P. 1
Komunikasi Visual - Ilustrasi, Reka Bentuk Grafik, Multimedia

Komunikasi Visual - Ilustrasi, Reka Bentuk Grafik, Multimedia

|Views: 223|Likes:

More info:

Published by: Mohd Ilmei Mohd Filus on Jun 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/23/2013

pdf

text

original

Ilustrasi Pengenalan

Albert Durer, Young Hare

Rembrandt, A Lion Lying Down

Hans Burgkmair, Madonna With Grapes

1. Ilustrasi bermaksud seni yang menggambarkan idea dan kata-kata dalam bentuk gambar 2. Lukisan untuk menjelaskan sesuatu seperti memberi keterangan, mesej, dan sebagainya 3. Boleh dihasilkan dalam bentuk lukisan pensel, lukisan pen, kolaj, atau menggunakan warna (cat air/cat akrilik) 4. Pada zaman dahulu ilustrasi digunakan untuk merakam lagenda dan peristiwa bersejarah 5. Pada kurun ke 16, sekolah-sekolah seni di Jerman menunjukkan komitmen yang tinggi dalam penghasilan ilustrasi 6. Albert Durer, Hans Burgkmair, Altorfer dan Hans Holbein adalah tokoh ilustrasi ukiran 7. Pada kurun ke 17, dengan diketuai oleh Rembrandt, ilustrasi terus berkembang meliputi pelbagai aspek dan subjek Fungsi Ilustrasi 1. Menggambarkan dekoratif/unsur hiasan 2. Memberi maklumat tentang sesuatu subjek atau objek secara terperinci 3. Menyampaikan komentar atau penerangan, bahan atau subjek dengan lebih jelas

Memberi gambaran watakwatak dalam penceritaan

Fungsi dekoratif

Ciri-ciri Ilustrasi 1. Keaslian dan rekaan yang kreatif 2. Kemantapan dan kehalusan gaya melukis 3. Kesesuaian antara ilustrasi dengan teks 4. Kreativiti 5. Reka letak menonjol dan menarik perhatian 6. Imej dapat disampaikan kepada pelanggan dan menepati kehendak mesej 7. Boleh mempengaruhi dan menambat hati dan perasaan pelanggan 8. Menggunakan alat dan bahan dengan betul

kulit novel.Jenis-jenis Ilustrasi 1. lukisan mekanikal dan reka bentuk berbantukan komputer merupakan bahagian penting untuk mendapatkan ilustrasi teknikal yang tepat ilustrasi ini bertujuan untuk mempromosi barang . risalah. suratkhabar. Ilustrasi Alam Menggambarkann lukisan dan catan yang merujuk dalam alam semulajadi seperti tumbuhan dan haiwan Ilustrasi alam memaparkan gambaran alam fantasi 3. gambaran realistik jantung Menggambarkan organorgan dalam badan dengan terperinci 2. Ilustrasi Fesyen Sangat popular sejak tahun 1920 lagi Ilustrasi alam semulajadi Ilustrasi fesyen Ilustrasi fesyen juga mempamerkan gaya rekaan 4. Ilustrasi Penerbitan Ilustrasi pada kulit buku. komik 5. Ilustrasi Perubatan Digunakan dalam bidang sains perubatan dengan meluas untuk meningkatkan kefahaman dan kerjasama dalam bidang perubatan dan bidang lain yang berkaitan dengan kesihatan Ilustrasi perubatan. kartun. dan ilustrasi cerpen menggambarkan tentang penceritaan bahan tersebut Ilustrasi penerbitan. Ilustrasi Teknikal Bertujuan untuk mengkaji dan menghasilkan reka bentuk hasil ciptaan industri lakaran teknikal. kulit buku Ilustrasi penerbitan.

Ilustrasi Maklumat Digunakan untuk menerangkan kedudukan perniagaan sesebuah organisasi korporat berfungsi sebagai sumber maklumat yang dipaparkan dalam bentuk rajah. peta dan pelan Ilustrasi maklumat.Ilustrasi teknikal. malahan mencakupi industri ringan seperti rekaan perabot. plastik dan lain-lain Beberapa rekaan kenderaan motosikal Ilustrasi industri barangan pengisar 7. contoh paparan graf bagi menyampaikan maklumat . carta. Ilustrasi Haiwan Untuk menunjukkan lakaran jelas bahagian segmen badan kerap digunakan untuk memaparkan haiwan purba yang telah pupus seperti dinosaur sering dilukis berdasarkan gambaran sejarah dan dipaparkan pada setem Ilustrasi burung hantu sekadar hiasan Ilustrasi memaparkan penerangan tentang bahagian-bahagian pada ikan 8. Ilustrasi Perindustrian Merujuk lakaran idea untuk barangan industri tidak terhad kepada industri berat. jadual. memaparkan perincian dalam sesebuah kenderaan Ilustrasi teknikal memberi gambaran terperinci pada bahagian enjin 6.

Contohnya pembungkusan. Tujuan untuk promosi barangan dan perdagangan. Tujuannya untuk promosi dan memelihara mutu sesuatu barangan 3. kertas kadbod dan kotak logam. beg plastik atau kertas. Reka bentuk pembungkusan Kotak pembungkusan. Reka bentuk penerbitan umum Majalah. Reka bentuk iklan Poster. arahan. Jenis tanda Papan tanda dan simbol. papan iklan (billboard) dan risalah. komik.Reka Bentuk Grafik Pengenalan 1. promosi. Bertujuan sebagai penunjuk arah atau memberi maklumat 2. peringatan dan perdagangan 2. amaran serta peringatan 4. kulit buku dan setem. Reka bentuk grafik merupakan seni reka yang bertujuan untuk berkomunikasi. risalah dan papan iklan Jenis-Jenis Reka Bentuk Grafik 1. Tujuan untuk promosi barangan dan memberi maklumat .

Huruf dan muka taip yang jelas dan mudah dibaca 2. Reka bentuk korporat Logo. Tujuan untuk kegunaan korporat. Warna untuk menentukan kesan keupayaan maklumat dengan ilustrasi 4. perniagaan dan perdagangan Aspek Penting dalam Reka Bentuk Grafik 1. Kontra untuk menarik perhatian 3. kepala surat.5. Mempunyai keseimbangan supaya tidak berat sebelah . kad nama. kad jemputan dan sebagainya.

After effects untuk menghasilkan multimedia linear interaktif. Animasi Pertunjukan pantas urutan imej-imej statik 2D atau 3D untuk mewujudkan ilusi pergerakan Perisian Multimedia 1. Multimedia dikaitkan dengan komputer kerana mengandungi pemacu CD-Rom. Tujuannya untuk berkomunikasi melalui pelbagai teknologi campuran visual 3. Adobe Ilustrator . Multimedia bermaksud lebih daripada satu media iaitu gubahan daripada satu media iaitu gubahan mengandungi teks dan grafik 2. Contoh-contoh perisian multimedia: a) Macromedia Freehand. Audio Kesan bunyi. reka bentuk dan imej b) Auto CAD. Corel Paint Sho Pro . Macromedia Fireworks.untuk mengedit gambar dan membuat imej . Perisian-perisian multimedia merupakan komponen yang paling asas bagi reka bentuk grafik 2.Multimedia Pengenalan 1.untuk menghasilkan ilustrasi. Teks Muka taip atau 'font' yang digunakan sebagai tajuk besar. Corel Draw. ilustrasi dan grafik komputer 3. 3D Studio Max. Macromedia Flash. tajuk kecil dan teks penerangan 2. animasi dan 3D c) Adobe Photoshop. Video Klip video 4. Grafik Visual pegun yang dihasilkan melalui teknik fotografi. Macromedia Director. kesan bunyi persekitaran 5. video dan kad bunyi yang baik Elemen-elemen Multimedia 1.

Word Perfect – untuk mengedit dan menaip f) MS Publisher. Multimedia jenis ini digunakan untuk persembahan dalam pengajaran dan pembelajaran atau multimedia korporat Contoh persembahan multimedia menggunakan Powerpoint . MS Power Point – untuk persembahan grafik e) MS Word. Quack Express dan Page Maker – untuk kerja reka letak Jenis-Jenis Multimedia 1.d) Austound Havard Graphic. Multimedia linear atau multimedia persembahan Iaitu persembahan yang tidak dikawal.

pelanggan dapat menerokai dan berinteraksi melalui butang kawalan. Reka bentuk laman web yang baik mempunyai ciri-ciri berikut: a) Mudah dan cepat dibuka b) Penggunaan imej yang ringkas dan tepat c) Penggunaan butang yang mudah atau menarik d) Warna yang sesuai e) Saiz bukaan yang standard (640 x 480 pixel) f) Menggunakan maklumat yang padat dan berkesan g) Jelas sasaran penggunanya h) Menggunakan animasi yang minima i) Trend reka letak terkini j) Butang kawalan yang berfungsi dengan baik .Bahan P&P Reka Bentuk Laman Web 1.2. Reka bentuk laman web yang menarik memerlukan kemahiran pereka grafik dalam mengaplikasi perisisan khas laman web 2. Multimedia Interaktif Iaitu melalui persembahan multimedia interaktif. Laman Web merupakan bentuk komunikasi paling popular dan berkesan masa kini. teks utama dan hot spot Contoh multimedia interaktif .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->