SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

Cikgu. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . 5. Minta maaf. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. 4. . kepada kita ibunya. Apabila kita bersalah. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. padahal dia ke padang bermain bola.dimarahi kakak 2. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. 3. kawan. ramai 7. Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. 6. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah.

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah . 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Kakak tentu _____________________. janganlah sedih. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua.Abang : Adik. begitu. Adik Abang : Ayah Baguslah. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi. Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. : Oh. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. Kakak ada kelas tambahan. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan .

97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . 2. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Semasa berbelanja. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih.boros 1. 3. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. 7. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. Setelah berbelanja RM1. Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja.00 untuk belanja sekolah. 5. 6. saya tidak bersikap ____________________________. 4.50 di kantin. kita perlulah ________________. simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. Apabila saya memasang radio.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. 5. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. Saya (meminta. Menguasai / Belum Menguasai .Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Saya (memberitahu. Saya (menegur. Saya berani (meminta. Saya (biarkan. 1. 4. 3. 2. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai.

Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. Menguasai / Belum Menguasai . Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. 2. 3. 4. 5.SK KAMPUNG JEPAK. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. 7. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. 6. masa depan kita cerah. Apabila kita sentiasa menabung.

2. 1. 5.SK KAMPUNG JEPAK. Jawapan : . 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 6. 4. 3.

ikan bakar. kami pulang ke rumah. Kami juga bermain pasir di pantai. Selepas itu. Menguasai / Belum Menguasai . Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. Ketika itu sudah ada ramai ____________. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu. Kami sampai di sana pada pukul 9.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Ibu ______________ nasi lemak. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. dan air sirap. karipap.00 pagi.00 petang. kami pun mandi. Kami berasa sungguh gembira. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Kira-kira pukul 5. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang.

Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. B. C. C. B6 D9 E1. kita perlulah __________________. B. 2. B. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. B6 D12 E1. C. memberikan tumpuan. A.SK KAMPUNG JEPAK. 3. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. B. A. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. berbual dengan rakan. B. B6 D10 E1. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. A. A. A. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. rajin ceria malas 4. bersikap dingin. C. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. C. Suraya seorang budak yang _______________. 1. berkira berkelahi bekerjasama .

Menguasai / Belum Menguasai .

E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah . CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. 4. 3. 2. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. 5.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal.