SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja. kawan. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . 3. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. 6. 5. ramai 7. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. padahal dia ke padang bermain bola. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. Minta maaf. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita.dimarahi kakak 2. Cikgu. Apabila kita bersalah. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. 4. . kepada kita ibunya.

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah . 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Kakak tentu _____________________. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan . janganlah sedih. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. Adik Abang : Ayah Baguslah. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi. : Oh.Abang : Adik. begitu. Kakak ada kelas tambahan. Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak.

Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur.boros 1. Setelah berbelanja RM1. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? . kita perlulah ________________. 4.00 untuk belanja sekolah. simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. Semasa berbelanja. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________. 5. 2. Apabila saya memasang radio.50 di kantin. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. saya tidak bersikap ____________________________. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. 7. 6. 3.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

4. 5. Saya (memberitahu. Saya berani (meminta. Menguasai / Belum Menguasai . Saya (menegur. 2. Saya (biarkan. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. 3. 1. Saya (meminta. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan.

Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. Menguasai / Belum Menguasai . 7. Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. 2. 5. Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. 6. Apabila kita sentiasa menabung.SK KAMPUNG JEPAK. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1. 3. 4. masa depan kita cerah. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan.

Jawapan : . 3. 6. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 1.SK KAMPUNG JEPAK. 5. 4. 2.

Kami juga bermain pasir di pantai. kami pulang ke rumah. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Ibu ______________ nasi lemak. karipap.00 pagi. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. dan air sirap. Kami sampai di sana pada pukul 9. ikan bakar. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. kami pun mandi. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. Ketika itu sudah ada ramai ____________. Menguasai / Belum Menguasai . mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu.00 petang. Kira-kira pukul 5.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Kami berasa sungguh gembira. Selepas itu.

rajin ceria malas 4. 2. kita perlulah __________________. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. C. berbual dengan rakan. A. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. B. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. berkira berkelahi bekerjasama . A. C. B. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. C. Suraya seorang budak yang _______________. A. A. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. C. B6 D12 E1. B. B. C. 1. bersikap dingin. B. B6 D9 E1. memberikan tumpuan.SK KAMPUNG JEPAK. B6 D10 E1. 3. A. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1.

Menguasai / Belum Menguasai .

2.JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. 5. 3. CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. 4. E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah .