SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudianya dipertandingkan. Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar. Mereka yang melibatkan diri dalam olaraga ini dikenali sebagai olaragawan (lelaki) dan olaragawati (perempuan).

SEJARAH AWAL Berdasarkan catatan sejarah 'olahraga' dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. Ini bermakna, olahraga ini sudah diadakan lebih 3000 tahun lampau. Berdasarkan sejarah ini maka olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Sukan olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia. Dengan kata lain orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga, walaupun matlamat mereka pada mulanya bukanlah sebagai sukan, tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh, iaitu oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada sukan olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau melompat sejauh 23 kaki 1 inci.

PERKEMBANGAN AWAL Olaraga yang merupakan acara yang menjadi keutamaan dalam perjumpaan Sukan Olimpik kuno ini mula mendapat perhatian ramai. Ia diadakah empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius. Walaupun tiada pertandingan khusus untuk olahraga selepas itu, manusia tetap meneruskan aktiviti berlari, melompat dan membaling. Tempoh lenyap dari sebarang

Dari tahun ke setahun. yang turut memberikan cabaran kepada peserta-peserta Amerika Syarikat dan Eropah. Kemunculan peserta-pesertanya daripada keturunan Negro terus meningkatkan prestasi dan kejayaan atlet-atlet Amerika Syarikat ini. sukan olahraga telah benyak berkembang ke beberapa buah negara dan bilangan negara yang berjaya menghasilkan atlet bertaraf dunia turut meningkat. Selepas tahun-tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan. Pada tahun 1850.Kelab itu ialah The Necton Guild. Eropah. Bagaimana pun prestasi yang ditunjukan oleh atlit-atlit Amerika Syarikat masih tidak tergugat. iaitu Exeter College Athletic Club dan kelab ini masih wujud hingga sekarang. ramai ahli olahraga Amerika Syarikat yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan sehingga mampu menguasai banyak pertandingan. Pada peringkat ini. Tahun-tahun 1860-an merupakan tahun-tahun perkembangan olahraga di England. Sukan Olaraga berjaya dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst yang telah mengadakan temasya sukannya pada tahun 1812. Kedatangan olahraga ke Amerika Syarikat telah mendapat sambutan menggalakkan dari negara itu. walaupun kejayaan yang mereka capai masih belum . Pada masa yang sama olahraga diperkenalkan di Kanada dan Amerika Syarikat. namun daripada senarai pemenang pada awal abad ke 20 menunjukkan sebahagiannya. Di England. Ini kerana negara lain meneruskan pertandingan . Selepas itu semakin banyak sekolah di England turut mengambil bahagian dalam sukan ini. Menjelang abad ke-20. Walaupun rekod-rekod dunia pada ketika itu tidak diikhtiraf oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa sehingga tahun 1913. dikuasai oleh Amerika Syarikat. Kejohanan olahraga kebangsaan pertama di dunia diadakan pada tahun 1866 oleh Amateur Athletic Club di England dengan Ireland.pertandingan ini tidak melibatkan negara-negara lain. Ini berlarustan sehingga abad ke 17. Kejohanan olahraga berbentuk terbuka mula diadakan. peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atlet-atlet Amerika Syarikat. sebuah kelab olaraga peringkat Universiti telah ditubuhkan oleh Oxford University. Lima tahun kemudian. Atlet-atlet dari negara -negara Eropah turut mencatat kejayaan khususnya dalam sukan Olimpik yang merupakan perjumpaan sukan tidak rasmi yang menjadi ukuran kepada pesertapeserta Amerika Syarikat dan Eropah. kelab olaraga pertama dunia ditubuhkan. Begitu juga dengan atlet-atlet Amerika Syarikat dari Austarlia dan New Zealand. Australia dan New Zealand.

olahraga. kejohanan kebangsaan telah diadakan. manakala bakinya adalah peserta luar. Selepas daripada itu. Walaupun kejayaan di peringkat Oimpik masih belum dicapai oleh atlet negara kita.memberansangkan. 214 orang adalah peserta tuan rumah. olaraga telah menjadi acara wajib. Apabila Sukan Olimpik Moden pertama diadakan pada tahun 1896 di Greece (tempat kelahiran Sukan Olimpik Kuno). Daripada kejohanan inilah wakil-wakil negara dipilih untuk mengambil bahagian dalam perjumpaan sukan atau olahraga di pelbagai peringkat antarabangsa. khusunya dalam sukan Olimpik. Olaraga merupakan acara yang pertama dipertandingkan. angkat berat dan renang. tidak mungkin sukan Olimpik menjadi begitu meriah. Pada Sukan Olimpik yang pertama seramai 295 orang peserta telah mengambil bahagian. Tanpa olahraga. Malah olahragalah yang menjadikan Olimpik sebagai sukan sebena. Daripada jumlah. Malaysia juga tidak ketinggalan. malah mungkin juga Oimpik tidak dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dibawah Majlis Olimpik Antarabangsa. Pada Sukan Olimpik yang diadakan di Barcelona 1992 dimana seramai 135 negara telah mengambil bahagian termasuk Malaysia. tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting di dalam hidup ialah berusaha'. Penubuhan persatuan-persatuan olaraga di sesebuah negara telah memberi kesempatan kepada negara-negara tersebut untuk mengambil bahagian dalam kejohanan atau perjumpaan sukan olaraga yang dianjurkan oleh mana-mana badan atau pesatuan yang bergabung di dalam Sukan Olimpik. kebangsaan ataupun di peringkat yang lebih kecil. Tetapi kini atlet-atlet Afrika dan Asia sudah mampu menyaingi malah mengatasi penguasan atlet-atlet Amerika Syarikat dan Eropah. Pelbagai kejohanan dan perjumpaan telah diadakan sama ada peringkat kawasan. Sambutan penduduk dunia terhadap sukan olahraga terus meningkat. namun di peringkat yang lebih kecil seperti sukan Asia ataupun sukan Komanwel. kerana membantah tindakan Rusia (yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun itu) kerana menceroboh . Orang yang bertangungjawab untuk menghidupkan Sukan Olimpik ialah Baron Pierre de Coubertin. Sukan Olimpik kian berpengaruh. Sejak tahun 1926. kita pernah mencapai kejayaan. Cogan kata Sukan Olimpik ialah ' Perkara yang penting di dalam sukan bukanlah kemenangan. Malaysia mula mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik tahun 1959 di Melboune. Bermula dari tahun itu Malaysia tidak pernah gagal untuk turut serta kecuali pada tahun 1980. iaitu di dalam empat acara sukan iaitu Hoki.

termasuklah Malaysia. Umpamanya. Sukan Komanwel pula terdapat Majlis Sukannya sendiri. termasuk Amerika Syarikat yang tidak turut serta. Sebagai badan sukan olahraga tertinggi dunia. yang terdiri daripada pelbagai bidang individu. Hingga kini kita masih belum memenangi sebarang pingat selain daripada satu pingat gangsa yang dimenangi oleh pasangan badminton negara di Barcelona pada tahun 1992. Organisasi badan tertinggi yang bertanggungjawab keatas setiap aktiviti dan kejohanan olahraga di dunia ialah Persekutuan Olaraga Amatur Antarabangsa (International Amateur Athletic Federation = IAAF) yang ditubuhkan pada tahun 1912. Perubahan konsep Olimpik sejak Sukan Olimpik tahun 1984 di Los Angelas. peranan dan fungsi badan dunia ini sedikit terjejas. IAAF bertanggungjawab dalam mengeluarkan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan bidang sukan ini.Afghanistan. Setiap negara dunia boleh bergabung di dalam persekutuan ini iaitu menerusi persatuan negara msing-masing ini termasuklah negara kita. Dengan demikian IAAF berperanan sebagai badan penasihat dan pengikhtiraf semua perjumpaan sukan terbesar ini. oleh kerana kebanyakan atlet terkenal di dunia telah digolongkan sebagai olahragawan profesional. namun telah meningkatkan kemeriahan dan prestasi ahli-ahli sukan yang terlibat. Untuk menganjurkan sesuatu kejohanan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. Sukan Komanwel. walaupun mendapat tentangan. sebuah jawatankuasa khas biasanya dibentuk. Sukan Asia dan seumpamanya. Selain Malaysia terdapat lebih kurang 68 negara lain. iaitu dengan menswastakan menerusi penajaan yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit telah memeriahkan lagi sukan ini. Bagaimanapun ia masih merupakan satu-satunya persekutuan yang mengikhtiraf sebarang rekod atau pencapaian yang dicapai oleh eseorang atlet. Bagi menganjurkan sesuatu perjumpaan olahraga. belum pernah mencatat sebarang kejayaan atau prestasi membanggakan. Bagaimanapun semangat Olimpik dan kesukanan serta persahabatan merupakan faktor kepada penyertaan kebanyakan negara. Setiap kejohanan peringkat antarabangsa dianjurkan sama ada oleh IAAF ataupun mendapat kebenaran daripadanya. maka skop. terdapat pula badan lain yang bertanggungjawab khusus untuk sukan-sukan. . Mereka ini menguruskan segala perancangan. Acara olahraga yang sering mempunyai wakil. Begitu jugalah penyertaan ahli-ahli sukan profesional ke dalam sukan ini. Kini. untuk Sukan Olimpik terdapat Majlis Olimpik Antarabangsa.

kaum wanita telah mengadakan kejohanan olahraganya sendiri. termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi. Acara balapan 2. Sejak itu penyertaan peserta-perta wanita dalam Sukan Olpimpik tidak pernah dilupai. Malah dalam kejohanan olahraga sekolah pun persediaan yang diadakan melibatkan kakitangan sekolah serta sebahagian besar murid. Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. OLAHRAGA Acara-acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu: 1. Pada peringkat awal perkembangan olahraga dunia. Walaupun semasa olahraga sudah berkembang kekebanyakan negara Eropah. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita.persediaan. dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan. tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita. malahan menonton juga tidak dibenarkan. termasuk ke England. Acara-acara padang Acara Balapan Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki. maka pada tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928. penajaan dan sebagainya. Namun untuk Sukan Olimpik pada tahun itu. Olahraga Wanita Sejarah olahraga wanita tidaklah seawal atau semudah apa yang berlaku kepada kaum lelaki. Menyedari peryertaan para olahragawati juga perlu untuk sukan-sukan utama dunia. barulah diadakan acara olahraga untuk wanita. Majlis Olimpik Antarabangsa menolaknya. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. Acara-acara balapan termasuklah lari . wanita bukan sahaja dilarang mengambil bahagian. Sukan yang dikenal sebagai Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi.

Acara balapan ialah :1.pecut.000 meter 5.500 meter c) 3000 meter d) 5000 meter e) 10. Lari berpagar a) 100 meter wanita b) 110 meter lelaki c) 400 meter 4. steeplechase. Lari jarak sedarhana dan jauh a) 800 meter b) 1. lari berganti-ganti. Steeplechase a) 3. lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki. Lari Pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter 2.000 meter . lari berpagar. Lari berganti-ganti a) 4 x 100 meter b) 4 x 200 c) 4 x 400 3.

Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara .6.acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga : a) Decathlon b) Penthathlon c) heptathlon d) Marathon e) Merentas desa . Acara Balingan : a) lempar cakera b) rejam lembing c) lempar tukul d) lontar peluru. Berjalan kaki a) 20 km b) 50 km Acara-acara Padang 1. Acara balingan Terdapat dua jenis acara lompatan: a) untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah b) untuk jarak jauh iaitu acara lompt jauh dan lompat kijang. 1. Acara lompatan 2.

Heptathlon a) Hari Pertama     100 meter Lompat Pagar Pecut 200 meter Lompat Tinggi Melontar Peluru b) Hari Kedua    Lompat Jauh Merejam Lembing 800 meter . merejam lembing 10. lari 400 meter 6. Antaranya : 1. lompat jauh 3. 110 meter lari berpagar 7. lari 1500 meter Pentathlon Acara yang dikhaskan untuk peserta wanita sahaja. lompat bergalah Hari kedua 9. lari berpagar 100 meter 2. lontar peluru Hari pertama 4. lontar peluru 3. lompat jauh 5. lari 100 meter 2.Decathlon Ini merupakan pertandingan selama dua hari untuk atlet lelaki di mana atlet-atlet dikehendaki bertanding dalam acara-acara berikut : 1. acara 800 meter. lompat tinggi 5. lempar cakera 8. lompat tinggi 4.

Merentas desa Acara merentas desa adalah satu acara dimana individu dan pasukan berlari mengikut laluan melalui desa. kedudukan ahli-ahli setiap pasukan akan dikira dan dijumlahkan. Jarak yang terpanjang ialah 42.Marathon Marathon ialah suatu acara larian yang terjauh sekali dipertandingkan. Lari Berpagar a) 100 meter b) 110 meter c) 400 meter 3.5 km. tetapi perjalanan laluan keseluruhan dijalankan di atas jalan raya. 358 ela) Permulaan dan penamat acara ini biasanya di lakukan di arena. Untuk memastikan skor pasukan. atau 14. Pelari-pelari boleh bertanding secara individu atau dalam pasukan. Kadang kala acara-acara olahraga juga dikumpulkan dalam satu kumpulan seperti : 1. Satu larian boleh mengandungi kedua-dua jenis pertandingan. Jikalau berlaku seri. selepas larian perlumbaan. Lari pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter d) 4 x 100 meter lari berganti-ganti e) 4 x 200 meter f) 4 x 400 meter 2. Jarak Sederhana a) 800 meter b) 1500 meter c) 3000 meter . Pasukan yang mendapat jumlah terbaik akan diistiharkan sebagai pemenang. pelari akhir dari pasukan yang mendahului pelari-pelari terakhir pasukan lain akan diberikan kedudukan yang lebih tinggi.195 km (26 batu. Jarak yang dipertandingkan ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu antara 2-5 km.

Berjalan Kaki a) 20 km b) 50 km 6. Lompatan a) Lompat jauh b) Lompat tinggi c) Lompat kijang d) Lompat bergalah 7. Jarak Jauh a) 10000 meter b) Marathon c) Merentas desa 5. Acara Beraneka a) Decathlon b) Pentathlon .d) 5000 meter 4. Balingan a) Lontar peluru b) Lempar cakera c) Rejam lembing d) Lempar tukul 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful