Diterbitkan oleh

:

Bahagian Penerbitan Dasar Negara Jabatan Penerangan Malaysia Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Laman Web : www.penerangan.gov.my Portal : pmr.penerangan.gov.my E-mel : webmaster@inform.gov.my

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN

B.021 (B.M) Januari 2013 (130.)

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN
Editor:

Siti Nur Fadzliana Ahmad Fesol Bahagian Penerbitan Dasar Negara

2 Meningkatkan sistem penyampaian kerajaan kepada rakyat Menggunakan sumber sedia ada Hasil berimpak tinggi 3 .NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pengenalan Perkara utama dalam NBOS Penghasilan idea yang kreatif dan inovatif Kolaborasi antara kementerian. jabatan dan agensi Melibatkan kos perbelanjaan yang minimum Strategi Lautan Biru Kebangsaan atau National Blue Ocean Strategy (NBOS) merupakan pendekatan yang diilhamkan oleh Perdana Menteri bagi menjayakan Program Transformasi Kerajaan (GTP). Penerapan pemikiran budaya kerja NBOS membantu kerajaan mencari idea-idea baru yang kreatif dan inovatif dalam memberi keselesaan dan kesejahteraan kepada rakyat.

Meningkatkan kejiranan dan pembentukan komuniti melalui kerjasama yang kreatif. NBOS 2 Kolaborasi antara pihak polis dan tentera untuk memerangi jenayah. Mempercepatkan transformasi luar bandar melalui pengembangan RTC dan miniRTC ke seluruh negara. 4 5 . Mengubah kehidupan luar bandar melalui Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC). Meningkatkan keselamatan negara melalui gelombang kedua lautan biru kepolisan melalui Kempen 1AMAN dan pelbagai inisiatif lain.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pelaksanaan Berterusan NBOS NBOS 7 NBOS 8 NBOS 5 NBOS 3 NBOS 4 NBOS 6 NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis kembali kepada tugas rondaan. Mengubah masyarakat di seluruh negara melalui Program Transformasi Komuniti (CTP). Menggunakan tenaga ATM untuk mempercepatkan pembangunan luar bandar.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan dapat mengurangkan perbelanjaan bagi pembinaan penjara dan kesesakan di penjara dapat diatasi serentak. 6 › Berjaya mencapai matlamat apabila tiada orang yang diselia (ODS) yang menyertai PPP di bebaskan masuk semula ke penjara.827 telah dibebaskan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 2. 1. Kejayaan: › Lebih ramai anggota polis yang menjalankan rondaan jalan bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat di seluruh negara.713 ODS yang terlibat dengan PPP sejak ia di perkenalkan sehingga bulan Mei lalu. 7 . Kejayaan: NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis boleh menjalankan tugas rondaan jalan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 2 Program Pemulihan Pemasyarakatan (PPP) di kem-kem tentera.

Kejayaan: › Pusat latihan tentera sedia ada dimanfaatkan untuk melatih anggota polis bagi mencapai sasaran kerajaan 150. Malaysia negara paling selamat dan aman di Asia Tenggara.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Kerjasama antara PDRM dan ATM. Kejayaan: › Mengatasi kekosongan jawatan dalam pasukan polis dalam tempoh yang singkat.000 orang anggota akhir tahun 2012. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Mengurangkan kos pengeluaran untuk latihan dan kemahiran. (Indeks Keamanan Global) PDRM merekrut bekas tentera bagi menambah anggota keselamatan. 9 8 . keempat paling selamat di Asia Pasifik dan ke-19 paling selamat di seluruh dunia. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Dengan kos minimum lebih banyak anggota polis boleh dilatih dengan kadar yang lebih pantas. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Meningkatkan hubungan kerja rapat sedia ada antara tentera dengan polis.

Rondaan bersama oleh tentera.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Programme Omnipresence dengan Unit Rondaan Bermotosikal dan pemasangan CCTV.000 orang anggota polis menjalankan rondaan di kawasan jenayah berisiko tinggi. Kejayaan: › Lebih 40.607 anggota JPAM berjaya dilatih sebagai Sukarelawan Polis untuk melakukan rondaan bersepadu. RELA dan JPAM dengan dikawal selia oleh PDRM. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 3.000 buah motosikal peronda dan 496 unit CCTV di pasang di 25 pihak berkuasa tempatan. Kejayaan: › Kadar jenayah jalanan berjaya dikurangkan sebanyak 39 peratus manakala jenayah keseluruhan berkurangan sebanyak 11 peratus semenjak 2009. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan memperuntukkan RM20 juta bagi 1. 10 11 .391 anggota RELA dan 1.

Kejayaan: › Sebanyak 27. Bekalan air bersih kepada penduduk pedalaman luar bandar. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Projek yang telah disiapkan di bawah Projek Jiwa Murni ialah Jalan Long Lopeng ke Ba-Kelalan dan 9 jambatan. Jalan Mendamit ke Kuala Mendalam di Limbang. Jalan Kampung Saeh di Bekenu.000 lagi isi rumah pula mendapat bekalan air bersih sejak tahun 2009 hingga April 2012. Miri. Miri. 12 13 . 2 jambatan di Bekenu serta 1 jambatan di Lusong Laku. Kejayaan: › Mengurangkan kos perbelanjaan dan dapat disiapkan dalam masa yang cepat.000 isi rumah luar bandar mendapat nikmat bekalan elektrik dan lebih 70.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 3 Bantuan tenaga kerja dari ATM untuk membina rumah di kawasan luar bandar melalui Projek Jiwa Murni.

Kejayaan: › Mempercepatkan pembangunan luar bandar dan meningkatkan sektor pertanian berteknologi tinggi.062.235 kilogram –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Nilai pengeluaran RM1.311.v NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Jumlah Pengeluaran 704.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Purata Pendapatan Peserta RM5778.242. 14 15 Nota: Jumlah ini sehingga November 2012.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Jumlah pendapatan bersih RM572.Penanaman tembikai madu atau “rock melon” di tanah milik ATM.40 Projek pertanian bernilai tinggi . (Sumber: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) .

Kelantan  Kuala Linggi. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › RTC telah ditubuhkan di:  Gopeng.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 4 Penubuhan Pusat Transformasi Luar Bandar / Rural Transformation Centres (RTCs). › RTC merupakan pusat sehenti yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk memberi kemudahan kepada masyarakat setempat. Melaka Sehingga November 2012. 8 inisiatif dibangunkan oleh kerajaan bagi membantu penduduk luar bandar seperti berikut: ❶ Latihan Kemahiran kepada Penduduk Luar Bandar –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❷ Penubuhan Kios Informasi 1Malaysia –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❸ Pertanian Bernilai Tinggi –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❹ Pemprosesan Produk Agro Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❺ Pengurusan Rantaian Bekalan Hasil Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❻ Kerjasama Universiti –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❼ Perkhidmatan Keselamatan Makanan dan Farmaseutikal –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❽ Kemudahan Pembiayaan Kewangan kepada Penduduk Luar Bandar 17 16 . Perak  Kota Bharu.

Agen perubahan dan perantaraan di antara masyarakat dengan pihak kerajaan dalam menggerakkan program berbentuk kemasyarakatan. mewujudkan mini RTC dan RTC bergerak. Kejayaan: › RTC dapat meningkatkan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar supaya berdaya maju dan berdaya saing serta berupaya meningkatkan kualiti dan kuantiti produk mereka. 18 19 . Melahirkan JKKK sebagai agen transformasi luar bandar.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 5 Memperkembang RTC ke seluruh negara. 213 Medan Info desa akan di naik taraf pada tahun 2014 menjadi mini RTC.

Melahirkan para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang menabur bakti dan melaksanakan aktiviti yang memberi manfaat kepada masyarakat serta bertindak sebagai sumber rujukan dan model kepada masyarakat. Kerajaan berjaya menggembleng tenaga sukarelawan daripada golongan belia bagi melahirkan belia yang sayangkan negara dan program transformasi negara lebih berjaya dengan penglibatan aktif belia.594 orang belia. “Satu Pusat Pelbagai Perkhidmatan”. Kejayaan: › Boleh membuat pelbagai urusan dengan jabatan kerajaan dan swasta tanpa perlu ke mana-mana bangunan kerajaan yang lain dalam satu-satu masa. selesa dan mudah di dalam satu bangunan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Mewujudkan sukarelawan IM4U dari semua kaum. NBOS 6 Mewujudkan Pusat Transformasi Bandar / Urban Transformation Centre (UTC). –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Memastikan komuniti bandar mendapat perkhidmatan dan berurusan dengan efisien. Sehingga 25 Januari 2013. cepat. ––––––––––––––––––––––––––––––––––– Mendapat penglibatan 541. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › UTC telah ditubuhkan di:  Melaka dan Kuala Lumpur Sehingga November 2012. Program Duta Universiti atau University Ambassedors Programmes (UAP). 20 21 .

NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program 1Malaysia Utamakan Keluarga / ‘1Malaysia Family First’. ‘1Malaysia Privilege Card’. Kejayaan › Dapat mencetuskan ikatan kasih sayang yang berpanjangan dalam institusi kekeluargaan dan masyarakat sebagai asas kestabilan sosial. 22 Program Kemahiran dan Kebolehpasaran 1Malaysia / 1Malaysia Skills and Employability Programme. Kejayaan: › Meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan melalui latihan soft-skills dan on-job-training di syarikat swasta dan membuka ruang yang lebih luas untuk para graduan mendapatkan pekerjaan yang bersesuaian. Kejayaan: › Meringankan beban kewangan rakyat dengan mendapat diskaun sehingga 25% di syarikatsyarikat terpilih dan keutamaan diberikan kepada keluarga anggota tentera pada fasa pertama dan akan dikembangkan kepada seluruh rakyat Malaysia pada fasa seterusnya. 23 .

Memberi tumpuan kepada kawasan utama seperti longkang kotor. Bekerjasama dengan sektor swasta untuk mencantikkan dan mengekalkan kemudahan awam dan kawasan kejiranan. kemudahan untuk mempercepatkan. negeri dan tempatan. turapan jalan pecah dan lampu jalan yang rosak. Menggerakkan sukarelawan RELA dan IM4U untuk menangani isu semasa dalam masyarakat. peralatan. mencantikkan dan mengekalkan kawasan dan kemudahan awam. Menggunakan sepenuhnya sumber-sumber seperti tenaga kerja. Kerajaan Tempatan Kerajaan Negeri Kerajaan Persekutuan Sektor Swasta Memanfaatkan sumber-sumber di seluruh peringkat kerajaan & swasta Kejiranan Indah Mewujudkan satu pasukan petugas operasi khas di seluruh peringkat persekutuan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 7 Kejiranan Indah / My Beautiful Neighbourhood (MyBN) Kejayaan: › Dapat menangani isu utama dalam masyarakat dengan memanfaatkan sumber-sumber di segenap peringkat kerajaan dan sektor swasta untuk menngkatkan kualiti hidup rakyat. 24 25 . Syarikat swasta menjaga kemudahan awam sebagai pertukaran untuk pengiklanan. Syarikat swasta memberi sumbangan melalui program CSR dan pekerja sukarela untuk membantu masyarakat.

ibu tunggal dan kanak-kanak miskin. Pelancaran “1Malaysia Mobile Healthcare” kepada warga emas yang berpendapatan rendah untuk menerima perkhidmatan kesihatan di rumah. Mengintegrasikan pelbagai pusat yang dikendalikan oleh kerajaan dalam Pusat Keluarga 1Malaysia atau “1Malaysia Family Centres”. Warga Emas Ibu Tunggal Kanak-Kanak Memberi tumpuan kepada keperluan asas kumpulan yang memerlukan Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Melibatkan kepakaran veteran yang berpengalaman dalam pembentukan komuniti dan memberi sumbangan dalam bentuk kewangan sebagai penghargaan kepada usaha tersebut.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Kejayaan: › Dapat mengenalpasti keperluan asas kumpulan yang memerlukan seperti warga emas. 26 27 .

Latihan dan Penggantian Kerja • Menyelaraskan latihan dengan peluang-peluang pekerjaan yang ada. c) Mewujudkan Komuniti Perkongsian Ketenteraan antara ATM.266. beras dan daun ketum bernilai RM164. 28 29 . Sokongan Keluarga • 1Malaysia Privilege Card • Peruntukan perumahan kos rendah. NBOS 8 a) Perkongsian sumber dan tanggungjawab di antara ATM dan PDRM. PDRM dan Rukun Tetangga. • Memanfaatkan program pekerjaan dan latihan yang sedia ada. d) Program pembentukan sahsiah khusus untuk belia lepasan persekolahan untuk membantu belia berisiko.00. Peluang Perniagaan • Peluang perniagaan dalam bidang pelancongan dan nilai tambah yang tinggi dalam sektor pertanian di kawasan luar bandar. Pencapaian sehingga 26 Disember 2012: Pampasan tekstil. b) Pengembangan Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau Expansion of Community Rehabilitation Programme (CRP).NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia / 1Malaysia Veterans Recognition Programme Melancarkan Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia untuk memberikan sokongan menyeluruh kepada anggota tentera yang bersara. • Menyediakan pembiayaan mikro untuk peluang perniagaan.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menetapkan teksi dan kedai serbaneka sebagai kawasan keselamatan. 1Malaysia Komuniti PERWANI diwujudkan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN e) Kempen 1AMAN Menggerakkan penglibatan veteran dan RELA melalui perkongsian awam dan swasta untuk meningkatkan keselamatan di kawasan berisiko tinggi. Melalui inisiatif kerajaan. begitu juga dengan sumbangan wanita dalam mewujudkan keharmonian negara. –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bekas polis berkhidmat sebagai ketua keselamatan kejiranan dan sekolah. f) 1Malaysia Komuniti PERWANI Peranan wanita yang menjadi tulang belakang dan pembangunan negara selama ini tidak boleh dinafikan. 30 31 .

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menjadikan MCTs dan PERNAMA sebahagian rangkaian UTC-RTC.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN g) Military Community Transformation Centres (MCTCs) Dalam program MCTCs. Menawarkan pelbagai perkhidmatan kerajaan dan aktiviti-aktiviti sosial. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 32 33 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan tanah terbiar untuk melakukan aktiviti pertanian berimpak tinggi. kerajaan telah mengenal pasti beberapa inisiatif baru yang boleh dijalankan dalam program MCTCs. Menggalakan aktiviti sukarelawan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menawarkan sokongan keusahawanan secara menyeluruh kepada ahli keluarga.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan infrastruktur intelektual dan fizikal universiti untuk menggalakan keusahawanan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Melibatkan fakulti dan pelajar dalam aktiviti transformasi di bandar dan luar bandar. Antaranya: –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Membolehkan komuniti tempatan untuk mengakses kursus universiti dan kemudahan yang tidak digunakan sepenuhnya.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN h) University Community Transformation Centres (UCTCs) Membantu fakulti menyediakan bidang pratikal. Terdapat beberapa inisiatif yang boleh dijalankan. 34 35 . Melibatkan pakar-pakar yang berkelayakan untuk mengajar kursus jangka pendek.

“Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan” 36 . › Mengeluarkan Malaysia daripada perangkap gejala negara berpendapatan sederhana. iaitu: › Mengukuhkan perpaduan masyarakat majmuk Malaysia. Semoga Malaysia terus maju mengorak langkah ke hadapan menuju Wawasan 2020 berbekalkan semangat dan iltizam yang utuh di dalam jiwa setiap rakyatnya. Oleh itu. › Mmbentuk sistem penyampaian kerajaan yang lebih mendakap aspirasi rakyat. NBOS ini digarap bersesuaian bagi menangani tiga cabaran utama era globalisasi dan era dunia tanpa sempadan. marilah kita bersama-sama berganding bahu dan bersatu hati dalam menjayakan matlamat ini.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penutup Kesimpulannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful