Ilustrasi Pengenalan

Albert Durer, Young Hare

Rembrandt, A Lion Lying Down

Hans Burgkmair, Madonna With Grapes

1. Ilustrasi bermaksud seni yang menggambarkan idea dan kata-kata dalam bentuk gambar 2. Lukisan untuk menjelaskan sesuatu seperti memberi keterangan, mesej, dan sebagainya 3. Boleh dihasilkan dalam bentuk lukisan pensel, lukisan pen, kolaj, atau menggunakan warna (cat air/cat akrilik) 4. Pada zaman dahulu ilustrasi digunakan untuk merakam lagenda dan peristiwa bersejarah 5. Pada kurun ke 16, sekolah-sekolah seni di Jerman menunjukkan komitmen yang tinggi dalam penghasilan ilustrasi 6. Albert Durer, Hans Burgkmair, Altorfer dan Hans Holbein adalah tokoh ilustrasi ukiran 7. Pada kurun ke 17, dengan diketuai oleh Rembrandt, ilustrasi terus berkembang meliputi pelbagai aspek dan subjek Fungsi Ilustrasi 1. Menggambarkan dekoratif/unsur hiasan 2. Memberi maklumat tentang sesuatu subjek atau objek secara terperinci 3. Menyampaikan komentar atau penerangan, bahan atau subjek dengan lebih jelas

Memberi gambaran watakwatak dalam penceritaan

Fungsi dekoratif

Ciri-ciri Ilustrasi 1. Keaslian dan rekaan yang kreatif 2. Kemantapan dan kehalusan gaya melukis 3. Kesesuaian antara ilustrasi dengan teks 4. Kreativiti 5. Reka letak menonjol dan menarik perhatian 6. Imej dapat disampaikan kepada pelanggan dan menepati kehendak mesej 7. Boleh mempengaruhi dan menambat hati dan perasaan pelanggan 8. Menggunakan alat dan bahan dengan betul

Ilustrasi Penerbitan Ilustrasi pada kulit buku. Ilustrasi Teknikal Bertujuan untuk mengkaji dan menghasilkan reka bentuk hasil ciptaan industri lakaran teknikal. dan ilustrasi cerpen menggambarkan tentang penceritaan bahan tersebut Ilustrasi penerbitan. Ilustrasi Fesyen Sangat popular sejak tahun 1920 lagi Ilustrasi alam semulajadi Ilustrasi fesyen Ilustrasi fesyen juga mempamerkan gaya rekaan 4. suratkhabar. Ilustrasi Alam Menggambarkann lukisan dan catan yang merujuk dalam alam semulajadi seperti tumbuhan dan haiwan Ilustrasi alam memaparkan gambaran alam fantasi 3. kartun. komik 5. kulit novel. Ilustrasi Perubatan Digunakan dalam bidang sains perubatan dengan meluas untuk meningkatkan kefahaman dan kerjasama dalam bidang perubatan dan bidang lain yang berkaitan dengan kesihatan Ilustrasi perubatan. lukisan mekanikal dan reka bentuk berbantukan komputer merupakan bahagian penting untuk mendapatkan ilustrasi teknikal yang tepat ilustrasi ini bertujuan untuk mempromosi barang . gambaran realistik jantung Menggambarkan organorgan dalam badan dengan terperinci 2.Jenis-jenis Ilustrasi 1. risalah. kulit buku Ilustrasi penerbitan.

Ilustrasi Maklumat Digunakan untuk menerangkan kedudukan perniagaan sesebuah organisasi korporat berfungsi sebagai sumber maklumat yang dipaparkan dalam bentuk rajah. Ilustrasi Perindustrian Merujuk lakaran idea untuk barangan industri tidak terhad kepada industri berat. carta. Ilustrasi Haiwan Untuk menunjukkan lakaran jelas bahagian segmen badan kerap digunakan untuk memaparkan haiwan purba yang telah pupus seperti dinosaur sering dilukis berdasarkan gambaran sejarah dan dipaparkan pada setem Ilustrasi burung hantu sekadar hiasan Ilustrasi memaparkan penerangan tentang bahagian-bahagian pada ikan 8. jadual. plastik dan lain-lain Beberapa rekaan kenderaan motosikal Ilustrasi industri barangan pengisar 7. peta dan pelan Ilustrasi maklumat.Ilustrasi teknikal. memaparkan perincian dalam sesebuah kenderaan Ilustrasi teknikal memberi gambaran terperinci pada bahagian enjin 6. contoh paparan graf bagi menyampaikan maklumat . malahan mencakupi industri ringan seperti rekaan perabot.

arahan. peringatan dan perdagangan 2. komik. Reka bentuk pembungkusan Kotak pembungkusan. kertas kadbod dan kotak logam. Jenis tanda Papan tanda dan simbol. Contohnya pembungkusan. Reka bentuk grafik merupakan seni reka yang bertujuan untuk berkomunikasi. risalah dan papan iklan Jenis-Jenis Reka Bentuk Grafik 1. Tujuan untuk promosi barangan dan memberi maklumat . kulit buku dan setem. Tujuannya untuk promosi dan memelihara mutu sesuatu barangan 3. Reka bentuk penerbitan umum Majalah. beg plastik atau kertas. amaran serta peringatan 4. promosi. Tujuan untuk promosi barangan dan perdagangan. Bertujuan sebagai penunjuk arah atau memberi maklumat 2. Reka bentuk iklan Poster. papan iklan (billboard) dan risalah.Reka Bentuk Grafik Pengenalan 1.

Mempunyai keseimbangan supaya tidak berat sebelah . Huruf dan muka taip yang jelas dan mudah dibaca 2.5. kepala surat. Reka bentuk korporat Logo. Tujuan untuk kegunaan korporat. Kontra untuk menarik perhatian 3. perniagaan dan perdagangan Aspek Penting dalam Reka Bentuk Grafik 1. kad jemputan dan sebagainya. Warna untuk menentukan kesan keupayaan maklumat dengan ilustrasi 4. kad nama.

Audio Kesan bunyi. Video Klip video 4. tajuk kecil dan teks penerangan 2. Grafik Visual pegun yang dihasilkan melalui teknik fotografi.untuk menghasilkan ilustrasi. Tujuannya untuk berkomunikasi melalui pelbagai teknologi campuran visual 3. video dan kad bunyi yang baik Elemen-elemen Multimedia 1. Animasi Pertunjukan pantas urutan imej-imej statik 2D atau 3D untuk mewujudkan ilusi pergerakan Perisian Multimedia 1. Adobe Ilustrator . After effects untuk menghasilkan multimedia linear interaktif. Perisian-perisian multimedia merupakan komponen yang paling asas bagi reka bentuk grafik 2. Corel Draw. reka bentuk dan imej b) Auto CAD. Macromedia Fireworks. Macromedia Flash. 3D Studio Max. Macromedia Director. Contoh-contoh perisian multimedia: a) Macromedia Freehand. Corel Paint Sho Pro . Multimedia dikaitkan dengan komputer kerana mengandungi pemacu CD-Rom. Teks Muka taip atau 'font' yang digunakan sebagai tajuk besar. Multimedia bermaksud lebih daripada satu media iaitu gubahan daripada satu media iaitu gubahan mengandungi teks dan grafik 2. ilustrasi dan grafik komputer 3. animasi dan 3D c) Adobe Photoshop.untuk mengedit gambar dan membuat imej .Multimedia Pengenalan 1. kesan bunyi persekitaran 5.

Quack Express dan Page Maker – untuk kerja reka letak Jenis-Jenis Multimedia 1. Multimedia jenis ini digunakan untuk persembahan dalam pengajaran dan pembelajaran atau multimedia korporat Contoh persembahan multimedia menggunakan Powerpoint . Word Perfect – untuk mengedit dan menaip f) MS Publisher. MS Power Point – untuk persembahan grafik e) MS Word. Multimedia linear atau multimedia persembahan Iaitu persembahan yang tidak dikawal.d) Austound Havard Graphic.

pelanggan dapat menerokai dan berinteraksi melalui butang kawalan. Multimedia Interaktif Iaitu melalui persembahan multimedia interaktif. Reka bentuk laman web yang baik mempunyai ciri-ciri berikut: a) Mudah dan cepat dibuka b) Penggunaan imej yang ringkas dan tepat c) Penggunaan butang yang mudah atau menarik d) Warna yang sesuai e) Saiz bukaan yang standard (640 x 480 pixel) f) Menggunakan maklumat yang padat dan berkesan g) Jelas sasaran penggunanya h) Menggunakan animasi yang minima i) Trend reka letak terkini j) Butang kawalan yang berfungsi dengan baik . Reka bentuk laman web yang menarik memerlukan kemahiran pereka grafik dalam mengaplikasi perisisan khas laman web 2. Laman Web merupakan bentuk komunikasi paling popular dan berkesan masa kini. teks utama dan hot spot Contoh multimedia interaktif .2.Bahan P&P Reka Bentuk Laman Web 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful