KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

Kategori

Kanak-kanak berkeperluan khas Ciri-ciri Kanak-kanak berkeperluan khas Implikasi terhadap pengajaran dan pembelajaraan

PENDIDIKAN INKLUSIF
Pendidikan bagi kanak-kanak berkeperluan khas  Perkataan inklusif ini diambil dari perkataan Inggeris ”inclusive”, yang memberikan maksud ‟merangkumi‟.  Menurut Naim, 1997 dalam buku Psikologi Pendidikan maksud inklusif secara umumnya adalah mengintegrasikan murid-murid berkeperluan khas ke dalam bilik darjah biasa, supaya mereka berpeluang menikmati segala kemudahan belajar dalam keadaan normal seperti murid-murid lain, tanpa mengira status

ISU MENGENAI PEMBELAJARAN INKLUSIF
Rancangan Pendidikan Individu (RPI) bagi murid-murid inklusif tidak disediakan.  Murid pendidikan inklusif pada sesi petang lebih terabai kerana tiada guru khas bertugas pada sebelah petang.  Ada sesetengah sekolah yang tidak membenarkan murid inklusif menduduki peperiksaan UPSR kerana dikhuatiri prestasi sekolah terjejas.  Kebanyakan Guru Besar tiada pendedahan mengenai pengurusan pendidikan inklusif. Malah ada yang tidak pernah dengar mengenai pendidikan ini.

MASALAH PEMBELAJARAN Gargiulo M.R telah mengkategorikan kanak-kanak berkeperluan khas kepada 9 kategori iaitu : Terencat Akal (Mental Retardation) Kurang Upaya Dalam Pembelajaran (Learning Disability) Kecelaruan Emosi atau Tingkah Laku (Emocional or Behavioral Disorders) Pintar Cerdas dan Berbakat (Gifted and Talented) .

Masalah Bahasa dan Pertuturan (Speech and Language Disorders)  Masalah Pendengaran (Hearing Impairment)  Masalah Penglihatan (Visual Impairment)  Kecelaruan Spektrum Autisma (Autism Spectrum Disorder)  Kurang Upaya Fizikal atau Masalah Kesihatan (Physical or Health Disability)  .SAMBUNGAN….

. Sindrom Down. Hiperaktif. kurang upaya dalam pembelajaran. Kategori kanak-kanak bermasalah pembelajaran di bawah tanggungjawab Kementerian Pelajaran Malaysia ádalah seperti. dan kurang upaya dalam pembelajaran khusus”. Autisme Ringan. Kementerian Pelajaran Malaysia “ Murid bermasalah pembelajaran ádalah kanak-kanak yang mempunyai masalah kognitif (kerencatan akal) yang dianggap boleh diajar dan boleh mendapat manfaat pendidikan formal. Terencat akal minima.MASALAH PEMBELAJARAN Menurut Jabatan Pendidikan Khas.

 Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul.  .TANDA-TANDA AWAL  Peringkat umur 4 hingga 6 tahun Lambat bercakap berbanding kanak-kanak lain.  Sukar mengikut arahan ataupun rutin.  Masalah penyebutan.  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan.  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah.  Sukar membunyikan perkataan.

Sukar mengingat fakta. Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan. Tidak dapat memegang pensel dengan betul. Mengalami masalah koordinasi mata-tangan. Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja. termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa. Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan. Keliru dalam memahami perkataan kata dasar. Peringkat umur 6 hingga 7 tahun           Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi. Sukar mengingat masa. . Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek.

seni lukis. muzik dan pendidikan jasmani.  Kecacatan ortopedik mempengaruhi fungsi tulang sendi atau otot yang menyebabkan pergerakan leher.MASALAH KECACATAN FIZIKAL Kecacatan fizikal ialah kanak-kanak yang mempunyai kecacatan ortopedik atau anggota badannya. pinggang. tangan atau kaki menjadi lemah dan kurang berdaya.  Kecacatan ini akan menjejaskan pencapaian akademik. khasnya dalam pelajaran yang bergantung kepada kecekapan anggota-anggota badan. Contohnya.  .

.PUNCA • • Kurang zat makanan. Kecederaan disebabkan kemalangan.

 Menggunakan pen dan pensil khas yang tidak memerlukan tekanan yang kuat.IMPLIKASI a)Strategi Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.  . Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.

 Mengatur supaya rakan lain dapat membantu mereka dalam situasi sosial pada masa-masa tertentu.b)Objektif P&P Meningkatkan keyakinan diri mereka. tetapi ringkas.  . bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai.  c)Perancangan Aktiviti Memberi tugasan dengan kerap.

 Menggunakan komputer apabila melibatkan penulisan.  Tayangan video.  Penggunaan pita suara.d) Bahan Bantu Mengajar Bahan yang sesuai mengikut kecacatan fizikal yang dialami.  Penggunaan buku teks elektronik yang dapat membantu murid-murid ini memegang buku.  .

 .  f) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.  Semak tugasan mereka secepat mungkin bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.e)Motivasi Beri ganjaran kepada mereka apabila menyiapkan latihan yang diberikan.

dan rasa. atau yang pernah melihat beberapa tahun tetapi lama kelamaan kehilangan penglihatan sedikit demi sedikit atau keseluruhan.MASALAH PENGLIHATAN Masalah penglihatan melibatkan individu yang tidak pernah melihat.  Kanak-kanak yang bermasalah penglihatan akan belajar melalui deria sentuhan. pendengaran.  . bau.

JENIS-JENIS MASALAH PENGLIHATAN 1. Buta / langsung tidak dapat melihat Separa buta / kabur . 2.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) -Kebutaan merupakan penglihatan yang kurang daripada 3/60 mata yang terbaik ataupun medan kelihatan kurang daripada 10 setelah menerima rawatan ataupun pembetulan biasa  . dan menggunakan tongkat untuk berjalan.1.Buta / langsung tidak dapat melihat • Kanak-kanak ini menggunakan tulisan Braille untuk membaca.

2. Masih dapat menggunakan deria penglihatan untuk melakukan aktiviti seharian  . SEPARA BUTA / KABUR • Memerlukan bantuan seperti pemakaian cermin mata atau mendapatkan rawatan doktor pakar.Rabun ataupun dikenali medan penglihatan terhad mempunyai penglihatan kurang daripada 6/18 sehingga persepsi cahaya pada mata yang terbaik ataupun medan penglihatan kurang daripada 10 sesudah rawatan ataupun pembetulan biasa. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) .

Diplopia (nampak dua). Glaukoma (tekanan biji mata yang merosakkan urat saraf mata). h. Hyperopia (rabun dekat). c. Astigmatisme (rabun). f. . e. d. b. g. Strabismus (juling).8 KATEGORI MASALAH PENGLIHATAN KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS a. Amblipia (mata malas). Albinisme (sensitif pada cahaya). Myopia (rabun jauh).

Sifilis.PUNCA dan keturunan. Rubela. Komplikasi semasa hamil dan semasa lahir. Baka . Penyakit. Kecederaan.

 Sangat Teruk  Mengakibatkan kanak-kanak menghadapi kesukaran dalam melakukan aktiviti visual seperti membaca serta perlu bergantung dengan deria-deria yang lain.  Teruk  Menyebabkan kanak-kanak memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan penglihatan.TAHAP KECACATAN Sederhana  Kanak-kanak masih boleh melihat cahaya dan menjalankan aktiviti yang melibatkan deria penglihatan dengan menggunakan alat bantu khas seperti kanta.  .

TANDA-TANDA MASALAH PENGLIHATAN  Rupa  Tingkah Laku  Aduan .

. Bahagian tepi mata berwarna merah. Mata selalu berair.Rupa      Bebola mata yang selalu berputar-putar. Mata yang selalu bergerak-gerak. Mata yang terlalu sensitif pada cahaya.

Tingkah Laku           Kerap berkelip. Selalu memusingkan kepala ke sebelah sahaja. Memegang buku atau bahan bacaan terlalu dekat dengan muka. Selalu mengerut atau mengecilkan mata. . Selalu terlanggar objek. Selalu menutup sebelah mata. Kerap menggosok mata. contohnya untuk melihat papan tulis ataupun objek. Kerap menangis. Meniru kerja rakan. Keliru dengan huruf.

 Nampak dua imej pada satu objek.  Sensitif pada cahaya.  Selalu mengadu sakit kepala.  .Aduan Penglihatan kabur.  Mata yang selalu gatal. loya dan pening.

 Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.  Meletakkan murid-murid ini pada bahagian hadapan dalam kelas. . Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.IMPLIKASI a) Strategi  Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya.

b) Objektif P&P  Meningkatkan keyakinan diri mereka.  Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. . bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai.  Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.

d) Bahan Bantu Mengajar  Penggunaan tulisan Braille bagi murid yang menghadapi masalah penglihatan yang teruk. Misalnya. serta perkataan tidak terlalu banyak dalam satu muka surat. .c) Perancangan Aktiviti  Menyediakan bahan pembacaan yang mempunyai saiz cetakan yang besar dan sesuai. adanya perbezaan antara huruf dengan latar belakang kertas.  Menyediakan bahan bacaan yang jelas.  Penggunaan pita suara.  Tayangan video.

 f ) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.e) Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.  .

MASALAH PEMBELAJARAN Masalah Tingkah Laku  Disleksia  Autisme  Hiperaktif  Lembam (Slow Learner)  Terencat Akal Ringan  Pintar Cerdas  .

 Peringkat umur 6 hingga 7 tahun.  .TANDA-TANDA AWAL MASALAH PEMBELAJARAN Peringkat umur 4 hingga 5 tahun.

berbanding kanak-kanak lain.PERINGKAT UMUR 4 HINGGA 6 TAHUN  Lambat bercakap.  Masalah penyebutan  Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul  Sukar membunyikan perkataan  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan  Sukar mengikut arahan ataupun rutin .

termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa.PERINGKAT UMUR 6 HINGGA 7 TAHUN Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi  Keliru dalam memahami perkataan kata dasar  Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja.  Sukar mengingat fakta  Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan  Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan  Tidak dapat memegang pensel dengan betul  Sukar mengingat masa  Mengalami masalah koordinasi mata-tangan  Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek  .

.MASALAH TINGKAH LAKU  Perlakuan yang dimanifestasikan secara konsisten dalam satu jangka masa lama yang akan memberi kesan buruk dalam perkembangan pembelajaran murid dan seterusnya menghalang mereka terlibat secara aktif di dalam atau di luar bilik darjah.

JENIS-JENIS TINGKAH LAKU – tidak memerlukan guru mengambil tindakan disiplin yang serius/tindakan pemulihan  MAJOR – termasuklah tingkah laku bermasalah minor yang bertambah dari segi kekerapannya dan jumlahnya yang menggangu pembelajaran murid lain  KRONIK – memerlukan kaunseling/penggunaan teknik modifikasi tingkah laku  MINOR .

kaedah penyelidikan  Kajian Kes  Kajian Dokumen  Kajian Rentasan  Kajian Menegak .temuduga .pemerhatian .KAEDAH MENGENAL PASTI MURID YANG MEMPUNYAI MASALAH TINGKAH LAKU  Kaedah Berasaskan Ujian  Kaedah bukan ujian .

PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU  Mengenal pasti tingkah laku bermasalah murid  Tentukan matlamat tingkah laku yang diinginkan  Pilih strategi yang sesuai  Aplikasi strategi  Ubahsuai dan ubah strategi jika gagal  Aplikasi strategi baru secara sistematik .

TEKNIK PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU Alat Pengukuran Personal Teknik Pencegahan Tindakan Pembetulan .

IMPLIKASI TINGKAH LAKU BERMASALAH KEPADA PROSES P & P  Mengawal bilik darjah termasuk mengurus tingkah laku bermasalah akan menjamin keberkesanan P & P. . Jika ia tidak diambil dengan serius walaupun persediaan dibuat dengan baik objektifnya tidak akan tercapai.

tetapi kerap. Menggunakan pelbagai teknik visual dan auditori bagi menggalakkan rangsangan murid terhadap pelajaran .IMPLIKASI MASALAH TINGKAH LAKU • Strategi – – – – Menggunakan interaksi rakan sebaya dan kerjasama sekerap yang mungkin supaya murid tidak perlu duduk terlalu lama. Menjalankan situasi main peranan dengan murid tersebut. Memberikan tugasan yang ringkas.

 Menggunakan kad imbasan yang berwarna terang.   Bahan Bantu Mengajar Menggalakkan penggunaan komputer. Objektif Meningkatkan keyakinan kanak-kanak ini. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  .  Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  Menggunakan pita rakaman.

 Semak tugasan murid secepat mungkin dan serahkan kembali bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.  .  Mendedahkan mereka kepada aktiviti kumpulan kecil dan besarkan kumpulan itu apabila mereka bersedia. tetapi kerap. Perancangan Aktiviti Memberi tugasan yang ringkas.  Menyediakan bahan yang sesuai dengan tahap kemahiran mereka.

– Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan.• Motivasi – Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri. . – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. – Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain.

MASALAH PERTUTURAN  Pertuturan adalah bentuk ekspresi bahasa yang paling biasa dan memerlukan koordinasi di antara alat artikulasi. Pertuturan melibatkan simbol-simbol yang diwakili oleh bunyi dalam bentuk bahasa yang formal bertujuan untuk melahirkan idea dan bertukar-tukar fikiran. pernafasan dan suara. .

.UNSUR-UNSUR PERTUTURAN  Suara terbentuk dalam 3 komponen iaitu:    Pitch yang merujuk kepada tinggi rendah nada suara. Kekuatan atau kenyaringan suara Kualiti suara.

. pergerakan lidah untuk mengeluarkan bunyi-bunyi bahasa. lelangit. bibir. Kelancaran adalah keupayaan bertutur tanpa teragakagak atau tersekat-sekat yang boleh mengganggu komunikasi. Artikulasi melibatkan gigi. Ada individu yang mempunyai suara yang kuat dan ada pula yang suaranya lemah atau pun terlalu nyaring.• • • Bunyi atau resonan adalah aspek bunyi-bunyi pertuturan dan ada kalanya dianggap sebagai sebahagian daripada aspek suara.

sehingga menyebabkan percakapan menjadi tidak tepat atau percakapan yang tidak sesuai. .KATEGORI MASALAH PERTUTURAN 1. • Masalah artikulasi Masalah artikulasi atau gangguan artikulasi adalah mengeluarkan bunyi-bunyi pertuturan yang abnormal.

– Kesilapan ini sering berlaku kepada kanak-kanak yang masih belum matang. – Misalnya. „bawa‟ disebut „bawah atau bawuah‟ . „malan‟ untuk „makan‟. „wabbit‟ untuk „rabbit‟.MASALAH ARTIKULASI TERDIRI DARIPADA PERKARA-PERKARA BERIKUT : • Penggantian – terjadi apabila bunyi tertentu dalam sesuatu perkataan digantikan dengan bunyi yang lain. • Penambahan – Bermaksud menambah bunyi tertentu dalam perkataan – Misalnya.

konsonan „s‟ disebut dengan henbusan angin yang kuat atau keterlaluan boleh mengubah bunyi perkataan tersebut misalnya „sssyusyah‟. – Contohnya : „idung‟ untuk „hidung‟ • Pengubahan – Terjadi apabila sebutan asal diubah sehingga boleh menghilangkan maknanya.• Penguguran – Melibatkan pengguguran atau menghilangkan sesuatu bunyi konsonan. tengah atau akhir perkataan. – Pengguguran boleh berlaku di permulaan. – Masalah ini ketara dalam penyebutan bahasa inggeris misalnya perkataan „sip‟ disebut „shlip‟ – Sekirannya untuk perkataan „susah‟. .

kanak-kanak belajar bertutur dengan meniru pertuturan orang dewasa  persekitaran  .PUNCA MASALAH ARTIKULASI Sumbing  Masalah pertuturan  Ketika masih bayi lagi.

Masalah Suara Pertuturan sengau terhasil apabila udara dari paru-paru yang sepatutnya keluar melalui rongga mulut telah keluar mengikut rongga hidung ketika bercakap.2.  Masalah suara akibat jeritan.  . Keadaan ini menjadi suara sengau atau seperti hidung tersumbat. sorakan yang terlalu kuat hanyalah bersifat sementara dan akan pulih apabia tekak diubati dan kekuatan bunyi pertuturan dikurangkan.

 . Masalah kelancaran Gangguan kelancaran melibatkan aliran pertuturan yang mempengaruhi kadar dan kelincinan pertuturan seseorang  Gagap adalah bentuk ganguan kelancaran pertutyran yang biasa.  terjadi akibat gangguan pernafasan berpunca daripada penyelarasan otot pertuturan yang tidak sempurna.3. Seseorang dikatakan gagap apabila menyebut sesuatu perkataan berulang-ulang. tersekat-sekat dan diikuti ketengangan otot tekak.

tetapi akan beransur-ansur pulih setelah melalui pengalaman interaksi dengan persekitaran. Kaum lelaki lebih ramai gagap berbanding wanita Gagap boleh diturunkan melalui pertalian genetic keluarga.FAKTA YANG BERKAITAN DENGAN GAGAP:    Gagap sesuatu yang mesti berlaku kepada setiap kanak-kanak (2-4 tahun). .

perkataan atau frasa dan menggerakkan tangan semasa bertutur. . – Melakukan pengulangan dan pemanjangan sebutan satu huruf yang sama – Gagal mengaitkan perkataan dengan emosi.CIRI-CIRI INDIVIDU YANG GAGAP: – Pertuturan tidak lancer kerana secara tidak sengaja kerap mngulang-ulang menyebut perkataan dan pemanjangan bunyi perkataan. – Cuba menyembunyikan masalah gagap dengan mengubah nada dan kadar pertuturan. memejamkan matam mengulang suku kata.

PUNCA MASALAH GAGAP: • • • • • • Ketidakstabilan mekanisma neuromuscular untuk pertuturan ketika peringkat awal kanak-kanak. besar kemungkinan masalah gagap akan diturunkan kepada anakanak mereka. Ketika kanak-kanak sudah mula mahu bercakap. Peniruan pertuturan yang salah semasa proses mula belajar bertutur. Keadaan fizikal yang lemah akibat kekurangan zat makanan. . Keadaan persekitaran juga boleh menyebabkan gagap terutamanya persekitaran rumah yang tidak selamat dan tidak menggembirakan serta hubungan emosi yang tidak cukup di antara anak dan ibu bapa. dan mempunyai masalah kesihatan. Sekiranya sejarah keluarga mempunyai ahli yang gagap. otot-otot pertuturan masih belum bersedia dan tidak stabil. Keadaan ini menyebabkan pertuturan menjadi tersekat-sekat dan berulang-ulang. pengalaman yang menakutkan dan menghidap sesuatu penyakit. kematian orang tersayang terutamanya ibu bapa. Kejutan secara tiba-tiba seperti kemalangan.

Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya. Guru perlu mengetahui dan mahir dalam masalah murid-murid ini. Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain. Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. .IMPLIKASI • Strategi – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.

Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. Meningkatkan keyakinan diri mereka.• Objektif P&P – – – – – Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan. .

  Bahan Bantu Mengajar .  Aktiviti yang menekankan pendekatan yang melibatkan pelbagai penggunaan deria. atau menggunakan alat audio. misalnya mengulang perkataan secara jelas dan perlahan. Perancangan Aktiviti Membantu kanak-kanak dengan menggunakan model yang sesuai.

– Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. .• Motivasi – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. – Memberi kanak-kanak masa yang mencukupi untuk memberi respon. • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan.

cita rasa dan sebagainya namun deria pendegaran memudahkan dan meyempurnakan proses pembelajaran. Walaupun manusia masih boleh belajar melalui deria lihat. . sentuhan. bau.masalah bercakap atau memahami apa yang diperkatakan oleh orang lain. Masalah pendegaran bermaksud Ia adalah masalahmasalah yang menjejaskan komunikasi .MASALAH PENDENGARAN • • Pendengaran adalah satu saluran penting bagi manusia menerima bahan-bahan ilmu.

KLASIFIKASI MASALAH PENDENGARAN

Hilang pendengaran jenis konduktif

 

Bunyi tidak dapat bergerak dari telinga luar ke telinga dalam secara efisien kerana sumbatran atau kerosakan pada laluan ini. Ini menyebabkan bunyi menjadi perlahan dan tidak jelas. Kehilangan perdengaran jenis konduktif selalunya boleh dipulihkan secara perubatan atau pembedahan.

Hilang Pendengaran jenis sensori neural

Masalah ini disebabkan oleh kerosakan telinga dalam atau laluan saraf pendengaran ke otak. – Setengah bunyi kedengaran kurang jelas menyebabkan herotan dan masalah memahami pertuturan. – Masalah pendengaran ini selalunya kekal. – Walau bagaimanapun ia dapat dibantu dengan alat batu pendengaran.

Hilang pendengaran jenis campuran

Kombinasi dari hilang pendengran jenis konduktif dan sensorineural.

PUNCA MASALAH PENDENGARAN
• •


• • • •

jangkitan telinga kronik, fakor keturunan, kecacatan kongenital, sakit kuning yang teruk semasa bayi, penggunaan dadah ototoksik, kecederaaan kapala, jangkitan virus atau bakteria, pendedahan kapada bunyi bising secara berpanjangan, proses penuaan dan tumor.

terutama oleh virus seperti rubella. ibu mengambil dadah ataupun bahan kimia seperti kuanin dan streptomycin. . Sebelum Lahir       Baka yang disebabkan oleh gen. Semasa hamil. Jangkitan semasa hamil. Kerap hamil. Toksemia pada peringkat akhir kehamilan. deman glandular dan selesema. Si ibu mendapat penyakit yang berkaitan dengan pemakanan seperti biri-biri dan kencing manis.

 Kecederaaan semasa dilahirkan. Semasa lahir Masa lahir yang terlalu lama ataupun susah yang menyebabkan tekanan yang kuat pada bahagian telinga.  .  Kelahiran tidak cukup bulan.  Penyakit hemolisis selalunya yang disebabkan oleh factor Rh. terutamanya pada bahagian telinga.

 .  Terdedah pada bunyi yang terlalu kuat dalam jangka masa yang lama. Selepas lahir Kanak-kanak menghidap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bacteria dan virus seperti beguk dan demam campak.  Kemalangan  Pengambilan antibiotic seperti streptomycin.

Memerlukan terapi pertuturan. Tahap kehilangan pendengaran antara 56 hingga 70 dB. – Sederhana (moderate) • • • • • • – Sederhana teruk (moderate severe) • • • . Memahami perbualan. Memerlukan alat bantu dengar. Dapat mendengar bunyi setakat 1 hingga 1. Mengalami kesulitan mendengar bunyi-bunyi yang perlahan dan jauh. Memerlukan terapi pertuturan.TAHAP KEHILANGAN PENDENGARAN • Kurang Pendengaran – Ringan (mild) • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 27 hingga 40 dB. Memahami perbualan.5 meter daripadanya. Sukar melibatkan diri dalam perbincangan secara kelas. latihan pendengaran. Memerlukan latihan pertuturan dan komunikasi. Memerlukan alat bantu dengar. Tahap kehilangan pendengaran antara 41 hingga 55 dB.

Dapat mendengar bunyi yang kuat pada jarak antara sifar-30. alat bantu dengar dan latihan pertuturan dan komunikasi. Tahap kehilangan pendengaran lebih daripada 90 dB. Menghadapi masalah dalam pertuturan. Sukar untuk mendengar walaupun bunyi yang kuat Memerlukan alat bantu pendegaran dan terapi pertuturan. Mungkin dapat membezakan sesetengah bunyi sahaja. – Sangat teruk (profound) • • • .5 sentimeter daripadanya.• Pekak – Teruk (severe) • • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 71-90 dB. Memerlukan pendidikan khas.

. Umur ketika kehilangan pendengaran  Kanak-kanak yang hilang pendengaran sebelum memperoleh kemahiran bertutur dan berbahasa adalah dalam kategori pekak pralingual yang biasanya menyebabkan masalah dalam pembelajaran. Kehilangan pendengaran selepas dapat menguasai kemahiran bertutur dan berbahasa diistilahkan sebagai pekak pascalingual.

Kelihatan selalu berkhayal. Sering bertanya mengenai tugasan yang perlu dilakukan.TANDA-TANDA KANAK-KANAK BERMASALAH PENDENGARAN • • • • • • • • Kanak-kanak kurang member perhatian di dalam kelas. Kelihatan terkejut apabila dihampiri dari belakang. Kanak-kanak tidak memahami dan mengikut arahan yang diberikan. Butir-butir percakapan yang tidak jelas dan janggal. Pencapaian dalam pelajaran lemah terutamanya yang berkaitan dengan bahasa. Tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang memerlukan kemahiran bertutur. .

IMPLIKASI • Strategi – – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain. . Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya. Menyediakan persekitaran pembelajaran yang tidak diganggu oleh bunyi bising atau gangguan bunyi lain.

Meningkatkan keyakinan diri mereka. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. .• Objektif P&P – – – – – Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain.

 Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. Bahan Bantu Mengajar Penggunaan komputer apabila melibatkan aktiviti penulisan.  .  Penggunaan alat bantu pendengaran seperti ear phone.   Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.  Tayangan video atau slide show.

. Tidak membelakangkan mereka semasa memberi sebarang arahan ataupun ketika mengajar. Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. Layanan      Elakkan daripada menjerit dan meninggikan suara kepada mereka. Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.

 „Dys‟ bermaksud kesukaran manakala „lexia‟ bermakna perkataan.  Disleksia didefinisikan sebagai ketidakupayaan memperoleh pengetahuan daripada proses pembelajaran akibat kesukaran mentafsirkan kod ayat.kanak itu malas.  Kanak-kanak ini menghadapi kesukaran dalam membaca. . menulis dan mengeja tetapi ramai yang tidak menyedari hal ini dan menyangka kanak. bodoh dan lembab.DISLEKSIA  Buta huruf atau alexia.  Perkataan disleksia berasal dari 2 perkataan Greek iaitu „dys‟ dan „lexia‟.

 Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887. tidak memperolehi kemahiran bahasa. menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World Federation Of Neurology. 1996:3)“Disleksia ialah satu „Disorder‟ dalam kanak-kanak yang telah terima Pendidikan Biasa. merangkap seorang pakar perubatan dan „ophalomotologist‟ telah memperkenalkan perkataan „Disleksia‟ (Hammond dan Hugges. . bacaan. 1968).

diantaranya ialah:-Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun matematik -Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa -Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam koordinasi moto-mata-tangan . Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia.

JENIS-JENIS DISLEKSIA Disleksia visual (penglihatan) Disleksia auditori (pendengaran) Disleksia visual-auditori .

.DISLEKSIA VISUAL(PENGLIHATAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria penglihatan.  Walaupun dapat melihat dengan baik tetapi ia tidak dapat membezakan apa yang dilihat ataupun menginterprestasi serta mengingatinya.

mengenal pasti bunyi bagi perkataan ataupun membahagikan perkataan dalam suku kata. .DISLEKSIA AUDITORI (PENDENGARAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria pendengaran  Walaupun boleh mendengar tetapi ia mengalami kesukaran dalam mendiskriminasikan bunyi. membezakan persamaan dan perbezaan antara bunyi.

.DISLEKSIA VISUAL-AUDITORI  Kanak-kanak dalam kategori ini berada dalam keadaan yang agak teruk kerana kedua-dua deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat membantunya menginterprestasi apa yang dilihat dan didengar.

 Suka mengurang atau menambah sendiri perkataan ketika sedang membaca.  Mengalami kekeliruan ketika membaca seperti huruf "p" dianggap "q" dan huruf "b" dianggap "d".  .  Mata mereka tidak dapat mengimbas huruf. kata dan ayat yang berlainan dan ini mengakibatkan banyak yang ditinggalkan ataupun dilangkau.CIRI-CIRI KANAK-KANAK DISLEKSIA Tidak dapat mengimbangi daya mengingati huruf dengan perkataan dan menghadapi masalah dalam mengingati bentuk huruf. bunyi huruf dan gabungan perkataan.

dan seterusnya mereka tidak memahami apa yang mereka baca. Tumpuan dan pemahaman kanak-kanak ini menjadi lemah dalam aspek bacaan.  Kekerapan ini selalu terjadi kepada pasangan kembar dan bayi yang tidak cukup bulan. .  Gangguan ini boleh berlanjutan sehingga kanak-kanak itu meningkat dewasa.

MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA
1. 

Mengeja kekeliruan dalam mengenal pasti huruf-huruf seperti; m – w y –g – j u – n m – n c–ep–qh–nb–d Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti t–hf–v

1.

Membaca
Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti: Batu – tuba Gula - lagu Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat. Contohnya seperti berikut: pada masa yang sama – dapa masa yang masa Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris. Contohnya Jam – jem cat - cat

1.  

Menulis Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik

4. Nombor
 

Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama. Contohnya 3–5-8 9-6

Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan.1. Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi.   . Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan.  Bercakap dan mendengar Terdapat juga diatara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur.

belakang.1.  Masalah fizikal. pengurusan diri dan sosial Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju. kidal dan pandai mengikat tali kasut Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan. bawah serta pengamatan yang lemah   .. kanan. atas. kiri.

1997. Keturunan atau genetik Biologi Kematangan 2. 1996 dan Spaafford dan Grosser.PUNCA-PUNCA DISLEKSIA Mengikut Mercer.1996. 1. 3. . Hammond dan Hughes.

KETURUNAN ATAU GENETIK  Kebanyakan kes.  Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia desebabkan oleh kromosom 15.  Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya. terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama. 1 dan 16 yang boleh diperturunkan secara turun-temurun .

 Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan. kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar.BIOLOGI  Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan.  Sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar .

 Kelewatan kematangan pada kanakkanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia .KEMATANGAN  Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf.  Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan.

 Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa .IMPLIKASI MEMBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA  Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya  Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap disayangi.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi  Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan.

pandai . Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika  Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni  Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik  Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri  Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus.

.Autisme merupakan gangguan mental yang mula muncul pada peringkat kanak-kanak yang menyebabkan seseorang berkelakuan tidak normal dan sukar berkomunikasi dengan masyarakat.  Menurut kamus dewan edisi keempat muka surat 91 .AUTISME  Berasal dari perkataan autos yang bererti diri sendiri dan Isme yang beerti aliran.

. interaksi sosial.  Gejala ini kelihatan sebelum kanak-kanak berumur 3 tahun  Sering menimbulkan kekeliruan bagi penjaganya kerana mereka kelihatan normal tetapi memaparkan tingkah laku dan pola perkembangan yang berbeza. pola permainan dan perilaku emosi. gangguan deria. Autisme adalah kategori ketidakupayaan yang dicirikan dengan gangguan dalam komunikasi.

 Dalam kemahiran koordinasi mata-tangan.  Mereka tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. Jadi. mereka mungkin mengulang-ulang perkataan-perkataan tertentu. sama ada mereka menghadapi masalah ataupun mereka lebih maju dalam aspek itu dan kemahiran lain. Kebanyakkan kanak-kanak autisme mengalami terencat akal tetapi dalam pelbagai tahap. . panas baran. dan bertindak balas secara luar biasa.

hanya mengeluarkan bunyi-bunyi ataupun meniru apa yang diperkatakan orang lain. Mereka mungkin tidak dapat bertutur.  Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenanginya.  Contohnya  Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. .  Mereka juga tidak suka disentuh ataupun berhubung dengan orang lain ataupun mungkin selalu berpaut pada sesiapa sahaja.

pemakanan yang tidak berzat. keracunan makanan juga mempengaruhi pertumbuhan sel otak yang menyebabkan fungsi otak bayi yang dikandung terganggu terutama dalam aspek fungsi pemahaman. 1. komunikasi dan interaksi. pendarahan. herpes. .PUNCA-PUNCA Faktor genetik  Bayi yang dilahirkan kembar hasil daripada satu telur didapati kemungkinan mengalaminya 2. Penyakit  Pengaruh virus yang dihidapi oleh ibu semasa hamil seperti rubela. toxo.

terus ke otak dan diubah menjadi morfin iaitu casomorfin dan gliadrofin yang merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan fungsi otak terganggu.  Akibat pencernaan Makanan seperti susu berasaskan haiwan dan tepung gandum tidak dapat dicernakan dengan baik dan ini menyebabkan protein dalam makanan itu tidak berubah menjadi asid amino ataupun pepton iaitu bentuk rantaian yang mana akhirnya dibuang melalui kencing. memasuki aliran darah.   .perhatian dan tingkah laku. Bagi kanak-kanak autistik. komunikasi reseptif. pepton ini diserap kembali oleh tubuh. Fungsi otak yang terganggu adalah melibatkan fungsi kognitif.1.

3. 2.CIRI-CIRI AUTISME 1. 4. 6. Komunikasi Interaksi sosial Gangguan deria Pola bermain Tingkah laku Emosi . 5.

KOMUNIKASI Perkembangan bahasa yang lambat ataupun tiada langsung  Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan orang lain  Jarang menggunakan bahasa dan sukar diajak bercakap  Kadangkala dapat bertutur sesuatu tetapi sekejap sahaja  Perkataan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan  Meniru perbualan ataupun perkataan orang lain (echolalia)  Dapat meniru ayat ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya  Suka menarik tangan orang lain bila meminta sesuatu  .

INTERAKSI SOSIAL  Suka bersendirian  Tiada kontak mata dan sentiasa mengelak memandang muka orang lain  Tidak gemar bermain dengan rakan dan menolak ajakan rakan  Suka menjauhkan diri dan duduk disuatu sudut .

GANGGUAN DERIA  Sensitif pada sentuhan  Tidak suka dipegang atau dipeluk  Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga  Suka mencium dan menjilat mainan atau benda-benda lain  Kurang sensitif pada rasa sakit ataupun takut .

POLA BERMAIN  Tidak suka bermain seperti kanak-kanak sebayanya  Tidak bermain mengikut cara biasa. dan suka memutar-mutar atau membaling alat mainan atau apa saje yang dipegangnya  Suka dengan objek yang berputar seperti kipas angin  Apabila menyukai sesuatu benda akan dipegang dan dibawa kemana-mana sahaja .

TINGKAH LAKU  Sama ada hiperaktif ataupun hipoaktif  Melakukan gerakan atau perbuatan yang sama berulang-ulang seperti jalan mundar-mandir. bergoyanggoyang dan mendekatkan mata ke televisyen  Tidak suka pada perubahan  Dapat duduk tanpa sebarang reaksi .

ketawa dan menangis tanpa sebab  Mengamuk tanpa terkawal. jika tidak menuruti kehendaknya ataupun melarangnya membuat sesuatu  Merosakkan apa sahaja yang berada disekitarnya jika emosinya terganggu  Adakalanya mencederakan diri sendiri .EMOSI  Sering marah.

IMPLIKASINYA DALAM PROSES P &P

  

Keperluan pembelajaran yang efektif melibatkan kawalan tingkah laku yang kurang sesuai, kemahiran komunikasi dan sosial Bekerjasama dengan ibubapa Mengadakan program pembelajaran yang berstruktur dan menggalakkan ransangan Mengenalpasti faktor pengukuhan seperti pujian dan peneguhan sosial untuk menunjukkan tingkah laku yang baik

HIPERAKTIF
 Ataupun

gangguan penumpuan ( Attention Deficit Disorder)  Kanak-kanak aktif yang berumur 3 tahun biasanya menjadi hiperaktif jika diminta duduk dan menjalani aktiviti yang pasif selama 20minit  Begitu juga dengan kanak-kanak berumur 5 tahun yang mana umur mentalnya adalah pada tahap 3 tahun

PUNCA-PUNCA KANAK-KANAK HIPERAKTIF
 Hiperaktif

dipercayai berpunca daripada gangguan mekanisme sistem saraf.  Walaupun faktor genetik, infeksi atau kerosakan pada otak sering dikaitkan sebagai punca penyakit ini, namun faktorfaktor seperti masalah di rumah, toksin, kekurangan zat makanan dan alahan kepada makanan mungkin lebih berpengaruh.  Mereka seolah-olah sentiasa cergas dan bertenaga setiap masa.

Impulsif Hiperaktif 1. Tidak memberi tumpuan 1. .CIRI-CIRI HIPERAKTIF 1.

 Sukar memberi tumpuan pada sesuatu aktiviti  Tumpuan perhatian singkat .TIDAK MEMBERI TUMPUAN  Selalu tidak mematuhi arahan  Gagal menyiapkan kerja sekolah. kerja harian dan tugas.

IMPULSIF  Bertindak tanpa berfikir  Bertukar kepada satu aktiviti ke aktiviti lain  Sukar mengendalikan sesuatu aktiviti  Perlu diberi perhatian yang lebih  Sukar menunggu giliran .

bunyi dan warna.  Terlalu kerap menangis atau ketawa.  Mengubah aktiviti atau tindakan secara mengejut.  Mudah mengamuk bila kehendaknya dihalang.  Tidur yang tidak tetap.  Sukar menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan rakan sebaya. .HIPERAKTIF  Aktiviti fizikal yang agresif dan berlebihan  Suka mengganggu orang lain  Selalu bercakap banyak  Tindakan yang berlebihan terhadap rangsangan cahaya.

.IMPLIKASINYA DALAM P&P  Memberi perhatian yang lebih kepadanya di dalam kelas  Guru perlu memberikan reaksi yang positif kepadanya ketika kanak-kanak memaparkan tingkah laku yang menganggu  Memerlukan persekitaran yang konsisten untuk mempelajari peraturan dan kawalan kendiri  Memberi ganjaran kepada tingkah lakunya yang baik seperti memuji ataupun hadiah  Mengenalpasti had kemampuan kanak-kanak untuk memberi tumpuan supaya keadaan kelas dapat dikawal.

di sekolah biasa  terlalu lambat untuk mencapai satu . kurikulum . .satu objektif pengajaran yang mudah atau objektif jangka pendek  mempunyai daya rangsangan serta daya pengamatan yang lemah atau rendah.DEFINISI:  Kanak .kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas.

 Meninggalkan huruf.  Sukar menerima arahan.CIRI-CIRI: Pencapaian pelajaran / akedemik berbeza.  Tulisan yang terlalu buruk/Sukar dibaca.  Pendiam / tidak aktif / banyak cakap.  .sukukata @ perkataan ketika membaca dan menulis.

besar dan kecil. Huruf  Tanpa terbalik /Urutan dan arah yang salah ketetapan /Menaik dan menurun  Tanpa ketetapan dan ketentuan jarak huruf dan perkataan.  Kekerapan kesalahan dalam ejaan.  Saiz yang tidak seragam / Mencampuradukkan saiz . . tanda bacaan tidak tepat.

 Menyebut huruf-huruf yang tidak tepat/salah.kanak biasa.  Perbendaharaan kata yang terhad dan tatabahasa . Tidak dapat berkomunikasi seperti kanak . bertukar-tukar.  Idea yang tidak berkembangan dan penyusunan idea yang tidak teratur.

o o o o o o o o o Baka Tersekat pengalaman Intelek yang rendah Masalah emosi Kekecewaan Rasa rendah diri Kemantangan yang lambat Lemah daya ingatan Mudah terganggu tumpuan .

o o o o o o o o o Faktor-faktor kesihatan Persekitaran Amalan makanan Kesan semasa mengandung Penyakit semasa pembesaran selepas lahir.ekonomi. Ubat semasa mengandung.. Kurang rangsangan . Kemalangan. Sosio .SAMBUNGAN…….

 Temubual.  Senang ke susah.  Konkrit ke abstrak.  Mewujudkan suasana pembelajarn yang sesuai & menyeronokkan.  Jauhkan dendaan yang negatif .  Melibatkan seberapa banyak pancaindera  Banyakan pengukuhan dan latihtubi.  Merujuk kepada pwgawai / pakar perubatan.

 Manakala mereka yang tidak begitu teruk hanya mempunyai masalah mempelajari caracara hidup seperti menjaga diri. bercakap atau menjaga diri. .  Mereka yang kerencatan akal yang teruk (severe mental retardation) tidak boleh berjalan. Kanak-kanak yang ditafsirkan sebagai terencat akal adalah kanak-kanak yang menpunyai daya pemikiran yang berkurangan dan bermasalah dalam pembelajaran.

kawalan dan tunjuk ajar khas.  Lambat berjalan dan lambat bercakap. Lembab  Lambat menerima pelajaran dan sukar sesuaikan diri dengan situasi sekolah biasa.  Perkembangan mental hanya 23% daripada kadar biasa.  Mempunyai darjah kecerdasan antara 35-49% Imbersil  Tidak boleh mengurus diri tetapi masih boleh dilatih.  Darjah kecerdasan 50-70%  . Idiot    Tidak dapat melindungi diri daripada bahaya fizikal dan mungkin mencederakan diri sendiri.  Kadar kecerdasan 50-70% Moron  Perlukan jagaan.

kecederaan.  Kanak-kanak dalam ketegori ini biasanya menghadapi kerosakan sistem saraf akibat masalah kelahiran. kekurangan zat makanan atau gangguan horman dan sebagainya. IQ) di antara 35-85. .  Kanak-kanak cacat yang mempunyai darjah kecerdasan (Intelligent Quotient. Kecacatan anggota tidak bermakna anak yang terlibat kerencatan akal. warisan baka keluarga.

.Ciri-ciri kanak-kanak cacat yang mempunyai kecerdasan di antara 50-70%. sehingga mereka mencapai umur 16 tahun.  Taraf pencapaian akademik: ½ hingga ¾ daripada taraf pencapaian murid-murid biasa.  Belajar lambat dan perlukan bnayak aktiviti pengukuhan untuk kekalkan kemahiran.  Kanak-kanak ini boleh mengikuti pelajaran hingga Darjah 4.  Hanya boleh membaca atau memahami konsep matematik secara formal apabila umur mencapai 9-12 tahun.  Ingatan tidak kekal dan mudah lupa.

 Tidak berupaya belajar kecuali dengan cara menghafal.Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di antara 35-49%:  Boleh dilatih untuk menguruskan hal peribadi diri sendiri. seperti memakai baju. menjaga kebersihan diri dll. makan.  Mereka tidak boleh mengikuti pelajaran di sekolah biasa. .

Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di bawah 35%:  Tidak boleh berdikari langsung.  Memerlukan bantuan orang normal untuk menolong mereka.  Mudah dikenal pasti kerana mereka tidak boleh menjaga diri dalam sebarang urusan hal peribadi. .

Implikasi Difokuskan kepada kemahiran-kemahiran kesediaan untuk belajar  Kemahiran psikomotor dan kemahiran sosial pula perlu di latih  Kanak-kanak perlu ditekankan dengan kemahiran yang dapat membantu mereka berdikari  Perlu diberi peluang untuk mempraktikkan apa yang telah dipelajari  .

 Guru juga berperanan dalam memotivasikan murid denganpelajaran yang menarik serta bermakna  Guru perlulah meluangkan masa dengan cara mengambil sedikit waktu belajar. soal jawab. dan rumusan  Guru juga perlu membimbing murid melakukan pemindahan pembelajaran hasil daripada pemahaman konsep secara lebih jelas dan mendalam  Peranan ibubapa di rumah juga diharapkan dan digalakkan dalam membimbing proses pembelajaran . dengan mengisi slot seperti sesi perbincangan.

kanak-kanak pintar cerdas merujuk kepada kanak-kanak yang Darjah Kecerdasan melebihi 120.Secara am. III. Kanak-kanak yang mempunyai bakat mencipta.  . Kanak-kanak yang mempunyai intelek yang tinggi. penulisan. kraftangan. muzik.sukan dll. Kanak-kanak yang berbakat khas dalam senilukis. II. drama.  Tergolong dalam 3 kategori iaitu: I.

pelajar pintar cerdas ialah kanak-kanak yg menunjukkan potensi/kebolehan dengan cemerlang dalam aktiviti intelek. juga mempunyai daya ingatan yang tinggi serta berbakat mencipta/berbakat khas.Menurut Dr. Mereka . Chua Tee Tee.

Memiliki kebolehan akedemik khusus. 2. Memperolehi kebolehan intelek am. . 7. Boleh bervisi jauh. 4. 3. Dr. Mempunyai keupayaan berfikiran kreatif. Chua Tee Tee mengenal pasti 7 ciri pelajar pintar cerdas: 1. 6. Berbakat dalam satu atau lebih kesenian. 5. Cekap menyesuaikan diri dari segi sosial dan emosi. Mempunyai bakat memimpin.

.  Mempunyai sifat ingin tahu yang amat kuat dan ketara.  Mempunyai perasaan afektif yang tinggi.  Mempunyai potensi kreativiti dan sensitiviti.  Menunjukkan motivisi yang kuat. Ciri-ciri am:  Mempunyai kemahiran kognitif yang tinggi.

 Memperolehi perbendaharaan kata yang banyak dengan ditonjolkan dalam pemikiran dan pendapatnya.  Mempunyai sifat lucu dan sering nampak riang.  Dapat mengukuhkan dan mengekalkan dalam ingatan apa yang dipelajari tanpa banyak latihan berulangulang.  Menunjukkan sifat ingin tahu terhadap bidang dan skop yang mendalam dengan kerap kali bertanya serta membaca. Ciri-ciri  spesifik dari aspek positif: Boleh belajar dengan mudah dan cepat.  dll .  Suka membaca bahan-bahan di paras kematangan.

.tulisan kurang kemas/ silap dalam kiramengira kerana kekurangan kesabaran. tidak boleh menumpukan perhatian dan sering menggangu rakan-rakan di sekeliling.  Silap dalam ejaan.Ciri-ciri  spesifik dari aspek negatif: Hiperaktif dan tidak boleh berdiam diri.  Suka mencari kelemahan dan mengkritik secara terbuka rakan-rakan dan guru.  Sikap acuh tak acuh terhadap kerja yang diberikan oleh guru.

Implikasi  Penyediaan pembelajaran murid pintar cerdas menyediakan bahan dan aktiviti yang menarik dan mencabar  perlu diberi peluang kepada murid membuat pilihan dan keputusan sendiri tentang bahan dan aktiviti yang ingin dilaksanakan.  guru-guru perlu mengadakan program pengayaan  Ibu bapa perlu mempunyai kemahiran serta keyakinan yang membolehkan mereka mempraktikkan amalan-amalan mendidik anak pintar cerdas .

2008 . Perkembangan kanak-kanak untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun.Joy N.Mok Soon Sang. Terbitan Kumpulan Budiman Sd.Samuel dan Rafidah Kastawi..2009 Haliza Hamzah. Bhd. Terbitan Multimedia Sdn. Perkembangan kanak-kanak.. Bhd.

blogspot.php/Tip-dan-Petua/UntukAnak/Bayi/Kanak-kanak-Terencat-Akal  http://www.net/Pemulihan_Siapa_Mengap a.html  .htm  http://ratuhati.my/Nurse/akal.com/blogs/index.htm  http://www.mpaeds.sksenai.php/2008/07/23/ker encatan-akal-mental-retardad?blog=6  http://mifzawal.html  http://mifzawal.com/2008/12/anakhiperaktif.php/2008/07/23/le mbam-slow-learner?blog=6  http://www.blogspot.teachersrock.sksenai.http://www.com/2008/12/perkembanganotak-anak-hiperaktif-lebih.com/blogs/index.com/index.org.

TERIMA KASIH DISEDIAKAN OLEH: SUZAINA BINTI MAT SOPARI NOR LATIPAH BINTI CHE YUSOFF .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful