SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudianya dipertandingkan. Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar. Mereka yang melibatkan diri dalam olaraga ini dikenali sebagai olaragawan (lelaki) dan olaragawati (perempuan).

SEJARAH AWAL Berdasarkan catatan sejarah 'olahraga' dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. Ini bermakna, olahraga ini sudah diadakan lebih 3000 tahun lampau. Berdasarkan sejarah ini maka olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Sukan olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia. Dengan kata lain orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga, walaupun matlamat mereka pada mulanya bukanlah sebagai sukan, tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh, iaitu oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada sukan olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau melompat sejauh 23 kaki 1 inci.

PERKEMBANGAN AWAL Olaraga yang merupakan acara yang menjadi keutamaan dalam perjumpaan Sukan Olimpik kuno ini mula mendapat perhatian ramai. Ia diadakah empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius. Walaupun tiada pertandingan khusus untuk olahraga selepas itu, manusia tetap meneruskan aktiviti berlari, melompat dan membaling. Tempoh lenyap dari sebarang

iaitu Exeter College Athletic Club dan kelab ini masih wujud hingga sekarang. dikuasai oleh Amerika Syarikat. Kedatangan olahraga ke Amerika Syarikat telah mendapat sambutan menggalakkan dari negara itu.Kelab itu ialah The Necton Guild. Menjelang abad ke-20. Dari tahun ke setahun. Ini berlarustan sehingga abad ke 17. Kemunculan peserta-pesertanya daripada keturunan Negro terus meningkatkan prestasi dan kejayaan atlet-atlet Amerika Syarikat ini. ramai ahli olahraga Amerika Syarikat yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan sehingga mampu menguasai banyak pertandingan. Lima tahun kemudian.pertandingan ini tidak melibatkan negara-negara lain. Di England. Pada tahun 1850. sukan olahraga telah benyak berkembang ke beberapa buah negara dan bilangan negara yang berjaya menghasilkan atlet bertaraf dunia turut meningkat. Eropah. Ini kerana negara lain meneruskan pertandingan . Pada masa yang sama olahraga diperkenalkan di Kanada dan Amerika Syarikat. Selepas itu semakin banyak sekolah di England turut mengambil bahagian dalam sukan ini. yang turut memberikan cabaran kepada peserta-peserta Amerika Syarikat dan Eropah. walaupun kejayaan yang mereka capai masih belum . Sukan Olaraga berjaya dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst yang telah mengadakan temasya sukannya pada tahun 1812. Selepas tahun-tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan. namun daripada senarai pemenang pada awal abad ke 20 menunjukkan sebahagiannya. peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atlet-atlet Amerika Syarikat. Atlet-atlet dari negara -negara Eropah turut mencatat kejayaan khususnya dalam sukan Olimpik yang merupakan perjumpaan sukan tidak rasmi yang menjadi ukuran kepada pesertapeserta Amerika Syarikat dan Eropah. Tahun-tahun 1860-an merupakan tahun-tahun perkembangan olahraga di England. Bagaimana pun prestasi yang ditunjukan oleh atlit-atlit Amerika Syarikat masih tidak tergugat. Kejohanan olahraga berbentuk terbuka mula diadakan. Begitu juga dengan atlet-atlet Amerika Syarikat dari Austarlia dan New Zealand. Kejohanan olahraga kebangsaan pertama di dunia diadakan pada tahun 1866 oleh Amateur Athletic Club di England dengan Ireland. kelab olaraga pertama dunia ditubuhkan. Australia dan New Zealand. sebuah kelab olaraga peringkat Universiti telah ditubuhkan oleh Oxford University. Pada peringkat ini. Walaupun rekod-rekod dunia pada ketika itu tidak diikhtiraf oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa sehingga tahun 1913.

tidak mungkin sukan Olimpik menjadi begitu meriah. Daripada jumlah. 214 orang adalah peserta tuan rumah. olaraga telah menjadi acara wajib. Sejak tahun 1926. Walaupun kejayaan di peringkat Oimpik masih belum dicapai oleh atlet negara kita. angkat berat dan renang. Daripada kejohanan inilah wakil-wakil negara dipilih untuk mengambil bahagian dalam perjumpaan sukan atau olahraga di pelbagai peringkat antarabangsa. Sukan Olimpik kian berpengaruh. namun di peringkat yang lebih kecil seperti sukan Asia ataupun sukan Komanwel. iaitu di dalam empat acara sukan iaitu Hoki. Malah olahragalah yang menjadikan Olimpik sebagai sukan sebena. Olaraga merupakan acara yang pertama dipertandingkan. tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting di dalam hidup ialah berusaha'. Pada Sukan Olimpik yang pertama seramai 295 orang peserta telah mengambil bahagian. Tanpa olahraga. kita pernah mencapai kejayaan. Pada Sukan Olimpik yang diadakan di Barcelona 1992 dimana seramai 135 negara telah mengambil bahagian termasuk Malaysia. Apabila Sukan Olimpik Moden pertama diadakan pada tahun 1896 di Greece (tempat kelahiran Sukan Olimpik Kuno). manakala bakinya adalah peserta luar. Cogan kata Sukan Olimpik ialah ' Perkara yang penting di dalam sukan bukanlah kemenangan. khusunya dalam sukan Olimpik. Orang yang bertangungjawab untuk menghidupkan Sukan Olimpik ialah Baron Pierre de Coubertin. Penubuhan persatuan-persatuan olaraga di sesebuah negara telah memberi kesempatan kepada negara-negara tersebut untuk mengambil bahagian dalam kejohanan atau perjumpaan sukan olaraga yang dianjurkan oleh mana-mana badan atau pesatuan yang bergabung di dalam Sukan Olimpik. Bermula dari tahun itu Malaysia tidak pernah gagal untuk turut serta kecuali pada tahun 1980. Malaysia mula mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik tahun 1959 di Melboune. Sambutan penduduk dunia terhadap sukan olahraga terus meningkat. kejohanan kebangsaan telah diadakan.memberansangkan. Tetapi kini atlet-atlet Afrika dan Asia sudah mampu menyaingi malah mengatasi penguasan atlet-atlet Amerika Syarikat dan Eropah. kerana membantah tindakan Rusia (yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun itu) kerana menceroboh . olahraga. malah mungkin juga Oimpik tidak dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dibawah Majlis Olimpik Antarabangsa. Selepas daripada itu. kebangsaan ataupun di peringkat yang lebih kecil. Malaysia juga tidak ketinggalan. Pelbagai kejohanan dan perjumpaan telah diadakan sama ada peringkat kawasan.

Dengan demikian IAAF berperanan sebagai badan penasihat dan pengikhtiraf semua perjumpaan sukan terbesar ini. . Selain Malaysia terdapat lebih kurang 68 negara lain. untuk Sukan Olimpik terdapat Majlis Olimpik Antarabangsa. termasuk Amerika Syarikat yang tidak turut serta. termasuklah Malaysia. Perubahan konsep Olimpik sejak Sukan Olimpik tahun 1984 di Los Angelas. peranan dan fungsi badan dunia ini sedikit terjejas. maka skop. yang terdiri daripada pelbagai bidang individu. Umpamanya.Afghanistan. Sukan Komanwel. walaupun mendapat tentangan. terdapat pula badan lain yang bertanggungjawab khusus untuk sukan-sukan. belum pernah mencatat sebarang kejayaan atau prestasi membanggakan. Untuk menganjurkan sesuatu kejohanan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. Sukan Asia dan seumpamanya. oleh kerana kebanyakan atlet terkenal di dunia telah digolongkan sebagai olahragawan profesional. namun telah meningkatkan kemeriahan dan prestasi ahli-ahli sukan yang terlibat. Begitu jugalah penyertaan ahli-ahli sukan profesional ke dalam sukan ini. Kini. Sukan Komanwel pula terdapat Majlis Sukannya sendiri. Acara olahraga yang sering mempunyai wakil. Mereka ini menguruskan segala perancangan. Bagi menganjurkan sesuatu perjumpaan olahraga. Organisasi badan tertinggi yang bertanggungjawab keatas setiap aktiviti dan kejohanan olahraga di dunia ialah Persekutuan Olaraga Amatur Antarabangsa (International Amateur Athletic Federation = IAAF) yang ditubuhkan pada tahun 1912. Bagaimanapun ia masih merupakan satu-satunya persekutuan yang mengikhtiraf sebarang rekod atau pencapaian yang dicapai oleh eseorang atlet. Setiap negara dunia boleh bergabung di dalam persekutuan ini iaitu menerusi persatuan negara msing-masing ini termasuklah negara kita. Sebagai badan sukan olahraga tertinggi dunia. iaitu dengan menswastakan menerusi penajaan yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit telah memeriahkan lagi sukan ini. IAAF bertanggungjawab dalam mengeluarkan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan bidang sukan ini. sebuah jawatankuasa khas biasanya dibentuk. Setiap kejohanan peringkat antarabangsa dianjurkan sama ada oleh IAAF ataupun mendapat kebenaran daripadanya. Bagaimanapun semangat Olimpik dan kesukanan serta persahabatan merupakan faktor kepada penyertaan kebanyakan negara. Hingga kini kita masih belum memenangi sebarang pingat selain daripada satu pingat gangsa yang dimenangi oleh pasangan badminton negara di Barcelona pada tahun 1992.

kaum wanita telah mengadakan kejohanan olahraganya sendiri. barulah diadakan acara olahraga untuk wanita. Olahraga Wanita Sejarah olahraga wanita tidaklah seawal atau semudah apa yang berlaku kepada kaum lelaki. Acara-acara balapan termasuklah lari . Acara-acara padang Acara Balapan Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki. Majlis Olimpik Antarabangsa menolaknya. OLAHRAGA Acara-acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu: 1. tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki. Malah dalam kejohanan olahraga sekolah pun persediaan yang diadakan melibatkan kakitangan sekolah serta sebahagian besar murid. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. Namun untuk Sukan Olimpik pada tahun itu. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita. Menyedari peryertaan para olahragawati juga perlu untuk sukan-sukan utama dunia. termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi. malahan menonton juga tidak dibenarkan. Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. maka pada tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. Walaupun semasa olahraga sudah berkembang kekebanyakan negara Eropah. wanita bukan sahaja dilarang mengambil bahagian. Acara balapan 2. Sukan yang dikenal sebagai Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita. Pada peringkat awal perkembangan olahraga dunia. dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan.persediaan. penajaan dan sebagainya. termasuk ke England. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928. Sejak itu penyertaan peserta-perta wanita dalam Sukan Olpimpik tidak pernah dilupai.

Lari berganti-ganti a) 4 x 100 meter b) 4 x 200 c) 4 x 400 3. lari berpagar.000 meter 5. Lari jarak sedarhana dan jauh a) 800 meter b) 1.pecut. Lari Pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter 2. Steeplechase a) 3.500 meter c) 3000 meter d) 5000 meter e) 10. lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki. lari berganti-ganti. steeplechase. Acara balapan ialah :1.000 meter . Lari berpagar a) 100 meter wanita b) 110 meter lelaki c) 400 meter 4.

Acara balingan Terdapat dua jenis acara lompatan: a) untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah b) untuk jarak jauh iaitu acara lompt jauh dan lompat kijang. Acara lompatan 2. Acara Balingan : a) lempar cakera b) rejam lembing c) lempar tukul d) lontar peluru. 1.acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga : a) Decathlon b) Penthathlon c) heptathlon d) Marathon e) Merentas desa . Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara .6. Berjalan kaki a) 20 km b) 50 km Acara-acara Padang 1.

lari berpagar 100 meter 2. merejam lembing 10. lompat jauh 5. lompat tinggi 5. Heptathlon a) Hari Pertama     100 meter Lompat Pagar Pecut 200 meter Lompat Tinggi Melontar Peluru b) Hari Kedua    Lompat Jauh Merejam Lembing 800 meter . lompat bergalah Hari kedua 9. lari 1500 meter Pentathlon Acara yang dikhaskan untuk peserta wanita sahaja. Antaranya : 1. lari 400 meter 6. acara 800 meter. lempar cakera 8. lompat tinggi 4. lontar peluru Hari pertama 4.Decathlon Ini merupakan pertandingan selama dua hari untuk atlet lelaki di mana atlet-atlet dikehendaki bertanding dalam acara-acara berikut : 1. 110 meter lari berpagar 7. lari 100 meter 2. lontar peluru 3. lompat jauh 3.

selepas larian perlumbaan.195 km (26 batu. atau 14. Jarak yang terpanjang ialah 42. Untuk memastikan skor pasukan. Jarak Sederhana a) 800 meter b) 1500 meter c) 3000 meter . Jikalau berlaku seri. kedudukan ahli-ahli setiap pasukan akan dikira dan dijumlahkan. pelari akhir dari pasukan yang mendahului pelari-pelari terakhir pasukan lain akan diberikan kedudukan yang lebih tinggi.Marathon Marathon ialah suatu acara larian yang terjauh sekali dipertandingkan. Kadang kala acara-acara olahraga juga dikumpulkan dalam satu kumpulan seperti : 1. tetapi perjalanan laluan keseluruhan dijalankan di atas jalan raya. Satu larian boleh mengandungi kedua-dua jenis pertandingan. Jarak yang dipertandingkan ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu antara 2-5 km. Lari Berpagar a) 100 meter b) 110 meter c) 400 meter 3. Merentas desa Acara merentas desa adalah satu acara dimana individu dan pasukan berlari mengikut laluan melalui desa. Pasukan yang mendapat jumlah terbaik akan diistiharkan sebagai pemenang. 358 ela) Permulaan dan penamat acara ini biasanya di lakukan di arena. Pelari-pelari boleh bertanding secara individu atau dalam pasukan.5 km. Lari pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter d) 4 x 100 meter lari berganti-ganti e) 4 x 200 meter f) 4 x 400 meter 2.

Berjalan Kaki a) 20 km b) 50 km 6. Lompatan a) Lompat jauh b) Lompat tinggi c) Lompat kijang d) Lompat bergalah 7. Jarak Jauh a) 10000 meter b) Marathon c) Merentas desa 5. Acara Beraneka a) Decathlon b) Pentathlon .d) 5000 meter 4. Balingan a) Lontar peluru b) Lempar cakera c) Rejam lembing d) Lempar tukul 8.