2.

Perbezaan konsep, pendekatan dan kaedah pengajaran jawi KLSR, KBSR, KSSR dan Model Pemulihan Jawi j – QAF.

BIL 1

PERKARA Peruntukan masa 30 minit

KLSR 30 minit

KBSR 30 minit

KSSR

PEMULIHAN JAWI 60 minit (6 bulan pertama untuk tahun 1) 30 minit ( 6 bulan kedua)

2

Tenaga pengajar

Guru biasa dan guru Pendidikan Islam Murid tahun 1, 2 dan 3

Guru Pendidikan Islam

Guru Pendidikan Islam Guru Pendidikan Islam dan guru j – QAF Tahun 1 hingga 6 Murid-murid yang tidak dapat melepasi ujian khas iaitu tidak mengenal huruf tunggal atau suku kata terbuka. 1.Pelajaran Jawi 2.Pendidikan Islam 3. Model Pemulihan Jawi

3

Sasaran

Tahun 1 hingga 6

4

Mata pelajaran

1.Bahasa Melayu 2.Pendidikan Islam

1.Pelajaran Jawi 2.Pendidikan Islam

1.Pelajaran Jawi 2.Pendidikan Islam

5

Konsep

Memberi tumpuan kepada kemahiran membaca dan menulis jawi

Memberi tumpuan kepada kemahiran membaca dan menulis jawi serta asas seni khat

Memberi tumpuan kepada kemahiran membaca dan menulis jawi serta asas seni khat

Satu usaha mengatasi masalah keciciran pembelajaran dan kemahiran murid dalam tulisan jawi.

4

6 Sukatan Dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Hasil pembelajaran secara keseluruhan Dalam mata Pelajaran Pendidikan Islam Hasil pembelajaran Mengikut aras (aras 1 hingga 3) mengikut kefahaman.pengetahuan. Band 5 (Tahu. -Pemerhatian semasa 5 . faham dan boleh buat dengan beradab) 5.faham dan boleh buat dengan beradab mithali) Dalam Model Pemulihan Jawi 7 Objektif 9 Penilaian Ujian tahunan Ujian bulanan dan tahunan (formatif dan sumatif) Sepanjang masa -Ujian diagnostik untuk menggunakan mengesan kelemahan instrument pentaksiran dan kekuatan murid.faham dan boleh buat dengan beradab terpuji) 6. analisis  dan penilaian              Dalam mata Pelajaran Pendidikan Islam Standard pembelajaran Mengikut band 1. aplikasi. Band 4 (Tahu. Band 2 (Tahu dan faham) 3. kognitif. Band 6 (Tahu. Band 1 (Tahu) 2.

demonstrasi dan tunjuk ajar . -Pemeriksaan hasil kerja murid. -Soal jawab selepas pengajaran guru.pandang dengar ( audio visual) .soal jawab -Permainan bagi kemahiran huruf tunggal: Boling Tenteng Main kad Kereta api 6 .latih tubi . . 8 Kaedah    Mengeja Membaca menulis       Mengeja Huruf Pandang sebut Imlak Latih tubi Hafazan       Mengeja Huruf Pandang sebut Imlak Latih tubi Hafazan -Permainan bagi kemahiran suku kata : Sahibba Pancing Ikan -Nyayian .aktiviti pembelajaran murid.

-Berpusatkan murid -Berpusatkan murid dengan pendekatan permainan yang menyeronokan. 7 . -Pelaksanaan pengajaran terpengaruh dan berkaitan dengan persekitaran dan kehidupan.9 Pendekatan Guru bersifat auto kratik Murid lebih aktif dalam proses pembelajaran.

8 .