Ilustrasi Pengenalan

Albert Durer, Young Hare

Rembrandt, A Lion Lying Down

Hans Burgkmair, Madonna With Grapes

1. Ilustrasi bermaksud seni yang menggambarkan idea dan kata-kata dalam bentuk gambar 2. Lukisan untuk menjelaskan sesuatu seperti memberi keterangan, mesej, dan sebagainya 3. Boleh dihasilkan dalam bentuk lukisan pensel, lukisan pen, kolaj, atau menggunakan warna (cat air/cat akrilik) 4. Pada zaman dahulu ilustrasi digunakan untuk merakam lagenda dan peristiwa bersejarah 5. Pada kurun ke 16, sekolah-sekolah seni di Jerman menunjukkan komitmen yang tinggi dalam penghasilan ilustrasi 6. Albert Durer, Hans Burgkmair, Altorfer dan Hans Holbein adalah tokoh ilustrasi ukiran 7. Pada kurun ke 17, dengan diketuai oleh Rembrandt, ilustrasi terus berkembang meliputi pelbagai aspek dan subjek Fungsi Ilustrasi 1. Menggambarkan dekoratif/unsur hiasan 2. Memberi maklumat tentang sesuatu subjek atau objek secara terperinci 3. Menyampaikan komentar atau penerangan, bahan atau subjek dengan lebih jelas

Memberi gambaran watakwatak dalam penceritaan

Fungsi dekoratif

Ciri-ciri Ilustrasi 1. Keaslian dan rekaan yang kreatif 2. Kemantapan dan kehalusan gaya melukis 3. Kesesuaian antara ilustrasi dengan teks 4. Kreativiti 5. Reka letak menonjol dan menarik perhatian 6. Imej dapat disampaikan kepada pelanggan dan menepati kehendak mesej 7. Boleh mempengaruhi dan menambat hati dan perasaan pelanggan 8. Menggunakan alat dan bahan dengan betul

Ilustrasi Teknikal Bertujuan untuk mengkaji dan menghasilkan reka bentuk hasil ciptaan industri lakaran teknikal. suratkhabar. komik 5. kulit buku Ilustrasi penerbitan. risalah. Ilustrasi Fesyen Sangat popular sejak tahun 1920 lagi Ilustrasi alam semulajadi Ilustrasi fesyen Ilustrasi fesyen juga mempamerkan gaya rekaan 4. Ilustrasi Penerbitan Ilustrasi pada kulit buku. gambaran realistik jantung Menggambarkan organorgan dalam badan dengan terperinci 2. lukisan mekanikal dan reka bentuk berbantukan komputer merupakan bahagian penting untuk mendapatkan ilustrasi teknikal yang tepat ilustrasi ini bertujuan untuk mempromosi barang . dan ilustrasi cerpen menggambarkan tentang penceritaan bahan tersebut Ilustrasi penerbitan. kartun. kulit novel.Jenis-jenis Ilustrasi 1. Ilustrasi Perubatan Digunakan dalam bidang sains perubatan dengan meluas untuk meningkatkan kefahaman dan kerjasama dalam bidang perubatan dan bidang lain yang berkaitan dengan kesihatan Ilustrasi perubatan. Ilustrasi Alam Menggambarkann lukisan dan catan yang merujuk dalam alam semulajadi seperti tumbuhan dan haiwan Ilustrasi alam memaparkan gambaran alam fantasi 3.

Ilustrasi Perindustrian Merujuk lakaran idea untuk barangan industri tidak terhad kepada industri berat. memaparkan perincian dalam sesebuah kenderaan Ilustrasi teknikal memberi gambaran terperinci pada bahagian enjin 6. contoh paparan graf bagi menyampaikan maklumat . malahan mencakupi industri ringan seperti rekaan perabot.Ilustrasi teknikal. carta. peta dan pelan Ilustrasi maklumat. Ilustrasi Maklumat Digunakan untuk menerangkan kedudukan perniagaan sesebuah organisasi korporat berfungsi sebagai sumber maklumat yang dipaparkan dalam bentuk rajah. jadual. Ilustrasi Haiwan Untuk menunjukkan lakaran jelas bahagian segmen badan kerap digunakan untuk memaparkan haiwan purba yang telah pupus seperti dinosaur sering dilukis berdasarkan gambaran sejarah dan dipaparkan pada setem Ilustrasi burung hantu sekadar hiasan Ilustrasi memaparkan penerangan tentang bahagian-bahagian pada ikan 8. plastik dan lain-lain Beberapa rekaan kenderaan motosikal Ilustrasi industri barangan pengisar 7.

Contohnya pembungkusan. kertas kadbod dan kotak logam. risalah dan papan iklan Jenis-Jenis Reka Bentuk Grafik 1. kulit buku dan setem. Tujuan untuk promosi barangan dan memberi maklumat . Jenis tanda Papan tanda dan simbol. Tujuan untuk promosi barangan dan perdagangan. papan iklan (billboard) dan risalah. Reka bentuk penerbitan umum Majalah. Reka bentuk iklan Poster. Bertujuan sebagai penunjuk arah atau memberi maklumat 2. Reka bentuk grafik merupakan seni reka yang bertujuan untuk berkomunikasi. peringatan dan perdagangan 2.Reka Bentuk Grafik Pengenalan 1. komik. Reka bentuk pembungkusan Kotak pembungkusan. Tujuannya untuk promosi dan memelihara mutu sesuatu barangan 3. promosi. arahan. amaran serta peringatan 4. beg plastik atau kertas.

Huruf dan muka taip yang jelas dan mudah dibaca 2. kad jemputan dan sebagainya. kad nama. Mempunyai keseimbangan supaya tidak berat sebelah .5. Kontra untuk menarik perhatian 3. Tujuan untuk kegunaan korporat. Reka bentuk korporat Logo. perniagaan dan perdagangan Aspek Penting dalam Reka Bentuk Grafik 1. Warna untuk menentukan kesan keupayaan maklumat dengan ilustrasi 4. kepala surat.

Video Klip video 4. Tujuannya untuk berkomunikasi melalui pelbagai teknologi campuran visual 3. Audio Kesan bunyi. Adobe Ilustrator . Corel Draw. reka bentuk dan imej b) Auto CAD. Corel Paint Sho Pro . Teks Muka taip atau 'font' yang digunakan sebagai tajuk besar.untuk mengedit gambar dan membuat imej .Multimedia Pengenalan 1. Animasi Pertunjukan pantas urutan imej-imej statik 2D atau 3D untuk mewujudkan ilusi pergerakan Perisian Multimedia 1.untuk menghasilkan ilustrasi. Macromedia Flash. Macromedia Fireworks. tajuk kecil dan teks penerangan 2. video dan kad bunyi yang baik Elemen-elemen Multimedia 1. Multimedia dikaitkan dengan komputer kerana mengandungi pemacu CD-Rom. Contoh-contoh perisian multimedia: a) Macromedia Freehand. Macromedia Director. kesan bunyi persekitaran 5. Perisian-perisian multimedia merupakan komponen yang paling asas bagi reka bentuk grafik 2. Multimedia bermaksud lebih daripada satu media iaitu gubahan daripada satu media iaitu gubahan mengandungi teks dan grafik 2. 3D Studio Max. animasi dan 3D c) Adobe Photoshop. Grafik Visual pegun yang dihasilkan melalui teknik fotografi. ilustrasi dan grafik komputer 3. After effects untuk menghasilkan multimedia linear interaktif.

Multimedia jenis ini digunakan untuk persembahan dalam pengajaran dan pembelajaran atau multimedia korporat Contoh persembahan multimedia menggunakan Powerpoint . MS Power Point – untuk persembahan grafik e) MS Word. Quack Express dan Page Maker – untuk kerja reka letak Jenis-Jenis Multimedia 1.d) Austound Havard Graphic. Multimedia linear atau multimedia persembahan Iaitu persembahan yang tidak dikawal. Word Perfect – untuk mengedit dan menaip f) MS Publisher.

pelanggan dapat menerokai dan berinteraksi melalui butang kawalan. teks utama dan hot spot Contoh multimedia interaktif . Multimedia Interaktif Iaitu melalui persembahan multimedia interaktif.Bahan P&P Reka Bentuk Laman Web 1. Reka bentuk laman web yang baik mempunyai ciri-ciri berikut: a) Mudah dan cepat dibuka b) Penggunaan imej yang ringkas dan tepat c) Penggunaan butang yang mudah atau menarik d) Warna yang sesuai e) Saiz bukaan yang standard (640 x 480 pixel) f) Menggunakan maklumat yang padat dan berkesan g) Jelas sasaran penggunanya h) Menggunakan animasi yang minima i) Trend reka letak terkini j) Butang kawalan yang berfungsi dengan baik . Laman Web merupakan bentuk komunikasi paling popular dan berkesan masa kini. Reka bentuk laman web yang menarik memerlukan kemahiran pereka grafik dalam mengaplikasi perisisan khas laman web 2.2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful