Adab Menjaga Fitrah Lelaki & Perempuan

• • MAKSUD •

ADAB bermaksud : Tingkahlaku atau Tuturkata yang halus dan bersopan FITRAH bermaksud : Sifat Semulajadi sama ada Bakat, Perasaan atau Perasaan Keagamaan. ADAB MENJAGA FITRAH LELAKI ATAU PEREMPUAN bermaksud :: Menjaga tingkahlaku atau tuturkata yang bersopan dan Menjaga sifat semulajadi sebagai seorang lelaki atau perempuan berdasarkan Syariat Islam.

TUNTUTAN / HUKUM MENJAGA FITRAH KEJANTINAAN Menjaga fitrah sebagai lelaki atau perempuan adalah Wajib. Islam melarang keras umatnya melanggar fitrah tersebut.

 Lelaki memakai pakaian perempuan & Perempuan memakai pakaian lelaki. AKIBAT & MENYALAHI KEJANTINAAN  BALASAN Menukar jantina melalui FITRAH pembedahan. CONTOH PERBUATAN  Lelaki meniru tingkahlaku / gaya perempuan dan sebaliknya MENYALAHI AKIBAT DUNIA BALASAN DI AKHIRAT  DILelaki meniru cara percakapan perempuan dan sebaliknya. FITRAH KEJANTINAAN  Mengadakan hubungan luar tabie antara lelaki dengan Kpd individu: Kpd masyarakat lelaki(homoseksual,perempuan dgn perempuan (lesbian) ♦ ♦ ♦ ♦ Di sisih oleh Masyarakat Terkena penyakit berbahaya spt AIDS, Siplis Jiwa tidak tenang Kehidupan tidak diberkati Allah ♦ ♦ Maksiat berleluasa dalam masyarakat Masyarakat tidak diberkati dan dirahmati Allah ♦ ♦ ♦ Dilaknati oleh Allah SWT Dilaknati oleh Rasulullah saw Nabi tidak mengaku sebagai umatnya

Sesama Lelaki

• • • • o o o o    

Menjaga batas aurat – Di antara pusat hingga lutut Mengelakkan perkara yang boleh mendorong kepada kecenderungan syahwat lelaki dengan lelaki. Menjauhi perbuatan yang dilarang oleh syarak spt. Liwat Saling hormat menghormati Menjaga batas aurat sesama wanita Islam dan dgn wanita kafir Mengelakkan perkara yang boleh mendorong kpd kecenderungan syahwat perempuan kepada perempuan Menjauhi perbuatan yg dilarang syarak spt musahaqah (lesbian) Menjaga sifat semulajadi keperempuanan spr lemah-lembut Menjaga cara berpakaian dan batas aurat Tidak bergaul bebas spt berpegangan tangan ,berdua-duaan dll Menjaga pandangan dan nada suara ketika bercakap / berinteraksi Menjaga perbualan drpd membincangkan perkara tidak berfaedah spt perkara lagha (melalaikan ) dan lucah.

ADAB BERGAUL Sesama Perempuan

Lelaki dgn Perempuan

Lelaki

  

BATAS AURAT ( MENGIKUT SYARAK ) Sesama lelaki Dgn perempuan mahram } Antara pusat hingga lutut Dgn perempuan ajnabi (asing)

Perempuan

 

Dgn lelaki ajnabi Dgn perempuan kafir Dgn lelaki mahram Sesama perempuan

Seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan

Seluruh anggota kecuali bahagian yang biasa terdedah sahaja spt kepala, tengkuk, tangan,tumit Antara pusat hingga lutut

SEBAB BERLAKU PERBUATAN MENYALAHI FITRAH Lemah iman Kurang penghayatan agama Suka meniru budaya nagetif dari media cetak atau elektronik Pergaulan bebas Kurang keperihatinan ibubapa terhadap anak-anak yang mempunyai kecenderungan kpd jantina lain

HIKMAH MEMATUHI FITRAH LELAKI / PEREMPUAN Hidup bermaruah Dapat mengawal diri dari melakukan maksiat Dapat membendung penyakit sosial dlm masyarakat Hidup diredai dan diberkati Allah SWT

    

   

IKTIBAR DARI KISAH KAUM NABI LUT A.S. ♦ ♦ ♦ Kaum Nabi Lut suka melakukan hubungan jenis ( homoseksual ). Suatu ketika Nabi lut didatangi dua malaikat yang menyerupai dua orang pemuda rupawan. Sebaik kaumnya menyedari kedatangan tetamu tersebut, mrk menyerbu ke rumah Nabi Lut dgn berkata : “Wahai Lut, berikanlah tamu itu pada kami”.Jawab Nabi Lutt:” Wahai Kaumku,aku mempunyai beberapa orang anak perempuan yg masih gadis,mereka lebih Layak bagi kamu,bertaqwalah kpd Allah,Janganlah mencemarkan namaku di hadapan tetamuku .Apakah kamu tidak berakal” Mereka menjawab:” Sesungguhnya kamu telah mengetahui bahawa kami tidakmempunyai keinginan terhadap puteri-puterimu dan kamu tentu tahu apa yang kami kehendaki” Kaum Nabi Lut meneruskan perbuatan keji itu( liwat ) walaupun ditegah oleh Nabi Lut. Akhirnya Allah menurunkan bala’ dengan Membalikkan Bumi dan semuanya musnah kecuali mereka yang beriman kepada Allah SOALAN LATIHAN : 1. 2. 3. 4. 5. Terangkan maksud perkataan ‘Adab’ dan ‘Fitrah’. Nyatakan 2 contoh perbuatan lelaki dan perempuan yang menyalahi fitrah Jelaskan 2 akibat kepada diri dan masyarakat yang melakukan perbuatan menyalahi fitrah kelelakian atau keperempuanan . Huraikan 3 langkah berkesan untuk menghalang amalan menyalahi fitrah kejantinaan dikalangan pelajar. Nyatakan dua usaha untuk mengelakkan diri anda dari terjebak dengan perkara yang menyalahi fitrah kejantinaan.

♦ ♦ ♦