PERKHEMAHAN

Perkhemahan adalah aktiviti asas bagi kebanyakan kegiatan luar. Pada zaman dahulu, berkhemah merupakan cara hidup bagi kaumkaum Dayak Merah di Amerika Syarikat. Tetapi kini aktiviti perkhemahan telah menjadi kegiatan riadah dan sukan yang diminati ramai terutama golongan muda diserata dunia. Perkhemahan merupakan cara hidup sementara seseorang dipersekitaran luar rumah yang memerlukan seseorang melakukan aktiviti kehidupan harian dengan menggunakan peralatan dan bekalan makanan yang terhad. Khemah boleh diperbuat daripada kain tebal atau kain layar yang ditegakkan dengan tiang besi atau kayu dan tali. 1. Tujuan perkhemahan:  Mememberi satu pengalaman dan kemahiran tinggi dalam penyediaan tapak khemah yang berkualiti  Bentuk sikap berdikari, semangat setia kawan, berdisiplin dan kepimpinan  Membina kekuatan mental dan fizikal  Mengalami dan menyesuaikan diri dengan kehidupan luar  Mempelajari ilmu alam semulajadi

1

2. Perkara-Perkara yang Penting:  Jenis-jenis khemah  Peralatan  Pakaian  Peraturan dan keselamatan  Pemilihan tapak khemah

3. Jenis-jenis perkhemahan a) Dome tent - bentuk gelembung - material yang fleksible

2

b) Ridge tent - mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung - material nylon

c) Shelter - sukar dibina, memerlukan kemahiran tinggi - menyembunyikan diri daripada musuh

3

d) Solo tent

4. Peralatan perkhemahan

A.Alatan Penjagaan Diri i. ii. iii. iv. Ubat gigi Berus gigi Krim mandian / sabun Syampoo
4

ii. Pakaian harian i.B. vi. v. iv. Pakaian i. Panadol Plaster luka Minyak angin Lampu suluh C. iv. T-shirt T-shirt SBT oren Track bottom Selipar Kasut tracking Baju Uniform 5 . ii. iv. Pakaian solat T-shirt / Baju Melayu Kain pelikat Telekung D. iii. Alatan Keselamatan / Ubatan i. iii. iii. ii.

Perkakasan Perkhemahan :  Khemah. tiang. pacak khemah.5. tali pengikat  Plastik asal lantai khemah  Plastik alas atas khemah (persediaan menghadapi kebocoran)  Tilam angin dan pam  Tikar tidur  Beg tidur  Selimut  Bantal  Pelita  Bahan api pelita dan corong (jika menggunakan minyak)  Lampu picit dan bateri ganti  Plastik sampah 6 .

pisau askar  Pemutar skru  Mancis tahan air / dalam bekas kedap air 7. Perkakasan am :  Parang  Kompas  Gunting  Pisau perkhemahan.6. Memasak :  Dapur perkhemahan  Bahan api dapur perkhemahan dan corong (jika menggunakan minyak)  Jaring bagi unggun api  Periuk perkhemahan dengan penutup  Cerek teh atau kopi 7 .

Barang Persendirian  Kad pengenalan  Tuala  Baju basahan / mandi  Sabun 10. Makanan :  Roti  Mentega kacang & jeli  Koko.8. teh dan kopi (serbuk bancuhan minuman)  Buah-buahan 9.Pemilihan Pakaian : Melindungi diri daripada terdedah kepada :  Pancaran matahari yang berlebihan  Sejuk  Angin  Hujan Peringatan PENTING: Apa sahaja yang menambah atau mengurangkan suhu badan anda merupakan MUSUH ANDA PALING UTAMA!!!! 8 .

11.Barang yang tidak perlu dipakai  Barangan kemas  Radio yang kuat  Senjata api  Barang mudah pecah/rosak  Haiwan peliharaan 9 .Pakaian yang diperlukan :  Pakaian (harian. pakaian ekspedisi hutan)  Baju Sejuk (Sweater)  Baju Hujan  Kasut ( Selipar dan kasut kem )  Stokin tebal  Topi & Sarung tangan 12.

vi. vii. Peserta diwajibkan mengerjakan solat berjemaah di surau pada waktu yang ditetapkan oleh kem komandan. v. Menjaga segala peralatan yang disediakan . Semua peserta diwajibkan menghadirkan diri dan menepati masa dalam setiap program. iv. Dilarang merosakkan atau memindahkan peralatan ke tempat lain. iii.mengenali dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Tidak dibenarkan memberi sebarang makanan kepada binatang-binatang. Lelaki tidak dibenarkan masuk ke kawasan perkhemahan perempuan dan demikian juga sebaliknya tanpa kebenaran. tuan/puan hendaklah menjalinkan silaturahim.Peraturan Dan Keselamatan i. Dilarang menebang atau merosakkan pokok-pokok yang terdapat dalam kawasan perkhemahan. Semua pihak yang terlibat dalam perkhemahan dilarang merokok dalam kawasan perkhemahan dan membuang sampah di merata-rata tempat. 10 . Semasa perkhemahan. viii.13. kenal. ii.

berburu dan menangkap binatang tanpa kebenaran semasa perkhemahan. tidak dibenarkan berkeliaran di luar khemah masing-masing. selepas jam 12. xiv. Tidak dibenarkan membeli makanan dan minuman dari luar semasa perkhemahan.00 tengah malam. Peserta yang melanggar peraturan keselamatan ini akan dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Keselamatan/Urusetia. xiii. Segala bentuk perjudian dan minuman keras diharamkan sama sekali. Hendaklah sentiasa berpakaian kemas dan tidak boleh memakai selipar atau kain pelikat sama ada ke dewan makan atau keluar daripada kawasan perkhemahan. Tidak dibenarkan memancing. xi. 11 . Tidak dibenarkan keluar dari kawasan perkhemahan kecuali semasa aktiviti rasmi. Penjagaan diri/peralatan/harta persendirian perlu diberi keutamaan. xii. xv.ix. xvi. Setiap peserta. x.

Peraturan-peraturan lain mengenai keselamatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu. 12 . xix. permukaan tidak berselut atau lembab.tiada pohon-pohon besar yang mudah rekah atau berdahan kering. xx.xvii. Penggunaan peralatan berbahaya hendaklah di bawah penyeliaan dan pengawasan pihak bertanggungjawab. Selain itu juga sila elakkan daripada membina khemah di kawasan sebelah dalam selekoh sungai. Aktiviti penggunaan air dan api perlu dijalankan di bawah penyeliaan/pengawasan mendapat kebenaran dari pihak berkenaan. Tempat yang sebegini akan berlaku banjir atau dihanyutkan air yang deras sekiranya berlaku hujan yang lebat dan sebagainya.Pemilihan Tapak A) Corak tapak perkhemahan. Pilihlah tapak yang sesuai dari segi lapang. dan permukaan yang curam juga haruslah dielakkan. 14. dan xviii. Tidak dibenarkan berinteraksi dengan orang luar tanpa kebenaran dari pihak penganjur.

telaga. C) Tapak yang lebih tinggi dari punca air. Tapak perkhemahan yang di pilih mestilah berdekatan dengan punca air yang bersih. Walau bagaimanapun punca air tersebut mestilah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini seperti cirit-birit atau sebarang penyakit lain yang boleh berjangkit malalui air yang tidak bersih. D) Mudah untuk mendapat bantuan. Contohnya membina khemah di tepi pantai. Punca air juga haruslah diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang bagaimana. Air yang besih boleh digunakan untuk memasak. membersihkan diri dan sebagainya. anak air. Tapak khemah mestilah berhampiran dengan air sama ada sungai. Tapak perkhemahan yang dipilih juga berdasarkan kepada keadaan 13 . Di antara perkara penting semasa memilih tapak perkhemahan ialah punca air yang bersih. Pemilihan tapak yang lebih tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air. di tepi sungai dan air pasang dan sebagainya. kolam atau sebagainya.B) Berhampiran punca air.

Kawasan tersebut perlu dipastikan bahawa bukan kawasan laluan binatang liar seperti gajah. Jabatan Hutan. minuman. mandi dan juga untuk kegunaan lain. E) Keselamatan kawasan perkhemahan. Keselamatan kawasan perkhemahan sangat perlu di ambil kira. babi dan sebagainya.tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. pihak yang bertanggungjawab yang lain. Selain itu juga setiap kali sebelum melakukan aktiviti perkhemahan haruslah melaporkan terlebih dahulu kepada pihak berwajib seperti Polis. bagi kegunaan memasak. Sekiranya berkhemah untuk satu jangkamasa yang lama maka perlulah memastikan bekalan air yang mencukupi. Tapak perkhemahan itu haruslah berdekatan kampung dan laluan orang ramai. 14 . F) Jangkamasa perkhemahan Tapak perkhemahan yang dipilih mestilah seasuai dengan jangkamasa perkhemahan.

ikatan mati. Penduduk Mesir menggunakan tali lebih kurang 5000 tahun lepas(Syed Hasyim. 2. ikatan rama-rama dan sebagainya. Tali terdapat dalam pelbagai Saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. 15 . daham kurma. rami. mengikat kasut. dawai. Definisi Simpulan dan Ikatan: Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. kapas. setelah itu tali diperbuat pula daru sabut. bungkusan dan memulakan jahitan. 1983). Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Sejarah Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). di hospital. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus. bulu unta dan akar kayu. Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. ikatan manok. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila.SIMPULAN DAN IKATAN 1. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah.

ikat sorong. menara dan sebagainya.Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. tiang bendera. tiang dan papan untuk jambatan. 3. ikat silang gunting dan lilit balak. buluh. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. Aktiviti menggunakan simpulan dan ikatan:  Aktiviti panjat-memanjat  Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan  Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi  Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat  Aktiviti memancing 16 .

akan tetapi ianya lebih mudah dibuka berbanding ikatan mati.  Ikatan Angka Lapan (Figure of Eight) Kegunaannya adalah sama seperti simpul mati. Ianya sukar untuk dibuka. Jenis-jenis ikatan:  Ikatan Mati(Simple Knot) Digunakan untuk menyimpul hujung tali terburai dan menjadi ikatan penahan pada takal. 17 .4.

 Ikatan Buku Sila(Reef knot) Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat dua tali yang same saiz. hujung pancang khemah.  Ikatan Manok (Clove Hitch) Ikatan Manok biasanya digunakan untuk mengikat benda yang licin seperti kayu. Ianya juga ikatan yang digunakan dalam pertolongan cermas iaitu mengikat hujung kain anduh atau pembalut kerana senang dibuka. botol dan sebagainya. 18 .

 Ikatan rama-rama Ikatan rama-rama dianggap sebagai suatu ikatan yang paling aman. dan mudah terikat. Ikatan Himpit (Fisherman's knot) Ikatan himpit sesuai digunakan untuk menyambungkan dua tali yang halus atau licin seperti tali tangsi. kuat. Ikatan ini mudah terikat di tengah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir. 19 .

Peserta adalah bebas untuk memilih laluannya sendiri dengan berpandukan peta dan kompas. Orienteering ialah satu sukan rekreasi yang memerlukan pesertanya mengemudikan dirinya sendiri. Orienteering bukanlah bergantung sepenuhnya kepada keupayaan fizikal seperti aktiviti larian yang lain. Walau bagaimanapun anda tidak boleh mengambil masa yang lama untuk berfiker bagi mengatasi masalah pergerakan anda. Ini adalah kerana matlamat berlari di dalam orienteering adalah untuk melawati kesemua titik kawalan dalam masa yang singkat.ORIENTEERING Orienteering ialah satu sukan di mana peserta dengan berpandukan peta dan kompas dikehendaki mengemudikan dirinya ke titik-titik kawalan yang telah ditandakan di atas peta dan telah ditempatkan di atas mukabumi. Kemahiran membaca peta merupakan elemen yang penting dalam orienteering memandangkan anda perlu menentukkan laluan yang terbaik. menempuhi pelbagai variasi rupabumi untuk tiba ke destinasi yang telah ditetapkan. berjalan atau berlari. Orienteering merupakan sukan yang mana memerlukan anda berfikir sambul berlari. Di dalam pergerakan ke beberapa destinasi yang dikenali sebagai Titik Kawalan. mengikut susunan tertentu. Aktiviti ini merupakan sesuatu yang memerlukan imbangan fizikal dan mental yang baik terhadap laluannya dengan mudah dapat ditewaskan oleh seseorang peserta yang perlahan 20 .

Ia juga dikenali sebagai acara klasik. Di dalam acara ini. Orienteering ini biasanya dijalankan dikawasan rupa bumi yang pelbagai. Jenis-jenis Orienteering a) Orienteering merentas desa (cross country orienteering) Pada umumnya. Format ini lebih sesuai untuk pertandingan kerana kesemua peserta umumnya akan menghadapi cabaran yang hampir sama. apabila disebut orienteering. 1. Penyertaannya dikira batal. peserta adalah dimestikan melawat kesemua titik-titik kawalan menurut aturan yang telah ditetapkan. ia dirujuk kepada orienteering jenis ini – orienteering merentas desa. Sekiranya peserta tidak melawat salah satu titik kawalan tersebut.lariannya tetapi memberikan tumpuan yang lebih kepada pembacaan peta dan pemilihan laluan. 21 .

22 . Peserta yang melebihi dari had masa yang ditetapkan akan dikenakan penelti dan bentuk penelti bergantung kepada penganjur. Peserta adalah bebas untuk memilih mana-mana titik kawalan untuk dilawati. Format ini adalah sesuai untuk peserta-peserta baru kerana penyertaan mereka tidak terbatal jika tidak melawat salah satu titik kawalan. Matlamat acara orienteering bermarkah ini adalah untuk mengumpul mata yang banyak dengan melawati seberapa banyak kawalan yang boleh di dalam masa yang dihadkan. Walau bagai mana pun acara ini nampaknya agak mudah tetapi peserta perlu merancang dan meneliti landasannya sendiri dalam keadaan masa yang terhad. Walau bagai mana pun masa adalah dihadkan dan biasanya 60 minit.b) Orienteering bermarkah (score orienteering) Di dalam acara jenis orienteering bermarkah. banyak titik-titik kawalan disediakan di mana setiap titik kawalan mempunyai mata yang tertentu bergantung kepada jarak dan kesukaran teknikal.

Format ini memerlukan peserta yang berpengalaman dan tahap fizikal yang agak tinggi memandangkan landasan acara ini yang mencabar serta memerlukan navigasi dan daya keyakinan yang mantap.c) Orienteering jalanraya (street orienteering) Walaupun dikenali sebagai orienteering jalanraya tetapi ianya tidaklah dilakukan di jalanraya yang sibuk. d) Orienteering bukit (mountain orienteering) Orienteering ini dijalankan dikawasan berbukit-bukit di samping jarak yang agak jauh. Acara ini dijalankan dikawasan perumahan. Terdapat juga di mana acara ini dijalankan melebihi dari satu hari dan di dalam keadaan ini peserta perlu membawa bersama-sama peralatan bermalam. e) Orienteering malam (night orienteering) Orienteering malam dijalankan dikawasan terbuka seperti di taman-taman dengan jarak landasan yang pendek demi 23 . Penanda kawalan biasanya tidak digunakan sebaliknya peserta perlu mencatit butiran atau maklumat yang terdapat di sesuatu titik kawalan seperti nombor pili bomba dan sebagainya.

Proses ini akan terus dilakukan sehingga peserta tiba di titik penamat. Setiap peserta di dalam sesuatu pasukan akan melalui landasan yang berbeza. Apabila tiba di titik kawalan pertama. peserta akan menyalin kedudukan titk kawalan yang kedua pula dari satu peta yang tersedia di situ. 3 atau 4 orang. 24 . peserta bagi acara ini akan hanya diberi menyalin kedudukan titk permulaan dan titik kawalan pertama sahaja terlebih dahulu. Peserta perlu membawa lampu untuk membaca peta dan mencari penanda kawalan. Setiap ahli dalam pasukan akan menamatkan landasan beliau sebelum digantikan oleh rakan sepasukan di satu tempat penggantian yang telah ditetapkan.keselamatan para peserta serta masa yang terhad. Tidak seperti acara lain. g) Norwegian Event Acara ini adalah satu acara yang digunakan bagi menyediakan satu landasan yang panjang di dalam kawasan yang kecil ataupun di kawasan yang sempit. f) Orienteering berganti-ganti (relay orienteering) Acara ini dijalankan dengan penyertaan secara berpasukan.

orienteering memerlukan satu peta yang khas yang dibuat mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. Oleh itu.h) Kebaikan Sukan Orienteering  Sukan untuk semua  Meningkatkan kecergasan fizikal  Meningkatkan kecergasan mental dan daya tumpuan  Memberi cabaran dan keseronokan  Membina sikap positif dan keyakinan diri  Menggunakan persekitaran yang sihat  Meningkatkan kemahiran pembacaan peta dan kompas  Memupuk sifat keberanian dan ketenangan dalam keadaan cemas i) Peta Orienteering Peta merupakan elemen yang terpenting dalam orienteering di mana tanpa peta. orienteering tidak dapat dijalankan. Peta orienteering dibuat oleh mereka yang mempunyai pengetahuan dan minat yang mendalam dalam orienteering. Hanya mereka yang memahami apakah yang perlu dimasukkan ke dalam 25 .

selatan. Apa itu kompas? -Kompas adalah alat navigasi untuk menentukan arah. dan barat. 2.timur. 26 . -Kompas memberikan rujukan arah tertentu seperti arah mata angin yang ditunjuknya adalah utara. -Kompas mengandungi anak panah yang dibuat daripada jarum besi bermagnet yang berdasarkan medan magnet di bumi. -Terdapat pelbagai jenis kompas yang boleh digunakan antaranya ialah kompas prismatic.peta orienteering bagi membantu para peserta menggunakan segala cirri yang ada di atas tanah dan peta sebagai panduan navigasi. kompas lensatik dan kompas orienteering atau dikenali dengan kompas silva.

kompas yang dipakai ketika pengembaraan. dan Kompas digital Kompas Analog Kompas analog adalah kompas yang biasa kita lihat dalam kehidupan seharian. Jenis-jenis Kompas Kompas dibahagikan kepada dua jenis.3. iaitu i. ii. Kompas analog. Contoh kompas analog : Kompas navigasi kapal dan kompas kiblat 27 . Misalnya.

Kompas Digital Kompas digital merupakan kompas yang telah menggunakan proses digitalisasi. Dunia teknologi ini sangat memerlukan alat navigasi yang efektif dan efisyen. 28 . jenis kompas tersebut ialah kompas pelaut. kompas gegasing. kompas falak dan kompas moden bersasaskan cecair. Dengan kata lain cara kerja kompas ini menggunakan kekomputeran. Ia digunakan sejak zaman berzaman sehingga lahirnya kompas yang moden (jenis prismatic dan biasa). Diciptakannya kompas digital bertujuan untuk melengkapi keperluan teknologi yang semakin canggih. magnet dan teknologi GPS.

disebabkan kompas ini memiliki tanda panah penyesuaian yang terdapat pada dasar piring kompas. selatan dan barat ditanda dengan huruf. Ukuran bagi kompas ini adalh dalam unit mil. B. Cuma ada dua perbezaan sahaja iaitu.A. iii. tidak berprisma dan bacaan dibuat dengan mata kasar dan tempat prisma diganti dengan bilah mata. Kompas Jurukur Kompas jurukur adalah sama dengan kompas prismatik. Tanda panduan utara ditandakan dengan bentuk tiga segi yang dicat dengan cat putih yang berkilau. Kelebihan kompas silva ialah : i. Dilengkapi dengan garisan (dalam cm dan inci) Digunakan untuk mengukur besar sudut peta. C. ii. Kompas Silva Kompas ini adalah kompas yang paling sesuai untuk aktiviti orienteering. Arah timur. 29 . Badan kompas mempunyai dua lapis penutup kaca dan di bawah sekali adalah compass card. Memiliki cermin untuk memudahkan pembacaan dan bidikan. Kompas Prismatik Kompas ini diperbuat daripada tembaga.

digunakan untuk mengukur jarak di atas peta b) Magnifier . v. E. Cara kerja kompas ini merupakan penggabungan antara kemampuan kompas bidik dengan kompas silva sehingga makin mudah digunakan. iv. Kompas M 53 A 515 Kompas ini merupakan penyempurnaan atau gabungan dari kompas prismatik dan silva.D. Kompas-kompas lain i.tapak semuanya digunakan untuk kompas e) Magnetic needle . Komponen-komponen Kompas a) Scale .untuk membantu membaca butiran yang kecil dan melihat kawasan berantakan symbol c) Direction of travel arrow.ini mata anda kearah anda akan pergi d) Baseplate . iii.mata ke utara magnet 30 . Kompas gegasing Kompas yang pertama dicipta di China Kompas falak Kompas magnet Kompas teknologi 4. ii.

Jarum merah kompas yang berwarna merah hendaklah sentiasa menunjukan arah utara jika kompas jarum kompas anda (warna merah) tidak menunjukan arah utara. Pada kompas terdapat jarum yang diwarnakan merah dan putih. Namun arah utara yang paling penting. selatan. anda harus ‘adjust’ agar ke utara. 31 . Secara asas kompas mengandungi 16 petujuk mata angin. Teknik menggunakan kompas Perkara pertama. apabila mahu menggunakan kompas ialah belajat mencari arah utara. lihat gambar dibawah.memegang kompas h) North alignment arrow -perumah kompas 5. barat dan timur juga arah lain seperti barat daya dan lain-lain.putaran dengan skala darjah untuk memberikan bantalan g) Lanyard .f) Rotating housing .

berdasarkan bearing yang diberi atau melalui pandangan (ingatan) sahaja. 2. buat satu garisan di peta (jika perlu). Kedudukan anda ialah di ‘point A’ jangan silap. Ikuti segala procedure yang telah ditetapkan contoh: a) Perhatikan di peta anda di manakah arah utara. c) Merangcang untuk memudahkan untuk sampai ke destinasi. Letakkan kompas anda di peta. Dari ‘point A’ anda boleh menentukan jarak ke ‘point B’.6. tandakan tempat yang hendak ditujui. b) Fahami sedikit bentuk muka bumi yang anda akan lalui. lebih baik lukis ‘arrow’ (jika perlu) pada garisan untuk menuju ke ‘point B’ 3. Langkah Pertama 1. Selarikan kompas anda dengan garisan yang anda buat di peta contoh ‘point A’ ke ‘point B’ peta) rujuk gambar 2 di atas. menggunakan skala pada kompas anda atau berdasarkan grid yang diberi pada peta (jika ada) 32 . Teknik asas menggunakan kompas dan peta Pertama sekali ialah memastikan ke manakah yang hendak anda pergi (arah yang hendak ditujui).

Pusingkan ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sama arah dengan garisan arah utara dip eta. 3. Pusingkan badan anda dan sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘capsul’ sebaris atau selari dengan jarum magnetic dan warna penanda merah di bahagian bawah jarum kompas adalah sama arah dengan anak panah.Langkah Kedua 1. 2. Kukuhkan kedudukan kompas di atas peta agar ‘base plate’ kompas tidak lari kedudukan. 33 . Anda buatlah sedikit pembetulan untuk ketepatan jika perlu. Pastikan ‘base plate’ dalam keadaan rata ditangan anda dan arah anak panah lurus dan menunjukkan tempat yang ditujui. Rujuk gambar 4 di bawah. 3. 2. Pegang kompas di tangan anda fokuskan di hadapan anda. Kini arah anak panah pada ‘base plate’ akan ke arah ke tempat yang anda hendak pergi. Rujuk gambar 3 di atas. Langkah ketiga 1. Pastikan kedudukan anak panah dibahagian bawah ‘capsule point’ sama arahnya dengan arah utara di dalam peta.

TREKKING Trek adalah yang panjang. mempelajari kemahiran-kemahiran mendaki. Trekking tidak harus dikelirukan dengan mendaki gunung. 34 . memupuk kerjasama. Tujuan Trekking: Untuk menguji daya tahan diri. perjalanan yang mencabar dijalankan dengan berjalan kaki di kawasan di mana cara biasa pengangkutan secara amnya tidak ada.

Jenis sepatu boot paling cocok untuk kegiatan ini. ceruk yang dalam. Sepatu yang memiliki tumit sol seperti ini memungkinkan pemakai dapat mencengkram permukaan meski kondisinya ekstrim (curam. juga harus nyaman saat dipakai kerana harus membawa beban berat di medan licin.Perlengkapan yang diperlukan semasa Trekking : 1. karena melindungi pergelangan kaki hingga mata kaki dari kemungkinan terkilir. berbatu-batu dan curam. licin atau berbatu-batu) 35 . Pilihlah sol sepatu dengan kembang-kembang besar. Sepatu Sepatu mendaki yang baik selain melindungi kaki dari luka.

Baju dari katun atau wol cukup ideal. Pakaian Pakaian yang ideal saat mendaki di gunung daerah tropis adalah yang relatif tebal dan menyerap keringat. Bahan ini sukar kering dan berat disaat basah. Bila mendaki medan yang dirimbuni pepohonan atau semak tinggi dimana terpaan angin tidak kencang. Sayang bila telah basah.Celana tidak kaku dan ringan guna melindungi kaki dari goresan duri. Hindari pemakaian pakaian berbahan jeans. baju dari bahan sintetis misalnya polyester dan acrylics sedikit menyerap keringat tetapi cepat kering. hindari pemakaian jaket saat berjalan. katun tidak mampu menghangatkan badan. sementara bahan nilon sebaiknya tidak digunakan karena tidak menyerap keringat sehingga keringat akan tetap menenpel pada badan. sebaliknya nylon amat baik menahan hujan sehingga banyak digunakan sebagai ponco.2. selain menahan keringat yang menempel di badan jaket juga membuat tubuh terasa gerah karena selama berjalan suhu 36 .

Kini teknologi tekstil sudah mampu memproduksi Gore-Tex 37 . kelemahannya relatif berat dan memakan banyak tempat dalam ransel. Bila beristirahat saat hujan sebaiknya menganti baju yang basah dengan baju yang kering. 3. Jaket Jaket digunakan untuk menahan dingin di puncak atau lokasi kemping saat aktifitas tidak segiat saat berjalan. Pada saat istirahat disela pendakian. dinginya temperatur di gunung dan hembusan angin mengakibatkan pendaki akan menghadapi perbedaan drastis temperatur.tubuh meningkat akibat pembakaran zat makanan untuk menghasilkan energi. pembakaran berkurang. pilihlah jaket yang berbahan isian (down Jaket) jaket jenis ini cukup tebal dan menahan dingin yang baik. Jaket lainnya yang sebaiknya dibawa adalah yang memiliki dua lapisan (double layer) lapisan dalam biasanya berbahan penghangat dan menyeyerap keringat seperti wool atau polartex. oleh karena itu saat beristirahat sebaiknya pendaki mengunakan jaket atau sweater tebal. sedang lapisan luar berfungsi menahan air dan dingin.

Kantung tidur (sleeping bag) Peralatan penting lainnya adalah kantung tidur (slepping bag) usahakan kantung tidur tetap dalam keadaan kering. 4. usahakan kantong tidur dari bahan polar atau bulu angsa. Lampu Suloh (Torch Light) Kegunaan pada waktu malam. akan meredan panas tubuh dan terasa hangat. 38 . bahan ini memungkinkan kulit tetap bernafas. untuk itu jemurlah disiang hari pada saat berkemah. bahan ini masih mahal. tidak gerah mengeluarkan keringat dan mampu menahan angin (wind breaking) dan resapan air hujan (water proff) sayang.bahan jaket yang nyaman dipakai saat mendaki. 5.

5L air biasa dan 500ML air Isotonik) . 39 .Senarai peralatan yang dikehendaki: a) Makanan  Roti  Mentega kacang dan jeli  Teh dan kopi  Buah-buahan b) Ubat-ubatan peribadi  Plaster  Penadol  Minyak angin  Ubat peribadi c) Pisau lipat  Untuk kegunaan am dan kecemasan d) Bekas air minum  Air minum yang cukup (sekurang-kurangnya 1.

e) Plastik sampah Untuk mengumpul sampah peribadi/digunakan sebagai baju hujan. f) Tongkat/walking stick Sebagai bantuan semasa mendaki dan turun cerun. juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan kepada lutut 40 .

g) Topi Mengurangkan pancaran matahari yang terus kepada muka dan mata h) Telefonbimbit Berhubung dengan pihak luar semasa waktu kecemasan 41 .

i) Wisel Digunakan semasa waktu kecemasan (bertiup untuk menarik perhatian) j) Peti pertolongan cemas 42 .