KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

Kategori

Kanak-kanak berkeperluan khas Ciri-ciri Kanak-kanak berkeperluan khas Implikasi terhadap pengajaran dan pembelajaraan

PENDIDIKAN INKLUSIF
Pendidikan bagi kanak-kanak berkeperluan khas  Perkataan inklusif ini diambil dari perkataan Inggeris ”inclusive”, yang memberikan maksud ‟merangkumi‟.  Menurut Naim, 1997 dalam buku Psikologi Pendidikan maksud inklusif secara umumnya adalah mengintegrasikan murid-murid berkeperluan khas ke dalam bilik darjah biasa, supaya mereka berpeluang menikmati segala kemudahan belajar dalam keadaan normal seperti murid-murid lain, tanpa mengira status

ISU MENGENAI PEMBELAJARAN INKLUSIF
Rancangan Pendidikan Individu (RPI) bagi murid-murid inklusif tidak disediakan.  Murid pendidikan inklusif pada sesi petang lebih terabai kerana tiada guru khas bertugas pada sebelah petang.  Ada sesetengah sekolah yang tidak membenarkan murid inklusif menduduki peperiksaan UPSR kerana dikhuatiri prestasi sekolah terjejas.  Kebanyakan Guru Besar tiada pendedahan mengenai pengurusan pendidikan inklusif. Malah ada yang tidak pernah dengar mengenai pendidikan ini.

MASALAH PEMBELAJARAN Gargiulo M.R telah mengkategorikan kanak-kanak berkeperluan khas kepada 9 kategori iaitu : Terencat Akal (Mental Retardation) Kurang Upaya Dalam Pembelajaran (Learning Disability) Kecelaruan Emosi atau Tingkah Laku (Emocional or Behavioral Disorders) Pintar Cerdas dan Berbakat (Gifted and Talented) .

Masalah Bahasa dan Pertuturan (Speech and Language Disorders)  Masalah Pendengaran (Hearing Impairment)  Masalah Penglihatan (Visual Impairment)  Kecelaruan Spektrum Autisma (Autism Spectrum Disorder)  Kurang Upaya Fizikal atau Masalah Kesihatan (Physical or Health Disability)  .SAMBUNGAN….

Hiperaktif. Autisme Ringan. Kementerian Pelajaran Malaysia “ Murid bermasalah pembelajaran ádalah kanak-kanak yang mempunyai masalah kognitif (kerencatan akal) yang dianggap boleh diajar dan boleh mendapat manfaat pendidikan formal. Terencat akal minima. . Kategori kanak-kanak bermasalah pembelajaran di bawah tanggungjawab Kementerian Pelajaran Malaysia ádalah seperti. Sindrom Down.MASALAH PEMBELAJARAN Menurut Jabatan Pendidikan Khas. dan kurang upaya dalam pembelajaran khusus”. kurang upaya dalam pembelajaran.

 .  Sukar mengikut arahan ataupun rutin.  Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul.  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah.  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan.TANDA-TANDA AWAL  Peringkat umur 4 hingga 6 tahun Lambat bercakap berbanding kanak-kanak lain.  Sukar membunyikan perkataan.  Masalah penyebutan.

Tidak dapat memegang pensel dengan betul. . Keliru dalam memahami perkataan kata dasar. termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa. Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan. Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek. Sukar mengingat fakta. Sukar mengingat masa. Mengalami masalah koordinasi mata-tangan. Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja. Peringkat umur 6 hingga 7 tahun           Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi. Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan.

seni lukis. tangan atau kaki menjadi lemah dan kurang berdaya. Contohnya. muzik dan pendidikan jasmani.MASALAH KECACATAN FIZIKAL Kecacatan fizikal ialah kanak-kanak yang mempunyai kecacatan ortopedik atau anggota badannya. khasnya dalam pelajaran yang bergantung kepada kecekapan anggota-anggota badan. pinggang.  Kecacatan ini akan menjejaskan pencapaian akademik.  Kecacatan ortopedik mempengaruhi fungsi tulang sendi atau otot yang menyebabkan pergerakan leher.  .

. Kecederaan disebabkan kemalangan.PUNCA • • Kurang zat makanan.

 .  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain.  Menggunakan pen dan pensil khas yang tidak memerlukan tekanan yang kuat.IMPLIKASI a)Strategi Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.

 Mengatur supaya rakan lain dapat membantu mereka dalam situasi sosial pada masa-masa tertentu.  .  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  c)Perancangan Aktiviti Memberi tugasan dengan kerap. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. tetapi ringkas.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai.b)Objektif P&P Meningkatkan keyakinan diri mereka.

d) Bahan Bantu Mengajar Bahan yang sesuai mengikut kecacatan fizikal yang dialami.  Menggunakan komputer apabila melibatkan penulisan.  Penggunaan buku teks elektronik yang dapat membantu murid-murid ini memegang buku.  Tayangan video.  Penggunaan pita suara.  .

e)Motivasi Beri ganjaran kepada mereka apabila menyiapkan latihan yang diberikan.  Semak tugasan mereka secepat mungkin bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.  .  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.  f) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.

bau. pendengaran. atau yang pernah melihat beberapa tahun tetapi lama kelamaan kehilangan penglihatan sedikit demi sedikit atau keseluruhan.MASALAH PENGLIHATAN Masalah penglihatan melibatkan individu yang tidak pernah melihat. dan rasa.  Kanak-kanak yang bermasalah penglihatan akan belajar melalui deria sentuhan.  .

JENIS-JENIS MASALAH PENGLIHATAN 1. Buta / langsung tidak dapat melihat Separa buta / kabur . 2.

Buta / langsung tidak dapat melihat • Kanak-kanak ini menggunakan tulisan Braille untuk membaca. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) -Kebutaan merupakan penglihatan yang kurang daripada 3/60 mata yang terbaik ataupun medan kelihatan kurang daripada 10 setelah menerima rawatan ataupun pembetulan biasa  . dan menggunakan tongkat untuk berjalan.1.

Masih dapat menggunakan deria penglihatan untuk melakukan aktiviti seharian  .Rabun ataupun dikenali medan penglihatan terhad mempunyai penglihatan kurang daripada 6/18 sehingga persepsi cahaya pada mata yang terbaik ataupun medan penglihatan kurang daripada 10 sesudah rawatan ataupun pembetulan biasa. SEPARA BUTA / KABUR • Memerlukan bantuan seperti pemakaian cermin mata atau mendapatkan rawatan doktor pakar. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) .2.

c. Hyperopia (rabun dekat). g. . Albinisme (sensitif pada cahaya). d. b. e. Amblipia (mata malas).8 KATEGORI MASALAH PENGLIHATAN KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS a. f. h. Astigmatisme (rabun). Glaukoma (tekanan biji mata yang merosakkan urat saraf mata). Strabismus (juling). Myopia (rabun jauh). Diplopia (nampak dua).

PUNCA dan keturunan. Baka . Kecederaan. Komplikasi semasa hamil dan semasa lahir. Penyakit. Rubela. Sifilis.

 Teruk  Menyebabkan kanak-kanak memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan penglihatan.TAHAP KECACATAN Sederhana  Kanak-kanak masih boleh melihat cahaya dan menjalankan aktiviti yang melibatkan deria penglihatan dengan menggunakan alat bantu khas seperti kanta.  Sangat Teruk  Mengakibatkan kanak-kanak menghadapi kesukaran dalam melakukan aktiviti visual seperti membaca serta perlu bergantung dengan deria-deria yang lain.  .

TANDA-TANDA MASALAH PENGLIHATAN  Rupa  Tingkah Laku  Aduan .

Mata yang terlalu sensitif pada cahaya. Mata selalu berair. Bahagian tepi mata berwarna merah.Rupa      Bebola mata yang selalu berputar-putar. Mata yang selalu bergerak-gerak. .

Meniru kerja rakan. Selalu mengerut atau mengecilkan mata. . Selalu menutup sebelah mata. Kerap menangis. Kerap menggosok mata.Tingkah Laku           Kerap berkelip. Memegang buku atau bahan bacaan terlalu dekat dengan muka. Selalu terlanggar objek. Keliru dengan huruf. contohnya untuk melihat papan tulis ataupun objek. Selalu memusingkan kepala ke sebelah sahaja.

 Mata yang selalu gatal.  Sensitif pada cahaya.  Selalu mengadu sakit kepala. loya dan pening.  .Aduan Penglihatan kabur.  Nampak dua imej pada satu objek.

 Meletakkan murid-murid ini pada bahagian hadapan dalam kelas.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.IMPLIKASI a) Strategi  Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. .

bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. .  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai.  Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan.  Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain.b) Objektif P&P  Meningkatkan keyakinan diri mereka.

 Menyediakan bahan bacaan yang jelas. serta perkataan tidak terlalu banyak dalam satu muka surat.  Penggunaan pita suara. d) Bahan Bantu Mengajar  Penggunaan tulisan Braille bagi murid yang menghadapi masalah penglihatan yang teruk. Misalnya.  Tayangan video.c) Perancangan Aktiviti  Menyediakan bahan pembacaan yang mempunyai saiz cetakan yang besar dan sesuai. adanya perbezaan antara huruf dengan latar belakang kertas. .

 f ) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.  .  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.e) Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.

MASALAH PEMBELAJARAN Masalah Tingkah Laku  Disleksia  Autisme  Hiperaktif  Lembam (Slow Learner)  Terencat Akal Ringan  Pintar Cerdas  .

 .TANDA-TANDA AWAL MASALAH PEMBELAJARAN Peringkat umur 4 hingga 5 tahun.  Peringkat umur 6 hingga 7 tahun.

berbanding kanak-kanak lain.PERINGKAT UMUR 4 HINGGA 6 TAHUN  Lambat bercakap.  Masalah penyebutan  Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul  Sukar membunyikan perkataan  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan  Sukar mengikut arahan ataupun rutin .

PERINGKAT UMUR 6 HINGGA 7 TAHUN Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi  Keliru dalam memahami perkataan kata dasar  Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja.  Sukar mengingat fakta  Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan  Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan  Tidak dapat memegang pensel dengan betul  Sukar mengingat masa  Mengalami masalah koordinasi mata-tangan  Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek  . termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa.

MASALAH TINGKAH LAKU  Perlakuan yang dimanifestasikan secara konsisten dalam satu jangka masa lama yang akan memberi kesan buruk dalam perkembangan pembelajaran murid dan seterusnya menghalang mereka terlibat secara aktif di dalam atau di luar bilik darjah. .

JENIS-JENIS TINGKAH LAKU – tidak memerlukan guru mengambil tindakan disiplin yang serius/tindakan pemulihan  MAJOR – termasuklah tingkah laku bermasalah minor yang bertambah dari segi kekerapannya dan jumlahnya yang menggangu pembelajaran murid lain  KRONIK – memerlukan kaunseling/penggunaan teknik modifikasi tingkah laku  MINOR .

temuduga .pemerhatian .KAEDAH MENGENAL PASTI MURID YANG MEMPUNYAI MASALAH TINGKAH LAKU  Kaedah Berasaskan Ujian  Kaedah bukan ujian .kaedah penyelidikan  Kajian Kes  Kajian Dokumen  Kajian Rentasan  Kajian Menegak .

PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU  Mengenal pasti tingkah laku bermasalah murid  Tentukan matlamat tingkah laku yang diinginkan  Pilih strategi yang sesuai  Aplikasi strategi  Ubahsuai dan ubah strategi jika gagal  Aplikasi strategi baru secara sistematik .

TEKNIK PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU Alat Pengukuran Personal Teknik Pencegahan Tindakan Pembetulan .

.IMPLIKASI TINGKAH LAKU BERMASALAH KEPADA PROSES P & P  Mengawal bilik darjah termasuk mengurus tingkah laku bermasalah akan menjamin keberkesanan P & P. Jika ia tidak diambil dengan serius walaupun persediaan dibuat dengan baik objektifnya tidak akan tercapai.

Menjalankan situasi main peranan dengan murid tersebut. Menggunakan pelbagai teknik visual dan auditori bagi menggalakkan rangsangan murid terhadap pelajaran . Memberikan tugasan yang ringkas. tetapi kerap.IMPLIKASI MASALAH TINGKAH LAKU • Strategi – – – – Menggunakan interaksi rakan sebaya dan kerjasama sekerap yang mungkin supaya murid tidak perlu duduk terlalu lama.

 Objektif Meningkatkan keyakinan kanak-kanak ini.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  Menggunakan kad imbasan yang berwarna terang.  . bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Menggunakan pita rakaman.  Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai.   Bahan Bantu Mengajar Menggalakkan penggunaan komputer.

tetapi kerap.  Menyediakan bahan yang sesuai dengan tahap kemahiran mereka.  . Perancangan Aktiviti Memberi tugasan yang ringkas.  Mendedahkan mereka kepada aktiviti kumpulan kecil dan besarkan kumpulan itu apabila mereka bersedia.  Semak tugasan murid secepat mungkin dan serahkan kembali bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.

– Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.• Motivasi – Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan. – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. .

MASALAH PERTUTURAN  Pertuturan adalah bentuk ekspresi bahasa yang paling biasa dan memerlukan koordinasi di antara alat artikulasi. pernafasan dan suara. . Pertuturan melibatkan simbol-simbol yang diwakili oleh bunyi dalam bentuk bahasa yang formal bertujuan untuk melahirkan idea dan bertukar-tukar fikiran.

UNSUR-UNSUR PERTUTURAN  Suara terbentuk dalam 3 komponen iaitu:    Pitch yang merujuk kepada tinggi rendah nada suara. . Kekuatan atau kenyaringan suara Kualiti suara.

lelangit. . Ada individu yang mempunyai suara yang kuat dan ada pula yang suaranya lemah atau pun terlalu nyaring. pergerakan lidah untuk mengeluarkan bunyi-bunyi bahasa. Artikulasi melibatkan gigi.• • • Bunyi atau resonan adalah aspek bunyi-bunyi pertuturan dan ada kalanya dianggap sebagai sebahagian daripada aspek suara. Kelancaran adalah keupayaan bertutur tanpa teragakagak atau tersekat-sekat yang boleh mengganggu komunikasi. bibir.

.KATEGORI MASALAH PERTUTURAN 1. sehingga menyebabkan percakapan menjadi tidak tepat atau percakapan yang tidak sesuai. • Masalah artikulasi Masalah artikulasi atau gangguan artikulasi adalah mengeluarkan bunyi-bunyi pertuturan yang abnormal.

„malan‟ untuk „makan‟.MASALAH ARTIKULASI TERDIRI DARIPADA PERKARA-PERKARA BERIKUT : • Penggantian – terjadi apabila bunyi tertentu dalam sesuatu perkataan digantikan dengan bunyi yang lain. – Misalnya. „bawa‟ disebut „bawah atau bawuah‟ . „wabbit‟ untuk „rabbit‟. – Kesilapan ini sering berlaku kepada kanak-kanak yang masih belum matang. • Penambahan – Bermaksud menambah bunyi tertentu dalam perkataan – Misalnya.

– Contohnya : „idung‟ untuk „hidung‟ • Pengubahan – Terjadi apabila sebutan asal diubah sehingga boleh menghilangkan maknanya. tengah atau akhir perkataan. . – Pengguguran boleh berlaku di permulaan. konsonan „s‟ disebut dengan henbusan angin yang kuat atau keterlaluan boleh mengubah bunyi perkataan tersebut misalnya „sssyusyah‟.• Penguguran – Melibatkan pengguguran atau menghilangkan sesuatu bunyi konsonan. – Masalah ini ketara dalam penyebutan bahasa inggeris misalnya perkataan „sip‟ disebut „shlip‟ – Sekirannya untuk perkataan „susah‟.

kanak-kanak belajar bertutur dengan meniru pertuturan orang dewasa  persekitaran  .PUNCA MASALAH ARTIKULASI Sumbing  Masalah pertuturan  Ketika masih bayi lagi.

Keadaan ini menjadi suara sengau atau seperti hidung tersumbat. sorakan yang terlalu kuat hanyalah bersifat sementara dan akan pulih apabia tekak diubati dan kekuatan bunyi pertuturan dikurangkan.2. Masalah Suara Pertuturan sengau terhasil apabila udara dari paru-paru yang sepatutnya keluar melalui rongga mulut telah keluar mengikut rongga hidung ketika bercakap.  Masalah suara akibat jeritan.  .

Seseorang dikatakan gagap apabila menyebut sesuatu perkataan berulang-ulang. tersekat-sekat dan diikuti ketengangan otot tekak.  .3.  terjadi akibat gangguan pernafasan berpunca daripada penyelarasan otot pertuturan yang tidak sempurna. Masalah kelancaran Gangguan kelancaran melibatkan aliran pertuturan yang mempengaruhi kadar dan kelincinan pertuturan seseorang  Gagap adalah bentuk ganguan kelancaran pertutyran yang biasa.

tetapi akan beransur-ansur pulih setelah melalui pengalaman interaksi dengan persekitaran. Kaum lelaki lebih ramai gagap berbanding wanita Gagap boleh diturunkan melalui pertalian genetic keluarga. .FAKTA YANG BERKAITAN DENGAN GAGAP:    Gagap sesuatu yang mesti berlaku kepada setiap kanak-kanak (2-4 tahun).

perkataan atau frasa dan menggerakkan tangan semasa bertutur.CIRI-CIRI INDIVIDU YANG GAGAP: – Pertuturan tidak lancer kerana secara tidak sengaja kerap mngulang-ulang menyebut perkataan dan pemanjangan bunyi perkataan. memejamkan matam mengulang suku kata. – Melakukan pengulangan dan pemanjangan sebutan satu huruf yang sama – Gagal mengaitkan perkataan dengan emosi. . – Cuba menyembunyikan masalah gagap dengan mengubah nada dan kadar pertuturan.

Kejutan secara tiba-tiba seperti kemalangan. dan mempunyai masalah kesihatan. besar kemungkinan masalah gagap akan diturunkan kepada anakanak mereka. Keadaan persekitaran juga boleh menyebabkan gagap terutamanya persekitaran rumah yang tidak selamat dan tidak menggembirakan serta hubungan emosi yang tidak cukup di antara anak dan ibu bapa. kematian orang tersayang terutamanya ibu bapa. Keadaan ini menyebabkan pertuturan menjadi tersekat-sekat dan berulang-ulang. pengalaman yang menakutkan dan menghidap sesuatu penyakit. Sekiranya sejarah keluarga mempunyai ahli yang gagap. Keadaan fizikal yang lemah akibat kekurangan zat makanan. Peniruan pertuturan yang salah semasa proses mula belajar bertutur.PUNCA MASALAH GAGAP: • • • • • • Ketidakstabilan mekanisma neuromuscular untuk pertuturan ketika peringkat awal kanak-kanak. Ketika kanak-kanak sudah mula mahu bercakap. . otot-otot pertuturan masih belum bersedia dan tidak stabil.

Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Guru perlu mengetahui dan mahir dalam masalah murid-murid ini. Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain.IMPLIKASI • Strategi – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. . Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.

Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan. Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Meningkatkan keyakinan diri mereka. .• Objektif P&P – – – – – Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.

 Aktiviti yang menekankan pendekatan yang melibatkan pelbagai penggunaan deria. misalnya mengulang perkataan secara jelas dan perlahan. atau menggunakan alat audio. Perancangan Aktiviti Membantu kanak-kanak dengan menggunakan model yang sesuai.   Bahan Bantu Mengajar .

.• Motivasi – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. – Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan. – Memberi kanak-kanak masa yang mencukupi untuk memberi respon.

masalah bercakap atau memahami apa yang diperkatakan oleh orang lain. Walaupun manusia masih boleh belajar melalui deria lihat. Masalah pendegaran bermaksud Ia adalah masalahmasalah yang menjejaskan komunikasi . cita rasa dan sebagainya namun deria pendegaran memudahkan dan meyempurnakan proses pembelajaran. bau. . sentuhan.MASALAH PENDENGARAN • • Pendengaran adalah satu saluran penting bagi manusia menerima bahan-bahan ilmu.

KLASIFIKASI MASALAH PENDENGARAN

Hilang pendengaran jenis konduktif

 

Bunyi tidak dapat bergerak dari telinga luar ke telinga dalam secara efisien kerana sumbatran atau kerosakan pada laluan ini. Ini menyebabkan bunyi menjadi perlahan dan tidak jelas. Kehilangan perdengaran jenis konduktif selalunya boleh dipulihkan secara perubatan atau pembedahan.

Hilang Pendengaran jenis sensori neural

Masalah ini disebabkan oleh kerosakan telinga dalam atau laluan saraf pendengaran ke otak. – Setengah bunyi kedengaran kurang jelas menyebabkan herotan dan masalah memahami pertuturan. – Masalah pendengaran ini selalunya kekal. – Walau bagaimanapun ia dapat dibantu dengan alat batu pendengaran.

Hilang pendengaran jenis campuran

Kombinasi dari hilang pendengran jenis konduktif dan sensorineural.

PUNCA MASALAH PENDENGARAN
• •


• • • •

jangkitan telinga kronik, fakor keturunan, kecacatan kongenital, sakit kuning yang teruk semasa bayi, penggunaan dadah ototoksik, kecederaaan kapala, jangkitan virus atau bakteria, pendedahan kapada bunyi bising secara berpanjangan, proses penuaan dan tumor.

 Sebelum Lahir       Baka yang disebabkan oleh gen. Si ibu mendapat penyakit yang berkaitan dengan pemakanan seperti biri-biri dan kencing manis. deman glandular dan selesema. ibu mengambil dadah ataupun bahan kimia seperti kuanin dan streptomycin. terutama oleh virus seperti rubella. Semasa hamil. Toksemia pada peringkat akhir kehamilan. Jangkitan semasa hamil. . Kerap hamil.

 Semasa lahir Masa lahir yang terlalu lama ataupun susah yang menyebabkan tekanan yang kuat pada bahagian telinga.  Penyakit hemolisis selalunya yang disebabkan oleh factor Rh.  Kecederaaan semasa dilahirkan.  Kelahiran tidak cukup bulan.  . terutamanya pada bahagian telinga.

 Kemalangan  Pengambilan antibiotic seperti streptomycin. Selepas lahir Kanak-kanak menghidap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bacteria dan virus seperti beguk dan demam campak.  Terdedah pada bunyi yang terlalu kuat dalam jangka masa yang lama.  .

5 meter daripadanya. Mengalami kesulitan mendengar bunyi-bunyi yang perlahan dan jauh. Memerlukan alat bantu dengar. Memahami perbualan. Memerlukan terapi pertuturan. latihan pendengaran. Tahap kehilangan pendengaran antara 41 hingga 55 dB. Memerlukan latihan pertuturan dan komunikasi. Memerlukan alat bantu dengar. Memahami perbualan.TAHAP KEHILANGAN PENDENGARAN • Kurang Pendengaran – Ringan (mild) • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 27 hingga 40 dB. Tahap kehilangan pendengaran antara 56 hingga 70 dB. Sukar melibatkan diri dalam perbincangan secara kelas. Dapat mendengar bunyi setakat 1 hingga 1. Memerlukan terapi pertuturan. – Sederhana (moderate) • • • • • • – Sederhana teruk (moderate severe) • • • .

5 sentimeter daripadanya. Dapat mendengar bunyi yang kuat pada jarak antara sifar-30. Memerlukan pendidikan khas. Sukar untuk mendengar walaupun bunyi yang kuat Memerlukan alat bantu pendegaran dan terapi pertuturan. Mungkin dapat membezakan sesetengah bunyi sahaja. Tahap kehilangan pendengaran lebih daripada 90 dB. alat bantu dengar dan latihan pertuturan dan komunikasi. – Sangat teruk (profound) • • • .• Pekak – Teruk (severe) • • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 71-90 dB. Menghadapi masalah dalam pertuturan.

Kehilangan pendengaran selepas dapat menguasai kemahiran bertutur dan berbahasa diistilahkan sebagai pekak pascalingual. . Umur ketika kehilangan pendengaran  Kanak-kanak yang hilang pendengaran sebelum memperoleh kemahiran bertutur dan berbahasa adalah dalam kategori pekak pralingual yang biasanya menyebabkan masalah dalam pembelajaran.

Pencapaian dalam pelajaran lemah terutamanya yang berkaitan dengan bahasa. Kelihatan terkejut apabila dihampiri dari belakang. . Butir-butir percakapan yang tidak jelas dan janggal. Sering bertanya mengenai tugasan yang perlu dilakukan. Kanak-kanak tidak memahami dan mengikut arahan yang diberikan.TANDA-TANDA KANAK-KANAK BERMASALAH PENDENGARAN • • • • • • • • Kanak-kanak kurang member perhatian di dalam kelas. Tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang memerlukan kemahiran bertutur. Kelihatan selalu berkhayal.

Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Menyediakan persekitaran pembelajaran yang tidak diganggu oleh bunyi bising atau gangguan bunyi lain. Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. . Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain.IMPLIKASI • Strategi – – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.

. Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. Meningkatkan keyakinan diri mereka. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.• Objektif P&P – – – – – Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan.

 .  Penggunaan alat bantu pendengaran seperti ear phone.  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.   Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan. Bahan Bantu Mengajar Penggunaan komputer apabila melibatkan aktiviti penulisan.  Tayangan video atau slide show.

Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka. . Layanan      Elakkan daripada menjerit dan meninggikan suara kepada mereka. Tidak membelakangkan mereka semasa memberi sebarang arahan ataupun ketika mengajar. Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.

 „Dys‟ bermaksud kesukaran manakala „lexia‟ bermakna perkataan. bodoh dan lembab.kanak itu malas.  Kanak-kanak ini menghadapi kesukaran dalam membaca.  Perkataan disleksia berasal dari 2 perkataan Greek iaitu „dys‟ dan „lexia‟. menulis dan mengeja tetapi ramai yang tidak menyedari hal ini dan menyangka kanak. .DISLEKSIA  Buta huruf atau alexia.  Disleksia didefinisikan sebagai ketidakupayaan memperoleh pengetahuan daripada proses pembelajaran akibat kesukaran mentafsirkan kod ayat.

. bacaan. merangkap seorang pakar perubatan dan „ophalomotologist‟ telah memperkenalkan perkataan „Disleksia‟ (Hammond dan Hugges. 1996:3)“Disleksia ialah satu „Disorder‟ dalam kanak-kanak yang telah terima Pendidikan Biasa. Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887. tidak memperolehi kemahiran bahasa. 1968). menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World Federation Of Neurology.

diantaranya ialah:-Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun matematik -Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa -Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam koordinasi moto-mata-tangan . Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia.

JENIS-JENIS DISLEKSIA Disleksia visual (penglihatan) Disleksia auditori (pendengaran) Disleksia visual-auditori .

 Walaupun dapat melihat dengan baik tetapi ia tidak dapat membezakan apa yang dilihat ataupun menginterprestasi serta mengingatinya.DISLEKSIA VISUAL(PENGLIHATAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria penglihatan. .

mengenal pasti bunyi bagi perkataan ataupun membahagikan perkataan dalam suku kata.DISLEKSIA AUDITORI (PENDENGARAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria pendengaran  Walaupun boleh mendengar tetapi ia mengalami kesukaran dalam mendiskriminasikan bunyi. . membezakan persamaan dan perbezaan antara bunyi.

.DISLEKSIA VISUAL-AUDITORI  Kanak-kanak dalam kategori ini berada dalam keadaan yang agak teruk kerana kedua-dua deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat membantunya menginterprestasi apa yang dilihat dan didengar.

bunyi huruf dan gabungan perkataan.  Suka mengurang atau menambah sendiri perkataan ketika sedang membaca.  Mata mereka tidak dapat mengimbas huruf.  Mengalami kekeliruan ketika membaca seperti huruf "p" dianggap "q" dan huruf "b" dianggap "d".CIRI-CIRI KANAK-KANAK DISLEKSIA Tidak dapat mengimbangi daya mengingati huruf dengan perkataan dan menghadapi masalah dalam mengingati bentuk huruf.  . kata dan ayat yang berlainan dan ini mengakibatkan banyak yang ditinggalkan ataupun dilangkau.

.  Gangguan ini boleh berlanjutan sehingga kanak-kanak itu meningkat dewasa. dan seterusnya mereka tidak memahami apa yang mereka baca. Tumpuan dan pemahaman kanak-kanak ini menjadi lemah dalam aspek bacaan.  Kekerapan ini selalu terjadi kepada pasangan kembar dan bayi yang tidak cukup bulan.

MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA
1. 

Mengeja kekeliruan dalam mengenal pasti huruf-huruf seperti; m – w y –g – j u – n m – n c–ep–qh–nb–d Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti t–hf–v

1.

Membaca
Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti: Batu – tuba Gula - lagu Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat. Contohnya seperti berikut: pada masa yang sama – dapa masa yang masa Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris. Contohnya Jam – jem cat - cat

1.  

Menulis Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik

4. Nombor
 

Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama. Contohnya 3–5-8 9-6

  .  Bercakap dan mendengar Terdapat juga diatara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur. Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan. Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi. Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan.1.

pengurusan diri dan sosial Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju.1. kanan.  Masalah fizikal. kidal dan pandai mengikat tali kasut Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan. bawah serta pengamatan yang lemah   . atas. kiri. belakang..

Keturunan atau genetik Biologi Kematangan 2. 1.1996. 3.PUNCA-PUNCA DISLEKSIA Mengikut Mercer. Hammond dan Hughes. 1996 dan Spaafford dan Grosser. . 1997.

KETURUNAN ATAU GENETIK  Kebanyakan kes.  Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia desebabkan oleh kromosom 15.  Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya. 1 dan 16 yang boleh diperturunkan secara turun-temurun . terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama.

BIOLOGI  Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan.  Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan. kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar.  Sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar .

KEMATANGAN  Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf.  Kelewatan kematangan pada kanakkanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia .  Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan.

 Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa .  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi  Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan.IMPLIKASI MEMBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA  Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya  Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap disayangi.

pandai . Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika  Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni  Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik  Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri  Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus.

Autisme merupakan gangguan mental yang mula muncul pada peringkat kanak-kanak yang menyebabkan seseorang berkelakuan tidak normal dan sukar berkomunikasi dengan masyarakat.AUTISME  Berasal dari perkataan autos yang bererti diri sendiri dan Isme yang beerti aliran. .  Menurut kamus dewan edisi keempat muka surat 91 .

pola permainan dan perilaku emosi.  Gejala ini kelihatan sebelum kanak-kanak berumur 3 tahun  Sering menimbulkan kekeliruan bagi penjaganya kerana mereka kelihatan normal tetapi memaparkan tingkah laku dan pola perkembangan yang berbeza. Autisme adalah kategori ketidakupayaan yang dicirikan dengan gangguan dalam komunikasi. interaksi sosial. . gangguan deria.

mereka mungkin mengulang-ulang perkataan-perkataan tertentu.  Dalam kemahiran koordinasi mata-tangan. panas baran. dan bertindak balas secara luar biasa. Jadi. Kebanyakkan kanak-kanak autisme mengalami terencat akal tetapi dalam pelbagai tahap. .  Mereka tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. sama ada mereka menghadapi masalah ataupun mereka lebih maju dalam aspek itu dan kemahiran lain.

 Contohnya  Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka.  Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenanginya.  Mereka juga tidak suka disentuh ataupun berhubung dengan orang lain ataupun mungkin selalu berpaut pada sesiapa sahaja. hanya mengeluarkan bunyi-bunyi ataupun meniru apa yang diperkatakan orang lain. Mereka mungkin tidak dapat bertutur. .

toxo. . Penyakit  Pengaruh virus yang dihidapi oleh ibu semasa hamil seperti rubela. 1. keracunan makanan juga mempengaruhi pertumbuhan sel otak yang menyebabkan fungsi otak bayi yang dikandung terganggu terutama dalam aspek fungsi pemahaman. pemakanan yang tidak berzat. komunikasi dan interaksi.PUNCA-PUNCA Faktor genetik  Bayi yang dilahirkan kembar hasil daripada satu telur didapati kemungkinan mengalaminya 2. herpes. pendarahan.

perhatian dan tingkah laku. Fungsi otak yang terganggu adalah melibatkan fungsi kognitif.1.  Akibat pencernaan Makanan seperti susu berasaskan haiwan dan tepung gandum tidak dapat dicernakan dengan baik dan ini menyebabkan protein dalam makanan itu tidak berubah menjadi asid amino ataupun pepton iaitu bentuk rantaian yang mana akhirnya dibuang melalui kencing. terus ke otak dan diubah menjadi morfin iaitu casomorfin dan gliadrofin yang merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan fungsi otak terganggu.   . pepton ini diserap kembali oleh tubuh. Bagi kanak-kanak autistik. memasuki aliran darah. komunikasi reseptif.

4. Komunikasi Interaksi sosial Gangguan deria Pola bermain Tingkah laku Emosi . 2. 5. 3. 6.CIRI-CIRI AUTISME 1.

KOMUNIKASI Perkembangan bahasa yang lambat ataupun tiada langsung  Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan orang lain  Jarang menggunakan bahasa dan sukar diajak bercakap  Kadangkala dapat bertutur sesuatu tetapi sekejap sahaja  Perkataan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan  Meniru perbualan ataupun perkataan orang lain (echolalia)  Dapat meniru ayat ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya  Suka menarik tangan orang lain bila meminta sesuatu  .

INTERAKSI SOSIAL  Suka bersendirian  Tiada kontak mata dan sentiasa mengelak memandang muka orang lain  Tidak gemar bermain dengan rakan dan menolak ajakan rakan  Suka menjauhkan diri dan duduk disuatu sudut .

GANGGUAN DERIA  Sensitif pada sentuhan  Tidak suka dipegang atau dipeluk  Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga  Suka mencium dan menjilat mainan atau benda-benda lain  Kurang sensitif pada rasa sakit ataupun takut .

dan suka memutar-mutar atau membaling alat mainan atau apa saje yang dipegangnya  Suka dengan objek yang berputar seperti kipas angin  Apabila menyukai sesuatu benda akan dipegang dan dibawa kemana-mana sahaja .POLA BERMAIN  Tidak suka bermain seperti kanak-kanak sebayanya  Tidak bermain mengikut cara biasa.

bergoyanggoyang dan mendekatkan mata ke televisyen  Tidak suka pada perubahan  Dapat duduk tanpa sebarang reaksi .TINGKAH LAKU  Sama ada hiperaktif ataupun hipoaktif  Melakukan gerakan atau perbuatan yang sama berulang-ulang seperti jalan mundar-mandir.

ketawa dan menangis tanpa sebab  Mengamuk tanpa terkawal. jika tidak menuruti kehendaknya ataupun melarangnya membuat sesuatu  Merosakkan apa sahaja yang berada disekitarnya jika emosinya terganggu  Adakalanya mencederakan diri sendiri .EMOSI  Sering marah.

IMPLIKASINYA DALAM PROSES P &P

  

Keperluan pembelajaran yang efektif melibatkan kawalan tingkah laku yang kurang sesuai, kemahiran komunikasi dan sosial Bekerjasama dengan ibubapa Mengadakan program pembelajaran yang berstruktur dan menggalakkan ransangan Mengenalpasti faktor pengukuhan seperti pujian dan peneguhan sosial untuk menunjukkan tingkah laku yang baik

HIPERAKTIF
 Ataupun

gangguan penumpuan ( Attention Deficit Disorder)  Kanak-kanak aktif yang berumur 3 tahun biasanya menjadi hiperaktif jika diminta duduk dan menjalani aktiviti yang pasif selama 20minit  Begitu juga dengan kanak-kanak berumur 5 tahun yang mana umur mentalnya adalah pada tahap 3 tahun

PUNCA-PUNCA KANAK-KANAK HIPERAKTIF
 Hiperaktif

dipercayai berpunca daripada gangguan mekanisme sistem saraf.  Walaupun faktor genetik, infeksi atau kerosakan pada otak sering dikaitkan sebagai punca penyakit ini, namun faktorfaktor seperti masalah di rumah, toksin, kekurangan zat makanan dan alahan kepada makanan mungkin lebih berpengaruh.  Mereka seolah-olah sentiasa cergas dan bertenaga setiap masa.

CIRI-CIRI HIPERAKTIF 1. Impulsif Hiperaktif 1. . Tidak memberi tumpuan 1.

TIDAK MEMBERI TUMPUAN  Selalu tidak mematuhi arahan  Gagal menyiapkan kerja sekolah.  Sukar memberi tumpuan pada sesuatu aktiviti  Tumpuan perhatian singkat . kerja harian dan tugas.

IMPULSIF  Bertindak tanpa berfikir  Bertukar kepada satu aktiviti ke aktiviti lain  Sukar mengendalikan sesuatu aktiviti  Perlu diberi perhatian yang lebih  Sukar menunggu giliran .

 Sukar menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan rakan sebaya.  Tidur yang tidak tetap.  Mengubah aktiviti atau tindakan secara mengejut.  Terlalu kerap menangis atau ketawa.  Mudah mengamuk bila kehendaknya dihalang.HIPERAKTIF  Aktiviti fizikal yang agresif dan berlebihan  Suka mengganggu orang lain  Selalu bercakap banyak  Tindakan yang berlebihan terhadap rangsangan cahaya. . bunyi dan warna.

IMPLIKASINYA DALAM P&P  Memberi perhatian yang lebih kepadanya di dalam kelas  Guru perlu memberikan reaksi yang positif kepadanya ketika kanak-kanak memaparkan tingkah laku yang menganggu  Memerlukan persekitaran yang konsisten untuk mempelajari peraturan dan kawalan kendiri  Memberi ganjaran kepada tingkah lakunya yang baik seperti memuji ataupun hadiah  Mengenalpasti had kemampuan kanak-kanak untuk memberi tumpuan supaya keadaan kelas dapat dikawal. .

DEFINISI:  Kanak . kurikulum .kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas.satu objektif pengajaran yang mudah atau objektif jangka pendek  mempunyai daya rangsangan serta daya pengamatan yang lemah atau rendah. . di sekolah biasa  terlalu lambat untuk mencapai satu .

sukukata @ perkataan ketika membaca dan menulis.  Meninggalkan huruf.CIRI-CIRI: Pencapaian pelajaran / akedemik berbeza.  Pendiam / tidak aktif / banyak cakap.  Sukar menerima arahan.  .  Tulisan yang terlalu buruk/Sukar dibaca.

besar dan kecil. Huruf  Tanpa terbalik /Urutan dan arah yang salah ketetapan /Menaik dan menurun  Tanpa ketetapan dan ketentuan jarak huruf dan perkataan.  Saiz yang tidak seragam / Mencampuradukkan saiz . .  Kekerapan kesalahan dalam ejaan. tanda bacaan tidak tepat.

 Tidak dapat berkomunikasi seperti kanak .  Menyebut huruf-huruf yang tidak tepat/salah.kanak biasa. bertukar-tukar.  Idea yang tidak berkembangan dan penyusunan idea yang tidak teratur.  Perbendaharaan kata yang terhad dan tatabahasa .

o o o o o o o o o Baka Tersekat pengalaman Intelek yang rendah Masalah emosi Kekecewaan Rasa rendah diri Kemantangan yang lambat Lemah daya ingatan Mudah terganggu tumpuan .

ekonomi.SAMBUNGAN……. Ubat semasa mengandung. o o o o o o o o o Faktor-faktor kesihatan Persekitaran Amalan makanan Kesan semasa mengandung Penyakit semasa pembesaran selepas lahir. Sosio .. Kurang rangsangan . Kemalangan.

 Temubual.  Melibatkan seberapa banyak pancaindera  Banyakan pengukuhan dan latihtubi.  Mewujudkan suasana pembelajarn yang sesuai & menyeronokkan.  Senang ke susah.  Merujuk kepada pwgawai / pakar perubatan.  Jauhkan dendaan yang negatif .  Konkrit ke abstrak.

 Mereka yang kerencatan akal yang teruk (severe mental retardation) tidak boleh berjalan.  Manakala mereka yang tidak begitu teruk hanya mempunyai masalah mempelajari caracara hidup seperti menjaga diri. Kanak-kanak yang ditafsirkan sebagai terencat akal adalah kanak-kanak yang menpunyai daya pemikiran yang berkurangan dan bermasalah dalam pembelajaran. . bercakap atau menjaga diri.

 Perkembangan mental hanya 23% daripada kadar biasa. Idiot    Tidak dapat melindungi diri daripada bahaya fizikal dan mungkin mencederakan diri sendiri. kawalan dan tunjuk ajar khas.  Mempunyai darjah kecerdasan antara 35-49% Imbersil  Tidak boleh mengurus diri tetapi masih boleh dilatih.  Kadar kecerdasan 50-70% Moron  Perlukan jagaan. Lembab  Lambat menerima pelajaran dan sukar sesuaikan diri dengan situasi sekolah biasa.  Lambat berjalan dan lambat bercakap.  Darjah kecerdasan 50-70%  .

.  Kanak-kanak dalam ketegori ini biasanya menghadapi kerosakan sistem saraf akibat masalah kelahiran. warisan baka keluarga. kecederaan. Kecacatan anggota tidak bermakna anak yang terlibat kerencatan akal.  Kanak-kanak cacat yang mempunyai darjah kecerdasan (Intelligent Quotient. IQ) di antara 35-85. kekurangan zat makanan atau gangguan horman dan sebagainya.

 Taraf pencapaian akademik: ½ hingga ¾ daripada taraf pencapaian murid-murid biasa.  Ingatan tidak kekal dan mudah lupa.  Belajar lambat dan perlukan bnayak aktiviti pengukuhan untuk kekalkan kemahiran. .  Kanak-kanak ini boleh mengikuti pelajaran hingga Darjah 4.  Hanya boleh membaca atau memahami konsep matematik secara formal apabila umur mencapai 9-12 tahun. sehingga mereka mencapai umur 16 tahun.Ciri-ciri kanak-kanak cacat yang mempunyai kecerdasan di antara 50-70%.

menjaga kebersihan diri dll. seperti memakai baju. makan. .Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di antara 35-49%:  Boleh dilatih untuk menguruskan hal peribadi diri sendiri.  Mereka tidak boleh mengikuti pelajaran di sekolah biasa.  Tidak berupaya belajar kecuali dengan cara menghafal.

.  Memerlukan bantuan orang normal untuk menolong mereka.  Mudah dikenal pasti kerana mereka tidak boleh menjaga diri dalam sebarang urusan hal peribadi.Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di bawah 35%:  Tidak boleh berdikari langsung.

Implikasi Difokuskan kepada kemahiran-kemahiran kesediaan untuk belajar  Kemahiran psikomotor dan kemahiran sosial pula perlu di latih  Kanak-kanak perlu ditekankan dengan kemahiran yang dapat membantu mereka berdikari  Perlu diberi peluang untuk mempraktikkan apa yang telah dipelajari  .

soal jawab. Guru juga berperanan dalam memotivasikan murid denganpelajaran yang menarik serta bermakna  Guru perlulah meluangkan masa dengan cara mengambil sedikit waktu belajar. dan rumusan  Guru juga perlu membimbing murid melakukan pemindahan pembelajaran hasil daripada pemahaman konsep secara lebih jelas dan mendalam  Peranan ibubapa di rumah juga diharapkan dan digalakkan dalam membimbing proses pembelajaran . dengan mengisi slot seperti sesi perbincangan.

Kanak-kanak yang berbakat khas dalam senilukis.  Tergolong dalam 3 kategori iaitu: I. kraftangan. drama. II. Kanak-kanak yang mempunyai bakat mencipta. III.Secara am. muzik. kanak-kanak pintar cerdas merujuk kepada kanak-kanak yang Darjah Kecerdasan melebihi 120.sukan dll. Kanak-kanak yang mempunyai intelek yang tinggi.  . penulisan.

Menurut Dr. Chua Tee Tee. pelajar pintar cerdas ialah kanak-kanak yg menunjukkan potensi/kebolehan dengan cemerlang dalam aktiviti intelek. Mereka . juga mempunyai daya ingatan yang tinggi serta berbakat mencipta/berbakat khas.

2. 6. Mempunyai bakat memimpin. Chua Tee Tee mengenal pasti 7 ciri pelajar pintar cerdas: 1. 5. Berbakat dalam satu atau lebih kesenian. 7. Cekap menyesuaikan diri dari segi sosial dan emosi. Dr. 4. Mempunyai keupayaan berfikiran kreatif. 3. . Boleh bervisi jauh. Memiliki kebolehan akedemik khusus. Memperolehi kebolehan intelek am.

 Ciri-ciri am:  Mempunyai kemahiran kognitif yang tinggi. .  Mempunyai perasaan afektif yang tinggi.  Mempunyai potensi kreativiti dan sensitiviti.  Menunjukkan motivisi yang kuat.  Mempunyai sifat ingin tahu yang amat kuat dan ketara.

 Menunjukkan sifat ingin tahu terhadap bidang dan skop yang mendalam dengan kerap kali bertanya serta membaca.  dll . Ciri-ciri  spesifik dari aspek positif: Boleh belajar dengan mudah dan cepat.  Memperolehi perbendaharaan kata yang banyak dengan ditonjolkan dalam pemikiran dan pendapatnya.  Mempunyai sifat lucu dan sering nampak riang.  Suka membaca bahan-bahan di paras kematangan.  Dapat mengukuhkan dan mengekalkan dalam ingatan apa yang dipelajari tanpa banyak latihan berulangulang.

.Ciri-ciri  spesifik dari aspek negatif: Hiperaktif dan tidak boleh berdiam diri.  Suka mencari kelemahan dan mengkritik secara terbuka rakan-rakan dan guru.tulisan kurang kemas/ silap dalam kiramengira kerana kekurangan kesabaran.  Silap dalam ejaan.  Sikap acuh tak acuh terhadap kerja yang diberikan oleh guru. tidak boleh menumpukan perhatian dan sering menggangu rakan-rakan di sekeliling.

Implikasi  Penyediaan pembelajaran murid pintar cerdas menyediakan bahan dan aktiviti yang menarik dan mencabar  perlu diberi peluang kepada murid membuat pilihan dan keputusan sendiri tentang bahan dan aktiviti yang ingin dilaksanakan.  guru-guru perlu mengadakan program pengayaan  Ibu bapa perlu mempunyai kemahiran serta keyakinan yang membolehkan mereka mempraktikkan amalan-amalan mendidik anak pintar cerdas .

2008 .2009 Haliza Hamzah.Mok Soon Sang..Joy N.. Terbitan Kumpulan Budiman Sd. Terbitan Multimedia Sdn. Perkembangan kanak-kanak. Perkembangan kanak-kanak untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun. Bhd.Samuel dan Rafidah Kastawi. Bhd.

net/Pemulihan_Siapa_Mengap a.my/Nurse/akal.org.com/2008/12/anakhiperaktif.com/blogs/index.sksenai.blogspot.sksenai.com/2008/12/perkembanganotak-anak-hiperaktif-lebih.php/2008/07/23/ker encatan-akal-mental-retardad?blog=6  http://mifzawal.com/blogs/index.blogspot.mpaeds.php/Tip-dan-Petua/UntukAnak/Bayi/Kanak-kanak-Terencat-Akal  http://www.htm  http://www.teachersrock.http://www.php/2008/07/23/le mbam-slow-learner?blog=6  http://www.com/index.html  .htm  http://ratuhati.html  http://mifzawal.

TERIMA KASIH DISEDIAKAN OLEH: SUZAINA BINTI MAT SOPARI NOR LATIPAH BINTI CHE YUSOFF .SEKIAN.