PUISI TRADISIONAL

1

PANTUN ENAM KERAT MAKSUD •RANGKAP 1 -Seseorang sanggup melakukan apa apa sahaja dan mengutamakan cita citanya disamping sanggup menghadapi segala bentuk kesusahan, cabaran,masalah dan rintangan asalkan apa yang dihajati tercapai. •RANGKAP 2 -Bunga yang sudah layu dan gugur ke bumi dianggap tidak berguna lagi.Terdapat suatu perkhabaran tentang seorang gadis yang telah dinodai sehingga maruah diri dan kesuciannya tercemar •RANGKAP 3 -Kita harus menggunakan segala pengetahuan atau pengalaman yang telah dilalui dari sekecil kecil perkara sehingga sebesar besar perkara yang kita peroleh sebagai pengajaran dan pedoman hidup kita. •RANGKAP 4 -Kehilangan tempat bergantung menyebabkan kesusahan atau keadaan yang tidak menentu.Seseorang itu menghadapi masalah serta kesulitan apabila hilang tempat bergantung kerana sebelum itu, hanya bergantung pada orang lain. TEMA •Bertemakan kemanusiaan dan kemasyarakatan khususnya perilaku dan asam garam dalam kehidupan manusia. PERSOALAN •Keberanian menempuh dugaan dan cabaran untuk mencapai cita cita •Nasib malang yang menimpa seorang gadis. •Pedoman hidup manusia. •Kehilangan tempat bergantung menyebabkan kesusahan dan keadaan yang tidak menentu BENTUK DAN CIRI CIRI PANTUN •Mempunyai empat rangkap •Mempunyai enam baris serangkap •Ada pembayang dan maksud •Mempunyai tiga hingga enam patah kata sebaris •Mempunyai lapan hingga sebelas suku kata sebaris •Rima akhirnya terikat iaitu berciri a,b,c,a,b,c. GAYA BAHASA

•Bahasa kiasan -contoh :telah patah tempat berpijak • Perlambangan -contoh: keris lembing(pelbagai dugaan dan cabaran) Alam terbentang dijadikan guru (kejadian alam boleh dijadikan teladan dalam kehidupan) •Asonansi -contohnya: bisanya dapat membawa maut(R1 B2) ,kami mendengar khabar berita(R2 B4) •Aliterasi -contohnya: ambil galah sebatang lintabung(R3 B2) •Sinkof -Contohnya: Berhujan berpanas aku tak endah (R1 B4) ,keris lembing aku tak takut (R1 B5). • Imej -contohnya: Imej alam seperti bumi ,gunung, laut, dan alam NILAI 1. 2. 3. 4. 5. Kegigihan Hargai maruah diri Berdikari Keberanian Keupayaan bertindak sendiri

PENGAJARAN 1. 2. 3. 4. 5. 6. Kita Kita Kita Kita Kita Kita perlu gigih berusaha hendaklah berani menghadapi cabaran demi mencapai cita-cita janganlah mudah kecewa menghadapi dugaan hidup hendaklah menjaga akhlak sebelum terlambat harus gigih berusaha untuk berjaya tidak sepatutnya berputus asa ataupun kecewa

PANTUN LAPAN KERAT MAKSUD RANGKAP 1 Sekalipun bernasib malang sehingga menderita dan terpaksa mengharapkan simpati daripada orang lain, namun kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan. RANGKAP 2 Sekiranya semua persiapan seperti cawan, cerek, mangkuk dan makanan sudah tersedia, maka bersama-samalah kita menjamu selera dengan penuh kesopanan.

1

RANGKAP 3 Semasa merantau seorang diri di tempat yang tiada sanak-saudara, maka kebijaksanaan menyesuaikan diri di rantau orang amatlah penting. Tema Persoalan dalam kehidupan Persoalan: 1.Sikap bersyukur atau berterima kasih kepada Tuhan atau apa-apa nasib yang diterimanya. 2.Tata tertib atau bersopan ketika menghadapi hidangan. 3.Kebijaksanaan menyesuaikan diri di rantau orang. Bentuk 1.Tiga rangkap 2.Lapan baris serangkap 3.Mempunyai pembayang dan maksud 4.Tiga hingga lima patah kata sebaris 5.Rima akhirnya abcdabcd 6.Bentuknya terikat/tidak bebas GAYA BAHASA 1.DIKSI (PEMILIHAN KATA YANG INDAH) contoh: Berukir tangkai perak, 2.PERSONIFIKASI. contoh: Penganan mulia, 3.ANAFORA contoh: Tiada saudara tempat mengadu; Tiada saudara tempat berunding 4.ASONANSI contoh: Bagus rupanya bunga melur (pengulangan vokal u) 5.ALITERASI contoh: Pinggan mangkuk sudah terhidang NILAI 1.Kesyukuran Bersyukur kepada Tuhan atas segala dugaan yang menimpa diri. 2.Kesopanan Bersopan santun dan bertata tertib ketika menikmati hidangan. 3.Kebijaksanaan Bijaksana dalam menyesuaikan diri di perantauan. PENGAJARAN 1.Kita hendaklah sentiasa bersyukur dengan Tuhan dan menerima dugaan dengan tabah. 2.Kita hendaklah sentiasa mengamalkan budaya bersopan santun. 3.Kita hendaklah pandai menyesuaikan diri di rantau orang.

pembuka bicara. Rangkap 2: Pengarang mengisahkan pada zaman dahulu, terdapat sebuah negara yang rakyatnya bijaksana, gagah perkasa dan mereka hidup bersatu padu. Rangkap 3: Beberapa kali musuh menyerang negara itu tetapi gagal untuk menewaskannya. Rangkap 4: Negara hancur dan dijajah oleh musuh kerana rakyatnya asyik bertelingkah sesama sendiri. Rangkap 5: Kesan buruk akan menimpa rakyat apabila negara dijajah. Rangkap 6: Negara itu dijajah selama 4 kurun 46 tahun. Rangkap 7: Muncul pejuang-pejuang bangsa yang berjuang demi memerdekakan tanah air. Rangkap 8: Negara itu akhirnya mencapai kemerdekaan. Rangkap 9: Banyak pembangunan dan kemajuan telah dikecapi. Rangkap 10: Nikmat kemerdekaan yang dikecapi akan Lenyap menjadi sejarah jika rakyat jelata berbalah sesama sendiri. Rangkap 11: Keamanan serta perpaduan di kalangan rakyat dapat dipertahankan. Rangkap 12: Mengharapkan pembaca berfikir tentang kebaikan dan faedah bersatu padu. TEMA Syair ini bertemakan cinta kepada negara. Semangat patriotik perlu ditanam dalam jiwa setiap rakyat bagi menjamin kebebasan negara dan rakyat daripada belenggu penjajah. PERSOALAN 1.Tanggungjawab menjaga kedaulatan negara 2. Perbalahan dan persengketaan akan merugikan semua pihak 3. Perpaduan adalah penting bagi memartabatkan maruah bangsa dan negara 4. Erti kemerdekaan dan kebebasan kepada sesebuah negara 5. Berkorban untuk negara BENTUK Syair Jong Pecah karya Adibah Amin terdiri daripada 12 rangkap. rangkap Setiap rangkap terdiri daripada 4 baris. baris Jumlah perkataan antara 3 hingga 6 patah perkataan Jumlah suku katanya antara 9 hingga 13 suku kata sebaris. Bangsa bijak gagah perwira ( R2:B3 ) Tiga puluh tiga tahun sejak bergema ( R2:B2 ) Rima akhirnya adalah rima rata iaitu ”a, a, a, a”.

SYAIR JONG PECAH MAKSUD Rangkap 1: Pengarang mengucapkan salam sebagai

UNSUR BUNYI Dalam syair ini pengarang tidak mengetepikan soal bunyi. Dalam baris yang berikut sebagai contoh pengarang memperlihatkan persamaan rima yang menarik : Duhai dengarlah suatu cetera, a Di zaman dahulu sebuah negara ( R2:B1&2 ) a Kesan persamaan vokal /a/ meninggalkan kesan harmonis yang menarik dan segar. Unsur bunyi seperti asonansi dan aliterasi turut digunakan: Asonansi : Sebuah syair saya sajikan ( R1:B3 ) Aliterasi : Berkat bersatu rakyat teguh ( R3:B3 ) GAYA BAHASA 1. Repetisi Bangkit pahlawan demi pahlawan

RANGKAP KETIGA ilmu menjadi penghias diri bagi seseorang, menjadi sahabat dan menjadi teman yang dapat memberikan panduan semasa mengembara. Dalam masyarakat, ilmulah yang membezakan seseorang daripada yang lain. RANGKAP KEEMPAT Ilmu dapat menghiburkan hati yang sedih, membantu seseorang memahami sesuatu perkara dengan jelas dan digunakan selepas seseorang itu mati atau semasa di alam kubur. Hidup menjadi lebih bahgia dengan adanya ilmu. RANGKAP KELIMA Orang yang berilmu akan mendapat ganjaran pahala. Ilmu yang merangkumi seluruh kehidupan dapat membanti seseorang mencapai cita-citanya. RANGKAP KEENAM ilmu ialah alat yang amat besar faedahnya. Orang yang bijaksana amat ingin memiliki ilmu. Sesungguhnya bidang ilmu sangat luas dan tiada batasnya. TEMA KEPENTINGAN ILMU qDalam konteks kehidupan, kepentingan ilmu tentulah tidak dapat diukur, tetapi ilmu itu secara jelas dapat menentukan kedudukan, martabat dan status maruah seseorang. PERSOALAN 1. Besarnya manfaat ilmu kepada seseorang. 2 . Luasnya bidang ilmu tiada batasnya. 3. Pentingnya ilmu demi kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat. BENTUK DAN CIRI-CIRI SAJAK 1. Enam rangkap. 2. Empat baris serangkap. 3. Semua baris adalah maksud. 4. Setiap baris mengandungi empat hingga lima patah perkataan. 5. Sembilan hingga dua belas suku kata sebaris. 6. 10 suku kata I/a pe/ne/rang ja/lan ke syur/ga 7. 9 suku kata la/ut yang lu/as ia/lah ju/ga 8. Rima akhirnya pula ialah a-a-a-a. GAYA BAHASA INVERSI •Seperti belinya bukan yang sepatutnya disebut atau ditulis bukan belinya REPITISI •Hias nyata si polan si polan. Bahasa arab •Tepinya ajal sempadannya fana. NILAI •Ilmu dapat menjadi panduan dalam kehidupan.

2. 3.
4. 5.

Inversi Sebuah syair saya sajikan Perlambangan Bunga bangsa gugur terkorban Kiasan Harumnya lesap ditelan zaman Syair ini menggunakan gaya bahasa puisi yang mudah dengan pemilihan diksi yang sesuai dengan rima syair, terutama pada hujung setiap baris pada rangkap-rangkap syair

NILAI : 1.Bersatu padu. 2.Keberanian dan ketabahan. 3.Kerjasama. 4.Bertanggungjawab. PENGAJARAN: 1.Kita hendaklah bersatu padu sepanjang masa. 2.Kita sebagai rakyat hendaklah berjuang untuk memelihara kedaulatan negara. 3. Kita hendaklah sentiasa mengenang jasa pejuang-pejuang yang terkorban. 4.Pihak pemerintah hendaklah melaksanakan pembangunan demi mengisi kemerdekaan negara.

SYAIR KELEBIHAN ILMU MAKSUD RANGKAP PERTAMA Ilmu sangat bermanfaat kerana dapat menjadi panduan hidup. Apabila memperoleh ilmu,sepanjang hayat ilmu itu dapat dimanfaatkan. RANGKAP KEDUA Ketinggian nilai ilmu tidak dapat ditukarkan walupun dengan sebesar dunia. Faedah limu tidak terhad dan dapat dimanfaatkan di mana-mana sahaja.

•Gigih berusaha demi menuntut ilmu. •Menghargai ilmu. •Yakin diri. PENGAJARAN •KITA HENDAKLAH MENUNTUT ILMU KERANA ILMU ITU AMAT BERGUNA DALAM KEHIDUPAN KITA. •KITA MESTILAH BERILMU KERANA ILMU MENCERMINKAN KEPERIBADIAN SESEORANG. • KITA HENDAKLAH MENUNTUT ILMU KERANA IA MERUPAKAN PERKARA YANG WAJIB DILAKUKAN OLEH SETIAP MUSLIM.

RIMA AKHIRNYA SAMA - Contohnya aa BENTUK •Terdiri daripada 9 rangkap •Bilangan baris dalam setiap rangkap adalah sama, iaitu 2 baris setiap rangkap •Panjang pendek barisnya tidak sama, iaitu antara 2 patah hingga 6 patah kata atau 7 hingga 16 suku kata sebaris •Rima akhirnya ialah aa •Bentuknya terikat atau tidak bebas GAYA BAHASA 1. Pengulangan kata =Apabila 2. Perlambangan =kerajaan 3. Kata ganda =bercita-cita, bersungguh- sungguh NILAI BUDI PEKERTI MULIA •Kemuliaan budi pekerti dilihat daripada tutur kata dan tingkah laku seseorang. RASIONAL •Berlapang dada menerima nasihat dan teguran yang membawa kebaikan. KEIKHLASAN •Sikap suka berbohong tidak menggambarkan keikhlasan hati seseorang. BERHATI MULIA •Kemuliaan hati seseorang dilahirkan melalui tindakan dan tutur kata yang baik. PENGAJARAN •Peliharalah pandangan daripada melihat perkara yang tidak baik •Jagalah hati kerana hati adalah pengawal tingkah laku •Kita tidak seharusnya mempunyai sifat dengki kerana sifat ini akan menyebabkan berlakunya kejahatan •Berfikir dahulu sebelum mengumpat mahupun memuji •Hindarkan diri dari sifat pemarah kerana marah akan menyebabkan hilangnya pertimbangan yang waras •Kita janganlah suka berbohong kerana berbohong akan mendedahkan kelemahan diri sendiri

GURINDAM MEMELIHARA ANGGOTA DAN HATI MAKSUD •Dengan memelihara penglihatan, kita dapat mengawal keinginan atau nafsu •Dengan memelihara pendengaran, kita dapat menghindarkan fitnah dan kata-kata nista •Dengan memelihara percakapan, kita banyak memperoleh kebaikan •Hendaklah kita mengawal perlakuan daripada melakukan kejahatan, baik yang besar mahupun yang kecil •Sikap dengki dapat menjadi punca beberapa kejahatan •Hati berkuasa menentukan tingkah laku seseorang jika berhati jahat, jahatlah jadinya seseorang itu •Berhati-hatilah sebelum berkata-kata sesuatu, sama ada yang baik atau yang sebalik •nya.Banyak orang yang terlanjur kerana berkata-kata tanpa berfikir •Perasaan marah perlu dihindarkan kerana dapat menyebabkan seseorang itu hilang pertimbangan •Berbohong akan membawa keburukan kepada diri sendiri TEMA PENTINGNYA SESEORANG MEMELIHARA ANGGOTA BADAN DAN HATI DARIPADA MELAKUKAN KEJAHATAN PERSOALAN MEMELIHARA ANGGOTA ZAHIR •Lima panca indera manusia penting dan perlu digunakan ke arah kebaikan. Jika tidak,ia akan menimbulkan keburukan moral dan tingkah laku seseorang individu. MEMELIHARA ANGGOTA BATIN •Hati ialah anggota batin yang menentukan kebaikan dan keburukan yang dilakukan oleh seseorang.Orang yang bermoral akan sentiasa membersihkan hatinya. UNSUR ASONANSI - Khabar yang jahat tidaklah damping ALITERASI - Nescaya dapat daripadanya faedah

SAJAK TUKANG GUNTING MAKSUD 1. 1.Seorang lelaki mencari rezeki sebagai tukang gunting di bawah pokok semarak api. 2. 2.Peralatan kerjanya hanyalah sebilah gunting, cermin, sikat, dan sebuah bangku berkaki tiga. 3. 3.Tukang gunting itu senantiasa bekerja dengan penuh bersemangat.

4. 5.

1.Semasa menanti kedatangan pelanggan, dia sentiasa terkenang akan zaman remajanya yang telah berlalu di samping memikirkan rancangan hari depannya. 2.Dia akan terus mencari rezeki di situ untuk menanggung seorang isteri dan empat orang anak.

TEMA •Kegigihan golongan orang bawahan mencari rezeki yang halal untuk meneruskan kehidupan. PERSOALAN a)Suami dan ayah bertanggungjawab terhadap keluarganya. b)Kesabaran dalam menjalani kehidupan yang penuh dengan cabaran. c)Keyakinan untuk menghadapi masa depan dengan bekerja sebagai tukang gunting. BENTUK SAJAK a)Lima rangkap b)Lima dan enam baris ( rangkap ketiga) serangkap. c)Tiga hingga lima patah kata sebaris. d)Tiga hingga sepuluh suku kata sebaris. e)Rima akhirnya bebas. GAYA BAHASA DAN KEINDAHAN BUNYI •Asonansi: di lumpur sungai manusia (pengulangan vokal u) •Aliterasi : ia ukir nafkah keluarganya (pengulangan konsonan k) •Anafora (pengulanga di awal baris) : di •Metafora: sungai manusia, perahu hidup •Simile : seperti semarak hati; begitulah semarak hatinya. NILAI 1.Kasih sayang; tukang gunting sangat sayang akan keluarganya. 2.Rajin; tukang gunting rajin bekerja setiap hari walaupun pendapatannya tidak lumayan. 3.Tabah; tukang gunting tabah menghadapi pelbagai kesusahan hidup PENGAJARAN 1.Setiap ketua keluarga haruslah bekerja keras menanggung keluarga. 2.Setiap individu seharusnya berusaha mencari rezeki melalui pekerjaan yang halal walaupun dipandang rendah. 3.Setiap pekerjaan haruslah dilakukan dengan ikhlas dan rajin kerana kerja yang ikhlas akan diberkati Allah.

Menggambarkan kehibaan dan kesayuan penyajak kerana kehilangan sesuatu yang telah sekian lama tersimpan, iaitu keindahan, kesempurnaan dan kedamaian alam semula jadi akibat pencemaran. Penyajak juga melayangkan fikiran ke kawasan yang dahulunya menhghijau dan damai dengan air sungai yang mengalir tenang ke kuala mewujudkan kedamaian kepada sesiapa sahaja. Namun,keindahan itu hilang dan musnah hinggakan bulan dan bintang kelihatan kabur. BHGN 2 Manusia yang mengejar kemajuan terus melakukan pelbagai usaha sehingga dapat menjelajahi planet dan angkasa. Alam yang terus tercemar dan musnah sehinggakan air sungai yang tenang mengalir deras,tetapi kepada siapa masalah ini harus dipertanggungjawabkan. BHGN 3 KEINDAHAN BULAN DAN BINTANG TIDAK DAPAT DINIKMATI LAGI!!!!!!!! TEMA •Keindahan & kedamaian alam yang musnah akibat pemodenan yang tidak terancang. PERSOALAN •Penerokaan kawasan hutan untuk tujuan pembangunan akan menyebabkan pencemaran yang memberikan kesan buruk kepada kehidupan. •Kemusnahan alam sekitar menyebabkan generasi akan datang tidak dapat menikmati keindahan dan kedamaian alam sekitar. •Kemajuan ilmu dalam bidang sains dan teknologi membolehkan manusia meneroka ke angkasa lepas. UNSUR •Asonansi * sayup-sayup undan tua berlagu hiba •Aliterasi * kemilau danau disinar mentari •Rima akhir * (bebas-cth;rankap pertama) BENTUK SAJAK •Terdiri daripada 6 rangkap •Bilangan baris bagi setiap rangkap tidak sama; a)Rangkap 1:5 baris b)Rangkap 2:6 baris c)Rangkap 3:4 baris d)Rangkap 4:4 baris e)Rangkap 5:4 baris f )Rangkap 6:2 baris •Bilangan kata dalam setiap baris antara 4 – 7 patah kata. •Bilangan suku kata bagi setiap baris antara 9 – 11 suku kata. •

KEINDAHAN YANG HILANG MAKSUD BAHGN 1

•Rima akhirnya tidak sama; a)Rangkap 1:abcdd b)Rangkap 2:abcdee c)Rangkap 3:abcd d)Rangkap 4:abcc e)Rangkap 5:abbb f )Rangkap 6:aa •Sajak ini berbentuk bebas kerana bentuknya tidak sama dengan bentuk puisi tradisional. GAYA BAHASA Diksi = lesu berapungan di air lalu Inversi = erat bertaut cinta kasih Personifikasi = bulan tiada lagi mendandan wajah Metafora = malam lara,menara kasih Kata ganda = sayup-sayup,renik-renik NILAI •Ketabahan.Penghuni alam tabah menghadapi kesulitan hidup sebagai akibat berlakunya pencemaran dan kemusnahan alam. •Bijaksana.Manusia mampu menguasai ilmu dalam bidang teknologi sehingga mampu meneroka rahsia di angkasa lepas. •Yakin diri.Melalui ilmu yang dimiliki,manusia mempunyai keyakinan untuk meneroka alam angkasa. PENGAJARAN ØKita hendaklah merancang proses pembangunan secara terancang supaya tidak memusnahkan alam sekitar. Ø Kita haruslah bijak menguasai ilmu dalam bidang sains dan teknologi dan menggunakannya untuk kebaikan manusia sejagat. ØKita mestilah menjaga alam sekitar demi keselesaaan hidup manusia sejagat. Ø ØKita haruslah berusaha memulihara alam dan mengelakkan pencemaran alam. DI KOTA KECILKU MAKSUD 1. Penyajak pulang ketempat dia bersekolah dan dibesarkan melalui Padang Speedy terus ke Durian Sebatang. Penyajak terasa dirinya masih kecil. kenangan lama mengusik jiwa dan dia terasa rindu akan suasana itu. 2. Imbauan penyajak semasa berusia belasan tahun. Di tempat itulah dia

belajar bercinta dan menuntut ilmu. Dia juga belajar menghargai pengorbanan orang tua serta hubungan rapat sesama kawan. 3. penyajak melawat sekolah lamanya. Dia mendapati keadaan sudah berubah dan dia terasa sepi. Di situlah dahulu dia mendapat pangkat satu dalam peperiksaan. Namun begitu, ayahnya tidak berbangga dengan kejayaan tersebut. 4. Penegasan penyajak bahawa tempat itulah merupakan bermulanya dia menuntut ilmu pengetahuan walaupun semua itu hanya tinggal sebagai kenangan. TEMA Kerinduan penyajak pada tempat kelahirannya yang penuh dengan kenangan. PERSOALAN •Perasaan sayang akan kampung halaman walaupun telah berhijrah ke tempat lain. •Pengorbanan ayah dan ibu untuk memberikan pelajaran. •Kegigihan penyajak dalam mencapai kejayaan di dalam peperiksaan. •Walaupun peristiwa silam sudah lama berlalu namun tetap menjadi ingatan sepanjang hayat. Bentuk sajak

• •
• • • •

Terdiri daripada empat rangkap. Bilangan Rangkap Rangkap Rangkap Rangkap baris dalam setiap rangkap tidak sama : pertama : tujuh baris kedua : enam baris ketiga : lapan baris keempat : lapan baris

• • • •
• •

Bilangan kata dalam setiap baris tidak sama : sayang – 1 patah perkataan detik itu mengambang bagai mimpi – 5 patah perkataan Bilangan suku kata bagi setiap baris tidak sama : sa/yang – 2 suku kata de/tik i/tu me/ngam/bang ba/gai mim/pi – 11 suku kata Sajak ini berbentuk bebas kerana bentuknya tidak terikat dengan bentuk puisi tradisional

GAYA BAHASA Penggunaan sinkof : ku , tak Penggunaan simile : detik itu mengambang bagai mimpi Unsur bunyi : a) asonansi mulai mengenal cinta dan ilmu b) aliterasi di sini anak belasan tahun NILAI 1.Kasih saying = Penyajak sayang akan kampung kelahirannya. 2. Mengenang jasa = Penyajak senantiasa mengenang jasa ibu bapa dan gurunya 3. Bijaksana = Penyajak merupakan pelajar yang pintar kerana mendapat keputusan yang cemerlang PENGAJARAN •Sebagai anak, kita haruslah menghargai dan mengenang serta membalas jasa orang tua •Kita perlulah gigih dan tabah melalui alam persekolahan •Kita perlulah menginsafi diri dan tidak akan mudah lupa tempat asalusul kita dilahirkan dan dibesarkan. •Kita perlulah mengenang jasa guru yang telah mengajar kita sehingga menjadi manusia yang berpelajaran.

Walaupun penentangan terhadap pemerintahanyang kejam hanya sementara, tetapi detik berlakunya sesuatu peristiwa itu sangat penting dan tercatat dalam sejarah dan merupakan titik tolak yang amat penting. Sejarah sangat berguna kepada manusia kerana boleh dijadikan pedoman untuk meniti kehidupan pada masa akan datang. •Rangkap keempat Penyajak menyatakan bahawa walaupun dirinya hanya orang biasa, iaitu tiada kuasa dan pangkat, beliau telah meletakkan sejarah sebagai titik tolak untuk meneruskan kehidupannya. •Rangkap kelima Pemyajak menyatakan bahawa seorang diktator yang tidak mempunyai akal yang panjang dan bertindak kejam, lambat laun akan terpaksa berdepan dengan golongan rakyat yang akan mencipta sejarah baharu. •TEMA • Sejarah perjuangan golongan bawahan menentang pemimpin yang zalim demi menegakkan kebenaran. PERSOALAN • Kepentingan sejarah kepada orang ramai • Penyair ingin menunjukkan kepentingan sejarah kepada orang ramai kerana boleh dijadikan pedoman atau pengajaran dalam kehidap seharian • Pemerintahan yang zalim akan berakhir • §Pemerintahan diktator atau penjajah yang zalim dan m,enindas rakyat jelata tidak akan berkekalan. Pemerintah ini akan digulingkan oleh rakyat yang sedar dan bangkit menentang. BENTUK 1. Lima rangkap 2. Tiga hingga lapan baris serangkap 3. 1-6 patah kata sebaris 4. 5-14 suku kata sebaris 5. Rima akhir bebas UNSUR BUNYI Asonansi = perulangan vokal I Penipu diketemukan dengan tipuannya Aliterasi = perulangan konsonan p Pada tempat dan akal sempit GAYA BAHASA Metafora • Contohnya, sungai marah dan air peristiwa. Imejan • Penipu diketemukan dengan tipuannya • pada tempat dan akal sempit Personifikasi

SEJARAH MAKSUD •Rangkap pertama Penyair mendifinisikan sejarah sebagai sesuatu yang berlaku pada masa dan tempatnya. Tidak ada sesiapa pun yang boleh menghalangnya kerana apabila tiba masa dan tempat, sejarah akan berlaku. Penyajak berpendapat bahawa perubahan yang berlaku itu adalah bersesuaian dengan masa dan tempatnya. •Rangkap kedua Penyajak menyatakan bahawa sejarah telah membuktikan bahawa pemerintah (penjajah) yang kejam akan dijatuhkan oleh rakyatnya. Selain itu, sesiapa yang mengaku bahawa dirinya yang paling berkuasa juga akan jatuh apabila tiba masanya. Tegasnya, sejarah tidak pernah berbohong. •Rangkap ketiga

Sinkof - tapi detik ini amat penting • Batu pada sungai marah Anafora (rangkap1,halaman)

Bisikan syaitan banyak mempengaruhi hidup penyair, tetapi kini dia telah insaf dan bertaubat setelah menemui hakikat kehidupan yang sebenar seperti yang dijanjikan Tuhan. TEMA Sajak ini bertemakan keagamaan. Penyair berwacana tentang hakikat kehidupan yang sebenar. Pada rangkap keempat, penyair merakamkan kehidupannya yang sudah tua dan tidak mampu lagi belajar dan menelaah kitab – kitab agama. Sementara pada rangkap terakhit, penyair yakin kepada janji-janji Tuhan yang menciptanya. PERSOALAN Agama Kainginan penyair untuk memperoleh hidayah dari Tuhan untuk berubah menjadi seseorang yang lebih baik. Kehidupan Kehidupan penyair yang dalam keadaan resah setelah insaf dan keinginan unuk berubah Kesedaran Penyair insaf dan sedar akan kesilapannya dalam menjalani liku- liku kehidupan dan ingin bertaubat. Kegelisahan Kagelisahan penyair dalam berusaha untuk mencari jalan untuk berubah. NILAI Mencintai ilmu pengetahuan Setiap orang seharusnya mengamalkan nilai yang baik untuk menimba ilmu pengetahuan Kesabaran Seseorang yang penyabar tentulah tidak melakukan sesuatu yang merugikan atau mendatangkan aib kepada diri sendiri. PENGAJARAN Kita hendaklah memetingkan ilmu pengetahuan kerana ilmu pengetahuan membawa kemajuan. Kita hendaklah memenuhi usia kita dengan perkara yang berfaedah dan tidak mendatangkan penyesalan kelak DI RUANG GEMANYA MAKSUD •Rangkap 1 Penyajak menyatakan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada negaranya yang tercinta. Penyajak berharap negaranya akan terus berkembang maju dan sejahtera setelah melalui perjuangan yang panjang untuk mencapai kemerdekaan daripada belenggu penjajah. Namun begitu penyajak tidak berasa kesal atas segala pahit getir dalam perjuangan. •Rangkap 2 Penyajak telah menyerahkan jiwa raganya kepada perjuangan untuk mempertahankan kedaulatan negara daripada pencerobohan yang datang silih

• • • •

Pada tempatnya

Pada waktunya Epifora Namun untuk ruang dan masa ini Untuk hidup ini.

NILAI 1. 2. 3.

Sejarah sebagai pedoman Berani kerana benar Bertanggungjawab

PENGAJARAN 1. Kita hendaklah memerintah dengan adil dan tidak berlaku zalim 2. Kita hendaklah menjauhkan diri dari sifat zalim dan kejam 3. Janganlah kita mengabaikan peristiwa sejarah

DUHAI PENTAFSIR MAKSUD Rangkap 1 penyair cuba mencari seorang pentafsir ( pesuruh Allah yang dapat mebimbingnya) . Penyair ingin mendengar segala kata dan ajarannya. Penyair ingin mencari ketenangandan petunjuk setelah melalui liku-liku kehidupan di dunia ini sebelum menemui kehidupan yang azab sebagaimana yang telah dijanjikan. Rangkap 2 Dalam usia yang sudah lewat barulah penyair sedar dan insaf dengan kesalahannya. Kini, barulah penyair sedar dan ingin kembali ke pangkuan jalan , namun masa terus berlalu dan penyair masih belum menemui hidayah-Nya. Rangkap 3 Kehidupan penyar sentiasa resah dan tidak tenteram sejak wujud keinsafan dalam dirinya kerana tidak dapat memanfaatkan segala ilmu dan ajaran al-Quran. Beliau melahirkan rasa kekesalannya kerana tidak mendapat didikan agama yanng sempurna sejak dari kecil. Rangkap 4 Penyair mengeluh mengenangkan diinya yang sudah tua , pandangannya yang sudah kabur, dan tenaganya yang semakin lemah untuk melakukan amal ibadat. Dengan keadaan diri yang sedemikian , sukar baginya untuk menelaah kitab- kitab agama melainkan menyimpannya sahaja dalam almari. Rangkap 5

berganti, segala kesukaran dan kepayahan itu tetap tersimpan dalam lipatan sejarah. Setelah negara merdeka, penyajak tidak lagi mahu kecundang dalam tanggungjawab mengisi kemerdekaan negara yang dicintainya. •Rangkap 3 Penyajak mentafsirkan bahawa suka duka dan payah getir dalam perjuangan merupakan perkara biasa yang perlu dihadapi dengan kekuatan dan ketabahan jiwa. Penyajak memberi pengakuan akan menyerahkan kesetiaan dan jiwa raganya demi sama-sama membangunkan negara yang dicintainya. TEMA Sajak ini bertemakan SEMANGAT PERJUANGAN yang memberikan penekanan kepada harapan tinggi penyaka terhadap negaranya. Tema ini dikaitkan dengan keazaman, cita-cita, keyakinan diri, perpaduan dan ketabahan menahan segala ancaman demi negara dan bangsa. Tema ini juga dikaitkan dengan semangat patriotik, cinta akan negara sehingga melahirkan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi dalam jiwa penyajak PERSOALAN • • • Penjajahan negara sebelum merdeka Keazaman mencapai cita-cita Kepentingan sikap bersatu padu.

•Kecekalan dan ketabahan PENGAJARAN •Kita perlulah menunjukkan kesetiaan kepada negara untuk menjadi contoh generasi muda. •Kita perlulah menjadi warganegara yang bertanggungjawab. •Kita mestilah bersatu padu untuk membangunkan sebuah negara yang maju berjaya. •Kita haruslah tabah apabila berdepan dengan masalah dalam perjuangan.

CERPEN TRAGEDI TEMA •Cerita ini mengutarakan tema tentang ketabahan hati seorang bapa yang kematian anak kesayangannya. Pak Ismawan bersedih kerana anak kesayangannya, Iswan terbunuh dalam suatu kemalangan jalan raya, namun dia tetap tabah menghadapi dugaan tersebut. PERSOALAN 1. KASIH SAYNG SEORANG AYAH TERHADAP ANAKNYA ØPak Ismawan begitu mengasihi anaknya, Iswan yang berbakat dalam arena badminton negara. ØPak Ismawan amat sedih dengan kematian anaknya yang dilanggar lari oleh George Bulang. 2. PERCAYAKAN QADAK DAN QADAR Pak Ismawan percaya bahawa kematian anaknya telah ditetapkan oleh qadak dan qadar. 3. PERASAAN KASIH SAYANG AKAN SAHABAT ØDapat dilihat melalui persahabatan antara Iswan dan Irnawati. Mereka selalu bermain badminton bersama-sama semasa Iswan masih hidup. ØIrnawati turut merasa kehilangan Iswan dan tetap mengingati sahabatnya. 4. TRAGEDI YANG DAPAT DIJADIKAN TELADAN Ø Kematian Iswan yang disebabkan oleh seorang pemandu yang mabuk memberi ikhtibar kepada masyarakat supaya tidak memandu dalam keadaan mabuk. 5. KESEDIAAN MENGAKUI KESALAHAN YANG TELAH DILAKUKAN ØGeorge Bulang menemui Pak Ismawan dan memohon maaf kerana telah menyebabkan kematian Iswan. 6. PLOT •Permulaan Pak Ismawan dalam kesedihan kerana kematian anak lelakinya, Iswan. Sahabat baiknya, Irnawati menziarahi Pak Ismawan. •Perkembangan

GAYA BAHASA •ASONANSI Perulangan vokal ‘a’ Telah kurangkumkan rebah setiaku •ALITERASI Perulangan konsonen ‘k’ telah kurangkumkan rebah setiaku •PERLAMBANGAN ‘guruh pagi’ – semangat ‘gerimis senja’ – kesedihan terhadap sejarah hitam tanah air •ANAFORA Perulangan perkataan di hadapan baris dalam rangkap 1 dan 2 ‘telah kurangkumkan…(r.1) ‘telah’ kupahatkan..(rangkap2) ‘Pada’ setiap pilu…(rangkap 1) ‘Pada’ setiap kerikil...(r. 2) •EPIFORA Perulangan perkataan di hujung baris dalm rangkap 1 dan 2 … setia’ku’ (rangkap 1) …umur’ku’ (rangkap 2) NILAI •Kesetiaan kepada raja dan negara •Pengorbanan dan perjuangan membela tanah air •Kerjasama dan perpaduan

Hubungan antara Iswan dan Irnawati digambarkan sangat rapat melalui imbas kembali. Pada bahagian ini jugalah digambarkan Iswan terbunuh dilanggar kereta yang dipandu George Bulang. George Bulang memandu kereta dalam keadaan mabuk sehingga terlanggar Iswan. George Bulang ialah sahabat baik Iswan. •Puncak George Bulang dibebaskan mahkamah daripada sebarang tuduhan kerana dia masih di bawah umur. George Bulang meminta maaf kepada Pak Ismawan, dan dia dimaafkan. •Peleraian Pak Ismawan memberi ceramah tentang keselamatan jalan raya berdasarkan pengalamannya yang kematian anak dalam kemalangan jalan raya. TEKNIK PLOT •Dialog Contohnya dialog antara Irnawati dan Iswan. •Pemerian Pemergian Irnawati memang benar-benar mengosongkan…. •Imbas kembali Irnawati memberikan komen tentang permainan Iswan. •Saspens Pengarang membiarkan pembaca tertanya-tanya hal yang akan berlaku terhadap orang yang melanggar Iswan. WATAK DAN PERWATAKAN PAK ISMAWAN o Ayah Iswan o Penyayang o Tenang, tidak emosional o Pemaaf o Murah hati o Prihatin ISWAN o Anak Pak Ismawan dan sahabat baik Irnawati o Baik hati, jujur, bersopan-santun dan berbudi bahasa o Berbakat dalam permainan badminton o Sangat mementingkan strategi dan kepuasan penonton o Mempunyai ramai peminat o Terbunuh dalam satu kemalangan jalan raya IRNAWATI o Kawan baik Iswan sejak tingkatan 1 o Prihatin o Mudah bersimpati o Seorang yang menghargai persahabatan o Suka memberi nasihat

GEORGE BULANG o sahabat baik Iswan o berusia 16 tahun oMemiliki sifat-sifat negatif seperti minum minuman keras dan memandu laju o bersedia mengakui kesalahannya. LATAR TEMPAT •Latar tempat dalam cerpen ini tidaklah begitu luas iaitu melibatkan beberapa tempat penting seperti di rumah Pak Ismawan, hospital, Dewan Masyarakat, Sembulan, Jalan Pantai di Tanjung Aru, dan pejabat Pak Ismawan. • •Contoh : Rumah Pak Ismawan •Irnawati meminta raket peninggalan arwah Iswan untuk dijadikan sebagai kenangan dia dan Iswan. • Di Pantai di Tanjung Aru : • •Dalam kesunyian demikian, tragedi itu berulang lagi. “ kami menunggang basikal menuju ke Pantai di Tanjung Aru, “ Pak, Iswan seperti biasa kelihatan riang dan lincah. ( halaman 51) LATAR MASA •Latar masa tidak dinyatakan dengan jelas dalam cerpen ini tetapi dapat diandaikan pada dekat 1980-an atau awal dekad 1990-an. •Hal ini demikian kerana digambarkan kehidupan remaja yang terpengaruh oleh cara hidup Barat •Contohnya: Sambutan hari jadi dengan pesta dan tindakan memandu kereta tanpa lesen. LATAR MASYARAKAT •GOLONGAN MUDA YANG DIBERI KEBEBASAN •George Bulang dan rakan rakannya menyambut hari jadi dengan berpesta dengan minuman yang memabukan. Mereka minum sehingga mabuk. Malahan, dia dibenarkan memandu kereta walaupun tiada lesen memandu. • MASYARAKAT YANG PENYAYANG • Pak Ismawan sangat sayang akan anaknya, Iswan. Begitu juga halnya dengan Irnawati yang menyayangi Iswan sebagai sahabat yang baik. GAYA BAHASA •~ Penggunaan Diksi ~ •

•Menggunakan dua kata dialek Jakarta : • • iaitu : ~ dong = kata pelembut atau pemanis yang digunakan pada akhir kalimat. ~ menabrak = melanggar •Menggunakan bahasa arab : • •iaitu : ~ fiil = perbuatan atau perilaku NILAI •KASIH SAYANG ~ Pak Ismawan sangat menyayangi anaknya , Iswan sehingga sanggup menghantar anaknya ke sekolah setiap hari. •SIMPATI ~ Irnawati sebagai sahabat Iswan menunjukkan rasa simpati terhadap Pak Ismawan dengan mengunjungi Pak Ismawan. •RAJIN ~ Iswan seorang pemain badminton yang rajin berlatih. Sebagai hasil daripada kerajinannya itu, dia muncul sebagai pemain yang handal. •YAKIN DIRI ~ Iswan memiliki sifat yakin diri yang tinggi. Oleh sebab itulah dia mengatakan bahawa dia akan mengalahkan pemain yang paling handal supaya terpilih mewakili negara. • •MENGAKUI KESALAHAN ~ George Bulang berjumpa dengan Pak Ismawan dan mengakui kesalahannya kerana melanggar Iswan. •MENEPATI JANJI ~ Pak Ismawan yang berjanji akan memberikan ceramah tentang kempen keselamatan jalan raya telah datang ke Dewan Masyarakat Sembulan pada masa yang ditetapkan. PENGAJARAN + Kita hendaklah menerima takdir Tuhan dengan hati yang tabah.. Kita hendaklah bersimpati terhadap orang yang ditimpa kesusahan atau nasib malang. + Kita mestilah berani mengakui kesalahan yang telah dilakukan. + Kita hendaklah memaafkan kesalahan orang lain dan tidak menyimpan dendam.

•Perceraian Persoalan ini digarapkan melalui pergolakan jiwa dan konflik kebatinan yang hebat dalam diri Zel. Kesan daripada perpisahan antara abah dan mamanya yang terbuku di dalam jiwa Zel selama 10 tahun akhirnya membuak menjadi kebencian yang mendalam terhadap abahnya. •Kasih Sayang Zel berasa kecewa dan marah kepada abahnya kerana menganggap abahnya tidak lagi mengasihiny selepas bercerai dengan mama dan mempunyai keluarga baru. Pada Zel, abahn lebih memberi perhatian dan kasih sayang kepada saudara-saudara tirinya. Kasih sayang yang mama limpahkan pada Zel belum cukup kuat pada Zel dan dia masih berasa kekurangan kasih sayang abahnya dan berharap abah dan mamanya kembali bersatu. •Wanita dan kerjaya Mama Zel merupakan model seorang wanita yang berjaya dalam kerjayanya. Mama mempunyai syrikat komputernya sendiri, tetapi gagal dalam rumah tangga. PLOT -Permulaan Dimulakan denagn watak Zel yang sedang berada di hadapan komputer untuk mengirimkan virus Zelkepada perisian komputer abhnya. Diam melakukan perkara tersebut kerana ingin membalas sakit hatinya kerana ditinggalkan oleh abahnya 10 tahun yang lalu. Tetapi Zelmasih ragu-ragu untuk meneruskan niatnya. -Perkembangan Zel mengimbas peristiwa2 lalu berhubung masalah perceraian abah dan mamanya, serta tekanan jiwa yang dialaminya. Dalam imbas kembalinya Zel melihat semula kegigihan mama membina kerjaya sebagai seorang ahli perniagaan dalam bidang komputer. Mama juga tidak pernah menghalang perhubungan Zel dengan abah dan saudara tirinya. Zel; pernah mempunyai perasaan buruk sangka terhadap mama kerana menganggap penonjolan mama yang lebih berjaya daripada abah menjadi penyebab, abah mengundurkan diri daripada mama, tetapi Zel menyedari mama bukanlah seperti yang difikirkan apabila melihat peribadi mama yang luhur, penyayang dan tidak berburuk sangka. Zel kembali berada dalam sedar bersama-sama komputernya. Dia menghubungi Win menggunakan Vancall Logic. Berlaku penentangan pendapat antara mereka dan akhirnya dengan perasaan marah Zell memutuskan Vancall Logic. Zel juga sempat mengimbas peristiwa pertengkarannya dengan ‘Abang Alwi’ yang menuduhnya menjadi beban kepada pemikiran abah. Zell kembali tersedar apabila mendengar suara Win di Vancall Logic. -Peleraian Peleraian cerpen ini dibuat denagn begitu saspens oleh pengarang. Konflik pemikiran Zel dan suara Win melaui V.L silih ganti untuk dipertimbangkan sebagai pilihan tepat. Akhirnya Zel terbayang wajah kudus mama; Zel menekan punat delete, virus Zel dimatikan. TEKNIK PLOT •Imbas kembali

VIRUS ZEL UNTUK ABAH TEMA •Cerpen Virus Zel Untuk Abah ini bertemakan kekeluargaan. Tema ini digarap dengan menggunakan pendekatan sains maklumat yang semakin canggih melalui internet dan komputer. PERSOALAN

Pengenalan latar keluarga Zel hadir dalam teknik imbas kembali. Watak2 dalam periiwa semasa cerpenini hanya membabitkan watak Zel dan Win yang berhubung melalui V.L Cth; halaman 56,64 •Dialog Teknik dialog yang menarik yg terbahagi kepada 2 jenis, iaitu perbualan langsung antara watak2 dan perbualan melalui V.L. Cth; halaman ; 64-65 , 62 ,63 •Saspens –Digunakan pada akhir cerita. Unsur ini begitu berkesan menimbulkan kesan debaran pada pembaca. Pembaca akan ingin terus tahu apa keputusan Zel di hujung cerita –Pemerian dialog dan konflik watak yang berkesan untuk menimbulkan unsur saspens. –cth; halaman 65 WATAK PERWATAKAN •Aku (Zel) - pendendam Menyimpan perasaan kecewa, sedih, dan marah kepada keluarga baru abah yang dianggap sebagai perampas dan akhirnya menimbulakn perasaan dendam - sensitif Perasaannya mudah tersentuh kesan daripada kehilangan kasih sayang abah. cth ; 62-63 -berprasangka buruk Beranggapan tidak baik pada abah, keluarga Aunt Syarifah, saudar tirinya dan juga mamanya kerana memikirkan mamanya sengaja mahu mengeksploitasi kebijaksanaan dan kebolehannya agar abah berasa rengdah diri. -Keras hati Tidak mudah menerima pandangan dan pendapat orang lain •Mama –Tabah menerima takdir perpisahannya denagn abah sejak Zel berusia 10 tahun _ Baik hati Dipamerkan melalui sikap dan tindakannya yang tidak pernah melarang hubungan Zel dengan abah dan saudara tirinya. Dia sering berusaha mendidik Zel supaya memahami keadaan dan tidak menyalahkan abah sebagai penyebab perceraian mereka. _ Berpegang teguh pada agama

Mama bertudung litup, mengekalkan ciri wanita muslim.dari segi tindakan dan pemikiran juga memberi gambaran mama mempunyai didikan dan pegangan agama yang kukuh. _ Bertanggungjawab dan penyayang Seorang mama yang bertanggungjawab dan penyayang. Melengkapkan Zel dengan segala keperluan dan kasih sayang. Hal ini dibuktikan mama seorang yang penyayang kepada anaknya. •Abang Alwi Seorang pegawai muda diMACPA, anak kepada Aunt Syarifah. Hubungannya dengan mama baik, begitu juga Zel namun kurang memahami perasaan Zel. • Win Win walaupun kurang penting, tetapi kehadirannya berjaya meninggalkan kesan saspens pada penyelesaian cerpen ini. Sahabat yang jujur, ikhlas dan berterus terang.Win tidak berputus asa memujuk Zelsupaya memadamkan api dendam terhadap abah. Usaha gigihnya akhirnya berjaya melembutkan hati Zel yang keras. •LATAR TEMPAT Latar tempat urutan semasa ialah di dalam bilik komputer ZeL ( hlmn 56) Latar tempat dalam peristiwa imbas kembali ialah; 1.Ruang legar pusat membeli belah 2.Ruang tamu di rumah mama 3.Gedung pakaian pusat membeli-belah 4.Pintu pagar di rumah mama •LATAR MASA Keseluruhan cerpen ini berlaku dalam masa yang pendek iaitu dalam tempoh satu hari iaitu pada hari Zel merancangunuk memusnahkan program komputer ZQ 1308 Abang Alwi. •LATAR MASYARAKAT Masyarakat yang moden yang dilengkapi dengan kemahiran teknologi komputer. Mama merupakan pengedar komputer dan pakar komputer. Zel pula seorang pelajar yang boleh memusnahkan perisian komputer. Abah yang dahulu seorang guru juga telah terlibat dalam penciptaan perisian komputer yang diterajui oleh Abang Alwi. •Penggunaan diksi Diksi yang dipilih oleh sesuai denagn denagn tema dan plot cerita. Terdapat banyak istilah yang berhubung denagn komputer dan bahasa inggeris. cth; -delete -megabyte RAM -deskop -cursor -advanced -Aunt -virus -inferior •Penggunaan Ayat Ayat yang mudah dan pendek dalam dialog watak2 tetapi mempunyai makna yang tepat. Cth ; hlmn 59 , 60

NILAI DAN PENGAJARAN •KASIH SAYANG Nilai yang amat bermakna kepada anak2. kemewahan dan klebendaan tidak menjamin kebahagiaan dan ketenangan jiwa seseorang. Zel menghadapi pelbagai konflik kerana kurang kasih sayang daripada seorang abah. •BAIK HATI DAN KECEKALAN Siokap baik hati jangan dilunturkan oleh sifat angkuh dan ego kerana memiliki kelebihan daripada orang lain. Mama merupakan model wanita yang cekal dan mempunyai keluhuran hati yang patut dicontohi. Kejayaan dan kemewahan tidak menjadikan mamalupa diri. Perceraian dengan abah juga tidak menanam kebencian mama kepada abah. •RASIONAL DALAM BERTINDAK Sikap mama yang tidak menyalahkan abah dan keluarganya adalah satu tindakan yang rasional dan wajar. Manakala tindakan Zel mendendami abah adalah tidak wajar dijadikan contoh. •SETIA KAWAN Sifat ini dapat dilihat dalam persahabatan Zel dan Win. Win cukup memahami Zel dan usahanya menyedarkan Zel daripada kesilapan boleh dicontohi.

•PERKEMBANGAN Hana berkenalan dengan Kris dan Kristal lalu mereka menjadi sahabat baik. • KONFLIK Kristal merasa cemburu terhadap Hana yang telah mengikut Kris melawat ke Luxembourg sehingga menjejaskan persahabatan mereka.Bagi mengelakkan ikatan persahabatan mereka terputus,Hana memberitahu Kristal bahawa dia mempunyai tunang di Malaysia.Hana menolak cinta Kris dengan alasan perbezaan budaya dan adat.Kris kecewa lalu membawa diri ke Jerman Barat. •KLIMAKS Kristal terlalu kecewa tanpa Kris di sisinya dan ditemui mati setelah menelan pil tidur terlalu banyak •PERLERAIAN Hana terkejut daripada lamunan apabila loceng apartment berbunyi.Apabila pintu dibuka,Hana melihat Kris datang sebagai seorang muslim. TEKNIK PLOT PEMERIAN Latar suasana Contoh: Di luar salji masih berguguran dan suhu mungkin di antara lapan darjah di bawah paras beku. Dari jendela apartmentku, aku dapat lihat anak-anak ‘Mat Salleh’ leka mengepal salji menjadi bola-bola kecil, sementara jentolak pembersih salji masih beroperasi sejak semalam. (m/s 66) MONOLOG DALAMAN Dan kenangan silam mengimbau rasa. Ya Allah! Maha Suci Tuhan! (m/s 76) FLASHBACK Watak Hana yang mengenangkan kembali peristiwa semasa beliau di tingkatan enam. Cikgu muda yang mengajar Pengajian Am merupakan seorang guru yang kacak dan digilai oleh ramai pelajar wanita termasuk Azah. WATAK PERWATAKAN HANA (AKU) Seorang pelajar Malaysia yang sedang menuntut di Cardiff. Minat dalam bidang penulisan sejak di bangku sekolah. Berpegang teguh kepada agama Selama 3 tahun di luar negara dan pernah tinggal di rumah Kris, Hana masih berjaya mempertahankan keimanannya walaupun dugaan begitu kuat mencabarnya. Patuh kepada ibu bapa Tindakan-menerima lamaran Cikgu Wan Hadi dan menjadikan pesanan ibu dan ayah sebagai bekalan semasa di luar negara.

AKU, KRIS DAN KRISTAL TEMA Kekentalan prinsip hidup dan iman seseorang pelajar muslimah ketika menuntut ilmu di luar negara. Meskipun Hana terdedah dengan keadaan sosial yang tidak terbatas namun Hana tetap berpegang pada prinsip hidup beragama dan nilai ketimuran.Dia yakin bahawa dengan berpegang dengan agama ,dia dapat mengawal diri daripada pelbagai perkara yang negatif. PERSOALAN •Persahabatan yang terjalin antara golongan yang berlainan agama,adat resam dan budaya. •Sikap berani menempuh kehidupan dirantau orang dalam usia yang muda •Didikan agama yang sempurna akan melahirkan iman yang teguh dan seterusnya dapat mengawal perlakuan seseorang •Pentingnya peranan ibu bapa dalam mengawal anak anak dengan cara memberikan nasihat walaupun tinggal berjauhan •Keruntuhan moral masyarakat pelajar yang tiada pegangan agama •Menuntut ilmu walaupun terpaksa berjauhan dengan keluarga PLOT •PERMULAAN Hana yang sudah tiga tahun belajar di Universiti College Cardiff,England sedang termenung mengenang peristiwa silam bersama Kris dan Kristal.(imbas kembali)

Tidak mudah lupa diri Belajar di luar negara, di tengah masyarakat yang barat yang bebas, dia masih sedar matlamat dia berada di situ. Berterus-terang dan berani Sanggup merantau ke negeri org utk belajar menunjukkan keberanian Hana untuk hidup berdikari. Tetapi keberanian Hana berterus-terang dgn Kristal, menunjukkan Hana seorang yang berani dan berterus-terang. KRIS Seorang lelaki Inggeris Menuntut di Universiti College Cardiff Fasih berbahasa Melayu kerana pernah tinggal di Malaysia Anak kepada Mrs. Doogan Tinggal di pinggir bandar Cardiff Menurut Hana: senyumannya manis, rambut ikal, mata bewarna hazel bersinar lembut Peramah dan mudah mesra senang menghulurkan persahabatan Pertama kali bertemu Hana Baik hati dan pemurah Membawa Hana melawat pelbagai tempat menarik di kota-kota penting di England Berfikiran terbuka Tenang walaupun agak kecewa apabila Hana menolak cintanya KRISTAL Rakan Kris yang menuntut di universiti yang sama Pernah datang ke Malaysia dalam program pertukaran pelajar, fasih berbahasa Melayu Menurut Hana: tinggi lampai, berambut blond bewarna biru, berciri remaja barat dan memiliki kecantikan sempurna Bebas dalam pergaulan Ciri gadis remaja barat Suka ke majlis sosial dan berkelakuan tidak sopan tanpa segan silu. Cth, bergaul dgn Fiztgerald selepas ketiadaan Kris. Cemburu Merenggangkan diri dari Hana apabila mengetahui Kris membawa Hana bersiar-siar di Luxembourg Mudah berputus asa Mengambil pil-pil tidur berlebihan selepas gagal mendapat cinta Kris akhirnya membawa maut SAMANTHA Rakan seuniversiti yang tinggal serumah dengan Hana MRS. DOOGAN Ibu Kris yang prihatin dan penyayang WAN HADI Cikgu muda yang mengajar Pengajian Am

Lulusan Universiti Sains Malaysia LATAR TEMPAT Cardiff Pertemuan Hana dgn Kris dan Kristal -terjalin persahabatan dan Hana tinggal di rmh Kris Universiti College Cardiff Tempat mereka bertiga belajar Barry Island(2 km dari Cardiff) Hana, Kris dan Kristal bersantai Apartment kediaman Di tepi jendela- melihat kanak-kanak bermain salji, mengimbau kampung halaman Kris muncul kembali Jambatan Pulteney Hana melihat orang berperahu sambil memberi makan itik Menerima panggilan Kris untuk berjumpa Rumah ibu Kris Hana menumpang tinggal Luxembourg Kris membawa Hana menikmati keindahan bunga tulip dan bangunan bersejarah Kris meluahkan perasaannya LATAR MASA Zaman ini; suka menghantar anak-anak ke luar negara Selama tiga tahun (m/s 66) Musim sejuk-Hana melihat kanak-kanak bermain salji Musim panas-Kris membawa Hana bersiar-siar LATAR MASYARAKAT Masyarakat Melayu yang hidup di negara Barat Masyarakat Melayu yang bersahabat dengan pelajar-pelajar Barat Masyarakat Barat yang menjalani hidup bebas GAYA BAHASA Penggunaan pantun empat kerat : Cempaka biru di celah sengkuang, Sengkuang dicapai camar di awan ; Diriku umpama dagang terbuang, Di rantau orang memburu kejayaan . Personifikasi • •Bangunan kota sejarah lama yang masih kukuh berdiri • •Tudungku melambai – lambai mengikut gerak angin

NILAI Nilai Persahabatan • •Hana, Kris dan Kristal telah berjaya mempamerkan nilai persahabatan yang baik walaupun mereka dari rumpun bangsa dan agama yang berbeza. • Cekal dan Gigih • •Hana jelas memperlihatkan nilai kecekalan atau tabah hati serta gigih ketika menghadapi cabaran dan dugaan ketika berada di perantauan. Murah Hati • •Nilai murah hati dalam cerpen ini agak terserlah melalui watak Kris dan ibunya,Puan Doogan yang menerima kehadiran Hana dengan layanan yang baik Taat setia kepada agama •Unsur-unsur ketaatsetiaan kepada agama jelas digambarkan pada watak Hana untuk membuktikan bahawa seseorang itu perlu taat kepada pegangan agama untuk menjamin kejayaan dirinya. PENGAJARAN • •Para remaja atau golongan muda yang melanjutkan pelajaran mestilah pandai membawa diri atau menjaga diri ketika berada di luar negara • •Kita hendaklah senantiasa menjaga adab sopan dan maruah diri. • •Anak-anak muda jangan mudah terpengaruh dengan kehidupan bebas remaja Barat. •Setiap pelajar hendaklah rajin belajar untuk mencapai kejayaan. • Anak hendaklah senantiasa mendengar nasihat ibu bapa. • Janganlah bertindak mengikut emosi sehingga mengancam nyawa sendiri.

WATAK PERWATAKAN FUAD • Berusia 27 tahun • Anak bongsu


• • •

Tegas dan keras hati Berani dan jujur Tidak mementingkan diri sendiri bertanggungjawab SUKAR Ahli perniagaan Tamak Tidak jujur Suka mengungkit dan mengugut

DATUK • • • •

Datin Sapiah Isteri Datuk Sukar Bersikap sederhana MAK FUAD • Penyayang • Sangat memahami jiwa Fuad


Jujur Tidak tahu membaca dan menulis

JUNAUNAH • Berusia 21 tahun • Anak kepada Datuk Sukar dan Datin Sipah • Bersikap sederhana • Tidak mementingkan status dan harta benda Latar masa Waktu senja sehingga lewat malam Latar tempat • rumah Fuad • rumah datuk Sukar Latar masyarakat • Masyarakat • Masyarakat • Masyarakat • Masyarakat GAYA BAHASA Penggunaan Diksi bandar yang berbeza status yang mementingkan diri sendiri yang buta huruf miskin dan kaya

SEBUTIR PASIR DI KAKI TEMA Keberanian dan Ketegasan mempertahankan hak. PERSOALAN • Tanah milik orang Melayu semakin terhakis di kawasan bandar • Pendidikan dan Status • Kerakusan dan tamak • Maruah dan harga diri

Tak pernah suara Fuad selantang itu mengherdik mak.Tak pernah Fuad membentak mak seperti senja itu. Peribahasa -Bermain kayu tiga -Lepas mulut Personafikasi -Membuatkan malam menjadi hangat dan menggetarkan malam berengsot jua. NILAI DAN PENGAJARAN • Baik hati dan ikhlas • Jujur dan rendah hati • Keberanian dan ketegasan • Menjaga maruah dan harga diri • Setiap kebaikan yang dilakukan perlu disertai keikhlasan, tanpa muslihat di sebaliknya. • Kejujuran merupakan jambatan kasih sayang. Sikap rendah diri pula akan memadamkanego seseorang.

ahli keluarga Deliah. Jumari Jipan mengenali Deliah sejak Deliah berusia tiga tahun. Dia menghadiahkan seekor kucing Siam yang diberi nama ‘Rinda’ kepada Deliah. KONFLIK Perumitan awal ialah kematian Ripin, datuk Deliah. Jumari Jipan begitu bimbang akan keselamatan Deliah, jika Deliah dibawa belayar bersamasamanya. Dalam suasana perang keselamatan Deliah tidak terjamin. KLIMAKS Apabila mereka sampai di kawasan bekas perkhemahan rejimen tentera Melayu, mereka terkejut kerana penduduknya telah lari masuk ke hutan. Jumari Jipan menemui keris pusaka yang sering dimimpikan oleh Deliah. Di situ juga Deliah terserempak dengan askar Jepun yang ingin mencari kucing betina untuk dijadikan pasangan kucing jantannya. Deliah dan Jumari Jipan kemudian lari menyelamatkan diri mereka. Beberapa orang askar Jepun telah menembak ke arah Deliah, Rinda dan Jumari Jipan. PELERAIAN Jumari Jipan menjerit memberitahu Deliah supaya terus berlari ke bot kerana tentera Jepun telah tertembak rakan mereka sendiri. Rinda dan Deliah selamat sampai ke dalam bot. Jumari Jipan terkejut kerana keris yang ditemuinya telah ghaib. Dia teringat akan mimpinya dua malam yang lalu. WATAK PERWATAKAN •Jumari Jipan Seorang tua dan kawan Ripin. Hidup di zaman Tanah Melayu dijajah oleh British dan zaman penjajahan Jepun. Pernah berkhidmat dengan askar British iaitu di bawah ketuanya Kapten Dawson. Seorang tua yang memiliki sifat belas kasihan atau simpati. Seorang tua yang tabah dan cekal. Berani. •Deliah Cucu kepada Ripin. Mengalami konflik jiwa. Memiliki sikap kasih sayang. LATAR TEMPAT •Bot Tempat Jumari Jipan melihat burung-burung laut pada waktu senja dan mengimbas kenangan yang terjalin dalam imbas kembali cerpen ini. (m/s 89) Tempat Jumari Jipan, Deliah dan Rinda bersembunyi ketika dikejar oleh tentera Jepun. (m/s 101) •Tepi jeti Jumari Jipan menemui Deliah dan Rinda yang baru sahaja kematian datuknya, Ripin dalam serangan bom Jepun. (m/s 90) •Kawasan bekas perkhemahan rejimen Melayu (kampung Jumari Jipan)

• •

Seseorang yang berjaya perlu berani dan tegas dalam sikap tindakannya. Maruah dan harga diri tidak dapat dinilai dengan wang dan harta.

DI SISI RINDA TEMA •Sejarah ketika penjajahan Jepun di Tanah Melayu yang menyebabkan penderitaan hidup penduduknya. Bot-bot nelayan juga menjadi sasaran bom tentera Jepun. Penduduk Tanah Melayu juga terpaksa menyelamatkan diri kerana tentera Jepun sanggup membunuh sesiapa sahaja yang dianggapnya boleh mengancam mereka. PERSOALAN Tanggungjawab terhadap sesama manusia Hubungan manusia dengan binatang Penderitaan seorang anak yatim piatu PLOT PERMULAAN Jumari Jipan memerhati suasana sekitar selepas pengeboman Jepun subuh tadi. Ripin terkorban dan Jumari Jipan diamanahkan untuk menjaga Deliah yang sebatang kara. PERKEMBANGAN Secara imbas kembali, Jumari Jipan mengingati semua peristiwa pengeboman Jepun yang telah meragut banyak nyawa, termasuk semua

Jumari Jipan menemui keris yang dikaitkan dengan peristiwa-peristiwa mitos dalam bentuk imbas kembali. (m/s 97) LATAR MASA •Awal subuh Serangan bom oleh tentera Jepun yang menyebabkan kematian Ripin, datuk Deliah. (m/s 91) •Senja Jumari Jipan duduk di kerusi kayu di atas dek bot sambil memerhati burung-burung laut dan mengimbau peristiwa-peristiwa lalu. (m/s 89-90) •Lapan hari sebelum Jumari Jipan mendarat di jeti Ibu, ayah dan kakak Deliah mati dalam peristiwa tiga serangan bom Jepun. (m/s 90) LATAR MASYARAKAT 1. GOLONGAN PELAUT 2. GOLONGAN KANAK-KANAK 3. GOLONGAN PENJAJAH

Jumari Jipan bertanggungjawab keatas Deliah setelah kematian kelusarganya 2. kasih saying Jumari Jipan menyayangi Deliah seperti keluarganya sendiri 3. Baik Hati Jumari Jipan Telah menghadiahkan Nen Kucing Siam sebagai hadiah hari jadi 4. Kecekalan dan keberanian Jumari Jipan dan Nen Cekal menghadapi ancaman daripada tentera Jepun Pengajaran 1. Penjajahan harus dielakkan kerana ianya membawa kemusnahan 2. Tanah air mestilah dipertahankan demi kemerdekaan negara bangsa dan agama 3. 4. Sikap saling membantu mestilah diamalkan Sikap penyayangt dapat melahirkan masyarakat sejahtera.

GAYA BAHASA

MARIAH TEMA Ketabahan menghadapi pelbagai masalah yang berakhir dengan kegembiraan. PERSOALAN Tanggungjawab

•Simile …membiarkan dirinya melayang seolah-olah bebas tak berarah.
(m/s 89)

•Mariah

masih bersekolah walaupun hidupnya dipenuhi dengan pelbagai

masalah.

•Personifikasi Daun-daun semalu di sekitarnya banyak yang sudah layu dan
terkuncup merajuk. merajuk m/s 95)

•Cikgu Tini sentiasa mengambil berat tentang pelajaran murid-muridnya. •Mariah tidak mahu memberitahu hal ayahnya yang kaki botol.
Pengorbanan

•Mariah

•Kasih sayang Jumari Jipan amat menyayangi Deliah walaupun Deliah bukan darah dagingnya. •Kita hendaklah menghargai kemerdekaan negara. Zaman penjajahan Jepun dan Inggeris merupakan zaman hitam yang
dilalui oleh penduduk Tanah Melayu. Sebagai sebuah negara merdeka kini, kita hendaklah menghargainya agar peristiwa tersebut tidak berulang lagi. •Kita hendaklah tolong-menolong. Jumari Jipan sanggup menolong rakannya untuk menjaga cucunya walaupun dia sudah tua. NILAI 1. Tanggungjawab

sanggup memberikan wang kepada ayahnya walaupun dia terpaksa melupakan hasratnya untuk membeli buku sekolah.

•Borhan

sanggup menanggung perbelanjaan persekolahan Mariah walaupun mereka tidak mempunyai sebarang pertalian darah. Peranan guru

•Cikgu Tini bukan sahaja sanggup meminjamkan buku kepada Mariah malah
mengambil berat akan masalah yang dihadapi oleh pelajarnya. Mengabaikan hukum Islam

•Ayah •Ayah

Mariah menjadi seorang kaki botol disebabkan pegangan iman yang lemah terhadap agama. Mariah juga sering meninggalkan solat dan sering menyalahkan diri sendiri akibat kematian anaknya, Hilmi. Persahabatan

•Edah sentiasa berada di sisi Mariah dalam senang mahupun susah. •Edah turut sentiasa mengambil berat akan masalah yang menimpa
hidup Mariah. Bersyukur

•Walaupun ayahnya sakit,Mariah tetap bersyukur kerana dikurniakan
badan yang sihat untuk menjaga ayahnya itu.

•Mariah turut mendoakan Mak Usu Limah agar usianya dipanjangkan
dan sentiasa dalam keadaan sihat. MARIAH • Menuntut dalam tingkatan 6 • Tinggal bersama ayahnya setelah kematian ibu dan adik lelakinya • Bertanggungjawab • Pelajarannya semakin merosot

Kasih sayang • Edah dan Cikgu Tini menunjukkan kasih sayang kepada Mariah yang kehilangan tempat bermanja. • Ibu Mariah menasihati anaknya dengan mengingatkannya tentang keimanan terhadap Allah. • Ayah Mariah menjadi seorang pemabuk akibat terlalu sayangkan anaknya, Hilmi. Tabah • Walaupun mempunyai pelbagai masalah, namun Mariah tetap mahu meneruskan persekolahannya. • Mariah tetap tabah mengharungi kehidupan selepas pemergian ibu dan adiknya dan terpaksa menjaga ayahnya yang sakit. • Persahabatan • Edah sentiasa bersama Mariah ketika susah dan senang. Mariah sering menceritakan kekusutan dirinya kepada Edah. Sebagai seorang kawan , Edah sedia mendengar dan menyimpan segala rahsia Mariah. Hormat-menghormati • Mariah menyerahkan semua wang kepada ayahnya sebagai tanda hormatnya terhadap orang tuanya.

Penderitaan Mariah mendapat simpati daripada Borhan

CIKGU TINI • Kaunselor di sekolah Mariah • Bertanggungjawab dan prihatin • Baik hati AYAH MARIAH • Menpunyai 2 orang anak , seorang lelaki dan seorang lagi perempuan • Anak lelakinya meninggal dunia setelah dilanggar teksi • Isterinya telah meninggal dunia juga

Bantu-membantu • Cikgu Tini sanggup memberikan buku-bukunya untuk kegunaan Mariah. • Borhan sanggup membiayai perbelanjaan persekolahan Mariah. • Mak Usu Lijah sanggup membantu Mariah dengan memberinya pekerjaan di gerainya. PENGAJARAN Kekurangan kasih sayang menyebabkan pelajaran merosot

Mariah tidak membantah dan terus berjumpa dengan Cikgu Tini walaupun dia sudah dapat mengagak soalan yang akan ditanya oleh cikgunya.

Mengalami tekanan perasaan
TEMPAT Sekolah Mariah : Kelas Mariah Bilik kaunseling Pejabat pengetua Stesen bas Hospital MASA Waktu pagi Waktu persekolahan MASYARAKAT Masyarakat yang gigih berusaha Masyarakat yang sentiasa dirundung malang Masyarakat yang bertanggungjawab Masyarakat yang saling membantu

LATAR • • • • • • LATAR • • LATAR • • • • NILAI

•Pelajaran Mariah merosot kerana tidak mendapat kasih sayang yang
sewajarnya daripada ayahnya selepas kematian ibu dan adiknya. Kepentingan menghormati dan mentaati perintah ibu bapa

•Mariah tetap menghormati ayahnya walaupun ayahnya sering meminta wang
daripadanya.

•Mariah keberatan untuk menceritakan masalah ayahnya kepada Cikgu Tini.
Seorang guru perlulah memahami masalah pelajarnya

•Cikgu Tini mencuba sedaya upaya untuk mengetahui masalah sebenar
Mariah.

•Beliau turut memberikan bukunya kepada Mariah dan mengambil berat akan
perkembangan akademik pelajarnya. Masyarakat hendaklah membantu mereka yang kekurangan

•Mak Usu Lijah sanggup membantu Mariah dengan memberinya
pekerjaan di gerainya.

Peleraian : Nur Atma 1yang mengulangi kegagalannya menemui ketenangan dan cahaya keimanan. Latar Tempat: ~ Latar tempat tidak dinyatakan dengan jelas. Hanya sekadar di sebuah kampung, pulau, muara, laut, tanjung,di belukar,dan hutan rimba. Latar masa: masa: ~ Subuh, malam, dan siang. Latar Masyarakat: ~ Pelbagai golongan seperti golongan atasan yang diwakili oleh Raja dan permaisurinya, golongan askar serta tawanan dan lain-lain yang memainkan pelbagai fungsi seperti Bidan Tuk Mah yang berperanan sebagai penyembuh penyakit. GAYA BAHASA

•Borhan bersedia membantu Mariah yang telah kehilangan tempat
bergantung. DRAMA JANGAN BUNUH RAMA-RAMAT EMA~ Keagungan dan kekuasaan ALLAH S.W.T. Persoalan: ~ Persaudaraan sesama manusia apatah lagi seagama perlu untuk membentuk permuafakatan. ( Askar dan tawanan ) ~ Mengasihi makhluk Tuhan bukan sahaja terhadap manusia tetapi juga haiwan dan serangga. ( Raja dan rama-rama ) ~ Setiap manusia mempunyai keistimewaan tersendiri. ( Bidan Tuk Mah ) ~ Dunia semakin tua. Manusia perlu berusaha melengkapkan diri untuk ke alam abadi. Manusia tidak perlu bergantung kepada logik kerana hukum Allah boleh mengatasi logik. WATAK DAN PERWATAKAN Bidan Tok Mah •Nama asalnya ialah Emas Asa Puteri Shahrul Karimah. •Berasal daripada keluarga kaya raya dan berkedudukan. •Sebagai bidan, dia telah banyak menyambut bayi yang dilahirkan. Dia juga pandai mengubati orang sakit. •Mahir membuat ubatan tradisional PERWATAKAN •Keras dan degil Buktinya, walaupun dilarang oleh ahli keluarganya, dia tetap hendak mengikut Peran yang mengembara dari satu tempat ke satu tempat. PLOT Permulaan : Watak-watak masih mencari ketenangan yang belum ditemui Perkembangan : Kehidupan yang melingkari Badut (Raja), Bidan Tuk Mah, Mek Bongsu dan Wak Keletung. Konflik : ~ Nur Atma 1 yang sudah tua masih belum menemui cahaya keimanan yang sering menghantui jiwa. ~ Raja terjatuh ke dalam perigi ketika sedang menangkap rama-rama. ~ Wak Keletung ingin membunuh orang yang boleh menjadi imam.

•Sinkof

~ Atma dah jauh berjalan. [hal. 114] ~ …memang kita harus bertanya, kalau tidak masakan dapat sagunya. ~ Jalan hamba hitam kelam. [hal. 123] ~ …ribut sebegitu menggila. [hal. 126]

•Simpulan bahasa •Metafora

•Personifikasi

•Bahasa istana

~ Kakanda, carilah adinda rama-rama yang cantik supaya adinda bertambah seri dan indah. [hal. 117] NILAI DAN PENGAJARAN •Taat kepada Allah Nur Atma, Badut dan watak-watak yang lain taat kepada Allah. •Kasih sayang Rama-rama dan Raja. •Memberikan pertolongan Peran menolong orang kampung. •Berani Bidan Tuk Mah mengikut Peran mengembara ke serata tempat. •Tegas Bidan Tuk Mah tegas dengan pendiriannya untuk meninggalkan istana. •Kita tidak sepatutnya bertindak terlalu mengikut perasaan.

Raja yang terlalu leka menangkap rama-rama. •Kita seharusnya taat pada perintah Allah. Orang Bertapa tidak mendapat rahmat kerana ingkar akan perintah Allah iaitu tertarik dengan perempuan yang cantik atau keindahan dunia. •Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. Peran dan Bidan Tuk Mah menolong penduduk kampung yang buta.

•Boleh berlaku “di mana-mana sahaja”. •Hal ini merujuk kepada kejadian orang yang “gila kuasa” boleh berlaku di mana-mana. LATAR MASA •Boleh berlaku “pada bila-bila masa sahaja”. •Hal ini merujuk kepada isu orang gila kuasa dianggap peristiwa yang relevan sepanjang masa. LATAR MASYARAKAT •Masyarakat yang mengagung -agungkan pemimpin. •Masyarakat yang menggunakan kuasa untuk menindas orang lain. •Masyarakat yang berjuang ketidakadilan agar tidak berterusan. NILAI CONTOH Berani •Putra berani menentang ketidakadilan & kezaliman Srisegala seorang diri. Yakin akan diri •Putra menasihati Wira 1,Wira 2, dan Wira 3 agar berkeyakinan tinggi untuk mengalahkan Srisegala. Kasih sayang •Masayu bersusah payah memberi suaminya, Putra, keris untuk mempertahankan diri. Nasihat-menasihat •Putra menasihati Wira 1,Wira 2, dan Wira 3 supaya bersatu tenaga menentang Srisegala. PENGAJARAN Janganlah bertindak terburu-buru ketika menentang orang yang gila kuasa & zalim. Janganlah mudah terpedaya atau lupa diri apabila digoda oleh harta kekayaan. Seseorang yang Memiliki kekayaan dan kekuasaan janganlah bertindak zalim. Kita harus mempunyai keyakinan diri untuk mencapai kejayaan dalam sesuatu perjuangan.

KERUSI Persoalan PERJUANGAN MENENTANG KETIDAK ADILAN tergambar dalam watak Putra serta Wira 1, Wira 2 dan Wira 3 yang menentang Srisegala yang gila kuasa dan zalim. PENGORBANAN YANG TERPAKSA DILAKUKAN Putra dibutakan mata oleh Srisegala. Namun akhirnya, dia berjaya menewaskan Srisegala dan menduduki kerusi kekuasaan yang selama ini diduduki Srisegala. PENYALAHGUNAAN KUASA OLEH PEMIMPIN dengan kuasa di tangannya, srisegala telah bertindak sewenangwenangnya tanpa mempedulikan nasib yang menimpa masyarakat yang dianiaya. WATAK PERWATAKAN SERISEGALA 1. seorang manusia yang zalim. 2. seorang yang gila kuasa. 3. angkuh 4. memegang prinsip bahawa fikiran dan perasaan orang terletak pada kedudukan dan kekuasaannya. 5. Tewas pada tangan Putra dengan bantuan Wira 1, Wira 2 dan Wira 3. PUTRA 1. suami Masayu 2. seorang yang bijaksana- memberikan hujah untuk menangkis pendapat Srisegala 3. berani 4. berjaya mengalahkan Srisegala MAS AYU 1. isteri Putra 2. seorang wanita yang cantik 3. menyayangi suaminya dan berusaha mencari suaminya yang hilang 4. mudah terpedaya dan tergoda LATAR TEMPAT

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.