan serta persahabatan merupakan faktor kepada penyertaan kebanyakan negara. maka skop. belum pernah mencatat sebarang kejayaan atau prestasi membanggakan. Sukan Komanwel. Umpamanya. namun telah meningkatkan kemeriahan dan prestasi ahli-ahli sukan yang terlibat. oleh kerana kebanyakan atlet terkenal di dunia telah digolongkan sebagai olahragawan profesional. Kini. Setiap kejohanan peringkat antarabangsa dianjurkan sama ada oleh IAAF ataupun mendapat kebenaran daripadanya. Setiap negara dunia boleh bergabung di dalam persekutuan ini iaitu menerusi persatuan negara msing-masing ini termasuklah negara kita. termasuklah Malaysia. Perubahan konsep Olimpik sejak Sukan Olimpik tahun 1984 di Los Angelas. termasuk Amerika Syarikat yang tidak turut serta. walaupun mendapat tentangan. Sukan Komanwel pula terdapat Majlis Sukannya sendiri. . Organisasi badan tertinggi yang bertanggungjawab keatas setiap aktiviti dan kejohanan olahraga di dunia ialah Persekutuan Olaraga Amatur Antarabangsa (International Amateur Athletic Federation = IAAF) yang ditubuhkan pada tahun 1912. untuk Sukan Olimpik terdapat Majlis Olimpik Antarabangsa. iaitu dengan menswastakan menerusi penajaan yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit telah memeriahkan lagi sukan ini. Untuk menganjurkan sesuatu kejohanan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. Mereka ini menguruskan segala perancangan. Acara olahraga yang sering mempunyai wakil.

maka pada tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan. Acara balapan 2. Sukan yang dikenal sebagai Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi. Namun untuk Sukan Olimpik pada tahun itu. penajaan dan sebagainya. Walaupun semasa olahraga sudah berkembang kekebanyakan negara Eropah. Majlis Olimpik Antarabangsa menolaknya. Acara-acara balapan termasuklah lari . tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki. Malah dalam kejohanan olahraga sekolah pun persediaan yang diadakan melibatkan kakitangan sekolah serta sebahagian besar murid. OLAHRAGA Acara-acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu: 1. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. kaum wanita telah mengadakan kejohanan olahraganya sendiri. termasuk ke England. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita. malahan menonton juga tidak dibenarkan. Sejak itu penyertaan peserta-perta wanita dalam Sukan Olpimpik tidak pernah dilupai. Menyedari peryertaan para olahragawati juga perlu untuk sukan-sukan utama dunia. Acara-acara padang Acara Balapan Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki. Pada peringkat awal perkembangan olahraga dunia.persediaan. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita. wanita bukan sahaja dilarang mengambil bahagian. Olahraga Wanita Sejarah olahraga wanita tidaklah seawal atau semudah apa yang berlaku kepada kaum lelaki. barulah diadakan acara olahraga untuk wanita. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928. termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi. Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini.

lari berpagar. Lari jarak sedarhana dan jauh a) 800 meter b) 1.pecut.500 meter c) 3000 meter d) 5000 meter e) 10. Lari Pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter 2. lari berganti-ganti.000 meter . Lari berganti-ganti a) 4 x 100 meter b) 4 x 200 c) 4 x 400 3. lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki.000 meter 5. Steeplechase a) 3. steeplechase. Acara balapan ialah :1. Lari berpagar a) 100 meter wanita b) 110 meter lelaki c) 400 meter 4.

acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga : a) Decathlon b) Penthathlon c) heptathlon d) Marathon e) Merentas desa .6. Berjalan kaki a) 20 km b) 50 km Acara-acara Padang 1. Acara Balingan : a) lempar cakera b) rejam lembing c) lempar tukul d) lontar peluru. Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara . Acara lompatan 2. Acara balingan Terdapat dua jenis acara lompatan: a) untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah b) untuk jarak jauh iaitu acara lompt jauh dan lompat kijang. 1.

lompat jauh 5. lari berpagar 100 meter 2. acara 800 meter. lari 1500 meter Pentathlon Acara yang dikhaskan untuk peserta wanita sahaja. Antaranya : 1. lompat bergalah Hari kedua 9. lompat tinggi 4. lompat tinggi 5. lontar peluru Hari pertama 4. lontar peluru 3. 110 meter lari berpagar 7. lari 400 meter 6. lari 100 meter 2.Decathlon Ini merupakan pertandingan selama dua hari untuk atlet lelaki di mana atlet-atlet dikehendaki bertanding dalam acara-acara berikut : 1. Heptathlon a) Hari Pertama     100 meter Lompat Pagar Pecut 200 meter Lompat Tinggi Melontar Peluru b) Hari Kedua    Lompat Jauh Merejam Lembing 800 meter . lompat jauh 3. lempar cakera 8. merejam lembing 10.

Jikalau berlaku seri. Jarak yang terpanjang ialah 42. selepas larian perlumbaan. Kadang kala acara-acara olahraga juga dikumpulkan dalam satu kumpulan seperti : 1.Marathon Marathon ialah suatu acara larian yang terjauh sekali dipertandingkan. pelari akhir dari pasukan yang mendahului pelari-pelari terakhir pasukan lain akan diberikan kedudukan yang lebih tinggi. Jarak yang dipertandingkan ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu antara 2-5 km. kedudukan ahli-ahli setiap pasukan akan dikira dan dijumlahkan. Untuk memastikan skor pasukan. Pasukan yang mendapat jumlah terbaik akan diistiharkan sebagai pemenang.195 km (26 batu. Jarak Sederhana a) 800 meter b) 1500 meter c) 3000 meter . Lari pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter d) 4 x 100 meter lari berganti-ganti e) 4 x 200 meter f) 4 x 400 meter 2.5 km. Lari Berpagar a) 100 meter b) 110 meter c) 400 meter 3. Merentas desa Acara merentas desa adalah satu acara dimana individu dan pasukan berlari mengikut laluan melalui desa. Pelari-pelari boleh bertanding secara individu atau dalam pasukan. 358 ela) Permulaan dan penamat acara ini biasanya di lakukan di arena. Satu larian boleh mengandungi kedua-dua jenis pertandingan. tetapi perjalanan laluan keseluruhan dijalankan di atas jalan raya. atau 14.

Berjalan Kaki a) 20 km b) 50 km 6. Jarak Jauh a) 10000 meter b) Marathon c) Merentas desa 5. Acara Beraneka a) Decathlon b) Pentathlon .d) 5000 meter 4. Balingan a) Lontar peluru b) Lempar cakera c) Rejam lembing d) Lempar tukul 8. Lompatan a) Lompat jauh b) Lompat tinggi c) Lompat kijang d) Lompat bergalah 7.