SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudianya dipertandingkan. Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar. Mereka yang melibatkan diri dalam olaraga ini dikenali sebagai olaragawan (lelaki) dan olaragawati (perempuan).

SEJARAH AWAL Berdasarkan catatan sejarah 'olahraga' dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. Ini bermakna, olahraga ini sudah diadakan lebih 3000 tahun lampau. Berdasarkan sejarah ini maka olahraga merupakan salah satu sukan tertua di dunia. Sukan olimpik Kuno yang diadakan pada tahun 776 sebelum Masihi di Greece yang merupakan tempat bermulanya tamadun manusia. Dengan kata lain orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga, walaupun matlamat mereka pada mulanya bukanlah sebagai sukan, tetapi lebih kepada salah satu bidang seni. Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh, iaitu oleh ahli sukan Sparta bernama Chionis pada sukan olimpik tahun 656 sebelum Masihi. Beliau melompat sejauh 23 kaki 1 inci.

PERKEMBANGAN AWAL Olaraga yang merupakan acara yang menjadi keutamaan dalam perjumpaan Sukan Olimpik kuno ini mula mendapat perhatian ramai. Ia diadakah empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius. Walaupun tiada pertandingan khusus untuk olahraga selepas itu, manusia tetap meneruskan aktiviti berlari, melompat dan membaling. Tempoh lenyap dari sebarang

pertandingan ini tidak melibatkan negara-negara lain. Kejohanan olahraga kebangsaan pertama di dunia diadakan pada tahun 1866 oleh Amateur Athletic Club di England dengan Ireland. namun daripada senarai pemenang pada awal abad ke 20 menunjukkan sebahagiannya. peserta-peserta dari Afrika dan Asia gagal memberikan saingan kepada atlet-atlet Amerika Syarikat. sukan olahraga telah benyak berkembang ke beberapa buah negara dan bilangan negara yang berjaya menghasilkan atlet bertaraf dunia turut meningkat. sebuah kelab olaraga peringkat Universiti telah ditubuhkan oleh Oxford University. Walaupun rekod-rekod dunia pada ketika itu tidak diikhtiraf oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa sehingga tahun 1913. Menjelang abad ke-20. Pada peringkat ini. Australia dan New Zealand. Sukan Olaraga berjaya dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst yang telah mengadakan temasya sukannya pada tahun 1812. Bagaimana pun prestasi yang ditunjukan oleh atlit-atlit Amerika Syarikat masih tidak tergugat. Kemunculan peserta-pesertanya daripada keturunan Negro terus meningkatkan prestasi dan kejayaan atlet-atlet Amerika Syarikat ini. Ini berlarustan sehingga abad ke 17. Di England. iaitu Exeter College Athletic Club dan kelab ini masih wujud hingga sekarang.Kelab itu ialah The Necton Guild. Kedatangan olahraga ke Amerika Syarikat telah mendapat sambutan menggalakkan dari negara itu. Selepas tahun-tahun 1960-an barulah muncul peserta-peserta dari Afrika dan Asia yang mampu memberikan saingan. Atlet-atlet dari negara -negara Eropah turut mencatat kejayaan khususnya dalam sukan Olimpik yang merupakan perjumpaan sukan tidak rasmi yang menjadi ukuran kepada pesertapeserta Amerika Syarikat dan Eropah. Selepas itu semakin banyak sekolah di England turut mengambil bahagian dalam sukan ini. dikuasai oleh Amerika Syarikat. Pada tahun 1850. walaupun kejayaan yang mereka capai masih belum . Eropah. kelab olaraga pertama dunia ditubuhkan. Kejohanan olahraga berbentuk terbuka mula diadakan. Dari tahun ke setahun. Pada masa yang sama olahraga diperkenalkan di Kanada dan Amerika Syarikat. ramai ahli olahraga Amerika Syarikat yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan sehingga mampu menguasai banyak pertandingan. Tahun-tahun 1860-an merupakan tahun-tahun perkembangan olahraga di England. yang turut memberikan cabaran kepada peserta-peserta Amerika Syarikat dan Eropah. Ini kerana negara lain meneruskan pertandingan . Lima tahun kemudian. Begitu juga dengan atlet-atlet Amerika Syarikat dari Austarlia dan New Zealand.

khusunya dalam sukan Olimpik. Pada Sukan Olimpik yang pertama seramai 295 orang peserta telah mengambil bahagian. Malaysia mula mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik tahun 1959 di Melboune. Sejak tahun 1926.memberansangkan. Selepas daripada itu. angkat berat dan renang. Malaysia juga tidak ketinggalan. malah mungkin juga Oimpik tidak dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dibawah Majlis Olimpik Antarabangsa. kita pernah mencapai kejayaan. Sambutan penduduk dunia terhadap sukan olahraga terus meningkat. olahraga. Pelbagai kejohanan dan perjumpaan telah diadakan sama ada peringkat kawasan. Malah olahragalah yang menjadikan Olimpik sebagai sukan sebena. Daripada kejohanan inilah wakil-wakil negara dipilih untuk mengambil bahagian dalam perjumpaan sukan atau olahraga di pelbagai peringkat antarabangsa. Pada Sukan Olimpik yang diadakan di Barcelona 1992 dimana seramai 135 negara telah mengambil bahagian termasuk Malaysia. tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting di dalam hidup ialah berusaha'. kerana membantah tindakan Rusia (yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun itu) kerana menceroboh . Orang yang bertangungjawab untuk menghidupkan Sukan Olimpik ialah Baron Pierre de Coubertin. Tetapi kini atlet-atlet Afrika dan Asia sudah mampu menyaingi malah mengatasi penguasan atlet-atlet Amerika Syarikat dan Eropah. Walaupun kejayaan di peringkat Oimpik masih belum dicapai oleh atlet negara kita. manakala bakinya adalah peserta luar. iaitu di dalam empat acara sukan iaitu Hoki. Apabila Sukan Olimpik Moden pertama diadakan pada tahun 1896 di Greece (tempat kelahiran Sukan Olimpik Kuno). Penubuhan persatuan-persatuan olaraga di sesebuah negara telah memberi kesempatan kepada negara-negara tersebut untuk mengambil bahagian dalam kejohanan atau perjumpaan sukan olaraga yang dianjurkan oleh mana-mana badan atau pesatuan yang bergabung di dalam Sukan Olimpik. tidak mungkin sukan Olimpik menjadi begitu meriah. namun di peringkat yang lebih kecil seperti sukan Asia ataupun sukan Komanwel. kebangsaan ataupun di peringkat yang lebih kecil. Sukan Olimpik kian berpengaruh. kejohanan kebangsaan telah diadakan. Bermula dari tahun itu Malaysia tidak pernah gagal untuk turut serta kecuali pada tahun 1980. Olaraga merupakan acara yang pertama dipertandingkan. olaraga telah menjadi acara wajib. Daripada jumlah. Cogan kata Sukan Olimpik ialah ' Perkara yang penting di dalam sukan bukanlah kemenangan. Tanpa olahraga. 214 orang adalah peserta tuan rumah.

. Acara olahraga yang sering mempunyai wakil. Dengan demikian IAAF berperanan sebagai badan penasihat dan pengikhtiraf semua perjumpaan sukan terbesar ini. Sukan Asia dan seumpamanya. Kini. Hingga kini kita masih belum memenangi sebarang pingat selain daripada satu pingat gangsa yang dimenangi oleh pasangan badminton negara di Barcelona pada tahun 1992. Bagaimanapun ia masih merupakan satu-satunya persekutuan yang mengikhtiraf sebarang rekod atau pencapaian yang dicapai oleh eseorang atlet. Perubahan konsep Olimpik sejak Sukan Olimpik tahun 1984 di Los Angelas. untuk Sukan Olimpik terdapat Majlis Olimpik Antarabangsa. belum pernah mencatat sebarang kejayaan atau prestasi membanggakan. Mereka ini menguruskan segala perancangan. IAAF bertanggungjawab dalam mengeluarkan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan bidang sukan ini. walaupun mendapat tentangan. Setiap negara dunia boleh bergabung di dalam persekutuan ini iaitu menerusi persatuan negara msing-masing ini termasuklah negara kita. Sukan Komanwel. Begitu jugalah penyertaan ahli-ahli sukan profesional ke dalam sukan ini. terdapat pula badan lain yang bertanggungjawab khusus untuk sukan-sukan. termasuklah Malaysia. Bagi menganjurkan sesuatu perjumpaan olahraga. yang terdiri daripada pelbagai bidang individu. Selain Malaysia terdapat lebih kurang 68 negara lain. Bagaimanapun semangat Olimpik dan kesukanan serta persahabatan merupakan faktor kepada penyertaan kebanyakan negara.Afghanistan. iaitu dengan menswastakan menerusi penajaan yang melibatkan wang berjuta-juta ringgit telah memeriahkan lagi sukan ini. Setiap kejohanan peringkat antarabangsa dianjurkan sama ada oleh IAAF ataupun mendapat kebenaran daripadanya. Umpamanya. Sukan Komanwel pula terdapat Majlis Sukannya sendiri. namun telah meningkatkan kemeriahan dan prestasi ahli-ahli sukan yang terlibat. Organisasi badan tertinggi yang bertanggungjawab keatas setiap aktiviti dan kejohanan olahraga di dunia ialah Persekutuan Olaraga Amatur Antarabangsa (International Amateur Athletic Federation = IAAF) yang ditubuhkan pada tahun 1912. oleh kerana kebanyakan atlet terkenal di dunia telah digolongkan sebagai olahragawan profesional. termasuk Amerika Syarikat yang tidak turut serta. Sebagai badan sukan olahraga tertinggi dunia. peranan dan fungsi badan dunia ini sedikit terjejas. Untuk menganjurkan sesuatu kejohanan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. maka skop. sebuah jawatankuasa khas biasanya dibentuk.

Acara balapan 2. Sukan yang dikenal sebagai Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi. Malah dalam kejohanan olahraga sekolah pun persediaan yang diadakan melibatkan kakitangan sekolah serta sebahagian besar murid. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita. Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. Pada peringkat awal perkembangan olahraga dunia. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita. wanita bukan sahaja dilarang mengambil bahagian. Namun untuk Sukan Olimpik pada tahun itu. penajaan dan sebagainya. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki. termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi. barulah diadakan acara olahraga untuk wanita. Majlis Olimpik Antarabangsa menolaknya. Walaupun semasa olahraga sudah berkembang kekebanyakan negara Eropah. Menyedari peryertaan para olahragawati juga perlu untuk sukan-sukan utama dunia. Acara-acara padang Acara Balapan Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki. dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan. Olahraga Wanita Sejarah olahraga wanita tidaklah seawal atau semudah apa yang berlaku kepada kaum lelaki. kaum wanita telah mengadakan kejohanan olahraganya sendiri. malahan menonton juga tidak dibenarkan. maka pada tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. OLAHRAGA Acara-acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu: 1. Sejak itu penyertaan peserta-perta wanita dalam Sukan Olpimpik tidak pernah dilupai. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928. Acara-acara balapan termasuklah lari .persediaan. termasuk ke England.

000 meter . Lari berpagar a) 100 meter wanita b) 110 meter lelaki c) 400 meter 4. lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki. Lari berganti-ganti a) 4 x 100 meter b) 4 x 200 c) 4 x 400 3. Steeplechase a) 3. lari berganti-ganti. Lari jarak sedarhana dan jauh a) 800 meter b) 1. lari berpagar. Acara balapan ialah :1.000 meter 5.pecut.500 meter c) 3000 meter d) 5000 meter e) 10. Lari Pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter 2. steeplechase.

Acara balingan Terdapat dua jenis acara lompatan: a) untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah b) untuk jarak jauh iaitu acara lompt jauh dan lompat kijang.6. 1. Acara lompatan 2. Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara . Acara Balingan : a) lempar cakera b) rejam lembing c) lempar tukul d) lontar peluru. Berjalan kaki a) 20 km b) 50 km Acara-acara Padang 1.acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga : a) Decathlon b) Penthathlon c) heptathlon d) Marathon e) Merentas desa .

lontar peluru 3. lontar peluru Hari pertama 4. lompat jauh 3. lempar cakera 8. 110 meter lari berpagar 7. lompat jauh 5. lari 1500 meter Pentathlon Acara yang dikhaskan untuk peserta wanita sahaja.Decathlon Ini merupakan pertandingan selama dua hari untuk atlet lelaki di mana atlet-atlet dikehendaki bertanding dalam acara-acara berikut : 1. acara 800 meter. Heptathlon a) Hari Pertama     100 meter Lompat Pagar Pecut 200 meter Lompat Tinggi Melontar Peluru b) Hari Kedua    Lompat Jauh Merejam Lembing 800 meter . lompat tinggi 5. lari 400 meter 6. lari berpagar 100 meter 2. lari 100 meter 2. lompat bergalah Hari kedua 9. Antaranya : 1. lompat tinggi 4. merejam lembing 10.

Jarak yang terpanjang ialah 42. Merentas desa Acara merentas desa adalah satu acara dimana individu dan pasukan berlari mengikut laluan melalui desa.195 km (26 batu. Satu larian boleh mengandungi kedua-dua jenis pertandingan.Marathon Marathon ialah suatu acara larian yang terjauh sekali dipertandingkan. Jarak yang dipertandingkan ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu antara 2-5 km. atau 14. Untuk memastikan skor pasukan. tetapi perjalanan laluan keseluruhan dijalankan di atas jalan raya. Jikalau berlaku seri. Pasukan yang mendapat jumlah terbaik akan diistiharkan sebagai pemenang. 358 ela) Permulaan dan penamat acara ini biasanya di lakukan di arena. Jarak Sederhana a) 800 meter b) 1500 meter c) 3000 meter . selepas larian perlumbaan. pelari akhir dari pasukan yang mendahului pelari-pelari terakhir pasukan lain akan diberikan kedudukan yang lebih tinggi. kedudukan ahli-ahli setiap pasukan akan dikira dan dijumlahkan. Lari Berpagar a) 100 meter b) 110 meter c) 400 meter 3. Pelari-pelari boleh bertanding secara individu atau dalam pasukan. Lari pecut a) 100 meter b) 200 meter c) 400 meter d) 4 x 100 meter lari berganti-ganti e) 4 x 200 meter f) 4 x 400 meter 2.5 km. Kadang kala acara-acara olahraga juga dikumpulkan dalam satu kumpulan seperti : 1.

Berjalan Kaki a) 20 km b) 50 km 6.d) 5000 meter 4. Jarak Jauh a) 10000 meter b) Marathon c) Merentas desa 5. Balingan a) Lontar peluru b) Lempar cakera c) Rejam lembing d) Lempar tukul 8. Lompatan a) Lompat jauh b) Lompat tinggi c) Lompat kijang d) Lompat bergalah 7. Acara Beraneka a) Decathlon b) Pentathlon .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful