JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER

2012/201 3

RINGKASAN ARTIKEL

Artikel 1 Tajuk Artikel : A developmental model for distance learning using the Internet Satu Model Pembangunan untuk Pembelajaran Jarak Jauh Menggunakan Internet

Internet membuka satu generasi baru pendidikan jarak jauh (generasi keempat), memperkenalkan alat penghantaran yang canggih dan mewujudkan satu anjakan paradigma dengan implikasi yang mendalam kepada reka bentuk kursus pendidikan jarak jauh. Pendidikan jarak jauh, berkembang daripada kajian surat-menyurat, universiti terbuka, rangkaian dan penghantaran multimedia kepada teknologi berasaskan web hari ini. Internet memudahkan arahan untuk membolehkan pelaksanaan interaksi segerak dan tak segerak dan membuka satu siri baru peluang pembelajaran untuk pendidikan. Salah satu model pembangunan yang dipilih adalah Dick dan (1990) Carey, langkah demi langkah reka bentuk terdiri daripada satu siri peristiwa yang menetapkan objektif pembelajaran dan mewujudkan strategi pengajaran untuk mencapai objektif. Ini memerlukan kawalan pengajar ketat kandungan kursus model reka bentuk dan pembangunan perlu digunakan dalam usaha untuk mereka bentuk, membangun, menilai dan mengkaji semula arahan. model adalah untuk menilai keperluan pelajar, mengenalpasti tujuan kursus ini dan apa tugas pelajar yang akan disiapkan pada akhir pengajaran. Ini adalah proses yang sistematik untuk menilai bahan pengajaran. Analisis pembelajaran tugas mengenal pasti sebarang prasyarat sasaran dan membolehkan objektif yang mengklasifikasikan matlamat mengikut jenis pembelajaran yang kursus akan menyediakan. pengajaran adalah untuk menentukan kemasukan, kemahiran pelajar mesti tahu sebelum pelajari kursus tersebut. Reka
Kumpulan 185 M/S 1

Aura. Bersendirian. Bahan pengajaran yang digunakan adalah seperti visual. Dimana peranan guru ialah boleh menjalankan pengajaran melalui bahan elektornik. audio yang telah diprogramkan ke dalam media dan sosialisasi rakan sebaya. ialah melalui kuliah membawa pengajar. ialah yang diperolehi melalui pertukaran kumpulan dalam persekitaran satu pasukan dimana membekalkan jawapan yang betul.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 bentuk pengajaran terbaik menunjukkan pengetahuan tentang pelajar. adalah matlamat. ialah melalui permohonan kedua-dua fizikal di atas kertas dan dalam bersendirian interaktif pada komputer. Kumpulan 185 M/S 2 . Logik.Model ini terdiri daripada sembilan langkah-langkah arahan untuk mengenal pasti apa yang mampu lakukan. Sosial. ialah diperolehi melalui perkembangan kronologi pelajaran. pertukaran laman web. Model ini mengunakan televisyen sehala pengajaran atau kursus videotaped. persembahan audio media dan interaksi sosial dalam penyertaan konsep pasukan. ialah melalui bersendirian atau aktiviti pelajar pemulihan ke komputer. Menggunakan bahan yang sedia ada beberapa aktiviti adalah disediakan melalui penggunaan cetak salinan keras. ialah melalui ceramah. Menjalankan analisis pengajaran untuk menentukan langkah demi langkah apa yang pelajar lakukan.Seperti taksiran maklum balas kepada keberkesanan pengajaran ialah bahan boleh dibangunkan bagi meningkatkan persembahan dalam gelung masa sebenar melalui peningkatan kandungan teras. melalui teks bertulis. Menganalisa pelajar dan konteks untuk mengenal pasti kemahiran pelajar serta membangunkan strategi pengajaran untuk membangunkan strategi dalam aktiviti pra pengajaran. Model pembelajaran ini mampu membangunkan dan pilih arahan untuk menggunakan strategi pengajaran untuk menghasilkan arahan. penonton ialah pelajar dan menyediakan penjelasan dan sosialisasi yang diperlukan. melalui konsensus. tugas dicerminkan dalam objektif dan keberkesanan strategi pengajaran. Lisan. Fizikal. kuiz dan penilaian dalam format. perisian interaktif dan contoh visual.

JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Merekabentuk dan menjalankan penilaian formatif untuk mengumpul data yang digunakan untuk mengenal pasti bagaimana untuk memperbaiki arahan dan menyemak arahan untuk menggunakan data. ia membolehkan analisis serentak kedua-dua tugas sehingga ia tamat. bahan kursus dan metodologi penyampaian diteliti yang paling berkesan. Model pembangunan ini juga membuat kriteria untuk matlamat dan penilaian keperluan sebelum memulakan proses. Melalui pembaikkan berterusan berdasarkan penilaian adalah berkesan hasil daripada pelarasan kepada teras kurikulum. (500 patah perkataan) Kumpulan 185 M/S 3 .

ini bermakna kita perlu merancang organisasi yang baik. Prosesnya tetap sama seperti semua bentuk pembelajaran yang ada."Pelajar memerlukan disiplin yang lebih untuk berjaya dalam kursus-kursus dalam talian. Teknologi baru akan tertanam dalam setiap sudut masyarakat. Pembelajaran jarak jauh adalah fleksibel.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Artikel 2 Tajuk Artikel : Mobile Technologies in Support of Distance Learning Teknologi Bergerak Membantu Sistem Pembelajaran Jarak Jauh Apabila dikaitkan dengan isu pembelajaran jarak jauh. perancangan dan kerja-kerja untuk merealisasikannya. 2006. ianya terdapat tarikh akhir untuk dipenuhi. Pemimpin akademik yang dipetik dalam Berkembang oleh Darjah. Pembelajaran tidak semestinya terikat Kumpulan 185 M/S 4 . Pembelajaran jarak jauh amat memerlukan motivasi diri yang tinggi agar tanggungjawab itu dapat digalas dengan sempurna dan seimbang. menyatakan. M-learning (Pembelajaran mudah alih) dalam kes ini adalah ditakrifkan sebagai keupayaan menggunakan tangan peranti untuk mengakses sumber pembelajaran (Kinshuk & Goh. secara tidak langsung kita akan terus terfikir cara. Terdapat pelbagai jenis peranti mudah alih mula berkembang dalam bidang pembelajaran dan pendidikan. peperiksaan yang perlu diambil dan tugasan yang perlu disiapkan sebelum "Drop Box" ditutup. 2003). anda masih perlu untuk menyiapkan tugasan anda pada masa yang telah ditetapkan. sistem dan kemudahan proses penerimaan pembelajaran yang sempurna selain meringgankan tanggungjawab yang bakal dipikul oleh pelajar jarak jauh yang sememangnya mempunyai tanggungjawab tersendiri. Pendidikan Online di Amerika Syarikat. Pelajar boleh melayari dalam persekitaran pembelajaran dengan menggunakan beberapa platform yang berbeza dari lokasi yang pelbagai."masa tetap"." Walaupun pengajar tidak duduk di hadapan anda.

2002). Mereka hanya direka ke arah persekitaran PC. Dalam semua kes projek yang dijalankan didapati bahawa kedua-dua pengajar dan pelajar masih belajar tentang kelebihan dan masalah teknikal peranti mudah alih. Kelebihan utama alat-alat ini ialah mobiliti yang terbatas dan bersaiz kecil tetapi tetap boleh membawa dimensi baru kepada proses pembelajaran pelajar jarak jauh. Stand-alone merupakan aplikasi yang membuat sambungan kepada pelayan pembekal apabila diperlukan. Sebagai contoh. walaupun kelebihan ini jelas. PPA boleh juga menyokong pelajar dalam persekitaran pembelajaran jarak lanjutan mudah alih. Antara projeknya ialah juruterbang pentas. Ia jelas bahawa peranti mudah alih boleh membawa elemen-elemen baru untuk proses pembelajaran pelajar pada masa kini. namun masih mempunyai potensi untuk dicapai. ia tidak menyokong peranti mudah alih sambungan. M-pembelajaran peranti walaupun masih baru dalam pendidikan. Namun. Smith (2003) telah membentangkan pelbagai projek teknologi PDA. Pemprosesan Masalah Penolong (PPA) adalah alat berasaskan web pembelajaran yang menggabungkan ciri-ciri digital portfolio dengan fungsi penyelesaian masalah terbuka dan alat penjanaan idea. peranti mudah alih tidak kekal berterusan dalam sambungan dengan pelayan manakala Online aplikasi pula adalah secara langsung dan mempunyai akses berterusan kepada pembekal perkhidmatan. Peranti pegang tangan termasuk pelbagai teknologi daripada "Internet Bergerak" seperti telefon bimbit dengan Internet sambungan kepada Pembantu Peribadi Digital (PDA) dan komputer pegang tangan pula direka untuk menjadi pengurus maklumat peribadi (Uther. Dalam kes ini. semasa sistem pengurusan kursus seperti WebCT. Peranti mudah alih bekerja dalam dua cara iaitu berdiri sendiri atau dalam talian. Alat Kumpulan 185 M/S 5 . Peranti mudah alih dan perkhidmatan mempunyai potensi untuk memperkenalkan inovasi baru dalam bidang pembelajaran dan pendidikan.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 dengan persekitaran atau ruang pembelajaran. peranti mudah alih tidak biasanya digunakan dalam tetapan pembelajaran jarak jauh.

Penggunaan peranti mudah alih akan memudahkan pelajar untuk mengarang dan membaca carry-on nota serta membawa PPA dekat dengan situasi pembelajaran yang sebenar.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 PPA adalah dilaksanakan untuk memperkayakan fungsi. ( 500 patah perkataan ) Kumpulan 185 M/S 6 .

1994. Ramai penulis telah menulis tentang keperluan mempunyai visi dan rancangan untuk melaksanakan Online Distance Learning (ODL) antaranya ialah Aoki & Pogroszewski.1998.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Artikel 3 Tajuk :6 Factors To Consider When Planning Online Distance Learning Program In Higher Education 6 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Untuk Membangunkan Program Pembelajaran Jarak Jauh Dalam Talian Artikel ini adalah mengenai enam faktor yang perlu dipertimbangkan apabila merancang untuk membangunkan program pembelajaran jarak jauh dalam talian. Faktor ke dua ialah kurikulum. kurikulum. aktiviti kumpulan kecil atau makmal tertutup adalah satu-satunya cara untuk memberikan pembelajaran yang berkesan. ia akan menyebabkan perubahan yang besar dalam budaya organisasi. Faktor ke Kumpulan 185 M/S 7 . Saba. Hache.2000. Ini kepercayaan dan amalan lama yang harus ditukar dan perlu diaplikasikan terutama bila melaksanakan ODL.2000. latihan dan sokongan kakitangan.2002. Sesetengah mereka merasakan bahawa kuliah interaktif. latihan dan sokongan pelajar dan undang-undang hak cipta. kakitangan dan pentadbiran bermula dengan mempunyai visi. Hache juga mengkaji perancangan strategik ODL dan menentukan bahawa ia merupakan perkara yang sangat penting bagi pertumbuhan yang akan mengintegrasikan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran tanpa perlu mengorbankan asas-asas pendidikan. Faktorfaktor tersebut ialah wawasan dan perancangan. Lain-lain kemajuan teknologi tidak lagi disesuaikan dengan kuliah mereka seperti PowerPoint dan demonstrasi Multimedia. Hache telah menyatakan dengan jelas bahawa apabila kolej fakulti. Ramai pengajar tidak mahu mengubah gaya pengajaran mereka. Moore. Miller. perkhidmatan pelajar. Richart.1998.

Internet sebenarnya telah wujud sejak tahun 1991 manakala kelas dalam talian pula sejak tahun 1994. Oleh itu. tetapi juga mempunyai kemahiran interpersonal dan komunikasi berkesan dengan pelajar-pelajar secara talian. fakulti dan kakitangan dalam merancang dan menyampaikan kursus ODL. mentor dan fasilitator dan tidak lagi akan dilihat sebagai pensyarah semata-mata. pengajar perlukan pengukuhan latihan dan sokongan untuk mengamalkan paradigma pengajaran baru ini. ODL bukan sahaja tentang pengajaran dan pembelajaran.Faktor ke empat ialah perkhidmatan pelajar. Faktor ke lima ialah latihan dan sokongan pelajar. ia adalah tentang memberi kemudahan kepada pelajar – pelajar yang tidak mampu atau tidak sanggup datang ke kampus dengan menyediakan jenis perkhidmatan yang sama dengan pelajar .pelajar sepenuh masa. pereka. Faktor ke enam ialah undang – undang hak cipta. Walaupun prinsip-prinsip reka bentuk pengajaran sama sekali berbeza berbanding dengan kelas tradisional. Satu masalah dengan perancangan ODL adalah terlalu banyak tumpuan atas arahan dan tidak pada perkhidmatan pelajar.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 tiga ialah latihan dan sokongan tenaga pengajar. tetapi ia tidak melihat perkhidmatan pelajar dan sokongan teknikal. Care & Scanlan telah melakukan kajian yang agak komprehensif yang memberi tumpuan kepada isu-isu yang dihadapi oleh pentadbiran. Jadi. Pelajar yang tidak bersedia sepenuhnya akan memberi kesan negatif kepada pelajar – pelajar lain dan juga pengajar. Kebanyakan pengajar tidak menjelaskan kepada pelajar berkaitan aplikasi memuat turun atau bagaimana untuk mengakses tutor dalam talian atau sumber perpustakaan dan sebagainya. majoriti pelajar mungkin tidak biasa mengaplikasikannya dan inilah sebabnya mengapa latihan dan sokongan untuk pelajar adalah sangat penting. ODL yang berkesan juga memerlukan tenaga pengajar bukan sahaja mempunyai pengetahuan mendalam. Pengajar perlu menganggap peranan mereka sebenarnya lebih luas sebagai perancang. Pemegang hak cipta mempunyai hak untuk menghasilkan Kumpulan 185 M/S 8 .

cekap dan bijak. Kesimpulannya. ( 500 patah perkataan ) Kumpulan 185 M/S 9 . mengedarkan salinan hak cipta dan untuk memaparkan hak cipta bekerja secara terbuka.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 kerja hak cipta dalam sebarang format iaitu untuk menyediakan kerja terbitan. faktor – faktor tersebut perlu dikenalpasti sebaiknya untuk membantu pembangunan program ODL dalam menggunakan sumber – sumber yang terhad dengan berkesan.

JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 PETA KONSEP Kumpulan 185 M/S 10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful