P. 1
Kerangka OUMM3203.doc

Kerangka OUMM3203.doc

|Views: 950|Likes:
Published by Weljain Rafiena
OUM3203...
OUM3203...

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Weljain Rafiena on Jun 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

(TEMPLET TUGASAN - VERSI BAHASA MALAYSIA

)

(MUKA SURAT HADAPAN)

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

MEI 2013

OUMM3203 PROFESSIONAL ETHICS

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : :

751007115183-001 751007-11-5183 +6019-4461973 benuaterengganu@oum.edu.my

PUSAT PEMBELAJARAN

:

PUSAT PEMBELAJARAN TERENGGANU

OUMM3203

ARAHAN  Jangan menyalin soalan dan arahan tugasan dalam jawapan anda.  Sediakan jawapan tugasan anda mengikut susunan KRITERIA PENILAIAN (ASSESSMENT CRITERIA) seperti tertunjuk dalam RUBRIK. Jika RUBRIK TIDAK dibekalkan, ikut arahan/garispanduan yang ditetapkan oleh Fakulti bagi tugasan kursus berkenaan.  Tugasan anda hendaklah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan TIDAK termasuk rujukan.  Taipkan jawapan anda dengan menggunakan saiz fon 12 Times New Roman dan langkau baris 1.5.  Tunjukkan bilangan perkataan di hujung tugasan anda.  Jadual dan gambar rajah jika ada, hendaklah menunjukkan tajuk yang wajar.  Senaraikan secara berasingan, rujukan/referensi dalam muka surat APENDIKS.

2

0 Kesimpulan 3.3 Punca berlakunya Rasuah 2.3.1 Evolusi Perubahan 3.1 Teori Eternal Law (Undang-undang Kekal Abadi) 2.1 Definisi Rasuah 1.3.3 Analisa Etika terhadap Amalan Rasuah 2.3.3 Teori Universalism 2.OUMM3203 ISI KANDUNGAN 1.0 Pengenalan 1.2 Teori Utilitarianism (Kemudahan) 2.0 Rujukan 14 14-15 16 7 7 7-8 8-13 6 7-8 3 4 5 3 .4 Teori Distributive Justice (Adil Pembahagi) 2.1 Analisa Ekonomi terhadap Amalan Rasuah 2.2 Sejarah Rasuah 1.5 Teori Personal Liberty (Kebebasan Peribadi) 3.3.0 Kandungan 2.3.2 Analisa Undang-undang terhadap Amalan Rasuah 2.2 Cadangan 4.

4 . Di negara ini. rasuah digolongkan dalam kata umum batil. Sebagai umat Islam. rasuah dijadikan sebagai salah satu jalan pintas seseorang untuk mengecapi kehidupan mewah atau dengan erti kata lain mahu menjadi kaya dalam masa singkat. Mereka yang terjebak dalam budaya rasuah akan memperoleh balasan yang setimpal dengan perbuatan mereka ini.OUMM3203 PENGENALAN Definisi Rasuah Menentukan tindakan rasuah. Biasanya. supaya dapat kamu memakan sebahagian harta orang yang berdosa sedang kamu mengetahuinya”.menghukum”. iaitu meliputi juga perkataan jenayah lain seperti merompak. Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud : “ Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka”. Menggunakan pendekatan ekonomi. keredhaan dan keberkatan daripada Allah SWT harus dititikberatkan dalam apa juga urusan. Perkataan rasuah berasal daripada perkataan Arab “al-risywah”. Islam sangat melarang umatnya daripada mengamalkan budaya ini. menganalisis isu rasuah untuk meyakinkan menunjukkan kedudukannya dari sudut moral pandangan. dari segi undang-undang semua perkataan “ memberi dan menerima suapan” adalah sebahagian daripada perbuatan dan kesalahan jenayah rasuah. menipu dan memeras ugut. Perbuatan rasuah ini adalah perbuatan yang sangat keji dan berdosa. undang-undang dan etika. sebaliknya mereka hanya memikirkan keuntungan kepada diri mereka. Allah telah berfirman dalam al-Quran yang bermaksud: “Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antaranya kamu dengan jalan yang batil (tiada hal) dan (jangan) kamu bawa kepada hakim. Di dalam al-Quran. Seperti mana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Hurairah RA. ia telah berkata: “Rasulullah SAW telah mengutuk orang yang suka memberi rasuah dan orang yang suka menerima rasuah dalam soal hukum. Kebiasaannya orang yang melakukan budaya ini tidak memikirkan kesan buruk yang akan terjadi.

OUMM3203 (al-Baqarah : 188) 5 .

OUMM3203 Sejarah Rasuah Budaya rasuah ini sebenarnya telah dahulu disedari oleh Islam dan cara yang terbaik bagi mengatasi dan mengawal budaya ini telah disediakan. 6 . Berdasarkan dalil-dalil diatas jelas membuktikan Islam melarang perbuatan keji ini. Kutukan itu bukan sahaja terbatas kepada penerima malah pemberi dan sesiapa juga yang bersubahat melicinkan kegiatan rasuah ini. seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at-Tirmizi yang bermaksud : “ Penerima dan pemberi rasuah akan ditempat dalam api neraka”. Perbuatan ini juga dikutuk dengan kerasnya oleh Allah SWT sebagaimana dinyatakan dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Ahmad yang bermaksud : “Allah SWT melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya”. Langkah pertama yang tegas telah diutarakan oleh Islam iaitu terhadap mengharamkan secara berkesan tanpa bertolak ansur dengan rasuah.

penganiayaan dan menafikan hak-hak orang lain atau memberikan hak sesuatu itu bukan kepada orang yang sepatutnya mendapat hak itu. Walaupun begitu Islam melihat kelakuan rasuah adalah disebabkan beberapa sikap buruk dari jiwa seseorang manusia dan didorong oleh kekuatan syaitan. 5. 8. 7 . 9.OUMM3203 Punca Berlakunya Rasuah Secara Umum Berbagai faktor dikaitkan mengapa seseorang itu melakukan perbuatan jenayah rasuah. Tiada keberkatan Hidup 6. Di mana seseorang ingin hidup mewah dan cepat kaya dan sentiasa mengejar kebendaan tanpa mengira halal haram.t. kerana lemahnya iman bahkan tidak beriman kepada qadha’ dan qadar Allah s. Menafikan hak orang lain. Nafsu serakah. Dengki dan khianat. Zalim dan kasar. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Tamak dan haloba. berdasarkan pengalaman Badan Pencegah Rasuah di Malaysia. Gila Kuasa. 10. Ingin menunjuk-nunjuk. 7. dengan membuang jauh tanggungjawabnya sebagai seorang penjawat awam yang diamanahkan dengan kuasa dan pertanggungjawaban. 2. Apa yang dipentingkannya hanyalah nilai-nilai material. Individu seperti ini tidak mahu mengambil kira langsung bahawa dengan melakukan perbuatan rasuah. perbuatan jenayah rasuah berlaku disebabkan oleh: 1. 4.w. sebenarnya dia telah melakukan kezaliman. 3. Sombong dan Takabbur. Secara terperinci amalan rasuah disebabkan oleh sikap: 1. Walau bagaimanapun secara ringkasnya. Suka berbuat yang haram.

kedangkalan ilmu-ilmu keagamaan. 3.OUMM3203 Sebagai contoh. kontraktor yang sepatutnya dan layak membekalkan peralatan ketenteraan. Allah swt telah berfirman: “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah. atau membekalkan makanan telah tidak dipilih. akibat bebanan hutang jenayah rasuah dilakukan. 4. oleh kerana seorang pegawai di Bahagian Bekalan menerima suapan secara rasuah. Lewis: The Ethics Challenge in Public Service). (Carol W. Kurangnya penghayatan nilai-nilai murni. Di samping itu. Perbuatan pegawai ini menyebabkan Kementerian Pertahanan atau Angkatan Tentera telah dinafikan yang terbaik yang boleh dibekalkan oleh kontraktor berkenaan. padahal kamu mengetahuinya. 8 . hingga mengenepikan nilai-nilai suci dalam agama mendorong seseorang itu melakukan pelbagai kemaksiatan dan jenayah. kurangnya penghayatan nilai-nilai murni dan hilangnya nilai-nilai akhlak yang baik juga menjadi antara faktor yang menyebabkan seseorang itu bergelumang dalam jenayah rasuah. sikap hidup yang suka bermegah-megah menjadi amalan. Akhirnya. Menyara hidup pula melebihi pendapatan hinggakan terpaksa berhutang di sana sini. Kerendahan moral ditambah dengan nafsu yang tidak lagi dapat membezakan antara nilai-nilai yang baik dan buruk. Manakala “etika” pula ditakrifkan sebagai “thinking systematically about morals and conduct and making judgments about right and wrong”. Justeru itu. dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa.” (Surah Al-Baqarah: ayat 188) 2. “nilai” ialah “beliefs about right and wrong”. Menurut seorang penulis. Selain dari itu.

dan sikap serta perasaan pertanggungjawaban semua kakitangan bagi mempastikan ketelusan tatacara kerja dan sistem pelaksanaan kerja adalah sangat penting. 9 . boleh menyebabkan sesebuah Jabatan / Agensi itu sentiasa terdedah dengan perlakuan – perlakuan seperti jenayah rasuah. menunjuk-nunjuk. penyalahgunaan kuasa dan rasuah. dan ditambah pula wujudnya pemimpin yang takut untuk menjadi tidak popular. Sekali lagi. riak. Selain dari itu. Terlalu banyak penurunan kuasa tanpa pengawasan yang bijak oleh pegawai atasannya akan juga membuka banyak ruang berlakunya perbuatan rasuah. “ Lakukan rasuah secara rahsia asalkan tiada siapa yang tahu”. 6. longgarnya tatacara dan peraturan kerja atau kelemahan dalam sistem pelaksanaan kerja itu sendiri. Antara punca berlakunya rasuah ialah : a) Kelemahan peribadi seperti kurang iman dan takwa. Kurangnya komitmen kepimpinan untuk mengenalpasti ruang-ruang yang boleh menyebabkan berlakunya perbuatan rasuah. Mereka mengatakan. Sikap mahu hidup mewah. tamak. 8. Kelemahan Peraturan atau Sistem Pelaksanaan Kerja. Berdasarkan pengalaman BPR juga. ingin cepat kaya dan sebagainya adalah pendorong berlakunya rasuah bagi mereka yang lemah keperibadiannya. Kurangnya penyeliaan oleh pegawai atasan. menyebabkan keadaan akan tidak terkawal. Seseorang itu tahu bahawa rasuah dilarang oleh agama dan undang-undang. Hal ini termasuk dalam teori “Technique of Neutralization” oleh Grisham Sykes dan David Matza. 7. 5. komitmen kepimpinan khususnya.OUMM3203 individu seperti ini akan memperhambakan dirinya kepada nafsu yang mengongkong kehidupannya. kurangnya penyeliaan pegawai atasan akan menyebabkan mana-mana individu yang didorong oleh unsur-unsur yang tidak sihat akan mengambil kesempatan dari keadaan itu untuk melakukan penyelewengan. tetapi dilakukan juga dengan seribu satu alasan peribadi. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai dan kakitangannya.

memenangi pemilihan jawatan politik. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. e) Politik. tiada pemantauan. menagih populariti dan sebagainya. sempena menyambut hari-hari kebesaran hari perayaan. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. Pengaliran wang juga akan meningkat. d) Modenisasi. disogok atau diumpan tanpa disedari. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh.OUMM3203 b) Kelemahan kepimpinan dan pengurusan organisasi. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba-lumba mendapatkan tender. lembap menjalankan tugas dan terbuka kepada penyelewengan khususnya rasuah. Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa. c) Sosial dan budaya. Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untung sebanyak-banyaknya. majlis hari jadi. mempercepatkan bayaran. mengumpul kekayaan. 10 . hari perkahwinan dan sebagainya. Kepimpinan yang lemah menyebabkan kurangnya penyeliaan. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan.

OUMM3203 ANALISA EKONOMI TERHADAP AMALAN RASUAH 11 .

OUMM3203 ANALISA UNDANG-UNDANG TERHADAP AMALAN RASUAH 12 .

Mereka memandang akibat dan natijah baik sebagai matlamat kerja mereka. Teori ini mengakibatkan manusia mula menjadi alat atau komoditi sains. (contoh: huraian berkaitan serangan Geogia ke atas Abhazia) . Berjanji dengan golongan 'musuh'.OUMM3203 ANALISA ETIKA TERHADAP AMALAN RASUAH 2. Teori ini ialah salah satu aliran dalam teleologis (iaitu teori akibat). Mereka bermaksud kebaikan yang diamksudkan ialah yang terbaik dan untuk dinikmati oleh seramai mungkin faedah tindakan itu. Teori ini telah diserapi dengan nilai 'machavellian' iaitu matlamat menghalalkan cara. Bagi mereka ungkapan seperti 'jangan menipu' dan 'tepatilah janji' adalah sesuatu yang umum. sikap menepati janji dan berkata benar yang melampau sehingga memusnahkan masyarakat dan sistem pemerintahan Islam juga adalah dilarang dalam Islam. bercakap benar dengan 'musuh' secara jelas dilarang di dalam banyak ayat Al Quran.3. Teori Utilitarianisme menegaskan kita supaya sentiasa bertindak untuk menghasilkan kebaikan dan keseronokan yang maksima kepada bilangan orang yang sebanyak mungkin. Mereka ingin berfikir semaksima yang mungkin untuk memudahkan manusia dengan mengabaikan beberapa nilai moral yang dikatakan sebagai teori umum. Dalam kata lain.1 Teori Utilitarianism Perkataan Utilitarianisme berasal daripada perkataan “utility” yang bermaksud “berguna”. Hal ini boleh dilanggar sekiranya ada kebaikan yang lebih besar.Peperangan yang dicetuskan oleh pihak Georgia adalah tidak bermoral kerana tindakanini menghasilkan implikasi yang buruk kepada banyak pihak. Ianya diasaskan oleh pemikir Jerman iaitu Jeremy Benthan (1784-1832) dan John Stuart Mill (1806-1873). sesuatu tindakan adalah bermoral apabila ia menghasilkan kegembiraan atau keseronokan yang semaksima kepada semaksima orang ramai. Hal inilah yang menjadikan Islam sebagai agama yang waqii'yyah (mengikut zaman dan tempat). Walaubagaimana pun. Hal ini sebenarnya memerlukan pertimbangan semasa. Konsep Utilitarianisme mengutarakan bahawa perbuatan yang menghasilkan kebaikan yang maksimum kepada sebanyak mungkin orang yang terlibat dalam sesuatu situasi. 13 .

Hal ini juga meyebabkan kerosakan terhadap bangunan-bangunan di negara yangterlibat dalam peperangan tersebut. Nyawa yang tidak berdosa seperti wanita.OUMM3203 . orang tua dan kanak-kanak turutmenjadi pengorbanan peperangan tersebut. 14 . Tambahan pula. Kos yang tinggi terpaksa dibelanjakan untuk menjalankan pekerjaan pemulihan bangunan-bangunan tersebut. penggunaan bom yang mengandungi bahan kimia menyebabkan pencemaran alam sekitar dari segi udara dan air yang membolehkan seseorang mendapat penyakit barah. Peperangan juga menyebabkan mereka kehilangan ahli keluarga yang tersayang dan merosakkan kebanyakan rumah tangga yang bahagia.Peperangan ini mengakibatkan kematian yang melibatkan askar-askar dan rakyatrakyat. .

15 . mengikut arahan. Taat yang melulu tanpa melihat akibat peminangan Tun Teja. menepati janji serta adil adalah tujuan utama dan bukannya akibat kerja berkenaan.2 Teori Duty / Deontologis Teori ini juga dikenali dengan ungkapan teori 'deontologis' iaitu golongan yang tidak percaya dengan akibat. Immanuel Kant (1724-1804) menyatakan bahawa sikap jujur. Teori ini menghasilkan 'robot-robot' yang taat mengikut arahan programmernya tanpa menilai baik dan buruknya sesuatu arahan.3. membunuh rakan sendiri.OUMM3203 2. mengambil mahkota raja di dalam kolam najis dan banyak lagi perilaku yang diungkapkan sebagai taat dan setia adalah suatu yang perlu dinilai semula. Contoh huraian… Pada penulis teori ini telah dipraktikkan oleh Laksamana Hang Tuah sekitar pemerintahan Mmpayar Melaka dahulu. Hal ini dijelaskan dalam Islam apabila konsep taat dan patuh kepada Ibu bapa boleh ternafi apabila si ibu atau si bapa mengarahkan anaknya meninggalkan suruhan Tuhan (seperi solat dan sebagainya).

Hal ini jelas menunjukkan peperangan membawa lebih banyak keburukandaripada kebaikan.3. Selain itu. Maka.OUMM3203 2. Di samping itu. Disamping. terutamanya peperangan akan menyebabkan pengorbananrakyat jelata dan menyebabkan keadaan sesebuah negara menjadi huru-hara. iaitu Eudaimonia dan ia tidakmenggalakkan perbuatan yang hanya memberikan keseronokan sementara.3 Teori Keperibadian Mulia Teori Keperibadian Mulia menekan kepada perlunya manusia memilikikeperibadian mulia sebelum dapat memahami fungsi dan autoriti peraturan. Teoriini berkait rapat dengan sifat-sifat seseorang insan yang bermoral. ia juga mengakibatkan kematian penduduk yang tidakberdosa. ia juga akan menyebabkan rakyat kehilangan tempat perlindungan danahli keluarga mereka. peperangan juga akan merosotkan ekonomisesebuah negara kerana tiada orang mahu melabur di negara yang berkeadaanhuru-hara. peperangan dianggap tidak wajar dan tidak bermoral. kekuasaan atau keseronokan fizikal. 16 . kita bolehmenyatakan bahawa etika mempunyai hubung kait yang baik dengan keperibadianmulia atau sifat perangai atau ciri-ciri watak yang mulia.seperti kekayaan. Ia dapatdidefinisikan sebagai suatu kualiti yang terbaik dan istimewa. Teori ini merangkumikehidupan baik sesama ahli masyarakat. Contoh huraian… Pengeboman di Niroshima dan Nagasaki bukan sahaja menyebabkan kemusnahanharta benda manusia. Jadi. bom atom mempunyai kuasa pemusnah yang amatserius.

Masyarakat perlu hidup bermasyarakat untuk memenuhi keperluan. kebiasaan atau adat. norma. kesyukuran dan semangat bermasyarakat. peperangan merupakan sesuatu tindakan yang tidak bermoral kerana kedaulatan antara negara yang berperang terancam dan kemudahan seperti bekalan air dan pendidikan akan terjejas. peperangan dianggap tidak wajar dan dibantah di bawah Teori Kemoralan Sosial. keputusan yang berasaskan teori ini tidak akan menjejaskan keamanan dan keharmonian masyarakat. Peperangan dianggap tidak bermoral kerana mengganggu kemerdekaaan dan kedaulatan sesebuah negara untuk meluaskan kuasa dan tanah jajahan negara. kod. saling membantu. nilai dan pantang larang.3. tatatertib dan peraturan masyarakat ini biasanya diamalkan sebagai tradisi. (Contoh huraian bab peperangan) Dalam kod kemoralan sejagat. masyarakat tidak dapat memajukan negara. tatasusila. Jadi. kehendak dan keinginan masing-masing. bekerjasama. Pengorbanan tentera-tentera akan menjadi sia-sia kerana melakukan perbuatan yang tidak diterima oleh kod kemoralan sejagat iaitu untuk menjaga keamanan antara masyarakat antarabangsa. Selain itu. kasih sayang. Di samping itu. Peraturan masyarakat berkaitan dengan konsep atau nilai berdikari. Tertib dan tatasusila masyarakat antara negara tidak dapat dipelihara.4 Teori Kemoralan Sosial Teori Kemoralan Sosial ini berkaitan dengan peraturan masyarakat yang terdiri daripada tatahukum. Tindakan mereka dalam membuat keputusan untuk peperangan adalah tidak bermoral kerana umat manusia harus bekerjasama untuk memastikan keadaan tenteram terus wujud demi kebaikan dan kepentingan manusia. mereka tidak dapat menjalani kehidupan mereka seperti biasa kerana menghadapi tekanan dan takut peperangan akan berlaku lagi.OUMM3203 2. kebersihan. Kewujudan pantang larang adalah untuk menjaga kerukunan sosial. hormat-menghormati. 17 .

Keharmonian masyarakat terjejas apabila rakyat terpaksa hidup dalam keadaan penderitaan. 18 . .Dalam kes ini.Dari sudut yang lain. . tingkah laku dan sifat-sifat lain yang melahirkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera.Tindakan Georgia yang menyerang republik Ossetia Selatan dan Abkhazia demi kepentingan sendirinya dianggap tidak bermoral kerana Georgia telah tidak mengamalkan kesederhanaan dari segi sikap. Contoh huraian: . seperti kehilangan tempat tinggal dan kerosakan hasil tanaman.OUMM3203 2.5 Teori Keperibadian Mulia Teori ini mengetengahkan bahawa manusia harus mengamalkan nilai-nilai murni sehingga menjadi satu kebiasaan bagi dirinya. serangan Georgia terhadap republik Ossetia Selatan dan Abkhazia telah memusnahkan harta benda di dunia ini. Georgia mengambil keputusan untuk menyelesaikan masalah melalui peperangan yang menjejeskan keharmonian masyarakat sedangkan perundingan juga merupakan satu alternatif yang baik. Sebagai contohnya.3. tindakan Georgia yang melampaui batasan telah menyebabkan pengorbanan askar-askar dan rakyat sehingga menjejeskan kedamaian dan keharmonian masyarakat.

maka pemberian rasuah telah menggantikan wang cukai yang sepatutnya dikutip dan manfaatnya hanya dinikmati oleh segelintir pemberi rasuah. Budaya rasuah juga boleh menghancurkan pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara. Kesan yang paling besar daripada gejala rasuah ini ialah akan menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar-kacir. ia menimbulkan masalah lain seperti kemerosotan ekonomi.1 Menilai Perubahan Perbincangan mengenai rasuah adalah penting kerana kegiatan rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi.OUMM3203 KESIMPULAN 3. Kemajuan sesebuah negara bergantung kepada cerdik pandai dan profesional yang ada. Dengan adanya kegiatan rasuah. 19 . maka pemerintah kehilangan hasil atau tergelincir daripada tindakan-tindakan yang sepatutnya. seperti yang berlaku di Filipina yang mencatatkan sejarah kejatuhan kerajaan presiden Marcos dari tampuk kepimpinan disebabkan amalan rasuah yang tidak terbendung. Selain itu pemerintahan menjadi lemah kerana setiap kali rasuah berlaku. tiada sesiapa akan dapat mengagak tindakan seseorang atau hasil daripada sesuatu rancangan untuk masa depan. Umpamanya jika cuai terhadap sesuatu yang telah ditentukan. Akibatnya . Kegiatan rasuah akan hanya menghakis kepercayaan orang awam terhadap cerdik pandai negara kita. pengabaian kepentingan masyarakat dan sebagainya.

Kekuatan Iman dan jati diri dapat menangkis habuan rasuah sekali pun tiada sesiapa tang tahu dan peluang terbuka luas di hadapan mata. Meningkatkan Penguatkuasaan Undang-Undang dan Hukuman Siasatan dan penguatkuasaan undang-undang perlu dipergiatkan lagi agar masyarakat sedar betapa bahaya dan serius masalah rasuah jika tidak dibenteras dan dibendung untuk keselamatan negara. Generasi yang dididik benci rasuah akan membesar menjadi individu yang lebih bertanggungjawab. pemimpin.Memantapkan Iman Dan Mengukuhkan JAtidiri Keimanan dan keperibadian yang tinggi adalah benteng yang paling ampuh untuk membenteras gejala rasuah. amanah. 20 . Mamasukkan bahaya rasuah dalam sistem pendidikan -Benci kepada rasuah akan dapat dihayati dalam diri sekiranya diajar dan dididik sejak zaman persekolahan lagi. 4. proses temu duga dan seumpamanya perlu diringkaskan supaya tidak membebankan orang ramai khususnya para peniaga. ikhlas. Penggunaan borang. 3. kontraktor dan pelabur. sukar dan lambat perlu diperkemaskan dan dipermudahkan dengan menggunakan kelebihan ICT.peniaga.2 Cadangan Antara langkah mencegah rasuah adalah seperti berikut : 1.OUMM3203 3. Proses yang mudah dan telus dapat menghindari bahaya rasuah kerana tidak perlu disogok semata-mata untuk mempercepatkan proses. 2. atau jentera kerajaan maka amalan rasuah dapat diatasi. Selain itu para pengamal rasuah akan berfikir banyak kali sebelum cuba melakukan rasuah lantaran hukuman berat yang bakal diterima. Apabila setiap individu bencikan rasuah sama ada rakyat biasa. Sistem pendidikan hanya membentuk generasi akan datang yang bebas daripada rasuah.Memudahkan urusan menggunakan ICT -Prosedur diproses yang panjang.

OUMM3203 APENDIKS RUJUKAN / REFERENSI Nota kuliah. Capaian-capaian Internet. 21 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->