P. 1
SEJARAH OLAHRAGA

SEJARAH OLAHRAGA

|Views: 0|Likes:
Published by kurosaki

More info:

Published by: kurosaki on Jun 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/19/2015

pdf

text

original

SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudianya dipertandingkan. Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar. Mereka yang melibatkan diri dalam olaraga ini dikenali sebagai olaragawan (lelaki) dan olaragawati (perempuan).

SEJARAH AWAL Berdasarkan catatan sejarah 'olahraga' dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. Ini bermakna, olahraga ini sudah diadakan lebih 3000 tahun lampau. Berdasarkan sejarah ini maka olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Sukan olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia. Dengan kata lain orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga, walaupun matlamat mereka pada mulanya bukanlah sebagai sukan, tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh, iaitu oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada sukan olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau melompat sejauh 23 kaki 1 inci.

PERKEMBANGAN AWAL Olaraga yang merupakan acara yang menjadi keutamaan dalam perjumpaan Sukan Olimpik kuno ini mula mendapat perhatian ramai. Ia diadakah empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius. Walaupun tiada pertandingan khusus untuk olahraga selepas itu, manusia tetap meneruskan aktiviti berlari, melompat dan membaling. Tempoh lenyap dari sebarang

Begitu juga dengan atlet-atlet Amerika Syarikat dari Austarlia dan New Zealand. Eropah. Selepas tahun-tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan.Kelab itu ialah The Necton Guild. peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atlet-atlet Amerika Syarikat. Pada peringkat ini. Kemunculan peserta-pesertanya daripada keturunan Negro terus meningkatkan prestasi dan kejayaan atlet-atlet Amerika Syarikat ini. kelab olaraga pertama dunia ditubuhkan. Pada masa yang sama olahraga diperkenalkan di Kanada dan Amerika Syarikat. Ini berlarustan sehingga abad ke 17. sukan olahraga telah benyak berkembang ke beberapa buah negara dan bilangan negara yang berjaya menghasilkan atlet bertaraf dunia turut meningkat. Walaupun rekod-rekod dunia pada ketika itu tidak diikhtiraf oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa sehingga tahun 1913. iaitu Exeter College Athletic Club dan kelab ini masih wujud hingga sekarang. Dari tahun ke setahun. Lima tahun kemudian. Kejohanan olahraga berbentuk terbuka mula diadakan. walaupun kejayaan yang mereka capai masih belum . Sukan Olaraga berjaya dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst yang telah mengadakan temasya sukannya pada tahun 1812. Menjelang abad ke-20. Selepas itu semakin banyak sekolah di England turut mengambil bahagian dalam sukan ini. Ini kerana negara lain meneruskan pertandingan . Kejohanan olahraga kebangsaan pertama di dunia diadakan pada tahun 1866 oleh Amateur Athletic Club di England dengan Ireland. namun daripada senarai pemenang pada awal abad ke 20 menunjukkan sebahagiannya. Bagaimana pun prestasi yang ditunjukan oleh atlit-atlit Amerika Syarikat masih tidak tergugat. Pada tahun 1850. Kedatangan olahraga ke Amerika Syarikat telah mendapat sambutan menggalakkan dari negara itu.pertandingan ini tidak melibatkan negara-negara lain. sebuah kelab olaraga peringkat Universiti telah ditubuhkan oleh Oxford University. yang turut memberikan cabaran kepada peserta-peserta Amerika Syarikat dan Eropah. Atlet-atlet dari negara -negara Eropah turut mencatat kejayaan khususnya dalam sukan Olimpik yang merupakan perjumpaan sukan tidak rasmi yang menjadi ukuran kepada pesertapeserta Amerika Syarikat dan Eropah. ramai ahli olahraga Amerika Syarikat yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan sehingga mampu menguasai banyak pertandingan. Tahun-tahun 1860-an merupakan tahun-tahun perkembangan olahraga di England. Australia dan New Zealand. dikuasai oleh Amerika Syarikat. Di England.

Pelbagai kejohanan dan perjumpaan telah diadakan sama ada peringkat kawasan. Daripada kejohanan inilah wakil-wakil negara dipilih untuk mengambil bahagian dalam perjumpaan sukan atau olahraga di pelbagai peringkat antarabangsa. kita pernah mencapai kejayaan. Malah olahragalah yang menjadikan Olimpik sebagai sukan sebena. olahraga. olaraga telah menjadi acara wajib. malah mungkin juga Oimpik tidak dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dibawah Majlis Olimpik Antarabangsa. kejohanan kebangsaan telah diadakan. tidak mungkin sukan Olimpik menjadi begitu meriah. namun di peringkat yang lebih kecil seperti sukan Asia ataupun sukan Komanwel. kebangsaan ataupun di peringkat yang lebih kecil. khusunya dalam sukan Olimpik. kerana membantah tindakan Rusia (yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun itu) kerana menceroboh . iaitu di dalam empat acara sukan iaitu Hoki. Bermula dari tahun itu Malaysia tidak pernah gagal untuk turut serta kecuali pada tahun 1980. Apabila Sukan Olimpik Moden pertama diadakan pada tahun 1896 di Greece (tempat kelahiran Sukan Olimpik Kuno). Penubuhan persatuan-persatuan olaraga di sesebuah negara telah memberi kesempatan kepada negara-negara tersebut untuk mengambil bahagian dalam kejohanan atau perjumpaan sukan olaraga yang dianjurkan oleh mana-mana badan atau pesatuan yang bergabung di dalam Sukan Olimpik. 214 orang adalah peserta tuan rumah. Daripada jumlah. Olaraga merupakan acara yang pertama dipertandingkan. Tanpa olahraga. Sukan Olimpik kian berpengaruh. Tetapi kini atlet-atlet Afrika dan Asia sudah mampu menyaingi malah mengatasi penguasan atlet-atlet Amerika Syarikat dan Eropah. Sambutan penduduk dunia terhadap sukan olahraga terus meningkat. Pada Sukan Olimpik yang pertama seramai 295 orang peserta telah mengambil bahagian.memberansangkan. Walaupun kejayaan di peringkat Oimpik masih belum dicapai oleh atlet negara kita. Selepas daripada itu. angkat berat dan renang. tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting di dalam hidup ialah berusaha'. Malaysia mula mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik tahun 1959 di Melboune. manakala bakinya adalah peserta luar. Sejak tahun 1926. Malaysia juga tidak ketinggalan. Pada Sukan Olimpik yang diadakan di Barcelona 1992 dimana seramai 135 negara telah mengambil bahagian termasuk Malaysia. Orang yang bertangungjawab untuk menghidupkan Sukan Olimpik ialah Baron Pierre de Coubertin. Cogan kata Sukan Olimpik ialah ' Perkara yang penting di dalam sukan bukanlah kemenangan.

Setiap negara dunia boleh bergabung di dalam persekutuan ini iaitu menerusi persatuan negara msing-masing ini termasuklah negara kita. Bagaimanapun ia masih merupakan satu-satunya persekutuan yang mengikhtiraf sebarang rekod atau pencapaian yang dicapai oleh eseorang atlet. namun telah meningkatkan kemeriahan dan prestasi ahli-ahli sukan yang terlibat. Begitu jugalah penyertaan ahli-ahli sukan profesional ke dalam sukan ini. Sebagai badan sukan olahraga tertinggi dunia. termasuklah Malaysia.Afghanistan. terdapat pula badan lain yang bertanggungjawab khusus untuk sukan-sukan. Hingga kini kita masih belum memenangi sebarang pingat selain daripada satu pingat gangsa yang dimenangi oleh pasangan badminton negara di Barcelona pada tahun 1992. . Setiap kejohanan peringkat antarabangsa dianjurkan sama ada oleh IAAF ataupun mendapat kebenaran daripadanya. Bagi menganjurkan sesuatu perjumpaan olahraga. Kini. yang terdiri daripada pelbagai bidang individu. Mereka ini menguruskan segala perancangan. Dengan demikian IAAF berperanan sebagai badan penasihat dan pengikhtiraf semua perjumpaan sukan terbesar ini. IAAF bertanggungjawab dalam mengeluarkan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan bidang sukan ini. Acara olahraga yang sering mempunyai wakil. Selain Malaysia terdapat lebih kurang 68 negara lain. Untuk menganjurkan sesuatu kejohanan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. untuk Sukan Olimpik terdapat Majlis Olimpik Antarabangsa. Sukan Komanwel. belum pernah mencatat sebarang kejayaan atau prestasi membanggakan. Umpamanya. Perubahan konsep Olimpik sejak Sukan Olimpik tahun 1984 di Los Angelas. maka skop. Organisasi badan tertinggi yang bertanggungjawab keatas setiap aktiviti dan kejohanan olahraga di dunia ialah Persekutuan Olaraga Amatur Antarabangsa (International Amateur Athletic Federation = IAAF) yang ditubuhkan pada tahun 1912. sebuah jawatankuasa khas biasanya dibentuk. iaitu dengan menswastakan menerusi penajaan yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit telah memeriahkan lagi sukan ini. peranan dan fungsi badan dunia ini sedikit terjejas. termasuk Amerika Syarikat yang tidak turut serta. Sukan Komanwel pula terdapat Majlis Sukannya sendiri. Bagaimanapun semangat Olimpik dan kesukanan serta persahabatan merupakan faktor kepada penyertaan kebanyakan negara. Sukan Asia dan seumpamanya. walaupun mendapat tentangan. oleh kerana kebanyakan atlet terkenal di dunia telah digolongkan sebagai olahragawan profesional.

OLAHRAGA Acara-acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu: 1. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita. penajaan dan sebagainya. dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan. Walaupun semasa olahraga sudah berkembang kekebanyakan negara Eropah. Pada peringkat awal perkembangan olahraga dunia. Namun untuk Sukan Olimpik pada tahun itu. Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi. Menyedari peryertaan para olahragawati juga perlu untuk sukan-sukan utama dunia. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. Majlis Olimpik Antarabangsa menolaknya. maka pada tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. kaum wanita telah mengadakan kejohanan olahraganya sendiri. Acara-acara padang Acara Balapan Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita. malahan menonton juga tidak dibenarkan. barulah diadakan acara olahraga untuk wanita. Acara balapan 2. termasuk ke England. Acara-acara balapan termasuklah lari . Sejak itu penyertaan peserta-perta wanita dalam Sukan Olpimpik tidak pernah dilupai. Malah dalam kejohanan olahraga sekolah pun persediaan yang diadakan melibatkan kakitangan sekolah serta sebahagian besar murid. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928. Sukan yang dikenal sebagai Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi. tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki.persediaan. wanita bukan sahaja dilarang mengambil bahagian. Olahraga Wanita Sejarah olahraga wanita tidaklah seawal atau semudah apa yang berlaku kepada kaum lelaki.

Lari jarak sedarhana dan jauh a) 800 meter b) 1. Acara balapan ialah :1. Lari berpagar a) 100 meter wanita b) 110 meter lelaki c) 400 meter 4.000 meter . Lari Pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter 2. Lari berganti-ganti a) 4 x 100 meter b) 4 x 200 c) 4 x 400 3.500 meter c) 3000 meter d) 5000 meter e) 10. Steeplechase a) 3. lari berpagar.000 meter 5. steeplechase.pecut. lari berganti-ganti. lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki.

Berjalan kaki a) 20 km b) 50 km Acara-acara Padang 1.6. Acara lompatan 2. Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara . 1. Acara Balingan : a) lempar cakera b) rejam lembing c) lempar tukul d) lontar peluru. Acara balingan Terdapat dua jenis acara lompatan: a) untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah b) untuk jarak jauh iaitu acara lompt jauh dan lompat kijang.acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga : a) Decathlon b) Penthathlon c) heptathlon d) Marathon e) Merentas desa .

lompat jauh 5. lontar peluru Hari pertama 4.Decathlon Ini merupakan pertandingan selama dua hari untuk atlet lelaki di mana atlet-atlet dikehendaki bertanding dalam acara-acara berikut : 1. lompat tinggi 4. lempar cakera 8. lari berpagar 100 meter 2. Antaranya : 1. lompat tinggi 5. lompat bergalah Hari kedua 9. lontar peluru 3. merejam lembing 10. Heptathlon a) Hari Pertama     100 meter Lompat Pagar Pecut 200 meter Lompat Tinggi Melontar Peluru b) Hari Kedua    Lompat Jauh Merejam Lembing 800 meter . lompat jauh 3. lari 1500 meter Pentathlon Acara yang dikhaskan untuk peserta wanita sahaja. lari 400 meter 6. lari 100 meter 2. acara 800 meter. 110 meter lari berpagar 7.

Pasukan yang mendapat jumlah terbaik akan diistiharkan sebagai pemenang.5 km.Marathon Marathon ialah suatu acara larian yang terjauh sekali dipertandingkan. kedudukan ahli-ahli setiap pasukan akan dikira dan dijumlahkan.195 km (26 batu. Jarak yang terpanjang ialah 42. Pelari-pelari boleh bertanding secara individu atau dalam pasukan. selepas larian perlumbaan. Jarak Sederhana a) 800 meter b) 1500 meter c) 3000 meter . 358 ela) Permulaan dan penamat acara ini biasanya di lakukan di arena. atau 14. Lari Berpagar a) 100 meter b) 110 meter c) 400 meter 3. Untuk memastikan skor pasukan. Kadang kala acara-acara olahraga juga dikumpulkan dalam satu kumpulan seperti : 1. Lari pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter d) 4 x 100 meter lari berganti-ganti e) 4 x 200 meter f) 4 x 400 meter 2. Jikalau berlaku seri. tetapi perjalanan laluan keseluruhan dijalankan di atas jalan raya. Jarak yang dipertandingkan ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu antara 2-5 km. pelari akhir dari pasukan yang mendahului pelari-pelari terakhir pasukan lain akan diberikan kedudukan yang lebih tinggi. Satu larian boleh mengandungi kedua-dua jenis pertandingan. Merentas desa Acara merentas desa adalah satu acara dimana individu dan pasukan berlari mengikut laluan melalui desa.

Berjalan Kaki a) 20 km b) 50 km 6. Balingan a) Lontar peluru b) Lempar cakera c) Rejam lembing d) Lempar tukul 8. Acara Beraneka a) Decathlon b) Pentathlon . Lompatan a) Lompat jauh b) Lompat tinggi c) Lompat kijang d) Lompat bergalah 7.d) 5000 meter 4. Jarak Jauh a) 10000 meter b) Marathon c) Merentas desa 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->