SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

3. Minta maaf. Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja. . 4. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. Apabila kita bersalah.dimarahi kakak 2. 6. ramai 7. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . kawan. padahal dia ke padang bermain bola. Cikgu. 5. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. kepada kita ibunya.

gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah . 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK.

Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan . Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi. Kakak ada kelas tambahan. Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini.Abang : Adik. Adik Abang : Ayah Baguslah. begitu. Kakak tentu _____________________. : Oh. janganlah sedih. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi.

00 untuk belanja sekolah. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. 3. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . 5. Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja. 7.boros 1.50 di kantin. saya tidak bersikap ____________________________. 4. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________. kita perlulah ________________. Semasa berbelanja. simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 2. Setelah berbelanja RM1. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. 6. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. Apabila saya memasang radio.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

Saya (meminta. 3. Saya (memberitahu. Saya (biarkan. Saya berani (meminta. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. 2. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. Menguasai / Belum Menguasai . 5. 1. 4. Saya (menegur.

Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan. 5. 6. Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. Apabila kita sentiasa menabung. masa depan kita cerah. 7.SK KAMPUNG JEPAK. 3. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. 2. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. 4. Menguasai / Belum Menguasai .

1. Jawapan : . 2. 3. 4. 5.SK KAMPUNG JEPAK. 6. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga.

Selepas itu. dan air sirap. Kami juga bermain pasir di pantai. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. karipap. Kira-kira pukul 5.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu. Ibu ______________ nasi lemak. Ketika itu sudah ada ramai ____________. Kami berasa sungguh gembira.00 petang. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. Menguasai / Belum Menguasai . ikan bakar. Kami sampai di sana pada pukul 9. kami pulang ke rumah.00 pagi. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. kami pun mandi.

memberikan tumpuan. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. B6 D9 E1. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. bersikap dingin. A. B. C. rajin ceria malas 4. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. C. B. A. berkira berkelahi bekerjasama . B6 D12 E1. A. C. C. B. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. Suraya seorang budak yang _______________.SK KAMPUNG JEPAK. B. A. A. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. B. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. 3. B6 D10 E1. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. 1. C. 2. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. kita perlulah __________________. berbual dengan rakan.

Menguasai / Belum Menguasai .

2. 5. E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah . 3.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal. 4. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful