P. 1
Kerangka OUMM3203.doc

Kerangka OUMM3203.doc

|Views: 944|Likes:
Published by Weljain Rafiena
OUM3203...
OUM3203...

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Weljain Rafiena on Jun 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

(TEMPLET TUGASAN - VERSI BAHASA MALAYSIA

)

(MUKA SURAT HADAPAN)

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

MEI 2013

OUMM3203 PROFESSIONAL ETHICS

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : :

751007115183-001 751007-11-5183 +6019-4461973 benuaterengganu@oum.edu.my

PUSAT PEMBELAJARAN

:

PUSAT PEMBELAJARAN TERENGGANU

OUMM3203

ARAHAN  Jangan menyalin soalan dan arahan tugasan dalam jawapan anda.  Sediakan jawapan tugasan anda mengikut susunan KRITERIA PENILAIAN (ASSESSMENT CRITERIA) seperti tertunjuk dalam RUBRIK. Jika RUBRIK TIDAK dibekalkan, ikut arahan/garispanduan yang ditetapkan oleh Fakulti bagi tugasan kursus berkenaan.  Tugasan anda hendaklah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan TIDAK termasuk rujukan.  Taipkan jawapan anda dengan menggunakan saiz fon 12 Times New Roman dan langkau baris 1.5.  Tunjukkan bilangan perkataan di hujung tugasan anda.  Jadual dan gambar rajah jika ada, hendaklah menunjukkan tajuk yang wajar.  Senaraikan secara berasingan, rujukan/referensi dalam muka surat APENDIKS.

2

3 Analisa Etika terhadap Amalan Rasuah 2.1 Definisi Rasuah 1.3 Teori Universalism 2.1 Evolusi Perubahan 3.3.1 Analisa Ekonomi terhadap Amalan Rasuah 2.0 Kandungan 2.5 Teori Personal Liberty (Kebebasan Peribadi) 3.2 Cadangan 4.3.1 Teori Eternal Law (Undang-undang Kekal Abadi) 2.3.OUMM3203 ISI KANDUNGAN 1.4 Teori Distributive Justice (Adil Pembahagi) 2.0 Pengenalan 1.2 Sejarah Rasuah 1.3.0 Kesimpulan 3.3.2 Teori Utilitarianism (Kemudahan) 2.2 Analisa Undang-undang terhadap Amalan Rasuah 2.0 Rujukan 14 14-15 16 7 7 7-8 8-13 6 7-8 3 4 5 3 .3 Punca berlakunya Rasuah 2.

menganalisis isu rasuah untuk meyakinkan menunjukkan kedudukannya dari sudut moral pandangan. supaya dapat kamu memakan sebahagian harta orang yang berdosa sedang kamu mengetahuinya”. rasuah dijadikan sebagai salah satu jalan pintas seseorang untuk mengecapi kehidupan mewah atau dengan erti kata lain mahu menjadi kaya dalam masa singkat. Allah telah berfirman dalam al-Quran yang bermaksud: “Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antaranya kamu dengan jalan yang batil (tiada hal) dan (jangan) kamu bawa kepada hakim. Seperti mana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Hurairah RA.menghukum”. menipu dan memeras ugut. Biasanya. 4 . dari segi undang-undang semua perkataan “ memberi dan menerima suapan” adalah sebahagian daripada perbuatan dan kesalahan jenayah rasuah. iaitu meliputi juga perkataan jenayah lain seperti merompak. ia telah berkata: “Rasulullah SAW telah mengutuk orang yang suka memberi rasuah dan orang yang suka menerima rasuah dalam soal hukum. Mereka yang terjebak dalam budaya rasuah akan memperoleh balasan yang setimpal dengan perbuatan mereka ini. Kebiasaannya orang yang melakukan budaya ini tidak memikirkan kesan buruk yang akan terjadi. Di dalam al-Quran. Islam sangat melarang umatnya daripada mengamalkan budaya ini.OUMM3203 PENGENALAN Definisi Rasuah Menentukan tindakan rasuah. keredhaan dan keberkatan daripada Allah SWT harus dititikberatkan dalam apa juga urusan. Menggunakan pendekatan ekonomi. rasuah digolongkan dalam kata umum batil. undang-undang dan etika. Perbuatan rasuah ini adalah perbuatan yang sangat keji dan berdosa. Di negara ini. Sebagai umat Islam. Perkataan rasuah berasal daripada perkataan Arab “al-risywah”. Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud : “ Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka”. sebaliknya mereka hanya memikirkan keuntungan kepada diri mereka.

OUMM3203 (al-Baqarah : 188) 5 .

Langkah pertama yang tegas telah diutarakan oleh Islam iaitu terhadap mengharamkan secara berkesan tanpa bertolak ansur dengan rasuah. 6 . seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at-Tirmizi yang bermaksud : “ Penerima dan pemberi rasuah akan ditempat dalam api neraka”.OUMM3203 Sejarah Rasuah Budaya rasuah ini sebenarnya telah dahulu disedari oleh Islam dan cara yang terbaik bagi mengatasi dan mengawal budaya ini telah disediakan. Perbuatan ini juga dikutuk dengan kerasnya oleh Allah SWT sebagaimana dinyatakan dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Ahmad yang bermaksud : “Allah SWT melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya”. Berdasarkan dalil-dalil diatas jelas membuktikan Islam melarang perbuatan keji ini. Kutukan itu bukan sahaja terbatas kepada penerima malah pemberi dan sesiapa juga yang bersubahat melicinkan kegiatan rasuah ini.

kerana lemahnya iman bahkan tidak beriman kepada qadha’ dan qadar Allah s.OUMM3203 Punca Berlakunya Rasuah Secara Umum Berbagai faktor dikaitkan mengapa seseorang itu melakukan perbuatan jenayah rasuah. 5. Individu seperti ini tidak mahu mengambil kira langsung bahawa dengan melakukan perbuatan rasuah. 3. Zalim dan kasar. Menafikan hak orang lain. Di mana seseorang ingin hidup mewah dan cepat kaya dan sentiasa mengejar kebendaan tanpa mengira halal haram. penganiayaan dan menafikan hak-hak orang lain atau memberikan hak sesuatu itu bukan kepada orang yang sepatutnya mendapat hak itu. Secara terperinci amalan rasuah disebabkan oleh sikap: 1. 8. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. 9. perbuatan jenayah rasuah berlaku disebabkan oleh: 1. 2. Ingin menunjuk-nunjuk. Suka berbuat yang haram. sebenarnya dia telah melakukan kezaliman. berdasarkan pengalaman Badan Pencegah Rasuah di Malaysia. Nafsu serakah.t. 7 . dengan membuang jauh tanggungjawabnya sebagai seorang penjawat awam yang diamanahkan dengan kuasa dan pertanggungjawaban. Dengki dan khianat. 4. Apa yang dipentingkannya hanyalah nilai-nilai material. Gila Kuasa. Tiada keberkatan Hidup 6. Tamak dan haloba. Walaupun begitu Islam melihat kelakuan rasuah adalah disebabkan beberapa sikap buruk dari jiwa seseorang manusia dan didorong oleh kekuatan syaitan. Sombong dan Takabbur. 7.w. 10. Walau bagaimanapun secara ringkasnya.

8 . Menurut seorang penulis. atau membekalkan makanan telah tidak dipilih.” (Surah Al-Baqarah: ayat 188) 2. Allah swt telah berfirman: “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah. sikap hidup yang suka bermegah-megah menjadi amalan. Menyara hidup pula melebihi pendapatan hinggakan terpaksa berhutang di sana sini. kedangkalan ilmu-ilmu keagamaan.OUMM3203 Sebagai contoh. Justeru itu. “nilai” ialah “beliefs about right and wrong”. padahal kamu mengetahuinya. Perbuatan pegawai ini menyebabkan Kementerian Pertahanan atau Angkatan Tentera telah dinafikan yang terbaik yang boleh dibekalkan oleh kontraktor berkenaan. (Carol W. Manakala “etika” pula ditakrifkan sebagai “thinking systematically about morals and conduct and making judgments about right and wrong”. 3. oleh kerana seorang pegawai di Bahagian Bekalan menerima suapan secara rasuah. dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa. kontraktor yang sepatutnya dan layak membekalkan peralatan ketenteraan. Kerendahan moral ditambah dengan nafsu yang tidak lagi dapat membezakan antara nilai-nilai yang baik dan buruk. Lewis: The Ethics Challenge in Public Service). Selain dari itu. Kurangnya penghayatan nilai-nilai murni. akibat bebanan hutang jenayah rasuah dilakukan. Akhirnya. Di samping itu. hingga mengenepikan nilai-nilai suci dalam agama mendorong seseorang itu melakukan pelbagai kemaksiatan dan jenayah. 4. kurangnya penghayatan nilai-nilai murni dan hilangnya nilai-nilai akhlak yang baik juga menjadi antara faktor yang menyebabkan seseorang itu bergelumang dalam jenayah rasuah.

penyalahgunaan kuasa dan rasuah. Kurangnya penyeliaan oleh pegawai atasan. Selain dari itu. Seseorang itu tahu bahawa rasuah dilarang oleh agama dan undang-undang. Terlalu banyak penurunan kuasa tanpa pengawasan yang bijak oleh pegawai atasannya akan juga membuka banyak ruang berlakunya perbuatan rasuah. ingin cepat kaya dan sebagainya adalah pendorong berlakunya rasuah bagi mereka yang lemah keperibadiannya. dan sikap serta perasaan pertanggungjawaban semua kakitangan bagi mempastikan ketelusan tatacara kerja dan sistem pelaksanaan kerja adalah sangat penting. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. tetapi dilakukan juga dengan seribu satu alasan peribadi. Kelemahan Peraturan atau Sistem Pelaksanaan Kerja. 6. kurangnya penyeliaan pegawai atasan akan menyebabkan mana-mana individu yang didorong oleh unsur-unsur yang tidak sihat akan mengambil kesempatan dari keadaan itu untuk melakukan penyelewengan. dan ditambah pula wujudnya pemimpin yang takut untuk menjadi tidak popular. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai dan kakitangannya. menunjuk-nunjuk. Hal ini termasuk dalam teori “Technique of Neutralization” oleh Grisham Sykes dan David Matza. 7. Kurangnya komitmen kepimpinan untuk mengenalpasti ruang-ruang yang boleh menyebabkan berlakunya perbuatan rasuah. boleh menyebabkan sesebuah Jabatan / Agensi itu sentiasa terdedah dengan perlakuan – perlakuan seperti jenayah rasuah. komitmen kepimpinan khususnya. “ Lakukan rasuah secara rahsia asalkan tiada siapa yang tahu”. 8. Mereka mengatakan. tamak. Berdasarkan pengalaman BPR juga. riak. Sekali lagi. Sikap mahu hidup mewah. longgarnya tatacara dan peraturan kerja atau kelemahan dalam sistem pelaksanaan kerja itu sendiri. 9 . 5.OUMM3203 individu seperti ini akan memperhambakan dirinya kepada nafsu yang mengongkong kehidupannya. Antara punca berlakunya rasuah ialah : a) Kelemahan peribadi seperti kurang iman dan takwa. menyebabkan keadaan akan tidak terkawal.

d) Modenisasi. c) Sosial dan budaya. menagih populariti dan sebagainya.OUMM3203 b) Kelemahan kepimpinan dan pengurusan organisasi. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. Pengaliran wang juga akan meningkat. sempena menyambut hari-hari kebesaran hari perayaan. hari perkahwinan dan sebagainya. disogok atau diumpan tanpa disedari. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. e) Politik. Kepimpinan yang lemah menyebabkan kurangnya penyeliaan. lembap menjalankan tugas dan terbuka kepada penyelewengan khususnya rasuah. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh. tiada pemantauan. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba-lumba mendapatkan tender. mengumpul kekayaan. Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa. mempercepatkan bayaran. Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan. memenangi pemilihan jawatan politik. 10 . Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untung sebanyak-banyaknya. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. majlis hari jadi.

OUMM3203 ANALISA EKONOMI TERHADAP AMALAN RASUAH 11 .

OUMM3203 ANALISA UNDANG-UNDANG TERHADAP AMALAN RASUAH 12 .

Dalam kata lain. Hal ini sebenarnya memerlukan pertimbangan semasa. Teori ini telah diserapi dengan nilai 'machavellian' iaitu matlamat menghalalkan cara. Teori ini mengakibatkan manusia mula menjadi alat atau komoditi sains. Hal ini boleh dilanggar sekiranya ada kebaikan yang lebih besar. Bagi mereka ungkapan seperti 'jangan menipu' dan 'tepatilah janji' adalah sesuatu yang umum. Walaubagaimana pun. 13 . Mereka bermaksud kebaikan yang diamksudkan ialah yang terbaik dan untuk dinikmati oleh seramai mungkin faedah tindakan itu. Hal inilah yang menjadikan Islam sebagai agama yang waqii'yyah (mengikut zaman dan tempat). Mereka memandang akibat dan natijah baik sebagai matlamat kerja mereka. (contoh: huraian berkaitan serangan Geogia ke atas Abhazia) .1 Teori Utilitarianism Perkataan Utilitarianisme berasal daripada perkataan “utility” yang bermaksud “berguna”. Teori ini ialah salah satu aliran dalam teleologis (iaitu teori akibat). Konsep Utilitarianisme mengutarakan bahawa perbuatan yang menghasilkan kebaikan yang maksimum kepada sebanyak mungkin orang yang terlibat dalam sesuatu situasi. bercakap benar dengan 'musuh' secara jelas dilarang di dalam banyak ayat Al Quran.3. Berjanji dengan golongan 'musuh'. sikap menepati janji dan berkata benar yang melampau sehingga memusnahkan masyarakat dan sistem pemerintahan Islam juga adalah dilarang dalam Islam. Ianya diasaskan oleh pemikir Jerman iaitu Jeremy Benthan (1784-1832) dan John Stuart Mill (1806-1873). sesuatu tindakan adalah bermoral apabila ia menghasilkan kegembiraan atau keseronokan yang semaksima kepada semaksima orang ramai.Peperangan yang dicetuskan oleh pihak Georgia adalah tidak bermoral kerana tindakanini menghasilkan implikasi yang buruk kepada banyak pihak.OUMM3203 ANALISA ETIKA TERHADAP AMALAN RASUAH 2. Mereka ingin berfikir semaksima yang mungkin untuk memudahkan manusia dengan mengabaikan beberapa nilai moral yang dikatakan sebagai teori umum. Teori Utilitarianisme menegaskan kita supaya sentiasa bertindak untuk menghasilkan kebaikan dan keseronokan yang maksima kepada bilangan orang yang sebanyak mungkin.

. 14 .Hal ini juga meyebabkan kerosakan terhadap bangunan-bangunan di negara yangterlibat dalam peperangan tersebut.OUMM3203 . orang tua dan kanak-kanak turutmenjadi pengorbanan peperangan tersebut. penggunaan bom yang mengandungi bahan kimia menyebabkan pencemaran alam sekitar dari segi udara dan air yang membolehkan seseorang mendapat penyakit barah. Tambahan pula.Peperangan ini mengakibatkan kematian yang melibatkan askar-askar dan rakyatrakyat. Kos yang tinggi terpaksa dibelanjakan untuk menjalankan pekerjaan pemulihan bangunan-bangunan tersebut. Peperangan juga menyebabkan mereka kehilangan ahli keluarga yang tersayang dan merosakkan kebanyakan rumah tangga yang bahagia. Nyawa yang tidak berdosa seperti wanita.

3.OUMM3203 2. 15 . mengambil mahkota raja di dalam kolam najis dan banyak lagi perilaku yang diungkapkan sebagai taat dan setia adalah suatu yang perlu dinilai semula. Immanuel Kant (1724-1804) menyatakan bahawa sikap jujur. membunuh rakan sendiri. Hal ini dijelaskan dalam Islam apabila konsep taat dan patuh kepada Ibu bapa boleh ternafi apabila si ibu atau si bapa mengarahkan anaknya meninggalkan suruhan Tuhan (seperi solat dan sebagainya).2 Teori Duty / Deontologis Teori ini juga dikenali dengan ungkapan teori 'deontologis' iaitu golongan yang tidak percaya dengan akibat. Teori ini menghasilkan 'robot-robot' yang taat mengikut arahan programmernya tanpa menilai baik dan buruknya sesuatu arahan. Taat yang melulu tanpa melihat akibat peminangan Tun Teja. menepati janji serta adil adalah tujuan utama dan bukannya akibat kerja berkenaan. mengikut arahan. Contoh huraian… Pada penulis teori ini telah dipraktikkan oleh Laksamana Hang Tuah sekitar pemerintahan Mmpayar Melaka dahulu.

Disamping. peperangan dianggap tidak wajar dan tidak bermoral. iaitu Eudaimonia dan ia tidakmenggalakkan perbuatan yang hanya memberikan keseronokan sementara. ia juga mengakibatkan kematian penduduk yang tidakberdosa. Teori ini merangkumikehidupan baik sesama ahli masyarakat. Hal ini jelas menunjukkan peperangan membawa lebih banyak keburukandaripada kebaikan. Maka.OUMM3203 2. 16 . Selain itu. terutamanya peperangan akan menyebabkan pengorbananrakyat jelata dan menyebabkan keadaan sesebuah negara menjadi huru-hara. Contoh huraian… Pengeboman di Niroshima dan Nagasaki bukan sahaja menyebabkan kemusnahanharta benda manusia. kekuasaan atau keseronokan fizikal. peperangan juga akan merosotkan ekonomisesebuah negara kerana tiada orang mahu melabur di negara yang berkeadaanhuru-hara.3. kita bolehmenyatakan bahawa etika mempunyai hubung kait yang baik dengan keperibadianmulia atau sifat perangai atau ciri-ciri watak yang mulia.3 Teori Keperibadian Mulia Teori Keperibadian Mulia menekan kepada perlunya manusia memilikikeperibadian mulia sebelum dapat memahami fungsi dan autoriti peraturan. Teoriini berkait rapat dengan sifat-sifat seseorang insan yang bermoral. Jadi. Di samping itu. Ia dapatdidefinisikan sebagai suatu kualiti yang terbaik dan istimewa. ia juga akan menyebabkan rakyat kehilangan tempat perlindungan danahli keluarga mereka.seperti kekayaan. bom atom mempunyai kuasa pemusnah yang amatserius.

kebiasaan atau adat. Di samping itu. Jadi. peperangan dianggap tidak wajar dan dibantah di bawah Teori Kemoralan Sosial. norma. kesyukuran dan semangat bermasyarakat. Selain itu. Masyarakat perlu hidup bermasyarakat untuk memenuhi keperluan. 17 . kod.4 Teori Kemoralan Sosial Teori Kemoralan Sosial ini berkaitan dengan peraturan masyarakat yang terdiri daripada tatahukum. kebersihan. Tindakan mereka dalam membuat keputusan untuk peperangan adalah tidak bermoral kerana umat manusia harus bekerjasama untuk memastikan keadaan tenteram terus wujud demi kebaikan dan kepentingan manusia. nilai dan pantang larang. kehendak dan keinginan masing-masing. kasih sayang. Tertib dan tatasusila masyarakat antara negara tidak dapat dipelihara.3. masyarakat tidak dapat memajukan negara. bekerjasama. (Contoh huraian bab peperangan) Dalam kod kemoralan sejagat. Kewujudan pantang larang adalah untuk menjaga kerukunan sosial. mereka tidak dapat menjalani kehidupan mereka seperti biasa kerana menghadapi tekanan dan takut peperangan akan berlaku lagi. Pengorbanan tentera-tentera akan menjadi sia-sia kerana melakukan perbuatan yang tidak diterima oleh kod kemoralan sejagat iaitu untuk menjaga keamanan antara masyarakat antarabangsa. tatasusila. keputusan yang berasaskan teori ini tidak akan menjejaskan keamanan dan keharmonian masyarakat. tatatertib dan peraturan masyarakat ini biasanya diamalkan sebagai tradisi.OUMM3203 2. peperangan merupakan sesuatu tindakan yang tidak bermoral kerana kedaulatan antara negara yang berperang terancam dan kemudahan seperti bekalan air dan pendidikan akan terjejas. Peraturan masyarakat berkaitan dengan konsep atau nilai berdikari. Peperangan dianggap tidak bermoral kerana mengganggu kemerdekaaan dan kedaulatan sesebuah negara untuk meluaskan kuasa dan tanah jajahan negara. saling membantu. hormat-menghormati.

OUMM3203 2. Keharmonian masyarakat terjejas apabila rakyat terpaksa hidup dalam keadaan penderitaan. Contoh huraian: .Dalam kes ini.5 Teori Keperibadian Mulia Teori ini mengetengahkan bahawa manusia harus mengamalkan nilai-nilai murni sehingga menjadi satu kebiasaan bagi dirinya. Georgia mengambil keputusan untuk menyelesaikan masalah melalui peperangan yang menjejeskan keharmonian masyarakat sedangkan perundingan juga merupakan satu alternatif yang baik.Dari sudut yang lain. tingkah laku dan sifat-sifat lain yang melahirkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera.Tindakan Georgia yang menyerang republik Ossetia Selatan dan Abkhazia demi kepentingan sendirinya dianggap tidak bermoral kerana Georgia telah tidak mengamalkan kesederhanaan dari segi sikap. tindakan Georgia yang melampaui batasan telah menyebabkan pengorbanan askar-askar dan rakyat sehingga menjejeskan kedamaian dan keharmonian masyarakat. Sebagai contohnya. seperti kehilangan tempat tinggal dan kerosakan hasil tanaman. . 18 .3. . serangan Georgia terhadap republik Ossetia Selatan dan Abkhazia telah memusnahkan harta benda di dunia ini.

Kemajuan sesebuah negara bergantung kepada cerdik pandai dan profesional yang ada. 19 . pengabaian kepentingan masyarakat dan sebagainya. maka pemerintah kehilangan hasil atau tergelincir daripada tindakan-tindakan yang sepatutnya. Budaya rasuah juga boleh menghancurkan pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara.OUMM3203 KESIMPULAN 3. Akibatnya . Kesan yang paling besar daripada gejala rasuah ini ialah akan menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar-kacir. Selain itu pemerintahan menjadi lemah kerana setiap kali rasuah berlaku. ia menimbulkan masalah lain seperti kemerosotan ekonomi. tiada sesiapa akan dapat mengagak tindakan seseorang atau hasil daripada sesuatu rancangan untuk masa depan. Kegiatan rasuah akan hanya menghakis kepercayaan orang awam terhadap cerdik pandai negara kita. Dengan adanya kegiatan rasuah.1 Menilai Perubahan Perbincangan mengenai rasuah adalah penting kerana kegiatan rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi. Umpamanya jika cuai terhadap sesuatu yang telah ditentukan. maka pemberian rasuah telah menggantikan wang cukai yang sepatutnya dikutip dan manfaatnya hanya dinikmati oleh segelintir pemberi rasuah. seperti yang berlaku di Filipina yang mencatatkan sejarah kejatuhan kerajaan presiden Marcos dari tampuk kepimpinan disebabkan amalan rasuah yang tidak terbendung.

2. Penggunaan borang. Proses yang mudah dan telus dapat menghindari bahaya rasuah kerana tidak perlu disogok semata-mata untuk mempercepatkan proses. Generasi yang dididik benci rasuah akan membesar menjadi individu yang lebih bertanggungjawab. kontraktor dan pelabur. Sistem pendidikan hanya membentuk generasi akan datang yang bebas daripada rasuah.Memudahkan urusan menggunakan ICT -Prosedur diproses yang panjang. ikhlas. 3.Memantapkan Iman Dan Mengukuhkan JAtidiri Keimanan dan keperibadian yang tinggi adalah benteng yang paling ampuh untuk membenteras gejala rasuah. Mamasukkan bahaya rasuah dalam sistem pendidikan -Benci kepada rasuah akan dapat dihayati dalam diri sekiranya diajar dan dididik sejak zaman persekolahan lagi. Meningkatkan Penguatkuasaan Undang-Undang dan Hukuman Siasatan dan penguatkuasaan undang-undang perlu dipergiatkan lagi agar masyarakat sedar betapa bahaya dan serius masalah rasuah jika tidak dibenteras dan dibendung untuk keselamatan negara. atau jentera kerajaan maka amalan rasuah dapat diatasi. 4. 20 . pemimpin. Apabila setiap individu bencikan rasuah sama ada rakyat biasa. proses temu duga dan seumpamanya perlu diringkaskan supaya tidak membebankan orang ramai khususnya para peniaga. sukar dan lambat perlu diperkemaskan dan dipermudahkan dengan menggunakan kelebihan ICT.peniaga.2 Cadangan Antara langkah mencegah rasuah adalah seperti berikut : 1.OUMM3203 3. Kekuatan Iman dan jati diri dapat menangkis habuan rasuah sekali pun tiada sesiapa tang tahu dan peluang terbuka luas di hadapan mata. amanah. Selain itu para pengamal rasuah akan berfikir banyak kali sebelum cuba melakukan rasuah lantaran hukuman berat yang bakal diterima.

21 .OUMM3203 APENDIKS RUJUKAN / REFERENSI Nota kuliah. Capaian-capaian Internet.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->