PERKHEMAHAN

Perkhemahan adalah aktiviti asas bagi kebanyakan kegiatan luar. Pada zaman dahulu, berkhemah merupakan cara hidup bagi kaumkaum Dayak Merah di Amerika Syarikat. Tetapi kini aktiviti perkhemahan telah menjadi kegiatan riadah dan sukan yang diminati ramai terutama golongan muda diserata dunia. Perkhemahan merupakan cara hidup sementara seseorang dipersekitaran luar rumah yang memerlukan seseorang melakukan aktiviti kehidupan harian dengan menggunakan peralatan dan bekalan makanan yang terhad. Khemah boleh diperbuat daripada kain tebal atau kain layar yang ditegakkan dengan tiang besi atau kayu dan tali. 1. Tujuan perkhemahan:  Mememberi satu pengalaman dan kemahiran tinggi dalam penyediaan tapak khemah yang berkualiti  Bentuk sikap berdikari, semangat setia kawan, berdisiplin dan kepimpinan  Membina kekuatan mental dan fizikal  Mengalami dan menyesuaikan diri dengan kehidupan luar  Mempelajari ilmu alam semulajadi

1

2. Perkara-Perkara yang Penting:  Jenis-jenis khemah  Peralatan  Pakaian  Peraturan dan keselamatan  Pemilihan tapak khemah

3. Jenis-jenis perkhemahan a) Dome tent - bentuk gelembung - material yang fleksible

2

b) Ridge tent - mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung - material nylon

c) Shelter - sukar dibina, memerlukan kemahiran tinggi - menyembunyikan diri daripada musuh

3

d) Solo tent

4. Peralatan perkhemahan

A.Alatan Penjagaan Diri i. ii. iii. iv. Ubat gigi Berus gigi Krim mandian / sabun Syampoo
4

Pakaian i. v. iv. ii. iii. ii. vi. iii. iv. iii. Alatan Keselamatan / Ubatan i. iv. Pakaian harian i. ii. Panadol Plaster luka Minyak angin Lampu suluh C. T-shirt T-shirt SBT oren Track bottom Selipar Kasut tracking Baju Uniform 5 .B. Pakaian solat T-shirt / Baju Melayu Kain pelikat Telekung D.

pacak khemah. tiang.5. tali pengikat  Plastik asal lantai khemah  Plastik alas atas khemah (persediaan menghadapi kebocoran)  Tilam angin dan pam  Tikar tidur  Beg tidur  Selimut  Bantal  Pelita  Bahan api pelita dan corong (jika menggunakan minyak)  Lampu picit dan bateri ganti  Plastik sampah 6 . Perkakasan Perkhemahan :  Khemah.

Memasak :  Dapur perkhemahan  Bahan api dapur perkhemahan dan corong (jika menggunakan minyak)  Jaring bagi unggun api  Periuk perkhemahan dengan penutup  Cerek teh atau kopi 7 .6. pisau askar  Pemutar skru  Mancis tahan air / dalam bekas kedap air 7. Perkakasan am :  Parang  Kompas  Gunting  Pisau perkhemahan.

Pemilihan Pakaian : Melindungi diri daripada terdedah kepada :  Pancaran matahari yang berlebihan  Sejuk  Angin  Hujan Peringatan PENTING: Apa sahaja yang menambah atau mengurangkan suhu badan anda merupakan MUSUH ANDA PALING UTAMA!!!! 8 . Barang Persendirian  Kad pengenalan  Tuala  Baju basahan / mandi  Sabun 10. Makanan :  Roti  Mentega kacang & jeli  Koko.8. teh dan kopi (serbuk bancuhan minuman)  Buah-buahan 9.

11. pakaian ekspedisi hutan)  Baju Sejuk (Sweater)  Baju Hujan  Kasut ( Selipar dan kasut kem )  Stokin tebal  Topi & Sarung tangan 12.Barang yang tidak perlu dipakai  Barangan kemas  Radio yang kuat  Senjata api  Barang mudah pecah/rosak  Haiwan peliharaan 9 .Pakaian yang diperlukan :  Pakaian (harian.

ii. vii. Menjaga segala peralatan yang disediakan . Tidak dibenarkan memberi sebarang makanan kepada binatang-binatang. tuan/puan hendaklah menjalinkan silaturahim. v. Semua pihak yang terlibat dalam perkhemahan dilarang merokok dalam kawasan perkhemahan dan membuang sampah di merata-rata tempat. vi.13. kenal. iv. 10 . Peserta diwajibkan mengerjakan solat berjemaah di surau pada waktu yang ditetapkan oleh kem komandan. Dilarang merosakkan atau memindahkan peralatan ke tempat lain. Dilarang menebang atau merosakkan pokok-pokok yang terdapat dalam kawasan perkhemahan.mengenali dan hormat-menghormati antara satu sama lain. iii. Lelaki tidak dibenarkan masuk ke kawasan perkhemahan perempuan dan demikian juga sebaliknya tanpa kebenaran. viii.Peraturan Dan Keselamatan i. Semasa perkhemahan. Semua peserta diwajibkan menghadirkan diri dan menepati masa dalam setiap program.

Tidak dibenarkan keluar dari kawasan perkhemahan kecuali semasa aktiviti rasmi. xiv. xvi. tidak dibenarkan berkeliaran di luar khemah masing-masing. Segala bentuk perjudian dan minuman keras diharamkan sama sekali. xv. x. 11 .00 tengah malam. xi. Tidak dibenarkan memancing. xiii. xii. selepas jam 12. Tidak dibenarkan membeli makanan dan minuman dari luar semasa perkhemahan.ix. berburu dan menangkap binatang tanpa kebenaran semasa perkhemahan. Hendaklah sentiasa berpakaian kemas dan tidak boleh memakai selipar atau kain pelikat sama ada ke dewan makan atau keluar daripada kawasan perkhemahan. Peserta yang melanggar peraturan keselamatan ini akan dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Keselamatan/Urusetia. Setiap peserta. Penjagaan diri/peralatan/harta persendirian perlu diberi keutamaan.

tiada pohon-pohon besar yang mudah rekah atau berdahan kering. xx. Penggunaan peralatan berbahaya hendaklah di bawah penyeliaan dan pengawasan pihak bertanggungjawab. Aktiviti penggunaan air dan api perlu dijalankan di bawah penyeliaan/pengawasan mendapat kebenaran dari pihak berkenaan. Selain itu juga sila elakkan daripada membina khemah di kawasan sebelah dalam selekoh sungai. Peraturan-peraturan lain mengenai keselamatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu. Tempat yang sebegini akan berlaku banjir atau dihanyutkan air yang deras sekiranya berlaku hujan yang lebat dan sebagainya. 14.xvii. 12 . Pilihlah tapak yang sesuai dari segi lapang. xix. Tidak dibenarkan berinteraksi dengan orang luar tanpa kebenaran dari pihak penganjur. dan permukaan yang curam juga haruslah dielakkan. permukaan tidak berselut atau lembab. dan xviii.Pemilihan Tapak A) Corak tapak perkhemahan.

Tapak perkhemahan yang di pilih mestilah berdekatan dengan punca air yang bersih. di tepi sungai dan air pasang dan sebagainya. Punca air juga haruslah diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang bagaimana. Tapak perkhemahan yang dipilih juga berdasarkan kepada keadaan 13 . Contohnya membina khemah di tepi pantai. Walau bagaimanapun punca air tersebut mestilah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini seperti cirit-birit atau sebarang penyakit lain yang boleh berjangkit malalui air yang tidak bersih. kolam atau sebagainya. telaga. Tapak khemah mestilah berhampiran dengan air sama ada sungai. anak air. Di antara perkara penting semasa memilih tapak perkhemahan ialah punca air yang bersih. C) Tapak yang lebih tinggi dari punca air.B) Berhampiran punca air. D) Mudah untuk mendapat bantuan. Air yang besih boleh digunakan untuk memasak. Pemilihan tapak yang lebih tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air. membersihkan diri dan sebagainya.

Jabatan Hutan. F) Jangkamasa perkhemahan Tapak perkhemahan yang dipilih mestilah seasuai dengan jangkamasa perkhemahan. Sekiranya berkhemah untuk satu jangkamasa yang lama maka perlulah memastikan bekalan air yang mencukupi. Keselamatan kawasan perkhemahan sangat perlu di ambil kira.tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. minuman. 14 . Selain itu juga setiap kali sebelum melakukan aktiviti perkhemahan haruslah melaporkan terlebih dahulu kepada pihak berwajib seperti Polis. Tapak perkhemahan itu haruslah berdekatan kampung dan laluan orang ramai. E) Keselamatan kawasan perkhemahan. Kawasan tersebut perlu dipastikan bahawa bukan kawasan laluan binatang liar seperti gajah. mandi dan juga untuk kegunaan lain. pihak yang bertanggungjawab yang lain. babi dan sebagainya. bagi kegunaan memasak.

1983). di hospital. Kemudian rotan akar-akar kayu digunakan. ikatan rama-rama dan sebagainya. 15 . Tali terdapat dalam pelbagai Saiz lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan. Simpulan digunakan pada setiap tempat dan masa seperti di rumah. ikatan manok. bulu unta dan akar kayu. Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. Sejarah Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan tali. daham kurma. Contoh-contoh simpulan ialah seperti buku sila. Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus. Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. mengikat kasut. dawai. kapas. ikatan mati. Definisi Simpulan dan Ikatan: Simpulan Biasanya simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. Penduduk Mesir menggunakan tali lebih kurang 5000 tahun lepas(Syed Hasyim.SIMPULAN DAN IKATAN 1. rami. 2. setelah itu tali diperbuat pula daru sabut. bungkusan dan memulakan jahitan. hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic).

Ikatan Ikatan digunakan untuk mengikat kayu. ikat silang gunting dan lilit balak. menara dan sebagainya. tiang bendera. 3. ikat sorong. tiang dan papan untuk jambatan. Kebiasaannya dalam kegiatan berpengakap dan kepanduan beberapa ikatan digunakan seperti ikat seraya. Aktiviti menggunakan simpulan dan ikatan:  Aktiviti panjat-memanjat  Aktiviti perkhemahan yang melibatkan pembinaan gadget dan permainan  Aktiviti menyelamat seperti menurunkan atau menaikan mangsa dari tebing yang tinggi  Aktiviti ikhtiar hidup seperti memasang jerat  Aktiviti memancing 16 . buluh.

4. Ianya sukar untuk dibuka. akan tetapi ianya lebih mudah dibuka berbanding ikatan mati. 17 .  Ikatan Angka Lapan (Figure of Eight) Kegunaannya adalah sama seperti simpul mati. Jenis-jenis ikatan:  Ikatan Mati(Simple Knot) Digunakan untuk menyimpul hujung tali terburai dan menjadi ikatan penahan pada takal.

hujung pancang khemah.  Ikatan Manok (Clove Hitch) Ikatan Manok biasanya digunakan untuk mengikat benda yang licin seperti kayu. Ikatan Buku Sila(Reef knot) Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat dua tali yang same saiz. botol dan sebagainya. Ianya juga ikatan yang digunakan dalam pertolongan cermas iaitu mengikat hujung kain anduh atau pembalut kerana senang dibuka. 18 .

dan mudah terikat. Ikatan Himpit (Fisherman's knot) Ikatan himpit sesuai digunakan untuk menyambungkan dua tali yang halus atau licin seperti tali tangsi. 19 . kuat.  Ikatan rama-rama Ikatan rama-rama dianggap sebagai suatu ikatan yang paling aman. Ikatan ini mudah terikat di tengah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir.

Di dalam pergerakan ke beberapa destinasi yang dikenali sebagai Titik Kawalan. Kemahiran membaca peta merupakan elemen yang penting dalam orienteering memandangkan anda perlu menentukkan laluan yang terbaik. Ini adalah kerana matlamat berlari di dalam orienteering adalah untuk melawati kesemua titik kawalan dalam masa yang singkat. Orienteering merupakan sukan yang mana memerlukan anda berfikir sambul berlari. Orienteering bukanlah bergantung sepenuhnya kepada keupayaan fizikal seperti aktiviti larian yang lain. menempuhi pelbagai variasi rupabumi untuk tiba ke destinasi yang telah ditetapkan. berjalan atau berlari. Walau bagaimanapun anda tidak boleh mengambil masa yang lama untuk berfiker bagi mengatasi masalah pergerakan anda. Peserta adalah bebas untuk memilih laluannya sendiri dengan berpandukan peta dan kompas. Orienteering ialah satu sukan rekreasi yang memerlukan pesertanya mengemudikan dirinya sendiri. mengikut susunan tertentu.ORIENTEERING Orienteering ialah satu sukan di mana peserta dengan berpandukan peta dan kompas dikehendaki mengemudikan dirinya ke titik-titik kawalan yang telah ditandakan di atas peta dan telah ditempatkan di atas mukabumi. Aktiviti ini merupakan sesuatu yang memerlukan imbangan fizikal dan mental yang baik terhadap laluannya dengan mudah dapat ditewaskan oleh seseorang peserta yang perlahan 20 .

Format ini lebih sesuai untuk pertandingan kerana kesemua peserta umumnya akan menghadapi cabaran yang hampir sama. 21 . 1. Sekiranya peserta tidak melawat salah satu titik kawalan tersebut. Penyertaannya dikira batal. Jenis-jenis Orienteering a) Orienteering merentas desa (cross country orienteering) Pada umumnya. ia dirujuk kepada orienteering jenis ini – orienteering merentas desa. peserta adalah dimestikan melawat kesemua titik-titik kawalan menurut aturan yang telah ditetapkan. apabila disebut orienteering. Orienteering ini biasanya dijalankan dikawasan rupa bumi yang pelbagai.lariannya tetapi memberikan tumpuan yang lebih kepada pembacaan peta dan pemilihan laluan. Di dalam acara ini. Ia juga dikenali sebagai acara klasik.

b) Orienteering bermarkah (score orienteering) Di dalam acara jenis orienteering bermarkah. Peserta yang melebihi dari had masa yang ditetapkan akan dikenakan penelti dan bentuk penelti bergantung kepada penganjur. Walau bagai mana pun masa adalah dihadkan dan biasanya 60 minit. 22 . banyak titik-titik kawalan disediakan di mana setiap titik kawalan mempunyai mata yang tertentu bergantung kepada jarak dan kesukaran teknikal. Matlamat acara orienteering bermarkah ini adalah untuk mengumpul mata yang banyak dengan melawati seberapa banyak kawalan yang boleh di dalam masa yang dihadkan. Format ini adalah sesuai untuk peserta-peserta baru kerana penyertaan mereka tidak terbatal jika tidak melawat salah satu titik kawalan. Walau bagai mana pun acara ini nampaknya agak mudah tetapi peserta perlu merancang dan meneliti landasannya sendiri dalam keadaan masa yang terhad. Peserta adalah bebas untuk memilih mana-mana titik kawalan untuk dilawati.

Acara ini dijalankan dikawasan perumahan.c) Orienteering jalanraya (street orienteering) Walaupun dikenali sebagai orienteering jalanraya tetapi ianya tidaklah dilakukan di jalanraya yang sibuk. d) Orienteering bukit (mountain orienteering) Orienteering ini dijalankan dikawasan berbukit-bukit di samping jarak yang agak jauh. Penanda kawalan biasanya tidak digunakan sebaliknya peserta perlu mencatit butiran atau maklumat yang terdapat di sesuatu titik kawalan seperti nombor pili bomba dan sebagainya. e) Orienteering malam (night orienteering) Orienteering malam dijalankan dikawasan terbuka seperti di taman-taman dengan jarak landasan yang pendek demi 23 . Format ini memerlukan peserta yang berpengalaman dan tahap fizikal yang agak tinggi memandangkan landasan acara ini yang mencabar serta memerlukan navigasi dan daya keyakinan yang mantap. Terdapat juga di mana acara ini dijalankan melebihi dari satu hari dan di dalam keadaan ini peserta perlu membawa bersama-sama peralatan bermalam.

keselamatan para peserta serta masa yang terhad. g) Norwegian Event Acara ini adalah satu acara yang digunakan bagi menyediakan satu landasan yang panjang di dalam kawasan yang kecil ataupun di kawasan yang sempit. Proses ini akan terus dilakukan sehingga peserta tiba di titik penamat. 24 . f) Orienteering berganti-ganti (relay orienteering) Acara ini dijalankan dengan penyertaan secara berpasukan. 3 atau 4 orang. Peserta perlu membawa lampu untuk membaca peta dan mencari penanda kawalan. peserta akan menyalin kedudukan titk kawalan yang kedua pula dari satu peta yang tersedia di situ. Tidak seperti acara lain. Apabila tiba di titik kawalan pertama. peserta bagi acara ini akan hanya diberi menyalin kedudukan titk permulaan dan titik kawalan pertama sahaja terlebih dahulu. Setiap peserta di dalam sesuatu pasukan akan melalui landasan yang berbeza. Setiap ahli dalam pasukan akan menamatkan landasan beliau sebelum digantikan oleh rakan sepasukan di satu tempat penggantian yang telah ditetapkan.

orienteering tidak dapat dijalankan. Peta orienteering dibuat oleh mereka yang mempunyai pengetahuan dan minat yang mendalam dalam orienteering. Oleh itu. orienteering memerlukan satu peta yang khas yang dibuat mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.h) Kebaikan Sukan Orienteering  Sukan untuk semua  Meningkatkan kecergasan fizikal  Meningkatkan kecergasan mental dan daya tumpuan  Memberi cabaran dan keseronokan  Membina sikap positif dan keyakinan diri  Menggunakan persekitaran yang sihat  Meningkatkan kemahiran pembacaan peta dan kompas  Memupuk sifat keberanian dan ketenangan dalam keadaan cemas i) Peta Orienteering Peta merupakan elemen yang terpenting dalam orienteering di mana tanpa peta. Hanya mereka yang memahami apakah yang perlu dimasukkan ke dalam 25 .

-Terdapat pelbagai jenis kompas yang boleh digunakan antaranya ialah kompas prismatic. -Kompas memberikan rujukan arah tertentu seperti arah mata angin yang ditunjuknya adalah utara.selatan. 26 . kompas lensatik dan kompas orienteering atau dikenali dengan kompas silva.timur.peta orienteering bagi membantu para peserta menggunakan segala cirri yang ada di atas tanah dan peta sebagai panduan navigasi. dan barat. -Kompas mengandungi anak panah yang dibuat daripada jarum besi bermagnet yang berdasarkan medan magnet di bumi. Apa itu kompas? -Kompas adalah alat navigasi untuk menentukan arah. 2.

Kompas analog. dan Kompas digital Kompas Analog Kompas analog adalah kompas yang biasa kita lihat dalam kehidupan seharian. ii. Contoh kompas analog : Kompas navigasi kapal dan kompas kiblat 27 . kompas yang dipakai ketika pengembaraan. iaitu i.3. Misalnya. Jenis-jenis Kompas Kompas dibahagikan kepada dua jenis.

Diciptakannya kompas digital bertujuan untuk melengkapi keperluan teknologi yang semakin canggih. magnet dan teknologi GPS. Ia digunakan sejak zaman berzaman sehingga lahirnya kompas yang moden (jenis prismatic dan biasa).Kompas Digital Kompas digital merupakan kompas yang telah menggunakan proses digitalisasi. Dengan kata lain cara kerja kompas ini menggunakan kekomputeran. kompas gegasing. Dunia teknologi ini sangat memerlukan alat navigasi yang efektif dan efisyen. 28 . jenis kompas tersebut ialah kompas pelaut. kompas falak dan kompas moden bersasaskan cecair.

Memiliki cermin untuk memudahkan pembacaan dan bidikan. selatan dan barat ditanda dengan huruf. Kompas Prismatik Kompas ini diperbuat daripada tembaga. Kompas Silva Kompas ini adalah kompas yang paling sesuai untuk aktiviti orienteering. Kelebihan kompas silva ialah : i. C. B. tidak berprisma dan bacaan dibuat dengan mata kasar dan tempat prisma diganti dengan bilah mata. Tanda panduan utara ditandakan dengan bentuk tiga segi yang dicat dengan cat putih yang berkilau. Cuma ada dua perbezaan sahaja iaitu. Dilengkapi dengan garisan (dalam cm dan inci) Digunakan untuk mengukur besar sudut peta. Ukuran bagi kompas ini adalh dalam unit mil. Kompas Jurukur Kompas jurukur adalah sama dengan kompas prismatik. Badan kompas mempunyai dua lapis penutup kaca dan di bawah sekali adalah compass card. iii. ii. disebabkan kompas ini memiliki tanda panah penyesuaian yang terdapat pada dasar piring kompas.A. 29 . Arah timur.

mata ke utara magnet 30 . Komponen-komponen Kompas a) Scale . ii. iv.digunakan untuk mengukur jarak di atas peta b) Magnifier .tapak semuanya digunakan untuk kompas e) Magnetic needle .ini mata anda kearah anda akan pergi d) Baseplate . v. Kompas-kompas lain i.untuk membantu membaca butiran yang kecil dan melihat kawasan berantakan symbol c) Direction of travel arrow. E. Cara kerja kompas ini merupakan penggabungan antara kemampuan kompas bidik dengan kompas silva sehingga makin mudah digunakan. iii. Kompas gegasing Kompas yang pertama dicipta di China Kompas falak Kompas magnet Kompas teknologi 4.D. Kompas M 53 A 515 Kompas ini merupakan penyempurnaan atau gabungan dari kompas prismatik dan silva.

Namun arah utara yang paling penting. apabila mahu menggunakan kompas ialah belajat mencari arah utara. selatan.memegang kompas h) North alignment arrow -perumah kompas 5.putaran dengan skala darjah untuk memberikan bantalan g) Lanyard . Secara asas kompas mengandungi 16 petujuk mata angin. anda harus ‘adjust’ agar ke utara. Jarum merah kompas yang berwarna merah hendaklah sentiasa menunjukan arah utara jika kompas jarum kompas anda (warna merah) tidak menunjukan arah utara. 31 . Teknik menggunakan kompas Perkara pertama. barat dan timur juga arah lain seperti barat daya dan lain-lain. Pada kompas terdapat jarum yang diwarnakan merah dan putih.f) Rotating housing . lihat gambar dibawah.

2. Selarikan kompas anda dengan garisan yang anda buat di peta contoh ‘point A’ ke ‘point B’ peta) rujuk gambar 2 di atas. Teknik asas menggunakan kompas dan peta Pertama sekali ialah memastikan ke manakah yang hendak anda pergi (arah yang hendak ditujui). c) Merangcang untuk memudahkan untuk sampai ke destinasi. Kedudukan anda ialah di ‘point A’ jangan silap.6. Ikuti segala procedure yang telah ditetapkan contoh: a) Perhatikan di peta anda di manakah arah utara. menggunakan skala pada kompas anda atau berdasarkan grid yang diberi pada peta (jika ada) 32 . tandakan tempat yang hendak ditujui. buat satu garisan di peta (jika perlu). berdasarkan bearing yang diberi atau melalui pandangan (ingatan) sahaja. Dari ‘point A’ anda boleh menentukan jarak ke ‘point B’. lebih baik lukis ‘arrow’ (jika perlu) pada garisan untuk menuju ke ‘point B’ 3. b) Fahami sedikit bentuk muka bumi yang anda akan lalui. Langkah Pertama 1. Letakkan kompas anda di peta.

Kukuhkan kedudukan kompas di atas peta agar ‘base plate’ kompas tidak lari kedudukan. Anda buatlah sedikit pembetulan untuk ketepatan jika perlu. Pusingkan ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘rotating capsule’ dalam ‘kompas housing’ sama arah dengan garisan arah utara dip eta. Pastikan ‘base plate’ dalam keadaan rata ditangan anda dan arah anak panah lurus dan menunjukkan tempat yang ditujui.Langkah Kedua 1. Pegang kompas di tangan anda fokuskan di hadapan anda. Pastikan kedudukan anak panah dibahagian bawah ‘capsule point’ sama arahnya dengan arah utara di dalam peta. 3. 3. Kini arah anak panah pada ‘base plate’ akan ke arah ke tempat yang anda hendak pergi. Langkah ketiga 1. 33 . Rujuk gambar 4 di bawah. Rujuk gambar 3 di atas. 2. 2. Pusingkan badan anda dan sehingga utara dan selatan di bahagian atas ‘capsul’ sebaris atau selari dengan jarum magnetic dan warna penanda merah di bahagian bawah jarum kompas adalah sama arah dengan anak panah.

perjalanan yang mencabar dijalankan dengan berjalan kaki di kawasan di mana cara biasa pengangkutan secara amnya tidak ada. Trekking tidak harus dikelirukan dengan mendaki gunung. Tujuan Trekking: Untuk menguji daya tahan diri.TREKKING Trek adalah yang panjang. memupuk kerjasama. 34 . mempelajari kemahiran-kemahiran mendaki.

licin atau berbatu-batu) 35 . Jenis sepatu boot paling cocok untuk kegiatan ini.Perlengkapan yang diperlukan semasa Trekking : 1. juga harus nyaman saat dipakai kerana harus membawa beban berat di medan licin. ceruk yang dalam. karena melindungi pergelangan kaki hingga mata kaki dari kemungkinan terkilir. Sepatu yang memiliki tumit sol seperti ini memungkinkan pemakai dapat mencengkram permukaan meski kondisinya ekstrim (curam. Pilihlah sol sepatu dengan kembang-kembang besar. berbatu-batu dan curam. Sepatu Sepatu mendaki yang baik selain melindungi kaki dari luka.

selain menahan keringat yang menempel di badan jaket juga membuat tubuh terasa gerah karena selama berjalan suhu 36 . Pakaian Pakaian yang ideal saat mendaki di gunung daerah tropis adalah yang relatif tebal dan menyerap keringat. sebaliknya nylon amat baik menahan hujan sehingga banyak digunakan sebagai ponco.Baju dari katun atau wol cukup ideal. katun tidak mampu menghangatkan badan. baju dari bahan sintetis misalnya polyester dan acrylics sedikit menyerap keringat tetapi cepat kering. hindari pemakaian jaket saat berjalan.Celana tidak kaku dan ringan guna melindungi kaki dari goresan duri. Bila mendaki medan yang dirimbuni pepohonan atau semak tinggi dimana terpaan angin tidak kencang. Hindari pemakaian pakaian berbahan jeans. sementara bahan nilon sebaiknya tidak digunakan karena tidak menyerap keringat sehingga keringat akan tetap menenpel pada badan. Sayang bila telah basah.2. Bahan ini sukar kering dan berat disaat basah.

oleh karena itu saat beristirahat sebaiknya pendaki mengunakan jaket atau sweater tebal. Jaket Jaket digunakan untuk menahan dingin di puncak atau lokasi kemping saat aktifitas tidak segiat saat berjalan. Kini teknologi tekstil sudah mampu memproduksi Gore-Tex 37 .tubuh meningkat akibat pembakaran zat makanan untuk menghasilkan energi. pembakaran berkurang. dinginya temperatur di gunung dan hembusan angin mengakibatkan pendaki akan menghadapi perbedaan drastis temperatur. 3. kelemahannya relatif berat dan memakan banyak tempat dalam ransel. Jaket lainnya yang sebaiknya dibawa adalah yang memiliki dua lapisan (double layer) lapisan dalam biasanya berbahan penghangat dan menyeyerap keringat seperti wool atau polartex. sedang lapisan luar berfungsi menahan air dan dingin. pilihlah jaket yang berbahan isian (down Jaket) jaket jenis ini cukup tebal dan menahan dingin yang baik. Pada saat istirahat disela pendakian. Bila beristirahat saat hujan sebaiknya menganti baju yang basah dengan baju yang kering.

5. Lampu Suloh (Torch Light) Kegunaan pada waktu malam. 38 . bahan ini masih mahal. untuk itu jemurlah disiang hari pada saat berkemah. bahan ini memungkinkan kulit tetap bernafas. tidak gerah mengeluarkan keringat dan mampu menahan angin (wind breaking) dan resapan air hujan (water proff) sayang.bahan jaket yang nyaman dipakai saat mendaki. usahakan kantong tidur dari bahan polar atau bulu angsa. 4. Kantung tidur (sleeping bag) Peralatan penting lainnya adalah kantung tidur (slepping bag) usahakan kantung tidur tetap dalam keadaan kering. akan meredan panas tubuh dan terasa hangat.

5L air biasa dan 500ML air Isotonik) .Senarai peralatan yang dikehendaki: a) Makanan  Roti  Mentega kacang dan jeli  Teh dan kopi  Buah-buahan b) Ubat-ubatan peribadi  Plaster  Penadol  Minyak angin  Ubat peribadi c) Pisau lipat  Untuk kegunaan am dan kecemasan d) Bekas air minum  Air minum yang cukup (sekurang-kurangnya 1. 39 .

e) Plastik sampah Untuk mengumpul sampah peribadi/digunakan sebagai baju hujan. f) Tongkat/walking stick Sebagai bantuan semasa mendaki dan turun cerun. juga berfungsi untuk mengurangkan tekanan kepada lutut 40 .

g) Topi Mengurangkan pancaran matahari yang terus kepada muka dan mata h) Telefonbimbit Berhubung dengan pihak luar semasa waktu kecemasan 41 .

i) Wisel Digunakan semasa waktu kecemasan (bertiup untuk menarik perhatian) j) Peti pertolongan cemas 42 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful