P. 1
Modul Pengurusan J5185 PBL Ver0108

Modul Pengurusan J5185 PBL Ver0108

|Views: 8|Likes:
Published by Fuad Samsudin

More info:

Published by: Fuad Samsudin on Jun 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2014

pdf

text

original

Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah - PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN

MODUL PENGURUSAN PUSAT SERVIS ( J5185 ) BERASASKAN

PBL

Cetakan Pertama : Januari 2008

PROBLEM-BASED LEARNING (PBL)
Set Panduan Pelajar
PEMBELAJARAN BERASASKAN MASALAH
Kegunaan
Untuk Politeknik & Kolej Komuniti (KPTM), Institut Pendidikan Tinggi (Teknik & Vokasional) MARA serta Sekolah Rendah & Menengah (KPM)
Dibangunkan oleh : Prof. Madya Dr. Sharifah Norhaidah Bt. Syed Idros Khairul Azhar Bin Haji Mat Daud Md. Baharuddin Bin Haji Abdul Rahman Pelajar PhD ( Teknologi Pendidikan) Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, Universiti Sains Malaysia,Penang, MALAYSIA
Berasaskan MODEL : HOWARD BARROWS

Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah .PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN Cetakan Pertama PEMBELAJARAN KENDIRI BERASASKAN MASALAH Set Panduan untuk Pelarasan kaedah pembelajaran berasaskan Problem Based Learning Untuk Kegunaan Pelajar Diploma Semester 6 Bagi Subjek Pengurusan Pusat Servis .J5185 Dan Panduan Kepada Bakal Usahawan Pelajar Aliran Teknik & Vokasional Matapelajaran Sekolah Rendah & Menegah KPM PUSAT PENGAJIAN ILMU PENDIDIKAN UNIVERSITI SAINS MALAYSIA PULAU PINANG Teknologi Pendidikan Pengenalan berkaitan .

dimana ia telah diaplikasi di Case Western Reserve Medical School. Pihak USA menubuhkan consortium bagi menghasilkan suatu konsep pembelajaran berasaskan Masalah yang lebih efisen dalam meningkatkan mutu akademik pelajar mereka.1992).Md. Juga sebagai Bahan asas pengkajian untuk Pengajian Keperingkat PhD En. Dalam Perkembangan Pembelajaran terkini berasaskan kumpulan pelajar dalam menyelesaikan sesuatu topik melalui kaedah pembelajaran sering dirujuk kepada keberkesanan konsep pembelajaran yang digunakan. Pengujian kaedah PBL telah terbukti berjaya. . Model PBL telah di perjelaskan oleh Howard Barrows (1985.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah . Baharuddin Bin Haji Abdul Rahman S-PD0005/07(R) En. Konsep ini bermula pada 1950 an. Khairul Azhar Bin Haji Mat Daud S-PD0004/07(R) Dengan Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan Universiti Sains Malaysia Penang Dec 2007 MODUL PEMBELAJARAN BERASASKAN MASALAH PBL MODULE PEMBELAJARAN BERASASKAN MASALAH.PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN Pembelajaran Berasaskan Masalah Pembelajaran Berasaskan Masalah atau dikenali sebagai ”Problem Based Learning” dan singkatan yang sering digunakan adalah PBL. PBL lebih sinonim penggunaannya memandangkan para akademik telah maklum ia merujuk pada Pembelajaran Berasaskan Masalah atau ”Problem Based Learning”. Perkembangan Pembelajaran Berasaskan Masalah atau “Problem Based Learning” yang dikembangkan penggunaanya kerana ia lebih efektif dalam penyelesian pemasalahan berkaitan pembelajaran teori & Pengiraan. dan pada 1980 an. Modul Pembelajaran berasaskan masalah PBL ini dibangunkan untuk Menambah lagi sumber bahan pengajaran dan Pembelajaran dalam subjek teori Yang bermutu dan efisen. Justeru itu. McMaster University Medical School dan University of Mexico Medical School.

Pensyarah J5185 Subjek J5185 Para Pelajar .PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN Sinopsis Pembinaan Modul. kemahiran meyelesaikan pemasalahan yang berkaitan. Madya Dr. 3. 2. Mat Daud Md. memenuhi keperluan dan disiplin kerja atau tugasan. Prof.Para Pensyarah dan Para Pelajar akan dapat. pembelajaran yang kendiri. Borang 10 Jum Hari Kod Awalan PBL Kod Turutan 000 Untuk Kegunaan Jumlah Pengguna Sem Minima : 25 orang Maksima : 45 orang Semester : 6 (semester) Tahun : 3 (Akhir) 1. Sharifah Norhaidah Bt. Pembelajaran berasaskan masalah adalah merangkumi cabaran kepada keadaan penyelesaian masalah sebenar berkaitan topik yang dibincangkan. Baharuddin b. Pembina Modul PBL 1. 2. Syed Idros Khairul Azhar B. 4. Permasalahan yang akan diberi kepada pelajar akan dirangka dan dirancang terlebih dahulu agar setiap strategi yang diambil oleh pelajar untuk menyelesaikan masalah tersebut akan dapat meliputi keseluruhan kurikulum yang ada. gerak kerja berpasukan dan menguasai kemahiran komunikasi.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah . serta bertanggungjawab dan gigih dalam menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan. Pembelajaran berasaskan masalah adalah disokong oleh konsep pembelajaran secara kendiri bagi memudahkan para pensyarah dan pelajar melalui proses pembelajaran yang lebih berkesan dan efaktif. Menyelesaikan masalah berkaitan proses pemahaman pelajar dengan mudah dan tersusun. Memudahkan pelajar dan pensyarah melalui proses pembelajaran dan pengajaran yang lebih sistematik dan mudah. 1. Dengan menggunakan modul ini.pembelajaran berasaskan masalah adalah merupakan satu pendekatan pembelajaran yang digunakan bersandarkan kepada penyelesaian masalah yang akan diberikan oleh pensuarah kepada pelajar. 3. Abdul Rahman Jum. melibatkan peggunaan akal dan fikiran yang kritikal dan sepenuhnya. 3. Modul PBL . Menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran secara terarah dan memenuhi kehendak modul J 5185 Mengenal dan mempraktikkan Kaedah Pembelajaran berasaskan masalah dengan menggunakan model dan teori yang terbaru. 2.

Fasilitator dan pemantau kepada kerja-kerja pelajar. Pelajar akan memahami bahawa tugas pensyarah hanyalah sebagai: a. Disemak oleh Khairul Azhar Bin Mat Daud. Objektif PBL Hasil daripada pendekatan pengajaran berasaskan masalah adalah diharapkan pelajar akan dapat: i. Pelajar akan dapat memahami objektif pembelajaran berkonsepkan kepada pengajaran berasaskan permasalahan.PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN PANDUAN BORANG PEMBELAJARAN BERASASKAN KEPADA PERMASALAHAN Pengenalan Pada permulaan pengajaran. ii. Md. Pelajar akan belajar secara berkumpulan dan memahami objektif pembelajaran. v. Penilai kepada setiap proses penyelesaian masalah yang dilaksanakan oleh pelajar. v. Madya Dr. adalah diharapkan pelajar dapat : i. Menguasai kemahiran berkomunikasi yang berkesan. b. Kemahiran mencari maklumat dari pelbagai bidang pengajian. iv. iv. Belajar menyelesaikan masalah dalam realiti permasalahan yang sebenar. Syed Idros. iii. iii. Menyelesaikan masalah pembelajaran secara kendiri. Objektif Hasil daripada penerangan ini. Kemahiran bekerja secara berkumpulan. . vi. Baharuddin Bin Abdul Rahman Dilulus Gunapakai No. Kemahiran pembelajaran secara kendiri (Self-Directed Learning Skills). vii. konsep pengajaran berasaskan kepada permasalahan akan diterangkan dengan terperinci kepada pelajar.Daftar Pada Prof. Menguasai kemahiran pemikiran aras tinggi (high order thinking skills).Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah . Pelajar memahami fungsi dan tugas mereka sebagai pihak yang akan menyelesaikan setiap permasalahan yang akan dibekalkan oleh pensyarah kepada mereka. ii. Kemahiran menyelesaikan masalah. 2. Disediakan oleh 1. Sharifah Norhaidah Bt.

Disemak oleh Khairul Azhar Bin Mat Daud. PBL005 Laporan Pembahagian Tugas Secara Individu. Bahan Dan Alat Bantu Berkaitan. Md. PBL006 Rangka Strategi Pelaksanaan Tugas Secara Individu. PBL007 Laporan Hasil Penyelesaian Permasalahan Secara Individu. Ketrampilan. 2. Syed Idros. c. c.1 Laporan.2 Perbentangan 2.2 Penilaian Perbentangan adalah berdasarkan kepada faktor-faktor berikut: b.2.1 Penilaian secara individu akan dilaksanakan melalui borang-borang laporan pemantauan penyelesaian masalah yang dibekalkan kepada pelajar.1 PBL010 Borang Pembentangan Hasil Penyelesaian Permasalahan 2.2.Daftar Pada Jan 2007 Prof. Pengurusan Masa. f. Disediakan oleh 1.0 Penilaian Secara Individu. 2. 2. Kemampuan Menjawap. Jan 2007 .PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN PENILAIAN PEMBELAJARAN BERASASKAN KEPADA PERMASALAHAN Penilaian Proses 2.1. g.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah . 2.2 Antara borang-borang laporan pemantauan yang akan dirujuk untuk membuat penilaian secara individu adalah sebagaimana berikut: a. e. Keyakinan dan “eye contact” d. 2.1. Sharifah Norhaidah Bt. Kerjasama Berkumpulan. Baharuddin Bin Abdul Rahman Dilulus Gunapakai No. Madya Dr. b.

...................... ...................PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN JADUAL KELAS.................. KELAS:.Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah ...... BENGKEL DAN AMALI Ujilari borang KUM .

...........PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN PENYELIA : ............................Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah ....... Catatan & Ulasan : KOD BORANG :…………………… Penyelia/ Instruktor 1.......... MINGGU .................. pensyrah modul J5185 Jum borang Jum semak Jumlah Pelajar 10 borang pemantauan 5-10 kali (2 jam seminggu) Minima : 25 orang Maksima : 45 orang Jumlah pelajar 2-8 orang/ kumpulan Setiap kumpulan Senarai semak Penggunaan Borang Nama Pelajar/Penyelia P B L P B L P B L P B L P B L P B L P B L P B L P B L .. MASA : ………………………............................. TARIKH : ..............................

Modul Pembelajaran Berasaskan Masalah .PBL Untuk PEMBANGUNAN & PENYELESAIAN MASALAH PEMBELAJARAN 0 0 1 0 0 2 0 0 3 0 0 4 0 0 5 0 0 6 0 0 7 0 0 8 0 0 9 Disediakan : Disahkan oleh: .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->