P. 1
EDU-3108

EDU-3108

|Views: 40|Likes:
Published by Noor Arinah Sanip
soalan
soalan

More info:

Published by: Noor Arinah Sanip on Jun 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2014

pdf

text

original

EDU 3109 BAB 3

: GURU DAN CABARAN SEMASA : TEKANAN EMOSI DALAM KALANGAN MURID

Soalan Objektif

1. Berikut merupakan tanda-tanda awal gangguan emosi, kecuali

A. Kecemasan dan marah yang keterlaluan. B. Tidak mampu menunjukkan rasa sayang, kepercayaan, marah atau penolakan. C. Kesulitan untuk berhubung dengan orang lain. D. Kegembiraan yang keterlaluan.

2. Seorang guru sedang berhadapan dengan muridnya yang sering marah, merasa takut dan kadang kala berasa sedih. Apakah jenis gangguan emosi yang dihadapi oleh murid berkenaan :

A. Gangguan emosi ringan. B. Gangguan emosi sederhana. C. Gangguan emosi berat. D. Gangguan emosi luar kawalan.

3. Gangguan emosi boleh dikategorikan kepada 3 kumpulan iaitu gangguan emosi ringan, gangguan emosi sederhana dan gangguan emosi berat. Apakah cirri-ciri murid yang mengalami gangguan emosi ringan?

Dalam perkara 34. Marah takut dan sedih. iii. Tidak mahu berkongsi barang dengan rakan-rakan. iii dan iv 5. B. Peroleh kewarganegaraan Mempunyai keluarga Makanan yang mencukupi Dilindungi dan bantuan diberi secukupnya. menjerit dan menyakiti diri-sendiri. D. i. Konvensyen mengenai Hak Kanak-Kanak juga telah menggariskan beberapa hak kanak-kanak yang perlu diberi petimbangan sewajarnya oleh pihak berkuasa. Antara berikut adalah langkah-langkah yang diambil oleh . 4. C. i. iii dan iv C. Antara hak setiap kanak-kanak adalah seperti berikut : - i. mengamuk. ii dan iv D.A. ii. iv. i dan ii B. Marah. ii. Negara-negara Pihak mengaku berjanji untuk melindungi kanak-kanak daripada segalabentuk pengeksploitasian seks dan penderaan seksual. Pucat dan menangis sekuat hati. A.

iii. Oleh itu. Penggunaan bersifat mengeksploitasi kanak-kanak dalam persembahan dan bahan lucah Soalan Struktur Pendidikan menyeluruh adalah satu hak asasi manusia. Nyatakan ciri-ciri Hak Asasi Manusia dari aspek mendapat peluang pendidikan. ii. D. Penggunaan bersifat mengeksploitasi kanak-kanak dalam pelacuran atau apa-apa amalan seks yang menyalahi undangundang. adalah menjadi tanggungjawab pemerintah untuk menyediakan pendidikan yang baik dan ia akan menghasilakan pertimbangan sosial yang baik kepada semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak. setiap warganegara layak mendapat peluang pendidikan.kebangsaan. Dorongan atau paksaan kanak-kanak untuk melibatkan diri dalam apa-apa aktiviti seks yang menyalahi undang-undang. B. C. Penggunaan bersifat mengeksploitasi kanak-kanak dalam penggunaan pil-pil. i. Menuruti hak asasi manusia. dwi pihak dan berbilang pihak yang sewajarnya untuk mencegah perkara diatas kecuali : A. ___________________________________________________ ___________ ___________________________________________________ ___________ ___________________________________________________ ___________ .

sebagai seorang guru. mereka tidak seharusnya dibiarkan mengalami sesuatu masalah secara berterusan dan akhirnya akan memberi kesan kepada perkembangan mental dan menjejaskan pencapaian akademik mereka. A 4. huraikan langkah-langkah menangani gangguan emosi dalam kalangan murid. Berdasarkan pernyataan di atas. D 5. D 2. B 3. ___________________________________________________ ___________ Soalan Esei Murid yang mengalami gangguan emosi harus dibantu. JAWAPAN SOALAN OBJEKTIF 1.iv. B JAWAPAN SOALAN STRUKTUR .

iv. mendesak untuk mengakhirkan pengasingan. Mereka tidak perlu untuk dilindungi daripada satu sama lain. Membentuk tingkah laku dan personaliti anak-anak dengan didikan semenjak dari kecil lagi. • • Memberi perhatian secukupnya. Kanak-kanak memiliki bersama dengan kelebihankelebihan dan faedah-faedah untuk semua. • Ibu bapa memainkan pelbagai peranan dalam membentuk disiplin dan peribadi anak-anak. Semua kanak-kanak berhak untuk belajar bersama-sama. iii. kepentingan atau kesejahteraan kanakkanak yang berada di bawah jagaan mereka. Belajar bersama-sama. Tidak didiskriminasi Kanak-kanak tidak seharusnya diperkecil atau didiskriminasi dengan disisih atau dihantar ke tempat lain kerana kekurangan atau kesukaran pembelajaran mereka. JAWAPAN SOALAN ESEI i. . ii. Tiada pengasingan Orang dewasa yang kurang upaya menggambarkan diri mereka sendiri sebagai orang yang terselamat di sekolah khas. Peranan ibubapa • Ibu bapa menjaga kebajikan.i. Tiada unsur bias Tiada sebab-sebab perundangan untuk memisahkan kanak-kanak daripada pendidikan mereka.

kucar kacir dan interaksi guru dan murid menjadi tidak akrab dan mesra. mengamalkan sikap demokrasi dan tidak memilih kasih. bertimbang rasa. v. peramah dan lucu serta menjalankan tugas dengan bertanggungjawab dan adil. • Laissez – Faire – kebebasan sepenuhnya. iii. Bilik darjah tidak terurus. Kepimpinan guru • Autokratik – menjejaskan emosi murid. Gaya pengajaran • Guru yang mempunyai sifat-sifat seperti penyayang. iv.ii. . Kerjasama • interaksi dua hala berlaku dengan aktif. sesi p&p berlaku dengan aktif dan berkesan. Penerapan nilai • mewujudkan perhubungan personal dan sosial dalam kalangan murid. vii. Tindakan guru • Guru menyusun aktiviti kurikulum untuk menyemai pembentukan emosi yang positif dalam kalangan murid. • Demokratik – menghasilkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang lebih menarik dan menyeronokan. Kefahaman terhadap minat dan sikap pelajar • vi.

• • Penerangan jelas dan terperinci semasa sesi pengajaran. Suasana ceria • Guru melayani kepelbagaian murid melalui layanan yang saksama terhadap semua murid tanpa mengira murid berkenaan lemah. • • Guru dan murid saling berkongsi dan mendalami perasaan. miskin atau kurang upaya.• guru memberi nasihat dan bimbingan yang sewajarnya. ix. Perkembangkan pengalaman murid dengan cara menggunakan alat bantu mengajar yang sesuai mengikut kehendak kurikulum dan ciri-ciri murid. Mengaitkan dengan pengetahuan sedia ada murid supaya mereka bersedia menerima segala aktiviti pembelajaran yang dilaksanakan. Penerangan jelas. . viii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->