PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

  Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. menggoyangkan tangan. ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air. meramas jari. . menekan-nekan jari. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul.

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. tiga segi.. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf. Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf.  Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan. ialah. di lantai. di pasir. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja. bujur di udara.    . empat segi.

 Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. . ialah...

..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. .  Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis.  Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya. ialah.

 Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.. seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : . ialah.

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan menggunting dan menampal gambar : . ialah.

ialah...  Sesuaikan pasangan huruf yang betul : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : ..

menegak atau campuran melintang dan menegak..  Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ . ialah..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

ialah.  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan... __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ .

..PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. dilakukan secara bebas. ialah.  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus..

ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ..  Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya..

Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad.ii. menekap. Antara aktiviti seperti membuat corak. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   . PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal. membentuk huruf-huruf dan seumpamanya.

 Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul..   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c .. ialah.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.

.. ialah.  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n ...PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf.

 Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Contohnya : . ialah.

 Contohnya menulis dalam buku garis empat : . ialah.  Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..

..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.  Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… . ialah.

PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata. ialah..  Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… ..

vokal berganding. am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. dan konsonan bergabung..  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong.. ialah.

memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna. ialah..  Memilih. a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa ..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas.. ialah.  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal..

  Menulis perkataan yang mudah. jarak. Latihan menulis cepat. saiz. Latihan menulis tulisan berangkai..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Latihan menyalin ayat daripada buku. kebersihan dan sebagainya. kekemasan. jelas dan senang dibaca.       Latihan menulis menggunakan tanda baca.. Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas. tegak atau condong. ialah. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah. . Mengawasi tulisan murid tentang bentuk.

dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen. pernyataan kehendak. Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis. pernyataan perasaan. Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   .iii. Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran.

 Mengisi silang kata. ialah..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. . u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat..

. Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi..  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja.  . ialah. Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.

Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul. ialah. Membina dan menulis ayat mudah.   . Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan. Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa. Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi...     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

Menulis jawapan-jawapan pemahaman. Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.      . Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai. Membina dan menulis ayat berbilang predikat. ialah.. Membina dan menulis ayat berbilang subjek..  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda.

. Mencatat pesanan.       .PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah. Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan. Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan. Membuat imlak (mengambil rencana). Mencatat nota peringatan.. Menulis kesudahan sesuatu cerita.  Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan.

 Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan. Menulis karangan dalam bentuk prosa. cerita dan karangan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur. Menulis cerita pendek yang diperdengarkan..      .. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman.  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar. ialah. Menulis semula arahan-arahan yang dibaca.

    Menulis surat kiriman mengikut format. .   Menulis kata bual.. Mengisi borang. ialah.   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan. Menulis pelbagai bentuk puisi.. Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca. Menulis teks ucapan dan syarahan. Menulis laporan ringkas.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.