P. 1
Pramenulis, Mendirikan Asas, Untuk Pelahiran

Pramenulis, Mendirikan Asas, Untuk Pelahiran

|Views: 27|Likes:
Published by Farrahanny Faryhah

More info:

Published by: Farrahanny Faryhah on Jun 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2013

pdf

text

original

PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS

Ada tiga peringkat :

Peringkat pramenulis (peringkat persediaan); Peringkat mendirikan asas (peringkat mekanis); Peringkat pelahiran (peringkat mentalis).

i. PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)
 

Kemahiran asas untuk kemahiran menulis secara mekanis. Latihan menggunakan dan mengawal otot-otot jari dan tangan bagi memudahkan mereka memegang alat tulis dan membentuk huruf. Latihan korordinasi pergerakan otot-otot tangan dan mata supaya mereka berkebolehan untuk menulis dalam bentuk mendatar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.   Latihan penggunaan otot-otot tapak tangan seperti membuat bentuk daripada plastisin. tanah liat atau tepung gandum yang telah dibancuh dengan air. ialah :  Latihan gerak jari dengan mempermain-mainkan jari. meramas jari. Latihan untuk memegang pensel atau alat tulis yang lain dengan betul. menekan-nekan jari. menggoyangkan tangan.

di lantai.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. Latihan menulis bentuk huruf menggunakan jari di atas meja.  Latihan menggerakkan tangan tanpa alat tulis untuk menghasilkan bentuk huruf:  Latihan membentuk bulatan. Bermain dengan benda-benda seperti plastisin atau tanah liat untuk membentuk huruf. di pasir.. ialah. Latihan menyusun benda-benda yang ada unsurunsur huruf. empat segi. bujur di udara..    . tiga segi.

. . ialah..  Latihan menggerakkan mata mengikut bentuk tulisan.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

 Latihan menggerakkan tangan menggunakan alat tulis.  Latihan mengikut garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan atau sebaliknya.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah... .

ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan... seperti :  Sesuaikan gambar di bawah : .  Latihan penggunaan alat tulis dan mata secara sertamerta.

ialah...  Latihan menggunting dan menampal gambar : .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Sesuaikan pasangan huruf yang betul : ... ialah.

ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan..  Latihan melukis dan mewarna gambar atau rajah : ..

.. menegak atau campuran melintang dan menegak. ialah.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan-latihan membentuk garisan lurus melintang. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ .

.. ialah. __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ __________________ .  Latihan melukis gambar-gambar yang mengandungi garisan-garisan lurus dan bulat.PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.

dilakukan secara bebas. ialah... .PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan membentuk corak-corak campuran bulatan dan garisan lurus.

PERINGKAT PRATULISAN (PERINGKAT PERSEDIAAN)…  Antara latihan yang diperlukan. . ialah.  Latihan mewarna dari kiri ke kanan atau sebaliknya...

Bertujuan untuk memberi latihan dan pengalaman asas agar berupaya menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dalam abjad. PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS (PERINGKAT MEKANIS)   Perlu dikuasai pada peringkat awal. Antara aktiviti seperti membuat corak. Antara latihan mekanikal yang diperlukan ialah :   . membentuk huruf-huruf dan seumpamanya.ii. menekap.

. Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf. ialah.  Latihan menulis bentuk yang mirip kepada huruf mengikut teknik penulisan yang betul..   Contoh : bentuk bulan sabit yang mirip huruf ‘c’: c .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menulis huruf daripada gambar-gambar yang mirip kepada huruf...  Contoh : bentuk ais krim yang mirip huruf ‘v’: v  Contoh : bentuk topi yang mirip huruf ‘n’: n .. ialah.

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.  Latihan menekap huruf mengikut acuan huruf yang diperbuat daripada kad yang berlubang.  Contohnya : . ialah..

 Latihan menulis huruf mengikut turutan yang betul..  Contohnya menulis dalam buku garis empat : . ialah..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.  Latihan menulis huruf menjadi suku kata.  Padankan huruf menjadi dua suku kata KV : ……………… ……………… ……………… ..

 Latihan menulis huruf menjadi suku kata..  Padankan suku kata KV dengan huruf konsonan : ba + s = bas ca + m = da + n = fa + t = ……… ……… ……… . ialah..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.

ialah.. vokal berganding. am eng pan bu sa + boi kau tai nyi yang = = = = = amboi + + + + .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Membina dan menulis perkataan yang mengandungi diftong. dan konsonan bergabung.

a i ba ka sa pa kak bu ya bang = = = = = abang bapa . ialah.  Memilih..PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. memadan dan menyalin suku kata menjadi perkataan yang bermakna.

. k__d__ a__n__b i__k__n g__j____ p__n____  Latihan menamakan gambar-gambar secara bebas. .PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. ialah.  Latihan menamakan gambar-gambar secara terkawal..

Latihan menulis dengan tulisan cantik dan kemas.. . tegak atau condong. kebersihan dan sebagainya. Latihan menulis tulisan berangkai.. ialah. jelas dan senang dibaca. jarak. Latihan menyalin frasa atau ayat yang mudah.   Menulis perkataan yang mudah. Latihan menulis cepat. Latihan menyalin ayat daripada buku. Mengawasi tulisan murid tentang bentuk. kekemasan.       Latihan menulis menggunakan tanda baca.PERINGKAT MENDIRI ASAS (PERINGKAT MEKANIS)…  Antara latihan yang diperlukan. saiz.

iii. PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)    Dikuasai setelah menguasai kemahiran mekanis. pernyataan perasaan. Antara latihan mentalis yang boleh dijalankan ialah :   . Banyak melibatkan mental atau minda untuk tujuan pelahiran. pernyataan kehendak. Melibatkan latihan pernyataan fikiran atau pendapat. dan latihan melahirkan idea atau pendapat yang tulen. Murid digalakkan melahirkan atau mencetuskan idea dan pendapat mereka secara bertulis.

.  Mengisi silang kata.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.. . u u a a a r O M A E B A E L N O L N a r  Mengisi tempat kosong dalam ayat. ialah.

 . Memanjangkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai. Menulis bagi melengkapkan ayat dengan peribahasa atau ungkapan yang sesuai.. ialah. Menulis ayat yang lengkap dengan perkataan yang diberi.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan..  Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.    Menulis bagi melengkapkan ayat yang menerangkan peraturan membuat sesuatu kerja.

Menulis ayat-ayat berdasarkan gambar yang disediakan. Membina dan menulis ayat mudah..PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis semula ayat matematik menjadi ayat biasa. ialah. Menyusun dan menulis semula perkataan-perkataan yang disenaraikan supaya menjadi ayat yang betul.   .. Menyusun dan menulis ayat-ayat yang sesuai mengikut urutan isi.     Membentuk ayat-ayat bagi menyudahkan cerita.

Membina dan menulis ayat berbilang subjek.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Menulis jawapan-jawapan pemahaman. Membina dan menulis ayat berbilang predikat. ialah. Membina dan menulis pelbagai soalan daripada bahan bacaan. Menyambung dua ayat dengan kata hubung yang sesuai.  Menulis ayat yang mengandungi kata ganda..      ..  Menyenaraikan perkataan yang mempunyai imbuhan.

Mencatat nota peringatan. Mencatat isi-isi penting daripada bahan yang dibaca dan diperdengarkan. Menulis beberapa ayat dalam satu perenggan.       .  Menulis jawapan pemahaman berdasarkan bahan bacaan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. Membuat imlak (mengambil rencana).. Menulis kesudahan sesuatu cerita. Mencatat pesanan.. ialah.

     . Menulis karangan dalam bentuk prosa. ialah. Menulis semula arahan-arahan yang dibaca... Menulis cerita pendek yang diperdengarkan. Menulis pernyataan untuk sesuatu pengumuman.  Menulis tajuk atau pernyataan yang sesuai tentang sesuatu gambar. Menulis semula maklumat yang diterima dengan teratur.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan. cerita dan karangan.  Mencatat isi-isi penting bagi tujuan menulis karangan.

ialah.. . Menulis rangkaian isi sesuatu bahan yang dibaca.   Mengarang kata-kata dalam kad ucapan.PERINGKAT UNTUK PELAHIRAN (PERINGKAT MENTALIS)…  Antara latihan yang diperlukan.     Menulis surat kiriman mengikut format. Mengisi borang.. Menulis laporan ringkas. Menulis pelbagai bentuk puisi.   Menulis kata bual. Menulis teks ucapan dan syarahan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->