Diterbitkan oleh

:

Bahagian Penerbitan Dasar Negara Jabatan Penerangan Malaysia Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Laman Web : www.penerangan.gov.my Portal : pmr.penerangan.gov.my E-mel : webmaster@inform.gov.my

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN

B.021 (B.M) Januari 2013 (130.)

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN
Editor:

Siti Nur Fadzliana Ahmad Fesol Bahagian Penerbitan Dasar Negara

NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pengenalan Perkara utama dalam NBOS Penghasilan idea yang kreatif dan inovatif Kolaborasi antara kementerian. 2 Meningkatkan sistem penyampaian kerajaan kepada rakyat Menggunakan sumber sedia ada Hasil berimpak tinggi 3 . jabatan dan agensi Melibatkan kos perbelanjaan yang minimum Strategi Lautan Biru Kebangsaan atau National Blue Ocean Strategy (NBOS) merupakan pendekatan yang diilhamkan oleh Perdana Menteri bagi menjayakan Program Transformasi Kerajaan (GTP). Penerapan pemikiran budaya kerja NBOS membantu kerajaan mencari idea-idea baru yang kreatif dan inovatif dalam memberi keselesaan dan kesejahteraan kepada rakyat.

NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pelaksanaan Berterusan NBOS NBOS 7 NBOS 8 NBOS 5 NBOS 3 NBOS 4 NBOS 6 NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis kembali kepada tugas rondaan. NBOS 2 Kolaborasi antara pihak polis dan tentera untuk memerangi jenayah. Meningkatkan kejiranan dan pembentukan komuniti melalui kerjasama yang kreatif. Meningkatkan keselamatan negara melalui gelombang kedua lautan biru kepolisan melalui Kempen 1AMAN dan pelbagai inisiatif lain. Menggunakan tenaga ATM untuk mempercepatkan pembangunan luar bandar. 4 5 . Mempercepatkan transformasi luar bandar melalui pengembangan RTC dan miniRTC ke seluruh negara. Mengubah kehidupan luar bandar melalui Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC). Mengubah masyarakat di seluruh negara melalui Program Transformasi Komuniti (CTP).

1. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan dapat mengurangkan perbelanjaan bagi pembinaan penjara dan kesesakan di penjara dapat diatasi serentak. Kejayaan: › Lebih ramai anggota polis yang menjalankan rondaan jalan bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat di seluruh negara. 7 .827 telah dibebaskan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 2. Kejayaan: NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis boleh menjalankan tugas rondaan jalan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 2 Program Pemulihan Pemasyarakatan (PPP) di kem-kem tentera.713 ODS yang terlibat dengan PPP sejak ia di perkenalkan sehingga bulan Mei lalu. 6 › Berjaya mencapai matlamat apabila tiada orang yang diselia (ODS) yang menyertai PPP di bebaskan masuk semula ke penjara.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Dengan kos minimum lebih banyak anggota polis boleh dilatih dengan kadar yang lebih pantas. Kejayaan: › Pusat latihan tentera sedia ada dimanfaatkan untuk melatih anggota polis bagi mencapai sasaran kerajaan 150. 9 8 .NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Kerjasama antara PDRM dan ATM. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Mengurangkan kos pengeluaran untuk latihan dan kemahiran. keempat paling selamat di Asia Pasifik dan ke-19 paling selamat di seluruh dunia. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Meningkatkan hubungan kerja rapat sedia ada antara tentera dengan polis. Kejayaan: › Mengatasi kekosongan jawatan dalam pasukan polis dalam tempoh yang singkat. Malaysia negara paling selamat dan aman di Asia Tenggara. (Indeks Keamanan Global) PDRM merekrut bekas tentera bagi menambah anggota keselamatan.000 orang anggota akhir tahun 2012.

000 buah motosikal peronda dan 496 unit CCTV di pasang di 25 pihak berkuasa tempatan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan memperuntukkan RM20 juta bagi 1.391 anggota RELA dan 1. 10 11 . Kejayaan: › Lebih 40. Kejayaan: › Kadar jenayah jalanan berjaya dikurangkan sebanyak 39 peratus manakala jenayah keseluruhan berkurangan sebanyak 11 peratus semenjak 2009.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Programme Omnipresence dengan Unit Rondaan Bermotosikal dan pemasangan CCTV. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 3.607 anggota JPAM berjaya dilatih sebagai Sukarelawan Polis untuk melakukan rondaan bersepadu.000 orang anggota polis menjalankan rondaan di kawasan jenayah berisiko tinggi. Rondaan bersama oleh tentera. RELA dan JPAM dengan dikawal selia oleh PDRM.

Jalan Mendamit ke Kuala Mendalam di Limbang. Jalan Kampung Saeh di Bekenu. 12 13 . Kejayaan: › Mengurangkan kos perbelanjaan dan dapat disiapkan dalam masa yang cepat. 2 jambatan di Bekenu serta 1 jambatan di Lusong Laku.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 3 Bantuan tenaga kerja dari ATM untuk membina rumah di kawasan luar bandar melalui Projek Jiwa Murni. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Projek yang telah disiapkan di bawah Projek Jiwa Murni ialah Jalan Long Lopeng ke Ba-Kelalan dan 9 jambatan. Bekalan air bersih kepada penduduk pedalaman luar bandar. Kejayaan: › Sebanyak 27. Miri. Miri.000 lagi isi rumah pula mendapat bekalan air bersih sejak tahun 2009 hingga April 2012.000 isi rumah luar bandar mendapat nikmat bekalan elektrik dan lebih 70.

311.235 kilogram –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Nilai pengeluaran RM1.v NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Jumlah Pengeluaran 704. Kejayaan: › Mempercepatkan pembangunan luar bandar dan meningkatkan sektor pertanian berteknologi tinggi.40 Projek pertanian bernilai tinggi .062.Penanaman tembikai madu atau “rock melon” di tanah milik ATM.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Jumlah pendapatan bersih RM572.242. (Sumber: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) . 14 15 Nota: Jumlah ini sehingga November 2012.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Purata Pendapatan Peserta RM5778.

Perak  Kota Bharu.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 4 Penubuhan Pusat Transformasi Luar Bandar / Rural Transformation Centres (RTCs). 8 inisiatif dibangunkan oleh kerajaan bagi membantu penduduk luar bandar seperti berikut: ❶ Latihan Kemahiran kepada Penduduk Luar Bandar –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❷ Penubuhan Kios Informasi 1Malaysia –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❸ Pertanian Bernilai Tinggi –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❹ Pemprosesan Produk Agro Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❺ Pengurusan Rantaian Bekalan Hasil Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❻ Kerjasama Universiti –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❼ Perkhidmatan Keselamatan Makanan dan Farmaseutikal –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❽ Kemudahan Pembiayaan Kewangan kepada Penduduk Luar Bandar 17 16 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › RTC telah ditubuhkan di:  Gopeng. Melaka Sehingga November 2012. › RTC merupakan pusat sehenti yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk memberi kemudahan kepada masyarakat setempat. Kelantan  Kuala Linggi.

18 19 . Kejayaan: › RTC dapat meningkatkan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar supaya berdaya maju dan berdaya saing serta berupaya meningkatkan kualiti dan kuantiti produk mereka. Melahirkan JKKK sebagai agen transformasi luar bandar. mewujudkan mini RTC dan RTC bergerak. Agen perubahan dan perantaraan di antara masyarakat dengan pihak kerajaan dalam menggerakkan program berbentuk kemasyarakatan. 213 Medan Info desa akan di naik taraf pada tahun 2014 menjadi mini RTC.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 5 Memperkembang RTC ke seluruh negara.

Program Duta Universiti atau University Ambassedors Programmes (UAP). –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › UTC telah ditubuhkan di:  Melaka dan Kuala Lumpur Sehingga November 2012. 20 21 . Sehingga 25 Januari 2013. NBOS 6 Mewujudkan Pusat Transformasi Bandar / Urban Transformation Centre (UTC). ––––––––––––––––––––––––––––––––––– Mendapat penglibatan 541.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Mewujudkan sukarelawan IM4U dari semua kaum. Melahirkan para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang menabur bakti dan melaksanakan aktiviti yang memberi manfaat kepada masyarakat serta bertindak sebagai sumber rujukan dan model kepada masyarakat. selesa dan mudah di dalam satu bangunan. Kejayaan: › Boleh membuat pelbagai urusan dengan jabatan kerajaan dan swasta tanpa perlu ke mana-mana bangunan kerajaan yang lain dalam satu-satu masa. cepat. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Memastikan komuniti bandar mendapat perkhidmatan dan berurusan dengan efisien. “Satu Pusat Pelbagai Perkhidmatan”.594 orang belia. Kerajaan berjaya menggembleng tenaga sukarelawan daripada golongan belia bagi melahirkan belia yang sayangkan negara dan program transformasi negara lebih berjaya dengan penglibatan aktif belia.

22 Program Kemahiran dan Kebolehpasaran 1Malaysia / 1Malaysia Skills and Employability Programme. ‘1Malaysia Privilege Card’. Kejayaan: › Meringankan beban kewangan rakyat dengan mendapat diskaun sehingga 25% di syarikatsyarikat terpilih dan keutamaan diberikan kepada keluarga anggota tentera pada fasa pertama dan akan dikembangkan kepada seluruh rakyat Malaysia pada fasa seterusnya.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program 1Malaysia Utamakan Keluarga / ‘1Malaysia Family First’. Kejayaan: › Meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan melalui latihan soft-skills dan on-job-training di syarikat swasta dan membuka ruang yang lebih luas untuk para graduan mendapatkan pekerjaan yang bersesuaian. Kejayaan › Dapat mencetuskan ikatan kasih sayang yang berpanjangan dalam institusi kekeluargaan dan masyarakat sebagai asas kestabilan sosial. 23 .

Menggunakan sepenuhnya sumber-sumber seperti tenaga kerja.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 7 Kejiranan Indah / My Beautiful Neighbourhood (MyBN) Kejayaan: › Dapat menangani isu utama dalam masyarakat dengan memanfaatkan sumber-sumber di segenap peringkat kerajaan dan sektor swasta untuk menngkatkan kualiti hidup rakyat. Syarikat swasta memberi sumbangan melalui program CSR dan pekerja sukarela untuk membantu masyarakat. Menggerakkan sukarelawan RELA dan IM4U untuk menangani isu semasa dalam masyarakat. negeri dan tempatan. Syarikat swasta menjaga kemudahan awam sebagai pertukaran untuk pengiklanan. Memberi tumpuan kepada kawasan utama seperti longkang kotor. peralatan. 24 25 . turapan jalan pecah dan lampu jalan yang rosak. Kerajaan Tempatan Kerajaan Negeri Kerajaan Persekutuan Sektor Swasta Memanfaatkan sumber-sumber di seluruh peringkat kerajaan & swasta Kejiranan Indah Mewujudkan satu pasukan petugas operasi khas di seluruh peringkat persekutuan. mencantikkan dan mengekalkan kawasan dan kemudahan awam. Bekerjasama dengan sektor swasta untuk mencantikkan dan mengekalkan kemudahan awam dan kawasan kejiranan. kemudahan untuk mempercepatkan.

Warga Emas Ibu Tunggal Kanak-Kanak Memberi tumpuan kepada keperluan asas kumpulan yang memerlukan Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Melibatkan kepakaran veteran yang berpengalaman dalam pembentukan komuniti dan memberi sumbangan dalam bentuk kewangan sebagai penghargaan kepada usaha tersebut. Mengintegrasikan pelbagai pusat yang dikendalikan oleh kerajaan dalam Pusat Keluarga 1Malaysia atau “1Malaysia Family Centres”. ibu tunggal dan kanak-kanak miskin.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Kejayaan: › Dapat mengenalpasti keperluan asas kumpulan yang memerlukan seperti warga emas. Pelancaran “1Malaysia Mobile Healthcare” kepada warga emas yang berpendapatan rendah untuk menerima perkhidmatan kesihatan di rumah. 26 27 .

• Memanfaatkan program pekerjaan dan latihan yang sedia ada. Peluang Perniagaan • Peluang perniagaan dalam bidang pelancongan dan nilai tambah yang tinggi dalam sektor pertanian di kawasan luar bandar. PDRM dan Rukun Tetangga. c) Mewujudkan Komuniti Perkongsian Ketenteraan antara ATM. 28 29 . NBOS 8 a) Perkongsian sumber dan tanggungjawab di antara ATM dan PDRM.00.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia / 1Malaysia Veterans Recognition Programme Melancarkan Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia untuk memberikan sokongan menyeluruh kepada anggota tentera yang bersara. Sokongan Keluarga • 1Malaysia Privilege Card • Peruntukan perumahan kos rendah. • Menyediakan pembiayaan mikro untuk peluang perniagaan. Latihan dan Penggantian Kerja • Menyelaraskan latihan dengan peluang-peluang pekerjaan yang ada. b) Pengembangan Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau Expansion of Community Rehabilitation Programme (CRP). d) Program pembentukan sahsiah khusus untuk belia lepasan persekolahan untuk membantu belia berisiko. Pencapaian sehingga 26 Disember 2012: Pampasan tekstil.266. beras dan daun ketum bernilai RM164.

30 31 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bekas polis berkhidmat sebagai ketua keselamatan kejiranan dan sekolah. f) 1Malaysia Komuniti PERWANI Peranan wanita yang menjadi tulang belakang dan pembangunan negara selama ini tidak boleh dinafikan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menetapkan teksi dan kedai serbaneka sebagai kawasan keselamatan. begitu juga dengan sumbangan wanita dalam mewujudkan keharmonian negara.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN e) Kempen 1AMAN Menggerakkan penglibatan veteran dan RELA melalui perkongsian awam dan swasta untuk meningkatkan keselamatan di kawasan berisiko tinggi. 1Malaysia Komuniti PERWANI diwujudkan. Melalui inisiatif kerajaan.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menawarkan sokongan keusahawanan secara menyeluruh kepada ahli keluarga. Menawarkan pelbagai perkhidmatan kerajaan dan aktiviti-aktiviti sosial. Menggalakan aktiviti sukarelawan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN g) Military Community Transformation Centres (MCTCs) Dalam program MCTCs. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan tanah terbiar untuk melakukan aktiviti pertanian berimpak tinggi. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menjadikan MCTs dan PERNAMA sebahagian rangkaian UTC-RTC. kerajaan telah mengenal pasti beberapa inisiatif baru yang boleh dijalankan dalam program MCTCs. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 32 33 .

Antaranya: –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Membolehkan komuniti tempatan untuk mengakses kursus universiti dan kemudahan yang tidak digunakan sepenuhnya. Terdapat beberapa inisiatif yang boleh dijalankan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN h) University Community Transformation Centres (UCTCs) Membantu fakulti menyediakan bidang pratikal. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan infrastruktur intelektual dan fizikal universiti untuk menggalakan keusahawanan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Melibatkan fakulti dan pelajar dalam aktiviti transformasi di bandar dan luar bandar. Melibatkan pakar-pakar yang berkelayakan untuk mengajar kursus jangka pendek. 34 35 .

iaitu: › Mengukuhkan perpaduan masyarakat majmuk Malaysia. Pencapaian Diutamakan” 36 . NBOS ini digarap bersesuaian bagi menangani tiga cabaran utama era globalisasi dan era dunia tanpa sempadan. Semoga Malaysia terus maju mengorak langkah ke hadapan menuju Wawasan 2020 berbekalkan semangat dan iltizam yang utuh di dalam jiwa setiap rakyatnya. marilah kita bersama-sama berganding bahu dan bersatu hati dalam menjayakan matlamat ini. › Mengeluarkan Malaysia daripada perangkap gejala negara berpendapatan sederhana. › Mmbentuk sistem penyampaian kerajaan yang lebih mendakap aspirasi rakyat. “Rakyat Didahulukan. Oleh itu.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penutup Kesimpulannya.