SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

dimarahi kakak 2. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. padahal dia ke padang bermain bola. 4. Cikgu. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. kepada kita ibunya. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. 6. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. Apabila kita bersalah. 5. . Minta maaf. kawan. 3. ramai 7. Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja.

gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah .Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. janganlah sedih. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. : Oh. Kakak tentu _____________________. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. begitu. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Adik Abang : Ayah Baguslah. Kakak ada kelas tambahan. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi. Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah.Abang : Adik. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan .

simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . 5.00 untuk belanja sekolah. 6. Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja.boros 1. 4.50 di kantin. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. Apabila saya memasang radio. 7. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Setelah berbelanja RM1. kita perlulah ________________. saya tidak bersikap ____________________________. 3. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. Semasa berbelanja. 2.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

Saya berani (meminta. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. Saya (menegur. 4. Saya (memberitahu. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. 1. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. 2. Saya (meminta.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 3. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. Menguasai / Belum Menguasai . tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. 5. Saya (biarkan.

Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. Menguasai / Belum Menguasai . 6. 5. 4. Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. 3. 7. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. Apabila kita sentiasa menabung. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1.SK KAMPUNG JEPAK. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan. 2. masa depan kita cerah.

SK KAMPUNG JEPAK. 6. Jawapan : . 2. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 1. 3. 4. 5.

Selepas itu. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu. Kira-kira pukul 5.00 petang. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. kami pulang ke rumah. Kami berasa sungguh gembira.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Kami sampai di sana pada pukul 9. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. dan air sirap. Menguasai / Belum Menguasai . kami pun mandi.00 pagi. Ketika itu sudah ada ramai ____________. ikan bakar. karipap. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Ibu ______________ nasi lemak. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. Kami juga bermain pasir di pantai.

berkira berkelahi bekerjasama . B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. B6 D12 E1. B. B. Suraya seorang budak yang _______________. A. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. B. 2. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. rajin ceria malas 4.SK KAMPUNG JEPAK. C. C. B. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. C. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. 1. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. 3. A. A. memberikan tumpuan. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. C. B. C. berbual dengan rakan. A. kita perlulah __________________. A. B6 D10 E1. bersikap dingin. B6 D9 E1.

Menguasai / Belum Menguasai .

5. 4. CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah . 2.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful