2.

Perbezaan konsep, pendekatan dan kaedah pengajaran jawi KLSR, KBSR, KSSR dan Model Pemulihan Jawi j – QAF.

BIL 1

PERKARA Peruntukan masa 30 minit

KLSR 30 minit

KBSR 30 minit

KSSR

PEMULIHAN JAWI 60 minit (6 bulan pertama untuk tahun 1) 30 minit ( 6 bulan kedua)

2

Tenaga pengajar

Guru biasa dan guru Pendidikan Islam Murid tahun 1, 2 dan 3

Guru Pendidikan Islam

Guru Pendidikan Islam Guru Pendidikan Islam dan guru j – QAF Tahun 1 hingga 6 Murid-murid yang tidak dapat melepasi ujian khas iaitu tidak mengenal huruf tunggal atau suku kata terbuka. 1.Pelajaran Jawi 2.Pendidikan Islam 3. Model Pemulihan Jawi

3

Sasaran

Tahun 1 hingga 6

4

Mata pelajaran

1.Bahasa Melayu 2.Pendidikan Islam

1.Pelajaran Jawi 2.Pendidikan Islam

1.Pelajaran Jawi 2.Pendidikan Islam

5

Konsep

Memberi tumpuan kepada kemahiran membaca dan menulis jawi

Memberi tumpuan kepada kemahiran membaca dan menulis jawi serta asas seni khat

Memberi tumpuan kepada kemahiran membaca dan menulis jawi serta asas seni khat

Satu usaha mengatasi masalah keciciran pembelajaran dan kemahiran murid dalam tulisan jawi.

4

kognitif. Band 2 (Tahu dan faham) 3.faham dan boleh buat dengan beradab terpuji) 6. Band 4 (Tahu. Band 1 (Tahu) 2. Band 6 (Tahu.pengetahuan.6 Sukatan Dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Hasil pembelajaran secara keseluruhan Dalam mata Pelajaran Pendidikan Islam Hasil pembelajaran Mengikut aras (aras 1 hingga 3) mengikut kefahaman. faham dan boleh buat dengan beradab) 5. Band 5 (Tahu. aplikasi.faham dan boleh buat dengan beradab mithali) Dalam Model Pemulihan Jawi 7 Objektif 9 Penilaian Ujian tahunan Ujian bulanan dan tahunan (formatif dan sumatif) Sepanjang masa -Ujian diagnostik untuk menggunakan mengesan kelemahan instrument pentaksiran dan kekuatan murid. analisis  dan penilaian              Dalam mata Pelajaran Pendidikan Islam Standard pembelajaran Mengikut band 1. -Pemerhatian semasa 5 .

. -Pemeriksaan hasil kerja murid.soal jawab -Permainan bagi kemahiran huruf tunggal: Boling Tenteng Main kad Kereta api 6 .pandang dengar ( audio visual) . 8 Kaedah    Mengeja Membaca menulis       Mengeja Huruf Pandang sebut Imlak Latih tubi Hafazan       Mengeja Huruf Pandang sebut Imlak Latih tubi Hafazan -Permainan bagi kemahiran suku kata : Sahibba Pancing Ikan -Nyayian . -Soal jawab selepas pengajaran guru.latih tubi .demonstrasi dan tunjuk ajar .aktiviti pembelajaran murid.

7 . -Pelaksanaan pengajaran terpengaruh dan berkaitan dengan persekitaran dan kehidupan.9 Pendekatan Guru bersifat auto kratik Murid lebih aktif dalam proses pembelajaran. -Berpusatkan murid -Berpusatkan murid dengan pendekatan permainan yang menyeronokan.

8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful