P. 1
Modul Pengurusan J5185 PBL Ver0108

Modul Pengurusan J5185 PBL Ver0108

|Views: 8|Likes:
Published by Fuad Samsudin

More info:

Published by: Fuad Samsudin on Jun 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2014

pdf

text

original

Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah - PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN

MODUL PENGURUSAN PUSAT SERVIS ( J5185 ) BERASASKAN

PBL

Cetakan Pertama : Januari 2008

PROBLEM-BASED LEARNING (PBL)
Set Panduan Pelajar
PEMBELAJARAN BERASASKAN MASALAH
Kegunaan
Untuk Politeknik & Kolej Komuniti (KPTM), Institut Pendidikan Tinggi (Teknik & Vokasional) MARA serta Sekolah Rendah & Menengah (KPM)
Dibangunkan oleh : Prof. Madya Dr. Sharifah Norhaidah Bt. Syed Idros Khairul Azhar Bin Haji Mat Daud Md. Baharuddin Bin Haji Abdul Rahman Pelajar PhD ( Teknologi Pendidikan) Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, Universiti Sains Malaysia,Penang, MALAYSIA
Berasaskan MODEL : HOWARD BARROWS

J5185 Dan Panduan Kepada Bakal Usahawan Pelajar Aliran Teknik & Vokasional Matapelajaran Sekolah Rendah & Menegah KPM PUSAT PENGAJIAN ILMU PENDIDIKAN UNIVERSITI SAINS MALAYSIA PULAU PINANG Teknologi Pendidikan Pengenalan berkaitan .Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah .PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN Cetakan Pertama PEMBELAJARAN KENDIRI BERASASKAN MASALAH Set Panduan untuk Pelarasan kaedah pembelajaran berasaskan Problem Based Learning Untuk Kegunaan Pelajar Diploma Semester 6 Bagi Subjek Pengurusan Pusat Servis .

Dalam Perkembangan Pembelajaran terkini berasaskan kumpulan pelajar dalam menyelesaikan sesuatu topik melalui kaedah pembelajaran sering dirujuk kepada keberkesanan konsep pembelajaran yang digunakan. dimana ia telah diaplikasi di Case Western Reserve Medical School. Justeru itu. Pihak USA menubuhkan consortium bagi menghasilkan suatu konsep pembelajaran berasaskan Masalah yang lebih efisen dalam meningkatkan mutu akademik pelajar mereka. Juga sebagai Bahan asas pengkajian untuk Pengajian Keperingkat PhD En. . Pengujian kaedah PBL telah terbukti berjaya.1992).PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN Pembelajaran Berasaskan Masalah Pembelajaran Berasaskan Masalah atau dikenali sebagai ”Problem Based Learning” dan singkatan yang sering digunakan adalah PBL. PBL lebih sinonim penggunaannya memandangkan para akademik telah maklum ia merujuk pada Pembelajaran Berasaskan Masalah atau ”Problem Based Learning”. Konsep ini bermula pada 1950 an.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah .Md. McMaster University Medical School dan University of Mexico Medical School. Baharuddin Bin Haji Abdul Rahman S-PD0005/07(R) En. Modul Pembelajaran berasaskan masalah PBL ini dibangunkan untuk Menambah lagi sumber bahan pengajaran dan Pembelajaran dalam subjek teori Yang bermutu dan efisen. Model PBL telah di perjelaskan oleh Howard Barrows (1985. Perkembangan Pembelajaran Berasaskan Masalah atau “Problem Based Learning” yang dikembangkan penggunaanya kerana ia lebih efektif dalam penyelesian pemasalahan berkaitan pembelajaran teori & Pengiraan. Khairul Azhar Bin Haji Mat Daud S-PD0004/07(R) Dengan Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan Universiti Sains Malaysia Penang Dec 2007 MODUL PEMBELAJARAN BERASASKAN MASALAH PBL MODULE PEMBELAJARAN BERASASKAN MASALAH. dan pada 1980 an.

Pensyarah J5185 Subjek J5185 Para Pelajar . Prof. Permasalahan yang akan diberi kepada pelajar akan dirangka dan dirancang terlebih dahulu agar setiap strategi yang diambil oleh pelajar untuk menyelesaikan masalah tersebut akan dapat meliputi keseluruhan kurikulum yang ada. serta bertanggungjawab dan gigih dalam menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan. Syed Idros Khairul Azhar B. gerak kerja berpasukan dan menguasai kemahiran komunikasi.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah . Menyelesaikan masalah berkaitan proses pemahaman pelajar dengan mudah dan tersusun. 2. Mat Daud Md. Dengan menggunakan modul ini. 4. 2. 1.pembelajaran berasaskan masalah adalah merupakan satu pendekatan pembelajaran yang digunakan bersandarkan kepada penyelesaian masalah yang akan diberikan oleh pensuarah kepada pelajar. Pembina Modul PBL 1. Modul PBL . Memudahkan pelajar dan pensyarah melalui proses pembelajaran dan pengajaran yang lebih sistematik dan mudah. Madya Dr. Abdul Rahman Jum. 3.PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN Sinopsis Pembinaan Modul. kemahiran meyelesaikan pemasalahan yang berkaitan. Pembelajaran berasaskan masalah adalah merangkumi cabaran kepada keadaan penyelesaian masalah sebenar berkaitan topik yang dibincangkan. pembelajaran yang kendiri. Pembelajaran berasaskan masalah adalah disokong oleh konsep pembelajaran secara kendiri bagi memudahkan para pensyarah dan pelajar melalui proses pembelajaran yang lebih berkesan dan efaktif. Menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran secara terarah dan memenuhi kehendak modul J 5185 Mengenal dan mempraktikkan Kaedah Pembelajaran berasaskan masalah dengan menggunakan model dan teori yang terbaru. Sharifah Norhaidah Bt. 3.Para Pensyarah dan Para Pelajar akan dapat. memenuhi keperluan dan disiplin kerja atau tugasan. 3. Baharuddin b. Borang 10 Jum Hari Kod Awalan PBL Kod Turutan 000 Untuk Kegunaan Jumlah Pengguna Sem Minima : 25 orang Maksima : 45 orang Semester : 6 (semester) Tahun : 3 (Akhir) 1. 2. melibatkan peggunaan akal dan fikiran yang kritikal dan sepenuhnya.

Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah . Pelajar akan memahami bahawa tugas pensyarah hanyalah sebagai: a. ii. Pelajar akan belajar secara berkumpulan dan memahami objektif pembelajaran. vi.PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN PANDUAN BORANG PEMBELAJARAN BERASASKAN KEPADA PERMASALAHAN Pengenalan Pada permulaan pengajaran. Belajar menyelesaikan masalah dalam realiti permasalahan yang sebenar. Disemak oleh Khairul Azhar Bin Mat Daud. iii. adalah diharapkan pelajar dapat : i. iii. Kemahiran bekerja secara berkumpulan. Pelajar akan dapat memahami objektif pembelajaran berkonsepkan kepada pengajaran berasaskan permasalahan. Madya Dr. v. ii. Kemahiran pembelajaran secara kendiri (Self-Directed Learning Skills). Syed Idros. Penilai kepada setiap proses penyelesaian masalah yang dilaksanakan oleh pelajar. iv. Kemahiran mencari maklumat dari pelbagai bidang pengajian. Menyelesaikan masalah pembelajaran secara kendiri. Objektif PBL Hasil daripada pendekatan pengajaran berasaskan masalah adalah diharapkan pelajar akan dapat: i. . Sharifah Norhaidah Bt. Menguasai kemahiran pemikiran aras tinggi (high order thinking skills). iv. Pelajar memahami fungsi dan tugas mereka sebagai pihak yang akan menyelesaikan setiap permasalahan yang akan dibekalkan oleh pensyarah kepada mereka. vii. konsep pengajaran berasaskan kepada permasalahan akan diterangkan dengan terperinci kepada pelajar.Daftar Pada Prof. Fasilitator dan pemantau kepada kerja-kerja pelajar. Objektif Hasil daripada penerangan ini. Md. v. 2. Baharuddin Bin Abdul Rahman Dilulus Gunapakai No. Kemahiran menyelesaikan masalah. Disediakan oleh 1. Menguasai kemahiran berkomunikasi yang berkesan. b.

Sharifah Norhaidah Bt.2 Penilaian Perbentangan adalah berdasarkan kepada faktor-faktor berikut: b.Daftar Pada Jan 2007 Prof. c.2 Perbentangan 2. Keyakinan dan “eye contact” d. Syed Idros. PBL006 Rangka Strategi Pelaksanaan Tugas Secara Individu.1 Laporan.1 PBL010 Borang Pembentangan Hasil Penyelesaian Permasalahan 2. Jan 2007 . 2.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah .2. 2.1.2 Antara borang-borang laporan pemantauan yang akan dirujuk untuk membuat penilaian secara individu adalah sebagaimana berikut: a.1. 2.PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN PENILAIAN PEMBELAJARAN BERASASKAN KEPADA PERMASALAHAN Penilaian Proses 2. Disediakan oleh 1. Madya Dr. c.2. PBL005 Laporan Pembahagian Tugas Secara Individu. b. g. Baharuddin Bin Abdul Rahman Dilulus Gunapakai No. f. Disemak oleh Khairul Azhar Bin Mat Daud. Ketrampilan. Md. Kemampuan Menjawap. e. Bahan Dan Alat Bantu Berkaitan. 2.1 Penilaian secara individu akan dilaksanakan melalui borang-borang laporan pemantauan penyelesaian masalah yang dibekalkan kepada pelajar. PBL007 Laporan Hasil Penyelesaian Permasalahan Secara Individu. 2. Pengurusan Masa. Kerjasama Berkumpulan.0 Penilaian Secara Individu.

.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah ..... KELAS:. .........................PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN JADUAL KELAS..................... BENGKEL DAN AMALI Ujilari borang KUM ..............

......Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah ....................................................PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN PENYELIA : .... MINGGU ................. TARIKH : ............... MASA : ………………………........... pensyrah modul J5185 Jum borang Jum semak Jumlah Pelajar 10 borang pemantauan 5-10 kali (2 jam seminggu) Minima : 25 orang Maksima : 45 orang Jumlah pelajar 2-8 orang/ kumpulan Setiap kumpulan Senarai semak Penggunaan Borang Nama Pelajar/Penyelia P B L P B L P B L P B L P B L P B L P B L P B L P B L .... Catatan & Ulasan : KOD BORANG :…………………… Penyelia/ Instruktor 1..........................

PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN 0 0 1 0 0 2 0 0 3 0 0 4 0 0 5 0 0 6 0 0 7 0 0 8 0 0 9 Disediakan : Disahkan oleh: .Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->