PERKHEMAHAN

Perkhemahan adalah aktiviti asas bagi kebanyakan kegiatan luar. Pada zaman dahulu, berkhemah merupakan cara hidup bagi kaumkaum Dayak Merah di Amerika Syarikat. Tetapi kini aktiviti perkhemahan telah menjadi kegiatan riadah dan sukan yang diminati ramai terutama golongan muda diserata dunia. Perkhemahan merupakan cara hidup sementara seseorang dipersekitaran luar rumah yang memerlukan seseorang melakukan aktiviti kehidupan harian dengan menggunakan peralatan dan bekalan makanan yang terhad. Khemah boleh diperbuat daripada kain tebal atau kain layar yang ditegakkan dengan tiang besi atau kayu dan tali. 1. Tujuan perkhemahan:  Mememberi satu pengalaman dan kemahiran tinggi dalam penyediaan tapak khemah yang berkualiti  Bentuk sikap berdikari, semangat setia kawan, berdisiplin dan kepimpinan  Membina kekuatan mental dan fizikal  Mengalami dan menyesuaikan diri dengan kehidupan luar  Mempelajari ilmu alam semulajadi

1

2. Perkara-Perkara yang Penting:  Jenis-jenis khemah  Peralatan  Pakaian  Peraturan dan keselamatan  Pemilihan tapak khemah

3. Jenis-jenis perkhemahan a) Dome tent - bentuk gelembung - material yang fleksible

2

b) Ridge tent - mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung - material nylon

c) Shelter - sukar dibina, memerlukan kemahiran tinggi - menyembunyikan diri daripada musuh

3

d) Solo tent

4. Peralatan perkhemahan

A.Alatan Penjagaan Diri i. ii. iii. iv. Ubat gigi Berus gigi Krim mandian / sabun Syampoo
4

iv. ii. Pakaian harian i. Panadol Plaster luka Minyak angin Lampu suluh C. iii. iii. Alatan Keselamatan / Ubatan i. iv. Pakaian i.B. Pakaian solat T-shirt / Baju Melayu Kain pelikat Telekung D. ii. T-shirt T-shirt SBT oren Track bottom Selipar Kasut tracking Baju Uniform 5 . ii. iv. iii. vi. v.

tali pengikat  Plastik asal lantai khemah  Plastik alas atas khemah (persediaan menghadapi kebocoran)  Tilam angin dan pam  Tikar tidur  Beg tidur  Selimut  Bantal  Pelita  Bahan api pelita dan corong (jika menggunakan minyak)  Lampu picit dan bateri ganti  Plastik sampah 6 . Perkakasan Perkhemahan :  Khemah.5. pacak khemah. tiang.

Perkakasan am :  Parang  Kompas  Gunting  Pisau perkhemahan.6. Memasak :  Dapur perkhemahan  Bahan api dapur perkhemahan dan corong (jika menggunakan minyak)  Jaring bagi unggun api  Periuk perkhemahan dengan penutup  Cerek teh atau kopi 7 . pisau askar  Pemutar skru  Mancis tahan air / dalam bekas kedap air 7.

Barang Persendirian  Kad pengenalan  Tuala  Baju basahan / mandi  Sabun 10. teh dan kopi (serbuk bancuhan minuman)  Buah-buahan 9.Pemilihan Pakaian : Melindungi diri daripada terdedah kepada :  Pancaran matahari yang berlebihan  Sejuk  Angin  Hujan Peringatan PENTING: Apa sahaja yang menambah atau mengurangkan suhu badan anda merupakan MUSUH ANDA PALING UTAMA!!!! 8 .8. Makanan :  Roti  Mentega kacang & jeli  Koko.

pakaian ekspedisi hutan)  Baju Sejuk (Sweater)  Baju Hujan  Kasut ( Selipar dan kasut kem )  Stokin tebal  Topi & Sarung tangan 12.11.Barang yang tidak perlu dipakai  Barangan kemas  Radio yang kuat  Senjata api  Barang mudah pecah/rosak  Haiwan peliharaan 9 .Pakaian yang diperlukan :  Pakaian (harian.

Peraturan Dan Keselamatan i. iv.mengenali dan hormat-menghormati antara satu sama lain. tuan/puan hendaklah menjalinkan silaturahim. Peserta diwajibkan mengerjakan solat berjemaah di surau pada waktu yang ditetapkan oleh kem komandan. viii. Dilarang merosakkan atau memindahkan peralatan ke tempat lain.13. ii. Semua peserta diwajibkan menghadirkan diri dan menepati masa dalam setiap program. Menjaga segala peralatan yang disediakan . Tidak dibenarkan memberi sebarang makanan kepada binatang-binatang. Semua pihak yang terlibat dalam perkhemahan dilarang merokok dalam kawasan perkhemahan dan membuang sampah di merata-rata tempat. Dilarang menebang atau merosakkan pokok-pokok yang terdapat dalam kawasan perkhemahan. vii. kenal. Lelaki tidak dibenarkan masuk ke kawasan perkhemahan perempuan dan demikian juga sebaliknya tanpa kebenaran. v. vi. iii. Semasa perkhemahan. 10 .

xiv. xii. Hendaklah sentiasa berpakaian kemas dan tidak boleh memakai selipar atau kain pelikat sama ada ke dewan makan atau keluar daripada kawasan perkhemahan. x.00 tengah malam. Tidak dibenarkan keluar dari kawasan perkhemahan kecuali semasa aktiviti rasmi. selepas jam 12. Penjagaan diri/peralatan/harta persendirian perlu diberi keutamaan.ix. Tidak dibenarkan membeli makanan dan minuman dari luar semasa perkhemahan. xiii. 11 . Peserta yang melanggar peraturan keselamatan ini akan dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Keselamatan/Urusetia. Segala bentuk perjudian dan minuman keras diharamkan sama sekali. Setiap peserta. Tidak dibenarkan memancing. xvi. berburu dan menangkap binatang tanpa kebenaran semasa perkhemahan. xv. xi. tidak dibenarkan berkeliaran di luar khemah masing-masing.

Pemilihan Tapak A) Corak tapak perkhemahan. 14. Tempat yang sebegini akan berlaku banjir atau dihanyutkan air yang deras sekiranya berlaku hujan yang lebat dan sebagainya. xx. Pilihlah tapak yang sesuai dari segi lapang.tiada pohon-pohon besar yang mudah rekah atau berdahan kering. permukaan tidak berselut atau lembab. dan permukaan yang curam juga haruslah dielakkan. Selain itu juga sila elakkan daripada membina khemah di kawasan sebelah dalam selekoh sungai. 12 . Aktiviti penggunaan air dan api perlu dijalankan di bawah penyeliaan/pengawasan mendapat kebenaran dari pihak berkenaan. xix. Penggunaan peralatan berbahaya hendaklah di bawah penyeliaan dan pengawasan pihak bertanggungjawab. Tidak dibenarkan berinteraksi dengan orang luar tanpa kebenaran dari pihak penganjur. Peraturan-peraturan lain mengenai keselamatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu. dan xviii.xvii.

D) Mudah untuk mendapat bantuan. Di antara perkara penting semasa memilih tapak perkhemahan ialah punca air yang bersih. Pemilihan tapak yang lebih tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air. Punca air juga haruslah diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang bagaimana. kolam atau sebagainya.B) Berhampiran punca air. Contohnya membina khemah di tepi pantai. di tepi sungai dan air pasang dan sebagainya. C) Tapak yang lebih tinggi dari punca air. anak air. Walau bagaimanapun punca air tersebut mestilah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini seperti cirit-birit atau sebarang penyakit lain yang boleh berjangkit malalui air yang tidak bersih. Tapak perkhemahan yang di pilih mestilah berdekatan dengan punca air yang bersih. telaga. Air yang besih boleh digunakan untuk memasak. Tapak perkhemahan yang dipilih juga berdasarkan kepada keadaan 13 . Tapak khemah mestilah berhampiran dengan air sama ada sungai. membersihkan diri dan sebagainya.

bagi kegunaan memasak. Kawasan tersebut perlu dipastikan bahawa bukan kawasan laluan binatang liar seperti gajah. minuman. F) Jangkamasa perkhemahan Tapak perkhemahan yang dipilih mestilah seasuai dengan jangkamasa perkhemahan. Jabatan Hutan. Tapak perkhemahan itu haruslah berdekatan kampung dan laluan orang ramai. Selain itu juga setiap kali sebelum melakukan aktiviti perkhemahan haruslah melaporkan terlebih dahulu kepada pihak berwajib seperti Polis. 14 .tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. pihak yang bertanggungjawab yang lain. E) Keselamatan kawasan perkhemahan. Keselamatan kawasan perkhemahan sangat perlu di ambil kira. mandi dan juga untuk kegunaan lain. Sekiranya berkhemah untuk satu jangkamasa yang lama maka perlulah memastikan bekalan air yang mencukupi. babi dan sebagainya.

Tali terdapat dalam pelbagai Saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. Sejarah Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. 2. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. bulu unta dan akar kayu. 15 . kapas. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. bungkusan dan memulakan jahitan. di hospital. 1983). Definisi Simpulan dan Ikatan: Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. rami. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana.SIMPULAN DAN IKATAN 1. daham kurma. ikatan manok. Penduduk Mesir menggunakan tali lebih kurang 5000 tahun lepas(Syed Hasyim. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). ikatan rama-rama dan sebagainya. ikatan mati. mengikat kasut. setelah itu tali diperbuat pula daru sabut. dawai.

tiang dan papan untuk jambatan. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. Aktiviti menggunakan simpulan dan ikatan:  Aktiviti panjat-memanjat  Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan  Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi  Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat  Aktiviti memancing 16 . ikat silang gunting dan lilit balak. tiang bendera. 3. buluh.Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. ikat sorong. menara dan sebagainya.

 Ikatan Angka Lapan (Figure of Eight) Kegunaannya adalah sama seperti simpul mati. 17 . akan tetapi ianya lebih mudah dibuka berbanding ikatan mati. Ianya sukar untuk dibuka.4. Jenis-jenis ikatan:  Ikatan Mati(Simple Knot) Digunakan untuk menyimpul hujung tali terburai dan menjadi ikatan penahan pada takal.

hujung pancang khemah. Ianya juga ikatan yang digunakan dalam pertolongan cermas iaitu mengikat hujung kain anduh atau pembalut kerana senang dibuka. 18 . botol dan sebagainya. Ikatan Buku Sila(Reef knot) Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat dua tali yang same saiz.  Ikatan Manok (Clove Hitch) Ikatan Manok biasanya digunakan untuk mengikat benda yang licin seperti kayu.

19 . kuat. Ikatan Himpit (Fisherman's knot) Ikatan himpit sesuai digunakan untuk menyambungkan dua tali yang halus atau licin seperti tali tangsi.  Ikatan rama-rama Ikatan rama-rama dianggap sebagai suatu ikatan yang paling aman. Ikatan ini mudah terikat di tengah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir. dan mudah terikat.

ORIENTEERING Orienteering ialah satu sukan di mana peserta dengan berpandukan peta dan kompas dikehendaki mengemudikan dirinya ke titik-titik kawalan yang telah ditandakan di atas peta dan telah ditempatkan di atas mukabumi. Walau bagaimanapun anda tidak boleh mengambil masa yang lama untuk berfiker bagi mengatasi masalah pergerakan anda. Orienteering merupakan sukan yang mana memerlukan anda berfikir sambul berlari. Di dalam pergerakan ke beberapa destinasi yang dikenali sebagai Titik Kawalan. mengikut susunan tertentu. Ini adalah kerana matlamat berlari di dalam orienteering adalah untuk melawati kesemua titik kawalan dalam masa yang singkat. Orienteering bukanlah bergantung sepenuhnya kepada keupayaan fizikal seperti aktiviti larian yang lain. Kemahiran membaca peta merupakan elemen yang penting dalam orienteering memandangkan anda perlu menentukkan laluan yang terbaik. Orienteering ialah satu sukan rekreasi yang memerlukan pesertanya mengemudikan dirinya sendiri. Peserta adalah bebas untuk memilih laluannya sendiri dengan berpandukan peta dan kompas. berjalan atau berlari. Aktiviti ini merupakan sesuatu yang memerlukan imbangan fizikal dan mental yang baik terhadap laluannya dengan mudah dapat ditewaskan oleh seseorang peserta yang perlahan 20 . menempuhi pelbagai variasi rupabumi untuk tiba ke destinasi yang telah ditetapkan.

Ia juga dikenali sebagai acara klasik. Penyertaannya dikira batal.lariannya tetapi memberikan tumpuan yang lebih kepada pembacaan peta dan pemilihan laluan. apabila disebut orienteering. 1. Orienteering ini biasanya dijalankan dikawasan rupa bumi yang pelbagai. Jenis-jenis Orienteering a) Orienteering merentas desa (cross country orienteering) Pada umumnya. ia dirujuk kepada orienteering jenis ini – orienteering merentas desa. Di dalam acara ini. 21 . peserta adalah dimestikan melawat kesemua titik-titik kawalan menurut aturan yang telah ditetapkan. Format ini lebih sesuai untuk pertandingan kerana kesemua peserta umumnya akan menghadapi cabaran yang hampir sama. Sekiranya peserta tidak melawat salah satu titik kawalan tersebut.

Walau bagai mana pun masa adalah dihadkan dan biasanya 60 minit. Matlamat acara orienteering bermarkah ini adalah untuk mengumpul mata yang banyak dengan melawati seberapa banyak kawalan yang boleh di dalam masa yang dihadkan. Walau bagai mana pun acara ini nampaknya agak mudah tetapi peserta perlu merancang dan meneliti landasannya sendiri dalam keadaan masa yang terhad. Peserta adalah bebas untuk memilih mana-mana titik kawalan untuk dilawati. banyak titik-titik kawalan disediakan di mana setiap titik kawalan mempunyai mata yang tertentu bergantung kepada jarak dan kesukaran teknikal. Peserta yang melebihi dari had masa yang ditetapkan akan dikenakan penelti dan bentuk penelti bergantung kepada penganjur.b) Orienteering bermarkah (score orienteering) Di dalam acara jenis orienteering bermarkah. 22 . Format ini adalah sesuai untuk peserta-peserta baru kerana penyertaan mereka tidak terbatal jika tidak melawat salah satu titik kawalan.

Terdapat juga di mana acara ini dijalankan melebihi dari satu hari dan di dalam keadaan ini peserta perlu membawa bersama-sama peralatan bermalam. d) Orienteering bukit (mountain orienteering) Orienteering ini dijalankan dikawasan berbukit-bukit di samping jarak yang agak jauh. Acara ini dijalankan dikawasan perumahan. Penanda kawalan biasanya tidak digunakan sebaliknya peserta perlu mencatit butiran atau maklumat yang terdapat di sesuatu titik kawalan seperti nombor pili bomba dan sebagainya. Format ini memerlukan peserta yang berpengalaman dan tahap fizikal yang agak tinggi memandangkan landasan acara ini yang mencabar serta memerlukan navigasi dan daya keyakinan yang mantap.c) Orienteering jalanraya (street orienteering) Walaupun dikenali sebagai orienteering jalanraya tetapi ianya tidaklah dilakukan di jalanraya yang sibuk. e) Orienteering malam (night orienteering) Orienteering malam dijalankan dikawasan terbuka seperti di taman-taman dengan jarak landasan yang pendek demi 23 .

3 atau 4 orang. f) Orienteering berganti-ganti (relay orienteering) Acara ini dijalankan dengan penyertaan secara berpasukan. 24 .keselamatan para peserta serta masa yang terhad. peserta bagi acara ini akan hanya diberi menyalin kedudukan titk permulaan dan titik kawalan pertama sahaja terlebih dahulu. Setiap ahli dalam pasukan akan menamatkan landasan beliau sebelum digantikan oleh rakan sepasukan di satu tempat penggantian yang telah ditetapkan. Proses ini akan terus dilakukan sehingga peserta tiba di titik penamat. Tidak seperti acara lain. Apabila tiba di titik kawalan pertama. g) Norwegian Event Acara ini adalah satu acara yang digunakan bagi menyediakan satu landasan yang panjang di dalam kawasan yang kecil ataupun di kawasan yang sempit. peserta akan menyalin kedudukan titk kawalan yang kedua pula dari satu peta yang tersedia di situ. Setiap peserta di dalam sesuatu pasukan akan melalui landasan yang berbeza. Peserta perlu membawa lampu untuk membaca peta dan mencari penanda kawalan.

Peta orienteering dibuat oleh mereka yang mempunyai pengetahuan dan minat yang mendalam dalam orienteering.h) Kebaikan Sukan Orienteering  Sukan untuk semua  Meningkatkan kecergasan fizikal  Meningkatkan kecergasan mental dan daya tumpuan  Memberi cabaran dan keseronokan  Membina sikap positif dan keyakinan diri  Menggunakan persekitaran yang sihat  Meningkatkan kemahiran pembacaan peta dan kompas  Memupuk sifat keberanian dan ketenangan dalam keadaan cemas i) Peta Orienteering Peta merupakan elemen yang terpenting dalam orienteering di mana tanpa peta. Hanya mereka yang memahami apakah yang perlu dimasukkan ke dalam 25 . orienteering memerlukan satu peta yang khas yang dibuat mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. Oleh itu. orienteering tidak dapat dijalankan.

26 .selatan.timur. 2. -Kompas mengandungi anak panah yang dibuat daripada jarum besi bermagnet yang berdasarkan medan magnet di bumi. dan barat. -Kompas memberikan rujukan arah tertentu seperti arah mata angin yang ditunjuknya adalah utara.peta orienteering bagi membantu para peserta menggunakan segala cirri yang ada di atas tanah dan peta sebagai panduan navigasi. Apa itu kompas? -Kompas adalah alat navigasi untuk menentukan arah. kompas lensatik dan kompas orienteering atau dikenali dengan kompas silva. -Terdapat pelbagai jenis kompas yang boleh digunakan antaranya ialah kompas prismatic.

dan Kompas digital Kompas Analog Kompas analog adalah kompas yang biasa kita lihat dalam kehidupan seharian. Contoh kompas analog : Kompas navigasi kapal dan kompas kiblat 27 .3. iaitu i. ii. Kompas analog. Misalnya. Jenis-jenis Kompas Kompas dibahagikan kepada dua jenis. kompas yang dipakai ketika pengembaraan.

Dengan kata lain cara kerja kompas ini menggunakan kekomputeran. Dunia teknologi ini sangat memerlukan alat navigasi yang efektif dan efisyen. magnet dan teknologi GPS. Ia digunakan sejak zaman berzaman sehingga lahirnya kompas yang moden (jenis prismatic dan biasa). 28 . kompas falak dan kompas moden bersasaskan cecair. jenis kompas tersebut ialah kompas pelaut. Diciptakannya kompas digital bertujuan untuk melengkapi keperluan teknologi yang semakin canggih. kompas gegasing.Kompas Digital Kompas digital merupakan kompas yang telah menggunakan proses digitalisasi.

B. Memiliki cermin untuk memudahkan pembacaan dan bidikan. tidak berprisma dan bacaan dibuat dengan mata kasar dan tempat prisma diganti dengan bilah mata. Tanda panduan utara ditandakan dengan bentuk tiga segi yang dicat dengan cat putih yang berkilau. Dilengkapi dengan garisan (dalam cm dan inci) Digunakan untuk mengukur besar sudut peta.A. Kompas Silva Kompas ini adalah kompas yang paling sesuai untuk aktiviti orienteering. Arah timur. iii. Badan kompas mempunyai dua lapis penutup kaca dan di bawah sekali adalah compass card. Cuma ada dua perbezaan sahaja iaitu. 29 . Ukuran bagi kompas ini adalh dalam unit mil. C. selatan dan barat ditanda dengan huruf. ii. disebabkan kompas ini memiliki tanda panah penyesuaian yang terdapat pada dasar piring kompas. Kelebihan kompas silva ialah : i. Kompas Prismatik Kompas ini diperbuat daripada tembaga. Kompas Jurukur Kompas jurukur adalah sama dengan kompas prismatik.

ii.ini mata anda kearah anda akan pergi d) Baseplate . Kompas gegasing Kompas yang pertama dicipta di China Kompas falak Kompas magnet Kompas teknologi 4.mata ke utara magnet 30 . E. Kompas-kompas lain i. iii. Cara kerja kompas ini merupakan penggabungan antara kemampuan kompas bidik dengan kompas silva sehingga makin mudah digunakan.D. v.tapak semuanya digunakan untuk kompas e) Magnetic needle . Komponen-komponen Kompas a) Scale .untuk membantu membaca butiran yang kecil dan melihat kawasan berantakan symbol c) Direction of travel arrow. iv. Kompas M 53 A 515 Kompas ini merupakan penyempurnaan atau gabungan dari kompas prismatik dan silva.digunakan untuk mengukur jarak di atas peta b) Magnifier .

f) Rotating housing . anda harus ‘adjust’ agar ke utara. Namun arah utara yang paling penting. barat dan timur juga arah lain seperti barat daya dan lain-lain. 31 . Pada kompas terdapat jarum yang diwarnakan merah dan putih. Teknik menggunakan kompas Perkara pertama.putaran dengan skala darjah untuk memberikan bantalan g) Lanyard . selatan. apabila mahu menggunakan kompas ialah belajat mencari arah utara.memegang kompas h) North alignment arrow -perumah kompas 5. Jarum merah kompas yang berwarna merah hendaklah sentiasa menunjukan arah utara jika kompas jarum kompas anda (warna merah) tidak menunjukan arah utara. lihat gambar dibawah. Secara asas kompas mengandungi 16 petujuk mata angin.

Ikuti segala procedure yang telah ditetapkan contoh: a) Perhatikan di peta anda di manakah arah utara. buat satu garisan di peta (jika perlu).6. 2. Letakkan kompas anda di peta. c) Merangcang untuk memudahkan untuk sampai ke destinasi. Selarikan kompas anda dengan garisan yang anda buat di peta contoh ‘point A’ ke ‘point B’ peta) rujuk gambar 2 di atas. berdasarkan bearing yang diberi atau melalui pandangan (ingatan) sahaja. tandakan tempat yang hendak ditujui. Kedudukan anda ialah di ‘point A’ jangan silap. lebih baik lukis ‘arrow’ (jika perlu) pada garisan untuk menuju ke ‘point B’ 3. menggunakan skala pada kompas anda atau berdasarkan grid yang diberi pada peta (jika ada) 32 . Teknik asas menggunakan kompas dan peta Pertama sekali ialah memastikan ke manakah yang hendak anda pergi (arah yang hendak ditujui). Dari ‘point A’ anda boleh menentukan jarak ke ‘point B’. Langkah Pertama 1. b) Fahami sedikit bentuk muka bumi yang anda akan lalui.

Pastikan kedudukan anak panah dibahagian bawah ‘capsule point’ sama arahnya dengan arah utara di dalam peta. 2. Anda buatlah sedikit pembetulan untuk ketepatan jika perlu.Langkah Kedua 1. Rujuk gambar 4 di bawah. Kukuhkan kedudukan kompas di atas peta agar ‘base plate’ kompas tidak lari kedudukan. Kini arah anak panah pada ‘base plate’ akan ke arah ke tempat yang anda hendak pergi. Pusingkan ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sama arah dengan garisan arah utara dip eta. Rujuk gambar 3 di atas. 3. Pusingkan badan anda dan sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘capsul’ sebaris atau selari dengan jarum magnetic dan warna penanda merah di bahagian bawah jarum kompas adalah sama arah dengan anak panah. 3. 33 . Langkah ketiga 1. 2. Pegang kompas di tangan anda fokuskan di hadapan anda. Pastikan ‘base plate’ dalam keadaan rata ditangan anda dan arah anak panah lurus dan menunjukkan tempat yang ditujui.

memupuk kerjasama. mempelajari kemahiran-kemahiran mendaki. Tujuan Trekking: Untuk menguji daya tahan diri. Trekking tidak harus dikelirukan dengan mendaki gunung. 34 . perjalanan yang mencabar dijalankan dengan berjalan kaki di kawasan di mana cara biasa pengangkutan secara amnya tidak ada.TREKKING Trek adalah yang panjang.

ceruk yang dalam. Sepatu Sepatu mendaki yang baik selain melindungi kaki dari luka. Jenis sepatu boot paling cocok untuk kegiatan ini.Perlengkapan yang diperlukan semasa Trekking : 1. Sepatu yang memiliki tumit sol seperti ini memungkinkan pemakai dapat mencengkram permukaan meski kondisinya ekstrim (curam. juga harus nyaman saat dipakai kerana harus membawa beban berat di medan licin. karena melindungi pergelangan kaki hingga mata kaki dari kemungkinan terkilir. berbatu-batu dan curam. Pilihlah sol sepatu dengan kembang-kembang besar. licin atau berbatu-batu) 35 .

sebaliknya nylon amat baik menahan hujan sehingga banyak digunakan sebagai ponco.Celana tidak kaku dan ringan guna melindungi kaki dari goresan duri. Pakaian Pakaian yang ideal saat mendaki di gunung daerah tropis adalah yang relatif tebal dan menyerap keringat. sementara bahan nilon sebaiknya tidak digunakan karena tidak menyerap keringat sehingga keringat akan tetap menenpel pada badan. selain menahan keringat yang menempel di badan jaket juga membuat tubuh terasa gerah karena selama berjalan suhu 36 . Sayang bila telah basah. Bila mendaki medan yang dirimbuni pepohonan atau semak tinggi dimana terpaan angin tidak kencang.Baju dari katun atau wol cukup ideal. Hindari pemakaian pakaian berbahan jeans. Bahan ini sukar kering dan berat disaat basah.2. hindari pemakaian jaket saat berjalan. katun tidak mampu menghangatkan badan. baju dari bahan sintetis misalnya polyester dan acrylics sedikit menyerap keringat tetapi cepat kering.

Pada saat istirahat disela pendakian. Jaket Jaket digunakan untuk menahan dingin di puncak atau lokasi kemping saat aktifitas tidak segiat saat berjalan.tubuh meningkat akibat pembakaran zat makanan untuk menghasilkan energi. Bila beristirahat saat hujan sebaiknya menganti baju yang basah dengan baju yang kering. pilihlah jaket yang berbahan isian (down Jaket) jaket jenis ini cukup tebal dan menahan dingin yang baik. pembakaran berkurang. sedang lapisan luar berfungsi menahan air dan dingin. kelemahannya relatif berat dan memakan banyak tempat dalam ransel. 3. dinginya temperatur di gunung dan hembusan angin mengakibatkan pendaki akan menghadapi perbedaan drastis temperatur. Jaket lainnya yang sebaiknya dibawa adalah yang memiliki dua lapisan (double layer) lapisan dalam biasanya berbahan penghangat dan menyeyerap keringat seperti wool atau polartex. Kini teknologi tekstil sudah mampu memproduksi Gore-Tex 37 . oleh karena itu saat beristirahat sebaiknya pendaki mengunakan jaket atau sweater tebal.

usahakan kantong tidur dari bahan polar atau bulu angsa. bahan ini memungkinkan kulit tetap bernafas. Lampu Suloh (Torch Light) Kegunaan pada waktu malam.bahan jaket yang nyaman dipakai saat mendaki. tidak gerah mengeluarkan keringat dan mampu menahan angin (wind breaking) dan resapan air hujan (water proff) sayang. 4. 38 . 5. bahan ini masih mahal. Kantung tidur (sleeping bag) Peralatan penting lainnya adalah kantung tidur (slepping bag) usahakan kantung tidur tetap dalam keadaan kering. akan meredan panas tubuh dan terasa hangat. untuk itu jemurlah disiang hari pada saat berkemah.

Senarai peralatan yang dikehendaki: a) Makanan  Roti  Mentega kacang dan jeli  Teh dan kopi  Buah-buahan b) Ubat-ubatan peribadi  Plaster  Penadol  Minyak angin  Ubat peribadi c) Pisau lipat  Untuk kegunaan am dan kecemasan d) Bekas air minum  Air minum yang cukup (sekurang-kurangnya 1.5L air biasa dan 500ML air Isotonik) . 39 .

e) Plastik sampah Untuk mengumpul sampah peribadi/digunakan sebagai baju hujan. f) Tongkat/walking stick Sebagai bantuan semasa mendaki dan turun cerun. juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan kepada lutut 40 .

g) Topi Mengurangkan pancaran matahari yang terus kepada muka dan mata h) Telefonbimbit Berhubung dengan pihak luar semasa waktu kecemasan 41 .

i) Wisel Digunakan semasa waktu kecemasan (bertiup untuk menarik perhatian) j) Peti pertolongan cemas 42 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful