P. 1
-PRAKTIKAL-1 SCE 3107

-PRAKTIKAL-1 SCE 3107

|Views: 233|Likes:
Published by Nurilza Salleh
AMALI
AMALI

More info:

Published by: Nurilza Salleh on Jun 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2015

pdf

text

original

PRAKTIKAL 1: Ekosistem Tanah ± Biota Tanah dan Siratan Makanan Tujuan I.

Mengenalpasti jenis makrofauna dan mikrofauna ke atas dua kawasan yang berbeza. II. Mengkaji kesan kehadiran makrofauna dan mikrofauna ke atas ekosistem di dalam tanah. Pengenalan Sebuah ekosistem terbina dari tumbuhan, haiwan dan faktor abiotik yang saling berperanan dalam mengumpul, menyimpan dan menghasilkan tenaga. Sebagai contohnya tumbuhan (Pengeluar) mengumpul tenaga hasil dari proses fotosintesis dan menyimpan tenaga dalam bentuk karbohidrat. Haiwan pemakan tumbuhan ( Pengguna Primer ) pula memperolehi tenaganya dari memakan tumbuhan dan menyimpannya dalam bentuk lemak. Haiwan pemakan daging ( Pengguna Tertier ) juga dikenali sebagai pemangsa mendapat tenaga dari memakan pengguna primer. Aras pertukaran tenaga semakin berkurang apabila menaiki rantaian makanan (Miller dan Spoolman, 2010). Makrofauna ialah haiwan tanah yang agak besar seperti spesies-spesies arthropod, cacing tanah, siput, lipas tanah yang terdapat dalam sampah sarap daun atau tanah yang gembur (Nota Rujukan SCE 3107). Makrofauna bertindak sebagai pengurai akan mengurai tisu tumbuhan atau haiwan yang telah mati dan mempercepatkan proses dekomposisi bahan organik kepada cebisan-cebisan kecil supaya mudah untuk diuraikan. Dalam pada itu, sebahagian dari tenaga tersebut akan diserap ke dalam tanah dan akan digunakan kembali oleh tumbuhan. Selain itu, makrofauna turut berperanan dalam meningkatkan struktur tanah serta terlibat dalam kitaran nutrien (Biology: The Study of Life, 1993). Dalam sesebuah ekosistem tanah, perbezaan pH, kelembapan, kepadatan tanah dan jenis makanan yang terdapat pada satu ekosistem serta struktur tanah mempengaruhi kehadiran makrofauna.

Sampel tanah yang digunakan. cacing dan ulat gonggok. Namun demikian. . Oganisma akan bergerak menjauhi cahaya di dalam corong Tulgren dan masuk ke dalam silinder kon berisi formalin yang berperanan sebagai bahan pengawet. semasa kami mengambil contoh sampel tanah. Justeru. mula-mula akan diletakkan di atas jaring dawai dan kemudian lampu akan dihidupkan selama dua hingga tiga hari. Contohnya seperti semut. Di dalam eksperimen yang telah kami jalankan. Selepas dua hari. bertujuan untuk menghalau organisma tanah ke bawah dan seterusnya jatuh ke dalam bikar yang berisi larutan formalin (Nota Rujukan SCE 3107). Teknik corong Tulgren adalah berdasarkan tindak balas negatif haiwan-haiwan terhadap cahaya yang terang. Lampu yang digunakan adalah terang. mesofauna tanah yang dijumpai perlu diperhatikan di bawah kanta pembesar adalah seperti hama.Organisma makrofauna boleh diasingkan menggunakan corong Tulgren. lokasi yang kami pilih untuk mengambil contoh sampel tanah ialah di lorong kecil berhampiran Recsam dan blok sains. suhu yang tinggi dan kelembapan yang rendah. kami telah memerhatikan pelbagai jenis mesofauna yang terawet di dalam larutan formalin. Selepas dua hari tersebut. makrofauna yang boleh diasingkan melalui tangan dan boleh diperhatikan dengan mata kasar. sebanyak 250cm3 tanah telah diambil untuk diasingkan biota tanah yang terdapat di dalamnya dengan menggunakan corong Tulgren. Kami perlu membandingkan contoh sampel kandungan tanah yang mengandungi biota tanah di antara dua kawasan yang berbeza.

3 7.4 Kepadatan tanah Sederhana Sederhana Tekstur tanah Tanah loam dan berbatu Sederhana kasar Suhu tanah 30 C 28 C Habitat Lorong kecil berhampiran Recsam dan blok Sains Bukit berhampiran pusat sumber .Keputusan CIRI-CIRI KAWASAN Kawasan 1 Kawasan 2 Jenis tumbuh-tumbuhan Pokok bunga Rumput Tahap keredupan Sederhana Sederhana Kelembapan tanah Agak lembab Sederhana pH tanah 6.

a) Makrofauna besar Makrofauna Kelas Order Bilangan di kawasan 1 Bilangan di kawasan 2 Isipadu Tanah Isipadu Tanah : 250cm3 Cacing tanah Clitellata Haplotaxida 5 Semut Insecta Hymenoptera 14 1 12 : 250cm3 Anai-anai Kerengga - 5 2 .

Makrofauna Kawasan 1 8 Kawasan 2 - Bubuk 20 Cacing tanah 4 Hama Semut 16 56 4 44 Anai-anai - 20 Kerengga - 12 Kumpulan F Kumpulan G Kumpulan H Kumpulan I - 32 12 16 4 .

b) Makrofauna kecil Makrofauna Kelas Order Bilangan kawasan 1 di Bilangan kawasan 2 di Isipadu tanah : Isipadu tanah : 250cm3 Ulat gonggok Hama Kumpulan F Kumpulan G Kumpulan H Kumpulan I Arthropoda Arachnida Diplopoda Acari 2 4 250cm3 1 8 3 4 1 .

Hal ini disebabkan oleh kandungan tanah di kedua-dua kawasan tersebut berbeza. pH 7. Suhu kawasan 2 juga lebih rendah berbanding kawasan 1. Manakala semut penting dalam tanah kerana mereka mengubah persekitaran fizikal dan kimia serta menambahbaik kapasiti tanah untuk menakung air. Makrofauna dikenalpasti sebagai µjurutera ekosistem¶ kerana mereka mengubahsuai struktur tanah dengan mengorek dan mencipta struktur yang lebih spesifik bagi membolehkan mereka bergerak dan melakukan aktiviti harian seperti membuat lubang dan sebagainya supaya tanah lebih berongga (Biological Resources. pH 6.3. kami telah mendapati bahawa jenis makrofauna yang berbeza terdapat di lokasi berbeza. Seterusnya. kami mendapati bahawa bilangan makrofauna yang dijumpai di kawasan 2 lebih banyak daripada kawasan 1. hasil kotoran cacing tersebut dijadikan sebagai nutrien kepada tanah. serta lebih lembab seterusnya mendorong kepada kepelbagaian spesies makrofauna di kawasan tersebut. Setiap makrofauna mempunyai peranan yang tertentu dalam mengawal atur ciri fizikal dan proses kimia dalam tanah. Berdasarkan keputusan yang diperolehi. Cacing tanah ini akan selalu bergerak dan menembusi tanah secara tidak langsung ia memberi ruang pengudaraan yang baik kepada struktur tanah. Secara teorinya.4 berbanding kawasan 1. kawasan 2 lebih bersesuaian bagi kebanyakan makrofauna untuk hidup.Perbincangan Dalam eksperimen ini. Antara beberapa faktor lain yang mungkin menyumbang kepada kesuburan tanah kawasan 2 ini ialah tiadanya aktiviti manusia seperti penggunaan racun serangga dan aktiviti perkebunan. 2011). Justeru. Di samping itu juga. Hal ini disebabkan kerana pH kawasan 2 lebih neutral. cacing boleh menjadi pengurai yang baik kepada sampah organik yang terdapat pada tanah. keasidan dan kealkalian tanah merupakan salah satu faktor yang penting yang akan mempengaruhi jenisjenis organisma yang hidup dalam sesuatu kawasan itu (Nota Rujukan SCE 3107). Sebagai contoh makrofauna yang dijumpai dalam eksperimen yang dijalankan seperti cacing. Makrofauna di kawasan ini juga mempunyai sumber makanan yang cukup dan tidak mempunyai ancaman luar yang kuat. Makrofauna ialah organisma bersaiz sederhana dalam lingkungan 2 mm. Disebabkan semut menambahkan keliangan . berfungsi sebagai agen penyubur tanah.

ia juga menyediakan ruang bagi akar untuk bertumbuh (Clive A.tanah. g2 e1 g1 h a e2 f e3 b d i c a Tumbuhan Bahan organik Bakteria Protozoa Nematod (pemakan akar) Nematod (pemakan kulat dan bakteria) e3 Nematod (pemangsa) Kulat Arthropod (pencincang-shredder) Arthropod (pemangsa) h b f c g1 d g2 e1 Burung Haiwan (tikus) e2 i . 2011). Edwards.

sebaliknya ia akan diuraikan oleh ulat-ulat untuk dikembalikan kepada tanah. tenaga yang diperangkap akan dipindahkan kepada pengguna seterusnya iaitu pengguna primer. Salah satu contoh rantai makanan yang boleh dikenalpasti berdasarkan siratan makanan di atas ialah: rumput nematod (e1) arthropod (g1) arthropod (g2) burung (h) Rumput ialah pada aras trofik pertama (pengeluar). Merujuk kepada rajah siratan makanan ini. dalam sesuatu rantai makanan. arthropod (g1) ialah pengguna sekunder. Mesofauna adalah organisma bersaiz antara 0. autotrof (rumput hijau) akan bertindak memerangkap tenaga cahaya untuk membina makanannya sendiri melalui proses fotosintesis. ulat ini akan berfungsi sebagai pengurai semulajadi.1 mm dan 2 mm yang bertindak sebagai penukar daun reput (litter transformer). 90% tenaga akan hilang kepada persekitaran sebagai tenaga haba. terdapat 2 subkomponen faktor biotik iaitu autotrof dan heterotrof. selain daripada faktor abiotik. tenaga yang hilang ini harus diambil lagi daripada matahari oleh pengeluar. Autotrof terdiri daripada semua tumbuhan yang menjalankan proses fotosintesis iaitu ia bertindak sebagai pengeluar manakala heterotrof terdiri daripada semua haiwan dan saprofit yang tidak boleh membina makanannya sendiri tetapi bergantung kepada haiwan lain ataupun tumbuhan dan dikenali sebagai pengguna (Biology: The Study of Life. Mesofauna ini menguraikan bahan organik melalui penghadaman bahan daripada tumbuhan. Lazimnya. Dalam proses pemindahan tenaga ini. faktor biotik juga mempengaruhi dan saling beriteraksi untuk membentuk satu ekosistem semula jadi yang stabil dan seimbang. Berdasarkan siratan makanan ini. Apabila organisma di puncak siratan makanan mati (burung dan tikus). bilangan peringkat adalah terhad kerana pemindahan tenaga akan berkurangan di setiap peringkat sehinggalah semua tenaga habis digunakan. tenaga yang tersimpan dalam tubuh haiwan tersebut tidak akan hilang.Dalam ekosistem tanah ini. 1993). sekunder dan tertier (heterotrof). Mereka ini juga akan memakan kembali najis mereka dan najis organisma lain untuk . nematod (e1) ialah pengguna primer. Justeru. arthropod (g2) ialah pengguna tertier manakala burung ialah pengguna di aras tertinggi. Kemudian.

Mereka berfungsi dalam penguraian melalui memakan dan memproses partikel organik yang kecil dalam tanah yang mendap. Kebanyakan mikrofauna adalah protozoa dan nematod yang heterotrofik serta memerlukan karbon organik bagi tumbesaran.menggunakan nutrien dan bahan lain untuk aktiviti harian mereka. membakar dan membanjir juga patut digalakkan. Kita juga boleh mengamalkan teknik penanaman bergilir. petani-petani haruslah mencari satu jalan yang sesuai tanpa menjejaskan hasil tanaman mereka. Bagi mengatasi masalah rumpai dan rumput. Kebaikan menggunakan bahan-bahan ini ialah kita dapat menentukan keaktifannya dan menyediakan mengikut keadaan yang diperlukan. jentera penggembur. Mikrofauna pula adalah organisma bersaiz kurang daripada 100 mm. 2009). . tambahan pula bahanbahan ini adalah mudah didapati di negara kita. Tindakan ini menyediakan habitat baik bagi aktiviti mikrobial. Petani-petani boleh menanam tanaman serta sayur-sayuran secara bergilir-gilir dengan sayur-sayuran yang berlainan jenis untuk menjaga serta mengekalkan kesuburan tanah (Allan Suman Pillai. 2011). Walaupunpun cara ini adalah agak lambat. salah satunya dengan menggunakan racun organik tanpa menggunakan racun serangga serta racun rumpai untuk menjamin kualiti pertanian. penggunaan tangan. membazirkan masa dan tenaga petani. Kaedah fizikal dan pengurusan seperti penggunaan cangkul. Selain itu. Sistem pintar penyemburan racun rumpai organic patut diperkembangkan dan digunapakai. kesihatan manusia juga tidak akan terjejas kesan daripada memakan tanaman tersebut. Pengurusan tanah yang kita amalkan boleh memberi kesan kepada kesuburan tanah. Contoh racun organik adalah penggunaan lada hitam dan bawang putih. 2011). tetapi adalah berkesan sekiranya kita dapat mengekalkan keindahan alam sekitar daripada dicemari racun rumpai dan bahan-bahan bukan organik. Cara ini adalah sesuai dan amat praktikal untuk digunapakai oleh petani-petani tempatan. Mikrofauna juga mendiami usus organisma lain yang lebih besar untuk menguraikan bahan selulos (Biological Resources. seterusnya menguraikan lagi bahan organik untuk menghasilkan nutrien yang penting bagi organisma lain (Biological Resources. Kaedah biologi seperti membiak serangga pemusnah juga patut dikaji dan dipraktikkan oleh para petani.

Di samping kitaran ini.Biota tanah memberi manfaat kepada produktiviti tanah dan menyumbang kepada kebolehidupan ekosistem yang lain-lain. Justeru. . fosforus dan kalsium yang boleh digunakan oleh pokok-pokok. akan terdapat banyak nutrien seperti nitrogen. biota tanah boleh meningkatkan pengmineralan nitrogen melalui kesan terus atau tidak terus ke atas komuniti mikrobioal. Hal ini diikuti dengan penghasilan bahan organik yang banyak. Kesimpulan Tanah yang subur mempunyai bilangan dan jenis makrofauna dan mikrofauna yang lebih banyak. Selain itu. Tanah yang subur mempunyai faktor yang membolehkan organisma untuk hidup dalam tanah tersebut. kalium. 2009). didapati sampel tanah 2 mempunyai makrofauna yang lebih banyak berbanding sampel tanah 1. Aktiviti biota tanah adalah penting kerana ia meningkatkan kitaran nutrien dalam tanah secara pantas ke dalam bentuk mineral tanah. penghasilan mukus bersama rembesan air dalam tubuh biota tanah seperti cacing juga meningkatkan aktiviti mikroorganisma tanah yang lain. Biota tanah juga menguraikan bangkai haiwan dan tumbuhan serta menggerakkan fosforus di dalam tanah (Tunira Bhadauria dan Krishan Gopal Saxena. Justeru. Tanah 2 mempunyai warna yang lebih gelap disebabkan kandungan bahan organiknya yang lebih banyak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->