JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER

2012/201 3

RINGKASAN ARTIKEL

Artikel 1 Tajuk Artikel : A developmental model for distance learning using the Internet Satu Model Pembangunan untuk Pembelajaran Jarak Jauh Menggunakan Internet

Internet membuka satu generasi baru pendidikan jarak jauh (generasi keempat), memperkenalkan alat penghantaran yang canggih dan mewujudkan satu anjakan paradigma dengan implikasi yang mendalam kepada reka bentuk kursus pendidikan jarak jauh. Pendidikan jarak jauh, berkembang daripada kajian surat-menyurat, universiti terbuka, rangkaian dan penghantaran multimedia kepada teknologi berasaskan web hari ini. Internet memudahkan arahan untuk membolehkan pelaksanaan interaksi segerak dan tak segerak dan membuka satu siri baru peluang pembelajaran untuk pendidikan. Salah satu model pembangunan yang dipilih adalah Dick dan (1990) Carey, langkah demi langkah reka bentuk terdiri daripada satu siri peristiwa yang menetapkan objektif pembelajaran dan mewujudkan strategi pengajaran untuk mencapai objektif. Ini memerlukan kawalan pengajar ketat kandungan kursus model reka bentuk dan pembangunan perlu digunakan dalam usaha untuk mereka bentuk, membangun, menilai dan mengkaji semula arahan. model adalah untuk menilai keperluan pelajar, mengenalpasti tujuan kursus ini dan apa tugas pelajar yang akan disiapkan pada akhir pengajaran. Ini adalah proses yang sistematik untuk menilai bahan pengajaran. Analisis pembelajaran tugas mengenal pasti sebarang prasyarat sasaran dan membolehkan objektif yang mengklasifikasikan matlamat mengikut jenis pembelajaran yang kursus akan menyediakan. pengajaran adalah untuk menentukan kemasukan, kemahiran pelajar mesti tahu sebelum pelajari kursus tersebut. Reka
Kumpulan 185 M/S 1

ialah melalui kuliah membawa pengajar.Seperti taksiran maklum balas kepada keberkesanan pengajaran ialah bahan boleh dibangunkan bagi meningkatkan persembahan dalam gelung masa sebenar melalui peningkatan kandungan teras. persembahan audio media dan interaksi sosial dalam penyertaan konsep pasukan. pertukaran laman web. tugas dicerminkan dalam objektif dan keberkesanan strategi pengajaran. Lisan. ialah diperolehi melalui perkembangan kronologi pelajaran. Menjalankan analisis pengajaran untuk menentukan langkah demi langkah apa yang pelajar lakukan. Menganalisa pelajar dan konteks untuk mengenal pasti kemahiran pelajar serta membangunkan strategi pengajaran untuk membangunkan strategi dalam aktiviti pra pengajaran. ialah melalui bersendirian atau aktiviti pelajar pemulihan ke komputer. kuiz dan penilaian dalam format. ialah melalui ceramah. melalui teks bertulis. audio yang telah diprogramkan ke dalam media dan sosialisasi rakan sebaya. penonton ialah pelajar dan menyediakan penjelasan dan sosialisasi yang diperlukan. ialah yang diperolehi melalui pertukaran kumpulan dalam persekitaran satu pasukan dimana membekalkan jawapan yang betul. Fizikal. Model pembelajaran ini mampu membangunkan dan pilih arahan untuk menggunakan strategi pengajaran untuk menghasilkan arahan.Model ini terdiri daripada sembilan langkah-langkah arahan untuk mengenal pasti apa yang mampu lakukan. adalah matlamat. Sosial. Bersendirian. Kumpulan 185 M/S 2 .JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 bentuk pengajaran terbaik menunjukkan pengetahuan tentang pelajar. melalui konsensus. perisian interaktif dan contoh visual. Model ini mengunakan televisyen sehala pengajaran atau kursus videotaped. ialah melalui permohonan kedua-dua fizikal di atas kertas dan dalam bersendirian interaktif pada komputer. Dimana peranan guru ialah boleh menjalankan pengajaran melalui bahan elektornik. Menggunakan bahan yang sedia ada beberapa aktiviti adalah disediakan melalui penggunaan cetak salinan keras. Bahan pengajaran yang digunakan adalah seperti visual. Logik. Aura.

Model pembangunan ini juga membuat kriteria untuk matlamat dan penilaian keperluan sebelum memulakan proses. Melalui pembaikkan berterusan berdasarkan penilaian adalah berkesan hasil daripada pelarasan kepada teras kurikulum.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Merekabentuk dan menjalankan penilaian formatif untuk mengumpul data yang digunakan untuk mengenal pasti bagaimana untuk memperbaiki arahan dan menyemak arahan untuk menggunakan data. bahan kursus dan metodologi penyampaian diteliti yang paling berkesan. (500 patah perkataan) Kumpulan 185 M/S 3 . ia membolehkan analisis serentak kedua-dua tugas sehingga ia tamat.

Pembelajaran jarak jauh adalah fleksibel. perancangan dan kerja-kerja untuk merealisasikannya. Pemimpin akademik yang dipetik dalam Berkembang oleh Darjah. Pembelajaran jarak jauh amat memerlukan motivasi diri yang tinggi agar tanggungjawab itu dapat digalas dengan sempurna dan seimbang."Pelajar memerlukan disiplin yang lebih untuk berjaya dalam kursus-kursus dalam talian."masa tetap". ianya terdapat tarikh akhir untuk dipenuhi." Walaupun pengajar tidak duduk di hadapan anda. anda masih perlu untuk menyiapkan tugasan anda pada masa yang telah ditetapkan. Prosesnya tetap sama seperti semua bentuk pembelajaran yang ada.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Artikel 2 Tajuk Artikel : Mobile Technologies in Support of Distance Learning Teknologi Bergerak Membantu Sistem Pembelajaran Jarak Jauh Apabila dikaitkan dengan isu pembelajaran jarak jauh. menyatakan. Pendidikan Online di Amerika Syarikat. secara tidak langsung kita akan terus terfikir cara. 2006. sistem dan kemudahan proses penerimaan pembelajaran yang sempurna selain meringgankan tanggungjawab yang bakal dipikul oleh pelajar jarak jauh yang sememangnya mempunyai tanggungjawab tersendiri. Terdapat pelbagai jenis peranti mudah alih mula berkembang dalam bidang pembelajaran dan pendidikan. M-learning (Pembelajaran mudah alih) dalam kes ini adalah ditakrifkan sebagai keupayaan menggunakan tangan peranti untuk mengakses sumber pembelajaran (Kinshuk & Goh. 2003). peperiksaan yang perlu diambil dan tugasan yang perlu disiapkan sebelum "Drop Box" ditutup. Teknologi baru akan tertanam dalam setiap sudut masyarakat. Pelajar boleh melayari dalam persekitaran pembelajaran dengan menggunakan beberapa platform yang berbeza dari lokasi yang pelbagai. Pembelajaran tidak semestinya terikat Kumpulan 185 M/S 4 . ini bermakna kita perlu merancang organisasi yang baik.

Ia jelas bahawa peranti mudah alih boleh membawa elemen-elemen baru untuk proses pembelajaran pelajar pada masa kini. semasa sistem pengurusan kursus seperti WebCT. PPA boleh juga menyokong pelajar dalam persekitaran pembelajaran jarak lanjutan mudah alih. Kelebihan utama alat-alat ini ialah mobiliti yang terbatas dan bersaiz kecil tetapi tetap boleh membawa dimensi baru kepada proses pembelajaran pelajar jarak jauh.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 dengan persekitaran atau ruang pembelajaran. walaupun kelebihan ini jelas. M-pembelajaran peranti walaupun masih baru dalam pendidikan. Sebagai contoh. 2002). Mereka hanya direka ke arah persekitaran PC. Namun. Dalam kes ini. ia tidak menyokong peranti mudah alih sambungan. Peranti mudah alih bekerja dalam dua cara iaitu berdiri sendiri atau dalam talian. peranti mudah alih tidak biasanya digunakan dalam tetapan pembelajaran jarak jauh. Antara projeknya ialah juruterbang pentas. Smith (2003) telah membentangkan pelbagai projek teknologi PDA. Peranti mudah alih dan perkhidmatan mempunyai potensi untuk memperkenalkan inovasi baru dalam bidang pembelajaran dan pendidikan. Alat Kumpulan 185 M/S 5 . Stand-alone merupakan aplikasi yang membuat sambungan kepada pelayan pembekal apabila diperlukan. peranti mudah alih tidak kekal berterusan dalam sambungan dengan pelayan manakala Online aplikasi pula adalah secara langsung dan mempunyai akses berterusan kepada pembekal perkhidmatan. Pemprosesan Masalah Penolong (PPA) adalah alat berasaskan web pembelajaran yang menggabungkan ciri-ciri digital portfolio dengan fungsi penyelesaian masalah terbuka dan alat penjanaan idea. Dalam semua kes projek yang dijalankan didapati bahawa kedua-dua pengajar dan pelajar masih belajar tentang kelebihan dan masalah teknikal peranti mudah alih. namun masih mempunyai potensi untuk dicapai. Peranti pegang tangan termasuk pelbagai teknologi daripada "Internet Bergerak" seperti telefon bimbit dengan Internet sambungan kepada Pembantu Peribadi Digital (PDA) dan komputer pegang tangan pula direka untuk menjadi pengurus maklumat peribadi (Uther.

Penggunaan peranti mudah alih akan memudahkan pelajar untuk mengarang dan membaca carry-on nota serta membawa PPA dekat dengan situasi pembelajaran yang sebenar. ( 500 patah perkataan ) Kumpulan 185 M/S 6 .JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 PPA adalah dilaksanakan untuk memperkayakan fungsi.

Sesetengah mereka merasakan bahawa kuliah interaktif. latihan dan sokongan kakitangan. Hache.2000. Ramai penulis telah menulis tentang keperluan mempunyai visi dan rancangan untuk melaksanakan Online Distance Learning (ODL) antaranya ialah Aoki & Pogroszewski. Ramai pengajar tidak mahu mengubah gaya pengajaran mereka. kurikulum. kakitangan dan pentadbiran bermula dengan mempunyai visi. Moore.1998.1998. Saba. Faktorfaktor tersebut ialah wawasan dan perancangan. Faktor ke Kumpulan 185 M/S 7 . ia akan menyebabkan perubahan yang besar dalam budaya organisasi. aktiviti kumpulan kecil atau makmal tertutup adalah satu-satunya cara untuk memberikan pembelajaran yang berkesan. Hache telah menyatakan dengan jelas bahawa apabila kolej fakulti.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 Artikel 3 Tajuk :6 Factors To Consider When Planning Online Distance Learning Program In Higher Education 6 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Untuk Membangunkan Program Pembelajaran Jarak Jauh Dalam Talian Artikel ini adalah mengenai enam faktor yang perlu dipertimbangkan apabila merancang untuk membangunkan program pembelajaran jarak jauh dalam talian. Richart. Ini kepercayaan dan amalan lama yang harus ditukar dan perlu diaplikasikan terutama bila melaksanakan ODL. Lain-lain kemajuan teknologi tidak lagi disesuaikan dengan kuliah mereka seperti PowerPoint dan demonstrasi Multimedia. perkhidmatan pelajar. Hache juga mengkaji perancangan strategik ODL dan menentukan bahawa ia merupakan perkara yang sangat penting bagi pertumbuhan yang akan mengintegrasikan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran tanpa perlu mengorbankan asas-asas pendidikan.2000.2002. Miller.1994. latihan dan sokongan pelajar dan undang-undang hak cipta. Faktor ke dua ialah kurikulum.

ODL bukan sahaja tentang pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu. tetapi ia tidak melihat perkhidmatan pelajar dan sokongan teknikal.pelajar sepenuh masa.JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 tiga ialah latihan dan sokongan tenaga pengajar. ia adalah tentang memberi kemudahan kepada pelajar – pelajar yang tidak mampu atau tidak sanggup datang ke kampus dengan menyediakan jenis perkhidmatan yang sama dengan pelajar . Pemegang hak cipta mempunyai hak untuk menghasilkan Kumpulan 185 M/S 8 . Care & Scanlan telah melakukan kajian yang agak komprehensif yang memberi tumpuan kepada isu-isu yang dihadapi oleh pentadbiran. Walaupun prinsip-prinsip reka bentuk pengajaran sama sekali berbeza berbanding dengan kelas tradisional. Faktor ke lima ialah latihan dan sokongan pelajar. fakulti dan kakitangan dalam merancang dan menyampaikan kursus ODL. ODL yang berkesan juga memerlukan tenaga pengajar bukan sahaja mempunyai pengetahuan mendalam. Pelajar yang tidak bersedia sepenuhnya akan memberi kesan negatif kepada pelajar – pelajar lain dan juga pengajar. mentor dan fasilitator dan tidak lagi akan dilihat sebagai pensyarah semata-mata. Pengajar perlu menganggap peranan mereka sebenarnya lebih luas sebagai perancang. Jadi. Satu masalah dengan perancangan ODL adalah terlalu banyak tumpuan atas arahan dan tidak pada perkhidmatan pelajar. pereka. tetapi juga mempunyai kemahiran interpersonal dan komunikasi berkesan dengan pelajar-pelajar secara talian.Faktor ke empat ialah perkhidmatan pelajar. Faktor ke enam ialah undang – undang hak cipta. pengajar perlukan pengukuhan latihan dan sokongan untuk mengamalkan paradigma pengajaran baru ini. Kebanyakan pengajar tidak menjelaskan kepada pelajar berkaitan aplikasi memuat turun atau bagaimana untuk mengakses tutor dalam talian atau sumber perpustakaan dan sebagainya. Internet sebenarnya telah wujud sejak tahun 1991 manakala kelas dalam talian pula sejak tahun 1994. majoriti pelajar mungkin tidak biasa mengaplikasikannya dan inilah sebabnya mengapa latihan dan sokongan untuk pelajar adalah sangat penting.

( 500 patah perkataan ) Kumpulan 185 M/S 9 .JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 kerja hak cipta dalam sebarang format iaitu untuk menyediakan kerja terbitan. Kesimpulannya. faktor – faktor tersebut perlu dikenalpasti sebaiknya untuk membantu pembangunan program ODL dalam menggunakan sumber – sumber yang terhad dengan berkesan. mengedarkan salinan hak cipta dan untuk memaparkan hak cipta bekerja secara terbuka. cekap dan bijak.

JUJ 103 : PENDIDIKAN JARAK JAUH DAN LITERASI KOMPUTER 2012/201 3 PETA KONSEP Kumpulan 185 M/S 10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful