P. 1
contoh soalan PBS moral

contoh soalan PBS moral

|Views: 20|Likes:
PBS moral
PBS moral

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mohd Izwan Mohd Rashid on Jun 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. 6. Apabila kita bersalah. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. 4. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. . Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja. padahal dia ke padang bermain bola. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. Minta maaf. 3. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. kepada kita ibunya. 5. kawan. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. ramai 7. Cikgu.dimarahi kakak 2.

gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah . 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK.

Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. : Oh. Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. Adik Abang : Ayah Baguslah. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi. Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK.Abang : Adik. Kakak tentu _____________________. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan . Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi. Kakak ada kelas tambahan. begitu. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. janganlah sedih. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia.

3.50 di kantin. simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. Setelah berbelanja RM1. Semasa berbelanja. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 7. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja. 6.00 untuk belanja sekolah. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. Apabila saya memasang radio. saya tidak bersikap ____________________________. 5. 4. 2. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________.boros 1. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________. kita perlulah ________________.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Saya (biarkan. Saya (memberitahu. Menguasai / Belum Menguasai . 1. 3. 2. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. Saya berani (meminta. Saya (menegur. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. 4. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. Saya (meminta. 5.

3. masa depan kita cerah. 6. 7. Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. 4. Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga.SK KAMPUNG JEPAK. Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. 2. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan. Apabila kita sentiasa menabung. Menguasai / Belum Menguasai . 5.

6.SK KAMPUNG JEPAK. 1. 2. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 3. 4. 5. Jawapan : .

Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. Kami juga bermain pasir di pantai. karipap. Kira-kira pukul 5.00 pagi. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. Kami berasa sungguh gembira. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. ikan bakar. kami pun mandi. Ketika itu sudah ada ramai ____________. Ibu ______________ nasi lemak.00 petang.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. kami pulang ke rumah. dan air sirap. Selepas itu. Menguasai / Belum Menguasai . Kami sampai di sana pada pukul 9. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang.

Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. A. Suraya seorang budak yang _______________. 2. B. bersikap dingin. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. C. A. kita perlulah __________________. C. rajin ceria malas 4. 1. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. 3. B6 D9 E1. memberikan tumpuan. A. B6 D10 E1. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka.SK KAMPUNG JEPAK. A. B. C. C. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. berkira berkelahi bekerjasama . berbual dengan rakan. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. C. B. A. B. B6 D12 E1. B.

Menguasai / Belum Menguasai .

5. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. 4. 2. 3.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal. E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->