P. 1
EDU-3108

EDU-3108

|Views: 40|Likes:
Published by Noor Arinah Sanip
soalan
soalan

More info:

Published by: Noor Arinah Sanip on Jun 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2014

pdf

text

original

EDU 3109 BAB 3

: GURU DAN CABARAN SEMASA : TEKANAN EMOSI DALAM KALANGAN MURID

Soalan Objektif

1. Berikut merupakan tanda-tanda awal gangguan emosi, kecuali

A. Kecemasan dan marah yang keterlaluan. B. Tidak mampu menunjukkan rasa sayang, kepercayaan, marah atau penolakan. C. Kesulitan untuk berhubung dengan orang lain. D. Kegembiraan yang keterlaluan.

2. Seorang guru sedang berhadapan dengan muridnya yang sering marah, merasa takut dan kadang kala berasa sedih. Apakah jenis gangguan emosi yang dihadapi oleh murid berkenaan :

A. Gangguan emosi ringan. B. Gangguan emosi sederhana. C. Gangguan emosi berat. D. Gangguan emosi luar kawalan.

3. Gangguan emosi boleh dikategorikan kepada 3 kumpulan iaitu gangguan emosi ringan, gangguan emosi sederhana dan gangguan emosi berat. Apakah cirri-ciri murid yang mengalami gangguan emosi ringan?

Marah takut dan sedih. A. mengamuk. Tidak mahu berkongsi barang dengan rakan-rakan. 4. Pucat dan menangis sekuat hati. D. i. i dan ii B. C. Antara hak setiap kanak-kanak adalah seperti berikut : - i. iii dan iv 5. iii dan iv C. ii. Marah. Dalam perkara 34. Peroleh kewarganegaraan Mempunyai keluarga Makanan yang mencukupi Dilindungi dan bantuan diberi secukupnya. i. ii. Konvensyen mengenai Hak Kanak-Kanak juga telah menggariskan beberapa hak kanak-kanak yang perlu diberi petimbangan sewajarnya oleh pihak berkuasa. ii dan iv D. Negara-negara Pihak mengaku berjanji untuk melindungi kanak-kanak daripada segalabentuk pengeksploitasian seks dan penderaan seksual. iv. B.A. menjerit dan menyakiti diri-sendiri. Antara berikut adalah langkah-langkah yang diambil oleh . iii.

Dorongan atau paksaan kanak-kanak untuk melibatkan diri dalam apa-apa aktiviti seks yang menyalahi undang-undang. setiap warganegara layak mendapat peluang pendidikan. Nyatakan ciri-ciri Hak Asasi Manusia dari aspek mendapat peluang pendidikan. i. D. ___________________________________________________ ___________ ___________________________________________________ ___________ ___________________________________________________ ___________ . Penggunaan bersifat mengeksploitasi kanak-kanak dalam persembahan dan bahan lucah Soalan Struktur Pendidikan menyeluruh adalah satu hak asasi manusia. dwi pihak dan berbilang pihak yang sewajarnya untuk mencegah perkara diatas kecuali : A. Penggunaan bersifat mengeksploitasi kanak-kanak dalam pelacuran atau apa-apa amalan seks yang menyalahi undangundang. B. ii. C. Oleh itu. adalah menjadi tanggungjawab pemerintah untuk menyediakan pendidikan yang baik dan ia akan menghasilakan pertimbangan sosial yang baik kepada semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak.kebangsaan. Menuruti hak asasi manusia. iii. Penggunaan bersifat mengeksploitasi kanak-kanak dalam penggunaan pil-pil.

mereka tidak seharusnya dibiarkan mengalami sesuatu masalah secara berterusan dan akhirnya akan memberi kesan kepada perkembangan mental dan menjejaskan pencapaian akademik mereka. huraikan langkah-langkah menangani gangguan emosi dalam kalangan murid. sebagai seorang guru. A 4. B 3. JAWAPAN SOALAN OBJEKTIF 1. Berdasarkan pernyataan di atas. D 2.iv. D 5. ___________________________________________________ ___________ Soalan Esei Murid yang mengalami gangguan emosi harus dibantu. B JAWAPAN SOALAN STRUKTUR .

ii. Tidak didiskriminasi Kanak-kanak tidak seharusnya diperkecil atau didiskriminasi dengan disisih atau dihantar ke tempat lain kerana kekurangan atau kesukaran pembelajaran mereka. Membentuk tingkah laku dan personaliti anak-anak dengan didikan semenjak dari kecil lagi. iv. Semua kanak-kanak berhak untuk belajar bersama-sama. . • • Memberi perhatian secukupnya. Peranan ibubapa • Ibu bapa menjaga kebajikan. Belajar bersama-sama. Kanak-kanak memiliki bersama dengan kelebihankelebihan dan faedah-faedah untuk semua. JAWAPAN SOALAN ESEI i. kepentingan atau kesejahteraan kanakkanak yang berada di bawah jagaan mereka.i. Tiada unsur bias Tiada sebab-sebab perundangan untuk memisahkan kanak-kanak daripada pendidikan mereka. Tiada pengasingan Orang dewasa yang kurang upaya menggambarkan diri mereka sendiri sebagai orang yang terselamat di sekolah khas. mendesak untuk mengakhirkan pengasingan. • Ibu bapa memainkan pelbagai peranan dalam membentuk disiplin dan peribadi anak-anak. iii. Mereka tidak perlu untuk dilindungi daripada satu sama lain.

vii. Gaya pengajaran • Guru yang mempunyai sifat-sifat seperti penyayang. Penerapan nilai • mewujudkan perhubungan personal dan sosial dalam kalangan murid. • Laissez – Faire – kebebasan sepenuhnya. Bilik darjah tidak terurus. Kefahaman terhadap minat dan sikap pelajar • vi.ii. kucar kacir dan interaksi guru dan murid menjadi tidak akrab dan mesra. peramah dan lucu serta menjalankan tugas dengan bertanggungjawab dan adil. iii. mengamalkan sikap demokrasi dan tidak memilih kasih. iv. Kepimpinan guru • Autokratik – menjejaskan emosi murid. Tindakan guru • Guru menyusun aktiviti kurikulum untuk menyemai pembentukan emosi yang positif dalam kalangan murid. v. Kerjasama • interaksi dua hala berlaku dengan aktif. bertimbang rasa. sesi p&p berlaku dengan aktif dan berkesan. • Demokratik – menghasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang lebih menarik dan menyeronokan. .

miskin atau kurang upaya. • • Guru dan murid saling berkongsi dan mendalami perasaan. Penerangan jelas. Mengaitkan dengan pengetahuan sedia ada murid supaya mereka bersedia menerima segala aktiviti pembelajaran yang dilaksanakan. Perkembangkan pengalaman murid dengan cara menggunakan alat bantu mengajar yang sesuai mengikut kehendak kurikulum dan ciri-ciri murid. • • Penerangan jelas dan terperinci semasa sesi pengajaran. . Suasana ceria • Guru melayani kepelbagaian murid melalui layanan yang saksama terhadap semua murid tanpa mengira murid berkenaan lemah.• guru memberi nasihat dan bimbingan yang sewajarnya. viii. ix.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->