P. 1
Kanak-Kanak Berkeperluan Khas

Kanak-Kanak Berkeperluan Khas

|Views: 5|Likes:
Published by Lya Shah
kbk
kbk

More info:

Published by: Lya Shah on Jun 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2014

pdf

text

original

KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

Kategori

Kanak-kanak berkeperluan khas Ciri-ciri Kanak-kanak berkeperluan khas Implikasi terhadap pengajaran dan pembelajaraan

PENDIDIKAN INKLUSIF
Pendidikan bagi kanak-kanak berkeperluan khas  Perkataan inklusif ini diambil dari perkataan Inggeris ”inclusive”, yang memberikan maksud ‟merangkumi‟.  Menurut Naim, 1997 dalam buku Psikologi Pendidikan maksud inklusif secara umumnya adalah mengintegrasikan murid-murid berkeperluan khas ke dalam bilik darjah biasa, supaya mereka berpeluang menikmati segala kemudahan belajar dalam keadaan normal seperti murid-murid lain, tanpa mengira status

ISU MENGENAI PEMBELAJARAN INKLUSIF
Rancangan Pendidikan Individu (RPI) bagi murid-murid inklusif tidak disediakan.  Murid pendidikan inklusif pada sesi petang lebih terabai kerana tiada guru khas bertugas pada sebelah petang.  Ada sesetengah sekolah yang tidak membenarkan murid inklusif menduduki peperiksaan UPSR kerana dikhuatiri prestasi sekolah terjejas.  Kebanyakan Guru Besar tiada pendedahan mengenai pengurusan pendidikan inklusif. Malah ada yang tidak pernah dengar mengenai pendidikan ini.

R telah mengkategorikan kanak-kanak berkeperluan khas kepada 9 kategori iaitu : Terencat Akal (Mental Retardation) Kurang Upaya Dalam Pembelajaran (Learning Disability) Kecelaruan Emosi atau Tingkah Laku (Emocional or Behavioral Disorders) Pintar Cerdas dan Berbakat (Gifted and Talented) .MASALAH PEMBELAJARAN Gargiulo M.

SAMBUNGAN…. Masalah Bahasa dan Pertuturan (Speech and Language Disorders)  Masalah Pendengaran (Hearing Impairment)  Masalah Penglihatan (Visual Impairment)  Kecelaruan Spektrum Autisma (Autism Spectrum Disorder)  Kurang Upaya Fizikal atau Masalah Kesihatan (Physical or Health Disability)  .

dan kurang upaya dalam pembelajaran khusus”. Autisme Ringan. . Kementerian Pelajaran Malaysia “ Murid bermasalah pembelajaran ádalah kanak-kanak yang mempunyai masalah kognitif (kerencatan akal) yang dianggap boleh diajar dan boleh mendapat manfaat pendidikan formal. Kategori kanak-kanak bermasalah pembelajaran di bawah tanggungjawab Kementerian Pelajaran Malaysia ádalah seperti. Hiperaktif. Sindrom Down. Terencat akal minima.MASALAH PEMBELAJARAN Menurut Jabatan Pendidikan Khas. kurang upaya dalam pembelajaran.

 Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan.  Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul.  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah.  Masalah penyebutan.  Sukar mengikut arahan ataupun rutin.  Sukar membunyikan perkataan.TANDA-TANDA AWAL  Peringkat umur 4 hingga 6 tahun Lambat bercakap berbanding kanak-kanak lain.  .

Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek. Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan. Sukar mengingat masa. Sukar mengingat fakta. Peringkat umur 6 hingga 7 tahun           Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi. termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa. Mengalami masalah koordinasi mata-tangan. Keliru dalam memahami perkataan kata dasar. Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja. . Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan. Tidak dapat memegang pensel dengan betul.

 Kecacatan ini akan menjejaskan pencapaian akademik. Contohnya. tangan atau kaki menjadi lemah dan kurang berdaya. seni lukis.MASALAH KECACATAN FIZIKAL Kecacatan fizikal ialah kanak-kanak yang mempunyai kecacatan ortopedik atau anggota badannya. pinggang.  . muzik dan pendidikan jasmani.  Kecacatan ortopedik mempengaruhi fungsi tulang sendi atau otot yang menyebabkan pergerakan leher. khasnya dalam pelajaran yang bergantung kepada kecekapan anggota-anggota badan.

. Kecederaan disebabkan kemalangan.PUNCA • • Kurang zat makanan.

Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.  Menggunakan pen dan pensil khas yang tidak memerlukan tekanan yang kuat.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain.  .IMPLIKASI a)Strategi Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.

bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Mengatur supaya rakan lain dapat membantu mereka dalam situasi sosial pada masa-masa tertentu.b)Objektif P&P Meningkatkan keyakinan diri mereka.  . tetapi ringkas.  c)Perancangan Aktiviti Memberi tugasan dengan kerap.  Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.

 Tayangan video.d) Bahan Bantu Mengajar Bahan yang sesuai mengikut kecacatan fizikal yang dialami.  Menggunakan komputer apabila melibatkan penulisan.  Penggunaan buku teks elektronik yang dapat membantu murid-murid ini memegang buku.  .  Penggunaan pita suara.

 Semak tugasan mereka secepat mungkin bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.e)Motivasi Beri ganjaran kepada mereka apabila menyiapkan latihan yang diberikan.  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.  f) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.  .

bau. dan rasa.  .MASALAH PENGLIHATAN Masalah penglihatan melibatkan individu yang tidak pernah melihat. pendengaran. atau yang pernah melihat beberapa tahun tetapi lama kelamaan kehilangan penglihatan sedikit demi sedikit atau keseluruhan.  Kanak-kanak yang bermasalah penglihatan akan belajar melalui deria sentuhan.

JENIS-JENIS MASALAH PENGLIHATAN 1. 2. Buta / langsung tidak dapat melihat Separa buta / kabur .

1. dan menggunakan tongkat untuk berjalan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) -Kebutaan merupakan penglihatan yang kurang daripada 3/60 mata yang terbaik ataupun medan kelihatan kurang daripada 10 setelah menerima rawatan ataupun pembetulan biasa  .Buta / langsung tidak dapat melihat • Kanak-kanak ini menggunakan tulisan Braille untuk membaca.

Rabun ataupun dikenali medan penglihatan terhad mempunyai penglihatan kurang daripada 6/18 sehingga persepsi cahaya pada mata yang terbaik ataupun medan penglihatan kurang daripada 10 sesudah rawatan ataupun pembetulan biasa.2. SEPARA BUTA / KABUR • Memerlukan bantuan seperti pemakaian cermin mata atau mendapatkan rawatan doktor pakar. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) . Masih dapat menggunakan deria penglihatan untuk melakukan aktiviti seharian  .

Strabismus (juling). Astigmatisme (rabun). g. e. d. Amblipia (mata malas). Glaukoma (tekanan biji mata yang merosakkan urat saraf mata). Albinisme (sensitif pada cahaya).8 KATEGORI MASALAH PENGLIHATAN KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS a. . c. Myopia (rabun jauh). Hyperopia (rabun dekat). h. b. Diplopia (nampak dua). f.

Penyakit. Kecederaan.PUNCA dan keturunan. Baka . Rubela. Sifilis. Komplikasi semasa hamil dan semasa lahir.

 .TAHAP KECACATAN Sederhana  Kanak-kanak masih boleh melihat cahaya dan menjalankan aktiviti yang melibatkan deria penglihatan dengan menggunakan alat bantu khas seperti kanta.  Sangat Teruk  Mengakibatkan kanak-kanak menghadapi kesukaran dalam melakukan aktiviti visual seperti membaca serta perlu bergantung dengan deria-deria yang lain.  Teruk  Menyebabkan kanak-kanak memerlukan lebih banyak masa dan tenaga dalam menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan penglihatan.

TANDA-TANDA MASALAH PENGLIHATAN  Rupa  Tingkah Laku  Aduan .

. Bahagian tepi mata berwarna merah. Mata yang terlalu sensitif pada cahaya. Mata selalu berair.Rupa      Bebola mata yang selalu berputar-putar. Mata yang selalu bergerak-gerak.

Selalu mengerut atau mengecilkan mata. . Keliru dengan huruf. Memegang buku atau bahan bacaan terlalu dekat dengan muka.Tingkah Laku           Kerap berkelip. contohnya untuk melihat papan tulis ataupun objek. Selalu menutup sebelah mata. Kerap menangis. Kerap menggosok mata. Selalu memusingkan kepala ke sebelah sahaja. Meniru kerja rakan. Selalu terlanggar objek.

 Mata yang selalu gatal.  .Aduan Penglihatan kabur.  Nampak dua imej pada satu objek. loya dan pening.  Sensitif pada cahaya.  Selalu mengadu sakit kepala.

 Meletakkan murid-murid ini pada bahagian hadapan dalam kelas. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya.  Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan.IMPLIKASI a) Strategi  Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya.  Menyediakan masa di mana mereka dapat bercakap dengan guru tanpa kehadiran orang lain. .

 Membantu murid dalam menguasai kemahirankemahiran yang perlu mereka kuasai.  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain.b) Objektif P&P  Meningkatkan keyakinan diri mereka.  Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan. .

Misalnya.c) Perancangan Aktiviti  Menyediakan bahan pembacaan yang mempunyai saiz cetakan yang besar dan sesuai.  Tayangan video.  Penggunaan pita suara. adanya perbezaan antara huruf dengan latar belakang kertas. .  Menyediakan bahan bacaan yang jelas. serta perkataan tidak terlalu banyak dalam satu muka surat. d) Bahan Bantu Mengajar  Penggunaan tulisan Braille bagi murid yang menghadapi masalah penglihatan yang teruk.

 f ) Layanan Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.e) Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.  Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka.  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.  .

MASALAH PEMBELAJARAN Masalah Tingkah Laku  Disleksia  Autisme  Hiperaktif  Lembam (Slow Learner)  Terencat Akal Ringan  Pintar Cerdas  .

 Peringkat umur 6 hingga 7 tahun.TANDA-TANDA AWAL MASALAH PEMBELAJARAN Peringkat umur 4 hingga 5 tahun.  .

berbanding kanak-kanak lain.PERINGKAT UMUR 4 HINGGA 6 TAHUN  Lambat bercakap.  Masalah penyebutan  Lambat membentuk perbendaharaan kata dan sering gagal menggunakan perkataan dengan betul  Sukar membunyikan perkataan  Sukar memberi tumpuan dan sentiasa resah gelisah  Menghadapi masalah dalam interaksi dengan rakan  Sukar mengikut arahan ataupun rutin .

termasuk keliru dalam bentuk huruf yang hampir serupa.  Sukar mengingat fakta  Sukar mempelajari kemahiran baru terutama yang melibatkan hafalan  Sering bersikap kelam kabut dan gagal membuat perancangan  Tidak dapat memegang pensel dengan betul  Sukar mengingat masa  Mengalami masalah koordinasi mata-tangan  Kurang menyedari keadaan fizikal di sekeliling dan sering melanggar sesuatu objek  .PERINGKAT UMUR 6 HINGGA 7 TAHUN Lambat belajar hubung kait antara abjad dan bunyi  Keliru dalam memahami perkataan kata dasar  Sering melakukan kesilapan dalam membaca dan mengeja.

MASALAH TINGKAH LAKU  Perlakuan yang dimanifestasikan secara konsisten dalam satu jangka masa lama yang akan memberi kesan buruk dalam perkembangan pembelajaran murid dan seterusnya menghalang mereka terlibat secara aktif di dalam atau di luar bilik darjah. .

JENIS-JENIS TINGKAH LAKU – tidak memerlukan guru mengambil tindakan disiplin yang serius/tindakan pemulihan  MAJOR – termasuklah tingkah laku bermasalah minor yang bertambah dari segi kekerapannya dan jumlahnya yang menggangu pembelajaran murid lain  KRONIK – memerlukan kaunseling/penggunaan teknik modifikasi tingkah laku  MINOR .

kaedah penyelidikan  Kajian Kes  Kajian Dokumen  Kajian Rentasan  Kajian Menegak .KAEDAH MENGENAL PASTI MURID YANG MEMPUNYAI MASALAH TINGKAH LAKU  Kaedah Berasaskan Ujian  Kaedah bukan ujian .pemerhatian .temuduga .

PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU  Mengenal pasti tingkah laku bermasalah murid  Tentukan matlamat tingkah laku yang diinginkan  Pilih strategi yang sesuai  Aplikasi strategi  Ubahsuai dan ubah strategi jika gagal  Aplikasi strategi baru secara sistematik .

TEKNIK PENGURUSAN MASALAH TINGKAH LAKU Alat Pengukuran Personal Teknik Pencegahan Tindakan Pembetulan .

Jika ia tidak diambil dengan serius walaupun persediaan dibuat dengan baik objektifnya tidak akan tercapai. .IMPLIKASI TINGKAH LAKU BERMASALAH KEPADA PROSES P & P  Mengawal bilik darjah termasuk mengurus tingkah laku bermasalah akan menjamin keberkesanan P & P.

Menggunakan pelbagai teknik visual dan auditori bagi menggalakkan rangsangan murid terhadap pelajaran . Memberikan tugasan yang ringkas.IMPLIKASI MASALAH TINGKAH LAKU • Strategi – – – – Menggunakan interaksi rakan sebaya dan kerjasama sekerap yang mungkin supaya murid tidak perlu duduk terlalu lama. tetapi kerap. Menjalankan situasi main peranan dengan murid tersebut.

 Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.  Menggunakan kad imbasan yang berwarna terang.  Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai.  . Objektif Meningkatkan keyakinan kanak-kanak ini.   Bahan Bantu Mengajar Menggalakkan penggunaan komputer. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini.  Menggunakan pita rakaman.

 Perancangan Aktiviti Memberi tugasan yang ringkas.  Mendedahkan mereka kepada aktiviti kumpulan kecil dan besarkan kumpulan itu apabila mereka bersedia. tetapi kerap.  .  Semak tugasan murid secepat mungkin dan serahkan kembali bagi membolehkannya mendapat pengiktirafan segera.  Menyediakan bahan yang sesuai dengan tahap kemahiran mereka.

• Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan. . – Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.• Motivasi – Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri. – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. – Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.

MASALAH PERTUTURAN  Pertuturan adalah bentuk ekspresi bahasa yang paling biasa dan memerlukan koordinasi di antara alat artikulasi. Pertuturan melibatkan simbol-simbol yang diwakili oleh bunyi dalam bentuk bahasa yang formal bertujuan untuk melahirkan idea dan bertukar-tukar fikiran. . pernafasan dan suara.

UNSUR-UNSUR PERTUTURAN  Suara terbentuk dalam 3 komponen iaitu:    Pitch yang merujuk kepada tinggi rendah nada suara. . Kekuatan atau kenyaringan suara Kualiti suara.

Ada individu yang mempunyai suara yang kuat dan ada pula yang suaranya lemah atau pun terlalu nyaring. . bibir. lelangit. Artikulasi melibatkan gigi.• • • Bunyi atau resonan adalah aspek bunyi-bunyi pertuturan dan ada kalanya dianggap sebagai sebahagian daripada aspek suara. pergerakan lidah untuk mengeluarkan bunyi-bunyi bahasa. Kelancaran adalah keupayaan bertutur tanpa teragakagak atau tersekat-sekat yang boleh mengganggu komunikasi.

• Masalah artikulasi Masalah artikulasi atau gangguan artikulasi adalah mengeluarkan bunyi-bunyi pertuturan yang abnormal. sehingga menyebabkan percakapan menjadi tidak tepat atau percakapan yang tidak sesuai.KATEGORI MASALAH PERTUTURAN 1. .

• Penambahan – Bermaksud menambah bunyi tertentu dalam perkataan – Misalnya. – Misalnya. – Kesilapan ini sering berlaku kepada kanak-kanak yang masih belum matang.MASALAH ARTIKULASI TERDIRI DARIPADA PERKARA-PERKARA BERIKUT : • Penggantian – terjadi apabila bunyi tertentu dalam sesuatu perkataan digantikan dengan bunyi yang lain. „bawa‟ disebut „bawah atau bawuah‟ . „malan‟ untuk „makan‟. „wabbit‟ untuk „rabbit‟.

• Penguguran – Melibatkan pengguguran atau menghilangkan sesuatu bunyi konsonan. . – Masalah ini ketara dalam penyebutan bahasa inggeris misalnya perkataan „sip‟ disebut „shlip‟ – Sekirannya untuk perkataan „susah‟. tengah atau akhir perkataan. – Pengguguran boleh berlaku di permulaan. konsonan „s‟ disebut dengan henbusan angin yang kuat atau keterlaluan boleh mengubah bunyi perkataan tersebut misalnya „sssyusyah‟. – Contohnya : „idung‟ untuk „hidung‟ • Pengubahan – Terjadi apabila sebutan asal diubah sehingga boleh menghilangkan maknanya.

PUNCA MASALAH ARTIKULASI Sumbing  Masalah pertuturan  Ketika masih bayi lagi. kanak-kanak belajar bertutur dengan meniru pertuturan orang dewasa  persekitaran  .

Masalah Suara Pertuturan sengau terhasil apabila udara dari paru-paru yang sepatutnya keluar melalui rongga mulut telah keluar mengikut rongga hidung ketika bercakap.  .  Masalah suara akibat jeritan.2. Keadaan ini menjadi suara sengau atau seperti hidung tersumbat. sorakan yang terlalu kuat hanyalah bersifat sementara dan akan pulih apabia tekak diubati dan kekuatan bunyi pertuturan dikurangkan.

3. tersekat-sekat dan diikuti ketengangan otot tekak.  terjadi akibat gangguan pernafasan berpunca daripada penyelarasan otot pertuturan yang tidak sempurna.  . Masalah kelancaran Gangguan kelancaran melibatkan aliran pertuturan yang mempengaruhi kadar dan kelincinan pertuturan seseorang  Gagap adalah bentuk ganguan kelancaran pertutyran yang biasa. Seseorang dikatakan gagap apabila menyebut sesuatu perkataan berulang-ulang.

. tetapi akan beransur-ansur pulih setelah melalui pengalaman interaksi dengan persekitaran.FAKTA YANG BERKAITAN DENGAN GAGAP:    Gagap sesuatu yang mesti berlaku kepada setiap kanak-kanak (2-4 tahun). Kaum lelaki lebih ramai gagap berbanding wanita Gagap boleh diturunkan melalui pertalian genetic keluarga.

. – Cuba menyembunyikan masalah gagap dengan mengubah nada dan kadar pertuturan. memejamkan matam mengulang suku kata.CIRI-CIRI INDIVIDU YANG GAGAP: – Pertuturan tidak lancer kerana secara tidak sengaja kerap mngulang-ulang menyebut perkataan dan pemanjangan bunyi perkataan. – Melakukan pengulangan dan pemanjangan sebutan satu huruf yang sama – Gagal mengaitkan perkataan dengan emosi. perkataan atau frasa dan menggerakkan tangan semasa bertutur.

. Sekiranya sejarah keluarga mempunyai ahli yang gagap. pengalaman yang menakutkan dan menghidap sesuatu penyakit. dan mempunyai masalah kesihatan. Keadaan persekitaran juga boleh menyebabkan gagap terutamanya persekitaran rumah yang tidak selamat dan tidak menggembirakan serta hubungan emosi yang tidak cukup di antara anak dan ibu bapa. kematian orang tersayang terutamanya ibu bapa. otot-otot pertuturan masih belum bersedia dan tidak stabil. Keadaan ini menyebabkan pertuturan menjadi tersekat-sekat dan berulang-ulang. Kejutan secara tiba-tiba seperti kemalangan. Keadaan fizikal yang lemah akibat kekurangan zat makanan. Peniruan pertuturan yang salah semasa proses mula belajar bertutur. Ketika kanak-kanak sudah mula mahu bercakap. besar kemungkinan masalah gagap akan diturunkan kepada anakanak mereka.PUNCA MASALAH GAGAP: • • • • • • Ketidakstabilan mekanisma neuromuscular untuk pertuturan ketika peringkat awal kanak-kanak.

Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya. Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain. Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya. Guru perlu mengetahui dan mahir dalam masalah murid-murid ini.IMPLIKASI • Strategi – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. .

Meningkatkan keyakinan diri mereka.• Objektif P&P – – – – – Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. . Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa.

  Bahan Bantu Mengajar . misalnya mengulang perkataan secara jelas dan perlahan.  Aktiviti yang menekankan pendekatan yang melibatkan pelbagai penggunaan deria. atau menggunakan alat audio. Perancangan Aktiviti Membantu kanak-kanak dengan menggunakan model yang sesuai.

– Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.• Motivasi – Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan. – Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan. – Membenarkan mereka menggunakan pelbagai alternatif dalam menyelesaikan tugasan yang diberikan. • Layanan – Guru tidak membezakan mereka dengan murid yang lain. – Memberi kanak-kanak masa yang mencukupi untuk memberi respon. .

masalah bercakap atau memahami apa yang diperkatakan oleh orang lain. bau. sentuhan.MASALAH PENDENGARAN • • Pendengaran adalah satu saluran penting bagi manusia menerima bahan-bahan ilmu. . Masalah pendegaran bermaksud Ia adalah masalahmasalah yang menjejaskan komunikasi . Walaupun manusia masih boleh belajar melalui deria lihat. cita rasa dan sebagainya namun deria pendegaran memudahkan dan meyempurnakan proses pembelajaran.

KLASIFIKASI MASALAH PENDENGARAN

Hilang pendengaran jenis konduktif

 

Bunyi tidak dapat bergerak dari telinga luar ke telinga dalam secara efisien kerana sumbatran atau kerosakan pada laluan ini. Ini menyebabkan bunyi menjadi perlahan dan tidak jelas. Kehilangan perdengaran jenis konduktif selalunya boleh dipulihkan secara perubatan atau pembedahan.

Hilang Pendengaran jenis sensori neural

Masalah ini disebabkan oleh kerosakan telinga dalam atau laluan saraf pendengaran ke otak. – Setengah bunyi kedengaran kurang jelas menyebabkan herotan dan masalah memahami pertuturan. – Masalah pendengaran ini selalunya kekal. – Walau bagaimanapun ia dapat dibantu dengan alat batu pendengaran.

Hilang pendengaran jenis campuran

Kombinasi dari hilang pendengran jenis konduktif dan sensorineural.

PUNCA MASALAH PENDENGARAN
• •


• • • •

jangkitan telinga kronik, fakor keturunan, kecacatan kongenital, sakit kuning yang teruk semasa bayi, penggunaan dadah ototoksik, kecederaaan kapala, jangkitan virus atau bakteria, pendedahan kapada bunyi bising secara berpanjangan, proses penuaan dan tumor.

ibu mengambil dadah ataupun bahan kimia seperti kuanin dan streptomycin. deman glandular dan selesema. Sebelum Lahir       Baka yang disebabkan oleh gen. . Semasa hamil. Kerap hamil. Si ibu mendapat penyakit yang berkaitan dengan pemakanan seperti biri-biri dan kencing manis. Jangkitan semasa hamil. terutama oleh virus seperti rubella. Toksemia pada peringkat akhir kehamilan.

 .  Kelahiran tidak cukup bulan.  Kecederaaan semasa dilahirkan. terutamanya pada bahagian telinga.  Penyakit hemolisis selalunya yang disebabkan oleh factor Rh. Semasa lahir Masa lahir yang terlalu lama ataupun susah yang menyebabkan tekanan yang kuat pada bahagian telinga.

 Selepas lahir Kanak-kanak menghidap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bacteria dan virus seperti beguk dan demam campak.  Kemalangan  Pengambilan antibiotic seperti streptomycin.  .  Terdedah pada bunyi yang terlalu kuat dalam jangka masa yang lama.

Memerlukan terapi pertuturan. Memerlukan alat bantu dengar. Memahami perbualan. – Sederhana (moderate) • • • • • • – Sederhana teruk (moderate severe) • • • . Sukar melibatkan diri dalam perbincangan secara kelas.5 meter daripadanya. Tahap kehilangan pendengaran antara 41 hingga 55 dB.TAHAP KEHILANGAN PENDENGARAN • Kurang Pendengaran – Ringan (mild) • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 27 hingga 40 dB. Memerlukan latihan pertuturan dan komunikasi. Memerlukan terapi pertuturan. Mengalami kesulitan mendengar bunyi-bunyi yang perlahan dan jauh. Tahap kehilangan pendengaran antara 56 hingga 70 dB. Dapat mendengar bunyi setakat 1 hingga 1. Memerlukan alat bantu dengar. latihan pendengaran. Memahami perbualan.

Dapat mendengar bunyi yang kuat pada jarak antara sifar-30. Sukar untuk mendengar walaupun bunyi yang kuat Memerlukan alat bantu pendegaran dan terapi pertuturan.• Pekak – Teruk (severe) • • • • • Tahap kehilangan pendengaran antara 71-90 dB. alat bantu dengar dan latihan pertuturan dan komunikasi. Memerlukan pendidikan khas. Tahap kehilangan pendengaran lebih daripada 90 dB. – Sangat teruk (profound) • • • .5 sentimeter daripadanya. Mungkin dapat membezakan sesetengah bunyi sahaja. Menghadapi masalah dalam pertuturan.

Kehilangan pendengaran selepas dapat menguasai kemahiran bertutur dan berbahasa diistilahkan sebagai pekak pascalingual. . Umur ketika kehilangan pendengaran  Kanak-kanak yang hilang pendengaran sebelum memperoleh kemahiran bertutur dan berbahasa adalah dalam kategori pekak pralingual yang biasanya menyebabkan masalah dalam pembelajaran.

Kelihatan selalu berkhayal. . Pencapaian dalam pelajaran lemah terutamanya yang berkaitan dengan bahasa. Kelihatan terkejut apabila dihampiri dari belakang. Tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang memerlukan kemahiran bertutur. Sering bertanya mengenai tugasan yang perlu dilakukan. Kanak-kanak tidak memahami dan mengikut arahan yang diberikan.TANDA-TANDA KANAK-KANAK BERMASALAH PENDENGARAN • • • • • • • • Kanak-kanak kurang member perhatian di dalam kelas. Butir-butir percakapan yang tidak jelas dan janggal.

Guru perlu mengasingkan mereka daripada murid lain yang mengganggunya.IMPLIKASI • Strategi – – – – – Memastikan meja murid tidak dipenuhi dengan pelbagai bahan yang tidak diperlukan. Menyediakan persekitaran pembelajaran yang tidak diganggu oleh bunyi bising atau gangguan bunyi lain. Mereka berpeluang dalam menyatakan perasaannya. . Menyediakan masa di mana mereka dapat berinteraksi dengan guru tanpa kehadiran orang lain. Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk.

Membantu murid dalam menguasai kemahiran-kemahiran yang perlu mereka kuasai. bakat atau kebolehan semulajadi kanak-kanak ini. . Meningkatkan keyakinan diri mereka. Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa. Supaya kanak-kanak mampu menguruskan dirinya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain.• Objektif P&P – – – – – Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan rakan sebaya yang normal dan menyertai sebarang aktiviti yang dilakukan.

 .  Memuji murid apabila mereka mendengar dan mengikut arahan.  Tayangan video atau slide show. Bahan Bantu Mengajar Penggunaan komputer apabila melibatkan aktiviti penulisan.  Penggunaan alat bantu pendengaran seperti ear phone.   Motivasi Gunakan ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang  diingini yang ditunjukkan.

 Layanan      Elakkan daripada menjerit dan meninggikan suara kepada mereka. Menggunakan bahasa isyarat jika ada murid yang mengalami kecacatan pendengaran yang teruk. Tidak membelakangkan mereka semasa memberi sebarang arahan ataupun ketika mengajar. Mendekati murid sekerap mungkin dan bertanya sekiranya ada yang mengganggu perasaan mereka. . Guru sentiasa berada berdekatan dengan mereka.

kanak itu malas.  Disleksia didefinisikan sebagai ketidakupayaan memperoleh pengetahuan daripada proses pembelajaran akibat kesukaran mentafsirkan kod ayat.DISLEKSIA  Buta huruf atau alexia. . menulis dan mengeja tetapi ramai yang tidak menyedari hal ini dan menyangka kanak.  Perkataan disleksia berasal dari 2 perkataan Greek iaitu „dys‟ dan „lexia‟.  „Dys‟ bermaksud kesukaran manakala „lexia‟ bermakna perkataan.  Kanak-kanak ini menghadapi kesukaran dalam membaca. bodoh dan lembab.

merangkap seorang pakar perubatan dan „ophalomotologist‟ telah memperkenalkan perkataan „Disleksia‟ (Hammond dan Hugges. . 1968). bacaan. 1996:3)“Disleksia ialah satu „Disorder‟ dalam kanak-kanak yang telah terima Pendidikan Biasa. menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World Federation Of Neurology. Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887. tidak memperolehi kemahiran bahasa.

 Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia. diantaranya ialah:-Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun matematik -Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa -Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam koordinasi moto-mata-tangan .

JENIS-JENIS DISLEKSIA Disleksia visual (penglihatan) Disleksia auditori (pendengaran) Disleksia visual-auditori .

.DISLEKSIA VISUAL(PENGLIHATAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria penglihatan.  Walaupun dapat melihat dengan baik tetapi ia tidak dapat membezakan apa yang dilihat ataupun menginterprestasi serta mengingatinya.

mengenal pasti bunyi bagi perkataan ataupun membahagikan perkataan dalam suku kata.DISLEKSIA AUDITORI (PENDENGARAN)  Berkaitan dengan masalah kanakkanak dalam menggunakan deria pendengaran  Walaupun boleh mendengar tetapi ia mengalami kesukaran dalam mendiskriminasikan bunyi. . membezakan persamaan dan perbezaan antara bunyi.

DISLEKSIA VISUAL-AUDITORI  Kanak-kanak dalam kategori ini berada dalam keadaan yang agak teruk kerana kedua-dua deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat membantunya menginterprestasi apa yang dilihat dan didengar. .

 Mata mereka tidak dapat mengimbas huruf.  Suka mengurang atau menambah sendiri perkataan ketika sedang membaca. kata dan ayat yang berlainan dan ini mengakibatkan banyak yang ditinggalkan ataupun dilangkau.CIRI-CIRI KANAK-KANAK DISLEKSIA Tidak dapat mengimbangi daya mengingati huruf dengan perkataan dan menghadapi masalah dalam mengingati bentuk huruf.  .  Mengalami kekeliruan ketika membaca seperti huruf "p" dianggap "q" dan huruf "b" dianggap "d". bunyi huruf dan gabungan perkataan.

 Gangguan ini boleh berlanjutan sehingga kanak-kanak itu meningkat dewasa.  Kekerapan ini selalu terjadi kepada pasangan kembar dan bayi yang tidak cukup bulan. . dan seterusnya mereka tidak memahami apa yang mereka baca. Tumpuan dan pemahaman kanak-kanak ini menjadi lemah dalam aspek bacaan.

MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA
1. 

Mengeja kekeliruan dalam mengenal pasti huruf-huruf seperti; m – w y –g – j u – n m – n c–ep–qh–nb–d Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti t–hf–v

1.

Membaca
Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti: Batu – tuba Gula - lagu Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat. Contohnya seperti berikut: pada masa yang sama – dapa masa yang masa Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris. Contohnya Jam – jem cat - cat

1.  

Menulis Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik

4. Nombor
 

Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama. Contohnya 3–5-8 9-6

Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan.1. Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan.   . Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi.  Bercakap dan mendengar Terdapat juga diatara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur.

kidal dan pandai mengikat tali kasut Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan. bawah serta pengamatan yang lemah   .1. pengurusan diri dan sosial Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju.. atas.  Masalah fizikal. kanan. belakang. kiri.

1997. 1. 1996 dan Spaafford dan Grosser. 3.1996. . Hammond dan Hughes. Keturunan atau genetik Biologi Kematangan 2.PUNCA-PUNCA DISLEKSIA Mengikut Mercer.

 Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia desebabkan oleh kromosom 15. 1 dan 16 yang boleh diperturunkan secara turun-temurun .  Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya. terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama.KETURUNAN ATAU GENETIK  Kebanyakan kes.

 Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan.  Sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar . kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar.BIOLOGI  Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan.

KEMATANGAN  Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf.  Kelewatan kematangan pada kanakkanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia .  Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan.

 Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa .  Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi  Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan.IMPLIKASI MEMBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA  Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya  Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap disayangi.

 Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika  Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni  Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik  Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri  Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus. pandai .

 Menurut kamus dewan edisi keempat muka surat 91 .Autisme merupakan gangguan mental yang mula muncul pada peringkat kanak-kanak yang menyebabkan seseorang berkelakuan tidak normal dan sukar berkomunikasi dengan masyarakat. .AUTISME  Berasal dari perkataan autos yang bererti diri sendiri dan Isme yang beerti aliran.

gangguan deria. Autisme adalah kategori ketidakupayaan yang dicirikan dengan gangguan dalam komunikasi. . interaksi sosial. pola permainan dan perilaku emosi.  Gejala ini kelihatan sebelum kanak-kanak berumur 3 tahun  Sering menimbulkan kekeliruan bagi penjaganya kerana mereka kelihatan normal tetapi memaparkan tingkah laku dan pola perkembangan yang berbeza.

 Dalam kemahiran koordinasi mata-tangan. . sama ada mereka menghadapi masalah ataupun mereka lebih maju dalam aspek itu dan kemahiran lain. panas baran. Kebanyakkan kanak-kanak autisme mengalami terencat akal tetapi dalam pelbagai tahap. dan bertindak balas secara luar biasa. mereka mungkin mengulang-ulang perkataan-perkataan tertentu. Jadi.  Mereka tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.

.  Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenanginya. hanya mengeluarkan bunyi-bunyi ataupun meniru apa yang diperkatakan orang lain. Mereka mungkin tidak dapat bertutur.  Contohnya  Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka.  Mereka juga tidak suka disentuh ataupun berhubung dengan orang lain ataupun mungkin selalu berpaut pada sesiapa sahaja.

herpes. pemakanan yang tidak berzat. pendarahan. Penyakit  Pengaruh virus yang dihidapi oleh ibu semasa hamil seperti rubela. 1.PUNCA-PUNCA Faktor genetik  Bayi yang dilahirkan kembar hasil daripada satu telur didapati kemungkinan mengalaminya 2. . keracunan makanan juga mempengaruhi pertumbuhan sel otak yang menyebabkan fungsi otak bayi yang dikandung terganggu terutama dalam aspek fungsi pemahaman. toxo. komunikasi dan interaksi.

memasuki aliran darah. terus ke otak dan diubah menjadi morfin iaitu casomorfin dan gliadrofin yang merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan fungsi otak terganggu. pepton ini diserap kembali oleh tubuh.perhatian dan tingkah laku.1.  Akibat pencernaan Makanan seperti susu berasaskan haiwan dan tepung gandum tidak dapat dicernakan dengan baik dan ini menyebabkan protein dalam makanan itu tidak berubah menjadi asid amino ataupun pepton iaitu bentuk rantaian yang mana akhirnya dibuang melalui kencing. Bagi kanak-kanak autistik.   . Fungsi otak yang terganggu adalah melibatkan fungsi kognitif. komunikasi reseptif.

6.CIRI-CIRI AUTISME 1. 3. 4. 2. 5. Komunikasi Interaksi sosial Gangguan deria Pola bermain Tingkah laku Emosi .

KOMUNIKASI Perkembangan bahasa yang lambat ataupun tiada langsung  Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan orang lain  Jarang menggunakan bahasa dan sukar diajak bercakap  Kadangkala dapat bertutur sesuatu tetapi sekejap sahaja  Perkataan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan  Meniru perbualan ataupun perkataan orang lain (echolalia)  Dapat meniru ayat ataupun nyanyian tanpa mengerti maksudnya  Suka menarik tangan orang lain bila meminta sesuatu  .

INTERAKSI SOSIAL  Suka bersendirian  Tiada kontak mata dan sentiasa mengelak memandang muka orang lain  Tidak gemar bermain dengan rakan dan menolak ajakan rakan  Suka menjauhkan diri dan duduk disuatu sudut .

GANGGUAN DERIA  Sensitif pada sentuhan  Tidak suka dipegang atau dipeluk  Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga  Suka mencium dan menjilat mainan atau benda-benda lain  Kurang sensitif pada rasa sakit ataupun takut .

POLA BERMAIN  Tidak suka bermain seperti kanak-kanak sebayanya  Tidak bermain mengikut cara biasa. dan suka memutar-mutar atau membaling alat mainan atau apa saje yang dipegangnya  Suka dengan objek yang berputar seperti kipas angin  Apabila menyukai sesuatu benda akan dipegang dan dibawa kemana-mana sahaja .

TINGKAH LAKU  Sama ada hiperaktif ataupun hipoaktif  Melakukan gerakan atau perbuatan yang sama berulang-ulang seperti jalan mundar-mandir. bergoyanggoyang dan mendekatkan mata ke televisyen  Tidak suka pada perubahan  Dapat duduk tanpa sebarang reaksi .

ketawa dan menangis tanpa sebab  Mengamuk tanpa terkawal. jika tidak menuruti kehendaknya ataupun melarangnya membuat sesuatu  Merosakkan apa sahaja yang berada disekitarnya jika emosinya terganggu  Adakalanya mencederakan diri sendiri .EMOSI  Sering marah.

IMPLIKASINYA DALAM PROSES P &P

  

Keperluan pembelajaran yang efektif melibatkan kawalan tingkah laku yang kurang sesuai, kemahiran komunikasi dan sosial Bekerjasama dengan ibubapa Mengadakan program pembelajaran yang berstruktur dan menggalakkan ransangan Mengenalpasti faktor pengukuhan seperti pujian dan peneguhan sosial untuk menunjukkan tingkah laku yang baik

HIPERAKTIF
 Ataupun

gangguan penumpuan ( Attention Deficit Disorder)  Kanak-kanak aktif yang berumur 3 tahun biasanya menjadi hiperaktif jika diminta duduk dan menjalani aktiviti yang pasif selama 20minit  Begitu juga dengan kanak-kanak berumur 5 tahun yang mana umur mentalnya adalah pada tahap 3 tahun

PUNCA-PUNCA KANAK-KANAK HIPERAKTIF
 Hiperaktif

dipercayai berpunca daripada gangguan mekanisme sistem saraf.  Walaupun faktor genetik, infeksi atau kerosakan pada otak sering dikaitkan sebagai punca penyakit ini, namun faktorfaktor seperti masalah di rumah, toksin, kekurangan zat makanan dan alahan kepada makanan mungkin lebih berpengaruh.  Mereka seolah-olah sentiasa cergas dan bertenaga setiap masa.

Impulsif Hiperaktif 1. .CIRI-CIRI HIPERAKTIF 1. Tidak memberi tumpuan 1.

kerja harian dan tugas.TIDAK MEMBERI TUMPUAN  Selalu tidak mematuhi arahan  Gagal menyiapkan kerja sekolah.  Sukar memberi tumpuan pada sesuatu aktiviti  Tumpuan perhatian singkat .

IMPULSIF  Bertindak tanpa berfikir  Bertukar kepada satu aktiviti ke aktiviti lain  Sukar mengendalikan sesuatu aktiviti  Perlu diberi perhatian yang lebih  Sukar menunggu giliran .

 Mudah mengamuk bila kehendaknya dihalang.  Terlalu kerap menangis atau ketawa.  Tidur yang tidak tetap. bunyi dan warna. .  Sukar menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan rakan sebaya.HIPERAKTIF  Aktiviti fizikal yang agresif dan berlebihan  Suka mengganggu orang lain  Selalu bercakap banyak  Tindakan yang berlebihan terhadap rangsangan cahaya.  Mengubah aktiviti atau tindakan secara mengejut.

.IMPLIKASINYA DALAM P&P  Memberi perhatian yang lebih kepadanya di dalam kelas  Guru perlu memberikan reaksi yang positif kepadanya ketika kanak-kanak memaparkan tingkah laku yang menganggu  Memerlukan persekitaran yang konsisten untuk mempelajari peraturan dan kawalan kendiri  Memberi ganjaran kepada tingkah lakunya yang baik seperti memuji ataupun hadiah  Mengenalpasti had kemampuan kanak-kanak untuk memberi tumpuan supaya keadaan kelas dapat dikawal.

kurikulum . . di sekolah biasa  terlalu lambat untuk mencapai satu .satu objektif pengajaran yang mudah atau objektif jangka pendek  mempunyai daya rangsangan serta daya pengamatan yang lemah atau rendah.DEFINISI:  Kanak .kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas.

 Pendiam / tidak aktif / banyak cakap.  Tulisan yang terlalu buruk/Sukar dibaca.sukukata @ perkataan ketika membaca dan menulis.CIRI-CIRI: Pencapaian pelajaran / akedemik berbeza.  Sukar menerima arahan.  Meninggalkan huruf.  .

 Huruf  Tanpa terbalik /Urutan dan arah yang salah ketetapan /Menaik dan menurun  Tanpa ketetapan dan ketentuan jarak huruf dan perkataan.besar dan kecil.  Saiz yang tidak seragam / Mencampuradukkan saiz . .  Kekerapan kesalahan dalam ejaan. tanda bacaan tidak tepat.

bertukar-tukar.kanak biasa.  Idea yang tidak berkembangan dan penyusunan idea yang tidak teratur. Tidak dapat berkomunikasi seperti kanak .  Menyebut huruf-huruf yang tidak tepat/salah.  Perbendaharaan kata yang terhad dan tatabahasa .

o o o o o o o o o Baka Tersekat pengalaman Intelek yang rendah Masalah emosi Kekecewaan Rasa rendah diri Kemantangan yang lambat Lemah daya ingatan Mudah terganggu tumpuan .

.ekonomi. Kurang rangsangan . Kemalangan. Ubat semasa mengandung. o o o o o o o o o Faktor-faktor kesihatan Persekitaran Amalan makanan Kesan semasa mengandung Penyakit semasa pembesaran selepas lahir. Sosio .SAMBUNGAN…….

 Senang ke susah.  Merujuk kepada pwgawai / pakar perubatan.  Melibatkan seberapa banyak pancaindera  Banyakan pengukuhan dan latihtubi.  Konkrit ke abstrak. Temubual.  Mewujudkan suasana pembelajarn yang sesuai & menyeronokkan.  Jauhkan dendaan yang negatif .

 Manakala mereka yang tidak begitu teruk hanya mempunyai masalah mempelajari caracara hidup seperti menjaga diri. Kanak-kanak yang ditafsirkan sebagai terencat akal adalah kanak-kanak yang menpunyai daya pemikiran yang berkurangan dan bermasalah dalam pembelajaran.  Mereka yang kerencatan akal yang teruk (severe mental retardation) tidak boleh berjalan. bercakap atau menjaga diri. .

 Idiot    Tidak dapat melindungi diri daripada bahaya fizikal dan mungkin mencederakan diri sendiri.  Perkembangan mental hanya 23% daripada kadar biasa. Lembab  Lambat menerima pelajaran dan sukar sesuaikan diri dengan situasi sekolah biasa.  Darjah kecerdasan 50-70%  .  Mempunyai darjah kecerdasan antara 35-49% Imbersil  Tidak boleh mengurus diri tetapi masih boleh dilatih. kawalan dan tunjuk ajar khas.  Kadar kecerdasan 50-70% Moron  Perlukan jagaan.  Lambat berjalan dan lambat bercakap.

warisan baka keluarga. Kecacatan anggota tidak bermakna anak yang terlibat kerencatan akal. IQ) di antara 35-85.  Kanak-kanak cacat yang mempunyai darjah kecerdasan (Intelligent Quotient. . kecederaan.  Kanak-kanak dalam ketegori ini biasanya menghadapi kerosakan sistem saraf akibat masalah kelahiran. kekurangan zat makanan atau gangguan horman dan sebagainya.

 Hanya boleh membaca atau memahami konsep matematik secara formal apabila umur mencapai 9-12 tahun.Ciri-ciri kanak-kanak cacat yang mempunyai kecerdasan di antara 50-70%.  Kanak-kanak ini boleh mengikuti pelajaran hingga Darjah 4.  Belajar lambat dan perlukan bnayak aktiviti pengukuhan untuk kekalkan kemahiran. sehingga mereka mencapai umur 16 tahun.  Ingatan tidak kekal dan mudah lupa. .  Taraf pencapaian akademik: ½ hingga ¾ daripada taraf pencapaian murid-murid biasa.

.Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di antara 35-49%:  Boleh dilatih untuk menguruskan hal peribadi diri sendiri.  Tidak berupaya belajar kecuali dengan cara menghafal. makan. seperti memakai baju.  Mereka tidak boleh mengikuti pelajaran di sekolah biasa. menjaga kebersihan diri dll.

.  Memerlukan bantuan orang normal untuk menolong mereka.Ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai tahap kecerdasan di bawah 35%:  Tidak boleh berdikari langsung.  Mudah dikenal pasti kerana mereka tidak boleh menjaga diri dalam sebarang urusan hal peribadi.

Implikasi Difokuskan kepada kemahiran-kemahiran kesediaan untuk belajar  Kemahiran psikomotor dan kemahiran sosial pula perlu di latih  Kanak-kanak perlu ditekankan dengan kemahiran yang dapat membantu mereka berdikari  Perlu diberi peluang untuk mempraktikkan apa yang telah dipelajari  .

soal jawab. Guru juga berperanan dalam memotivasikan murid denganpelajaran yang menarik serta bermakna  Guru perlulah meluangkan masa dengan cara mengambil sedikit waktu belajar. dengan mengisi slot seperti sesi perbincangan. dan rumusan  Guru juga perlu membimbing murid melakukan pemindahan pembelajaran hasil daripada pemahaman konsep secara lebih jelas dan mendalam  Peranan ibubapa di rumah juga diharapkan dan digalakkan dalam membimbing proses pembelajaran .

 . kanak-kanak pintar cerdas merujuk kepada kanak-kanak yang Darjah Kecerdasan melebihi 120.sukan dll.  Tergolong dalam 3 kategori iaitu: I. III. muzik. II. Kanak-kanak yang mempunyai intelek yang tinggi.Secara am. penulisan. Kanak-kanak yang mempunyai bakat mencipta. drama. kraftangan. Kanak-kanak yang berbakat khas dalam senilukis.

Mereka .Menurut Dr. juga mempunyai daya ingatan yang tinggi serta berbakat mencipta/berbakat khas. pelajar pintar cerdas ialah kanak-kanak yg menunjukkan potensi/kebolehan dengan cemerlang dalam aktiviti intelek. Chua Tee Tee.

5. Berbakat dalam satu atau lebih kesenian. Mempunyai bakat memimpin. Memiliki kebolehan akedemik khusus. Mempunyai keupayaan berfikiran kreatif. 6. Boleh bervisi jauh. Memperolehi kebolehan intelek am. Chua Tee Tee mengenal pasti 7 ciri pelajar pintar cerdas: 1. 4. 3. Dr. 2. 7. . Cekap menyesuaikan diri dari segi sosial dan emosi.

 Mempunyai sifat ingin tahu yang amat kuat dan ketara. .  Menunjukkan motivisi yang kuat.  Mempunyai potensi kreativiti dan sensitiviti. Ciri-ciri am:  Mempunyai kemahiran kognitif yang tinggi.  Mempunyai perasaan afektif yang tinggi.

 Dapat mengukuhkan dan mengekalkan dalam ingatan apa yang dipelajari tanpa banyak latihan berulangulang.  Mempunyai sifat lucu dan sering nampak riang.  Memperolehi perbendaharaan kata yang banyak dengan ditonjolkan dalam pemikiran dan pendapatnya.  Menunjukkan sifat ingin tahu terhadap bidang dan skop yang mendalam dengan kerap kali bertanya serta membaca.  dll .  Suka membaca bahan-bahan di paras kematangan. Ciri-ciri  spesifik dari aspek positif: Boleh belajar dengan mudah dan cepat.

.  Suka mencari kelemahan dan mengkritik secara terbuka rakan-rakan dan guru.Ciri-ciri  spesifik dari aspek negatif: Hiperaktif dan tidak boleh berdiam diri.  Sikap acuh tak acuh terhadap kerja yang diberikan oleh guru.  Silap dalam ejaan.tulisan kurang kemas/ silap dalam kiramengira kerana kekurangan kesabaran. tidak boleh menumpukan perhatian dan sering menggangu rakan-rakan di sekeliling.

 guru-guru perlu mengadakan program pengayaan  Ibu bapa perlu mempunyai kemahiran serta keyakinan yang membolehkan mereka mempraktikkan amalan-amalan mendidik anak pintar cerdas .Implikasi  Penyediaan pembelajaran murid pintar cerdas menyediakan bahan dan aktiviti yang menarik dan mencabar  perlu diberi peluang kepada murid membuat pilihan dan keputusan sendiri tentang bahan dan aktiviti yang ingin dilaksanakan.

.Mok Soon Sang. Bhd. Bhd. Perkembangan kanak-kanak. Perkembangan kanak-kanak untuk Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun.Joy N. Terbitan Kumpulan Budiman Sd. Terbitan Multimedia Sdn.2009 Haliza Hamzah.2008 .Samuel dan Rafidah Kastawi..

com/2008/12/perkembanganotak-anak-hiperaktif-lebih.htm  http://ratuhati.htm  http://www.php/2008/07/23/le mbam-slow-learner?blog=6  http://www.teachersrock.php/Tip-dan-Petua/UntukAnak/Bayi/Kanak-kanak-Terencat-Akal  http://www.http://www.com/2008/12/anakhiperaktif.blogspot.net/Pemulihan_Siapa_Mengap a.com/blogs/index.my/Nurse/akal.blogspot.com/index.mpaeds.sksenai.html  http://mifzawal.html  .sksenai.org.php/2008/07/23/ker encatan-akal-mental-retardad?blog=6  http://mifzawal.com/blogs/index.

SEKIAN. TERIMA KASIH DISEDIAKAN OLEH: SUZAINA BINTI MAT SOPARI NOR LATIPAH BINTI CHE YUSOFF .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->