JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER

2012/201 3

RINGKASAN ARTIKEL

Artikel 1 Tajuk Artikel : A developmental model for distance learning using the Internet Satu Model Pembangunan untuk Pembelajaran Jarak Jauh Menggunakan Internet

Internet membuka satu generasi baru pendidikan jarak jauh (generasi keempat), memperkenalkan alat penghantaran yang canggih dan mewujudkan satu anjakan paradigma dengan implikasi yang mendalam kepada reka bentuk kursus pendidikan jarak jauh. Pendidikan jarak jauh, berkembang daripada kajian surat-menyurat, universiti terbuka, rangkaian dan penghantaran multimedia kepada teknologi berasaskan web hari ini. Internet memudahkan arahan untuk membolehkan pelaksanaan interaksi segerak dan tak segerak dan membuka satu siri baru peluang pembelajaran untuk pendidikan. Salah satu model pembangunan yang dipilih adalah Dick dan (1990) Carey, langkah demi langkah reka bentuk terdiri daripada satu siri peristiwa yang menetapkan objektif pembelajaran dan mewujudkan strategi pengajaran untuk mencapai objektif. Ini memerlukan kawalan pengajar ketat kandungan kursus model reka bentuk dan pembangunan perlu digunakan dalam usaha untuk mereka bentuk, membangun, menilai dan mengkaji semula arahan. model adalah untuk menilai keperluan pelajar, mengenalpasti tujuan kursus ini dan apa tugas pelajar yang akan disiapkan pada akhir pengajaran. Ini adalah proses yang sistematik untuk menilai bahan pengajaran. Analisis pembelajaran tugas mengenal pasti sebarang prasyarat sasaran dan membolehkan objektif yang mengklasifikasikan matlamat mengikut jenis pembelajaran yang kursus akan menyediakan. pengajaran adalah untuk menentukan kemasukan, kemahiran pelajar mesti tahu sebelum pelajari kursus tersebut. Reka
Kumpulan 185 M/S 1

Seperti taksiran maklum balas kepada keberkesanan pengajaran ialah bahan boleh dibangunkan bagi meningkatkan persembahan dalam gelung masa sebenar melalui peningkatan kandungan teras. Kumpulan 185 M/S 2 . penonton ialah pelajar dan menyediakan penjelasan dan sosialisasi yang diperlukan.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 bentuk pengajaran terbaik menunjukkan pengetahuan tentang pelajar. perisian interaktif dan contoh visual. adalah matlamat. Aura. Bahan pengajaran yang digunakan adalah seperti visual. ialah melalui permohonan kedua-dua fizikal di atas kertas dan dalam bersendirian interaktif pada komputer. audio yang telah diprogramkan ke dalam media dan sosialisasi rakan sebaya. persembahan audio media dan interaksi sosial dalam penyertaan konsep pasukan. Lisan. Model pembelajaran ini mampu membangunkan dan pilih arahan untuk menggunakan strategi pengajaran untuk menghasilkan arahan. Menjalankan analisis pengajaran untuk menentukan langkah demi langkah apa yang pelajar lakukan. Sosial. Menggunakan bahan yang sedia ada beberapa aktiviti adalah disediakan melalui penggunaan cetak salinan keras. kuiz dan penilaian dalam format. Model ini mengunakan televisyen sehala pengajaran atau kursus videotaped. ialah diperolehi melalui perkembangan kronologi pelajaran. ialah melalui kuliah membawa pengajar. melalui teks bertulis.Model ini terdiri daripada sembilan langkah-langkah arahan untuk mengenal pasti apa yang mampu lakukan. ialah melalui ceramah. Bersendirian. tugas dicerminkan dalam objektif dan keberkesanan strategi pengajaran. ialah melalui bersendirian atau aktiviti pelajar pemulihan ke komputer. ialah yang diperolehi melalui pertukaran kumpulan dalam persekitaran satu pasukan dimana membekalkan jawapan yang betul. Menganalisa pelajar dan konteks untuk mengenal pasti kemahiran pelajar serta membangunkan strategi pengajaran untuk membangunkan strategi dalam aktiviti pra pengajaran. Logik. melalui konsensus. Dimana peranan guru ialah boleh menjalankan pengajaran melalui bahan elektornik. Fizikal. pertukaran laman web.

Melalui pembaikkan berterusan berdasarkan penilaian adalah berkesan hasil daripada pelarasan kepada teras kurikulum. Model pembangunan ini juga membuat kriteria untuk matlamat dan penilaian keperluan sebelum memulakan proses.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Merekabentuk dan menjalankan penilaian formatif untuk mengumpul data yang digunakan untuk mengenal pasti bagaimana untuk memperbaiki arahan dan menyemak arahan untuk menggunakan data. ia membolehkan analisis serentak kedua-dua tugas sehingga ia tamat. (500 patah perkataan) Kumpulan 185 M/S 3 . bahan kursus dan metodologi penyampaian diteliti yang paling berkesan.

Pembelajaran jarak jauh amat memerlukan motivasi diri yang tinggi agar tanggungjawab itu dapat digalas dengan sempurna dan seimbang. menyatakan. ini bermakna kita perlu merancang organisasi yang baik. Pelajar boleh melayari dalam persekitaran pembelajaran dengan menggunakan beberapa platform yang berbeza dari lokasi yang pelbagai. Pendidikan Online di Amerika Syarikat. Terdapat pelbagai jenis peranti mudah alih mula berkembang dalam bidang pembelajaran dan pendidikan. Pembelajaran jarak jauh adalah fleksibel. Pemimpin akademik yang dipetik dalam Berkembang oleh Darjah. anda masih perlu untuk menyiapkan tugasan anda pada masa yang telah ditetapkan."masa tetap"." Walaupun pengajar tidak duduk di hadapan anda. Teknologi baru akan tertanam dalam setiap sudut masyarakat. perancangan dan kerja-kerja untuk merealisasikannya. ianya terdapat tarikh akhir untuk dipenuhi.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Artikel 2 Tajuk Artikel : Mobile Technologies in Support of Distance Learning Teknologi Bergerak Membantu Sistem Pembelajaran Jarak Jauh Apabila dikaitkan dengan isu pembelajaran jarak jauh. 2003). sistem dan kemudahan proses penerimaan pembelajaran yang sempurna selain meringgankan tanggungjawab yang bakal dipikul oleh pelajar jarak jauh yang sememangnya mempunyai tanggungjawab tersendiri. peperiksaan yang perlu diambil dan tugasan yang perlu disiapkan sebelum "Drop Box" ditutup. Prosesnya tetap sama seperti semua bentuk pembelajaran yang ada. secara tidak langsung kita akan terus terfikir cara. M-learning (Pembelajaran mudah alih) dalam kes ini adalah ditakrifkan sebagai keupayaan menggunakan tangan peranti untuk mengakses sumber pembelajaran (Kinshuk & Goh. 2006. Pembelajaran tidak semestinya terikat Kumpulan 185 M/S 4 ."Pelajar memerlukan disiplin yang lebih untuk berjaya dalam kursus-kursus dalam talian.

peranti mudah alih tidak biasanya digunakan dalam tetapan pembelajaran jarak jauh. Antara projeknya ialah juruterbang pentas. semasa sistem pengurusan kursus seperti WebCT. Sebagai contoh. walaupun kelebihan ini jelas. peranti mudah alih tidak kekal berterusan dalam sambungan dengan pelayan manakala Online aplikasi pula adalah secara langsung dan mempunyai akses berterusan kepada pembekal perkhidmatan. ia tidak menyokong peranti mudah alih sambungan. Smith (2003) telah membentangkan pelbagai projek teknologi PDA. M-pembelajaran peranti walaupun masih baru dalam pendidikan. Dalam semua kes projek yang dijalankan didapati bahawa kedua-dua pengajar dan pelajar masih belajar tentang kelebihan dan masalah teknikal peranti mudah alih. Stand-alone merupakan aplikasi yang membuat sambungan kepada pelayan pembekal apabila diperlukan. Peranti pegang tangan termasuk pelbagai teknologi daripada "Internet Bergerak" seperti telefon bimbit dengan Internet sambungan kepada Pembantu Peribadi Digital (PDA) dan komputer pegang tangan pula direka untuk menjadi pengurus maklumat peribadi (Uther.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 dengan persekitaran atau ruang pembelajaran. namun masih mempunyai potensi untuk dicapai. Dalam kes ini. Peranti mudah alih dan perkhidmatan mempunyai potensi untuk memperkenalkan inovasi baru dalam bidang pembelajaran dan pendidikan. Pemprosesan Masalah Penolong (PPA) adalah alat berasaskan web pembelajaran yang menggabungkan ciri-ciri digital portfolio dengan fungsi penyelesaian masalah terbuka dan alat penjanaan idea. Kelebihan utama alat-alat ini ialah mobiliti yang terbatas dan bersaiz kecil tetapi tetap boleh membawa dimensi baru kepada proses pembelajaran pelajar jarak jauh. Namun. Peranti mudah alih bekerja dalam dua cara iaitu berdiri sendiri atau dalam talian. 2002). Alat Kumpulan 185 M/S 5 . Ia jelas bahawa peranti mudah alih boleh membawa elemen-elemen baru untuk proses pembelajaran pelajar pada masa kini. PPA boleh juga menyokong pelajar dalam persekitaran pembelajaran jarak lanjutan mudah alih. Mereka hanya direka ke arah persekitaran PC.

Penggunaan peranti mudah alih akan memudahkan pelajar untuk mengarang dan membaca carry-on nota serta membawa PPA dekat dengan situasi pembelajaran yang sebenar. ( 500 patah perkataan ) Kumpulan 185 M/S 6 .JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 PPA adalah dilaksanakan untuk memperkayakan fungsi.

1994. Hache.2000. Hache telah menyatakan dengan jelas bahawa apabila kolej fakulti. Ini kepercayaan dan amalan lama yang harus ditukar dan perlu diaplikasikan terutama bila melaksanakan ODL. Faktor ke dua ialah kurikulum. Ramai pengajar tidak mahu mengubah gaya pengajaran mereka. ia akan menyebabkan perubahan yang besar dalam budaya organisasi. perkhidmatan pelajar. Ramai penulis telah menulis tentang keperluan mempunyai visi dan rancangan untuk melaksanakan Online Distance Learning (ODL) antaranya ialah Aoki & Pogroszewski.2002. Lain-lain kemajuan teknologi tidak lagi disesuaikan dengan kuliah mereka seperti PowerPoint dan demonstrasi Multimedia.1998. Richart. kakitangan dan pentadbiran bermula dengan mempunyai visi.2000. latihan dan sokongan pelajar dan undang-undang hak cipta. aktiviti kumpulan kecil atau makmal tertutup adalah satu-satunya cara untuk memberikan pembelajaran yang berkesan. Moore. Faktor ke Kumpulan 185 M/S 7 . kurikulum. Sesetengah mereka merasakan bahawa kuliah interaktif. Miller. Hache juga mengkaji perancangan strategik ODL dan menentukan bahawa ia merupakan perkara yang sangat penting bagi pertumbuhan yang akan mengintegrasikan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran tanpa perlu mengorbankan asas-asas pendidikan.1998. Saba.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Artikel 3 Tajuk :6 Factors To Consider When Planning Online Distance Learning Program In Higher Education 6 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Untuk Membangunkan Program Pembelajaran Jarak Jauh Dalam Talian Artikel ini adalah mengenai enam faktor yang perlu dipertimbangkan apabila merancang untuk membangunkan program pembelajaran jarak jauh dalam talian. latihan dan sokongan kakitangan. Faktorfaktor tersebut ialah wawasan dan perancangan.

pereka. mentor dan fasilitator dan tidak lagi akan dilihat sebagai pensyarah semata-mata. Walaupun prinsip-prinsip reka bentuk pengajaran sama sekali berbeza berbanding dengan kelas tradisional. Jadi. Satu masalah dengan perancangan ODL adalah terlalu banyak tumpuan atas arahan dan tidak pada perkhidmatan pelajar. Faktor ke enam ialah undang – undang hak cipta. Internet sebenarnya telah wujud sejak tahun 1991 manakala kelas dalam talian pula sejak tahun 1994. majoriti pelajar mungkin tidak biasa mengaplikasikannya dan inilah sebabnya mengapa latihan dan sokongan untuk pelajar adalah sangat penting. Care & Scanlan telah melakukan kajian yang agak komprehensif yang memberi tumpuan kepada isu-isu yang dihadapi oleh pentadbiran. tetapi ia tidak melihat perkhidmatan pelajar dan sokongan teknikal. Pelajar yang tidak bersedia sepenuhnya akan memberi kesan negatif kepada pelajar – pelajar lain dan juga pengajar.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 tiga ialah latihan dan sokongan tenaga pengajar. Oleh itu. ODL bukan sahaja tentang pengajaran dan pembelajaran. Kebanyakan pengajar tidak menjelaskan kepada pelajar berkaitan aplikasi memuat turun atau bagaimana untuk mengakses tutor dalam talian atau sumber perpustakaan dan sebagainya. tetapi juga mempunyai kemahiran interpersonal dan komunikasi berkesan dengan pelajar-pelajar secara talian.Faktor ke empat ialah perkhidmatan pelajar. ODL yang berkesan juga memerlukan tenaga pengajar bukan sahaja mempunyai pengetahuan mendalam. Pengajar perlu menganggap peranan mereka sebenarnya lebih luas sebagai perancang. Pemegang hak cipta mempunyai hak untuk menghasilkan Kumpulan 185 M/S 8 . pengajar perlukan pengukuhan latihan dan sokongan untuk mengamalkan paradigma pengajaran baru ini. fakulti dan kakitangan dalam merancang dan menyampaikan kursus ODL. Faktor ke lima ialah latihan dan sokongan pelajar.pelajar sepenuh masa. ia adalah tentang memberi kemudahan kepada pelajar – pelajar yang tidak mampu atau tidak sanggup datang ke kampus dengan menyediakan jenis perkhidmatan yang sama dengan pelajar .

faktor – faktor tersebut perlu dikenalpasti sebaiknya untuk membantu pembangunan program ODL dalam menggunakan sumber – sumber yang terhad dengan berkesan. cekap dan bijak. Kesimpulannya.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 kerja hak cipta dalam sebarang format iaitu untuk menyediakan kerja terbitan. ( 500 patah perkataan ) Kumpulan 185 M/S 9 . mengedarkan salinan hak cipta dan untuk memaparkan hak cipta bekerja secara terbuka.

JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 PETA KONSEP Kumpulan 185 M/S 10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful