SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudianya dipertandingkan. Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar. Mereka yang melibatkan diri dalam olaraga ini dikenali sebagai olaragawan (lelaki) dan olaragawati (perempuan).

SEJARAH AWAL Berdasarkan catatan sejarah 'olahraga' dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. Ini bermakna, olahraga ini sudah diadakan lebih 3000 tahun lampau. Berdasarkan sejarah ini maka olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Sukan olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia. Dengan kata lain orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga, walaupun matlamat mereka pada mulanya bukanlah sebagai sukan, tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh, iaitu oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada sukan olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau melompat sejauh 23 kaki 1 inci.

PERKEMBANGAN AWAL Olaraga yang merupakan acara yang menjadi keutamaan dalam perjumpaan Sukan Olimpik kuno ini mula mendapat perhatian ramai. Ia diadakah empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius. Walaupun tiada pertandingan khusus untuk olahraga selepas itu, manusia tetap meneruskan aktiviti berlari, melompat dan membaling. Tempoh lenyap dari sebarang

yang turut memberikan cabaran kepada peserta-peserta Amerika Syarikat dan Eropah. Tahun-tahun 1860-an merupakan tahun-tahun perkembangan olahraga di England. Di England. ramai ahli olahraga Amerika Syarikat yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan sehingga mampu menguasai banyak pertandingan. kelab olaraga pertama dunia ditubuhkan. Kejohanan olahraga kebangsaan pertama di dunia diadakan pada tahun 1866 oleh Amateur Athletic Club di England dengan Ireland. iaitu Exeter College Athletic Club dan kelab ini masih wujud hingga sekarang. Bagaimana pun prestasi yang ditunjukan oleh atlit-atlit Amerika Syarikat masih tidak tergugat. Sukan Olaraga berjaya dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst yang telah mengadakan temasya sukannya pada tahun 1812. Atlet-atlet dari negara -negara Eropah turut mencatat kejayaan khususnya dalam sukan Olimpik yang merupakan perjumpaan sukan tidak rasmi yang menjadi ukuran kepada pesertapeserta Amerika Syarikat dan Eropah. Dari tahun ke setahun. Eropah. Australia dan New Zealand. sukan olahraga telah benyak berkembang ke beberapa buah negara dan bilangan negara yang berjaya menghasilkan atlet bertaraf dunia turut meningkat. Begitu juga dengan atlet-atlet Amerika Syarikat dari Austarlia dan New Zealand. Pada tahun 1850. Lima tahun kemudian. Ini berlarustan sehingga abad ke 17.pertandingan ini tidak melibatkan negara-negara lain. sebuah kelab olaraga peringkat Universiti telah ditubuhkan oleh Oxford University. walaupun kejayaan yang mereka capai masih belum . Walaupun rekod-rekod dunia pada ketika itu tidak diikhtiraf oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa sehingga tahun 1913. Pada peringkat ini. Kemunculan peserta-pesertanya daripada keturunan Negro terus meningkatkan prestasi dan kejayaan atlet-atlet Amerika Syarikat ini. Selepas itu semakin banyak sekolah di England turut mengambil bahagian dalam sukan ini.Kelab itu ialah The Necton Guild. Kedatangan olahraga ke Amerika Syarikat telah mendapat sambutan menggalakkan dari negara itu. dikuasai oleh Amerika Syarikat. Pada masa yang sama olahraga diperkenalkan di Kanada dan Amerika Syarikat. Ini kerana negara lain meneruskan pertandingan . Menjelang abad ke-20. peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atlet-atlet Amerika Syarikat. namun daripada senarai pemenang pada awal abad ke 20 menunjukkan sebahagiannya. Selepas tahun-tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan. Kejohanan olahraga berbentuk terbuka mula diadakan.

Apabila Sukan Olimpik Moden pertama diadakan pada tahun 1896 di Greece (tempat kelahiran Sukan Olimpik Kuno). Pada Sukan Olimpik yang diadakan di Barcelona 1992 dimana seramai 135 negara telah mengambil bahagian termasuk Malaysia. olahraga. kebangsaan ataupun di peringkat yang lebih kecil. Sambutan penduduk dunia terhadap sukan olahraga terus meningkat. Bermula dari tahun itu Malaysia tidak pernah gagal untuk turut serta kecuali pada tahun 1980. Tanpa olahraga. Daripada kejohanan inilah wakil-wakil negara dipilih untuk mengambil bahagian dalam perjumpaan sukan atau olahraga di pelbagai peringkat antarabangsa. kita pernah mencapai kejayaan. Malaysia mula mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik tahun 1959 di Melboune. Cogan kata Sukan Olimpik ialah ' Perkara yang penting di dalam sukan bukanlah kemenangan.memberansangkan. Selepas daripada itu. 214 orang adalah peserta tuan rumah. Malaysia juga tidak ketinggalan. kerana membantah tindakan Rusia (yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun itu) kerana menceroboh . Orang yang bertangungjawab untuk menghidupkan Sukan Olimpik ialah Baron Pierre de Coubertin. iaitu di dalam empat acara sukan iaitu Hoki. Tetapi kini atlet-atlet Afrika dan Asia sudah mampu menyaingi malah mengatasi penguasan atlet-atlet Amerika Syarikat dan Eropah. Pelbagai kejohanan dan perjumpaan telah diadakan sama ada peringkat kawasan. Malah olahragalah yang menjadikan Olimpik sebagai sukan sebena. Sejak tahun 1926. manakala bakinya adalah peserta luar. namun di peringkat yang lebih kecil seperti sukan Asia ataupun sukan Komanwel. kejohanan kebangsaan telah diadakan. Pada Sukan Olimpik yang pertama seramai 295 orang peserta telah mengambil bahagian. tidak mungkin sukan Olimpik menjadi begitu meriah. olaraga telah menjadi acara wajib. Daripada jumlah. Olaraga merupakan acara yang pertama dipertandingkan. Penubuhan persatuan-persatuan olaraga di sesebuah negara telah memberi kesempatan kepada negara-negara tersebut untuk mengambil bahagian dalam kejohanan atau perjumpaan sukan olaraga yang dianjurkan oleh mana-mana badan atau pesatuan yang bergabung di dalam Sukan Olimpik. khusunya dalam sukan Olimpik. angkat berat dan renang. Walaupun kejayaan di peringkat Oimpik masih belum dicapai oleh atlet negara kita. tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting di dalam hidup ialah berusaha'. Sukan Olimpik kian berpengaruh. malah mungkin juga Oimpik tidak dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dibawah Majlis Olimpik Antarabangsa.

yang terdiri daripada pelbagai bidang individu. Perubahan konsep Olimpik sejak Sukan Olimpik tahun 1984 di Los Angelas.Afghanistan. Bagi menganjurkan sesuatu perjumpaan olahraga. Dengan demikian IAAF berperanan sebagai badan penasihat dan pengikhtiraf semua perjumpaan sukan terbesar ini. Hingga kini kita masih belum memenangi sebarang pingat selain daripada satu pingat gangsa yang dimenangi oleh pasangan badminton negara di Barcelona pada tahun 1992. . walaupun mendapat tentangan. Sukan Komanwel pula terdapat Majlis Sukannya sendiri. termasuk Amerika Syarikat yang tidak turut serta. Organisasi badan tertinggi yang bertanggungjawab keatas setiap aktiviti dan kejohanan olahraga di dunia ialah Persekutuan Olaraga Amatur Antarabangsa (International Amateur Athletic Federation = IAAF) yang ditubuhkan pada tahun 1912. belum pernah mencatat sebarang kejayaan atau prestasi membanggakan. sebuah jawatankuasa khas biasanya dibentuk. peranan dan fungsi badan dunia ini sedikit terjejas. Mereka ini menguruskan segala perancangan. Bagaimanapun ia masih merupakan satu-satunya persekutuan yang mengikhtiraf sebarang rekod atau pencapaian yang dicapai oleh eseorang atlet. Begitu jugalah penyertaan ahli-ahli sukan profesional ke dalam sukan ini. namun telah meningkatkan kemeriahan dan prestasi ahli-ahli sukan yang terlibat. Umpamanya. untuk Sukan Olimpik terdapat Majlis Olimpik Antarabangsa. terdapat pula badan lain yang bertanggungjawab khusus untuk sukan-sukan. Setiap kejohanan peringkat antarabangsa dianjurkan sama ada oleh IAAF ataupun mendapat kebenaran daripadanya. Kini. Sebagai badan sukan olahraga tertinggi dunia. maka skop. Sukan Asia dan seumpamanya. IAAF bertanggungjawab dalam mengeluarkan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan bidang sukan ini. Untuk menganjurkan sesuatu kejohanan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. Setiap negara dunia boleh bergabung di dalam persekutuan ini iaitu menerusi persatuan negara msing-masing ini termasuklah negara kita. Sukan Komanwel. iaitu dengan menswastakan menerusi penajaan yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit telah memeriahkan lagi sukan ini. Acara olahraga yang sering mempunyai wakil. Bagaimanapun semangat Olimpik dan kesukanan serta persahabatan merupakan faktor kepada penyertaan kebanyakan negara. oleh kerana kebanyakan atlet terkenal di dunia telah digolongkan sebagai olahragawan profesional. Selain Malaysia terdapat lebih kurang 68 negara lain. termasuklah Malaysia.

Namun untuk Sukan Olimpik pada tahun itu. wanita bukan sahaja dilarang mengambil bahagian. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. Olahraga Wanita Sejarah olahraga wanita tidaklah seawal atau semudah apa yang berlaku kepada kaum lelaki. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita. Walaupun semasa olahraga sudah berkembang kekebanyakan negara Eropah. Pada peringkat awal perkembangan olahraga dunia. Malah dalam kejohanan olahraga sekolah pun persediaan yang diadakan melibatkan kakitangan sekolah serta sebahagian besar murid. Menyedari peryertaan para olahragawati juga perlu untuk sukan-sukan utama dunia. dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan. OLAHRAGA Acara-acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu: 1. kaum wanita telah mengadakan kejohanan olahraganya sendiri. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928. barulah diadakan acara olahraga untuk wanita. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita.persediaan. Majlis Olimpik Antarabangsa menolaknya. tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki. termasuk ke England. maka pada tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi. Acara-acara balapan termasuklah lari . malahan menonton juga tidak dibenarkan. Acara balapan 2. Acara-acara padang Acara Balapan Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki. penajaan dan sebagainya. Sejak itu penyertaan peserta-perta wanita dalam Sukan Olpimpik tidak pernah dilupai. Sukan yang dikenal sebagai Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi. Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Lari Pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter 2. Steeplechase a) 3. Lari berganti-ganti a) 4 x 100 meter b) 4 x 200 c) 4 x 400 3. lari berpagar.000 meter . Lari jarak sedarhana dan jauh a) 800 meter b) 1. lari berganti-ganti. Acara balapan ialah :1.pecut. lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki.500 meter c) 3000 meter d) 5000 meter e) 10.000 meter 5. Lari berpagar a) 100 meter wanita b) 110 meter lelaki c) 400 meter 4. steeplechase.

1. Acara Balingan : a) lempar cakera b) rejam lembing c) lempar tukul d) lontar peluru. Acara balingan Terdapat dua jenis acara lompatan: a) untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah b) untuk jarak jauh iaitu acara lompt jauh dan lompat kijang.6. Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara .acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga : a) Decathlon b) Penthathlon c) heptathlon d) Marathon e) Merentas desa . Acara lompatan 2. Berjalan kaki a) 20 km b) 50 km Acara-acara Padang 1.

lari 1500 meter Pentathlon Acara yang dikhaskan untuk peserta wanita sahaja. lompat tinggi 4. lompat jauh 3. merejam lembing 10. 110 meter lari berpagar 7. lontar peluru Hari pertama 4.Decathlon Ini merupakan pertandingan selama dua hari untuk atlet lelaki di mana atlet-atlet dikehendaki bertanding dalam acara-acara berikut : 1. Heptathlon a) Hari Pertama     100 meter Lompat Pagar Pecut 200 meter Lompat Tinggi Melontar Peluru b) Hari Kedua    Lompat Jauh Merejam Lembing 800 meter . lompat tinggi 5. acara 800 meter. lompat jauh 5. lari 400 meter 6. lari 100 meter 2. lempar cakera 8. lontar peluru 3. lompat bergalah Hari kedua 9. Antaranya : 1. lari berpagar 100 meter 2.

5 km. atau 14.195 km (26 batu. Satu larian boleh mengandungi kedua-dua jenis pertandingan. Jarak yang terpanjang ialah 42. Jarak Sederhana a) 800 meter b) 1500 meter c) 3000 meter .Marathon Marathon ialah suatu acara larian yang terjauh sekali dipertandingkan. kedudukan ahli-ahli setiap pasukan akan dikira dan dijumlahkan. Jarak yang dipertandingkan ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu antara 2-5 km. Untuk memastikan skor pasukan. pelari akhir dari pasukan yang mendahului pelari-pelari terakhir pasukan lain akan diberikan kedudukan yang lebih tinggi. Lari Berpagar a) 100 meter b) 110 meter c) 400 meter 3. Kadang kala acara-acara olahraga juga dikumpulkan dalam satu kumpulan seperti : 1. selepas larian perlumbaan. Lari pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter d) 4 x 100 meter lari berganti-ganti e) 4 x 200 meter f) 4 x 400 meter 2. Pasukan yang mendapat jumlah terbaik akan diistiharkan sebagai pemenang. Merentas desa Acara merentas desa adalah satu acara dimana individu dan pasukan berlari mengikut laluan melalui desa. 358 ela) Permulaan dan penamat acara ini biasanya di lakukan di arena. tetapi perjalanan laluan keseluruhan dijalankan di atas jalan raya. Pelari-pelari boleh bertanding secara individu atau dalam pasukan. Jikalau berlaku seri.

Acara Beraneka a) Decathlon b) Pentathlon . Lompatan a) Lompat jauh b) Lompat tinggi c) Lompat kijang d) Lompat bergalah 7.d) 5000 meter 4. Balingan a) Lontar peluru b) Lempar cakera c) Rejam lembing d) Lempar tukul 8. Berjalan Kaki a) 20 km b) 50 km 6. Jarak Jauh a) 10000 meter b) Marathon c) Merentas desa 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful