PERKHEMAHAN

Perkhemahan adalah aktiviti asas bagi kebanyakan kegiatan luar. Pada zaman dahulu, berkhemah merupakan cara hidup bagi kaumkaum Dayak Merah di Amerika Syarikat. Tetapi kini aktiviti perkhemahan telah menjadi kegiatan riadah dan sukan yang diminati ramai terutama golongan muda diserata dunia. Perkhemahan merupakan cara hidup sementara seseorang dipersekitaran luar rumah yang memerlukan seseorang melakukan aktiviti kehidupan harian dengan menggunakan peralatan dan bekalan makanan yang terhad. Khemah boleh diperbuat daripada kain tebal atau kain layar yang ditegakkan dengan tiang besi atau kayu dan tali. 1. Tujuan perkhemahan:  Mememberi satu pengalaman dan kemahiran tinggi dalam penyediaan tapak khemah yang berkualiti  Bentuk sikap berdikari, semangat setia kawan, berdisiplin dan kepimpinan  Membina kekuatan mental dan fizikal  Mengalami dan menyesuaikan diri dengan kehidupan luar  Mempelajari ilmu alam semulajadi

1

2. Perkara-Perkara yang Penting:  Jenis-jenis khemah  Peralatan  Pakaian  Peraturan dan keselamatan  Pemilihan tapak khemah

3. Jenis-jenis perkhemahan a) Dome tent - bentuk gelembung - material yang fleksible

2

b) Ridge tent - mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung - material nylon

c) Shelter - sukar dibina, memerlukan kemahiran tinggi - menyembunyikan diri daripada musuh

3

d) Solo tent

4. Peralatan perkhemahan

A.Alatan Penjagaan Diri i. ii. iii. iv. Ubat gigi Berus gigi Krim mandian / sabun Syampoo
4

vi. Pakaian harian i. T-shirt T-shirt SBT oren Track bottom Selipar Kasut tracking Baju Uniform 5 . iii. Panadol Plaster luka Minyak angin Lampu suluh C. iii. ii. iv. Pakaian solat T-shirt / Baju Melayu Kain pelikat Telekung D.B. ii. iv. Alatan Keselamatan / Ubatan i. v. iii. iv. ii. Pakaian i.

tali pengikat  Plastik asal lantai khemah  Plastik alas atas khemah (persediaan menghadapi kebocoran)  Tilam angin dan pam  Tikar tidur  Beg tidur  Selimut  Bantal  Pelita  Bahan api pelita dan corong (jika menggunakan minyak)  Lampu picit dan bateri ganti  Plastik sampah 6 . tiang. pacak khemah.5. Perkakasan Perkhemahan :  Khemah.

Memasak :  Dapur perkhemahan  Bahan api dapur perkhemahan dan corong (jika menggunakan minyak)  Jaring bagi unggun api  Periuk perkhemahan dengan penutup  Cerek teh atau kopi 7 .6. Perkakasan am :  Parang  Kompas  Gunting  Pisau perkhemahan. pisau askar  Pemutar skru  Mancis tahan air / dalam bekas kedap air 7.

Pemilihan Pakaian : Melindungi diri daripada terdedah kepada :  Pancaran matahari yang berlebihan  Sejuk  Angin  Hujan Peringatan PENTING: Apa sahaja yang menambah atau mengurangkan suhu badan anda merupakan MUSUH ANDA PALING UTAMA!!!! 8 .8. Barang Persendirian  Kad pengenalan  Tuala  Baju basahan / mandi  Sabun 10. Makanan :  Roti  Mentega kacang & jeli  Koko. teh dan kopi (serbuk bancuhan minuman)  Buah-buahan 9.

Pakaian yang diperlukan :  Pakaian (harian.Barang yang tidak perlu dipakai  Barangan kemas  Radio yang kuat  Senjata api  Barang mudah pecah/rosak  Haiwan peliharaan 9 .11. pakaian ekspedisi hutan)  Baju Sejuk (Sweater)  Baju Hujan  Kasut ( Selipar dan kasut kem )  Stokin tebal  Topi & Sarung tangan 12.

mengenali dan hormat-menghormati antara satu sama lain. vi.Peraturan Dan Keselamatan i. Peserta diwajibkan mengerjakan solat berjemaah di surau pada waktu yang ditetapkan oleh kem komandan. vii. v.13. Menjaga segala peralatan yang disediakan . Semua peserta diwajibkan menghadirkan diri dan menepati masa dalam setiap program. Semasa perkhemahan. ii. Semua pihak yang terlibat dalam perkhemahan dilarang merokok dalam kawasan perkhemahan dan membuang sampah di merata-rata tempat. Lelaki tidak dibenarkan masuk ke kawasan perkhemahan perempuan dan demikian juga sebaliknya tanpa kebenaran. Tidak dibenarkan memberi sebarang makanan kepada binatang-binatang. Dilarang menebang atau merosakkan pokok-pokok yang terdapat dalam kawasan perkhemahan. iii. Dilarang merosakkan atau memindahkan peralatan ke tempat lain. kenal. iv. viii. tuan/puan hendaklah menjalinkan silaturahim. 10 .

00 tengah malam. xii. Penjagaan diri/peralatan/harta persendirian perlu diberi keutamaan. xiii. Tidak dibenarkan memancing. xiv.ix. Peserta yang melanggar peraturan keselamatan ini akan dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Keselamatan/Urusetia. berburu dan menangkap binatang tanpa kebenaran semasa perkhemahan. xi. Tidak dibenarkan membeli makanan dan minuman dari luar semasa perkhemahan. Segala bentuk perjudian dan minuman keras diharamkan sama sekali. 11 . xvi. Setiap peserta. x. selepas jam 12. Tidak dibenarkan keluar dari kawasan perkhemahan kecuali semasa aktiviti rasmi. xv. tidak dibenarkan berkeliaran di luar khemah masing-masing. Hendaklah sentiasa berpakaian kemas dan tidak boleh memakai selipar atau kain pelikat sama ada ke dewan makan atau keluar daripada kawasan perkhemahan.

dan permukaan yang curam juga haruslah dielakkan.xvii. 14.Pemilihan Tapak A) Corak tapak perkhemahan. Pilihlah tapak yang sesuai dari segi lapang. Aktiviti penggunaan air dan api perlu dijalankan di bawah penyeliaan/pengawasan mendapat kebenaran dari pihak berkenaan. xx. dan xviii. Penggunaan peralatan berbahaya hendaklah di bawah penyeliaan dan pengawasan pihak bertanggungjawab. 12 . Tempat yang sebegini akan berlaku banjir atau dihanyutkan air yang deras sekiranya berlaku hujan yang lebat dan sebagainya.tiada pohon-pohon besar yang mudah rekah atau berdahan kering. Tidak dibenarkan berinteraksi dengan orang luar tanpa kebenaran dari pihak penganjur. Peraturan-peraturan lain mengenai keselamatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu. Selain itu juga sila elakkan daripada membina khemah di kawasan sebelah dalam selekoh sungai. xix. permukaan tidak berselut atau lembab.

D) Mudah untuk mendapat bantuan. Punca air juga haruslah diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang bagaimana. Pemilihan tapak yang lebih tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air.B) Berhampiran punca air. Di antara perkara penting semasa memilih tapak perkhemahan ialah punca air yang bersih. telaga. C) Tapak yang lebih tinggi dari punca air. anak air. Tapak perkhemahan yang di pilih mestilah berdekatan dengan punca air yang bersih. Air yang besih boleh digunakan untuk memasak. kolam atau sebagainya. Contohnya membina khemah di tepi pantai. di tepi sungai dan air pasang dan sebagainya. Tapak khemah mestilah berhampiran dengan air sama ada sungai. Tapak perkhemahan yang dipilih juga berdasarkan kepada keadaan 13 . Walau bagaimanapun punca air tersebut mestilah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini seperti cirit-birit atau sebarang penyakit lain yang boleh berjangkit malalui air yang tidak bersih. membersihkan diri dan sebagainya.

Kawasan tersebut perlu dipastikan bahawa bukan kawasan laluan binatang liar seperti gajah.tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. babi dan sebagainya. Keselamatan kawasan perkhemahan sangat perlu di ambil kira. mandi dan juga untuk kegunaan lain. Sekiranya berkhemah untuk satu jangkamasa yang lama maka perlulah memastikan bekalan air yang mencukupi. pihak yang bertanggungjawab yang lain. Tapak perkhemahan itu haruslah berdekatan kampung dan laluan orang ramai. bagi kegunaan memasak. Jabatan Hutan. F) Jangkamasa perkhemahan Tapak perkhemahan yang dipilih mestilah seasuai dengan jangkamasa perkhemahan. minuman. E) Keselamatan kawasan perkhemahan. 14 . Selain itu juga setiap kali sebelum melakukan aktiviti perkhemahan haruslah melaporkan terlebih dahulu kepada pihak berwajib seperti Polis.

1983). rami. ikatan mati. dawai. ikatan manok. mengikat kasut. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. bulu unta dan akar kayu. Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. di hospital. daham kurma. Tali terdapat dalam pelbagai Saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. bungkusan dan memulakan jahitan. 15 . 2. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. ikatan rama-rama dan sebagainya. Penduduk Mesir menggunakan tali lebih kurang 5000 tahun lepas(Syed Hasyim. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic).SIMPULAN DAN IKATAN 1. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. setelah itu tali diperbuat pula daru sabut. Sejarah Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus. kapas. Definisi Simpulan dan Ikatan: Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya.

3. Aktiviti menggunakan simpulan dan ikatan:  Aktiviti panjat-memanjat  Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan  Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi  Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat  Aktiviti memancing 16 .Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. tiang bendera. menara dan sebagainya. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. buluh. tiang dan papan untuk jambatan. ikat silang gunting dan lilit balak. ikat sorong.

4. 17 .  Ikatan Angka Lapan (Figure of Eight) Kegunaannya adalah sama seperti simpul mati. Ianya sukar untuk dibuka. Jenis-jenis ikatan:  Ikatan Mati(Simple Knot) Digunakan untuk menyimpul hujung tali terburai dan menjadi ikatan penahan pada takal. akan tetapi ianya lebih mudah dibuka berbanding ikatan mati.

 Ikatan Manok (Clove Hitch) Ikatan Manok biasanya digunakan untuk mengikat benda yang licin seperti kayu. Ianya juga ikatan yang digunakan dalam pertolongan cermas iaitu mengikat hujung kain anduh atau pembalut kerana senang dibuka. botol dan sebagainya. Ikatan Buku Sila(Reef knot) Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat dua tali yang same saiz. hujung pancang khemah. 18 .

 Ikatan Himpit (Fisherman's knot) Ikatan himpit sesuai digunakan untuk menyambungkan dua tali yang halus atau licin seperti tali tangsi. 19 . kuat. Ikatan ini mudah terikat di tengah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir. dan mudah terikat.  Ikatan rama-rama Ikatan rama-rama dianggap sebagai suatu ikatan yang paling aman.

Orienteering merupakan sukan yang mana memerlukan anda berfikir sambul berlari. Kemahiran membaca peta merupakan elemen yang penting dalam orienteering memandangkan anda perlu menentukkan laluan yang terbaik. berjalan atau berlari.ORIENTEERING Orienteering ialah satu sukan di mana peserta dengan berpandukan peta dan kompas dikehendaki mengemudikan dirinya ke titik-titik kawalan yang telah ditandakan di atas peta dan telah ditempatkan di atas mukabumi. mengikut susunan tertentu. Aktiviti ini merupakan sesuatu yang memerlukan imbangan fizikal dan mental yang baik terhadap laluannya dengan mudah dapat ditewaskan oleh seseorang peserta yang perlahan 20 . Peserta adalah bebas untuk memilih laluannya sendiri dengan berpandukan peta dan kompas. Ini adalah kerana matlamat berlari di dalam orienteering adalah untuk melawati kesemua titik kawalan dalam masa yang singkat. menempuhi pelbagai variasi rupabumi untuk tiba ke destinasi yang telah ditetapkan. Walau bagaimanapun anda tidak boleh mengambil masa yang lama untuk berfiker bagi mengatasi masalah pergerakan anda. Orienteering bukanlah bergantung sepenuhnya kepada keupayaan fizikal seperti aktiviti larian yang lain. Orienteering ialah satu sukan rekreasi yang memerlukan pesertanya mengemudikan dirinya sendiri. Di dalam pergerakan ke beberapa destinasi yang dikenali sebagai Titik Kawalan.

Ia juga dikenali sebagai acara klasik. Sekiranya peserta tidak melawat salah satu titik kawalan tersebut. Format ini lebih sesuai untuk pertandingan kerana kesemua peserta umumnya akan menghadapi cabaran yang hampir sama. Di dalam acara ini. apabila disebut orienteering. ia dirujuk kepada orienteering jenis ini – orienteering merentas desa. peserta adalah dimestikan melawat kesemua titik-titik kawalan menurut aturan yang telah ditetapkan. Jenis-jenis Orienteering a) Orienteering merentas desa (cross country orienteering) Pada umumnya. Orienteering ini biasanya dijalankan dikawasan rupa bumi yang pelbagai. Penyertaannya dikira batal.lariannya tetapi memberikan tumpuan yang lebih kepada pembacaan peta dan pemilihan laluan. 1. 21 .

Matlamat acara orienteering bermarkah ini adalah untuk mengumpul mata yang banyak dengan melawati seberapa banyak kawalan yang boleh di dalam masa yang dihadkan. Walau bagai mana pun masa adalah dihadkan dan biasanya 60 minit. Format ini adalah sesuai untuk peserta-peserta baru kerana penyertaan mereka tidak terbatal jika tidak melawat salah satu titik kawalan. banyak titik-titik kawalan disediakan di mana setiap titik kawalan mempunyai mata yang tertentu bergantung kepada jarak dan kesukaran teknikal. 22 . Peserta adalah bebas untuk memilih mana-mana titik kawalan untuk dilawati.b) Orienteering bermarkah (score orienteering) Di dalam acara jenis orienteering bermarkah. Walau bagai mana pun acara ini nampaknya agak mudah tetapi peserta perlu merancang dan meneliti landasannya sendiri dalam keadaan masa yang terhad. Peserta yang melebihi dari had masa yang ditetapkan akan dikenakan penelti dan bentuk penelti bergantung kepada penganjur.

Terdapat juga di mana acara ini dijalankan melebihi dari satu hari dan di dalam keadaan ini peserta perlu membawa bersama-sama peralatan bermalam. Format ini memerlukan peserta yang berpengalaman dan tahap fizikal yang agak tinggi memandangkan landasan acara ini yang mencabar serta memerlukan navigasi dan daya keyakinan yang mantap. d) Orienteering bukit (mountain orienteering) Orienteering ini dijalankan dikawasan berbukit-bukit di samping jarak yang agak jauh. Penanda kawalan biasanya tidak digunakan sebaliknya peserta perlu mencatit butiran atau maklumat yang terdapat di sesuatu titik kawalan seperti nombor pili bomba dan sebagainya.c) Orienteering jalanraya (street orienteering) Walaupun dikenali sebagai orienteering jalanraya tetapi ianya tidaklah dilakukan di jalanraya yang sibuk. Acara ini dijalankan dikawasan perumahan. e) Orienteering malam (night orienteering) Orienteering malam dijalankan dikawasan terbuka seperti di taman-taman dengan jarak landasan yang pendek demi 23 .

3 atau 4 orang. Proses ini akan terus dilakukan sehingga peserta tiba di titik penamat. g) Norwegian Event Acara ini adalah satu acara yang digunakan bagi menyediakan satu landasan yang panjang di dalam kawasan yang kecil ataupun di kawasan yang sempit. Setiap peserta di dalam sesuatu pasukan akan melalui landasan yang berbeza. Peserta perlu membawa lampu untuk membaca peta dan mencari penanda kawalan. 24 . Setiap ahli dalam pasukan akan menamatkan landasan beliau sebelum digantikan oleh rakan sepasukan di satu tempat penggantian yang telah ditetapkan. Apabila tiba di titik kawalan pertama. Tidak seperti acara lain. peserta bagi acara ini akan hanya diberi menyalin kedudukan titk permulaan dan titik kawalan pertama sahaja terlebih dahulu.keselamatan para peserta serta masa yang terhad. peserta akan menyalin kedudukan titk kawalan yang kedua pula dari satu peta yang tersedia di situ. f) Orienteering berganti-ganti (relay orienteering) Acara ini dijalankan dengan penyertaan secara berpasukan.

Oleh itu.h) Kebaikan Sukan Orienteering  Sukan untuk semua  Meningkatkan kecergasan fizikal  Meningkatkan kecergasan mental dan daya tumpuan  Memberi cabaran dan keseronokan  Membina sikap positif dan keyakinan diri  Menggunakan persekitaran yang sihat  Meningkatkan kemahiran pembacaan peta dan kompas  Memupuk sifat keberanian dan ketenangan dalam keadaan cemas i) Peta Orienteering Peta merupakan elemen yang terpenting dalam orienteering di mana tanpa peta. Hanya mereka yang memahami apakah yang perlu dimasukkan ke dalam 25 . orienteering tidak dapat dijalankan. orienteering memerlukan satu peta yang khas yang dibuat mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. Peta orienteering dibuat oleh mereka yang mempunyai pengetahuan dan minat yang mendalam dalam orienteering.

-Kompas mengandungi anak panah yang dibuat daripada jarum besi bermagnet yang berdasarkan medan magnet di bumi. Apa itu kompas? -Kompas adalah alat navigasi untuk menentukan arah. dan barat.selatan. kompas lensatik dan kompas orienteering atau dikenali dengan kompas silva.timur. 2. -Terdapat pelbagai jenis kompas yang boleh digunakan antaranya ialah kompas prismatic.peta orienteering bagi membantu para peserta menggunakan segala cirri yang ada di atas tanah dan peta sebagai panduan navigasi. -Kompas memberikan rujukan arah tertentu seperti arah mata angin yang ditunjuknya adalah utara. 26 .

ii. Misalnya. dan Kompas digital Kompas Analog Kompas analog adalah kompas yang biasa kita lihat dalam kehidupan seharian. Jenis-jenis Kompas Kompas dibahagikan kepada dua jenis. Kompas analog. kompas yang dipakai ketika pengembaraan.3. Contoh kompas analog : Kompas navigasi kapal dan kompas kiblat 27 . iaitu i.

Diciptakannya kompas digital bertujuan untuk melengkapi keperluan teknologi yang semakin canggih. 28 . kompas falak dan kompas moden bersasaskan cecair. kompas gegasing. magnet dan teknologi GPS. Ia digunakan sejak zaman berzaman sehingga lahirnya kompas yang moden (jenis prismatic dan biasa). jenis kompas tersebut ialah kompas pelaut. Dunia teknologi ini sangat memerlukan alat navigasi yang efektif dan efisyen.Kompas Digital Kompas digital merupakan kompas yang telah menggunakan proses digitalisasi. Dengan kata lain cara kerja kompas ini menggunakan kekomputeran.

29 . Memiliki cermin untuk memudahkan pembacaan dan bidikan. iii. ii. Dilengkapi dengan garisan (dalam cm dan inci) Digunakan untuk mengukur besar sudut peta. selatan dan barat ditanda dengan huruf. Badan kompas mempunyai dua lapis penutup kaca dan di bawah sekali adalah compass card. disebabkan kompas ini memiliki tanda panah penyesuaian yang terdapat pada dasar piring kompas. Kompas Silva Kompas ini adalah kompas yang paling sesuai untuk aktiviti orienteering. Kelebihan kompas silva ialah : i. Ukuran bagi kompas ini adalh dalam unit mil. Tanda panduan utara ditandakan dengan bentuk tiga segi yang dicat dengan cat putih yang berkilau. Arah timur. Kompas Prismatik Kompas ini diperbuat daripada tembaga. C.A. Cuma ada dua perbezaan sahaja iaitu. Kompas Jurukur Kompas jurukur adalah sama dengan kompas prismatik. tidak berprisma dan bacaan dibuat dengan mata kasar dan tempat prisma diganti dengan bilah mata. B.

Cara kerja kompas ini merupakan penggabungan antara kemampuan kompas bidik dengan kompas silva sehingga makin mudah digunakan.untuk membantu membaca butiran yang kecil dan melihat kawasan berantakan symbol c) Direction of travel arrow. E. iv. Kompas-kompas lain i.digunakan untuk mengukur jarak di atas peta b) Magnifier . Kompas gegasing Kompas yang pertama dicipta di China Kompas falak Kompas magnet Kompas teknologi 4.tapak semuanya digunakan untuk kompas e) Magnetic needle .D. Kompas M 53 A 515 Kompas ini merupakan penyempurnaan atau gabungan dari kompas prismatik dan silva. iii. Komponen-komponen Kompas a) Scale . v.mata ke utara magnet 30 . ii.ini mata anda kearah anda akan pergi d) Baseplate .

Secara asas kompas mengandungi 16 petujuk mata angin.memegang kompas h) North alignment arrow -perumah kompas 5. Teknik menggunakan kompas Perkara pertama. Jarum merah kompas yang berwarna merah hendaklah sentiasa menunjukan arah utara jika kompas jarum kompas anda (warna merah) tidak menunjukan arah utara. barat dan timur juga arah lain seperti barat daya dan lain-lain. apabila mahu menggunakan kompas ialah belajat mencari arah utara. anda harus ‘adjust’ agar ke utara. selatan. Namun arah utara yang paling penting.f) Rotating housing . lihat gambar dibawah. Pada kompas terdapat jarum yang diwarnakan merah dan putih. 31 .putaran dengan skala darjah untuk memberikan bantalan g) Lanyard .

Ikuti segala procedure yang telah ditetapkan contoh: a) Perhatikan di peta anda di manakah arah utara. Dari ‘point A’ anda boleh menentukan jarak ke ‘point B’. Teknik asas menggunakan kompas dan peta Pertama sekali ialah memastikan ke manakah yang hendak anda pergi (arah yang hendak ditujui). menggunakan skala pada kompas anda atau berdasarkan grid yang diberi pada peta (jika ada) 32 . Letakkan kompas anda di peta. tandakan tempat yang hendak ditujui.6. b) Fahami sedikit bentuk muka bumi yang anda akan lalui. Langkah Pertama 1. c) Merangcang untuk memudahkan untuk sampai ke destinasi. lebih baik lukis ‘arrow’ (jika perlu) pada garisan untuk menuju ke ‘point B’ 3. buat satu garisan di peta (jika perlu). Selarikan kompas anda dengan garisan yang anda buat di peta contoh ‘point A’ ke ‘point B’ peta) rujuk gambar 2 di atas. berdasarkan bearing yang diberi atau melalui pandangan (ingatan) sahaja. Kedudukan anda ialah di ‘point A’ jangan silap. 2.

Kukuhkan kedudukan kompas di atas peta agar ‘base plate’ kompas tidak lari kedudukan. Pegang kompas di tangan anda fokuskan di hadapan anda. Kini arah anak panah pada ‘base plate’ akan ke arah ke tempat yang anda hendak pergi.Langkah Kedua 1. Pastikan kedudukan anak panah dibahagian bawah ‘capsule point’ sama arahnya dengan arah utara di dalam peta. 2. Langkah ketiga 1. Pusingkan ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sama arah dengan garisan arah utara dip eta. 3. Pastikan ‘base plate’ dalam keadaan rata ditangan anda dan arah anak panah lurus dan menunjukkan tempat yang ditujui. Rujuk gambar 3 di atas. Anda buatlah sedikit pembetulan untuk ketepatan jika perlu. 3. Pusingkan badan anda dan sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘capsul’ sebaris atau selari dengan jarum magnetic dan warna penanda merah di bahagian bawah jarum kompas adalah sama arah dengan anak panah. 2. Rujuk gambar 4 di bawah. 33 .

memupuk kerjasama. mempelajari kemahiran-kemahiran mendaki. perjalanan yang mencabar dijalankan dengan berjalan kaki di kawasan di mana cara biasa pengangkutan secara amnya tidak ada.TREKKING Trek adalah yang panjang. Tujuan Trekking: Untuk menguji daya tahan diri. 34 . Trekking tidak harus dikelirukan dengan mendaki gunung.

juga harus nyaman saat dipakai kerana harus membawa beban berat di medan licin. Sepatu yang memiliki tumit sol seperti ini memungkinkan pemakai dapat mencengkram permukaan meski kondisinya ekstrim (curam. Jenis sepatu boot paling cocok untuk kegiatan ini.Perlengkapan yang diperlukan semasa Trekking : 1. karena melindungi pergelangan kaki hingga mata kaki dari kemungkinan terkilir. licin atau berbatu-batu) 35 . berbatu-batu dan curam. Sepatu Sepatu mendaki yang baik selain melindungi kaki dari luka. ceruk yang dalam. Pilihlah sol sepatu dengan kembang-kembang besar.

sebaliknya nylon amat baik menahan hujan sehingga banyak digunakan sebagai ponco. Bila mendaki medan yang dirimbuni pepohonan atau semak tinggi dimana terpaan angin tidak kencang. Hindari pemakaian pakaian berbahan jeans.Baju dari katun atau wol cukup ideal. Pakaian Pakaian yang ideal saat mendaki di gunung daerah tropis adalah yang relatif tebal dan menyerap keringat. hindari pemakaian jaket saat berjalan.2. katun tidak mampu menghangatkan badan. Bahan ini sukar kering dan berat disaat basah. sementara bahan nilon sebaiknya tidak digunakan karena tidak menyerap keringat sehingga keringat akan tetap menenpel pada badan. baju dari bahan sintetis misalnya polyester dan acrylics sedikit menyerap keringat tetapi cepat kering.Celana tidak kaku dan ringan guna melindungi kaki dari goresan duri. selain menahan keringat yang menempel di badan jaket juga membuat tubuh terasa gerah karena selama berjalan suhu 36 . Sayang bila telah basah.

tubuh meningkat akibat pembakaran zat makanan untuk menghasilkan energi. Jaket lainnya yang sebaiknya dibawa adalah yang memiliki dua lapisan (double layer) lapisan dalam biasanya berbahan penghangat dan menyeyerap keringat seperti wool atau polartex. pilihlah jaket yang berbahan isian (down Jaket) jaket jenis ini cukup tebal dan menahan dingin yang baik. Bila beristirahat saat hujan sebaiknya menganti baju yang basah dengan baju yang kering. Kini teknologi tekstil sudah mampu memproduksi Gore-Tex 37 . pembakaran berkurang. Pada saat istirahat disela pendakian. kelemahannya relatif berat dan memakan banyak tempat dalam ransel. 3. sedang lapisan luar berfungsi menahan air dan dingin. dinginya temperatur di gunung dan hembusan angin mengakibatkan pendaki akan menghadapi perbedaan drastis temperatur. Jaket Jaket digunakan untuk menahan dingin di puncak atau lokasi kemping saat aktifitas tidak segiat saat berjalan. oleh karena itu saat beristirahat sebaiknya pendaki mengunakan jaket atau sweater tebal.

bahan ini masih mahal. usahakan kantong tidur dari bahan polar atau bulu angsa. untuk itu jemurlah disiang hari pada saat berkemah.bahan jaket yang nyaman dipakai saat mendaki. 4. 5. bahan ini memungkinkan kulit tetap bernafas. akan meredan panas tubuh dan terasa hangat. tidak gerah mengeluarkan keringat dan mampu menahan angin (wind breaking) dan resapan air hujan (water proff) sayang. Lampu Suloh (Torch Light) Kegunaan pada waktu malam. 38 . Kantung tidur (sleeping bag) Peralatan penting lainnya adalah kantung tidur (slepping bag) usahakan kantung tidur tetap dalam keadaan kering.

39 .5L air biasa dan 500ML air Isotonik) .Senarai peralatan yang dikehendaki: a) Makanan  Roti  Mentega kacang dan jeli  Teh dan kopi  Buah-buahan b) Ubat-ubatan peribadi  Plaster  Penadol  Minyak angin  Ubat peribadi c) Pisau lipat  Untuk kegunaan am dan kecemasan d) Bekas air minum  Air minum yang cukup (sekurang-kurangnya 1.

juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan kepada lutut 40 . f) Tongkat/walking stick Sebagai bantuan semasa mendaki dan turun cerun.e) Plastik sampah Untuk mengumpul sampah peribadi/digunakan sebagai baju hujan.

g) Topi Mengurangkan pancaran matahari yang terus kepada muka dan mata h) Telefonbimbit Berhubung dengan pihak luar semasa waktu kecemasan 41 .

i) Wisel Digunakan semasa waktu kecemasan (bertiup untuk menarik perhatian) j) Peti pertolongan cemas 42 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful