CERAMAH ASAS KESELAMATAN MAKANAN

LATIHAN KESEDARAN KEPENTINGAN STANDARD UNTUK PENGGUNA BAGI PROFESION PERGURUAN
Institut Perguruan Malaysia, Kampus Darulaman Jitra, Kedah 22 Jun 2009

Oleh ; MOHD. KHAIDIR BIN ABD. HAMID PENOLONG PENGARAH KANAN (PROMOSI) BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN (BKKM)

Objektif

melindungi orang ramai terhadap ancaman kesihatan dan penipuan pada penyediaan, penjualan dan pengambilan makanan memastikan amalan perdagangan yang baik

Bidang kuasa
  

Akta Makanan 1983 Peraturan-Peraturan Makanan 1985 Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009

VISI

MEMASTIKAN KESELAMATAN MAKANAN DAN MEMPERTINGKATKAN INTEGRITI NEGARA DALAM KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN MELALUI TANGGUNGJAWAB DAN AKAUNTABILITI BERSAMA BERASASKAN SISTEM PENGURUSAN TRIPARTITE YANG BERKESAN KE ARAH WAWASAN 2020

KEPERLUAN PERUNDANGAN  Memastikan keselamatan dan kualiti makanan Memastikan perdagangan yang adil   Menghalang dari jualan dan kemasukan produk yang tidak berkualiti (sub-standard) Memastikan aplikasi sains dan teknologi yang sesuai untuk penghasilan makanan  .

MAJLIS KESELAMATAN MAKANAN & PEMAKANAN KEBANGSAAN (MKMPK)  Badan penasihat tertinggi negara dalam aspek keselamatan dan kualiti makanan serta pemakanan Terdiri dari pelbagai agensi. institusi dan badan bukan kerajaan Dipengerusikan oleh YB. Menteri Kesihatan   .

BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN (BKKM)  Skim Pensijilan KKM HACCP (Hazard Analytical Critical Control Point) GMP (Amalan Pengilangan Yang Baik) .

BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN (BKKM)  Aktiviti Teras  Persampelan Makanan Kebangsaan  Pemeriksaan Sanitasi / Kebersihan Premis  Penguatkuasaan (Domestik & Import)  Pembangunan Makmal & Analisis Makanan  Standard Makanan  Pembangunan Industri Makanan & Eksport  Pemantauan / Surveilan Keselamatan Makanan  Promosi Keselamatan Makanan  Codex & Antarabangsa .

* Keracunan makanan atau jangkitan penyakit bawaan makanan (keracunan makanan. Hepatitis A) yang boleh memudaratkan kesihatan manusia * Pencemaran makanan dari segi fizikal.KONSEP KESELAMATAN MAKANAN Merupakan jaminan ke atas kualiti dan kebersihan makanan dalam menghindari berlakunya. taun / kolera. kimia dan mikrobiologi yang boleh menyebabkan kemerosotan mutu makanan dan juga mendatangkan risiko bahaya pada kesihatan . tifoid. disentri.

Kebersihan Makanan (Food Hygiene) Dikaitkan dengan amalan yang baik dalam mengendalikan makanan * Amalan kebersihan diri * Penggunaan peralatan yang sesuai dan bersih * Kaedah selamat semasa mengendalikan makanan dan bahan mentah .

1) Bahaya Mikrobiologi (mikroorganisma patogen) Bahaya Kimia Bahaya Fizikal 2) 3) .KESELAMATAN MAKANAN  Melibatkan 3 aspek .

PERATURAN-PERATURAN MAKANAN 1985           Bahagian I : Permulaan Bahagian II : Waranti Bahagian III : Prosedur Untuk Mengambil Sampel Bahagian IV : Pelabelan Bahagian V : Aditif Makanan Dan Tambahan Zat Makanan Bahagian VI : Bungkusan Untuk Makanan Bahagian VII : Juzuk Kebetulan Bahagian VIII : Standard Dan Kehendak Pelabelan Tertentu Untuk Makanan Bahagian IX : Penggunaan Air. Ais Dan Stim Bahagian X : Pelbagai .

FOOD LABELLING .

BAHAGIAN IV PELABELAN MAKANAN  Keperluan di dalam Akta Makanan & PeraturanPeraturan Makanan 1985 Dikehendaki pada semua jenis makanan berbungkus / dipek Merupakan suatu penyataan yang menerangkan sesuatu produk makanan Suatu kenyataan yang tidak mengelirukan Kehendak am   Tidak boleh menyedia atau mengiklan untuk jualan makanan dalam sesuatu bungkusan yang:      Tidak mempunyai butirbutir yang dikehendaki pada label Label yang mengandungi perkara dilarang Butir-butir pada label tidak mengikut Peraturan .

BAHASA  Produk yang dikeluarkan di Malaysia .perlu dilabel dalam Bahasa Malaysia dan terjemahan ke bahasa-bahasa lain adalah dibenarkan Produk yang diimport .boleh menggunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris dan dibenarkan terjemahan dalam lain-lain bahasa  .

Susu Coklat. Tepung Gandum Dll.NAMA SEBUTAN SEBENAR  Nama sebenar yang menggambarkan makanan tersebut Berdasarkan nama biasa ramuan utamanya seperti. Puri Tomata Rempah Kari. Susu Soya Roti Mil. .      Jus Oren. Kordial Mangga Minyak Jagung. Kek Pisang.

Contoh Label (Nama Sebutan Sebenar) Yang Mengelirukan .

Campuran jus oren & mangga. Campuran serbuk minuman buah-buahan dengan protein soya  Contoh .NAMA SEBUTAN SEBENAR  Jika makanan terdiri dari dua atau lebih ramuan.  Perlu mengandungi perkataan CAMPURAN atau SEBATIAN .

)    . Minyak bunga matahari. aditif & tambahan zat makanan) Ramuan yang mengandungi lembu atau babi atau terbitan dari kedua-duanya perlu nyatakan “MENGANDUNGI” bahan-bahan tersebut pada label makanan Makanan / minuman yang mengandungi alkohol tambahan perlu nyatakan “MENGANDUNGI ALKOHOL” dalam huruf besar. minyak kelapa dll.SENARAI RAMUAN   Ramuan (ingredients) yang digunakan untuk menghasilkan sesuatu jenis makanan Jenis dan kandungannya perlu diletak pada label dan disusun mengikut kadar menurun berdasarkan berat (jika mengandungi lebih dari satu jenis ramuan kecuali air. tebal dan saiz tidak kurang dari 6 poin Makanan yang mengandungi lemak / minyak makan hendaklah dinyatakan sama mengikut nama biasa haiwan atau tumbuhan tersebut (contoh .

Contoh Senarai Ramuan  Kari Ikan . Pelaga dan Kayu Manis – susunan mengikut kadar menurun berdasarkan kuantiti yang digunakan . Lada Hitam. Jintan Manis.  Ketumbar. Lada. Jintan Putih. Cengkih. Bunga Lawang.

Berat bersih 225 g Isipadu / kandungan 225 ml Uncang 50 x 5 g  .PENYATAAN KUANTITI / BERAT ATAU ISIPADU  Sesuatu label perlu nyatakan jumlah berat atau kuantiti samada dalam isipadu atau jisim Contoh .

. Negara Asal : Jepun .) Alamat pengeluar perlu dinyatakan dengan lengkap Makanan yang diimport perlu juga mengandungi makumat pengeluar yang lengkap dari negara asal dan maklumat pengimport atau agennya di Malaysia    Contoh . dibuat oleh. Produk New Zealand....MAKLUMAT PENGELUAR  Label makanan perlu mengandungi butir pengeluar (dikilangkan oleh... dibungkus oleh. dipek oleh. Dibuat di Thailand..

PENANDAAN TARIKH  Makanan yang disenaraikan di Jadual Ke-5 dalam Peraturan-Peraturan Makanan 1985 adalah diwajibkan untuk meletakkan tarikh akhir penggunaannya pada label makanan Hendaklah ditulis dengan huruf besar. 21 12 2012 GUNA SEBELUM atau GUNA SBL atau MAKAN SEBELUM atau MAKAN SBL atau MINUM SEBELUM atau MINUM SBL  TARIKH KETAHANAN MINIMA  BAIK SEBELUM atau BAIK SBL . tebal dan saiz yang tidak kurang dari 6 poin mengikut format yang ditetapkan  TARIKH AKHIR       TARIKH AKHIR atau TH AKHIR (hari / bulan / tahun) Contoh .

         Makanan berkaling untuk bayi dan kanak-kanak Makanan berasaskan bijirin untuk bayi dan kanak-kanak Coklat. kuning telur cecair. pes kelapa. telur kering. santan kelapa. kuning telur kering dan putih telur kering Makanan tenaga rendah bagi mana-mana makanan yang memerlukan penandaan tarikh . kelapa parut Lemak makanan dan minyak makan selain daripada margerin dalam bekas kedap udara Aditif makanan yang mempunyai tempoh penggunaan kurang daripada 18 bulan Makanan rumusan bayi Telur cecair. serbuk krim kelapa.PENANDAAN TARIKH  Jenis-jenis makanan yang memerlukan penandaan tarikh. coklat putih dan coklat susu Krim kelapa.

PENANDAAN TARIKH          Hasil daging dalam bekas tak kedap udara Susu dan hasil susu kecuali ais krim yang kurang daripada 200 mi isipadu dan keju keras Minuman ringan pasteur tak berkarbonat dan minuman ringan U.T tak berkarbonat Tambahan Zat Makanan atau sediaan tambahan zat makanan yang dijual sebagai makanan Jus buah pasteur Jus sayur pasteur Mentega kacang Seri kaya Sos (makanan bertujuan khas) .H.

MAKLUMAT PEMAKANAN / NUTRISI  Maklumat pemakanan atau nutrisi pada label makanan adalah wajib bagi makanan yang disenaraikan di bawah Peraturan 18B. Ikan & Sayur Dalam Tin Buah-Buahan Dalam Tin & Jus Buah Salad Dressing & Mayonnaise Minuman Ringan . PeraturanPeraturan Makanan 1985 Maklumat pemakanan merupakan khasiat yang terkandung di dalam sesuatu makanan Contoh Kategori Makanan Yang Perlu Maklumat Pemakanan         Hasilan Roti Dan Bijirin Hasilan Susu Hasilan Konfeksi Tepung Daging.

Kandungan Nutrien  Empat kandungan nutrien yang wajib diletakkan pada label adalah.     Tenaga (dalam kilokalori. Kcal atau Kilojoule. KJ) Karbohidrat (tidak termasuk fiber / serat) Jumlah Protein dan Lemak .

air minuman berbungkus dan air mineral semulajadi Nilai nutrisi hendaklah dinyatakan dalam g / 100 g atau ml / 100 ml   Nilai nutrisi juga perlu dinyatakan untuk setiap hidangan / sajian (per serving) mengikut pengeluar .Kandungan Nutrien  Jumlah gula (monosakarida dan disakarida) perlu dinyata pada label bagi produk minuman yang sedia diminum kecuali minuman beralkohol.

Vitamin & Mineral  Nutrien-nutrien lain seperti vitamin dan mineral dibenarkan diletak pada lebel jika ianya mengandungi tidak kurang 5% dari Nilai Rujukan Nutrien (NRN) atau NRV yang terdapat dalam satu sajian Jenis vitamin dan mineral yang dibenarkan hanyalah yang disenaraikan di dalam Senarai Rujukan Nutrien sahaja  .

Contoh Vitamin & Mineral Yang Dibenarkan Menurut NRN Nutrien Unit NRN Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin C Tiamin Ug (mikrogram) ug ug ug ug 800 5 10 60 1.4 Riboflavin Kalsium Zink ug Mg (miligram) mg 1. NRN untuk vitamin C adalah 60 mg Oleh itu kandungan Vitamin C perlu lebih dari 3 mg bagi setiap hidangan jika ianya diisytihar di label (> 5% nilai NRN) .6 800 15 Contoh vitamin .

memperkuat Dan lain-lain yang mempunyai pengertian yang serupa untuk amaun vitamin atau mineral atau sumber-sumber tambahan nutrien yang tidak kurang dari paras minimum yang telah ditetapkan .      Akuan kandungan nutrien Akuan bandingan nutrien Akuan fungsi nutrien Akuan yang memperkaya.AKUAN PEMAKANAN  Akuan pemakanan merupakan akuan yang dibuat di label oleh pengeluar / pengilang / agen dan lain-lain berkaitan.

memperkuat atau seerti dengannya . perkembangan dan fungsi normal badan (akuan yang menyatakan boleh merawat atau melindungi dari penyakit adalah tidak dibenarkan) Akuan memperkaya.Definisi Akuan  Akuan kandungan nutrien . Akuan yang membandingkan tahap nutrien atau nilai tenaga bagi dua makanan atau lebih   Akuan fungsi nutrien . Memperihalkan tahap nutrien yang terkandung dalam sesuatu makanan Akuan perbandingan nutrien . Akuan yang memperihalkan peranan fisiologi nutrien dalam pertumbuhan. vitamin atau sumber-sumber tambahan nutrien yang tidak kurang daripada paras minimum yang telah ditetapkan  . Amaun mineral.

lemak dan karbohidrat Zink diperlukan untuk pertumbuhan Vitamin A penting dalam fungsi mata      .Contoh Akuan  Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi dari sumber bukan daging Vitamin C membantu penyerapan zat besi dari makanan Vitamin D penting dalam penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus Vitamin B12 (Riboflavin) diperlukan untuk membebaskan tenaga dari protein.

tonik dan seumpamanya (kecuali bagi minuman berperisa atau minuman botani yang mengandungi kuinin > 40 mg / liter (contoh . ketulenan atau kualiti yang telah ditetapkan oleh peraturan bebas dari apa-apa bahan tambahan lain selain dari bahan tambahan yang diperlukan dalam pemprosesan makanan tersebut   Daging / lemak lembu / babi / alkohol jika makanan itu tidak mengandungi ramuan tersebut Aditif makanan atau tambahan zat makanan yang penambahannya dilarang .  makanan itu adalah dari kekuatan.  3) Perkataan kesihatan.PERKARA YANG DILARANG PADA LABEL 1) Perkataan-perkataan yang menunjukkan penggredan kualiti atau kelebihan adalah tidak dibenarkan (Super. “minuman kesihatan”) 4) Akuan “tidak mengandungi”. berubat. Best) 2) Perkataan “tulen” atau maksud yang sama kecuali.

 7) Akuan yang tidak dapat disahkan 8) Menyatakan kesesuaian makanan tersebut dalam.      Menyatakan bahawa produk tersebut mempunyai semua nutrien penting kecuali produk yang memenuhi kriteria yang ditetapkan dalam Peraturan Makanan 1985 Membayangkan produk tersebut memberi jumlah nutrien yang mencukupi berbanding makanan seimbang Contoh .PERKARA YANG DILARANG DALAM LABEL 5) Gambar atau rekabentuk bagi menerangkan cadangan bagi menghidangkan makanan tersebut kecuali dinyatakan “Resepi” atau “Cadangan Penghidangan” atau seumpamnya 6) Perkataan / akuan / gambaran yang. “Untuk mencegah penyakit tekanan darah tinggi” dan “Produk ini tidak mengandungi bahan yang diubahsuai secara genetik”   . “Minuman jus yang memenuhi nutrien harian anda”   Pencegahan penyakit Pengurangan penyakit Perawatan penyakit Penyembuhan penyakit Gangguan atau keadaan fisiologi tertentu kecuali yang dibenarkan dalam peraturan keselamatan produk makanan yang serupa atau Menimbulkan rasa takut pada pengguna Contoh .

 Contoh Label Bergambar Dengan Cadangan Hidangan .

Maklumat lain yang boleh diletak pada label Maklumat lain yg boleh diletak pada label:  Kolesterol  Fibre/serabut diet  Natrium/sodium  Vitamin dan mineral Perlu mematuhi kriteria tertentu .

BAHAGIAN V ADITIF MAKANAN DEFINISI  Bahan yang ditambah secara sengaja dalam makanan untuk membaiki kualiti. bahan pewarna. bau. rasa dan tempoh penyimpanan. bahan perisa. antipengoksida dan kondisioner makanan Tidak termasuk vitamin dan mineral  . penampilan (tekstur. Ia meliputi bahan pengawet. perisa. konsistensi). penambah perisa.

antipengoksida dan kondisioner makanan  .ADITIF MAKANAN  Digunakan dalam kadar yang sedikit Dikawal mengikut Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP) iaitu tiada kadar maksimum ditetapkan kecuali bagi bahan pengawet. bahan perisa tertentu.

ADITIF MAKANAN Bahan Pengawet  Bahan Pewarna  Bahan yang mengawal pertumbuhan bakteria. yis. klorofil. karamel. buahan segar – hanya untuk tujuan penggredan sahaja Cth. daging.amaranth. cuka dan asap kayu Asid benzoik. telur.carmine (dari serangga). sayuran. Green S    . kulapuk dan memanjangkan tempoh hayat (shelf-life) makanan tetapi tidak termasuk gula. asid sorbik dan sulfur dioksida adalah antara pengawet yang dibenarkan Bahan yang apabila ditambah kepada makanan boleh memberi warna pada makanan dan termasuklah sediaan pewarna Penambahan pewarna dibenarkan untuk:  menjadikan makanan lebih menarik  menggantikan warna asal makanan yang hilang semasa pemprosesan  bagi ikan. kunyit  Bahan sintetik . garam. pewarna yang dibenarkan:  Bahan asli .

ekstrak yis atau yis tak aktif kering atau yis berautolisis   . boleh memberikan perisa pada makanan itu dan termasuklah rempah Terdiri dari:  Bahan perisa asli  Bahan perisa serbasama bahan asli Bahan yang ditambah pada makanan yang boleh melazatkan atau memperbaiki rasa makanan Penambah perisa yang dibenarkan ialah monosodium L-Glutamate (MSG). sodium dan kalsium guanilate/inosinate.ADITIF MAKANAN Bahan Perisa  Penambah Perisa  Bahan yang ditambah pada makanan.

penstabil. dekstrin  . pemekat. propylene glycol.ADITIF MAKANAN Antipengoksida  Kondisioner Makanan  Bahan yang ditambah kepada makanan yang mengandungi lemak atau minyak untuk mengelakkan ketengikan  Antipengoksida yang dibenarkan di antaranya ialah BHA. TBHQ. pengemulsi. agen anti-buih. pengawal asid) Antara jenis kondisioner makanan yang dibenarkan ialah seperti lesitin. carrageenan. Tokoferol dan askorbil palmitat Contoh makanan yang dibenarkan mengandungi antipengoksida ialah minyak dan lemak makan. acacia. krim dan serbuk kelapa serta gam kunyah  Bahan yang ditambahkan dalam makanan bagi maksud teknologi untuk mendapatkan makanan yang diingini (cth.

minuman ringan. rosak Keselamatan bungkusan makanan Larangan penggunaan bungkusan PVC yang mengandungi monomer vinyl chloride berlebihan Larangan penggunaan bungkusan bagi hasil bukan makanan Larangan penggunaan semula bungkusan Kecuali bagi kegunaan hasil yang sama Cth: botol kaca bagi susu. minuman beralkohol .BAHAGIAN VI BUNGKUSAN BAGI MAKANAN       Larangan penggunaan bungkusan berbahaya.

luaran. 3MCPD. beracun.BAHAGIAN VII JUZUK KEBETULAN  Apa-apa bahan asing. bahan pemanis dan tambahan zat makanan Mempunyai kadar maksimum yang dibenarkan dan dinyatakan dalam jadual-jadual yang berkenaan    . mikroorganisma dan toksinnya. berbahaya atau merosakkan yang terkandung dalam/pada makanan Cth: cemaran logam. residu drug dan residu racun perosak Tidak termasuk aditif makanan.

BAHAGIAN VIII STANDARD DAN KEHENDAK PELABELAN TERTENTU BAGI MAKANAN Secara amnya menerangkan:  Kategori makanan  Standard makanan tersebut – definisi. parameter keselamatan dan kualiti makanan  Aditif yang dibenarkan  Kehendak pelabelan tertentu . ramuan.

Jeli Buah.75 : Bijirin.208 : Lemak Makan dan Minyak Makan         Peraturan 209 . Marmalad dan Seri Kaya Peraturan 252 .273 : Teh.134 : Bahan Pemanis Peraturan 135 .178 : Telur dan Hasil Telur Peraturan 179 .251 : Jem. Chikori dan Hasil Berkaitan Peraturan 274 .245 : Buah dan Hasil Buah Peraturan 246 .224 : Sup dan Stok Sup Peraturan 225 .281 : Koko dan Hasil Koko Peraturan 282 : Susu kocak .140 : Konfeksi Peraturan 141 .155 : Daging dan Hasil Daging Peraturan 156 .78 : Malt dan Ekstrak Malt Peraturan 79 . Kopi.222 : Sayur dan Hasil Sayur Peraturan 223 .STANDARD DAN KEHENDAK PELABELAN TERTENTU BAGI MAKANAN           Peraturan 42 .259 : Kacang dan Hasil Kacang Peraturan 260 .117 : Susu dan Hasil Susu Peraturan 118 .81 : Bahan Pengudara Makanan Peraturan 82 .170 : Ikan dan Hasil Ikan Peraturan 171 . Kanji dan Roti Peraturan 76 . Hasil Bijirin.

STANDARD DAN KEHENDAK PELABELAN TERTENTU BAGI MAKANAN         Peraturan 283 .347 : Cuka.360 : Minuman Ringan Peraturan 360A : Air Mineral Semulajadi Peraturan 360B : Air Minuman Berbungkus Peraturan 361. Chutni dan Jeruk Peraturan 348 .333A : Garam dan Rempah Peraturan 334 . Sos.393 : Makanan Bertujuan Khas .386 : Minuman Beralkohol Peraturan 387 : Shandy Peraturan 388 .

Ais dan Stim BAHAGIAN X PELBAGAI     Peraturan 395 : Makanan yang Tidak Distandardisasi di tempat lain Peraturan 396 : Iradiasi Makanan Peraturan 397 : Penalti Jadual-Jadual . 394 : Std bagi Air. AIS DAN STIM Per.BAHAGIAN IX PENGGUNAAN AIR.

Pemprosesan dan Pengendalian Makanan.PERATURAN-PERATURAN KEBERSIHAN MAKANAN 2009  Peraturan baru dan telah diwartakan pada 28 Februari 2009 Mengandungi 7 bahagian Meliputi standard yang perlu dipatuhi berkaitan Kebersihan Pengendali Makanan. Peralatan. HACCP) dan lain-lain   . Sistem Jaminan Keselamatan Makanan (GMP. Premis.

air minuman. ikan.BAHAGIAN I : PERMULAAN  Berkaitan dengan pemakaian Nama Peraturan Tafsiran-tafsiran . makanan risiko tinggi. bersih. bekas kedap. mesin jual air dan lain-lain  . daging. makanan cepat rosak.

BAHAGIAN II : PENDAFTARAN PREMIS MAKANAN

Meliputi keperluan premis dan pendaftaran premis, tempoh sah perakuan dan lain-lain Gagal mendaftarkan premis boleh didenda RM 10,000.00 atau penjara tidak melebihi 2 tahun

BAHAGIAN III : PENJALANAN DAN PENYELENGGARAAN PREMIS MAKANAN
BAB 1 (Kewajipan tuan punya, pemunya atau penghuni premis makanan

Mempamerkan perakuan pendaftaran, notis, dsb., dalam premis makanan Program jaminan keselamatan makanan (semua premis makanan yang terlibat dalam pengilangan makanan) Sistem kebolehkesanan makanan Kewajipan am pemilik premis

 

BAB 2 (Kehendak am bagi premis makanan)


    

Lokasi Rekabentuk am Bekalan air Kebersihan premis makanan Kawalan perosak di premis makanan Pelupusan sampah

BAB 3 (Kehendak khas bagi premis makanan       Permukaan lantai Permukaan dinding Pencahayaan Pengalihudaraan Siling Pintu       Perabot. lengkapan dan permukaan yang menyentuh makanan Penyimpanan makanan Bilik persalinan Sink cuci tangan Bilik tandas Kemudahan penyaliran .

BAHAGIAN IV : PENGENDALI MAKANAN Bab 1 : Latihan pengendali makanan  Pemeriksaan perubatan dan keadaan kesihatan  Pakaian  Kebersihan diri  Kewajipan mengekalkan premis makanan bersih Bab 2 : Pengendalian makanan. pendedahan atau pameran makanan yang dijual  Penyimpanan makanan . pembungkusan dan penghidangan makanan  Penyimpanan. perkakas dsb.  Penyediaan.

000 atau tidak lebih 2 tahun penjara .BAHAGIAN V : KEPERLUAN KHAS MAKANAN KHUSUS Bab 1 : Daging    Ciri Penting :   Penyediaan daging Pengangkutan daging Penjualan daging  Daging sejuk beku disimpan pada -18oC Karkas daging diangkut sebagai beban gantung Jualan daging hendaklah pada suhu 1oC – 10oC Boleh didenda < RM 10.

BAHAGIAN V : KEPERLUAN KHAS MAKANAN KHUSUS Bab 2 : Ikan       Ciri Penting :  Memunggah dan menurunkan ikan Pengendalian ikan segar Pengendalian krutasea atau moluska Penyimpanan ikan Pengangkutan ikan Penjualan ikan dingin dan sejuk beku    Kawasan pemunggahan tidak diguna untuk tujuan lain Pengendalian ikan segar hendaklah dilindungi dengan ais dalam kemudahan yang sesuai Penyejukan pantas bagi krutesea dan moluska selepas dimasak Ikan sejuk beku disimpan di bawah -18oC Ikan dingin yang hendak dijual perlu dipamer pada suhu 1oC10oC & sejukbeku di bawah 18oC .

BAHAGIAN V : KEPERLUAN KHAS MAKANAN KHUSUS Bab 3 : Aiskrim dan konfeksi sejuk beku     Ciri Penting : Penyediaan Pembungkusan Penjualan aiskrim atau konfeksi sejukbeku Kelakuan orang yang menjual aiskrim atau konfeksi sejukbeku    Penyejukbeku bukaan atas diletak dalam bilik kalis debu Alat pelindung hendaklah dipasang pada penyejukbeku bagi mengelak pencemaran Tidak menjual aiskrim atau konfeksi yang mencair Disedia. disimpan dan dipamer pada suhu bawah -18oC .

BAHAGIAN V : KEPERLUAN KHAS MAKANAN KHUSUS Bab 4 : Susu   Ciri Penting : Kehendak suhu Penjualan suhu  Susu yang hendak diproses hendaklah dikendalikan pada suhu di bawah 6oC Susu mentah yang dijual hendaklah pada suhu di bawah 4 oC .

laluan jalan kaki dan permukaan yang terdedah pada lalu lintas Peralatan yang digunakan hendaklah sesuai dan bersih Denda tidak lebih RM 10.BAHAGIAN V : KEPERLUAN KHAS MAKANAN KHUSUS Bab 5 : Ais    Ciri Penting : Pengangkutan Penyimpanan Penghantaran    Ais yang diangkut dengan kenderaan perlu dilindungi dari pencemaran Penghantaran ais tidak dilakukan di atas jalan.000 atau penjara tidak melibihi 2 tahun .

mudah dicuci dan tahan cucian Mesin jual air hendaklah dipasang peranti pencegahan aliran balik .BAHAGIAN V : KEPERLUAN KHAS MAKANAN KHUSUS Bab 6 : Mesin jual    Ciri Penting : Pemasangan mesin jual makanan atau air Mesin jual makanan Mesin jual air    Pengendali atau pemunya mesin hendaklah melabel nama dan alamat berdaftarnya pada mesin Mesin hendaklah sentiasa dikekal bersih dan diselenggara Lantai tempat letak mesin hendaklah telap air.

toksid atau beracun Dapat mengekalkan suhu yang dikehendaki di bawah Peraturan yang ditetapkan Menyahjangkit kenderaan jika membawa bahan bukan makanan atau makanan selainnya Kenderaan yang mengangkut BABI tidak boleh mengangkut makanan lain .BAHAGIAN VI : PENGANGKUTAN MAKANAN      Kenderaan adalah bersih dan berfungsi baik Tidak diguna untuk bahan berbahaya.

makanan dalam premis makanan Kesalahan yang boleh dikompaun Pengkompaunan kesalahan Pembayaran kompaun    . dsb..BAHAGIAN VII : PELBAGAI  Penyediaan.

pemakanan dan perkembangan global  .KESIMPULAN  Peraturan diperlukan untuk menjamin pengguna mendapat makanan yang selamat dan dilindungi dari penipuan terutamanya pelabelan Peraturan makanan perlu mengambil kira perubahan dalam teknologi makanan.

SEKIAN & TERIMA KASIH .

Kementerian Kesihatan Malaysia. http//:fsq.gov. Presint 1.my) Fax : 603-8889 3815 . Aras 3.moh. Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Blok E7. Parcel E.PERTANYAAN Seksyen Pembangunan Standard Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan. 62590 Putrajaya Tel : 603-8883 3888 (url .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.