P. 1
contoh soalan PBS moral

contoh soalan PBS moral

|Views: 20|Likes:
PBS moral
PBS moral

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mohd Izwan Mohd Rashid on Jun 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. 6. Minta maaf. 5.dimarahi kakak 2. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . . Apabila kita bersalah. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. 4. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. kawan. kepada kita ibunya. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. padahal dia ke padang bermain bola. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. ramai 7. 3. Cikgu. Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja.

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah . 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.

begitu. Kakak tentu _____________________. Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Adik Abang : Ayah Baguslah. Kakak ada kelas tambahan. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan . Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. janganlah sedih. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi. : Oh. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi.Abang : Adik. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK.

4. 5. kita perlulah ________________. 2. 6. Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Semasa berbelanja.boros 1. 7. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . Apabila saya memasang radio. 3. simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. Setelah berbelanja RM1. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________.00 untuk belanja sekolah.50 di kantin. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. saya tidak bersikap ____________________________. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. Saya (memberitahu.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 3. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. Saya berani (meminta. 2. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. Menguasai / Belum Menguasai . Saya (biarkan. 4. 5. Saya (menegur. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. Saya (meminta. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. 1.

masa depan kita cerah.SK KAMPUNG JEPAK. 7. Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. 4. Menguasai / Belum Menguasai . Apabila kita sentiasa menabung. 6. 2. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1. Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. 3. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan. 5.

97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 5. 3. Jawapan : . 1. 2. 4. 6.SK KAMPUNG JEPAK.

Ibu ______________ nasi lemak. Ketika itu sudah ada ramai ____________.00 pagi. kami pulang ke rumah. Menguasai / Belum Menguasai . dan air sirap. Kami juga bermain pasir di pantai. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. kami pun mandi. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. Kami sampai di sana pada pukul 9. ikan bakar. karipap. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. Selepas itu.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Kami berasa sungguh gembira. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson.00 petang. Kira-kira pukul 5. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu.

A.SK KAMPUNG JEPAK. B. A. kita perlulah __________________. berkira berkelahi bekerjasama . B. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. A. C. B. B. B6 D12 E1. Suraya seorang budak yang _______________. B6 D10 E1. rajin ceria malas 4. 3. A. C. B. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. A. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. berbual dengan rakan. memberikan tumpuan. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. C. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. 2. C. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. C. B6 D9 E1. 1. bersikap dingin.

Menguasai / Belum Menguasai .

E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah . 5. 4. 3. CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. 2.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->