PERKHEMAHAN

Perkhemahan adalah aktiviti asas bagi kebanyakan kegiatan luar. Pada zaman dahulu, berkhemah merupakan cara hidup bagi kaumkaum Dayak Merah di Amerika Syarikat. Tetapi kini aktiviti perkhemahan telah menjadi kegiatan riadah dan sukan yang diminati ramai terutama golongan muda diserata dunia. Perkhemahan merupakan cara hidup sementara seseorang dipersekitaran luar rumah yang memerlukan seseorang melakukan aktiviti kehidupan harian dengan menggunakan peralatan dan bekalan makanan yang terhad. Khemah boleh diperbuat daripada kain tebal atau kain layar yang ditegakkan dengan tiang besi atau kayu dan tali. 1. Tujuan perkhemahan:  Mememberi satu pengalaman dan kemahiran tinggi dalam penyediaan tapak khemah yang berkualiti  Bentuk sikap berdikari, semangat setia kawan, berdisiplin dan kepimpinan  Membina kekuatan mental dan fizikal  Mengalami dan menyesuaikan diri dengan kehidupan luar  Mempelajari ilmu alam semulajadi

1

2. Perkara-Perkara yang Penting:  Jenis-jenis khemah  Peralatan  Pakaian  Peraturan dan keselamatan  Pemilihan tapak khemah

3. Jenis-jenis perkhemahan a) Dome tent - bentuk gelembung - material yang fleksible

2

b) Ridge tent - mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung - material nylon

c) Shelter - sukar dibina, memerlukan kemahiran tinggi - menyembunyikan diri daripada musuh

3

d) Solo tent

4. Peralatan perkhemahan

A.Alatan Penjagaan Diri i. ii. iii. iv. Ubat gigi Berus gigi Krim mandian / sabun Syampoo
4

Pakaian i.B. v. iv. Pakaian harian i. iv. ii. T-shirt T-shirt SBT oren Track bottom Selipar Kasut tracking Baju Uniform 5 . iv. iii. ii. Alatan Keselamatan / Ubatan i. Pakaian solat T-shirt / Baju Melayu Kain pelikat Telekung D. vi. iii. iii. Panadol Plaster luka Minyak angin Lampu suluh C. ii.

pacak khemah. Perkakasan Perkhemahan :  Khemah. tiang.5. tali pengikat  Plastik asal lantai khemah  Plastik alas atas khemah (persediaan menghadapi kebocoran)  Tilam angin dan pam  Tikar tidur  Beg tidur  Selimut  Bantal  Pelita  Bahan api pelita dan corong (jika menggunakan minyak)  Lampu picit dan bateri ganti  Plastik sampah 6 .

pisau askar  Pemutar skru  Mancis tahan air / dalam bekas kedap air 7.6. Perkakasan am :  Parang  Kompas  Gunting  Pisau perkhemahan. Memasak :  Dapur perkhemahan  Bahan api dapur perkhemahan dan corong (jika menggunakan minyak)  Jaring bagi unggun api  Periuk perkhemahan dengan penutup  Cerek teh atau kopi 7 .

Makanan :  Roti  Mentega kacang & jeli  Koko. teh dan kopi (serbuk bancuhan minuman)  Buah-buahan 9. Barang Persendirian  Kad pengenalan  Tuala  Baju basahan / mandi  Sabun 10.8.Pemilihan Pakaian : Melindungi diri daripada terdedah kepada :  Pancaran matahari yang berlebihan  Sejuk  Angin  Hujan Peringatan PENTING: Apa sahaja yang menambah atau mengurangkan suhu badan anda merupakan MUSUH ANDA PALING UTAMA!!!! 8 .

11.Barang yang tidak perlu dipakai  Barangan kemas  Radio yang kuat  Senjata api  Barang mudah pecah/rosak  Haiwan peliharaan 9 . pakaian ekspedisi hutan)  Baju Sejuk (Sweater)  Baju Hujan  Kasut ( Selipar dan kasut kem )  Stokin tebal  Topi & Sarung tangan 12.Pakaian yang diperlukan :  Pakaian (harian.

Dilarang merosakkan atau memindahkan peralatan ke tempat lain. tuan/puan hendaklah menjalinkan silaturahim. Lelaki tidak dibenarkan masuk ke kawasan perkhemahan perempuan dan demikian juga sebaliknya tanpa kebenaran. ii. Semua peserta diwajibkan menghadirkan diri dan menepati masa dalam setiap program. viii.Peraturan Dan Keselamatan i. 10 . kenal. Dilarang menebang atau merosakkan pokok-pokok yang terdapat dalam kawasan perkhemahan. Menjaga segala peralatan yang disediakan . vii. iii. v. Tidak dibenarkan memberi sebarang makanan kepada binatang-binatang. Semua pihak yang terlibat dalam perkhemahan dilarang merokok dalam kawasan perkhemahan dan membuang sampah di merata-rata tempat. iv.13. vi.mengenali dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Semasa perkhemahan. Peserta diwajibkan mengerjakan solat berjemaah di surau pada waktu yang ditetapkan oleh kem komandan.

Tidak dibenarkan memancing. xvi. Penjagaan diri/peralatan/harta persendirian perlu diberi keutamaan. Tidak dibenarkan keluar dari kawasan perkhemahan kecuali semasa aktiviti rasmi. xi. Setiap peserta.ix. Segala bentuk perjudian dan minuman keras diharamkan sama sekali. xii. tidak dibenarkan berkeliaran di luar khemah masing-masing. xiii. Hendaklah sentiasa berpakaian kemas dan tidak boleh memakai selipar atau kain pelikat sama ada ke dewan makan atau keluar daripada kawasan perkhemahan. Tidak dibenarkan membeli makanan dan minuman dari luar semasa perkhemahan.00 tengah malam. selepas jam 12. xv. xiv. Peserta yang melanggar peraturan keselamatan ini akan dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Keselamatan/Urusetia. 11 . x. berburu dan menangkap binatang tanpa kebenaran semasa perkhemahan.

Tempat yang sebegini akan berlaku banjir atau dihanyutkan air yang deras sekiranya berlaku hujan yang lebat dan sebagainya. 14. xix. dan xviii. Tidak dibenarkan berinteraksi dengan orang luar tanpa kebenaran dari pihak penganjur. Pilihlah tapak yang sesuai dari segi lapang.xvii. 12 .Pemilihan Tapak A) Corak tapak perkhemahan. Penggunaan peralatan berbahaya hendaklah di bawah penyeliaan dan pengawasan pihak bertanggungjawab. Aktiviti penggunaan air dan api perlu dijalankan di bawah penyeliaan/pengawasan mendapat kebenaran dari pihak berkenaan. xx. permukaan tidak berselut atau lembab.tiada pohon-pohon besar yang mudah rekah atau berdahan kering. Peraturan-peraturan lain mengenai keselamatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu. dan permukaan yang curam juga haruslah dielakkan. Selain itu juga sila elakkan daripada membina khemah di kawasan sebelah dalam selekoh sungai.

C) Tapak yang lebih tinggi dari punca air.B) Berhampiran punca air. di tepi sungai dan air pasang dan sebagainya. membersihkan diri dan sebagainya. Tapak perkhemahan yang dipilih juga berdasarkan kepada keadaan 13 . kolam atau sebagainya. Tapak khemah mestilah berhampiran dengan air sama ada sungai. Punca air juga haruslah diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang bagaimana. Tapak perkhemahan yang di pilih mestilah berdekatan dengan punca air yang bersih. Di antara perkara penting semasa memilih tapak perkhemahan ialah punca air yang bersih. Walau bagaimanapun punca air tersebut mestilah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini seperti cirit-birit atau sebarang penyakit lain yang boleh berjangkit malalui air yang tidak bersih. telaga. D) Mudah untuk mendapat bantuan. Air yang besih boleh digunakan untuk memasak. Pemilihan tapak yang lebih tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air. Contohnya membina khemah di tepi pantai. anak air.

Selain itu juga setiap kali sebelum melakukan aktiviti perkhemahan haruslah melaporkan terlebih dahulu kepada pihak berwajib seperti Polis. babi dan sebagainya. E) Keselamatan kawasan perkhemahan. mandi dan juga untuk kegunaan lain.tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. F) Jangkamasa perkhemahan Tapak perkhemahan yang dipilih mestilah seasuai dengan jangkamasa perkhemahan. 14 . bagi kegunaan memasak. Keselamatan kawasan perkhemahan sangat perlu di ambil kira. Kawasan tersebut perlu dipastikan bahawa bukan kawasan laluan binatang liar seperti gajah. pihak yang bertanggungjawab yang lain. Tapak perkhemahan itu haruslah berdekatan kampung dan laluan orang ramai. Sekiranya berkhemah untuk satu jangkamasa yang lama maka perlulah memastikan bekalan air yang mencukupi. Jabatan Hutan. minuman.

SIMPULAN DAN IKATAN 1. 15 . bungkusan dan memulakan jahitan. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus. Sejarah Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. ikatan mati. mengikat kasut. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. di hospital. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. Tali terdapat dalam pelbagai Saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. ikatan rama-rama dan sebagainya. kapas. setelah itu tali diperbuat pula daru sabut. 1983). rami. 2. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. Penduduk Mesir menggunakan tali lebih kurang 5000 tahun lepas(Syed Hasyim. daham kurma. dawai. ikatan manok. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). bulu unta dan akar kayu. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Definisi Simpulan dan Ikatan: Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya.

tiang dan papan untuk jambatan. Aktiviti menggunakan simpulan dan ikatan:  Aktiviti panjat-memanjat  Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan  Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi  Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat  Aktiviti memancing 16 . Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. buluh. 3. ikat silang gunting dan lilit balak.Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. tiang bendera. menara dan sebagainya. ikat sorong.

4. Jenis-jenis ikatan:  Ikatan Mati(Simple Knot) Digunakan untuk menyimpul hujung tali terburai dan menjadi ikatan penahan pada takal. Ianya sukar untuk dibuka. akan tetapi ianya lebih mudah dibuka berbanding ikatan mati.  Ikatan Angka Lapan (Figure of Eight) Kegunaannya adalah sama seperti simpul mati. 17 .

Ianya juga ikatan yang digunakan dalam pertolongan cermas iaitu mengikat hujung kain anduh atau pembalut kerana senang dibuka.  Ikatan Manok (Clove Hitch) Ikatan Manok biasanya digunakan untuk mengikat benda yang licin seperti kayu. hujung pancang khemah. 18 . Ikatan Buku Sila(Reef knot) Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat dua tali yang same saiz. botol dan sebagainya.

kuat. Ikatan ini mudah terikat di tengah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir.  Ikatan rama-rama Ikatan rama-rama dianggap sebagai suatu ikatan yang paling aman. dan mudah terikat. 19 . Ikatan Himpit (Fisherman's knot) Ikatan himpit sesuai digunakan untuk menyambungkan dua tali yang halus atau licin seperti tali tangsi.

menempuhi pelbagai variasi rupabumi untuk tiba ke destinasi yang telah ditetapkan. Di dalam pergerakan ke beberapa destinasi yang dikenali sebagai Titik Kawalan. Orienteering ialah satu sukan rekreasi yang memerlukan pesertanya mengemudikan dirinya sendiri. Orienteering merupakan sukan yang mana memerlukan anda berfikir sambul berlari. berjalan atau berlari. Orienteering bukanlah bergantung sepenuhnya kepada keupayaan fizikal seperti aktiviti larian yang lain. Ini adalah kerana matlamat berlari di dalam orienteering adalah untuk melawati kesemua titik kawalan dalam masa yang singkat. mengikut susunan tertentu. Aktiviti ini merupakan sesuatu yang memerlukan imbangan fizikal dan mental yang baik terhadap laluannya dengan mudah dapat ditewaskan oleh seseorang peserta yang perlahan 20 .ORIENTEERING Orienteering ialah satu sukan di mana peserta dengan berpandukan peta dan kompas dikehendaki mengemudikan dirinya ke titik-titik kawalan yang telah ditandakan di atas peta dan telah ditempatkan di atas mukabumi. Kemahiran membaca peta merupakan elemen yang penting dalam orienteering memandangkan anda perlu menentukkan laluan yang terbaik. Peserta adalah bebas untuk memilih laluannya sendiri dengan berpandukan peta dan kompas. Walau bagaimanapun anda tidak boleh mengambil masa yang lama untuk berfiker bagi mengatasi masalah pergerakan anda.

Sekiranya peserta tidak melawat salah satu titik kawalan tersebut. Penyertaannya dikira batal. Format ini lebih sesuai untuk pertandingan kerana kesemua peserta umumnya akan menghadapi cabaran yang hampir sama. apabila disebut orienteering. ia dirujuk kepada orienteering jenis ini – orienteering merentas desa. Orienteering ini biasanya dijalankan dikawasan rupa bumi yang pelbagai. 1.lariannya tetapi memberikan tumpuan yang lebih kepada pembacaan peta dan pemilihan laluan. Di dalam acara ini. peserta adalah dimestikan melawat kesemua titik-titik kawalan menurut aturan yang telah ditetapkan. Ia juga dikenali sebagai acara klasik. 21 . Jenis-jenis Orienteering a) Orienteering merentas desa (cross country orienteering) Pada umumnya.

Walau bagai mana pun acara ini nampaknya agak mudah tetapi peserta perlu merancang dan meneliti landasannya sendiri dalam keadaan masa yang terhad. banyak titik-titik kawalan disediakan di mana setiap titik kawalan mempunyai mata yang tertentu bergantung kepada jarak dan kesukaran teknikal.b) Orienteering bermarkah (score orienteering) Di dalam acara jenis orienteering bermarkah. Matlamat acara orienteering bermarkah ini adalah untuk mengumpul mata yang banyak dengan melawati seberapa banyak kawalan yang boleh di dalam masa yang dihadkan. Peserta yang melebihi dari had masa yang ditetapkan akan dikenakan penelti dan bentuk penelti bergantung kepada penganjur. Peserta adalah bebas untuk memilih mana-mana titik kawalan untuk dilawati. 22 . Walau bagai mana pun masa adalah dihadkan dan biasanya 60 minit. Format ini adalah sesuai untuk peserta-peserta baru kerana penyertaan mereka tidak terbatal jika tidak melawat salah satu titik kawalan.

e) Orienteering malam (night orienteering) Orienteering malam dijalankan dikawasan terbuka seperti di taman-taman dengan jarak landasan yang pendek demi 23 . Penanda kawalan biasanya tidak digunakan sebaliknya peserta perlu mencatit butiran atau maklumat yang terdapat di sesuatu titik kawalan seperti nombor pili bomba dan sebagainya. Acara ini dijalankan dikawasan perumahan. Terdapat juga di mana acara ini dijalankan melebihi dari satu hari dan di dalam keadaan ini peserta perlu membawa bersama-sama peralatan bermalam. d) Orienteering bukit (mountain orienteering) Orienteering ini dijalankan dikawasan berbukit-bukit di samping jarak yang agak jauh. Format ini memerlukan peserta yang berpengalaman dan tahap fizikal yang agak tinggi memandangkan landasan acara ini yang mencabar serta memerlukan navigasi dan daya keyakinan yang mantap.c) Orienteering jalanraya (street orienteering) Walaupun dikenali sebagai orienteering jalanraya tetapi ianya tidaklah dilakukan di jalanraya yang sibuk.

Proses ini akan terus dilakukan sehingga peserta tiba di titik penamat. f) Orienteering berganti-ganti (relay orienteering) Acara ini dijalankan dengan penyertaan secara berpasukan. peserta bagi acara ini akan hanya diberi menyalin kedudukan titk permulaan dan titik kawalan pertama sahaja terlebih dahulu. Setiap ahli dalam pasukan akan menamatkan landasan beliau sebelum digantikan oleh rakan sepasukan di satu tempat penggantian yang telah ditetapkan.keselamatan para peserta serta masa yang terhad. peserta akan menyalin kedudukan titk kawalan yang kedua pula dari satu peta yang tersedia di situ. Peserta perlu membawa lampu untuk membaca peta dan mencari penanda kawalan. 3 atau 4 orang. Tidak seperti acara lain. g) Norwegian Event Acara ini adalah satu acara yang digunakan bagi menyediakan satu landasan yang panjang di dalam kawasan yang kecil ataupun di kawasan yang sempit. Apabila tiba di titik kawalan pertama. 24 . Setiap peserta di dalam sesuatu pasukan akan melalui landasan yang berbeza.

h) Kebaikan Sukan Orienteering  Sukan untuk semua  Meningkatkan kecergasan fizikal  Meningkatkan kecergasan mental dan daya tumpuan  Memberi cabaran dan keseronokan  Membina sikap positif dan keyakinan diri  Menggunakan persekitaran yang sihat  Meningkatkan kemahiran pembacaan peta dan kompas  Memupuk sifat keberanian dan ketenangan dalam keadaan cemas i) Peta Orienteering Peta merupakan elemen yang terpenting dalam orienteering di mana tanpa peta. orienteering memerlukan satu peta yang khas yang dibuat mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. Hanya mereka yang memahami apakah yang perlu dimasukkan ke dalam 25 . Peta orienteering dibuat oleh mereka yang mempunyai pengetahuan dan minat yang mendalam dalam orienteering. Oleh itu. orienteering tidak dapat dijalankan.

-Kompas memberikan rujukan arah tertentu seperti arah mata angin yang ditunjuknya adalah utara. kompas lensatik dan kompas orienteering atau dikenali dengan kompas silva. 26 . Apa itu kompas? -Kompas adalah alat navigasi untuk menentukan arah. dan barat. -Terdapat pelbagai jenis kompas yang boleh digunakan antaranya ialah kompas prismatic. 2.peta orienteering bagi membantu para peserta menggunakan segala cirri yang ada di atas tanah dan peta sebagai panduan navigasi. -Kompas mengandungi anak panah yang dibuat daripada jarum besi bermagnet yang berdasarkan medan magnet di bumi.selatan.timur.

dan Kompas digital Kompas Analog Kompas analog adalah kompas yang biasa kita lihat dalam kehidupan seharian. Jenis-jenis Kompas Kompas dibahagikan kepada dua jenis. Kompas analog.3. Misalnya. Contoh kompas analog : Kompas navigasi kapal dan kompas kiblat 27 . iaitu i. kompas yang dipakai ketika pengembaraan. ii.

jenis kompas tersebut ialah kompas pelaut. Ia digunakan sejak zaman berzaman sehingga lahirnya kompas yang moden (jenis prismatic dan biasa). magnet dan teknologi GPS. Dengan kata lain cara kerja kompas ini menggunakan kekomputeran. 28 . Dunia teknologi ini sangat memerlukan alat navigasi yang efektif dan efisyen. Diciptakannya kompas digital bertujuan untuk melengkapi keperluan teknologi yang semakin canggih. kompas falak dan kompas moden bersasaskan cecair.Kompas Digital Kompas digital merupakan kompas yang telah menggunakan proses digitalisasi. kompas gegasing.

C. Kompas Jurukur Kompas jurukur adalah sama dengan kompas prismatik. Ukuran bagi kompas ini adalh dalam unit mil. Cuma ada dua perbezaan sahaja iaitu. selatan dan barat ditanda dengan huruf. ii. Dilengkapi dengan garisan (dalam cm dan inci) Digunakan untuk mengukur besar sudut peta. Kelebihan kompas silva ialah : i. tidak berprisma dan bacaan dibuat dengan mata kasar dan tempat prisma diganti dengan bilah mata. Kompas Silva Kompas ini adalah kompas yang paling sesuai untuk aktiviti orienteering. Memiliki cermin untuk memudahkan pembacaan dan bidikan. Arah timur. Tanda panduan utara ditandakan dengan bentuk tiga segi yang dicat dengan cat putih yang berkilau. Badan kompas mempunyai dua lapis penutup kaca dan di bawah sekali adalah compass card.A. disebabkan kompas ini memiliki tanda panah penyesuaian yang terdapat pada dasar piring kompas. Kompas Prismatik Kompas ini diperbuat daripada tembaga. B. iii. 29 .

Kompas-kompas lain i.D. Kompas gegasing Kompas yang pertama dicipta di China Kompas falak Kompas magnet Kompas teknologi 4.mata ke utara magnet 30 . iv. Cara kerja kompas ini merupakan penggabungan antara kemampuan kompas bidik dengan kompas silva sehingga makin mudah digunakan.untuk membantu membaca butiran yang kecil dan melihat kawasan berantakan symbol c) Direction of travel arrow. Kompas M 53 A 515 Kompas ini merupakan penyempurnaan atau gabungan dari kompas prismatik dan silva. E. ii. v. Komponen-komponen Kompas a) Scale .ini mata anda kearah anda akan pergi d) Baseplate .digunakan untuk mengukur jarak di atas peta b) Magnifier . iii.tapak semuanya digunakan untuk kompas e) Magnetic needle .

putaran dengan skala darjah untuk memberikan bantalan g) Lanyard . Pada kompas terdapat jarum yang diwarnakan merah dan putih. Secara asas kompas mengandungi 16 petujuk mata angin. selatan. apabila mahu menggunakan kompas ialah belajat mencari arah utara. Teknik menggunakan kompas Perkara pertama. anda harus ‘adjust’ agar ke utara. barat dan timur juga arah lain seperti barat daya dan lain-lain. 31 . Namun arah utara yang paling penting.memegang kompas h) North alignment arrow -perumah kompas 5.f) Rotating housing . Jarum merah kompas yang berwarna merah hendaklah sentiasa menunjukan arah utara jika kompas jarum kompas anda (warna merah) tidak menunjukan arah utara. lihat gambar dibawah.

6. tandakan tempat yang hendak ditujui. Letakkan kompas anda di peta. lebih baik lukis ‘arrow’ (jika perlu) pada garisan untuk menuju ke ‘point B’ 3. 2. Selarikan kompas anda dengan garisan yang anda buat di peta contoh ‘point A’ ke ‘point B’ peta) rujuk gambar 2 di atas. Langkah Pertama 1. c) Merangcang untuk memudahkan untuk sampai ke destinasi. menggunakan skala pada kompas anda atau berdasarkan grid yang diberi pada peta (jika ada) 32 . Kedudukan anda ialah di ‘point A’ jangan silap. b) Fahami sedikit bentuk muka bumi yang anda akan lalui. Dari ‘point A’ anda boleh menentukan jarak ke ‘point B’. Ikuti segala procedure yang telah ditetapkan contoh: a) Perhatikan di peta anda di manakah arah utara. berdasarkan bearing yang diberi atau melalui pandangan (ingatan) sahaja. buat satu garisan di peta (jika perlu). Teknik asas menggunakan kompas dan peta Pertama sekali ialah memastikan ke manakah yang hendak anda pergi (arah yang hendak ditujui).

Pegang kompas di tangan anda fokuskan di hadapan anda. Pusingkan badan anda dan sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘capsul’ sebaris atau selari dengan jarum magnetic dan warna penanda merah di bahagian bawah jarum kompas adalah sama arah dengan anak panah. Kini arah anak panah pada ‘base plate’ akan ke arah ke tempat yang anda hendak pergi. Pastikan ‘base plate’ dalam keadaan rata ditangan anda dan arah anak panah lurus dan menunjukkan tempat yang ditujui. 3. Anda buatlah sedikit pembetulan untuk ketepatan jika perlu. Langkah ketiga 1. Pusingkan ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sama arah dengan garisan arah utara dip eta. Rujuk gambar 3 di atas. Kukuhkan kedudukan kompas di atas peta agar ‘base plate’ kompas tidak lari kedudukan. Rujuk gambar 4 di bawah. Pastikan kedudukan anak panah dibahagian bawah ‘capsule point’ sama arahnya dengan arah utara di dalam peta. 33 . 2. 3.Langkah Kedua 1. 2.

memupuk kerjasama. 34 . Tujuan Trekking: Untuk menguji daya tahan diri.TREKKING Trek adalah yang panjang. Trekking tidak harus dikelirukan dengan mendaki gunung. mempelajari kemahiran-kemahiran mendaki. perjalanan yang mencabar dijalankan dengan berjalan kaki di kawasan di mana cara biasa pengangkutan secara amnya tidak ada.

Perlengkapan yang diperlukan semasa Trekking : 1. karena melindungi pergelangan kaki hingga mata kaki dari kemungkinan terkilir. licin atau berbatu-batu) 35 . Pilihlah sol sepatu dengan kembang-kembang besar. Sepatu Sepatu mendaki yang baik selain melindungi kaki dari luka. ceruk yang dalam. Jenis sepatu boot paling cocok untuk kegiatan ini. juga harus nyaman saat dipakai kerana harus membawa beban berat di medan licin. Sepatu yang memiliki tumit sol seperti ini memungkinkan pemakai dapat mencengkram permukaan meski kondisinya ekstrim (curam. berbatu-batu dan curam.

Celana tidak kaku dan ringan guna melindungi kaki dari goresan duri. Bahan ini sukar kering dan berat disaat basah. selain menahan keringat yang menempel di badan jaket juga membuat tubuh terasa gerah karena selama berjalan suhu 36 . katun tidak mampu menghangatkan badan. hindari pemakaian jaket saat berjalan. sementara bahan nilon sebaiknya tidak digunakan karena tidak menyerap keringat sehingga keringat akan tetap menenpel pada badan. baju dari bahan sintetis misalnya polyester dan acrylics sedikit menyerap keringat tetapi cepat kering. Pakaian Pakaian yang ideal saat mendaki di gunung daerah tropis adalah yang relatif tebal dan menyerap keringat. sebaliknya nylon amat baik menahan hujan sehingga banyak digunakan sebagai ponco.Baju dari katun atau wol cukup ideal. Hindari pemakaian pakaian berbahan jeans.2. Bila mendaki medan yang dirimbuni pepohonan atau semak tinggi dimana terpaan angin tidak kencang. Sayang bila telah basah.

tubuh meningkat akibat pembakaran zat makanan untuk menghasilkan energi. pilihlah jaket yang berbahan isian (down Jaket) jaket jenis ini cukup tebal dan menahan dingin yang baik. Pada saat istirahat disela pendakian. Kini teknologi tekstil sudah mampu memproduksi Gore-Tex 37 . pembakaran berkurang. Jaket Jaket digunakan untuk menahan dingin di puncak atau lokasi kemping saat aktifitas tidak segiat saat berjalan. dinginya temperatur di gunung dan hembusan angin mengakibatkan pendaki akan menghadapi perbedaan drastis temperatur. kelemahannya relatif berat dan memakan banyak tempat dalam ransel. 3. sedang lapisan luar berfungsi menahan air dan dingin. Bila beristirahat saat hujan sebaiknya menganti baju yang basah dengan baju yang kering. Jaket lainnya yang sebaiknya dibawa adalah yang memiliki dua lapisan (double layer) lapisan dalam biasanya berbahan penghangat dan menyeyerap keringat seperti wool atau polartex. oleh karena itu saat beristirahat sebaiknya pendaki mengunakan jaket atau sweater tebal.

bahan ini memungkinkan kulit tetap bernafas. 4.bahan jaket yang nyaman dipakai saat mendaki. 5. Kantung tidur (sleeping bag) Peralatan penting lainnya adalah kantung tidur (slepping bag) usahakan kantung tidur tetap dalam keadaan kering. usahakan kantong tidur dari bahan polar atau bulu angsa. Lampu Suloh (Torch Light) Kegunaan pada waktu malam. 38 . tidak gerah mengeluarkan keringat dan mampu menahan angin (wind breaking) dan resapan air hujan (water proff) sayang. bahan ini masih mahal. untuk itu jemurlah disiang hari pada saat berkemah. akan meredan panas tubuh dan terasa hangat.

39 .Senarai peralatan yang dikehendaki: a) Makanan  Roti  Mentega kacang dan jeli  Teh dan kopi  Buah-buahan b) Ubat-ubatan peribadi  Plaster  Penadol  Minyak angin  Ubat peribadi c) Pisau lipat  Untuk kegunaan am dan kecemasan d) Bekas air minum  Air minum yang cukup (sekurang-kurangnya 1.5L air biasa dan 500ML air Isotonik) .

e) Plastik sampah Untuk mengumpul sampah peribadi/digunakan sebagai baju hujan. juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan kepada lutut 40 . f) Tongkat/walking stick Sebagai bantuan semasa mendaki dan turun cerun.

g) Topi Mengurangkan pancaran matahari yang terus kepada muka dan mata h) Telefonbimbit Berhubung dengan pihak luar semasa waktu kecemasan 41 .

i) Wisel Digunakan semasa waktu kecemasan (bertiup untuk menarik perhatian) j) Peti pertolongan cemas 42 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful