KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

Kategori

Kanak-kanak berkeperluan khas Ciri-ciri Kanak-kanak berkeperluan khas Implikasi terhadap pengajaran dan pembelajaraan

PENDIDIKAN INKLUSIF
Pendidikan bagi kanak-kanak berkeperluan khas  Perkataan inklusif ini diambil dari perkataan Inggeris ”inclusive”, yang memberikan maksud ‟merangkumi‟.  Menurut Naim, 1997 dalam buku Psikologi Pendidikan maksud inklusif secara umumnya adalah mengintegrasikan murid-murid berkeperluan khas ke dalam bilik darjah biasa, supaya mereka berpeluang menikmati segala kemudahan belajar dalam keadaan normal seperti murid-murid lain, tanpa mengira status

ISU MENGENAI PEMBELAJARAN INKLUSIF
Rancangan Pendidikan Individu (RPI) bagi murid-murid inklusif tidak disediakan.  Murid pendidikan inklusif pada sesi petang lebih terabai kerana tiada guru khas bertugas pada sebelah petang.  Ada sesetengah sekolah yang tidak membenarkan murid inklusif menduduki peperiksaan UPSR kerana dikhuatiri prestasi sekolah terjejas.  Kebanyakan Guru Besar tiada pendedahan mengenai pengurusan pendidikan inklusif. Malah ada yang tidak pernah dengar mengenai pendidikan ini.

R telah mengkategorikan kanak-kanak berkeperluan khas kepada 9 kategori iaitu : Terencat Akal (Mental Retardation) Kurang Upaya Dalam Pembelajaran (Learning Disability) Kecelaruan Emosi atau Tingkah Laku (Emocional or Behavioral Disorders) Pintar Cerdas dan Berbakat (Gifted and Talented) .MASALAH PEMBELAJARAN Gargiulo M.

Masalah Bahasa dan Pertuturan (Speech and Language Disorders)  Masalah Pendengaran (Hearing Impairment)  Masalah Penglihatan (Visual Impairment)  Kecelaruan Spektrum Autisma (Autism Spectrum Disorder)  Kurang Upaya Fizikal atau Masalah Kesihatan (Physical or Health Disability)  .SAMBUNGAN….

kurang upaya dalam pembelajaran. Kategori kanak-kanak bermasalah pembelajaran di bawah tanggungjawab Kementerian Pelajaran Malaysia ádalah seperti. Autisme Ringan. Sindrom Down. Terencat akal minima. . Hiperaktif. Kementerian Pelajaran Malaysia “ Murid bermasalah pembelajaran ádalah kanak-kanak yang mempunyai masalah kognitif (kerencatan akal) yang dianggap boleh diajar dan boleh mendapat manfaat pendidikan formal. dan kurang upaya dalam pembelajaran khusus”.MASALAH PEMBELAJARAN Menurut Jabatan Pendidikan Khas.

 Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul.  .  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan.  Sukar membunyikan perkataan.  Masalah penyebutan.  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah.TANDA-TANDA AWAL  Peringkat umur 4 hingga 6 tahun Lambat bercakap berbanding kanak-kanak lain.  Sukar mengikut arahan ataupun rutin.

Tidak dapat memegang pensel dengan betul. Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan. Mengalami masalah koordinasi mata-tangan. Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja. Peringkat umur 6 hingga 7 tahun           Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi. Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan. Sukar mengingat fakta. . Keliru dalam memahami perkataan kata dasar. termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa. Sukar mengingat masa. Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek.

pinggang. khasnya dalam pelajaran yang bergantung kepada kecekapan anggota-anggota badan. tangan atau kaki menjadi lemah dan kurang berdaya.  Kecacatan ortopedik mempengaruhi fungsi tulang sendi atau otot yang menyebabkan pergerakan leher.  Kecacatan ini akan menjejaskan pencapaian akademik. Contohnya.MASALAH KECACATAN FIZIKAL Kecacatan fizikal ialah kanak-kanak yang mempunyai kecacatan ortopedik atau anggota badannya. seni lukis. muzik dan pendidikan jasmani.  .

PUNCA • • Kurang zat makanan. . Kecederaan disebabkan kemalangan.

 Menggunakan pen dan pensil khas yang tidak memerlukan tekanan yang kuat.  .IMPLIKASI a)Strategi Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.

 .  Mengatur supaya rakan lain dapat membantu mereka dalam situasi sosial pada masa-masa tertentu.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.b)Objektif P&P Meningkatkan keyakinan diri mereka.  c)Perancangan Aktiviti Memberi tugasan dengan kerap. tetapi ringkas.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.

 Penggunaan buku teks elektronik yang dapat membantu murid-murid ini memegang buku.  .  Tayangan video.  Penggunaan pita suara.  Menggunakan komputer apabila melibatkan penulisan.d) Bahan Bantu Mengajar Bahan yang sesuai mengikut kecacatan fizikal yang dialami.

 Semak tugasan mereka secepat mungkin bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.e)Motivasi Beri ganjaran kepada mereka apabila menyiapkan latihan yang diberikan.  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.  .  f) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.

bau. pendengaran. dan rasa. atau yang pernah melihat beberapa tahun tetapi lama kelamaan kehilangan penglihatan sedikit demi sedikit atau keseluruhan.  Kanak-kanak yang bermasalah penglihatan akan belajar melalui deria sentuhan.  .MASALAH PENGLIHATAN Masalah penglihatan melibatkan individu yang tidak pernah melihat.

Buta / langsung tidak dapat melihat Separa buta / kabur .JENIS-JENIS MASALAH PENGLIHATAN 1. 2.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) -Kebutaan merupakan penglihatan yang kurang daripada 3/60 mata yang terbaik ataupun medan kelihatan kurang daripada 10 setelah menerima rawatan ataupun pembetulan biasa  .1. dan menggunakan tongkat untuk berjalan.Buta / langsung tidak dapat melihat • Kanak-kanak ini menggunakan tulisan Braille untuk membaca.

Rabun ataupun dikenali medan penglihatan terhad mempunyai penglihatan kurang daripada 6/18 sehingga persepsi cahaya pada mata yang terbaik ataupun medan penglihatan kurang daripada 10 sesudah rawatan ataupun pembetulan biasa.2. SEPARA BUTA / KABUR • Memerlukan bantuan seperti pemakaian cermin mata atau mendapatkan rawatan doktor pakar. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) . Masih dapat menggunakan deria penglihatan untuk melakukan aktiviti seharian  .

h. g. f. Hyperopia (rabun dekat). d. c. Myopia (rabun jauh). Glaukoma (tekanan biji mata yang merosakkan urat saraf mata). Strabismus (juling). Albinisme (sensitif pada cahaya). Diplopia (nampak dua).8 KATEGORI MASALAH PENGLIHATAN KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS a. e. Astigmatisme (rabun). Amblipia (mata malas). . b.

Kecederaan. Sifilis. Komplikasi semasa hamil dan semasa lahir. Rubela. Penyakit. Baka .PUNCA dan keturunan.

 Teruk  Menyebabkan kanak-kanak memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan penglihatan.  Sangat Teruk  Mengakibatkan kanak-kanak menghadapi kesukaran dalam melakukan aktiviti visual seperti membaca serta perlu bergantung dengan deria-deria yang lain.TAHAP KECACATAN Sederhana  Kanak-kanak masih boleh melihat cahaya dan menjalankan aktiviti yang melibatkan deria penglihatan dengan menggunakan alat bantu khas seperti kanta.  .

TANDA-TANDA MASALAH PENGLIHATAN  Rupa  Tingkah Laku  Aduan .

Mata yang selalu bergerak-gerak. . Mata yang terlalu sensitif pada cahaya. Bahagian tepi mata berwarna merah.Rupa      Bebola mata yang selalu berputar-putar. Mata selalu berair.

Keliru dengan huruf. contohnya untuk melihat papan tulis ataupun objek. Kerap menggosok mata. . Kerap menangis. Meniru kerja rakan. Selalu terlanggar objek. Selalu memusingkan kepala ke sebelah sahaja. Memegang buku atau bahan bacaan terlalu dekat dengan muka. Selalu mengerut atau mengecilkan mata. Selalu menutup sebelah mata.Tingkah Laku           Kerap berkelip.

 Selalu mengadu sakit kepala.Aduan Penglihatan kabur.  .  Mata yang selalu gatal.  Sensitif pada cahaya. loya dan pening.  Nampak dua imej pada satu objek.

 Meletakkan murid-murid ini pada bahagian hadapan dalam kelas.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.IMPLIKASI a) Strategi  Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya. .

 Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan.  Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. .  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.b) Objektif P&P  Meningkatkan keyakinan diri mereka.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.

.  Tayangan video. d) Bahan Bantu Mengajar  Penggunaan tulisan Braille bagi murid yang menghadapi masalah penglihatan yang teruk.  Menyediakan bahan bacaan yang jelas. Misalnya. serta perkataan tidak terlalu banyak dalam satu muka surat. adanya perbezaan antara huruf dengan latar belakang kertas.c) Perancangan Aktiviti  Menyediakan bahan pembacaan yang mempunyai saiz cetakan yang besar dan sesuai.  Penggunaan pita suara.

 .  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.  f ) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.e) Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.

MASALAH PEMBELAJARAN Masalah Tingkah Laku  Disleksia  Autisme  Hiperaktif  Lembam (Slow Learner)  Terencat Akal Ringan  Pintar Cerdas  .

 Peringkat umur 6 hingga 7 tahun.  .TANDA-TANDA AWAL MASALAH PEMBELAJARAN Peringkat umur 4 hingga 5 tahun.

 Masalah penyebutan  Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul  Sukar membunyikan perkataan  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan  Sukar mengikut arahan ataupun rutin .PERINGKAT UMUR 4 HINGGA 6 TAHUN  Lambat bercakap. berbanding kanak-kanak lain.

termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa.PERINGKAT UMUR 6 HINGGA 7 TAHUN Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi  Keliru dalam memahami perkataan kata dasar  Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja.  Sukar mengingat fakta  Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan  Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan  Tidak dapat memegang pensel dengan betul  Sukar mengingat masa  Mengalami masalah koordinasi mata-tangan  Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek  .

.MASALAH TINGKAH LAKU  Perlakuan yang dimanifestasikan secara konsisten dalam satu jangka masa lama yang akan memberi kesan buruk dalam perkembangan pembelajaran murid dan seterusnya menghalang mereka terlibat secara aktif di dalam atau di luar bilik darjah.

JENIS-JENIS TINGKAH LAKU – tidak memerlukan guru mengambil tindakan disiplin yang serius/tindakan pemulihan  MAJOR – termasuklah tingkah laku bermasalah minor yang bertambah dari segi kekerapannya dan jumlahnya yang menggangu pembelajaran murid lain  KRONIK – memerlukan kaunseling/penggunaan teknik modifikasi tingkah laku  MINOR .

kaedah penyelidikan  Kajian Kes  Kajian Dokumen  Kajian Rentasan  Kajian Menegak .temuduga .KAEDAH MENGENAL PASTI MURID YANG MEMPUNYAI MASALAH TINGKAH LAKU  Kaedah Berasaskan Ujian  Kaedah bukan ujian .pemerhatian .

PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU  Mengenal pasti tingkah laku bermasalah murid  Tentukan matlamat tingkah laku yang diinginkan  Pilih strategi yang sesuai  Aplikasi strategi  Ubahsuai dan ubah strategi jika gagal  Aplikasi strategi baru secara sistematik .

TEKNIK PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU Alat Pengukuran Personal Teknik Pencegahan Tindakan Pembetulan .

Jika ia tidak diambil dengan serius walaupun persediaan dibuat dengan baik objektifnya tidak akan tercapai.IMPLIKASI TINGKAH LAKU BERMASALAH KEPADA PROSES P & P  Mengawal bilik darjah termasuk mengurus tingkah laku bermasalah akan menjamin keberkesanan P & P. .

tetapi kerap. Menjalankan situasi main peranan dengan murid tersebut. Menggunakan pelbagai teknik visual dan auditori bagi menggalakkan rangsangan murid terhadap pelajaran . Memberikan tugasan yang ringkas.IMPLIKASI MASALAH TINGKAH LAKU • Strategi – – – – Menggunakan interaksi rakan sebaya dan kerjasama sekerap yang mungkin supaya murid tidak perlu duduk terlalu lama.

  Bahan Bantu Mengajar Menggalakkan penggunaan komputer.  Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  Menggunakan pita rakaman.  .  Menggunakan kad imbasan yang berwarna terang. Objektif Meningkatkan keyakinan kanak-kanak ini.

 Menyediakan bahan yang sesuai dengan tahap kemahiran mereka. Perancangan Aktiviti Memberi tugasan yang ringkas.  . tetapi kerap.  Mendedahkan mereka kepada aktiviti kumpulan kecil dan besarkan kumpulan itu apabila mereka bersedia.  Semak tugasan murid secepat mungkin dan serahkan kembali bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.

– Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan. – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan.• Motivasi – Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri. . • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain.

. pernafasan dan suara.MASALAH PERTUTURAN  Pertuturan adalah bentuk ekspresi bahasa yang paling biasa dan memerlukan koordinasi di antara alat artikulasi. Pertuturan melibatkan simbol-simbol yang diwakili oleh bunyi dalam bentuk bahasa yang formal bertujuan untuk melahirkan idea dan bertukar-tukar fikiran.

. Kekuatan atau kenyaringan suara Kualiti suara.UNSUR-UNSUR PERTUTURAN  Suara terbentuk dalam 3 komponen iaitu:    Pitch yang merujuk kepada tinggi rendah nada suara.

Kelancaran adalah keupayaan bertutur tanpa teragakagak atau tersekat-sekat yang boleh mengganggu komunikasi.• • • Bunyi atau resonan adalah aspek bunyi-bunyi pertuturan dan ada kalanya dianggap sebagai sebahagian daripada aspek suara. . Ada individu yang mempunyai suara yang kuat dan ada pula yang suaranya lemah atau pun terlalu nyaring. Artikulasi melibatkan gigi. pergerakan lidah untuk mengeluarkan bunyi-bunyi bahasa. bibir. lelangit.

. • Masalah artikulasi Masalah artikulasi atau gangguan artikulasi adalah mengeluarkan bunyi-bunyi pertuturan yang abnormal. sehingga menyebabkan percakapan menjadi tidak tepat atau percakapan yang tidak sesuai.KATEGORI MASALAH PERTUTURAN 1.

– Misalnya.MASALAH ARTIKULASI TERDIRI DARIPADA PERKARA-PERKARA BERIKUT : • Penggantian – terjadi apabila bunyi tertentu dalam sesuatu perkataan digantikan dengan bunyi yang lain. „wabbit‟ untuk „rabbit‟. „malan‟ untuk „makan‟. „bawa‟ disebut „bawah atau bawuah‟ . • Penambahan – Bermaksud menambah bunyi tertentu dalam perkataan – Misalnya. – Kesilapan ini sering berlaku kepada kanak-kanak yang masih belum matang.

– Pengguguran boleh berlaku di permulaan.• Penguguran – Melibatkan pengguguran atau menghilangkan sesuatu bunyi konsonan. tengah atau akhir perkataan. konsonan „s‟ disebut dengan henbusan angin yang kuat atau keterlaluan boleh mengubah bunyi perkataan tersebut misalnya „sssyusyah‟. – Masalah ini ketara dalam penyebutan bahasa inggeris misalnya perkataan „sip‟ disebut „shlip‟ – Sekirannya untuk perkataan „susah‟. . – Contohnya : „idung‟ untuk „hidung‟ • Pengubahan – Terjadi apabila sebutan asal diubah sehingga boleh menghilangkan maknanya.

kanak-kanak belajar bertutur dengan meniru pertuturan orang dewasa  persekitaran  .PUNCA MASALAH ARTIKULASI Sumbing  Masalah pertuturan  Ketika masih bayi lagi.

 .  Masalah suara akibat jeritan.2. Keadaan ini menjadi suara sengau atau seperti hidung tersumbat. sorakan yang terlalu kuat hanyalah bersifat sementara dan akan pulih apabia tekak diubati dan kekuatan bunyi pertuturan dikurangkan. Masalah Suara Pertuturan sengau terhasil apabila udara dari paru-paru yang sepatutnya keluar melalui rongga mulut telah keluar mengikut rongga hidung ketika bercakap.

Masalah kelancaran Gangguan kelancaran melibatkan aliran pertuturan yang mempengaruhi kadar dan kelincinan pertuturan seseorang  Gagap adalah bentuk ganguan kelancaran pertutyran yang biasa.3. Seseorang dikatakan gagap apabila menyebut sesuatu perkataan berulang-ulang.  .  terjadi akibat gangguan pernafasan berpunca daripada penyelarasan otot pertuturan yang tidak sempurna. tersekat-sekat dan diikuti ketengangan otot tekak.

tetapi akan beransur-ansur pulih setelah melalui pengalaman interaksi dengan persekitaran. Kaum lelaki lebih ramai gagap berbanding wanita Gagap boleh diturunkan melalui pertalian genetic keluarga.FAKTA YANG BERKAITAN DENGAN GAGAP:    Gagap sesuatu yang mesti berlaku kepada setiap kanak-kanak (2-4 tahun). .

CIRI-CIRI INDIVIDU YANG GAGAP: – Pertuturan tidak lancer kerana secara tidak sengaja kerap mngulang-ulang menyebut perkataan dan pemanjangan bunyi perkataan. . – Melakukan pengulangan dan pemanjangan sebutan satu huruf yang sama – Gagal mengaitkan perkataan dengan emosi. – Cuba menyembunyikan masalah gagap dengan mengubah nada dan kadar pertuturan. perkataan atau frasa dan menggerakkan tangan semasa bertutur. memejamkan matam mengulang suku kata.

. Peniruan pertuturan yang salah semasa proses mula belajar bertutur. kematian orang tersayang terutamanya ibu bapa.PUNCA MASALAH GAGAP: • • • • • • Ketidakstabilan mekanisma neuromuscular untuk pertuturan ketika peringkat awal kanak-kanak. Keadaan persekitaran juga boleh menyebabkan gagap terutamanya persekitaran rumah yang tidak selamat dan tidak menggembirakan serta hubungan emosi yang tidak cukup di antara anak dan ibu bapa. Keadaan fizikal yang lemah akibat kekurangan zat makanan. Ketika kanak-kanak sudah mula mahu bercakap. besar kemungkinan masalah gagap akan diturunkan kepada anakanak mereka. dan mempunyai masalah kesihatan. otot-otot pertuturan masih belum bersedia dan tidak stabil. Kejutan secara tiba-tiba seperti kemalangan. pengalaman yang menakutkan dan menghidap sesuatu penyakit. Keadaan ini menyebabkan pertuturan menjadi tersekat-sekat dan berulang-ulang. Sekiranya sejarah keluarga mempunyai ahli yang gagap.

Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.IMPLIKASI • Strategi – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Guru perlu mengetahui dan mahir dalam masalah murid-murid ini. Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain. .

Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan.• Objektif P&P – – – – – Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. . bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. Meningkatkan keyakinan diri mereka.

  Bahan Bantu Mengajar . misalnya mengulang perkataan secara jelas dan perlahan. Perancangan Aktiviti Membantu kanak-kanak dengan menggunakan model yang sesuai. atau menggunakan alat audio.  Aktiviti yang menekankan pendekatan yang melibatkan pelbagai penggunaan deria.

– Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. .• Motivasi – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan. – Memberi kanak-kanak masa yang mencukupi untuk memberi respon. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain.

. Masalah pendegaran bermaksud Ia adalah masalahmasalah yang menjejaskan komunikasi . bau.masalah bercakap atau memahami apa yang diperkatakan oleh orang lain. sentuhan. cita rasa dan sebagainya namun deria pendegaran memudahkan dan meyempurnakan proses pembelajaran.MASALAH PENDENGARAN • • Pendengaran adalah satu saluran penting bagi manusia menerima bahan-bahan ilmu. Walaupun manusia masih boleh belajar melalui deria lihat.

KLASIFIKASI MASALAH PENDENGARAN

Hilang pendengaran jenis konduktif

 

Bunyi tidak dapat bergerak dari telinga luar ke telinga dalam secara efisien kerana sumbatran atau kerosakan pada laluan ini. Ini menyebabkan bunyi menjadi perlahan dan tidak jelas. Kehilangan perdengaran jenis konduktif selalunya boleh dipulihkan secara perubatan atau pembedahan.

Hilang Pendengaran jenis sensori neural

Masalah ini disebabkan oleh kerosakan telinga dalam atau laluan saraf pendengaran ke otak. – Setengah bunyi kedengaran kurang jelas menyebabkan herotan dan masalah memahami pertuturan. – Masalah pendengaran ini selalunya kekal. – Walau bagaimanapun ia dapat dibantu dengan alat batu pendengaran.

Hilang pendengaran jenis campuran

Kombinasi dari hilang pendengran jenis konduktif dan sensorineural.

PUNCA MASALAH PENDENGARAN
• •


• • • •

jangkitan telinga kronik, fakor keturunan, kecacatan kongenital, sakit kuning yang teruk semasa bayi, penggunaan dadah ototoksik, kecederaaan kapala, jangkitan virus atau bakteria, pendedahan kapada bunyi bising secara berpanjangan, proses penuaan dan tumor.

. Toksemia pada peringkat akhir kehamilan. terutama oleh virus seperti rubella. deman glandular dan selesema. ibu mengambil dadah ataupun bahan kimia seperti kuanin dan streptomycin. Semasa hamil. Jangkitan semasa hamil. Si ibu mendapat penyakit yang berkaitan dengan pemakanan seperti biri-biri dan kencing manis. Kerap hamil. Sebelum Lahir       Baka yang disebabkan oleh gen.

 Kelahiran tidak cukup bulan. terutamanya pada bahagian telinga.  .  Kecederaaan semasa dilahirkan.  Penyakit hemolisis selalunya yang disebabkan oleh factor Rh. Semasa lahir Masa lahir yang terlalu lama ataupun susah yang menyebabkan tekanan yang kuat pada bahagian telinga.

 .  Kemalangan  Pengambilan antibiotic seperti streptomycin. Selepas lahir Kanak-kanak menghidap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bacteria dan virus seperti beguk dan demam campak.  Terdedah pada bunyi yang terlalu kuat dalam jangka masa yang lama.

5 meter daripadanya. – Sederhana (moderate) • • • • • • – Sederhana teruk (moderate severe) • • • . Memahami perbualan. Memerlukan alat bantu dengar. Tahap kehilangan pendengaran antara 56 hingga 70 dB. latihan pendengaran. Sukar melibatkan diri dalam perbincangan secara kelas. Dapat mendengar bunyi setakat 1 hingga 1. Memahami perbualan. Memerlukan alat bantu dengar. Memerlukan terapi pertuturan. Memerlukan latihan pertuturan dan komunikasi. Memerlukan terapi pertuturan. Mengalami kesulitan mendengar bunyi-bunyi yang perlahan dan jauh.TAHAP KEHILANGAN PENDENGARAN • Kurang Pendengaran – Ringan (mild) • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 27 hingga 40 dB. Tahap kehilangan pendengaran antara 41 hingga 55 dB.

Tahap kehilangan pendengaran lebih daripada 90 dB. Sukar untuk mendengar walaupun bunyi yang kuat Memerlukan alat bantu pendegaran dan terapi pertuturan. – Sangat teruk (profound) • • • . Mungkin dapat membezakan sesetengah bunyi sahaja.5 sentimeter daripadanya.• Pekak – Teruk (severe) • • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 71-90 dB. alat bantu dengar dan latihan pertuturan dan komunikasi. Dapat mendengar bunyi yang kuat pada jarak antara sifar-30. Menghadapi masalah dalam pertuturan. Memerlukan pendidikan khas.

Kehilangan pendengaran selepas dapat menguasai kemahiran bertutur dan berbahasa diistilahkan sebagai pekak pascalingual. Umur ketika kehilangan pendengaran  Kanak-kanak yang hilang pendengaran sebelum memperoleh kemahiran bertutur dan berbahasa adalah dalam kategori pekak pralingual yang biasanya menyebabkan masalah dalam pembelajaran. .

Kanak-kanak tidak memahami dan mengikut arahan yang diberikan. Kelihatan terkejut apabila dihampiri dari belakang. Kelihatan selalu berkhayal. Pencapaian dalam pelajaran lemah terutamanya yang berkaitan dengan bahasa. Tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang memerlukan kemahiran bertutur.TANDA-TANDA KANAK-KANAK BERMASALAH PENDENGARAN • • • • • • • • Kanak-kanak kurang member perhatian di dalam kelas. Sering bertanya mengenai tugasan yang perlu dilakukan. Butir-butir percakapan yang tidak jelas dan janggal. .

IMPLIKASI • Strategi – – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya. Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Menyediakan persekitaran pembelajaran yang tidak diganggu oleh bunyi bising atau gangguan bunyi lain. Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. . Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain.

Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain.• Objektif P&P – – – – – Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan. Meningkatkan keyakinan diri mereka. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. . bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai.

 Penggunaan alat bantu pendengaran seperti ear phone.  .  Tayangan video atau slide show. Bahan Bantu Mengajar Penggunaan komputer apabila melibatkan aktiviti penulisan.  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.   Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.

Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka. Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka. Tidak membelakangkan mereka semasa memberi sebarang arahan ataupun ketika mengajar. . Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. Layanan      Elakkan daripada menjerit dan meninggikan suara kepada mereka.

.DISLEKSIA  Buta huruf atau alexia.  Kanak-kanak ini menghadapi kesukaran dalam membaca.  Perkataan disleksia berasal dari 2 perkataan Greek iaitu „dys‟ dan „lexia‟.  „Dys‟ bermaksud kesukaran manakala „lexia‟ bermakna perkataan.kanak itu malas.  Disleksia didefinisikan sebagai ketidakupayaan memperoleh pengetahuan daripada proses pembelajaran akibat kesukaran mentafsirkan kod ayat. bodoh dan lembab. menulis dan mengeja tetapi ramai yang tidak menyedari hal ini dan menyangka kanak.

menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World Federation Of Neurology. Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887. merangkap seorang pakar perubatan dan „ophalomotologist‟ telah memperkenalkan perkataan „Disleksia‟ (Hammond dan Hugges. tidak memperolehi kemahiran bahasa. 1968). bacaan. . 1996:3)“Disleksia ialah satu „Disorder‟ dalam kanak-kanak yang telah terima Pendidikan Biasa.

diantaranya ialah:-Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun matematik -Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa -Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam koordinasi moto-mata-tangan . Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia.

JENIS-JENIS DISLEKSIA Disleksia visual (penglihatan) Disleksia auditori (pendengaran) Disleksia visual-auditori .

.DISLEKSIA VISUAL(PENGLIHATAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria penglihatan.  Walaupun dapat melihat dengan baik tetapi ia tidak dapat membezakan apa yang dilihat ataupun menginterprestasi serta mengingatinya.

membezakan persamaan dan perbezaan antara bunyi.DISLEKSIA AUDITORI (PENDENGARAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria pendengaran  Walaupun boleh mendengar tetapi ia mengalami kesukaran dalam mendiskriminasikan bunyi. . mengenal pasti bunyi bagi perkataan ataupun membahagikan perkataan dalam suku kata.

DISLEKSIA VISUAL-AUDITORI  Kanak-kanak dalam kategori ini berada dalam keadaan yang agak teruk kerana kedua-dua deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat membantunya menginterprestasi apa yang dilihat dan didengar. .

CIRI-CIRI KANAK-KANAK DISLEKSIA Tidak dapat mengimbangi daya mengingati huruf dengan perkataan dan menghadapi masalah dalam mengingati bentuk huruf. kata dan ayat yang berlainan dan ini mengakibatkan banyak yang ditinggalkan ataupun dilangkau.  Suka mengurang atau menambah sendiri perkataan ketika sedang membaca. bunyi huruf dan gabungan perkataan.  .  Mata mereka tidak dapat mengimbas huruf.  Mengalami kekeliruan ketika membaca seperti huruf "p" dianggap "q" dan huruf "b" dianggap "d".

 Kekerapan ini selalu terjadi kepada pasangan kembar dan bayi yang tidak cukup bulan. dan seterusnya mereka tidak memahami apa yang mereka baca. .  Gangguan ini boleh berlanjutan sehingga kanak-kanak itu meningkat dewasa. Tumpuan dan pemahaman kanak-kanak ini menjadi lemah dalam aspek bacaan.

MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA
1. 

Mengeja kekeliruan dalam mengenal pasti huruf-huruf seperti; m – w y –g – j u – n m – n c–ep–qh–nb–d Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti t–hf–v

1.

Membaca
Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti: Batu – tuba Gula - lagu Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat. Contohnya seperti berikut: pada masa yang sama – dapa masa yang masa Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris. Contohnya Jam – jem cat - cat

1.  

Menulis Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik

4. Nombor
 

Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama. Contohnya 3–5-8 9-6

 Bercakap dan mendengar Terdapat juga diatara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur. Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi.1. Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan.   . Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan.

kidal dan pandai mengikat tali kasut Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan. bawah serta pengamatan yang lemah   . pengurusan diri dan sosial Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju. kiri. atas.1. kanan. belakang.  Masalah fizikal..

Keturunan atau genetik Biologi Kematangan 2. 3. 1.1996.PUNCA-PUNCA DISLEKSIA Mengikut Mercer. 1996 dan Spaafford dan Grosser. . 1997. Hammond dan Hughes.

KETURUNAN ATAU GENETIK  Kebanyakan kes. 1 dan 16 yang boleh diperturunkan secara turun-temurun .  Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia desebabkan oleh kromosom 15.  Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya. terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama.

 Sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar .  Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan.BIOLOGI  Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan. kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar.

 Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan.  Kelewatan kematangan pada kanakkanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia .KEMATANGAN  Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf.

 Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi  Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan.  Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa .IMPLIKASI MEMBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA  Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya  Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap disayangi.

 Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika  Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni  Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik  Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri  Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus. pandai .

.Autisme merupakan gangguan mental yang mula muncul pada peringkat kanak-kanak yang menyebabkan seseorang berkelakuan tidak normal dan sukar berkomunikasi dengan masyarakat.AUTISME  Berasal dari perkataan autos yang bererti diri sendiri dan Isme yang beerti aliran.  Menurut kamus dewan edisi keempat muka surat 91 .

gangguan deria. interaksi sosial.  Gejala ini kelihatan sebelum kanak-kanak berumur 3 tahun  Sering menimbulkan kekeliruan bagi penjaganya kerana mereka kelihatan normal tetapi memaparkan tingkah laku dan pola perkembangan yang berbeza. Autisme adalah kategori ketidakupayaan yang dicirikan dengan gangguan dalam komunikasi. pola permainan dan perilaku emosi. .

sama ada mereka menghadapi masalah ataupun mereka lebih maju dalam aspek itu dan kemahiran lain. panas baran.  Dalam kemahiran koordinasi mata-tangan. Jadi. Kebanyakkan kanak-kanak autisme mengalami terencat akal tetapi dalam pelbagai tahap. mereka mungkin mengulang-ulang perkataan-perkataan tertentu.  Mereka tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. dan bertindak balas secara luar biasa. .

hanya mengeluarkan bunyi-bunyi ataupun meniru apa yang diperkatakan orang lain. Mereka mungkin tidak dapat bertutur.  Contohnya  Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka.  Mereka juga tidak suka disentuh ataupun berhubung dengan orang lain ataupun mungkin selalu berpaut pada sesiapa sahaja. .  Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenanginya.

toxo. 1. herpes. keracunan makanan juga mempengaruhi pertumbuhan sel otak yang menyebabkan fungsi otak bayi yang dikandung terganggu terutama dalam aspek fungsi pemahaman. pendarahan. Penyakit  Pengaruh virus yang dihidapi oleh ibu semasa hamil seperti rubela. pemakanan yang tidak berzat.PUNCA-PUNCA Faktor genetik  Bayi yang dilahirkan kembar hasil daripada satu telur didapati kemungkinan mengalaminya 2. . komunikasi dan interaksi.

  . terus ke otak dan diubah menjadi morfin iaitu casomorfin dan gliadrofin yang merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan fungsi otak terganggu. pepton ini diserap kembali oleh tubuh.perhatian dan tingkah laku. memasuki aliran darah. Bagi kanak-kanak autistik. komunikasi reseptif. Fungsi otak yang terganggu adalah melibatkan fungsi kognitif.  Akibat pencernaan Makanan seperti susu berasaskan haiwan dan tepung gandum tidak dapat dicernakan dengan baik dan ini menyebabkan protein dalam makanan itu tidak berubah menjadi asid amino ataupun pepton iaitu bentuk rantaian yang mana akhirnya dibuang melalui kencing.1.

6.CIRI-CIRI AUTISME 1. Komunikasi Interaksi sosial Gangguan deria Pola bermain Tingkah laku Emosi . 2. 5. 3. 4.

KOMUNIKASI Perkembangan bahasa yang lambat ataupun tiada langsung  Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan orang lain  Jarang menggunakan bahasa dan sukar diajak bercakap  Kadangkala dapat bertutur sesuatu tetapi sekejap sahaja  Perkataan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan  Meniru perbualan ataupun perkataan orang lain (echolalia)  Dapat meniru ayat ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya  Suka menarik tangan orang lain bila meminta sesuatu  .

INTERAKSI SOSIAL  Suka bersendirian  Tiada kontak mata dan sentiasa mengelak memandang muka orang lain  Tidak gemar bermain dengan rakan dan menolak ajakan rakan  Suka menjauhkan diri dan duduk disuatu sudut .

GANGGUAN DERIA  Sensitif pada sentuhan  Tidak suka dipegang atau dipeluk  Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga  Suka mencium dan menjilat mainan atau benda-benda lain  Kurang sensitif pada rasa sakit ataupun takut .

dan suka memutar-mutar atau membaling alat mainan atau apa saje yang dipegangnya  Suka dengan objek yang berputar seperti kipas angin  Apabila menyukai sesuatu benda akan dipegang dan dibawa kemana-mana sahaja .POLA BERMAIN  Tidak suka bermain seperti kanak-kanak sebayanya  Tidak bermain mengikut cara biasa.

TINGKAH LAKU  Sama ada hiperaktif ataupun hipoaktif  Melakukan gerakan atau perbuatan yang sama berulang-ulang seperti jalan mundar-mandir. bergoyanggoyang dan mendekatkan mata ke televisyen  Tidak suka pada perubahan  Dapat duduk tanpa sebarang reaksi .

jika tidak menuruti kehendaknya ataupun melarangnya membuat sesuatu  Merosakkan apa sahaja yang berada disekitarnya jika emosinya terganggu  Adakalanya mencederakan diri sendiri .EMOSI  Sering marah. ketawa dan menangis tanpa sebab  Mengamuk tanpa terkawal.

IMPLIKASINYA DALAM PROSES P &P

  

Keperluan pembelajaran yang efektif melibatkan kawalan tingkah laku yang kurang sesuai, kemahiran komunikasi dan sosial Bekerjasama dengan ibubapa Mengadakan program pembelajaran yang berstruktur dan menggalakkan ransangan Mengenalpasti faktor pengukuhan seperti pujian dan peneguhan sosial untuk menunjukkan tingkah laku yang baik

HIPERAKTIF
 Ataupun

gangguan penumpuan ( Attention Deficit Disorder)  Kanak-kanak aktif yang berumur 3 tahun biasanya menjadi hiperaktif jika diminta duduk dan menjalani aktiviti yang pasif selama 20minit  Begitu juga dengan kanak-kanak berumur 5 tahun yang mana umur mentalnya adalah pada tahap 3 tahun

PUNCA-PUNCA KANAK-KANAK HIPERAKTIF
 Hiperaktif

dipercayai berpunca daripada gangguan mekanisme sistem saraf.  Walaupun faktor genetik, infeksi atau kerosakan pada otak sering dikaitkan sebagai punca penyakit ini, namun faktorfaktor seperti masalah di rumah, toksin, kekurangan zat makanan dan alahan kepada makanan mungkin lebih berpengaruh.  Mereka seolah-olah sentiasa cergas dan bertenaga setiap masa.

CIRI-CIRI HIPERAKTIF 1. . Tidak memberi tumpuan 1. Impulsif Hiperaktif 1.

kerja harian dan tugas.  Sukar memberi tumpuan pada sesuatu aktiviti  Tumpuan perhatian singkat .TIDAK MEMBERI TUMPUAN  Selalu tidak mematuhi arahan  Gagal menyiapkan kerja sekolah.

IMPULSIF  Bertindak tanpa berfikir  Bertukar kepada satu aktiviti ke aktiviti lain  Sukar mengendalikan sesuatu aktiviti  Perlu diberi perhatian yang lebih  Sukar menunggu giliran .

 Terlalu kerap menangis atau ketawa.  Mengubah aktiviti atau tindakan secara mengejut.HIPERAKTIF  Aktiviti fizikal yang agresif dan berlebihan  Suka mengganggu orang lain  Selalu bercakap banyak  Tindakan yang berlebihan terhadap rangsangan cahaya.  Sukar menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan rakan sebaya. bunyi dan warna.  Tidur yang tidak tetap. .  Mudah mengamuk bila kehendaknya dihalang.

.IMPLIKASINYA DALAM P&P  Memberi perhatian yang lebih kepadanya di dalam kelas  Guru perlu memberikan reaksi yang positif kepadanya ketika kanak-kanak memaparkan tingkah laku yang menganggu  Memerlukan persekitaran yang konsisten untuk mempelajari peraturan dan kawalan kendiri  Memberi ganjaran kepada tingkah lakunya yang baik seperti memuji ataupun hadiah  Mengenalpasti had kemampuan kanak-kanak untuk memberi tumpuan supaya keadaan kelas dapat dikawal.

DEFINISI:  Kanak . di sekolah biasa  terlalu lambat untuk mencapai satu . kurikulum . .kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas.satu objektif pengajaran yang mudah atau objektif jangka pendek  mempunyai daya rangsangan serta daya pengamatan yang lemah atau rendah.

 .  Sukar menerima arahan.CIRI-CIRI: Pencapaian pelajaran / akedemik berbeza.  Meninggalkan huruf.  Pendiam / tidak aktif / banyak cakap.sukukata @ perkataan ketika membaca dan menulis.  Tulisan yang terlalu buruk/Sukar dibaca.

 Kekerapan kesalahan dalam ejaan. .  Saiz yang tidak seragam / Mencampuradukkan saiz .besar dan kecil. Huruf  Tanpa terbalik /Urutan dan arah yang salah ketetapan /Menaik dan menurun  Tanpa ketetapan dan ketentuan jarak huruf dan perkataan. tanda bacaan tidak tepat.

 Idea yang tidak berkembangan dan penyusunan idea yang tidak teratur.  Perbendaharaan kata yang terhad dan tatabahasa . bertukar-tukar.  Menyebut huruf-huruf yang tidak tepat/salah. Tidak dapat berkomunikasi seperti kanak .kanak biasa.

o o o o o o o o o Baka Tersekat pengalaman Intelek yang rendah Masalah emosi Kekecewaan Rasa rendah diri Kemantangan yang lambat Lemah daya ingatan Mudah terganggu tumpuan .

Ubat semasa mengandung.ekonomi.SAMBUNGAN……. Kemalangan. Kurang rangsangan . o o o o o o o o o Faktor-faktor kesihatan Persekitaran Amalan makanan Kesan semasa mengandung Penyakit semasa pembesaran selepas lahir.. Sosio .

 Merujuk kepada pwgawai / pakar perubatan. Temubual.  Mewujudkan suasana pembelajarn yang sesuai & menyeronokkan.  Senang ke susah.  Konkrit ke abstrak.  Jauhkan dendaan yang negatif .  Melibatkan seberapa banyak pancaindera  Banyakan pengukuhan dan latihtubi.

 Mereka yang kerencatan akal yang teruk (severe mental retardation) tidak boleh berjalan. .  Manakala mereka yang tidak begitu teruk hanya mempunyai masalah mempelajari caracara hidup seperti menjaga diri. bercakap atau menjaga diri. Kanak-kanak yang ditafsirkan sebagai terencat akal adalah kanak-kanak yang menpunyai daya pemikiran yang berkurangan dan bermasalah dalam pembelajaran.

kawalan dan tunjuk ajar khas.  Darjah kecerdasan 50-70%  .  Perkembangan mental hanya 23% daripada kadar biasa.  Lambat berjalan dan lambat bercakap. Lembab  Lambat menerima pelajaran dan sukar sesuaikan diri dengan situasi sekolah biasa.  Kadar kecerdasan 50-70% Moron  Perlukan jagaan. Idiot    Tidak dapat melindungi diri daripada bahaya fizikal dan mungkin mencederakan diri sendiri.  Mempunyai darjah kecerdasan antara 35-49% Imbersil  Tidak boleh mengurus diri tetapi masih boleh dilatih.

 Kecacatan anggota tidak bermakna anak yang terlibat kerencatan akal.  Kanak-kanak dalam ketegori ini biasanya menghadapi kerosakan sistem saraf akibat masalah kelahiran. kekurangan zat makanan atau gangguan horman dan sebagainya.  Kanak-kanak cacat yang mempunyai darjah kecerdasan (Intelligent Quotient. kecederaan. IQ) di antara 35-85. warisan baka keluarga. .

 Taraf pencapaian akademik: ½ hingga ¾ daripada taraf pencapaian murid-murid biasa.  Belajar lambat dan perlukan bnayak aktiviti pengukuhan untuk kekalkan kemahiran.  Kanak-kanak ini boleh mengikuti pelajaran hingga Darjah 4. . sehingga mereka mencapai umur 16 tahun.  Hanya boleh membaca atau memahami konsep matematik secara formal apabila umur mencapai 9-12 tahun.  Ingatan tidak kekal dan mudah lupa.Ciri-ciri kanak-kanak cacat yang mempunyai kecerdasan di antara 50-70%.

.  Tidak berupaya belajar kecuali dengan cara menghafal. menjaga kebersihan diri dll. seperti memakai baju. makan.  Mereka tidak boleh mengikuti pelajaran di sekolah biasa.Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di antara 35-49%:  Boleh dilatih untuk menguruskan hal peribadi diri sendiri.

 Memerlukan bantuan orang normal untuk menolong mereka. .  Mudah dikenal pasti kerana mereka tidak boleh menjaga diri dalam sebarang urusan hal peribadi.Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di bawah 35%:  Tidak boleh berdikari langsung.

Implikasi Difokuskan kepada kemahiran-kemahiran kesediaan untuk belajar  Kemahiran psikomotor dan kemahiran sosial pula perlu di latih  Kanak-kanak perlu ditekankan dengan kemahiran yang dapat membantu mereka berdikari  Perlu diberi peluang untuk mempraktikkan apa yang telah dipelajari  .

 Guru juga berperanan dalam memotivasikan murid denganpelajaran yang menarik serta bermakna  Guru perlulah meluangkan masa dengan cara mengambil sedikit waktu belajar. soal jawab. dan rumusan  Guru juga perlu membimbing murid melakukan pemindahan pembelajaran hasil daripada pemahaman konsep secara lebih jelas dan mendalam  Peranan ibubapa di rumah juga diharapkan dan digalakkan dalam membimbing proses pembelajaran . dengan mengisi slot seperti sesi perbincangan.

kanak-kanak pintar cerdas merujuk kepada kanak-kanak yang Darjah Kecerdasan melebihi 120.  Tergolong dalam 3 kategori iaitu: I. drama.sukan dll. Kanak-kanak yang mempunyai intelek yang tinggi. II. Kanak-kanak yang mempunyai bakat mencipta.  . penulisan. kraftangan. III.Secara am. muzik. Kanak-kanak yang berbakat khas dalam senilukis.

Chua Tee Tee. Mereka . pelajar pintar cerdas ialah kanak-kanak yg menunjukkan potensi/kebolehan dengan cemerlang dalam aktiviti intelek.Menurut Dr. juga mempunyai daya ingatan yang tinggi serta berbakat mencipta/berbakat khas.

Mempunyai keupayaan berfikiran kreatif. 5. Mempunyai bakat memimpin. Dr. Memiliki kebolehan akedemik khusus. 7. Memperolehi kebolehan intelek am. Cekap menyesuaikan diri dari segi sosial dan emosi. . 2. Berbakat dalam satu atau lebih kesenian. Boleh bervisi jauh. 4. 3. 6. Chua Tee Tee mengenal pasti 7 ciri pelajar pintar cerdas: 1.

 Menunjukkan motivisi yang kuat.  Mempunyai potensi kreativiti dan sensitiviti. .  Mempunyai perasaan afektif yang tinggi.  Mempunyai sifat ingin tahu yang amat kuat dan ketara. Ciri-ciri am:  Mempunyai kemahiran kognitif yang tinggi.

 Ciri-ciri  spesifik dari aspek positif: Boleh belajar dengan mudah dan cepat.  Memperolehi perbendaharaan kata yang banyak dengan ditonjolkan dalam pemikiran dan pendapatnya.  Menunjukkan sifat ingin tahu terhadap bidang dan skop yang mendalam dengan kerap kali bertanya serta membaca.  Mempunyai sifat lucu dan sering nampak riang.  Dapat mengukuhkan dan mengekalkan dalam ingatan apa yang dipelajari tanpa banyak latihan berulangulang.  Suka membaca bahan-bahan di paras kematangan.  dll .

tulisan kurang kemas/ silap dalam kiramengira kerana kekurangan kesabaran.  Silap dalam ejaan.Ciri-ciri  spesifik dari aspek negatif: Hiperaktif dan tidak boleh berdiam diri.  Sikap acuh tak acuh terhadap kerja yang diberikan oleh guru. tidak boleh menumpukan perhatian dan sering menggangu rakan-rakan di sekeliling.  Suka mencari kelemahan dan mengkritik secara terbuka rakan-rakan dan guru. .

Implikasi  Penyediaan pembelajaran murid pintar cerdas menyediakan bahan dan aktiviti yang menarik dan mencabar  perlu diberi peluang kepada murid membuat pilihan dan keputusan sendiri tentang bahan dan aktiviti yang ingin dilaksanakan.  guru-guru perlu mengadakan program pengayaan  Ibu bapa perlu mempunyai kemahiran serta keyakinan yang membolehkan mereka mempraktikkan amalan-amalan mendidik anak pintar cerdas .

2009 Haliza Hamzah.Joy N. Bhd. Terbitan Multimedia Sdn.Samuel dan Rafidah Kastawi..Mok Soon Sang. Terbitan Kumpulan Budiman Sd. Bhd. Perkembangan kanak-kanak untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun.2008 . Perkembangan kanak-kanak..

blogspot.com/blogs/index.php/Tip-dan-Petua/UntukAnak/Bayi/Kanak-kanak-Terencat-Akal  http://www.org.teachersrock.blogspot.mpaeds.com/2008/12/anakhiperaktif.sksenai.htm  http://www.my/Nurse/akal.net/Pemulihan_Siapa_Mengap a.com/blogs/index.htm  http://ratuhati.http://www.php/2008/07/23/ker encatan-akal-mental-retardad?blog=6  http://mifzawal.html  http://mifzawal.com/2008/12/perkembanganotak-anak-hiperaktif-lebih.php/2008/07/23/le mbam-slow-learner?blog=6  http://www.com/index.html  .sksenai.

TERIMA KASIH DISEDIAKAN OLEH: SUZAINA BINTI MAT SOPARI NOR LATIPAH BINTI CHE YUSOFF .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful