Diterbitkan oleh

:

Bahagian Penerbitan Dasar Negara Jabatan Penerangan Malaysia Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Laman Web : www.penerangan.gov.my Portal : pmr.penerangan.gov.my E-mel : webmaster@inform.gov.my

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN

B.021 (B.M) Januari 2013 (130.)

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN
Editor:

Siti Nur Fadzliana Ahmad Fesol Bahagian Penerbitan Dasar Negara

jabatan dan agensi Melibatkan kos perbelanjaan yang minimum Strategi Lautan Biru Kebangsaan atau National Blue Ocean Strategy (NBOS) merupakan pendekatan yang diilhamkan oleh Perdana Menteri bagi menjayakan Program Transformasi Kerajaan (GTP). Penerapan pemikiran budaya kerja NBOS membantu kerajaan mencari idea-idea baru yang kreatif dan inovatif dalam memberi keselesaan dan kesejahteraan kepada rakyat. 2 Meningkatkan sistem penyampaian kerajaan kepada rakyat Menggunakan sumber sedia ada Hasil berimpak tinggi 3 .NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pengenalan Perkara utama dalam NBOS Penghasilan idea yang kreatif dan inovatif Kolaborasi antara kementerian.

Mengubah masyarakat di seluruh negara melalui Program Transformasi Komuniti (CTP). NBOS 2 Kolaborasi antara pihak polis dan tentera untuk memerangi jenayah.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pelaksanaan Berterusan NBOS NBOS 7 NBOS 8 NBOS 5 NBOS 3 NBOS 4 NBOS 6 NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis kembali kepada tugas rondaan. 4 5 . Meningkatkan kejiranan dan pembentukan komuniti melalui kerjasama yang kreatif. Mempercepatkan transformasi luar bandar melalui pengembangan RTC dan miniRTC ke seluruh negara. Meningkatkan keselamatan negara melalui gelombang kedua lautan biru kepolisan melalui Kempen 1AMAN dan pelbagai inisiatif lain. Mengubah kehidupan luar bandar melalui Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC). Menggunakan tenaga ATM untuk mempercepatkan pembangunan luar bandar.

7 . Kejayaan: NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis boleh menjalankan tugas rondaan jalan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan dapat mengurangkan perbelanjaan bagi pembinaan penjara dan kesesakan di penjara dapat diatasi serentak. 1. 6 › Berjaya mencapai matlamat apabila tiada orang yang diselia (ODS) yang menyertai PPP di bebaskan masuk semula ke penjara. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 2.827 telah dibebaskan. Kejayaan: › Lebih ramai anggota polis yang menjalankan rondaan jalan bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat di seluruh negara.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 2 Program Pemulihan Pemasyarakatan (PPP) di kem-kem tentera.713 ODS yang terlibat dengan PPP sejak ia di perkenalkan sehingga bulan Mei lalu.

(Indeks Keamanan Global) PDRM merekrut bekas tentera bagi menambah anggota keselamatan.000 orang anggota akhir tahun 2012.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Kerjasama antara PDRM dan ATM. Malaysia negara paling selamat dan aman di Asia Tenggara. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Meningkatkan hubungan kerja rapat sedia ada antara tentera dengan polis. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Mengurangkan kos pengeluaran untuk latihan dan kemahiran. Kejayaan: › Mengatasi kekosongan jawatan dalam pasukan polis dalam tempoh yang singkat. 9 8 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Dengan kos minimum lebih banyak anggota polis boleh dilatih dengan kadar yang lebih pantas. keempat paling selamat di Asia Pasifik dan ke-19 paling selamat di seluruh dunia. Kejayaan: › Pusat latihan tentera sedia ada dimanfaatkan untuk melatih anggota polis bagi mencapai sasaran kerajaan 150.

Kejayaan: › Lebih 40. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan memperuntukkan RM20 juta bagi 1. Kejayaan: › Kadar jenayah jalanan berjaya dikurangkan sebanyak 39 peratus manakala jenayah keseluruhan berkurangan sebanyak 11 peratus semenjak 2009.000 orang anggota polis menjalankan rondaan di kawasan jenayah berisiko tinggi.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Programme Omnipresence dengan Unit Rondaan Bermotosikal dan pemasangan CCTV.000 buah motosikal peronda dan 496 unit CCTV di pasang di 25 pihak berkuasa tempatan.391 anggota RELA dan 1. 10 11 . Rondaan bersama oleh tentera. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 3.607 anggota JPAM berjaya dilatih sebagai Sukarelawan Polis untuk melakukan rondaan bersepadu. RELA dan JPAM dengan dikawal selia oleh PDRM.

Bekalan air bersih kepada penduduk pedalaman luar bandar. Jalan Mendamit ke Kuala Mendalam di Limbang.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 3 Bantuan tenaga kerja dari ATM untuk membina rumah di kawasan luar bandar melalui Projek Jiwa Murni. Kejayaan: › Sebanyak 27. Jalan Kampung Saeh di Bekenu. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Projek yang telah disiapkan di bawah Projek Jiwa Murni ialah Jalan Long Lopeng ke Ba-Kelalan dan 9 jambatan.000 lagi isi rumah pula mendapat bekalan air bersih sejak tahun 2009 hingga April 2012. Miri. Miri. 12 13 . Kejayaan: › Mengurangkan kos perbelanjaan dan dapat disiapkan dalam masa yang cepat. 2 jambatan di Bekenu serta 1 jambatan di Lusong Laku.000 isi rumah luar bandar mendapat nikmat bekalan elektrik dan lebih 70.

40 Projek pertanian bernilai tinggi .Penanaman tembikai madu atau “rock melon” di tanah milik ATM.235 kilogram –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Nilai pengeluaran RM1.062. Kejayaan: › Mempercepatkan pembangunan luar bandar dan meningkatkan sektor pertanian berteknologi tinggi.311.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Jumlah pendapatan bersih RM572.v NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Jumlah Pengeluaran 704.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Purata Pendapatan Peserta RM5778. (Sumber: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) .242. 14 15 Nota: Jumlah ini sehingga November 2012.

8 inisiatif dibangunkan oleh kerajaan bagi membantu penduduk luar bandar seperti berikut: ❶ Latihan Kemahiran kepada Penduduk Luar Bandar –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❷ Penubuhan Kios Informasi 1Malaysia –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❸ Pertanian Bernilai Tinggi –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❹ Pemprosesan Produk Agro Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❺ Pengurusan Rantaian Bekalan Hasil Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❻ Kerjasama Universiti –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❼ Perkhidmatan Keselamatan Makanan dan Farmaseutikal –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❽ Kemudahan Pembiayaan Kewangan kepada Penduduk Luar Bandar 17 16 . Kelantan  Kuala Linggi. Melaka Sehingga November 2012. Perak  Kota Bharu. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › RTC telah ditubuhkan di:  Gopeng. › RTC merupakan pusat sehenti yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk memberi kemudahan kepada masyarakat setempat.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 4 Penubuhan Pusat Transformasi Luar Bandar / Rural Transformation Centres (RTCs).

Kejayaan: › RTC dapat meningkatkan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar supaya berdaya maju dan berdaya saing serta berupaya meningkatkan kualiti dan kuantiti produk mereka. Melahirkan JKKK sebagai agen transformasi luar bandar. 18 19 . 213 Medan Info desa akan di naik taraf pada tahun 2014 menjadi mini RTC.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 5 Memperkembang RTC ke seluruh negara. mewujudkan mini RTC dan RTC bergerak. Agen perubahan dan perantaraan di antara masyarakat dengan pihak kerajaan dalam menggerakkan program berbentuk kemasyarakatan.

Program Duta Universiti atau University Ambassedors Programmes (UAP). –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Memastikan komuniti bandar mendapat perkhidmatan dan berurusan dengan efisien. NBOS 6 Mewujudkan Pusat Transformasi Bandar / Urban Transformation Centre (UTC). cepat.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Mewujudkan sukarelawan IM4U dari semua kaum. Melahirkan para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang menabur bakti dan melaksanakan aktiviti yang memberi manfaat kepada masyarakat serta bertindak sebagai sumber rujukan dan model kepada masyarakat. selesa dan mudah di dalam satu bangunan. Kejayaan: › Boleh membuat pelbagai urusan dengan jabatan kerajaan dan swasta tanpa perlu ke mana-mana bangunan kerajaan yang lain dalam satu-satu masa. “Satu Pusat Pelbagai Perkhidmatan”. Sehingga 25 Januari 2013. Kerajaan berjaya menggembleng tenaga sukarelawan daripada golongan belia bagi melahirkan belia yang sayangkan negara dan program transformasi negara lebih berjaya dengan penglibatan aktif belia. ––––––––––––––––––––––––––––––––––– Mendapat penglibatan 541. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › UTC telah ditubuhkan di:  Melaka dan Kuala Lumpur Sehingga November 2012.594 orang belia. 20 21 .

‘1Malaysia Privilege Card’. Kejayaan › Dapat mencetuskan ikatan kasih sayang yang berpanjangan dalam institusi kekeluargaan dan masyarakat sebagai asas kestabilan sosial. 23 . Kejayaan: › Meringankan beban kewangan rakyat dengan mendapat diskaun sehingga 25% di syarikatsyarikat terpilih dan keutamaan diberikan kepada keluarga anggota tentera pada fasa pertama dan akan dikembangkan kepada seluruh rakyat Malaysia pada fasa seterusnya. Kejayaan: › Meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan melalui latihan soft-skills dan on-job-training di syarikat swasta dan membuka ruang yang lebih luas untuk para graduan mendapatkan pekerjaan yang bersesuaian.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program 1Malaysia Utamakan Keluarga / ‘1Malaysia Family First’. 22 Program Kemahiran dan Kebolehpasaran 1Malaysia / 1Malaysia Skills and Employability Programme.

Bekerjasama dengan sektor swasta untuk mencantikkan dan mengekalkan kemudahan awam dan kawasan kejiranan. peralatan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 7 Kejiranan Indah / My Beautiful Neighbourhood (MyBN) Kejayaan: › Dapat menangani isu utama dalam masyarakat dengan memanfaatkan sumber-sumber di segenap peringkat kerajaan dan sektor swasta untuk menngkatkan kualiti hidup rakyat. kemudahan untuk mempercepatkan. Syarikat swasta memberi sumbangan melalui program CSR dan pekerja sukarela untuk membantu masyarakat. negeri dan tempatan. Syarikat swasta menjaga kemudahan awam sebagai pertukaran untuk pengiklanan. mencantikkan dan mengekalkan kawasan dan kemudahan awam. Menggunakan sepenuhnya sumber-sumber seperti tenaga kerja. Kerajaan Tempatan Kerajaan Negeri Kerajaan Persekutuan Sektor Swasta Memanfaatkan sumber-sumber di seluruh peringkat kerajaan & swasta Kejiranan Indah Mewujudkan satu pasukan petugas operasi khas di seluruh peringkat persekutuan. Memberi tumpuan kepada kawasan utama seperti longkang kotor. 24 25 . turapan jalan pecah dan lampu jalan yang rosak. Menggerakkan sukarelawan RELA dan IM4U untuk menangani isu semasa dalam masyarakat.

ibu tunggal dan kanak-kanak miskin. 26 27 . Mengintegrasikan pelbagai pusat yang dikendalikan oleh kerajaan dalam Pusat Keluarga 1Malaysia atau “1Malaysia Family Centres”. Warga Emas Ibu Tunggal Kanak-Kanak Memberi tumpuan kepada keperluan asas kumpulan yang memerlukan Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Melibatkan kepakaran veteran yang berpengalaman dalam pembentukan komuniti dan memberi sumbangan dalam bentuk kewangan sebagai penghargaan kepada usaha tersebut. Pelancaran “1Malaysia Mobile Healthcare” kepada warga emas yang berpendapatan rendah untuk menerima perkhidmatan kesihatan di rumah.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Kejayaan: › Dapat mengenalpasti keperluan asas kumpulan yang memerlukan seperti warga emas.

b) Pengembangan Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau Expansion of Community Rehabilitation Programme (CRP). beras dan daun ketum bernilai RM164. Sokongan Keluarga • 1Malaysia Privilege Card • Peruntukan perumahan kos rendah. PDRM dan Rukun Tetangga. • Menyediakan pembiayaan mikro untuk peluang perniagaan. Latihan dan Penggantian Kerja • Menyelaraskan latihan dengan peluang-peluang pekerjaan yang ada. 28 29 .NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia / 1Malaysia Veterans Recognition Programme Melancarkan Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia untuk memberikan sokongan menyeluruh kepada anggota tentera yang bersara. Peluang Perniagaan • Peluang perniagaan dalam bidang pelancongan dan nilai tambah yang tinggi dalam sektor pertanian di kawasan luar bandar.00. Pencapaian sehingga 26 Disember 2012: Pampasan tekstil. • Memanfaatkan program pekerjaan dan latihan yang sedia ada.266. d) Program pembentukan sahsiah khusus untuk belia lepasan persekolahan untuk membantu belia berisiko. c) Mewujudkan Komuniti Perkongsian Ketenteraan antara ATM. NBOS 8 a) Perkongsian sumber dan tanggungjawab di antara ATM dan PDRM.

30 31 . Melalui inisiatif kerajaan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bekas polis berkhidmat sebagai ketua keselamatan kejiranan dan sekolah. f) 1Malaysia Komuniti PERWANI Peranan wanita yang menjadi tulang belakang dan pembangunan negara selama ini tidak boleh dinafikan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN e) Kempen 1AMAN Menggerakkan penglibatan veteran dan RELA melalui perkongsian awam dan swasta untuk meningkatkan keselamatan di kawasan berisiko tinggi. 1Malaysia Komuniti PERWANI diwujudkan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menetapkan teksi dan kedai serbaneka sebagai kawasan keselamatan. begitu juga dengan sumbangan wanita dalam mewujudkan keharmonian negara.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menawarkan sokongan keusahawanan secara menyeluruh kepada ahli keluarga. kerajaan telah mengenal pasti beberapa inisiatif baru yang boleh dijalankan dalam program MCTCs. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan tanah terbiar untuk melakukan aktiviti pertanian berimpak tinggi.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN g) Military Community Transformation Centres (MCTCs) Dalam program MCTCs. Menggalakan aktiviti sukarelawan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menjadikan MCTs dan PERNAMA sebahagian rangkaian UTC-RTC. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 32 33 . Menawarkan pelbagai perkhidmatan kerajaan dan aktiviti-aktiviti sosial.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan infrastruktur intelektual dan fizikal universiti untuk menggalakan keusahawanan. Antaranya: –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Membolehkan komuniti tempatan untuk mengakses kursus universiti dan kemudahan yang tidak digunakan sepenuhnya. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Melibatkan fakulti dan pelajar dalam aktiviti transformasi di bandar dan luar bandar. Melibatkan pakar-pakar yang berkelayakan untuk mengajar kursus jangka pendek. 34 35 .NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN h) University Community Transformation Centres (UCTCs) Membantu fakulti menyediakan bidang pratikal. Terdapat beberapa inisiatif yang boleh dijalankan.

NBOS ini digarap bersesuaian bagi menangani tiga cabaran utama era globalisasi dan era dunia tanpa sempadan. Oleh itu. › Mengeluarkan Malaysia daripada perangkap gejala negara berpendapatan sederhana. Semoga Malaysia terus maju mengorak langkah ke hadapan menuju Wawasan 2020 berbekalkan semangat dan iltizam yang utuh di dalam jiwa setiap rakyatnya. Pencapaian Diutamakan” 36 . “Rakyat Didahulukan. iaitu: › Mengukuhkan perpaduan masyarakat majmuk Malaysia. marilah kita bersama-sama berganding bahu dan bersatu hati dalam menjayakan matlamat ini. › Mmbentuk sistem penyampaian kerajaan yang lebih mendakap aspirasi rakyat.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penutup Kesimpulannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful