SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B2 D3 E1 : Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Tandakan ( / ) pernyataan berdasarkan gambar kebaikan bersikap jujur

Ayah

Apabila Sofia bersikap jujur, dia akan.. 1. Ramai kawan 2. Dibenci ibu bapa 3. Disukai kawan 4. Dibenci kawan 5. Disayangi keluarga
Rani

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK, 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________

B3 D3 E1 : Boleh menunjukkan sikap jujur dalam keluarga

Tulis BETUL atau SALAH pada pernyataan di bawah ini.

1. Alice tidak mengaku bahawa dia yang merosakkan komputer kakak kerana dia takut

5. ramai 7. Hanif mengambil wang ibunya semasa ibunya Contoh dihargai bangga sayang tiada di rumah. padahal dia ke padang bermain bola. Minta maaf. . Orang yang bercakap benar akan disayangi dan dipercayai oleh guru sahaja. kita mestilah mengakui akan kesalahan kita . Apabila kita bersalah. Menguasai / Belum Menguasai Sekiranya kita mengamalkan sikap jujur SK KAMPUNG JEPAK. kawan. ___________ dengan Adik akan ikut __________ yang kita lakukan. Ah Sii meminta izin ibunya untuk ke kelas tambahan. 97000 BINTULU dalam keluarga INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Datuk nenek akan sikap jujur dalam keluarga dan boleh dicontohi B6 D3 E1 :dan Sentiasa mengamalkan Kita akan mendapat _______________ Lengkapkan peta minda dibawah dengan jawapan yang betul sikap kita. kepada kita ibunya. Cikgu. Vivian tidak mengaku bahawa dialah yang Akan _________ oleh Ibu bapa __________ memecahkan cawan keranan takut dimarahi semua orang disekeliling.dimarahi kakak 2. Saya berjanji tidak akan menconteng meja lagi. 3. 4. 6.

97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B5 D4 E1 : Boleh mengamalkan dan menghargai perlakuan bertoleransi sesama ahli keluarga dengan terpuji Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. gembira Bangga bertolak ansur Maaf senang hati mementingkan diri mengawal diri bersabar memahami marah .Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK.

97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D5 E1 : Boleh menyedari kepentingan sikap sederhana dalam keluarga. Kakak tentu _____________________. : Oh. Adik minta maaf kerana tidak dapat ____________ ________________ tadi. Abang pun ingin ke rumah nenek hari Sabtu ini. Adik Abang : Ayah Baguslah. Ibu : Adik : Ayah : Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. Tapi kita perlu ___________ masalah kakak. Ibu berasa _________________ ____________ kerana adik tidak merajuk lagi. Ayah berharap kita sekeluarga sentiasa _________ barulah dapat hidup bahagia. begitu. Adik hendak pergi meminta _________ dengan kakak sekarang. : Ayah juga gembira dan _____________________ dengan sikap kamu berdua. Tetapi mengapa adik lihat abang tidak __________ kepada kakak? Adik : Abang : Kita perlu _________________ _____________ dan tidak cepat marah. Lengkapkan ayat di bawah dengan jawapan yang betul berjimat cermat sederhana pembaziran tidak gelojoh secukupnya perlahan . Kakak ada kelas tambahan. janganlah sedih. Adik tidak patut bersikap ___________________ ____________ sendiri.Abang : Adik.

7. Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. baki sebanyak 50 sen akan saya _________________________. Setelah berbelanja RM1. 3. 5. saya pastikan bunyinya _____________________ supaya tidak mengganggu adik yang sedang tidur. simpan tidak membeli Ayah memberi saya RM2. Kita bersikap _______________________ sekiranya kita membeli barang yang diperlukan sahaja. 6. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : B2 D6 E1 : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh menyatakan kepentingan mempertahankan maruah keluarga Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul Kenapa awak marah apabila adik kamu diejek? .boros 1. Apabila saya memasang radio. kita perlulah ________________. 4. 2.50 di kantin. Saya akan menutup paip semasa memberus gigi untuk mengelakkan __________________________. saya tidak bersikap ____________________________.00 untuk belanja sekolah. Walaupun saya mempunyai wang belanja yang lebih. Pak cik menasihati saya dan sepupu agar _________________ _______________________ semasa makan. Semasa berbelanja.

Saya mesti menjaga maruah adik saya Adik saya sangat comel Saya sayangkan kakak saya Saya mahu menjaga maruah keluarga saya Mengapa awak rasa awak perlu mempertahankan kakak awak apabila dimalukan orang .

Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. tidak meminta) maaf kepada adik sekiranya melakukan kesilapan terhadapnya. 3. Saya (meminta. 1. Saya berani (meminta. Menguasai / Belum Menguasai . 5. Saya (menegur. Saya (biarkan. 2. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B4 D6 E1: Boleh menunjukkan sikap berani dalam mempertahankan maruah keluarga dengan cara yang beradab Gariskan jawapan yang betul untuk menunjukkan sikap berani. berdiam diri) wang daripada ibu bapa untuk menggantikan barang yang telah saya hilangkan. tidak memberitahu) ibu bahawa adik melakukan kesalahan. tidak pendulikan) perbuatan adik yang enggan mengemas barang permainan yang berselerak dilantai. 4. memimpin) adik ketika hendak melintas jalan raya. Saya (memberitahu.

7. Apabila kita sentiasa menabung. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ : Boleh menceritakan kepentingan bersikap rajin B2 D10 E1 dalam keluarga. 4. Saya hanya akan menyiapkan kerja setiap hari apabila diberi upah. 5. Abang melukis berkali-kali sehingga mahir. 2. 3. 6. masa depan kita cerah. Saya membaca buku apabila disuruh oleh ibu. Menguasai / Belum Menguasai . Adik saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Keluarga saya selalu bersenam bagi menjaga kesihatan. Tanda ( / ) bagi pernyataan yang berkaitan dengan sikap rajin atau ( x ) bagi pernyataan yang tidak berkaitan dengan sikap rajin 1.SK KAMPUNG JEPAK. Saya jarang-jarang membantu pak cik membasuh balang ikan.

97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh Menyenaraikan tugas yang boleh dilakukan bersamasama keluarga B1 D14 E1 : Nomborkan pernyataan yang menunjukkan nilai bekerjasama dalam keluarga. 2. 6. 1.SK KAMPUNG JEPAK. Jawapan : . 3. 5. 4.

karipap.00 petang.Menguasai / Belum Menguasai SK KAMPUNG JEPAK. dan air sirap. Ayah _____________ dua buah pelampung untuk saya dan abang. saya dan keluarga telah pergi _________ di Port Dickson. Kami sampai di sana pada pukul 9.00 pagi. Kira-kira pukul 5. Pagi-pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ Boleh mengamalkan sikap bekerjasama sesama ahli keluarga dengan terpuji B5 D14 E1 : Lengkapkan karangan di bawah ini. Kami juga bermain pasir di pantai. kami pun mandi. ikan bakar. Saya tidak melepaskan peluang __________ kulit-kulit siput dan kerang. Ibu ______________ nasi lemak. Selepas itu. mengutip pengunjung berkelah menyediakan menyewa Pada hari Ahad yang lalu. Kami makan bekalan terlebih dahulu. Menguasai / Belum Menguasai . Ketika itu sudah ada ramai ____________. Kami berasa sungguh gembira. kami pulang ke rumah.

berbual dengan rakan. Ruben sentiasa memastikan suis kipas dan lampu di biliknya di _____________ jika tidak digunakan. B. berkira berkelahi bekerjasama . A. bersikap dingin. 97000 BINTULU INSTRUMENT PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA NAMA : KELAS : ____________________________________________________________ ____________________________TARIKH : __________________________________ B6 D5 E1. Suraya seorang budak yang _______________. A. C. B. C. B.SK KAMPUNG JEPAK. A. B6 D14 E1 Bulatkan jawapan yang betul. 3. C. rajin ceria malas 4. B6 D12 E1. memberi wang memberi arahan bersikap menghormati 5. Kita _________________ kepada ibu bapa sebagai tanda terima kasih kepada mereka. tutup biarkan rosakkan Sewaktu ibu bapa sedang bercakap. B6 D9 E1. A. B. B6 D10 E1. C. C. Mira dan adik-adiknya ___________________ untuk menjayakan majlis sambutan ulang tahun hari lahir bapa mereka. Disebabkan itulah dia berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. 2. A. kita perlulah __________________. 1. B. memberikan tumpuan.

Menguasai / Belum Menguasai .

JADUAL SPESIFIKASI PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN MORAL TAHUN DUA BAN D B2 PERNYATAAN STANDARD Mengetahui dan memahami nilainilai universal. nilai-nilai yang berkaitan dengan budi pekerti mulia dan nilai-nilai yang berkaitan dengan peraturan masyarakat DESKRIPTOR EVIDENS TOPIK/ KONSTRUK / NILAI KEJUJURAN ARAS NO SOALAN 1 JAWAPA N 1. 2. CATATA N 5/5 D3 Mengetahui dan memahami nilai kejujuran seperti mengamalkan sikap jujur dalam keluarga. 5. 4. 3. E1 Boleh menceritakan kepentingan bersikap jujur dalam keluarga Rendah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful