SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

Minta maaf. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. kawan. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita .dimarahi kakak 2. Apabila kita bersalah. . Cikgu. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. 5. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. padahal dia ke padang bermain bola. Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja. kepada kita ibunya. ramai 7. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. 4. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. 6. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. 3.

gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah .Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. Kakak tentu _____________________. janganlah sedih. : Oh. Adik Abang : Ayah Baguslah. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan . Kakak ada kelas tambahan. begitu. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi.Abang : Adik. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi.

Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. 5. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. Semasa berbelanja.50 di kantin. 7. 6. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________.00 untuk belanja sekolah. 4. Setelah berbelanja RM1. Apabila saya memasang radio. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. 2. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________. 3.boros 1. saya tidak bersikap ____________________________. kita perlulah ________________.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

Saya (biarkan. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. 3. Saya (menegur. Saya (meminta. Saya (memberitahu. 2. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. Menguasai / Belum Menguasai . memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. 4. 5.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Saya berani (meminta. 1.

Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. masa depan kita cerah.SK KAMPUNG JEPAK. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. Apabila kita sentiasa menabung. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1. Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan. 2. 5. 6. Menguasai / Belum Menguasai . 3. 4. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. 7.

Jawapan : . 1. 6.SK KAMPUNG JEPAK. 5. 4. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 3. 2.

Kira-kira pukul 5. Ibu ______________ nasi lemak. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. ikan bakar. Kami sampai di sana pada pukul 9. Kami makan bekalan terlebih dahulu. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. Selepas itu.00 petang. Menguasai / Belum Menguasai . Ketika itu sudah ada ramai ____________. karipap. dan air sirap.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. Kami berasa sungguh gembira.00 pagi. kami pulang ke rumah. Kami juga bermain pasir di pantai. kami pun mandi. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini.

rajin ceria malas 4. 3. C. berbual dengan rakan. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. B. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. C. 1. B6 D10 E1. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. B. A. B. memberikan tumpuan.SK KAMPUNG JEPAK. C. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. B6 D9 E1. Suraya seorang budak yang _______________. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. berkira berkelahi bekerjasama . C. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. A. 2. A. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. B6 D12 E1. C. B. B. bersikap dingin. A. A. kita perlulah __________________.

Menguasai / Belum Menguasai .

5. 4.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. 2. E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah . CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful