P. 1
Komunikasi Visual - Ilustrasi, Reka Bentuk Grafik, Multimedia

Komunikasi Visual - Ilustrasi, Reka Bentuk Grafik, Multimedia

|Views: 243|Likes:

More info:

Published by: Mohd Ilmei Mohd Filus on Jun 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2015

pdf

text

original

Ilustrasi Pengenalan

Albert Durer, Young Hare

Rembrandt, A Lion Lying Down

Hans Burgkmair, Madonna With Grapes

1. Ilustrasi bermaksud seni yang menggambarkan idea dan kata-kata dalam bentuk gambar 2. Lukisan untuk menjelaskan sesuatu seperti memberi keterangan, mesej, dan sebagainya 3. Boleh dihasilkan dalam bentuk lukisan pensel, lukisan pen, kolaj, atau menggunakan warna (cat air/cat akrilik) 4. Pada zaman dahulu ilustrasi digunakan untuk merakam lagenda dan peristiwa bersejarah 5. Pada kurun ke 16, sekolah-sekolah seni di Jerman menunjukkan komitmen yang tinggi dalam penghasilan ilustrasi 6. Albert Durer, Hans Burgkmair, Altorfer dan Hans Holbein adalah tokoh ilustrasi ukiran 7. Pada kurun ke 17, dengan diketuai oleh Rembrandt, ilustrasi terus berkembang meliputi pelbagai aspek dan subjek Fungsi Ilustrasi 1. Menggambarkan dekoratif/unsur hiasan 2. Memberi maklumat tentang sesuatu subjek atau objek secara terperinci 3. Menyampaikan komentar atau penerangan, bahan atau subjek dengan lebih jelas

Memberi gambaran watakwatak dalam penceritaan

Fungsi dekoratif

Ciri-ciri Ilustrasi 1. Keaslian dan rekaan yang kreatif 2. Kemantapan dan kehalusan gaya melukis 3. Kesesuaian antara ilustrasi dengan teks 4. Kreativiti 5. Reka letak menonjol dan menarik perhatian 6. Imej dapat disampaikan kepada pelanggan dan menepati kehendak mesej 7. Boleh mempengaruhi dan menambat hati dan perasaan pelanggan 8. Menggunakan alat dan bahan dengan betul

Jenis-jenis Ilustrasi 1. Ilustrasi Penerbitan Ilustrasi pada kulit buku. Ilustrasi Fesyen Sangat popular sejak tahun 1920 lagi Ilustrasi alam semulajadi Ilustrasi fesyen Ilustrasi fesyen juga mempamerkan gaya rekaan 4. risalah. lukisan mekanikal dan reka bentuk berbantukan komputer merupakan bahagian penting untuk mendapatkan ilustrasi teknikal yang tepat ilustrasi ini bertujuan untuk mempromosi barang . Ilustrasi Alam Menggambarkann lukisan dan catan yang merujuk dalam alam semulajadi seperti tumbuhan dan haiwan Ilustrasi alam memaparkan gambaran alam fantasi 3. komik 5. kartun. Ilustrasi Perubatan Digunakan dalam bidang sains perubatan dengan meluas untuk meningkatkan kefahaman dan kerjasama dalam bidang perubatan dan bidang lain yang berkaitan dengan kesihatan Ilustrasi perubatan. suratkhabar. kulit buku Ilustrasi penerbitan. Ilustrasi Teknikal Bertujuan untuk mengkaji dan menghasilkan reka bentuk hasil ciptaan industri lakaran teknikal. kulit novel. dan ilustrasi cerpen menggambarkan tentang penceritaan bahan tersebut Ilustrasi penerbitan. gambaran realistik jantung Menggambarkan organorgan dalam badan dengan terperinci 2.

contoh paparan graf bagi menyampaikan maklumat . Ilustrasi Maklumat Digunakan untuk menerangkan kedudukan perniagaan sesebuah organisasi korporat berfungsi sebagai sumber maklumat yang dipaparkan dalam bentuk rajah. carta. malahan mencakupi industri ringan seperti rekaan perabot. jadual. Ilustrasi Haiwan Untuk menunjukkan lakaran jelas bahagian segmen badan kerap digunakan untuk memaparkan haiwan purba yang telah pupus seperti dinosaur sering dilukis berdasarkan gambaran sejarah dan dipaparkan pada setem Ilustrasi burung hantu sekadar hiasan Ilustrasi memaparkan penerangan tentang bahagian-bahagian pada ikan 8.Ilustrasi teknikal. peta dan pelan Ilustrasi maklumat. plastik dan lain-lain Beberapa rekaan kenderaan motosikal Ilustrasi industri barangan pengisar 7. memaparkan perincian dalam sesebuah kenderaan Ilustrasi teknikal memberi gambaran terperinci pada bahagian enjin 6. Ilustrasi Perindustrian Merujuk lakaran idea untuk barangan industri tidak terhad kepada industri berat.

Bertujuan sebagai penunjuk arah atau memberi maklumat 2.Reka Bentuk Grafik Pengenalan 1. kertas kadbod dan kotak logam. Reka bentuk iklan Poster. kulit buku dan setem. Tujuan untuk promosi barangan dan perdagangan. amaran serta peringatan 4. komik. Tujuannya untuk promosi dan memelihara mutu sesuatu barangan 3. Reka bentuk pembungkusan Kotak pembungkusan. beg plastik atau kertas. Contohnya pembungkusan. papan iklan (billboard) dan risalah. arahan. Tujuan untuk promosi barangan dan memberi maklumat . risalah dan papan iklan Jenis-Jenis Reka Bentuk Grafik 1. promosi. peringatan dan perdagangan 2. Reka bentuk penerbitan umum Majalah. Jenis tanda Papan tanda dan simbol. Reka bentuk grafik merupakan seni reka yang bertujuan untuk berkomunikasi.

Huruf dan muka taip yang jelas dan mudah dibaca 2.5. Kontra untuk menarik perhatian 3. Warna untuk menentukan kesan keupayaan maklumat dengan ilustrasi 4. kad jemputan dan sebagainya. Mempunyai keseimbangan supaya tidak berat sebelah . kepala surat. Reka bentuk korporat Logo. perniagaan dan perdagangan Aspek Penting dalam Reka Bentuk Grafik 1. Tujuan untuk kegunaan korporat. kad nama.

Animasi Pertunjukan pantas urutan imej-imej statik 2D atau 3D untuk mewujudkan ilusi pergerakan Perisian Multimedia 1. Perisian-perisian multimedia merupakan komponen yang paling asas bagi reka bentuk grafik 2. Macromedia Flash. Video Klip video 4. Corel Draw. Teks Muka taip atau 'font' yang digunakan sebagai tajuk besar. Multimedia dikaitkan dengan komputer kerana mengandungi pemacu CD-Rom.untuk menghasilkan ilustrasi. animasi dan 3D c) Adobe Photoshop. Audio Kesan bunyi. reka bentuk dan imej b) Auto CAD. video dan kad bunyi yang baik Elemen-elemen Multimedia 1. Macromedia Director. Grafik Visual pegun yang dihasilkan melalui teknik fotografi. kesan bunyi persekitaran 5. Corel Paint Sho Pro . Macromedia Fireworks. Adobe Ilustrator . After effects untuk menghasilkan multimedia linear interaktif. Multimedia bermaksud lebih daripada satu media iaitu gubahan daripada satu media iaitu gubahan mengandungi teks dan grafik 2.untuk mengedit gambar dan membuat imej . 3D Studio Max. ilustrasi dan grafik komputer 3. tajuk kecil dan teks penerangan 2. Contoh-contoh perisian multimedia: a) Macromedia Freehand. Tujuannya untuk berkomunikasi melalui pelbagai teknologi campuran visual 3.Multimedia Pengenalan 1.

Multimedia linear atau multimedia persembahan Iaitu persembahan yang tidak dikawal.d) Austound Havard Graphic. MS Power Point – untuk persembahan grafik e) MS Word. Multimedia jenis ini digunakan untuk persembahan dalam pengajaran dan pembelajaran atau multimedia korporat Contoh persembahan multimedia menggunakan Powerpoint . Quack Express dan Page Maker – untuk kerja reka letak Jenis-Jenis Multimedia 1. Word Perfect – untuk mengedit dan menaip f) MS Publisher.

Reka bentuk laman web yang menarik memerlukan kemahiran pereka grafik dalam mengaplikasi perisisan khas laman web 2. Reka bentuk laman web yang baik mempunyai ciri-ciri berikut: a) Mudah dan cepat dibuka b) Penggunaan imej yang ringkas dan tepat c) Penggunaan butang yang mudah atau menarik d) Warna yang sesuai e) Saiz bukaan yang standard (640 x 480 pixel) f) Menggunakan maklumat yang padat dan berkesan g) Jelas sasaran penggunanya h) Menggunakan animasi yang minima i) Trend reka letak terkini j) Butang kawalan yang berfungsi dengan baik . Laman Web merupakan bentuk komunikasi paling popular dan berkesan masa kini. teks utama dan hot spot Contoh multimedia interaktif .Bahan P&P Reka Bentuk Laman Web 1.2. Multimedia Interaktif Iaitu melalui persembahan multimedia interaktif. pelanggan dapat menerokai dan berinteraksi melalui butang kawalan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->