Diterbitkan oleh

:

Bahagian Penerbitan Dasar Negara Jabatan Penerangan Malaysia Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Laman Web : www.penerangan.gov.my Portal : pmr.penerangan.gov.my E-mel : webmaster@inform.gov.my

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN

B.021 (B.M) Januari 2013 (130.)

NBOS
STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN
Editor:

Siti Nur Fadzliana Ahmad Fesol Bahagian Penerbitan Dasar Negara

2 Meningkatkan sistem penyampaian kerajaan kepada rakyat Menggunakan sumber sedia ada Hasil berimpak tinggi 3 . jabatan dan agensi Melibatkan kos perbelanjaan yang minimum Strategi Lautan Biru Kebangsaan atau National Blue Ocean Strategy (NBOS) merupakan pendekatan yang diilhamkan oleh Perdana Menteri bagi menjayakan Program Transformasi Kerajaan (GTP).NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pengenalan Perkara utama dalam NBOS Penghasilan idea yang kreatif dan inovatif Kolaborasi antara kementerian. Penerapan pemikiran budaya kerja NBOS membantu kerajaan mencari idea-idea baru yang kreatif dan inovatif dalam memberi keselesaan dan kesejahteraan kepada rakyat.

Mengubah kehidupan luar bandar melalui Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC). Meningkatkan keselamatan negara melalui gelombang kedua lautan biru kepolisan melalui Kempen 1AMAN dan pelbagai inisiatif lain.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Pelaksanaan Berterusan NBOS NBOS 7 NBOS 8 NBOS 5 NBOS 3 NBOS 4 NBOS 6 NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis kembali kepada tugas rondaan. Mengubah masyarakat di seluruh negara melalui Program Transformasi Komuniti (CTP). Meningkatkan kejiranan dan pembentukan komuniti melalui kerjasama yang kreatif. Mempercepatkan transformasi luar bandar melalui pengembangan RTC dan miniRTC ke seluruh negara. Menggunakan tenaga ATM untuk mempercepatkan pembangunan luar bandar. NBOS 2 Kolaborasi antara pihak polis dan tentera untuk memerangi jenayah. 4 5 .

7 . 1. Kejayaan: › Lebih ramai anggota polis yang menjalankan rondaan jalan bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat di seluruh negara. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan dapat mengurangkan perbelanjaan bagi pembinaan penjara dan kesesakan di penjara dapat diatasi serentak.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 2 Program Pemulihan Pemasyarakatan (PPP) di kem-kem tentera. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 2. Kejayaan: NBOS 1 Penjawat awam mengambil alih tugas di kaunter pentadbiran supaya anggota polis boleh menjalankan tugas rondaan jalan.713 ODS yang terlibat dengan PPP sejak ia di perkenalkan sehingga bulan Mei lalu. 6 › Berjaya mencapai matlamat apabila tiada orang yang diselia (ODS) yang menyertai PPP di bebaskan masuk semula ke penjara.827 telah dibebaskan.

(Indeks Keamanan Global) PDRM merekrut bekas tentera bagi menambah anggota keselamatan. Kejayaan: › Mengatasi kekosongan jawatan dalam pasukan polis dalam tempoh yang singkat.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Kerjasama antara PDRM dan ATM. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Meningkatkan hubungan kerja rapat sedia ada antara tentera dengan polis. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Dengan kos minimum lebih banyak anggota polis boleh dilatih dengan kadar yang lebih pantas. Malaysia negara paling selamat dan aman di Asia Tenggara. 9 8 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Mengurangkan kos pengeluaran untuk latihan dan kemahiran.000 orang anggota akhir tahun 2012. Kejayaan: › Pusat latihan tentera sedia ada dimanfaatkan untuk melatih anggota polis bagi mencapai sasaran kerajaan 150. keempat paling selamat di Asia Pasifik dan ke-19 paling selamat di seluruh dunia.

000 buah motosikal peronda dan 496 unit CCTV di pasang di 25 pihak berkuasa tempatan. RELA dan JPAM dengan dikawal selia oleh PDRM. Kejayaan: › Lebih 40. Kejayaan: › Kadar jenayah jalanan berjaya dikurangkan sebanyak 39 peratus manakala jenayah keseluruhan berkurangan sebanyak 11 peratus semenjak 2009. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › 3.391 anggota RELA dan 1.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Programme Omnipresence dengan Unit Rondaan Bermotosikal dan pemasangan CCTV.607 anggota JPAM berjaya dilatih sebagai Sukarelawan Polis untuk melakukan rondaan bersepadu.000 orang anggota polis menjalankan rondaan di kawasan jenayah berisiko tinggi. 10 11 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Kerajaan memperuntukkan RM20 juta bagi 1. Rondaan bersama oleh tentera.

Kejayaan: › Mengurangkan kos perbelanjaan dan dapat disiapkan dalam masa yang cepat. Bekalan air bersih kepada penduduk pedalaman luar bandar. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Projek yang telah disiapkan di bawah Projek Jiwa Murni ialah Jalan Long Lopeng ke Ba-Kelalan dan 9 jambatan. Jalan Mendamit ke Kuala Mendalam di Limbang. Kejayaan: › Sebanyak 27. 12 13 . 2 jambatan di Bekenu serta 1 jambatan di Lusong Laku. Jalan Kampung Saeh di Bekenu. Miri. Miri.000 isi rumah luar bandar mendapat nikmat bekalan elektrik dan lebih 70.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 3 Bantuan tenaga kerja dari ATM untuk membina rumah di kawasan luar bandar melalui Projek Jiwa Murni.000 lagi isi rumah pula mendapat bekalan air bersih sejak tahun 2009 hingga April 2012.

062.40 Projek pertanian bernilai tinggi .242. 14 15 Nota: Jumlah ini sehingga November 2012.v NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Jumlah Pengeluaran 704. (Sumber: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) .235 kilogram –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Nilai pengeluaran RM1.Penanaman tembikai madu atau “rock melon” di tanah milik ATM.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Jumlah pendapatan bersih RM572. Kejayaan: › Mempercepatkan pembangunan luar bandar dan meningkatkan sektor pertanian berteknologi tinggi.311.50 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Purata Pendapatan Peserta RM5778.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › RTC telah ditubuhkan di:  Gopeng. Perak  Kota Bharu. 8 inisiatif dibangunkan oleh kerajaan bagi membantu penduduk luar bandar seperti berikut: ❶ Latihan Kemahiran kepada Penduduk Luar Bandar –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❷ Penubuhan Kios Informasi 1Malaysia –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❸ Pertanian Bernilai Tinggi –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❹ Pemprosesan Produk Agro Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❺ Pengurusan Rantaian Bekalan Hasil Makanan –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❻ Kerjasama Universiti –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❼ Perkhidmatan Keselamatan Makanan dan Farmaseutikal –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ❽ Kemudahan Pembiayaan Kewangan kepada Penduduk Luar Bandar 17 16 . › RTC merupakan pusat sehenti yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk memberi kemudahan kepada masyarakat setempat. Kelantan  Kuala Linggi. Melaka Sehingga November 2012.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 4 Penubuhan Pusat Transformasi Luar Bandar / Rural Transformation Centres (RTCs).

Agen perubahan dan perantaraan di antara masyarakat dengan pihak kerajaan dalam menggerakkan program berbentuk kemasyarakatan. Melahirkan JKKK sebagai agen transformasi luar bandar. 213 Medan Info desa akan di naik taraf pada tahun 2014 menjadi mini RTC. Kejayaan: › RTC dapat meningkatkan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar supaya berdaya maju dan berdaya saing serta berupaya meningkatkan kualiti dan kuantiti produk mereka. 18 19 . mewujudkan mini RTC dan RTC bergerak.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 5 Memperkembang RTC ke seluruh negara.

Kerajaan berjaya menggembleng tenaga sukarelawan daripada golongan belia bagi melahirkan belia yang sayangkan negara dan program transformasi negara lebih berjaya dengan penglibatan aktif belia. cepat.594 orang belia. Kejayaan: › Boleh membuat pelbagai urusan dengan jabatan kerajaan dan swasta tanpa perlu ke mana-mana bangunan kerajaan yang lain dalam satu-satu masa. Sehingga 25 Januari 2013. selesa dan mudah di dalam satu bangunan.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Mewujudkan sukarelawan IM4U dari semua kaum. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › Memastikan komuniti bandar mendapat perkhidmatan dan berurusan dengan efisien. “Satu Pusat Pelbagai Perkhidmatan”. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– › UTC telah ditubuhkan di:  Melaka dan Kuala Lumpur Sehingga November 2012. Melahirkan para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang menabur bakti dan melaksanakan aktiviti yang memberi manfaat kepada masyarakat serta bertindak sebagai sumber rujukan dan model kepada masyarakat. 20 21 . ––––––––––––––––––––––––––––––––––– Mendapat penglibatan 541. Program Duta Universiti atau University Ambassedors Programmes (UAP). NBOS 6 Mewujudkan Pusat Transformasi Bandar / Urban Transformation Centre (UTC).

Kejayaan › Dapat mencetuskan ikatan kasih sayang yang berpanjangan dalam institusi kekeluargaan dan masyarakat sebagai asas kestabilan sosial. 22 Program Kemahiran dan Kebolehpasaran 1Malaysia / 1Malaysia Skills and Employability Programme. 23 . Kejayaan: › Meringankan beban kewangan rakyat dengan mendapat diskaun sehingga 25% di syarikatsyarikat terpilih dan keutamaan diberikan kepada keluarga anggota tentera pada fasa pertama dan akan dikembangkan kepada seluruh rakyat Malaysia pada fasa seterusnya.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program 1Malaysia Utamakan Keluarga / ‘1Malaysia Family First’. Kejayaan: › Meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan melalui latihan soft-skills dan on-job-training di syarikat swasta dan membuka ruang yang lebih luas untuk para graduan mendapatkan pekerjaan yang bersesuaian. ‘1Malaysia Privilege Card’.

Memberi tumpuan kepada kawasan utama seperti longkang kotor.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN NBOS 7 Kejiranan Indah / My Beautiful Neighbourhood (MyBN) Kejayaan: › Dapat menangani isu utama dalam masyarakat dengan memanfaatkan sumber-sumber di segenap peringkat kerajaan dan sektor swasta untuk menngkatkan kualiti hidup rakyat. Menggerakkan sukarelawan RELA dan IM4U untuk menangani isu semasa dalam masyarakat. mencantikkan dan mengekalkan kawasan dan kemudahan awam. Bekerjasama dengan sektor swasta untuk mencantikkan dan mengekalkan kemudahan awam dan kawasan kejiranan. 24 25 . kemudahan untuk mempercepatkan. Syarikat swasta memberi sumbangan melalui program CSR dan pekerja sukarela untuk membantu masyarakat. Kerajaan Tempatan Kerajaan Negeri Kerajaan Persekutuan Sektor Swasta Memanfaatkan sumber-sumber di seluruh peringkat kerajaan & swasta Kejiranan Indah Mewujudkan satu pasukan petugas operasi khas di seluruh peringkat persekutuan. Menggunakan sepenuhnya sumber-sumber seperti tenaga kerja. peralatan. Syarikat swasta menjaga kemudahan awam sebagai pertukaran untuk pengiklanan. negeri dan tempatan. turapan jalan pecah dan lampu jalan yang rosak.

ibu tunggal dan kanak-kanak miskin. Pelancaran “1Malaysia Mobile Healthcare” kepada warga emas yang berpendapatan rendah untuk menerima perkhidmatan kesihatan di rumah. Warga Emas Ibu Tunggal Kanak-Kanak Memberi tumpuan kepada keperluan asas kumpulan yang memerlukan Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Melibatkan kepakaran veteran yang berpengalaman dalam pembentukan komuniti dan memberi sumbangan dalam bentuk kewangan sebagai penghargaan kepada usaha tersebut. Mengintegrasikan pelbagai pusat yang dikendalikan oleh kerajaan dalam Pusat Keluarga 1Malaysia atau “1Malaysia Family Centres”.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penjagaan Keluarga 1Malaysia / 1Malaysia Family Care Kejayaan: › Dapat mengenalpasti keperluan asas kumpulan yang memerlukan seperti warga emas. 26 27 .

Pencapaian sehingga 26 Disember 2012: Pampasan tekstil. PDRM dan Rukun Tetangga. • Menyediakan pembiayaan mikro untuk peluang perniagaan.266. beras dan daun ketum bernilai RM164. c) Mewujudkan Komuniti Perkongsian Ketenteraan antara ATM. • Memanfaatkan program pekerjaan dan latihan yang sedia ada. 28 29 . Peluang Perniagaan • Peluang perniagaan dalam bidang pelancongan dan nilai tambah yang tinggi dalam sektor pertanian di kawasan luar bandar. Sokongan Keluarga • 1Malaysia Privilege Card • Peruntukan perumahan kos rendah.00. Latihan dan Penggantian Kerja • Menyelaraskan latihan dengan peluang-peluang pekerjaan yang ada. b) Pengembangan Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau Expansion of Community Rehabilitation Programme (CRP). d) Program pembentukan sahsiah khusus untuk belia lepasan persekolahan untuk membantu belia berisiko.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia / 1Malaysia Veterans Recognition Programme Melancarkan Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia untuk memberikan sokongan menyeluruh kepada anggota tentera yang bersara. NBOS 8 a) Perkongsian sumber dan tanggungjawab di antara ATM dan PDRM.

NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN e) Kempen 1AMAN Menggerakkan penglibatan veteran dan RELA melalui perkongsian awam dan swasta untuk meningkatkan keselamatan di kawasan berisiko tinggi. f) 1Malaysia Komuniti PERWANI Peranan wanita yang menjadi tulang belakang dan pembangunan negara selama ini tidak boleh dinafikan. begitu juga dengan sumbangan wanita dalam mewujudkan keharmonian negara. Melalui inisiatif kerajaan. 30 31 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bekas polis berkhidmat sebagai ketua keselamatan kejiranan dan sekolah. 1Malaysia Komuniti PERWANI diwujudkan. –––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menetapkan teksi dan kedai serbaneka sebagai kawasan keselamatan.

Menggalakan aktiviti sukarelawan. Menawarkan pelbagai perkhidmatan kerajaan dan aktiviti-aktiviti sosial. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 32 33 .NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN g) Military Community Transformation Centres (MCTCs) Dalam program MCTCs. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan tanah terbiar untuk melakukan aktiviti pertanian berimpak tinggi. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menawarkan sokongan keusahawanan secara menyeluruh kepada ahli keluarga. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menjadikan MCTs dan PERNAMA sebahagian rangkaian UTC-RTC. kerajaan telah mengenal pasti beberapa inisiatif baru yang boleh dijalankan dalam program MCTCs.

Terdapat beberapa inisiatif yang boleh dijalankan. Antaranya: –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Membolehkan komuniti tempatan untuk mengakses kursus universiti dan kemudahan yang tidak digunakan sepenuhnya. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Melibatkan fakulti dan pelajar dalam aktiviti transformasi di bandar dan luar bandar.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN h) University Community Transformation Centres (UCTCs) Membantu fakulti menyediakan bidang pratikal. 34 35 . –––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Menggunakan infrastruktur intelektual dan fizikal universiti untuk menggalakan keusahawanan. Melibatkan pakar-pakar yang berkelayakan untuk mengajar kursus jangka pendek.

iaitu: › Mengukuhkan perpaduan masyarakat majmuk Malaysia. Oleh itu. › Mengeluarkan Malaysia daripada perangkap gejala negara berpendapatan sederhana.NBOS STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN Penutup Kesimpulannya. “Rakyat Didahulukan. Semoga Malaysia terus maju mengorak langkah ke hadapan menuju Wawasan 2020 berbekalkan semangat dan iltizam yang utuh di dalam jiwa setiap rakyatnya. NBOS ini digarap bersesuaian bagi menangani tiga cabaran utama era globalisasi dan era dunia tanpa sempadan. › Mmbentuk sistem penyampaian kerajaan yang lebih mendakap aspirasi rakyat. marilah kita bersama-sama berganding bahu dan bersatu hati dalam menjayakan matlamat ini. Pencapaian Diutamakan” 36 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful